Sötétben bujkáló ellenforradalmárok

Caracalla I 2009.01.13. 12:03

Kicsit csatlakoznék Gabrilo korábbi írásához: nem értem, hogy mi miatt kapta fel mindenki hirtelen valamifajta 'konzervatív' 'előretörés' toposzát a napokban. Ennyire holtszezon lenne?

Egyfelől erősen szkeptikus vagyok a témában végzett felméréssel kapcsolatban. A felmérések mindig problémásak.

Intermezzo: egy ismerősőm mesélt egyszer az egyik szakkönyvpiacról. Készíttettek egy felmérést, azt kérdezték többek között az adott szakma képviselőitől, hogy mennyit költenek egy évben szakkönyvekre, aminek az lett az eredménye, hogy a valódi piac méreténél négyszer több könyvnek kellett volna fogynia, ha mindenki igazat mond. A levonható következtetés tehát valami olyasmi lehetett, hogy egyfelől kidobott pénz volt a felmérés, használható adatot nem adott, másfelől bár nem vesznek szakkönyvet, de ezt szégyellik.

Társadalmi méretekben létezik és általános nálunk a képmutatás, idegen kifejezéssel hipokritaság (vizet prédikál, bort iszik, stb.). A felmérés módszertana ezt a problémát elő se veszi. A magyar ember hisz állítólag az ún. hagyományos családmodellben, de megtörtént vajon ennek az ellenkező irányú ellenőrzése, hogy mekkora különbség van a férfi és női foglalkoztatás között?

A másik probléma, hogy a kérdőív sokkal inkább rasszizmust mér, mint konzervativizmust, és ne higgyük egy pilanatig se, hogy baloldali polgártársaink jobban szeretnék az adott esetben a négyeshatoson minősíthetetlenül viselkedő roma polgártársainkat. Bizonyos kérdések pedig egyenesen értelmetlenek, pl. amikor arra kérdez rá az ív, hogy mit szeretnénk jobban: több munkahelyet alacsony bérekkel vagy kevesebb munkahelyet magasabb bérekkel. Aki itt a nem tudomon kívül másik választ húzott be, annak az eredményét azonnal le kellett volna darálni, hiszen a kereseteket (rendkívüli módon leegyszerűsítve a kérdést) a legjobban az befolyásolja, hogy hányan versengenek adott állásért illetve munkavállalóért (azaz hogy az álláskeresőkhöz képest mennyi az állás). Feltéve ha még szabad kapitalizmusban gondolkozunk, nem tervgazdaságban. Ezek után nem meglepő azt hiszem, ha a népesség szóródásával átellenes sarokban (jobb fenn) sikerült helyet kapnom, míg a Konzi szerzőinek egy része valószínűleg le is esne a palettáról. Hiszen melyik konzervatív válaszolná azt, hogy "a legtöbb társadalmi probléma megoldódna, ha megszabadulnánk az erkölcstelen és ferdehajlamú alakoktól?" Ez nem konzervatív, hanem éppen társadalommérnökösködő válasz, hogy úgymond átállítjuk a vágányokat, és máris vár a szép jövő.

Ha már hipokritizmus, akkor mindenképpen említésre méltó a miniszterelnök úr sajátos érvelése, amelyben a szabadság és a polgárokban bízás igaz útjaként a családba súlyosan beavatkozó, a célja elérésére kétségesen alkalmas jogi szabályozást jelöli meg. Az állam úgy növeli legjobban a polgárok szabadságát, ha korlátozza azt, beavatkozik a magánéletükbe nyers erővel. Miniszterelnökünk elújságolja azt is, hogy bizony ő is tud számos családon belüli erőszakról 'rokoni-ismerősi körben', sajnos arra nem kapunk választ, hogy miért nem tesz valamit, ha már ilyen részletesen ismeri a szituácitót - mindenképpen jobban, mint az a random közeg fogja, ha egyszer kimegy. Bizony, így megy ez a szabadság barátainál.

W esetében pedig csak arra gondolhatunk, hogy túl sokat játszott az Europa Universalissal, ahol bizony nagyon komoly előnyei voltak a vallások terjesztésének, és ez képezi a gondolatmenetének fő alapját. Őszintén: kit veszélyeztet mostanában a Katolikus Egyház? Hányszor rendeztek az elmúlt tíz évben például lincselést, raktak máglyát, szálltak rá a nem katolikusokra? Nem is beszélve arról, hogy azért látszik, hogy a rendszerváltás után elég komoly anyagi és morális deficittel indultak, az egyházak koránt sem azok a komoly földbirtokokkal és más javakkal, továbbá bizonyos állami feladatok kizárólagos elvégzésének jogával rendelkező szervezetek, amelyek voltak, és nem hallgatható el az sem, hogy bizonyos személyekről még ma se tudható, hogy inkább Krisztushoz vagy a volt tartótisztjükhöz húz-e a szívük, szerencsére még pár évtized, és ez a probléma elmúlik. De mikor volt utoljára erőszakos térítés hazánkban? Fenyegetik-e a jogállamot vagy a demokráciát a történelmi egyházak? Képesek rá egyáltalán? Javaslom elővenni a sorozat újabb játékait, pl. a Hearts of Iron-t, hogy kicsit aktuálisabb képet kapjon a vallások helyzetéről. Mindemellett úgy gondolom, hogy a kereszténység által közvetített értékek nem avultak el, és a nem hívők számára is komoly üzenetet hordoznak a keresztény írások, tanítások és jelképek, még ha esetükben ezek kulturális értékekké is transzformálódtak/nak.

Azt hiszem, hogy alaposan sikerült félreérteni helyzetet a fenti forrásoknak. Meglátásom szerint inkább arról van szó, hogy csúnyán kudarcot vallott a kapitalizmusnak és a szocializmusnak az a keveréke (avagy bazalttufa megfogalmazása szerint "Magyarország államformája ma a szocializmus és a korrupcionizmus eseti keveréke"), amivel hazánk eddig próbálkozott, és a vele járó, liberális mázzal fedett paternalizmus. Hogy egy párhuzammal éljek, a Great Society magyaros változata dőlöget befelé, cserébe megkapta a carteri gazdasági válságot is a mostani kormány. Sajnos azonban nem sok jele van, hogy a National Review széles körben olvasott volna, és az ún. jobboldal jobb állapotban lenne. Régebben voltak kormányon, és kívülről nem nagyon lehet látni, hogy mi mást várhatnánk tőlük.

Sokkal inkább egy eszmei űr tátong itt, amely csak növekedni fog, ahogy folyamatosan ráébrednek az állami pátyolgatásra ácsingózó emberek, hogy az nemcsak iszonyatosan drága, de egyenméretű hatos gumicsizmát is jelent. Itt voltaképpen legfeljebb egy lehetőség áll a konzervativizmus előtt a hosszútávú építkezésre, amelynek egyik kulcskérdése az álszentség kezelésének mikéntje lesz. Az eszmei űrt viszont nem politikai pártok fogják kitölteni. Így hát egyfelől ne lepődjünk meg, ha a közpénzek egy részét saját ideológiai hátország kiépítésére igyekszik költeni majd az aktuálisan hatalmon lévő csapat, másfelől viszont ezeknek a többsége kudarcot fog vallani, mert előbb-utóbb a pénz elfogy, a tudományos selejt meg nem lesz alkalmasabb értelmes dolgokra.

Azt, hogy mi áll előttünk, Tory leírta már.

 

Kapcsolódó írások:

"Nem piacpárti akarok lenni, hanem gondolkodáspárti" - Interjú Balázs Zoltánnal


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr100871099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravi_t 2009.01.13. 12:46:19

Ti is meg vagytok győződve róla, hogy tietek a végső tudás és nem fogadtok el a tietektől különböző álláspontot. Mitől lennétek ti konzervatívok?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 13:06:37

logikai bukfenc:


az ember megvédi a saját álláspontját =/= övé a végső tudás. Ha nem akarná megvédeni, minek van álláspontja? Naugye.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.13. 13:28:10

Már megint egy jó írás (értsd egy libsinek is tetszik:) ). Csináljatok valamit gyorsan :)

ricardo 2009.01.13. 13:29:16


Éppen 2 napja töltöttem ki ezt a tesztet. E szerint én hihetetlenül liberális vagyok, és nagyon-nagy mértékben támogatom a jobboldali gazdaságpolitikát. Úgy, hogy nem röstelltem azt sem bejelölni, hogy szociáldemokratának tartom magam (amiből semmilyen nyilvánvaló pártszimpáti nem következik).

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2009.01.13. 13:50:08

Hééé!
A sötétben bujkáló ellenforradalmárok azok MI vagyunk: magyarkodo.blog.hu
:-)

scsaba1 2009.01.13. 13:59:52

@gravi_t:

Jajistenem, indexcímlap...

A konzin aránylag ritka (értsd: nincs) mindenek felett álló isteni kinyilatkoztatás. Itt gondolatok, vélemények vannak, amelyeket lehet vitatni, cáfolni stb...
----

Én úgy gondolom, hogy a túlszabályozottság mindenképpen összefügg a túladóztatással. Még -ismerve a magyar adófizetési morált - így is van keret fenttartani az túlméretes állami gépezetet. A hiányzó forrásokat pedig inkább pótoljuk hitelből, ahelyett hogy gépezet vadhajtásait nyesegetnénk. (Bocsánat a képzavarért.)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:10:49

@scsaba1:
Ja az index címlapra csak a ballib világképen meg nem bolygató cucc kerüljön csak ki, ugye?
Üdvös, hogy van néhány kivétel, ha nem is megy túl messzire... :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 14:13:19

@FerencTestvér: pfff, a Reakció, meg a Konzi amik sokat kikerülnek, nyilván a ballib világképet erősítik. Ne viccelj,

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:15:14

@calam:
Azért mondtam, hogy ez a kivételes. Azon röhögök, amikor ilyen első szócikkes blog egyből kikerül, mert jobbikozik vagy gárdázik egyet természetesen jól beleillesztve a fasisztaveszélytől való permanens félelem balliberális toposzába.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 14:16:36

FerencTestvér,


A Konz. és a Reakció is kint szokott lenni, pedig sosem fasisztaveszélyeznek.
Bár a jobbikról és a gárdáról is megvan a különbejáratú véleményem...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.01.13. 14:22:12

@Gabrilo:
OFF
Az index tényleg kedveli ezt a két blogot, és csak ezt a kettőt jobbról.
Így már fel lehet tenni a kérdést, miért őket? Miért ezt a posztot?

Tudja, jól kell kérdezni tudni: "Biztosan a jó felét kented meg a kenyérnek?"

QM 2009.01.13. 14:22:16

Na ja! Központi "szolgáltatások". Nista törpeerőművek, amik adott településeket látnának el. Nista szélerőmű, mert "nem tudja tárolni az energiát" :-))) Mutassatok nekem olyan áramot termelő erőművet, amelyik tárolja az energiát. Csak nem mindegy, hogy ki igazodik a másikhoz, mennyi idő újra indítani pl. egy gázturbinásat.
Ja a központosítást nem adhatjuk fel, akkor mi módon tartanák sakkba a népet. Pl.: a "világpiaci ár" értelmét vesztené, ha adott települések összefogva önmagukat látnák el energiával . Ilyenkor jön az alkotmány + a törvényre hívatkozás. Ja, hogy pont ugyanazok hozták a törvényeket, akiknek a központi fejőgépben van az érdekeltségük = A gyevi bírók klubja.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:22:48

A Konz. még alapjáraton oké, de a Reakció az maximum a Rogán-Pokorni vonalnak megy el.

Ezek a blogok például elhiheted, hogy soha nem fognak bekerülni az index címlapra:
viribusunitis.blog.hu
magyarkodo.blog.hu
prorege.blog.hu

Pedig szerintem színvonalasabbak, mint egy-kettő, ami kikerül...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:24:30

Például emlékszem ez a cikk halszalka.blog.hu/2008/12/17/visszakerem_magyarorszagot, erről a halszalka.blog.hu blogról kikerült az index címlapra úgy, hogy ez a bejegyzés a blognak a második szócikke volt.

Na vajon miért?????

KopaszMercis 2009.01.13. 14:31:21

katolikus egyhazas reszhez fuznem hozza, hogy kit veszelyeztet:

senkit igazabol, csak az osszes szexualis buncselekmeny aldozata lehet halas megrontasa miatt az egyhaznak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 14:33:25

@FerencTestvér: ezek közül csak a magyarkodót ismerem, de kicsit sem vagyok meglepve, hogy nem rakják ki a címlapra...
A Reakció, Konzervatórium rendszeresen kinn van, nyilván ezért lettek ismertek, és tippre a legolvasottab nem-indexes blogok.
A Reakciónak van, hogy naponta több posztja is kikerül, sok közülük szar, de hogy ballibséggel lehetne őket vádolni...hát?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:36:26

@calam:
Azért lettek ismertek, mert az indexre kikerült... :)
Így könnyű...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.01.13. 14:42:30

@QM:
Hogy jön ez ide egyáltalán? Ha már itt van:
Itt szó nincs központosításról. Épp az az, hogy "globális" (szállítható) mivolta miatt van olyan, hogy "világpiaci ár". Mert a lokális termelés is eladható máshol és a máshol termelt is megvehető itt.
Mellesleg:
I. Nem tárolásról van szó, hanem ingadozó teljesítményről (részletekért ld. Villamos energia rendszerek)
II. Van olyan erőműtípus, ld. SZTE
III. Pont a rendszer mérete garantálja (statisztikai alapon), hogy mindig hozzájuss (mindig van szabad kapacitás)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:42:38

Mellesleg az imént felsorolt blogok PÉLDÁK voltak, tetszik tudni mi az?
A lényeg, hogy ők, ebben a szellemiségben akármit írhatnának, akárhogy, úgyse kerülnének ki az index címlapra. Hiába: nincs hely a fasisztázós és a seggszőrről és hasonló magasröptű dolgokról szóló cikkek mellett...

Caracalla 2009.01.13. 14:44:37

@KopaszMercis: na, hozod a szokásos szintet. A legtöbb szexuális bűncselekményt közeli hozzátartozók követik el, továbbá baromi nagy a latencia, szóval szerintem megalapozottan feltehető, hogy a hozzátartozók aránya az ismertnél még nagyobb is az összes elkövető szerint.

is 2009.01.13. 14:47:34

"A másik probléma, hogy a kérdőív sokkal inkább rasszizmust mér, mint konzervativizmust, és ne higgyük egy pilanatig se, hogy baloldali polgártársaink jobban szeretnék az adott esetben a négyeshatoson minősíthetetlenül viselkedő roma polgártársainkat."

kezdem érteni, ti kipécéztek egyes kérdéseket, és azt állítjátok, hogy az biztos a liberális-konzervatív tengelyt méri be, de szerintetek nem jó a kérdés. persze a fenti mondatban a konzervatív, valamint a jobb-baloldal az teljesen keveredik, megbújik az az állítás, hogy a szocik is rasszisták, viszont konzervatívok, azok nem lehetnek, hiszen a konzervatív, meg a jobboldali, az egy és ugyanaz, istentől elrendeltetett. ugyanígy a liberális=baloldali.

rendet kellene tenni a fejekben, mint kezdetben a kapitalizmus blogon, akik azt a fogalmat egy társadalmi rendként kezdték használni. a konzervatív-liberális, valamint a jobb-bal fogalompárosok szükséges, bizonyítható és minimális korrelációs együtthatója pontosan 0, azaz nulla, azaz semmi. egy pici se. a jobboldali nem konzervatív, a konzervatív nem jobboldali, semelyik irányba. ugyanez a liberális és baloldali kapcsolatára.

a konzervativizmus szónak ráadásul önmagában van vagy sok jelentése, ebben a felmérésben a hagyományos mosópornak megfelelő hagyományos gondolkodás. amelyik a világ minden pontján antiszemita (középkori Velence, Velencei kalmár), és cigányellenes, nem magyar sajátosság. Németországban még az is a hagyományos gondolkodás része, hogy a franciák léhűtők, a francia hagyományos gondolkodás része, hogy a németek nácik. mindenki, mindenhol rasszista, ha ez rasszizmus. vagy ahogy Hofi Géza mondta még az átkosban: "mi megoldjuk a négerkérdést az USA-ban, ők megoldják a cigánykérdést nálunk. kész, el van rendezve."

lazítsatok, ne védekezzetek ott, ahol senki se támadja a jobboldalt. legyetek bátran jobboldaliak, ebbe a felmérésbe meg mint tükörbe nézzetek, és lássátok: Mo-n a jobboldal-baloldal, széthúzás, pártoskodás, tojásdobálás, kifütyülés, elkergetés kívülről nézve egy óvodai csoport veszekedésének szintjét éri el, a benne lévők véresen komolyan veszik, miközben az ovónéni képtelen megérteni, hogy akkor min is vitáznak, miért nem tudnak rendesen együtt játszani. IGEN, a felmérés maga mondja, hogy a baloldaliak is rasszisták, nem a poszt találta ezt ki. IGEN, a felmérés maga mondja, hogy nem lehet ebből a felmérésből megmondani, hogy ki a bal és jobboldali (asszem ez fáj, mert a jobbosok eddig úgy képzelték, hogy van egy csillag a homlokukon, meg ők igazán Árpád vére, és nem valami komcsi akárki), mert egyszerűen magyarok vagyunk mindannyian, ilyenek, etatisták (az jobb vagy baloldal? mindkettőre van példa a történelemben), nem kis részben xenofóbok stb. takarékra lehetne venni az egymás ellen acsarkodást, a lámpavasazást és egyebeket, és miután ilyen tükrökből kiderül, hogy nincs is miért acsarkodni, akár el is lehetne kezdeni együtt az ország építésével foglalkozni.

hülyeség egy tükröt szidni, ha az nem tetsző képet mutat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 14:48:00

@KopaszMercis: ez tényleg elég alacsonyröptű volt...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:51:32

@calam:
Még mindig jobb, mintha középkorozott vagy inkvizíciózott volna... :D

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 14:52:42

@FerencTestvér: hát, az szerintem más. Ez mindenesetre primkó, így.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:56:06

@calam:
Így legalább egyértelmű az idiciócia. Akkor pedig félműveltségről kellene beszélnünk, és hosszabb kifejtést érdemel.

Pl. hogy a középkorban élni nem azért volt szar, mert hogy konzervatív, keresztény, királyság volt, hanem azért, mert a termelőeszközök fejletlensége miatt csak úgy volt biztosítható az ország élelmiszerellátásának biztosítása, hogy a lakosság 80-90%-a földműveléssel foglalkozott. Onnantól meg megette a fene. Ez van.

És most nem azért van gyakorlatilag mindenkinek friss kenyér az asztalán, mert liberalizmus van, hanem, mert a technika fejlődött.
A konzervativizmus és a vallásosság nem okoz szegénységet, műveletlenséget, technikai fejletlenséget - elég csak egyes iszlám országokra gondolni (Szaúd-Arábia, Dubai), ahol szerintem kicsit jobban élnek, mint mi. Innentől meg a szekularizáció mocskát elvitte a fene.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 14:57:09

@valaki123:
Ez a kolléga amúgy mi a francot művel? ha megnézitek az aktivitását, rájöhettek, hogy ezen kívül gyakorlatilag semmit...
Vírust terjeszt?

is 2009.01.13. 14:57:36

"Ha már hipokritizmus, akkor mindenképpen említésre méltó a miniszterelnök úr sajátos érvelése, amelyben a szabadság és a polgárokban bízás igaz útjaként a családba súlyosan beavatkozó, ..."

Ezt hány óráig mormoltad a fejedben, míg magad is elhitted? De írjuk le pontosan: Te azt súlyos beavatkozásnak ítéled, hogy ha valaki 40 megverés után szól másoknak, akkor esetleg fellépnek az erőszakoskodó ellen. Szerinted talán pénz számolva, asszony verve jó? És persze nagyon kíváncsian várok egy igazi, valós megoldást egy alkoholista ismerősöddel, aki hetente egyszer megveri a feleségét. Te mit tennél? Írj le egy igazi megoldást, ha szerinted nem egy erre szakosodott szakembert kell hívni, hanem csináld magad mozgalomként kell mondjuk 60kg-os emberként megfékezni egy betépett 120kg-os állatot. gondolod, hogy majd egyszer leülsz barátilag beszélgatni az alkoholistával, a lelkére beszélsz, megváltod, és onnantól minden rendbejön? Annyira kíváncsi vagyok arra a megoldásra, amit eddig 2x ország nem tudott kitalálni, mert mindegyikben arra jutott több ezer szakértő, hogy ez a távoltartás lesz a jó. Te biztosan okosabb vagy az összes, német, francia, amcsi és egyéb szakértőnél, írd le bátran, és publikáld idevágó javaslatod. Isszuk szavaid!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:01:12

@FerencTestvér: hát, sikerült két teljesen különleges példát kiragadnod. Egyrészt az olaj, ez nem adatik meg az országok többségének. Ez szerintem a példádat már elviszi. Másrészt az egyház intézményéből fakadóan lassaban reagál bizonyos változásokra, azon kívül, hogy a szekularizációra azért volt/van szükség, mert az egyház nem demokratikus szervezet. Mi pedig demokráciában akarunk élni.
Ja, és ott ahol valakik megmondják, hogy mit kell gondolni, ott nem megy annyira az innováció, mert a kötelem azt megakadályozza.

KopaszMercis 2009.01.13. 15:03:55

@Caracalla:
Ha buntetned a vallast, egy ket generacio alatt kihalnanak ezek a buncselekmenyek.. vedd le a szemellenzot :)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:07:14

@calam:
A példa arra szolgál, hogy semmi köze a jólétnek és a biztonságnak a szekularizációhoz és a valláshoz. Az nettó gazdasági kérdés és semmi más.
Innentől meg kurvára inkorrekt az egyház nyakába varrni a középkori nyomort.

"a szekularizációra azért volt/van szükség, mert az egyház nem demokratikus szervezet. Mi pedig demokráciában akarunk élni."

Te lehet, hogy akarsz, de én ha körülnézek azt látom, hogy ahol élünk az a lehető legnagyobb szar. Mellesleg Arisztotelész már évezredekkel ezelőtt megmondta, hogy a demokrácia egy dekadens rendszer... Meg eleve hamis dilemma. Bővebben: magyarkodo.blog.hu/2008/11/26/az_egyes_allamformakrol

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 15:08:06

Kitöltöttem a tesztet.

Megismétlődött egy korábbi teszteredményem.

Azaz: baloldali lettem és liberális. (-12,32)
Picit (inkább) baloldali, és markánsan liberális.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:10:32

@FerencTestvér: igen, ezt a remek bejegyzésedet tegnap olvastam. Mondjuk Arisztotelész utoljára 300 éve volt megfellebbezhetetlen.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:11:41

@calam:
És Rousseau és a francia barátai az mióta megfellebbezhetetlen?

totyatotya 2009.01.13. 15:14:49

katolikus egyhaz kit veszelyeztet - pl azt aki a fogamzasgatlas tiltasa miatt vegtelen szamu gyereket vallal, ami mondjuk jelen helyzetben a tarsadalom szamara sem egyszeru.
Pl azt, aki az ovszer tiltasa miatt HIV fertozott lesz.

folytassam?

totyatotya 2009.01.13. 15:17:05

@FerencTestvér:
"És Rousseau és a francia barátai az mióta megfellebbezhetetlen? "

Mai ismereteink szerint több közük van a valósághoz mint az ideszart golyó koncepciónak.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:18:51

@totyatotya:
Nem az óvszer tiltása miatt lesz HIV fertőzött, hanem, mert kétes férfiakkal/nőkkel létesít szexuális kapcsolatot:) Ami nem kötelező...
Tudod ez olyan dolog, hogy nem a kés és a villa hiánya miatt hal éhen az ember, hanem az étel hiánya miatt.

Mellesleg meg túlnépesedést vizionálni egy demográfiai katasztrófa előtt álló nemzet esetében nettó baromság.

@KopaszMercis:
Tudom, azért mondtan, Ha én is úgy érvelnék, mint te, azt mondanám, hogy meg is látszik rajta.

totyatotya 2009.01.13. 15:21:16

@FerencTestvér:
"Nem az óvszer tiltása miatt lesz HIV fertőzött, hanem, mert kétes férfiakkal/nőkkel létesít szexuális kapcsolatot"

az ilyen hipokrata hozzászólások minősítik igazán a szellemi színvonalat. transzfúzió mint olyan megvan? egyébként mit nevezel kétesnek? aki már baszott csak mer' az jó? mert neked nem szabad? istenem bazmeg, középkor....

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 15:22:28

Ja persze. Meg ha büntetnék a mercedeseket, két éven belül megszűnne az ostobaság is a földön.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:22:41

@totyatotya:

1. A mai ismereteink nem egységesek. Elvégre a jelen rendszer pluralizmust hirdet vagy mit, más kérdés, hogy ezt nem tartja be. Csak egy példa: Filozófia oktatás címén hallott már valaki pl. de Maistre-ről, vagy csak a francia "jófejekről"?
2. Tudom, hogy a nyugat oktatási intézményein őket tanítják, mint szent teheneket, akik milyen haladó módon odamondták a tutit a reakciósoknak.
3. Engedtessék már nekem azt mondani, hogy ez egy szar...
4. Az "ideszart golyó koncepció" kifejezést inkább nem minősítem. Mindenesetre ne hidd, hogy a tudomány megmagyaráz mindent. Épp azt nem képes, amiről te azt hiszed....

totyatotya 2009.01.13. 15:23:14

Mercis asszem mehetünk a faszomba innen, itt ennek nulla értelme van.
Az ilyen dolgok miatt fogok továbbra is balra szavazni basszátok meg. Nem a faszom kúrcsány miatt, hanem mert az itteni színvonalnak nem lenne elég a pénztárcám, még a hálószobámba is betúrnák az undorító pofájukat...

totyatotya 2009.01.13. 15:25:16

@FerencTestvér:
"A mai ismereteink nem egységesek."

De. Csak a vatikáni öreg nem akarja ezt elfogadni. De nem baj, Galileit is sikerült párszáz év után felmenteni.

"Az "ideszart golyó koncepció" kifejezést inkább nem minősítem"
nem baj.

"Mindenesetre ne hidd, hogy a tudomány megmagyaráz mindent. Épp azt nem képes, amiről te azt hiszed"

Ez mit is jelent?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:25:31

@totyatotya:
Középkor, persze... már tudtam, hogy előkerül. Pedig úgy reménykedtem, hogy ma nem kell ezt belinkelnem senkinek: web.t-online.hu/kesz/jel/03_01/mitosz.html

Gondolom ő többet tud a középkorról, mint te.

A fogamzásgátlás kérdésével meg fordulj az illetékesekhez:
www.depositum.hu/fogamzasgatlas.html

totyatotya 2009.01.13. 15:28:03

@FerencTestvér:
A szövegből 1 mondat:
"Az inkvizíciós eljárások meglepően igazságosak, sőt elnézőek voltak"

ROFL....

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:28:26

@totyatotya:
Már miért lennének egységesek? Ja, mert a ballib koncepció abból indul ki, hogy mi tudjuk, hogy a liberális demokrácia a jelen formájában a legfaszább, aki meg mást mond, azt nem kell figyelembe venni, hiszen az nem demokratikus, azzal nem állunk szóba. Ezt nevezik az ellenvélemény tolerálásának ballib módra!

Azt jelenti, hogy - bár egyesek szeretik azt feltételezni - Darwin nem azt jelenti, hogy Isten nincs, a világ véletlenül került ide, az erkölcsök nem fontosak, és különben is a balliberalizmus az ebszolút igazság. Mert ebből semmi ilyen nem következik, egyszerűen csak annyi, hogy a fajok változnak, alkalmazkodnak. Ebből megtudtunk valamit a Nagy Bummról? Az élet értelméről? Az anyag kizárólagos voltáról? A francokat.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 15:31:13

FerencTestvér

Ha valamiben elsőre nem értek egyet a katolikus egyházzal, az az óvszer tiltása.

A szexért halálbüntetés sehogy sem fér bele a keresztény erkölcsi világképembe.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 15:31:27

@Csöncsön:

De a lényeget illetően maximálisan egyetértek a posztíróval. Azaz: a legtöbb kérdés csak a felszínét mutatja meg annak, ahogyan az élethez valójában viszonyulunk.

Például én az "Ön szerint elképzelhető-e..." típusú kérdésekre (szinte tovább se olvasom) automatikusan azt mondom, hogy igen.

Elképzelni mindent el lehet. (Ha a kérdés megalkotójának sikerült, nekem miért ne?)

És a legtöbb kérdés ilyen. Legszívesebben az összesre azt a választ adtam volna: "az attól függ".

Pont ezért tartom magam (inkább) konzervatívnak...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:32:11

Idéznék az itt a Konzin is gyakran hivatkozott Lánczi Andrástól:

"– Oriana Fallaci írta le egyik utóbbi könyvében – nem tudom, hogy ezzel egyetért-e –, hogy a nyugati baloldal most úgy viselkedik, mint annak idején az inkvizíció, tévedhetetlennek tartja magát.

– A nyugati baloldalra mindig is jellemzo volt az arrogancia, mert magát tekinti a közelebbrol nem definiált haladás szószólójának, és aki nem halad az o fogalmai szerint, az alacsonyabb rendu, lenézheto. Ha Fallaci így értette, akkor egyetértek vele. Ez a szemlélet a baloldal mítoszához tartozik. Amióta megbukott a kommunizmus, amióta egyáltalán nem egyértelmu, hogy az elmúlt háromszáz év európai kultúrájának fejlodése milyen irányban halad tovább, azóta én csak mosolygok rajta, komolytalannak tartom. Ettol persze még létezik. Kétfelé osztják az embereket, azokra, akik tudnak haladni, és azokra, akik nem. Szerintem ez idejétmúlt álláspont. Jobb lenne, ha elkezdenének vitatkozni."

Forrás. www.antiszemitizmus.hu/hu/interjuk/+lanczi+andras/interju+lanczi+andrassal.html

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:34:27

@FerencTestvér: apa, az komoly korlátoltságra utal, ha azt feltételezed, hogy a "ballibeknek" nincsen erkölcsük, vagy ezek az ideológiák kizárnák ezt. A liberalizmus például szerintem kifejezetten megköveteli ezt. Azért, mert "az egyén szabadsága a másik egyén szabadságáig terjed", ezt eltalálni pedig komoly felelősség.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:36:31

@bazalttufa:
Oké, erről folynak viták az egyházon belül is (ld. jezsuita blog). Ha házassági életközösségen belül történik a gyermekáldás ideiglenes késleltetése (és nem megúszása) céljából, akár még elfogadhatónak is tűnhet.
Persze ebben a vonatkozásban úgy sem áll meg az HIV érv, hiszen az ember általában nem a házastársától szokta megkapni, hanem kétes idegenektől kétes helyszíneken.
Ami engem kiakaszt ez a "fúj, Egyház ezt mondja, ezek hülyék" típusú hozzáállás. Eleve, a ballibnek semmi köze az Egyházhoz, nem az ő dolga. Pályán kívülről nem kiabálunk be, hogy ezt így meg úgy kéne csinálni. A jelen állapotban, akinek nem tetszik amit az Egyház mond, az egyszerűen egyet tesz: leszarja.

Mellesleg itt egy másik link, a hatályos katolikus véleményről a fogamzásgátlás tekintetében: www.depositum.hu/fogamzasgatlas2.html

Caracalla 2009.01.13. 15:37:21

@totyatotya: azért nincs igazad, mert a katolikus egyház NEM KÖTELEZHET semmire, te magad vállalhatod, hogy követed a tanításaikat és parancsaikat.

Vehetsz óvszert a boltban? Igen. Függetlenül a vallásos nézeteidtől.

Bambano 2009.01.13. 15:38:34

W azon cikke nem arról szól, hogy mi volt az egyházakkal a rendszerváltástól mostanáig, hanem arról, mi lesz, ha hatalomra kerülnek.

Azért ez elég jelentős melléfogás ettől a poszttól.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:38:39

@FerencTestvér: ezt komolyan gondolod? Ha én nem játszom egy zenekarban akkor nem írhatok kritikát a koncertről? Hú, basszus, meredek.
Egyébként a HIV-főleg Afrikában jelent veszélyt, és ott igenis van felelőssége az egyháznak e tekintetben.
Ja és ballib nem lehet vallásos? Hmm, fura. Egyik legjobb barátom papja szadeszes. Na, ezt rakd össze.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:39:51

@calam:
Van erkölcsük, csak az meglehetősen relatív és hajlékony. Hajlékony és nem rugalmas, ha gonosz lennék azt mondanám, hogy gerinctelen:)

A liberalizmussal kapcsolatban XIII. Leó véleményét osztom:
"De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket."

Forrás: www.depositum.hu/Libertas.rtf

Amúgy ezt érdemes lenne mindenkinek elolvasni, aki azon hőbörög, hogy az Egyház a szabadság ellen van, holott nem. A kereszténység a szabadság vallása, azonban szabadság csak ott van, ahol mértékletesség van, tehát nem szabadosság, úgy mint a liberalizmusban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.13. 15:42:48

@totyatotya: Mivel itteni hozzászólásaid alapján nulla esélye volt annak, hogy valaha is jobbra szavaztál volna akár a múltban, akár az előre látható jövőben, engedd meg, hogy bejelentésed után három forró könnycseppet ejtsek és eljátsszak egy bús melódiát a világ legkisebb hegedűjén. Jó mulatást együtt, a Ferivel.

:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:42:54

@FerencTestvér: nem, ez ostobaság. A liberalizmus szabadság és szabadosság, ne szopd már be semjén zsolt faszságát.
És nem, nem relatív. Egész egyszerűen- szerintem- egy liberális azt gondolja, hogy nincs joga beleszólni más ember életébe, vagy ítélkezni felette, max ő maga élhet úgy, ahogy szerinte kellene. Ez az igazi gerincesség, nem más embereket kiosztani.
Nem is értem mit értesz szabadosság alatt? Csak nem a gonosz melegeket? Ha igen, akkor az nem, az szabadság, ugyanis mindenkinek joga van úgy élni, ahogy akar. Nincs egyetlen megfelelő érték. Egészen addig ameddig nem korlátoz téged valamiben.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:43:42

@FerencTestvér: mégegy, ez a hajlékony gerinc, baromi egyszerű.

Caracalla 2009.01.13. 15:43:52

@is: Ha az én ismerősömet bántanák, valószínűleg belefolynék a dologba, ha a családtagomat, akkor mindenképpen.

De nem az a baj, hogy feltétlenül be akarják vezetni ezt az intézményt, hanem hogy hogyan. Egy nem kontradiktórius, kvázi rögtönítélő eljárásban, a látszat alapján dönt egy arra nem felkészült személy.

Arról meg lehet vitatkozni, hogy jó lesz-e. Én az én érveimet elmondtam egy korábbi posztban, te a tieidet, nincs ezzel semmi baj.

De összekevered a szabadságot és a biztonságot.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:43:53

@calam:
Ha nem értesz az adott műfajhoz, sőt még csak meg se hallgatod őket, csak a prekoncepcióidat hangoztatod, akkor a korrektség azt követelné meg, hogy inkább hallgass.

Az Egyház nem csak azt mondja, hogy ne használj kotont, hanem, hogy a házastársaddal csináld. Ha Afrikában ebből csak az első utasítást tartják be, akkor nincs mit csinálni. Mellesleg szerintem afrikában nem azért nem használnak óvszert, mert az Egyház azt parancsolta, hanem mert igen erősek a primitív, pogány szokások (pl. hiedelem arról, hogy aki szűzleánnyal hál, az meggyógyul az AIDS-ből), ami épphogy kívül esik az Egyház hatáskörén. Amúgy meg szerintem nem is nagyon elérhető nekik az óvszer fizikailag se.

Caracalla 2009.01.13. 15:45:44

@calam: első (és utolsó) figyelmeztetés: nem szeretem a káromkodásokat. A következő röpül.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.13. 15:46:13

@Bambano: W cikke komor tónusú színekkel festi meg a saját különbejáratú fóbiáinak azt a tablóképét, amiben valószínűleg még ő maga sem hisz. A "jönnek a papok és betiltják majd a dugást meg kötelező lesz a hittan" még az ÉS hasábjain is muris lenne. Bocs, ez engem nem győz meg. :)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:47:50

@calam:
Az, hogy a liberalizmus szabadosság azt nem Semjén Zsolt találta ki. Az emberiség évezredes kultúrája parancsolja, hogy ne folyjunk bele ebbe a mocsokba-piszokba, amit most van.

Miért van az, hogy Magyarországon a liberalizmust jelentő SZDSZ-ről az emberek többségének a körúton tangába pucsító férfiak, a rombolás, a bokorban kefélgető tinédzserek, a hippik, az abortuszok milliói, az etnikai bomba jut, a bevándorlás, a permanens fasisztázás jut eszébe? Miért, talán minden ok nélkül?

Én erre azt mondom, hogy Szodoma és Gomora normálisabb hely volt ennél. Aki pedig erre azt mondja, hogy ez a szabadság, annak nyugodt szívvel azt mondom, hogy menjen a picsába.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:47:55

@Caracalla: ezt komolyan mondod? A káromkodás hol nem fér bele a szólásszabadságba? Ha ez nem fér bele, akkor mit jelent ez: "a szabadság szemszögéből"?

totyatotya 2009.01.13. 15:51:24

@FerencTestvér:
"Én erre azt mondom, hogy Szodoma és Gomora normálisabb hely volt ennél. Aki pedig erre azt mondja, hogy ez a szabadság, annak nyugodt szívvel azt mondom, hogy menjen a picsába. "

és már meg is érkeztünk a tolerancia csúcspontjára.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:51:35

@FerencTestvér: igen, testvérem, az a szabadság, hogyha úgy élsz ahogy akar. És köszi, de nem megyek el a picsába. Hopsz, most Caracalla ki fogja moderálni, természetesen a szabadság szemszögéből.
Rombolás? Ennek mi köze van a liberalizmushoz? Bokorban kefélgető tinik:D:D Szerinted ennek mind a szadeszhez van köze:D

totyatotya 2009.01.13. 15:52:24

@FerencTestvér:
"Amúgy meg szerintem nem is nagyon elérhető nekik az óvszer fizikailag se."

Ebből a tárgyból is igen felkészültnek látszol.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:52:31

Mellesleg a nem korlátoz engem semmiben, az nem tudom miért nem akadályozza a híres libsiket abban, hogy mindenféle gyűlöletbeszéd törvényt hozogassanak. Ok, az AB utána rendre megsemmisíti ezeket, de az külön téma.
Például én nem fogok a pódiumról véres szájjal zsidózni soha, de az, hogy az illetőt ebben korlátozni akarják, az talán joggal veti fel bennem a félelmet,hogy na akkor nekem is kétszer meg kell gondolnom, hogy mit szabad kimondanom, hátha egyszer csak egy cellában találom magam két nem túl szép emberkével. (Az egyéb, nem jogi szankciókról ne is beszéljünk - szted tomcat milyen eséllyel kapna munkát, mint informatikus [munkahelyi diszkrimináció ilyenkor hol van]).

Ez - hogy megértsd - körülbelül olyan, mintha félévente az Országgyűlés törvényt szavazna meg arról, hogy teszemazt a zsidók nem gyakorolhatják a vallásukat. Persze, az AB megsemmisítené, de nem joggal keltene az ilyen félelmet bennük?

Vagy a mindennapos gyűlöletbeszéd? A véresszájú fasisztázás, a lehülyebarmozás? A radikális jobboldalt lehet kollektíven hülyének tartani? Ez nem megbélyegzés?

Meg nehogy már egy komcsi utódpárt pofázzon nekem a demokráciáról.

Na, erről beszéltem (többek között), amikor a ballib erkölcsi relativizmusáról és gerinctelenségéről beszéltem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:52:48

@totyatotya: de a csak a keresztényi szeretet jegyében

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 15:52:55

Bambano

Akkor pontosítsunk: W cikke arról szólt, hogyan képzeli el Ő az egyház hatalomra jutását.

Érdekelne az is, mi a véleménye pl a 90% vallásos USA-ról, ahol választást befolyásoló sajtóhír ha a baloldali elnökjelölt a választási kampány közepén három hétig kihagyja a misét. Tényleg ez lenne a jövőnk legnagyobb problémája??

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:55:11

@totyatotya:
Soha nem vallottam a liberális tolerancia felfogást, viszont akik (szóban legalábbis) ezt vallják, azoktól számonkérem ugyanezt.

@calam:
Nekem a szabadságról valami tisztességes, elegáns dolog jut eszembe. Nem úgy élsz, ahogy akarsz. A liberalizmus az a szabadság alatt a saját szarodban-hányásodban fetrengés alanyi jogát érti, nem valami dicső, magasztos valamit, ami alatt a szabadságot mindig is értették a tisztességes népek. Pl. amit a keresztény felfogás vall. Mégegyszer kérlek, olvasd ezt el: www.depositum.hu/Libertas.rtf

totyatotya 2009.01.13. 15:55:22

@elGabor:
Kedves Gábor, szeretném neked elárulni hogy a jobboldaliság-baloldaliság 2009ben nem csak Istenhez való viszonból, hanem mondjuk gazdasági logikából is levezethető. Legalábbis nálunk kevéssé istenhívő embereknél ez elsősorban így működik. Ebből következően az ezen bloghoz történő hozzászólásaim semmit nem jelentenek a politikai preferenciákra nézve, kivéve azt az egyetlen mondatot persze. Ami viszont meg is magyarázza - most figyelj - hogy az ország lakosságának a fele miért idegenkedik FerencTestvért trónra emelni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:55:48

@FerencTestvér: hú, asszem gondosan felépítettél magadban valamit, amit én nem tudok kikezelni.
Mindenesetre kevés olyan liberálist ismerek, aki támogatná a gyűlöletbeszéd törvénytervezetek, a szadesz pl sohasem.
Másrészről a szélsőjobbos ideológia jogfosztó, tehát szabadságot korlátoz, amivel szemben nem kell toleránsnak lenni. Erkölcsileg, ameddig nincsen hatalmuk, addig nem kell velük mit kezdeni. Ha lesz, akkor meg az AB elintézi. Szigorúan nem büntetőjogi dolgokról beszélek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 15:57:01

@calam:

"ez az igazi gerincesség"

No, pontosan leíródott, hogy mi bajom van MIND a hithű keresztényekkel, MIND a hithű liberálisokkal.

Egyformák vagytok.

Mindketten úgy vélitek, hogy erkölcsösebbek vagytok a másiknál. (Ahelyett, hogy az etikát mint olyat állandó problémaként, a lét legállandóbb problémájaként értenétek.)

Gerinctelen vagyok.

totyatotya 2009.01.13. 15:57:48

@FerencTestvér:
"Soha nem vallottam a liberális tolerancia felfogást, viszont akik (szóban legalábbis) ezt vallják, azoktól számonkérem ugyanezt."

de gondolom a kettős mérce kifejezést előszeretettel harsogod. nem változtatok ti csuhások ezer éve semmit - pontosan ugyanannyira vagytok képesek, ezért kerültetek a történelem szemétdobjára...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:58:21

"A liberalizmus az a szabadság alatt a saját szarodban-hányásodban fetrengés alanyi jogát érti, nem valami dicső, magasztos valamit, ami alatt a szabadságot mindig is értették a tisztességes népek." Ez nagyon tetszett, sírva röhögtem. Egyébként utoljára a vizsgám előtt fetrengtem a saját hányásomban.

Mik a tisztességes népek? Sumérok?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 15:59:10

@totyatotya:
Nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs, a sok nemzetközi segélyszállítmány közé bizonyára keveredik az is.
De hogy egy lepukkant puszta közepén, ahol ételből is gyakran hiány adódik, abban biztos vagyok, hogy nem az óvszer a legelterjedtebb termék...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 15:59:49

@Csöncsön: nem, nem gondolom, hogy erkölcsösebb lennék másoknál. Másokról nem tudom mennyire erkölcsösek, azt tudom, hogy én mennyire vagyok erkölcsös. Más liberálisokról sem tudom, hogy mennyire erkölcsösek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 16:02:59

@calam:

Akkor miért hivatkozol gerincességre?

A gerincesség számomra nagyjából ugyanazt jelenti, mint az erkölcsösség.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:04:02

@calam:
A szadesz az bizony pattogott nem kicsit gyűlöletbeszéd törvény ügyében. Mellesleg a "szélsőjobb" ideológia (az elnevezés téves, mert túl sokat húzol be alá) önmagában nem jogfosztó. Miféle jogtól foszt meg egy bizonyos módon való gondolkodás, és ennek a gondolkodásmódnak a kifejtése? Én leírok valamit, attól valakinek korlátozódik a szabadsága?
Az liberalizmus kettős mércéje, hogy ha valaki azt írja le, hogy a homoszexualitás milyen kúl dolog, akkor megtapsolják, megírják mindenhol, hogy ez milyen remek egy ember, ha meg az a véleményem, hogy ez gusztustalan, akkor le vagy nácizva, ki vagy rekesztve.
Meg van szabva, hogy bizonyos dolgokról mit KELL gondolni.

@totyatotya:
Ez nem kettős mérce. Nekem, keresztény, konzervatív emberként, kötelességem betartani a saját elveimet, amibe nem tartozik bele az erkölcstelenség és a gusztustalanság tolerálása.
Neked, mint liberálisnak viszont kötelező mindenféle önkifejezés, szólásszabadság stb.-nek a tiszteletben tartása, a tartalomtól függetlenül. Amikor én ezt számon kérem rajtad, a saját eszméidet olvasom a fejedre. Olyan eszméket, amiket én nem vallok, tehát ezek erkölcsi kötelezettséget rám nem hárítanak. Egyszerűen csak - szerintem joggal - számon kérem azt, amit a liberalizmus ígért.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.01.13. 16:11:33

@bazalttufa:
Ez elég jó példa a félreértésekre, amikor egy általános érvényű kijelentést próbálnak minden magyarázat nélkül alkalmazni.
De vegyük végig sorban: Hol a helye a szexnek? - A házasságban. Ahol a gyerek általában nem elkerülendő. De tudván azt, hogy ilyen esetben értékek ütközéséről lehet szó (a szex mint önmagában jó és a gyerekvállalás között), van megoldandó kérdés, amire Ferenc testvér meg is adta a választ (inkább az óvszer, mint hogy a házasság lássa kárát).
De ott van a házasságon kívüli szex esete: attól, hogy nem a lehető legtökéletesebb módon él egy jó dologgal valaki, még nem jelenti azt, hogy teljesen barom lehet. (Nyilván az se mindegy, hogy a házasságon kívüli szex kivel történik, az alkalmi kapcsolattól a barátnőig elég széles lehet a skála). Adott esetben elfogadható, sőt jobb óvszert használni, mint nem, mert pl. van a másikkal szemben felelősségünk is. Ha valaki arra hivatkozik, hogy nem használ óvszert, mert katolikus, de közben fűvel-fával kefél, az csak egy felelőtlen hülye. Nyilván az lenne a helyes út, ha nem fűvel-fával, de ha nem látja be tévelygését, legalább ne súlyosbítsa azt azzal, hogy magát és másokat is oktalanul veszélynek teszi ki.
Van a tanítás, meg van annak az alkalmazása, ami bölcsességet igényel.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.13. 16:14:07

@totyatotya: Kedves totyatotya, FerencTestvér vagy hozzá hasonló gondolkodású politikai vezetőréteg trónrakerülésének esélye ma Magyarországon: nulla egész nulla. Innen pedig puszta önhergelés a dolog, meg prekoncepciók vélt igazsággá emelése.

Sajnos az a helyzet, hogy eddigi megfigyeléseim alapján az "akkor pedig nem szavazok a jobboldalra" típusú posztok gazdái soha az életükben nem szándékoztak a jobboldalra szavazni, mint ahogy a "kellene már egy tisztességes [szocdem/liberális/konzervatív/zöld] párt" sem valós fogyasztói igény kinyilvánítása: ha az volna, az MSZDP, SZDSZ, MDF és LMP egyaránt nyolc-tízszázalékos támogatottságú parlamenti párt volna. Csak hát nem az. :)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:19:01

@vadnyul:
Pont erről beszéltem. Aki házasságon kívül mindenféle kétes aktusokba bonyolódik, az olyan ember, aki nyilván kevésbé szokta figyelembe venni a Katolikus Egyház tanításait a fogamzásgátlás tekintetében.
A liberálisok által felhozott példa éppen ezért baromság, mivel ha a delikvens tényleg betartja az Egyház erkölcsi tanításait, akkor abba beletartozik a házastársi hűség is. Ha meg nem tartja be, arról nem az Egyház tehet, hanem az illető.

Házasságon belül meg egész más motívumai vannak, lehetnek a fogamzásgátlásnak, mint egy alkalmi szexuális kapcsolatban. Az ember a legritkábban szokott HIV-et kapni a házastársától...
Mondtam: privát véleményem az, hogy ha egy házasságon belül a gyermekáldás ideiglenes elhalasztása (tehát nem végleges elkerülése, azaz a gyermektelenség) érdekében történik csak a fogamzásgátlás, akkor az esetben esetleg megfontolandó a dolog, csak ezzel is van egy probléma. Ugyanúgy, ahogy nem okozna problémát vezetéskor egy pohár sört meginni, viszont ha ezt legalizálnák, akkor ezt az egyszeri polgár úgy értelmezné: lehet ittasan vezetni - és ő már nem egy pohár sört inna meg, hanem esetleg mást is, meg többet is. Ha az Egyház esetleg Áment mondana a fenti esetkörre, azt úgy hozna le a média: az Egyház szabad utat engedett az óvszerhasználatnak. Az, hogy milyen esetkörben azt már le se hoznák, csak apró betűvel, azt meg a póger el se olvassa...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:24:15

@Csöncsön: ezt most nem értem pontosan. @FerencTestvér: te, apa. A szadesz nem pattogott, nézz utána.
Ezt mondtam, ameddig beszél, addig beszéljen, ehhez joga van, engem nem bánt. Ha már félelmet kelt, gyűlöletet szít, esetleg fizikai atrocitásra bújt fel, azt már nem kell tolerálni. Ezeket persze nehéz eltalálni. Felőlem gondolhatod, hogy melegnek lenni dekadens, deviáns dolog, legfeljebb kinevetlek

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:27:45

@calam:
Na mindig ez a szöveg.
Beszéljen, de...

..gyűlöletet vagy félelmet kelt? Az elég relatív, és jogsérelemnek elég absztrakt.

Ha bűncselekmény elkövetésére konkrétan felhív, azt előkészület címén ma is szankcionálja a büntetőjog, nem kell ahhoz törvénymódosítás. Ezt jelenleg se tolerálja senki, akkor meg nem értem mire jó az egész.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:29:46

@FerencTestvér: te, figyelj. Egy pillanatig sem mondtam, hogy én támogatnám a gyűlöletbeszéd törvényt, sőt. Akkor meg a semmiről vitatkozunk.
Igen, a félelemkeltést nehéz megállapítani, pedig az már korlátozza a szabadságot, de pontosan ezért absztrakt, de ez most elméleti vita, gondolom.

Caracalla, a hülye az még mehet, a basszameg már nem?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 16:32:03

@calam:

Azt hiszem, csak kifakadtam.

Azért fakadtam ki, mert pont ugyanúgy fárasztanak a liberálisok, mint amennyire a FerencTestvér-félék.

Az "úgy élsz, ahogy akarsz" számomra nagyon naiv hozzáállásnak tűnik. És kísértietiesen hasonlít ahhoz, hogy "úgy élsz, ahogy Isten parancsolta".

Valahogy mindkettő azon a belátáson alapul, hogy rálátásunk van az egész életünkre. De lehet, hogy ezt ennél érthetőbben később sem fogom tudni kifejteni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 16:32:35

@calam:

Azt hiszem, csak kifakadtam.

Azért fakadtam ki, mert pont ugyanúgy fárasztanak a liberálisok, mint amennyire a FerencTestvér-félék.

Az "úgy élsz, ahogy akarsz" számomra nagyon naiv hozzáállásnak tűnik. És kísértietiesen hasonlít ahhoz, hogy "úgy élsz, ahogy Isten parancsolta".

Valahogy mindkettő azon a belátáson alapul, hogy rálátásunk van az egész életünkre. De lehet, hogy ezt ennél érthetőbben később sem fogom tudni kifejteni.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:34:17

Eleve... a valódi liberalizmus csak úgy lenne biztosított, ha kivennék a Btk-ból a következő paragrafusokat:

174/B. § - Közösség tagja elleni erőszak: miért kel külön, erősebb védelem a kisebbségnek? Miért nem elég simán a testi sértésbe beletenni?

269. § Közösség elleni izgatás - ez a gyűlöletbeszéd light, a lényeg, hogy benne van.

269/B. § Önkényuralmi jelképek használata - ez meg eleve... A valódi nyilasok kitűznék a nyilas zászlót, és akkor nem lehetne a nem nyilas, nem náci nemzeti radikálisokat lenácizni. De ciki lenne. A vöröscsillagról úgyis megállapította az Európai Bíróság, hogy tiltása suxx. Az meg elég vicces lenne, hogy a vöröscsillag mehet, de a többi nem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:35:04

@Csöncsön: persze, én csak azt próbáltam elmagarázni, hogy nem hiszem, hogy jobb lennék másnál. Valószínüleg csak ismerettség után tudnám megmondani ki erkölcsösebb. Szóval nem hiszem, hogy nagyon vitatkoznánk.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.13. 16:35:36

@bazalttufa:

"Ha valamiben elsőre nem értek egyet a katolikus egyházzal, az az óvszer tiltása."

@Caracalla:

"a katolikus egyház NEM KÖTELEZHET semmire, te magad vállalhatod, hogy követed a tanításaikat és parancsaikat."

@vadnyul:

"Van a tanítás, meg van annak az alkalmazása, ami bölcsességet igényel."

Jó, hogy ezt így leírjátok, csak gyanítom ezekkel a kijelentésekkel sokan vitatkoznának még a nem-is-annyira-hardcore katolikusok közül is. Megjegyzem, az ő nézőpontjukból valahol joggal.

Tehát, ha szemezgetni lehet a dolgok között, az király, a_valóságban_valahol mindannyian ezt tesszük, csak a határokat húzzuk meg máshol, és van aki "bevállalja", van aki magát is hülyíti. Ezzel együtt nekem az ilyen hozzáállással nincs gondom.

Viszont ha_komolyan veszed_az egyház szabályait, akkor biza nem lehet szex közted és a barátnőd között, míg nem vagytok férj és feleség. Sőt, utána is jobban teszed, ha nem holmi élvezetből csinálod, hanem azért, hogy gyarapítsd a nyájat.

"Becsaphatod" az egyházat, kereshetsz kiskapukat, de akkor valahol magadat csapod be, nem?
Akkor már inkább azt mondom, hogy oké, nem ölök, nem lopok, tisztelem a szüleimet, de a paráználkodást meg a többi olyat, amihez semmi közötök, ugyan bízzátok már rám, ti vén pojácák. :D

Még valami: bazalttufa, nem tudom, hogy hívő vagy-e, ha nem, akkor tárgytalan, de ha igen, akkor sajna_nem tehetsz olyat_, hogy "nem értesz egyet" az egyházzal. Az tudomásom szerint nem egy opció...

Kicsit OFF voltam, bocs, csak sok hasonló tartalmú dolgot írtatok, gondoltam belefér.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:36:46

@calam:
Jó, akkor te nem. De sajnos elég sokan a te oldaladról igen. Elég sokat hallom ezt a "tilcsákbe" szöveget, rámutatva erre arra tetszés szerint. Kicsit hangosabban kéne mondogatni neked ezeket.
A félelemkeltés az nem meghatározható. A nem meghatározott, absztrakt jogsérelem szankcionálása pedig nem jogállami, mivel a címzettek nem tudják egyértelműen meghatározni, hogy mi az amit még szabad csinálnom, és mi az amit már nem. Hogy tudnák, ha még gyakorlott jogászok se értenek egyet ebben?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:37:04

@FerencTestvér: mivel nem vagyok jogász, ezért nehezen válaszolok ezekre.
Az utolsó az hülyeség, szerintem is ki kellene venni az önkényuralmi jelképeket.
A többivel nem értek egyet. Mert létezik az, hogy cigányok ellene izgatnak, akkor viszont minősíteni kell.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:38:49

@FerencTestvér: az én oldalamról, ezt imádom:D Ha már a szadesz nem jött be, akkor legyen az én oldalam.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:41:24

@calam:
De nem érted. A jogállamiság alapvető követelménye a jogbiztonság. A jogbiztonság megköveteli, hogy konkrétan tudhassam azt, hogy mit csinálhatok és mit nem. Számomra nem egyértelmű, hogy mit jelent izgatni. Hogyan lehetne egyértelmű, ha a bírói gyakorlat se tud sokat kezdeni vele. Ha csak azt mondom, hogy nem kéne élniük, akkor mivan? Ha már azt, hogy ha így élnek, akkor ideje egykét pofont levekerni nekik? Hiszen ezek csak vélemények, illetve annak a kifejtése...
Azért nem jogállami meg nem határozható magatartás szankcionálása, mert öncenzúrához vezet, mivel nem tudom, hogy mi az amit nem szabad mondanom, ezért nem mondok inkább semmit a kérdésről, holott magamban a véleményem még nem változik, sőt csak dühösebb leszek azért, mert nem mondhatom ki azt, amit gondolok.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:42:39

@calam:
Utánanéztem. A szadesz is párszor támogatott gyűlöletbeszédes dolgokat. Elég csak a legutóbbi Ptk-módosítási kísérletre gondolni.. :-)
Meg van ilyen is: belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/64318/1

Igen, ez régi, de nincs új a nap alatt...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:43:44

Mellesleg nem szolgálja az egyenlőség elvét az, hogy teszem azt engem jobban megbüntetnek azért, mert egy cigányt vertem meg, mintha egy nem cigányt...
Testi sértés mindkettő aztán kész, egyenlő büntetési nemmel.
Ezért mondtam, hogy a közösség tagja elleni erőszak nem épp liberális, ezért ki kéne venni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:45:14

@FerencTestvér: na, akkor most kell a jogállam vagy nem. Amúgy szerintem nem érdemes velem vitatkozni, mert tényleg nem vagyok jogász, nem tudom, te mi vagy.

"Igen, ez régi, de nincs új a nap alatt... " Ezért megérte felkelni ma.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:45:35

A konkrét bűncselekményre (pl. testi sértésre) való felhívás, az oké, az most is bűncselekmény. De absztrakt veszélyeztettségre, félelemre, érzületekre hivatkozni az kurvára nem jogállami.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:45:48

@FerencTestvér: kivéve, ha azért vernek meg, mert cigány/zsidó/buzi vagy

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:47:32

@calam:
Jogállam az kell, az persze, hogy kell.. :-)

Mellesleg azt szögezzük le, hogy a jogállamiság nem egyenlő a liberális demokráciával. Nem egyértelműen meghatározható fogalom (sok vita folyik róla ma is), de biztosan része a jogbiztonság és az igazságosság(ra legalábbis törekvés).

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:48:46

@calam:
És meg tudod magyarázni, hogy miért?
Ha azért vernek meg, mert cigány/zsidó/buzi vagy, az miért nagyobb bűncselekmény, ha ugyanakkor verést azért kapsz, mert mondjuk az asszony hátsóját markolásztad. Nem mindegy?
Maximum aljas indok ha olyan, de külön bűncselekmény, csak emiatt, na nemár...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:51:54

@FerencTestvér: hát, ha azért vernek meg mert cigány vagy, akkor azért vertek meg, mert kisebbség vagy, tehát valamilyen kirekesztő dolog miatt, ez pedig nem megengedhető.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:52:47

nem mindegy, ez biztos, hogy minősített eset. Azért vernek meg, mert egy kisebbség része vagy, ezeknek a védelmét az államnak köteles biztosítani, több nemzetközi szerződés szerint is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 16:53:33

@calam:

Akkor jó. :-)

@FerencTestvér:

Nem értem, hogy jön ez ide.
Azért, mert "A" nem helyes, és "B" sem helyes, nem gondolom, hogy BÁRMI, ami "C", az helyes volna, csak azért, mert nem "A", és nem "B".

Értem, amiket írsz, és sok tekintetben jogos a felháborodásod (világunkat illetően), de szerintem elhamarkodottan vonsz le következtetéseket. Elhamarkodottan általánosítasz. Óvszerre például nem csak azért van szükség, mert a világ "erkölcstelen". AZ orvostudomány fejlődése folytán a csecsemőhalandóság radikálisan visszaesett. A Földön kezd annyi ember élni, amennyit a használható energiaforrások segítségével már nem tudunk eltartani. Természetes, hogy megjelennek olyan találmányok, melyek a túlszaporodás ellenében hatnak.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:54:32

@calam:
Az nem megengedhető, hogy valakit egyáltalán megverjenek. Az szerintem már teljesen közömbös.
Én arról beszéltem, hogy pusztán a motívum miatt ne minősüljön külön bűncselekménynek (amelyet ráadásul jobban büntetnek), hanem a sima testi sértés alá tartozzon.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:56:16

@calam:
A védelem biztosításához nem szükséges, hogy külön, súlyosabbnak minősülő bűncselekménnyel valósuljon meg. A sima testi sértés teljesen jó ide. Valakit megvertek, ennyi a lényeg, ez mint testi sértés bűncselekmény. Az, hogy most azért történt, mert cigány vagy azért mert simán nem tetszett a pofája, az szerintem teljesen mindegy, ugyanakkora súlyú bűncselekmény.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 16:57:54

@FerencTestvér:

"Én arról beszéltem, hogy pusztán a motívum miatt ne minősüljön külön bűncselekménynek"

Aki egy eleve hátrányosabb helyzetű emberrel szemben követ el bűncselekményt, az nemcsak az illető ellen vét, hanem a társadalom morálját is rombolja (amely a szolidaritáson alapul). Szerintem ezzel indokolható, hogy a kisebbség elleni támadást súlyosbító tényezőként veszik figyelembe.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 16:58:33

@FerencTestvér: de hogy lenne teljesen mindegy? Az számomra nyilvánvaló, hogy súlyosabb, ha valakit a származása miatt vernek meg, mintha csakúgy. Mondjuk erre történelmi okok miatt is szükség van.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 16:59:49

@Csöncsön:
Először is:
"Földön kezd annyi ember élni, amennyit a használható energiaforrások segítségével már nem tudunk eltartani."

Jajj, kérlek, csak ezt ne. Ilyenkor mindig el kell magyaráznom, hogy ez a fejlődő országok szerencsétlen tömegeire, meg az európai színesbőrű bevándorlók (és mondjuk a cigányokra) lehet, hogy jellemző, DE MI NEEM!!! Sőt, mi ki fogunk halni, ha nem avatkozunk közbe.

Aztán: én leírtam fentebb, hogy privát, egyéni véleményem az, hogy ha megfelelően lenne kezelve (házasságon belül, a gyermekáldás ELHALASZTÁSÁRA, és egy bizonyos gyermekszám [legyen mondjuk 2-3] elérése után a további gyermekáldás megakadályozására irányulna), és nem arra használnák, hogy következmnéyek nélkül lehessen gusztustalan életformát űzni, akkor akár nem is lenne rossz dolog. Tomcat ezt anno jól leírta: www.tomcatpolo.hu/blog/blog/blog/20050916.html

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:01:42

@FerencTestvér: mire gondolsz beavatkozás alatt? Őrt állítasz mindegy egy pénisz mellett (azért nem a fasz szót írtam le, mert Caracalla érzékenységét sértheti, öncenzúra)
Egyébként ha a világon kifogy az energia, azt mindenki megszívja.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:03:32

@Csöncsön:
Milyen hátrányos helyzet? A törvényszöveg nem azt mondja, hogy hátrányos helyzetű személyt, hanem hogy "Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Ennek nem része az, hogy az illető szegény-e vagy nem. Gondolom arra gondolsz, hogy a cigányok jelentős része gazdaságilag rossz körülmények között él,.de nem mindegyik.

@calam:
Én számomra mindkettő egyszerűen a verés miatt bűn. Nem verünk meg senkit, semmi miatt - ebből kell kiindulni. Miért lenne súlyosabb, hogy valakit ezért vagy amazért verünk meg? Nem az számít, hogy mekkora verést kapott, mekkora a gyógyulási ideje stb? Lehet, hogy ő azt nem is tudja, hogy miért verték meg.
A veszélye ennek éppen az, hogy ha egy kisebbségit vertek meg, akkor ő mindjárt arra fog hivatkozni, hogy azért vertek meg, mert cigány/zsidó/buzi vagyok.
Erre kiváló példa a 2005-ös buszos kardozós sztori.

Ezért kéne kivenni ezt és besorolni az egészet a sima testi sértés alá.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 17:04:32

Úlfhéðinn

Rosszul tudod. A katolikus egyházon belül is vannak különböző vélemények. Papoktól sőt püspököktől is. Elvileg persze nekem mint hívőnek el kellene fogadnom minden hatályos szabályt, de az egyet nem értéshez jogom van.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:05:48

@calam:
Beavatkozás:
Sok módon történhet - pl. abortusszabályozás (nem csak úgy bemondásra, he!), családbarát adópolitika, támogatási rendszer átalakítása, gyermekvállalás népszerűsítése, stb. stb.
Szóval sok útja-módja van, ezeket akár lehet együttesen is felhasználni.

Lassan mondom, hogy mindenki megértse:
Lehet, hogy valakinek kellemetlen lehet az eddigi életformájának a feladása, de ha nem tesszük meg KI FOGUNK PUSZTULNI.
Ez azért egy elég sürgető motívum...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:14:03

Mégegyszer...
Olvassa már el minenki, hogy megértse, hogy mit és miért mond az Egyház a fogamzásgátlásról:
www.depositum.hu/fogamzasgatlas.html
www.depositum.hu/fogamzasgatlas2.html

totyatotya 2009.01.13. 17:14:27

@FerencTestvér:
"Lehet, hogy valakinek kellemetlen lehet az eddigi életformájának a feladása, de ha nem tesszük meg KI FOGUNK PUSZTULNI"

és?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:16:15

@totyatotya:
Ja, hogy akkor szerinted egy népcsoport pusztulása csak akkor baj, ha az kisebbségi?

Bravó!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:16:15

@FerencTestvér: azt tudod-e, hogy állami beavatkozással csak 25%-al lehet módosítani a gyerekvállalási hajlandóságot. Szóval, ha mindent megteszünk, akkor is csak 1/4-el több gyerek fog születni, ami még mindig bőven az 1,9-es ráta alatt van.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 17:16:23

@FerencTestvér:

Ha jól tudom, ez az óvszer-probléma pont a fejlődő országokban probléma. Európában az óvszer a NEM KÍVÁNT terhességet akadályozza meg.

Vagy szerinted jobb lenne a világnak, ha nem kívánt (= nem szeretett) gyerekek születnének.

Magyarországon szerintem is demográfiai katasztrófa van, de Isten őrizz, hogy ezt a bajt az óvszer betiltásával orvosoljuk...

Társadalmunk moráljához (és ez keresztény morál is, vagy főleg keresztény morál) hozzátartozik az elesettek védelme. Tudjuk, hogy aki kilóg a sorból, mert gyengébb, mert más, mert furcsa stb., azt a többség támadni kezdi. A társadalomnak morális kötelessége, hogy az ilyen embereknek is megadja a lehetőséget a boldogulásra. Aki egy ilyen csoporthoz (és messze nem csak a cigányokra gondolok...) tartozó embert megtámad, az ezt a morális parancsot is megtámadja. Ezért súlyosabb a tette.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:17:23

@calam:
"...
4. Családpolitika:
Magyarországon demográfiai katasztrófa fenyeget: 2007-ben 97 613 gyerekszülésre 132 938 haláleset jutott. Évente kevesebb lesz egy Gyula vagy Szentes városnyi emberrel. És a feketeleves: 43 870 terhességmegszakítás mellé 17 500 magzati halálozás társult. Vagyis a magzati veszteségek száma összesen 61 370 volt! Ezek szerint 97 ezer megszületett csecsemőre jutott 61 ezer meg nem született. Felfoghatatlan számok!
Lefordítom: ha nem lenne ez a liberális őrület, akkor Magyarország népessége nem csökkenne, sőt nőne!

És erre jön egy ilyen hír: „Mintegy százmillió forinttal, 1,6 milliárdra emeli a kormány a jövő évi költségvetési törvénytervezet szerint a terhesség-megszakításokra fordított támogatás összegét.”

Kedves barátaim, azt hiszem, ezt hívják holokausztnak. Mert nem csak konkrét öléssel lehet elpusztítani egy nemzetet (vagy annak egy részét), hanem így is, gondoljunk csak a Holodomorra, az ukrán nép szándékos kiéheztetésére. No, de sebaj, dögöljön csak meg a magyar.

A gyermekvállalásra ösztönzés jelenlegi módja, az ún. családi pótlék katasztrofális. Egyrészt indukálja a megélhetési gyermekvállalást, másrészt tovább erősíti az önszándékból tartós munkanélküliség esélyét. Felháborító továbbá, hogy a családi pótlék nem jár az egyetemi/főiskolai hallgató gyermek után.

Javaslatunk: Az abortusz szigorítása, mindenekelőtt az ún. „válsághelyzet” kitétel törlése a magzatvédelmi törvényből - ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki bemondásra, kénye-kedve szerint elpusztíthatja gyermekét, mindenféle objektív ok fennállta nélkül. A családi pótlékot adókedvezményekre kell változtatni, hogy ebből elsősorban a dolgozó középosztálybeliek részesedhessenek. Megjegyzem, ez utóbbi egyébként arra ösztökélne sok, jelenleg jövedelmeit letagadó, gyakorlatilag adócsalót, hogy ne spekuláljon, legyen ő is becsületes adófizető. Az adókedvezmény természetesen ne illesse meg azokat, akik nem szorulnak rá (felső tízezer), valamint legyen igénybe vehető addig, amíg a gyermek egyetemet vagy főiskolát végez (tehát ne csak érettségiig vagy OKJ-képzés végéig)."

Forrás: magyarkodo.blog.hu/2008/11/24/a_tarsadalom_es_gazdasagpolitikarol

+ magyarkodo.blog.hu/2008/11/25/az_abortuszrol

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:19:50

@Csöncsön:
"Vagy szerinted jobb lenne a világnak, ha nem kívánt (= nem szeretett) gyerekek születnének."

Nem jó, de még mindig jobb, mintha semmi.

"Magyarországon szerintem is demográfiai katasztrófa van, de Isten őrizz, hogy ezt a bajt az óvszer betiltásával orvosoljuk..."

Nem az óvszer betiltásával, de legalább az abortusz szigorításával...


Azért, mert valaki kisebbségi, még egyáltalán nem biztos, hogy hátrányos helyzetű. Sőt! Lehet, hogy gazdagabb, jobbmódú, mint te vagy én (ld. Győzike)

Vagy gondoljunk csak a Dél-Afrikai fehérekre...

totyatotya 2009.01.13. 17:19:58

@FerencTestvér:
"Ja, hogy akkor szerinted egy népcsoport pusztulása csak akkor baj, ha az kisebbségi?"

ezt honnan hazudtad bele az arcomba ember????

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:22:12

@totyatotya:

Ez az "És?" eléggé úgy hangzott, mintha teljesen közönyösen viszonyulnál ahhoz, hogy itt egy népcsoport, egy kultúra fog elpsztulni. Ebből voltam kénytelen levonni a következtetést, hogy szerinted az nem baj.

totyatotya 2009.01.13. 17:22:30

@FerencTestvér:
""Vagy szerinted jobb lenne a világnak, ha nem kívánt (= nem szeretett) gyerekek születnének."

Nem jó, de még mindig jobb, mintha semmi."

szerinted. szerencsére kisebbségi véleményed van.

""Magyarországon szerintem is demográfiai katasztrófa van, de Isten őrizz, hogy ezt a bajt az óvszer betiltásával orvosoljuk..."

Nem az óvszer betiltásával, de legalább az abortusz szigorításával..."

aha. anya le van szarva, majd ferike eldönti. hát ez fasza.

"Azért, mert valaki kisebbségi, még egyáltalán nem biztos, hogy hátrányos helyzetű. Sőt! Lehet, hogy gazdagabb, jobbmódú, mint te vagy én (ld. Győzike)

Vagy gondoljunk csak a Dél-Afrikai fehérekre..."

mi is van velük? és mi köze egy gyarmatosító társasághoz a magyar abortuszokhoz?

totyatotya 2009.01.13. 17:23:52

@FerencTestvér:
"Ez az "És?" eléggé úgy hangzott, mintha teljesen közönyösen viszonyulnál ahhoz, hogy itt egy népcsoport, egy kultúra fog elpsztulni. Ebből voltam kénytelen levonni a következtetést, hogy szerinted az nem baj. "

hidd el, senkinek nem hiányozna. és nem baj. egyébként meg van kristálygömböd, jövőbe látsz? honnan generálsz ilyen próféciákat?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:24:09

@FerencTestvér: több gyerek szegénységre hajlamosít, ezt az érvet nem értem. A családi pótlék reálértéke az elmúlt 10-13 évben a harmadára csökkent, ha kell mutatok diagrammot is.
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy magyarság tudatos kiírtása és holokauszt emlegetése.
Az adókedvezménnyel a legszegényebbeket sújtanád, akik esetleg nem tudják igénybe venni egy gyerek után sem, az meg nem cél, ugye?
Az abortuszos vitába ne kezdjünk bele, nem értek veled egyet.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:27:11

@totyatotya:
"szerinted. szerencsére kisebbségi véleményed van."

Szóval szerinted jobb halottnak lenni, mint szegények? Akkor miért nem gyújtod fel az árvaházat?
Mellesleg hol érdekel engem, hogy az igazság népszerűsége többségi vagy kisebbségi vélemény-e? Nem hiszek az argumentum ad populumban. (hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum)

"aha. anya le van szarva, majd ferike eldönti. hát ez fasza."

Így meg le van szarva a gyerek élete, anya eldönti, hogy a gyerek meghaljon vagy életben maradhasson, szegényke. Ez fasza.

"mi is van velük? és mi köze egy gyarmatosító társasághoz a magyar abortuszokhoz?"

Ez a közösség tagja elleni erőszak, mint sui generis bűncselekmény büntetésére vonatkozott.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:28:09

@FerencTestvér: figyelj, és az anya nem rendelkezhet a testével?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:28:11

@totyatotya:

"hidd el, senkinek nem hiányozna. és nem baj. egyébként meg van kristálygömböd, jövőbe látsz? honnan generálsz ilyen próféciákat?"

Ez nem prófécia, matematika és statsztika, semmi más.
hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pess%C3%A9gfogy%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1gon

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:29:07

@calam: A saját testével igen, de a gyermeke testével nem.
Ha pl. levágja a lábát a saját testével rendelkezik, ha kivágatja a magzatát, az ő testének semmi baja nem lesz, visszakerül a teherbe esés előtti állapotába, a gyermeknek (ami egy külön organizmus) viszont kanyec, ami szerintem elég gáz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:30:29

@FerencTestvér: aha, tehát a terhesség ideje alatt az anya nem rendelkezhet a testének egy részével? Logikus

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:31:54

@calam:
"több gyerek szegénységre hajlamosít, ezt az érvet nem értem."

Nem kell sok (ami relatív fogalom) gyerek. Ha minden családban lenne stabilan 2-3 gyermek, nem lenne semmi baj.

"A családi pótlék reálértéke az elmúlt 10-13 évben a harmadára csökkent, ha kell mutatok diagrammot is. [...] Az adókedvezménnyel a legszegényebbeket sújtanád, akik esetleg nem tudják igénybe venni egy gyerek után sem, az meg nem cél, ugye?"

Úgy néz ki nem eléggé. Ezzel a jóléti állam komcsi ideájával csak a lustaságot és a megélhetési gyermekszülést indukáljuk, azaz annak a csoportnak a szaporodását, aminek túlszaporodásához semmiféle társadalmi érdek nem fűződik. A középosztály növekedése viszont társadalmi érdek, hiszen abból lesznek a művelt, dolgos, családos, tisztes emberek.

"Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy magyarság tudatos kiírtása és holokauszt emlegetése."

Nem kell a népírtásnak tudatosnak lenni, ha effektíve azt eredményezi egy intézkedés, hogy egy népcsoport kihaljon, az bizony népírtás.

"Az abortuszos vitába ne kezdjünk bele, nem értek veled egyet."

Gondoltam.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 17:32:54

calam,


Az nem egy "testrész", hanem egy élő emberi lény.
Az abortusz gyilkosság-mivoltát szvsz. ma már sok libsi sem vonja kétségbe, csak igyekeznek azt különböző utilitárius-kényelmi indokokkal legitimmé tenni:))

totyatotya 2009.01.13. 17:33:03

@FerencTestvér:
"Szóval szerinted jobb halottnak lenni, mint szegények? Akkor miért nem gyújtod fel az árvaházat?"

....

"Mellesleg hol érdekel engem, hogy az igazság népszerűsége többségi vagy kisebbségi vélemény-e? Nem hiszek az argumentum ad populumban. "

de-mok-rá-ci-a. nem XIII. század. dereng?

"Így meg le van szarva a gyerek élete, anya eldönti, hogy a gyerek meghaljon vagy életben maradhasson, szegényke. Ez fasza."

tudtommal a születésnapod akkor van amikor kimászol. nem máskor, nem előbb, nem később. miről beszélünk?

"Ez a közösség tagja elleni erőszak, mint sui generis bűncselekmény büntetésére vonatkozott. "

szerintem már te sem érted mit beszélsz.

"Ez nem prófécia, matematika és statsztika, semmi más."

állandóságot feltételezve, ami nem kicsi csúsztatás az életben.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:33:30

@calam:
A MAGZAT NEM AZ ANYA TESTÉNEK EGY RÉSZE.

A keze a teste része, a haja igen. De a magzat az a gyermek teste, és bár a test fizikai határain belül tartózkodik ideiglenesen (ugye ez a terhesség lényege), attól még logikailag külön résznek számít, hiszen főszabály szerint a magazat az nem egy női test része, hanem az egy gyermek.

A testével azt csinál amit akar, de a magzat egy különs szubsztancia, az egy ember.

totyatotya 2009.01.13. 17:33:53

@Gabrilo:
definiáld már légyszi hogy mi egy élő, emberi lény. nagyon kíváncsi lennék hogy mi az.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.13. 17:33:54

@FerencTestvér: jó, a népirtás az népirtás, nincs mese

totyatotya 2009.01.13. 17:34:32

@FerencTestvér:
"A MAGZAT NEM AZ ANYA TESTÉNEK EGY RÉSZE."

baszki egyszer egy nőtől ha hallanám ugyanezt...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 17:34:54

@FerencTestvér:

"Nem jó, de még mindig jobb, mintha semmi."

Ebben nagyon nem értünk egyet. Minden bajunk oka, hogy a szülők nem szeretik gyermekeiket.

"Azért, mert valaki kisebbségi, még egyáltalán nem biztos, hogy hátrányos helyzetű."

De. Legfeljebb vannak egyéb szempontok, melyek alapján előnyös helyzetű. Épp arról van szó, hogy ha valakit azon szempont alapján támadnak meg, amelyből tekintve hátrányos helyzetű, azt kiveti a morálunk. (Természetesen azt is, aki pont ebből próbál magának előnyt kovácsolni; ám szerintem ilyenek jóval kevesebben vannak, mint képzeled.)

@totyatotya:

Én nagyon sajnálnám, ha a magyar nép elpusztulna. De te is; hiszen magyar nyelv nélkül te sem léteznél.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:35:48

@totyatotya:

"de-mok-rá-ci-a. nem XIII. század. dereng?"

Tudom, hogy most az van. Meg is látszik rajta. Valóságshow-bábszínház rendszer ez.

"tudtommal a születésnapod akkor van amikor kimászol. nem máskor, nem előbb, nem később. miről beszélünk?"

A születésnapom akkor, de azelőtt is léteztem. Vagy szerinted a születés előtt ami volt az semmi?

"állandóságot feltételezve, ami nem kicsi csúsztatás az életben."

Tendenciákról beszéltem, és momentán egy konzervatív fordulat lehetőségén kívül (pont ezzel ijesztget az aktuál paprikajancsi) semmiféle racionális lehetőség nincs arra, hogy ez a tendencia még időben megváltozzék.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:38:06

@totyatotya:
"baszki egyszer egy nőtől ha hallanám ugyanezt..."

Amerikai statisztika: az abortuszt ellenzők (pro-life) többsége nő.

@Csöncsön:
"Ebben nagyon nem értünk egyet. Minden bajunk oka, hogy a szülők nem szeretik gyermekeiket."

De ahhoz, hogy szerethesse a szülője, egyáltalán élni kell. Az élet, mint olyna, az egy szükséges, de nem elégséges feltétel. Az élet önmagában való érték, akkor is élet, ha szar. Ha nem így lenne a hajléktalanokat meg lehetne ölni. Szerencsére nem így van. Csak ezt a gondolatot ki kéne terjeszteni mindenre, legyen a gondolat koherens...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:40:05

"A kérdés az, hogy az ember jogi státusa kövesse-e a természet- és szellemtudományok, valamint a közvélemény emberfogalmainak változását, kiterjedjen-e az ember jogi fogalma is a születés előttre, egészen a fogantatásig? A jogalanyiság ilyen kiterjesztésének jellege és hordereje csak a rabszolgaság eltörléséhez hasonlítható - fejti ki az AB. Ezzel az ember jogalanyisága elérné elvileg lehetséges végső határát és teljességét."

Joejszaka 2009.01.13. 17:41:41

Ferenc Testvér,

Ezeknek a trolloknak hiába magyarázol bármit.

Néhány kommentben nem tudod előadni a nekünk, keresztényeknek, teljesen alapvető logikát és a terminus technicusokat. Ez így sehova sem vezet.

Tudod mit? Igazuk van.

Ki más lenne felelős az afrikai AIDS-ért, ha nem maga Pál apostol és II. János Pál személyesen? Tudjuk, az egész ő bűnük; Nomeg Mózesé, a 6. és a 7. parancs helyett írta volna azt, hogy "Más házastársával használj óvszert". Jobb lenne a helyzet Afrikában.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:43:48

@Csöncsön:
"Én nagyon sajnálnám, ha a magyar nép elpusztulna."

Akkor fogadd el, hogy cselekedni kell.
Mert sajnálkozástól még nem oldódott meg semmi.

Tudom, hogy szigort, beavatkozást követelni nem egy népszerű gondolat. Ilyennel nekiindulni nagy bátorság kell: kb annyira népszerű, mint adónövelés mellett síkra szállni. Ettől még szükség lehet rá.

Ezért mondom mindig, hogy balliberálisnak lenni mindig népszerűbb dolog. Rombolást, szabadosságot, lazaságot, osztogatást, felelőtlenséget ígérni mindig népszerűbb gondolat, mint építkezést, rendet, felelősséget, munkát követelni. Ettől még szükség lehet rá.

„Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.”

(gr. Dessewffy Aurél)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 17:45:10

@FerencTestvér:

"De ahhoz, hogy szerethesse a szülője, egyáltalán élni kell."

Ez fordítva is igaz:

"Ahhoz, hogy éljen, egyáltalán szeretnie kell."

A lényeg, hogy a szeretetre senkit sem lehet kényszeríteni.

A hajléktalanos példád azért rossz, mert ők MÁR élnek. A meg nem fogant gyermek pedig nem is létezik.

totyatotya 2009.01.13. 17:46:45

@FerencTestvér:
"Amerikai statisztika: az abortuszt ellenzők (pro-life) többsége nő."

valami referencia pls?

"Tudom, hogy most az van. Meg is látszik rajta. Valóságshow-bábszínház rendszer ez."

biztos lenne helyed valami decens diktatúrában, hajrá.

"A születésnapom akkor, de azelőtt is léteztem. Vagy szerinted a születés előtt ami volt az semmi?"

pontosan, a születés előtt _az én szempontomból_ nem volt semmi. nem volt öntudatom, nem voltam ÉN.

"Tendenciákról beszéltem, és momentán egy konzervatív fordulat lehetőségén kívül (pont ezzel ijesztget az aktuál paprikajancsi) semmiféle racionális lehetőség nincs arra, hogy ez a tendencia még időben megváltozzék. "

durván csúsztatsz, deklarálod mi lesz, és tévedhetetlennek akarsz látszani.... egy hazug ember vagy tesó, és magadnak hazudsz leginkább. nem baj, te dolgod.

"Én nagyon sajnálnám, ha a magyar nép elpusztulna. De te is; hiszen magyar nyelv nélkül te sem léteznél. "

én a XXI. században élek, szerintem a nemzetiség egy idejétmúlt fogalom és a legtöbb konfliktus forrása. De tudom h ebben nem értünk egyet.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:47:51

@Csöncsön:
"Ahhoz, hogy éljen, egyáltalán szeretnie kell."
Ez nem igaz. Mert akit nem szeretnek és nem szeret az is él, legfeljebb nem él - sajnos - teljes értékű életet. Mellesleg nem tudom miért gondolod azt, hogy akit egyszer az anyja el akart vetetni, azt biztos nem szeretné a megszületése után? Lehet, hogy csak idő kell az anyai ösztönök beindulására...

"A hajléktalanos példád azért rossz, mert ők MÁR élnek. A meg nem fogant gyermek pedig nem is létezik. "

Igen, ők élnek, viszont ez igaz, a MÁR megfont, de MÉG meg nem született magzati életre is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 17:47:58

@FerencTestvér:

"Akkor fogadd el, hogy cselekedni kell."

Cselekednék én szívesen, ha tudnám, hogy mit. Te mit teszel azért, hogy magyar nyelv kétszáz év múlva is létezzen? Tényleg kíváncsi vagyok.

totyatotya 2009.01.13. 17:48:18

@FerencTestvér:
"Ezért mondom mindig, hogy balliberálisnak lenni mindig népszerűbb dolog. Rombolást, szabadosságot, lazaságot, osztogatást, felelőtlenséget ígérni mindig népszerűbb gondolat, mint építkezést, rendet, felelősséget, munkát követelni. "

nem akarok különösebben a lelkivilágodba gázolni, de ez a duma elég üres. konkrétan mit tettél le az asztalra eddig? mert én nem érzem hogy rombolnék, ellenkezőleg. az osztogatás hogy került a negatív dolgok közé?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 17:52:16

@totyatotya:

"szerintem a nemzetiség egy idejétmúlt fogalom és a legtöbb konfliktus forrása."

Most függetlenül attól, hogy ezt így elég hamis általánosításnak vélem, szerintem nem létezik olyan magyar élet(mozzanat), amely a magyar nép kihalása után még értelmes lehet. Vagyis ha elfogadod, hogy a magyar nép kipusztul, azzal saját öngyilkosságodat is deklarálod.

totyatotya 2009.01.13. 17:54:11

@Csöncsön:
hát szemantikailag lehet, de az ilyen kipusztulás ugye nem kollektív öngyilkosságként szokott történni.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 17:59:23

@FerencTestvér:
"MÁR megfont" = "MÁR megfogant" természetesen, elnézést az elgépelésért... :-)

@totyatotya:
"valami referencia pls?"
Meg fogom keresni.

"biztos lenne helyed valami decens diktatúrában, hajrá."

Nem csak demokrácia és diktatúra van, ez egy hamis dilemma. Olvasd ezt el: magyarkodo.blog.hu/2008/11/26/az_egyes_allamformakrol
Egy másik blogban azt írtam.
"A demokrácia-diktatúra felosztásra épülő dichotómia egy kurva nagy hamis dilemma.
Arra jó, hogy elhitesse az emberrel, hogy két választása van:
- az első, a liberális demokrácia: olyan rendszer, ahol az ember lányát 8 évesen leszopatják egy bokorban, és 30 éves koráig 15 aborszut fognak rajta végrehajtani, a fiából buzi lesz, mindketten drogozni fognak, soha nem fogja őket érdekelni semmi (a kultura legfőképp), unoka az nuku.
- a második, a totál diktatúra: véresszájú totális diktatúra, Hitlerrel és Sztálinnal karöltve, emberek arcán taposó csizmákkal, munkatáborokkal, személyi kultusszal stb-vel

Magyarul elhitetik az emberrel, hogy ha nem tetszik az első verzió mocska? Akkor te a másodikat szeretnéd! Ja, hogy akkor diktatúrát akarsz, nem vagy demokrata, nem állunk szóba veled, legjobb lenne ha meg is döglenél."

Pedig ez egy hülyeség...

"pontosan, a születés előtt _az én szempontomból_ nem volt semmi. nem volt öntudatom, nem voltam ÉN."

Ennyi erővel ez igaz a születés utáni körülbelül 1-3 évre. Akkor se nagyon volt öntudatod, és nem is emlékszel rá túlzottan. Ettől még minden józan ember azt mondja, hogy nem lett volt erkölcsös sem azelőtt, sem akkor, sem azután, sem most megölni Téged.

"durván csúsztatsz, deklarálod mi lesz, és tévedhetetlennek akarsz látszani...."

Nem én deklarálom mi lesz, én csak forrásokra hivatkozok, hogy a jelenlegi tendenciák alapján - HACSAK NEM TÖRTÉNIK VALAMI - akkor mi várható a jövőben.

"egy hazug ember vagy tesó, és magadnak hazudsz leginkább. nem baj, te dolgod."

Ne személyeskedjünk, kérem.

"én a XXI. században élek, szerintem a nemzetiség egy idejétmúlt fogalom..."

Nincs olyan, hogy idejétmúlt, nincs olyan, hogy elavult, nincs olyan, hogy reakciós. Az értékek örök időkre szólnak. Ld. magyarkodo.blog.hu/2008/12/08/a_tortenelemfelfogasrol

"...és a legtöbb konfliktus forrása."

Arról pont a balos ideológiák, és a sovinizmus tehet. Évszázadokig a népek békében megvoltak. Olvasd ezt el (mellesleg mindenkinek ajánlom!): www.kommentar.info.hu/megadja_gabor_szabadsag_vagy_demokracia.pdf

"De tudom h ebben nem értünk egyet."

Legalább józan vagy... :)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 18:01:56

@Csöncsön:
Mivel nem vagyok felelős pozícióban (nem is akarok!), ezért ennyit tudok tenni, dolgozni, családot alapítani, nevelni, dolgozni, tisztességesen élni.
És ha csak ezt megteszem, már hozzájárultam a magam részéről, egy nép, egy nemzet, egy kultúra fennmaradásához. Megjegyzem ennél többet egy állampolgártól nem is várna el a legvadabb konzervatív sem, és ha ezt évezredekig mindenki képes volt produkálni, nem tudom mit kell ezen ennyit sipákolni.

Ezen túl pedig a szűk és tág köreimnek beszélhetek erről, amiről itt is.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 18:09:15

en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States#By_gender.2C_party.2C_and_region

USA abortusz vélemény
A férfiak 40%-a mondta, hogy az abortusz legyen általánan elérhető (Generally available), 40%-a, hogy legyen elérhető, de szigorúbb korlátozásokkal, mint jelenleg (Available, but with stricter limits than now), és 20%-a, hogy legyen általánosan tilos.

Ezzel szemben a nőknek csak 37%-a mondta, hogy legyen általában elérhető, 37%-hogy szigorúbb korlátozásokkal, és már 24%, hogy legyen általában tilos.

Tehát a férfiak abortusz pártibbak, az a lényeg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.13. 18:10:14

@FerencTestvér:

Ennyit én is teszek. (A gyereknevelés kivételével, de arról személyes okokból nem beszélek. Maradjunk annyiban: a magyar nép nem pont azért fog kihalni, mert nekem nincs gyerekem.)

Vagyis jó ember vagyok, szerinted.

_Neville 2009.01.13. 18:12:34

@totyatotya: Ha "idejétmúlt fogalom" akkor mér hátrány, ha valaki kisebbségi? Multikulti van, meg peace and love, nem? Várom már a napot, hogy dédelgetett bevándorlóitok gyújtsátok rátok a házatokat! :)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 18:12:57

@Csöncsön:

De ha nem csak te, hanem még százezrek, milliók csinálják így, abból az lesz, ami most van.
Épp ezért kell megálljt parancsolni.

A liberális demokrácia az a rendszer, amikor a kisgyerek megtalálja a papa pisztolyát és játszani kezd vele. Jó mindenestre nem sülhet ki belőle.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 18:14:53

@_Neville:
Totya egy kozmopolita: ahol neki jól megy, ott van a hazája... :-)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 18:35:39

Dr. Padányi Viktor, az 1945 után ausztráliai emigrációba kényszerült nagy magyar történész pedig így ír A nagy tragédia című munkájában: "Jogrendszereink csúcspontja az ember fensége és az emberi élet szentsége, hangyavilágunk modern bölcseletében az ember az egykor csak a királyoknak kijáró személyi fenség és sérthetetlenség tulajdonosává tolta fel magát, s hovatovább oda jutottunk, hogy egy ember nem lehet eléggé ostoba, haszontalan és értéktelen ahhoz, hogy határtalan emberi öntudatra, egyenrangúságra és szinte már ijesztően nevetséges önértéktudatra ne érezné feljogosítva önmagát. Ma már nincs szerénység, meghajlás, alázat és jelentéktelenség-tudat (s ha van, azt Freud óta betegségnek tekintik), emberi lények, akiknek szellemi világuk egy-két ezer szó használatán alig terjed túl, akikben a vegetatív léten túlterjedő 'szellemi' színvonalat csupán olcsó divatcikkek viselése és primitív szórakozások hajszolása jelenti, akik a világnak alig érnek többet azoknak a fizikai munkaóráknak effektív összértékénél, ami vegetatív szükségleteik kielégítésén felül az emberiség számára pluszként fennmarad, feljogosítva érzik magukat primitív jelentéktelenségük és a semminél alig több fontosságuk számára ugyanazt követelni, ami egykor csak a legnagyobb, legértékesebb és legfontosabb erőfeszítéseknek járt ki. Az utcalány demokratikusan egyenlőnek, emberi méltóságában azonosnak tekinti magát a tisztes és életét másokért elégető családanyával, a tolvaj és szélhámos szemtelenül emberi jogaira hivatkozik az életének mocskát likvidáló hatósági közegekkel szemben, s az izmait áruba bocsátani nem képes fölösleg nem emberséget és szívet kér és köszön meg, ha kap, hanem követel, mintha Istenen kívül bárki is jogszerűen felelős volna életéért és haláláért. Az emberi irgalom, belátás és együttérzés intézményeiből "panem et circenses" lett, amit mint kijáró jogot követelnek egyre többen, s mindezt annak a tulajdonképpen semmitmondó ténynek az alapján, hogy ők 'emberek'."

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 18:38:40

totyatotya:

www.bioethics.gov/reports/human_dignity/chapter16.html

Parancsolj.
Ja tudom, ezt "nehéz definiálni". Libsi alapon könnyű, a magzat az anya testrésze, a zsidók meg ugye eltaposni való férgek.
Upsz, ja, a libsik ilyet nem mondanak ugye!
:))))))))

totyatotya 2009.01.13. 19:08:07

@FerencTestvér:
"Totya egy kozmopolita: ahol neki jól megy, ott van a hazája... :-) "

igy van. ettől függetlenül szivesen leülnék veled egy pohár miseborra ezt tovább vesézgetni de komolyan. asszem te alapvetően normális ember vagy még ha engem nem is tartasz annak. most mennem kell mert kezdődik ezerrel a munkanap.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 19:53:49

@bazalttufa:

"Akkor pontosítsunk: W cikke arról szólt, hogyan képzeli el Ő az egyház hatalomra jutását."

Lófaszt. A kérdéses post a KDNP-ről szólt. Ha nem, majd Tóta megcáfol, ha akar.

"Érdekelne az is, mi a véleménye pl a 90% vallásos USA-ról, ahol választást befolyásoló sajtóhír ha a baloldali elnökjelölt a választási kampány közepén három hétig kihagyja a misét. Tényleg ez lenne a jövőnk legnagyobb "

A protestánsok is tartanak misét? Tuti? Ha nem, és esetleg valamelyik jelölt (csodálkoznék) katkó lett volna, az a protestánsokat hol érdekli?

CrL 2009.01.13. 19:59:21

kicsit vissza az alapcikkhez, a válság kivédése nem fog menni - mondják a kormányközeli thintankek - ugyanis a magyarok lúzerek:

"várjuk a sültgalambot, rossz az önismeretünk és nem nézünk tükörbe!"

www.demos.hu/Hirek?page=details&news_id=293

www.demos.hu/Hirek?page=details&news_id=294

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 19:59:48

totyatotya:


A színvonalat mellőző kommented repült. Vagy kimosod a szádat, vagy a következő ilyennél nem csak a kommentedtől, de tőled is érzékeny búcsút veszünk. Vetted?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:01:08

@mavo:
Obama alelnöke, Biden papíron katolikus...
De hogy a valóságban milyen messze áll tőle, azt ne firtassuk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:04:07

@FerencTestvér:

Padányit, ha nem muszáj, ne emlegessük ... nem tudom milyen történészből bűn rossz önjelölt nyelvész lett ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:08:19

@FerencTestvér:

1. Obama alelnökjelöltje nem volt elnökjelölt, de ezt tudjuk be elírásnak.

2. USA jellemzően protestáns, a többség lenézi a katkókat, nem véletlenül ott robbant ki a pedofil pap téma.

3. Érdekes, az USA az alapvetően fúj, Irak fúj, Afganisztán fúj, ENSZ BT. fúj, Izrael támogatása fúj, és különben is 60-as IQ-ja van minden amcsinak, de ha a vallásosság a kérdés, rögtön követendő példa.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:09:26

@Gabrilo:

ügyes provokátor vagy. Remélem, ilyenkor azért rárántasz a történelmi jelentőségű győzelemre ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:11:36

avagy érdekel, hogy miután a hazánkban egyértelműen szitokszóként használ libsit használod jelölésként vitapartnereidre, mi faszt kényeskedsz?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:14:00

@Joejszaka:

jól van, aki nem érti a keresztény "terminus technikusokat", és úgy általában nem ért egyet egy kereszténnyel, az troll.

Ügyes voltál, leülhetsz.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:14:47

@mavo:

"Padányit, ha nem muszáj, ne emlegessük ... nem tudom milyen történészből"

Küldtem anyagot, meglátod.

"bűn rossz önjelölt nyelvész lett ..."

Nem a tudományos pályafutása miatt idéztem, hanem a véleménye a modernista társadalomról, amibe szerintem sok igazság van.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:18:52

@mavo:

"1. Obama alelnökjelöltje nem volt elnökjelölt, de ezt tudjuk be elírásnak."

Csak majdnem. A példa volt a lényeges. Mindezidáig az egyetlen katolikus elnök, J.F. Kennedy. Aszondja:
In October 1960, John F. Kennedy, the only
Catholic elected president, drew the line as to how he
would deal with his religion as president.

“I am not the Catholic candidate for president. I am the
Democratic Party's candidate who happens also to be
Catholic. I do not speak for my church on public matters
and the Church does not speak for me.”

"2. USA jellemzően protestáns, a többség lenézi a katkókat, nem véletlenül ott robbant ki a pedofil pap téma."

Tudok róla, de alapvetően annak nem vallási oka van, hanem az, hogy a katolikus bevándorlók történetileg írek voltak, akiket ugye az angol származásúak még brit örökségként lenéztek, illetve jelenleg mexikói bevándorlók, akiket meg nem kell jellemezni.
Pl. az Észak-Ír konfliktus sem katolikus-protestáns konfliktus, hanem angol-ír konfliktus, csak mivel az írek már elfelejtettek írül, az ír tudatuk egyik sarkalatos pontja a katolikus vallás, az angolok meg ugye protestánsok.

"3. Érdekes, az USA az alapvetően fúj, Irak fúj, Afganisztán fúj, ENSZ BT. fúj, Izrael támogatása fúj, és különben is 60-as IQ-ja van minden amcsinak, de ha a vallásosság a kérdés, rögtön követendő példa."

Nem azt mondtam, hogy követendő példa, de ha a libsikék mindig azt mondják, hogy az USA így de haladó, meg le vagyunk maradva, akkor miért tekint a vallásra úgy, mint egy elcseszett komcsi, valahogy úgy Enver Hoxha...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:20:00

@mavo:
Az, hogy a libsiket ennyire szeretik a magyar közéletben köszönd a szadesznek. :-)

Ha liberálisnak lenni annyit tenne, mint Deák meg Eötvös idejében, elhiszed, hogy nem utálnák őket ennyire?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:22:23

@FerencTestvér:

ezek szerint nem tudod, hogy a libsi a liberális + bibsi kombó rövidítése, vagy nem akarod tudni. Értsd: aki libsizik az zsidózik.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:22:38

@mavo:
Aki ezeknek ellenére ki akarja oktatni a keresztényeket saját vallásáról, és mindezt erőszakos és bunkó módon teszi, szőrszálhasogatva, az troll.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:23:09

(ja, hagyjon már mindenki Deákkal meg Eötvössel. Innen nézve egy lófaszt liberálisok)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:24:09

@mavo:
Tudom, hogy annak, csak ma már nem ez értelmében használják. Legalábbis biztos nem tudatosan.

Mellesleg olvass zsidó önkritikát, pl. ezt: matula.hu/index.php?section=article&rel=47&id=569

Itt azt írják:

"SZDSZ - A rendszerváltás éveinek urbánus pártja a kilencvenes évek elején volt a legzsidósabb, és ennek az úgynevezett médiaháború (a népi-urbánus csatározások utolsó csörtéje) idején volt a legnagyobb jelentõsége. 1990-ben még rabbit is indított a párt egyéniben, és legóvatosabb becsléseink szerint is 13,8% volt a zsidók aránya a frakcióban. Zsidók természetesen az összes többi párt frakciójában is feltûntek (a KDNP kivételével!), mégis, a magyar közéleti hagyomány az SZDSZ-t kötötte össze a belvárosi, büszke, agresszív, bölcsész zsidó figurájával, ezek ugyanis a párt kötelékében versenyt nyilatkoztak egymással az antiszemiták állandó támadásairól. 2006-ban már 25% körüli az arányuk a frakcióban, mégis, a párt összezsugorodásával, illetve a népi-urbánus harc és a szorosan hozzá kapcsolódó antiszemitizmus-para elmúltával ennek jelentõsége a 90-es évek elejéhez képest elhanyagolhatóvá vált. "

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:25:57

@FerencTestvér:

beleolvastam futólag a vitába, és nem a valásról, hanem valamiféle racionális személetről volt szó.

Ja, mellesleg, az óvszerhasználat tiltása valóban döntő jelentőségű az AIDS terjedésében. A félrekúrás tilalmát ugyanis sokkal nehezebb betartani, mint az óvszerhasználatét. Akár tetszik neked, akár nem. II.János Pál tök ari volt, meg minden, de voltak szar húzásai.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:27:16

@FerencTestvér:

matula = zsidó önkritika.

Gratulálok! :-(

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:29:54

@mavo:
A vallásról is szó volt.

Mellesleg ez akkor is inkorrekt. Aki félrekúr, az eleve nem tartja be az egyház erkölcsi elvárásait, szóval onnantól az ő tetteiért ő a felelős.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:31:31

@FerencTestvér:

Részemről jobboldali liberális, a többi a te gondod.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:32:48

@FerencTestvér:

tényleg vannak nagyon durva olvasási nehézségeid.

a "matula = zsidó önkritika" címeres ostobasággal van bajom, most már érted?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:34:05

"Aki félrekúr, az eleve nem tartja be az egyház erkölcsi elvárásait, szóval onnantól az ő tetteiért ő a felelős. "

Látod, azzal én is egyetértek, hogy a folyamatosan lobogtatott hazai katkók legalább kétharmada lófasz, nem katolikus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:35:42

(amúgy egy katkó _tényleg soha_ nem hazudik?)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:36:20

@mavo:
Az is liberális, nem? Mellesleg szerintem az a normális liberális, nem a hippis, 68-as, néger- és buziszerető, kulturkampfos, fasisztátólfélős szadeszes izé.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:37:02

@mavo:
Tudom, ott kezdődik a pannonhalmi főapáttal, az Asztrikkal, aki szerintem ráadásul eretnek is...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:38:56

(de mondjuk egy valódi katkónak már ezzel gondja kellene, hogy legyen: "Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak". Na mindegy ... )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:43:40

@FerencTestvér:

baloldali =/= liberális és fordítva

innen kéne újra kezdened a felsorolást. 68 nem liberális, hanem újbaloldali pörformánc volt, de tény, a dolgok összemosása kiváló vitaeszköz. A nigereket, buzikat meg nem szeretni, hanem elfogadni kellene, hogy olyan állatfaj is létezik, hiszen egy nigger és egy buzi is lehet jó vagy rossz ember.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:46:56

@FerencTestvér:

az első teljesen aranyos szófacsarás, az tetszik. Kedvencem, hogy á, de hiszen a bibsik is faragtak bálványt (ergo ha a bibsik irtották a nem bibsi őslakókat, akkor nekünk is szabad a nem katkókat), meg hogy a meghajlás az nem imádás, hanem köszöntés.

Aham, nagypapit is térdhajlítással köszönti a difólt katkó. :-D

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:49:21

@mavo:
"baloldali =/= liberális és fordítva"

Dehonnem. Mindjárt kapsz mégegy cikket.

"A nigereket, buzikat meg nem szeretni, hanem elfogadni kellene, hogy olyan állatfaj is létezik, hiszen egy nigger és egy buzi is lehet jó vagy rossz ember."

Más dolog az elfogadás (elfogadom, hogy van ilyen is), amiből önmagában nem következik semmi, meg az, hogy most legyünk mi is olyan cuki-multikulti ország, ahol a lakosság tekintélyes hányada színesbőrű, akiket mindjárt meg kell érteni, támogatni (főleg anyagilag), PC-ségből akkor ugye bemondót is közülük kell választani, stb stb.
Nem mintha nem lenne elég bajunk így is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:50:32

jaj, a második linkről nem írtam. Az szimplán a difólt katkó de az nem az, kuss érvelés.

"Ezt a fenséges leírást, ezt a gyönyörű képet hogy meritek bálványimádásnak nevezni?"

Muhaha. Ugyan _minden_ faragott kép bálvány, de az jóstennel kötött szerződés apró betűs részének 534. $/2/B/nagyonkülönleges pontjában ott van, hogy a fenséges bálvány az mégsem bálvány, és Mózes volt a lúzer, hogy ezt nem írta be a tízparancsolatba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:53:27

"Megjelöltem konkrétan a delikvenst?

Picinyem: kurva sok fórumdroiddal volt dolgom, nekem ne vetíts.

Ja, anno molnárgörénynek nem hittem el, amit rólad írt. Jelzem, ez az idő régen elmúlt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 20:54:36

Kedves mavo,


Befejezted a személyeskedést? Megköszönném.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 20:57:12

@mavo:
Most mi azal a baj?:P A jelenlegi törvényeink is úgy működnek, hogy először kimodnja, hogy:

1. § (1) Ha A van, akkor B legyen.

de aztán jön egy kivétel, amiről az (1) bekezdésben szó se volt:

(2) De ha A=C-vel, akkor legyen D

Miért ne működne így a Biblia is? Van egy főszabály, és vannak kivételek.

___________________________ (törölt) 2009.01.13. 20:58:03

"68 nem liberális, hanem újbaloldali pörformánc volt, de tény, a dolgok összemosása kiváló vitaeszköz"

Én egy ideje vizsgálgatom ezt a kérdést, tehát hogy hol vannak a határok baloldaliság, progresszív liberalizmus és klasszikus liberalizmus között, és azt tudom mondani, hogy a határok már nagyon régen összemosódtak, sokkal régebben.

Már a XIX. század derekán gyakran liberalizmus címszó alatt futott egy csomó minden, ami nem személyes individualizmus, hanem inkább balosabb, népuralmistább pl. a demokrácia kiterjesztése.

Már jó régóta nem válik el élesen a kettő. Tartok tőle, hogy mégsem lesz igaz a polcompass v. mások négyosztatú felsorolása, nagyon nehéz történelmi szinten ilyen határokat meghúzni, a kétosztatú, haladó-konzi felosztás életszerűbb, e téren élesebb határok voltak bár persze red toryzmus, keresztényszocializmus stb. ott se mindig.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 20:59:57

@FerencTestvér:

tényleg nem érted. Hagyjuk. Ha akarsz, utána nézhetsz, az egyes állásokban hány százalékban voltak niggerek mondjuk az ötvenes-hatvanas években, és a niggerek közül százalékosan hányan végeztek középiskolát. Már persze ott, ahol csak a kedvükért felhúztak egy plusz high schoolt, mert ugye fehérek közé beengedni ezeket a gyapjas állatokat az elborzasztó, még a végén megerőszakoltak volna minden WASP csajt.

Tudod, mint most a kancigányok, akiknek ez a fő foglalatosságuk, mint az _köztudomású_.

Ó, persze lehet a magyar modellt is alkalmazni: mi szeretjük a kisebbséget, de csak ha nagyon messze van.

Mentem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 21:00:47

@Gabrilo:

oké, átadom a terepet neked, hozzád jobban illik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.13. 21:02:22

@Shenpen:

ezek látod valóban jó kérdések.

Egy biztos: csegevara nem liberális ikon..

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:05:01

mavo,


Nekem van egy ritka rossz szokásom. Általában azoktól szoktam elfogadni/megfontolni a kritikai véleményt, akik normális hangnemben teszik. Mint ahogy olyanokat hívok meg ebédre, akik nem úgy kezdik az étkezést, hogy az asztal közepére köpnek.
Mármost akik általában képesek érveléssel kritikát megfogalmazni, azok nem szoktak "picinyem"-ezni, és nem szoktak a "nevetíts" című legrosszabb villamosmegállós kötöszködéssel nyitni. Ez ilyen egyszerű.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:06:53

@mavo:
De a liberalizmus is a baloldaliság tövéről fakad, és most is elég gyakran egymásra találnak lásd csak a maszopot és a szadit.
Innentől nekem egy kutya.

CrL 2009.01.13. 21:07:43

Gabrilo, nemtom láttad e de a Mester hiányol. Nincs kivel vitáznia az agnosztikusnak fémjelzett gimis ateista érveitől.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:08:59

@mavo:
Nameg tegyük hozzá, hogy a hippi, buzi- és négerszerető világkép nagyon jól fekszik a szadinak is.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:11:45

Meg aztán ott vannak a drogok, a peace and love, a félrekefélés... szóval azér annyira ne idegenkedjünk már libsiként 68-tól.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:17:49

Elnézést, de ez most direkt CAPS LOCK lesz:

VALAKI MAGYARÁZZA MÁR EL NEKEM, HOGY BALLIBKÉNT FORRADALMÁRKODNI, RANDALÍROZNI, ÉGŐ BARIKÁDON HARCOLNI, KÖNYGÁZT SZÍVNI MIÉRT KÚL DOLOG? VÉRVÖRÖS CSÜTÖRTÖK, MUNKÁSTÜNTETÉSEK, 1968. AZ MÉR FASZA? ÉS HA AZOK FASZÁK, AKKOR ENNYI ERŐVEL 2006. ŐSZE MÉRT NEM?

Mindezt pölö azért mondtam, mert aktuális prime ministerünk blogján, legalábbis a régi design szerint pl. volt egy ún. értékmegőrző rovat, ahol a kegyelmesúr igen megdicsérte '68-at, hogy az milyen kúl dolog is volt, hiszen küzdöttek a kormányban helyet foglaló exnácik ellen.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:19:34

Ez volt konkrétan odaírva:

„A diákok tüntettek a vietnami háború és a kapitalista „újragyarmatosítás” ellen. Felléptek az új neonáci párttal (NPD) szemben, miközben harcoltak az állam vezetésében riasztóan nagy számban megmaradt egykori náci párttagok eltávolításáért. A diákokat különösen felháborította a tekintélyelvű társadalom szócsöveként számon tartott Springer lapkiadó vállalat egyeduralmi pozíciója.”


Alakítsuk át egy kicsit a szöveget:

„A fiatalok tüntettek az iraki háború és a kommunista újragyarmatosítás ellen. Felléptek az volt kommunista párttal (MSZP) szemben, miközben harcoltak az állam vezetésen riasztóan nagy számban megmaradt egykori kommunista párttagok eltávolításáért. A diákokat különösen felháborította a szocialista társadalom szócsöveként számon tartott Népszava illetve Népszabadság illetve a balliberális média lényegében egyeduralmi pozíciója.”

phaidros 2009.01.13. 21:28:01

@mavo: Te, jobboldali liberális? Ne röhögtess.

(én jobboldali liberális vagyok :) )

phaidros 2009.01.13. 21:29:55

@mavo: na jó, viccen kívül, elhiszem hogy az vagy, csak a jobboldaliságodat nem látom, hogy errefelé agresszívkodsz.

phaidros 2009.01.13. 21:32:48

@FerencTestvér: miért lenne fasza, vagy kúl? Ja, hogy nekik? Hát persze, hogy nekik az. Nekünk néhányunknak pl. ez sem, meg az sem, ez a különbség.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:33:32

@phaidros:
Az a jobboldali liberális az milyen, most így komolyan?:D
Mert az szerintem egy elég meghasonlott izé lehet, olyasmi lehet ez mint a duplagondol a '84-bő:D

Jó tudom, hülye vagyok, hiszen ___MODERN___ (nagybötűvel) politológiában ezek bevett fogalmak, de azért gondolkodjunk már el.

Metternich bácsi az pölö micsoda? Meg úgy általában mindenki a 18-19. század balhéjai előtt?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:35:13

CrL,


Előbb-utóbb a Mester is megérti a szókratészi dialógusok hallgatás-motívumát.


.........

Hallga?

:))))))))))))))))))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:37:55

FerencTestvér,


A "jobboldali liberális" mint kategória nem hülyeség, bennem inkább az szokott viszolygást kelteni, amit takar (ugyanez a bajom a kedvelt "konzervatív-liberális" megjelöléssel is - jó, Ablonczy B. mondhassa; de mások esetében elhúzom a számat). "Jobboldali liberálisnak" simán nevezhető volt pl. Hayek vagy Mises - de az ő örökségüket ma jellemzően a konzervek viszik tovább. Ma a nagypolitikai piacon nem igazán látom különösebb értelmét a "jobblib" megjelölésnek, mert a lib az szinte teljesen bal lett (hacsak nem teljesen), a régi jobblib érveket pedig magukba forrasztották a konzervek.
Így egyet is értek veled meg nem is:)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:37:57

@phaidros:
Nálukról beszéltem.
Csak azért pödröm itt a bajszomat mert most nem tom eldönteni, hogy égő barikádokon rohamrendőrökkel tusakodni az most jó vagy rossz dolog.

Vagy attól függ?
Na de mitől, kedves elvtársak?

phaidros 2009.01.13. 21:39:10

@FerencTestvér: "Mert az szerintem egy elég meghasonlott izé lehet" nem annyira. Miért, és a 14. havi nyugdíjat ígérgető "konzervatív", vagy a szélsőbalos hungarista? :D

Libertárius szó megfelelő erre?

De létezett nemzeti liberalizmus is, igaz, párt nincs hozzá.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:39:30

@Gabrilo:
A jobboldali része az oké, csak most mi van a liberális felével?
Mi a közös a szadesz-félékkel?

Remélem a jobblib az valami Tisza István-féle vonalat jelent, azaz, hogy legyen Rechstaat, meg rule of law meg ilyenek, de azért gyerekek, mindennek van ám határa.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:40:35

FerencTestvér,


Nagyon eccerű, elmagyarázom.


A jó ügy (haladás, emancipáció, osztálynélküli társadalom, stb-stb.) érdekében elkövetett rohamrendőr-dobálás, gyilkosság, erőszak, forradalom jó. A "rossz ügy" (rend és törvény fenntartása, közrend és béke fenntartása, hagyományok védelme stb.) érdekében elkövetett kényszer rossz.

Nem olyan bonyolult logika ez:)))

CrL 2009.01.13. 21:40:58

a jobblib nálunk pár kivétellel egy szadeszos aki kiábrándult a szadeszból de azért még rájuk szavaz ha arról van szó.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:42:28

@phaidros:
A 14. havi nyugdíj az csak duma, mert hát demokrácia van, és a demokrácia általános választójoggal mint tudjuk az arról szól, hogy ki tud nagyobbat hazudni.

Igazából én azon hümmögök, hogy mennyire tartja a távolságot a szivárványos zászlót lengető nácik hazázó ízeltlábúakkal?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:42:54

FerencTestvér:


A szadiban meg bennem pont semmi közös nincs, az biztos. De megnyugtatlak: a szadiban és F. A. Hayekban semmi közös nincs.
És igen, a jobblib egyik legfontosabb sarokköve volt a törvények uralma. Sokak számára a hagyomány is (az antirackó érvelésük jellemzően eljuttatta őket a hagyomány fontosságához). A mai libiknek annyi közük van a hajdalni jobblibekhez, mint batyus zsidónak az Istenhez. Tisza István és Kóka János még az éterben sem találkoznak.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:44:46

Csak mert pölö ott van az a hollán ernő utcai izé, ahol ilyen reakció nevű portálosok [miért reakció a neve, ha nem reakciósok?:( ] a vörössálos emberkék és a hazudós miniszterelnök oldalán mozgolódtak, és akkor mondogattam magamban, hogy a liberálisok az érthető, de a jobboldali?

phaidros 2009.01.13. 21:45:39

@FerencTestvér:

Ahogy Gabrilo mondja; nem igazán tudom elképzelni az (új)konzerv kereteken kívül. Mavo pedig igen, ezért röhögök rajta. Ez nem jelenti azt, hogy Gabriloval egyetértek az ő vonalán, mert legtöbbször nem, de nagyon sokszor meg igen. Széles a skála, Gabrilo meg bevallottan a jobb szélén van, tőle jobbra mindenki leesik a konziban. :D

Ami a barikádot illeti, megint csak Gabrilo véleményét osztom - vannak helyzetek, amikor kell, és nincs más, de nagyon nem szívesen. Akkor is jobbnak látnám a néma tiltakozást, a szervezett dact. Ezért volt az a bizonyos október olyan kettős számunkra - mert ilyen dolognak nem szabadna megtörténnie, ami aztán kiváltotta a zavargásokat.

phaidros 2009.01.13. 21:50:06

@FerencTestvér: Hollán Ernő számomra ott és akkor arról szólt, hogy egy szarházi összeszedett egy csomó szarházit úgy, hogy semmi bizonyítéka nem volt arra, amit állított, se előtte, se utána - ill az egyetlen bizonyíték az volt, hogy az egyik cigány volt, a másik zsidó. Ferit viszont kérték hogy ne menjen ki, leszarta.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:50:15

FerencTestvér,


Amit Te implikálsz, az a barát-ellenség logika. Hm. Kérdés, igaz-e? De megfordítom, hogy ennél maradjunk: a reakciósoknak nem volt barátja gyf, de azzal szemben álltak, amit TC-ék csináltak.
Nekem ez a logika kicsit torz, mert nem fedi a valóságot: a Reakció előbb ítélte el a molotovozást és TC-ék akcióját, minthogy a drága miniszterelnök úr rákattant volna a Piaci Résre. És, ők szerintem meg is oldották a kettőt egyszerre. Csekkold az akkori bejegyzéseket;]
Akárhogy is, én nem fogok a második alkalommal átállni a népbohócok mellé, csak azért, mert a Pojáca éppen talált egy üresjáratot - mert nem fogok egy zavaros sztorival tűzdelt molotovozást legitimálni. Ez azért gondolom érthető.

phaidros 2009.01.13. 21:50:53

Fordítva - ha azért kéne szarháziak oldalán lennem, mert a másik oldalon balosok vannak, akkor kimegyek a balosokhoz.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:53:39

Lehet kritizálni TC-t meg a kurucot is, van alapja, persze. Jobboldali szempontból.
Nade ha ott tartunk, hogy az egyik felén vörössálos gyanús emberkék, a másik oldalon meg más okból gyanús, de legalább mégis vmi magyarosabb alakok állnak, akkor jobbosként kutya kötelességem félretenni az egyéni fintorgásaimat.
A belső - jobbos - nézeteltéréseket meg elintézzük házon belül...

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:55:28

Nekem se tetszik, amit olykor (gyakran) leművelnek kezdve a Jézus magyar volt meg párthus hercegtől befelyezve a végletekig leegyszerűsített világképig, de az mégis csak testvér, mégha lezüllött is szegényke.
A másik oldalon meg a mostohám van, a farkasom...

CrL 2009.01.13. 21:55:41

@phaidros: sztem felesleges túldefiniálnod hova tartozol majd 2010-ben az urna előtt legyél biztos lol sry

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 21:57:05

Meg eleve a cucc nem a molotovról szólt, az sima rendészeti-büntetőjogi kérdés. Ennyi erővel tüntetést lehetne szervezni minden bűncselekmény helyszínénél.

Ez itt arról szólt, hogy náciveszély, jaj. Lényegében megágyazott szépen a csartának, és a ballib sikerült úgy kommunikálnia, hogy ők milyen faszák.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 21:58:55

FerencTestvér,


Nekem az a brigád pont annyira jobboldali, mint Ferkó. Mindegyik forradalmár. Nekem ennyi elég, én meg nem állok sehova sem.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:03:51

@Gabrilo:
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem kifinomultan jobboldali. A magok el vannak vetve, Ferkó meg elszórta őket a dunába. Azokból tisztes konzervatívot lehetne nevelni annak rendje és módja szerint, míg a vörössálas bandából nem lesz soha jobbos.

Keresztényi szeretettel, megértéssel kell a fiúk felé fordulni, nem nácik hazázni, mert attól csak még forradalmikban lesznek, azt meg nem akarjuk.

A dühös kisfiút ölbe kell venni és megkérdezni, hogy: édes fiam, mi a problémád, mi az óhajod?

Worluk is megírta, ha a "szittyákat" nem integráljuk valaha (szerintem egyedül a jobboldali konzervativizmus jöhet szóba), akkor ebből ugyanúgy robbanás lesz, mint a cigánybombából.

phaidros 2009.01.13. 22:06:14

@CrL: nem megyek az urna elé, ezzel definiálom. :) Csak azért mennék, hogy elküldjem az anyjába Ferkót, ezért meg csak ne már. Szeretnék választani, de nincs miből.

@FerencTestvér: nekem nem számít semmit, hogy valaki jobbos. De ha már itt vagyunk, ők inkább bal, sajna.

CrL 2009.01.13. 22:06:53

@FerencTestvér: Worluk irányelvei is tanácsai tévutak, csaxólok.

phaidros 2009.01.13. 22:07:46

@FerencTestvér: és nem számít annak a tüntetésnek az indoka? Cigány, zsidó szarzsák, gyerünk, tüntessünk? Fletó elnyomja ezt a kérdést?

CrL 2009.01.13. 22:08:03

@phaidros: ok, de akkor utána nem ér megint nyafizni ;]

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:10:27

@CrL:
Ebben szerintem momentán igaza van.
Nem kéne hergelni őket, inkább konzerválni...

phaidros 2009.01.13. 22:10:57

@CrL: épp a nyafizást akarom megspórolni, amikor Vikiék sem fekszenek, de rájuk szavaztam. :) A mostani ellenzéki teljesítményük, félek, mutatja emberi mivoltukat, és majdani teljesítményüket. Jó lenne, ha jönne addig valami elfogadható kispárt, amire elvesztegethetem a szavazatomat. :)

phaidros 2009.01.13. 22:13:26

@FerencTestvér: "konzerválni" az a baj, hogy amiben vannak, az egy szellemi színvonal is részben - a droidabbaknál + még ráadásul sok mindenben, a probléma látásában igazuk is van, és ezt ők is tudják. A megoldási javaslataik viszont számunkra elfogadhatatlanok. A megoldás az lenne, ha az ő problémáikkal valaki hajlandó lenne érdemben foglalkozni, mert átverni nem lehet őket - s itt most nem arra gondolok, hogy a zsidók haza Izraelbe. :)

phaidros 2009.01.13. 22:17:14

Egyébként Gabrilo, arról mi a véleményed, hogy lennének olyanok, akiknek a konzervativizmus fekszik, minusz klerikális rész? Tudom, mi a szerepe, de mondjuk pont az akkor sem kell, csak a helyzetet mindig magában néző szemléletmód, az ideológia nélküli helyzetvizsgálat. Hmmm?

phaidros 2009.01.13. 22:22:02

De ugyanezt kérdezhetném a monarchizmussal kapcsolatban - a lényeg h mi az ami szted a minimum?

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:22:09

@phaidros:
Mellesleg a zsidók haza Izraelben gondolat nem a náciktól ered:D
A cionisták is ennek a hívei, nem?:P

CrL 2009.01.13. 22:24:33

@FerencTestvér: a széljobb ha jól láttam perpill meg amúgy is mindent hergelésnek vesz (egy ideológiai-politikai-emberi roncskoktélok ők).

a konzerválás politikailag-hatalmilag pedig 2002 után megtörtént. ma megint ott vannak, hogy elhiszik újra számítanak mert fiatal naiv lelkes de primkó arcok, épp ezt használják ki majd a szocik vagy a szadesz, elsősorban riogatásra, szavazatmozgósításra, másrészt a Fidesz gyengítésére.

Nemtom amúgy mi a megoldás ellenük de a konzerválás már elkésett. A britek pl úgy csinálják, hogy nem akarják teljesen befőttbe rakni őket hanem éppenhogy szem előtt és a parlamentben vannak (BNP) és így kontrolálhatóbbak is.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:34:51

@CrL:
De nem ellenük kell mocorogni, hanem értük meg a Hazáért:(
Ha meg már ott tartunk, hogy majdnem annyit szélsőjobbozunk, meg fasisztától félünk mint a rabmadarak, akkor lehet, hogy nekünk is magunkba kell egy kicsit néznükn...

Mer eleve a szélsőjobb meg a radikális jobb az két külön cucc, mert az elsőbe a nácik és barátaik vannak (Szálasi fanok), a másikban meg a Horthy fanjai.
Ezt a mancs is majdnem faszán leírta még anno: www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=12590

Mellesleg a Fidesz egy tisztes konzervatívnak minden csak nem jó:(
És most nem csak a 14. havi nyugdíjról meg az arisztokrácia elleni megindulásról van szó, hanem, hogy kezdjük ott, hogy ők is a '89-es "ősbűnben" születtek, innentől meg miről beszélünk.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:37:28

@CrL:
Legalább a britek beengedik őket a parlamentbe... nálunk meg? Már előre félek micsoda hiszti lesz ha bejut a Jobbik (ha bejut)...
Pedig a demokrácia valami olyasmiről szól, hoyg mindenki megfogalmazhatja a véleményét, érdekeiket, aztán megpróbáljuk belőni az eredőt, összeütköztetjük az érdekeket és valami kisül belőle,

Ehhez nyilván az első lépés, hogy a parlamentben nem csak az szólalhat fel, akiről a ballib sikeresen eldöntötte, hogy nem fasiszta (vö. "Ki a reakcióval a koalícióból). Meg az sem megoldás, hogy benn vannak, de leszarjuk őket.

Mert létezésüket annak köszönhetik, hogy a nép legalábbis egy része érzi, tudja, hogy sok-sok visszásság van ezzel a rendszerrel.
Hogy a multikulti se olyan szép dolog, stb stb.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:44:13

A dolog például úgy kezdődik, hogy nem lehet egy kurva szót leírni a mainstream médiában róluk mocskolódás (hate speech?) nélkül?
A dolog már az elnevezésükkel kezdődik (nomen est omen): szélsőjobboldali. Én - rutinos olvasóként - ekkor már régen tudom, hogy honnan fog fújni a szél. Rosszabb esetben fasiszta - na itt meg pláne.
Az kérem nemzeti radikális, vagy radikális jobboldali. Van amikor azt mondja, hogy "radikális szélsőjobboldali" - most akkor csak radikális vagy szélsőséges?

Abba kéne már fejezni a jobboldalnak a hamis dillemán alapuló bichotóm felosztását, hogyaszondja van: mérsékelt jobbközép meg a szélsőséges, szélsőjobboldali. NEM! Legyen három kategória: jobbközép (Fidesz), radikális (kb. Jobbik), szélsőjobbos (nyilasok, neonácik, skinheadek).
Szóval az elnevezésük: nemzeti radikális vagy jobboldali radikális.
De tudom ám mire megy ki a dolog, erre: hu.wikipedia.org/wiki/Szalmab%C3%A1b%C3%A9rvel%C3%A9s

Aztán:
Nem lehet leírni egy kurva cikket anélkül, hogy ne neveznénk őket "idiótáknak", "beszűkült agyúaknak", "bolondokak". Ezt hívják úgy, hogy kollektív megbélyegzés, ami nem valami liberális dolog, ugye Honnan tudja a tisztes publiciszta, hogy mindenki, aki pl. Jobbik szavazó a buta, tudatlan és idióta?
Ez egy utolsó, tahó hozzállás, ami már csak a társadalmi béke elleni vétek.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.13. 22:47:25

Meg ugye tudunk lelkesen tapsolni, amikor a köztársasági elnök (az amúgy egy konzervatívnak, akinek ugye szentkoronista monarchistának kéne lennie, az mi?) a Gárda megalakulásakor meghallgatja a derék OCÖ-söket, de ha a Vona Gábor akarja elmondani neki a maga álláspontját, azt ugyan nem tudja fogadni. Teccikérteni: hallgattassék meg a másik fél is.
Majd jön az, hogy a bíró csak az egyik felet hallgatja meg, a másik az ugye náci, azt nem kell meghallgatni, mert még én is nácinak leszek nézve.

Vagy amikor megmondjuk, hogy kivel barátkozzál, mert majd beindul a suttogópropaganda, hogy Orbán a Bayerral röhögcsélt az indexvideón, a Bayer meg ugye antiszemita. Hát hogy barátkozhat vele az Orbán?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.13. 23:06:33

FT,


Nevelje őket az apukájuk meg az anyukájuk! Az nem tisztem sem nekem, sem más konzervnek. Ahhoz nekem nincs kanalam.

A "vörössálasokkal" meg sok minden történhet. Ismered a Reagan-siker hátterét? Na, ott az intellektuális bázis ex-balos. Oszt mégis mivé lettek:))) Tehát, jó irányba változni lehet.

Ez a szélső-radikál felosztás sem ül, szerintem. A "szélsőjobboldali" az én vagyok, vagy mondjuk Hans Hoppe. De az a túlmozgásos nackóktól és Szálasi-fanoktól jó messze van. A nemzetiszocializmus nem szélsőjobboldaliság! (Ezt amúgy szerintem ők is szokták mondani)
A radikalizmussal más bajok vannak:
1) A konzervatív az per def. nem radikális, épp annak ellentéte. a "radix"-ból kiinduló politikafelfogást elég keményen elvetik. Tehát, ha valóban radikalizmus, akkor barizzon velük a halál.
2) Horthy nem volt "jobboldali radikális" mérsékelten sikeres és becsületes ellenforradalmár volt, hogy finoman fogalmazzak. Ha nem finoman akarok fogalmazni, akkor igen mérsékelten tehetséges, protestáns matróz és imposztor.

Nekem a radikalizmussal (legyen az bármilyen oldali) az a bajom, hogy ideologikus. Már nem tetszik. A konzervatőr az legyen hű a konzervséghez, és szarja le az ideológiákat. Lehetséges egyébként, hogy bizonyos esetekben a konzervatőr is elfogadja a radikális lépéseket, de ettől még nem áll egy radikális ideológia talaján. Ami nagy különbség.
A "szélsőséges" jelzővel engem viszont nehezen lehet zavarba hozni. Különösen a "szélsőjobboldalival" - maximum annak félreértését nem szeretem. Ha a jobboldaliság tradicionalizmust, egyensúlyozást, egymást ellenőrző tekintélyeket, hagyományt stb.-stb. jelent, akkor ennek "felturbózott" változata baromira nem egy etatista, centralista, szoci ideológia lesz, hanem egy durván decentralizáció, tradicionalista, tekintélyelvű, kifejezetten anti-etatista, lokalista és partikularista hozzáállás, amilyen az ún. "jobboldali anarchistáké". Asszem Shenpen írja valahol, hogyha a nemzszocot puhítjuk, nem konzervatőrség lesz belőle, hanem valami kis szocdemség. Igaza vót.

Phaidros,

Én ezt a klerikális izét annyira nem veszem komolyan. Ez most Ferkó új projektje, mert a náciveszély befuccsolt, elhalt, mint Leninnél az állam, oszt most elő kell venni ezt, be kell spájzolni a katolikus terrortól rettegő liberók szavazatait.
A "nem-klerikális" jobboldaliak szvsz. nemigen rugóznak ezen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 06:17:40

@Gabrilo:

"Általában azoktól szoktam elfogadni/megfontolni a kritikai véleményt, akik normális hangnemben teszik."

Értem. normális hagnem = libsizés.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 06:21:44

FerencTestvér,

egy darabig azt hitem, vitapartner vagy.

Aki a másik postafiókját spammeli az nem vitapartner. Mailjeid az őket megillető spam konténerbe majd a nihilbe kerültek.

Elkövetkezendőkben előre is köszönöm, hogy nem fogsz harmincezer leütéses prédikációkat küldeni nekem a jobboldal szakrális kurva anyjáról.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 06:24:54

Phaidrosz,

külön megtisztelő, hogy kiröhögsz, bár a Holdra vonyítás elvben közelebb áll hozzád.

Értem egyébként, hogy itt senki sem lehet jobboldali konzervatív, hiszen olyan állat nincs is, én meg pláne nem, hiszen te azt mondod.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 06:31:59

ja, FerencTestvér,

a lényeg csak elmaradt.

Ha lecsücsülsz, leírod nekem a _saját_ gondolataidat, legyen az bármilyen hosszú, legalább nekiállok elolvasni. Ám ha kommunikáció címén mindenféle Interneten kóválygó lejárt szavatosságú isteni kinyilatkozást küldesz,akkor nem kapsz rétest estére.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.01.14. 08:18:08

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde:
Szigorúan hülyevallásos bigottságom szerint házastársak között akár vonaton is. >:=)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.14. 09:27:54

@bazalttufa:

"A katolikus egyházon belül is vannak különböző vélemények. Papoktól sőt püspököktől is."

Ez furcsa, én úgy hallottam, hogy a pápa_tévedhetetlen_. Ebből asszem könnyen belátható, hogy azok a különböző vélemények csak hamisak lehetnek_elvileg_.

"Elvileg persze nekem mint hívőnek el kellene fogadnom minden hatályos szabályt, de az egyet nem értéshez jogom van."

Ne viccelj már! Nem valami délutáni vitakörnek vagy a tagja, hanem egy vallásnak. :)
Amúgy én támogatom ezt a felfogásodat, ilyen erővel én is vallásos vagyok, írtam is fent. Elvileg ugyan be kéne hódolnom, de ki nem szarja le? Fenntartom magamnak a jogot, hogy felülírjam az általam ostobaságnak tartott szabályokat, amit meg úgyis betartanék, azt betartom. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. Sign me up! :DDDDDDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 10:53:20

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde:

tök jó a linkelt cikk egy retró kiállításról, de nem látom, hol van bebizonyítva, hogy Che liberális ikon lenne.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.01.14. 11:16:12

@Úlfhéðinn:
A pápai tévedhetetlenség nem azt jelenti, hogy bármit mond, az tévedhetetlen. Csak hittani és erkölcsi kérdésekben, jól körülhatárolt módon. A kihirdetése óta nem is igen alkalmazták.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.14. 11:24:47

@Úlfhéðinn: Szerintem a pápai tévedhetetlenségnek alaposabban nézz utána, mert nem biztos, hogy arról szól, amiről te gondolod; sőt, az alkalmazásának a köre sem olyan kiterjedt, mint sokan hiszik :).

Akár: en.wikipedia.org/wiki/Papal_infallibility De nyilván hozzászólnak majd a szakértők is. :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.14. 11:45:35

@vadnyul:

"Csak hittani és erkölcsi kérdésekben, jól körülhatárolt módon."

És a szexszel kapcsolatos tiltások nem erkölcsi megfontolásból vannak? Akkor milyen alapon?

@elGabor:

Kösz a linket, természetesen elismerem, hogy nem vagyok szakértője az egyházjogi dolgoknak. :)
Viszont a helyzet az, hogy engem igazából nem is ez a része érdekel. Az érdekel, hogy a fentebb bazalttufa, Caracalla, és vadnyul által megfogalmazott dolgok (amiket az első kommentemben idéztem) elfogadhatóak-e egy_tényleg_vallásos ember szemében.

És ha elfogadhatóak, akkor milyen alapon?
Mondhatják azt, hogy "dehát ez egy többszáz éves hülyeség, senki nem veszi ma már komolyan"? (v.ö.: "A kihirdetése óta nem is igen alkalmazták. ").

Ha igen, akkor szerintem elég komoly ellentmondások vannak az elmélet és a gyakorlat között, hogy finoman fogalmazzak...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.14. 12:48:37

Totyának jóéjszakát kívántunk.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.14. 15:17:43

Amúgy aki röhögni akar, az kedje el ezt olvasni

www.munkaspart-2006.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=87

alulról felfelé.
A komcsik dolgoznak a Munkásőrség újjászervezésén... :-)

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.14. 15:35:27

@mavo:
Spammel a halál.
Itt a vita hevében is jeleztem neked, hogy most erről Neked FORRÁST fogok átküldeni. Tudod, mert én nem szeretek a levegőbe beszélni, szeretem ha van alapja, amit mondok.
Kár volt törölnöd, témába vágó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.14. 17:04:24

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde:

Egy kiállítás recenziójáról van szó, és tök egyszerű oka van, hogy a MaNcs megjelentette: a Trafó kedvencük, ami ott van, arról valami megjelenik.

phaidros 2009.01.14. 19:38:32

@mavo: megmondani te szoktál, én csak gúnyolódom (holdra vonyítok :) )

phaidros 2009.01.14. 19:39:40

@FerencTestvér: hát igen. Akkor most rossz a cionizmus vagy jó? :D

phaidros 2009.01.14. 19:40:59

@FerencTestvér: én a magam részéről szeretném, ha a Jobbik bejutna a parlamentbe. A beengedéshez csak annyi kéne, hogy szavazzanak ár elegen (félreértés elkerülése végett, rájuk sem szavazok).

phaidros 2009.01.14. 19:43:14

@mavo: libsizés számodra sértés, vagy az zavar, hogy annak mondják? Nem mindegy. :)

phaidros 2009.01.14. 19:45:22

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde: nem tudom, azért szerintem a liberalizmustól valahol a túlvégen áll a forradalmi hevület, nem?

phaidros 2009.01.14. 19:46:47

Vicces ez a "válasz" erre funkció...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.15. 12:05:39

@phaidros:

A "válasz erre" funkció nem jelenti azt, hogy mindegyik válaszodat külön hozzászólásba kellene írnod. Hogy példával is szemléltessem, íme.

@Úlfhéðinn:

Általában egyet szoktam érteni veled, de most kivételesen mellélőttél.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.15. 13:22:11

@Csöncsön:

"Általában egyet szoktam érteni veled, de most kivételesen mellélőttél."

OK, de pontosan miben? Több kérdésem volt, mint állításom...
Bár a kérdéseimre nem nagyon jött válasz. Lehet, hogy provokatívnak tűnnek, de tényleg érdekelt volna valami down-to-earth "magyarázatféle".

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.15. 16:13:19

@Úlfhéðinn:

Nyilván nem a katolikus egyház a legszabadabb kommunikációt lehetővé tevő intézmény a világon, de az erős túlzás, hogy ne létezhetnének benne külön(féle) vélemények.

Félreértés ne essék: a szabadságnak ott tapasztalható foka számomra sem kielégítő, ám hogy minden ítélet a pápai csalhatatlanságra volna visszavezethető, az bizonyosan nem igaz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.15. 16:14:32

@phaidros: korában már megválaszoltam a kérdést.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.15. 16:32:58

@Csöncsön:

"ám hogy minden ítélet a pápai csalhatatlanságra volna visszavezethető, az bizonyosan nem igaz"

Ezt nem tudom, mondtam, hogy egyházjogi kérdésekben nem vagyok otthon, mert annyira nem érdekel a dolog, hogy komolyabban foglalkozzak vele.
Az érdekelt volna pl., hogy lehet-e "jó katolikus" valaki, ha úgy dönt, hogy inkább nem követi az egyház olyan rendeleteit (törvényeit, vagy mittudomén minek nevezik), amelyekkel nem ért egyet. Nem szól ellene, egyszerűen ignorálja ezeket. (Tegyük fel, hogy ezt megteheti, nem tudom, hogy így van-e, de tegyük fel, hogy tévedtem, és a mezei hívő jogosult a "különvéleményre").

békepap 2009.01.16. 19:15:07

Én úgy tudom, hogy "aki válogat a hittételekben", az eretnek. És a szerelem, szex gyengédség témakör része az Egyház hit- és erkölcsi tanításának, egy csomó minden benne van a hatályos katekizmusban, kánonjogban (pl. abortuszt végeztető anya automatikusan kiközösíttetik), szóval valamennyire részesül a pápai tévedhetetlenségből, de legalábbis "hittétel". Summa summárum: sok magát katolikusnak mondó ismerősöm égetni való eretnek, és kész :)@Úlfhéðinn:

békepap 2009.01.16. 19:50:50

Jóvan, mielőtt megkapnám az antiklerikális komcsi csegevarista cimkét :) Már jó ideje nem tartom magam katolikusnak (pont azért, mert szó szerint véve embertelennek éreztem, nem szó szerint meg már nem is az), és úgy látom, az Egyház ebben a kérdésben kissé túlzó, merev, sőt nevetséges is. Sajnos amit a kereszténységben ezzel kapcsolatban kritizálnak, az sokszor jogos.
De így is látom: az üdvtörténet végén minden ember Istenben él, és nem lemondás az ún. erkölcsi "parancsok" betartása, hanem magától értetődő környezet. A kísértésnek ott nincs értelme (pl. hogy túl komolyan vegyük a politikát), mert mindenki látja, hogy mi a jobb választás. Ha úgy fogjuk föl, hogy nem vagyunk a bűnben = Istenben vagyunk, akkor a kísértésről lemondás igazából Istenhez fordulás. De ki meri azt mondani, hogy ő már teljesen Istenben van? Félek, kevesen. Szóval addig szerelmeskedjünk örömmel.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.16. 20:47:55

@békepap:

"Summa summárum: sok magát katolikusnak mondó ismerősöm égetni való eretnek, és kész :)"

Nekem is van pár ilyen ismerősöm. Nem baj, majd megvédem őket, ha jön az inkvizíció. :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása