Az amerikai rendőr

max_headroom I 2009.06.10. 10:03

Az amerikai rendőr határozott, udvarias, remek helyzetfelismerő, és mindig azt keresi, hol tehet valamit a közösségért, melynek a szolgálatára esküdött fel. Magasan képzett, profi szakember, nem egy nyolc általánost végzett bunkó, akit még vagyonőrnek sem vettek fel.

Képzés

Az Egyesült Államokban rendőrakadémiára kizárólag büntetlen előéletű, minimum érettségivel rendelkező fiatalok jelentkezhetnek. Az egyes tagállamok szabályozása némileg eltérő, de a beépülni próbáló bűnözőket kiszűrendő a legtöbb helyen csak olyanok jelentkezését fogadják el, akik már a rendőrség alkalmazásában állnak. A Los Angeles-i akadémiára való bejutáshoz egy nyolc lépcsőből álló alkalmassági vizsgálaton kell a jelölteknek átesniük, s csak akkor juthatnak a következő fokozatra, ha az előző akadályt sikerrel vették. Miből áll ez a nyolclépcsős felvételi?

Elsőként a jelentkezők kitöltenek egy interaktív, online kérdőívet, melynek eredménye megmutatja, van-e reális esélyük felvételt nyerni az akadémiára. Rögtön az elején elutasítják azokat, akik a múltban bármilyen, fegyvertartással kapcsolatos szabálysértést vagy családon belüli erőszakot követtek el. A második lépcső egy írásbeli feladat; a leendő kadétoknak esszé formájában kell bizonyságot adniuk ítélőképességükről és döntéshozatali készségükről. Ugyanezen esszé alapján értékelik az írásbeli kommunikációs készséget. A harmadik lépcsőben a jelentkezők teherbírását, állóképességét, erőnlétét tesztelik, és ekkor kell átesniük egy általános orvosi vizsgálaton is. A rendkívül szigorú fizikai tesztet csak a rendszeresen sportolók képesek teljesíteni. A negyedik lépcsőben részletekbe menően vizsgálják ki a jelentkezők előéletét. A leendő kadétok kitöltenek egy kérdőívet, majd személyes interjún esnek át. A jelentkezők háttérvizsgálata kiterjed az előzetes tanulmányi eredményeik, az esetleges katonai szolgálatukról készített feljegyzések, valamint az anyagi helyzetük ellenőrzésére. A háttérvizsgálat keretén belül elbeszélgetnek a családtagjaikkal, barátaikkal, szomszédaikkal, volt kollégáikkal, illetve főnökeikkel. Az ötödik lépcső a poligráf-teszt. Hazugságvizsgáló készülékkel ellenőrzik, hogy a jelentkezők valós adatokat szolgáltattak-e magukról, illetve előéletükről. A hatodik lépcső egy beszélgetés, ahol a felvételiztetők képet kapnak a jelöltek motivációiról, tanulásra való hajlandóságáról, interperszonális és szóbeli kommunikációs készségéről. A hetedik lépcsőben egy írásbeli és egy szóbeli teszttel a jelentkezők pszichikai alkalmasságát elemzik. Ugyancsak ekkor kerül sor egy második, részletesebb orvosi vizsgálatra. A nyolcadik lépcső az utolsó szűrő, az LAPD vezetői a követelményeknek megfeleltek közül itt válogatják ki azokat, akik megkezdhetik akadémiai képzésüket – ez az összes jelentkező alig 10%-a.

Az akadémia elvégzése után az amerikai rendőrök egy évig próbaidős beosztásban dolgoznak. A végzettség tiszti fokozattal jár, így a hivatalos megszólítás "officer". Az általánosan jellemző, rendkívül közvetlen tegeződő viszony az amerikai rendőrökkel szemben szigorúan magázódó. Az egyenruhának – de főleg a magatartásnak – kijáró tisztelet miatt az emberek ismeretlenül is előre köszönnek a rendőrnek az utcán.

A társadalmi státusz és jó fizetés ellenére a rendőrség sok helyen létszámhiánnyal küzd. A magyar viszonyokhoz képest hihetetlennek hangzó, évi 41 000 dolláros kezdő fizetés (+ biztosítás) sem hangzik csábítóan olyan helyeken, ahol (főleg latin-amerikai bevándorlókból, illetve afro-amerikaiakból álló), fegyveres bűnbandák garázdálkodnak.

Természetesen itt is akadnak ritka kivételek, általánosságban azonban nyugodtan kijelenthető: az amerikai rendőr megvesztegethetetlen. Ha a kedves Olvasót netán gyorshajtáson kapnák az Egyesült Államokban, azt tanácsolom, meg se próbáljon valamiféle "megegyezésre" utalást tenni, mert nagyon könnyen előfordulhat, hogy a következő percben kattan a bilincs a kezén.

Felszereltség / közlekedés-rendészet

Az amerikai rendőrség összehasonlíthatatlan technikai fölényben van a hazai bűnüldözőkhöz képest. Szolgálat közben minden rendőr golyóálló mellényt hord, ami testesebbnek, tekintélyt parancsoló méretűnek mutatja őket.

Az Egyesült Államokban a legtöbb járőrautó a Ford Crown Victoria, a Dodge Charger vagy a Chevrolet Impala típusok valamelyike. A rendőrségi célokra készült modellek gyárilag feltuningolt, nagyobb teljesítményű motorral, speciális gumikkal, megerősített felfüggesztéssel illetve fékekkel, valamint a fedélzeti elektronikus berendezéseket kiszolgálandó, módosított generátorral és elektromos rendszerrel készülnek. A rádió-adóvevő készüléken túl minden rendőrautó alapfelszereltségéhez tartozik a központtal állandó kapcsolatban álló fedélzeti számítógép és beépített videokamera. A közúti forgalomban részt vevő jármű mögé hajtva a járőr villogójának bekapcsolásával szólítja fel az autóst a lehúzódásra, illetve megállásra. Ahogy a rendőr hátulról gyalogosan megközelíti a leállított autót, a keze az előírások szerint végig a pisztolyán van. Ha a jármű vezetője kiszáll, vagy hirtelen mozdulatot tesz, a járőr azonnal előrántja a fegyverét, s szükség esetén habozás nélkül használja is. Bármi történjék, a rendőrautó kamerája végig rögzíti az eseményeket, a felvételeket pedig egy esetleges bizonyítási eljárás során használják fel.

Az igazoltatáskor a járőr kötelessége elsőként közölni, hogy miért állította meg az autót. Rutinból ellenőrzi a jogosítványt, valamint hogy befizették-e a jármű regisztrációs díját és felelősségbiztosítását. Egy, a hátsó ülésen felejtett rakétavető vagy a csomagtartóban heverő hulla nyilvánvalóan további kérdéseket vet fel, ám a rendőrnek nincsen joga találomra megállítani valakit, majd addig érdeklődni elakadásjelző-háromszög, izzókészlet, miegyéb után, míg végre talál valami hiányosságot, amiért büntetést szabhat ki. Készpénzes büntetés nem létezik, a járőr csekket ad, amit egy meghatározott időpontig kell az autósnak kiegyenlíteni. A határidőn túli fizetés megemelt összegét előre feltüntetik a csekken, ha pedig az elkövető – anélkül, hogy bírósági úton kérdőjelezné meg az eljárás jogosságát – több hónap után sem fizet, automatikusan körözési listára kerül. A büntetési tételek szigorúak, Kalifornia államban egy szabálytalan áthajtás (nem teljes megállást követő továbbhaladás) a stoptáblánál 500 dollárba, míg az autópályán szemetelés 700-1000 dollárba kerül. A védett zónákban (óvodák, iskolák környékén) elkövetett szabálytalanságok bírsági tételeire automatikusan szorzószámot alkalmaznak.

Az autóval jasszoskodás az amerikai mentalitástól eleve idegen. A csikorgó gumikkal induló, sávok között cikázó, másokat az útról letoló vezető jó eséllyel bevándorló, aki hamar megtanulja a leckét, amikor utánamegy az első járőr. A rendőr gondolatmenete egyszerű; füstölgő gumival indulni, száguldozni oka nagy valószínűséggel csak olyasvalakinek lehet, akinek vaj van a fején. De még ha az illető nem is bűnöző, felelőtlen módon veszélyezteti a közlekedésben részt vevők életét, s a rendőr, aki a közösség védelmére esküdött fel, kötelességének tartja megállítani az ilyen gátlástalan figurákat.

Az autópályán 65 mérföld/óra a megengedett sebesség, ezt a meglehetősen fegyelmezetten közlekedő amerikaiak túlnyomó többsége be is tartja. A Los Angelesből San Franciscóba tartó vezetőt a 70-es tempóért senki nem fogja felelősségre vonni. 80 mérföld/órás sebességnél 50% feletti esélye van, hogy megállítják, de ha 90-es tempóban kívánja abszolválni a mutatványt, szinte bizonyos, hogy nem jut el San Franciscóig anélkül, hogy ki ne vennék a sorból, és szigorúan meg ne bírságolnák. A gyorshajtás büntetési tétele függ a vezető előéletétől, melyről pontos nyilvántartást vezetnek. 65 helyett 85-tel menni az elkövetőnek várhatóan 2-300 dollárjába kerül. Erre jön a közlekedési tanfolyam díja, aminek elvégzését azért választják, hogy a büntetőpontok lekerüljenek nevükről. A pontok gyűjtésével ugyanis nemcsak a jogosítvány elvesztését kockáztatják. Mivel az adat nyilvános, jó esély van rá, hogy a biztosító – veszélyt okozó vezetési stílusukra hivatkozva – felemeli a kötelező biztosításuk havidíját.

Ugyancsak nyilvánosan hozzáférhetőek a kriminalisztikai adatok.

A rendőrség helikopterei folyamatosan monitorozzák a magasból forgalmat, hogy balesetet, torlódást észlelve a központnak azonnal jelenthessék azt. Ilyenkor a gyorsaság a legfontosabb szempont; a mentők néha percek alatt a helyszínen vannak, és a roncsokat eltávolító tűzoltók, illetve vontatók sem késlekednek; még a négy-ötsávos autópályákon sem zárnak le órákra egy-két sávot a helyszíneléssel járó pepecselés miatt. Ugyanígy a forgalom fenntartása az elsőrendű szempont, ha egy jármű azért áll meg, mert kifogy az üzemanyaga. Ilyenkor a helyszínre érkező autópálya-rendőrség ingyenesen ad 5 gallon benzint az autósnak.

A rendszeresen járőröző rendőrségi helikopterek rendelkeznek sebességmérővel, és lézeres berendezéseik segítségével képesek leolvasni a közlekedésben részt vevő autók rendszámát. A rendszám alapján, fedélzeti komputereiken rögtön megjelenik a tulajdonos fényképe, illetve személyi adatai. Ugyancsak fontos szerepet játszanak a helikopterek az autós, de esetenként a gyalogos üldözéseknél is. Ha a menekülő gyanúsítottnak esetleg sikerülne lerázni az őt követő járőröket, a helikopterek elől semmi esélye megszökni.

Korábban az autópálya-rendőrség, a Highway Patrol tisztjei külön kiképzésben részesültek, hogyan kell az üldözött autót megközelítve, farát egy kicsit meglökve lesodorni az útról. Több, tragikusan végződő eset után ezt, illetve a gumi kilövésének gyakorlatát megszüntették, így ma egy-egy üldözés órákig is eltarthat, aminek csak az üzemanyag kifogyása, vagy egy zsákutca jelenti a végét. A helyszínen őrizetbe vett sofőr ellen azonban – az esetlegesen felmerülő egyéb bűncselekmények elkövetése mellett – többrendbeli gyilkossági kísérlet miatt is vádat emelnek. A rutineljárás logikája szerint a megállás elmulasztásával a gyanúsított az őt üldözőbe vevő rendőröket életveszélyes helyzetbe kényszeríti.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az amerikai közlekedésrendészeti szabályok értelmében a szirénázva közelítő rendőr-, mentő-, illetve tűzoltóautó észlelésekor a többi vezető köteles gépkocsiját az út jobb oldalára kormányozni, teljesen megállni, és mindaddig állva maradni, amíg a megkülönböztető jelzést használó jármű tovább nem halad. A megállási kötelezettség a szemből szirénázva közeledő jármű esetén is érvényes. A megkülönböztető jelzés figyelmen kívül hagyása főbenjáró vétségnek számít, ami könnyen a vezető jogosítványába kerülhet.

Sting operations

Az amerikai rendőrség rendszeresen hajt végre a törvények betartását ellenőrző, különleges akciókat. Jellegzetesen ilyen "sting operation" a kiskorúakra vonatkozó alkoholfogyasztási tilalom betartásának ellenőrzése. Egy civil ruhás nyomozó bemegy a kiszemelt bárba, leül a pulthoz, rendel valamit, s úgy tesz, mintha csak múlatná az időt. Félórával később bejön egy fiatalkorú rendőrkadét, szintén civilben, és ugyancsak rendel valami alkoholt. Ha a pultos az ID, a személyazonosságot igazoló kártya elkérése, és az életkor ellenőrzése nélkül szolgálja ki a kadétot, már rajta is kapták. Az első esetben a bár tulajdonosa kap egy néhányezer dolláros büntetést, a fiatalkorút alkohollal kiszolgáló pultosnak pedig részt kell vennie egy – szintén kötelező jelleggel fizetendő – továbbképzésen. Ha ugyanazon a helyen második alkalommal is előfordul ilyesmi, 30 napra bezárják az üzletet. Amennyiben harmadszor is fiatalkorú kiszolgálásán kapják rajta a vendéglátóegységet, az a végleges bezárással egyenlő, a tulajdonosnak pedig soha életében nem lehet még egyszer alkoholárusítási engedélye. (Ugyanilyen szigorral ellenőrzi az amerikai rendőrség, hogy 22 óra után tartózkodnak-e fiatalkorúak, azaz 21 év alattiak az éjszakai szórakozóhelyeken.)

Hasonló sting operation keretén belül speciálisan átalakított csali-gépkocsit állítanak ki olyan környékekre, ahol elszaporodtak az autólopások. Miután a bűnözők eltulajdonították az autót, a rendőrök távirányítással rájuk zárják az ajtókat, leállítják a motort, majd odahajtanak, és őrizetbe veszik az elkövető(ke)t.
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr971162666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.06.10. 14:20:02

@smalladam: 48 óra - nagy film. Police Academytől kezdve a Wired sorozatig nehéz nem szeretni az amcsi rendőrt ;]

osborne 2009.06.10. 14:25:45

@osborne: akarom mondani The Wire (a wired az más)

smalladam 2009.06.10. 14:32:00

@osborne: nekem a Bűnvadászok a kedvencem:)

"csak vaniliám van"

illetve a jelenet, mikor az államúgyészt meg a másik főmókust halálra szivatják:D

blügy-blügy 2009.06.10. 14:44:03

Amekrikában a rendőrök istenek. Van aki aztán a saját törvénye szerint kezd el rendőrösködni, és élvezi az autós hosszú megalázását, megverését, ilyennel van tele a kaotic.com, és a liveleak.com is. Én szinte csak itt látok rendőri intézkedéseket, és remélem soha nem jutunk arra a szintre, ami ma amerikában van

similarthings 2009.06.10. 14:46:18

Excopp kiigazításai szükségesek, mert ellenkező esetben félig igaz - azaz hamis - képet nyújtana a cikk az USA rendőrségéről.

Persze hogy rendszeresek a balhék odakint: 300 milliós országról van szó. Szóval ha csak arányosan számolunk akkor is harmincszor annyi eset mint nálunk...pláne hogy ők előveszik és használják is a fegyverüket ellenállás esetén. Ami nálunk nem létezik.

Az ún. nyolc pontos felvételi nem egy vasziszdasz, viszont aki túlsúlyos meg priuszos, nyilván hadd ne menjen már át rajta.

Nem értem mitől lenne magasan képzettebb az öt hónapos gyorstalpalótól (Police Academy, ami mint tudjuk nem Police College, mint ami pl. itthon nálunk azért létező valami a Rendőrszakközép mellett), mint nálunk bármelyik érettségit letett ember? Ott is kb. olyan értelmi színvonalú az utcai rendőr, sőt még annyi sem. Hogy miért? Hát azért mert nem az a dolga hogy agyaskodjon. Az már a detektívek, inspektorok ügyészek dolga.

Szóval cikkben lévő valódi adatokat becsomagolták saját jókora hülyeségekkel (saját véleménnyel).

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.06.10. 14:49:01

Ez vmi propaganda anyag, vagy mi?

RCH 2009.06.10. 14:49:08

Udvozlonek ideheza is egy efajta rendvedelmi rendszert.

Amugy aruljatok mar el, hogy miert nem lehet itthon is csillagaszati osszegu birsagokat kironi? Biztos, hogy lenne visszatarto ereje es egy darabig (mig megszelidul a csurhe) jo bevetel is lenne, amibol fejleszteni, kepezni lehetne a rendvedelmet?

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.06.10. 14:49:31

"Az általánosan jellemző, rendkívül közvetlen tegeződő viszony az amerikai rendőrökkel szemben szigorúan magázódó."

Ez mi akar lenni? Az angol nyelvben nincs tegezés. Gondolom, az a megfejtés, hogy nem szólítjuk a rendőrt a keresztnevén.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.10. 14:50:32

@excopp: A fegyveres erőknél az officer az tiszt vagy elöljáró. A rendőrség nem esik attól messze.

Karcolt lendület 2009.06.10. 14:52:12

@Káposztakukac:
Azért ez a "rendszeresen" komoly túlzás.
Egyrészt ugye a magyar bulvársajtón az ilyen ügyeknek csak a felütése jön át (az is vszeg ferdítve), a végkifejlete nem. Kivéve az igazán nagy balhéknak, amelyből minden 10 évben van egy és kb. 4 rendőr szerepel bennük...
Másrészt ott is szeretik rendszeresen előszedni a rasszista kártyát, ha egy járőr lelő egy menekülő latin drogdealert, azonnal előkerülnek a helyi Mohácsi Viktóriák.

Rendőri korrupció minden bizonnyal van az USA-ban is, de nem piti közlekedési szinten: érdemes az amerikai sorozatokat nézni, a problémás területeket be lehet lőni az alapján. Kábítószer, maffia ill. politikai nyomulás.
A Kemény zsaruk (The Shield) c. sorozat elég masszív ebből a szempontból.

szepi79 2009.06.10. 14:53:13

@phaidros: "nem ihat alkoholt, de katonaként már meghalhat a hazájáért. Az amerikai álszentség egyik kirívó példája. "

egyes államokban már 15-16 éves korban szerezhet jogositványt, autóval pedig még nem szándékosan is ölhet meg bárkit (vagy saját magát). de alkoholt, azt nem ihat, mert annyira még nem felelősségteljes :D

kálvinista 2009.06.10. 14:55:54

Üdv! A cikkben közölt tényekhez nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem a helyzetet, de az zavar, hogy az írás egészéből süt a Kánaán feeling. Vagyis Amerikában már megint minden jó. Biztos van egy nagy csomó jó dolog ott is, meg egy csomó rossz, de de ez a kép itt nekem nagyon prospektus-szagú.

Mighty 2009.06.10. 14:56:01

Vajon mikor lesznek úgy megbecsülve a magyar rendőrök, mint az USA-ban?

similarthings 2009.06.10. 14:57:04

Megkérdezem egy michigani zsaru haverom hogy mi igaz a The Shield című sorozatból, hogy mennyire fedi az a film valóságot mert nekem nagyon tetszett a film. Nagyon meglepődtem hogy már a kérdésen is megsértődött. Szóval a Kemény zsaruk realitása = bullshit.

excopp 2009.06.10. 14:57:20

@molnibalage:
- az elöljáró lehet egy tisztes (mondjuk tizedes), tiszthelyettes (őrmester), tiszt (százados), főtiszt (ezredes), vagy tábornok (vezérőrnagy) is - ez nagyobb halmaz, mint a tiszt (hadnagy, főhadnagy, százados)
- az officer az angolban Biztos úr, police officer=közrendőr
- a fegyveres erő a hadsereg (amíg volt határőrség ÉS sorozott állomány, addig ő is kettős alárendeltségű volt HM-BM)
- a rendőrség rendvédelmi szerv (1993-ig fegyveres testület volt a terminológia)
- amúgy elég baj, hogy a rendőrség nem esik messze a hadseregtől - hiszen a közigazgatás részének kellene lennie
- és a rendőrség nem homogén, mert három fő része van: a bűnügy, a közbiztonsági és a csapaterős (régi nevén karhatalmi) alakulatok

laccc 2009.06.10. 14:58:30

... ÉS még a kerítés is kolbászból van! :D

Korrekt poszt, még sok hasonlót.

___________________________ (törölt) 2009.06.10. 14:58:46

Egyébként ez a fekete egyenruha nekem eléggé para. Nekik nem?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.10. 15:02:11

csak alátámasztani tudom a postot. @blügy-blügy: mindenhol átcsúsznak a tébolyultak, szerencsére ez nagyon-nagyon ritka, ha az egy napon végzett összes intézkedés számát nézed, elenyésző.
Az amerikai rendőr valóban tiszteletet parancsoló, 'Officer' vagy 'Sir' megszólítás dukál neki és még az egyszerű turistának se jut eszébe másképp szólítani. Ugyanakkor irtó jófejek eddigi benyomásaim alapján.
A washingtoni Capitol Police egy motoros rendőrjárőrje posztolt egy hivatalos épület előtt, amikor arra sétáltam, kezemben kis kompakt gép. Rámreccsent, hogy adjam oda a gépet. Inamba szállt a bátorság és átnyújtottam neki, azt hittem, a képeket akarja törölni. Ehelyett a mocira mutatott, hogy üljek fel és készített rólam pár fotót, ahogy a nagy amcsi rendőrharlin virítok :) még pár kedélyes mondatot váltottunk, én is lefotóztam és mentem isten hírével.

emzperx 2009.06.10. 15:06:56

Én akkor kaptam dührohamot amikor - egy beszélgetés során a bűnözőknek állítandó csapdák kapcsán - valaki azzal érvelt hogy az törvényellenes mert felbujtásnak számít. Baz!

excopp 2009.06.10. 15:08:21

@similarthings (14:46):
- a bűncselekmények közül persze nem mindegyik bír egyforma súllyal (vö: lefoglalnak 300 db illegálisan másolt cédét, az 300 rendbeli szerzői és szomsz. jogok megsértése, emellé be lehet tenni 300 döglött kis ügyet és kész az 50 %-os felderítés sikere - hazai gyakorlat)
- ha az emberölések számát nézzük, akkor hazánkban a stat. szerint az elmúlt húsz év átlagában 1,6-2,3 eset jut 100ezer lakosra - ez az USA-ban 5 és 6 között mozog...
- ha a rendőrök számát nézzük, az USA átlaga (Military Review) 2,3 rendőr ezer lakosra, ez cca. 1:435; nálunk a 42ezres rendőrség a 10milliós lakosra 1:238-as arány jön ki (az arányszám az egy rendőr által szolgált polgárok számát fejezi ki)
- vagyis arányaiban kevesebb a rendőr az USA-ban, mint nálunk (jóval)

Pók
- örülök, hogy felvetetted, ahogy Deme László rámutatott egy cikkében: az angol csak az Istenét tegezi...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.10. 15:19:22

Szerintem azért a korrupció Amerikában inkább felsőbb szinteken van jelen, az valóban elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy közrendőrnek ajánlatot tegyél... Ezzel szemben nálunk a fejétől a talpáig korrupt az egész Cég, így azért relatíve csak Kánaán az odaát, korrupciós szempontból...

Szarka Varro 2009.06.10. 15:28:51

Ma itthon csak az lehet rendőr aki, érettségizett plusz elvégezte az ún. Rendőr Szakközépiskolát.

Akkor, hogy is van ez az "egy nyolc általánost végzett bunkó, akit még vagyonőrnek sem vettek fel"?

mn2 2009.06.10. 15:30:32

@similarthings: Pedig pont a Shield alapsztorija valós, lásd LAPD Rampart Division

XXX Magnum 2009.06.10. 15:34:38

@excopp:
Az FBI az "amerikai" rendorseg.

lápi lidérc 2009.06.10. 15:35:55

@excopp:
Felejtsük már el ezt a harmadik csapást. Csapás a Bibliában van, szám szerint tíz.

Ez már angolban is harmadik ütés (lenne, ha találtak volan egy értelmes fordítót a fityisznél, a baseballból jön, ott ütnek, nem csapnak), de magyarul utolsó dobása vagy utolsó húzása lehet valakinek, tehát magyarul ez leginkább úgy hangzik: harmadik dobás.

A tiszt esete meg le lett tisztázva, szerintem érdemes lenne a cikkírónak javítani.

Ja igen: a sebességkorlátozás Amerikában államonként változó, de a legtöbb helyen nem 65, hanem 75 mérföld/óra (mph).

Da Real Knee Grow 2009.06.10. 15:36:04

ez nagyon hossuzú cikk. nincs rövidebb?

lápi lidérc 2009.06.10. 15:38:45

@XXX Magnum:
Nem, az FBI a szövetségi rendőrség, amely minden államban nyomozhat. Mintha nálunk lenne egy olyan rendészeti szerv, amely Európa minden államában nyomozati jogkörrel bír.
Az állami rendőrségnek ugyanis csak az államhatárig van bármi jogköre, üldözéskor is ott meg kell állniuk.

Bartoki 2009.06.10. 15:45:07

@RCH: "Amugy aruljatok mar el, hogy miert nem lehet itthon is csillagaszati osszegu birsagokat kironi?"

Ott sem feltétlenül a csillagászati összegű büntetéseknek van hatása, sokkal inkább annak, hogy milyen nagy valószínűséggel buksz le. Lásd a gyorshajtós példák - ha több mint 10 mérfölddel túlléped a megengedett sebességet egy 4 órás autóúton, gyakorlatilag biztos hogy bemérnek (és üldözőbe vesznek és megállítanak).

Biztosan erősen változik államonként, de én pl. nem is emlékszem csillagászati büntetésekre - pl. egyszer 10 dollárra büntettek meg, mert már több mint 1 hónapja nem jelentettem be az autóvásárlásomat (nem kértem új rendszámot az autóra). Másik 10-re azért, mert ehelyett az öreg autóm rendszámát egyszerűen áttettem az újabbra... :) Azért ez nem egy csillagászati összeg... (igaz ez nem Kalifornia, hanem Tennessee állam, 2002-ben)

A 9 mérfölddel való gyorshajtásért (35 helyett 44) pedig 80 dollár, amit 40-re mérsékeltek mert az "elterelő programot" választottam (közlekedésbiztonsági fejtágító).

Csak éppen az a vicc, hogy ez mindjárt az első (és utolsó) alkalommal megtörtént amikor csikorgó kerekekkel ruleztunk szombat este a városban!

Nem az a lényeg hogy 100e Ft-os büntetés elvi lehetősége lebegjen a fejed fölött, amit majd aztán valami mondvacsinált helyzetben rónak ki (rosszul beállított piroslámpa-kamera). Ez csak az esetleges lebukás esetén a korrupciós hajlamot erősíti.

Inkább az, hogy "azonnal" kapod a visszacsatolást - nagyon szigorú, nagyon határozott, de méltányos eljárást. Igen, vannak vadhajtások amiket le kéne még vágniuk, de a hétköznapi életben akkor sem ilyen intézkedéssel találkozol.

lápi lidérc 2009.06.10. 15:45:23

@szépmező:
Konkrétan az eleve baromság, hogy 21 éves koráig nem ihat valaki alkoholt, 18 évesen viszont már lehet katona.

Ellenben a módszert (1. alkalom: pénzbírság, 2. alkalom: hely bezárása 1 hónapra, 3. alkalom: ezárás végleg, + a tulaj örök életre való eltiltása) hazánkban is követendőnek tartom, hamar megszűnnének a lehúzós bárok.

phaidros 2009.06.10. 15:49:42

@Bartoki: teljesen egyetértek. Csak nálunk ez nem jön le. A radarok helyett lehetett volna átlagsebességmérőket is telepíteni, csak az túl hatékony lenne... még a végén mindenki betartaná a sebességet.

excopp 2009.06.10. 16:06:03

@XXX Magnum:
- nem, maga az FBI kéri magának saját honlapján ,a FAQ között "...(is FBI national police force? No, not...)@lápi lidérc:
- igen, a legjobb fordítás a Third Strike and You Are Out-ra, hogy három dobásod van, aztán irány a sitt - nagyon szabad fordítás, de hát, ha így hozták be a közbeszédbe ezt Lázárék ( a vádalku- plea bargaining sem létezik nálunk amerikai formában, mégis így hívják...)

- a rendőrség az USA-ban négyszintű (vagy öt, vagy több)
van a szövetségi (FBI, Coast Guard, Border Guard, DEA, Marshal Service, vagy harminckettő), van a tagállami (state szint, ezek a Highway Police-ok, kivétel talán Hawaii), van városi rendőrség (New York, LA és még sokan mások), van a megyei sheriffhivatal, és vannak települési rendőrségek (talán 17.000 közhatalommal is bíró rendőri szerv van)
- a Campus Police, ahogy a Transport Police, Bay Authroity Police) sepciális rendőri (igen rendőri) szervek, még akkor is, ha esetleg nincsenek fegyvereik (a fegyver egyébként sem szükséges feltétel)
- sőt ha police force-ról beszélnek, beleértik a private police agencyket is, így meg már majdnem 40.000 szervezetről van szó (más terminológia használatos ott, ill. a kontinensen...)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.10. 16:13:48

Személyes megfigyelés: a kanadaiak nem értik a rendőrvicceket, mert egyszerűen nem úgy képzelik el a rendőreiket, mint mi a posztkomm Magyarországon. Náluk a rendőr (különösen a cserkészkalapos lovasrendőr) tekintélyes, az állampolgárért fellépő személy, akinek már hivatása miatt is kijár a tisztelet. Ebben bizony előttünk vannak.

Nota bene, rendőrökre baseballsapka és gyűrődésre hajlamos egyenruha nem való.

scsaba1 2009.06.10. 16:15:03

@similarthings:

Így van, a Kemény zsaruk _egy_filmsorozat_, nehogy már a Rendőrakadémia 1-6-ot is idevegyük, hogy abba is bezzeg minden hülyét felvettek...

G46 2009.06.10. 16:15:21

Üdv!
A The Wire (A drót) c. sorozat alapján nem látom az amerikai rendőrök hűdejólegények képet. Azt meg a legrealisztikusabb sorozatnak választották; meg a forgatókönyvíró volt nyomozó. Szal eléggé inkább a Drót által lefestett kép él bennem az USA-zsarukról, és nem más sorozatbeli karakterek, mint Fox Mulder, TJ Hooker vagy Columbo.

moncayo 2009.06.10. 16:16:30

Jó lenne a postot 2 hasábban olvasni, jobboldali hasábban a fentieket, a baloldaliban a hazai viszonyok tükörképét. Voltam párszor az USA-ban, vezettem is. A közlekedésiekről írtak (csak azzal találkoztam) úgy igaz, mint a leírtak.

magyar állampolgár 2009.06.10. 16:20:25

Sok alkoholista hogy háborog azért mert ott korlátozzák ezt a fajta drogot is. Elképesztően sok a függő nálunk.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.06.10. 16:21:07

@elGabor: Miért értenék a kanadaiak a rendőrvicceket? A rendőrvicc hungarikum. Mi meg nem értjük a finnek svédes vicceit, és akkor mi van?

margaritt 2009.06.10. 16:56:24

Tök jó cikk, köszönöm. És a kiigazításokat is.

Én még annyit hozzáfűznék, h szerintem nemcsak a rendőrök társadalmi megbecsültsége miatt kevesebb a korrupció. Ehhez kell az amerikai mentalitás is - nálunk nem ciki a játékszabályok betartása - sőt, a társadalom nemtetszését váltja ki a magyar kiskapuzás. Itt meg, ugye az a menő, aki ügyeskedik. De ott még a közvetlen környezete is kiközösítené azt, aki állandóan próbálkozna.

Honda RC 51 2009.06.10. 17:22:04

Floridaban elek mar 10 eve es ezalatt 4x allitottak meg. Ebbol egy szer amiatt mert kezivaltos autot vezettem es a lampanal a mogottem varakozo rendor nem latta a feklampamat. Megallitott es azzal kezdte, hogy kezivaltos-e az autom. Mondtam hogy igen es elnezest kert es tovabbment. A tobbi 3 mar aprobb szabalysertesek voltak de mindannyiszor nagyon nyugodtan hozzaerton jartak el. A cikk szinte teljesen fedi a valosagot, kiveve nalunk 70 az autopalya sebesseg hatar ami 112 Km/h de termeszetesen nem fogjak a 120-szal kozlekedot megallitani.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.10. 17:23:40

@excopp: A nem esik messze kifejezét úgy értettem, hogy nem éppen demokratikus intézmények. Parancsuralmi elven működnek és bizony mindkettő fegyveres testület. (szerintem)

RCH 2009.06.10. 17:25:24

@Bartoki: Koszi a kimerito valaszt.
Akkor atfogalmazom a kerdest: miert nem lehet itthon is szigoruan - de igazsagosan - elmarni a szabalytalankodok tokeit ugy, hogy megemlegessek? Nem hiszem, hogy ez olyan nehez lenne, csak epp az akaras hianyzik hozza.
Szerintem.

indapasssucks 2009.06.10. 17:25:56

A folyamat jóval Bratton előtt elkezdődött.

Honda RC 51 2009.06.10. 17:32:40

a 120 is Km/h.
Csak erdekesseg: itteni police radio a neten ha valakit erdekel a rendorok munkaja. Pentek este igazan izgalmas.
www.keithmj.com/scan.html

Bartoki 2009.06.10. 17:46:44

@RCH: "miert nem lehet itthon is szigoruan - de igazsagosan - elmarni a szabalytalankodok tokeit ugy, hogy megemlegessek? Nem hiszem, hogy ez olyan nehez lenne, csak epp az akaras hianyzik hozza."

Gondolom ez egy költői kérdés...

1) Igen, szerintem is úgy kéne, pont ezért írtam :)
2) Nagyon messze van még mire mi is odajutunk, az akarás kell hozzá, de csak az első lépcső. A minden szinten létező mutyikultúrából is le kéne adnunk...

hepcia 2009.06.10. 17:50:15

@Cypriánus: és hány százalék a debil rasszista a bloggerek között akiknek mindenről ugyanaz jut eszébe.

Vegyi Ali 2009.06.10. 17:51:50

Azzal nem értek egyet, hogy az amerikai rendőr "jobban képzett" lenne, de az biztos, hogy pl. a rá vonatkozó jogszabályokkal tökéletesen tisztában van, és alkalmazni is tudja őket, míg ez itthon abszolút nem jellemző.
Az is biztos, hogy az ottani fizetés meg az itthoni közé ne tegyünk semmiféle relációt, de az amerikai rendőrnek sokszorosan veszélyesebb a munkája (egy vidéki kisvárosban azért persze nem olyan nagyon, de egy nagyvárosban biztos).
Korrupció: az emberek az alapján ítélnek, hogy milyen személyes tapasztalatuk van .Magyarországon senki sem találkozott még olyan rendőrrel személyesen, aki ne zsbre dolgozott volna. Amerikában meg az ellenkezője igaz. Ezért más a megítélésük. Többek közt ez az alapja a tiszteletnek, amit nálunk tovább rombol, hogy alig látott valaki szakszerű, és bátor rendőrt, aki feladatának tekintette volna az állampolgár védelmét. Ezzel szemben mindenki látott gyáva, teszetosza, bürokráciában elveszett, lusta, trehány, magára sem adó rendőrt. Én pl. 10-ből kilencszer csak hajléktalanokat baszogató, sétáló/nézelődő, nem segítőkész, és dagadt/ápolatlan rendőröket látok. BÉZBÓLSAPKÁBAN! Most komolyan, ki hiszi azt, hogy tisztelni fogom őket?????

Káposztakukac 2009.06.10. 17:53:12

@RCH: objektív felelősségről és a hozzá tartozó büntetési tételekről hallottál már?

(vagy esetleg arra gondolsz, hogy a megélhetési bűnöző kisebbségi megússza 2 év felfüggesztettel...?)

valójábannemberci 2009.06.10. 18:14:57

Meglep az a pár komment az alkoholfogyasztásos sting operations kapcsán. Szerintem ezt a jenkik nagyon korrektül csinálják, ezt így kell. Szerintem teljesen abszurd az, amikor a 18 év alatti fiatalkorúak itthon hápognak, ha nem kapnak alkoholt, vagy dohányt. A világ számos pontján 21 év ez a korhatár.

Dmarci 2009.06.10. 18:29:27

Sok kommentben olvastam, hogy nálunk bezzeg minden rendőr korrupt. Ezzel azért vitába szállnék. A múltkor olvastam egy felmérést a korrupcióról, ahol a rendőrség ha jól tudom, az utolsó helyen szerepelt. Ne abból induljatok ki, hogy a haver azt mesélte, hogy már megint elintézte, hogy ne bírságolják meg, mert ez nem feltétlenül igaz. De kíváncsi lennék, hogy az elmúlt mondjuk 5 évben ki volt az, aki személyesen is lefizetett rendőrt, és ki volt az, akivel szemben teljesen szabályszerűen jártak el? Mert azt gondolom, hogy ez utóbbi tábor jóval nagyobb lenne, csak még mindig az a kép él bennünk, ami a 90-es években alakult ki, amikor tényleg minden rendőr lefizethető volt. Azt gondolom/remélem, hogy ma már ez nincs teljesen így.

excopp 2009.06.10. 18:32:09

@molnibalage:
- ebben igazad van
- csak a csendőrség (ahogy a francia Gendarmerie Nationale) személyi ügyekben a honvédelmi miniszternek van alárendelve, szakmai ügyekben meg a belügyminiszternek - ez hasonló a volt Határőrséghez)
- a katonai jelleg a feltétlen engedelmességben érhető tetten, míg a köztisztviselői megengedi az ellentmondást is - szabálytalan, jogszabálysértő utasítás esetében
- innen a különbség
- amikor a pesti rendőrök sztrájkoltak (a XX. század elején). Tisza István azt kérdezte a honvédelmi minisztertől: "és mennyi csendőrt tudnál mozgósítani?..."
- vagyis fel sem merült, hogy a csendőr ellentmond (ennek lett azután tragikus következménye - jóval később)
- én köszönöm a vitaindítót, és a kommenteket - kifejezetten jól érzem magam, kedvemre való e téma...

excopp 2009.06.10. 18:34:02

@Dmarci:
- aki egyébként a magyar rendőrt (határőrt) fikázza korrupció miatt, menjen csak át Ukrajnába mondjuk Záhonynál, Beregsuránynál, Lónyánál, Barabásnál...
- aki ott nem járt, a korrupcióról fogalma sem lehet

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.06.10. 18:36:43

Sziasztok!Itt még nem jártam,de nagyon érdekes ez az írás!
Sajnos nem vagyok olyan tájékozott mint a cikkíró és néhány kommentelő.Jövök legközelebb is!

commentelo 2009.06.10. 18:40:37

Itt Londonban meg az az erdekes, hogy a rendoroknek semmilyen fegyveruk nincs, se pisztoly, se gumibot, de meg bilincs sincs. Ellenben mindegyiken van golyoallo melleny.

FGSuperman 2009.06.10. 18:41:11

@max_headroom:
szerintem nem ezért
egyszerűen csak egy magyarországinál sokkal jobban megbecsült rendőrség tagja, egy olyan fizetéssel ami nem 3 Ft-tal több mint a minimálbér
ennyi

FGSuperman 2009.06.10. 18:46:57

@similarthings: te komolyan azt hitted, hogy ezeknek a sorozatoknak sok közük van a realitáshoz?
jéééééééééééééééézus:-)

max_headroom 2009.06.10. 22:22:22

@Toymao: Victory -> Victoria jogos.

Tény, hogy az officer nem ugyanazt jelenti, mint Magyarországon a tiszt, de egyszerűen nincs jobb. A "biztos úr" szerintem kabarétréfába illó fordulat, a tisztviselő szintén mást jelent magyarul.

@szépmező: "felmerül bennem a kérdés, hogy miért írt egy agit prop írást a kedves író"

Azért választottam ezt a témát, mert a közbiztonság kérdése az utóbbi időben sokakat foglalkoztató témává vált. A megoldás szerintem ott kezdődik, hogy milyen emberek felelnek érte. És ha van példa, amiből lehet tanulni (lásd pl. Chicago vagy New York "megtisztítása"), akkor miért ne tanulhatnánk belőle?
Semmiféle agit prop szándék nem volt benne - én így látom, ezt írtam le.

"inkább az állampolgárok önvédelmi jogát és tevékenységét kéne dicsérni."

Ha te azt látod fontos témának, akkor vedd a fáradságot magadnak, és írj róla. Ne tőlem várd el.

@similarthings: "Nem értem mitől lenne magasan képzettebb az öt hónapos gyorstalpalótól (Police Academy, ami mint tudjuk nem Police College, mint ami pl. itthon nálunk azért létező valami a Rendőrszakközép mellett), mint nálunk bármelyik érettségit letett ember?"

Valószínűleg a szigorúbb előszelekciótól, és a jobb képzéstől. Egyébként nem pusztán a gyorstalpalótól lesz magasan képzettebb, hanem a folyamatos továbbképzési lehetőségtől. (Ami persze nem kötelező, de akkor nincs előlépés sem.)

"Ott is kb. olyan értelmi színvonalú az utcai rendőr, sőt még annyi sem."

Nagyon tévedsz, egészen más értelmi színvonalú. Természetesen az én egyéni tapasztalatom nem reprezentatív minta, de az minimum elgondolkodtató, ha öt év alatt csak határozott, ám rendkívül udvarias, tettre kész rendőrökkel találkozik az ember.
Most tűnődj el azon, hogy az elmúlt öt évben milyen, rendőrökkel kapcsolatos, közvetlen tapasztalataid voltak Magyarországon.

@Pók: "Az angol nyelvben nincs tegezés. Gondolom, az a megfejtés, hogy nem szólítjuk a rendőrt a keresztnevén."

Már hogyne lenne. Ahogy te magad írtad, nem szólítod a keresztnevén, nem köszönsz neki sziával, és beszélgetés közben nem mondod neki, hogy "you guys".

@kálvinista: "Amerikában már megint minden jó."

Ha megfigyeled, a rendőrökről írtam, nem mindenről. És igen, ebben a tekintetben sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon. Lehet belőle tanulni, és lehet leszólni. Te az utóbbit választottad.

@hadada: "ez nagyon hossuzú cikk. nincs rövidebb?"

De, van: velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/06/10/charlize_theron_elegansan_jennifer_connelly_sportosan_setaltat/

@Vegyi Ali: "Azzal nem értek egyet, hogy az amerikai rendőr "jobban képzett" lenne, de az biztos, hogy pl. a rá vonatkozó jogszabályokkal tökéletesen tisztában van, és alkalmazni is tudja őket, míg ez itthon abszolút nem jellemző."

Szerinted mitől van tökéletesen tisztában a rá vonatkozó jogszabályokkal, és miért tudja alkalmazni őket? Úgy született, vagy azért, mert jobban képezték ki? :-)

"Az is biztos, hogy az ottani fizetés meg az itthoni közé ne tegyünk semmiféle relációt..."

Úgy valóban nem érdemes relációt tenni, hogy egy az egyben átszámítod a bérüket forintra. Úgy viszont nagyon is, hogy összehasonlítod, milyen lehetőséget, milyen életszínvonalat biztosít egy amerikai rendőr fizetése, és milyet a magyaré.

"... az amerikai rendőrnek sokszorosan veszélyesebb a munkája (egy vidéki kisvárosban azért persze nem olyan nagyon, de egy nagyvárosban biztos)."

Ez nagyban attól függ, hol teljesít szolgálatot. Még csak nem is kisváros / nagyváros szinten, mert a nagyváros egyes kerületei (city) között hatalmas különbségek lehetnek.

___________________________ (törölt) 2009.06.11. 01:43:04

Nem tartozik nagyon szorosan a témához - vagy akár mégis - de: soxor hallottam már a "csendőrséget rendőrség helyet" c. követelést. Érdekelne, hogy mi a különbség a kettő között. Tudja valaki?

Én csak annyit tudok, hogy a csendőrség francia eredetű dolog (gendarmerie, ld. zsandár), de hogy ugyanúgy működik-e, mint a rendőrség, vagy pedig vannak-e lényegi eltérések, azt nem vágom.

Valaki?

excopp 2009.06.11. 08:02:11

@Shenpen:
-nem biztos, hogy kielégítően, de megpróbálom
- valóban a csendőrség (a francia és osztrák gendarmerie, az olasz carabinieri, a spanyol guardia civil) KATONAI eredetű, itt az első lényeges különbség
- a honvédelmi miniszter (ium) alá szervezett, szigorúan centralizált, parancsuralmi rendszerrel (értsd: feltétlen engedelmesség, katonai fegyelmi és büntetőhatóság alá tartozás) bíró szervezet, amelyik ugyanilyen elvek szerint őrzi a rendre (illetve eredetileg kizárólag) vidéki közbiztonságot
- aki volt katona, tudja mi a különbség a civil és a katonai szemléletmód között (aki nem, az is sejtheti)
- nos, az ilyen típusú, harctéri mentalitás a közbiztonság (amely azért jogi kategória) terén sokaknak tetszetős lehet (ha a csendőr úgy gondolja, akárkit pofánvág, és akkor a tekintélye meg lesz teremtve - érdekes, a Reakción is felvetette valaki, hogy ha lenne csendőr és szemetelésen kapna valakit, rögtön ott helyben eltörné a karját); azt scsak én teszem hozzá, ha ott van akkor - természetesen...
- hazánkban bizonyos (pártok, egyéb érdekcsoportok által is támogatott, ám esetenként indokolatlan) rokonszenv árad az 1881-től 1945-ig létezett m. kir.csendőrség iránt; kétségtelen szakmai sikerei mellett a politikai funkcióját is nagyon határozottan betöltötte, és a feltétlen engedelmesség vezetett oda, hogy a lakosság egy részének bevagonírozását szó nélkül végzetes tökéllyel végrehajtotta - mindez szinte visszamenőleg is annullálta az említett sikereket
- a sikerek azonban nem csupán a csendőri jellegből fakadtak, hanem az akkori rusztikus közösség zártságából, az immobilitásból, az erősebb vallásosságból, vagyis összességében az erősebb társadalmi kontrollból (social control)

- ugyancsak részben szervezeten kívüli ok, hogy a csendőri intézkedésekkel szembeni jogorvoslat visszafogott volt, igaz, előfordultak olyan kirívó esetek, amikor már lépni kellett (kitűnő összefoglalását adja e történetnek, és helyenként hátborzongató részleteket is megoszt az olvasóval Csapó Csaba: A Magyar Kikrályi Csendőrség története 1881-1914 című munkájában
- bizonyos társadalmi rétegek elfogadták az amúgy is igen markáns autokratikus rend esetenként vadhajtásait is, amely ma már jogállami körülmények között aligha lenne tartható

- summa summarum: korszerű jogállamokban minden rendvédelmi szervezetnek jog alá vetetten kell működnie (ahogy pl. Franciaországban, bár itt megjegyezhető, hogy egy 2002-es elnöki dekrétum, amely az utasítási jog egy részét a védelmi minisztertől a belügyminiszterhez telepítette, előrevetíti az egységes szervezet megteremtését, amely már Ausztriában megtörtént) - ezzel szemben a rendőrség, különösen annak bűnügyi részlege elsősorban NEM parancsok és utasítások, hanem a büntetőeljárási törvény és a közvádat képviselő ügyész irányítása szerint kell, hogy eljárjon

- ezért tartom én egy kicsit anakronisztikusnak a jogállam keretébe egy olyan szervezet beillesztését, amelynek ( az ismert okokból fakadóan) nem is lehetett módja hozzáidomulni a demokratikus rendhez - márpedig, ha ezt ma kellene megteremteni, csakis joghoz kötötten lehetne, ahogy ez más, duális szerkezetű országokban működik;
ez esetben pedig semmi különbség nem lenne a csendőrség és rendőrség működése között (kivéve talán az elnevezésből fakadó esetleges lélektani előnyt)

- az, hogy vannak jól működő ergységes állami rendőrségek (Ír Köztársaság), decentralizált modellek (Hollandia, Egyesült Királyság), erősen fragmentált rendszerek (USA), duális rendszerek (Franciaország, Olaszország, Spanyolország) inkább tradícionális és értékválasztás, mintsem hatékonysági, hatásossági választás kérdése

szerintem

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.11. 08:11:11

@Shenpen:
A csendőrség eredetileg katonaság volt (és többé-kevésbé ma is), amit rendfenntartásra használtak, míg a rendőrség szigorúan polgári rendfenntartó erő.

Szerintem, azért akarnak sokan csendőrséget (a közbiztonságon, és a ráépülő populizmuson túl), mert nosztalgikusan gondolnak a 45 előtti Magyarországra.

max_headroom 2009.06.11. 09:15:55

@Lord_Valdez: "Szerintem, azért akarnak sokan csendőrséget (a közbiztonságon, és a ráépülő populizmuson túl), mert nosztalgikusan gondolnak a 45 előtti Magyarországra."

Ebben van igazság, de. A nagyapámat, aki elkövette azt a bohóságot, hogy legénykorában, éretlen fejjel beállt vörös katonának, '19 után vagy másfél éven keresztül minden hétvégén elverték. Aligha nosztalgiából, de ő mindig úgy emlékezett vissza, hogy a csendőrök profi rendfenntartók voltak, és mindenki tisztelte őket.

excopp 2009.06.11. 10:08:37

@max_headroom:
- igen, egyrészt profi rendfenntartók voltak (az egységes és célirányos kiképzés, a kor átlagánál iskolázottabb legénység hozta az eredményt)
- a tekintélytisztelet mást jelentett több mint száz évvel ezelőtt Magyarországon, ahogy a világon is (különösen nálunk, ahol a feudális kultúra egyes maradványai a mai napig kísértenek)
- a "mindenki tisztelte őket" kitétel (sajnos) úgy is értendő, hogy aki erre nem lett volna hajlandó, azzal szemben kikényszerítették, esetenként igen keményen
- ahogy az általam hivatkozott műben is szerepel, az intézkedések zömét egyáltalán nem bírálták felül az elöljárók (a bírói kontroll gyakorlatilag csak élet kioltásakor lépett működésbe), és ezzel "nem bizonytalanították el a csendőrt"...
- én ezt az elvi alapállást azért borzongatónak érzem
- ha a politikai szándék mégiscsak a Csendőrség elnevezésű rendvédelmi szervezet fel (vissza-)állítása mellett kardoskodik, annak működése a XXI. századi Magyarországon nem alapulhat a szabad belátáson
- ez ugyanis elvi kérdés ( a mai francia csendőrség pedig jobban hasonlít a mai magyar egyenruhás rendőrséghez, mint a bő hat évtizedig fennállt és most gyakran emlegetett m. kir. Csendőrséghez)
- amúgy a szabadjára engedett, szabad belátású (erős parancsnoki hátszéllel támogatott) rendőri fellépés esetleges "előnyeiről" a Forró Ősz budapesti eseményei kellő dokumentációt szolgáltatnak...

Tengertánc (törölt) 2009.06.11. 11:01:02

@Cypriánus: ki a faszt érdekel?
@phaidros: a kettőnek semmi köze egymáshoz. A "nem ihat alkoholt, de meghalhat a hazáért" mondatod értelmetlen. Ha pedig csak a hollywoodi filmekből ismered Amerikát és az amerikaiakat, akkor ne nevezd őket álszentnek.
@blügy-blügy: te azért mert 2 db internetes oldalon ilyen videók vannak levonod a következtetést, hogy az USA-ban minden rendőr ilyen...gratula. Hány éves vagy?

subabubba 2009.06.11. 21:44:19

Szúrópróba a "Sting operation" magyar megfelelője. Obviously. :)

Übermayer 2009.06.11. 23:49:42

én Frank Drebin miatt szeretem az amerikai zsarukat :)

www.youtube.com/watch?v=A4hZmKj-CiM&feature=related

Super 64 2009.06.12. 17:04:12

A rendőri tekintély elsősorban ott kezdődik szvsz, hogy a legtöbb országban nem lehet a rendőrökkel leállni vitatkozni: ki vesz komolyan egy olyan figurát, akinek büntetlenül be lehet szólni?! :)
Civilizáltabb országokban azonnal beviszik érte az okostojást és olyan büntetést kap, hogy attól koldul; kevésbé civilizált országokban pedig a helyszínen leverik érte a veséjét. Minimum...
Ez tehát baromira nem a rendőr iskolai végzettségének vagy IQ-jának kérdése: az átlag orosz közrendőr köztudottan nem egy észlény, ellenben ha beszólsz neki, sz*rban vagy - tehát nem szólnak be nekik: tekintélyük van (hogy nem az eszük miatt, az egy dolog - az emberek többsége az erőt tiszteli, nem az észt).
Megjegyzem, akik visszasírják a csendőrséget, maguknak keresik a bajt: legendás pofonjaik voltak és a puskatussal is igen jól tudtak bánni. Nem tűrnék el, hogy megmagyarázza nekik valaki, hogy az a piros még csak váltás közben lévő sárga volt, vagy egyébként is, neki jogai vannak. :D

Amúgy az "officer" egy amcsi rendőr esetében valóban nem a magyarban használt tisztet jelenti: ez nem vitatéma, hanem tény.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.12. 17:24:25

@Super 64:
Szerintem ennél összetettebb a dolog. Egy indiai rendőr nem erőszakos, mégis van tekintélye. Inkább arra felé keresgélnék, hogy a lakosság, hogy viseli a tekintély, mennyire hiszi el, hogy az érte van és nem ellene, meg ilyesmi.

Super 64 2009.06.12. 17:42:52

@Lord_Valdez:
Általában minden összetett, ez tény, én csak az általam fontosnak vélt egyik lényeges alapot emeltem ki.
Ez nem arról szólt, hogy az indiai rendőr - ha összefut veled - szó nélkül összever (és ez jó - nem, ez nem jó), hanem arról, hogy ha összeszaladsz eggyel és leköpöd, akkor ezt nem úszod meg azzal, hogy ő kér tőled bocsánatot. :)
Sajnálom, ha nem voltam elég egyértelmű, most remélhetően pontosítottam magamat. :)

Super 64 2009.06.12. 17:52:29

@Lord_Valdez: Bocs, hogy belekevertelek a példába.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.12. 19:00:19

@Super 64:
Semmi gond, felismerem az általános alanyt :)
Nem tudom, mi történne, ha egy indiai rendőrt leköpnének, azt viszont igen, hogy az ottani lakosságnak nem nagyon jut eszébe ilyesmi.

Super 64 2009.06.12. 20:01:20

@Lord_Valdez:
Vajon miért nem? (Nem tudom, hogy leköpni valakit Indiában sértés-e vagy mondjuk éppen ellenkezőleg, de vegyük úgy, hogy sértés.) Nyilván ott sem rajong mindenki a fakabátokért.

max_headroom 2009.06.12. 23:51:37

Szerintem az "emberek" sokkal kevésbé hülyék, mint általában feltételezzük. Ha az a közvetlen tapasztalatuk, hogy a rendőr _tényleg_ védi és szolgálja őket, akkor tisztelni fogják. Nem az iskolái vagy a pofonja miatt, hanem a tetteiért.

A napokban volt egy rádióműsor, a műsorvezető arra kérte a hallgatókat, telefonáljanak be, és meséljenek a rendőrséggel kapcsolatos tapasztalataikról. Egy saját történettel kezdte: vidékről hazafelé tartott az autópályán, a kislánya is vele volt. Hirtelen valami rémes hascsikarás jött rá, rendesen rálépett a gázra, hogy még időben elérjen a legközelebbi benzinkút WC-jéig. Az autópálya-rendőrség egy járőre kiszúrta, és leállította. A rádiós elmondta a rendőrnek a helyzetet, ha túl sokáig faggatja, akkor ő ott a kocsiban bent fog kimenni. Erre a járőr felszólította, hogy kövesse a kocsijával. Sziréna be, villogó fel, és elrobogtak a legközelebbi benzinkútig. Míg a rádiós bent végezte a dolgát, a rendőr kint vigyázott a kislányára. EZ a szolgálat.

Super 64 2009.06.13. 01:48:14

@max_headroom:
Semmi dolga a rendőrnek egy hasmenéses polgárral. Ez emberség volt a részéről, nem a szolgálati feladata, attól tartok. Emberként megállta a helyét, ez tény - márpedig ez fontosabb szerintem (is), mint valami idióta szabályzat vagy 'tudomisénmi'... (Érdekes lenne amúgy, ha hascsikarás esetén mindenki rendőrt hívna, hogy ugyan juttassa már el SOS a legközelebbi nyilvános WC-ig, ami pl. Budapesten sem lenne egyszerű feladat...)

A probléma az, hogy ha az a tapasztalatom, hogy egy rendőr összevert (a példa kedvéért) jogszerűtlenül egy legális demonstráción, akkor 'vesszen meg mind'. Ha viszont egy olyan rendőr akar intézkedni velem szemben, aki jogszerűen intézkedne és semmiféle jogsértést nem követett el soha, akkor is úgy fogom gondolni, hogy vesszen meg (mert ez a tapasztalatom), pedig nyilván nincs erre megfelelő okom az ő esetében. (Amit én persze nem tudhatok.)
Az nem működik, hogy majd én eldöntöm, hogy megfelel-e a rendőr, szimpatikus-e egyáltalán és hasonlók. Ez komolytalan: soha senkinek nem felelne meg egyetlen rendőr sem. :D

A rendőrség erőszakszervezet, nem szolgáltató. A fodrász vagy a villanyszerelő szolgáltat - de neki fizetsz is vagy szóba sem állnak veled többet. Ez egy rendőr/mentő/tűzoltó esetében igen durva lenne. Ők a kötelességüket végzik, nem szolgáltatnak - ha valaki fizet a rendőrnek, az egyébként is korrupció, ugyebár - és még büntetik is.

max_headroom 2009.06.13. 08:34:49

@Super 64: "Semmi dolga a rendőrnek egy hasmenéses polgárral."

Nem gondoltam, hogy egy ilyen szimpla történethez is sorvezetőre lesz szükség. Na jó, most az egyszer.
Állítottam volna, hogy a rendőrnek a hasmenéses polgárral dolga lenne? Ugye nem? Nos, akkor felesleges a tagadó formula. A rendőrnek - mint ez a történetből egyértelműen kiviláglott - a gyorshajtó állampolgárral volt dolga, ezért állította meg. És miután átlátta a helyzetet, a legjobb megoldást választotta. Nem kezdett tökölni a büntetéssel, hogy az illető a helyszínen becsináljon, és nem is engedte el, hogy tovább veszélyeztesse a forgalmat. Igen a rendőr részéről emberség IS, de több annál. Olyan megoldást talált, ami valóban a problémát szüntette meg, ugyanakkor mindenki számára a legkisebb kockázattal járt.

"Érdekes lenne amúgy, ha hascsikarás esetén mindenki rendőrt hívna, hogy ugyan juttassa már el SOS a legközelebbi nyilvános WC-ig..."

Még véletlenül sem ez volt a történet "üzenete".

"Az nem működik, hogy majd én eldöntöm, hogy megfelel-e a rendőr, szimpatikus-e egyáltalán és hasonlók."

Pedig ez a helyzet; mindenki a saját tapasztalatai alapján dönti el, és az egésznek van egy eredője.

"A rendőrség erőszakszervezet, nem szolgáltató."

Köszönöm, ezt eddig nem tudtam.

"A fodrász vagy a villanyszerelő szolgáltat - de neki fizetsz is vagy szóba sem állnak veled többet. Ez egy rendőr/mentő/tűzoltó esetében igen durva lenne. Ők a kötelességüket végzik, nem szolgáltatnak - ha valaki fizet a rendőrnek, az egyébként is korrupció, ugyebár - és még büntetik is."

Tévedsz. A rendőrnek, a mentőnek és a tűzoltónak is fizetsz. Igaz, nem közvetlenül, hanem adó formájában, de akkor is fizetsz nekik. És miután te fizeted őket, teljes joggal várhatod el, hogy a "szolgálunk és védünk" ne egy üres szlogen legyen a járőrautó oldalán.
Korrupcióról akkor beszélünk, ha valamelyiket zsebbe fizeted. Vagy azért, hogy normálisan végezze, vagy éppenséggel azért, hogy ne végezze normálisan a munkáját.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.13. 08:59:44

A poszt megjelenése óta nem tudom elhessegetni a gondolatot, amit Pratchett Fegyvertársak című művében olvastam. Van benne egy nagyon kötelességtudó városőr, aki rendszeresen hivatkozik arra, hogy a nevük, a police a város régi elnevezéséből származik és ők a város emberei.*
Tulajdonképpen erről van szó. A rendőr a köz szolgája. Nem szolgáltató, hanem a közösség tisztségviselője.
Egyúttal erőszakszervezet is, de nem csak.

*offolnék egy minimálisat. Idéznék a fent említett könyvből.
"-Tudja, uram, még csak eszembe sem jutott, hogy esetleg nem engedélyezné.
-Valóban?
-Nem, uram.
-Kíváncsivá tett. Miért nem?
-Mert mindez a város érdekeit szolgálja, uram. Tudja, uram, hogy a csúfnevünk, a "policáj", honnan ered? Azt jelenti, hogy "a polisz embere". A "polisz" egy régi szó a városra.
[...]
-Önt érdeklik a szavak, kapitány. Ha nem bánja, figyelmébe ajánlanék valamit, melynek jelentőségét elődjének sosem sikerült igazán felismernie.
-Uram?
-Eltűnődött már azon, hogy honnan ered a "politikus" kifejezés?"

Super 64 2009.06.13. 09:09:48

"Állítottam volna, hogy a rendőrnek a hasmenéses polgárral dolga lenne? Ugye nem?"
Nem, dehogy. Ugyan. Én állítottam, nyilván: "(...) Míg a rádiós bent végezte a dolgát, a rendőr kint vigyázott a kislányára. EZ a szolgálat." Érdekes megfogalmazás, ha nem ezt akartad állítani.

"Még véletlenül sem ez volt a történet "üzenete"."
A zárójelet és funkcióját ismered?

"Pedig ez a helyzet; mindenki a saját tapasztalatai alapján dönti el, és az egésznek van egy eredője."
Ezt mondjuk elővezethetnéd egy amcsi rendőrnek vagy akár egy bírónak is: feltehetően a mosolygóban kötnél ki, de minimum körberöhögnének. :D

"Köszönöm, ezt eddig nem tudtam."
Nem lepne meg, ha így lenne, már csak azért sem, mert maga a rendőrség (is) az ellenkezőjét sulykolja.

"Tévedsz. A rendőrnek, a mentőnek és a tűzoltónak is fizetsz."
Adózom, de se rendőrnek, se tűzoltónak, se mentőnek nem fizetek >közvetlenül

Super 64 2009.06.13. 09:12:19

folyt.:
>közvetlenül

Super 64 2009.06.13. 09:13:23

bocs, folyt.:
_közvetlenül_. Másrészt az is joggal várja el, hogy a rendőr/tűzoltó megvédje, aki valamilyen okból nem adózik (pl. kisgyerek): nekik ez a kötelességük és nem faggathatnak senkit, hogy adózott-e (és annyit, amennyit kell), mielőtt oltani kezdenék a házát, pl. Ez az állam legalapvetőbb kötelességeinek egyike.

"Korrupcióról akkor beszélünk, ha valamelyiket zsebbe fizeted. Vagy azért, hogy normálisan végezze, vagy éppenséggel azért, hogy ne végezze normálisan a munkáját."
Az adónkból fizetik őket, tehát nem kell egy fillért sem adnunk nekik: ha már pénzt kap valamelyik egy honfitársunktól, akkor ott valami nem stimmel. Hogy ez jogilag konkrétan korrupció-e, számomra közömbös.

max_headroom 2009.06.13. 10:14:52

Super 64: légy szíves csak akkor szállj be ide vitatkozni, ha a szövegértési problémáidat már leküzdötted. Az attitűd kevés, kisöreg.

Ignore on.

Super 64 2009.06.13. 11:11:42

@max_headroom:
Sokat segítene a szövegértésemen, ha tudnál fogalmazni, nem gondolod? :D
A többi stimmel: hisztis kislányokkal nem vitatkozom.

GergoV 2009.06.13. 19:24:42

Érdekes cikk, viszont a Ford Crown Victory típusneve valójában nem Victoy, hanem Victoria.

A közlekedésrendészetnél jutott eszembe: Washington DC-ben csinálják a rendőrök, hogy csak úgy bekapcsolt fényjelzéssel közlekednek. Ebből is van többszintű, be tudnak kapcsolni például a fényhídon valami sárga vagy fehér villogót is külön.

A dolog viszont néha félreértésekre ad okot, mert a szerencsétlen autósok azt hiszik, levillogják őket. A villódzás egyébként azért lenne jó elvileg, mert "emeli a lakossági awarenesst", hogy ilyen kitekerten fogalmazzak, a rendőrség jelenlétével kapcsolatban. Magyarul jobban látják, hogy bezony közöttük jár a fakabát, és állítólag Izraelben látta a Cheney vagy nemtomki, is megtetszett neki, azért szoktak rá. :)

GergoV 2009.06.13. 19:44:40

@excopp: A csendőrség a legtöbb országban a hagyományoknak megfelelően mást és mást jelent, de leginkább azt, hogy az államnak, vagyis nem a városnak, a megyének, a tartománynak stb. van egy központilag szervezett, profin kiképzett, katonai jellegű rendfenntartó szervezete.

Sok országban a csendőrség látja el a határőri feladatokat is (pl. Spanyolország), vagy a közlekedésrendészet feladatait (pl. Törökország, ahol a szeparatisták miatt is jó, hogy van egy katonai jellegű rendőrség), vagy egyszerűen csak azért kell, mert a helyi rendőrségek nagyon töketlenek (kis túlzással ez van Olaszországban). De arra is van példa, hogy a bűnügyi szervek mellett tevékenykedő rendfenntartó (preventív) erőket nevezik csendőrségnek (Marokkó, Svájc, Chile), a francia Gendarmerie pedig egy csomó mindent csinál a katonai rendészettől (ez is hagyományos szerep) a parti őrség és a vízirendészet feladatainak betöltésééig.

Magyarországon ugyan történelmi okokból nem így hívjuk, de nálunk is létezik csendőri szerepet betöltő alakulat a REBISZ formájában, amelyhez régebben az autópálya-rendőrség és a reptéri biztonsági szolgálat is tartozott - ahogy ez a modern csendőrségek némelyikénél szokott lenni.

Hasonló a felállás a régiónkban Romániában, Szerbiában vagy Bulgáriában is, ahol a rendes rendőrség mellett a csendőrség egyfajta SWAT-szerepben - ha már Amerikából indultunk -, a veszélyes bűnözők elfogásával, fegyveres csoportok tökön rugdosásával, illetve tömegoszlatással, khmm, úgy értem, tömegrendezvények biztosításával foglalatoskodik.

Több országban pedig egyszerűen a hatékonyság kedvéért szüntették meg a katonai jellegű csendőrséget, és lett helyette "civil" rendfenntartó erő, például Belgiumban, vagy Görögországban. Eredetileg sok helyütt - pl. franciák - területi alapú is volt az eltérés, vagyis rendőre volt a városoknak, csendőre a vidéknek, de ma már az erőteljes városiasodás miatt ez a felállás értelmezhetetlen.

Az elnevezés általában a hagyományoktól függ, rendszerint a francia gendarme (gens d'arme, fegyveres emberek) volt a minta (Gendarmerie, Jandarma, stb.), a carabineri a karabélyos (=puskás lovas katona) szóból származik, de van "marsalátus", vagyis Marechaussée is a hollandoknál, ahol Napóleon után jobban csengő nevet kellett találni a csendőrségnek. A spanyoloknál és a portugáloknál Guardia Civil, vagyis ők gárdáznak.

A mi magyar csendőr kifejezésünk ebből a szempontból dicséretre méltóan innovatív.

Ja, és a fentebb említett, vörös zubbonyos, széles karimás kalapot viselő kanadai lovas "rendőr" is tulajdonképpen csendőr - bár csak az ország francia ajkú lakosai nevezik úgy. :)

max_headroom 2009.06.14. 02:12:59

@geritwo: "a Ford Crown Victory típusneve valójában nem Victoy, hanem Victoria."

Igazad van.

" A villódzás egyébként azért lenne jó elvileg, mert "emeli a lakossági awarenesst", hogy ilyen kitekerten fogalmazzak, a rendőrség jelenlétével kapcsolatban. Magyarul jobban látják, hogy bezony közöttük jár a fakabát..."

Ez az előny már pusztán a járőrkocsik használatából is fakad: sokkal többen látják az autót, mintha a rendőr gyalogosan sétálgatna a körzetében.

GergoV 2009.06.14. 11:14:27

@max_headroom: No meg ki a fene jár gyalog Amerikában? (-New York, -shopping mall beltér)

A legújabb amerikai járőrkocsik amúgy kimondottan stealth-módban működnek: a fényhidat a tetőbe építik, vagyis nem lesz belőlük "bóbitás taxi", és a járőr csak akkor válik feltűnővé, amikor be is kapcsolja azt.

max_headroom 2009.06.14. 12:16:11

@geritwo: "No meg ki a fene jár gyalog Amerikában?"

Azért vannak környékek, ahol nagy a gyalogos forgalom. Persze, odáig autóval mennek. :-)

"A legújabb amerikai járőrkocsik amúgy kimondottan stealth-módban működnek: a fényhidat a tetőbe építik, vagyis nem lesz belőlük "bóbitás taxi", és a járőr csak akkor válik feltűnővé, amikor be is kapcsolja azt."

Ilyet mifelénk még nem láttam.

GergoV 2009.06.15. 10:33:57

@max_headroom: Bocsánat: valóban nem láthattad, még csak előrendelés alatt van, prototípus rohangál belőle.

www.carbonmotors.com/

De emellett a Batmobil elmehet a pi... ;)

excopp 2009.06.15. 14:13:04

@geritwo:
bocs, de jún. 11. 14.00 órától megszűnt az ADSL-em
- persze, francia nyelvterületen az egyenruhás rendőröket gendarmerie-nek hívják (pl. Svájc francia anyanyelvű kantonjaiban; és ugyanitt pl. a bü. rendőrség a Sureté, ami Franciaországban azért mást jelent...)
- a REBISZ nem csendőrség- hanem rendőrségi csapaterő (ilyenek mindenütt vannak)
- a rendőrségek (csendőrségek) , vagy egyszerűbben rendvédelmi rezsimek sok sajátos vonást hordoznak országról országra, van ahol duális a rendszer, van, ahol szinte egyetlenegy rendvédelmi erő van (Írország), és olyan ország is van, ahol a rendőrség mellett ( az óriási hadseregről nem beszélve) belügyi katonák - minő paradoxon! - léteznek (Oroszország)
- egy dolog a (hazai fogalmaink szerinti) csendőri erőkben közös: - a katonai eredet, a parancsuralom, a (hon)védelmi miniszter beleszólási lehetősége ( az 1881-ben felállított csendőrség OSZTRÁK minát követett

- én a magam részéről a csendőrség fel (de főleg vissza-) állítását a korábban elmondottak alapján nem tudom támogatni...

- kicsit off: még nem adatott meg nekem, hogy a States-ben tanulmányozhassam a rendvédelmi rezsimet - sajnos...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.06.17. 11:01:43

@max_headroom: "Már hogyne lenne [tegezés]. Ahogy te magad írtad, nem szólítod a keresztnevén, nem köszönsz neki sziával, és beszélgetés közben nem mondod neki, hogy "you guys"."

Ez nem tegezés. Ingoványos területre tévedsz, ha az angol nyelvre tegezést akarsz ráerőltetni (ami amúgy régen létezett, csak kihalt).

A keresztnéven való szólítás nem felel meg a tegezésnek. Mint ahogy magyarul sem. Egyes helyzetekben magázok valakit keresztnévvel, máskor meg tegezek valakit vezetéknévvel. Ezek más és más síkjai a formalitásnak, bár kétségkívül van valami nagyon laza korreláció a kettő között.

A magyar rendőrök pl. előszeretettel magázzák az embert keresztnévvel.

A "you guys"-ot meg lám, te is rosszul érzed, aki pedig nyilván jól tudsz angolul. Az ugyanis általában simán a "you" többes száma. Ha két rendőrrel beszélsz, semmi akadálya a "you guys" használatának.

Nézd, írhatnál viszontválaszt, hogy nemis, meg deis, de az az igazság, hogy ebből nem mászol ki. Az angolban konkrétan NINCS tegezés. Volt, de kihalt. Ezért objektíve TÉVES azt írni, hogy van.

Helyette simán mondhatsz olyat, hogy "tisztelettel beszélni", vagy "hivatalos hangnemet használni", vagy "keresztnevén szólítani", vagy "urazni" stb. Mert ezek léteznek. És nem feleltethetők meg a tegezésnek. És miért tájékoztassunk félre, ha pontosan is lehet tájékoztatni ugyanezzel az erővel?

De tudom, hogy nem fogsz változtatni. Az emberek nem szeretik beismerni, hogy tévedtek. Plusz még hajlamosak beleszerelmesedni a saját ötleteikbe. Ezért inkább az olvasóknak írtam mindezt, mint neked.

excopp 2009.06.17. 12:03:52


@Pók:

"Blessed Art Thou Amoung Women..."

egy olvasó

___________________________ (törölt) 2009.06.17. 19:00:28

@Pók:

" Ha két rendőrrel beszélsz, semmi akadálya a "you guys" használatának. "

Áh, ez nagyon északi, yankee dolog :DD Rendesen helyeken (Délen) "y'all"

max_headroom 2009.06.17. 22:53:38

@Pók: "De tudom, hogy nem fogsz változtatni. Az emberek nem szeretik beismerni, hogy tévedtek. Plusz még hajlamosak beleszerelmesedni a saját ötleteikbe. Ezért inkább az olvasóknak írtam mindezt, mint neked."

Ja, hát ha te tudod, akkor nem szeretnék csalódást okozni. :-)

Csorike 2009.07.10. 17:01:49

Nagyon tetszett a cikk, élvezetes olvasmány - azt meg hogy melyik részével ért vagy nem ért egyet az ember egyéni...

Az alkoholfogyasztásról egy érdekes apróság: a "no open container policy", vagyis hogy az autóban nem lehet a vezető vagy az utasok által elérhető helyen nyitott (felbontott) italos üveg. Azaz lehet melletted egy rekesz sör, lehet az (utastér felől nem elérhető) csomitartóban egy bontott üveg whiskey, de nem lehet mondjuk az ajtózsebben egy felnyitott sörösüveg.

A megszólításról meg annyit, hogy a tesóm felesége "oh please, c'mon" felkiáltással akarta leszerelni az őt gyorshajtásért megállító rendőrt, mire az felvette a faarcot és visszakérdezett hogy "are you disrespecting me, madam?" Ennyit a hangnemről. Mindegy hogy tegez vagy magáz, a lényeg hogy kéretik igen udvarias és tisztelettudó hangnemet megütni. A rendőr a törvény, azaz ha vele beszélsz akkor úgy kell viselkedned mintha egy bíróval beszélnél, személyében az őt felhatalmazó polgárokat sértegeted (és ezt a kissé zavaros maszlagot vérkomolyan veszik).

Nagyon lényges meglátás egy korábbi posztolótól hogy nem a büntetés nagysága számít hanem a bekövetkezés bizonyossága. Ha baszakodsz, megbasznak. Vagy ilyesmi. A rendőrautók legnagyobb része nem "egyenkocsi" hanem civil autó, lámpába épített villogókkal. Ha állatkodsz, saját becslésem szerint kb 5 mérföldön belül kikapnak a forgalomból. Ennélfogva a "letollak/széjjeltaposlak/megöllekköcsög" stílust az USAban sosem láttam, pedig BP-n mintha ez lenne a norma. (Minap DC belvárosban a Metropolitan Police színeiben láttam egy "jelöletlen" BMW M6 kabriót, fuxos fekete benga srác krúzolt, és állított meg az orrom előtt egy tilosban balra fordulót).

Amúgy igazán köcsög rendőrrel amcsiban még nem találkoztam. Mo.-n már többször is. És persze találkoztam mindkét helyen abszolút normális, intelligens profikkal. Nekik mindig mindenhol full respect.

Ron bácsi 2009.08.05. 11:38:56

@Elim: Asszem a leírás alapján ez nem egy sztenderd keresztelő lehetett... Amúgy a hír valóban sokkoló:/

Raven! 2013.12.03. 21:18:33

commentelo 2009.06.10. 18:40:37

Itt Londonban meg az az erdekes, hogy a rendoroknek semmilyen fegyveruk nincs, se pisztoly, se gumibot, de meg bilincs sincs. Ellenben mindegyiken van golyoallo melleny.

LOL es megegyszer LOL

Te valami erdekes Londonban elhetsz, biztos nem ott ahol en :) De sokkal valoszinubb, hogy gozod sincs arrol amit irsz :P

MINDEN angol rendornel van bilincs a tokjaban, es habar gumibot tenyleg nincs, de vagy tonfa vagy riot steel rod (magyar neven vipera) van nala.
Javasolnam a latast is a nezes melle :)

Amugy mar jo 10 eve teli vannak oldalfegyveres rendorokkel is, ha pl BMW-bol kiszallo rendort nezel meg, latni fogsz pisztoly es igen gyakran taser gun-t is ( look like sarga vizipisztoly :) Arrol nem is beszelve, hogy a furgonokban meg a rogzitett fegyverszekrenyben nem altallanak MP5-os geppisztolyokat hordani :D

Ennyit a kommentedrol :) Szep napot.

Raven! 2013.12.03. 21:23:08

@commentelo: Jaj, az utcso mondatra nem is reagaltam :P

Amit TE lovedekallo mellenynek nezel az egy egyszeru fekete taktikai melleny, zsebekkel :):)
Jo esetben a 7.5 J-os legpukagolyo megakad benne.

Neonknight 2015.05.26. 08:53:13

"Az autóval jasszoskodás az amerikai mentalitástól eleve idegen. "
Ember! A hot-rod kultúra bölcsője az ország! :D

Jártam Floridában 2004-ben. Egy Clearwater nevű városban laktunk, ahol tényleg nyugodt és kulturált volt a vezetési stílus. A pár órányira lévő Miamiban meg már azért ledudáltak, ha megálltunk a pirosnál!
Szóval úgy gondolom hiba általános következtetést levonni a közlekedési kultúrájukról. Mindenhol más.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása