Tóta W. hazudik: sosem dicsőítettük a Keletet

dobray I 2011.03.09. 12:11

Eddig jellemzően azzal vádoltak minket, hogy túlságosan atlantisták vagyunk, kritikátlanul imádjuk a kapitalizmust, szeretjük a neokonokat és hogy neoliberálisok lennénk. Ezzel együtt időnként megkaptuk a fasiszta jelzőt, egyszer egy kommentben pedig lekeresztényszocialistáztak minket. Dacára a sok nyugatpárti cikknek most az Index elszabadult publicistája azt írja, hogy valamiféle vonzódásunk lenne a Kelethez, főleg annak államszervezéséhez, életmódjához. Érdekes a liberális logika.

„A magyar jobboldalon, a részeges fasisztáktól a késsel-villával publikáló polgári undergroundig, megvan valami totál félreértett vonzódás a Kelethez, annak autoriter, spirituális(nak vélt), és kétségtelenül tradicionálisabb államszervezéséhez, életmódjához. Ez földrajzilag Kína csodálatától a Putyin-kultuszon át az iszlám iránti lelkesedésig terjed, szerencsére a néger rémuralmak már kimaradtak. A Kelet az, amely napról napra bebizonyította, hogy a fenenagy liberalizmusnak, hogynemondjam szabadosságnak, sőt a neoliberalizmusnak, a kapitalizmusnak igenis van alternatívája" írja Tóta W. Árpád, akire egy ideje már csak legyinteni szoktunk, most azonban szükségét érzem, hogy reagáljak, tekinve hogy az Index publicistája egyszerűen hazudik, vagy olyan mértékben tájékozatlan, amit újságíróként nem engedhetne meg magának.

Persze, az is lehet, hogy nem ugyanazt érti „polgári undergroundon”, amit mostanában szokás rajta érteni, ez esetben viszont nem tudja magát másokkal megértetni, tehát megint csak el kellene gondolkodnia, hogy leteszi a lantot, és nem írja pennával. De gondolom polgári underground alatt mégis csak a Mandiner-Konzervatórium-Jobbklikk-Kommentár-féle tömörülést érti, nagyon mást nem tudok elképzelni, hisz erre az igen laza szerveződésű körre ragadt rá ez a megjelölés, az egykori Ufi, mai Mandiner jóvoltából.

Azt tudom, hogy miért gondolja TWÁ, hogy a magyar jobboldal egy része, ide értve a Fidesz egyes köreit, jelenleg magát Orbán Viktort is, a Jobbikról nem is beszélve, vonzódik a keleti államberendezkedésekhez. Vona Gáborék iszlám- és Irán-szimpátiája ismert dolog, ahogy Orbán és a Fidesz a korábbinál keletiesebb szimpátiái is egyértelműek.

De honnan jön ide a polgári underground? Ezek szerint az Index szebb napokat megélt, hanyatlóban lévő publicistája nem szokott olvasni ilyesmit. Ez nem baj, csak akkor ne is írjon róla. Eddig a polgári undergroundot jellemzően az a vád érte, hogy neokon-neolib vonzódásai vannak (valamiért a paleokonokat ki szokták hagyni, pedig én  jobban szeretem őket), és a New York-Tel-Aviv-tengely részét képezi. Most Tóta W. jól megfogalmazta ennek a vádnak az ellentétét. Gratulálunk.

Számtalanszor kiálltunk a kapitalizmus és atlantizmus mellett (nehéz is volna olyan, nálunk is publikáló neveket, mint Balázs Zoltán vagy Szalai Ákos antikapitalistának titulálni), közismert az amerikai politikai élet, főleg az ottani konzervatívok iránti érdeklődésünk, és Orbán keleti fordulatát is kritizáltuk, a Jobbik iszlamista szimpátiáiról nem is beszélve (lásd még a többi iszlámos cikkünket is). Kérdezem én, honnan a frászból vette Tóta W. Árpád, hogy vonzódunk a keleti államberendezkedésekhez?

Tótawének a jobbos álomról is olyan elképzelései vannak, amelyekből kitűnik, nem nagyon találkozott még élő jobbossal: „Magyarország nem keresztény ország, attól sem lesz az, ha beleírják az alkotmányba. (…) Itt még annyira sem lehet spirituális, tekintélytisztelő, a jobbos álomnak megfelelő államot építeni, mint Egyiptomban. A legtöbb mi adható, az egyéni szabadság. Hogy mindazok, akik megelégednek a saját életük irányításával, élhessenek úgy, ahogy szerintük azok a csodálatos arabok éltek, réges-régen, egy messzi galaxisban.”

Emellett Magyarország ad 1. keresztény ország, kultúrájában mindenképp, vagy ahogy tegnap írtuk, nyugaton még az ateista is keresztény. Ad 2. A tekintélytisztelet és a spiritualizmus meg nem egyenlő keleti típusú autoriter és totalitariánus rendszerek exportálásával. Ad 3. A kapitalizmus is keresztény vívmány, és éppenséggel nincs ellentétben a kereszténységgel. Acton Intézet, Közjó és Kapitalizmus Intézet, II. János Pál Gazdaságetikai Intézet megvolt? Ad 4. A nyugati szabadság keresztény vívmány. Tudom, ezt nehéz megemésztenie egy liberális publicistának, aki még álmában is a hülye keresztényekre gondol. De ettől még ez van.

Tóta W. Árpádnak kábé annyi fogalma van kereszténységről és a nyugati történelemről, mint egy általános iskolásnak. Csak az általános iskolások nem szoktak publicisztikát írni. A keleties, despotikus uralmi formákat a nyugat történelme folyamán elvetette, és az ókortól kezdve, a középkoron át kitapintható a különbség a kettő között. Igen, a keresztény középkor is jóval szabadabb világ volt, mint a korabeli kelet. És az abszolút monarchiákat is nehéz despotikusnak és totalitariánusnak beállítani (ellentétben például a jakobinus diktatúrával). (A nyugati elköteleződésünk azonban miért is jelentené azt, hogy esetleg nem találunk kritizálni valót is nyugaton és csodálni valót is keleten?)

Szerzőnk, Megadja Gábor írta a Jobbklikken: a Nyugat jobb, mint a Kelet. Magyarország politikai kultúrája a nyugaté, és ha mégsem, vagy arról le kíván csatlakozni, akkor Magyarország ezer éves történetét lezárhatjuk. A civilizáció szavunk latin eredetű, és a nyugathoz tartozó képzet. A zsarnokság, despotizmus képzeteink pedig a kelethez tartoznak. Hozzátehetjük rögtön, hogy a civilizáció, szabadság nem egyenlők a jóléttel és a bőséggel, sőt utóbbiak jellemzően a keleti despotizmusok sajátjai voltak. A különbség inkább abban állt, hogy míg a nyugatiak szabadok voltak, addig a keletiek jólétben éltek, viszont zsarnokok uralma alatt. Később viszont megváltozott a kép: a középkorban, főleg annak kései szakaszában a nyugati világnak sikerült összehangolnia a jólétet a szabadsággal (ezért voltak és vannak irigyei az egész világban). Ugyanakkor azt is tudjuk ma már (vagy nem), hogy a jólétért feladni a szabadságot nem jó biznisz. A nyugati civilizáció a szabadság és rend házassága, ahol képesek vagyunk összehangolni tevékenységeinket az állandó konfliktusok és mészárlások nélkül.”

De hát, úgy látszik, TWÁ-t nem érdekli a valóság. Bár lehet, hogy azért csináltuk mindezt, azért írtunk állandóan a nyugat civilizáció mellett, hogy így rejtsük el keletmániánkat.

Ajánljuk a témában Rajcsányi Gellért Mandineres posztját is.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr962724356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paraszt vakít parasztot 2011.03.10. 11:51:15

Paraszt vakít parasztot, és utána vakon vezeti egymást a két világtalan. Ez a mostani alkotmányozási folyamatunk mottója. Az egyik paraszt a kétharmadpolitikus, a másik a szavazópolgár. A parasztvakítás tárgya éppen a tákolmányozó i...

Trackback: Selyemzsinór a főbírónak 2011.03.09. 18:52:00

Szerencsétlennek tartja Balsai István, ha a jogalkalmazó beleszól a törvényhozás folyamatába. A fideszes képviselő mindezt azután jelentette ki, hogy Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerencsétlennek nevezte a hétfőn elf...

Trackback: Pénzügyi Terroristák 2011.03.09. 15:12:19

Tévedsz, nem a bankárokról van szó.Egy 2009-ben a Pentagon megbízásából készült, a Wahington Times oldalán a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint, a 2008-ban kezdődött, és jelenleg is tomboló gazdasági válságot nem a kapzsi, gátlástalan bank...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2011.03.09. 18:45:08

Tóta most beletrafált valamibe!

sisszi 2011.03.09. 18:45:16

"polgári underground". jót röhögtem. 1999 fidesz székház: tiszta "underground". de tényleg :DDD

GKar 2011.03.09. 18:46:39

@dobray:

Aquinói Tamás szabad döntés elmélete. A szabad akaratból lehetsz jó keresztény, vagy halott ember gyakorlati megvalósítás nem épp az óriási középkori szabadságot sugallja .
A kereszténység nem igen közvetített sok ókori értéket, amit mégis az csak azért mert feltudta használni. Persze még azt a keveset is le kellett butítani és újraértelmezni.

okostojgli (törölt) 2011.03.09. 18:54:42

"A nyugati szabadság keresztény vívmány. "

Azt a kurva...

okostojgli (törölt) 2011.03.09. 18:57:47

Egyébként meg az összes vallás bekaphatja, ergo fogalmilag kizárt, hogy Tótawé véleménye hazugság legyen.

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2011.03.09. 19:04:07

LOL :DDDDDDDD

nagyon sajnálatos hogy lehazugozzátok azt aki arra következtetett amire józan paraszti ésszel a jobber szövegelésből következtetni lehet. talán nem kéne éltetni a diktatúrákat, temetni a nyugatot és akkor nem gondolná senki hogy ezt teszitek. addig meg pofa be :)

wowerman 2011.03.09. 19:07:28

A kormányzásból úgy tűnik hogy a valóság a Fidesz-KDNP-t érdekli a legkevésbé...

gyilkos fűegér 2011.03.09. 19:09:28

Ha a Konzervatórium igazat ír, akkor én sem láttam még "igazi jobbost". Én ugyanis, akármerre nézek, semmiféle "tekintélytiszteletet" nem látok, annál több helyezkedést, stréberkedést és seggnyalást (v.ö.: schmittpálizmus), a "spiritualitás" pedig többnyire a legócskább szemforgató, kenetteljes farizeuskodásban manifesztálódik (v.ö.: semjénzsoltizmus).

gyilkos fűegér 2011.03.09. 19:11:52

@okostojgli:

Nekem is úgy rémlik, hogy a "szabadság" inkább a szekularizáció, a felvilágosodás és a humanista mozgalmak vívmánya lenne, épp az egyházak ellenében...

mnandy 2011.03.09. 19:23:00

Tótavéárpád egy negatív senki. A "Szalmaszőke lány"-ig bírtam olvasni, azóta nem.

Akármilyen múgonddal esztergált igazgyöngy-szavakat klimpírozhat, ha vitriollal okádja, az exkrementum okádék lesz, s az ilyesmi visszataszító. (És hiába próbálják gonzo-stílnek hívni, ez a maszkírozás sem teszi gusztusosabbá).

Linkeljen már ide valaki _egyetlen_ olyan worluk-cikket, amiben arról ír, hogy valami tetszett neki, valami jó, szép történt vele..

Tulajdonképpen sajnálom, szegényt.

donlouis 2011.03.09. 19:23:59

Hm, és még 2 apróság.

1. Nézitek a kommenteket? Tanulságos, ugye? Megéri talán elgondolkodtok egy pillanatra. És ezzel függ össze a másik dolog:

2. Ez az egész vita, azt hiszem, nem Tóta W-ről szól.
Hanem inkább arról, és ezért ez a durcás és kissé infantilis hang amit az olvasóitok is kinevetnek, hogy a konzervatív-jobboldali gondolkodók, publicisták, háttéremberek stb. kezdik magukat igen kínosan érezni a Fidesz és személyesen Orbán működését látva, és vörös arccal határolják el magukat a vállalhatatlan tettektől. Nehéz lehet belátni a Fidesz folyamatos kettős beszédét, csúsztatásait, hazugságait, bicskanyitogató képmutatását, nyilvánvaló bűneit - mert hiszen akkor ti is légüres térbe kerültök.

Íme, itt a kizárólagos, kétharmados jobboldali kormányzás. A szégyen. Mi marad akkor nektek?
Ja igen, let's go under ground.

genyamagyar 2011.03.09. 19:28:49

@mnandy: Ha nem olvasod Tóta W-t, akkor mi a faszt ugatsz bele? Na csak úgy kérdem...

gyilkos fűegér 2011.03.09. 19:29:08

A keresztény kultúrájú országról meg annyit, hogy szerény véleményem szerint Alekosznak több befolyása van a közbeszédre, mint dr Erdő Péternek.

J.W. Booth 2011.03.09. 19:29:11

@donlouis: Hű, a kommented nagyon ott van!

genyamagyar 2011.03.09. 19:32:59

@lanyi: Aki nem tudja leírni azt szót, hogy "intelligens", az húzzon a vérbe!

Húzz a vérbe!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.09. 19:37:34

Állítsuk már le ezeket a sz.rjankókat, aljasságuknak ki szab határt?
Március 15c -i várnák a kamulevelet a polgároktól alkotmányügyben , de már kész az egész:
Aljas, simlis, hányinger banda!!!

Mindenki az utcákra március 15-én, de ne törve, zúzva, rombolva mint ők, hanem békésen, de hangosan szóljon az igazi kétharmad!

Orbán a padlón, Európa rá sem hederít, szánalmas!

gazso.fodor.istvan 2011.03.09. 19:38:41

Nem hazudik. Nem azt írta, hogy a Konzervatórium irkál ilyeneket és nem értem, miért van szükség erre a hangnemre. Itt nem ezt szoktam meg. Magam is jobboldali vagyok (véletlenül sem a szó magyaros értelmében, isten őrizz), és egyáltalán nem vettem magamra, amit írt (talán mert nem gondolom azt, hogy én vagyok a jobboldal...), sőt a legkevésbé sem tudok azonosulni azokkal, akikről az az írás szól és akik nyilvánvalóan léteznek, nem is kevesen.
Maradok továbbra is a Konzervatórium és Tóta W. rendszeres olvasója.

veny 2011.03.09. 19:38:53

Tóta írt egy jókora hülyeséget, válaszoltatok egy még nagyobbal.
Nemes versengés magyar újságíró módra.... :((((

gazso.fodor.istvan 2011.03.09. 19:40:17

@nagy.okos.: igen, én például nem legyintek sem Tóta W.-re, sem a Konzervatóriumra. Kár ezért a mondatért.

D.Vandamme 2011.03.09. 19:55:18

Kár volt ilyen fölényes stílusban megírni ezt a szöveget. Kár volt becsmérelni azt, ami nem tetszik. Kár volt becsmérelni azt, amiben pedig sok az igazság.
Tehát ezt a cikket jobban is össze lehetett volna dobni, mondjuk más stílusban. Szerintem megnyerőbb lenne.

Nézzétek, igazatok van abban, hogy nem lehet egy egész réteget ("polgári underground") kritizálni ebben a témában, de szerintem érdemes lett volna a megsértődés helyett (mert ez történt) fontolóra venni, hogy valójában mi is a konzervativizmus Magyarországon, és - még szűkebben -, hogyan áll a mai magyar konzervatív szemlélet az arab világban történő változásokhoz.

Sajnos a magyar konzervativizmus nem európai konzervativizmus. Ha a cikk stílusától (a rossz stílust nem az argó, vagy szemtelenkedés adja, hanem a fitymálás és fölényeskedés) eltekintek, azt kell mondjam, öröm látni értelmiségi, és európainak nevezhető konzervatívokat Magyarországon. Igen, ezek lennétek ti, de ezzel felelősség is jár. Tudnotok kell ugyanis, hogy a magyar konzervativizmus egy meglehetősen szedettvedett társaság, lévén, hogy M.O egyetlen pártja (talán nevezhetem így) egy szavazatokra specializálódott populista jobboldali párt, aminek van egy ultrakonzervativizmustól, és egyéb hülyeségektől nem mentes kolonca, a kereszténydemokraták. A magyar konzervativizmus ezen sajátosságából -tömeg!- fakadóan igen sok fajta ideológiát rejt. A szerencsés része ennek az értelmiségi, európai része, amelyet üdvözlök, annak ellenére, hogy nem vagyok az. Ide be tudnálak sorolni titeket. De ez egy nagyon vékony réteg. Tudnotok kel róla, hogy a legtöbb magyar, aki konzervatívnak vallja/hiszi magát, igenis vonzódik a kelethez, a keleti kultúrákhoz és a keleti ideológiákhoz. Mert a mi politikai kultúránk még igencsak fejlődésre szorul - de már fejlettebb, mint az Iráni!:). Tóta valószínűleg róluk írt. Ezzel a kelethez vonzódó szemlélettel tényleg nap, mint nap találkozom. Egy európai konzervatív ezt a nézetet akkor se vallaná magáénak, ha macsétával vagdosnák a végtagjait. Szóval legyetek európaiak. (Viktor nem az, ez nem kíván bizonyítást)

A kereszténység kapcsán egyet értek mindkét szóban forgó cikkel. Egyrészt a kereszténység valóban nem meghatározó, hiába szeretné azt a KDNP - és nem is lesz. Az az idő elmúlt - nem baj, sőt!. Ellenben a kereszténység igenis beleivódott az európai kultúrába. Én nm vagyok vallásos, de mégis megünneplek bizonyos ünnepeket, és örülök, hogy gyönyörű templomokat hagyott ránk az utókor mecsetek, vagy pagodák helyett. Tehát ha a szó szoros értelmében nem is vagyunk keresztény ország, azért mégis.

Bloodscalp 2011.03.09. 20:02:30

Úgy látszik hazugság hét volt most:) vajon ki lesz a következő?:)

Győzzön az igazság! Ha győz, fellebbezünk! 2011.03.09. 20:04:17

I. orsós uralma nem fogja kibírni a négy évet!

Hagrid 2011.03.09. 20:08:36

Tóta W. túlértékelt, álművelt.

Jó az írás srácok, ne hagyjátok magatokat!

D.Vandamme 2011.03.09. 20:15:48

@donlouis: egyet érted a posztoddal teljesen. De bízom benne, hogy majd rádöbbennek, hogy lehet a konzervativizmust európai módon is művelni... aminek elengedhetetlen feltétele, hogy az a mostani kormánypárt és elit nélkül történjen... amíg ez a paradigmaváltás nem következik be, még nem mondhatjuk magunkat az Occidens részének

Hefe 2011.03.09. 20:24:38

"Tóta W. hazudik: sosem dicsőítettük a Keletet"
te hazudsz. Igenis, mint tudjuk a nap keleten kel, a szel is onnan fuj. Mar amelyik nem nepunk bolcs vezerenek a hatsojabol...

amergin 2011.03.09. 20:27:15

@dobray: Tökéletesen igaz :D - teljesen igazad van :)

ob.szerver 2011.03.09. 20:34:18

Orbán semmit nem mondott és semmit nem tett a hatalomrajutása óta ami a korábbi pályafutása alapján ne lett volna várható tőle. A demokratikus intézményrendszer lerombolásától, igen, a keleti autokráciák iránti vonzalmán át a gazdasági dilettantizmusáig. Az, hogy kezd a dolog számotokra is kínossá válni és megpróbáltok finom distinkciókkal leválni róla, az érthetó, de annak a szégyennek és gyalázatnak a lemosásához hogy önmagatokat jobber entelektüeleknek tartva támogattátok/támogatjátok ez már túl késő és túl kevés.

Lapidus Ted 2011.03.09. 20:35:23

Lehet, hogy én nem értem, mit akart twa írni, de én nem úgy értettem, mint amit Ti beleláttok.
Szerintem azt akarja mondani, hogy az ideológiai alapokon létező állam egyre kevésbé nyeri el állampolgárai tetszését és együttműködését.
Talán a párhuzam erős, amit felállít, de szerintem van értelme annak, amit ír.

Ha egyszerűbben akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hogy nekem személy szerint semmi bajom a vallással, de hogy ez a semjén-féle csapat fújja a passzátszelet, az sok.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2011.03.09. 20:37:30

"Azt tudom, hogy miért gondolja TWÁ, hogy a magyar jobboldal egy része, ide értve a Fidesz egyes köreit, jelenleg magát Orbán Viktort is, a Jobbikról nem is beszélve, vonzódik a keleti államberendezkedésekhez. Vona Gáborék iszlám- és Irán-szimpátiája ismert dolog, ahogy Orbán és a Fidesz a korábbinál keletiesebb szimpátiái is egyértelműek.

De honnan jön ide a polgári underground? "

Talán úgy, hogy pl. a blog.hu-n a világnézeti vitákban a jobber kommentelők fele azzal jön, hogy "majd megbánják még a liberálisok, hogy nem tartottak rendet, hagyták elpuhulni Európát, amikor a muszlim országok túlszaporodják/leigázzák/megszállják Európát?"

Aki szokott jobboldali értelmiségi fiatalokkal sörözés közben politikáról, világnézeti kérdésről beszélni, az pontosan tudja, hogy ez a réteg nagyon kapható erre a romantikus gondolatra.

Ti meg arra a romantikus gondolatra, hogy ti vagytok a polgári underground egynegyede... :P

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.09. 20:45:31

@dobray: először arra gondoltam, nem ér ez a twa ennyit, de a posztjával úgy felbaszta az index népe agyát, hogy megérte, nagyon is.

D.Vandamme 2011.03.09. 20:51:24

@tölgy: kommented hatására visszavonom posztom titeket dicsérőbb részeit. pf..

Mr. Waszabi 2011.03.09. 21:00:35

Sajnos hónapok óta következő a helyzet: a kormány és a FIDESZ vezetői naponként nyilatkoznak valamiről, amin változtatni kell feltétlenül és azonnal. Megjegyzem,szándékaikat számos esetben nyomatékosítják azonnal benyújtott egyéni képviselői indítványokkal, amelyeket a parlamenti többség meg is szokott szavazni, a köztársasági elnük meg aláírja, amiként ezt az önkormányzati választások óta folyamatosan tapasztalhatjuk.
De a nyilatkozatokra visszatérve: ezekre a megnyilatkozásokra reagál a napi sajtó, gyakorlatilag így vezérli a kormány a közhangulatot, tereli a figyelmet, amerre akarja. Bedob egy koncot, amiről lehet tudni, hoyg igranak rá az emberek, ezért a sajtó még akkor is reagálni fog rá, ah maga az újságíró nem foglalkozna vele érdemben. Nem csak Tóta W, de az újságírók többsége is csak reagál az elhangzottakra. Sajnos a kormányzati/törvényhozási kapkodás miatt elég sok ellentmondó, a nyilatkozó más megnyialtkozásai fényében is átgondolatlan infromáció lát napvilágot, így nem kell hazudnia senkinek, aki ezeket logikusan össze akarja rakni és hézagot vél felfedezni bennük. Mert nincs benne logika, mindennap másfelől fúj a szél, ugyanaz a politikus egyik nap mond valamit, majd másnap kétségesíti, hogy nem is azt mondta, nem úgy gondolta. Hamari munka ritkán jó. Ez nem keresztény, de magyar mondás és régi is.
Szélmalomharc mindezek árnyékában ilyen kormányvédő cikket írni, mivel mindneki látja, hogy a király meztelen - nincs egyeztetés se párton, se frakción belül, ez jól látszik még a szavazásra benyújtott törvényjavaslatokban maradt szemantikai hibákból is.
Nem hangzottak el a hibázást elismerő, belátó nyilatkozatok, nem volt egy "elbasztuk, bocs" kijelentés sem. A söralátétnyi 16%os SZJA-ért is hibás mindenki, ma már sarcolják, szankciókkal fenyegetik a kormányzati hibát nem kompenzáló cégeket(nonszensz), csak a javaslatot előkészítő kormányhivatalok, a szavazásra benyújtók és az azt megszavazók nem hibásak az elbénázott törvényért. Pedig elvileg sokan olvasták, sokan ki kellett volna számolják a törvényhozási folyamat során. Mondanám, hogy ha Mici nénit, a Parlament vagy a képviselői irdoaház bérszűmfejtőjét megkérdezték volna, ő is megmondta volna, hol lesznek a hézagok. De nem kérdeztek meg egyetlen szakembert sem, vagy nem akartak.
Sajnos, aki ennyit keveri a szart, kapkod össze-vissza ilyen felelős pozícióban, és még annyi alázat sincs benne, hogy bocsánatot kérjen érte a választóktól, az kénytelen elviselni, ha hülyeségét, átgondolatlanságát a fejére olvassák. Ilyen az élet. A miniszterelnök elődeit éppúgy vegzálta a sajtó (és a mostani kormányzati erők ellenzékből) hülye, átgondolatlan kormánydöntések miatt, mint Orbánékat most. Nem kell ezen megsértődni, ez a normális.
Ami a kereszténységet illeti, az ország jelenlegi berendezkedése nem keresztény, hanem feudalista retorikáról szól mindössze, nem kéne e kettőt összekeverni. Vagy újra kéne tanulni a hittant, miegyebeket. Vagy újraírni, esetleg, ha az könnyebb.

Kivlov 2011.03.09. 21:06:37

tótaw egy seriffcsillagos gyökér...

Frusciante Béla 2011.03.09. 21:15:48

"Érdekes a liberális logika."

Ez azért elég durva általánosítás!
Ha ti kikéritek magatoknak, hogy a kelethez való vonzódás alapján Tótawé egy kalap alá vesz titeket Orbánnal és Vonával, akkor a Tótawé -az ezúttal egyébként egyébként tényleg szar- írásának ürügyén, miért kell általánosítani? Hogy mást ne mondjak: kettős mércét használni.
Kellet az ürügy egy kis liberálisozáshoz?!

Fiúk, ez nem volt elegáns!

vokalpatriota 2011.03.09. 21:15:54

Én még emlékszem, amikor Bayer Zsolt TV-ben Arafat-kendőben ült és a palesztinokat éltette. Mint ahogy a mai napig is a jobboldalon sokan szimpatizálnak a palesztinokkal mint a zsidók által elnyomott szegény arab szabadságharcosokkal.
Annak ellenére, hogy mennyire feltűnően csöndben van mind a Fatah, mind a Hamasz.

Úgyhogy ha Tóta W. valamiben téved, az nem az, hogy a jobboldal szimpatizált vagy szimpatizál e a keletel vagy sem, mert igen.

Csak a szélsőjobb a zsidóellenesség okán, a polgári underground meg Viktor keleti szellentése nyomán, úgy vezérkövetős-bólogatósan.

stabiloboss 2011.03.09. 21:17:03

Szerintem ne foglalkozz Tótával..

Mindig csak ez a vergődés megy. Igazi komcsibérencként összemos mindent mindennel, akkor is ha nem tudja épp mit mivel, de valamit kell valamivel, mert az nem árthat.

Ezt tanítják szervezetten a kommereknek.

A valósághoz az utóbbi évtizedben már messziről sem volt köze, sajnos.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.03.09. 21:25:13

Kopipésztelem a Mandiner blogra írt véleményemet, itt is ugyanúgy releváns:

Jó link-összeállítást sikerült összehozni ebben a cikkben, vagy blogbejegyzésben. El is mentettem a linket. :-) Mégis kicsit olyan érzésem volt a cikketek olvasása közben, mintha kényszerűen magyarázkodnátok.
Kicsit olyan ez az eset, mint amikor a szomszéd kurvázza a barátnőmet, mert jobb a megjelenése az átlagnál és ad is magára.
Erről a szituról ő azt gondolja, hogy teljesen felesleges ilyenkor védekező tagadásba menekülni, mert az csak olaj lenne tűzre, és pont a vádaskodó szomszédasszonynak kölcsönözne hitelességet.
Helyette csak frappánsan annyit szokott válaszolni:
"Próbálnál meg te megélni belőle!" :-)

val 2011.03.09. 21:26:08

Jó látni, ahogy a liberók egymás torkának ugranak. :)

"nem ér ez a twa ennyit, de a posztjával úgy felbaszta az index népe agyát, hogy megérte, nagyon is."

Az index népe. HHA - HA - HA , HO - HO - HO

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.09. 21:37:17

Én értek mindent, TWÁ összemossa, valóban, ami kevésbé lenne baj, a baj az, hogy nem ír mást, mint amit már megírt amúgy is. Az viszont, hogy most itt hirtelen felbőszülések vannak, cseppet kurvára képmutatónak tűnik: nem igaz, hogy nem igaz, hogy a jobboldalon van kelet-kultusz, vanni van, legfeljebb az okosabbak értették és értik, hogy baromság. Viszont tessenek csak tisztességgel elismerni, hogy ahogy a ballibek között egyesek élből állnak a totál vállalhatatlan Izrael mellé, csak mert ebbe belehallucinálják az antifasizmusukat, úgy a jobberek között egyesek élből állnak bármi mellé, ami antiliberális, Kadhafi, Kína, Korea mellé, mindegy, csak a libereknek fájjon. Mármost akkor kellene üvöltözni, mikor a tapír jobber odaáll a Kadhafi mellé, nem akkor, mikor TWÁ beleveri a kakiba a tapír jobber nóziját. Az meg végképp nevetséges, hogy "hát de nehogy már egy kalap alá legyen véve az egész jobb", azok után, ahogy a lib szitokszóvá avanzsált az egy kalap alá vevés következtében (is).

És ezt most bekopipésztelem w-hez is meg a konzihoz is.

blacklord 2011.03.09. 21:37:28

"A nyugati szabadság keresztény vívmány."

Szerintem meg nincs túl sok köze hozzá, hisz általában az egyik legalapvetőbb lépés a mai társadalmak kialakításában az állam-egyház szétválasztás volt. Szerintem.

shadai 2011.03.09. 21:38:27

Ezt az "underground" jelzőt szerintetek nem lenne ideje elfelejteni? Hello, kormányon vagytok! A társaság fele minisztériumokban dolgozik, nem? Aktívan alakítjátok Magyarországon a policy-t. Ma már úgy vagytok "underground", ahogyan Dessewffy Tibor volt "független értelmiségi" 2006-ban. Vigyázzatok, mert olyanok lesztek hamarosan, mint a negyvenes tesitanár, aki osztálykiránduláson nekilendül DISCOZNI. ;]

Nem Moby 2011.03.09. 21:49:06

Én egyszer a saját szememmel láttam egy videóban a tilos rádió elleni tüntetésen, hogy tüntetők 1 emberként skandálták, hogy "iszlám dzsihad, iszlám dzsihád". Szűrje le ebből mindenki amit akar, de Tóta írásában van valami, ha nem is általánosságban és az egész jobboldalra igaz

sisszi 2011.03.09. 21:52:17

@shadai:
elfelejteni??? :)
azt a bizonyos "underground"-ot, ami kományon alakult 11 éve. csak nem azért volt akkor "underground", mert a kormány által kiselejtezett a még ellenzékben használt fénymásolón fénymásoltak a kormány székházában?
hahahahaha

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.03.09. 21:53:46

@mistinguett: "És ezt most bekopipésztelem w-hez is meg a konzihoz is. "
A különbség csak az, hogy itt azonnal megjelent a hozzászólásod, még még w-nél csak előzetes moderáció (cenzúra) után fog megjelenni esetleg.
Hát ennyit Tóta W. nagy "liberalizmusáról".

BKV - Önnek megyünk 2011.03.09. 22:01:19

@Nem Moby: Én egyszer a saját szememmel láttam egy videóban hogy Jabba lefagyasztotta Han Solot. Szűrje le ebből mindenki amit akar, de George Lucas filmjében van valami, ha nem is általánosságban és az egész Galaktikus Birodalomra igaz

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.03.09. 22:04:50

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

egy jobbódali általánosíthat, az nem hazugság. lolz.

Nem Moby 2011.03.09. 22:05:39

@BKV - Önnek megyünk: Azért ez nem ugyanaz! Azt állítod, hogy szerinted nem történt ilyen? Ha vége a Bl-nek megpróbálom megkeresni, de sajna nem videómegosztón láttam! Annyira azért megtisztelhetnél, hogy nem tartasz hazugnak, de gondolom az nagyon fájna, ha megtalálnám ezt a videót és belinkelném ide!

BKV - Önnek megyünk 2011.03.09. 22:07:23

@Nem Moby: elnezest nem allitom hogy nem igaz csak viccesnek tartottam a "Én egyszer a saját szememmel láttam egy videóban" mondatot!

erre indult be a fantaziam :D

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.09. 22:07:31

TWÁ ennek annyiban mindenképp mellényúlt, hogy Orbánt ilyen kimondott orientációval vádolni nem igazán lehet. Ő miatta aztán bármilyen irányból fújhatna az a bizonyos szél, csak hozna valami kontroll nélküli lét a Nagy Nemzeti Izére.
A kissé bunkósbotosabb államberendezkedés iránti vonzalom sem égtáj függő. A 'rendpártiság' már csak ilyen rugdosódós mifelénk.

Az 'undergrund' plecsni jó vicc. :)

Nem Moby 2011.03.09. 22:09:25

Hohó meg is van
www.youtube.com/watch?v=ZmH_0kIUYX8
0:40 kezdődik jó szórakozást!
BKV - Önnek megyünk! Oké semmi gáz, de azért megkerestem

Nem Moby 2011.03.09. 22:14:48

@BKV - Önnek megyünk: Egyébként így, hogy nem a szavahihetőségemre ment ki a hsz-ed be kell valljam, hogy humoros volt! :)

BKV - Önnek megyünk 2011.03.09. 22:16:39

@Nem Moby: örülök :D es legalabb a link is itt van ha valaki ketelkedne :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.03.09. 22:20:49

Az iszlám szimpátia egyértelműen a Jobbikra - zsidók ellenségei a barátaink, és vallási fanatikusok mint mi, tehát rossz emberek nem lehetnek -, azokra a keresztényekre, akik szerint bármilyen vallás jobb, mint az ateizmus, és általában azokra jellemző, akiknek az agyát elvitte a cica.

TWÁ egy finom, árnyalt összemosást valósított meg azzal a cikkel, és részben azzá vált, amit maga sem szeret: demagóggá. Mindazonáltal jól esett szende kis iszlamofób lelkemnek a cikk.

Girhes Joe 2011.03.09. 22:31:01

Ez az egész nőijogosdi amit TWÁ előad, roppant jellemző arra, hogyan látják balról a konzervatívokat. Ugye adott, hogy a konzervatívok (nagyobbik része) legalább az elvek szintjén hisz a hagyományos sokgyerekes, netán egykeresős családmodellben és ebből adódóan ellenzi a szerintünk természetes nemi különbségek felülről jövő, erőltetett üldözését (lásd: gender mainstreaming ügy), erre meg a derék balos kolléga ezt kb. úgy interpretálja, hogy mi legszívesebben csadort raknánk az összes magyar nőre és megköveznésre ítélnénk azokat, akiket megerőszakoltak.

Nagyjából olyan ez, mint TWÁ-t sztálinizmussal vádolni azért, mert keresztényellenes.

sempreLippi 2011.03.09. 22:41:41

a magyar narancs-ban megjelent két, a legtöbb "undergrounder" által is korrektnek tartott írás a polgári "undergroundról". ezt csak az olyan szánalmas címkéző mondatok miatt írom, mint hogy "ilyen a liberális logika".

fog- és Bulawayo magiszter 2011.03.09. 22:44:33

@sutyerák: sutyi, lassan mondom, hogy megértsd. Két alapigazságból indulunk ki, jó?

1. Ti sosem hazudtok.
2. Rettegésetek teljesen indokolt.

E kettőből színtisztán következik, hogy bíróság előtt fogod végezni.

Nomármost. Az ügyész valamivel meggyanúsít. Szerinted helyes, célirányos, okos lesz majd úgy védekezned, hogy Liebe Attila viszont fojtogatott is?

Mert ha nem, akkor mi a francnak trollkodod ide Orbánt, amikor a hazug árpi bácsiról beszélnek okos emberek?

fog- és Bulawayo magiszter 2011.03.09. 22:55:28

@sempreLippi: igazad van, liberális logika nincs. Liberális sincs. Ma már.

xboxer 2011.03.09. 22:57:45

nagyon gyengék vagytok kár eröltetni. hiába próbáljátok magatokra venni kurvára senki (TWÁ sem ) foglalkozik veletek. menjetek kapálni Felcsútra parasztok!

sempreLippi 2011.03.09. 22:59:18

@fog- és Bulawayo magiszter: "liberális logika" talán sosem volt, mint ahogy "konzervatív logika" sem. de liberális azért még van, ahogy hülyeség is, bár kétségtelenül csupán utóbbi, ami bizonyosan örök

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.03.09. 23:12:39

@mistinguett: Mint írtad copy-ztad ide is és Tota W. blogjára is az hozzászólásodat. Akkor megnéztem és W. oldalán nem volt ott, és egyébként is ismert Tóta W. előcenzúrázási rendszere. Erről jutott eszembe, hogy ez mennyire "liberális" szokás.

Treuga Mei 2011.03.09. 23:18:34

Uraim, biztosak benne, hogy Tóta W. érdemsíthető annyi munkára, hogy egy egész blognyi választ kapjon?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.03.09. 23:21:53

Eddig is sejtettem, de immáron bizonyossággá vált, hogy ide csak gyengeelméjűek írhatnak posztot.

fog- és Bulawayo magiszter 2011.03.09. 23:30:52

@kolbászoszsömle: színtiszta marxista logika. "Aki utálja, hogy 100 millió embert kinyírtam, az gyengeelméjű mucsai."

levvente 2011.03.09. 23:33:37

@kolbászoszsömle: nekem az lett nyilvánvaló, hogy ahogy "ajV hazudik" cím lett kirakva, egyből elárasztották ezt a blogot is a bérkommentelők.
Pedig ajV nem először hazudik, és gyanítom nem is utoljára.
Arról meg hogy ki hova menjen, én inkább nem adok tippeket.
De messzebb van mint Felcsút, abban biztosak lehettek..

levvente 2011.03.09. 23:35:58

Egyébként Totál ajW tényleg egy hígfos, de legalább retteg Ő is, mint Paranoiás-Kovács Imre.
És ez a tény kellemes bizsergést okoz nekem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.03.09. 23:46:59

@fog- és Bulawayo magiszter: No figy:

Egy ábrahámvallást éltető, demokrácia-szkeptikus, a tekintélyelvet nyilvánvalóan el nem utasító társaság a mai magyar jobber csürhe.

A keleti csürhe uralkodói egy ábrahámvallást éltető, demokrácia-szkeptikus, a tekintélyelvet nyilvánvalóan alkalmazó társaság.

A nyugati uralkodó csürhe szekuralista, a keleti uralkodó csürhe nem szekuralista.
A nyugati uralkodó csürhe demokráciafetisiszta, a keleti uralkodó csürhe messze nem az.

Ama ember, aki szerintetek hazudik, annyit mondott, hogy az a gondolkodásmód, ami benneteket jellemez KELETI.
Nem nyugati, még akkor sem, ha megfeszítettet zabáljátok fel vasárnaponként.

Persze, ennek felismeréséhez szükség volna egy kis önvizsgálatra.

De az nem!

Elolvassa az első sort, azt annyi jön le neki, a hülye fejével, hogy ezbazegaztmondjahogyénszeretemaziszlámotpedigén keresztényvagyokHAZUDIK!

Aztán, mint egy tizenhárom éves, önérzetében sértett ratyimatyi hőbörög a saját ratyimatyi haverjainak, jól megszaondja, és szövögeti tovább a világuralmi terveit egy lesötétített szoba félhomályában.

juliusbond 2011.03.09. 23:50:09

Biztos tájékozatlan vagyok, és balliberális, de TWÁ posztjánál a polgári underground-ként nem egy újságíró csoportra gondoltam, hanem azon jobb oldali politika formálókra, akik nem sorolhatóak be létező párt tagjai közé. Kicsit másképpen jobboldaliak. Még esetleg gondolkoznak is.

TWÁ demagóg. Ez a stílusa. Ahogy a VV kommersz, sőt. Ezzel adja el magát. Azért érdemes végig gondolni miket ír, aztán ésszel megcáfolni. Ebben a cikkben inkább azt éreztem, hogy az író sértődötten vette tudomásul, hogy le Irán-Russzia-Kína barátozták.

Mivel nem megy a politika-gazdaság szekere olyan szépen, mint álmodjuk nap mint nap, így az ember elkezd nosztalgiázni, álmodozni:

- Bezzeg mikor 3.60 volt a kenyér. (Lesz még annyi, csak euróban.)
- Jajj mikor felszabadítottak az oroszok, akkor végre szabadok lettünk, és kaptunk földet is
- A rendszerváltásnál: végre megszabadultunk, mostmár minden jó lesz, itt a nyugat (hogy mikor lesz szabadok mellett olyan gazdagok is?)
- Oroszország: nem impotens béna pártok irányítanak, hanem egy okos ember, aki nem hagyja bénák által befolyásolni magát (Putyin...kicsit Viktorszerű, ezért szeretjük)
- Amerika: a lehetőségek hazája (azért inkább a kihagyott lehetőségé, nem mindenkinek sikerül, a betelepülők nehezen lesznek igazi amerikaiak). Sőt a szabadság hazája, mindent szabad. (Amit nem tilos...hmm ilyen volt már nálunk is, csak három T-nek hívták)
- Arab államok: ha nekünk annyi pénzünk lenne. Na nem úgy szórnánk, mint azok a béna zsidófaló arabok, hanem mi okosan. Ahogy megérdemeljük...Viktor azt is tudná :)
- EU: végre hazatértünk, Európa része lettünk, mi is irányítjuk, számítunk. Nos a féléves elnökségünk kicsit kudarcgyanús, az egyetlen fontos konferenciát, ahol elérhettünk volna valamit (Keleti Partnerség) szépen elhappolta Lengyelország, mert az impotens agresszív Viktorunk elkúrta, Nem kicsit, nagyon

Nos a fenti összevisszaságok mindegyikét vallja valaki, meg az ellenkezőjét is.
Így előfordul a TWÁ cikkében szereplő Irán-Russzia-Kína imádat is (Észak Koreát azért nem nagyon szeretjük, ahogy a sváb bogarat sem nagyon).

A konzervatív gondolkodóknak pedig köszönöm, legalább jobb oldalon is gondolkozik valaki. Ahogy a baloldalon is lenne rájuk szükség.

ajvéból jelentik 2011.03.09. 23:54:08

Tényleg nem rossz ez a Tóta W cikk, kösz az ajánlást.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.10. 00:00:44

@MOPO3OB: Azt értem, de nekem ehhez mi közöm van? Mi közöm van ahhoz, hogy TWÁ cenzúrázik, mit érdekel engem, hogy ki mennyire liberális?

levvente 2011.03.10. 00:01:03

@ajvéból jelentik: látom, nagy karriert futott be a poénom. Örülök. Tényleg.:)

parlamentarista 2011.03.10. 00:20:26

szóval tóta w igyekszik magát nyugatosnak beállítani, és akkor amivel szemben áll azt keletiesnek mondja. de ez nem nyugat-kelet ellentét szerintem hanem egyre inkább formálódó katolikus-protestáns szembenállás, ami alapvetően kulturális természetű. a magyar médiatörvény kapcsán lehetett ezt észlelni. gazdasági érdekcsoportoktól, és párthovatartozástól függetlenül a protestánsok voltak, akik támadták az egyközpontú (pápista) szabályozást, az állampárti katolikusok pedig igyekezték ezt védeni. szerintem ez katolikus-protestáns szembenállás egy ideig csak erősödni fog.

dr. Erika Zangolna 2011.03.10. 00:28:24

az index hanyatló publicistája köhint egyet és nevesincs, saját identitásukat kergető személyek veszik ezt magukra, mintha ettől már ők léteznének, és vért izzadva, fölényeskedve okoskodnak, mintha ettől megint csak léteznének.

közben meg sajnos akármennyire bevágták a kiscserkészek hiszekegyét, amit az elte történelem szakán magyarzászlóba csavarva zsolozsmázgattak, keserves öndefiniálási kísérleteik valójában nem képesek átlépni az unalmasan okoskodó, karakter nélküli bölcsész házi dolgozatok szintjét. elkelne legalább egy tehetséges kolléga az áttöréshez.

a gyors és indulatos reakciókból úgy látszik, nem attól történik valami, hogy a konzervatív identitásukat szövögetők szorgosan konzervatív szellemben írogatnak, hanem attól, hogy akire egy ideje már csak legyintenek, köhint egyet.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.10. 00:37:40

@fog- és Bulawayo magiszter:
"igazad van, liberális logika nincs. Liberális sincs. Ma már."

Figyu, mondok jobbat:
itthon jobboldal sincs (ma már), és ahogyan a tótawé blogbejegyzésre írt Dobray bejegyzést olvasom, (amit enyhén infantilis hisztinek lehetne aposztrofálni), van is ebből probléma rendesen.

Azt minden Fidesz szimpatizáns tudja, hogy GYF vállalhatatlan. De hogy lassan OV is az lesz??? Szahar ügy mi? Ebből a zsákutcából tényleg nehéz kijönni. Sajnos az országnak is.

Tótawé néha ír fura dolgokat, de most speciel tök igaza van - ez a reakcióból is tisztán látszik.
Ezúttal talált, süllyedt.

Ly  2011.03.10. 01:04:06

Tótavé "kéretlenül is megmondom" Árpádnak csak annyit üzenek, hogy ha ő oly nagy ateista, akkor Karácsony, Húsvét, Pünkösd és hasonló vallási ünnepek idején menjen be a munkahelyére, viszont ne ilyen agyament hülyeségeket írjon, hanem tanuljon még kb. 40 évig, aztán utána ülepítse a tudását még kb. 20 évig, aztán ha még él, gondolkozzon el azon, hogy ír egy cikket "Eddigi hülyeségeim" címmel!

És ha már oly nagy liberális ő, akkor a blogján lehessen úgy kommentelni, mint mások blogján. Vagy azt azért nem lehet, mert ahogy Zébácsi 2011.03.10. 00:37:40 is írta: a "reakciókból is látszik", hogy a kommentelői "talált, süllyedt" eseményt érnek el a blogján mindig?

Erre a Tótavére még egy percet sem kellene pazarolni az időnkből, de annyira provokatívan félrevezetőek, műveltséget imitálóak és betegesen egyoldalúak a cikkei, hogy kinyílik a bicska az ember zsebében.

Ez a szerencsétlen Tótavé pszichiátriai eset!

Ugyanúgy kell kezelni, ahogy annak idején Torgyánt kellett volna: senki sem figyel rá, és kész, csöndben megőrül magától.

kéne egy nick 2011.03.10. 01:44:59

"A különbség inkább abban állt, hogy míg a nyugatiak szabadok voltak, addig a keletiek jólétben éltek, viszont zsarnokok uralma alatt."

Ezt melyik viccgyűjteményből ollóztátok?

Keleten soha az életben nem zsákmányolták ki annyira a népet, mint Európában a kereszténység áldásával vagy 1400 évig, úgy az i.sz. 300-as évektől kezdve.

És kurvára szabadok voltak... a főurak, baszd meg, de a nép csak szopott, mint a torkos borz. Röghözkötés, első éjszaka joga meg ilyenek, kilenced, tized, meg amit még a földesúr megkívánt (mivel mi akkor is le voltunk maradva, nálunk ez úgy még +150 évig tartott, az 1800-as évek közepéig).

Iszom Tibor 2011.03.10. 04:01:07

Komolytalanok vagytok. Egy Tótának magyarázkodni? Ugyan már! Köpni rá!

biohouse 2011.03.10. 09:36:47

Tóta W Árpád cikke alapvaetően rendben van, de azt teljes bizonyossággal állítom, hogy nem minden jobbos "vonzódik autoriter államszervezéshez, életmódhoz."
Ugye ez verte ki a biztosítékot a Konzervatórium blogban :

"A magyar jobboldalon, a részeges fasisztáktól a késsel-villával publikáló polgári undergroundig, megvan valami totál félreértett vonzódás a Kelethez, annak autoriter, spirituális(nak vélt), és kétségtelenül tradicionálisabb államszervezéséhez, életmódjához."
Árpád megjegyzéséből kitűnik, hogy a Mandiner blog néhány (vagy csak egy) publicistájára gondolt ekkor, és állítása igaz akkor, ha legalább egy mandineres posztíró csak akármennyire is
kultiválja az ún. erőskezű irányítást. (Pl. a thatcherizmus is tartozhat ide).
Ezért én az állítását igaznak tekintem.
Nincs problémám a mandineres ellenposzttal, tiltakoztak, ennyi. Ugyanakkor tiltakozhattak volna itt a kommentekben is, lehet, hogy felületesen néztem át, de nem találtam ilyesmit.
A Konzervatórium posztja viszont elképesztő, számomra felfoghatatlan zsigeri gyűlöletről árulkodik.
A magam részéről az Index eljárása ellen is tiltakozok, hogy egy értelmetlenül rágalmazó cikket a blogoszlpop élére tett és ott tartott. Szeretném tudni, hogy ez melyik szerkesztő felelőssége.

Mire vezethető vissza ez a zsigeri gyűlölet? Csak Árpád agnoszticizmusára (ateizmusára) tudok gondolni, tulajdonképp a Konzervatórium posztja is a kereszténység önmellveregetése, számomra ismételten ostobán.
Először is: " Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!"
Nem sikerült. Egy véleményes állításra, durva, egész cikket rágalmazónak beállító cím a válasz.
Ebből fakadóan:
"Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!", betartása ismételten nem sikerült.
Innen egyben értelmezhető, hogy a Konzervatórium miért a kereszténységből vezeti le a nyugati ember szabadságideálját: breaking the law, szegd meg a tízparancsolatot,hogy szabad lehess.
"Ne ölj!" Csak vezess kereszteshánorúkat, égess eretneket.
"Ne lopj!" Csak fossz ki kontinenseket,az eredeti tőkefelhalmozás céljára. ("A kapitalizmus keresztény eredete.")
"Szeresd felebarátodat!" Taposd a földbe ahol tudod, írts ki népeket, baszd seggbe a gyerekeket.

Remélem a gyűlölködés nem folytadódik, de azt gondolom, hogy ez egy fideszes támadás volt az általam is gyurcsányistának tekintett (és általam éppen ezért nem teljes mértékben respektált) Tóta W. irányában.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.03.10. 09:51:50

@Ly : Pardon, tiszteletben tartom véleményedet, de egy apró kiigazítást tennék, ha szabad:

idéztél tőlem (köszönöm), de sajnos rosszul.

Először is, nem rakcióKból-t írtam, hanem reakcióból-t, s nem a tótavé blogján tapasztalható válaszokra (amik vagy moderáltak/cenzúráztak vagy nem, ezt nem tudom) értettem, hanem eme bejegyzésre.

Tóta érdekes kérdést feszeget, s ha nem is értek vele mindenben egyet (retorikailag végképp nem, túlontúl szabadszájú), de ami a bejegyzés alapgondolatát illet (ti., hogy a jobboldalnak van valami gondolati kapcsolata a kelettel, gondoljunk csak OV ijelentésére), abban igen.

Erre adott egy teljesen hibás választ az itteni cikk, totálisan félreértve, vagy rosszul értve Tótavét. Na ez a reakció mondatta velem, hogy talált, süllyedt.

Megállapítás: sok értelmiségi baloldali gondolkodású választó számára GYF vállalhatatlan.
Tapasztalat: sok jobbos számára OV az isten, amit tesz, az kritika nélkül elfogadandó.
Kérdés: mikor jön rá végre, és mikor ismeri be a jobbos értelmiség, hogy OV is vállalalhatatlan? Legalábbis európai értelmeben véve szerintem az.

Gondolat: szükség lenne egy jó fideszre, egy jó miniszterelnökre, egy jó köztársasági elnökre, egy jó ellenzékre, de sajnos egyik sincs.

Hogy más példával éljek: nem vagyok oda egyikért sem, de jó lenne a magyar focinak egy erős és jó Fradi, Újpest és Vasas vagy Kispest, de sajnos egyik sincs. Így európai értelemben pályán kívül vagyunk, nem érünk fel a nagyokhoz.

Malatesta 2011.03.10. 10:28:32

Azt írta a Fasi Tóti Pali, hogy a Polgi Undi Matyi, meg a Mandi Konzi Szivi mégse eléggé Nyugati Bugyi Buci. Meg is sértődtek, ne csodálkozzuk. Meg lettek itt vádolva, hogy ők mégse annyira becsületes gyarmatosítók, mint hogy látszik. Mi is ki lennénk akadva.
www.rednews.hu/hirek-a-frontrol/default/nyomorultak-iii.html

Benny sk 2011.03.10. 12:49:07

Általánosságban azt gondolom, hogy más világnézetű táborok homogenizálása és az általánosítás maga, nagy probléma. A jelenség oka, a tolerancia hiánya. A konzervatívok úgyanúgy hajlamosak minden liberálist azonosnak gondolni, ahogy a liberálisok a konzervatívokat.

TWÁ írása kicsit sem lóg ki e sorból, hiszen dobray maga írja:
"Azt tudom, hogy miért gondolja TWÁ, hogy a magyar jobboldal egy része, ide értve a Fidesz egyes köreit, jelenleg magát Orbán Viktort is, a Jobbikról nem is beszélve, vonzódik a keleti államberendezkedésekhez."
És valjuk meg, Orbán gondolatai, jelentős hatással vannak a jobboldal (beleértve az átlag szavazókat) túlnyomó részének világnézetére.

Na de, hogy honnan jön ide a polgári underground? Hát onnan, hogy a jobboldal szerves része. Ahogy TWÁ írja: "A magyar jobboldalon, a részeges fasisztáktól a késsel-villával publikáló polgári undergroundig"
Liberáliskét (!) azt gondolom, hogy ez egy népes és sokszínű tábor, és nem értek egyet TWÁ-val abban, hogy a tábor minden egyes tagja "vonzódna a kelethez".

Az egész vita nevetséges, mert általánosításban dobray ékes tükörképe TWÁ-nak.
Többek között ezért:
"Érdekes a liberális logika."

Jelezném: nincs olyan, hogy liberális logika b+!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.03.10. 13:06:08

@Benny sk: "nem értek egyet TWÁ-val abban, hogy a tábor minden egyes tagja "vonzódna a kelethez""
Szerintem ilyet ő nem is mondott. Itt egyszerűen arról van szó, hogy jobb oldalt megtűrik a Kína-kultuszt. Ugyanúgy, ahogy baloldalt megtűrik az Izrael-kultuszt. Mindkettő hülyeség, mindkettő vállalhatatlan rezsimet pártfogol vagy menteget elvi okokból, semmi különbség. Csak ismételni tudom magam: akkor kellene publicisztikát írnia a Konzinak, amikor a Kína-kultuszos hülyeség megjelenik a köreiben, nem akkor, amikor az ellenoldal felemlegeti.

AdamK 2011.03.15. 19:17:20

@D.Vandamme: Helyettem írtad, amit írtál. Csak egyet tennék hozzá: a cikkíró óriásit tévedett, amikor kísérletet tett arra, hogy a kapitalizmust a kereszténységből vezesse le. A kereszténység történelmének jelentős részében inkább antikapitalista volt, például, a középkorban azért lettek a pénzügyek zsidó monopóliummá, mert keresztény ember nem foglalkozhatott pénzváltással. Úgyhogy, amikor dobray Tóta W-t gúnyolta történelmi tudatlanságáért, öngólt lőtt.
Ez a cikk, úgy ahogy van, nagy öngól, egy fokkal rosszabb, mint a Rajcsányié a Mandinerben, bár az is melléfogás, mert Tota W. cikkénem nem az volt a lényege, hogy a Konzervatóriumon vagy a Mandineren számon kérje a keletbarátságot. Érdekes módon, Tóta W cikkének lényegével egyik cikk sem foglalkozott, azon túl, hogy példákkal igazolták, a magyar jobboldal, a föld feletti, igenis, zavaros módon viszonyul a Kelethez.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.17. 11:51:14

@AdamK: nem tévedtem óriásit, te tévedsz óriásit. A kapitalizmus első nagy elméleti megalapozói a középkori domonkosok. Gellért és az én cikkem meg nem "a magyar jobboldal" nevében született, hanem a Mandiner és a Konzervatórium nevében.
Kapitalizmusügyben: Acton Intézet megvolt? Vagy ez:
www.magyarkurir.hu/hirek/nem-valtja-fel-semmi-kapitalizmust
"a kapitalizmus nem csupán összeegyeztethető a kereszténységgel, hanem abból ered. A kapitalizmus eredetét sokan az ipari forradalomra vagy a reformációra vezetik vissza. Azonban ha a kapitalizmust úgy definiáljuk, mint a magántulajdonon, a szerződés és a vállalkozás szabadságán alapuló intézményrendszer és társadalom, akkor azt mondhatjuk, hogy a lényegi elemei a középkorban alakultak ki, keresztény (katolikus) környezetben"- mondja Mike Károly, a Corvinus oktatója, a Közjó és Kapitalizmus Intézet és a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet munkatársa.

GKar 2011.03.19. 19:38:19

@dobray:

Ókorban nem volt kapitalizmus?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.20. 10:07:30

@dobray:
Pedig igaza van. A magántulajdon, szerződés és társai már a római jogban is megvoltak.
Amivel a kereszténység igazán hozzájárult a kapitalizmushoz az a keresztesháborúk. Ez hozta létre az első multinacionális bankrendszert: a templomosokat. Az mondjuk a sors fintora, hogy pont katolikus segítséggel mészárolták le őket később.
A vállalkozás szabadságát illeti: feudalizmus volt, céhes ipar, később merkantilizmus. Ezek egyike ellen sem küzdött az egyház.
A pénzért való hitelezést meg egyenesen tiltotta a XV. századig.

@GKar:
Hasonló volt, de inkább egyfajta korai merkantilizmus volt.

GKar 2011.03.22. 09:19:01

@dobray:

"nem tévedtem óriásit, te tévedsz óriásit. A kapitalizmus első nagy elméleti megalapozói a középkori domonkosok. "

Azok a domonkosok akik nem rendelkeznek sem egyéni, sem közösségi vagyontárgyakkal, és koldulással tartják fenn magukat?
Persze lehet hogy ők voltak, biztos nagy vagyon harácsoltak össze azoktól akiket megvádoltak eretnekséggel. Aztán gyarapítani kellet a vagyont, hogy tudjanak fát venni amin elégethetik az embereket.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.22. 09:46:59

@GKar: látom, nagyon járatos vagy az egyháztörténetben :D Talán nem kéne ennyit pofázni, hanem olvasni kéne. Az inkvizícióról is láthatóan kissé sablonos képed van, és az egyházról se tudsz sokat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.22. 10:20:08

@Lord_Valdez: tudja az úgy van, hogy a vallási, eszme mozgalmak hatástörténete esetében legalább kétféle eljárás van: az egyszerűbb, amit ön is követ, ha az adott vallás közvetlen előírásait és azok logikai következményeit elemzi valaki; a másik, elegánsabb és a humán szakmákban kedveltebb mód az, amikor egy vallás, világkép előfeltevéseit, nem szándékolt és nem is logikus hatásait elemzik. Ilyen pl. Sombart judaizmus és katolicizmus, vagy Weber protestáns etika elemzése a kapitalizmus kapcsán.
A nagyobb szabású kultúrtörténeti elemzések nem a szándék-következmény szinten mozognak.

GKar 2011.03.22. 10:45:07

"Talán nem kéne ennyit pofázni"

Szerintem neked se.
Nem én írok olyan hülyeséget, hogy a kapitalizmus keresztény eredetű. Amikor a kereszténység inkább hátráltatta a tőkefelhalmozást, a haszonszerzést, a hitelezést, amíg nem törték meg a hatalmát.
Amikor már a kereszténység előtti időkben is a piacgazdaság szabályai alapján működött nem egy ókori állam gazdasága.

Mért nem a domonkosok adták az inkvizíció testületének nagy részét? Nem ők üldözték az eretnekeket? Hány embert semmiztek ki, amikor a vádlottak beismerték a "bűneiket", hogy legalább az életük megmaradjon?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.22. 11:06:07

@GKar: azt hiszem, áldozatul estél az inkvizícióról szóló mítoszoknak. Olvasd el az Osiris Kora újkori egyetemes történelem kötetében az inkvizícióról szóló tanulmányt. Az üldözés és kisemmizés kissé túlzó állítás.
konzervatorium.blog.hu/2010/09/06/a_szent_inkvizicio_mitosz_es_valosag_1
konzervatorium.blog.hu/2010/09/07/a_szent_inkvizicio_mitosz_es_valosag_2
Való igaz, hogy a kereszténységben van egy nagy kapitalizmusellenes- és kritikus vonal is. Ettől még eszmetörténeti tény, hogy a domonkosok a római jog alapján a piacgazdaság első nagy teoretikusai voltak, és ilyen módon is intézték pl. a pápai udvar pénzügyeit. továbbra is felhívom továbbá a figyelmedet oylan dolgokra, mint a katolikus kapitalista Acton Intézet, itthon a Közjó és Kapitalizmus Intézet és a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet. Vagy épp az amerikai neokon pap, Michael Novak.
Vagy erre:
hirszerzo.hu/publicisztika/116126_mennyire_kapitalista_a_papa

GKar 2011.03.22. 19:14:07

@dobray:
A katolikusoknál a "a bort iszik vizet prédikál" hozzáállás elég gyakori volt. Azt elhiszem, hogy mindent elkövettek a minél nagyobb bevétel reményében, de mástól általában megkövetelték a keresztény értékek betartását. Nem véletlen, hogy a megerősödő polgárság jelentős része elfordult a katolikus hittől.
A katolikus egyháznak nincs más választása a 19. század vége óta. Nem ők határozzák meg (szerencsére) már világunk gondolkodását. Csak alkalmazkodhatnak.
Az, hogy az inkvizíció mennyire volt jó/rossz azt mindeni eldönti magában. Szerintem és az emberiség nagyobb része szerint nem volt jó dolog. Régen üldözték a katolikusok a másként gondolkozó keresztényeket most összeborulnak velük. Akkoriban ez komoly bűn lett volna. Ma is az? Ha nem az akkoriban mért volt az?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.22. 20:04:25

@tölgy:
Nekem ez a wishful thinking eufemizmusának tűnik. Weber szerintem egyértelműen a saját vágyait jelenítette meg az elemzésében.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.22. 22:44:14

@Lord_Valdez: tűnhet annak is.
De Sombart nem szerette a kapitalizmust és a judaizmussal ill. a katolicizmussal kapcsolta össze a kapitalista mentalitást.
Most általában tagadja, hogy a vallások, világképek tartalmaznak olyan gondolkodási struktúrákat, habitusokat, amik alakították a népeik gazdálkodását, politikai, tudományos életét, vagy csak a kereszténység és a kapitalizmus kapcsolatát utasítja el?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.23. 06:45:23

@tölgy:
Csak azt, hogy a kapitalizmus a kereszténységben gyökerezik.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.25. 09:15:32

@Lord_Valdez:

az ókor teljes -és érthetetlen- negligálásán túl, felmerül a kérdés, hogy keleten (india, kína, japán, korea) honnan is volt kapitalizmus?

múltkorjában szembesültem vele, hogy kr. előtt kb. 1500 körül a kínai császárság már túl volt a második pénzügyi reformon.

tistedur 2011.03.28. 21:20:20

@mcs: @Lord_Valdez: nem csak az ókor maradt ki, hanem az arab világ is :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása