Kína lép az Egyesült Államok helyébe?

Konzervatorium I 2010.11.15. 07:31

Kína mint az új világrend központja nemcsak Sarkozy francia elnök és a magyar kormányfő agyában jelent meg.  Soros György egy éve már bejelentette ugyanezt. Soros, úgy látszik, kényszeresen azt gondolja, hogy mondanivalója van a világ számára, s mivel sok pénze van, meg az emberek sznobok, meg is hallgatják. A rohamosan növekvő kínai gazdaság azonban félelmetes gondokkal küzd, a kínai helyzet korántsem olyan rózsás, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Lássuk, mik ezek a problémák!

Huhogó János írása


Soros szövege tipikusan balos világmegváltó szöveg, amelyik előszeretettel kéjeleg azon, hogy ha a Nyugat már nem fontos, akkor majd a kínaiak... Én nagyon jól emlékszem arra, amikor a hetvenes évek végén, az aktuális New York-i tőzsdekrach idején Soros kijelentette, hogy a világgazdaság amerikai dominanciájának vége, most majd jönnek a japánok, s nem New York, hanem Tokió lesz a világ pénzügyi központja. Nos, Japánban legalább 5-6 éve súlyos visszaesés van, s számtalan gazdasági meg szerkezeti probléma is, így például a lakosság a nyugat-európai mértéket jóval meghaladóan öregedik el, s még alacsonyabb a születések száma, ami akár rövid távon is összeomlással fenyegetheti a japán gazdaságot.

A nyugati világ, de nemcsak a nyugati, hanem a keleti „fejlett” világ is súlyos problémákkal küzd, ami körülbelül abban fogalmazható meg, hogy nem tartható fenn a „szolgáltató” gazdaságra épített modell, amely minden termelést kitesz alacsony munkabérköltségű vidékekre, s a fejlett országokban a gazdaság abból áll, hogy az emberek egymás haját nyírják, egymásnak ételt szolgálnak fel vagy adótanácsot adnak. Szóval biztos, hogy súlyos problémák vannak Amerikában, de amit Soros állít, hogy a szabadságra és egyéni felelősségre épített nyugati társadalom vereséget szenvedne a keleti, kínai modellel szemben, az egyszerűen nem igaz.

Soros azt állítja: „Kína nem demokratikus, így a vezetés mesterségesen is képes fenntartani a kívánatos 8 százalékos gazdasági növekedést, a népesség pedig hajlandó feláldozni az egyéni szabadságot a stabilitás és a gyarapodás érdekében.” Kína valóban nem demokratikus, sosem volt az, mert a kínai társadalom elmúlt háromezer éves története gyökeresen más gondolati rendszer szerint működött, mint a nyugati világ  működött ugyanebben a három évezredben, és ahogy ma működik Athén, Róma és Jeruzsálem közös öröksége. Ami egyébként hihetetlen vonzással van a városi kínai lakosságra: a kereszténység egyik legsikeresebb missziós területe éppen Kína és Dél-Korea, ahol az egyéni felelősség és szabadság tanítása elementáris hatással van elsősorban a tanult fiatalokra.

A nyolcszázalékos növekedés fenntartása pedig éppenséggel iszonyatos fejtörést okoz a szocializmus helyett immár egy sajátos mandarin-kapitalizmust építő kínai vezetésnek.

Egy pár ok a fejfájásra:

A fejlődés alapvetően a keleti, a tengerparthoz közel eső területekre korlátozódik, a mérhetetlen belső-kínai területeken egészen riasztó harmadik világbeli viszonyok uralkodnak. A belső migrációt mindenképpen korlátozni kell (belső útlevél), mert a keleti területek népességfelszívó képessége véges. A belső területeket modernizálni pedig iszonyú pénzbe kerül. Így könnyen előfordulhat, ami Kelet-Ázsiában rendszeresen megtörténik: a kizsigerelt falusi tömegek a parazita nagyvárosok ellen fordulnak, s a meginduló tömegek egyszerűen eltakarítják a városokat az útból.

A több mint harminc éve érvényben lévő népességkorlátozó egykepolitika következtében nőhiány van, mert a lánycsecsemőket tömegesen ölik meg, csak a fiú az érték, második-harmadik gyereket viszont nem lehet vállalni, csak kivételes esetekben, így tízmilliós nagyságrendben élnek olyan fiatal férfiak, akiknek esélye sincs a családalapításra, mert nincs kivel. (S hiába engedélyeznék az egyneműek házasságát: mit csináljanak a heteroszexuálisok?) Másrész az egykepolitika következtében a társadalmi korfa körülbelül ugyanolyan kedvezőtlen, mint nálunk vagy a még fejlettebb világban, így Kínában a nyugdíj és a jóléti rendszer már azelőtt összeomlik, mielőtt létrejött volna.

A természeti környezet pusztításával együtt – különösen a nagyvárosi övezetekben –  elképzelhetetlen méretű a lelki környezet elsivárosodása. A hagyományos kínai civilizáció iszonyatos sebeket kapott a maoizmus alatt, főleg pedig a kulturális forradalom idején, a birodalmi méretű egykézés pedig a hagyományos kínai családmodellt verte szét. Az egykézés és a legalizált gyermekgyilkosság pusztító hatását falusi, járásnyi területű vidéken, a magyar Ormánságban is lehetett tanulmányozni. Mi lehet ott, ahol ez birodalmi méretekben folyik?

A kínai modell egyrészt a természeti erőforrások kirablásán, másrészt pedig a rendkívül alacsony bérköltségeken alapul. A belső fogyasztás növekedése előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, ami felfelé fogja nyomni a bérköltségeket, ez pedig a kínai export versenyképességét, a dömpingárakat fogja érinteni. A számunkra elképzelhetetlen mértékű környezetszennyezéssel is kell majd valamit kezdeni minél hamarabb.

Mivel a kiszámítható jogrend vagy akár a prudens gazdálkodás, a megbízható könyvelés mind nyugati találmányok, a kínai gazdaságban rejlő belső kockázatok egyelőre felmérhetetlenek. Mert igaz az, hogy az amerikai vállalatokban is sok csalás van, de ott legalább mindenki tudja, hogy nem a csalás a norma. Nos, az államkapitalista kínai vállalatok egyelőre mindent el tudnak sikálni politikai összeköttetésekkel, de az igazság órája előbb-utóbb ott is üt majd. S nem lehet a hitelválságot pár vállalatvezető kivégzésével megoldani. A „statuálás” fontos, mint tudjuk, de nem old meg mindent.

Amúgy is, minden prófécia mindig az adott kor technikai bázisára épít: 1850-ben a brit sajtó azt jósolgatta, hogy ha London lakossága így növekszik, és a Londonban tartott lovak, lovaskocsik és a lóvasút még azt is meghaladó mértékben nő, akkor száz évvel később a város belefullad a lócitromba!  

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr212444060

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keleti szél vizet áraszt, 2010.11.15. 19:14:36

és életre kelti a hanyatló Nyugatot. Mert a Nyugatnak bealkonyult, hanyatlik, nincs benne spiritusz, nem inspirál, nem motivál. Még van, de ez már nem élet, ez csak a kiürült civilizáció, levezető mozgás, még nő, de csak, mint a halottak körme. És így...

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.15. 13:04:35

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló politikájára esküszik, vérző sebekkel térdel a keleti...

Trackback: A demokrata bábjátékos 2010.11.15. 13:04:07

politikai meseAtyámfiai, megkezdődött a köztársaság hanyatlása? A háttérben minden demokráciák atyja, rövidesen, természetesen csak a galaxis és lakóinak érdekében és csakis ideiglenesen minden hatalmat egy kézbe összpontosít? Vajon jámbor és mindenben...

Trackback: Magyarország nem Kína 2010.11.15. 11:21:38

A kínai gazdaság teljes ellentéte a magyarnak. Ott a lakosság nő, dolgozik és megtakarít, nálunk csökken, nem dolgozik és költ. Ott a kormány nem éli fel a megtakarításokat, nálunk nagyon is. A tegnapi híradások arról számoltak be, hogy miközben az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodeo36 2010.11.15. 09:03:35

a cikkíró tele van mérhetetlen irigységgel és nem lát valamit, Kina történelme nem 3000 év hanem 6000, mintahogy Perzsia történelme sem kevesebb, mint 7000 év India és a többi távolkeleti kultúrák is folyamatosak 4000 és 6000 közötti időben...

a fehér ember kifosztotta ezeket és rabszolgának használta ezeket az országokat és népeket, és hatalmas rablott vagyonokat rabolt ki onnan évszázadok alatt és semmit nem adott cserébe, mindent tönkretett és százmilliós halttömegeket hagyott hátra az elkínzottakat és betegségben meghaltakat nem is számolom, az ájtatosság és képmutatás meg a mindenféle baromság amivel a mai napig folyó gyilkos háborúk ezekre a területekre irányúlnak addig jobb lenne ha a cikkíró befogná a száját, mikor 30 év után olyan fejlődést produkálnak ezek az országok amire egyetlen fehér ember által lakott terület nem képes akkor fel kell tételeznünk azt, hogy lesz erejük váltanio és amikor bizonyos alapok létrejönnek akkor váltanak... a nyugati szabd duma földje egy nagy átverés, és azzal hogy megengedik azt, hogy bárki bármit hazudhat vagy mondhat azzal ki van húzva a kigyó méregfoga, a "nyugati világ"-ban olyan mértékű a hatalom koncentráltsága amiről a keleti országokban nem is álmodnak, amikor 3.2 trillió dollár csak úgy ki van rabolva a nyugat zsebébűl és azt néhány gazdag tarja a saját zsebéáben és tankokkal meg a legfejlettebb harci eszközökkel elnyomja a saját népét, akkor röhej amit a cikkíró hazudik, mindenáron fen akatrják tartani ezt a rendszert amiben egy 100000 fős gazdag csoport minden hatalmat birtokol és 3.6 billió ember a rabszolgájuk, minimum bérért vagy munkanélkűl, vagy mint zsoldos katona aki lecserélhető mint a tejeszacskó, eldobandó az ára néhány 100000 dollár, annyit nyomtatnak belőle amennyit akarnak, az ember ára szines sanitary paper,

a cikkírónak joga sincs kritzálni a távolkeletet különösen nem azzal a céllal, hogy újra szolgálniuk kellene a fehér embert, hát nem fogják, és egyre inkább bizonyosság most mont mondták Szöulban, hogy nyasgem

a fehérember kultúraja és minden amit létrehozott 1000-1500 éves amiben volt 500 év a legsötétebb elnyomás és pokol, 10000000000 -k haltak meg a fehér emberből a kevesek érdekeiért, most újra válaszúthoz ért a fehér ember, vagy elpusztúl vagy alkalmazkodik

egy területet el lehet foglalni de megtartani nem tudja és ezt látjátok percről percre, vagy be akarjátok telepíteni az afgán hegyeket magyar paraszttal és melóssal hogy termeljen friss kecskeszart? vagy kifossza bányákat és utána otthagyja éhbérért?

hát nem!

kérjük a magunk részét és ha nem karjátok megfizetni akkor semmit sem fogtok kapni, be kell fejezni az állami rablást és a 1000000%-os hasznokat, egyenlő teherviselést vagy semmi

gondolkodjatok, a mai kurzus a jó példa semmit sem ajánl mindenért és még ideologizálja is pedig ideologiáért nem adnak semmit a boltban

és a szóvivők meg a többi üresfejű rablók a parlamentben nem oldják meg azt miért tartjuk őket ki kell rúgni mindet nélkülük egyszerűbb szükségtelen vagy jobban mondva fölösleges élősködők, le velük, ma

Peti8 2010.11.15. 10:49:37

Írásjelek megvannak amúgy?

bádogos 2010.11.15. 12:43:53

@Rodeo36: Mi van pajtás, ledobott a ló ?

Joindulat SC 2010.11.15. 13:08:43

@Rodeo36:

Mé' nem lehet egy rohadt pontot tenni a mondatok végére?

Az első kommentelő meg nem tud írni. Amúgy meg szép hasszú mondatot sikerült leírnod :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.11.15. 13:09:33

@Rodeo36: szinte teljesen egyetértek

a mai "modern" civilizáció kizsákmányolta a mai elmaradott világot
ezzel nem azt állítom, hogy az elmaradott világ ne lenne hibás
de a modern világ marhára el van szállva magától, különösen az értelmiségi, azaz uralkodó réteg

azzal viszont nem értek egyet hogy pár ezer nagyon gazdag uralja a modern világot - nem tudnának uralkodni, ha az átlagember nem támogatná őket - lásd multik: az átlagember leszarja hogy hogy működnek, élvezi

Nem Máté 2010.11.15. 13:29:54

@Rodeo36: teljesenegyetértek leakizsákmányolófehérhordávalami nem hógy a keleti ember lábnyomába se ér de irígy is meg kevesebb ezer éves is és nem lát a szemétől mer elvakítja az iphone és a pénzkapitalizmus meg már a melegek is házasodhatnak ide vezetett a sok szélsőliberális maszlag amit arra nem méltó egyetlen politikus vagy szóvivő hogy a sanitary paperemet újrahasznosítsa le velűk éljen az új világrend amit most tervezek csak még nincs teljesen kész de jövő szerdán

Devil 2010.11.15. 13:32:24

Neha egesz ertelmes irasok jelennek meg ezen a blogon, kar hogy csak akkor ha a politikai szel eppen ugy fuj. Igy persze nehez elvalasztani a politikai indittatast a valodi elemzesektol... de hat ha egy blog vallalja a politikai szerepet, igy jar.
Ezenkivul ha csak az ertelmes mondanivalora koncentralna es kinone vegre a baloldal satanizalasat - vagy azt hogy mindenre ami szerinte karos rogton rahuzza hogy baloldali vagy hogy liberalis. Szerintem azt sem tudjak itt mi a liberalis, es mi a baloldali... na de mind1,
Kinaval kapcsolatban egyetertunk; Kinanak es a kinai embereknek sok jo oldala is van de kezd egyre kevesbe hitelesse valni az a kep amit a hivatalos Kina mutatni szeretne magarol es a valos Kinarol.

Globetrotter2014 2010.11.15. 13:35:55

Az igazság valahol a kettő között van. Japán sosem süllyedt el a 90es évek "korrekciós" időszakában. Persze ma mindenki röhög a 80as évek végén készült filmeken amiben Japán lenyomja az USA-t, de az akkor trendek alapján ennek kellett volna bekövetkeznie. Gáz volt a vélemyéna z index címlapján ami az Orbáni véleméynt valami öres sárközy klónként akarta bemutatni, mivel a nlmet gazdaság egyik fő motorja az elmúlt pár évben a Kínai együttmáködsl volt (legyen az VW vagy gyoresvasút), uyganakkor nem is olyan rózsás a kínai jövő, mint az elmúlt 5 év gazdasági adatai alapján az kirajzolódik. Ha elül az USA államfinanszírozás éhsége, és Kína nem talál más nagy felvevőt a Yüan lerétklesére, pillanatok (5 év?) alatt bedőlhet a nagy kínai gazdasági csoda. Összeomlani talán nem fog, és biztos nem is válik súlytalanná, de ami most van annál sokkal többre nem fogjaa vinni hosszú távon.

Mr. Hilter 2010.11.15. 13:36:48

Ha nem teszik, szavazz a nemzetiBocialista párt önkormányzati jelöltjeire Tauntonban.

Historische Taunton ist Volkermeinig von Meinhead.

offshoreceg 2010.11.15. 13:39:26

Engem inkább az zavar, hogy a mérhetetlen bezárkózásunk miatt nem olyan helyekre figyelünk, ahol valóban jól mennek a dolgok, mint például Szingapúr. Aztán nem figyelünk Hongkongra sem, mert az Kína. Az ilyen helyeken van keresnivalónk. És akkor nézzünk messzebbre, miért nem Brazíliával üzletelünk vagy Angolával? Egy forint haszonért simán elfelejtjük, hogy milyen jogtiprások történnek Kínában. Annyira, de annyira unalmas mindig azt hajtogatni, hogy nézzünk már körül!

hoesett 2010.11.15. 13:41:17

"Amúgy is, minden prófécia mindig az adott kor technikai bázisára épít: 1850-ben a brit sajtó azt jósolgatta, hogy ha London lakossága így növekszik, és a Londonban tartott lovak, lovaskocsik és a lóvasút még azt is meghaladó mértékben nő, akkor száz évvel később a város belefullad a lócitromba!"

1 : Urban legend.
2 : Ha nem lenne szemétszállítás (lásd Európában Nápoly) akkor nem kell 100 év a szemétbe fulladáshoz. Igen : Londonban akkor már régóta volt nemcsak szemétszállítás, de utcatakarítás is. Vagyis egy Londoninak eszébe se jutott volna, hogy 100 évig gyűlik a kaki.

Izo 2010.11.15. 13:47:05

"Másrész az egykepolitika következtében a társadalmi korfa körülbelül ugyanolyan kedvezőtlen, mint nálunk vagy a még fejlettebb világban"
Kétmilliárd kínai kedvezőbb lenne?
"s a fejlett országokban a gazdaság abból áll, hogy az emberek egymás haját nyírják, egymásnak ételt szolgálnak fel vagy adótanácsot adnak"
Meg abból, hogy kifejlesztik az új termékeket, amiket aztán Kínában gyártatnak le.

HányÉves 2010.11.15. 13:50:19

@Rodeo36: "a cikkíró tele van mérhetetlen irigységgel és nem lát valamit, Kina történelme nem 3000 év hanem 6000, mintahogy Perzsia történelme sem kevesebb, mint 7000 év India és a többi távolkeleti kultúrák is folyamatosak 4000 és 6000 közötti időben..."

Perzsiával és Indiával jössz, de szerintem el vagy csúszva, nem is kicsit. Azok az indiaiak, és "perzsák" akik most a régen letűnt indiai és perzsa civilizáció HELYÉN élnek, messze nem azonosak az említett civilizációkat létrehozó népekkel. Nyugodtan szét lehet nézni Indiában például, ahol évtizedek óta függetlenség van, tehát a gonosz nyugatiak már nem használják őket rabszolgaként. Az átlag indiai városképtől elhányom magam...
A Rómában lakó olaszok sem olyan erősek morálisan és kulturálisan, mint a Római Birodalmat felépítő nép. És az átlag amerikai fészbúk tinik sem lennének képesek "megcsinálni" az USA-t úgy, ahogy ükapáik a semmiből felépítették.
Szóval a cikk írója szerintem is téved. A jelenlegi kínai civilizáció tényleg nem 3000 éves. Valójában mondjuk 50. Vagy inkább 20. Amit most látunk, az a kommunista kína vad-kapitalista jellegű gazdasági működtetése. Ennek sajnos semmi köze a kultúrát és erőt sugárzó hajdanvolt birodalomhoz.

Nick the dick (törölt) 2010.11.15. 14:01:39

Pedig a cikkírónak igaza van. Egyenlőre megjósolhatatlan, mekkora kockázatok rejlenek a kínai gazdaságban. Leginkább azért, mert eltérő az értékrendjük, nekik a siker elérése érdekében semmi sem számít: emberélet, erőforrások, jog, erkölcs, stb. Ilyen világ már volt a nyugati társadalmakban, az történelmi újkor hasonlóan kizsákmányoló diktatúrákat teremtett.
Az egész világ tragédiája, ha egy diktatúra megerősödik. Egyiptom, Róma, a 3. Birodalom mind katasztrófába sodorta a tömegeket.

@Rodeo36:
Nem igazán értem, hogy mit kellene, hogy sugalljon a hozzászólása. Attól, hogy 1 millió fölé nőtt a kínai dollármilliomosok száma még nem lett jobb semmi. Csak maximum az, hogy 1990-ig 1 milliárd kínai éhezett, most 1 millió már nagyon jól él, 50 millió pedig (az új középosztály) végre nyugati módra élhet. A többi 949 millió kínai pedig halálra dolgozza magát a gyárakban, a földeken és ha esetleg nem tetszik nekik valami akkor mennek az átnevelő táborokba. Már elnézést, de ennél még a szocializmus is jobb volt.

asola 2010.11.15. 14:08:10

A cikk írójának nagyon igaza van abban, hogy a kínai gazdaság hatalmas kockázatok mentén üzemel.

Pl.: Ha mondjuk az Amerikai és Európai gazdaságok mélyrepülésbe kezdenek, akkor a Kínai azonnal követni fogja őket, pontosan a kihelyezett gyártás ténye miatt (azonnal leállnak a megrendelések).

Az is elképesztő, hogy a Kínaiak hajlandóak kimérgezni az országot maguk alól. Környezetvédelemmel foglalkozó portálok szerint a Kínai felszíni vizeknek már csak a 20%-a fogyasztható. Az ipari övezetekben eljövő folyóknak szó szerint lila, hupikék...stb színe van (ez nem vicc, a belőlük vett nagyobb minták ilyen színűek). Náluk minden egyes gyár szabadon szennyezi a környezetét, minimális vagy semmilyen korlátozás sincsen.

Mire eljutnak a világhatalmi pozícióig, nem lesz víz, amit megihatnának és nem lesz föld, amin rizst termeszthetnének. Megéri???

asola 2010.11.15. 14:12:16

Ráadásul a globális felmelegedés egyik legnagyobb áldozata Kína lesz (ami nem teljesen igazságtalan tekintve a hozzáállásukat).

A közép és nyugat-Kínai országrészekben állítólag brutális méretű elsivatagosodás van, amivel egyenlőre nem tudnak mit kezdeni (NatGeo-n volt nem is olyan régen erről egy dokufilm).

Azaz, mire eljuthatnának világhatalmi pozícióba, az egykor jól termő területeik helyén sivatag lesz és a népesség hatalmas része kiszorul az óceán közeli keleti országrészbe.

morden2 2010.11.15. 14:26:12

Az egykepolitika nem egyenlő, hogy csak 1 fiúgyerek lehet, ez is legenda. A többi teljesen logikus és humánus népességkorlátozási politikát, pedig egyszerűen elfelejti megemlíteni a blogger. Szóval nem olyan drasztikus ez az "egyke politika", mint ahogy a tisztelt blogger írja. Sokkal árnyaltabb annál. Amúgy is ezen intézkedések szinte csak és kizárólag a városokra jellemzőek, a kínai területek elsöprő többségét nem is érinti.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.15. 14:32:25

@asola: Így van. Úgy nem lehet világbirodalmat alakítani, hogy kajából behozatalra szorulunk. Alapszabály kezdő diktátoroknak. Háború esetén rövid úton éhen hal a lakosság, és ugye nem lehet ágyú helyet vajat termelni.

Bernie_Madoff · http://www.burzsuj.blog.hu 2010.11.15. 14:53:01

@Rodeo36: olyan, amit írtál, mintha kínai lett volna, csak google translate-tel átfordítottad volna magyarra.

Publius Decius Mus 2010.11.15. 14:54:20

A cikk fontos dolgokra mutat rá. Ezek ellenére is elképzelhető Kína erejének stabilizálódása, de a belső problémáik valóban rendkívüliek. Szóval pénzük biztosan lesz a jövőben is.

A japán analógiához tennék hozzá. A sztori úgy folytatódott, hogy az USA a 80-as 90-es években pénzügyi háborút indított a yen ellen. Persze ezt nem írták ki a homlokukra, de a japán gazdaság fejlődése kissé megroggyant. Másrészt ott máris érződik a demográfiai probléma. Kína ezekkel biztosan szembe kerül rövidesen - az USA - már most kóstolgatja őket a jüan árfolyamszabályzásával. De mint látjuk van más jellegű problémájuk és más jellegű erősségük is.

A másik párhuzam Mao és a kultúrális forradalom megerősítette a kínai ipart. Rettenetes áron ugyan, de működött.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.11.15. 14:54:46

@asola: nem teljesen igazságtalan? mire gondolsz? mint állam hibáztatot az ottani népet, az ottani kisembereket?

az ottani kisemberek felelőssége kb. nulla a civilizált világ brutál jólétben élő, mindenhová autóval járó embereihez képest

az hogy a kínaiak marha környezetszennyező módon üzemeltetnek gyárakat, nem a sokmillió kis kínai "senki" hibája

a civilizált világ brutális jóléte és pazarlása viszont az átlagnép hibája!

VIII. Nagyapó 2010.11.15. 15:28:14

@morden2:

Konkrétan mire gondolsz?

Szerintem a szerző erre:

www.economist.com/node/15636231

flimo13 2010.11.15. 15:35:29

Ez a Kína lenyom mindenkit téma vissza-visszatér a magyarblogszcénában, de én mindig is szkeptikus voltam. Túl nagy a lemaradás, és túl sok a probléma.

Fideszman 2010.11.15. 15:57:38

@Rodeo36: Te melyik bolygón élsz ahol van 3.6 billió rabszolga, egyáltalán 3.6 billió ember melyik bolygón van? nem kötekedés csak kíváncsiság, elég nagy bolygó kellhet hozzá.

Gazz 2010.11.15. 16:00:44

Kína idővel odajut, ahova japán. Ha a társadalom beleszokik a nyugati kényelmes életformában, elfelejtenek dugni is, és szépen elöregszik a társadalom. Ezen az úton jár dél-korea is, nemcsak japán. A ragály közeledik Kínához.

Gazz 2010.11.15. 16:01:38

@FIDE SS Obersturmbannführer Pál: Rodeó szerintem kínai. Ez sok mindent megmagyaráz a beírásával kapcsolatban.

pruitt igoe 2010.11.15. 16:22:57

@asola:

Nem lesz ebből háború?

@Gazz:

Rodeó szerintem nem kínai.

drazsé 2010.11.15. 16:37:51

kína kb ott tart, ahol európa tartott az első ipari forradalom környékén (csak ha lehet, még durvább formában)

Rodeo lehet hogy kínai és nagyon büszke... azonban az európai (nak nevezhető) civilizáció sem újkeletű... görögök, Minosz? attól, hogy változunk, fejlődünk (és kritikus időpontban sokkal gyorsabban, mint mások), gyökereink közösek (még ugye iylen "kései" jövevényeknek is, mint mi)

az, hogy a gonosz "fehérember" csak szipolyozott és rabolt... a kép ennél kicsit árnyaltabb (amennyire tudom, a gyarmatok többsége masszívan veszteséges volt - főleg, ha a teljes időtartamot vesszük figyelembe. többek között ezért is válhattak függetlenné...)

Martian (törölt) 2010.11.15. 16:48:13

@drazsé: sokféle kimenetel lehet, de Kína egyre inkább abba a helyzetbe kerül, hogy be tud kavarni... a maoizmusból szépen csináltak egy magát még kommunistának hirdető konfuciánusz mandarin-politbürót, amely egyrészt megengedi az egyszerű emberek és a természet kizsákmányolását, másrészt nagyon is megértette a tudásközpontú elitizmus formáló hatalmát. Egyre inkább jut pénzük komoly állami projektekre és a katonai szektor fejlesztésére... ha jól jön ki nekik a lépés, ők fognak a legelőször építkezni a Holdon.

pruitt igoe 2010.11.15. 16:51:09

@Martian:
Viccelsz? A Holdon már most is van kínai büfé! :D

drazsé 2010.11.15. 16:55:58

@Martian:

ez egy versenyfutás - szerintem - ahol kína versenyzik többek között saját magával is

és szép és elismerendőek a nagyberuházások, a katonai fejlesztések - azonban "nyugaton" alapvetően ezek már megvannak (főleg az infrastruktúrálisokra gondolok)

még nagyon az út elején vannak szerintem...

és valóban, nagy galibát tudnak okozni, azonban bármilyen galibába instant beledöglenek - ezért kerülni is fogják azt, mert nem hülyék

HaKohen 2010.11.15. 17:30:17

@pruitt igoe:

Régi vicc a boldogult Szovjetunióból, a "pangás" korszakából:

Brezsnyevhez berohan az adjutánsa:
- Brezsnyev elvtárs, a Vörös téren többszáz ember ül. És esznek.
- Nyugalom, ezredes elvtárs, a Vörös tér mindenkié, hadd egyenek.
Egy óra múlva:
- Brezsnyev elvtárs, a Vörös téren már többezren vannak. És esznek.
- Nyugalom, ezredes elvtárs, a Vörös tér mindenkié, hadd egyenek.
Újabb óra múlva:
- Brezsnyev elvtárs, már tízezren vannak a Vörös téren. És esznek.
- Nyugalom, ezredes elvtárs, mondtam már, hogy a Vörös tér mindenkié, hadd egyenek.
- De Brezsnyev elvtárs! Pálcikával esznek.

evil overlord (törölt) 2010.11.15. 19:20:36

Poszt: nem lennék ennyire optimista:
- Kína 1 nagyságrenddel több lakossal rendelkezik, mint Japán
- elég szép pénzt hitelezett az USA-nak
- felvásárolja Afrikát kilóra

@Rodeo36: Bogár László személyesen (www.magyarhirlap.hu/velemeny/keleti_szel.html)? Bár ő tudja a különbséget milliárd és billió között.

Rodeo36 2010.11.17. 14:25:33

@bádogos: látom be vagy "bádogozva", nagyon csörömpöl, egyébként mi bajod, fáj valami? érvek semmi, böfögés? hát ilyen vagy, ennyi

Rodeo36 2010.11.17. 14:29:54

@evil overlord: csak tudnám minek fordítsam a nickedet, az ördögi még csak csak de lord a szarban? föl vagy lordozva? mit szedsz? beszélj amerikaiúl és akkor a billiók meg a milliárdok nem esnek olyan nehezedre, bár neked -ahogy elnézlek- csak bolhád meg lapostetűd lehet több mint egy billió, szegény kutyák a körnéykeden, ne menj erdőbe a kullancsok is rád várnak, vérbő hülyékre vadásznak

Rodeo36 2010.11.17. 14:41:26

@drazsé: tehát már bekaptad a "drazsét"... a fehérember -az vagyok én is, hahahah- kihalóban van, elöregszik és nem termeli magát újra, rögtön elsírom magam hallván hogy agyarmatok nem voltak rentábilisak, rablás és rablók nem rentabilitásra alapoznak: elviszem pont, ingyen van megérte a rabszolga csinálta ingyen a saját főztjét eszi és as aját buduján szarik nem kell beruházni, a feltörekvő és keméynen dolgozó távolkeleti, Afrikai és délamerikai országokat nem érdekli a nagy "nyugat" van nekik mindenük, ha nem veszik amit termelnek a saját belső piacuk is nagyobb mint amit fel tudnának tölteni, mialatt az europai és azamerikai piac telitett már több szart ingyen sem vesznek különösen nem 30%-os hitelkártyára, és minden le van rohadva kivéve europa egyes részeit ahonnan van mit exprtálni... te most abból akarsz megélni hogy a kinai majd jön és fizeti az ingyen ebédedet? hát nem... kinaiak szépen mennek vissza kinába északamerikából és európából mondván az üzlet jobb és gyorsabb otthon és még nem is kell idegen ynelveket gügyögni, hát ez a valóság, nincs ránk szükségük nekünk van rájuk szükségünk

Rodeo36 2010.11.17. 14:46:49

@FIDE SS Obersturmbannführer Pál: palcsikácskaőrvezetőazösszekrumplivirágoddal: amerikában billió máshol milliárd kapd ki a részedet, vagy pelenkázd magad a nagy bolygódon

Rodeo36 2010.11.17. 14:56:53

@Nick the dick: ha megtekintem a magyar jelenlegi viszonyokat akkor itt van már a katasztrófa és nincs is kiút belőle, a kináról szóló ömlengésed mese és csúsztatás mert ugyanúgy mint a seggfej cikkiró irigyled őket

ne analizáld, teljes a tévedésed ugyanúgy mint a zorbányinak is, remélem nem akarsz kinainak üzletelést tanitani? Marco polo már többet tudott mint te, valamit rá akarsz oktrojálni a kinaiakra és őket az nem érdekli élik a saját világukat és nem kértek tanácsot ez is a legnagyobb bosszúsága a nyugatnak, hogy kina is leszarja őket nem kell nekik a szar tanácsod az egész nyugat csődben van mert olyanok amilyenek kina meg röhög rajtunk

és igaza van

Silcon 2010.11.18. 19:20:23

The road to riches
www.economist.com/node/346598?story_id=346598

Miért volt képes Európa felülemelkedni a Kínai Birodalmon? A régi birodalomban a vezetőket képességeik, tudásuk alapján nevezték ki, melynek alapja egy vizsgarendszer volt. Egy idő után Konfúciusz mester tanításainak hatására a humán műveltség vált a tudás mércéjévé, a műszaki ismeretek alantas tudománynak számítottak. A vizsgarendszer már csupán erre a részterületre korlátozódott. A mandarinok hatáskörükkel élve megállították az idő kerekét, nem születtek újabb felfedezések. Ott álltak a gépesítés küszöbén, de nem tudtak már átlépni rajta. Erre a lépésre Európában került sor, mert legyen bármilyen sötét is az a középkor, nem volt tilos gondolkodni.

Kína további erősödése vagy bukása azon múlik, hogy milyen lesz a viszonya a tudáshoz.

Az ezredforduló körül írtam egy cikket az euroASTRA-ra, de elvitte a szerveromlás. w3.externet.hu/~gyimesif/gondolat.html

Jorge W. Arbusto (törölt) 2010.11.22. 13:31:48

@Rodeo36: Te biztos, hogy nem kínai vagy? Mert ismerek néhány itt élő kínait és nekik a szófordulatuk az, hogy a "Nyugat irígykedik" rájuk.

Egyégként sokan irrigyek Kínára. Arra a néhány dollár milliomosra és milliárdosra mindenképpen. De hogy azokra a szerencsétlen százmilliókra irigy lenne valaki, akik napi 14-16 órát dolgoznak fillérekért, azt nem hiszem. Kína addig versenyképes, amíg olcsó. Tehát muszáj a tömegeket nyomorban tartani, különben a kisebbség nem élhet jól. Ebbe semmi csoda nincs, úgy hívják kapitalizmus.

Rodeo36 2010.11.25. 05:20:49

@Jorge W. Arbusto (törölt): ugyanaz mint magyarországon azzal a különbséggel, hogy az országnak nem tartozása van, hanem 10 % nyeresége évente és az utóbbi 30 évben 300 évet ugrottak előre, közösen, ami Magyarországra nem jellemző, semmi mást nem tudsz mint irigyelni valakit, az rossz tulajdonság

Rodeo36 2010.11.25. 05:27:12

@Silcon: "csak annyit" felejtesz el, hogy Kon Fu Ce mikor élt és abban az időben mi is volt az europai kontinensen, a sötét középkor ténylegesen sötét volt és tilos volt gondolkodni a vágott sebeket tüzes vassal és forró olajjal kezelték, ha valaki megúszta az orvost volt reménye túlélésre, Marco polo sok mindent hozott onnan többek között egy hitelrendszert amit még több száz évig nem is értettek a gyepesfejűek

azért írjál, van papír bőven a NET meg elbírja

Silcon 2010.11.25. 17:37:47

@Rodeo36: A folyamatok az érdekesek. Kon Fu Ce mester előtt egyenrangúan szerepeltek a "műszaki" és a humán ismeretek az elöljárók kiválasztási vizsgáin. Akkor olyan tudás birtokában voltak a kínaiak, amivel simán vertek bárki mást. Ld. Zheng He (Cseng Ho) admirális hajóit és utazásait. Csakhogy valami félrecsúszott és idővel kizárólag a humán műveltség fedte le a tudás fogalmát. Ezért tudta a nyugati világ megelőzni őket. A görögök is komolyat léptek előre, Héron gépei és az antiküthérai lelet is komoly előrelépés volt, de a folyamat valahol megakadt.
Pusztán arra céloztam, hogy Kína és az USA versengését hosszútávon az dönti el, hogy melyik lesz a világ innovációs központja. Ebben az USA most még toronymagasan vezet. Nekünk is ez a bajunk, összeszerelő üzemből, betanított munkából nem lehet jólétet teremteni.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.11.27. 02:11:41

@Rodeo36: A fehér ember ugyan sok disznóságot engedett meg magának, de Kína esetében inkább csak kihasználta a romlottságot, sokkal kevésbé sunyi módon, mint ahogy ma Magyarország romlottságát és tehetetlenségét használják ki a gyarmatosítók.

Rodeo36 2010.11.27. 08:04:07

@Silcon: az innováció csak akkor hatalom, ha azt meg is lehet meg is tudja valósítani... orosz rakétákkal lövi fel a saját tudományos kutató műholdjait, a katonaiakat persze nem de az üzlet is, hatalmas üzlet amiben a magánszféra befektet, de az ehetetlen élelmiszerhibrideken és a tömegtermelésen kívűl már sehol sincsenek, és at elit meg a plebsz között 30 év szakadék van amit nem lehet semmi módon behozni, elúszott... érdekes, hogy megemlíted a magyar öngyilkossági sorozatot az 1987 utáni magyar innovációs eredmények nullázásával amit az ifjú titánok csináltak, mert itthon nem voltak senkik sem az akkor alkotó értelmiség között le kellett rombolni azt a mi van és azt a helyére tenni, amit ők tudtak, a semmit, azaz venni és behozni olyan dolgokat amikre semmilyen módon nem voltunk felkészűlve ugyanakkor ezek a parvenűk hatalomra kerűltek és azóta is hatalmon vannak a romok, a rombolás tetején egy jól működő magyar társadalmat leromboltak és még rombolják és semmit sem tettek a helyére mert nincs semmilyük amit adni tudnak, csak elvenni képesek még úgy is hogy rabolnak mint útonállók... és ez a romlásba vezet már bűzlik

Rodeo36 2010.11.27. 08:09:15

@Skar / kergezerge: nem értek veled egyet, mindkettőt lealázták és a belső kollaboránsok, a Petain Marschall-ok hozzásegítették a romláshoz, a magyar pervenűk rohadtabbak mint az ópiumbarlangok tulajdonosai, és mai is hatalmon vannak nemcsak rablók buták is végzetesen buták, emlékeztetlek a kinai üzletember az örménynmél is jobb pedig az örmény sokszorosan jobb mint a zsidó...

Rodeo36 2010.11.27. 08:11:17

@Skar / kergezerge: szerintem Antall és Orbán meg a pártja hazaáruló a legrohadtabb fajtából rosszabb mint egy Quizling

Mister B 2011.01.01. 16:55:06

Rodeo36:

`a fehér ember kifosztotta ezeket és rabszolgának használta ezeket az országokat és népeket, és hatalmas rablott vagyonokat rabolt ki onnan évszázadok alatt`

Feher ember? Magyarorszagnak vagy Oroszorszagnak mikor volt gyarmata? Mindketto feher orszag, nyisd ki a tortenelemkonyvet, mert valakik nagyon telebeszeltek a fejedet valamivel. Egyebkent, ha nem tetszenek a csunya feheremberek, nyugodtan felszallhatsz a legkozelebbi repulore es mehetsz vissza ahonnan jottel, legalabb nem eloskodsz tarsaiddal egyutt azon a vagyonon, gazdasagon, amit keserves munka aran valositottunk meg, hidd el mindenki orulne, ha elmennetek.

Egyebkent a feherember kulturaja, nem 1000-1500 eves, hanem, mar az okorban is letezett, i.e. kb. 1000-tol szamitva az Okori Gorogorszagtol kezdve, mielott velemenyt formalsz egy temarol, legyszives tudj is rola valamit es akkor nem teszed magad nevetsegesse mindenki elott, mint ahogyan most is tetted. Egyebkent a `szines` nepek tortenelmet is tanulmanyozd es kiderul, hogy ok se voltak angyalok...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása