Gyurcsány, a közös nevező

bazalttufa I 2009.10.31. 12:03

Bevallom, az utóbbi két három hónapban már-már olyan tévképzetem támadt (és nem csak nekem), hogy Gyurcsány Ferenc hiányzik ennek az országnak.

No, nem mint miniszterelnök, de ez az arc mégiscsak elérte azt, amire az elmúlt húsz évben másnak esélye sem volt: közös nevezőre hozta az országot - és az most mellékes, hogy a közös nevező éppen az iránta érzett utálat volt.

Eltekintve néhány holdkórostól, meg az egzisztenciálisan addikt támogatóitól, olyan földrajzi és ideológiai nagykoalíció alakult ki a személye körül (ellen), ami, úgy tűnt , lehetőséget kínál végre valami értelmes párbeszédre az utána maradt romok tetején. Gyakorlatilag bármi, amit csinált, minden jó érzésű, gondolkodásra és józan helyzetértékelésre kicsit is képes emberben, előbb vagy utóbb, de egészen biztosan kiverte a biztosítékot (arról nem is beszélve, hogy regnálása alatt egyszerre lett hiteltelen a baloldali és a liberális párt).

Tegnap este Fletó féléves hallgatás után (hogy bírta ki?) öt perc alatt bebizonyította ennek a ködös elképzelésnek a tévedését. Ez a miniszterelnökjelölti kampánybeszéd (mert az volt a legaljából-legjavából!) a sunyi politikai manipuláció olyan mintapéldája, amiért Gyurcsányt mindig is utálta az ország. Pontosan azt kínálta fel a szociknak, amire a leginkább vágynak: hitet, önbizalmat, és a szélsőségesek (az MDF-től jobbra mindenki) újult erővel való terápiás köpködését. Lelkesedést, amit egy halk elektromos fűnyírónak álcázott Bajnai sohasem lenne képes kiváltani.

Ironikus, hogy a manipuláció áldozata éppen saját pártjának választmánya volt. Nem mintha ezen meg kellene lepődni, Gyurcsány számára az országhullához nyilván a saját pártja tetemén át vezet az út. És itt meg is állnék egy pillanatra, mert ez a tetem, a szocpárté, azért nem egy elhanyagolható kísértés - elsőre azt mondanám, a szocialisták megsemmisítő vereségének érdekében talán még Fletót is hajlandó lennék egy darabig elviselni.

Viszont annak a kockázata, hogy ez a (relevancia-sorrendben) színésznek, politikusnak, vezetőnek ugyanúgy alkalmatlan, de közveszélyes operettharcos esetleg még egyszer a kezébe veheti az ország irányítását, az vállalhatatlan. Az a nagy közös boldog utálkozás, ami körülveszi, nem lehetőség, csak lila köd. Nem megoldja, csak elfedi a problémákat, mint amikor egy eleve pocsék házibuliban kiönt a klozett.

Nélküle, az iránta való közmegegyezéses utálat nélkül tán nehezebb lesz egymással szót érteni - mert azt pl. fel nem fogom, ép ésszel hogyan hiheti valaki a Bokros Lajossal díszített salátát fiskális konzervatívnak, és aggasztó nézni más ismerőseimet, ahogy haladnak az egyszerűbbnél egyszerűbb drábikista világmagyarázatok felé... És ha a Fideszben tényleg azt gondolják, hogy a Fletó-cunami elől összemenekült kétharmados többség (Csepeltől a Krisztina körútig ) akár csak középtávon együtt marad, akkor könnyű biztosan nem lesz.

De ezzel együtt, Fletó inkább írjon könyveket a baloldalról, legyen valamelyik  félnótás szubkultúra ikonja, csak közös nevező ne legyen mégegyszer!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr101488517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Színjátszókört alapít a Fidesz-frakció 2009.11.02. 15:06:02

Az október 10-i, Kossuth téren megrendezett tüntetés Lúdas Matyi-jelenetének sikerén felbuzdulva amatőr színjátszókör megalapítására szánta el magát a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának számos tagja.Pósán László a Parlament büféjében elmondta: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandacsökiboborján 2009.10.31. 14:54:07

@szkepi: szerinted az MSZP baloldali párt?

ferikefleto 2009.10.31. 14:59:48

Én csak annyit tudok, hogy amit tegnap ez a névrokonom lenyomott, az a demagóg populizmus legnagyobb magasságaiba engedett betekintést a laikusoknak. Köszönjük Fletó. Ha ez nem párosulna azzal az eszelős tekintettel és hanghordozással, minden politika iránt érdeklődő élvezné az előadást és színésznek nézné, nem bolondnak. Így viszont... Na persze itt Rákosi elvtárs is tarolta a népszerűséget annak idején, pedig ő sem volt semmi... Na meg Kádár a krumplilevesével. A sok marha meg azóta is beszopja, hogy a fasizmustól kell rettegnie, nem a tehetségtelen, kontraszelektált, a lopáson kívül mindenre alkalmatlan pártelittől, amely pártelit az elmúlt hét évben is bizonyított. Nem Gyurcsány tette, ő csak a máz volt azon a rothadó tortán, amit belülről rágtak szét a férgek. Na ebből nem csak nagyobbat, hanem frissebbet is kellene sütni, máz és férgek nélkül.

Joseph Adama (törölt) 2009.10.31. 15:02:37

@szkepi:
Én örülnék, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr visszatérne az mszp élére, és csinálna a szocialistákból egy 4,5 %-os pártot. ;)

S. Annyi 2009.10.31. 15:02:48

Csúnya dolog valakinek a halálát kívánni, nála azért.......

S. Annyi 2009.10.31. 15:04:35

@Kivlov: Meg kellett nyernie a választást, azért adta.

nyg 2009.10.31. 15:10:35

@Whitedog: Hiedelmekkel , fixálódott előítéletekkel nehéz vitatkozni. A tények mindenesetre nem igazolják ezt a feltevést. Tudtommal 2006. október 9. óta nem a megvádolt Polt Péter, hanem Kovács Tamás a legfőbb ügyész, ha tehát svindli lett volna a dolgoban, az már réges rég kiderült volna. Vagy netán ő is benne van a a mosdató csapatban? És még ki mindenki?

registraal 2009.10.31. 15:17:55

@pandacsökiboborján: Hát ez az, egyszerűen úgy érzem, hogy két szék közzé fogunk huppanni, ha akarjuk, ha nem.

Egyszerűen nincs értelmes alternatíva jelenleg. Ez a véleményem.

De, mivel a Fidesz egyértelműen nyerni fog, fontosnak tartom, hogy az ellenzék létszáma ne csak jelképes legyen a parlamentben.

Nagyon nem volna jó az egypólusú politika, a kiskirályi poszt...
A jobbikot pedig úgy fogja a Fidesz felemészteni, ahogy a Miéppel tette, okafogyottá fog válni a jelenlétük, hiába kerülnek be a parlamentbe. Meg tette ezt a többi jobboldali párttal is. KDMP, FKGP, MDF, persze lehet vitatkozni, hogy ez nem igaz, ma is léteznek, sőt együtt ülnek bent a parlamentben, de azért tudjuk jól, hogy a KDNP nem kapna sehol mandátumot, ha szembe merne menni a Fidesszel. Leányvállat. Még egy frakció, mégy egy családtag...

registraal 2009.10.31. 15:19:18

...leányvállalat...

ferikefleto 2009.10.31. 15:25:52

@registraal: A demokráciákban mindíg az tud tartósan berendezkedni, aki el tudja hódítani a "közép" támogatását. Ez a kétpárti struktúrában mindíg annak sikerül, aki jobban csinálja a kettős beszédet, vagyis a saját értékein túl, bizonyos jól hangzó, középre célzott üzenetekkel be tud oda hatolni. Ha egy struktúra nem kétoldalas, hanem mondjuk három, más a helyzet. Ilyen lesz a 2010 utáni is. A Fidesznek ezért nem érdeke legyapálni a Jobbikot, mert középen láthatóan több szavazat van, mint a keresztény-konzervatív vonaltól jobbra. Az ottani tíz százalékot egy egyesült és középre tartó ballib-oldallal szemben 2002-ben még logikusan el kellett hoznia. Most viszont, hogy az ellenfelet középre navígáló SZDSZ (főleg a fővárosban) eltűnt a politikai térképről, a szocik is balra szorulnak, a közepet pedig így megszálhatja, akár hosszú távra is a Fidesz. Ez egy kényelmes szcenárió, ezért Orbánnak egyetlen feladata van, mindíg szélre, tőle balra és jobbra sodorni mindkét ellenfelét. Így nem kell félni attól, hogy nem lesz ellenzék, de attól sem, hogy valamelyik párt ránő a Fideszre. Ezt csinálta Bethlen is annak idején. Elég sokáig tartott...

ferikefleto 2009.10.31. 15:27:48

Ja és ez egy stabil kormányzati felállás, amire ennek az országnak, meggyőződésem szerint szüksége van.

jozicsenko 2009.10.31. 15:28:39

@Whitedog: @kikakl: @registraal: @Pszt!:

18 ezer Milliárd Ft-ot tapsolt el ez a félkegyelmű

fejenként 2,5 millió Ft felett van az államadósság, az családonként 10 millió Ft, egy lakás ára

ennyi volt a baloldali (rém)álomotok ára

megtennétek, hgoy kifizetitek helyettem?

mert ez a széllelbélelt holdkóros nem fogja

jap, jobboldal: utáltam Orbánék pénzszórását, de ismerték a határokat: náluk/alattuk csökkent a GDParányos államadósság

a dicsőferikétek megháromszorozta az államadósságot

döglöttoroszlán rugdosása? lámpavasra vele, amiért a gyerekeim is a hülyesége miatt fognak 3* több adót fizetni, mint a szomszédok!

(másképp: én még elmehetek külföldre, ha éhen haltok, mert nem lesz nyugdíj, jusson eszetekbe, hogy ki miatt volt, és tapsoljatok csontsoványan a ferikéteknek!)

registraal 2009.10.31. 15:29:35

@ferikefleto: Tehát: Osztd meg és uralkodj ! .... volt már ilyen párszor a történelemben...

Vidéki 2009.10.31. 15:34:42

Gyurcsány megszólalása azt érzékelteti, hogy felajánlja, hogy vezeti majd a MSZP következő választási „harcát”.

Ebben hatalmas tapasztalatai vannak. A 2006-os választási stratégiájáról később Öszödön feltárt egy két lényeges elemet: „hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal.”

Tudjuk, mire számíthatunk jövőre a választási „harcban”.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.31. 15:41:16

@bazalttufa:

Értjük!:-) És támogatjuk!:-)

Navracsics Tibi bácsi kiadta az ukázt a fideszholdudvar-értelmiségnek és -médiának (megkérte, meggyőzte őket szépszóval, ígérettel), hogy készítsék elő a terepet Orbán Viktor elnöki diktatúrájához. Az állam romokban - a szervezett bűnözés lenyelte a politikát is -, előbb-utóbb úgyis muszáj lesz "határozottabb" lépések megtételére is. Hát inkább előbb, mint utóbb. És inkább mi, mint mások.

Értjük! És támogatjuk! :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

registraal 2009.10.31. 15:42:26

@jozicsenko: Én azért azt mondanám, hoyg köszönhetjük ezt a Fidesz alá-felül-ígéréseinek is, a számokkal lehet bűvészkedni, a KSH adatiból mindenki azt szedi elő ami neki kell,

14. havi nyugdíjjal, 2 új metróvonallal most boldogabb lennénk? Az ingyen lett volna?

A HATALOM hajszolása miatt IS, a parlamenti munka tudatos, több éven át tartó szabotálása miatt IS vagyunk ebben a helyzetben.

De, majd most jöhet a Fidesz és egy varázsütésre pl a nemzet dokija rendet tesz az egészségügyben, ezentúl minden ingyenbe fog kerülni, semmilyen adót nem kell fizetni, sőt...

Egyszerűen TUDOM, hogy ugyanaz fog folytatódni, mint ami eddig ment, tudom, hogy minden, de minden csak a "gyurcsányozásba" fog torkollani a parlamentben és kifogási alappá vállik mindaz, amiben nyakig vannak ők is. Ennyi.

Nagyon szeretném tudni, hogy mi a cél, mi a második a teendők listáján.
Mert a vállasztás meglesz, méghozzá 2/3-os. Csak utánna mi lesz, még nem tudjuk... Ideje volna elárulni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.31. 15:43:10

"ép ésszel hogyan hiheti valaki a Bokros Lajossal díszített salátát fiskális konzervatívnak"

Én eddig mindig azt hallottam az összes jobboldali médiumon, hogy a Bokros-csomagnak és a megszorításoknak semmi köze a baloldalisághoz...

Ha az érdekünk úgy akarja akkor a Bokros-csomag jobboldali, ha pedig máshogy akarja, akkor baloldali?!

Mellesleg szerintem Bokros Lajos eléggé jobboldali (mondhatni konzervatív) gazdaságpolitikát képviselt mindig is.

Persze nem kell egyet értenünk. Legfeljebb felvállalom, hogy a szerző szerint nekem nincs ép eszem. :)

ferikefleto 2009.10.31. 15:50:49

@registraal: Mondhatjuk így is, én inkább a bölcs politizálásnak nevevezném, bár abban még korántsem vagyok biztos, hogy a Fidesz rendelkezik bethleni intellektussal ahhoz, hogy ezt legalább tíz évig fenntartsa.

Ennek a felállásnak csak egyetlen, stabil és működőképes alternatívája van, ha a két oldal megállapodik és együtt szállják meg a közepet. Persze néha nagykoalícióval, néha külön, külön. Ez az osztrák-német példa, de szerintem ennek nálunk nincsenek meg a feltételei és ott is külső nyomásra békültek meg.

ferikefleto 2009.10.31. 15:55:18

@registraal: A választási ígérgetés nem egy-egy pártról, hanem a demokrácia általános állapotáról állít ki bizonyítványt.

A szocik 2002-es hadjárata, majd Medgyessy eladósító ígérgetés-kormányzása után máshogy még szavazatot sem kapott volna a Fidesz, nemhogy esélyt a győzelemre. Nyilván a gyurcsányi kampánytechnika (hazudtunk éjjel és nappal) is belekényszerítette az ellenfelet a spirálba. A nagy baj az, hogy erre volt igény és kellett két-három év, hogy leessen, az ígéret mellé hitelesség is kell. Most ezt már tudjuk (?), így a következő időszak azért lényegében lesz más. A régebbi demokráciáknak ennek megtanulására volt több évtizedük, nálunk a tanulás forradalmi sebességű volt. Ezért kíván most mindenki katarzist.

yda 2009.10.31. 15:55:54

@registraal
Idézetek Gyurcsiról,és MSzP-ről:
-Gyurcsány hasznos idiótái
-Kende-szintű MSzP-s propaganda
-Kovács egy nagy patkány
-Kovács elvtárs tökéletes macskajancsi
-Messiásnak tekintettük Gyurcsány Ferencet,akiről azt hittük,hogy képes legyőzni minden problémát
-Gyurcsány Fittelina Ferenc
-A jobbik és a fidesz legnagyobb aktivistája az elmúlt években Gy.F.volt
-A mi leköszönt Nagy Bölcs és Dicsőséges Szeretett Lángeszű Vezérünk
Ferenc Testvér Elvtárs
-Gyurcsány elkurtuk Ferenc
-Gyurcsány "Magyarország bekaphatja"Ferenc
-ennyire sz_r kormányunk és ennyire nulla miniszterelnökeink még soha nem voltak mint az elmúlt hét évben
(a folytatást ne várjátok mert még nagyon sok idézet van)

registraal 2009.10.31. 15:56:16

@ferikefleto: Nagykoalíció esélytelen, nagy még a tűz. Bár nem látjuk, hogy a saját házunk ég...

Nem vagyok tisztába a következővel, de hátha olvassa valaki aki ért hozzá:

- Ha Őszöd után a Fidesz egyszerűen kivonul tiltakozólag végleg a parlamentből, új vállasztásokat kellet-e volna kiírnia a Köztársasági Elnöknek, vagy sem ? Illetve meg lett-e volna rá bármilyen eszköze?

Mert ez is elég fontos kérdés, hogy bábjátékot láthattunk vagy alkotmányos keretek közötti politizálást csupán.

Tényleg, őszintén kérdezem.

registraal 2009.10.31. 15:58:08

@yda: mindjárt jobban is lettünk tőlle, köszönjük.

ferikefleto 2009.10.31. 15:58:54

@Spirál:

Bokros egész egyszerűen egy olyan '80-as években szocializálódott MSZMP-káder, aki már nem hitt a marxizmusban és mindent a Világbank-IMF párostól tanult, amit a makroökonómiáról tud. Ennyi. Csak azokat a módszereket akkoriban Dél-Amerikának találták ki és kísérletezgettek velük. Láttuk mi lett belőle Argentínában... Mindegy is... Ezt politikai oldalra sorolni fölösleges. Neoliberális doktríner, semmi más, hogy balos, vagy jobbos, innentől mindegy. Németországban, Amerikában és Angliában ez a jobboldal. Nálunk a bal...

registraal 2009.10.31. 16:06:34

@yda: Nézd, a neveket, pártokat ki tudom cserélni, úgy is jól hangzik.

Tovább is van, mármint ezen túlmenően valami építő jellegű, együttműködésre sarkalló javaslatod, észrevételed?

freehckr 2009.10.31. 16:07:34

@Spirál:
Bokros az IMF "könyvelője" volt (ezt fordították itthon tévesen pénzügyminiszternek), nem igazán lehet belevinni politikai ideológiát tevékenységébe... de mégiscsak a magát baloldalnak nevező kormányzat minisztere volt, hát akkor legyen baloldali. :) Egyszerűen csak meg _kellett_ felelnie "főnökei" elvárásának, még ha ezzel több tucatnyi alkotmánysértést is követett el (ugye a "csomagjához" kötődő számos, Magyarország számára negatív következményekkel együtt).

Annyit azért üzennék a nem túl tájékozott, és magukat baloldalinak gondoló Fletó hívőknek, hogy én támogatom Gyurcsány miniszterelnök-jelöltségét. Más úgysincs azon a térfélen, a legutóbbi "miniszterelnök casting" cirkusz is egy hétig tartott, még egy ilyet nem viselne el a posztkommunista MSZP gyér támogatottsága. Szóval csak benne bízhattok. Ez maradt nektek. Remélem most már minden héten lesz egy (vagy több), a tegnapihoz hasonló "mélyenszántó" gondolatokat ébresztő elmebeteg kirohan... öhm... szenvedélyes beszéde.

Arra pedig mindenképpen felhívnám a Fletó hívők figyelmét, hogy a "bizonytalan szavazók" illetve a "rejtőzködők" már nem igazán az MSZP-t választják, erre a legjobb példa a Jobbik eredménye az EP választásokon (úgymond "vérvörös" választókerületekben lettek "második erő" az MSZP előtt). Szóval jobb ha nem csak ebben bíztok a közelgő választás előtt, és megpróbáljátok arra sarkallni ideggyenge szellemi vezéreiteket, hogy gondolják át elmúlt pár évük minden egyes fontosabb mozzanatát. Esetleg a vezérkar személyi állományának megváltoztatását sem szabadna kizárnotok. Mindenesetre a vödröt ideje lenne levennetek a fejetekről, mert amit most csináltok azzal még a parlamenti küszöb sem biztos az MSZP számára, a jelen helyzetben a gyűlöletkeltés és további hazudozás nem lehet az MSZP stratégiája... többé már nem.

ferikefleto 2009.10.31. 16:17:10

@registraal:

Nem lett volna alkotmányos eszköze sem a köztársasági elnöknek, sem a Fidesznek.

Volt alktományos parlamenti többség, a képviselők nem visszahívhatók, ennyi. Ez akkor lett volna esélyes, ha valamelyik kormánypárt, vagy annak néhány képviselője kiáll és azt mondja, ebben tovább nem veszek részt.

registraal 2009.10.31. 16:21:54

@freehckr: Lényegében egyet értek veled, valóban megújjulásra van szükség, mindenki erre vár. A casting rész amúgy simán visz mindent... :-)

A gyűlöletkeltés visszon nem alaptalan, a szándékos elhatárolódás hiánya, az egyértelmű, Orbán Viktor által kijelentett szándék hiányzik. Mindaddig, amíg csak hallgat a leendő Miniszterelnök, nem fogalmaz meg egyértelmű, kertelés nélküli álláspontot, addíg a szélsőséges gondolatoknak semmi nem fog határt szabni. A demokráciában mindenkinek jogában áll véleményt nyílvánítani, de tegye ezt bizonyos, és mostmár elvárható Európai gondolkodás határain belül. A zsidózás a cigánygyűlölet mennyire fogja előbbre vinni az országunkat? (ez már nem a Fidesznek szól) A "végső megoldás" mikor fog felvetődni? Mi a tényleges cél? Miért nem gyárak építése a cél, vagy a mezőgazdaság megerősítése? Kapna mindenki munkát, önellátás jellegű gazdaságunk lehetne.

Mikor jön el már az az idő, amikor egy egységes nemzetben látunk fantáziát ?

Persze, messzire mentem most ezzel....

registraal 2009.10.31. 16:25:01

@ferikefleto:
Na ezen kellene változtatni. Főleg, hogy jelenleg is a Köztársasági elnök számomra szereptelennek és erőtlennek tűnik.
Jogot kellene formálni ilyen estre.

ferikefleto 2009.10.31. 16:27:14

@freehckr:

Azért azon érdemes rágódni egy kicsit, ki és miért sorolható az egyik, vagy másik oldalhoz.

Asszem ennek sokkal inkább kulturális és erkölcsi összetevői vannak, mint gazdasági.

Szerintem egy neoliberális program ugyanúgy lehet hiteles egy jobboldali szájából, mint egy szociális. Az érvelés ugyanis mindkét esetben megfelelhet az egyén kulturális gyökereinek. A liberális program a vállalkozás szabadságával, a kis állammal, az adócsökkentéssel és az egyenlő feltételeket megteremtő központi kormányzattal a szabadságeszmény alapjain áll, de polgári megközelítés. A gondoskodó, nagy állam, a szociális piacgazdaság szintén lehet jobboldali eszme egy kereszténydemokrata megközelítésben. Itt ugyanis a gondoskodó államé a kulcsszó. Valami ötvözete a kettőnek a mostani nyugat-európai berendezkedés. Az angolszász inkább a neoliberális, a skandináv inkább a gondoskodó irányba húz. De ötvözi a két elvet.

Ha balra koncentrálunk nehezebb a helyzet. Ott ugyanis egyértelműen a gondoskodó irányt dobja ki a gép, a neoliberálist nem.

Itt jön, amit írtam, a kulturális és erkölcsi, neveltetésbeli, vallási, stb. megközelítés. Az individualista, világpolgári, vallástalan, sőt hitetlen baloldali az úgymond liberális. Ő képviselheti a neoliberális elvet, csakis kulturális megközelítésben. Így viszont már nem baloldali, mert a szolidaritást ebbe (az egyébként Bokros által is képviselt) sémába nehéz belemagyarázni.

Ezért zsákutca a Gyurcsányizmus-Bokrosizmus-Békesizmus... Mert az indíttatásában azért balos, mert nem jobbos (hívő, konzervatív stb.), nem pedig azért, mert a tömegek jólétére törekszik, mint a megvalósult kommunizmus.

Bonyolult mi?

ferikefleto 2009.10.31. 16:28:12

@registraal:

Hát igen, de ahhoz nem a Parlamentnek kellene választani, ha pedig nem a Parlament választja, több jogkörrel kellene rendelkeznie. Ez a forma van most Romániában... Jól elvannak vele ők is.

freehckr 2009.10.31. 16:36:16

@registraal:
"A zsidózás a cigánygyűlölet mennyire fogja előbbre vinni az országunkat?"

A magyarországi társadalom nemzetközi felmérések alapján jóval toleránsabb, mint egyéb más nemzetekben (elég ha csak a minket körülvevő régiót említjük). Ráadásul olyasféle tipikus nemzetiszocialista politikai gittegyletek sincsenek, mint akár Svédországban, vagy Németországban. Ezen kívül szerencsére az elmeháborodott anarchisták is elenyésző számban vannak jelen. Tehát ez egy "nyugis" ország... lenne, ha a baloldali liberális tábornak nem állna szándékában ezeket a jelenségeket akkor is "megteremteni", ha amúgy nem is léteznek, illetve igény sincs rá. Természetesen megértem, hogy a baloldali liberális tábornak miért csupán csak ez a vesszőparipája, miért csak erről szeretnek nyilatkozni, miért csak ezt a nem létező problémát erőltetik (illetve miért vetnek be akár titkosszolgálati eszközöket is, ha egyébként nem történne semmiféle olyan esemény, amire hivatkozhatnának). Azért, mert a baloldali liberális tábor kifújt, ideológiailag megsemmisült, legutóbbi két ciklusukból eredményeket képtelenek felmutatni, kárt annál többet okoztak, potentátjaik lejáratódtak, hitelességüket elveszítették. Szakpolitikai kérdésekbe mégsem mehetnek bele, valljuk be... mert akkor jöhetne a kérdés: na és az elmúlt 8 év?! Szándékuk a hisztériakeltés, a megosztás, és a gyűlöletkeltés. Továbbá nem saját táboruk "ideológiai megújulásán" dolgoznak, hanem a közelgő választások elkerülésén fáradoznak... szemmel láthatóan.

Magyarországon nincs se "zsidókérdés", se "cigánykérdés", az erőszak és kirekesztés minden formájával kapcsolatban egyértelmű az összes parlamenti (és a többi, nem parlamenti) párt álláspontja (bár még mindig kakukktojás, mi volt a 2006-2007-ben regnáló kormányzat célja a rendőrterrorral). Magyarország legfőbb problémái (nem sorrendben): egészségügy, nyugdíjkérdés, oktatás/felsőoktatás/szakképzés, pénzügyi egyensúly, rekord államadósság, rekord munkanélküliség, és lehetne folytatni a sort olyasféle problémák említésével, amelyek nagyságrendileg magasan afölött állnak, hogy ki a zsidó, sváb, cigány, tót, vagy akár szenegáli ebben az országban.

registraal 2009.10.31. 16:38:28

:-) Ennyi izmushoz nem ittam eleget már rég óta...
Te mit kérsz, mit iszol ?

:-)

Srácok, mentem , mert itt nálunk van Halloween, itt találták ki és készítem a lányaimat hamarosan....

tony zionist 2009.10.31. 16:44:59

@Pszt!: ezt pont ti mondjátok vazzeg?
hát ki hazudott, csalt, lopott kormányzás helyett, hogy a szarból is visszahozza a kormányzást? ki zorbánozik 11 éve a büdöskurvaanyád?

tony zionist 2009.10.31. 16:48:42

registraal, pszt, whitedog - honnan lófaszból kerülnek elő megint ezek a buta gyurcsanyista állatok?

tony zionist 2009.10.31. 16:49:36

@registraal: készíted a lányaidat halloweenre? kivájod a tökfejüket? :D

ezt minden gyurcsanyista megfogadhatná...legalább nem szaporodtok tovább :D

registraal 2009.10.31. 16:53:19

@freehckr: Az utolsó mondatoddal teljesen egyettértek, mint ahogy azzal is, hogy a többség (remélem) valóban nem etnikumi alapon észleli a nemzet problémáit.

Egy jelentős számú csoport, melynek száma gyarapszik, sajnos ők visszont ebben (is) nagy veszélyt látnak, ideológiai problémává emelve azt.
Pl:
szentkoronaradio.com/files/imagecache/lead_pic/plakat_cb.jpg

De persze ezzel tisztában van mindenki, mit ahogy azzal is, hogy mint szlogen ez még az Európai Parlamenti Vászatáson is vezérmondatok egyike volt. Sajnos.
Márpedig, mint teljesen homogén csoportot kezelni, és fő célt megjeleníteni, összemosni bűnözéssel mindenkit ezáltal aki ebbe a csoportba, etnikumba tartozik, a múlt század második negyedében volt "Menő"....

És én ezzel nem értek egyett. Önmagával, mint bűnözéssel kell foglalkozni, nem szabad címkézni. Az EU államai közzé tartozunk és ha minket megcímkéznek, nekünk sem esik jól...

És ezt, mint az Uniós Parlametbe való bejutáshoz használni... hát abszurd volt, de nagyon...

Van egy ilyen a Bibliában is:
Ne ítélj, mert téged is megítélnek.

Este visszatérek.
Mindenesetre annak örülök, hogy normális, személyeskedés nélküli beszélgetéseket folytatunk itt, legyen bármi is a meggyőződésünk.

Kérek mindenkit maradjon ez így is.

Bell & Sebastian 2009.10.31. 16:53:59

@ferikefleto:

Ha van ideje, ossza csak őket tovább, támogatom a háttérből.
Végre egy kis világos beszéd, amelynek rendszerében nagyon sok az igazság.

Valaki mondta, a magyarok 80% -a tök hülye. (például a politizáláshoz is)
Sok munka van ebben a jelenségben, -vagy 60 év-, a megállapítás sajnos igaz!

freehckr 2009.10.31. 17:02:30

@registraal:
Hidd el, ha jönne egy sárga-fekete csíkos politikai gittegylet, amelyik a "pomogácsbűnözés" ellen emelné fel a szavát, nem hogy támogatókat, de tagságot se tudna nagyon építeni. Ellenben ha egy párt egy valós problémára hívja fel a figyelmet, bizony azzal lehet támogatókat szerezni... De gondolom te egy olyan ember vagy, akinek ha borús időt jósolnak a hírekben, egyből a meteorológusokat kezdi el szidni... :)

szándokán 2009.10.31. 17:08:02

Nem ertelek tufa, hogy miert nem tudsz pontosan fogalmazni. Mi az, hogy kozos nevezore hozta az orszagot? Ez nem jelent mast, mint, hogy minden egyes felnott es ertelemmel biro gyermek, aki ismeri Gyurcsanyt, az utalja, mint az ordogot. Szerintem inkabb arrol van szo, hogy aki addig is utalta, az csak megerosodott az erzelmeiben 2006 utan, es ezen felul vannak meg azok a halmazok, hogy imadja, meg szereti, meg elviseli, meg nem birja a stilusat, de tiszteli, nem erdekli, ot birja, de az mszp-tol hanynia kell stb, sorolhatnam. Fogalmazzal mar vilagosan, ird azt, hogy kozos nevezore hozta a jobboldali szavazokat az orszagban. Akik egyebkent ma sincsenek sokkal tobben, mint korabban, a masik oldal meg a tavolmaradassal bunteti a kormanyt, de ez nem azt jelenti, hogy kozos nevezon lennenek, es utalnak a Gyurcsanyt. Azt meg vegkepp nem, hogy az orszag 70 %-a a Fideszt tamogatna. Ez latszott legutobb is.
Miert van az, hogy ha leir vmit a Gyurcsany, vagy megszolal par mondat erejeig, akkor mar egybol harsonakat kell fujni, meg harangokat kongatni, nehogy szo nelkul maradjon a dolog, es utmutatas nelkul maradjanak a hivek?

Itt egy szinten masik hamis megfogalmazas: "Eltekintve néhány holdkórostól, meg az egzisztenciálisan addikt támogatóitól, olyan földrajzi és ideológiai nagykoalíció alakult ki a személye körül (ellen), ..." Mar bocs, de barmelyik ismerosomet megnezem, nagyjabol ugyanugy gondolkodik most is a Gyurcsanyrol, ahogy korabban, legyen barmilyen partra szavazo, ezen nem valtoztatott semmit az oszodi beszed sem. Aki ugy gondolkodott a dolgokrol, ahogy o, az most mi a fenenek hinne a felcsuti mellveregetos meltosagosnak, es vica versa. Ez ket kulon vilag, amit sohasem lehet kozos nevezore hozni, mert alapertekekben kulonbozik gyokeresen.

registraal 2009.10.31. 17:08:40

@freehckr: Azért(ha más hasonlat), ne járjunk teljesen kinyitott esernyővel minden nap, mert egyszer esett...

A problémát egyedien kell kezelni, erre gondolok, ne eszköz legyen, hogy "Le az esővel!"

Most tényleg mentem...

freehckr 2009.10.31. 17:15:43

@szándokán:
"ezen nem valtoztatott semmit az oszodi beszed sem"

Valószínűnek tartom, hogy akinek nem változott a véleménye Gyurcsányról és a szocialista pártról legkésőbb 2006 őszén, az a "néhány holdkóros" kategóriába tartozhat... :) De mindenesetre nem lehet egy sikeres ember, aki nem képes tanulni hibáiból, nem látja be esetleges tévedéseit...

freehckr 2009.10.31. 17:16:39

@registraal:
"a problémát egyedien kell kezelni"

És ki kezelje? A kormány, vagy politikai gittegyletek? Ha a kormány nem képes kezelni, akkor meg mi a teendő?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.10.31. 17:24:45

@freehckr:
Nekem, nem akkor változott. Én örültem az őszödi beszédnek. Reméltem, hogy most már elindulnak dolgok, mert teljesen nyilvánvaló volt már akkor is, hogy rengeteg dolog akad itt, amit bizony tényleg meg kellene reformálni. Nekem, akkor változott meg amikor láttam, hogy nem képes semmit megvalósítani a nagy lelkesedésből.

f.m.j. 2009.10.31. 17:37:19

@Lord_Valdez:

nekem meg az furcsa, hogy valaki képes az öszödi beszédet lelkesültségnak, meg tenniakarásnak látni... jujj

Talán akkor, ha másnap lemond, és mindenki akinek valaha köze volt a hatalomhoz eltakarodik a közéletből, na akkor adtam volna 1% esélyt, hogy itt másképp lesznek a dolgok, az idő engem igazolt.

@Kivlov:

halljátok, nagy mán itt is a katyvasz, ha ezen az úri blogon is Dunába lövetni akarnak, vagy ez amolyan értelmiségi, irónikus "nektek szabad"- szellemiségű izé?

registraal 2009.10.31. 17:38:49

@freehckr: Kezelésre ott a rendőrség és a bírói aparátusunk. Az eszközök, beleértve a korrupciós bűnözések felderítésére szántakat is erősebbek és hatékonyabbak kell hogy legyenek. Ez pedig csak a jelenlegiek teljes betartásával, zéro tolerancia mindenben, vagy azok kiszélesítése, sajnos a titkosszolgálati módszerek bővítésével érhető el. A bíróságot pedig ösztökélni a vizsgálatok, ítélethozatalok gyorsabb kivitelezésére. A mai tempó tarthatatlan.

Az én személyes véleményem nem Gyurcsánnyal kapcsolatban változatlan, hanem élből nem voltak kétségeim a politikai módszerek felől.

Ugyanmár, az MDF kormányzása után el kezdődött a nagyotmondás-nagyotígérgetés, a verseny remélem most befejeződik.
Ha a Fidesz képes lenne egy kicsit is a rednszerváltáskori önmagára hasonlítani és egyértelművé tenné programját, ideológiáját, tudnék rá szavazni. Igazából szerintem sokan vannak így, akik erre várnak.

Csalódtam-e az Mszp-ben? Igen.
Hiszem, hogy jelenleg nagy a különbség a másik oldalon? Nem.
Jó ez így ? Nem

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.10.31. 17:55:19

@mókusfüles bukósisak:
Nagyon egyszerű a recept. Azáltal, hogy kimondta és nyilvánosságra került, a korábbi irányvonal tarthatatlanná vált, ezzel teret nyitott a változásnak. Amellett, hogy a beszédben volt egy nagy adag lelkesítés, miszerint ők nem a benzinpénzzel fognak szarakodni, hanem most megcsinálják.

@registraal:
Dettó.

freehckr 2009.10.31. 18:02:54

@Lord_Valdez:
"mert teljesen nyilvánvaló volt már akkor is, hogy rengeteg dolog akad itt, amit bizony tényleg meg kellene reformálni"

A szocialisták retorikájában D209 eltávolítása után napi szinten benne volt a "reform hevület", illetve a grandiózus tervek... azaz 2004-től. Akinek 2006 szeptember 17-én "esett le", hogy tényleg kormányozni kellene, azzal valami baj van... :)

f.m.j. 2009.10.31. 18:07:57

@Lord_Valdez:

Nem a Feri hozta nyilvánosságra, nem is a nyilvánosba szánta, csak azoknak, akik körül férték ama asztalt...
Megmondom minek nyitott ő teret: a még több mutyinak, az egész vagyonát abból szerezte, ki is lehetne hitelesebb programnyitó? Tényleg nem benzinpénzzel szarakodtak, hanem annál sokkal többel, ha nagyon populista, és demagóg akarok lenni (és miért ne, hiszen én vagyok a nép:)) egy egész országot szartak el...
Ez így egyszerű, nem úgy, ahogy te mondod :)

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.31. 18:35:17

@on the other hand:

Ennek a postnak a felvetése félig-meddig irónia, ha ez neked fáj, gondolhatod mennyire sajnálom. Kicsit megmosolyogtató mi mindent kérsz számon egy laza gondolatfutamon, az meg különösen szórakoztató, mi mindent olvasol bele. De ha ez elvárás, mostantól kizárólag PHD disszertációkat írok ide, a konzulensi feladatokra úgy látom már meg is van a megfelelő ember. :)

Mindenesetre, a post alapja tény. Igen. Fletót ugyanolyan hálás közösségformáló erő volt szidni, mint a novemberi időjárást, és ennek köszönhetően valamivel könnyebb volt szót érteni radjobbos és libertárius ismerőseinkkel. Fleto nélkül megint kicsit nehezebb. Én meg játszottam ezzel egy sort.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.31. 18:45:16

@sötéthülye.tahóbarom:

Jó most akkor kezdjünk már el azon vitatkozni, hogy Ferit méltán vagy méltatlanul utálja az ország? Vagy miért.

Az öszödi beszédről inkább nem írok, mert az általad vázolt értelmezéséről ez a véleményem és így századjára ennél már csak sértőbben tudnám elmondani.
konzervatorium.blog.hu/2008/09/18/haza_es_a_haladas_iranya

osborne 2009.11.01. 00:27:03

utólag is:

Jobbulást mindenkinek aki hitt ennek az embernek mint politikus és hálás köszönet MSZP-nek a memóriafrissítésért!

hacsaturján 2009.11.01. 06:13:39

hu, de keméééény......!

nyg 2009.11.01. 07:48:29

@mókusfüles bukósisak: de nem ám! Egyszerűen lebukott, pontosabban párttársai lebuktatták. Vajon kilehetettek ezek a jóemberek?

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.11.01. 11:10:38

Ez a Dr Drábik János erőteljesen kúszik fel az ismertségi skálán. A gugli arra, hogy drábikista KILENC találatot ad!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.11.01. 11:35:01

@cpandacsoki: külön büszkeséggel tölt el, hogy ebből 4-et én jegyzek :D

gyors szürke 2009.11.01. 14:55:14

Hitlerről járja az a történet, hogyha az 1910-es években -komplett tehetségtelensége ellenére- hagyják kiteljesedni, mint festőt, a világ megúszta volna a II.világháborút. Ez persze hülyeség, de miközben elhűlve néztem Gyurcsányi beszédéből a bejátszásokat a pénteki műsorokban, mégis ez jutott eszembe: ha ez a láthatóan beteg ember már idejekorán a színjátszás irányába fordul, akkor kevésbé kártékonyan kerülnek levezetésre a belsejét feszítő problémák.

tarzus 2009.11.01. 19:51:50

@Whitedog:

Gyurcsány hitelességétől és latinos műveltségétől talán csak hihetetlen integrációs képességei erősebbek. Ha kell, ő képes többször is bérmálkozni, két szín alatt, lótuszülésben, kipával a fején, kelet felé fordulva, szigorúan polgári szertartás keretében!

tarzus 2009.11.01. 20:01:18

@bazalttufa:

GYF humoros, ámde túl hosszú performansza sajnos nagyon sokba került az országnak. Jó lett volna megspórolni.
Hiába, drága dolog ez a magyar parlamenti demokrácia!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.01. 20:43:24

@bazalttufa: Feri érdeme - amellett, hogy a sírba tette a szadeszt és a madöföt, és jó eséllyel a szocikat is - valóban hogy nemzeti egységet teremtett.

___________________________ (törölt) 2009.11.02. 00:05:04

@br: "Gyurcsány Ferenc a magyar Sarah Palin."

Azért ezt nem mondanám, az összehasonlításból SP sokkal jobban jönne ki. Némileg műveletlen és nem is túl okos, vagy talán csak nem jól van felkészítve a hirtelen kérdésekre, de alapvetően az alap common sense és jellem kérdéseiben nincs rosszul eleresztve. Az általános SP-ellenesség Amerikában szerintem inkább egy célzott médiahadjárat eredménye - hirtelen kérdésekre adott szerencsétlen válaszok felnagyítása, popularizálása stb.

excopp 2009.11.02. 11:27:02

t. fórumtársak!
- vki írt az őszödi beszéd sorsáról
- azt nagy valószínűséggel GYF köreiből - nagyon tudatosan - szivárogtatták ki (igaz, már azután, hogy kiderült; létezik kalóz?felvétel)
- az időzítés (vasárnap délután, a tervek szerint Orbán külföldön, ütemezett GYF utazás putyinhoz stb. ahogy ezt Kiss Balázs remekül elemezte - elgondolkodtató, hogy röviddel a hangbejátszás után előkerül a teljes szöveg gépelt változatban...)

- ettől függetlenül is; az igazi tragédia sztem nem Őszöd volt, hanem az a hirtelen hitelvesztés, amely a következő majd három év toporgását meghatározta
- GYF nem a reformjaiba, hanem a reformtalanságaiba bukott bele (mely lehetőséget a beszéd győzelme után szűk féléven belül nullára radírozott)
- ő már sosem lesz Me., mert nem LEHET (ellentétben pl. a reformer Dzurindával, aki bár elbukott, de még lehet esélye; és lehetne - bár nem most - Schrödernek is, bár aligha hagyja ott a gázvállalatot)

- az viszont egyáltalán nem baj...
- ezen nem segítenek az efféle performance-ok sem

f.m.j. 2009.11.02. 12:37:05

Amúgy tudja valaki, hogy a Gyurcsánynak milyen jellegű a betegsége az ő pszichéjével?

f.m.j. 2009.11.02. 12:37:54

bocs, de az is többrétegű lehet, mint a hagyma :)

Tilikov (törölt) 2009.11.02. 15:17:18

Ez a cikk is csak azt mutatja, hogy még mindig Ferkó bűvöletében éltek. Az ő szavait ismételgetitek, ő a közbeszéd tárgya, pedig már rég háttérbe vonult. Fletó bá hipnotizál benneteket, mert tetszik vagy sem, de van neki stílusa, amit a többi politikusról nem lehet elmondani. Jól jön nektek, hogy őt szidhatjátok, addig sem kell a Viktorkát dicsérni, hisz nincs is miért. A Feri összehozta neki a nyerő pozíciót, de attól ő még mindig egy unalmas fapofa marad. Mondhattok akármit, szerintem a Fletó egy karakter, a Vitya a nyomába sem érhet, mert ő egy niemand, őt nem lehet se gyűlölni, se tisztelni, mert egy jellegtelen figura. Én visszavárom a Ferit, amikor leszerepelt ez a duplanulla.

Josef (K.) 2009.11.02. 18:03:31

@bazalttufa:

Tisztelt Bazalttufa!

Egy feketeöves szarkenegető precizitásával keveri bele Bokros Lajost a legújabb gyurcsányozós cikkébe:

"fel nem fogom, ép ésszel hogyan hiheti valaki a Bokros Lajossal díszített salátát fiskális konzervatívnak "

Nyilván a konziban íratlan szabály, hogy Bokrosba minél többször kell belerúgni, akár beleillik a témába, akár nem. Arról persze nem szól a fáma, hogy a 2002 utáni (Medgyessy és Gyurcsány fémjelezte) gazdaságpolitikának a legkonzekvensebb kritikusa éppen Bokros volt. Ahol tudott, ott szót emelt ellene már 2002-től, míg a Fidesz 2002-ben lihegve szavazta meg a 100 napos programot, sőt még 2006-ban is 14. havi nyugdíjat ígért (erre felhívom @Kivlov: figyelmét is). Tisztelt Bazalttufa, Ön komolyan azt gondolja, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája (már amennyit ismerűnk abból) közelebb áll az európai konzervatív gazdaságpolitikához, mint Bokrosé (az ő gazdasági elképzeléseit, a fideszével ellentétben, részletesen megismerheti - pl. az írásaiból)?

Legnagyobb tisztelettel:
K.

cooper (törölt) 2009.11.02. 18:12:49

De a nap kérdése akkor is az, hogy Orbán
Viktor és Mikola István beoltatta-e magát a H1N1 vírus ellen a komcsi oltással? :D:D:D:D

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.02. 19:12:30

@Josef (K.):

Tisztelt Josef (K.)

Ön félreérti, vagy félre akarja érteni, amit írtam. Az adódó jelzőket visszagyömöszöltem a kukába. Nehezen fért bele.

1 A saláta az MDF-re vonatkozott, mert a hiv fiskális konzervatív "programjuk" mellett ugye simán bedobnak vérbeli populizmust is, ha éppen az hoz több hasznot, és ha azt hiszi, hogy az MDF vezetésének, a saját bevallása szerint 3 éve még baloldali közgazdász ( fiskálisan tényleg konzervatív, de gazdaságpolitikában azért már ugye közel sem olyan egyértelműen az ) Bokros Lajos fontosabb mint egy látványtál tetején elhelyezett dísztök, akkor önt még súlyos csalódások fogják érni. Most Bokros van a zászlón (a brüsszelin amúgy), de fogadhatunk, vajon 3 év múlva is rajta lesz.

Ennyi volt a Bokros Lajosra és az MDF-re vonatkozó mondat mögött, és gyurcsányos összemosást, kenegetést ebbe még egy Herényi Károly is csak nehezen olvasna bele. Egyébként meg lesz szíves azelőtt értelmezni a cikket, mielőtt.....

(a legnagyobb tiszteletét meg lehetőleg ne feketeöves szarkenegetőknek tartogassa, mert ez kínosan álszentül hat. Vagy, vagy. ) :)

econo 2009.11.02. 20:02:59

@bazalttufa: Egy bukott közgazdászpalánta Bokrost szapulja. Snassz.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.02. 20:32:24

Ez kezd érthetetlen lenni. Azt mondtam, hogy Bokrost az MDF díszként használja, puszta érdekből, mert éppen ő volt az akivel megugorhatták az 5 % ot, mi ebben a besározás meg a szapulás?

osborne 2009.11.02. 20:54:57

@econo: egy-két kommentes nickek védik a nemzetközileg elismert közgazdász-sztár Bokros Lajost. Klassssssz ;]

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.02. 21:02:57

@bbjnick:

Üdv. Én viszont, dögöljek meg, nem értem. Milyen terepelőkészítés a diktatúrának?

Kifejtenéd? :) Kíváncsi lettem.

Josef (K.) 2009.11.02. 22:18:45

@bazalttufa:

Tisztelt Tufa!

1. Örülök, hogy elismeri, Bokros "fiskálisan tényleg konzervatív". Bokros esélyes arra, hogy az MDF kormányfőjelöltje legyen (Dávid Ibolya maga nyilatkozta, hogy "személy szerint örülne ennek".) Ezek után nehéz értelmezni az Ön megjegyzését : "ép ésszel hogyan hiheti valaki a Bokros Lajossal díszített salátát fiskális konzervatívnak". Most persze jöhet ismét azzal, hogy az MDF emellet "simán bedob vérbeli populizmust is". Na mármost a Fidesz ennél sokkal populistább (100 napos program megszavazása - az MDF nem szavazta meg -, 14. havi nyugdíj, stb.). Tehát az Ön szavaival megkérdezhetnénk: "ép ésszel hogyan hiheti valaki a Fideszt fiskális konzervatívnak?". Az MDF ebben hitelesebb, Bokros méginkább.

2. Kínosan árulkodó volt az, hogy nem válaszolt a Bokros vs Fidesz kérdésemre, és másra terelte a szót. Kérdezem: Ön szerint Bokros programja vagy a Fidesz "programja" áll közelebb az európai konzervatív gazdaságpolitikához? (Itt megjegyzem, hogy Bokros gazdaságpolitikája leginkább az FDP-re hajaz, de így is közelebb az áll európai konzervatív gazdaságpolitikához - lásd Merkel-FDP összeborulás -, mint a Fideszé.)

3. A jelzőkről és a kukákról. Nem féltem Önt, nagyfiú már. Ön sem fogja vissza magát (finoman szólva) a jelzők tekintetében, pl fenti blogbejegyzés.
Ennél sokkal több belefér a maga kukájába, rég kitágult az már.

"(a legnagyobb tiszteletét meg lehetőleg ne feketeöves szarkenegetőknek tartogassa, mert ez kínosan álszentül hat. Vagy, vagy. )"
Sok ismerősöm van, akiket tisztelek, és vannak közöttük feketeöves szarkenegetők is. :)
Gy.k. (azt hiszem itt szükség lesz erre is): Magának álszentül hat? Ismeri az "irónia" szó jelentését? Nézze meg az értelmező kéziszótárban, utána választ kap a "vagy,vagy" kérdésére.

Testvéri üdvözlettel:
K.

bz249 2009.11.02. 22:52:26

@Josef (K.): mijaza a fiskálisan konzervatív? Spórol az erőforrásokkal?

FDP szlogenek:

Bildung ist ein Bürgerrech-> az oktatás polgárjog
Mehr Netto aus Brutto-> több nettót a bruttóból
Arbeit muss sich wieder lohnen-> A munka legyen újra jobb választás
Freiheit starken, Bürgerrechte schützen-> A szabadságot erősíteni, a polgárjogokat megvédeni
Steurn runtern, arbeits rauf-> Adókat le, munkát fel
Die Mitte starken-> A középosztályt erősítjük
Deutschland kann es besser-> Németország többre képes

Mintha Bokrost hallanám...

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.02. 23:16:53

Tisztelt K!

Ami az MDF-et illeti, két dolgot megállapíthatunk.
Bokros nem pártpolitikus és az MDF-es "vezető pozíciója" teljesen kiszámíthatatlan volt még akár csak fél évvel előtte is. Nem következett az MDF addigi politikájából (aminek szimbóluma a meglehetősen baloldali indítású tisztelet társaságával kötött natúr érdek-, vagy elvtelen-szövetség), hacsak a kispártoknak jutó "felelős költségvetési politika" zászlóvivőjének logikus (hiszen ez volt a szabad pálya) tét nélküli szerepét nem számolom ide. Az MDF arcot ( a Bokrossal teljesen disszonnáns Habsburg Györgyöt hozzáadva arcokat) keresett az 5%-os célfotóhoz. A két egymással semmilyen összefüggésben nem álló ember mutatja meg világosan, hogy plakátarcként és nem a párt irányvonalaként számítottak rájuk. Aztán kiderült, hogy Bokros ennél azért jobban eladható és létezik az a néhány %, akik vevők erre, amiért már érdemes újramárkázni a pártot.

Ha a történteket ennél többnek gondolja, akkor nem veszi figyelembe, hogy Bokrosnak az MDF-ben nincs semmiféle hátországa és mivel nem pártpolitikus, ezt nem is tudja, de valószínűleg nem is akarja megteremteni. Súlyát a párt választási érdekei adják, tehát mindíg akkora, amekkorát engednek. Nem a médiában megjelenő képről (interjúsűrűség)beszélek, hanem az MDF döntéshozatali rendszeréről. Éppen ezért, tartom ezt a vonalat, ill ennek a látszatát tévedésnek.

Ami a Fideszt illeti, szerintem ön is pontosan tudja, hogy ny-európai sőt angolszász értelemben vett jobboldali gazdasági szakemberek és gazdaságpolitikusok bőven vannak a Fidesz tájékán (van baloldalibb, majdhogynem szocdem irány is). A Fidesz kormány első 2,5-3 évében tudjuk hogy az előbbi, a választási ciklusban az utóbbi dominált. Ha az első három évet számolom, akkor bizony nem is olyan egyértelmű a távolsági verseny ny-európától.

Választás előtt, ez a k-európai valóság, egyetlen győzelemre esélyes párt sem emleget olyat, amit egy 5%-os igen(választás előtt még Merkel sem az adócsökkentéssel, pláne nem a szociális háló megkurtításával kampányolt).

Josef (K.) 2009.11.03. 11:35:07

@bazalttufa:

Tisztelt Bazalttufa!

Nagyon érdekes kommentet írt. Sok mindennel egyetértek, sok mindennel nem. Sajnos most egy előadásra kell készülnöm, és nagyon le vagyok maradva (ráadásul beteg is lettem), így most nincs időm részletesen válaszolni a kommentjére. Remélem pénteken már tudok válaszolni (erre és @bz249: kommentjére is). Kérem várjon türelemmel.

Köszönöm türelmüket.
Üdvözlettel:
K.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.03. 13:48:44

@bazalttufa: több, mint 1 éve figyelem, hogy görcsölve, izzadva mennyire nem tudtok mit kezdeni Bokrossal, pont annyi hozzáértésről bizonyságot téve, mint a megye II. meccsek szurkolói egy alaposabb kocsmai hangolás után.

Azok az érvek amit bedobtatok soha egyetlen egy szakmai szempontot sem tartalmaztak, csak politikai jelzőkkel való dobálózást.

Ha van egyáltalán olyan közgazdász végzettségű köztetek, aki 2-3 évet dolgozott is piaci területen, mondjuk valamilyen elemzőként, akkor az tudhatja, hogy ez így nagyon gyík. Mert amit kritizálni kellene az itt van:
www.es.hu/index.php?view=doc;21945
www.es.hu/?view=doc;21946

Ehhez eddig körömpiszoknyi lövése sem volt senkinek.

Ha meg nincs releváns ember, akkor vagy szerezzetek be végre valakit vagy egyszerűbb lenne beismerni, hogy a sajátos ellitista ideológiagyártásba a gazdasági kérdésekkel nem tudtok mit kezdeni.

Amúgy az is óriási tévedés, hogy Merkel nem vállalta fel a rac. lépéseket még a választások előtt, mert pont a szocdemek ezekkel kapcsolatos ellenállása miatt jelentette ki már előre, hogy az FDP-vel szeretnének szövetséget, akik ezen lépéseket vagy többet is támogatnak/támogattak

@bz249:

Merkelt sokan a CDU belül neoliberálisnak" bélyegzik", nekik telejesen keresztényi és konzervatív az, ami Bokros programjában is már több éve szerepel/hangoztat (pl. tandíj, vizitdíj, eü. biztosítások stb.)
Hasonlókat hajtott végre Szlovákia is egy POLGÁRI és magyar pártot is tartalmazó koalíció segítségével, amit több akkori cikkből ellenőrizhetően Bokros lekövetet és támogatott. Az eredmények ismertek. A brit konzervatívok megint nem véletlenül őt jelölték az EU pénzügyi bizottságba
Csak Magyarországon van az a skrizofénia, ahol a jelenleg vezető 3 párt full komcsi vagy szoci retorikával érvel függetlenül a magukra vett jelzőktől

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.03. 13:49:57

@erőspista: jav.: az a skrizofénia=ez a skrizofénia

bz249 2009.11.03. 14:31:56

@erőspista: ugye tudja, hogy az eü biztositasok non-profit alapon mukodnek Nemetorszagban? Ugye tudja, hogy Nemetorszagban nincsen olyan, hogy allami keretszam az egyetemeken? Ugye tudja, hogy Nemetorszagban ahhoz az orvoshoz megyek, amelyikhez jol esik?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.03. 15:19:27

@bz249: és most mire válaszoltál, ha egyáltalán ?
Mer van a volt, meg a lesz egyrészt. A választások meg most voltak, de már azt megelőzően is:

"EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügy finanszírozásának növekvő gondjait az Uniópártok és az FDP a bürokrácia csökkentésével, az állami és a magán-biztosítás összehangolásával, jobb megelőzéssel és nagyobb öngondoskodással, nagyobb versennyel orvosolnák. Az SPD a fentiek mellett minden jövedelmet bevonna az egészségügy finanszírozásába. A Zöldek összevonnák a magán- és az állami biztosítást és mindenki ereje szerint fizetné a biztosítási díjat – a hiányt a költségvetés pótolná. A Balpárt eltörölné a vizitdíjat és az egyéb önrészt és ismét nyújtana teljes fogorvosi, szemészeti szolgáltatást a biztosítottaknak.
"

Josef (K.) 2009.11.03. 15:44:32

Nem haladok az előadássommal, de nem bírtam ki, hogy ne írjak. (Vagy éppen azért kommentelek, hogy ne kelljen az előadással foglalkozni? :) ) @erőspista: , Önnel nagyon sok mindenben egyetértek, nagyon szép kommentet írt. Azonban ismerjük el, hogy @bazalttufa: kommentjében is nagyon sok igazság van. A kulcs mondat bazaltufánál szerintem ez:
"Választás előtt, ez a k-európai valóság, egyetlen győzelemre esélyes párt sem emleget olyat, amit egy 5%-os igen (választás előtt még Merkel sem az adócsökkentéssel, pláne nem a szociális háló megkurtításával kampányolt)."
Ennél pontosabban nem is fogalmazhattam volna! Ezért fontos, hogy legyenek parlamenti kispártok, az ő mozgásterük teljesen más. Csak ilyen kispártok tudnák jelenleg kimondani azokat az igazságokat, amelyekről sokan hallani sem akarnak (pl a 100 napos program nem jó az országnak), ő általuk diffundálódhatnának szét az ilyen gondolatok. Az MDF elindult ebbe az irányba - sajnos sok kacskaringóval :(, ezt elismerem. Bokros azonban pontosan ezt a szerepet vállaja már évek óta magára. A kölcsönös MDF-Bokros közeledéssel talán egy "átalakult MDF" egy ilyen realista szócsővé válhat . A vezető 3 párt (Fidesz, Mszp, Jobbik) mellett elférne egy ilyen hang is a parlamentben, nem értenek egyet?

bz249 2009.11.03. 16:08:58

@erőspista: itten van e a koalicios szerzodes (az FDP oldalarol, hogy ne erje szo a haz elejet), hasonlitsa ossze Bokros elkepzeleseivel (tudom a koalicios szerzodes csak propaganda-anyag, tehat a kulonbseg abbol ered, hogy nem merik felvallalni Esz Lajos forradalmi gondolatait)

mitmachen.fdp.de/files/363/Koalitionsvertrag2.pdf

keresse meg benne a tandijat es hogy mennyire kulcsszerepet szannak benne neki...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.03. 17:44:43

@Josef (K.)@bz249: a valószínű nagymértékű egyetértés/nemértés miatt vagy ellenére a neten tegeződnék továbbra is ;)

a helyzet az, hogy a belinkelt szöveg a választások előttről való, de számolatlanul találni hasonlót magyarul (bocs, de mein deutch ist übershlecht)
tehát látszik, hogy az öngondoskodást, versenyt a CDU már akkor bevállalta, az adócsökkentést mindkét párt megígérte, az FDP konkrétan a 25-45-ös tartományból 10-35-ig való csökkentést propagálva. És pont itt a bibi, hogy nálunk mindenki a nyilván hazug igérgetésekkel (13-14.havi nyugdíjak, 100 napos és megszavazása stb.) nyomul függetlenül attól, hogy aztán konkrétan is kibukik (Őszöd), úgy, hogy nekünk nincs a némethez, de még a szlovákhoz hasonló költségvetési, gazdasági tartalék. Ez vegytiszta hazárdjáték, majdsegítvalaki alapon, de a demagógok addik is szétlophatják a maradékot, amíg hataomban vannak/kerülnek.
És azt is vegyük észre, hogy az egyetlen valós sikert pont az FDP könyvelhette el a válság és szigorkodásaik ellenére, mert a CDU is rosszul szerepelt sokévtizedes önmagához képest

custos · http://jehu.blog.hu 2009.11.03. 17:50:16

Az a "közös nevező", amelyről ebben az írásban szó van, csupán a magát nemzetegésznek képzelgő (szél)sőjobb mániája.

bz249 2009.11.03. 19:36:28

@erőspista: az a helyzet, hogy a belinkelt dokumentum az október 26-án elfogadott 2009-2013 közötti kormányprogram (a parlament nem tudom elfogadta-e, de a pártok ebben állapodtak meg). Tehát a választások után készült. Persze lehet, hogy megpróbált átverni az FDP honlapja, de ebben miért hazudnának? Az új kormány egyik első lépése amúgy az (alanyi jogú) családi pótlék 120€-ról 150€-ra való emelése volt (pont mint Lajos, ő is az egyik lépéseként hozzábuzerált a családi pótlékhoz).

Én hajlandó vagyok elfogadni, hogy Bokros világszerte elismert közgizda és ő a mainstream nyugat egyetlen magyar képviselője. Egyet viszont nem, hogy Lajos programja nagyon hasonló az FDP-éhez. Vannak benne hasonló elemek, de amúgy a Fideszé inkább közelebb áll hozzá.

Ez amúgy nem jelent semmit, tehát ettől Bokros nem lesz több vagy kevesebb. Elvégre semmi okunk feltételezni, hogy egy 80 milliós, erős jogkörrel rendelkező tartományokból álló, Európa egyik vezető gazdasági, technológiai és katonai hatalmának számító Német Szövetségi Köztársaság és a centralizált, 10 milliós, félperiférikus Magyarország problémáit ugyanazzal a recepttel kell kezelni.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.04. 22:39:04

@bz249: nem akartam nagyon szájbarágós lenni, de:
1. 5 perc guglizással kijön, hogy mi volt választás előtt No-ban. Az FDP minden tekintetben radikálisabb volt, mint a CDU, hangsúlyosan a kampány idején. Tehát egy a CDU-nál is szigorkodóbb programmal érte el történelmi sikerét. Ezzel együtt a CDU is bevállalt adócsökkentést, és nagyobb öngondoskodást, tehát nem igaz bazalttufa ezirányú megállapítása, másrészt a koalíciós szerződéskor a CDU felpuhította az FDP keménykedését, hisz onnantól már közös nevezőt kell képviselni, de ez választások után van
2. Örülök, hogy a végén szerinted kiderül, hogy a Fidesz programja közelebb áll a német szabaddemokratákéhoz, de mintha ők nem ezt reklámoznák (etatizmus elméletben és gyaókorlatban), illetve folyamatos liberális anyázás, ahogy itt is
3. A végén meg leírod, hogy bár a Fidesz programja áll közelebb a német FDP-éhez, nem lehet a két országra azonos recdepteket alkalmazni. Akkor most a Bokrosi megközelítés azért jobb, mert nem annyira német ?????

A leglényegesebb mégis az, hogy programja Bokrosnak van, ott fennt, Magyarországra szabva. És nagyon nem ugyanaz a 95-ös válságkezeléssel (családi pótlék), amit megint csak demagógok mosnak össze. Eddig sem te, sem a konzi (1,5 év alatt) nem tudott azzal kapcsolatban érdemi észrevételt megfogalmazni, ami nem kötelező, csak nem kellene játszani a nagytudásút a semmire.

bz249 2009.11.04. 23:50:02

@erőspista: najó tehát

1.)

a.)megközelítés mit akart az FDP (és a CDU)?
- adócsökkentést, mert ezzel tudják enyhíteni a középosztály terheit
hol van ennek a fedezete?
- a tulburjánzó szociális transzferekben
mit kell tenni?
- levágni a tulburjánzó szociális transzfereket és a felszabaduló pénzből adót csökkenteni

b.) mit akar Bokros?
- reformokat

Érzed a különbséget?
(Guido Westerwelle bármely random kérdésre azt válaszolta, hogy adócsökkentés... nyilván mert egy populista barom; Bokros Lajos meg azt, hogy reform)

2.) olvasd el a koalíciós szerződést, ha nem megy a német akkor fordíttasd le valakivel... nagyrészt a Fidesz programja fog visszaköszönni

3.) Attól, hogy valami működik Németországban, miért kellene, hogy működjön Magyarországon? Sikítófrászt kapok a Fidesz oktatási javaslataitól, mert azt játsszák, hogy vezető ipari hatalom Magyarország. Németországban tényleg a kutatás-fejlesztésbe kell nyomni a pénzt, otthon meg nem. Németországban tényleg zöld energiát kell csinálni, mert így válhattak a világ vezető szélkerék és napelem exportőrévé, mi meg soha nem leszünk azok.

Vagy mégis milyen ellentmondást látsz abban, hogy a Fidesz programja hasonlít a német kormányprogramra, de ettől az még nem feltétlen jó minden területen?

Vége: Nem én kezdtem az FDP programjához hasonlítani Lajosunk terveit. Szóval vedd ki azt a szálkát a szemedből mert be fog gyulladni.

Még egyszer, hajlandó vagyok elhinni, hogy Lajos világszínvonalú szakember (bár azóta is abból él, hogy 95-ben meg merte nyomni a bankóprést, de tőlem legyen). De ne hasonlítsátok a német kormánypártok programjához az övét, mert nem olyan, köze nincs hozzá, más a kiindulási alap, mások a hangsúlyok és más a megvalósítási terv (még egyszer ez nem feltétlen baj).

evil overlord (törölt) 2009.11.05. 14:27:27

@bz249: Kedves bz249!
Azt hiszem sokan utálni fognak, de írtam egy hosszabb "elemzést" az erőspista által hivatkozott 2 cikkről. Nem célom Bokros fényezése, nem hasonlítom össze másokkal, és kizárólag az ott leírtakkal foglalkozom.

A vezetői összefoglaló: Bokros egy összetett refromcsomagot javasol az egészségügy, oktatás, nyugdíjrendszer, közigazgatás és közteherviselés területén. Szerintem helyes a meglátása, hogy a jelenlegi rendszer rossz színvonalú, drága és fenntarthatatlan, és ezen rendszerek reformálása (bármennyire gyűlölt is ez a kifejezés a Pojáca regnálása óta) nélkül az adócsökkentés (igen, ezt is javasol) önmagában nem elég.

Aki nem kíváncsi a téveszméimre Bokros kapcsán, az ne olvasson tovább.

Bokros hosszasan értekezik arról, hogy (zárójelben az én véleményem):
- túl kevesen fizetnek túl sok adót (igaz)
- túl sok az inaktív (igaz)
- az újraelosztás skandináv szintű (ez nem feltétlenül lenne baj egy protestáns etikájú országban, de 40 év államszocializmus után már az)
- drága, rossz színvonalú és korrupt állami szolgáltatások (igaz)

Öt terület átfogó reformját javasolja: egészségügy, oktatás, nyugdíjrendszer, közigazgatás és közteherviselés
1. Egészségügy:
- szolgáltatók erőfölénye a beteggel szemben (igaz)
- nincs kínálat oldali verseny (ezért sokat tett a dicső Molnár-Horváth duó)
- azt is el kell látni, aki nem fizet semilyen járulékot (ajánlom a holland rendszert, ott csak a 18 éven aluliaknak nem kell biztosítást fizetniük)
- Nyugat-Európában nem látják el a biztosítás nélkülit, ergo nem vonzó a fekete munka (ezt nem tudom megítélni, de az ötlet jó)
- szimpatikusak neki a 2006-2007-es reformok (nekem már kevésbé, pl. a gyógyszer-gazdaságossági törvényt elszabták, a kórház megszüntetéseket és kórházi ágyszámcsökkentést nem dolgozták ki elég alaposan, a pénzkivonás nem reform stb.), de hiányolja a minőség javulását (jogosan) és a szolgáltatók versenyét (gyakorlatilag lehetetlenné tették)
- támogatja a több-biztosítós rendszert (lehetne jó is, de nem ebben az országban), de úgy, hogy mind a biztosítók, mind a szolgáltatók között legyen verseny
- a beteget a szolgáltatókkal szemben támogató, jól informált és szakértelemmel rendelkező intézmény szükségessége (tényleg jó lenne, de ő erre a célra a biztosítókat használná, én meg nem)
- kötelező magánbiztosítók az állami TB mellé, de nem lehet eltérő ár, nem utasíthat el senkit, azonos szolgáltatás (azaz az amerikai anomáliák elleni védelmet javasol, de szerintem erre nincs feltétlenül szükség magánbiztosítókra, egy rendbeszedett, komoly revíziót végző állami TB is elég.
- a szolgáltatók a biztosítók kegyeirért versengenek (szerintem a betegek kegyeirért kellene, de ehhez igen komoly OEP ellenőrzés szükséges)
- a szolgáltatók tulajdonformája nem érdekes (OK), de az alkalmazottak ne legyenek közalkalmazottak (ez nem tudom miért olyan fontos: könnyebb kirúgni a rosszat és jutalmazni a jót?)

2. TB
- öngondoskodás és önkéntes szolidaritás ötvözete legyen (OK), ehhez többpilléres endszer kell (ez még rendben is van, de a magánegészségbiztosítók hogyan hozzák be az öngondoskodást?).
- ha megfelelő színvonalú a szolgáltatás, akkor az emberek hajlandók a szolidaritásra, de ezt tényleg a rászorulókra kell költeni (OK)
- csökkenő TB járulék (de jó lenne)
- fix havi 10k MINDEN 18 év feletti polgártól (járt Holandiában? Ezzel egyrészt a fekete ill. minálbéres munka visszaszorulna, és tényleg csökkene az aktívak terhelése )

3. Nyugdíjbiztosítás
- a felosztó-kirovó rendszer további reformja - ld. Lengyelország, Svédország - a rendszer pénzügyi egyensúlya miatt (nem tudom ott mit csináltak)
- a politika ne tudjon belepiszkálni (jogos!)
- a járulék legyen rögzített - svéd minta - , mértéke jelentősen befolyásolja a versenyképességet, a pénzügyi stabilitás miatt a járadék lebeg. Nem lehetséges választási célú nyugdíjemelés (helyes). (A magyar demográfiai helyzet tekintetében a fenntarthatóság nagyon fontos, csak azt kellene kitalálni, hogy a "kisnyugdíjasok", akik eddig nem tudtak félretenni, emberhez méltóan tudjanak élni.)
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett. Nos, ez ellen kell ma leginkább küzdeni." (tökéletesen igaza van)

4. Közoktatás
- túl sok a közintézmény és az önkormányzat (OK)
- legyen nagyjából egyenlő minőségű oktatás az általános és középiskolában (ha ez nem jelenti az "elitiskolák" kinyírását, akkor OK)
"Élesen merül fel két alapvető kérdés. Egyrészt az, hogy a kicsi falvak népességmegtartó erejének megőrzésénél fontosabb-e az esélyegyenlőség. Másrészt lehetséges-e az esélyegyenlőséget nagyságrenddel javítani a mai szétaprózott iskolahálózat megtartása mellett." (1. Miért hal ki a falu, ha nincs iskola, és a közeli kisvárosba kell járnia a gyereknek? Miért nem vagyunk képesek amerikai, német mintára összevont iskolákat és iskolabusz szolgáltatást létrehozni az 5. évfolyamtól? 2. Méretgazdaságosság: értelmesen összevont iskolákkal ugyanakkora költség mellett jobb színvonalú oktatást lehet biztosítani.)
- jó az alacsony diák-tanár arány, de csak egy bizonyos határig, + a ráfordításoknak korlátosnak kell lenniük (OK)
- a fix költségek nagy aránya miatt a fejkvóta alapú finaszírozással baj van, ezért az önkormányzatnak ki kell egészítenie, a kisebbek iegészítő támogatást kérnek, de ekkor nő a ráfordítás anélkül, hogy javulna a minőség (igaz)
"Ideiglenesen elfogadható megoldás lehet a felsőtagozat összpontosítása valamelyik előnyös fekvésű faluközpontban" (nem ideiglenes kellene legyen)
- szűnjön meg a közlakalmazotti státusz a verseny miatt (ld. egészségügy) vagy legalábbis közalkalmazotti jogállás, de jóval nagyobb teljesítményarányos mozgó­bér (ez még rendben is lenne)
- szakközépiskolák és a szakmunkásképzők arányának növelése (jogos, alig van fiatal szakember)
"járási szintű önkormányzatok helyreállítása lenne célszerű, de nem a mai alsó szintű önkormányzatok mellett, hanem azok helyett" (teljesen egyetértek)
(ami kimarad, az a tanárok - és normális diákok - védelme az antiszociális diákok ellen, ki lehessen rúgni a destruktív diákokat, súlyosabb esetben (testi sértés et al.) fiatalkorúak börtöne stb.)

4/B Felsőoktatás
- túlméretezett és szétaprózott, túlkereslet áll fenn (az elejét nem tudom megítélni, az utóbbi igaz)
- nincs mindenhol jő minőség, és inkább csak a munkaerőpiac tudja, a diákok, szüleik nem (többé-kevésbé igaz)
- túlképzés még a jó minőségű intésményekben is (bizonyos szakokon igaz, máshol meg hiány van)
- ugyan egyre több magyar hallható megy ki az EU-ba tanulni, de a fordított irány nem nő és ez a színvonal rovására megy (SOTE-n elég sok külfödi hallgató van, de a trendet nem ismerem)
- kint végzett hallgató nem jön vissza (majd hülye lesz)
- túl nagy az ellenállás a felsőoktatásról a reformok ellen, fenntartva a langymeleg posványt (az egészségügyre ez egyértelműen igaz, a felsőoktatásban is többé-kevésbé igaz lehet)
- a 77 felsőoktatási intézményből meghagyni 20-25-t, a többit nem beolvasztani, hanem bezárni (az állami finanszírozáson belül ha nem is ennyire radikálisan, de nem ártana némi csökkentés)
- az intézmények vezetésében az észak amerikai modell - főként világszínvonalú külső tagokból álló fenntartói tanács - átvétele (elhiszem, hogy pl. Simonyi nem adná a nevét egy szar egyetemhez, de nem tudom, hogy ez mennyire lenne elég. Jobban bíznék valami független/állami minőségbiztosító szervezetben, mely az oktatás színvonalát méri, és ezzel súlyozva kapnák az intézmények a fejkvótát)
- közalkalmazotti státusz megszüntetése (ld. feljebb), oktatói és kutatói teljesítmény javadalmazása (lenne értelme, de nehéz mérni)
- fejkvóta helyett fix összegű állami támogatás (ezzel az a baj, hogy míg a fejkvóta miatt nem rúgják ki a hülyét, addig a fix támogatás miatt túl sokat rúgnak ki)
- tandíj (ez elvileg megoldaná az előző problémát, de Magyarországon túl sok tehetséges diákot zárna ki. A gyurcsányi tandíj kifejezetten szar ötlet volt, de mit lehet várni egy olyan pojácától, aki még soha nem hallott a graceful degradation-ről.)
"felsőoktatási intézmények minősítése, rangsorolása közismert és széles körben elfogadott kimeneti teljesítmény-mutatók alapján, az állami támogatás összefűzése a rangsorban elért helyezéssel" (francba, ellpta az ötletemet)

Eddigiek eredményei
"Majdnem mindenhol a verseny válik az uralkodóvá, normává pedig a minőségi munka." (ha az első nem is mindig szükségesm de a második elengedhetetlen)

5. Közteherviselés
- a reform nem az egykulcsos személyi-jövedelemadóval, hanem az adóék kisimításával kezdődik (és itt meg is állhat)
"A döntő láncszem nem az adókulcsok divatos csökkentése, hanem az adózók (adóalanyok) körének bővítése és az adózandó jövedelem (adóalap) szélesítése" (Jawohl!)
- 10%-os adó a minimálbérre, majd apróbb lépésekkel növelni, így várható a gazdaság fehéredése (OK)
- adóreform a költségvetés bevételeinek csökkennése nélkül (elvileg OK, de akkor miért baj, hogy 50%-os az újraelosztás?)
- a kivételek részleges/teljes megszüntetése, a lassan emelkedő adókulcs mellett (smerve az itthoni viszonyokat, a nyugdíj jellegű megtakarítások utáni adókedvezményt meghagynám, visszaállítanán a gyerekek utáni adókedvezményt)
- a vállalti adórendszer egyszerűsítése (csak helyeselni tudok), az EVA megszüntetése (ezzel már nem, igaz, hogy én is EVÁs vagyok), mert az adóelkerülés melegágya (az igazi adóelkerülés az ÁFÁs cégekben történik költségeléssel és fekete munkával, az EVÁs legalább fizet adót, sőt egyre többet. Az igaz, hogy az eredeti kulcsnál gyakorlatilag az állam adott pénzt az EVÁsnak és nem fordítva)
- helyi iparűzési adó megszüntetése (jogos), felváltása értékalapú ingatlanadóval (saját tulajdonban működő családi vállakozásnál ez elég nagy szívás lehet)
- osztalékadót ismét fel kell emelni a személyi jövedelemadó határkulcsának szintjére + egészségügyi járulék, hogy ne legyen osztalékként, hanem bérként vegyék ki a jövedelmet (ehhez elég rendesen sökkenteni kell az SZJA-t és a járulékokat, vagy tényleg húz mindenki az országból. Mikro- és kisvállalkozásnál még lenne is értelme, de nagyobb ill. külföldi tulajdonú cégeknél már nem.)

Kapok egy Lancia Thesist, mint hozzáadott értéket előállító véleményformáló?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.06. 00:05:06

@evil overlord: elolvastam, majd megnéztem (totalcar.hu/tesztek/thesisbem/) és inkább újra olvastam, hogy az élményjelleg mégse vesszen el annyira ;)
Igen, pontosan a lényegi dolgokról kellene tételesen agyalni, s nem azon lefagyni, hogy valaki ezt reformok kritikus tömegeként foglalja össze.
Ennek megfelelően folyt. köv.

osborne 2009.11.06. 20:29:43

Demokraták, ébresztő!

Válságban (aka Megszűnik) a Demos

nol.hu/belfold/20091105-valsagban_a_demos_

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.07. 16:36:32

Most csak egy dologra:
A biztosítók pont azért tudják hatékonyan képviselni a beteg érdekeit, mert ők fizetnek végül a korháznak, orvosnak. Ezért többszörösen megnézik megfelelő volt e az ellátás, gyógyszerek, nem volt túlszámlázás. Persze kell és van is kiépült rendszereknél egy + felügyelet, mint a fogyasztóvédelem, ami külön belemászhat vitatott esetebe. Ez, ha kelően erős biztosítja azokat a kereteket, amin belül a verseny optimalizál: beteg színvonalat kap, orvosok rendes fizut, és összességében hatékonyabb rendszert, mint az állandóan hiányos állami verziók

evil overlord (törölt) 2009.11.07. 20:23:15

@erőspista: Az a baj, hogy a biztosító a saját érdekeit képviseli (ld. US), az államnak kőkeményen figyelnie kell, hogy ne a beteg szívjon, azonban az itteni korrupciómeghajtású demokráciában ez nem működne (ott is vannak bajok).
Az amerikai egészségügyi rendszer nagyon rossz hatásfokú, a GDP 16%-át költik el (míg pl. Svédországban csak 9%-ot), de a lakosság egészségügyi állapota nem annyira jó (ebben persze nemcsak az eü. rendszer a bűnös, ahol a lakosság több mint fele túlsúlyos, ott nem lehet csodát várni). Bizonyára nemcsak a magánbiztosítók tehetnek erről, hanem a rengeteg műhipaber miatti drága felelősségbiztosítás is komoly tényező.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.08. 02:14:50

@evil overlord: most meg senki nem védi a beteget rossz ellátástól vagy gyenge technikai színvonaltól, csak az orvosok lelkiismerete (van olyan akiknél van, meg olyan is akiknél nincs) + a felügyelet, amit Havas Szófia olyan kommer módon el akar takarítani, míg az említett esetben újabb kontroll tényező lenne a biztosító, akit kontrollál a piac és felügyelet
az USA-ban tényleg észnél kell lenni, de itt jön be az öngondoskodás, és érdekes módon Obama terveit a kiterjesztett eü-re egyre több ember ellenzi, pláne, hogy az eddigi öngondoskodók pénze bánná, illetve a színvonal csökkenésétől tartanak
amúgy konkré példa, hogy régi ismerős egy egyetem laborjában dolgozva , és az egyetemen tanulva rendelkezett olyan kaliberű biztosítással, hogy az a feleségére is vonatkozott és lányuk születése 15 dollár extra adminisztrációs költséggel járt mindennel együtt
Hollandiában járva a biztosító velem faxoltatott le minden leletet a magyar biztosító és kérdezett ki telefonon, hogy minden rendben és megvolt e, mert csak ez után kapta a korház a pénzt tőle, ez a kontroll amit említettem. És igaz , hogy néhény éve volt már, de a biztosítás napi 200 Ft-ba került kb.

evil overlord (törölt) 2009.11.08. 14:29:00

@erőspista: A biztosító két okból lehet érdekelt abban, hogy ügyfelének jó minőségű ellátást szerezzen:
- a műhiba rendbetétele többe kerül, mintha eredetileg is jól látták volna el (kivéve persze, ha sikeresen kinyírják a beteget)
- hogy megtartsa az ügyfelet. Ismerve az általános magyar biztosítási (szolgáltatási) színvonalt, lehetne válaszatani a szar és a fos között..
A biztosító proftija szempontjából viszont az is a cél, hogy csökkentse a költségeit, amit legkönyebben a kifizetett eü. szolgáltatások "szabotálásával" tud megtenni (lehet ilyen híreket hallani az USA-ból).
Lehet hog ymaradi vagyok, de mi a bánat az öngondoskodás az egészségügyben? Ez nem olyan mint a nyugdíj, ahol kisebb a szórás a kifizetésben (jó eséllyel megéri az ember, valamint örökölhető - bár ha dicső posztkommancsaink így folytatatják, akkor ez utóbbinak csengetek). Elvileg figyelembe lehetne venni az egészséges életvitelt, és eszerint differenciálni a díjakban, de nem hiszem, hogy itthon ez átmenne az AB-n (Bokros sem akarja).
Az USA-ban bizonyos krónikus betegségek esetén nem köt biztsítást az emberrel magánbiztosító, ill. ott próbálnak kibújni a fizetés alól, ahol csak tudnak (emlékeim szerint múltkor büntették meg emiatt a Kaiser Permanente céget). Az USA-ban amúgy gyakran összefonódik a biztosító és az ellátó: az ellátó nem egyszerűen szerződik a biztosítóval, hanem maga a biztosító üzemelteti az ellátót.
Én is úgy hallottam, hogy Hollandiában elég jól működik a magánbiztosítói rendszer, de nem szabad elfelejteni, hogy Nyugat-Európában egyrészt elég jelentős a fogyasztói öntudat, másrészt van annyi társadalmi szolidaritás, hogy nem lehet "rablókapitalista" biztosítókat üzemeltetni.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.11.09. 23:26:17

Az egészségügy kapcsán egy apró analógia jutott eszembe.

Az áram és vízművek privatizációjánál mekkora rikácsolás jött a baloldalról, hogy nem lesz extraprofit, VERSENY lesz, ami letöri az árakat!

A válság után Kiss Péter, Bajnaival szinkronban szólította fel az áramszolgáltatókat, hogy fizessenek be a krízisalapba 2-2,5 milliárd forintot az extraprofitjukból!

"Elvileg akár ötszázmilliárd forint is az áramcégeknél maradhat az idén azáltal, hogy a magyar áramárak nem követik a nemzetköziek zuhanását. Ez havi több ezer forintot jelent a számlánkban."
forrás: Népszabadság nol.hu/gazdasag/lap-20090423-20090423-62

Érted? Ez az összeg az idei költségvetési hiány durván 2/3-a!
Majd miután szépen letisztáztuk, hogy akkor mégiscsak krva jól járt valaki a közművek privatizációjából, csendben megjegyzem, hogy az extraprofit ellenére július 1-től 7,5% -al emelték az áram árát.

Egyszerűen be kell látni, hogy az MSZP/SZDSZ, ha beleszakad sem tud versenyhelyzetet kikényszeríteni. Igaz, 20-25% -os korrupciós ráta mellett az akarat sem lehet meg erre. (Nem hiszem, hogy tudnál akár csak egyetlen olyan privatizációs sikertörténetet, ahol ne ugrottak volna meg drasztikusan az árak... a legnagyobb baj, hogy ennek ellenére a legtöbb helyen színvonalnövekedés se volt a szolgáltatásokban.)

A fenti példát is idevéve, de úgy általában szinte mindenre elmondható, hogy ismerve az állam szabályozási potenciálját és az amerikai modellt, nekem köbö halálfélelmem lenne egy profitalapú biztosítórendszer bevezetése után minden orvosi kezeléskor.

btw.
Bokrost pedig lehet isteníteni, de gyakorlatilag a fűnyíró elven kívül nem alkalmazott semmit. Amit tudott lenyesett, bátor dolog volt, szó se róla, de ettől nem lesz valaki közgazdasági lángész. :o)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.11. 23:48:07

@bazalttufa:

"Milyen terepelőkészítés a diktatúrának?"

Alapos terepelőkészítés egy elnöki diktatúrának:-)

Elemeztem a rendelkezésemre álló információkat és erre a következtetésre jutottam:-) De, mondom, ha szándék tiszta és a cél nemes, támogatjuk:-)

ü
bbjnick

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.12. 19:20:53

USA aktuális, pedig még mindig több ott a zseton
www.hirszerzo.hu/cikk.elhibazott_obama_egeszsegugyi_reformja_.129757.html

"Az állami gondoskodás alternatívája a működő piac, ahol a fogyasztó biztosítót és szolgáltatást választ, így A piaci viszonyok a kórházakat is rákényszerítenék arra, hogy rugalmasabbá, költséghatékonyabbá váljanak, s a betegre fókuszáljanak pontosan tudatában lesz a költségeknek is.. A hatékonyságot sokkal könnyebb a fogyasztó, mint bürokratikus rendszabályok révén kierőszakolni. Ez az egész jóléti rendszert összhangba hozná a gazdasági és demográfiai realitásokkal, s fenntartható maradna. "

Mország aktuális: www.hirszerzo.hu/cikk.hazat_az_orvosnak_orvost_a_hazanak_-_veget_ert_a_demonstracio.130063.html

meg ez is:

index.hu/belfold/2009/11/10/lemondanak_fizetesuk_egy_reszerol_a_satoraljaujhelyi_orvosok/?rnd=975

ugyanonnan:
index.hu/belfold/ebf0706/

Nem úgy tűnik, hogy betegnek-orvosnak olyan hű de jó dolga van

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.11.12. 19:29:37

@evil overlord: azért a számaiddal kapcsolatban az első cikkből:
"Miközben a védelmi kiadások folyamatosan csökkennek, a jóléti kiadások állandóan nőnek, 2050-re el fogják érni a GDP 18 százalékát."
És a jólétinek csak része az eü. Az USA eü rendszernek tényleg vannak durva húzásai, amikor pl. nem köthetnek biztosítást bizonyos betegségű emberek, ami inkább barbár, mint keresztény felebarát a republikánus háttér ellenére. de jól látszik, hogy a több esetén is mennyire figyelnek a működőképességre. Mi úgy teszünk, mintha ez nem lenne pénz kérdés, aztán ki is bukik, hogy ja, mert nincs már egy fillér se a működtetéshez

evil overlord (törölt) 2009.11.23. 21:07:41

@erőspista: A 16% innen van: en.wikipedia.org/wiki/Health_care_system
Érdemes megnézni a per capita költést és a várható élettartamot is. GDP arányosan US a legnagyobb, per capita Norvégia megközelíti, de a norvégek baromi gazdagok, a többi fejlett ország jóval hátrébb van.
A US számok stimmelnek, megnéztem az OECD-nél:
www.oecd.org/document/16/0,3343,en_2649_34631_2085200_1_1_1_1,00.html

Az amerikai műhibaperekhez pár adalék:
- doki reanimál az utcán egy klinikai halottat, aki utáni bepereli, mert volt nála egy DNR (do not resuscitate) utasítás, és megnyeri a pert!
- belgyógyász orvos (nem sebész, szülész!) a bruttó jövefelmének kb. felét biztosításra költi
- a szülész-nőgyógyászok 80% elhagyja a pályát (műhibaperek miatt)

"A hatékonyságot sokkal könnyebb a fogyasztó, mint bürokratikus rendszabályok révén kierőszakolni."
Ezzel egyetértek, de itt nemcsak hatékonyságról, hanem biztonságról is szó van. Ráadásul nekem semmi bajom a versennyel az egészségügyben, de szerintem a szolgáltatók és nem a biztostók között kell lennie.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása