Haza és a haladás iránya

bazalttufa I 2008.09.18. 08:24

Ausztriában hétfőn havazott, New Yorkban csődöt jelentett a Lehman Brothers, nálunk az őszödi beszéd premierjének második évfordulóját élte túl a kisebbségi kabinet. Derűs jó reggelt mindenkinek!

Winston Churchill megfogalmazása szerint a demokráciával szembeni legjobb érv, öt perc beszélgetés egy átlagos választópolgárral, de mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nekünk ehhez a konklúzióhoz elég két percre bekapcsolni a híradót. Múlt héten például eldőlt, hogy a rendszerváltás vezető konzervatív pártja végleg a szocialistáknál köti le a hitelkeretét (a stratégiai gondolkodáshoz Tisztelet a Társaságnak), ezen a héten az is, hogy Gyurcsány Ferenc a magyar politikai történetírás legkiválóbb rövid távú túlélőbajnoka.

A nemes évforduló alatt történt események tanulsága valósággal szántja a párhuzamot a pesti aszfaltba. Napra pontosan két évvel ezelőtt egy kompon hallottam meg először a bizonyos beszédet és két perc múlva húsz autóból szólt ugyanaz a rádió, az autókban mereven tátott szájú emberek. Azokban a percekben az egész országban némán, tátott szájjal tisztelegtek az emberek a hirtelen felbukkanó nyers valóságnak és talán ez volt az egész történet utolsó igazán őszinte pillanata. Azok a tágra zárt szájak. Mert attól a pillanattól kezdve, még néhány óra zavart csend után, az országot lassan olyan köd lepte el a politikai paletta minden oldaláról, ami évekre lehetetlenné tette az értelmes, legalább a valóság csírájához ragaszkodó közbeszédet és ebben nem a köd a kínos, nem az abszolút gátlástalan hazugságok rétegei. Az a politikában éppolyan munkaköri leírás, mint máshol a fizetetlen túlóra.

A negyedik demokrácia történetében először fordult elő, hogy a misztikus figura, aki éjszakánként megdézsmálja a veteményt, a pangás és a reménytelen újrakezdés soha el nem fogható felelőse, egy technikai hibából kifolyólag hirtelen ott állt az éjszakai reflektorok fényében. Az ország népének ez egyszer nem kellett a mindenféle indítékokkal terhelt krónikások magyarázataira szorulni. Maszatolásnak esélye sem volt, a misztikus figura egy ország színe előtt rágta két pofára a salátát. Pontosítok: egy egész ország hallotta felvételről, amint ezt bevalotta és közölte a tettestársakkal, hogy a napi fejadagot emiatt mostantól csökkenteni kell, de nem ártana az egész veteményt is újragondolni, mert az ebben a formában nem tartja el a falut.

A jobboldallal szemben egyik leggyakrabban elhangzó vád a beszéd kapcsán: ha addig is tudtátok, hogy hazudnak, ugyan miért háborodtatok fel azon, amikor ez bebizonyosodott. Legyünk őszinték. Én azon a napon nem láttam olyan jobboldalit, aki a nyilvánvaló döbbeneten túl ne csillogó szemekkel, hangjában lelkesedéssel tolmácsolta volna a történteket. Számukra az a nap - ha nem is tudatosan -, az igazuk bizonyosságának győzelmét, az újrakezdés ígéretét, a fehér lapot jelentette. Nem hitték, el sem tudták képzelni, hogy a világ ugyanabban a mederben folyik tovább. Pedig így történt.

Tudatos manipuláció szándékával, vagy önáltató hiszékenységből, a pár nappal később már értelmiségiek, újságírók százai mondták a beszédet olyan fordulópontnak, mely nem csak a négy éves kormányzati munka totális csődjét, de a "megalvadt kádári struktúrák" felszámolását is jelenti egyben. Másokat és önmagukat győzködve állították, a miniszterelnök kényszer, a Fidesz visszatérésének démonikus lehetősége okán tette a semmit négy éven át. Igazolást hamisítottak utólag a lógásra, egy ígéretért cserébe.

Törvényszerű volt a csalódás, vagy akkor előreláthatatlan? A beszéd obszcén brutalitása, az ország helyzetének és a fájdalmasan beszűkült lehetőségek nyers feltárása, nem a mi fülünknek szólt és ennek a jelentőségét máig félreértik. 2006 nyarára az ország gazdasági helyzete valóban megrendült, nem egyszerűen letért az egyensúlyi pályáról, de belátható távolságra került a költségvetési összeomlás is, az államháztartás hiánya az őszi korrekciók nélkül több mint 11%-ot ért volna el. Nagyjából az őszödi beszéd pillanata volt az utolsó, amikor a rohanó szekeret megállíthattuk a szakadék előtt és ezt a miniszterelnök megtette. E nélkül ugyanis az ország romjai, minden bizonnyal porrá zúzták volna a Magyar Szocialista Pártot Gyurcsány Ferenc politikai tetemével együtt. Jobb esetben. Rosszabb esetben egy zavargásokba fuldokló a felelősök lincseléséért kiáltó országban nagyon is valószínű lett volna a baloldal büntetőjogi felelőségre vonása valamilyen formában (ha apróbb ügyekben is), de a hatalomra kerülő jobboldal szinte bizonyosan akadály nélkül zúzta volna szét szocialisták teljes anyagi és egyéb hátországát. Hogy Gyurcsány Ferenc "bátorsága" akkor az országnak vagy sokkal inkább saját magának és pártjának szólt, azt az elmúlt két év hajszálpontosan megválaszolta. Az eszetlenül, bármiféle átgondolt tervezés nélkül lezavart reformláz a költségvetési összeomlás, és ezzel a miniszterelnökre és pártjára leselkedő instant veszély elmúltával félelmetes gyorsasággal tűnt a semmibe, hogy a helyét az a büdös ködösítés és taktika vegye át, ami a párt és a miniszterelnök túlélését leginkább szolgálja. Az őszödi beszéd nem volt sem bátor, sem fordulópont, mindössze az újkori magyar demokrácia történetének egy szomorú állomása. Egy párt és annak vezetője túlélésének akkor egyetlen lehetséges módja, melyet a a baloldali értelmiség tévesen a saját és az ország megmentéseként értelmezett, és ezzel véglegesítette saját bukását is. Akik ezután is a baloldal szívére hajtják fejüket, csupán a selejt, és az álomvilágba ragadtak társasága. A többieknek maradt a zavart kínos feszengés, a szégyen.

Hétfőn a parlament megszavazta egy értelem és kilátás nélküli kormány miniszterelnökének túlélését. Vele együtt megyünk a következő túlélő-állomásig. Tudja valaki, hogy merre?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr20668954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.18. 08:56:09

Ki tudja, merre...
A lényeg, hogy Gyurcsány az Úr a cseresznyefán és nagyon kapaszkodik. :]

fromdtod 2008.09.18. 09:08:37

Az ilyen mondatok miatt nem lehet beszélgetni: "Akik ezután is a baloldal szívére hajtják fejüket, csupán a selejt, és az álomvilágba ragadtak társasága." - Miért kell ezt beleírni. Embereket megbántani azzal, hogy selejtnek nevezed. Ezt sose fogom megérteni.

gravi_t 2008.09.18. 09:38:51

aki még ezek után is bármit elhisz a baloldalnak, az tényleg selejt, és álomvilágban él.

CrL 2008.09.18. 09:52:05

nem selejetek, ez túlzás de mindenképp frusztráltak vagy kiábrándultak. vagy támadnak védekezésképp. erősen MSZP-s rokonaimat kellidéznem a kormányválságról:

"de akkor ki fog itt kormányozni?!? Orbán?!?"

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.09.18. 09:56:09

"Akik ezután is a baloldal szívére hajtják fejüket, csupán a selejt, és az álomvilágba ragadtak társasága."

és ezek a selejtek bármikor 50%+1 szavazatot tudnak csinálni bármilyen választáson.

gravi_t 2008.09.18. 10:04:58

kormányzásnak azt nem nevezném, amit az emeszpé csinál, tehát valaki legalább kormányozna. és igen, valószínűleg a zorbán lesz az. miért? ki legyen inkább? a semjén? vagy az ibolya? kóka? veres? kispéter vagy szekeres? vagy magdi?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.18. 10:05:01

a balos szavazók jelentős része az ő aranykorukat akarja újraélni. ezt várják el az mszptől, amiből csak egy M betű hiányzik a megüdvösüléshez.

bámulatosan egyszerű a képlet: az emberek pontatlanul emlékeznek. az adót, az elvonást, a munkanélküliséget, az ügyeskedést mind a rendszerváltáshoz kapcsolják, pedig az ott volt már a 80-as évek közepétől.

nézzük csak, ki is váltott rendszert? hát nem a szocialisták, sőt. őket váltották le, és lám, hogy elbaszták! mindent elrontottak, ami előtte szép és jó volt.

de majd visszatérnek még az mszmp szellemi örökösei, és majd mindent megcsinálnak, de ehhez idő kell. hagyni kell őket kibontakozni. egyébként a nácik kerülnek hatalomra, és ki tudja mi lenne még.

Hit ez, kérem. bár ez ellen nem lázadnak a szuverén értelmiségiek.

CrL 2008.09.18. 10:12:40

gravi_t: bajnait várják, hogy beadja a derekát

CrL 2008.09.18. 10:13:30

akit most a 'fideszes kémek' megfigyeltek, nem véletlenül

max_headroom 2008.09.18. 10:34:59

bazalttufa 2008.09.18. 08:24:
"Rosszabb esetben egy zavargásokba fuldokló a felelősök lincseléséért kiáltó országban nagyon is valószínű lett volna a baloldal büntetőjogi felelőségre vonása valamilyen formában (ha apróbb ügyekben is), de a hatalomra kerülő jobboldal szinte bizonyosan akadály nélkül zúzta volna szét szocialisták teljes anyagi és egyéb hátországát."

Jó cikk, de ez az a mondat, amivel - sajnos - nem tudok egyetérteni. Bár tudnék, de nem megy. A szocialisták anyagi hátországát szétzúzni ma már sokkal, de sokkal nagyobb feladat lenne, mint megalázó mértékben felülmúlni őket egy választáson. A négy év eltelik, a nép felejt, aztán jönnek megint.

gravi_t 2008.09.18. 10:57:59

CrL, ja, őt el is felejtettem...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.18. 10:59:43

Mibe fogadunk, hogy a 2011-es tüntetések jelszava "Áruló Orbán!" lesz? Természetesen árpádsávos zászlók alatt, a szokásos arcok vezetésével. Akkor is szét lesznek verve, akkor sem fog érdekelni. Döbbenetes az itt tapasztalható naivitás. XD

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.09.18. 11:01:31

max_headroom,
"A szocialisták anyagi hátországát szétzúzni ma már sokkal, de sokkal nagyobb feladat lenne"
Nagy feladat, de azért nem lehetetlen, ugye?
Pl. kemény korrupcióellenes törvényekkel, felelősségrevonásokkal. Ez persze hoza magával egy kis collateral damage-t is a saját hátországban, de szerintem hosszú távon nagyon megérné. Sajnos tényleg kicsi rá az esély...

CrL 2008.09.18. 11:30:23

Úlfhéðinn: miből gondolod, hogy nem Feri nyer? ;]

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.18. 12:27:54

CrL · teaszalon.blog.hu/ 2008.09.18. 11:30:23

Ha akarod, erre is fogadhatunk, ma ilyen fogadós kedvemben vagyok. :]

sprenczl 2008.09.18. 14:07:29

Az összes volt MSZMP-s, KISZ-es, III/x-es, stb. főkádert vagy be kellett volna zsuppolni a dutyiba '90-ben, de legalábbis eltiltani a közügyektől 50 évre. Antallék ehhez gyávák voltak, ott el is lett gusányizva. Felelősségre vonni amúgy sosem késő -ld: nácivadász zsidók-, nálunk is azt kellene....htp://kisgazda.info

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.18. 14:08:53

Fölhívom a figyelmet, a selejt mellett ott szerepel az álomvilágba ragadtak társasága is. Hogy ki miért ragadt az álomvilágba, az már a magánügye.

max_headroom

Azért gondolj egy olyan szitura, amikor nem 4-5, de akár 30% életszínvonal csökkenés áll be, igazi válság, elszabadult indulatokkal, stb. Azt gondolod, a hatalom kemény fellépése a szocik bázisával szemben ebben a z esetben is lehetetlen volna?

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.18. 14:35:31

a selejt-álomvilág mondatot kibontva:
selejt: aki nyelvével Ferenc ülepében követi a mester minden fordulóját.
álomvilág: aki mindennek dacára, még illúziókat táplál, anyagi érdek nélkül.

A kettő természetesen nem választható el élesen egymástól.

_andris 2008.09.18. 14:58:21

Nagyon találó cikk. Én sem a beszéden, hanem azon háborodtam fel akkor, hogy maradhat minden a régiben. Abban a demokráciában, amiben naivul hittem, le kellett volna mondania. A botrány után egy héttel kitett gyurcsányi blogbejegyzés volt igazán dühítő: "már hogy ne hazudott volna, ha nem teszi, akkor a nem demokrata fidesz nyeri a választást!"
Beindultak a mindkét oldali ködgépek, (sőt a kint maradt tüntetőket számítva három oldali).

Sajnos más párt vagy oldal szívére sem tudnám lehajtani a fejemet.

Mi0 2008.09.18. 16:21:32

Ne becsüljük le a baloldal büntetőjogi felelősségrevonásának lényegeségét (ha apróbb ügyekben is), ezekben a nehéz időkben minden ötezer forintos feljelentési eljárási illeték sokat számít az államkasszának, plusz az a néhány derűs perc, amit az ügyészségi titkároknak okozhatunk ezzel, gondterhelt korunkban anyagiakban szinte kifejezhetetlen érték...

max_headroom 2008.09.19. 06:11:06

refuse/resist! 2008.09.18. 11:01:31:
"Nagy feladat, de azért nem lehetetlen, ugye?"

Per definitionem nem lehetetlen, jogszerűen viszont aligha lenne kivitelezhető.

"Pl. kemény korrupcióellenes törvényekkel, felelősségrevonásokkal. Ez persze hoza magával egy kis collateral damage-t is a saját hátországban, de szerintem hosszú távon nagyon megérné."

Nézd, a magyar pártfinanszírozási törvényből gyakorlatilag egyenesen következik a korrupció.
Megérné, persze, de kinek? Mert a politikai élet szereplőinek, akik erre az állapotra rendezkedtek be, biztosan nem. És ne legyenek illúzióink; a "jobboldalnak" ugyanúgy nem érdeke a változás, mert a saját gazdasági hatalmuk megerősítésére ők pontosan ugyanazokat az eszközöket használják.
__________________________________________________

sprenczl 2008.09.18. 14:07:29:
"Az összes volt MSZMP-s, KISZ-es, III/x-es, stb. főkádert vagy be kellett volna zsuppolni a dutyiba '90-ben, de legalábbis eltiltani a közügyektől 50 évre."

Egyetértek.
__________________________________________________

bazalttufa 2008.09.18. 14:08:53:
"Azért gondolj egy olyan szitura, amikor nem 4-5, de akár 30% életszínvonal csökkenés áll be, igazi válság, elszabadult indulatokkal, stb. Azt gondolod, a hatalom kemény fellépése a szocik bázisával szemben ebben az esetben is lehetetlen volna?"

Igen, sajnos azt gondolom. A szocialista párt és holdudvara elsősorban az MDF kormány alatt szedte össze magát anyagilag (privatizáció + olaj). Bármi is történt akkor, mára elévült - az elkövető felelősségre nem vonható, nem büntethető.

Arról nem beszélve, hogy rengeteg forró pénz off shore cégeken keresztül jön vissza Magyarországra, a külföldi vagyonokra pedig nem terjedhet ki a vizsgálat.

Egy durva életszínvonal-csökkenés felszínre hozhat indulatokat, de szerintem még attól sem egyenesednének ki a kaszák. Mert csakis egy forradalmi helyzetben lehetne bepótolni a rendszerváltoztatáskor elmulasztott felelősségre vonásokat.

Ismétlem, én lennék a legboldogabb ember a világon, ha kiderülne, hogy tévedtem - de el kell tudni különíteni, hogy mit szeretne az ember, illetve hogy mire van reális lehetőség.

MEDVE1978 2008.09.19. 11:18:47

Messzebbről kezdeném. 2006-ig politikai váltógazdaság volt Magyarországon. Az akkori választás volt a kulcs. Sok ma magát jobboldalinak mondó ember azzal áltatja magát, hogy az MSZP vagy Gyurcsány a FIDESZ besározásával nyerte meg ezt a választás. Szerintem nem, ezt a választást a FIDESZ vesztette el, de nagyon durván. Éppen azért mert a kampánya egyik eleme (rosszabbul élünk, mint négy éve) szemenszedett hazugság volt. A 2002-2006-os időszak éppenhogy arról szólt, hogy az állam túlterjeszkedett és osztogatott, mint az őrült.
Ha Orbánék nem így fogják meg a dolog végét, hanem arra koncentrálnak, hogy konszolidáció kell vagy legalábbis nem a lehetetlent akarják elmagyarázni a polgárnak, akkor nyertek volna.

A kampányban az MSZP végig azt hazudta, hogy minden jól meg, az őszödi beszédben Gy.F. pontosan ezt tette helyre. Érdekes, hogy írja Bazalttufa mennyire nagy hatással volt ez több jobboldalira, meg a tátott szájakra. Én nem voltam meglepve azon, hogy volt egy ilyen beszéd vagy hogy egy politikus ilyeneket mond. Azon mondjuk meglepődtem, hogy ez nyilvánosságot kapott.
Utólag így visszanézve, jót tett volna a magyar politikai kultúrának, ha GY.F akkor lemond.

Ha Gyurcsány 2004-2008-as karrierjét nézem, akkor nem az őszödi beszéd vagy a kampány végighazudozását látom a fő problémának. A fő gond az, ami idén történt, mégpedig a reformfolyamat megállása. Magyarországra ráfért volna némi kapitalizálódás, nézetrendszerben és gazdaságilag egyaránt. Lehet Gyurcsány elképzelését elitistának és betegen felülről vezéreltnek nevezni, ugyanakkor a szomorú valóság az, hogy az átalakulás, modernizáció, nyugatiasodás soha nem fog bekövetkezni a tömegek egyetértésével. És ebből a szempontból Orbán sem fog leülni egyeztetni Kádár népével, hogy most fájni fog, de kirúgunk a közszférából X ezer embert.

Az ország szempontjából nézve Gy.F kényszerpályán mozog a koalíció felbomlása óta. Azóta gyakorlatilag nincs kormányzás. Minél tovább tart ez az időszak, annál rosszabb.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.09.19. 11:52:55

Egyetértek Medvével egy pontot leszámítva. Az, hogy egy kampány hazugság nem probléma, eddig se volt az, ezután se lesz. A gond az volt, hogy a Fidesz kiengedte a gumiszobából Mikolát, Kövért és társait...

Google 2008.09.19. 12:03:21

Számomra ez a nap - a te szavaiddal élve - továbbra is: az igazunk bizonyosságának győzelmét, az újrakezdés ígéretét, a fehér lapot jelenti. Nem jelentette, jelenti.
De kellett még ez a két év, hogy mindenki megmutassa a kártyáit. Az értelmiség, a Nyugat, a Kelet, a Jobbik, az MDF, az SZDSZ, a Fidesz, a csendes többség, az új többség, a média, az elnök, szóval: mindenki.
És bár úgy tűnik, Gyurcsány időt nyer, lehet, ez az idő már nem neki dolgozik.
Kultúra váltásról beszél ő is, Hamecz után, szabadon, de egy kormányfő-váltás éppen az lenne. Kultúra-váltás.
És ettől fének a demokraták, akik állítólag nem félhetnének. Kis János, demokrataként, hogyan mondhatja azt, nincs alternatíva? Diktatúrában élünk, tud valamit? Hogyan mondhatja azt: a jobboldal ellen kell a két modern pártnak harcolnia. Egész nyíltak lettek azok a kártyák! És bátrak az elnök urak.
Ami pedig a rosszabbul élünk, mint 4 éve szlogent illeti, lehet, korán hangzott el, de igaz volt. Igaz volt azért, mert: 1. nemsokára megtudtuk, amit ők már tudtak, bár nem kellett tudniuk, hogy óriási a hiány és sok a trükk; és
2. az ember nemcsak kenyéren él. A terrorista arab focisták, a telepre szánt jobboldaliak, öregecskedő feleségek és a jobboldal folyamatos fasistázása sem esett jól.
A világ lehet, hogy ugyanabban a mederben, de másként folyik tovább. Nem?

Google 2008.09.19. 12:17:22

Haza, és haladás!
Reform nem, de bukás!

Emlékszem egy sajtótájékoztatójára a kormánynak: Lendületben az ország -éppen az árvízekről tudósítottak.
"Igen, megcsináltuk!" Szavazókat vásároltak meg, "mert minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki".

Legtöbbet talán mégis az MSZP-ről tudtunk meg ezalatt a két év alatt. Lehetősége lett volna - nem egy - hogy megtisztuljon, hogy kiköszörülje a méltóságán esett csorbát, de nem tette. Ki tette volna, Nyakó, Szili, Lamperth, Wiener, Vojnik, Török, Lendvai? Ki?

max_headroom 2008.09.19. 23:07:25

MEDVE1978 2008.09.19. 11:18:47:
"Sok ma magát jobboldalinak mondó ember azzal áltatja magát, hogy az MSZP vagy Gyurcsány a FIDESZ besározásával nyerte meg ezt a választás. Szerintem nem, ezt a választást a FIDESZ vesztette el, de nagyon durván."

Pontosan így van. A kampányuk totál amatőr munka volt. Ugyancsak egyetértek Lord_Valdezzel, hogy Mikolának és Kövérnek is sokat köszönhet az MSZP.

"Ha Gyurcsány 2004-2008-as karrierjét nézem, akkor nem az őszödi beszéd vagy a kampány végighazudozását látom a fő problémának."

Magában az őszödi beszédben sem a hazudozás beismerése a legsúlyosabb részlet. Morálisan talán igen, de. Volt ott egy másik momentum, egy félmondat, ami felett elegánsan átsiklott a magyar média, pedig az legalább annyira aggályos volt, mint a hazugságok beismerése. Idézem: "... fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba."
Elviekben, ideális esetben az az alapállás, hogy egy médiamunkás - dolgozzon a tömegtájékoztatás bármely területén - az alkotmány őre. A média a negyedik hatalom. A média kötelessége felhívni a közvélemény figyelmét arra, ha a másik három hatalmi ág működésével gondok lennének, a média dolga kordában tartani a politikát, ha az elkanászodna.
Nem feladata, hogy a kormánypárt(ok) érdekeit szolgáló, profi kommunikációs szakemberek által jó előre kidolgozott kulcsszavakat, megfogalmazott gondolatokat juttasson el a tömegekhez. Nem egy központilag előre megadott irányvonal szerint kell állást foglalniuk, hanem a tények lehetőleg objektív közlése után esetleg hozzáfűzhetik ahhoz saját reflexióikat, kommentárjaikat.
Ezzel szemben a magyar média összejátszik a hatalommal, ami - még ha azt a folyamatba való bevonásként is eufemizáljuk - gyakorlatilag egy alkotmányellenes cselekmény. Az alkotmány őrei propagandistákká aljasultak. Bértollnokok politikai kalandorokkal játszanak össze.

A beszédben elismerésre kerülő, harmadik problémás momentum, hogy a fontos döntéseket antidemokratikus módon, egy szűk, 6-8 fős felső vezetői kör hozza meg, és azok kész tényként kerülnek az agyatlan szavazógépként kezelt frakció elé.

Mindezt összegezve: folyamatos hazudozások, a média véleményalkotásának központi befolyásolása, antidemokratikus hatalomgyakorlás... Pont ezzel kívánt az ország lakossága annak idején leszámolni, a rendszerváltó elit e gyakorlatok ellenében definiálta önmagát. Hol és mi romlott el annyira menet közben, hogy gyakorlatilag ugyanott tartunk? Csodálkozunk rajta, hogy az egykori állampárt másodvonalasai politikai hatalmukat első lépcsőben gazdasági hatalommá konvertálták, majd pár évvel később visszaszerezték a politikai hatalmat is, és újra a régi beidegződéseik szerint gyakorolják? Csodálkozunk rajta, hogy 18 év alatt sem tűnt el ez a morális deficitet a magyar közéletből?

Tölgyessy a beszéd nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott, hogy a reakciókból, a következményekből most majd megmutatkozik, milyen a magyar társadalom valójában. Hát megmutatkozott.

"A fő gond az, ami idén történt, mégpedig a reformfolyamat megállása. Magyarországra ráfért volna némi kapitalizálódás, nézetrendszerben és gazdaságilag egyaránt. Lehet Gyurcsány elképzelését elitistának és betegen felülről vezéreltnek nevezni, ugyanakkor a szomorú valóság az, hogy az átalakulás, modernizáció, nyugatiasodás soha nem fog bekövetkezni a tömegek egyetértésével."

A reformfolyamatok leállítása mögött szerintem van egy óriási adag, számító cinizmus - politikai helyismeret, ha úgy tetszik. Az MSZP pontosan tudja, hogy az az erő, amelyiknek lesz mersze végigvinni ezeket a változtatásokat, az utána következő választáson biztos bukásra van ítélve. Azt is tudják, hogy a két múlva esedékes választásokon nekik nem sok esélyük van. Magától értetődő az ellenfélnek hagyni az időzített bombát. Aztán kényelmesen hátradőlnek, és megvárják, mit tesz az új kormány. Ha semmit, lehet őket sarazni a szükséges változtatások elmismásolásáért. Ha pedig a "jobboldal" elindítja a szükséges reformokat, tele lesz a sajtó a kisemberektől a nagytőkéhez irányított pénzekről szóló, demagóg cikkekkel.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.20. 20:24:52

MEDVE1978

A megdöbbenés, hogy magamat idézzem: "A beszéd obszcén brutalitásának, az ország helyzetének és a fájdalmasan beszűkült lehetőségek nyers feltárásának" szólt, és annak a cinizmusnak, ahogy a cipő orrával a földbe taposta a demokráciához fűződő maradék illúziókat.

Nem a tartalomnak, ezt írtam!

A reformok és a kapitalizálódás szükségességén nem vitatkozunk, a Fidesz szar kampányán sem. Ahogy írtam, a hazudozás sem rendít meg, nem vagyok idealista.

A lényeg az utolsó mondatodban van: Gyurcsány kényszerpályán mozog. Hogyne. De ez a saját és a pártjának kényszerpályája (holnap kicsit kifejtem bővebben), ami az országnak egyre károsabb.

max_headroom

Érdekes, én a médiafelkészítő kitételt nem éreztem annyira rettenetesnek, azt is megmondom miért. Tíz évvel ezelőtt, a gyomrom a torkomba szívódott volna egy ilyentől, de ma már alapvetően más a helyzet.

A baloldal már csak a média feletti hatalom illúziójában él, az egykori brutális dominancia sehol, a médiapiac sokkalta változatosabb.

- a jobbos törzsszavazóknak létrejött a saját médiája.
-A királyi tévét alig nézik, és már ott sem engedhető meg akármekkora nyomulás.
-A kertvék nagyon durván nem torzíthatnak, sértené az üzleti érdeküket.
- a nyomtatott sajtó példányszáma a fele sincs a tíz évvel ezelőttinek.
- a régi befolyásos mamelukok ma olyan csatornákon osztják az igét, mint a klubrádió, vagy az ATV. Marginalizálódtak!

- A webes sajtó market leaderei vagy színtelen-szagtalan (origo), vagy mindkét oldal felé kritikus (index).

(ja és a szocialista háló szétzúzását egy olyan fiktív esetben gondoltam, ahol a bekövetkezett államcsőd utáni káoszban az embereket az sem érdekelte volna, ha Puch Lászlót három hónapig tartják előzetesben bármiféle bizonyíték nélkül :). Ez persze már nem fog bekövetkezni (belátható időn belül)

Google

Igen. de sokan meg nem így látják. És én pont a teljesen egyértelmű felelősség elkenésében látom a válságot. Ez már nem is morális, egyenesen nyelvi válság. A legegyszerűbb szavak jelentése hullott szét a magyar közbeszédben: "bátor, őszinte, felelős"

max_headroom 2008.09.20. 22:17:59

bazalttufa 2008.09.20. 20:24:52:
"A baloldal már csak a média feletti hatalom illúziójában él, az egykori brutális dominancia sehol, a médiapiac sokkalta változatosabb."

Lehetséges. Ezt biztosan jobban érzékeled nálam, én öt éve nem voltam Magyarországon.
Amúgy viszont a médiaarány a törvénysértés szempontjából nem kérdés. Ha csak egy médiumot próbál befolyásolni egy politikai csoport, már az is alkotmányellenes cselekménynek számít.

"a jobbos törzsszavazóknak létrejött a saját médiája."

Amit abból láttam/hallottam/olvastam, az javarészt szakmailag dilettáns, szánalmas, jelentéktelen próbálkozás. De azért mindig bízik az ember.

Btw, a Klubrádió és az ATV is kereskedelmi médium. Nekik nem sérti az érdekeiket a torzítás? Lehet azt úgy intézni, hogy ne sértse, sőt, az legyen az érdek - pusztán pénzkérdés.

"a szocialista háló szétzúzását egy olyan fiktív esetben gondoltam, ahol a bekövetkezett államcsőd utáni káoszban az embereket az sem érdekelte volna, ha Puch Lászlót három hónapig tartják előzetesben bármiféle bizonyíték nélkül :)."

Puch László előzetesben, de szép kép! Alapvetően vizuális beállítottságú vagyok, belegondoltam, és olyan jólesően kellemes érzés fogott el... :-)
Komolyra fordítva a szót: te most a közember reakciójáról beszélsz, az meg persze, hogy le se. Én viszont azt próbáltam kifejezni, hogy az elévülés miatt erre jogilag nincs, és csak a törvények megszegésével lenne lehetőség. Az meg elég paradox helyzetet eredményezne, ha éppen az igazságszolgáltatás szegne törvényt. Láttunk már ilyet, de azt nem demokráciának hívtuk.

MEDVE1978 2008.09.22. 13:24:39

A médiát illetően szerintem bazalttufa áll közelebb a mai magyar valósághoz. Igaz, hogy az lenne kívánatos, ha a főbb médiaszereplők nem "bértollnokként" működnének, hanem igazi függetlenként próbálnának beszámolni a történésekről.
Ugyanakkor szerintem Magyarországon, ami egy alapvetően kicsi piac (a médiának is), ez jóval nehézkesebb, mint tőlünk nyugatra vagy akár az USA-ban.
A magyar média szerintem ma kiegyenlítettebb, mint öt éve, ugyanis a "fogyasztó" eléri azt a tájékoztató szegmenset, amit szeretne, szinte minden politikai színezetben.
Vannak jobboldali TV-k és rádiók, valamint persze baloldali ellenpárjaik is megtalálhatóak.

A mai magyar médiaegyensúly tehát az egymásnak ellentmondó és befolyásolt sajtóban jön létre, nem pedig sok kiegyensúlyozott médiaszereplőben, mint nyugaton.

okostojgli (törölt) 2009.01.28. 08:52:47

Ha csak minden tízmilliomodik ember végighallgatná az Őszödi Beszédet aki véleményt mond róla, istenem...

teknős 2009.01.28. 13:15:41

Én egyébként végighallgattam az őszödi beszédet, de Okostojgli, elég róla annyit tudni, hogy valaki lehallgatta a rablók egymásközti beszélgetését. A főbűnöző mondott egy monológot, a többiek pedig megbeszélték.

pucros 2009.01.28. 13:56:50

Én még mindig úgy látom, hogy az utóbbi hat évben Magyarország története a Gyurcsány és pártja közötti huzakodás története. Az a pillanat, amikor az őszödi beszéd elhanzott, az volt, amikor Gyurcsány ebben a legjobban állt. Aztán 2008-ban kiderült, hogy a ciklus második fele szükségképpen az "úgy kell tenni mintha kormányoznánk" időszaka.

Egzisztenciális kérdések ezek. Gyurcsány, Veres, Bajnai, Kóka nem küzdenek megélhetési gondokkal, bármikor vidáman megélnének csupán a vagyonuk hozamából. Változatos ambícióik tartják őket a pályán. Viszont azoknak, akiknek a támogatása nélkül nem tudnak lépni, a megélhetésük függ a politikai döntésektől. Kevésbé finoman fogalmazva: őnekik konc kell. Konc csak akkor van, ha választási győzelem van. És azért az nem egy egyszerű szitu, amikor van választási győzelem, de nincs konc. Hogy mondod ezt meg azoknak, akiktől támogatást remélsz?

Ezzel együtt, az őszödi beszéd nem egyszerűen csak a salátafejadag csökkentéséről és e rossz hír lelkesítő csomagolásáról szól. Tessék végighallgatni: hogy a hozzáálláson kell gyökeresen változtatni, végig erről győzködi pártját a friss győztes.

Persze mindenki az elsőként kapott kockákat teszi főhelyre a mozaikban (egy kísérlet szerint még az orvosok is így diagnosztizálnak, vigyázat!), márpedig a nyilvánosságra kerülés napján még az egyébként oly korrekt Info rádió is késő estig kizárólag a néhány hírhedt mondatról beszélt, azt játszották be negyedóránként, azt boncolta Giró-Szász is. Hiába volt az egész szöveg hozzáférhető kora délutántól az interneten.

Mivel én először a beszéd egészét hallottam és utána figyeltem megrökönyödve a tendenciózus kiemeléseket, ezért talán megbocsátható, hogy nem a lebukásban látom a beszéd lényegét. Azt évek óta tudtuk már akkor is, mi folyik a politikában, a nóvum egyáltalán nem ez volt. Az sem, hogy zárt ajtók mögött másképp beszélnek. Hanem hogy valaki változtatni akar.

pucros 2009.01.28. 16:13:03

Ha viszont tágabb keretbe tesszük az eseményt, értelmezhetjük akörül a tény körül is, hogy Gyurcsány nem (profi) politikus. Hadd legyek cinikus:

A demokrácia lényegi eleme, éltető közege a hazugság. Arra a hazug hízelgésre épül, miszerint a nép bölcs lenne. Hogy a valójában ostoba nép mégse ostoba döntéseket hozzon, és ne taszítsa romlásba saját országát, ehhez be kell csapni. A profi politikus ezt szemrebbenés nélkül teszi, olyannyira, hogy talán maga is elhiszi, amit mond a nép bölcs belátásáról, a zemberek akaratáról (sokféle kiszerelésben létezik a panel), és amit még mindennek a szellemében kommunikál -- miközben cselekedni, racionális módon, ha amúgy becsületes, a nép akarata helyett inkább a nép érdeke szerint cselekszik. És ez nem is lehet másképp, enélkül a hazugság nélkül nem működne a demokrácia.

Viszont az amatőr Gyurcsány elkövette azt a hibát, hogy egyszer, zárt körben, igazat mondott. Megbocsáthatatlan! Tessék ránézni az országra, mi folyik benne azóta.

***

Persze ha nem cinikus vagyok, hanem ábrándos idealista, akkor elmesélhető ugyanez másképpen. Adott egy velejéig romlott, reménytelen politikai elit, ami eleve szerkezetében, összefonódásában, érdekeltségeivel egy csapda, sőt, egy gyilkos mocsár az országra nézve. Egy ravasz milliárdos, miután vagyonfelhalmozás már nem ambicionálja, elhatározza, hogy közéjük férkőzik és meghekkeli a rendszert. Belép abba a nagy pártba, amelyhez rokoni kapcsolatai és előélete révén közel áll, és támogatók gyűjtésébe, kapcsolatépítésbe fog. Bár idegenkedve szemlélik a jövevényt, az ígéret, hogy vele legyőzhető a rivális vezér, meggyőzi a párttársakat (hiszen aggódnak az egzisztenciájukért). Miniszterelnök lesz, de pártbéli támogatottságának egyetlen alapja, hogy vele győzni lehet. Mindegy, igaz-e vagy sem, hogy csak osztogatással és demagógiával lehet választást nyerni; mivel a pártban ez az általános nézet, ő is csak addig maradhat a helyén, amíg ezt szem előtt tartja. Mindenesetre a győzelem bekövetkezik, és hősünk nekigyürkőzik, hogy mostantól tényleg ő fog diktálni a pártban. Csakhogy a kulcsbeszéd, amely ezt egyértelművé tenné, rejtélyes módon kiszivárog, és a sikeresen elterjesztett ellenzéki értelmezés az ő egyszemélyi felelősségére összpontosít (a beszéd tartalmától függetlenül) mintha egyedül ő lenne a hazug, az elkúró stb.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása