Balla Irma fia blogol

Hadrian VII. I 2009.08.16. 18:04

Jómagam ugyan nem tartozom azok közé, akik hasra esnek a mindenféle web 2.0-ás fejleményektől, vagy akik karriert és egzisztenciát építenek jól hangzó buzzword-ökre. De hogy mondjuk a blogoknak köszönhetően mennyire más lett minden, azon néha valóban el tudok csodálkozni. Ez történt velem most is. Nem egy paradigmaváltó, webakárhánypontnullás médiatörténeti forradalom, de mégis nagyon izgalmas: a meggyilkolt Balla Irma fia, Schönstein Sándor, akit a rendőrség még mindig gyanúsít - noha időközben valaki más már beismerő vallomást tett, majd a vallomást visszavonta - egy saját blogot indított a blog.hu-n, a ballairma.blog.hu-t:

Balla Irma fia vagyok. Köszönöm a segítséget, amit eddig a családomtól, barátnőmtől, barátaimtól kaptam, és köszönöm azok együttérzését is, akik nem ismernek. Gondoltam összegyűjtök ide pár linket, hogy akit érdekel az ügy könnyen megtalálja. Esetleg hozzáírom a véleményem is. És nyugodtan írja ide más is amit gondol.

Sándor blogja egyenes folytatása barátai és barátnője kezdeményezésének, akik, míg Sándor előztesben volt, "Sanya ártatlanságának védelmében" címmel 2008. áprilistól októberig tettek fel saját írásokat, illetve másoltak be különböző helyeken megjelent cikkeket blogukba, a ssandor.blog.hu-ra:

Ez a blog abból a célból jött létre, hogy elmondhassuk, a barátunk, akit április közepén előzetes letartóztatásba helyeztek ártatlan. Bizonyítékok nélkül, nyomásgyakorlás céljából tartják bezárva, és a sajtóban csak a rendőrség megalapozatlan álláspontja kap teret. Olvasd el, hogy lásd: veled is megtörténhet!

Nagyon furcsa érzés olvasgatni mindkét blogot. A híradók, televíziós műsorok, bulvár- és napilapok, illetve internetes portálok szerkesztői és újságírói által tálalt és torzított  szenzációhajhász, nem ritkán gusztustalanul manipulát sztorik helyett a történet szereplői saját maguk szólalnak meg. Ezt nyilván nem véletlenül tették/teszik, és nyilván nem véletlenül írták azt sem, hogy "a sajtó érdeklődését elhárítjuk"...

Nem is a blogposztok tartalma, hanem az a tény igazán fontos, hogy a bejegyzéseket és a kommenteket az áldozat  és a gyanúsított hozzátartozói és barátai, illetve maga a gyanúsított, Schönstein Sándor írja. Persze ez nem azt jelenti, hogy maguk a posztok érdektelenek volnának, sőt: Sándor barátnőjének bejegyzése különösen megkapó, ahogy az is, amikor Balla Irma fia röviden kommentálja a  róla szóló cikkeket, például, hogy "némelyik cikk kicsit csöpögősebb lett. Ez természetesen nem nekem köszönhető." Utóbbi két mondat egyébként számomra az egész  kafkai helyzet hihetetlen abszurditását, sőt végtelenül groteszk voltát mutatja. (Gondoljunk csak bele!)

*

Valószínűleg a mindenféle médiaguruknak ebből az egészből csak az lesz az érdekes, hogy "a hagyományos médiába hírként, azaz tárgyként bekerülő szereplő az online web 2.0-ás média segítségéve megfordítja a viszonyokat, és a hagyományos média válik az ő kritikájának tárgyává", meg hasonló blablák. Nem, nem ez az érdekes. És nem is pusztán az, hogy egy hosszú ideje húzódó, szinte mindenki által ismert, a médiában rendszeresen szereplő ügy hihetetlen közelségbe kerülhet bárkihez: mert e-mailen, kommenten keresztül akár kapcsolatba is tudunk lépni a szereplőkkel. Maga az interakció azonban nem újdonság, és nem is ez a lényeges.

A lényeges az emberi oldal, annak érzelmi és erkölcsi vonatkozásai, az "újdonság" pedig különösképpen az utóbbi. Ez nem olyan, mint egy politikus vagy egy celeb fecsegése! És itt aki blogol, az nem saját pártját vagy saját magát - és lemezeit, könyveit - akarja eladni nekünk! Azért gondolom, hogy különösen az erkölcsi vonatkozás számít újdonságnak, mert például ismert magyar bloggerek sajnos eddig is haltak meg, és beteg gyerekek tragédiáit is kiteregették már többen az online nyilvánosság elé - százakból, ezrekből már eddig is kiváltott valamilyen mélyebb emberi reakciót az efféle blogok olvasása.

Itt viszont egy erkölcsi kérdés van a középpontban, hiszen súlyos bűnről, gyilkosságról, és az egyik legszörnyűbb vádról: az anyagyikosság vádjáról van szó. Utóbbi ráadásul az európai civilizáció egyik legősibb tabuja, mely köré mítoszok sora épül. Sándor a rendőrség szerint gyilkos, családja és barátai szerint viszont szintén áldozat, mégpedig a rendőrség áldozata. Itt a tét: emberi sorsok és az igazság. Az ügy végkimenetele pedig  kérdéses. De elbírja-e mindezt az újfajta, online nyilvánosság? Milyen következményei lehetnek annak, ha egyre több ilyen kérdés és téma jelenik majd meg? Ráadásul abban az online világban, amely alapvetően pozitív és mélységgel nem rendelkező, kellemes dolgokról szól? Én úgy érzem, bár mindez nagyon furcsa, de egy pozitív fejlemény, sok-sok igazi tanulsággal. A jellemünknek csak a javára válhat, ha netezgetés közben komoly erkölcsi- és sorskérdésekbe botlunk.

Még két kérdés van hátra. Az első, konkrétabb: Vajon lehet-e hatással ez a blog magára a rendőrségi eljárásra és az ügyre? A második, általánosságban: A rossz állapotban lévő magyar rendőrségre és bíróságra - a gazdaságon és a politikán kívül - a nyilvánosság képes csak óriási hatást gyakorolni. Ez a hatás bármilyen előjelű lehet: képes sajnos felülírni a jogot, de a szakmai alkalmatlanság és a korrupció ellenében akár ki is tudja kényszeríteni a jogszerűséget. A kérdés tehát: mekkora és milyen hatása lehet majd a rendőrségre és az igazságszolgáltatásra a web 2.0-nak?*

/Kép: ssandor.blog.hu/

 

*Ilyen megtörtént esetről én nem tudok. Hivatalos ügyek, például a fogyasztóvédelem és a tömegközlekedés esetében azonban már vannak szerencsés fejlemények. 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr741312616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatorium 2011.01.11. 13:00:42

[...] something about konzervatorium[...]

Trackback: Konzervatorium 2011.01.11. 13:00:36

[...] something about konzervatorium[...]

Trackback: Konzervatorium 2010.08.03. 11:47:00

[...] something about konzervatorium[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.08.16. 23:00:57

Nem tudhatom az igazságot. De egy olyan országban, ahol mindnyájunk által ismert triviális esetekben sem tartanak jogszolgáltatást sem - aligha van okunk meglepődni bármin.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.08.16. 23:02:24

(A maffiózók zsaroló bandái meg masírozgassanak csak büszkén Siófokon, miközben nyálverve milliárdokat vernek el rendőrségi "eszközökre" - melyek persze csak szelektíve használandók)

the_joker123 2009.08.16. 23:23:37

A móri ügy után én sem lepődöm már meg semmin! Talán a blog abban segíthet, hogy nagyobb lesz a rendőrségen a társadalmi nyomás, és kicsit összekapják magukat. Persze ahhoz jóval nagyobb nyilvánosság kellene!

Blogger Géza 2009.08.16. 23:28:49

Szerintem az lenne a helyes ha ilyen frekventált ügyekben ami csak lehet, felkerülne a netre. Végül is a bírósági tárgyalások Magyarországon alapvetően nyilvánosak, kevés kivétellel akárki beülhet egy tárgyalásra. Mór óta meg mindig felmerül a gyanú, hogy a rendőrség mindenképpen "produkál" egy tettest ilyen ügyekben, mert nagy rajta a nyomás. Meg az ügyészség is kitart a véleménye mellett, ha már egyszer vádat emelt, amíg végképp össze nem omlik a vád. Talán a nyilvánosság szélesebb kontrollja csökkenthetné az ilyen esetek számát.

A konkrét ügyben nem tudom, ki volt a tettes, de roppant érdekes, hogy felbukkant valaki más, aki bevallotta, még ha időközben azt is vissza is vonta.

Blogger Géza 2009.08.16. 23:29:25

Szerintem az lenne a helyes ha ilyen frekventált ügyekben ami csak lehet, felkerülne a netre. Végül is a bírósági tárgyalások Magyarországon alapvetően nyilvánosak, kevés kivétellel akárki beülhet egy tárgyalásra. Mór óta meg mindig felmerül a gyanú, hogy a rendőrség mindenképpen "produkál" egy tettest ilyen ügyekben, mert nagy rajta a nyomás. Meg az ügyészség is kitart a véleménye mellett, ha már egyszer vádat emelt, amíg végképp össze nem omlik a vád. Talán a nyilvánosság szélesebb kontrollja csökkenthetné az ilyen esetek számát.

A konkrét ügyben nem tudom, ki volt a tettes, de roppant érdekes, hogy felbukkant valaki más, aki bevallotta, még ha időközben azt is vissza is vonta.

Bell & Sebastian 2009.08.16. 23:51:56

Éppen itt az ideje, hogy avíttá váljék a régi duma:

-Ja kérem, mi itt jogot szolgáltatunk és nem az igazságot!

Legyen már átfedésben a kettő! Semmi baj sincs azzal, ha laikusok is belepofázhatnak, ha már a bőrükről van szó!
Ekkor az enyhén szólva kifacsart logikájú törvényeket, dögkeselyű ügyvédeket, korrupt bírókat, a cégvagyont felélő felszámolókat, jogi bikkfanyelvet még szóba sem hoztuk.
Részrehajló törvénykezés szavazógéppel meg egyenesen nincs is! Ebben a végromlásban a rendőrség a legártatlanabb. Mivel kutyába sem veszik, de kutyának használják:
- Csípd meg! Verd meg! Tiltsd be! Harapd meg, Csibész!

Aesopus fabulái: Az lopóról és az ebről

"Hogy az eb veszteg hallgatna, az lopó ád vala néki egy darab kenyeret. Monda az eb:
- Aha, kenyeret adsz nékem, hogy ne ugassalak, de ösmerem én az te ajándékodat, mind csalárdságodat, mert ha én ez kenyeret elvenném, te az házból mindent elvinnél!
Értelme
Egy kevés haszonért sokat el ne veszess,
Akaratod gonoszra legyen ugyan feszes,
Úgy mondják rólad, hogy töttél mint eszes."

logs 2009.08.17. 00:56:58

a post végéhez, a *-hoz:
bár lehet, hogy még nem sikerült ügyet befolyásolnia, de a Zugügyvéd-blog is rendszeresen közöl visszás eseteket a magyar bírósági életből

arrogancia 2009.08.17. 03:49:21

Nem Balla Irma kommentálja a róla szóló cikkeket, hanem a fia.

Kalmár 2009.08.17. 06:26:06

Nem hiszem, hogy befolyásolná az ügyet.
Amt itt leír azt elmondja a rendőröknek is. Akinek lehetett köze az ügyhüz, azt kihallgatták, tehát a hozzátartozók sem írnak újat. Nyomásgyakorlásnak kevéske.
Mindenesetre szomorú, hogy a rendőrség ilyen szakmai szinvonalra sűlyed.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.17. 10:18:16

Bizonyíték kell. Ha bűnös, akkor az ellen kell a bizonyíték.

meronem 2009.08.17. 19:49:03

Kár, hogy a Karmamédián már nem látható a cikk első mondatához hasonló mottó ;-)

subabubba 2010.05.10. 10:35:20

Tedd Bundy (az első ember akit sorozatgyilkosnak neveztek) legfiatalabb fia akkor fogant, amikor előzetes letartóztatásban volt. Az egyik rajongója szeretett bele, ott kezdtek a börtönben (előzetesben) "randizni". A halálos ítélet végrehajtása előtt Bundy behívta a párját, és azt mondta, hogy elárulja, hol vannak a meggyilkolt lányok elásva. Azt mondta, amikor a csajszi döbbenetét látta, hogy megérezte a helyeket, látnoki képességeivel. A csajnak akkor esett le, hogy tényleg ő volt a gyilkos. (Addigra már megszülte a fiát). Tedd Bundy hosszasan nyilatkozott a médiának, elmondva hogy ő ártatlan, és mennyi hibát követett el a rendőrség, stb. ellene. Szóval az amit e körül az ügy körül blogolnak nem jelent semmit. Azt sem jelenti, hogy ez a csákó egy Tedd Bundy, de az hogy valakinek a barátnője azt írja, hogy mennyire szereti, hát ez semmit nem jelent sajnos önmagában.

subabubba 2010.05.10. 10:36:21

@subabubba: Ted, nem Tedd.. Sorry Tedd. :P

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása