Nem politikai gyilkosság, de nem is anyagyilkosság!

Hadrian VII. I 2009.08.03. 10:03

Amikor vezető hír lett Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő kegyetlen meggyilkolásából, sokan reménykedtek - pártállástól függően, na és persze titokban - abban, hogy a Fideszben politizáló asszony halálához valamilyen politikai ok vezetett. Hátha kiderül, hogy az elkövető fideszes, hogy az elkövető szocialista; hátha politikai tőkét lehet kovácsolni abból, hogy egy hidegvérű fideszes, hogy egy minden gazságra képes szocialista oltotta ki politikustársa életét.

Maga az elképzelés persze nem is annyira abszurd: elég, ha a csepeli esetre gondolunk, amikor az áldozat és a gyilkos is helyi szocialista politikus volt. A hiénák számítása azonban nem jött be, és nem jelentett komoly reményt később a nős "fideszes szerető" sztorija sem: némi nyomozás után ugyanis Balla Irma fiát gyanusították meg, és helyezték előzetes letartóztatásba. Ekkor úgy tűnt, ha a primitív politikai drukkereknek csalódniuk is kellett, a velük morálisan egy szinten lévő bulvármédia mégis örülhet, hiszen egy kellően véres és felháborító anyagyilkosságról cikkezhettek.

Ám nemrég az ő örömüknek is végleg vége lett:

Beismerte Balla Irma meggyilkolását D. Lajos debreceni lakos, aki a gyilkosság előtt segédmunkásként dolgozott a Balla Irma háza melletti építkezésen - közölte Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője.

Az ügyész és rendőr együtt hallgatta ki D. Lajost, aki beismerte: ő ölte meg Balla Irmát.

A Balla-gyilkosság ügyét tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróság korábban tanúként hallgatta meg D. Lajost, mert egy másik ügyben vádlottként tett vallomása során három ízben is utalt Balla Irma meggyilkolására.

A férfi meghallgatásakor részletes leírást adott az önkormányzati képviselő lakásáról, a berendezésről, ezt - mint mondta - talicskázás közben az ablakon át látta. Csakhogy a helyszíni bizonyítási eljárás során kiderült: az ablak annyira tükröződik, hogy azon át semmit nem lehet látni, a férfi által leírt néhány berendezési tárgy pedig nem is látható az ablakon keresztül.

D. Lajos pontos leírást adott Balla Irma mobiltelefonjának színéről, típusáról is; a készüléket azon az útvonalon találták meg, amelyen a férfi gyalogosan hazajárt az építkezés helyszínéről.

Mindezek alapján Magyar György, a gyilkossággal vádolt S. Sándor védője indítványozta a büntetőeljárás felfüggesztését, pótnyomozás vagy új nyomozás elrendelését. Az indítványt a megyei bíróság, majd fellebbezés után a Debreceni Ítélőtábla is elutasította.

A hatóságoknak ellenőrizniük kell D. Lajos beismerő vallomásának valóságtartalmát - reagált Magyar György az ügyészi megerősítésre az MTI-nek pénteken.

Az ügynek számtalan tanulsága van, melyek közül a legfontosabb a rendőrség és az ügyészség totális alkalmatlansága. Kicsit képzeljük magunkat Balla Irma fiának a helyzetébe: nem elég, hogy valakinek meggyilkolják az édesanyját, de ráadásul  őt magát gyanúsítják meg - többek közt egy állítólagos telekhányad-vita miatt -anyagyilkossággal, és egy évig kell rohadnia előzetesben! Amikor pedig egy munkás beismerő vallomást (!) tesz, és olyan információkat árul el, melyek csak akkor lehetnek a birtokában, ha tényleg ő a gyilkos - akkor az igazságszolgáltatás utoljára még egy jó nagyot rúg belé... Elveszítette édesanyját, családja pedig majdnem hosszú évekre őt is elveszítette. Ráadásul a börtön által megszakított egyetemi tanulmányait sem tudja folytatni, mert időközben - és itt most az igazságszolgáltatás helyzetéhez nagyon hasonlító oktatásügy állapotáról is elmélkedhetnénk - szakja megszűnt.

Ezek után komolyan megdöbbennék azon, ha szerencsétlen fiúnak megítélnék azt a kártérítést, melyet követel. Ha a dolgok úgy történnének, ahogy normálisan kellene.

 

Ha tetszett az írás, szavazz a Goldenblogon a Konzervatóriumra!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr491283788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosta 2009.08.03. 10:45:41

Bár már nem lehet a teljes anyaghoz hozzájutni, azért utólag is legyűjthető a google oldalán, hogy a legkülönfélébb balliberális orgánumok, bulvárlapok milyen kéjes és beteges részletességgel próbálták a legkülönfélébb eszement, aljas, légből kapott állításokkal tönkretenni a hívő keresztyén áldozat és családjának jóhírét. A református Balla Irmáról minden elképzelhető rosszat leírtak, a családjáról nemkülönben, eközben kifelé mutogattak a fidesz bázisára, hogy az anyagyilkosság bizony potenciálisan benne van a fidesz tagokban, pártfogoló közösségekben. Persze nem csak nyíltan, hanem félszavakkal is, hogy mindenki értse miről is beszélnek.

Ami itt történt az a mai magyar közélet egyik legmocskosabb története, meghaladja a gyurcsányi dimenziókat, hiszen itt alapjában lett megtámadva a fideszes középréteg tisztessége. Az átlag református erkölcsű ember becsületét a legaljasabb ember, az anyagyilkos szintjén emlegették, a felnövő református generáció becsületét leköpnivalónak ábrázolták ezen példa alapján.

A debreceni fideszeseknek össze kellene gyűjteni minden megjelent újságcikket, tv adást, a Balla Irmáról elejtett aljas hírt. Minden egyes újságírót, szerkesztőt, orgánumot be kell perelni, merthogy a szemét nem nőhet az égig. A rendőrökről, ügyészekről, bírókról nem is szólva, akik szemmel láthatóan direkt politikai vonal mentén végeztek piszkos munkájukat.

jan 2009.08.03. 12:40:26

@rosta: én az országos sajtóban követtem nagyjából a híreket, de egyszer sem volt szó a hírekben arról, hogy az áldozat fia milyen vallású, egyáltalán vallásos-e.

szerintem simán balfasz a rendőrség és kész.

rosta 2009.08.03. 13:04:04

@jan: Én viszont nyilván a református érintettség okán nagyon is érzékeltem az efféle nyomatékosításokat. Mint erre odafigyelő ember nagyon is érzékeltem azt az igyekezetet, hogyan rántják bele a családot a bulvár mocsokba, miként vizionálnak az áldozat esetében szeretőről, ezzel erkölcstelen életről, miként hozzák szinte kéjelegve az anyagyilkos fiúról szóló híradásokat.

A google-ban csak a 2009-es hírek vannak, ezért ajánlom a debrecenieknek, hogy kutassák fel a régi újságokat, no meg a televíziós archívumokat.

A rendőrség nem simán tévedett, hanem utazott a fiúra. A fiú estétől reggelig egy bagaméri szalonnasütésen tartózkodott, amit a jelenlévők tanúsítottak. Mindez nem volt elegendő a rendőrségnek az alibihez és még mindig börtönben van szerencsétlen srác, miután a bűnös már beismerte a bűnösségét.

Még mindig vizsgálják, hogy a beismerő vallomást nem megtévesztésként teszi-e a gyilkos.

Remélem a debrecenieknek lesz hozzá kitartásuk, hogy a médiapatkányoknak és egyéb felelősöknek a becsületességét törvény előtt is kérdésessé tegyék.

Karcolt lendület 2009.08.03. 13:31:43

@rosta:
Ha igazak a híradások, azért május eleje óta legalább már szabadlábon van:

index.hu/bulvar/2009/05/07/szabadlabon_balla_irma_gyilkossaggal_vadolt_fia/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.03. 20:35:55

A dologban van némi álszentség, mert jóformán mindenki reméli, hogy egy tragédiából lecsöppen valami politikai tőke. Nem szép dolog, de sehol a világon nincs másként. Mondd azt, hogy te nem reméled, hogy a cigánygyilkosságok mögött kiderül valami titkosszolgálat keze (legjobb lenne az orosz, de a szlovákkal is megteszi), és utána lehet jól énmegmondtamozni. Ronda dolog, de ez így megy.

Azon meg nem érdemes csodálkozni, hogy a fiút gyanúsították. Mint ahogyan a tűzoltóság is minden tüzet elektromos tűzként kezd el vizsgálni (lévén ez a leggyakoribb tűz ok), úgy minden emberölésnél is a hozzátartozók a leggyanúsabbak, minthogy a leggyakrabban családtagok ölnek.
Azon érdemes inkább kiakadni, hogy miért volt előzetesben egy évig. Ez nem kevés idő, miért nem vádolták meg vagy engedték el? Lehet, hogy az az alapos gyanú, nem is volt annyira alapos?

rosta 2009.08.03. 20:49:02

@Lord_Valdez: Stimmel! Mintha az indexet olvasnám...

Vidéki 2009.08.04. 07:40:47

A szerző alaposan elveti a sulykot amikor ezt írja:

„Az ügynek számtalan tanulsága van, melyek közül a legfontosabb a rendőrség és az ügyészség totális alkalmatlansága.”

Ök olyan területen dolgoznak, ahol nem minden azonnal világos és egyértelmű, időre van szükség, hogy teljesen egyértelmű bizonyítékokra leljenek.

Statisztikailag elég gyakran előfordul, nemcsak nálunk, más országokban is, hogy a bűnösnek sikerül „tökéletes bűntényt” létrehozni és megmenekül a felelősségre vonás alól.

A tökéletesen működő bűnüldözés még soha sehol nem valósult meg, csak jobbról, vagy rosszabbról beszélhetünk.

Ha a tökéletesség ábrándját üldöznénk, az az ügymenet végtelen lelassulását idézné elö, márpedig a természetben minden folyamatnak időben kell lezajlani.

Ha egy eljárás időigénye tart a végtelen felé, hatékonysága tart a nulla felé.

drkovax 2009.08.04. 11:28:01

Emlékszem, a sajtóból is kiderült, hogy a fiatalember a kezdet kezdetén alibit igazolt, amit megdönteni ugyan nem tudtak, de nem is vettek figyelembe ...

Ez is egy koncepciós eljárás volt. Ezt kellett megpróbálni, mert a hatalom ebből remélt volna politikai/propaganda előnyt. Sajnos, jelenleg, minden politikai szempontból exponált ügyben a rendőrség/ügyészség politikai instrukciók szerint (kénytelen) eljárni ...

jan 2009.08.04. 11:53:03

most olvasom az origón, hogy a segédmunkás visszavonta a vallomását...

rosta 2009.08.04. 16:25:26

@Lord_Valdez: Én az alábbi újságírói stílust nem álszentségnek, hanem halottgyalázó, perverz, mocsok habitusnak tartom. Szerintem minden jóérzésű embernek el kellene határolódnia az ilyen jellegű írást készítőtől, itt a Kácsor Zsolttól és a megrendelőktől. Nem magyarázni kellene a magyarázhatatlant valamiféle politikai haszonleséssel, mintha az magyarázat lehetne az elembertelenedésre, hanem felháborodni!:

www.nol.hu/ajanlo/lap-20090411-20090411-18

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.04. 19:52:19

@rosta:
Nem az újságírói stílus az álszent, hanem az egyoldalú felháborodás. Ez úgy lenne őszinte, ha az felháborodó fél nem élne ezzel az eszközzel.
Lehet utálni, mert tényleg ronda dolog, ám a világ összes országában így van és így volt, sőt megkockáztatom, hogy így is marad. Illusztrációnak rögtön itt van a következő írás: Schumacherről.

GeeDawg2 2009.08.04. 22:30:00

@Vidéki: Óóóó, istenem, az én munkám is bonyolult, izzadok is rata, sőt, még a statisztikához is értek, és mégis azt mondom, hogy egyértelműen balfasz volt a rendőrség. Vagy rosszindulatú. Nem vagyok se Las Vegas-i helyszínelő, se Columbo, de azért valami nem stimmel akkor, ha van egy haéál csendes, jóravaló gyerek, aki bizonyítottan 20km-re van a gyilkosságtól, mégis egy éves, tartós nyomozás után őbelőle lesz a fő gyanúsított...

De nem is ezért szar a magyar rendőrség, ez csak kirívó példa. Hanem azért, mert, ha ellopják a biciklimet, vagy feltörik a lakásomat, hiába hívok rendőrt, le se szarják. Vagy ugye emberek ezrei rettegnek attól, hogy az ő házukra dobják a kovetkező benzinespalackot, és csak annyit tudunk, hogy fantomokat üldöz a rendőrség...

Jobb helyeken a rendőrség évente közzéteszi, hogy hogyan alakul a közbiztonság, és ezt külső, jogvédő szervezetek ellenőrzik. Magyarországon legfeljebb annyit tudok meg, hogy az állandó jogszabály barkácsolás miatt most éppen megint nőtt a jogsértők száma. (azaz, én, az állampolgár csinálom rosszul a dolgomat...) grrr...

rosta 2009.08.04. 22:36:42

@Lord_Valdez: Éppen azt mondom, hogy nem álszent, hanem halottgyalázó, perverz, mocsok.

Abban igazad van, hogy ez a trend. Például amit ezzel a szerencsétlen Michael Jacksonnal csináltak hát az valami iszonyat.

Kínos, ha az ember már fel sem tud háborodni az ilyen mocskos dolgokon...

Vidéki 2009.08.05. 09:16:04

@GeeDawg2:
Amit írsz, abból arra lehet következtetni, hogy nemcsak a statisztikához értesz, hanem a rendőrségi munkához is jobban értesz, mint maguk a feladatot gyakorló tapasztalt rendőrök.

Régen létezett egy fogalom : „az univerzális ember”, aki mindenhez értett.

Te ezeket is felülmúlod: nemcsak hogy mindent tudsz, de mindent jobban tudsz.

GeeDawg2 2009.08.05. 11:09:13

@Vidéki: Köszönöm a személyes(kedő) választ. Közben megtaláltam a rendőrséi statisztikákat a Neten. Valóban, fejlődünk. Bár, frisset még nem sikerült előállítani, és ebből speciel elemzést sem nagyon lehet csinálni (azaz következteéseket nem tudunk levonni), de legalább már van - amikor legutoljára fogllkoztam ezzel, még nem volt.

Egyébként, nem vagyok rendőr, nem is értek hozzá. De mint választópolgár, azért elvárhatom a rendőrségtől, hogy ezt a bonyolult, nagy felelősségű munkát végezze el jól. Mint ahogy ugyanezt várom az építésztől, az orvostól, vagy éppen a tűzoltótól. És bármennyire meglepő, de univerzális emberként Te is ezt várod. A jóságot meg úgy tudod biztosítani, ha az adott szervezetet ellenőrzöd, méred, beszámoltatod. Na, és akkor vissza az univerzális nézőponthoz: Bele tudok én látni a rendőri munkába, legalább adatok szintjén?

Egyébként hülyeség személyeskedni. nemrég dolgoztam egy elég nagy állami szervezetnek (nem itthon), nem is egyedül. Történetesen katasztófavédelemmel foglalkoznak. Én nem tudom, hogy kell kasztrófát védeni, mégis meg tudtuk állapítani, ki tudtuk számolni, mennyire eredményesek.

rosta 2009.08.05. 12:37:58

El nem tudom képzelni, hogy ne lennének politikai indokok a háttérben. Elképzelhetetlen számomra, hogy az alábbi, nagy valószínűséggel aljas indokkal folytatott ügymenet a bíróság, az ügyészség, a rendőrség természetes működésének megfeleljen:

"Schönstein: Mindenáron engem akarnak gyilkosként megjelölni
2009. augusztus 5. 00:01

Anyagyilkossággal vádolják Schönstein Sándort, Balla Irma egykori, debreceni fideszes önkormányzati képviselő fiát, miközben D. Lajos szakmunkás – aki 2007-ben az elhunyt önkormányzati képviselő szomszédjánál dolgozott – beismerte a politikus életének kioltását. D. Lajos már júniusban visszavonta vallomását. Schönstein Sándor ártatlannak vallja magát. A bürokrácia útvesztőjéből azonban úgy tűnik, nincs kiút: a bíróság nem függeszti fel a tárgyalást, amíg az ügyészség fenntartja a vádat, a rendőrség pedig addig nem nyomoz D. Lajos ellen, amíg a vádlott Schönstein Sándor.

mno"

Vidéki 2009.08.05. 14:41:58

@GeeDawg2:
Ilyeneket írsz: „szar a magyar rendőrség”.

Te statisztikus vagy.

A helyzet hasonló ahhoz, amikor a pék oktatja a csizmadiát, hogyan kell csizmát varrni.

GeeDawg2 2009.08.05. 17:28:13

@Vidéki: Ó nem, én az a pék vagyok, aki megkérdi a csizmadiát, hogy na de kérem, ez nemhogy csizma, hanem még sarunak is kevés!

Vidéki 2009.08.05. 19:42:49

@GeeDawg2:
Krilov, a nagy orosz meseíró kis tanmeséjében ezt írta:

Baj van akkor, ha a csizmadia kezd el kenyeret sütni, a pék pedig csizmát varrni.

Lehet hogy mi itt tartunk?

GeeDawg2 2009.08.05. 23:18:23

@Vidéki: Ha már ilyen jól elbeszélgetünk (egymás mellett) szeretném ismét elmondani a bajomat. Én, a pék, nem akarom megcsinálni a csizmát a csizmadiák helyett. De azt gondolom, hogy nagyon nagy bajok vannak a magyar csizmadiák munkájának színvonalával.

Ha nagyon sok ráérő időm, és kellő információm lenne, még akár írnék is erről komolyabb színvonalon. Mivel nincs, magyar értelmiségiként közhelyesen fejezem ki elégedetlenségemet. De ha erre annyi a válasz, hogy nem értek hozzá, az még gázabb szerintem. Kb. azt érzem, mint amikor egyetemen nem értettem egyet valamelyik tanárral, erre ki lettem oktatva, hogy szemtelen vagyok. De ettől még a probléma nem lett megoldva.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása