Blogcsúcsról jelentjük

Hadrian VII. I 2008.11.21. 10:31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benei Péter, Balogh Ákos Gergely, Megadja Gábor, Navracsics Tibor

 

Tegnap tartottuk a Konzílium kerekasztal első ülését, melynek a Nemzeti Blogcsúcs nevet adtuk. A Konzílium a Kommentár, a Reakció, a Konzervatórium és a Jobbklikk közös beszélgetés-sorozatának indul, a tegnapit pedig ennek egy amolyan kis bemutatkozó-estjének szántuk. A Reakció képviseletében Balogh Ákos Gergely, a Konzervatóriumtól Megadja Gábor (és Benei Péter, mint moderátor), a Jobbklikktől pedig Navracsics Tibor vett részt a beszélgetésen.

Mivel blogcsúcsról volt szó, a Kommentár ebből a körből kimaradt, de legközelebb velük folytatjuk!

Nem tudtuk igazán, hány érdeklődőre számíthatunk: végül a kibérelt terem kicsinek bizonyult, az ajtó előtt is ültek jópáran. Bár elfogult vagyok, de szerintem értékelésként leírhatom, hogy remek hangulatú, jó beszélgetés volt. Fontos kérdésekről esett szó. Mivel valódi beszélgetést akartunk, melyben a közöség is részt vehet, azt találtuk ki, hogy a közönség kétféleképpen is kérdezhet: élőszóban, mikrofonba, illetve kis papírokra felírva a kérdéseket.

A rövid bemutatkozás után sorra kerültek a Jobbklikk, a Kozervatórium és a Reakció által előre feltett kérdések - hogy mi milyen sorrendben volt, arra pontosan nem emlékszem, csak pár dolgot elevenítenék fel. A résztvevők úgy vélték, természetesen létezhet vallás nélkül is konzrvativizmus, ám vallásellenes konzervativizmus: nem. Egyetértés alakult ki akörül is, hogy az egyházak nem hogy veszélyt nem jelentenek a társadalomra, hanem inkább az egyházak erősítésére volna szükség. A konzervativizmus szkepticizmusa és tekintélytisztelete kapcsán felmerült, hogy a kettő mennyire összeegyeztethető: Navracsics úgy vélte, a tekintély folytonos megkérdőjelezése eleve feltétele anak, hogy a tekintély saját magát, mint a próbákat kiálló, valódi tekintélyt megmutathassa. Megadja Gábor szerint pedig a konzervativizmus szkepticizmusa elsősorban a racionalizmust tekinti céltáblájának, nem pedig a tekintélyt.

Volt szó még a Kádár-rendszerről és a hagyományról: Navracsics Tibor az underground együtteseket emelte ki, mint a Kádár-rendszerből származó fontos és jó dolgokat, míg Balogh Ákos Gergely a Graphisoftot említette. Megadja Gábor úgy vélte, a Kádár-rendszernek pozitív hagyománya nincs: ami annak tűnik, az a rendszer előttről maradt meg. Ugyanakkor eldöntetlen - eldönthetetlen? - kérdésként az is felmerült, hogy vajon mindezek mennyire inkább a Kádár-rendszer ellenében, ellenére jöttek létre...

Nem akarok mindent felsorolni, hiszen részletes beszámolók is lesznek, illetve a beszélgetés anyaga is meghallgatható lesz. Szóba került még a Fidesz politikája és a határon túliak kettős állampolgárságának ügye, a konzervativizmus és a konzervatív gazdaságpolitika kérdése, a magyar konzervativizmus hagyománya (Dessewffy Aurél, Kemény Zsigmond, Széchenyi, Bethlen István nevei kerültek elő pozitív példaként), és még sok minden más.

Nagyon köszönjük minden érdeklődőnek, résztvevőnek, szervezőnek, támogatónak, újságírónak, bloggernek, olvasónak és hozzászólónak: lesz folytatás! Addig is itt van pár kép, illetve ajánljuk olvasásra az inforádió beszámolóját. És persze mi is írunk még a Blogcsúcsról. Megadja Gábor reflexiói itt olvashatók.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr98780798

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.11.21. 10:51:22

Az első Konzílium Köszönjük mindenkinek, aki eljött tegnap este az Aranytízbe, a Konzílium első rendezvényére. Mi jól éreztük magunkat, a kérdéseket is végigvettük, néhányat sajnos csak felszínesen érintve. A folytatásban, a tematikus esteken lesz ma…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Askeladden (törölt) 2008.11.21. 11:06:53

"hanem inkább az egyházak erősítésére volna szükség."

Ezt azért egy cseppet árnyalni kellene! A történelmi keresztény egyházakon belül is rengeteg irányzat van, nagyon nem mindegy, hogy melyiket támogatjuk és melyiket ítéljük el, mert szerintem egy konzervatívnak következetesnek kell lennie.

Amúgy a kezdeményezést eléggé hiteltelennek tartom Navracsics Tibor a Fidesz "arca" részvétele miatt. Nem tudom, hogy a Fidesz milyen mozgalom, de a korrekt konzervatív írányvonaltól távol áll. Navracsics belülről formálná át a Fideszt? Ahhoz túl bizalmi a posztja.
Ha nem frakcióvezető lenne, hanem a Fideszen belül egy konzervatív platformot vezetne, hitelesebb lenne.

smalladam 2008.11.21. 11:08:00

"A második kép azt ábrázolja, amint belép a terembe Gyurcsány Ferenc. :) "

én simicska lajosra, vagy széles gáborra tippeltem. vagy még tomketre

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.21. 11:24:34

Navra a Jobbklikk miatt volt meghívva, ha jól tudom. Mondta is, nem tudja, ő konzervatív-e. Szerintem tök jó volt a hangulat, és Navra is jól bírta, mégha egy kicsit ki is lógott a sorból. Ez az összejövetel szerintem tök hiteles volt, Navrával együtt (nélküle is az lett volna). Elég már a politikai túlkorrektségből. Csak mert valakik meghívják a saját beszélgetésükre az egyik politikust, már hiteltelenek? Ez nevetséges. Mi az, hogy korrekt konzervatív? Csomó konzervatív irányzat van. Nem hiszem,hogy az egésznek a Fidesz belülről való átformálása volna a célja. Navra ott volt, meg meghívták, és tök jó volt, jól beszélt ő is. Pont. Semmit nem változtat a hitelességen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.21. 11:25:23

Rorschach-teszt az első képre:

"-Az első kérdés, amit el kell döntenünk: BÁG, vagy MG hord-e nagyobb cipőt?"

:]

megadjagabor 2008.11.21. 11:36:52

Természetesen BÁG. De neki majdhogynem voltaireiánus birodalmi tipegője volt, nekem meg csak egy edzőcipő;]

megadjagabor 2008.11.21. 11:48:03

Péter!


Az a Garibaldi-ing azért csúnya húzás volt. De legközelebb szólunk előre a style-istnak (van Lakatos Márkunk).

A Navracsics Tiboros témához pedig annyit szeretnék hozzátenni, hogy ő nem csak a Fidesz frakcióvezetője, hanem az ÁJK Politikatudományi karán is tanít. Érti miről beszél: de szerintem ez világos volt tegnap este.

Quicksilver 2008.11.21. 12:28:27

"A résztvevők úgy vélték, természetesen létezhet vallás nélkül is konzrvativizmus, ám vallásellenes konzervativizmus: nem."

Ez így szerintem tök korrekt. Konzervatívokhoz méltó meghatározás. :-)

józan' 2008.11.21. 13:52:34

Csöncsön, nem ragadtattad el magad kissé? :-D

_andris 2008.11.21. 15:06:33

A közönségről nincsenek képek?

mr. pharmacist1 2008.11.21. 16:06:08

Képek még nincsenek, csak címek, telefonszámok. Kösz, Gyuri!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.21. 18:13:25

@józan'

De igen. :-) Ám remélem, érzékelsz benne te is egy cseppnyi iróniát.

Amúgy, önleleplezés: a kádáros kérdést én vetettem föl.

Diocles 2008.11.21. 20:20:29

Navra helyesen tette, hogy nem mondta magát konzinak.

Nem akarom magam fényezni, de én úgy két éve beszéltem vele egy hasonló cécón (nem vagyok sem politikus, sem politológus, csak néha eljárok pol. rendezvényre), hogy CSAK ezzel a szóval meghatározni Mo-n mondjuk az ellenzéket, vagy az ellenzékhez kötődő gondolati kört, háát öngyilkosság.
Ha valóban konzervatívok vagytok, akkor fedezzétek fel a nemzeti liberális hagyományt, szerintem Tisza István, Deák Ferenc elég méltó kihívás, igazodási pont egy mai konzervatív, vagy reményeim szerint, konzervatív-liberális fiatalnak. Ne hagyjuk, és ne hagyjátok, hogy a liberális hagyományt olyanok sajátítsák ki, akiknek vajmi kevés közük van hozzá.

Balogh Ákos Gergely!
ha megengeded, hogy megszólítsalak, így névtelenül, szerintem ezzel te is egyetértesz, amit itt leírtam, és remélem máskor majd elmondod, ha itt nem is volt rá annyira lehetőség.
szal ha konzervatívizmusról beszélünk, konzervatív hagyományról, akkor abban része kell legyen a nemzeti liberális, szabadelvű hagyománynak is.

belganő 2008.11.21. 21:30:18

EZ AZ EGÉSZ KONZERVATÍVOSKODÁS, ÖLTÖNYÖZÉS OLYAN ERŐLTETETT, IZADTSÁGSZAGÚ? A KONZERVATIVIZMUS NYUGATON ÖREGURAK TEADÉLUTÁNJA ÉS A FIATALOK - NÉMI CDU-S ÉS SARKOZYSTA KARRIERISTA JOGHALLGATÓT LESZÁMÍTVA - RÖHEJ TÁRGYA. A NYUGATI EGYETEMEKEN, SZERENCSÉRE, NEM ARONT VAGY LEO STRAUSST OLVASGATNAK - HANEM MARXOT, ADORNOT, DE HEIDEGGERT VAGY ELIADET VAGY SCHMITTET IS INKÁBB. A MAGYAR KONZERVATÍV FIATALOK NAGYON UP 2 DATE-NEK ÉRZIK MAGUKAT - PEDIG ROHADTUL PROVINCIÁLISAK, S ANNYIRA VICCESEK, MINT A NÉHA REAKCIÓ CIKKEI (ELŐSZÖRRE UI. JÓK VOLTAK, DE UTÁNA MÁR FÁRASZTÓAK VOLTAK AZONOS KAPTAFÁRA KÉSZÜLT POÉNOK). A NEMZETI BLOGCSÚCSOLÓ BRANCS A MAGYAR NEOKON BEJÖVETEL - ÉPP AKKORA, AMIKORRA NYUGATON MÁR KEVÉSSÉ FIGYELNEK RÁJUK. ZSIDÓK, FIDESZESEK, KONZERVATÍVOK, LIBSIK, LIBERTÁRIÁNUSOK - NA IGEN, ÉRTJÜK. HOGY EGY ZSIDÓ MIÉRT VÁLIK HIRTELEN A NYUGATI ÉRTÉKEK VÉDŐJÉVÉ - ÉRTJÜK. EGYÉNI ÉRDEKE, HOGY ENNEK LÁTSZATÁVAL TÁMADHASSA PL. AZ ISZLÁM KULTÚRÁT. DE MIÉRT KELL EBBEN A TÖBBIEKNEK IS MITSPIELEN?

belganő 2008.11.21. 21:30:53

AZ ELSŐ MONDAT UTÁN PONT VAN. (PONT VAN?)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.11.21. 21:31:25

Diocles: Én úgy látom, hogy a szabadelvű, klasszikus (whig) liberális gondolatok nagyrészt integrálhatóak, illetve már integráltak is. Valamint a konzervatórium a libertárius eszmét is próbálja valahogyan meghonosítani, tehát ezerféle kapcsolódási pont van. És én úgy gondolom, ez így természetes.

Nem akarom elkeseríteni liberális olvasóinkat, de a liberalizmusnak önálló jövője a politikában nincsen: a szocialista/szocdem kör nagyrészt már integrálta a számára befogadható részét, ahogyan a konzervatívok is. Nálunk utóbbiak még talán kevésbé, de szerintem mi dolgozunk majd ezen:).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.11.21. 21:37:54

Hadrian VII.
Ezzel nagyjából egyet is értek, bár a gazdasági vonatkozásaiból még lenne mit befogadni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.21. 21:39:07

@belganő:

Te most akkor liberális vagy? Ha igen, akkor mi a bajod azzal, hogy mindenki úgy viselkedik, ahogy jónak látja?

Netán kommunista vagy? Vagy szocialista? Akkor miért nem egy olyan blogot látogatsz, és miért nem ott fejted ki a véleményed?

Vagy konzervatív? Akkor hogyhogy nem ismered a kisbetűket?

belganő 2008.11.21. 21:43:56

csöncsön... sem-sem... rendszerkritikus egy omladozó rendszerben, max ez vagyok, de leginkább tán anarchista. mindegy, nem ez a lényeg. újra nem írnám le, de jó lenne, arról beszélni... miért és miről szól ez a konzervatív nuvellvág itthon? neokon zsidók és ijfúfidesznyikek, akik a nézőpontban, a kommentárban és a reqakcióban tömörülnek - és mindent jól látnak, hiszen nem is ők voltak egykoron valaha fidelitasos hülyegyerekek ragasztóval és plakáttal a kezükben...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.21. 21:47:48

"de jó lenne, arról beszélni... miért és miről szól ez a konzervatív nuvellvág itthon?"

Akkor miért nem arról beszélsz?

Mert az értelmezésed róluk semmitmondó.

Nekem legalábbis nem érv az, hogy valaki zsidó.

doktorur 2008.11.21. 22:06:47

belganô: köztünk nincs se volt fidelitasos, se újfidesznyik (se régi), nem ragasztottunk soha vicces vagy bárgyú tacepaókat. Van viszont köztünk neokon zsidó, szabadelvû libertárius, vallástalan protestáns, vallásos katolikus, buddhista, egyetemista, diplomátlan családapa, hôzöngô és nagyhangú, intovertált és jótollú. Sok mindent látunk és sokmindent gondolunk. Például azt, hogy nem ismerjük a válaszokat, ezért teszünk fel kérdéseket, mint a Konzíliumon is. Lehet, hogy lehetne jobban és jobbat kérdezni. Nos, igyekezni fogunk...

Yoffy 2008.11.21. 22:37:10

Aki ott volt, tudja, aki nem volt, az hallja meg /higgye el/ ismerje meg a meghívottakat: tegnap nehéz volt nem észrevenni a Fidesz-szel szembeni kriktikus megjegyzéseket. És ezeket MINDENKI értette. Sőt, most a hitelességet (Navracsics Tibor jelenléte okán) megvonók halljanak csodát: Navracsics Tibor is humorosnak találta ezeket.Mint mindig, egyébként.

Kedves Belganő!
az én világom nem nuvellvág. Én tele vagyok értékkel és hittel. Pedig konzervatív vagyok, és katolikus. És pont ennek a kettőnek okán, sosem zsidózom. Olvasd el egyszer az Ószövetséget, vagy csak olvass bele-és hagyd abba a megbélyegzést. Legalább itt, mert mi ezt méltatlannak tartjuk erre az oldalra!

___________________________ (törölt) 2008.11.22. 00:42:33

Hagyjátok a vallon bigét, gyerekek, semmi értelme reagálni, reménytelen eset, már ami az értelmes diskurzust illeti.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.22. 00:48:14

belganő:
A fidelitasos szurkálódás nekünk szól, ugye? :) Valóban, sokunknak volt ilyen-olyan tisztsége a Fidelitasban (nem is tagadjuk, így kisebb a sportértéke a leleplezésnek), ragasztottunk plakátot is. A plakátragasztás egyébként szerintem az egyik legjobb dolog a választási kampányban. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.11.22. 11:03:32

"A plakátragasztás egyébként szerintem az egyik legjobb dolog a választási kampányban."
Azt hiszem januárban kellene tartani a választásokat :) (egy csomó takarítást megspórolnánk :) )

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása