Egy párt bukására

Király Rák I 2009.06.10. 19:39

 

„Honfitársunk!” – Nem sokan találnák ma már el, hogy a legismertebb 1989-es plakát, amely így szólította meg a választót, az SZDSZ plakátja volt. 1989. november 26-ra, a „négyigenes” népszavazás kampányára készült, azokból az időkből, amikor a szabad demokraták még nem tartották ördögtől való dolognak a népszavazást. Amikor még a második legnépszerűbb rendszerváltó erőnek számítottak. Amikor úgy robbantak be a köztudatba, mint a harcos antikommunista, szabadságpárti erő, amely nem akar kompromisszumokat kötni. Mintegy fél évvel az előtt a választás előtt, amelyen az ő szereplésük, eredményességük ugyanazt jelentette az MSZP-vé vált állampárt számára, mint amit ma jelent az SZDSZ-nek az LMP és az új-MDF eredményessége: az érzést, hogy valami friss, valami új lesz ezentúl a baloldal, és nem ők.

Az SZDSZ harcos antikommunista retorikája a rendszerváltás után fokozatosan elmúlt, szelídült, és abszolút hiteltelenné vált 1994-ben, amikor úgy léptek koalícióra a volt állampárttal, hogy annak erre szüksége sem lett volna. Az események az ezután következő 15 évben pedig odáig fajultak, hogy az SZDSZ szinonimájává vált a korrupciónak, a tehetetlenségnek, a vakságnak, az elkendőző politikai korrektségnek, a szavak és a tettek erőteljes disszonanciájának, a gyakorlati intoleranciának. Vagyis azoknak a fogalmaknak, amelyek egy inkompetens politikai erő jellemzői.

Ezt a pártot ennek ellenére három választói tévhit tartotta életben még ezek után is, három cikluson keresztül. Egyrészt sokan hittek abban, hogy az SZDSZ még mindig egy fokkal közelebb áll a nyugathoz, a nyugati piacpártisághoz, mint a többi. Másrészt sokan hittek abban, hogy az SZDSZ az a párt, amely képes olyan, a nagypolitikában asztal alá söpört, valójában azonban igenis fontos témákat napirendre vinni, megoldani, mint a mélyszegénység, a cigányok helyzete, a szabadságjogok kérdése.  Harmadrészt pedig divat volt az SZDSZ-re szavazni, mert még akkor is megmaradt a párt füves-értelmiségi imidzse, amikor már régen Kóka Jánossal ijesztgették a gyerekeket a politikusabb hajlamú nagycsaládok.

Ez a hit dőlt meg most mintegy 200.001 szavazóban, akik eddig a kisebb baloldali párt 5% feletti eredményét garantálták. A „lelketlen piacpárti”-imidzsre kicsapta a bajszos piros ászt az újrapozícionált MDF, a nemzetközi elismertséget senki nem vitathatja el a legnagyobb európai frakcióhoz tartozó Fidesztől, de a Jobbikot kivéve egyik parlamenti erőtől sem. A szociális problémákra, a kisebbségek integrációjára, a szabadságjogok csorbult helyzetére fel lehet hívni a figyelmet ellenségkereső plakátokon, de amikor az SZDSZ-es főpolgármester kitünteti a randalírozó-balhézó tömeggel szemben túl gyenge, az egyszerű járókelőkkel, demokratikus tüntetőkkel szemben indokolatlanul erős rendőrség fejét, akkor mindez csak pótcselekvésnek hat. A fiatalos-értelmiségis, menő párt pedig a zöld karakterű LMP lett, miközben Horn Gábor azzal volt elfoglalva, hogy zavaros nyilatkozatokat adjon a Napkeltének.

Az SZDSZ-nek idén vége lett. Élt húsz évet, az is lehet, hogy elvegetál még valameddig, de az már csak annak a jele, hogy politikai értelemben még kevésbé létezik az eutanázia, mint amennyire az azt a legvadabb radikális jobboldali képviselő támogatná a való életben. Ez azonban nem rossz hír. A még megmaradt, arra érdemes holdudvart – most hirtelen csak Szent-Iványi István tudnánk említeni, de nyilván van még legalább egy ember – felszívják az új baloldali erők. Ők meg fogják találni a helyüket az SZDSZ nélküli világban is, hiszen már így is inkább a pártnak volt rájuk szüksége, mint nekik a pártra. Értük kár aggódni.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb, az az SZDSZ eltűnésének katalizátor-hatása az ország normalizálódásának folyamatában. Végre – az LMP és az MDF színeiben – megjelenhet egy új baloldal, egy felelős, vitaképes, új értékrenddel, amely – nem egyik pillanatról a másikra, de egy-két ciklus alatt érdemi vitákat, érdemi párbeszédet lesz képes felvállalni egy szintén letisztult, rendpárti, erkölcsös újkapitalista jobboldallal.

Azzal, hogy az SZDSZ kiesett a politikai erőtérből, egy olyan valaha talán hasznos, de idővel egyre kínosabbá váló bútordarabtól szabadult meg a hazai politikai élet, amely csak a helyet foglalta. Egy olyan világítótornyot bontottak le vasárnap a választók, amely már régóta téves jelzésekkel vezette félre őket. Egy valaha szépen, ambiciózusan indult, ám gyorsan rothadni kezdett politikai párt vált hullává. Itt az ideje, hogy gyorsan elföldeljük, és a helyét átvegyék az újak, az ígéretesek, az új baloldal.


Kapcsolódó írások:

A polgári középerők kísértete


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr671176431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenes 2009.06.11. 10:14:19

Az általános iskolákban kampányol az SZDSZA 2009-es EU parlamenti választásokon jócskán alulteljesítő SZDSZ új célközönséget próbál megnyerni magának, biztosítva a hosszútávú fennmaradásukat. Kampányukkal most az általános iskolásokat célozták meg, ennek…

Trackback: Kifordított ország 2009.06.10. 20:24:04

Puhatestű Fodor Gabriellák és Horn Gabriellák...Drávapiski volt a legliberálisabb település az országban. A lakosok nem kevesebb, mint 60%-a SZDSZ tag volt. Csakhogy Drávapiskin sem hülyék az emberek és felismerték, hogy az SZDSZ nem értük vagy bármelyik…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.10. 20:40:18

Azért ez így ebben a formában nem igaz, már mint, hogy a kisebbik baloldali párt. A Fodor-féle szoclib oldalra még ráhúzható a baloldaliság (szerintem az LMP-től még ez is messze van), de a Kóka-féle irányvonalra aligha.

A baj az, hogy nem új baloldal kell, jó kell az is, de ami fontosabb, hogy valakinek újra fel kellene vennie a liberális zászlót. Ennek a valakinek meg van az az előnye, hogy nincs nagy kísértés a balra tolódásra, mert ott már annyian vannak, hogy nem férnek el és meg van az a hátránya, hogy ahol lennie kellene ott viszonylag kevés szavazó van.

"letisztult, rendpárti, erkölcsös újkapitalista jobboldallal"
Az is megszülethetne végre, de erre sincs sok esély, mert ott is alig van szavazó.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2009.06.10. 20:44:44

hogy az mdf mitol vilagos karakter nem ertem. bokros max egy jol sikerult mediahack, nem fedi el az identitasvalsagot. kikkel is akar uj baloldali lenni az mdf? ibolykaval, herenyivel? hirtelen tobb nem jut eszembe.

reality 2009.06.10. 21:16:04

Csak nálam olvashatatlan a poszt? Lemard néhány milliméter a baloldalon. :(

___________________________ (törölt) 2009.06.10. 21:18:04

Azt hiszem, az SZDSZ bukása szükségszerű feltétele annak, hogy végre-valahára letisztázódjanak az "oldalak", tehát legyen erkölcs -és piacpárti jobbközép és autonómia-és osztogatáspárti balközép.

Az elmúlt 20 év politikai diskurzusának a karakterét két sarokpont, "szadeszizmus" és az az "antiszadeszizmus" határozta meg, két alapvetően tartalmatlan, összefüggéstelen narratíva. Egyik sem sem jobb- sem baloldali.

A "szadeszizmus" a piacot úgy látja, mint az autonómia, a nem-minősítő egyéni szabadosság kiterjesztését a gazdaságra mint a vágyak kielégítésének eszközére - azaz tutira nem láttak még munkahelyet belülről. Segítek: ott gyakran kemény elvárások vannak, amelyek igenis is egy minősítő, erény-orientált, felnőtt, érett, felelősségvállaló irányba tolnak. A gyerekes-játszadozós éretlen szadeszista autonómia-és toleranciakultusz a valódi piac, tehát a munkahelyek világától tökéletesen idegen.

Az "antiszadeszizmus" ennek pontos ellentéte: az az állítás, hogy mind az autonómiásdi, mind a piac alapvetően a multik vagy Bilderberg-csoport vagy zsidók vagy a rossebtudjakik, akárkik összeesküvése az emberek ellen, hogy agymosott, robotszerű fogyasztókat és dolgozókat gyártsanak. Vannak ők, a konspirátorok, és vannak mi, az emberek. Ez kb. a Barikád vonala. Ez is jellemzően olyanok hozzállása, akik nem láttak még nagyobb munkahelyet belülről, aki már látott, az tudja, hogy egyik-másik céges felsővezetőnek egy összetett mondat logikai bukfenc nélküli kimondása is komoly nehézséget okoz, és ritkán látnak előrébb a golfpályabérlet lejárati dátumánál, nem hogy évtizedeken átívelő globális konspirációt lennének képesek csinálni. Nonszensz.

Rohadt jó lenne végre ezen a két marhaságon túllépni.

Kell egy olyan jobbközép, amelyik egyszerre piac-és erkölcspárti, és ezt a kettőt összefüggően látja, oda-vissza:

1) személyes felelősség nélkül nincs erkölcsre nevelés, személyes felelősség meg úgy nem lesz, ha egy csomó mindent az állam csinál helyettünk,

2) valamint pedig ha a siker titka nem a gyarapító értéktermelés, hanem a korrupció, a zsákmányorientált lobbizás - amely nagyobb államban mindig jellemzőbb mint kisebben.

Ez van egyfelől és másfelől egy erényorientált polgári kultúra nélkül szabad piac nem lehetséges, hanem csak szabad rablás lehetséges, tehát meg kell teremteni a kapitalizmus erkölcsi hátterét.

Szóval erkölcsnek és piacnak oda-vissza, kölcsönösen kellene egymást elősegíteniük.

Hát, ha politikus lennék, ez lenne a programom. (De nem leszek.)

Ennek kialakulását eddig nagyon akadályozta az értemetlen szadeszista és antiszadeszista sarokpontok köré szerveződött politikai diskurzus, mert egyikben sem jelenik meg a piac és erkölcs kölcsönös összefüggése.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.10. 21:25:23

"A Fodor-féle szoclib oldalra még ráhúzható a baloldaliság (szerintem az LMP-től még ez is messze van), de a Kóka-féle irányvonalra aligha."

Na persze :))
Kóka volt az elméleti kapitalisták (by gregoriosz) szekuláris messiása, aki ledobja a hippibűzös szadesz ruhát, felemel egy csavarhúzót, sóhajt egy nagyot és sej-haj, kapitalizmust csinál.
"Szeretem a versenyt. Nagyon" - főleg ha a Sulineten meg egyéb bizniszeken keresztül legombolhatom az államot, és Bajnai családjával lehet a pénzt menteni off-shoreba.

True Capitalist ez a Kóka, akárki meglássa.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.10. 21:29:22

@Shenpen:


Kérdés, letisztulnak-e ezek a dolgok. Ritkán vagyok optim pista, de én is látok most rá halovány esélyt. (És ezért nem kesergek a Jobbik előretörésén sem túlzottan)

Én szavaznék erre az erkölcsös piac cuccosra :)) Csak tudod az a baj, hogy Te ezt látod, meg a konzervek elég régi felismerését (erkölcs és piac kapcsolata), de sokan nem :((

Egyrészt vagy azt hiszik, hogy a kapitalizmus ugyanúgy "csinálható" meg "építhető" mint a szocializmus, másrészt meg ha el is ismerik az erkölcs fontosságát, úgy gondolják, hogy azt néhány törvény bejegyzésével majd elérik :((

Toymao 2009.06.10. 21:34:21

Balra csúszott, az oldalsáv alá kicsit a szöveg. (Vagy csak nekem?) Így nem tudom elolvasni. :) Segítség!!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.10. 21:46:23

@Gabrilo:
Ebben most igazad van, ugyanis a Kóka-féle vonalnak nem volt hiteles képviselője, ám ez nem a vonalat magát minősíti.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.10. 22:00:43

@Lord_Valdez:

a Kóka-féle vonalnak maga a névadója egy takony. Ha volt valaki, aki rossz konnotációt adott a piacgazdaság szónak a privatizáció után, az ő volt.

___________________________ (törölt) 2009.06.10. 22:03:16

@Gabrilo: igen. Azt hiszem, néha jó volna - bár nem természetem - nagyon leegyszerűsítve, jelszavak szintjén fogalmazni. Vannak dolgok, amik úgy átjönnek.

És ez az egész problémakör valahol úgy fogalmazható meg, hogy mind a bal/lib körben, mind a nemzetiradi vagy félradi körben van egy sajnálatos félreértés: a "modernizáció" és a "kapitalizmus" összekeverése.

Szóval, azt kellene és lehetne vmilyen nagyon egyértelmű, szinte jelszószerű módon megfogalmazni, hogy modernizáció és kapitalizmus nem ugyanazt jelentik.

A kapitalizmus valami, amit az emberek csinálnak. A modernizáció valami, amit az emberekkel csinálnak.

Valahogy így.

És akkor továbbvive a dolgot: soha, egyetlen büdös percig sem volt se az MSZP, se az SZDSZ, se Kóka, se Bokros, se senki ott kapitalizmuspárti. Modernizációpártiak voltak. És az nagyon nem ugyanaz.

Ld. konzervativok.blogspot.com/2008/06/madch-ellenforradalma.html

Ezt kéne valahogy elmagyarázni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.10. 22:09:18

@Shenpen:

"A kapitalizmus valami, amit az emberek csinálnak. A modernizáció valami, amit az emberekkel csinálnak."

Ezért jár egy szmájli :)
Kurvajó :)

-d(-_-)b- 2009.06.10. 22:25:25

@Toymao: @reality:

Chromeban nincs elcsúszva (FF-ban, IE-ben igen).

-d(-_-)b- 2009.06.10. 22:25:59

... és most már olvasható is mindenhol :)

akak 2009.06.10. 22:32:42

@Shenpen: "A "szadeszizmus" a piacot úgy látja, mint az autonómia, a nem-minősítő egyéni szabadosság kiterjesztését a gazdaságra mint a vágyak kielégítésének eszközére - azaz tutira nem láttak még munkahelyet belülről. Segítek: ott gyakran kemény elvárások vannak, amelyek igenis is egy minősítő, erény-orientált, felnőtt, érett, felelősségvállaló irányba tolnak. A gyerekes-játszadozós éretlen szadeszista autonómia-és toleranciakultusz a valódi piac, tehát a munkahelyek világától tökéletesen idegen."
zavaros erénybolsevik szöveg, összemosása az un. vadkapitalizmusnak az szdsz-szel, melynek mindig is két szárnya volt. amúgy "vadkapitalista" szárnya az mszp-nek és a fidesznek is, csak te elhiszed a pártlózungokat, hogy nincsenek.
a "toleranciakultusznak" mi köze van a "vadkapitalizmushoz", utóbbit mindenhol puritán-felhalmozók csinálták, nem vágykielégítők.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.06.10. 22:53:28

@br: Most már itt is, csak frissíteni kellett :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.10. 22:57:06

Ez az akak egy meglehetősen gyenge baller nick.

Vadkapitalizmusról Shenpen sehol sem beszélt. Viszont a puritánok erénybolsik lennének? Na ez nekem új.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.06.11. 02:08:29

Az SZDSZ-t miért érintette jobban a "hatalom korrumpál", mint a többi pártot?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.11. 08:59:18

@Shenpen:
Attól tartok, hogy jelenleg a kettő nem választható el egymástól. Sőt azt is megkockáztatom, hogy a nálunk egy normálisabb kapitalizmusnak szükséges feltétele valamiféle modernizáció.

Egyébként nem osztom az erény- és erkölcsmániádat az üzleti életben. Ez a "jó lenne" kategória és nem pedig a "van". Sokkal közelebb áll a valósághoz, amit a gazemberes posztban fejtegettél, miszerint hosszú távon nem érdemes erkölcstelennek látszani teljesen függetlenül attól, hogy valójában erkölcsös vagy-e. Viszont ez nagyon messzire vezet.

Cypriánus 2009.06.11. 12:04:33

Shenpen, a kapitalizmus-modernizmus mondatod : hát ez egy aranymondás.:)
Naon teccik!!! :)

caralho voador 2009.06.11. 15:50:59

Az mdf, mint "új baloldal, egy felelős, vitaképes, új értékrenddel"?! Ez a hét vicce. Hülye vagy te bazdmeg, régóta tudom.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.11. 17:27:25

Bocs a tönkrement sablonért, mostmár olvasható?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.11. 17:29:33

@caralho voador: a jövő időben és feltételes módban fogalmazott hasonlat a szerző reményeit fejezi ki néhány éves távlatra vonatkozóan. Szövegértelmezés megy?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.11. 17:38:45

@cziffra plachta zasztava: Igen velük. Ahogy ma Balázs Zoltán írta a Hírszerzőn, ez politikai akrobatika, és nem tudjuk, hogy sikerül a mutatvány. De - ezt már én teszem hozzá - a szándék egyértelmű.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.11. 21:05:38

talán közületek is olvasták már min. néhányan azt a kétmondatos fricskát, mely szerint "az SZDSZ hamarosan megszűnik. Mindenkit, akinek véleménye van róluk, ezennel megkérünk hogy azt sűrgősen fejtse ki" - de a jó humor talán másodszorra sem árt.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása