Oligarchák és megszorítások

___________________________ (törölt) I 2009.03.30. 08:03

Különös fintora a sorsnak, hogy alig két héttel azután, hogy jól belekötöttem az IMF-be, találtam egy olyan cikket az IMF-es közgazdász Simon Johnsontól, melynek számos kijelentésevel nagyon is egyetértek.

Sok mindenről esik szó benne, de ami számunkra igazán érdekes, az az, hogy tökéletes éleslátással írja le azt, ami az elmúlt talán 20 évben Magyarországon is történt, annak ellenére, hogy nem rólunk ír, hanem a "feltörekvő piacokról" (Indonéziától Oroszországig) úgy általában: "a valódi reformok feltétele a pénzügyi oligarchia hatalmának megtörése".

Nem fogom az egész cikket lefordítani, de legalább néhány bekezdést igen, a legfontosabbakat:

Ezekben az országokban a kormányzat és magánszektorbeli szövetségeseik általában egy szorosan összefonódott és többnyire uralkodó oligarchiát alkotnak, profitorientált cégként üzemeltetik az országot, amelynek ők a főrészvényesei.

Oroszországban például a magánszektor most komoly bajban van, mert az elmúlt olyan öt évben 490 milliárd dollárnyi hitelt vett fel globális bankoktól és nemzetközi befektetőktől, arra a feltételezésre alapozva, hogy az energiaszektor által generált bevételek képesek fenntartani a fogyasztás folyamatos növekedését. Ahogy az orosz oligarchák elköltötték ezt a tőkét, megvásárolva más cégeket és ambíciózus új befektetéseket eszközölve, úgy váltak egyre fontosabbá a politikai elit számára. A növekvő politikai támogatás zsíros állami megrendeléseket jelentett, adókedvezményeket és támogatásokat. És természetesen a külföldi, nemzetközi befektetők is elégedettek voltak: ha minden más tényező egyforma, akkor alapvetően olyanoknak szeretnek pénzt hitelezni, akiket mögött ott van a saját nemzeti kormányuk támogatása, még ha kissé korrupciószagú is a dolog.

Ám ezek az oligarchák elkerülhetetlenül tovább nyújtóznak annál, ameddig a takarójuk ér: elpazarolják a pénzt és hitelhegyekre építenek hatalmas üzleti birodalmakat. A hazai bankok, időnként kormányzati nyomás hatására, túlságosan is sok hitelt nyújtanak az elitnek és azoknak, akik tőlük függenek. És a túlzott eladósodás mindig rosszul végződik, a magánszemélyek, cégek és országok számára egyaránt. Előbb-utóbb a hitelfeltételek keményebbé válnak és többé senki sem hajlandó elfogadható feltételek mentén hitelezni.

Az ezután következő spirál feltűnően gyorsan pörög lefele. Hatalmas cégek ingadoznak a csőd szélén, és a hazai bankok, akik hiteleztek nekik, bedőlnek. A tegnap "közszféra és magánszféra közös projektjeit" ma már haverkapitalizmusnak, korrupciónak nevezik. Hitel hiányában a gazdaság megbénul, és a feltételek egyre rosszabbá és rosszabbá válnak. A kormányzatnak a devizatartalékokból kell támogatnia az importot, törleszteni az államadósságot, és megsegítenie a magánszféra adósait. De ezek a tartalékok előbb-utóbb elfogynak. Ha egy ország nem tudja még előtte rendbeszedni magát, akkor bekövetkezik az államcsőd, és nemzetközi gazdasági páriává válik az ország. A kormányzat, a "vérzés" elállítása érdekében, általában kénytelen néhány ilyen nagy hazai vállalkozót bukni hagyni és újrastrukturálni a csúnyán megborult bankrendszert. Azaz, más szavakkal: megszorításokat kell alkalmaznia az oligarchákon. A probléma ott van, hogy ezekben az országokban ritkán alkalmaznak megszorításokat az oligarchiákon. Általában az ellenkezője történik: a krízis elején pontosan az oligarchák kapnak extra támogatásokat a kormányzattól, mint például további devizákat, adókedvezményt, vagy pedig - klasszikus orosz bailout-technika - azt, hogy az állam kifizeti a tartozásaikat. Válsághelyzetben a tűzközeli haverok iránti "nagylelkűség" sokféle innovatív formát ölt. Eközben, mivel valakit mégiscsak muszáj megszorítani, a megszorításokat a hétköznapi embereket, munkavállalókon kezdik - legalábbis addig, amíg az utcai zavargások túlzottan naggyá nem válnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr241028947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.03.30. 08:24:50

"Shenpen"- szerinted , ismerik ezt az MSZP és SZDSZ vezetői is? Mert nem úgy tűnik. Az MDF- et már nem is említem.

petibatya 2009.03.30. 10:18:44

"a valódi reformok feltétele a pénzügyi oligarchia hatalmának megtörése"

Én úgy gondolom, hogy ez a megállapítás a pénzügyi válságot elszenvedő országokra általában is érvényes, nem csak a "fiatal" demokráciákra.

Nem látom viszont, hogy az ún. fejlettebb demokráciákban nagyon szorongatnák ezt a pénzügyi oligarchiát. Nem erről szól a politikai gyakorlat.
"...a megszorításokat a hétköznapi embereket, munkavállalókon kezdik." ott is, ha jól érzékelem.

A vélhető okokról bővebben itt: petibatya.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12093

___________________________ (törölt) 2009.03.30. 10:48:51

@petibatya: OK reagáltam ott, mert szerintem túlzottanl leegyszerűsíted, a tőkések csak egy a sok fontos nyomásgyakorló csoportból. Más csoportok gyakran hatalmasabbak.

petibatya 2009.03.30. 11:58:54

@Shenpen:
A félreértések elkerülése végett: nekem nem a tőkésekkel van „problémám”, hanem azzal a politikai berendezkedéssel, ha tetszik a demokrácia „létező” formájával,
„melynek politikai berendezkedése lehetőséget biztosít egyének, vagy csoportok számára hatalmi ambícióik érvényesítésére, illetve amelyben a politikai döntési mechanizmusok teret engednek eszmei, ideológiai, vagy bármilyen más alapon a legfőbb hatalom részérdekek mentén történő kisajátítására”
És ezek a csoportok persze lehetnek tanárok, bányászok, vasutasok, parasztok vagy bármilyen más alakulat, azzal a megjegyzéssel, hogy a sor legelején azért leginkább a tőketulajdonosok állnak.

A közjó meg valahogy elvész, mint sok bába között a gyerek.

Magyarul a „pártok közvetítésével megvalósuló képviseleti formát” tartom alkalmatlannak, sőt kontra produktívnak a társadalmi problémák kezelésére. Azok megoldásáról nem is beszélve.

___________________________ (törölt) 2009.03.30. 12:08:40

@petibatya: igen.

18. században erről sokat agyaltak az amerikai alapítófaterek, en.wikipedia.org/wiki/Federalist_No._10

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.30. 14:59:01

Óriási pozitív meglepetés, hogy az eddig nemritkán bokrosi-tótai demagógiában utazó Konzervatóriumban leírva látok ilyen mondatokat. Egyben illusztrálja, hogy Bajnai miért csak 600 mrdot tud vágni a kiadásokon és azt a 600-at is miért ott "találja meg", ahol.

tallian.miklos 2009.03.30. 21:59:47

@petibatya: Nincs olyan, hogy közjó. Pontosan azért, mert nem köz van, hanem bányászok, meg tanárok, meg ilyenek.

@Shenpen: Viszonthogy. Magyarországon nincsenek oligarchák. A magyar gazdag réteg mind abszolút, mint relatív értelemben picsafüst az orosz oligarcha-réteghez képest. Nem nyernénk szinte semmit a komplett vagyonelkobzással sem...

Továbbá. A pazarlás nagy része _nem_ nekik megy, hanem

- szociális célra
- a szociális célokat megvalósító brutális méretű intézményrendszer fenntartására
- az oligarchákat baszkurnyáló értelmiségi és egyéb rétegek fenntartására, nézd meg pl. a MeH költségvetését, hánymilliárd megy közalapítványoknak és hasonlóknak.
- a magukat politikailag exponáló oligarchák kábé egyenlően vannak, jobb-, bal- és azonosíthatatlan szerepben

@dzsucseharcos: Igen, szerintem is többet lehetne vágni. Viszont ha azt a maradék magyar tőkést is kinyírjuk, hogy legyen még egy évig 13. havi nyugdíj, akkor újabb pár évtizeddel elodázzuk a hazai ipar _bármilyen_ fellendülését.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.31. 00:41:11

@tallian.miklos: "Nincs olyan, hogy közjó. Pontosan azért, mert nem köz van, hanem bányászok, meg tanárok, meg ilyenek."
Hol vannak már Magyarországon bányászok?:)
De van közjó, mert az általad soroltaknak is van közös érdekük (közbiztonság, jogbiztonság, közparkok tisztasága, közszolgáltatások minősége, stb.). Sőt, közjavak is vannak.
Ez a "nincs is olyan, hogy társadalom" csak arra jó, hogy az ezt hangoztatók kibújjanak a felelősség és a közteherviselés alól (miközben hasznait élvezik). Átlátszó.

tallian.miklos 2009.03.31. 01:02:05

@Lastres: már bocsánat, de én aztán semmiféle felelősség alól nem bújok ki, összeszámoltam egyszer, hogy kábé egy velem egyező fizetésű közalkalmazott jön ki az összes befizetett adómból, tokkal-vonóval, aki epszilon mértékben járul hozzá a GDP-hez hozzám képest. És nem, ezt sem jónak, sem igazságosnak nem tartom. És még én vagyok a köcsög, aki fizessek, mer' szegény mindenkimáson már nem lehet spórolni, ha már egyszer azt felélték, amit eddig befizettem.

Továbbá elmondhatnád, milyen hasznát élvezem a magyar államnak, igazán kíváncsi volnék. Jogbiztonság? Nem érzem - szerencsére nem perelek és nem perelnek, de ha megtörténne, nem érezném a jogbiztonságot, az tuti.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.31. 01:39:41

@tallian.miklos:

"Nincs olyan, hogy közjó. Pontosan azért, mert nem köz van, hanem bányászok, meg tanárok, meg ilyenek."

Ez a kijelentés kicsit erős:((( Ezzel a lendülettel kiszórtuk az egész politikai-erkölcsi hagyományunkat Arisztotelésztől az általunk oly' kedvelt (iróniaméter) angolszász konzervségig. A köz java egyrészt nem pusztán ökonómiai fogalom (az is). Lehet róla vitázni, hol vannak a határai, de a létét tagadni khm...
Lehet azt mondani, hogy a "közjó" nem létező fogalom, konstrukció, ahogyan nemzet, haza, közösség stb., de ennyi erővel a "racionálisan döntő individuum", amit a libertáriusok előfeltételeznek, is konstrukció, sőt.

Bizonyos közös fogalmak, viszonyulások, kötelességek és hitek nélkül semmiféle közösség nincs, káosz viszont van.
(szokásos reklámom, a legutóbbi SP ezt a hit-dolgot és annak fontosságát elég jól megragadta:
www.southparkstudios.com/guide/1303/ )

Az egy dolog, hogy idehaza ez a dolog el van b@szva, de a közjó fogalmát ezért kidobni vétek lenne :(( Noch dazu, ilyen alapon nem beszélhetünk sem "a" tanárokról, bányászokról, senkiről sem. Akkor tényleg csak az amőba marad.

józan' 2009.03.31. 03:52:03

@tallian.miklos:

"Nincs olyan, hogy közjó. Pontosan azért, mert nem köz van, hanem bányászok, meg tanárok, meg ilyenek."

Hol vannak itt bányászok? :) Ezt a szöveget Thatcher asszony nyomatta a 80-as években...
Egyébként, nem tűnt még fel, hogy ezafajta erőltetett individualizmus bukott meg az elmúlt években?

A helyzet ugyanis az, hogy Magyaroszágon a szocializmus és a neo-liberalizmus legrosszabb elegyét sikerült összehozni. A diktatúra alatt proletárrá csupaszított társadalom a 90-es években az elk*rt rendszerváltás során szétatomizálódott. És mi maradt belőle? Posztszockó, proli lelkületű, magukra maradt, identitásukat kereső egyének sokasága.
Erre pedig nem lehet az a válasz, hogy "akkor jöjjön Bokros, és szoríccson' meg!"
Az csak tovább mélyítené a problémát.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 08:02:49

@Lastres: Én úgy látom, hogy pont a társadalomra hivatkozással lehet kibújni a magánfelelősség alól.

Mindazonáltal T.M, tényleg kicsit túl sarkosan fogalmazott. A közrend, a törvény uralma, a folyószabályozás, stb. olyan javak, amiket egyedül, ha megfeszülök sem tudok megalkotni, elérni. Kell a Látható Kéz a láthatatlan mellé.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 08:05:29

A honi oligarchia vagyona talán elenyésző az oroszhoz képest, de elég nagy a közélet manipulálásához vagy uralásához.
Még ez sem lenne baj, ha ezt úgy tenné, hogy a maradék is jól járjon, erre viszont határozottan képtelen ez a kontraszelektált csőcselék.

petibatya 2009.03.31. 08:24:06

tallian.miklos • 2009.03.30. 21:59:47

„Nincs olyan, hogy közjó.”

Ezzel az állításoddal kicsit vitatkoznék.
Valóban a közjó egy elméleti kategória, tartalma vitatható és vitatandó, csak a diktatúrákban kisajátítható.

„A társadalmi közjó nem más, mint egy racionális cselekvési minták és társadalmi viszonyok által meghatározott olyan értékrend, amely a társadalom tagjai számára elfogadható egyenlőtlen viszonyok mellett képes az embernek, mint közösségi lénynek az érdekeit szolgálva a társadalom fejlődését (fennmaradását) biztosítani.

A társadalmi közjó, mint elméleti kategória tartalmát illetően az emberi társadalmak fejlődésével párhuzamosan folyamatosan változó, viszont célját tekintve történelmileg változatlan értékrendként határozható meg, és ily módon felfogható a mindenkori társadalom ideális értékrendjeként, az adott társadalom kívánatos jövőképeként is.

A társadalmi közjónak az egyén által közvetlenül is jól érzékelhető két eleme a társadalmi béke és a társadalmi jólét. A társadalmi közjónak mára a legmeghatározóbb részévé vált harmadik alkotó eleme a társadalom és a természeti folyamatok harmóniája.”

Bővebben itt petibatya.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=11648

___________________________ (törölt) 2009.03.31. 10:29:05

SZVSZ a közjó nem exakt fogalom, hasznosabb volna valami mást használni helyette, mert szerintem több, különböző fogalmat is fed:

- közjószágok, definíció 1: jószágok, amelyeknek egy csomó pozitív externáliája van

- közjószágok, definíció 2: magas tranzakciós költségű jószágok, amelyeknél emiatt a piac is, az állam is eléggé sz*rul működik, tehát majdhogynem mindegy, viszont mindenkinek hasonló igényeik vannak velük szemben, és ezért a demokratikus kontrol akár működhet is jobban, mint a piaci, vagy esetleg a kettő keveréke - ilyenek az utak, közművek, áram, víz stb.

- kb. a kettő együtt, talán a leghasznosabb megfogalmazás: pozitív externáliák és magas tranzakciós költségek.

Arról van szó, hogy pl. az, hogy a cigánygyerekből valahogy megpróbáljon az állam v. valaki szakmunkást nevelni zsebtolvaj helyett, és ez persze pénzbe kerül, az tényleg közérdek abban az értelemben, hogy egy pozitív externáliákat teremtő jószág (jobban jársz, ha vásárol tőled, mintha kirabolna) és a tranzakciós költség nagyon magas (mert felnőtt korában nagyon nehezen változthatható meg az ember, gyak. ami 16 éves koráig kialakul, az lesz, tehát nemigen lehet egy ellenirányú tranzakcióval később rendbehozni a dolgot). Ebben az értelemben vannak közjavak, amelyek előállítása közérdek.

Tény, hogy ezzel nagyon sokat visszaélnek és a mai helyzetben lehet, hogy használhatnánk egy olyan heurisztikát, hogy gyak. bármi, amit közérdeknek neveznek, nagyobb eséllyel nem az, mint az.

Nyilván ez egy olyan szőnyeg, ami alá mindenki próbálja besöpörni a saját csoportérdekét.

És persze nyilván nem indokol őrült mennyiségű kiadásokat (és adókat...) ...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 10:59:03

@Shenpen: Azért mert nem tudjuk pontosan mi a hóhér az "igazság", a "szabadság", jó sokat vitatkozunk róluk, és mert mindenki hajlamos belegyömöszölni a saját érdekeit, attól még nem dobnám ki ezeket a levesbe. Pont maga küldött egy jó kis analitikus elemzést erről.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 10:59:39

"analitikus elemzés" - hű de gáz :(

___________________________ (törölt) 2009.03.31. 11:14:36

@tölgy: persze, de azok nem javak, jószágok. Azt hiszem, most közjószágokról van szó - megvehető dolgokról, amiket nem mindenki maga fizet magának, hanem közösen?

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2009.03.31. 11:18:32

A közszféra per def. nem állít elő GDP-t. De: egy orvos az állami kórházban dolgozva nem ad hozzá értéke, magánkórházban igen. Ez részben definíciós és elszámolási kérdés.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.31. 11:21:51

Shenpen,

láthatnánk azt az elemzést? Kíváncsivá tettek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 11:23:49

@Shenpen: Értem, akkor csak az autópálya lenne közjószág.
Ok.
De akkor továbbra is ott vannak olyan közös jók, mint a törvény uralma, stb. Visszaértünk oda, amit szvsz a közgazdaságtan számolásos-méréses trendy ága nem tud megragadni. (Adam Smithék még igen)
Humanities are back! ;)

petibatya 2009.03.31. 11:25:01

@Shenpen:

„Ebben az értelemben vannak közjavak, amelyek előállítása közérdek.”
Így gondolom én is.

A közjó és közérdek kifejezéseket politikusaink igen gyakran használják hivatkozási alapként, ha tetszik takaróként, ahogy Te is fogalmazol:szőnyegként

Szerintem a közérdeket leginkább a mindig is korlátozottan rendelkezésre álló társadalmi lehetőségek méltányossági alapon és közjót szolgálóan történő egyéni birtoklásával lehetne azonosítani.

___________________________ (törölt) 2009.03.31. 11:26:01

@Gabrilo: igen, ha emlékeznék rá, hogy melyik meg hol :)) de nem emléxem :)

petibatya 2009.03.31. 11:34:53

@tölgy:

A legfontosabb "közjavak" szerintem

- a társadalmi béke,
- a társadalmi jólét
- és a természeti környezettel harmonizáló társadalmi folyamatok.

petibatya.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=11724

___________________________ (törölt) 2009.03.31. 11:35:43

@tölgy: Nem csak. Arról van szó, hogy törvény uralma mint absztrakt fogalom közjó, de abszrakt fogalmakból nemigen lesz semmi. Az rendőrből lesz meg perből meg satöbbiből. Ennek egy része magánjószág (polgári per költsége,biztonsági őr, széf), más része állami közjószág (rendőr fizetése, legfelsőbb bíróság költsége, honvédelem), önkormányzati szintű közjószágok (megyei táblabíróság költsége), civilszférás közjószág (polgárőrség működési költsége) stb stb stb

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.31. 11:37:09

@petibatya:


Válasszuk szét a közjó és a "társadalmi"-val kezdődő fogalmakat. Ha a "társadalmi"-t ekézte volna TM, azzal egyetértettem volna. Ha a haladóknak igazolni kell valamit, az mindig valami "társadalmi" lesz: társadalmi haladás, béke, igazságosság stb. Aztat én se szeretem :((
De a törvény uralma közjó, viszont nem "társadalmi".

Karcolt lendület 2009.03.31. 12:54:52

@tallian.miklos:
Lehet, hogy oligarchák nincsenek, de vannak olyan pénzügyi körök, amik elég rendesen pumpolják az államot. Pl. Leisztinger elég jól ki van tömve... Az általad is említett közalapítványokon keresztül támogatott kör talán nem kőgazdag, de elég sok megy arra, hogy megmaradjon a szimpátiájuk a kormány iránt.
Ezenkívül ott vannak a nagyberuházások - M6, 4-es metró, amiknek a felfüggesztéséről egy büdös szó nincs - vszeg mert ott sok a beton, sokat lehet lopni. (Szeretem az autópályát és szeretném, ha Pécsig tartana, de amire nincs pénz, arra nincs pénz.)

Úgyhogy ha nem is oligarchák miatt, de elég hasonló az elképzelt megszorítások működési mechanizmusa: inkább úgy általában a népen szorítunk meg, minthogy a haveri-támogatói körtől vegyünk el pénzt.
Az pedig már más kérdés, hogy Bajnai csak a 600 milliárd megtakarításra koncentráló csomagja recesszióban többet árt, mint használ: csökkenti a keresletet, ami további csődökhöz-elbocsátásokhoz vezet, hiába motivál elvileg munkavállalásra, ha egyszerűen nincs munka. És nemcsak az eddig segélyből élőknek nem lesz, hanem olyanoknak sem, akik minimálbérért is inkább dolgoztak...
Ez a recept pont ugyanaz, mint a 2006-os: valahogy szedjünk vissza pénzt, aztán majd lesz, ami lesz. Arról megmondták és erről is meg lehet előre mondani, hogy max. tűzoltásra jó, de a növekedési potenciálunkon egy fikarcnyit nem javít, így nem fogja már középtávon sem megoldani a problémáinkat.

osborne 2009.03.31. 13:04:08

@Karcolt lendület: húzzd meg ereszd meg - erre képesek a magyar szociokraták csak.

és of cos itthon is vannak oligarchák, ahogy oroszországban is épp az egyik legnagyobb maga az állam ;]

osborne 2009.03.31. 14:01:12

és pontosan idevág ez is: Gyurcsány az MSZP pénzosztóhelyére szeretne visszavonulni....valószínűbbnek tűnik, hogy az évi félmilliárd forintot szétosztó Táncsics Alapítványhoz vonulna vissza. A szocialisták várható választási veresége esetén az alapítvány lehet az MSZP utolsó kifizetőhelye.

félmilliárd, na kb amennyit vágni akar a Bajnai úr.

osborne 2009.03.31. 14:06:52

@osborne: uppsz elnéztem, 'csak' évi félmilliárd - ettől még a Táncsics Alapítványnak az is bőven sok ;]

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása