Max Weber levele öccséhez a konfirmációról (Részlet)

Konzervatorium I 2012.12.04. 07:03

maxweber.jpg „Kedves Öcsém – ma elhatároztam, írok Neked, hogy végre megköszönjem mindkét leveledet, de még inkább, hogy életednek e jelentős fordulópontján, mint bátyád és mint keresztyén ember legalább néhány szóval elmondjam: én hogyan látom a konfirmáció jelentőségét…

Igen, a tudomány és az emberiség nagy gondolatai is főként a keresztyénség hatására bontakoztak ki. Mióta a világ gondolkodni képes, az emberi gondolatok és érzelmek  sohasem voltak olyan teljesek és mozgósító erejűek, mint a krisztusi szeretet és a krisztusi tanítások. Ez a Te számodra egyre világosabb lesz, amint az emberiség történetét tanulmányozod. Így ma minden, amit „kultúrának” nevezünk, elsősorban a keresztyénségen nyugszik, a társadalom gondolkodási módjában és tevékenységében minden ezzel van kapcsolatban, ettől függ, olyannyira, hogy már mi magunk is alig vesszük észre…
Ahogy számomra, úgy a Te számodra is egyre világosabb lesz, hogy midőn a konfirmációval kinyilvánítottuk, hogy az egyház világméretű testvériségének tagjai akarunk lenni, jogokat nyertünk és kötelességeket vállaltunk.  Neked jogod és kötelességed lesz a keresztyén kultúra, és ezzel az egész emberiség fejlődéért dolgozni. Közöttünk mindenki előbb-utóbb belátja, hogy egyéni boldogsága azon múlik , hogy ezt a hivatást erejétől telhetően betöltött-e. Fiatalon igyekeznünk kell minden szellemi erőnkkel e feladatra alkalmassá válnunk. Arra kell igyekeznünk, hogy a Mű és a világ haladásának szorgalmas munkásai legyünk. Minél hamarabb felismered, hogy lelki nyugalmad, belső békéd e hivatás betöltéséhez oldhatatlanul kapcsolódik, annál hamarabb érezheted az örömöt, hogy ezen a szép földön egy hatalmas Mű munkásaként élhetsz.

Levelem végén azt kívánom tehát Neked, hogy  minél hamarabb és minél közelebb kerülj az igazi keresztyénség lényegéhez magad és szüleink örömére.

Bátyád Max”


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr184945374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.04. 10:57:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyáli úr 2012.12.04. 09:43:44

Nagyon szép, és méltó is Weberhez, aki az alábbi mondatára a kultúránk egyik legfontosabb elméletét építette fel:

"Így ma minden, amit „kultúrának” nevezünk, elsősorban a keresztyénségen nyugszik, a társadalom gondolkodási módjában és tevékenységében minden ezzel van kapcsolatban, ettől függ, olyannyira, hogy már mi magunk is alig vesszük észre."

A protestáns etika és kapitalizmus szelleme olyasmi, ami miatt érdemes volt gimnáziumba járni. Mérhetetlenül büszke vagyok rá, hogy elolvashattam. Ezért is jó ezt a levelet látni, köszönöm a megosztását, kedves szerkesztők.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.12.04. 12:18:39

„Igen, a tudomány és az emberiség nagy gondolatai is főként a keresztyénség hatására bontakoztak ki.”

Pomtosan így van! A latin nyelv tanulása pedig a létező legalkalmasabb módszer arra, hogy az agyat előkészítse a tudományos gondolkozáshoz!

Látom, kezditek kirámolni a sufniból a megkérdőjelezhetetlen szentenciákhoz hasonlító, kissé porlepte tárgyakat…

Bloodscalp 2012.12.04. 17:55:09

hm, a decemberi posztolás egy copy-paste-el elintézve. valszeg még karácsony tájékán jelentkeztek valami szokásos alkalomhoz illő hablattyal, de minek?

tpd 2012.12.06. 13:50:11

az egész blog vallási révületbe zuhant?!?

szarban a haza...

2012.12.07. 01:31:54

Miközben a skizofrénia jeleit mutató Szeretett Vezető a holdkóros seggnyalóival éppen módszeresen tönkreteszi a felsőoktatást (és a gazdaságot), valamint Fekete (nem Aczél) György vezetésével zajlik a pártállámi időket idéző "nemzeti" kulturpolitika előkészítése, szóval, amíg édes hazánk halad az összeomlás illetve egy félázsiai rendszer felé, addig a nagyon művelt, polgári ún. konzervatív értelmiségi blogon egy szó sincs erről. (Ja, és közben meg a műemlékvédelmi hatóságnak is annyi lett.)
A vidéki proli közönséget közben nóta és operett rádióval fogja szórakoztatni a "polgári" kormányunk. Nyilván addig is fontos eszmetörténeti érdekesség a reggeli tea és a Le Figaro mellé Max Weber eme levelének közreadása.
Mondjuk itt legalább van egy-két havonta poszt, nem úgy mint a szociban, pl. a Ludas Matyi meg se jelent 56 októberétől 57 elejéig.
A jelenlegi közállapotokat tekintve ez blog nem más, mint a szégyellős és gyáva (azaz a despotikus kormánnyal szembe nem forduló) konzi értelmiség intellektuális maszturbációja.

Pedig lenne lehetőség a becsület és igazság megvédésre még most is. Egy idő után már többet veszít a jobboldal (és az értelmiségi sleppje), ha a végig kitart a zakkant Orbán és seggnyalói mellett, mint ha nem. Azonban tartok tőle az egész Fidesz (és az ún. jobboldal nagy része) Orbánnal együtt megy süllyesztőbe.

2012.12.07. 15:40:50

Most olvashatjuk hogy a nagyon hiteles "nagyon konzervatív" értelmiség egyik mintaképe, az ezen a blogon is publikáló Molnár Attila Károly is érintett Semjén plágiumügyében. Ti. Semjén konzulense MKA volt. Ha ez így volt, akkor három eset lehetséges:
1. MAK tudott arról, hogy Semjén tőle másolt, de nem szólt, vagyis bűnrészes és cinkosa a plagizálónak (ez a legrosszabb, ekkor neki is le kellene mondania)
2. MKA konzulensként nem olvasta Semjén dolgozatát, ekkor felelőtlen és nem végezte jól a munkáját. (ekkor vitatható, hogy alkalmas-e egyetemi okatónak)
3. MKA olvasta a dolgozatot, de olyan hülye volt, hogy nem jött rá, hogy az ő szövegét vette át Semjén, ekkor viszont "csak" egy kretén. (vagyis ismét csak alkalmatlan egyetemi oktatónak)
Na kérem, ilyen egy mai magyar jobboldali elitértelmiségi. Az élcsapat tagja.

ifj. Katánghy Menyhért 2012.12.23. 08:30:40

@SontPent: vagy a legvalószínűbb, hogy kisegítette a jószándékű de nem túl tehetséges hallgatót egy saját gondolattal, amit később maga is felhasznált, tudva, hogy az úgysem lesz akadémikus. ha olvastál már MAK írásokat, tudhatod, és biztos tudod is te, hogy jellemző szerkesztési elve a saját szövegek ki-be tűzdelése vagy újrafelhasználása akár egy publikáción belül is, amikor egy gondolatra újra utalni kell - ez lehet zavaró, de nyilván kényelmi megfontolás szól mellette.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása