WikiLeaks: öncélú felelőtlenség

dobray I 2010.12.10. 07:05

Az amerikai diplomácia titkos iratain csámcsog a világsajtó, a világ vezető politikusait, a magyar afganisztáni kontigens munkáját vagy épp a pápaválasztást minősítő, nem éppen diplomatikus megjegyzéseket idézve próbálják erősíteni az ostoba és arrogáns amerikai diplomáciáról szóló képet. Hogy az amerikai nagykövetek tényleg arrogánsak tudnak lenni, azt mi, magyarok nagyon jól tudjuk – és most már nem csak a jobboldal, hanem például Gyurcsány Ferenc is. Mégis, miért öncélú felelőtlenség az, amit a WikiLeaks csinált?

Mióta emberiség az emberiség, szeretjük a titkokat és a titkok felderítését. Ez azt hiszem, az összeesküvés-elméletek egyik táptalaja. A misztikus köd vonzó, egészen addig, amíg el nem oszlik. Az oszlatásában sokan szeretnek segédkezni, mert élvezik, hogy  a ködben mászkálhatnak, ám amikor eloszlott a köd, akkor már nincs semmi érdekes. Lehet várni a következő ködöt.

Talán zsigeri Amerika-ellenességből azonnal rengetegen gyúnyolódni kezdtek az amerikai nagykövetségek iratain. Tényleg vicces, hogy milyen elképzelése volt például a vatikáni nagykövetségnek a megválasztandó pápáról, és hogy sokkolta őket Ratzinger megválasztása. Az is sokak fejében megfordulhatott, hogy ez a szemét Amerika eltitkolta ezeket az iratokat, illetve hogy most kiderül az igazság, hogy nem azt gondolták, amit mondtak nyilvánosan.

Azonban azt sokan nem gondolták végig, hogy a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott tengernyi diplomáciai irat úgy tűnik, egy dolog miatt érdekes: azért, mert az Egyesült Államok, egy divatból utálni szokás vezető nagyhatalom „intim”, bizalmas iratairól van szó. Nem véletlen, hogy baloldali lapokkal együttműködve közölték le azokat – The New York Times, The Guardian, Le Monde, El País, Der Standard. Persze, mindig érdekes lehet, hogy mit tartalmaznak egy állam iratai. Azonban azok nem véletlenül titkosak.

Meglepő-e, hogy kétszínű az amerikai diplomácia? Nem meglepő, minden diplomácia az. Meglepő-e, amiket írnak Sarkozyről, az iráni elnökről, Berlusconiról vagy másokról, az afganisztáni magyar kontingensről a diplomaták jelentései? Egyrészt, mint a Véleményvezér is megjegyezte, a legtöbb esetben nem azok annak számára, aki olvasott újságot az előző években. Másrészt valószínűleg ugyanilyen kendőzetlen, keresetlen (vagy éppen nagyon is keresett-) szavú jellemzéseket találnánk például a világ magyar nagykövetségeinek jelentéseiben is. Az ilyen jelentések elkészítése ugyanis a diplomaták feladatához tartozik. Akik szoktak politikusi visszaemlékezéseket, életrajzokat olvasni, azok megszokták az olyan fordulatokat, hogy „és a nagykövetségről így meg így jellemezte a helyzetet, a megválasztott politikust”, stb. Csakhogy ezek már legalább több évtizedes távlatból tekintenek vissza.

Ahhoz, hogy egy állam ki tudjon állni az érdekeiért, bizony szükség van az ilyesfajta bizalmas információs hálózatra. Assangéék persze nem csak az Egyesült Államokat pécézték ki, az ausztrál adathalász életrajza szerint lételeme a bizalmas iratok megszerzése és közzététele. Ezt úgy állítja be, mintha egy átlátható világért dolgozna.

Az átlátható világ, ellenőrizhető emberek koncepciójában fogantak Németalföldön a házak hatalmas ablakai is, amiket nem illet elfüggönyözni: a társadalom, kevésbé fellengzősen minden egyes család és ember átláthatóságát hirdette ez a fajta szemlélet, ami persze annak tudatában fogant, hogy így kevésbé merünk bűnöket elkövetni. Ez a fajta puritán átlátszósági diktatúra megjelenik Zamjatyin Mi című utópiában is. Azonban ha minden pillanatban így figyelhetnek minket, az bizony görcsöléshez, minden spontaneitás elveszéséhez vezet, humortalan, tökéletességmániás világhoz, megbocsátó nagyvonalúság nélküli, összevont szemöldökű, folyamatos számonkéréshez. Hát, szerintem inkább hibázzunk többet, de lehessünk felszabadultak személyes kapcsolatainkban, intim szféránkban, és tegye ezt az állam is.

Ha minden azonnal átlátható, hogyan lehet rendesen kormányozni? A médiának persze az átláthatóság a mániája, joggal. A modern nézetekkel ellentétben azonban a kormányzásnak épp az eltakarás az egyik lényege: a kupleráj előtt jótékonyan elhúzzuk a függönyt, hogy ne láthassák 18 éven aluliak, hogy mi folyik bent (lásd G. Fodor Gábor: Kormányzás/tudás).   Hogyan alakítsunk ki álláspontot, simítsunk el ellentéteket, ha azonnal minden nyilvános, minden még kimunkálatlan, vállaltan ideiglenes és émg reflektálatlan ötletet, a WikiLeaks esetében minden, tájékozódás gyanánt írott jelentést elolvashat mindenki, anélkül, hogy ismerné a kontextust, születése körülményeit?

A WikiLeaks akciója ráadásul valóban fenyegeti az államközi kapcsolatokat és emberek életét, azzal pláne, hogy a Washington számára különleges jelentőségű, mindenáron megvédendő objektumok listáját is nyilvánosságra hozta. Remélhetőleg senki nem kapja fel nagyon a vizet, ugyanis tudja, bármikor az ő nagykövetségei is sorra kerülhetnek, és akkor kiderül, hogy kettőn áll a vásár. Amilyen kínos ez most az Washingtonnak, ugyanolyan kínos lehet bármelyik másik kormánynak, ha épp majd az ő diplomáciai hálózatának bizalmas iratait szivárogtatja ki valaki. Így várhatóan senki nem fogja nagyon megtámadni mind eamiatt az Egyesült Államokat. Ráadásul a dolog két félről szól: hogy Sarkozyt hogyan minősíti a párizsi nagykövet, az nem csak Washingtonnak kínos – ugyanakkor a maga idejében nyilván teljesen hasznos információ volt –, hanem Párizsnak is.   

A teljes átláthatóság világ Assangéék elképzelésével ellentétben nem őszinte világhoz és őszinte kormányokhoz vezetne, hanem káoszhoz, mivel senki nem merné leírni a bizalmas diplomáciai iratokban sem, hogy meztelen a király, hogy mit kell tudnia egy ország vezetésének egy másik ország adott ügyével kapcsolatban. A bizalmatlanság és a hátsó szándékok után való tapogatózás sokkal durvább légköre alakulna ki, ráadásul mindebbe bevonódna a közvélemény is („átpolitizálódás”). Márpedig ez a diplomáciai testületek feladata, és nem a polgároké. Hagynunk kéne, hogy az államok és diplomáciai testületek dolgozzanak, és hagynunk kéne, hogy a polgárok dolgozzanak, és ne azzal foglalkozzanak, ami épp nem tartozik rájuk. (A politikai véleménynyilvánítás ránk is tartozik, bizalmas diplomáciai iratok azonban nem.)

Ahogy a Jobbklikken is megemlíti Varga Gergely, információs szabadság van, az információhoz fűződő jog azonban nem korlátlan. Hogy néha egy-egy oknyomozó hozzájut egy-egy ügy bizalmas irataihoz, az rendben tud lenni. Az is rendben lehet, hogy megszerezzük egy féllegális álegyház, a szcientológia dokumantumait, mert a WikiLeaks ilyet is csinált.. De hogy tömegével, megideologizálva, nyakló nélkül pakolunk ki bizalmas diplomáciai iratokat a világhálóra, az nincs. A WikiLeaks érthetően saját láthatóságát igyekszik minél kisebbre csökkenteni, így táptalajt ad a vele kapcsolatos találgatásoknak és növeli a saját magát körülvevő misztikus ködöt, ezzel együtt  építia saját legendáját. Kleptomán, öncélú hobbija inkább káoszhoz vezet, mintsem átláthatósághoz.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr872504604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József – KISZIVÁROGTATÓK 2010.12.13. 09:55:47

A propaganda nem kardcsörtetés. A nyugati típusú, atomizált társadalomban a sugalmazás hatékonysága nagyobb, mint a parancsolásé. A propaganda, mely kijelöli a problémákat és megoldásukra mindjárt javaslatot is tesz, éppolyan közmű, mint az elektromos ...

Trackback: WikiLeaks: egy ostoba utópia 2010.12.10. 09:34:33

Assange a kiszivárogtatásokkal egy jobb, transzparensebb és igazságosabb világot szeretne: egy világot titkok nélkül. A baj csak az, hogy ez egy rendkívül ostoba utópia. A világsajtó még mindig az amerikai diplomáciától származó dokumentumokon csá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 09:27:33

"A modern nézetekkel ellentétben azonban a kormányzásnak épp az eltakarás az egyik lényege"
pont ettől ilyen szörnyű az egész, és ettől megy félre a dolog;
ez az, amitől a kormányzottak válnak ellenőrzötté és nem fordítva,
ahogyan helyénvaló lenne...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 09:33:15

@nexialista: és miért kéne nyilvánosnak lenni minden kormányzati személyi ellentétnek mondjuk?

-d(-_-)b- 2010.12.10. 09:49:52

Na most akkor döntsétek el, hogy

1) polgárosodás, civil mozgalmak --> politizálás, civil öntudat, civil kontroll az állam felett (aka. konzervativizmus)

vagy

2) az állam azt csinál, amit akar, az embereknek kuss (aka. kommunizmus/fasizmus)

Nekem mindegy, melyiket támogatjátok, de ne egyszer ezt, egyszer azt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 09:52:47

@-d(-_-)b-: ez így kissé kétbites gondolkodás, nem gondolod? Nem azt mondtam, hogy a kormámnyzatról ne tudhassunk semmit. De hogy lehetnek titkai, az világos. Ettől még a kormányuati cselekvés "ellenőrzése" megmarad.
Szóval a kérdésfeltevésed hamis szembeállítás.

-d(-_-)b- 2010.12.10. 09:56:11

@dobray:

"ráadásul mindebbe bevonódna a közvélemény is („átpolitizálódás”). Márpedig ez a diplomáciai testületek feladata, és nem a polgároké. Hagynunk kéne, hogy az államok és diplomáciai testületek dolgozzanak, és hagynunk kéne, hogy a polgárok dolgozzanak, és ne azzal foglalkozzanak, ami épp nem tartozik rájuk."

Akkor ez nem azt jelenti, hogy az állam azt csinál, amit akar és az embereknek kuss?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 09:56:45

@-d(-_-)b-: parancsolj, még az egykor anarchista, ma libertárius Seres szerint is:
hvg.hu/velemeny/20101209_wikileaks_assange_biztonsag
Ha a WikiLeaks „hősi tette” a mainstream médiában is megigazul, ha Julian Assange az amúgy normális nyugati véleményformálók szemében is hősi figurává magasztosul, ha a média maga akarja eldönteni, mi a releváns nemzetbiztonsági információ, ha tehát már önmagunk számára is képtelenek vagyunk morális iránytűt találni, akkor megérdemeljük azt, ami még ránk vár.

-d(-_-)b- 2010.12.10. 10:17:10

@dobray: Egyrész nem értem, ez hogy válasz, másrészt a médiának, mint a hatalom negyedik ágának ez a feladata.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.12.10. 10:23:00

@-d(-_-)b-:

Az a helyzet, hogy igazából egyik sem. Az ún. "civil társadalom" fétise mióta is konzerv dolog? Ez megvolt?

www.mmisi.org/ir/29_02/molnar.pdf

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 10:23:41

@-d(-_-)b-: mint újságíró, ezesetben Seressel értek egyet (ritka alkalom).
"a WikiLeaks közzétette azoknak az amerikai ipari és infrastrukturális létesítményeknek a titkos listáját, amelyeket Washington különösen védendőnek tart terrorista támadásoktól, a külügy szerint elvesztésük „jelentősen befolyásolná az ország biztonságát.” Aki a nyilvánosság piacára dobja saját vagy mások hazájának létbiztonságát, olyan információkat, amelyek kizárólag a hazája és az egész szabad világ elpusztításában érdekelt terrorszervezetek számára bírnak jelentőséggel, az nemcsak áruló, de önmagának is hazudik, azt hiszi, van olyan titkos adat, amit ezen az áron is napvilágra kell hozni. Nos, nincsen."

A médiának nem az a feladata, hogy veszélyeztesse rengeteg diplomata életét. Létezik sajtóetika is, hogy mit teszek közzé, és mit nem. a média nem atérzt van, hogy minden mindenáron nyilvánosságra hozzon. Nemzetbiztonság? Olyan is van még.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 10:53:41

@Gabrilo: hehe, ez tkp épp azt mondja, amit én.
It is not, of course, that revelations of secrets are always unwelcome or ethically unjustified.
The idea behind WikiLeaks is that life should be an open book, that everything that is said and done should be immediately revealed to everybody, that there should be no secret agreements, deeds, or conversations. In the fanatically puritanical view of WikiLeaks, no one and no organization should have anything to hide. It is scarcely worth arguing against such a childish view of life.
The actual effect of WikiLeaks is likely to be profound and precisely the opposite of what it supposedly sets out to achieve. Far from making for a more open world, it could make for a much more closed one.
A reign of assumed virtue would be imposed, in which people would say only what they do not think and think only what they do not say.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 10:59:06

Pro primo: nézz utána, mit jelent az adathalász. Assangét leadathalászozni éppen csak annyira vaskos, mint kalóznak titulálni egy kalauzt.

Pro secundo: Szeretnék bár egy értelmes érvet is arra, hogy a magánügynek nem tekinthető (márpedig az Assange által kiszivárogtatottak mindennek elmondhatóak, csak magánügynek nem) információ ismeretéhez miért nincs jogom nekem, az állampolgárnak, amikor az én – információhiányból fakadó! – jóindulatom juttatta hatalomra azokat, akik ily módon „legitimálva” (pfuj!) érzik magukat válogatott disznóságaik véghezvitelére és ezek titokban tartására.

Sokan címkéznek engem „doktriner liberális”-nak, de hogy ti doktriner konzervatívok vagytok, az hétszentség…

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 11:02:58

Még egy dolog. Valahogy nem a liberálisok hisznek az erő és a nemzeti szupremáció „vallásában”, hanem ti, konzervatívok. Csak van egy rossz hírem számotokra: ezzel a paradigmával nem érjük meg a 22. századot. Sajnos még rosszabb hír, hogy én is veletek fogok pusztulni, pedig nem ezt érdemelném…

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.12.10. 11:10:18

@dobray:
Csak a pontosság kedvvéért: 1 bit = 2 állapot, 2 bit = 4 állapot
Tehát ha kettő közül kell (akarsz) választani, akkor az egybites ;-)
Az anyaggal pedig nagyrészt egyetértek.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 11:21:11

@dobray: miért ne lehetne akár a személyi ellentét is nyilvános?
közszereplő viselje el a nyilvánosságot szerintem,
avagy ne vállalja a köz megbízását

trey82 2010.12.10. 11:26:18

Egy kormany az adofizetok penzebol kozfeladatot lat el. A problema az hogy nincs semmifele kontroll a kormanyokon (az hogy 4 evente szavazunk nem tekintheto komoly kontrollnak), szorjak/lopjak a penzunket ezermilliardos nagysagrendben.

Mi meg akik nagy nehezen megteremtjuk a primer gazdasagot nem tehetunk semmit, kevesen vagyunk igy politikai eronk jelentektelen.

Az egyetlen remeny valamifele kontrollra a nyilvanossag, ezt eddig a sajto kepviselte de mara mar nyilvanvalova valt hogy 90%-a valamilyen erdekcsoport/kormany szocsove csupan, nem veletlen a Wikileaks sikere.

A kormanynak ne legyen semmi titka, szamoljon el az utolso fillerig. Az meg hogy vannak jogos titkok... gondolj bele egy ilyen kontrollalatlan kormanyzat ha barmit titkosithat milyen szinten fog visszaelni vele. Barmit megtehet buntetlenul igy is de ezek utan esely sem lesz ra hogy a nep idoben ertesulhessen rola.

Ez egyenlotlen erok kuzdelme, nem veletlenul kerult racs moge Assagne annak ellenere hogy a vad nevetseges, eroltetett, mindenki tudja hogy az amik felbereltek ket kurvat hogy vadoljak be molesztalassal, hiaba.

trey82 2010.12.10. 11:30:48

@dobray: "A médiának nem az a feladata, hogy veszélyeztesse rengeteg diplomata életét. Létezik sajtóetika is, hogy mit teszek közzé, és mit nem. a média nem atérzt van, hogy minden mindenáron nyilvánosságra hozzon. Nemzetbiztonság? Olyan is van még."

A Wikileaks-nek van erre kulon policy-ja, "legitimate secrets" pl. valaki bankszamlaszama, orvosi kartonja stb. ilyesmit sosem raknanak ki.

Ezt az amerikai media nyomja (ugy latom eredmenyesen) hogy eleteket veszelyeztet pl. afganisztani szivarogtatasok, de semmi konkretumot nem tudnak mondani, nem veletlenul...!

Joejszaka 2010.12.10. 11:35:57

@kesztió:

Miért is tekinthető magánügynek a szigorúan védendő objektumok listája?

trey82 2010.12.10. 11:36:30

Nemzetbiztonsag?

Az egyebkent azon kivul hogy elkepeszto mertekben visszaelnek vele a vilag minden tajan (elvileg a nep erdekeben, de valojaban a nep ellen) mire jo?

Minden hatalommal visszaelnek, ez legfeljebb csak ido kerdese, naiv aki mast hisz.

Ezert volna fontos valamifele kontrol.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 12:03:57

melyik nemzet volt eddig biztonságban, mi védte meg őket saját kormányuktól?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 12:20:52

@nexialista: de ettől még teljesne legitim törekvése egy kormánynak, hogy minél kevesebb belső infó kerüljön ki. És egyébjént mi van a WikiLeaks átláthatóságával? Honnan higyjük, hogy önzetlenségből csinálják, ha nem tudjuk, kicsodák?
@trey82: te normális vagy? kiemelt objetumok nyilvánosságra hozatala az nem életek veszélyeztetése? Dehogynem.
@kesztió: szeritned miért létezik nemzetbiztinsági titok? Te mit szólnál, ha a magyar kormányokhoz eljuttatott bizalmas nagykövetségi jelentéseket nyilvánosságra hozná a WikiLeaks, amivel mondjuk aláásnák az energetikai önállósodási törekvéseket? Egyébként ki hisz ez erő szupremáciájában? Mi, konzervatívok biztos nem. A nemzetet pedig fontosnak tartjuk igen, de nem abszolútnak. Az meg nagyjából nem érdekel, hogy neked mi a rossz hír. És mliyen paradigmával? Akkor legyél világpolgár. hogy lesznek-e nemzetek kétszáz év múlva, az lehet kérdés, de most vannak, és államok pedig azelőtt is voltak, hogy nemzetek lettek volna, és felelősek voltak a területükön élőkért. Ennek a felelősségnek a vállalásához pedig szükség van titkos dolgokra, mint pl. diplomácia.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 12:21:48

@trey82: ja, szerintem folyamatosan van elég erős kontroll. Tökéletes sosem lesz persze.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 12:24:14

@Joejszaka: Hát ez roppant vicces!

Ha egy wikileaks-os őrmester meg tudja szerezni az ún. „szigorúan védendő objektumok” listáját, akkor már elnézést, de melyik terrorszervezet nem képes erre? Ezt nevezed védelemnek? Ezt még egy hülyeamcsi se veszi be, hallode! :D Amúgy mi az erősáramú villamosmérnöki karon még a kommunizmus utolsó éveiben tanultuk, teljesen nyilvánosan, hogy a nemzetbiztonság szempontjából az áramszolgáltató lánc mely objektumai tekinthetők kritikusnak, így védendőnek. Méghogy szigorúan titkos adatok, hahaha!

És egy kis programozói hozzáfűzés: a legjobb másolásvédelmek illetve biztonsági megoldások a számítástechnikában SOHASEM titkos protokollon alapulnak. Azokat a crackerek hamar feltörik. A HASP4-es hardkulcs specifikációi például teljesen nyilvánosak. És furcsa módon nem tudok arról, hogy valakinek sikerült volna már emulátort írnia hozzá... :D

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 12:35:19

@dobray: „Te mit szólnál, ha a magyar kormányokhoz eljuttatott bizalmas nagykövetségi jelentéseket nyilvánosságra hozná a WikiLeaks, amivel mondjuk aláásnák az energetikai önállósodási törekvéseket?”

Bárcsak az Orbán-kormány gazdasági törekvéseit hozná nyilvánosságra a Wikileaks, legalább megnyugodnánk, hogy van ilyesmije neki. Mert egyelőre minden jel arra mutat, hogy csak a pofájuk nagy, amúgy gőzük nincs, mit akarnak és hogyan.

De viccen kívül. Ti tényleg komolyan gondoljátok, hogy az energetikai stratégia versengésre alapul és nem kooperációra? Ezek az elképzelések igenis nyilvánosak kell hogy legyenek, másképp fennáll a veszélye, hogy néhány dilettáns aránytalanul nagy hatalma birtokában istenesen elkúrja a dolgot. Nem tudom, hogy halálban tudtok még bízni ebben a bagázsban. 8 évig az egyik oldal őrültjei kúrtak el, most a másiké készülnek ugyanerre.

Ami pedig az erő szupremáciáját illeti: igenis ti hisztek abban, hogy hatalmasnak, erősnek, dominánsnak lenni jobb. És hogy a világ a nemzetek versengéséről szól. Lószart, mama! Hol élnél szívesebben? A katonai nagyhatalom USÁ-ban, vagy a katonailag jelentéktelen Finnországban? Hát részemről utóbbi. Sőt, a világ legjelentéktelenebb nemzetének tagja szeretnék lenni, ha ez civilizációval, kultúrával, jóléttel, békével és emberi méltósággal párosul.

Joejszaka 2010.12.10. 13:33:39

@kesztió:

1. Figyu, mondtál pár példát olyan esetekre, amikor a titkosítás nem erős védelem. Az algoritmusok esetén a nyílt forrás növeli a megbízhatóságot, mert felhasználó ezáltal pontosan tudja, hogy milyen védelemre számíthat.

Katonai objektumok esetében ez nem így van.

A wikileaks egy kurva nagy reklám: ide nézzetek, itt vannak a gyengéink.
Mindenki tudja, hogy Budapesten 2 működő atomreaktor van, mégsem küldünk GPS koordinátákkal feltüzdelt szórólapokat Afganisztánba, hogy ezzel idegesítsétek a magyar kontingenst, ne a gránátokkal.

2. Az, hogy az USA nem őrzi a titkait, az a saját gyengéje. Ettől még nem kéne erre felhívni az ellenség figyelmét. Dobó István kevesebbért is a várárokba dobatott embereket.

Komolyan nem értelek titeket, liberálisokat. Mégis, melyik oldalon álltok? Lehet, hogy az USA csúnya, gonosz nagyhatalom, mégis, mi az ő szoknyája szélébe kapaszkodunk. A mi mindennapi kenyerünk bizony a csúnya amcsik jólétén múlik. Lehet nekik drukkolni, hogy szívjanak nagyot, de bizony az ő szopólécükre nekünk is rá kell harapni előbb-utóbb.

Joejszaka 2010.12.10. 13:39:06

@kesztió:

"A katonai nagyhatalom USÁ-ban, vagy a katonailag jelentéktelen Finnországban? Hát részemről utóbbi. Sőt, a világ legjelentéktelenebb nemzetének tagja szeretnék lenni, ha ez civilizációval, kultúrával, jóléttel, békével és emberi méltósággal párosul."

Naív. Mégis ki biztosítja Finnországot katonailag? Bár tudtommal nem NATO tagok, de szerinted egy globális konfliktus esetén melyik oldalra állnának?

Ja, és a világ egy legjelentéktelenebb nemzetének vagy tagja. :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 13:51:22

@Joejszaka: Nézd.
Én sok mindenben nem hiszek.
Például abban sem, hogy az USA jelenlegi arrogáns, minden(ki)re magasról tojó politikájával egyáltalán meg fogjuk érni a 22. századot.

És kérdezzek vissza. Ki a nagyobb hazaáruló?

1. Az, aki az égbekiáltó disznóságok mellett olyan ún. államtitkokat is kiszivárogtat, melyről már a B-kategóriás ügynökségek is régen tudnak szete a világban,

vagy

2. Az, aki képes Kínával, az emberi jogokat lábbal tipró nagyhatalommal összefogni, hogy megfúrják a koppenhágai klímakonferenciát, így hazájuk rövidlátóan felfogott „érdekei” miatt literalmente kockáztatni az emberiség jövőjét?

Mi a francért is állítja be mindenki úgy, hogy az ún. államtitkok az állampolgár érdekeit védik? Olyan konzervatív duma, hogy csak na. Mintha a 19 század végén élnétek…

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 13:56:48

@Joejszaka: A legnagyobb „globális konfliktus” az lesz, baszki, ha az emberiség az amcsikhoz hasonló nagyképű őrülteknek köszönhetően ivóvíz, levegő, energia és élhető környezet nélkül marad!

Hagyjuk már ezt a demagóg ellenségképes bullshitet. Jól tudjátok, hogy egy esetleges globális konfliktus esetén már úgyis régen rossz. Egy harmadik világháborút esélyünk nincs túlélni! A túlélés záloga ma nem a fegyver, hanem a fenntartható fejlődés. És ez alapvetően kooperatív játék, nem nulla összegű – ha tetszik a kedves konzervatívoknak, ha nem.

Joejszaka 2010.12.10. 14:23:41

@kesztió:

Sokáig hasonlóan gondolkoztam, mint Ön, mígnem a South Park a ManBearPig-ről szóló epizódja rádöbbentett a keserű igazságra...

A fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a klíma nem szétkúrása fontos dolgok, de sajnos - amíg nem dől össze minden - tök irreális célkitűzések.

Nem ezek a problémáink gyökerei, hanem az emberi természet tökéletlensége, az összes többi csak következmény.

Abban hiszek, hogy korlátozássokkal, szabályozásokkal - habár megvan a szerepük - nem lehet elérni a fenntartható fejlődést, mert az az emberi mohósággal ellentétes. Úgyis kijátsszák a kínaiak, az indiaiak, a fejlődő országok, a kanadaiak, mert megtehetik.

Két esélyünk van: a technika fejlődése, ami tiszta megoldásokat kínál majd elérhető áron. A másik esélyünk az Úristen irgalma.

Mindazonáltal, ha megnézem a világban jelenlévő kultúrákat, a történelmet, akkor egyértelmú, hogy az egyetlen reális magyar külpolitikai irányvonal az atlantista. Lehet álmodozni másról, de maradjunk a földön. És a wikilieaks ez ellen dolgozik.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 14:41:37

@Joejszaka: Jópofa ez a „technika fejlődése”.
Azzal gondolom, tisztában vagyunk, hogy a technika jelenlegi szintje kis jóindulattal és főleg politikai akarattal már bőven elegendő lenne a fenntartható fejlődéshez.

A villamos kocsikhoz a nagy fajlagos energiakapacitású, gyorsan tölthető akkumulátorok illetve a könnyű, mégis megfelelő szilárdságú anyagok már léteznek. Igaz, drágán. De ha ebbe pumpálnák a pénzt és nem marhaságokba, éveken belül versenyképes lenne. De Kínának/USA-nak persze hogy könnyebb az extenzív energiapolitika.

Bár működőképes prototípus még nincs, a magfúziós erőmű sem szci-fi többé – 20-30 éven belül akár villannyal fűthetnénk, tisztább és olcsóbb lenne. Stb., stb.

Azt pedig, hogy az atlantista külpolitika ne lenne az egyetlen reális vonal, nem mondtam, sőt. De amíg maguk az amerikaiak kúrják valagba a saját(?) „atlantista” klubjukat a koppenhágai csúcs megfúrásával, jó lenne tisztázni, mit is nevezünk atlantista külpolitikának.

És az euroatlanti klubhoz tartozást nem zárja ki az információ szabad áramlása és átláthatósága, sőt. A liberális Európa (és ide tágabb értelemben a magukat konzervatívaknak nevezők is ide tartoznak, jól tudod) alapértéke a transzparencia. Na, én EZEN AZ OLDALON ÁLLOK, ha már kérdeztétek…

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2010.12.10. 15:22:48

@kesztió: Nem a paradigmán múlik hogy megéred e 22 századot maradjunk ennyiben. A te paradigmáid szerint amúgy se kéne megélni még az unokáinknak se, mert kiszorítanák a göthös gőtét a lebensraumból, és akkor inkább importáljunk kínaiakat, azok úgyis sokan vannak eleve.

Te nem egyszerűen abban hiszel, hogy jogod van tudni róla (annak önmagában semmi értelme). Abban hiszel, hogy felkészültséged tehát jogod is van ítélni, ítélkezni. Ez nem szabadságvágy, hanem egotrip.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.10. 15:37:58

@kesztió: nem kérdeztünk. A transzparancia egyébként számunkra is érték, azonban nem abszolút, vannak határai. Vagy remélem, te üvegbúrában laksz. Egyébként teszünk rá, hogy magának nehéz minket elviselni, mi nem veszünk todomást magácskáról. Önnyi.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 15:44:02

@bazalttufa: „Abban hiszel, hogy felkészültséged tehát jogod is van ítélni, ítélkezni.”
Hét ez nagyon gyenge volt!
Mert mi van akkor, ha tényleg nincs felkészültségem. Nem fogadhatok egy konzultáns szakembert, aki a pénzemért számomra érthető nyelvre fordítja le az információt, és egyben tanácsot is tud adni, hogy a hatalom államtitoknak maszkírozott sakkhúzása keresztbe tett-e az állampolgári érdekeimnek vagy sem? És ha igen, 4 év múlva megnézhetik, kire fogok szavazni. Ennyi.

Elnézést, hogy megint felteszem a konzervatívbosszantó lemezt, de vége a régi szép időknek, amikor voltak egyrészről kékvérű kiválasztottak másrészről pedig a zsellérek, a plepsz. A 21. században NEM AZ ÁLLAMBÁCSI TISZTJE ELDÖNTENI, HOGY VAN-E KOMPETENCIÁM ÍTÉLNI VAGY ÍTÉLKEZNI. Nem tekintélyuralomban élünk. Sorry.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 15:52:05

@dobray: azt mondod, legitim törekvés a belső infók megőrzése... ki szerint legitim?
nekem tetszene egy olyan világ, amelyikben a kormányok arra kényszerülnek, hogy a terrorizmus és a háború okait számolják fel a mostani gyakorlat helyett,
amiben terroristákra hivatkozva egyre nagyobb kontrollt gyakorolnak a polgárok felett

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 15:56:08

@dobray: nem hiszem, hogy valóban a wikileaks átláthatósága meg önzése/önzetlensége valóban a kérdés,
egy biztos a vezető letartóztatható, kormányemberek meg elég ritkán...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.10. 15:58:02

höhö, a szóismétlésre nem ügyeltem a szóismétlésre, höhö

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 16:02:41

@dobray: Pontosabban arról, hogy egyesek szerint mi a baj. Nem ugyanaz.

Most gondolom, nem akartok odatenni, hogy lapozzak át 10 oldalt. De lássuk csak:

„A fenntartható fejlõdés elve közvetlen elõzményének az 1970–80-as évek növekedési vitája tekinthetõ. A Római Klub felkérésére született A növekedés határai címû tanulmány8 sötét jövõképével rendkívül alkalmas volt a szakmai közösség és a közvélemény érdeklõdésének felcsigázására. Az újmalthusiánusok állítása szerint a gazdasági növekedésre alapozott társadalmi rendszerek, figyelembe véve a népességnövekedést és az egy fõre esõ fogyasztás rohamos bõvülését is, képtelenek lesznek élelemmel ellátni az embereket, ki fognak fogyni a nyersanyagokból és
végzetes módon tönkreteszik: felélik és kirabolják természetes környezetüket.
A tanulmány megjelenése (1972) óta eltelt egyharmad évszázad nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni a tétel helyességét. Az ércek és fosszilis tüzelõanyagok nemhogy kifogytak volna, de ismert készleteik a geológiai kutatások eredményességének javulásával, illetve a kitermelési
technológiák fejlõdésével ma egyenesen nagyobbak, mint az 1970-es évek elején. (Természetesen az adott nem-megújuló erõforrás teljes mennyisége nyilvánvalóan egyre kevesebb lesz, de a kifogyásra való számításokkor a készletekhez szoktak viszonyítani.) A százmilliók éhhalálát jövendölõ jósok ma élelmiszerfelesleget és csökkenõ árakat láthatnak, valamint olyan kormányokat, akik külön támogatással vagy szabályozással próbálják a gazdákat kevesebb termelésre fogni. A 20. század éhínségei (1934: Szovjetunió, 1958-1961: Kína, 1980–90-es évek: Észak-Kelet-Afrika)
az emberi gonoszságnak és butaságnak a következményei voltak, nem az emberi rablógazdálkodás káros mellékhatásaié.”

Nos. Olyasmit is olvastam már, hogy a földtörténet 6500 éves, meg úgy általában minden izgalmas témáról könyvtárnyi anyag van már pro és kontra. Úgyhogy megyőzni biztos nem foglak.

De egy biztos. Ha a nagymagyar nemzeti-konzervatív álmot, a más népek feletti demográfiai dominanciát próbáljátok ideológiailag alátámasztani (azaz nincs szükség drasztikus születésszabályozásra, éljen a nagycsalád, szaporodjuk túl a környező népeket), nagyon pofára fogtok esni…

Joejszaka 2010.12.10. 16:35:12

@kesztió:

"Azzal gondolom, tisztában vagyunk, hogy a technika jelenlegi szintje kis jóindulattal és főleg politikai akarattal már bőven elegendő lenne a fenntartható fejlődéshez.

A villamos kocsikhoz a nagy fajlagos energiakapacitású, gyorsan tölthető akkumulátorok illetve a könnyű, mégis megfelelő szilárdságú anyagok már léteznek. Igaz, drágán."

Mutasson egy 500km hatótávolságú elektromos kocsit. Hidrogén nem ér.

Szerintem még prototipusok sincsennek a fenntartható fejlődéshez. Nem csak autóban, enegeriatermelésben sincsennek. Félvezetőkről ne is beszéljünk.

"A liberális Európa (és ide tágabb értelemben a magukat konzervatívaknak nevezők is ide tartoznak, jól tudod) alapértéke a transzparencia."

Egyetértek. Csak a mértéke a kérdés. A feleségének sem árul el mindent, ha jót akar magának.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.10. 16:43:13

@dobray: demokráciában nem lehet titka a kormánynak, kapische elvtárs?

Iustizmord 2010.12.10. 16:44:38

ez így egy kissé fenhéjjázó etatista álláspont, hogy a polgárok dógozzanak oszt csak azzal foglalkozzanak aki rájuk tartozik.

ki dönti el hogy mi tartozik rájuk? ki dönti el hogy ÉNszerintem mi tartozik rám? ki az a felsőbb hatalom aki NÁLAM, a POLGÁRNÁL hatalmasabb? akit úgy hívnak hogy államtitkár? vagy főtanácsos? százados? kommunikációs igazgató? a lóbránert, azt.

az állam és szervei mindig is visszaélt azzal, hogy takargatott ezt-azt. bizonyos infók IDEIG-ÓRÁIG persze valóban maradjanak titkok, de sajnos sok titok öncélúan az, vagy éppen az államszervek bénázásának leplezésére.

amúgy jó volna ha valaki a vatikáni levéltár adatai hozná nyilvánosságra, 1000 évre visszamenőleg.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.10. 17:22:19

@Joejszaka:
„Mutasson egy 500km hatótávolságú elektromos kocsit. Hidrogén nem ér.”
605 kilométer + végig működő fűtés meg fényszórók az már ér?
tech.transindex.ro/?hir=8335

„Egyetértek. Csak a mértéke a kérdés. A feleségének sem árul el mindent, ha jót akar magának.”
Nem vagyok közszereplő, főleg a feleségem szemében nem. Az állam „intim szféráját” pedig nem ismerem el, sajnálom. Elég olcsó fogás nemzetbiztonságra, államtitokra hivatkozni és nemzeti érzelmeket piszkálni amikor nyilvánvaló módon a hatalomgyakorlásra megy ki a játék. Ha az elmúlt 8 szoci lidércnyomás és az elkövetkezendő 4 év fideszes ámokfutás nem győzött meg, nem az én készülékemben van a hiba.

janka2 2010.12.10. 23:41:47

@ Kesztió - a liberalizmussal nincsen baja senkinek.
Jó dolog. Csakhogy ahhoz is fel kell ám nőni. A szabadelvűség első számú parancsa a MÁSIK szuverentiásának tisztelte - és ahhoz a másik fél titkai is hozzátartoznak.

@ tesz-vesz - dehogy nincs! A polgár érdekébe igenis lehet és van operativ "titka" a kormánynak.

Emberi méltóságunk alapvető ismérve, hogy belső gondolat- és érzelemvilágunkról csak adagolva értesítjük egymást. Szomorú és kínos, ha valaki már képtelen az adagolásra. Ha pld. szerelmes vagy, magad szeretnéd tudatni az illetővel, saját szavaiddal, magad által kijelölt időpontban és helyen. Ha utálod, úgyszintén. A pénzügyeidet kezelő banktól - ha már be kelett avatnod titkaidba - elvárod, hogy bizalmasan kezelj. Fordítva pedig: jó érzésű emberként nem turkálsz mások gondolataiban, leveleiben, naplójában.

Mármost: ha egy politikust megtisztelsz a bizalmaddal és rá szavazol, illetve ha elfogadod a többség bizalmi döntését, akkor szintén nem turkálsz a szakmai dolgaiban, hanem elfogadod, hogy - a te érdekedben is, magánszférád védelmében is, - ő eg yközös megállapodás illetve azon belül saját belátása szerint adagolja azt az információtöbbletet, amivel rendelkezik. Legalább is addig, amig fel nem merül a gyanú, hogy visszaél a bizalommal. A visszaélés orvoslására pedig szintén van a törvényes forma.

Kérdés: MIVEL ÉLTEK VISSZA AZ AMERIKAI DIPLOMATÁK ???

Semmivel se. Saját választóik érdekében adagolták ismereteiket, gondosan különbséget téve a külső és a belső információkör között. Pontosan ez a hivatásuk. Politikai, "diplomáciai", hadászati és üzleti információk okos és felelős kezelése. Ennek kódolt rendszere van, ami szintén nem a véletlen szüleménye, hanem bevált dolog. Egyébként a diplomáciában első sorban nem is állami top secretekről van szó, hanem "bizalmi" dolgokról - két külön dolog.
Az érintett politikusok nagyjából tisztában voltak azzal, hogyan jelentenek róluk - de gentlemen's agreement, hogy nem firtatják, illetve nem hozzák nyilvánosságra. A wikileaks nyílt titkokkal házalt. Már csak ezért is ócska.

A nyílt társadalom nem attól nyílt, hogy mindenki mindent tud, hanem hogy mindenki szabadon gazdálkodik saját ismereteivel és hajlandó elszámolni róla annak, akinek elszámolással tartozik. Ugyanakkor tiszteli a másik jogát, hogy saját ismereteit és dolgait adagoltan közölje. Így működik a szabad sajtó is - különben nem a szabadságot szolgálja, hanem a kényszerneurózisokat, mint a mutogatást vagy a kukucskálást.

A Wikileaks éppenséggel ilyen alantas igényeket elégít ki előszeretettel A demokratikus és törvényes játékszabályra fittyet hányva, nem csak a diplomaták, hanem a diplomatákat felhatalmazó állampolgárok integritását is aláásta. Ez pont hogy nem liberális, hanem ÖNKÉNYES eljárás. Egyfajta kéjelgő erőszak.... egyszerre lemeztelenítette az amerikai diplomáciát és a világ vezető politikusait. Célja a megalázás, módszere a szemérmetlenség.

Sajnos van rá piac. Mindig volt és mindig lesz. A leghatásosabb szabadság-pótlék.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.11. 00:32:06

@janka2:
Igazad van és a posztnak is.

A Wikileaks alapvetően nem az ördög műve, pl. ha az alumíniumos cég eltitkolt volna valamit, akkor az alkalmazott kiszivárogtathatta volna. (ld. Whistleblower) Számos csirkefogóságot lepleztek már le ilyen emberek.
Csakhogy nem minden tartozik mindenkire. Bizonyos titkok kikerülése hatalmas károkat tud okozni.

Az egyetlen gond, hogy ki döntse el, hogy mely dolgok ezek?
Bízhatunk-e abban, aki kategorizál? Quis custodiet ipsos custodes?
Nem tudok megoldást javasolni, de azt az egyet biztosan tudom, hogy tényleg nem jó mindent kiteregetni.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.11. 07:46:05

@janka2: Kedves Janka2,
Durván csúsztatsz: többrendbélileg is összemosod a magánélet intim szféráját a köszszereplők közügyeket érintő, de önkényesen titokban tartott döntéseivel.

Mostmár elnézést. II. Abdalláh jordániai király több ízben sürgette az Egyesült Államokat Irán megtámadására, Teherán nukleáris programjának megsemmisítésére, a Kínai Kommunista Párt legfőbb vezetése rendelte el a Google elleni kínai hackertámadást, Az USA és Kína titkos megyegyezés alapján szabotálta a koppenhágai klímacsúcsot, stb.

Ha a fentiek nem közügy, akkor mi a fészkes fenét nevezhetünk annak. Ki a jóistennek érzik magukat a politikusaink, ha ilyesmiről merészelnek dönteni a nyilvánosság bevonása nélkül?!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.11. 07:57:06

Ja, és még egy dolog.
A „felhatalmaztuk a kétharmadot, négyharmadot, százharmadot stb.” stílusú mese sajnos már nem megy. A szavazatommal én arra jogosítom fel a mindenkori hatalmat, hogy HELYETTEM DÖNTSÖN. Mekkora tévedés! A demokráciában állandó visszajelzésre, ellenőrző és korrekciós mechanizmusra van szükség, hogy a dolgok ne szabadulhassanak el. Első látásra teljesen normális emberek (Bush, Orbán, Berlusconi, Putyin stb.) képesek teljesen megkergülni, ha hatalom kerül a kezükbe! (És bőven sorolhatni példát a másik táborból is, hogy ne mondjátok, csak a jobboldallal van bajom.)

És a Wikileaks a szivárogtatással éppe ezt a kritikus hézagot tömte be. Minden gratulációim az övék!

janka2 2010.12.11. 10:08:37

@kesztió: @kesztió: ezzel a posztoddal, az utolsó mondatot kivéve, teljesen egyetértek - nem is állítottam ezzel ellenkezőt.

Az előzőhöz most csak annyit, hogy nem mostam össze semmit, lépésenként érveltem, szem előtt tartva a szintek közti különbséget.
Természetesen a dolgok összefüggenek, a WikiLeaks botrány a politikai kultúra központi kérdését érinti. Bocs, de betyárkodással nem lehet alkotmányt és jogot védeni. Nem mondom, alkalmasint indokolt, akár szükséges is lehet a "szabálytalan" felfedés. De mint bevett demokratikus eszköz alkalmatlan: a szó szoros értelmében önkényes, öntörvényű, számon se kérhető képződmény.
- Honnan, kitől szerzett mandátumot? (Ha egy disszidens indexen lévö írását, peres ügyét stb. közli - még megvan a mandátum. Ha a pénzemet hederálja el egy polit maffia - közvetve lehet róla szó. De hol a határ? Én előlegezett abszolúciót a kalózkodáshoz nem adok) ..
- Kinek számolnak el?
- Ki vizsgálja felül? (egészében, a müködést)

Idézhetlek? "A demokráciában állandó visszajelzésre, ellenőrző és korrekciós mechanizmusra van szükség, hogy a dolgok ne szabadulhassanak el."
Hát világosíts fel, hogyan ez történik ez a WikiLeaksnél? És honnan tudom, hogy holnap is működik még, hogy a WikiLeaksnél se szabaduljanak el a dolgok, hogy nem telepepszik rá pártos politikai érdekeltség?

- Vagy a Wikileaks a demokrácián kívül helyezkedik el? Neki szabad? és pontosan hol?
- Akkor milyen alapon kéri számon a demokratikus szabályok betartását másoktól?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.12.11. 11:44:51

@janka2: Vigyázz, a Wikileaks-et nem tartom követendő modellnek. És hidd el, ők sem tartják magukat annak. Szerintem rosszindulatú feltételezés, hogy sportból vagy öncélú rombolási vágyból csinálnák.

Ők is ugyanazt akarják, amit én: egy olyan világot, ahol nincs szükség wikileaks-re. És választottak egy módszert ennek elérésére. Vitatni lehet – ahogy a tüntetést, polgári engedetlenséget is, stb, ugyanis ez utóbbi kettő se vegytiszta demokratikus szabály, ugyebár – de a vészjelzés létjogosultságához szerintem nem fér kétség. Már csak az, hogy ilyen horderejű társadalmi vita indult a dologról, nagyon üdvözlendő – és remélem, célba is ér az üzenet.

trey82 2010.12.11. 13:15:34

@dobray:

kesztió mar valszolt ugy latom.

igen normalis vagyok, hozzad kepest mindenkepp.

egyebkent a szolasszabadadsagnak szerinted konkretan hol vannak a hatarai?

Amok 2010.12.11. 21:29:54

@kesztió:
Ajajj, Finnországgal mint katonailag jelentéktelen állammal nem szerencsés példálózni. Az egyetlen olyan állam, amely 105 napig ellenállt a háromszoros túlerőben levő Vörös Hadseregnek, és képes volt az ország Szovjetunióhoz való annektálását megakadályozni, Karjala tartomány feladásának az árán.

Manapság kötelező katonai szolgálaton alapuló (eszük ágában sincs ezt megváltoztatni) nagyon képzett, high-tech hadsereggel, komoly hadiiparral és fegyverexporttal rendelkeznek, nagy létszámban vesznek részt minden ENSZ békefenntartási akcióban.

Karjalával kapcsolatban nagyon szimpatikus álláspontjuk van (mi is tanulhatnánk tőlük): Ritkán beszélni róla, de mindig gondolni rá.

Amok 2010.12.11. 21:58:50

Amúgy, akinek van 2 hónap vezetői és/vagy üzleti tapasztalata, akár egy 10 fős csapat élén is, az tudja: nem lehet minden információt nyilvánosságra hozni. És nem a vezető önző érdeke, hanem a csapat vagy az üzlet érdeke miatt.

Az, hogy minden komoly államnak, akár demokratikus, akár nem, van titokvédelmi törvénye, hírszerzése, és elhárítása: nem véletlen. Attól, hogy kijelentjük, a 21 század más mint a 20-ik, attól még nem lesz más, mivel az ember, a politika és a hatalom alaptermészete nem változik. Ezért élvezhető ma is egy ókori, vagy egy Shakespeare dráma.

Aki azt hiszi, hogy, attól, hogy választási joga van, ahhoz is joga van hogy államtitkokat kiteregessen, nagyot téved. Ha ezt a "hőst" le fogják csukni, joggal teszik, mivel törvényt sértett.

Spiritmonger 2010.12.12. 15:54:59

ez a poszt, tisztelt cikkíró, nettó baromság

az újságírónak az a dolga, hogy megírjon mindent, ami valós, akkor is, ha ez valakinek fáj

ráadásul mivel elég sokan érintettek benne, ezért különösen jó, hogy az iratok nyilvánosságra kerülnek

a mindenkori hatalomnak MINDIG éreznie kell magán a civil szféra figyelő tekintetét, tudnia kell, hogy nincs ingyen ebéd, nincs büntethetetlenség

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.13. 00:05:54

@Spiritmonger: ez a komment, tsiztelt kommentelő, nettó baromság. Az úsjágírónak nem az a dolga, hogy midnent megírjon bármi áron. A hatalom WikiLeaks nélkül is érzi magán a civil szféra figyelő tekintetét.
Egyébként: www.piar.hu/pazmany/k99.htm
MOlnár Tamás: A liberális hegemónia. A civil társadalom hegemóniája.

evil overlord (törölt) 2010.12.13. 13:51:06

Úgy látom egyesek baromi nincsenek tisztában a nemzetbiztonsági kérdésekkel. Amellett, hogy a választópolgárok nagy része nem ért szóban forgó témához, ergo nincs értelme nyilvánosságra hozni, még oda is lökik az információt az ellenséges (de minimum nem baráti) játékosoknak.

Bloodscalp 2010.12.19. 17:57:09

@dobray: megint egy halott ügyet akartok védeni:)

dmm 2010.12.20. 09:44:28

@dobray: az állításod egészében érthetetlen a számomra, de a hitelességét ott veszti el végképp, amikor az egykori ál-anarchista ma kamu libertárius Seres bekerül a képbe, mint bizonyító tényező.

igenember 2010.12.22. 03:11:04

Information want to be free. Glasznoszty. etc.

Nem osztom a cikkíró véleményét. Átláthatóság mindenek előtt. Tisztelem amit a Wikileaks csinál.

A politikai államaparátus soha nem lehet cél, csak egy eszköz. Minél vékonyabb ez a réteg annál jobb a társadalomnak. Soha semmi jó nem származott még titkolózásból.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása