Biszku-film: bemutatva

Konzervatorium I 2010.06.16. 19:01

 
Lengyelországban jártam néhány napja, és éppen a bemutatandó Biszku-film járt a fejemben, amikor lengyel házigazdámhoz fordultam: mi újság Jaruzelskivel, él még az öreg? Él bizony, közölte Radoslaw, egy pillanat múlva pedig hozzátette, X utca és Y házszám alatt lehet megtalálni. Azért tudja ilyen pontosan, magyarázta, mert vannak, akik minden évben tüntetést tartanak a lakása előtt. Egy szót sem szólnak, némán állnak az utcán, szemben Jaruzelski ablakával. Aztán hazamennek, de jövőre megint ott állnak egy kis ideig. 
 
Baranyi Márton írása
 
(Egy idős bácsi ül a kanapén. Kiöltözött, tudja, hogy kamerával jönnek hozzá. Úgy fest, mint a művelődési házak fröccsöskancsó mellett mulatozó nyugdíjasainak egyike. A háttérben könyvesszekrény, rajta szuvenír Buddha-szobor, kis jádészínű elefánt. Oldalt intarziás asztalka, könyvkupaccal a tetején.)
 
Nem akartam írni a Biszku-filmről, azt gondoltam, megteszik helyettem mások, hiszen Biszku családja elintézte, hogy aki a napokban figyelte a híreket, tudomást szerezzen a film létéről. Parlamenti bizottsági ülésen került szóba a mozi ügye, a történetét pedig részletesen elolvashatta bárki a Mandineren. Büszkén mondhatjuk, a Konzervatórium egy posztja keltette fel az alkotók figyelmét, így apró szerepünk nekünk is volt a megszületésében. Fruzsi és Tamás, a készítők még a bemutató előtt bejelentették, hogy csaltak a film elkészítésekor, Biszkut trükkel vették rá, hogy nyilatkozzon. Ez aztán sokaknak szúrta a szemét. Miért is?
 
„Nem, sem Fruzsinát, sem Tamást nem hatalmazza fel az alkotány, hogy általuk vélt kommancs népírtók felett a) ítéletet mondjanak, b) kiszabják a büntit (v.ö. márpedig a filmet levetítjük, egy gyilkos ne mondja már meg, mit vetítgetünk).”
 
A legtöbbször hangoztatott ellenvélemény így summázható. Nem szükséges feleleveníteni, mekkora botrányt okozott a Terror Háza megnyitása, az a konokság, amivel a kiállítás elkészítői megnevezték a kommunista rendszer fő bűnöseit, arcképeiket egymás mellé lógatták, a tablót pedig elnevezték Tettesek falának. Erre sem az alkotmány, sem más nem hatalmazta fel őket. Az igazságot akarták megmutatni. Ezen a képzeletbeli vádlottak padján szerepel Biszku Béla képe is, akinek, mint a filmben többször elhangzik, háromszáz ember élete szárad a lelkén. 
 
(Biszku Béla sportos öltönyében belép a márokpapi templomba, és keresztet vet.)
 
Fruzsi és Tamás semmilyen büntetést nem szabnak ki, egyszerűen emléket állítanak a kommunizmus áldozatainak. Többre nem is törekszenek. Csalódniuk kell azoknak, akik hatásvadászaton akarják kapni a készítőket, mert a filmben számtalan tragikomikus, vagy egyszerűen komikus epizód is található. Nincsen halk zongoraszóra dagadó kebellel előadott hazafias vers, és ha így volna, abban sem találnánk semmi kivetnivalót. A kontúrok azonban a komikum és a tragikum váltakozásával jobban látszanak, a kinevetés, a komorság és a düh széles skáláján játszanak az érzelmekkel. 
 
(Apró Antal ül a sezlonyon.)
 
Biszku elmondja, nem érzi magát felelősnek a megtorlások miatt. Többször is. Ő soha, senkinek semmit utasításba nem adott. Egy szignózott dokumentumot tesznek elé, ami azt bizonyítja, mégis így volt. Ki írta ezt? Ki csinálta ezt? - kérdezi. Elképesztő önvédelmi mechanizmusokat fejlesztett ki ötven év alatt. A szocializmus végtelen cinizmusa, csontig hatoló nihilizmusa szól belőle. Nagy tragédia volt, mondja '56-ról, tulajdonképpen elismétli Kádár álláspontját, amelyet Gyurkó László Kádár-apoteózisában előszeretettel úgy emleget, mint a diktátor, és így a rendszer érzékenységének, lelkiismeretességének a példáját. Holott nem több ez, mint az áldozatok semmibe vétele, az események zárójelbe tétele, a kommunizmus érzéketlenségének bizonyítéka, a tisztes temetés és a jogos gyász eltagadása, amely ma Biszku Bélával él továbbra is velünk együtt.
 
Nem tudom, melyik utcában lakik Biszku Béla, a házszámot is csak véletlenül láttam az egyik képkockán. Nem kell, hogy minden évben az ablaka alá vonuljunk, de a szavaira mindig emlékeznünk kell, azokra a szavakra, amelyek a kommunizmus nyers, pőre valóságát mutatják meg azoknak, akiknek abban a szerencsében volt részük, hogy egy jobb időben születhettek.
 
S valóban, egy gyilkos ne mondja már meg, mit vetítgetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr752086932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utolsó tanú 2010.06.17. 09:38:39

- Nem baj! Nem baj. Visszasírnak még maguk engem!- Hát erre azért nem mernék megesküdni.A Mandiner Biszku Béla filmje jó nagy port kavart. Leforgatták, letiltották, bemutatják. Pont mint régen. Ezzel párhuzamosan újra napirendre került, hogy mit is csi...

Trackback: Velünk élő kádárizmus 2010.06.17. 09:06:00

Biszku Bélát végre előrángatták rejtekhelyéről, próbált ő elbújni, csendben maradni, szép kis nyugdíjából (melyért nagyon megdolgozott ám) nyugodtan eltengetni hátralévő életét. De ezek a fránya reakciósok már megint kavarják a sz@rt, minek bolygatni, ...

Trackback: Tetszettek volna forradalmat csinálni! 2010.06.17. 07:53:19

Áll a bál, a Biszku Béláról készített Bűn és bűntelenség kiverte a biztosítékot. Lassan mondom: több mint 2 évtizeddel a rendszerváltás után, bezony ám 21 év telt el az úgynevezett rendszerváltás óta, ennyi időt kellett várni az előző rendszer egy...

Trackback: A kommunistákat lelövik, ugye? 2010.06.17. 02:34:18

Azt mondják, az volt a békés átmenet ára, hogy háborítatlanságot kaptak ezek az emberek. Biszku Béla példája is jól mutatja: ők semmit sem bántak meg. (Fotó: MTI/Kovács Attila) Egy kicsit nehezen veszi be az ember gyomra, ha két héten belül kétszer k...

Trackback: Biszku Béla nyílt levele a Csucsu blognak 2010.06.16. 20:37:09

RE: Húsrágó hídverők (okt. 27.) Tisztelt Csunderlik Péter úr! Bár se a tiszteletre, se az urazásra nem jogosult. Nagyszájú nyegle nyikhaj. Csendőr-pertu, pofon és bikacsök, az járt volna magának a régi világban, ahol én még felnőttem, és hogy azt eltör...

Trackback: Biszku-film: bemutatva 2010.06.16. 19:13:02

Elképesztő önvédelmi mechanizmusokat fejlesztett ki ötven év alatt. A szocializmus végtelen cinizmusa, csontig hatoló nihilizmusa szól belőle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2010.06.16. 19:24:47

Hát itt kívánok neki egészséget és még sok hosszú évet még...éljen csak békében akkor.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.16. 20:08:27

Mik azok a zárójeles akármik?

pl ez: (Biszku Béla sportos öltönyében belép a márokpapi templomba, és keresztet vet.)

Biszku Béla ezek szerint keresztény?
Vagy csak egy vágyálom, hogy a gyerekbaszók között egy igazi tömeggyilkos is legyen?

panyi.szabolcs 2010.06.16. 20:15:07

@kolbászoszsömle: Azok részek/idézetek a filmből (idézet az apró antalos, a többi az jelenet.)

almodhi 2010.06.16. 20:16:02

Hú, ezt most már még inkább látni akarom. Sajnos másokkal már nem lehet ilyen filmet csinálni... Pedig pl. Gerő Ernő is csaK 1982-ben halt meg.

apropó: nihilizmus, cinizmus - hol hallottam ezeket mostanában...

postabelyeg 2010.06.16. 20:32:36

Mennyiből él Wojciech bá és Béla bá? Csak nyugdíjat kapnak? Kíváncsi vagyok, hol jobb nyugdíjas kommancsnak lenni.

nemvicces név 2010.06.16. 20:37:44

@kolbászoszsömle:
A keresztények tehát gyerekbaszók? :D
Könnyen észrevehető, hogy milyen asszociációs lánc segített erre az általánosításra és következtetésre (papok pedofil botrányai, miegymás).

Szóval akkor te nagyon egyszerű és sötét vagy, ezt azért ki kell mondjam. ;

Leonard Zelig 2010.06.16. 20:57:35

Egy csapatban van Semmilyen Zsótival, ez a lényeg. Kell egy csapat.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.16. 21:10:05

@lvnatic: Ebbe az irányba is elmehetünk, bár ilyen erővel Béla bá' sem tömeggyilkos, mert senkit nem ölt meg.
Csak megöletett.

Viszont keresztény, mert templomba jár, és csinálja a rituálékat.

phaidros 2010.06.16. 21:14:45

@Leonard Zelig: Meg velem is, meg az összes kereszténnyel ebben az országban. Illetve az összes keresztény egy csapatban van Semjénnel. Illetve Semjén is egy csapatban van az öregekkel, Biszku egy csapatban van a nyugdíjasokkal. Ergo a nyugdíjasok gyerekbaszók. Még mindig jobb ha basszák őket, mert az összes zsidó meg öli őket, bombákkal, amit előzőleg a saját gyerekeikkel feliratoztatnak. Akiket viszont Biszku szintén baszik mert keresztény. Erre gondoltál, ugye, Zsömi?

Higany 2010.06.16. 21:15:40

v.ö. az MSZP részéről a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának keddi ülésén csak 1 fő jelent meg és sunyin hallgatnak az ügyben, ma meg M.A. és L.I. koszorúzott Nagy Imre újratemetése alkalmából.

Hans Lopkowitz 2010.06.16. 21:28:21

El kell gondolkozni a demokrácián. Ha úgy állunk hozzá, hogy nem bántsuk az ilyen szegény öregembereket, aki valójában egy véresszájú és kezű gyilkos, akkor legyen. Ez így törvényes és így etikus.

Akkor viszont senki ne vessen követ azokra, akik (törvényesen) nem akarnak egy ilyen országban adót fizetni és nem akarják az ilyen disznók nyugdíját fizetni. Ez így törvényes és etikus.

Ezennel befizetem az aktuális adóelőlegem egyik felét Ficónak, másik felét Obamának. A nyugdíjamról pedig gondoskodom magam.

Hans Lopkowitz 2010.06.16. 21:31:01

@phaidros: Hogy ki keresztény azt nem Biszku Béla vagy Semjén határozza meg. Erre a Biblia alkalmas. Sok magát kereszténynek mondó ember is meglepődne, hogy mik vannak leírva...

tölgy1 2010.06.16. 21:46:06

@fideszesvagyokénis
Nem talált. A forrás a közös. Keresse csak.

Philips 2010.06.16. 21:58:06

A történelem akkor kezdődik, amikor a közvetlen érintettek meghaltak. Addig nincs történelem, jogesetek vannak. És senkit nem lehet gyilkosnak nevezni nagy nyilvánosság előtt, akiről bíróság ezt nem mondta ki jogerős ítéletben. Maximum azt szabadna megkérdezni, hogy miért nem járnak el az arra hivatott szervek, amikor ennyi bizonyíték szól egy ember ellen, aki el nem évülő bűncselekményeket követett el? Erre két válasz lehetséges: 1, mulasztanak, ebben az esetben erre kell felhívni a figyelmet. 2, amit emberünk elkövetett, az jogi szempontból nem bűncselekmény, felelősségre nem vonható. Ebben az esetben őt legyilkosozni szimpla verbális lincselés. De mi mást is várhatnánk a mi kis magyar médiacsőlelékünktől...

ibn_battuta 2010.06.16. 22:15:36

Örülök, hogy elkészült a film, ügyesek voltak az újságírók.

Egy dolgot azonban tudni kell, a "kommunizmus" szó jelentését. Manapság sokaknak úgy tűnhet (főleg OV emlőin nevelkedő huszonéveseknek), hogy egészen 1989. június 16-ig itt a sötét középkor uralkodott.

Más volt a közhangulat az 1958-as megtorlások és az újratéeszesítés idején, más az 1968-as új gazdasági mechanizmus és a táncdalfesztiválok idején, megint más 78-ban, amikor Wartburggal mentek tízezrével az emberek a telekre és sokan külföldre is, és teljesen más 88-ban, amely talán az egész huszadik század egyik legfelszabadultabb éve volt, a változás előszelével és reménységével.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2010.06.16. 22:21:57

Ebben az országban vajon hányan tudnak erről a "szenzációs" dokumentumfilmről? Gyanítom, nem sokan, de legalább a pacalra rákérdezhettek volna (tényleg, rákérdeztek?), ami pár éve a szépemlékű matula.hu álinterjújában jelent meg.

A Népnemzeti Keresztény Összefogás Együvétartozás Rendszerének Kormánya eszközölje ki, hogy indítsák meg Biszku ellen az eljárást; tudtommal az emberi(es)ség elleni bűntettek nem évülnek el.

Addig ez egy lóf.sz, semmi más!

manager2008 2010.06.16. 22:22:11

Ugyan kérem
Idézem hu.wikipedia.org/wiki/Drezda_bomb%C3%A1z%C3%A1sa

Drezda bombázása egyike volt a valaha volt legpusztítóbb légitámadásoknak a történelem folyamán, amikor is a szász nagyváros központját gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a szövetséges brit és amerikai légierő nehézbombázói 1945. február 13.-15. között. Az akció barbár cselekedet volt, hiszen Drezda központjában semmilyen jelentős katonai célpont nem volt, a gyújtóbombákkal végrehajtott többnapos támadássorozat egyértelmű célja a polgári lakosság minél nagyobb mértékű lemészárlása volt. Az akció során a német nagyváros teljes belvárosa romtengerré vált, a halottak számát 20 000[1] és 80 000 közé teszik a kutatók.

Elitéltek bárkit is ezért?

Esetleg aki Budapest bombázását elrendelte?
Egyetlen komolyabb házban többen haltak meg Budán, mint amivel Biszkut vádolják egyesek.

Van aki komolyan elgondolkozik azon, hogy személy szerint Béla bácsi bármit számított ebben a történetben.
Ha egy percig is ellenáll, vagy csak kétségeit fejezi ki, minimum kirúgják, de ezeknél a fickóknál akoriban nulla másodperc alatt tudtak találni olyan okot ami miatt bekerült volna a darálóba. Akkoriban ez volt a módszer.

Naivitás.
A hozzászólók is aláírták volna a papírokat bármikor-- ebben legyünk biztosak, mert nincs ilyenkor választási lehetőség.

Természetesen ha valakinek fogalma sincs az akkori történésről akkor okoskodhat kedvére, csak nevetséges.

MasterMason 2010.06.16. 22:25:34

Srácok, álljatok már meg:

www.indavideo.hu/video/Discos_Hit_Radio_1

50-60 évvel ezelőtti dolgokkal foglalkoztok? Miért nem azzal, hogyan gyilkolták le a fiatalokat Magyarországon egy csapat III/III-as ügynökkel, majd 20 évvel az állítólagos rendszerváltás után?! Bárki aki megnézi a videót, és tud gondolkodni az rájön majd a valóságra.

phaidros 2010.06.16. 22:26:45

@kolbászoszsömle: mer' csak odáig ér erőltetni amíg te teszed? :)

phaidros 2010.06.16. 22:27:39

@manager2008: a volna, és a tette között baromi nagy ám a különbség...

phaidros 2010.06.16. 22:33:06

@Hans Lopkowitz: s melyik része mondja meg, az Ó vagy az Új? :) És ki szerint? :)

phaidros 2010.06.16. 22:39:17

@Orbán a magyar nép ópiuma!: volt ám a Demokratikus Charta közben...

manager2008 2010.06.16. 22:42:05

@phaidros: Igazad van.
Neki éppen Nem volt szerencséje, ezt a szerepet kapta a szindarabban.
Kvázi balek volt, és ezt a szerepet nem igazán IQ bajnokoknak szokták kiosztani.

Bírálja az, aki ismeri a történetet, és biztosan tudja, hogy akkor abban a helyzetben ő másként járt volna el.

A jog szerint viszont aki "civilként", az adott állam hivatásos fegyveres erőire, rendőreire, stb. eredményesen!!! lövöldöz, és elfogják, nem igazán ússza meg a dolgot ha az adott országban van halálbüntetés, - ma sem.
Tök mindegy ki a belügyminiszter.

Természetesen vannak országok ahol a szándék is elég ahoz hogy lepuffantsák, és baromira jogszerű.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.16. 22:50:02

@phaidros: Vannak csoportok, amiket lehet jellemezni bizonyos tulajdonsággal: pl komcsik: gyilkosok; keresztények: gyerekbaszók; libsik: buzik; románok: szőröstalpúak, tótok: kecskekúrók, szocik: lopósok; dzsipók: büdösbőrűek, magyarok: lusta semmikerekellők, nyuggerek: mosdatlanok.

Ezek tapasztalati tényen nyugvó megfigyelések és igazak is, mert az újság is megírta, vagy a nép száján ősidők óta így forog.

Az viszont, hogy van pl. van román keresztény (szőröstalpű gyerekbaszó) nem jelenti azt, hogy innentől kezdve minden keresztény egyben román is, hiszen ezek a fogalmak izoláltak egymástól.
Ezért volt elvi hibás a gondolatmeneted.

Abból, hogy Béla bá'-ról kiderült, hogy keresztény még nem következik, hogy minden nyugger keresztény, csak, mert Béla bá' történetesen nyugger is, meg keresztény is.
Ebből csak az következik, hogy Béla bá' egy mosdatlan gyerekbaszó.

csaba_a_purszk 2010.06.16. 22:59:52

@kolbászoszsömle:

Az első hozzászólásodat vajon névvel, szemtől szemben is vállalnád?

----------------

A szerkesztőknek: az ilyen provokatív trollkodást nem lehetne inkább kimoderálni? Az ilyen zsömle-féle provokációk kinek hiányoznának innen? Teljesen megölik az esetleges beszélgetést.

Super aGyuri 2010.06.16. 23:09:44

@ibn_battuta: Tökéletesen igazad van.

Én 1973-ban születtem és így sajnos csak a wartburgos-mcdonald's-os 70-es, 80-as évekre emlékszem. Készséggel elhiszem ugyanakkor az idősebbeknek, hogy voltak szörnyű évei is a "kommunizmusnak". (Mondjuk politikai értelemben 1947/48-tól 1962-ig, gazdaságilag talán '68-ig).

Nem vagyok hajlandó viszont az 1990-es években születetteknek elhinni, hogy az én gyerekkoromban itt elnyomás és kemény diktatúra volt.

Igen, szeretném újra 20 Ft-ért megnézni a "Jedi visszatér"-t egy Balaton-parti kertmoziban. Akkor is, ha előtte egy ötperces filmhíradóban a bábolnai gazdaság eredményeiről értekeznek.

By the way, van még Bábolna? Van még magyar mezőgazdaság? Van még magyar élelmiszeripar? Hát nemzeti vagyon?

Ja, hogy ezt mind sikerült feláldozni, eltékozolni, fillérekért elprivatizálni... na, erről kéne beszélni, de erről aligha Biszku Béla tehet. Sokkal inkább a kommunistából lett kapitalisták, akiket Biszku Béla éppúgy mélyen megvet, mint én (vagy Ti).

evil overlord (törölt) 2010.06.16. 23:11:47

Jó vastag bőr kell ahhoz, hogy az ember Biszkut mentegesse.

unalmas 2010.06.16. 23:15:25

A címe neki is köztudott: 1121 Árnyas U. 37-40.Kovács Laci szomszédja ,lehet menni.

recommented 2010.06.17. 00:09:41

"Naivitás.
A hozzászólók is aláírták volna a papírokat bármikor-- ebben legyünk biztosak, mert nincs ilyenkor választási lehetőség."

Demagógia. Ezzel a logikával bárkit fel lehet menteni, aki bármelyik elnyomó rendszerben vezető volt.

Mindig van választási lehetőség. Ha valaki sodródik az eseményekkel, és valahogy "véletlenül" egy embereket megnyomorító diktatúra egyik vezéralakjává válik, az is egy választás.

recommented 2010.06.17. 00:13:42

@Super aGyuri:

"Én 1973-ban születtem és így sajnos csak a wartburgos-mcdonald's-os 70-es, 80-as évekre emlékszem. Készséggel elhiszem ugyanakkor az idősebbeknek, hogy voltak szörnyű évei is a "kommunizmusnak". (Mondjuk politikai értelemben 1947/48-tól 1962-ig, gazdaságilag talán '68-ig)."

Nem is a 70-es és 80-as évek miatt támadják Biszkut.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.06.17. 00:22:14

@ibn_battuta: "88-ban, amely talán az egész huszadik század egyik legfelszabadultabb éve volt"

ahhoz kepest egy aljas onkentes rendor okollel ugy arcon vagott, hogy verzett az orrom, mert azt mertem mormogni mogotte, hogy a felesege lehetne kissebb is, mert akkor nem a szuros bokrokon at kellene kikerulnom oket a jardan... aztan megfenyegetett, hogy bevisz es kapok meg ott is.

O valoszinuleg meg nem erezte a szabadsag fuvallatat, reflexbol volt elnyomo.

Magam sem ertem egyebkent, hogy ilyen poszt ommunistak, hogyan usztak meg a felelossegre vonast, de ha azt veszuk, hogy a jelen korban is milliardokat sikkaszto politikus bunozok (princz gabor, gyurcsany, koka, deutch tompi) siman megusszak meg a kerdore vonast is, akkor talan ertheto, hogy kez kezet mos alapon a mult figurait is hagyjak leulepedni.

Whitedog 2010.06.17. 00:39:27

Sajnos úgy veszem ki a hírekből, hogy a filmkészítők nem a bemutatást tűzték ki célul, hanem a kicsit még örültek is annak, hogy hirtelen "termett" egy akadály. Jelen pillanatban valahogy pont Biszku sikkadt el, és a nyilvánosság előtt sokkal erősebben jelenik meg az a törekvés, hogy már ezért is csak az MSZP felelős, és igazából ők intézték a kivégzéseket is.

Biszku most csak egy eszköz, miközben valóban szükség lenne arra, hogy minnél részletesebben megismerhető legyen egy ilyen emberi torzó - a felelősségrevonást nem most kellene kitalálni, erre lett volna lehetőség 1998 és 2002 között is. Az lenne a fontos, hogy soha többé ne lehesenn magyar politikusból ilyen ember.

Június 16-án volt Nagy Imre kivégézésének évfordulója...... a nagy kommunistázások közepette erről egy komment sem született.

3.14159265 2010.06.17. 06:12:42

@Whitedog: nagy imre egy aljas gyáva kommunista véglény volt. Ráadásul nem is magyar, hanem szovjet.
És besúgó is, ha már a munkásságát is fel szeretnéd idézni.

attila.1969 2010.06.17. 06:34:16

Nem látom etikusnak egy magát demokráciának hazudott társadalomtól,ha most a vérét kívánja venni egy aggastyánnak.Sokan,sokféleképpen értékeljük az akkori eseményeket.Aki az előző rendszerben szocializálódott és jól ment akkor a sora,vagy legalábbis jobban,mint most,az egyetért azzal,hogy ellenforradalom volt.Talán a megtorlással is,amit én inkább igazságtételnek definiálnék.Biszku csak azt tette,amit elvárt tőle a Párt és a Nép.Azt tartom nagy bajnak,ha olyanok alkotnak véleményt és ítéletet arról a korszakról,akik soha sem éltek benne.Csak bosszúszomjas,jobbos szerzők által összefércelt,hazug történelemkönyvekből ismerik azt..

Hans Lopkowitz 2010.06.17. 07:04:33

@phaidros: Az Újszövetség. Ki szerint? Isten szerint.

Nem kell elfogadni, de ettől még ez van. Nem kell egyetérteni a napfelkeltével, ennek ellenére megtörténik.

-JzK- 2010.06.17. 07:36:36

Tudom hülye kérdés, de nem tudja valaki, hogy ez az interjú igazi-e? :D
matula.hu/index.php?section=article&rel=52&id=631

Mesebeli Disznó 2010.06.17. 08:18:31

@-JzK-: Há' persze. És Kocsis atya is létezik.

azember 2010.06.17. 08:26:51

Van,aki még őket mentegeti? Apámnak és nekem is néhány törött csontomba került az ők simogatásaik.Nem nézték, hogy gyerek(én akkor 14 éves voltam),vagy öreg ,futószalagon intézték a dolgokat.Sokáig még beszélni is tilos volt az ügyekről!Minden nap szembe jött és röhögött a pofánkba az ,aki megvert minket.Azóta sem kért bocsánatot.Az,hogy álszent ,szemforgató módon az ilyeneknek még van képük ( Lendvai,Mesterházy,)koszorúzni ,felháborító.

v.putin 2010.06.17. 08:30:39

Gerő Ernő 1980-ban halt meg,amikor még állt Buda.....és a bál.
1989-1990-ben egyszer és mindenkor ezt a kérdést helyére kellett volna tenni,lásd Németország Gauck-hivatal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 08:36:48

@manager2008: jól kezded, de a végére kiderül , h teljesen hülye vagy

Flúgatlan 2010.06.17. 08:40:15

Biszkut a börtönbe!

Legyen tárgyalás, legyen ügyvédje, de kétségtelennek tűnik, hogy bűnös, úgyhogy bíróság előtt a helye.

Aki itt mentegeti, azokat meg összehoznám Biszku és elvtársai áldozatainak családtagjaival. Nemcsak a meggyilkoltakra, hanem a "csak" összevertekre, megfélemlítettekre, idegileg tönkretettekre, tudásukhoz képest alantas munkákra kényszerítettekre gondolok. Voltak elegen ahhoz, hogy a Biszku-féle bűnözők a börtönben töltsék utolsó napjaikat, ne majomkodjanak meg hazudozzanak össze-vissza. (Feltehetően kiemelt nyugdíjból.)

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.06.17. 08:43:23

@ati41: Ugye akkor azt sem tartod etikusnak, hogy a zsidók máig vadásszák az aggastyán nácikat?

odavissza 2010.06.17. 08:46:28

@ibn_battuta:

'Más volt a közhangulat az 1958-as megtorlások és az újratéeszesítés idején, más az 1968-as új gazdasági mechanizmus és a táncdalfesztiválok idején, megint más 78-ban, amikor Wartburggal mentek tízezrével az emberek a telekre és sokan külföldre is, és teljesen más 88-ban, amely talán az egész huszadik század egyik legfelszabadultabb éve volt, a változás előszelével és reménységével."

Szép ez az időszalag, vegyük párhuzamba Biszku elvtárs életével (wiki):

"Az MSZMP Budapesti Politikai Pártbizottságának első titkára, a KB tagja (1956-1957), a Politikai Bizottság tagja (1957–1980). A magyar forradalmi munkás-paraszt kormány tagja (1957. február 28.–május 9.), s mint ilyen megbízva a belügyek vezetésével (1957. március 1.–május 9.). Mint belügyminiszter (1957. május 9.–1961. szeptember 13.) közvetlenül irányította a forradalom utáni megtorlást. A minisztertanács elnökhelyettese (miniszterelnök-helyettes) 1961. szeptember 13-ától 1962. szeptember 27-éig. 1962-től a KB titkára, de szembefordult Kádár János enyhülő politikájával, ezért felmentették tisztségei alól, és nyugdíjazták (1978). A Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) Számvizsgáló Bizottságának elnöke 1980-tól 1989-ig."

Hát igen. Biztos szépek voltak azok a 60-as, 70-es, 80-as évek, ahogy a szüleim számára is gyönyörűek voltak, csakhát ott volt a háttérben Hóhér elvtárs is, szerencsére a rendszer végére már nem annyira penetráns bűzzel mint az elején, de ott volt. A különböző összemosások, meg relativizálások semmit nem érnek, és értelmüket is vesztik, amint egy dologra koncentrálunk: Biszku Bélára, ma is állami nyugdíjból élő, a magyar demokratikus politikai viszonyokat zsigerből elutasító, egykor pártállami vezetőre, aki még Kádárt is meg akarta buktatni.

hidroponi 2010.06.17. 08:49:33

biszku utan amig van lehetoseg ajanlanam hogy pozsgai(y) elvtarsrol is lehetne filmet csinalni. kulonosen , hogy mara a ti kutyatok kolyke lett. a cimet mondjuk orban elvtarstol el lehetne kerni, hamar egyszer "harcostarsa lett" nekije. :DD

nagyszeru lehetoseg lenne az MDP-be valo belepesetol egeszen a 2010-es fideszes alkotmanyozo testuletig tarto permanens fejlodeset bemutatni!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 08:51:15

@Super aGyuri: szánalmas vagy, mégis melyik barlangból másztál elő, h véded biszkut?

Lajos bacsi 2010.06.17. 09:01:18

Bizony, nehéz idők voltak azok, pedig ha Grószék leszarták volna a semmiből lett ellenzéket, Schmitt Pál még mindig MOB-főnök volna, Orbán meg ügyvéd Szolnokon.

odavissza 2010.06.17. 09:03:32

@Lajos bacsi:

...Medgyessy és Gyurcsány meg miniszterelnökök...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.17. 09:12:21

@csaba_a_purszk:
Természetesen!
Vagy talán félnem kellene a komcsiktól a demokráciában?

kewcheg 2010.06.17. 09:19:30

Róla is el lehet mondani "kedvenc" kiképző őrmesterünk szállóigéjét:

" Nem vagyok szép, de roppant geci.."

A fejetlen kádár jános fényeskedjék neki az utolsó percében..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 09:31:13

@ati41: mi ez a sok szánalmas, gyomorforgató vélemény itt?

ezen a NEOkonzervatív oldalon?
(és ez burkolt zsidózás volt)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 09:44:44

@hidroponi: bizony

v stumpf istvánról, ki nemcsak maga

hanem apósa is nagy komm volt. tán ő is surgalmazta a kivégzéseket
belügyminisztere kádárnak

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.17. 10:06:34

Egyébiránt az alkotmány nem is tiltja meg Fruzsinak és Tamásnak, hogy véleményt mondjanak Biszkuról, filmet forgassanak róla, meg ilyenek. Még azt se, hogy "ítélkezzenek fölötte", mármint nem bíróságilag, de közvéleményileg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 10:21:42

"a Konzervatórium egy posztja keltette fel az alkotók figyelmét, "

Fura, a jó érzésű és gondolkodó emberek nagy részének nem kellett ez szerintem... :)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 10:23:50

@ati41:

Éltem benne. (Nem is rosszul, ami azt illeti. Attól még az embernek maradhatott erkölcsi érzéke, hogy annak lássa a rendszert ami volt.) Amit ideírtál, nagyon undorító.

NGA 2010.06.17. 10:26:58

@ati41:
"Nem látom etikusnak egy magát demokráciának hazudott társadalomtól,ha most a vérét kívánja venni egy aggastyánnak."

És hol húznád meg a határt? Mondjuk egy 70 éves ember lelövi a szüleidet, akkor azt se büntessük meg, mert aggastyán?

"Sokan,sokféleképpen értékeljük az akkori eseményeket."

Hála istennek az akkori eseményeket már minden értelmes legalább félművelt, írni olvasni tudó magyar ember egyféleképpen ítéli meg.

"Aki az előző rendszerben szocializálódott és jól ment akkor a sora,vagy legalábbis jobban,mint most,az egyetért azzal,hogy ellenforradalom volt."

Szerinted akkor ellenforradalom volt? Apád valami nagy párttitkár lehetett, vagy főfunkcionárius, hogy a buzi fiacskája ilyen szart leírogat. Már csak pár szellemi fogyatékos nyomoronc képzeli ellenforradalomnak, mint te.

"Talán a megtorlással is,amit én inkább igazságtételnek definiálnék."

Azok az egyetemisták, akik az utcára mentek akkor, és azok akiket a Kossuth téren mészároltak le, akkor azok kik voltak? Miféle igazságtételről beszélsz te elmeháborodott!

"Biszku csak azt tette,amit elvárt tőle a Párt és a Nép."

A náci vezetők, katonák is csak azt tették, amit elvárt tőlük a párt és a nép. Akkor miért kellett őket megbüntetni?

"Azt tartom nagy bajnak,ha olyanok alkotnak véleményt és ítéletet arról a korszakról,akik soha sem éltek benne.Csak bosszúszomjas,jobbos szerzők által összefércelt,hazug történelemkönyvekből ismerik azt."

Én azt nagyobb bajnak tartom, hogy olyan kis nyomorult értelmi fogyatékosok írogatnak ide mint te vagy.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 10:29:42

@ati41: "Talán a megtorlással is,amit én inkább igazságtételnek definiálnék."
Btk. 269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

attila.1969 2010.06.17. 10:30:38

@tesz-vesz: Nem vagyok zsidó.De a burkolt zsidózás téged minősít.Sajnos,még szabadlábon vagy,mert megengedi a "demokrácia" a gyalázkodást...

attila.1969 2010.06.17. 10:36:44

@A Nép - Te vagy!: Én is benne éltem.Megjártam a Balatonőszödi Minisztertanácsi Üdülőt.Anyám az MSZMP-ben dolgozott.Jól éltünk.Én 90'-ben tagja és funkcionáriusa lettem az akkor újjászerveződő MSZMP-nek.Később az MSZP-ben viseltem tisztséget.Ma már nem foglalkozom a politikával.Most nagyon rosszul megy a sorom.Már majdnem húsz éve.Majdnem azóta,hogy "ránkrontott a demokrácia".. Nekem akkor is Ellenforradalom volt az akkori esemény.Vérszomjas fasisztákkal,bűnözőkkel,akik felkoncolták az ártatlan ÁVH-s és szovjet kiskatonákat.Fosztogató csőcselék volt mind.Többet érdemeltek volna.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 10:40:56

@ati41: csak most látom!

te az 56-os megtorlásra írtad hogy , IGAZSÁGTÉTEL!

"vagy legalábbis jobban,mint most,az egyetért azzal,hogy ellenforradalom volt.Talán a megtorlással is,amit én inkább igazságtételnek definiálnék."

és még te vetnél engem bötr9nbe???

akkor jó oldalon állok

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 10:43:40

@ati41: ja, szóval 56-ban csak azért akasztottak, mert barna cipó volt az utcán az embereken. az ártatlan embereken, hangoztatják ezt a városi legendát a belvárosok gettói.

az ávhsok nyilván akkor is ártatlanok voltak mikor koszos gumibottal erőszakoltak meg a nőket.

de nyilván ez téged nem érdekel, mert egy meleg antifa költő vagy

frmn 2010.06.17. 10:50:47

@tesz-vesz: Hagyd már, csak provokál. Legalább is nagyon remélem...

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 10:56:18

@vastudo: A blogját elnézve (broáf) igazad lehet.

kewcheg 2010.06.17. 10:57:20

Hagyni kell már őt amúgy.Nem sok idő múlva az a 300 úgyis várni fogja, az lesz az igazságszolgáltatás, nem az ha most kapna egy ejnyebejnyét, meg elvennék a fele nyugdíját.Őszintén, egy szerencsétlen ember, nem képes a megtérésre....

daito 2010.06.17. 11:01:41

@manager2008: tök jó, de nem túl sok köze van Drezda bombázásának Biszku Bélához.

1. Voltak olyanok, akik nem írták alá a papírokat.
Rossz esetben nem is élték túl ezen döntésüket.

2. Voltak olyanok, akik aláírták a papírokat, de egy idő után úgy gondolták, hogy talán ennyi elég volt. (Most a miértbe ne menjünk bele.)
Pl. Kádár - akit a nép szeret, nem szeret, utál, gyűlöl, imáiba foglal, képére alszik el. Tök mindegy, de itt olyan emberről beszélünk, akinek a Kádár nevéhez kötött megtorlások nem voltak elegendőek. (Miközben ezekben benne is volt.)
Azt gondolom, hogy voltak még ott emberek, akiknek a nevét nem emlegetik annyit és úgy, ahogy megérdemelnék.

3. Ha már Drezda, akkor iparági pletyka szerint, az akkor hadrendbe állított TU-95-ös stratégiai nehézbombázók első bevetése Budapest felett lett volna. Abban az esetben, ha a november 4-én behatoló szovjet tank és gárdahadosztályok olyan mértékű veszteséget (és vereséget) szenvedtek volna el - ahogy tervezték, akkor szép fővárosunkat picit lebombázzák. Finoman, úriember módjára, amúgy szovjetesen.
Nem tudom, igaz-e, mennyire, van-e alapja. Az biztos, hogy pár éve, az egyik magyar katonai, hadtörténeti szaklapban megemlítették.

Az már a szerény véleményem - évek óta - hogy 1956-ot olyan minimálisan és szélsőségesen "beszéljük ki", ami szégyen.
Mert elmondjuk azt, hogy itt micsoda pokol volt az élet, itt micsoda hazafias érzelmek vezérelték a forradalmárokat, és milyen mocskosak voltak a kommunisták. Repkednek a szavak, hogy a haza, a nép, a zemberek.
De sosem beszélünk a realitásokról; pl. a fentebb említett repülőgépes sztoriról, a szovjet tankok és katonák számáról és mennyi forradalmár volt valójában?
Vajon a budapesti polgárok elviselték volna azt, amit a grozniji polgárok benyeltek kétszer is? Elviseltünk volna egy csecsenföldihez hasonló polgárháborút? Mert mi is "kiszélesíthettük" volna ezt a "főleg" budapesti konfliktust.
Sosem beszélünk arról, hogy bár 1956 a magyar nép nagy pillanata volt, de az 50-es évek 200-250 ezres magyar hadserege is megosztott volt - voltak a forradalmárok oldalán és a kommunisták oldalán is. Ha csak a hadsereg fele a forradalmárok oldalán áll, az 100 ezer fegyveres... de akkor még nem számolom azokat a férfiakat, akik 1956-ig fegyveres, katonai kiképzést kaptak - nem lehettek kevesen. Mégis amit "tudunk", leírunk, az az, hogy kb. 150 ezer szovjet katona és 6000 tank volt errefelé; meg 7 ezer karhatalmista. Magyar felkelők számáról nem írunk, ahogy a magyar néphadseregről sem.

Legyünk őszinték.

Ezzel nem mentegetni akarom Biszku Bélát; de a magyar nép forradalmához a katonaviselt, harcképes felnőtt lakosság többsége jó esetben is csak asszisztált.
Lehet nem véletlenül. Hogy ki, mit gondolt, mit miért tett, az egy kérdés. De ha a komplett magyar hadsereg, és a valaha kiképzett magyar felnőtt lakosság a forradalom oldalára áll, akkor több százezer harcosról beszélünk. Akkor is elsöpörtek volna minket - ez biztos, de lehet, hogy 1956-57-es forradalomról beszélünk, meg második budapesti csatáról, a magyar légierő hősies önfeláldozásáról a szovjet hadoszlopok ellen.

Meg 200 ezer halottról és kivégzettek ezreiről.

Egyébként az én véleményem az, hogy most már 20 évvel a rendszerváltás után mindenféle retorziót emlegetni, meg kötelet, nyugdíj elvétel és társai: felesleges. Egy 90 éves bácsit, aki ilyen közegben élt - ezzel nem hatja meg senki; maximum megerősíted a hitében, hogy jól, jó ügyért tette. Neki már kvázi csak egy saját dolga van - azt viszont hasznosítani lehet. Az emlékei.

Azt gondolom, hogy ezeket az öreg bácsikat meg kell hallgatni - komolyan - történészek, társadalomtudósok, kutatók, jogászok segítségével. Mondja el, hogy emlékszik, miért és hogy tette, mit érzett. Felejtsük el a 30 évig nyomott lenini, kommunista blablát, hogy a harcoló nép, meg a bolsevik győzelem, világbéke és akármi; hanem technikailag mi és hogy történt, hogy látta, hogy zajlott.
Ez már nem nagyapámról, apáinkról, rólunk, a véleményünkről szól; hanem arról, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak mit és hogyan tudunk átadni egy (vész)korszakról, egy társadalmi felépítésről, gondolkodásmódról, szemléletről, politikáról.

Sokorai_Atala 2010.06.17. 11:05:21

Volt szerencsém látni tegnap a filmet. Javsolnám mindazoknak, akik itt éltetik a "gulyáskommonizmust" meg Béla bát, hogy nézzék meg a filmet, valamint olvassanak már kicsit utána mit csinált a hőn dícsért B.B-jük.

ninimimi 2010.06.17. 11:12:43

@manager2008: "Egyetlen komolyabb házban többen haltak meg Budán, mint amivel Biszkut vádolják egyesek.
Van aki komolyan elgondolkozik azon, hogy személy szerint Béla bácsi bármit számított ebben a történetben."

Az összes mocskos náci tömegggyilkos ugyanezzel védekezettt Nürnbergben. "Kis", "megfélemlített" fogaskerekekből állt össze a gépezet, amely tízmilliókat, emberek százmillióit gyilkolta meg. Néemtországban mind a helyükre kerültek a főkolomposok, a gyilkos diktatúra "fogaskerekei". Addig nem is lesz itt, nálunk semmiféle erkölcsi megtisztulás, amíg a mi "nácijaink" kiemelt nyugdíjakkal lébecolnak, lubickolnak a Rózsadombon, a néptől rablott vagyonukban.

Ami pedig Drezdát illeti: nem kevésbé visszataszító, csak alatomosabb érvelés. Mert utólag igen könnyű ítéletet mondani a fenevad legyőzésének módszereiről. Mikor már megdöglött a fenevad és már nem tud gyilkolni, akkor lehet elkezdeni mocskolni a legyőzőket? Drezdára akkor és azoknak kellett volna tekintettel lennie, akik tapsoltak a führerüknek, hozzáságetve őt milliók meggyilkolásához.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.17. 11:14:12

@ati41:

Én senkinek sem akarok rosszat. úgyhogy sajnálom, hogy rosszul élsz.

Az összes többiről inkább nem mondom meg amit gondolok. Nem akarom magamat kiborítani. Annyit mondok, hogy kicsit sem hízelgő rád nézve amit annak alapján rólad, vagy éppen anyádról sejtek. Ami meg a mostani „demokráciát” illeti, én nem látok ilyesmit.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 11:14:28

@manager2008: Csak Budapeseten valóban katonai célokat támadtak. Az akkori módszerekkel viszont olyan pontosság volt elérhető amilyen.

Ha megnézed akkor a bombázások által okzott járulékos károk ipari üzemek, hidak és pályaudvarok köré koncentrálódik.

Biszku meg olyanok öltetett meg, akiknek nem tetszett, hogy egyes hozzá hasonló szemétládák kiszolgálnak egy undprító külföldi hatalmat. "Picit más a kettő". Tudod a magyar hadüzenet nem volt kötelező USA ellen...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 11:18:23

@Super aGyuri: Szép dolog a 20Ft-os jegy, de mennyit is kerestek akkor szüleid? Megáll az eszem, hogy valaki még minig a 3,60-as kenyér korszakon nosztalgiázik. (27 éves vagyok)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 11:20:12

@ati41: Félreértés ne essék. Nagyon sokan 20 éve is akarták...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 11:24:14

@NGA: "Biszku csak azt tette,amit elvárt tőle a Párt és a Nép."

Ja. Nagyapám is biztos önként akart Recskre menni török követnek - mármint követ törni - mert a nép ezt várta el.

Örök hála a blog.hu üzemeltetőjének, hogy nap mint nap rácsodálkozhatok nemzetünk "legfényesebb" agytekervényével rendelkezőkre...

NGA 2010.06.17. 11:25:55

@ati41: Szánalmas vagy, és a legjobb az egészben, hogy amit leirtál az büntetendő cselekmény is végre.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 11:27:47

@daito: Nem Tu-95 lett volna. Sajnos fejből nem emlékszem arra, hogy mi de jóval kisebb gép. Választék van bőven.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 11:30:38

@vastudo: nem provokál.

az írása nem olyan hangvételű. ő ezt komolyan gondolja

NGA 2010.06.17. 11:33:16

@molnibalage:
Az idézőjel azt jelenti, hogy idézet. Itt idéztem ati41 homokos antifa költőt. Nézd meg jobban!

Az én nagypapám Sztálinvárost építette 2 évig, mert ezt várta el tőle a biróság.

attila.1969 2010.06.17. 11:41:40

@tesz-vesz: Jól gondolod.Mindenki úgy értékeli a történelmet,ahogyan megélte.Akit Recskre hurcoltak az egyféleképpen.Akinek jó volt és a rendszerváltás mindent elvett tőle,aki azóta él rosszul,azóta érzi rosszul magát az teljesen másképpen ítéli meg a helyzetet.Ki az az ember,aki arról a rendszerről mondana rossz véleményt,amely gyermekként a tenyerén hordta,és arról jót,amely azt üldözi?Amelyik tönkrette,immár húsz éve?Indulatok,szubjektív vélemények nélkül kérdezem ezt?

ivrilider 2010.06.17. 11:46:36

@almodhi: Gerő más, rajta az ötvenes évek első felének bűneit lehetett volna számonkérni, '56 után már nem volt tényező. Hozzá hasonló eset azonban Farkas Vladimiré, akivel többen is készítettek életútinterjút 2002-es halála előtt, ennek egy változata jelent meg a "Nincs mentség" című könyvében.

Alf (törölt) 2010.06.17. 11:49:35

Én abszolút halálbüntetés ellenes vagyok, őt, az mszmp egész vezetését, minden funkcionáriust teljes vagyonelkobzás után letöltendő életfogytiglanra kellene ítélni.

Az országot megszálló szovjetunió kiszolgálói hazaárulók. pont.

NGA 2010.06.17. 11:49:44

@ati41: Az meg sem fordult a fejedben, hogy te, anyád, meg a hasonszőrűek élősködök voltatok az emberek nyakán? Azaz felelősséggel tartoztok azért, hogy az országot ide juttattátok?

Leeroy of SMV Design 2010.06.17. 12:00:28

Biszku (meg a többi) eddig is itt élt, hogyhogy ehhez egy film kell, hogy észrevegyék a tevékenységét? Nem kéne a meglepettet adni. Egyébként meg balosként azt vallom, a meghurcolt öreg nácik mellett ezeket is elő kellett volna venni a megfelelő pillanatban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.17. 12:06:49

@NGA: Tudom, nem is neked íram, csak hogy folyamatos legyen a hivatkozás.

daito 2010.06.17. 12:25:16

@molnibalage: én sem emlékszem, azért írtam a Bear-ről, mert arról olvastam cikket, de azt meg nem találtam. Ráadásul a Bear-t 1956-ban állították hadrendbe, azért tippeltem rá. :)
Lehet, hogy valamelyik másik szovjet tu-il-mig-fu-bi akármi volt, a lényeg az, hogy ha a november 4-i hullám nem zavarja le a partit, akkor jöttek volna a bombázók, és állítólag nálunk még nem a gps és lézervezérelt verziók estek volna le, szigorúan a katonai célpontokra.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 14:26:41

@ati41: objektíven meg lehet ítélni, kinek volt jó kinek nem, ezek számarányát összevetni, kulturálisan és gazdaságilag.

ezt összevetni egy idegenhatalom katonai megszállásával, és az azzal kollaborálók, tehát hazaárulók elítélésével, a kegyetlenkedők viselkedésével az átlgaembeg felé, megkapjuk az objektív valóságot, hogy hogyan vélekedjünk is a korszakról.

manager2008 2010.06.17. 14:57:51

@molnibalage: Nem pontosak az információid.

Budapest katonai célpontjai: repülőterek, fegyvergyárak, pályaudvarok, hidak,telefonközpontok, katonai szervezetek, kormányzati szervek, telepített légvédelem, stb. stb.nem sorolom.

A lakott területek esetében, ha a közelben sincs a fenti objektumokból egy sem, akkor meg lehet vizsgálni hogy hiba történt e (a bombázásra kijelölt terület felett a kijelölés elcsúszott, a jelzések hibásak voltak, vagy a légvédelmi tűz, időjárás, stb. miatt történt hiba).
Budapest esetében erről nem nagyon volt szó, viszonylag precízen tudtak bombázni a gyenge légvédelem miatt.

A budai részeken milyen katonai célpontok voltak? PLd. Attila út, Margit körút, stb. végig a Pasarétig? Sorolhatnám a házakat is egyenként, ahol százak haltak meg...egyetlen bombától.

Ez is terror bombázás volt, aminek a célja a lakosság megfélemlítése, és persze a kormányzat meggyőzése is hogy adja meg magát, stb.
Ez a taktika sosem sikerült a II. VH alatt.
A felelősség viszont ebben az esetben is VAN, nem mentség hogy éppen milyen politikai cél miatt történt a bombázás.

A 1956-os események orosz katonai megoldása is lehetett volna olyan, hogy egyszerűen porrá bombázzák az ellenállási gócpontokat a környékbeli lakossággal együtt, kb. 50000 halott lett volna, és egy orosz katonát sem vesztenek el (mert légvédelem az nem volt).

A németországi bombázások is elvileg katonai büntettek, csak ugye a győzteseket nem vonja felelősségre senki, amint azóta sok esetben látszott, hogy akár Vietnam, Irak, vagy Afganisztán esetében is szelektív a jogalkalmazás.

Ergo: ha az oroszok az első orosz tank kilövése után!!! az amerikai módszereket követték volna, akkor BB úrnak semmi dolga nem lett volna az égvilágon, csak összeszedetni az embereket a fák tetejéről és nagy sajnálkozás közben rendezni egy szép temetést.

Szerintem nincs bűn és bűn között különbség és a cél nem szentesíti az eszközt, mint ahogy egyesek gondolják.

manager2008 2010.06.17. 15:12:50

@ninimimi:
"Drezdára akkor és azoknak kellett volna tekintettel lennie, akik tapsoltak a führerüknek, hozzáságetve őt milliók meggyilkolásához."

Milyen igaz. Az a sok bolond német mindent elhitt amit mondtak neki.
Lebombázni mindet.

Te mire szavaztál az elmúlt húsz évben?
MInimum egy szőnyegbombázást már kiérdemeltél az tuti.

attila.1969 2010.06.17. 15:24:48

@tesz-vesz: Úgy látom,hogy itt mindenki csak egyféle szemüvegen keresztül látja az akkori eseményeket.Ma sokmillió ember áldozata a rendszerváltásnak.Sokmillió létminimum alatt élőTöbb százezer hajléktalan,és éhező gyermek.Visszahozta a jólét' a TBC-t és megannyi nyavalyát.Persze a "forradalmárok' is mind hősök voltak.Volt akikre úgy ráíjesztettek-gépírónők-hogy öngyilkosok lettek.Levetették magukat a Budapesti Pártbizottság udvarán.Wittner mariska,aki fegyverrel rabolt élelmiszerboltot,majd lelőtte az alklmazottat.Ma hősként terpeszt a parlamentben.És még mennyi kegyetlen gyílkosságot követtek el ártatlanok ellen ezek a "hős forradalmárok"..Mindjárt megyek hányni..

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.17. 15:33:37

@tesz-vesz: nincs objektív valóság, csak vérmatematika, amiben az eredményt a győztesek mondják meg.

egyérintő 2010.06.17. 19:50:37

@ati41: Dear ati41, de kár, hogy nem írtad ide a böcsületes magyar nevedet, címedet, merthogy ez esetben már mehetnél a vádlottak padjára a kommunizmus bűneinek relativizálása miatt. Három évig legalább gondolkodhatnál, hogy milyen is az a fékezett habzás... :)

attila.1969 2010.06.17. 19:53:32

@egyérintő: De kár,hogy nem tudom teleszarni,teleokádni azt a fasiszta pofádat...

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 20:01:27

@egyérintő: Ha valaki feljelenti, és a rendőrség megkezdi a nyomozást, akkor a blog.hu üzemeltetője kiadja az adatait.

egyérintő 2010.06.17. 20:49:59

@evil overlord: Hogy megy az ilyen a gyakorlatban a leghatékonyabban, legkönnyebben?

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 21:11:21

@egyérintő: Szerintem feljelentést kell tenni a rendőrségen a Btk. 269/C. §-ban szankcionált bűntett gyanúja miatt. A komoly, ürgebőrbe varrt, névtelen feljelentés manapság már bizonyára nem működik, azaz gondolom névvel kell vállalni az ügyet.
Bár a formális logikai szerint egyszerre kellene tagadni a nemzeti szocialisták bűneit is, hogy a bűntett megtörténjen, ugyanis nem VAGY hanem ÉS kapcsolat van a két rész között, egyesek szerint nem véletlenül :)
Disclaimer: nem vagyok jogász, de járnak ide jogászok (pl. Iustizmord), és úgy vélem, hogy az egyik itteni szerző - Vonatosi Márió - is az.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 21:13:13

@egyérintő: Most látom, hogy az elvtárs rendesen rázza a pofonfát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.17. 21:19:43

@egyérintő: Nem relativizálta a komancsok bűneit, csak annyit állított, hogy 56 egy mocskos dolog volt, plusz azt, hogy a jelenlegi írástudók nem hitelesek, mert áthatja őket a gyűlölet.

Ezek egyike sincs tiltva.

Wittner Maris viszont perelhetne.

egyérintő 2010.06.17. 21:28:17

@evil overlord: Basszus, rákattintottam ennek a szerencsétlennek a blogjára! Majd kidobtam a taccsot.

A konzerv igazán utánanézhetne, hogy milyen médiamocskot hoznak fel az oldalára. Nem hiszem, hogy a homokos pornóoldalak hirdetését hagyni kellene.

Hát az elvtárs tényleg sokoldalúan beteg. Na de normális ember vállalná-e a Biszku elveinek, személyének védelmét?

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 21:56:32

@kolbászoszsömle: Idézet ettől a *********tól:
"Talán a megtorlással is,amit én inkább igazságtételnek definiálnék."
Mi ez, ha nem a kommunisták által elkövetett emberiség ellenes bűncselekmények tagadása?

@egyérintő: Ja, beteg a fickó. Igazából össze kellene zárni Kündüvel.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 22:01:08

@egyérintő: Amúgy az a legszebb az egészben, hogy az általa imádott Szu-ban a Gulágon kötött volna ki a homokos pornó terjesztése miatt :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.17. 22:04:37

@evil overlord: Ha és amennyiben tudja bizonyítani azt, hogy az 56-os események közepette volt olyan aktus, ami köztörvényes bűntett volt, és azt is tudja bizonyítani, hogy ilyen esetben született elmarasztaló ítélet, akkor mondhatja azt, hogy ő pont arra gondolt, mert az definitíve igazságtétel, nem pedig csak megtorlás.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 22:17:15

@kolbászoszsömle: Ez már erősen szőrszálhasogatás ízű, de próbálkozhat vele. BTW tudtommal volt köztörvényes ügy (lincselés) '56-ban.

Mivel én nem vágyom nyilvánosságra (meg nem piszkolnám össze a kezemet), nem fogom feljelenteni, de nem bánnám, ha valaki megtenné, és bíróságra kerülne az ügy (ha a rendőrség megtagadja a nyomozást, akkor elvileg lehetőség lenne pótmagánvádra is). Ha Ungváry Krisztiánt jogerősen megvágták 2 millára, neki is leeshet valami, ha más nem, nyilvánosságra kerül, hogy mekkora egy féreg.

egyérintő 2010.06.17. 22:17:47

@kolbászoszsömle: NA NE! Ha magyarnak tetszik lenni, akkor értenie kellene a magyar mondatokat. Főleg, ha lírikus léleknek tetszik lenni...

Super aGyuri 2010.06.17. 22:34:10

@tesz-vesz: Nem védem Biszkut. Akár azt is mondhatnám: kikérem magamnak, hogy azt hiszed, védem Biszkut (még ha korrektebbnek is tartom, hogy a világtól elvonulva él húsz éve, mintha valamelyik bank vezetője, netán főrészvényese lenne, mint sokan mások, akik vele egy pártban szidták a kapitalizmust).

Ha visszaolvasol, leírtam, a hatvanas évek elejéig (vagyis a Rákosi-korszakot és a Kádár-korszak elejét, a megtorlást) rossznak, sőt borzalmasnak tartom.

Annyit bátorkodtam csupán megjegyezni, hogy azt nekem nem lehet bemagyarázni, hogy a hetvenes-nyolcvanas években is terror volt és tömeggyilkosságok voltak.

Amit még megjegyeznék, hogy "korrekt" legyek: nyilván a náci rendszer is konszolidálódott volna, ha lett volna rá negyven éve. Ami egyrészt nem lenne mentség az első 12 év emberiség elleni bűneire, de alapot adna a rendszer különböző korszakai közötti finom distinkcióra.

Végezetül: sajnos az 1989 utáni "rendszer" sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, lebontott mindent, ami a Kádár-korszakban eredményes volt (a Dimény-, Burgert-féle mezőgazdaságtól a kimagasló közbiztonságon keresztül a magas színvonalú oktatásig); helyette pedig többnyire csak a fogyasztói társadalom melléktermékeit és Nyugat szemetét hozta be, és mindent, ami szigorúan véve nem termel azonnali profitot, az magára lett hagyva, félre lett söpörve.

Szóval, lehetett volna jobban is csinálni, ha már rendszert váltottunk. Talán az Orbán-féle 29 pontos programmal most valami végre elkezdődik (pl. a családon belüli vagyonmozgások illetékének eltörlése, ami olyan evidencia, hogy felfoghatatlan, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe). Sajnos 20-21 év ment "pocsékba" az életemből, és ez többnyire pont a fiatalkorom volt. (Idén leszek 37).

Super aGyuri 2010.06.17. 22:35:35

@evil overlord: Azok az "egyesek" konkrétan Perge Ottó, akitől nem is várom el, hogy jogszabályszöveget tudjon értelmezni.

Super aGyuri 2010.06.17. 22:40:54

(Atyaúristen, én is rákattintottam Attila blogjára..... hát ez tényleg túlzás. Lehet, hogy ócska árukapcsolás, hogy ezt mondom: pl. az is jobban tetszett a kommunizmusban, hogy nemhogy homo, de még hetero pornó sem volt hozzáférhető (pláne nem olyan médiumon keresztül, mint az internet, ahol egy cselekvőképtelen személy érvénytelen jognyilatkozatot téve rákattint arra hogy "elmúltam 18 éves", és máris megnézheti). Persze, az említett Wartburg hátsó ülése alatt becsusszant másolt VHS-en azért egy-két szoftosabb valami, pl. Emanuelle, a bulldog nyolcvanas években :) na de ez azért tényleg túlzás)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.17. 22:43:48

@egyérintő: Hivatkozhat és ezt az értelmezését az állításának nem lehet elvitatni tőle.
Ha azt mondja, hogy ezt ő így érti, ki fogja elítélni?

Ez a kétfenekű beszéd.
Te is tudod, én is tudom, ő is tudja.
Volt kitől tanulnia.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 23:05:09

@Super aGyuri: Én arra gondoltam, hogy egyesek szerint azért van ÉS, mert így lehetett botrány nélkül kiherélni a holokauszttagadást büntető paragrafust, ugyanis olyan elmebetegből tényleg nagyon kevés van, aki egyszerre tagadja a kommunisták és a nácik bűneit. A formális logika precíz, az ÉS és a VAGY nem azonos, de a természetes nyelv slendrián (ha jól emlékszem az USA-ban sütöttek már ropogósra elítéltet egy vesszővita számára kedvezőtlen kimenetele miatt). Ideje lenne a jogszabályokat formális nyelven leírni.

A 70-es, 80-as években már nem voltak iustizmordok, de aki pattogott, az megszívta. Az, hogy sokan rosszul jártak a rendszerváltással javarészt az előző vezetés bűne:
- a gulyáskommunizmus hitelből volt finanszírozva, nem lehetett fenntartani a széleskörű jólétet kapitalista viszonyok között (mert a gazdaság sok szempontból nem volt versenyképes)
- a privatizáció során elkövetett lopásokból a jó helyen levő elvtársak igencsak kivették a részüket
Az átkos magas szintű oktatása erős túlzás. A tanári kar erjedése már bőven folyt (Rákosiéktól kezdve erős kontraszelekció a felsőoktatásban), persze azóta még többet romboltak rajta (főként Magyar Bálinték, de a Fidesz is kivette belőle a részét).

egyérintő 2010.06.17. 23:19:41

@kolbászoszsömle: Az a helyzet, hogy ezeken az internetes csatornákon szabadon ömlik a szmötyi. Emlékszem egy olyan indexen fórumozó elvtársra, aki a kommunizmus 100 millió áldozatára azzal replikált, hogy igen volt a 100 millió halott, de a kommunizmus kísérlete ezt megérte. De ha jól sejtem, itt is vannak emberkék, akik hasonlóképpen gondolkodnak és ennek a véleményüknek szabad folyást adnak.

Nem vagyok elragadtatva a törvénytől, de ha alkalmazni lehetne ezeket, akkor előfordulhat, hogyha nagyon beidegesedik az ember, akkor vállalja a hercehurcát. Ez a beteg ember úgy tűnik észrevette, hogy vékony jégre ment. Nem mer megszólalni, mert tudja, hogy könnyen beszakadhat alatta a jég...

Super aGyuri 2010.06.17. 23:25:21

@evil overlord: Sajnos ez nagyon igaz, amit írsz.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.18. 00:28:26

@egyérintő: Az Internetes csatornák szerintem pont arra valók, hogy szabadon ömöljön a szmötyi.

Ha le van fojtva, elsötétített szobákban, titkos csatornákon szervezik magukat. Akkor meg 3/3-masok kellenének ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön a hülyeségük.

Így viszont megmutatják, hogy milyen szánalmasan nevetségesek és házhoz jönnek a pofonért.

attila.1969 2010.06.18. 03:49:18

@egyérintő: Ahogy elnézlek,neked igencsak mostanában kötötték be a netet.Segédfogalmad sincs,hogy mi megy a cybertérben.Csak nevetségessé tetted magad...

attila.1969 2010.06.18. 05:59:19

@egyérintő: Honnan veszed,hogy nem merek válaszolni.Válaszoltam is,de előbb kimoderálták.Úgy gondolod,hogy mindenki olyan,mint te,hogy hajnalig veri a klaviatúrát és szájkaratézik?Van akinek szeretője,kedvese is van,akivel szintén törődnie kell.Szánalmas vagy.azt mondod,hogy az a baj,hogy szabadság van a neten.Hiszen erre találták ki!Hol a francban élsz te,mi?

evil overlord (törölt) 2010.06.18. 08:27:30

@Super aGyuri: Ezt az első, vagy a második részre érted?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.06.18. 08:53:59

@manager2008:

"A budai részeken milyen katonai célpontok voltak? PLd. Attila út, Margit körút, stb. végig a Pasarétig? Sorolhatnám a házakat is egyenként, ahol százak haltak meg...egyetlen bombától."

Ez statisztikailag lehetetlen. Egyetlen 500 fontos bomba nem tud akkora kárt okozni és a jenki gépek túlnyomrészt ezekkel repültek. Nagyon különleges esetekben párszor előfordulhatott, de hiba lenne ezt általános esetként kezelni.
-----------------------------------

"Ez is terror bombázás volt, aminek a célja a lakosság megfélemlítése, és persze a kormányzat meggyőzése is hogy adja meg magát, stb."

Az USAAF soha nem vallotta ezt az elvet. Elve azt vallották, hogy a legdrágább fegyvernemmel egyszerűen baromság erre erőforrásokat pazarolni. Túl drága ahhoz. Értékes célt kell támadni. A polgári lakosság válogatás nélküli bombázása nem volt az...

Ez alól egyetlen kivétel volt, Drezda. Viszont ott is nagyon rá kellett hatni az USAAF-ra, hogy belemenjen abba a gyalázatba. Asszem valami fejes ellenált és vagy lemodtott vagy lemodtatták, vagy csak akarta, de végülis nem tette meg. Nem emkékszem tisztán.

Bombázó Harris vesszőparipája volt a "terrorbombázás". Nem véletlen repült éjszaka a RAF és nappal az USAAF. A RAAF akkori szemel éjszaka "pontosan" bombázott.

Az USAAF is néha elszúrt kegyetlenül bombázásokat. A ex. Csepel Auttógyár területén levő üzemeknél is volt olyan bomba, ami kilométerekre elkerülte a célt. Ez BP-n is előfordulhatott.

evil overlord (törölt) 2010.06.18. 13:51:00

@molnibalage: A USAAF nem csak Drezdát robolta porrig, nem kellene elfeledkezni Tokióról sem. Amúgy a drezdai (és a többi hasonló) mészárlás kiagyalóinak ott kellett volna lógniuk Nürnbergben a föllógatott nácik között.

egyérintő 2010.06.18. 19:19:09

@kolbászoszsömle: "Az Internetes csatornák szerintem pont arra valók, hogy szabadon ömöljön a szmötyi."

Igen, sajnos szennyvíz csatornává kezdenek válni egyes internetes fórumok. Pedig ez nem volt mindig így. Vagy csak az idő szépíti meg a múltat? Emlékszem az F.B.I. doktorra az internettón, már rég meghalt Isten nyugosztalja, egy liberális, balos ember volt a végtelenségig. Vérig volt sértve, ha valami személyes hangot fedezett fel a mondandómba. Csak a beírásokkal foglalkoztunk. Aztán jött az index és ott főleg a politika és a végtelenségig elfajultak a dolgok.

Az index nyitó lapján egy hatalmas nyílt nemi női szerv volt premier plánban középen két hete napokig. Teljesen lemennek kutyába a lelki nyomorékok kattintásáért.

A konzerven is olyan linkek vannak, lásd a fenti esetet, hogy az ember innen is hátat fordít, merthogy nem szívesen úszkál az ember olyan uszodában, ahol mindenféle gyanús maradványok lebegnek a vízen. Pedig ez is jó hely volt vagy két évvel ezelőtt...

evil overlord (törölt) 2010.06.18. 23:26:02

@egyérintő: A Konzervatórium nem tehet arról, hogy a kommentelő blogja undorító, és pusztán emiatt nem biztos, hogy ildomos lenne törölni (az általa beírtak miatt már lehet). Az index címoldal rengeteg droidot zúdít ide, a választások környékén a jobbikosak voltak túlsúlyban, mostanában a szélsőbalosok.

Lpadre 2010.06.19. 12:26:04

Ő egy igazi Tomoceusz Katatiki

egyérintő 2010.06.19. 20:52:31

@evil overlord: "A Konzervatórium nem tehet arról, hogy a kommentelő blogja undorító, és pusztán emiatt nem biztos, hogy ildomos lenne törölni"

Nemigazán értem, hogy egy magát konzervatívnak nevező portálnak miért kellene eltűrnie, hogy egyesek homokos, vagy bármely pornóreklám (akció kép-videó) hordozónak használják a felületet. Ennyire liberális lenne a konzervatórium?

Igen, ennyire liberális sajnos! Innen kezdve kezd érdekes lenni a dolog, hiszen a magát konzervnek nevező társaság a többi portálhoz hasonlóan bármit megenged kirakni az oldalára.

Várom, hogy heteken belül itt is megjelenik az indexhez hasonlóan a címlapon a hatamas, nyílt női nemiszerv... :(

evil overlord (törölt) 2010.06.19. 22:32:33

@egyérintő: Az, hogy mi van a blogján, csak akkor derül ki, ha rákattintasz. Nem várható el a blog üzemeltetőitól, hogy az összes itt kommentelő blogját ellenőrizzék. Az előző kommentem óta megnéztem (inkább csak rápillantottam és gyorsan becsuktam), hogy mit válaszolt neked, na a rá mutató linket tényleg jó lenne törölni, azonban egyáltalán nem biztos, hogy észrevették. Ha töröltetni akarod, írj a gépháznak.
Amúgy érdekes, hogy mennyi kommunista (ezalatt nem a gyurcsányistákat értem, hanem a valódi hardcore komcsikat) lepte el az utóbbi időben a Konzervatóriumot és a Mandinert, lehet, hogy igaza van Doomhammernek a tirpákbokrétáson: "A sok eső kihozta ezt a sok pondrót" :)
BTW, nem tudom hogy mi volt az indexen, mert 1-2 hónapja bojkottálom.

egyérintő 2010.06.20. 17:53:32

@evil overlord: Én a TótaW-t bojkottálom jó pár éve, no meg az index alsó felét. A felső részt is csak azért olvasom, hogy ismerjem a napi tematizálás főbb elemeit a ballib oldalon, no meg amit az index hozzátesz.

Az ilyen nickeket, mint ez a népi cserépedény, meg a blogreklámjaikat rutinszerűen kellene kiszedni a szerkesztőségnek. Nem olyan nagy ez a tér, hogy ne lehetne pillanat alatt beazonosítani a résztvevőket, szándékukat.

AdamGesell 2010.06.21. 03:37:56

@Super aGyuri: Gyuri, nem az a baj, hogy valaki morálisan kifogásolja a kapitalizmust. Én is utállom a kapitalizmust, mint a bűnömet. Lehet azt úgy is csinálni, ahogy Charles Dickens tette. Na, azt szívből kedvelem.
Sőt még az általam legmélyebben tisztelt politikus, Ron Paul is ezt teszi.

www.youtube.com/watch?v=hF8gQfGEvsc

Nézd csak, így.

Azt is remélem, hogy végre összeomlik ez az egész szar és belátják, hogy van 3. út.

(Ellentétben a konzi hülyeségével, miszerint a fennálló rend kívánatos.)

Elmondom röviden ennek a patkánynak mi volt a bűne. Én egyfajta válaszreakcióként fogom fel a kommunizmust. Ha elolvasod a Karácsonyi Éneket vagy a David Copperfiledet, abból megtudhatod, mit jelentett a lasse - faire attitűd és milyen világ volt a XIX. századi Angliában. Nagyobbat üt, mint 20 év SZDSZ. Normális, azaz egészséges értékrendű, bérből és fizetésből vagy KKV - ből élő ember azt sem kívánja.
(Max Heima meg a kohnzervatórium szerkesztői.) Mandeville vagy Malthus emberellenesség terén bőven egy kategóriába esik az agymankós Carl Marx - al vagy a szintén agymankós Alfred Rosenberg - gel.

Azt is megértem, hogy fontosak a baloldali mozgalmak által kiharcolt második generációs alapjogok. Igen, azok. Kétségtelenül vannak érdemei és van helye a balos gondolatoknak is. Egyrészt demokraták vagyunk, vagy mi a szösz, másrészt arról nem a bal oldal tehet, hogy itthon nem egy Noam Chomski vagy Michael Moore képviseli, hanem Qurcsány, Lendvai és az ország egyéb parlamentben összefolyt mocska.

Létezhet ennél méltányosabb, igazságosabb elosztása a javaknak? Of cours. Talán már volt is, ha Wörgl története igaz.

www.mnua.hu/pdf/pszaf-tanulm%E1ny-penzhelyettesitok.pdf

(Biztos kontár és szélsőséges a PSZAF is, meg az Ausztriában élő rokonaim is, akik már voltak ott, és szín igaz Unterguggenberger története.)

Nem szégyen, ha szorul az emberbe egyfajta egészséges idealizmus. Nincs az a tetves közgazdász, aki nekem arra morálisan elfogadható, racionális magyarázatot tud adni, hogy mit keres Sorosnál annyi pénz, miért ennyivel több az ő "munkája", "teljesítménye", - (Netán információkkal való manipulálsa, szerencséje) a társadalmi hasznossága, mint egy hozzá képest szarból - húgyból tengődő ápolónak, szakmunkásnak, orvosnak, ügyvédnek, köztisztviselőnek, tanárnak stb...Pedig átfutottam egy - két normális közg. könyvet (Samuelson, Krugman - Obstfeld: Nemz. gazdtan, Lőrinczné féle Nemzetközi pénzügyek, MNB műhelytanulmányok). Nem Drábikot és Bogár Lászlót, még mielőtt valamelyik nagytudású belém kötne.

(Igen, Kortent igen, de neki meg igaza van, ha tetszik, ha nem. )

"Hogy merészeli maga kritizálni a létező világok legjobbikát, főleg egy Biszku - s bejegyzés alatt.:D"

Ok, azt monjdák hát a kommunisták, hogy keressünk egy alternatívát. Csak később kiderül, hogy az az alternatíva nem más, mint egy működésképtelen, életidegen, állammonopolista eszközökkel elkövetett rablás. Megpróbálom röviden összefoglalni neked, hogy miért nem működött a rendszer, azon kívül, hogy az embereknek természetes hajlamuk van az árucserére és ezt csak diktatórikus eszközökkel lehet korlátozni.

Itt a két legfőbb oka, miért nem működött a kommunizmus. "Az ember önző","bűnösnek születtünk" "ilyen az élet" és egyéb libsi közhelyeket felejts el. Persze azt is, hogy a kapitalizmus jó, mert akkor a kurva életbe nem tudsz túllépni még az első lépcsőfokon sem.

Egy gazdaságnak alapvetően három kérdésre kell választ adnia.:Mit termelünk, hogyan termeljük azt meg, és amit megtermeltünk, az majd később kié lesz. Tehát mégegyszer.:Mit, hogyan, kinek. Ez a három gazdasági alapkérdés. Két módon tudta eddig megoldani az emberiség.:Egyiket tervutasításnak hívták, a másikat pedig piacnak. Egy tervutasításos rendszerben, amilyen a kommunizmus is volt, maga az állam válaszolt a három kérdésre. Ukázban kiadták, hogy márpedig te ezt termeled, így termelek, majd ezé lesz. Mi volt ezzel a baj? Csupán annyi, hogy az elvtársak olyan feladatot akartak megoldani, amihez a legfejletteb szuperszámítógép is édeskevés. Honnan a faszból tudta volna a táváris, az országban hol és milyen szükségleteiket szeretnék kielégíteni az emberek? Éhesek? Netán fáznak ezért meleg ruhákra és bakancsokra van szükség? Még kicsiben is nehéz megválaszolni, hiszen rengeteg adatot, rengeteg változót, számtalan csereügyletet és más egyéb interakciót, emebri cselekvést foglal magába a gazdasági élet. Többmillió ember köz üzletet, sok - sok kamion szaladozik ebben a percben is az utakon. Ha józan ésszel belegondolsz, "ÍGY" egyszerűen lehetetlen megtervezni az optimális és méltányos tehát igazságos pályát. Ismétlem ÍGY lehetetlen.

A másik válasz ezekre a kérdésekre a piac, ahol a csodával határos módon maga az egészséges emberi önérdek, nameg a nyereségek és veszteségek rendszere vezet minket. Ezt hívta Smith ugye láthatatlan kéznek, amiről nagyon jól tudjuk, hogy sokszor a szakadék szélére, és a szorongás társadalmába vezetett minket. Nagyon egyszerűen, és hétköznapi módon úgy tudom neked elmondani, hogyha itt az embernek valami kevesebbet ér, vagy nem kell, akkor kevesebbet fizet érte, netán nem veszi meeg. Jó példa, hogy míg egy kommunista rendszdszerben x - y bizottság leállíttatná az ízetlen, füstnélküli cigi gyártását, addig a kapitalista azért hagyja abba, mert a kutyának sem kell, és nem profitál majd belőle.
Száz szónak is egy a vége, a gazdasági élet rendkívüli összetettsége az egyik ok, amiért puszta tervezgetéssel nem lehet kijelölni szűkös erőforrásaink optimális felhasználását, a piac viszont képes erre. Szerintem ez az egyik legfőbb ok, ami a kommunizmus bukásához vezetett. A másik pedig az un. "közlegelők tragédiája" .. (amit a honi szlengben Csáky szalmája néven is ismernek) - fogalmán keresztül vezethető le. Ironikus módon ez a paicgazdaság helyett mára már nyugodtan kapzsitalizmusnak nevezhető neolib fertő bukását is előrevetíti. A közlegelők tragédiája a közjó és az önérdek konfliktusát mutatja be, amely az önzés szabadsága esetén egy társadalmi csapda. A kommunizmusban ez úgy jött elő, hogy ami mindenkié, ami "köz", ami közös, az lényegében senkié, így hát mindenki abban "érdekelt, hogy minél többet magáénak tudhasson belőle. A közlegelő mint erőforrás addig működik optimálisan, amíg minden felhasználó betartja a közös megegyezéssel megállapított szabályokat. Azonban egy szabályokat betartó szereplő számára bármely időpontban nyereségesebb a "dezertálás", mint a szabályok betartása – miközben a szabályokat betartó többi szereplő számára egyénenként csak mérsékelten (esetenént alig érzékelhetően) romlik a helyzet. Végső soron a szereplők azáltal, hogy a közvetlen érdekeiknek megfelelően cselekednek, saját maguknak ártanak. Nem hiába kell a közvagyont fokozottan védeni. Vagyis kéne, de ballibéktől ez túl nagy elvárás lenne.

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_közlegelők_tragédiája

Nagyon jól elmagyarázza ez a wikis cikk is.

Ha valaki úriember, az képes belátni, hogy fenntarthatatlan egy általa irányított - megálmodott és/vagy fenntartott gazdasági rend és lehetőséget ad a választópolgároknak arra, hogy ezt nyomatékosítsák. Ha a vörösek hagytak volna teret az ellenvéleménynek, hozzáértő emberek elmondták volna, hogy miért egy csőd a rendszer és vér nélkül szépen búcsút veszünk tőle legkésőbb az 50 - es évek közepére, akkor egy szavam se lenne a vén Biszkura. Ez történt? Hát nem. Vér és veríték árán fenntartották hosszú évtizedekig a düledező kártyavárat, ezzel mérhetetlen anyagi és erkölcsi károkat okozva Magyarországnak. Megmásították a múltat, megcsúfolták a jogot, az igazságot és a józan paraszti észt. Erre részemről nincs pardon. Majd Isten megbocsát nekik, én nem fogok.

Ha valakit mélyebben érdekel az igazságtétel, nagyon ajánlom neki a Bush Béla féle Büntetőjog - Általános rész c. tankönyvet. (Azt nem tudom, hogy a Gellér féle tankönyvben írnak - e erről, én a Bush féle tk - ból tanultam vizsgára.)

Az volt a lényeg, hogy a Zétényi - Takács tv. javaslat alapján lett volna lehetőség pár vörös patkány felelősségre vonására, de az alk. bíróság fontosabbnak találta a "jogbiztonságot". Ezen úszott el az egész.
Ahogy már többen is említették, a német AB. pedig fordítva gondolkodott és alkalmazta a radbruchi formulát.

(Keressetek rá google - ben, hogy mi az, akárcsak a Kónya - Pető vitára a youtube - on.)

AdamGesell 2010.06.21. 03:38:46

*Busch -- bocsi, sch - val írja a nevét.

AdamGesell 2010.06.21. 03:58:23

* Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 03:59:25

* Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 04:01:07

* Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 04:02:16

@AdamGesell: * Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 04:04:26

@AdamGesell: * Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 04:04:37

* Chomsky
Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, álmos vagyok és kapkodtam.

AdamGesell 2010.06.21. 04:06:09

*Chomsky

Karácsonyi ének

Elnézést a helyesírási hibákért, csak kapkodtam és álmos vagyok.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása