Méltóság és alázat

Konzervatorium I 2010.05.25. 08:31

Drága barátaim. Magyarok. Jobboldaliak. Nem a vészmadár szerepében kívánok tetszelegni. Alábbi sorok a szerető féltés jegyében fogantak meg, bármilyen magasztosan és szentimentálisan hangzik is ez. A sorok ugyanis reális veszélyre hívják fel a figyelmet. 

Örültem a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmének. Nem féltem tőlük sem az alkotmányos berendezkedést, sem a demokráciát, sem a tájvédelmi körzeteket. Örültem, mert ez elsősorban remény arra, hogy az eltelt nyolc év nihilista, az országot romba döntő politikája véget érjen, és valami új, valami más kezdődjön. Fokozhatnám tovább a közhelyszámba menő napi politikai állításokat, de nem fogom. (Mely közhelyek ettől még nem válnak hazugságokká.)  
 
Takta Harkály írása
 
Most azon jobboldali testvéreimhez szólok, akik az országért kívánnak – bármilyen formában – tevékenykedni. Azaz, akik pozíciót feladatot kaptak, akár a kormányzati munkában, akár máshol. Mert ilyenkor az ember könnyedén ül győzelmi tort a szocik szemétdombja fölött, és érzi magát már létéből fakadóan is erkölcsileg felsőbbrendűnek. Csakhogy ez kevés.  
 
Megpróbálom a problémát a vallás gyakorlatán keresztül megvilágítani. Ezzel nem a térítés a célom (bár üdvösnek tartom, hogy sok általam ismert jobboldali – fiatal vagy idősebb – gyakorló  hívő), a modern és szekuláris értelmezés is abszolút helytálló.  
 
A vallás elsősorban a világban elfoglalt helyünket tudatosítja. Igyekszik arra emlékeztetni minden imával, formális és informális gyakorlattal, hogy létünket (és ezzel mindent, ami abból következik) nem magunknak köszönhetjük, hanem valaki másnak. Az imával történő hálaadás ez a rendszeres emlékeztető: „teremtmény vagyok, nem teremtő”. Ez azt is jelenti, hogy alapvetően amit elérek, ajándék, de semmiképp sem kizárólag az én teljesítményem, vagy saját teremtett világom. Erről szól az alázat.  
 
A másik lehetőség az, hogy az alázatosságot elvetem, és a gőg útjára lépek. Utóbbi a legnagyobb vétség nem csak a keresztény gondolkodásban, de az antik drámákban is (lásd Szophoklész két klasszikusát). Ez elsősorban a törvény (isteni, vagy természettörvény) elleni lázadást jelenti, ahol az ember saját magát teszi meg teremtőnek. Ebben a szemléletben benne van, hogy nem tartozunk hálaadással, senki fiai nem vagyunk, önmagunkat teremtjük meg, amit elértünk, az a mi zsenialitásunknak köszönhető.  
 
Semmi kedvem nincs a vallás intézményes vagy formális jellemzőit elvetni (mi sem állna távolabb tőlem). Fontos azonban, hogy a forma és a tartalom összetartozzon. Ha valaki nem tudja, miért térdel a templomban, miért hallgatja a lelkészt, vagy egyiknek sincs következménye a mindennapi cselekedeteire nézve, akkor ennyiben a vallás megfelel a liberálisok által lefestett képnek: képmutatás. Lehet lehajtani a fejet és boci szemekkel figyelni a prédikációra, ha a templomból kilépve a minimális útmutatást sem vagyunk hajlandóak követni. Ha nem emlékeztetjük magunkat arra, mik vagyunk és mi a dolgunk. Ha az ájtatos tekintettel végighallgatott mise/istentisztelet után úgy viselkedünk, mintha mi hánytuk volna a Himaláját, akkor a vallásnak nincs értelme.  
 
Mi mindennek a lényege? Az, hogy a jobboldalnak a kormányzásban valóban alázatosnak kell lennie. Afölött örömködni meg büszkülni, hogy mi erkölcsileg jobbak vagyunk a komcsiknál, nagyjából annak felel meg, hogy makkegészségesen lehagyok egy rokit százon. Az nem feladat, az az alap. Hit (gy.k.: fides) nélkül pedig lehetetlen valóban mértéktartóan és helyesen dolgozni bármiért is. Igenis hinni kell a „haza üdvében”, abban, hogy a nemzetért, a jobbításért dolgozunk, egyéb esetben az egészet megette a fene. Akkor ugyanis nem lesz más a jobboldaliak közössége sem (egyrészt: nem lesz közösség, szemben a hálózattal), ha a magasztos szavakat csak arra használják, hogy a személyes karrierépítés fátylául szolgáljon. Tudom én, hogy a Nagy Magyar Politikai Cinizmus szabályai szerint tilos hinni, hiszen minden és mindenki romlott úgyis, és fennhangon kell kiröhögni mindent és mindenkit, aki komolyan gondolja. Csak hogy ez nem perspektíva.  
 
Lehet az intézményes átalakításokat okosan véghezvinni, sőt eredményeket is lehet ezzel elérni. Végső soron azonban az intézményekért is emberek a felelősek, ezért ez jellem kérdése. Magyarország csak akkor lesz jobb hely, akkor lesznek valóban élő közösségei, ha azok, akik valamilyen fontos feladatot látnak el, szintén így viselkednek. Ha cselekvéseiket a philia és a honestas vezeti, és nem a mindennapi érdek. Különben – komcsik ide vagy oda – szarfészek lesz, csak más színezetben. Ha maga a jellem romlott, azt semmiféle intézményes megfejtés nem fogja ellensúlyozni.  
 
Senki sem elsősorban magának köszönheti a lehetőséget. A fejhajtás pedig jelentsen is valamit. A méltóságunkat ugyanis – minden ellentétes híreszteléssel szemben – csak alázattal őrizhetjük meg. Az alázat javaslatát természetesen nem kötelező megfogadni, a megátalkodottság útját is lehet választani.  
 
Csakhogy a Gondviselés visszakézből osztogatja a sallert.  
 
A szerző közbeszerző 

Ui.: A jobboldalnak sikeres kormányzást kívánok.

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr412029337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán: Nem áll vissza a régi rend 2010.05.25. 16:26:02

A kijelölt kormányfő a Parlamentben beszélt az új kormány leendő politikáiról. Orbán Viktor szerint a neoliberális gondolkodás megbukott, a világban mély átalakulás zajlik. Újra megerősítette: megteremti a nemzeti együttműködés rendszerét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.05.25. 14:02:49

ez nagyon jó, egyetértek vele: "Ha valaki nem tudja, miért térdel a templomban, miért hallgatja a lelkészt, vagy egyiknek sincs következménye a mindennapi cselekedeteire nézve, akkor ennyiben a vallás megfelel a liberálisok által lefestett képnek: képmutatás."

phaidros 2010.05.25. 14:05:29

Is még nem szólt hozzá? Anélkül nem ébred gondolatom.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.25. 14:06:30

na mivan, mi van?

kezd büdös lenni a "neokón" bagázsnak? :)

Bokros IMF Laja is hogy próbálta nemzeti neokonzervatívnak eladni magát

neolibsi, neokon - ugyanaz a sz@r

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 14:08:52

a magukat jobboldalinak gondolok - nem azok, legalabbis gazdasagi szempontbol semmikepp, inkabb baloldali etatistak.. - vajon hogy tudjak osszegyeztetni az erkolcsot pinter sandor minisztersegevel?

WYW 2010.05.25. 14:20:17

"Nem egyszerűen a hatodik magyar parlament, hanem egyben alkotmányozó rendszergyűlés és rendszer alapító parlament is vagyunk". [dr. Orbán]

Semmi probléma 2 hét alatt minden helyre lesz ütve a rendszergyűlésben!
Ezt az elmebeteget kell hallgatni minimum négy évig? :-(

Vanek B. Eduard 2010.05.25. 14:27:25

Kedves Harkály, van szép adag bájos naivitás Benned, de maradj még sokáig ilyen... :).
A hatalomba lépők oldalán - szavak szintjén - van némi elvárás hitről, alázatról és hasonló emelkedettségekről, de a végén mégiscsak az egyéni karrier és a pénz, ami mozgat.

Az egészséges és rokkant versenyéről: attól tartok ez egy igazi paraolimpia: mindkét fél kellően sérült, egyiknek csak egy, másiknak mindkét lába hiányzik. Az igaz, hogy így sincsennek egy súlycsoportban...

Várúr 2010.05.25. 14:28:58

Alapos, tisztességes írás. Persze, hogy a hivatásos nyafogók és profi rettegők belekötnek. Megnyugtató. Jelzi a jó irányt.

sárkányfő 2010.05.25. 14:29:07

Napi hány óra hírtévé kell, míg valaki ilyen állapotba jut? És visszahozható-e még innen valaha, vagy végleg elvesztettük?

Kérlek linkeld már be mit írtál a méltóságról és alázatról, miután meghallgattad a Kubatov felvételt, vagy amikor "le a balos oligarchákkal" jelszó után jobbos oligarchákat neveztek ki?

Bónusz:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100519-matolcsy-es-fonagy-torvenyjavaslata-levetove-teszi-hogy-a-versenyeztetes-nelkuli.html

"Fura megfogalmazással tenné lehetővé a Fidesz módosító javaslata, hogy az eddigi megkötések se legyenek irányadóak az állami vagyon versenyeztetés nélküli eladásakor. A javaslat annak fényében különösen meglepő, hogy a fideszes politikusok az utóbbi években sokszor hangoztatták, hogy átláthatóbbá kell tenni a privatizációt."

Ui: baráti jó tanács, őszintén: ne a politika világában keresgélj morális értékeket, mert nagyon pofára fogsz esni.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.05.25. 14:30:03

Takta Harkály szerint a jobboldal annyival jobb erkölcsileg a komcsiknál, mint amennyivel egy makkegészséges ember egy rokinál futásban. Takta Harkály ezzel elvetette az alázatosságot és a gőg útjára lépett.

Hoppázó Beléndek 2010.05.25. 14:33:22

"Afölött örömködni meg büszkülni, hogy mi erkölcsileg jobbak vagyunk a komcsiknál, nagyjából annak felel meg, hogy makkegészségesen lehagyok egy rokit százon. "

elképesztő, hogy ezt bárki elhiszi ebben az országban. azt nem is minősítem, aki le is írja.

Vanek B. Eduard 2010.05.25. 14:35:02

Egy kicsit még tartok is ettől a fenenagy emelkedettségtől, meg hittől: ha akarom, elhihetem, hogy tudok repülni, de jól teszem, ha nem lépek ki az ablakon a tizedikről.
(Konkrétabban: elhihetem, hogy tudok 1millió munkahelyet teremteni, de ha felveszek rá $100 milliárd kölcsönt, az a tizedikről kilépéssel egyenértékű.)

Spermahajder 2010.05.25. 14:37:45

Ó igen, tényleg annyival jobb erkölcsileg a jobboldal, különösen azon része, amelyik annak idején hetekig tartó táborozása során körbeszarta a Parlamentet.

yanchi345 2010.05.25. 14:47:51

Csak tudnám feledni mindazokat a dolgokat, amik egyáltalán nem mutatják azt a hatalmas erkölcsi fölényt egyik oldalon sem. Josziptól, Kayától (őszöd, nem őszöd, ez a Kaya) a sportklubos Audikig, Kubatovig. És erre nem mentség sem Hagyó, sem Zuschlag, sem a többi.

gulasZuppe 2010.05.25. 14:50:14

nalunk a szomszéd vizslája volt a roki
mi nem hagytuk le százon, kemény jószág volt :)

almodhi 2010.05.25. 14:51:02

"A jobboldalnak sikeres kormányzást kívánok"

no igen, ahhoz előbb választást kellene nyernie a jobboldalnak ... vagyis dehogy ... előbb léteznie kellene Magyarországon jobboldalnak...

Samuzia 2010.05.25. 14:53:15

@WYW: Ne hallgasd ha nem akarod, de inkább Orbánt hallgatom, mint Medgyessyt vagy Gyurcsányt, vagy Bajnai (libás) Gordont, és jól is esik.

Samuzia 2010.05.25. 14:54:56

@yanchi345: Dehogy nem, ők mindent vittek...( ja és jó lenne már egy új lemez)

Samuzia 2010.05.25. 14:57:28

@az igazi Sipi: Pintér lehet sok mindent mondani, de rend volt az országban.

Spermahajder 2010.05.25. 14:59:05

@yanchi345: Amint írod. Még mellé az Orbán család és barátok vagyonosodása, Ezüsthajó kft., Szécheny terv (haveri kör kistafírozása), állami gazdaságok eltüntetése, szerver betörés stb., lehetne sorolni. Ez a hatalmas erkölcsi fölény? Ez feledhető?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 15:00:09

@Samuzia: nem vagyom arra a rendre, amit a magyar szervezett bunozes feje kivan megvalositani allami szinten...

a demokratikus "kaosz" nekem sokkal szimpatikusabb, mint a diktatorikus rend...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.05.25. 15:00:50

a hitöt nöhíz mögmagyarázni.
ahúgy nézöm, néktök is.
monsineur harkály mögpróbálta, nem gyütt bé.
pödiglén igaza vagyon.

Augustin 2010.05.25. 15:02:00

@Spermahajder: A te kedvenc kormányod meg nyolc évig folyamatosan szarta le az egész országot...

Takta Hárkálynak meg igaza van abban, hogy téved a fidesz, ha azt hiszi, hogy el vagyunk tőle ájulva, inkább csak az előző bandát akarták ennyien elhajtani.

almodhi 2010.05.25. 15:03:46

@Samuzia:

"rend volt az országban"

kivéve az Aranykéz utcát...

azfix 2010.05.25. 15:05:35

Az én példám megmutatja a Fidesz méltóságot és alázatot:

közel egy éven át próbáltam szó szerint szájba rágni Navracsics blogján (jobbklikk.hu), hogy nem kellene még egyszer elkövetni a növekedési ámokfutást.

Konkrétan: a 2000-ben -állami reklám mellett- beinditott lakáshitel kamattámogatással kezdődött meg a lakosság belső eladósodása. Hitelből, méghozzá lakossági hitelből megalapozott növekedésnek az a következménye, hogy a megtakaritások után egy szép nap összeesik a belső fogyasztás is (a lakosság elkezd csak és kizárólag törleszteni).

Amit az első körben a KKV-k bezsebelnek (és erre a jövedelemre persze újdonsült vállalkozóink is hiteleket vesznek fel, mert azt hiszik a pénzeső örökké tart), szóval amit első körben bezsebelnek arra egy homokvár épül.
Azután lehet ismét "megmenteni" a KKV-ket és -ezesetben- az épitőipart.

Eddig Matolcsy "szakértelme".

Ehez járult a 2007-es euró-csatlakozásra tunigolt forinterősitő Járai féle jegybanki kamatpolitika (talán feltűnik, hogy a növekedés serkentő és a forinterősitő politikák ütik egymást).

Harmadikként a két elfuserált egészségügyi reformot lehet megemliteni.

Ezzel körbe is jártuk azt, amire a Fidesz büszke lehet.

Hát csak ezért kellene némi szerénység.

Spermahajder 2010.05.25. 15:05:46

@Augustin: A te kedvenc kormányod meg nyolc évig folyamatosan szarta le az egész országot...
Egyrészt nem az én kedvenc kormányom. Másrészt nem is kérkedett erkölcsi fölényével.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.25. 15:06:28

büszkülni ez jó, ez tetszik
ahogy apám mondta, azért, hogy megcsináltad a házit, nem jár dícséret, sem ötös

Samuzia 2010.05.25. 15:08:00

@almodhi: Azt nem tudod te se csak amit a média a szádba adott, de vidéken a szocik alatt vadnyugat és szabad rablás lett...

Samuzia 2010.05.25. 15:08:46

@az igazi Sipi: akkor menj Brüsszelbe, de az is a szétesés szélén áll.

Augustin 2010.05.25. 15:11:07

@Spermahajder: Dehogynem kérkedett. A nemlétező erkölcsi fölényét azzal magyarázta, hogy ők a demokraták, európéerek...stb, merthogy a fidesz a nácoid, diktatórikus.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 15:12:41

@Samuzia: mondjuk rakosi alatt is rend volt...

igazad van, ez kell ennek a nepnek.

utni vatgni, dunaba loni, felakasztani a renitenseket..

vagy felrobbantani az aranykez utcaban.

igaz?:-)

Rwindx 2010.05.25. 15:13:48

Azt hiszem ennek a posztnak a leendő és már meglévő kommentjeihez sok popcorn+sör kell.

Samuzia 2010.05.25. 15:17:19

@az igazi Sipi: Mondtam ilyet? ha nem akkor ne add a számba! Rendben! A törvényeken szigorítani kell, és be kell tartatni, Pintér alkalmas rá mert nem sz. be a médiától. Más részt vagdalkozni könnyű bizonyíték?

Kivlov 2010.05.25. 15:19:37

@az igazi Sipi:
Az kéne, csakhát halvérű népség vagyunk…

Franky4fingers 2010.05.25. 15:21:09

szeretnék kérdezni valamit. szigorúan off és nem minősítve erkölcsöt, csak infóért:

Joszip Tot- Kaja Ibrahim
Ezüsthajó Kft
Kubatov ügy

Mindig mindenki ezt emlegeti. Ezen kívül mi róható még fel a Fidesznek? Csak azért kérdem, mert a felsorolás végén a stb. nekem nem elég.

Mindössze azért kérdezem, mert ha ezen kívül nincs más, akkor az nem olyan rossz arány, bőven benne van a hibaszázalékban.

Szóval? Mi még?

Spermahajder 2010.05.25. 15:21:45

@Augustin: "merthogy a fidesz a nácoid, diktatórikus."
Ebben van valami.
De minden esetre, a rendszerváltás óta eltelt húsz év során csak marakodás folyt a koncon, ki mit bír lenyúlni, hogy az ország állapota javuljon, még senki politikust nem érdekelt. Ezt lehet vitatni, ettől függetlenül tény. Csak gondoljunk a képviselők költségtérítésére, egy emberként elvetették a számlaadás kötelezettségét. Éljen és virágozzék a bemondás alapján történő busás térítés! Ez a magyar parlament!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.05.25. 15:22:04

Én nem látom (bizonyítottnak), hogy az újak erkölcsileg jobbak a régieknél (a komcsiknál). Konkrétan inkább az ellenkezőjét hiszem, de persze az sincs bizonyítva.

Samuzia 2010.05.25. 15:22:30

@azfix: Te éltél már akkor? Mert igen is fejlődőt az ország. A Széchenyi -terv alapján létrejött vállalkozások ma is meg vannak, ott ahol én élek, és ami mszp alatt létrejött, már nem is emlékszenek rá.
A nagy adósság oka meg az emberek, most azonnal, de rögtön szemlélete. azonnal autó, Plazma tv, meg minden... , kifizesse vissza?

Samuzia 2010.05.25. 15:23:32

@Franky4fingers: És ráadásul egyik sem bizonyított jóformán.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.25. 15:28:11

Kedves Takta Harkány !
Akkor ez az erkölcsi felsőbbrendűséggel vegyes alázat azt jelenti, hogy mostmár nem fog a jobboldal
temetőben sípolni?
melegeket dobálni?
családiházak körül tüntetni?
szobrokat rongálni?
háztetőről seggét mutogatni?

Franky4fingers 2010.05.25. 15:28:16

Ó igen. És még egy apróság azoknak akik fikázzák ezt az írást:

Mi a jobb szerintetek?

Belátni, hogy nem vagyunk tökéletesek, és úgyis hiba(ák) csúsznak a rendszerbe. És mivel úgyis lesznek hibák, inkább meg sem próbálni a dolgot jól csinálni, szarni az alázatra és értékrendre, szarni magasról a nagyívű célokra.

vagy

Megpróbálni erkölcsösnek lenni, megpróbálni tisztességesnek, alázatosnak maradni. Akkor is, ha a józan eszünkkel tudjuk, hogy a környezet olyan, hogy nem sikerülhet és előbb utóbb elbukunk. De amíg el nem bukunk, addig nyomjuk és küzdünk.

Mert szerintem a második célravezetőbb.

Gy.k.: Ha nyelvet akarsz tanulni, el sem kezded, mert nincs nyelvérzéked, vagy legalább megpróbálod küzdesz. A második esetben, azon felül, hogy valami nyelvtudás azért ragad is rád, a munka és a küzdés pozitívan fog formálni.

dobtaras 2010.05.25. 15:29:56

@simonmondja.:
"családiházak körül tüntetni?"
Wáhhháhhháááá!!
Szemét joboldal! Tele van az ország erdőkkel, ott is lehet tüntetni!

Franky4fingers 2010.05.25. 15:30:04

@Samuzia:

Most az mindegy. Csak kíváncsi vagyok. Mert az MSZP-nél bármi gazemberség kiderült, mindig ezt a három dolgot hozzák fel ellensúlyként. Csak kicsit zavaró, hogy a százhuszadik ügynek az ellensúlya, mindig ez a három ügy.

Alamio 2010.05.25. 15:30:56

Megjelennek a szoci firkászok, és mintha nem is lett volna 8 év, sározzák, savazzák a még hivatalba sem lépett kormányt. Nyilván erkölcsi magasságokból.
Mert nevessünk egy jót:
Kaya Ibrahimot emlegetni Joszip Tottal együtt a döglött lovon lovaglás abszolút megvalósulása. Nem pusztán az eltűnt érték miatt. Azért is, mert az ügyben felmentő ítélet született. A Fideszt korrupcióban valósan, és nagyságrendekkel felülmúló MSZP-SZDSZ koalíció most a nem értünk hozzá magatartásból fog átállni erkölccsőszre, és hivatásból aggódóra. Ennek pedig az erkölcsiséghez látványosan nincs köze. A hívek pedig követik majd a tisztességtelenségben megőszült párttagokat, akiknek megköszönhetik az elmúlt időszak sikeres kormányzását. Tótágas következik, elő a távirányítót, kezdődik a Heti Hetes! Szerecsenmosdatáshoz sorbaállás, egy kettő!

Spermahajder 2010.05.25. 15:33:55

@Franky4fingers: Ha bevennéd a Cavintont, kicsit több dolog volt. De ez nyilván nem fontos, nem volt bírósági elmarasztalás. De ez csak az igazságszolgáltatás pártatlansága miatt lehetett így.

Franky4fingers 2010.05.25. 15:33:56

@simonmondja.:

Hülyegyerek.

Nem a "jobboldal" sípol, dobál meleget, rongál szobrot. Hanem pár fasz.

Ugyanúgy ahogy nem:

a cigányok lopnak, hanem pár bűnöző
ahogy nem a baloldal használ fel nemzetiségi kérdéstpolitikára, hanem pár fasz
nem a liberál- baloldal mászkál bőrtangában bibliát baszva az Andrássyn, hanem pár exhibicionista majom

Franky4fingers 2010.05.25. 15:36:25

@Spermahajder:

Hé faszkalap. Csak kérdeztem. Ha olvasnál-értelmeznél látnád, hogy kérdeztem. KÉRDEZTEM. Mert kiváncsi vagyok, hogy aki mindig ezt a három dolgot böfögi ide, tud-e valami mást is.

nem azt mondtam, hogy nincs több, hanem, hogy szeretném látni.
Mert aki mindig ezt emlegeti:
a. primitív és csak visszabüfögi amit a bulvármédia ír, de tudása nulla

b. tényleg nem tud többet, mert nem volt több fajsúlyos ügy

Samuzia 2010.05.25. 15:38:05

@Spermahajder: 8 éve volt az mszpnek bizonyítani ugye ezeket az eseteket, keller úrral az élen? Simán felsültek.

2010.05.25. 15:40:16

"A fölött örömködni meg büszkülni, hogy mi erkölcsileg jobbak vagyunk a komcsiknál,"

Nos, el kell keserítenem az igen tisztelt jobboldali polgártársaimat, mert semmivel sem jobbak - erkölcsileg meg pláne nem - a "komcsiktól".

vajdasagi 2010.05.25. 15:40:44

@Franky4fingers: Nézd, én pontosan a korrupció miatt megutáltam az előző kormányt és az MSZP-SZDSZ stikliket, de ne csúsztass már: a Josip Tot-on, az Ezüsthajón és a Kubatovon kívül megannyi más korrupt dolog is történt akkoriban.

Valahogy azért azt érzem, hogy kevesebb, mint a "balosok" uralma alatt, de ha így teszed fel a kérdésedet, azt kockáztatod, hogy nagyon sok csúnya emlék beugorjon arról a Fidesz kormányzásról is. Úgyhogy ne bolygasd ezt, hanem közösen reméljük, hogy egy kevésbé korrupt periodus kövektezik az országunk életében. Nagyon kellene ez a gyermekeink érdekében...

Franky4fingers 2010.05.25. 15:42:58

@vajdasagi:

Bazz.

Nem "csúsztattam"!!!

OLVAS ÉRTELMEZ.

Kérdeztem. Hogy MI AZ ami ezen kívül volt. Nem állítottam, hogy nem volt más, lehet hogy volt, csak szeretném hallani, hogy MI!

Itt senki nem tud olvasni?

Spermahajder 2010.05.25. 15:43:50

@Franky4fingers: Megszólításod minősít. Ha nincs tudomásod a Fidesz dolgairól, csak tudatlanságod bemutatása. Csak így tovább, méltó fan vagy gondolkodás nélkül.

sárkányfő 2010.05.25. 15:47:06

@Franky4fingers:

Kedves Franky4fingers!

szerencséd van, pont a napokban olvastam, hogy valaki képes volt rá, és csinált egy listát a Fidesz botlásaiból, így könnyen ki lehet elégíteni az igényedet.

Mivel nagyon hosszú a bűnlista, nem akarom ide bemásolni, de az alábbi link alján a komment-listát lenyitva megtalálod, Lacika nevű kommentelő hozzászólását keresd:

hvg.hu/velemeny/20100518_orban_fidesz_forradalom?FullComment=true#comments

Ez a lista - bár koránt sem teljes - 159 pontot sorol fel. Ebből nagyjából ki is derül, hogy pl. az Országimázs Központ vagy az MTV a korabalei BKV-ként működött, de sok más is.

Ennyi elég lesz? :)

Franky4fingers 2010.05.25. 15:49:07

@Spermahajder:

Miért neked vanM? Szeretném már egyszer az ilyne okoskodóktal azt a választ kapni, hogy: Hát igen van még. ez az ügy , és ez és ez....

Pont erről szól ez a flame amit elindítottam.

Hogy mindenki csak hörög minősít valós tudás nélkül.

Mert ha csak egy(!) ember lenne itt akinek más Fideszes ügyről tudomása lett volna, már ideírta volna és joggal küldött volna el a halálba.

De itt a sok josziptottozónak fingja nincsen miről beszél, csak papagájmódra ismétli ugyanezt.

És még egy apróság. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy te vagy a második aki vak Fidesz fannak nevez, és azt mondja, hogy azt állítom, hogy nem volt más ügy. Pedig ilyet direkt nem állítottam. Csak kérdést tettem fel.

Ó az emberi butaság...

Franky4fingers 2010.05.25. 15:50:21

@ó jaj:

Köszönöm.
Te vagy az első aki legalább a fáradságot vette a hörgés helyett, és legalább ráguglizott.

A többi ostoba még ezt sem tette meg.

mindössze ezt akartam látni.

Franky4fingers 2010.05.25. 15:51:58

@ó jaj:

Köszönöm.
Te vagy az első aki legalább a fáradságot vette a hörgés helyett, és legalább ráguglizott erre

A többi ostoba még ezt sem tette meg.

mindössze ezt akartam látni, és megmutatni

vajdasagi 2010.05.25. 15:52:48

@Franky4fingers: Nézd, én nem érek rá órákat tölteni azzal, hogy keressem ezeket az ügyeket, meg kell dolgoznom a pénzemért. De mondok két dolgot, ami engem nagyon zavart akkoriban:

1. Az APEH-vezér személye és a "hosszú bájtok éjszakája"

2. Pontosan az, hogy még a Kaya Ibrahim ügy is leült. Annyira nyilvánvaló
volt a gazemberség, és annyira világos volt, hogy a Fidesz vezetők
belső körében történt a dolog, hogy utána nagyon dühös voltam, amiért
az a "független" ügyészség hagyta elévülni az ügyet. Az ország
szégyene volt.

Ha tőlem várod, hogy a többit is felsoroljam, akkor hiába vársz. Mert dolgoznom is kell. Keress az interneten, találni fogsz sok mindent.

És mondom: azért a "balosok" jóval több gazemberséget csináltak az én véleményem szerint.

Bona Fides 2010.05.25. 15:52:51

Én '98 óta mindig a Fideszre szavaztam. De!!! Azt most itt megígérem, hogy ha ott folytatják az elqrást és a lopást, csalást korrupciót, ahol az MSZP abbahagyta, akkor négy év múlva éppúgy csak nyomokban lesznek fellelhetők a parlamentben, mint most az MSZP.
Ne reménykedjenek abban, hogy majd módosítgatják az Alkotmányt, meg a választójogi törvényt és akkor mindenképpen hatalomban maradnak. Az ilyen praktika kevés lesz, mert nagyon elegünk van már ebből a stílusból.

Ha nem lesz itt normálisabb ország négy év múlva, akkor repülni fogtok fiúk!!!! Remélem, felfogtátok!

Spermahajder 2010.05.25. 15:54:18

@Franky4fingers: Nem kivánom ismételni magam. Nézz utána. Részemről lezártam ezt a témát.

Franky4fingers 2010.05.25. 15:56:33

@Bona Fides:

Szerintem ezért nagyon fontos az, hogy most minden támogatást megkapjon a Fidesz. Mert 4 év múlva, ha nem virítanak valami nagyot úgy el lesznek hajtva a vérbe, hogy csak na.

(mondom ezt úgy hogy eddig rájuk szavaztam)

Bona Fides 2010.05.25. 16:01:02

Vannak (voltak) fideszes ügyek. A politikusok az ókor óta mindenhol a világon korruptak voltak. Az angol képviselők is manipuláltak a képviselői juttatásokkal.
Az MSZP-SZDSZ bandánál a nagyságrendek voltak ordítóak. Olyannyira oedítóak, annyira kiborították a közvéleményt, hogy a fideszes fiúk már sokkal kevesebbet engedhetnek meg maguknak, mint a világon máshol a politikusok. Mert a szoclibek már az utódaik lopnivalóját is ellopták. Tehát húzzátok meg magatokat és húzzatok bele fideszes politikusok, mert ha nem, négy év múlva komoly gondok lesznek. Négy év gyorsan elrepül ám....

vajdasagi 2010.05.25. 16:01:34

@Franky4fingers: Miért gondolod, hogy ostoba az, aki nem hajlandó "ráguglizni" pusztán azért, mert Te kérdezel? Talán Neked kellene keresned.

Én emlékszem, hogy ezek a stiklik engem irritáltak, és nincs kedvem újraolvasni őket, mert megint ideges leszek tőle. Haszna pedig nincs.

De valóban, az MTV pontosan ugyanolyan kifizetőhelye volt a Fidesznek, mint később a BKV a szociknak. És még sok más szarság is volt.

Ne dekünk most nem az a dolgunk, hogy licitáljunk a két tábor egykori csalásai között, hanem hogy elérjük, hogy most ebből kevesebb legyen. Ez a mi dolgunk, és nem is kevés.

No, most már tényleg megyek dolgozni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 16:01:47

@Samuzia: igen
azzal, hogy egy maffiozo kerult a rendorseg es a titkosszolgalatok elere es ettol rend lesz szerinted, gyakorlatilag azt allitottad, hogy igy kell rendet csinalni.

Bona Fides 2010.05.25. 16:06:39

@Franky4fingers: Én is támogatom őket, hajlandó vagyok gyerekestől kenyéren és vízen élni, amíg azt látom, hogy érdemesek rá.
Arra kérek minden jobboldalit, hogy ha látja, hogy letérnek a jó útról a fiúk, akkor ne habozzanak, ismét irány a Kossuth tér, mert itt már nem babra megy a játék.
Keményen kell kritizálni őket, nehogy elszaladjon velük a ló. Már csak ez a maradék, kivérzett, rozoga országunk van, ezt már tovább nem lehet elqrni.

Bona Fides 2010.05.25. 16:12:26

@az igazi Sipi: Ne gondold, hogy a mi szemünket nem csípi a Pintér. Nagyon is csípi. Sajnos, a ballib kormány annyira elengedte a gyeplőt, annyira megroppant a közbiztonság, hogy úgy tűnik, a (nem politikusokkal érintett) bűnözői körrel már csak a saját fajtájuk, Pintér tud szembeszállni. A közbiztonság után a közélet tisztaságának megteremtéséra Pintér már nem lesz alkalmas, akkor remélem, Viktor eltávolítja.
Ha nem produkálnak eredményt a közbiztonság terén, ha Pintér a maffiát építi tovább a rendőrségben és nem szorul vissza a korrupció, akkor .... ismét "körbeszarjuk" a Kossuth teret. Nem lesz más választásunk.

vajdasagi 2010.05.25. 16:12:28

@Bona Fides: Nagyon tisztelem a hozzáállásodat, de sajnos még ezt is lehet elqrni. Van sajnos ennél is sokkal lejjebb. A korrupciót technikai értelemben folytatni lehet, és nem fog megállni az élet, csak felemelkedés nem lesz belőle. Remélem, nem fogjuk megjárni azt az utat.

Amúgy a véleményed minden további részletével egyetértek...

Bloodscalp 2010.05.25. 16:17:40

az ilyen cikkek várhatóak:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 16:18:50

@Bona Fides: sokkal ijesztobb az a verzio, hogy a fidesz pinternek es szervezetenek adosodott el..

es most vissza kell neki a kolcsont fizetni, kamatostol. marpedig 8 ev folyamatos kampany es annak a kamatai igen nagy osszeget jelentenek es az a mi adonkbol lesz pinternek kifizetve...

avanivi 2010.05.25. 16:20:06

" Erkölcsikeg jobbak vagyunk a komcsiknál" ?

Jobbak, okosabbak, müveltebbek , ügyesebbek, szebbek és bekébzeltebbek.

Én vagyok a legszebb !! Ki mondta ? Én. Passz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 16:20:17

@Bona Fides: a kossuth ter korbeszarasa meg azert "okos" dolog, mert azt ugyanugy kozpenzbol fogjak rendbetenni..

allami tenderrel, jol megvajazva, visszacsurgatva a megfelelo helyekre...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.05.25. 16:21:27

Nem az alázat és a méltóság következik.....hanem a bosszúállás és észosztás.....sajnos....ugyanis program az nincs......

Bona Fides 2010.05.25. 16:26:03

@vajdasagi: Úgy gondolom, hogy mi, akik a Fideszre szavaztunk, mi, akik a "veszélyes" 2/3-ot a kezükbe adtunk, felelünk is a Fidesz-kormány teljesítményéért. Ha ők is becstelenek és elvtelenek lesznek, akkor kimegyek a Kossuth térre és az első sorból fogom ordítani, hogy "Orbán takarodj!". Mert elegem van a hülye, korrupt politikusokból.

ostván 2010.05.25. 16:31:47

1. '2002-ben az akkori győztesek is hasonló dumával kezdték.
2. Előre ne ítélkezzünk, majd a gyakorlat megmutatja, tudnak-e tisztakezűek maradni (iszonyúan nehéz lesz, százával kell majd kiszórni a soraik közül azokat, akik érdekből csatlakoztak hozzájuk)
3. Eddig erkölcsi alapon (is) ítélték el a most hatalomra kerülők az elődeiket (szándékosan nem írok jobb, v. baloldalt). És ettől kezdve ez a norma, ami elsősorban rájuk nézve KÖTELEZŐ. Eddigi élettapasztalatom szerint az erkölcsösség nem világnézet kérdése, hanem erősen attól függ, hogy az illető milyen környezetben szocializálódott. És van egy rossz hírem: minden politikusunk itt nevelődött. A többit meg majd meglátjuk.

Egy pletyka a 2002 utáni időkből: állítólag Kellerék találtak bőven szaros ügyeket, de azok mind olyan megegyezéssel záródtak, hogy a pénzek visszafizetése ellenében a sajtó nem tudta meg az érintettek nevét (ha igaz, akkor mind kishalak lehettek).

Bona Fides 2010.05.25. 16:31:57

@az igazi Sipi: És amíg nem teszik rendbe a pártfinanszírozás kérdését, addig nem is fog változni semmi. Most éppen az MSZP adósodik el baloldali maffiózó cégeknek. Ha a szocik nem lettek volna ilyen pofátlanul mohók, akkor a Fidesz nem adósodott volna el Pintérnek. És ez így megy körbe-körbe.

Meg kell mutatni a civilek erejét. Meg kell mutatni, hogy Pintér hiába tartja a markában a Fideszt, a "civilerő" el tudja mozdítani, le tudja söpörni ezt a hatalmat. Nincs mese, a civileknek kell lépni. A demokráciát naponta kell gyakorolni, nem négyévenként húzok egy X-et, "oszt jónapot".

Bona Fides 2010.05.25. 16:38:10

@ostván: Akkor Kellerék törvényt sértettek, mert a törvény értelmében minden hatóság és hivatalos személy köteles a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. Ilyen alkut tehát nem köthettek volna kishalakkal sem. Gondolom, az volt mögötte, hogy nagy durranást, úgysem találtak, így viszont lehet homályosakat hivatkozni
"dejafideszisezüsthajószőlőbánya" témakörben, a befolyt zsetont pedig zsebre tudták tenni. Igazi szoci "problémamegoldás".

Bona Fides 2010.05.25. 16:39:18

@az igazi Sipi: Humor kategóriában véletlenül se indulj tehetségkutatáson.....

Roy 2010.05.25. 16:54:14

@WYW: Tovább mint négy évig fogod halgatni Viktorkáékat, amennyiben a külföldi magyarok az állampolgárság mellé szavazati jogot is kapnak. Ennek elég nagy az esélye. Kb. húsz évre is be tudják betonozni magukat. A magyarországi magyaroknak esélye sem lesz beleszólni a következő választásokba.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.25. 17:10:34

@Bona Fides: "felelünk is a Fidesz-kormány teljesítményéért."

aha, persze, ezt ismerem. hogyan? sem jogi, sem erkölcsi felelőssége nincs a választóknak.

a fidesz-szavazók egy hangos részének amúgy is jellemzője a "mi ...-nk jó ..."-mentalitás. a mi kommunistánk jó kommunista, a mi oligarchánk jó oligarcha, és az über-érv: ez még mindig jobb - majd a totalitárius Orbán-rendszernél is szeretném hallani -, mintha a komik lennének.

úgyhogy ilyet ne mondj, mert bár a hazugság szót elhasználtátok, de az az.

Közöd??? 2010.05.25. 17:11:45

micsoda naiv butaság, a fidesz szavazói éppen azzal a butasággal fosztották meg maugkat a kormányzat kontroljától, hogy megszavazták kétharmaddal. ezek után persze lesnek ha a kétharmados pofánröhögi őket

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.25. 17:12:49

@vajdasagi: "korrupciót technikai értelemben folytatni lehet,"

egy kis módosítás, és már megy is, tekintve, hogy le sem állt.

ajánlom minden érdeklődő szíves figyelmébe: magyaridiot.blog.hu/2010/05/21/modernizaciora_szorul

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.25. 17:46:50

@Bona Fides: miert?
mit gondolsz, amikor eloszor szartatok korbe a teret akkor mibol lett felujitva, a fold lecserelve?

es szerinted nem valakinek a valakije nyerte meg a jo zsiros, haromszorosan tulszamlazhato - valamibol vissza kell csurgatni a 10 szazalekot.. - melot..?

nem humor ez, baratom....

amit a kossuth teriek szetszartak, az ugyanugy akorrupciot erositette, ugyanugy mint a tv szekhaz rendbetetele es a csocselek altal okzott tobbi kar...

es ne gondold, hogy az allamnak akar egy kurva fillere is van. nincs neki. nekem van penzem, neked van penzed, a fonokdnek van penze, a szomszedodnak van penze.

az orszagnak, az allamnak _nincs_. csak a mi penzunk van rabizva. de az attol meg nem lesz soha az allame...

Bloodscalp 2010.05.26. 15:36:40

@Bona Fides: és mi a lófaszt érsz el ha kimész a kossuth térre nyafogni?ja, semmit
a civileknek semmi hatalmuk nincs itthon...-ez neked nem tűnt fel?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.26. 19:35:06

Kár, hogy index címlapos lett, de pár nap, és elül a porfelhő.

preksen 2010.06.11. 06:32:37

Boross Péter for President!

Az idő rövidsége miatt minden fórumot megragadok,
- felrúgva esetleg a Netikett szabályait is - hiszen óriási a tét.
Pár héten belül, megint a polgárok megkérdezése nélkül
- esetlegesen más véleményét megint kihagyva, semmibe véve -
akarják a Köztársasági Elnököt,
vagyis a Magyar Köztársaság Első Polgárát megszavazni, megválasztani.

Aki ismer méltó személyt, tudja és meri is ajánlani, megteheti itt:

elnokajanlo.blog.hu/

Cum Deo pro Patria et Libertate!

a.nemzet.jobbágya ajánlásával:
boross-peter-for-president.blog.hu/

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása