Vállveregetés helyett

Konzervatorium I 2009.06.19. 21:01

satorRosszul gondolja bármelyik fideszes politikus, aki szerint most hátradőlve el lehet szörfölni a 2010-es győzelemig.

 

A publicisztika a Konzervatórium.hu-n olvasható.

 

Kapcsolódó írások:

Európa, Európa

Balu megmondja

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr581196016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.19. 20:56:21

Ó, te nagyon hülye...Örök kedvencem, a ki tudja a legtöbb csúsztatást egy percbe sűríteni verseny all time championja, Szijjártó Péter, akit tényleg nem nagyon tudok most már máshogy megszólítani, mint ahogy a címben tettem, feltalálta az időben visszafel…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.19. 20:48:41

Szívemből szólsz. Rövid, tömör, találó. Kapsz egy piros pontot, vagy narancssárgát, esetleg zöldet, ha az jobban tetszik :)

Devergo 2009.06.19. 22:09:10

Nagyon pozitív kicsengésű a cikk. A FIDESZ későbbi kormányzásának formája, de különösen tartalma egyenlőre
nem látszik körvonalazódni. Ez pedig tényleg öreg hiba, ami
következményeiben még egy vereséget is magában hordozhat. Pláne, ha valamelyik párt alkalmas miniszterelnök-jelöltet talál. Nagyon készülni kellene, mert
lehet: az MSZP hamarabb fogja abbahagyni a kormányzást.

Kontrabass (törölt) 2009.06.19. 22:29:15

@Devergo:
A cikk valóban pozitív kicsengésű, már a címe megfogott mint téma, de én az utolsó soroktól kezdődően vártam volna a LÉNYEGET. Egyre inkább azt látom, a média kommentál és nem mutat előre, pedig előbbi funkcióban inkább megvan a részrehajlás veszélye, a véleménynyilvánítás meg elkerülhetetlen, sőt, elvárható. Legalább a média felkészültebb rétege adna egy olyan visszajelzést a politikai elitnek, ami egy büntető vagy kontrázó szavazás mögött elvárásként megmutatkozik, avagy el nem ment szavazókban nem fogalmazódik meg, viszont lelkesen félreértelmezhető. Avagy meg is történhet, amire vár a Fidesz, legfeljebb 2010-ben ők fognak szembesülni a nem lanyhuló közellenállással. A mi választói feladatunk pedig nem az ők kényelmes, hanem hatékony politizálásra ösztönzés lenne. Szóval elvárásokat és tippeket hiányolok időjárás jelentés helyett, még ha oly korrekt is az.

Devergo 2009.06.20. 17:24:46

Én nem várok sokat a FIDESZ-től, csak amit már megszoktunk tőlük. Vagyis az országon belül a jobb és bal
ellentéteinek további élezése, a gazdaság lehetőségek
szerinti rendbetétele. További megszorítások, amit nyilván
saját érdekükben most pozitívnak fognak tálalni.

Kontrabass (törölt) 2009.06.20. 21:44:25

@Devergo:
ha valóban elérnek 2/3-os többséget - nem hiszek ebben, és sokakban mégis különválasztódik egy EP és hazai választás, és ez így jó - elég furcsa kommunikáció lesz folyton a kisebbséget okolni. Szadihoz hasonló hatalmas buktát fognak elérni.
iszonyú elvárás van végre (már alapból semmi sem jó senkinek, bárki bármit csinál), senkit enm fog érdekelni már az a szöveg, ki rontotta el mennyi ideig, mert ezt mondja mindenki 20 éve..
Márpedig ugyanúgy, rutinból, ünnepeken balhé lesz akkor, ha csak szájtépés megy, kénytelenek lesznek elítélni, kikerülni, megtorolni.
Azt, remélem, megfigyelted, Bajnairól alig esik szó, mindenki visszaállt a pár hetes libázás után MSZP-re, nosztalgia-gyurcsányozásra, Fideszre és Jobbikra. Gyakorlatilag egy valódi árnyékkormány dolgozik most, és van még normál választásig 9 hónap. És erre van nekünk egy Szíjjártó napi zsolozsma, egy október 23. és egy március 15, (aug. 20-án nincs balhé, akkor tűzijáték van). Kb ennyi a Fidesz megnyilvánulási lehetősége db-számban, és eddig sem érdemben tette. Még a szeptemberi melegfelvonuláson lesz egy Jobbik-akció, és ezekből dönt mindenki 2010 áprilisban.
Gyakorlatilag egy TESCO-reklámújság is több útmutatót ad a népnek a jövőhöz ezekhez képest.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.06.20. 22:11:58

A lelkem sokszor abban reménykedik, amiben Sándor is. Szép álom, hogy lesz egy józan kormányunk, aki elképzel egy produktív korszakot és helyes taktikával végig csinálja.

Nagyon szeretnék hinni egy ilyen korszakban és még azt sem bánnám, hogy ha a FIDESZ csinálná végig.

A realitás azonban más. Láttunk már FIDESZ kormányt és láttuk, hogy mennyire nem tudtak felébredni a kormányra kerülés után.

A politikának az a bináris kódja, hogy kormányra kerültél vagy maradtál a bohócok között. Akkor, amikor a FIDESZ hatalomra került, inkább a saját mitológiáját kezdte el felépíteni és nem valamiféle nemzetstratégiában léptünk előre.

Azóta is azt gondolom, hogy ennek a mítosz teremtő kornak a fogja a FIDESZ. Sajnos a korrupció ennek a mitológiának egy lényeges eleme. Ezért egy percig sem gondolom a FIDESZről, hogy érdemben hozzányúlna ehhez az ügyhöz.

A blogomban próbálok krónika szerűen feljegyezni minden lényeges dolgot, ami a nemzetstratégiától a politikai szocializációig ide vonatkozik.

Az a történelem úgy kezdődik, hogy egyszer a feleségem, aki parlamenti gyakornok volt 1999-ben a civileknek forrást osztó bizottságnál, sírva jött haza.

Konstatálták, hogy Halász Jánosék Zuschlágékkal egy-egy listáról diktálták, hogy kik kapjanak forrásokat és kik nem. Olyan szervezetek mint a Szívbetegek Egyesülete, vagy a Cukorbetegek Egyesülete és sok más politikafüggetlen állampolgári önszerveződés 0 Ft, TESCO Egyesület 35 milka.

Ez a forráselosztási gyakorlat alapozta meg az EU csatlakozást!

Ez a forráselosztási gyakorlat az MSZP - SZDSZ kormányban is tovább működött!

Most retteghet attól a FIDESZ, ha a nagy testvérpárt elhull! Mert akkor egyedül fog majd szembekerülni azzal, hogy az utóbbi 10 évben mi történt!

Így nem lehet a munkahelyteremtéshez hozzáállni! Az ország nem szólhat arról, hogy a pártokrácia vérrokonai részt vehetnek a fejlesztésekben, de az állampolgári önszerveződéseknek: hallgass a neve!

Nem látok fordulatot a FIDESZ kommunikációjában ezügyben, ezért nem hiszem el, hogy érdemben hátra arcot tudna vezényelni. Vélhetően meg sem fogja próbálni, vagy ha megpróbálja, úgy jár majd mint Gyurcsány. Nem fogja megszavazni a karizmatikus vezérek egyetlen korrupció ellenes javaslatát sem az egyébként üzemszerű korrupcióra szakosodott szavazógép egyetlen tagja sem.

A FIDESZ a saját maga által fonott kötélre fogja felkötni magát! Csak adjatok neki hatalmat!

Kontrabass (törölt) 2009.06.20. 23:00:57

@Saman:
az említett támogatási rendszered a lakosság töredékét érinti, a vállalkozási eu-s támogatások zöme pedig a hazai dilettantizmus és a nagyon nehézkes és abszolút nem globalista, hanem országelvű eu-s elosztási rendszerből adódik. Ám mindezek mellett nem lehet tagadni, folyik be pénz rendesen az eu-ból. Vedd figyelembe, ha kisközösségi szinten (család) vmit közvetlenül érzékelsz, az felnagyítva hat rád.
A korrupció egy lényeges dolog, aminek visszaszorítása társadalmi bizalmat eredményez, de a jelenlegi helyzetet a helyből bőrödön érzékelhető dolgokkal kell kezdeni, és azok nagy része - bizony-bizony - korrupcióval is működik, mert valahol "tökmindegy", épp ki fölözi le azt a hasznot, ami valahol értékteremtésből adódik, a lefölözés szintjét kell csökkenteni, és azt, ne legyen a lefölözési réteg elve dilettánsabb az általuk megmozgatott értékteremtéshez képest. Ha már autópálya-építésnél előnybe kerül x csapat, csinálja meg rendesen, és ne 20-szor annyiért.
Nem állíthatsz pl. cukorbetegeket támogató rendszert kontrasztba multik működési feltételeit meghatározóval szemben. Annak látnám értelmét, a támogatásra játszó egyesületek számát leszázadoljuk, mert ez egy megélhetési iparággá nőtte ki magát, nézd meg az 1%-os listát, azonos célra abszolút koordinálás nélkül hány szervezet van, ráadásul a zömét kormányzati politikának kéne megoldania javarészt. A legnagyobb balhék épp pl. rákbetegek támogatása körül adódott: intézményi kapcsolat nélkül lebeg a rendszer, holott pontosan megadható lenne, ilyen ellátás hol van, és vannak is ilyen szervezetek, ami meghatározott helyre, készletre és erőforrásra gyűjt, ahol sokkal könnyebb elszámoltatni és felmutatni eredményt.
A történelemben az egyedüli szembekerülés sosem okozott senkinek sem gondot (diktatúrák), ha a nép elhitte annak az egynek, amit mond. Csak rajtunk múlik, ha 2/3-os többséget is szerez a Fidesz, nagyobb potenciáltól gyorsabb és hatékonyabb munkát várunk-e el kíméletlenül és félredumálás benyalása nélkül.

Kontrabass (törölt) 2009.06.20. 23:24:30

@Saman:
"Azóta is azt gondolom, hogy ennek a mítosz teremtő kornak a fogja a FIDESZ."

Mítoszteremtésben a Jobbik élharcos, de nem maradt le az SZDSZ sem (az övék kipukkant 20 év után), na és az MSZP-ről nem is beszélve. Mo-on ma (20 éve) ideológiai politizálás megy, a mostani kormányban vannak túlsúlyban először szakemberek, és nem pártmuftik zéró valós munkatapasztalattal. A mindenkori ideológia a másik inverzében vagy kontrasztjában fogalmazódik meg, ezért fordulhat az elő, egy EP-reklámkampányban oda-vissza a nagypártok is egymás lehúzásával készítettek reklámfilmet. Félelmetes volt a Fidesz Gyurcsány-Bajnais kampányfilmje is, egy alulképzett vagy félszemmel figyelő szavazó azt hihette, most MSZP-re kell szavazni, mert a sokkoló "Elég" csak a film végén jelent meg.
Néha tényleg azt gondolom, a rendszerváltás többpártrendszeréhez nem nőttünk fel, és valóban egyetlen pártnak kéne lennie, aki végre önállóan kénytelen lenne megfogalmazni, mi a búbánatot akar, és utána önállóan elszámolni, mi a búbánatért nem csinálta meg. Igazából erről az elszámoltatásról és ellenőrzésről szólna az ellenzékkel felszerelt parlamenti demokrácia, csak mi homokozónak használjuk. Viktor már most kijelentette, ha 2/3-os többségbe kerül, nem lesz kompromisszum, igaz, ő a Jobbikkal való házasságra válaszolt, de belegondolva, lesz egy ellenzék is, félelmetes volt a válasza.
A legfőbb mítosz idehaza még mindig a vezetőinkbe vetett hit, tökmindegy, az miről szól, nemzeti vagy liberális, a demokrácia annyiban változtatott csak ezen, szabadon fikázhatjuk őket, és észérveket se higgyünk el nekik, miután 20 évig nem is próbálkoztak ezzel a sci-fivel.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.06.22. 00:36:37

Kedves Májkonzerv! Jó néhány dologban elbeszélünk egymás mellett.

Én annak a fajta politika felfogásnak vagyok a híve, ami a szabad polgárok érdekképviseleti rendszere. Simán elintézed azzal ezt a modellt, hogy a III. szektor vagy ezen belül az általam felemlegetett munkahelyteremtéshez vagy érdekartikulációhoz kötődő civil világ, amúgy is csak kevés embert integrál.

Szerintem ez az oka annak, hogy itt tartunk. Ha elismered a pártokráciának azt a jogát, hogy joga van , megerőszakolni ezt az életvilágot, akkor marad az karizmatikus rögtönzéseken alapuló bohóckodás, amit eddig láthattunk.

Ha előnyben részesíted a "kenyeret és cirkuszt a népnek" elvet, a stratégia alkotással szemben...

Ehhez ért a politikai elitünk.

Ez vitt bennünket csődbe!

Nincsen bennük másra képesség!

MEDVE1978 2009.06.22. 16:25:23

Valószínűleg túl nagyok az elvárásaim a FIDESZ-el szemben. Legalábbis rengeteg dolog lenne, amit ésszerűnek és kézenfekvőnek tartok (pl: vagyonadó maradjon, de alacsony értékhatártól, viszont leírhatóan az SZJA-ból, segélyezési politika, szociálpolitika átalakítása stb.).
Ehhez egyedül bátornak kell lenni és szembemenni egyes lobbyérdekekkel. Konfrontálódni magyarul.
A segélyezési politikában rövid távon a cigányokkal, a vagyonadó általam javasolt verziójában a feketén dolgozókkal és így tovább.
Kérdéses nekem, hogy Orbán milyen konfliktusokat vállal majd fel. Ebből a szempontból az lenne az előnyös, ha nagy győzelmet aratnának.

Ellenben csalódott lennék, ha koncepcionálisan nem tudnának kilépni az osztogatok-megszorítok árnyékból, amit az MSZP az utóbbi 10 évben csinált.

Vizuálisan nem várok tőlük semmi jót. Lesz újra koronaúsztatás, zászlóavatás minden másnap.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.06.22. 19:22:19

ez a koronaúsztatás akkora toposz lett, hogy mostmár baromi kiváncsi vagyok mennyit fog úszni az a szerencsétlen ékszer.

vagy alapítok egy céget, tudja valaki mi a magas értékű aranytárgyak vizi szállításának szj száma?

Kontrabass (törölt) 2009.06.29. 17:51:36

@Saman:
nem a III. szektor létjogosulatlanságát emeltem ki, hanem azok vagy kezdő, sokszor dilettáns, vagy ál-civil érdekű tevékenységét. A példáidat (cukorbetegek) éreztem rétegjelentőségűnek azzal szemben, hogy szavazati szemléletünkben sem mutatkozik meg civil szemlélet. Önmagában nem okolhatod a politikai elitet, hogy tőlünk elrugaszkodott, valahol igényeljük is.
Kudarcok ellenére az orvoslást - miért szenvedtünk kudarcot? - máris te is kivetíted a politikai elitre.
Ez egy kétélű játszma. Fejlődni kell nekünk, civileknek is, az fejleszti a politikai elitet is.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása