Ezt elkúrtátok

Caracalla I 2009.06.16. 12:23

Olvasom az Ifjúság 2008 gyorsjelentést (pdf), és elég érdekes kép rajzolódik ki belőle (a Népszabadság cikke röviden összefoglalja az eredményeket). Első pillantásra érdekes, hogy a fiatalok közül majd annyian utasították el a válaszadást, mint ahányan válaszoltak (kb. 21 ezer főből 8 ezer váalszolt, 7500 megtagadta a válaszolást, a többiek elköltöztek, nem találhatóak, stb.). Innentől kezdve mondjuk érdekes kérdés lenne, hogy mennyien utasították el a válaszadást mondjuk a szegényebbek, gazdagabbak közül, voltak önkitöltős kérdőívek, stb., így aztán a ténykérdések esetén eléggé kérdéses azok megbízhatósága (pl. a feketén való foglalkoztatás aránya az alkalmazottak között számomra meglepően alacsony értéket, mindössze 2%-ot adott ki, személyes tapasztalatom szerint ez irreális).

Így aztán sokkal érdekesebbek a szubjektív benyomások, vélemények, esetenként a sorok között elrejtve.

Személy szerint jellemzőnek találom, hogy az iskolába járók majd mindegyike külföldi munkavállalásban gondolkodik - s ez súlyos problémákhoz vezethet, például az orvosképzés esetében -, míg általában nem gondolják azt, hogy belföldi költözéssel javíthatnának a munkavállalási helyzetükön.

Hasonló diszkrepanciát vélek felfedezni a az életmódra vonatkozó válaszok és a személyes tapasztalataim között. Például a 15-29 közötti lányok 62%-a állítja azt, hogy 1-2 hónapnál ritkábban fogyaszt alkoholt és csak 15-29 közöttiek 12%-a ismerte be, hogy kipróbálta a marihuánát.

Na de térjünk rá az igazán érdekes részre, a fiatalok társadalmi közérzetére, politikai kérdésekhez való viszonyára. A kép finoman szólva is katasztrofális. 2000-hez képest is egyértelmű a negatív elmozdulás a tanulmány szerint (a 2004-es adatfelvételt a 100 napos program befolyásolhatta annyira a szerzők szerint, hogy az kevéssé reális összehasonlítási alap), brutális többség szerint romlott mind a gazdaság, mint az életszínvonal (ez egyébként szép kettős kudarc: anélkül sikerült rontani a gazdasági helyzetet, hogy az életszínvonalban pozitív változást éreznének a fiatalok), és ami még ijesztőbb: a fiatalok majd azonos arányban tartják jobbnak a Kádár-rendszert, mint a mostani helyzetet. Ízlelgessük csak a következő ábrát:

Ami az igazán sokkoló számomra: olyan emberekről beszélünk, akik gyakorlatilag a Kádár-rendszert követően eszméltek (a korcsoport vége, a mostani 29 évesek legfeljebb 10 évesek voltak 1989-ben).

Mi ez, ha nem a teljes magyar idősebb generációk kudarca, és különösen a közéletben részt vevők kudarca?

Ha ránézünk a közvetlen politikai grafikonokra (a tanulmány 107-115. oldalaira) akkor nagyjából a következőt látjuk: a fiatalok döntő többségét nem érdekli a politika, nem érzik, hogy lehetőségük lenne beleszólni a közügyekbe, (úgy érzik, hogy) a politikusok döntő többségét nem érdekli a véleményük, nem szoktak a politikában részt venni, bár családi körben beszélnek róla. Egyszóval nem vesznek részt a politikában, és nem is érzik, hogy erre lehetőségük lenne.

A politikai véleményük alapján egy sajátos, inkább liberális, mint konzervatív, és inkább jobboldali, mint baloldali irányultság rajzolódik ki, de rendkívül kicsi a meggyőződésesek aránya, a nagy többség mérsékeltnek (illetve enyhén valamelyik irányba tendálónak) érzi magát. Persze jó volna tudni, hogy mit jelent a konzervatív illetve liberális meggyőződés.

Emellett jellemző, hogy nem bíznak semmilyen intézményben (a legmagasabb arányt az Alkotmánybíróság érte el, 25 pontot egy +/-100-as skálás, a legalacsonyabbat a kormány, -37-et), és 2004-hez képest az összes intézménybe vetett bizalom esett.

Ami szintén eléggé elszomorító: csak 36%-uk tartja fontosnak, hogy az állampolgár aktívan politizáljon, és 71%-uk nem tartozik semmilyen szervezethez.

A fiatalok által komoly problémának tartott társadalmi ellentétek közül a kormány-ellenzék viszony szerezte meg az első helyet, dobogós még a bal-jobb és a cigány-nem cigány ellentét, viszont az ezeket követő három gazdasági ellentét (gazdag-szegény, adófizető-segélyen élő, vállalkozó-alkalmazott) is komoly arányban problémás a felmérésben részt vettek szerint. Ebből egyrészt persze a gondolkodásuk korlátoltságára lehet következtetni (számomra például elég nehezen értelmezhető a gazdag-szegény ellentét, mondjuk a klasszikus osztályharcos időkhöz képest), másrészt meg a közéleti érdeklődésnek mégiscsak meglévő csíráira, és arra, hogy a sosem tapasztalt kádári mozdulatlan társadalomba vágynak vissza (a kormány-ellenzék ellentét sosem volt kisebb, mint amikor a Hazafias Népfront állt szemben az MSZMP-kormánnyal).

Az ifjúság a saját problémái közül már a gazdaságiakat veszi előre: a munkanélküliséget, a pénztelenséget és a kilátástalanságot és létbizonytalanságot. Elég aggasztó, hogy a fiataloknak, akiknek a leginkább kellene bízniuk a jövőben, ezek a problémák uralják a mentalitását.

Talán a teljes jelentésből többet megtudunk majd, de az akkor is nehezen vithatható, hogy a magyar közélet teljes garnitúrája a fiatalok szemében eltolta a rendszerváltás kínálta esélyt, kudarcot vallott egy vonzó ország kialakításával. A Kádár-rendszert megélteknek nem sikerült egy reményteljes országot kialakítania saját gyermekeik számára, olyannyira nem, hogy egy sosem látott, tapasztalt rendszert sír vissza majd minden második 30 alatti.

És bár a népet leváltani nem lehet, de azon sem árt elgondolkozni, hogy milyen generációt alkotnak azok, akiknek a gondolkodását már 30 alatt is kizárólag az anyagi javak, és ezek megszerzésének problémája uralja, és akik kalandok és lehetőségek helyett létbiztonságra és szociális ellátásra vágynak.

P.S. Elnézést, kicsit félresikerült az utolsó mondat.

Voltaképpen itt arra gondoltam, hogy milyen jövőbeni teljesítményre lesznek képesek, mennyivel fogják előbbre vinni a világot azok, akik úgy töltik el fiatalkorukat, hogy szinte kizárólag az anyagi létbiztonság, fizikai javak miatt aggódnak, ahelyett hogy szerelmesek lennének, álmodoznának és irreális terveket szőnének a világbéke elérésére, szórakoznának, kalandokat keresnének, utaznának, élveznék az életet, ahogy később - például családért felelős emberként - már nem nagyon lehet. És hogy ők - mi - mennyire leszünk képesek javítani - most vagy később - eleink gyalázatos eredményén.

(Az ábra a linkelt tanulmányból, a Fiatalok 2008 gyorsjelentésből származik.)


Kapcsolódó írások:

Hogyan képezzünk jó orvosokat és hogyan tartsuk itthon őket?

 

"A társadalom többsége sem rasszista, viszont a társadalom egésze beteg" - Lehet Más a Politika

 

Miért tanulunk történelmet?

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr591188459

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ifj. monarchista 2009.06.16. 18:19:16

Magyarnak maradniNéha feltör az emberből a gyarló, a gyáva. Egyszerűbb és könnyebb lenne elmenni innen, messzire, elfelejteni, hogy valaha is magyar voltam. Elfelejteni e Kárpát-medencei hazát, minden nyomorúságával és keserű gyönyörűségével együtt. Nem n…

Trackback: Mandiner 2009.06.16. 15:20:02

Már nem a drogtól, hanem a munkanélküliségtől félnek a fiatalokA létbizonytalanságtól és a munkanélküliségtől félnek leginkább, s elsősorban az interneten beszélgetnek a magyar fiatalok az Ifjúság2008 kutatás szerint.

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.16. 13:56:36

Pesszimista ország A legpesszimistábbak A Gallup világfelmérése szerint Európa országai közül messze mi  látjuk a legsötétebben a jövőt. Sőt, a 120 ország közül mi vagyunk a negyedik legpesszimistábbak! Gyerekek, nem durva azért ez egy kicsit? Olyan…

Trackback: gergo.wamma.hu 2009.06.16. 13:35:39

Hivatás, pályaválasztás - miért élek? Mostanában több érdekes, antik kiadvány is hozzámkerült. Ezek közé tartozik az 1943-ban kiadott Lélektani Tanulmányok című kiadványsorozat hatodik kötete. A kiadó a Kir. Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Lélektani…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.06.16. 12:52:00

Megjelent egy ifjúságkutatási adatsor, amely megdöbbentő képet ad arról, hogy a klátástalanság, a szegénységől való félelem lett a fiatalok legsúlyosabb problémája.

Négy éve még a drogkérdést tatrtották tornymagasan legsúlyosabb kérdésnek, de mára ez a helyzet megváltozott.

Jól jelzi ez a kutatás számomra, hogy 2004 éa 2008 között a Habermas interjúban is említett jóléti társadalom modell megemmisült.

A drogkérdéshez való hozzállás kiválló indikátora ennek. Az a veszély a jóléti társadamakhoz kötődő kultúrákban létezik.

Ismét egy optimizmus - pesszimizmus adatsor. Szomorú, ha a gyermekeinkben nincsen remény!

A renszerváltás utáni politikai elit lényegében semmilyen tudatos társadalompolitikai vonalat nem követett. A feneketlenné vált korrupció legkönnyebb terepe az ipari beruházások világa volt, ezért a pénzt és ezt a 20 év időt, ipari társadalom jellegű fejlesztésre költöttük, az adórendszerünk pedig az alacsony foglalkoztatás miatt lett olyan, ami kerek perec tíltja a magar társadalom jóléti társadalom irányba való fejlődését.

Ha beér valaki abba a jövedelmisávba, ahol diszkrecionális jövedelem keletkezik, akkor az állam átmegy zsákmányszerzőbe és mindent elvesz.

Talán az ezredfordulóig ezt kompenzálta a szürke és feketegazdaság, de ma már azok a piacok is bedöglöttek, amik a születés kor körüli vállalkozások világába tartoznak. Lehetővé tették a szegényeknek vagy az új belépőknek, hogy az életvilágban kompenzálják a renszer ellenállását a természetes kultúrális fejlődés irányával szembe.

A Csizmár Gábor munkaügyi vezetésével fémjelezhető korszak hadat üzent a szürke és feketegazdaságnak, de valójában a piaci folyamatok szorították ki ebből a részvételi lehetőségből az embeket.

Komoly tágyalni valónk van az EU-val.

Az EU a 90-es évek elejétől kezdve durván beavatkozott a hazai gazdaság fejlődésébe.

A 68-as fordulat családi keretek között elindítható vállalkozások tömegének megjelenését jelentette, ami a minőségi mezőgazdasági termékek és az építőipar, majd a kiskereskedelem területén kapcsolódási lehetőség volt a piacgazdasághoz.

Az EU a költségvetésének 80%-át kötötte arra a mezőgazdaságpolitikára, ami megörte ezt a szerves fejlődést. A rendszerváltás után a hazai mezőgazaság töredékére zsugorodott emiatt, és ellehetetlenült az újbelépők helyzete.

15 éve nem tudunk olyan iparágat mondani a fiataloknak, amelyben érdemes új belépőként megjelenni.

Az ifjúságkutatásban megjelenő gyermeki pesszimizmus, valójában a renszerváltás utáni generációk kudarca. Felnőttek a kisemizett generáció gyerekei, és őket találják meg a szociológusok kérdései.

Ha számukra is 15 év kilátástalanság és kirekesztettség következik, az beláthatatlan sebet ejt a kultúrában. Egy tiszazugi femérés adatait szoktam emlegetni, ahol a 16-24 év közötti fiatalok családjában 60%-ban van munkanélküli és ezek között 80%-ban mindkét szülő munkanélküli! Hozzá szoktam tenni, hogy az ottani LEADER csoport összeállításánál kiderült, hogy nincsen olyan civil szervezet, amely főállású munkatárssal rendelkezne. Azt is tegyük hozzá az a LEADER csoport torony magasan első volt a szakmai pontozásnál de ennek ellenére csak nem adtak forrást arra a fejlesztési jövőképre. Ugyan úgy, ahogy Szabolcsban is ez történt. A helyi Csák Máték blokkolják a fejlesztési pénzek érvényesülését, értelmes kezdeményezés nem kaphat forrást! Eljött a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kora, és ennek közvetlen köze van a mélyszegényéséghez és a gazdasági felemelkedési lehetőségekkel kapcsolatos kudarcokhoz!

Talán ez lehet az oka annak, hogy az egyetlen felerősödő szellemi áramlat az az olcsó demagógia, hogy zsidó ellenes és cigány ellenes polgárháborúval kellene válaszolni erre a kirekesztettségre. A szegénységi kultúrában élőket egyáltalán nem zavarja, hogy ebben a képletben komoly képzavar van.

Az EU-ban fel kellene vetnünk, hogy ugyan ki fizeti meg a CAP - az előbb említett mezőgazdasági támogatási rendszer társadalmi költségeit.

Én azt is megfontolnám, hogy a kisvállalkozásokat tömegével ellehetlenített nagyrendszerek, például a nagykereskedelmi láncok szintén kifizethetnék ezt a költséget a saját területükön.

Nem tudjuk az adóforintjainkból ezeket a társadalmi bajokat begyógyítani, ezért adót kell kivetni a piacszűkítő monopolizáló nagyrendszerekre és az EU-nak is be kell nyújtani a számlát!

Másik történet, hogy az eddigiekkel ellentétben olyan fejleztéspolitikára van szükség, ami a részvételt támogatja és nem a kirekesztést. Koncentrálni kell az új belépőkre és az új belépők lehetséges piacaira.

El fogom olvasni a 2025-ig szóló Nemzeti Ifjúsági Startégiát, bár nem hiszek abban, hogy valami értelmes lenne benne, abban mégkevésbé, hogy ezt nem fogjuk 1-2 éven belül szintén a szemétbe dobni.

Ide is had mondjak két részvételi adatot. Gyurcsányék felkérték Laki Lászlót, hogy működjön közre a startégia kidolgozásában. Azt mondta, hogy mondja meg a kormány a társadalompolitikai koncepcióját és ahhoz tud ifjúságpolitikai logikát hozzátenni. Természetesen ilyenje nincsen a kormánynak sőt az ellenzéknek se! Így Laki László nem szált be ebbe az ötletelésbe.

A másik részvételi adat, hogy elmúlt 5 évben 10-15 ifjúsági képzésről adtam be pályázatot, én aki dolgoztam 10 évet az ifjúsági vezetőképzésben. Egyetlen egyet sem támogattak, teljesen mindegy, hogy roma ifjúsági szervezetről vagy hagyományos korosztályi kérdésről volt szó.

Eleve ezek a projektek akkorák, hogy szinte semmit nem lehet csinálni abból a pénzből, de a belépési küszöb is olyan, hogy még ezzel a szakmai háttérrel sem lehet 5 év alatt megjelenni ezen a területen. Arról sem tudok beszámolni, hogy az általam ismert helyi ifjúsági közösségek megjelenhettek volna új belépőként. Arról sem tudok, hogy általam ismert ember részt vett volna a Nemzeti Ifjúsági Stratégia vitájában.

Az állampolgári önszerveződéseknek óriási szerepe van a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítésében, a szemléletformálásban, az érdekképvisletben is.

Amikor én voltam ifjúsági szervezetek vezetője, akkor még hellyel közel működött ilyesmi. Akkor még hihettem azt, hogy a munkámmal résztveszek abban a folyamatban, ami a jóléti társadalmi modell felé vezet.

A helyzet megváltozott!

Kenguru 2009.06.16. 12:53:22

"És bár a népet leváltani nem lehet, de azon sem árt elgondolkozni, hogy milyen generációt alkotnak azok, akiknek a gondolkodását már 30 alatt is kizárólag az anyagi javak, és ezek megszerzésének problémája uralja, és akik kalandok és lehetőségek helyett létbiztonságra és szociális ellátásra vágynak."

A penz azokat nem erdekli akiknek van.
A fiatalokat erdekli(mert ugy erzik) nekik nincs.

Az hogy "kalandokra" nem vagynak, szinten a letbizonytalansag jele.

Es itt nem csak anyagi dolgokrol van szo. A jovoben valo hit hianyzik, ami az objektiven nezve rosszabb kora 90-es evekben meg megvolt.

Es ez igen veszelyes.

Mr. Acid 2009.06.16. 13:00:48

"...kalandok és lehetőségek helyett létbiztonságra és szociális ellátásra vágynak".

A szociális ellátással én se értek egyet, viszont a létbiztonsággal mi a probléma?
Magam is beletartoznék a vizsgált, korosztályba, s nagyon-nagyon (mondhatni vészesen) közeleg a munkaerőpiacra való kilépésem. Hogy mit szeretnék akkor csinálni? Saját lábra állni (eddig szüleim is támogattak - az önerő mellett, természetesen), becsületesen dolgozni, és becsületes adófizető állampolgárrá lenni egy élhető Magyarországon.
Kaland? Lehetőségek? Számomra elég kaland és lehetőség az, hogy ha reggel fel tudok kelni, munkába tudok menni, végig tudom dolgozni a napot, majd holtfáradtan vissza tudok esni a kiindulási pontra (esetleg 1 sör munkatársakkal belefér).

A mai fiataloknak elindulni valami iszonyatos nehéz. Miután kilép az ember a munkaerőpiacra, utána ház, autó... megszerzése önerőből lehetetlen. Vagy örököl az ember, vagy hitelt vesz fel (vagy megnyeri a lottót). Ha hitelt vesz fel, akkor majd' 40 éves lesz mire visszafizeti, s akkor még a gyerekvállalás költségeiről nem is volt szó.

J.Ildiko 2009.06.16. 13:06:49

Csak annyit most, hogy e fiatalok szülei mitől tudtak volna átadni valami használhatót (az élet bármely és minden területén) ha ők sem rendelkeztek azzal, pont azért, mert a Kádár rendszerben éltek, azt a levegőt szívták magukba. Kell idő a változásra, kell új generáció.

A fiataloknak meg kell érteniük, hogy szüleik minden értelemben csak régi érát tudják továbbadni. A változásban valójában ők az első generáció. Ehhez föl kell nőni, erre rá kell eszmélni. Nekik kell kialakítani az újat.
Ehhez pedig sok tanulás szükségeltetik. Nem csak tudásra, műveltségre van szükségük, hanem új mentalitásra.

Valaki mondja meg nekik, hogy rajtuk múlnak a dolgok ! :)

(Az ő szüleik pl. ezt sem szokták meg, mert egy rendszer elhallgatattott "bábjai" voltak. A rabszolgaságból szabadult generáció még nem tud nagyon újat alkotni, ahhoz új generáció kell, akiket fölvilágosít valaki .)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.16. 13:06:59

Egyrészt, ezért tényleg teljesen felesleges az államilag finanszírozott felsőoktatás, hiszen nem vagyunk (még annyira sem) gazdagok, hogy a fejlett(ebb) Nyugat számára gyártsunk jólképzett munkaerőt, másrészt pedig ez ennek a szép új világnak hozadéka, amely a pénzt, mint Mammont állítja egyedüli értékmérővé. Ennek hiábavalóságára már annak idején bizonyos idegenszívű Mózes is felhívta az emberek figyelmét, több-kevesebb sikerrel. E figyelemfelhívás ezért azóta is érvényes.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.16. 13:08:46

"És bár a népet leváltani nem lehet, de azon sem árt elgondolkozni, hogy milyen generációt alkotnak azok, akiknek a gondolkodását már 30 alatt is kizárólag az anyagi javak, és ezek megszerzésének problémája uralja, és akik kalandok és lehetőségek helyett létbiztonságra és szociális ellátásra vágynak."

Ezzel nem tudok mit kezdeni!
A kalandok és lehetőségek azoknak adatnak meg, akik komoly anyagi hátszéllel indulnak, akiknek valóban nem kell foglalkozni az anyagi javakkal, a szociális rendszerrel.
Az, hogy 30 alatt is ez a fő téma, az egy dolgot jelent: Olyan mértékű az elszegényedés, hogy minden forintot be kell osztani, és bár a fiatalok szívesen járnának szórakozni, kalandozni, szeretnék tervezgetnetni a jövőjüket, a pénz hiánya torlaszként áll meg előttük.
Milyen jövőképük legyen, ha 40 éve magukat nyomorékra dolgozó szüleik a legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudnak ennyi plusszt összespórolni, hogy neki ne ezzel kelljen foglalkozni.
Perspektíva ez egy fiatalnak?
Nem csodálkozom, hogy aki teheti menekül!

WT 2009.06.16. 13:11:26

példa egy xx mérnök lehetőségeiről.. diplomával és nem egy büfészakosról beszélek.
Bekerülés a szakmába: kihalásos alapon, erős kapcsolati tőkével lehetséges. Várható fizetés kb 80.000 Ft/hó +kisebb juttatások. Ha nem ügyeskedsz éhendöglesz. Szakmai elismertség a béka segge alatt.. kiskapukkal kikerülik a szakemberek foglalkoztatását. Ennek látszik is az eredménye. Habár szükséges és hasznos, kevés helyen értékelik a szakmai tudást, csak az olcsón legyen valami irányzat számít. Magyarisztán 2009.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.16. 13:12:30

@maxt: Ennél szebb perspektívát, mint ez az ország nyújt, el sem lehet képzelni: még rombolni sem kell, hogy építkezni lehessen. Ha azonban a fiatal inkább ül bele a rózsaszín fürdőkád langyi vizébe, ne legyenek itt igényei, vágyai. Húzzon kifelé innen, hogy gyorsan visszafizethesse azt a pénzt, amibe taníttatása került.

Kopi3.14 2009.06.16. 13:13:08

@Saman: Azért tegyük hozzá, az a nagyon magas nívó a mezőgadaságban a tsz-eknek is köszönhető volt, ahonnan a gépeket haza lehetett vinni ha szükséges volt, volt honnan műtrágyát lopni, takarmányt a jószűágnak, stb. stb.

@Kenguru: tegyük hozzá, 8k fiatalról beszélünk, akikről nem tudni az ország mlyik részéről kerültek elő. teljesen torzíthatják a teljes fiatalságra vetített képet a szűk csoportok. Jelentős részük a fiataloknak elvan a langyos vízben, nem nagyon törődik a dolgokkal. Egy részük teljesen pesszimista midnen téren, míg vannak optimisták is, akik nem hagyják magukat megtörni. De hogy egy ilyen vizsgálatnál melyikből mennyit merítünk, az jó kérdés. Ha a politikai vezetők kölkeit kérdeznénk, akkor sokkal pozitívabb kép rajzolódna ki. Ellenben a nyírségi zsákfalvakban lakók részéről meg olyan sötétet kapnánk, amilyen feketét nem találtak fel a színkeverő mesterek.

Önjáró Talajgyalu 2009.06.16. 13:14:16

En nem sirom vissza a Kadar rendszert, pedig en meg emlekezhetek a vegnapjaira (iden 30), sem nagyobb szocialis ellatasra nem tartok igenyt, viszont a letbiztonsag nekem is hianyzik.

14 eve dolgozom iszonyatosan kemenyen (igen, meg gimi alatt kezdtem, delutani munkakent), es ez alatt szo szerint semmit sem sikerult elernem, mivel amit lehetett az allam elvett, es masoknak adott, mikozben szamomra ott csukta be az ajtot, ahol csak tehette. En csak arra vagyom, hogy elvezhessem legalabb egy kicsit, az igen kemeny munkam gyumolcset. Mikor a szuleim 30 korul jartak, en mar jocskan az altalanost tapostam. En orulni fogok, ha a kovetkezo 10 evbe befer egy gyerek, es azt nem egy alberletbe kell hazavinnem... (Ami utan termeszetesen nem adozik a foberlom, nekem viszont kijar a 32% SZJA + kulonado...)

A fo problema, hogy legvidamabb barakkkent Magyarorszagon rendszervaltas sosem volt, csak 'rendszervaltozas' ahogy szoktak mondani. Annyi tortent, hogy az akkori elit maga melle engedte a leghangosabban hozongok egy csoportjat a hatalomba, majd magukra zartak az ajtot, es azota se ki se be senki. Csak egymast valtjak, es mindenki kur egy kicsit elfele a rendszeren. Ennek a levet isszuk husz eve...

Es igen, en is gondolkodom a kulfoldre tavozason, es egyre erosebben, hiaba van itthon jo allasom, mert meg ez sem ad semmi, de semmifele perspektivat.

bz249 2009.06.16. 13:16:18

@efes: hát pedig a Maslow-piramis már csak ilyen érdekes dolog... az ember először megpróbál nem éhenhalni, aztán anyagi biztonságot teremteni maga körül és csak ezután kezd el szeretetre vágyni meg önmegvalósítani

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.16. 13:16:19

@WT: Ez így van. Azonban, ha minden tetterős fiatal elhúz innen, ez így is marad, mert mi (40+) ezt már nem fogjuk ALAPVETŐEN megváltoztatni. Ezért mondom, hogy aki kifelé pislog, de még itt veri a nyálát, jobban tenné, ha indulna.

Önjáró Talajgyalu 2009.06.16. 13:17:16

Es hozzafuznem, ezt a perspektivahiany generalja a nosztalgikus erzekeset a Kadar-rendszer fele. Mert perspektiva akkor sem volt, csak a langyos alloviz, de akkor legalabb tudhattad, hogy lesz hol laknod, es mit enned. Es a gyerekedet tudni fogod iskolaztatni.

Most ez sincs.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.16. 13:17:29

@bz249: ja, ezért tart itt az ország is, hogy azokat idézzem, akiknél senki nem áll távolabb tőlem.

yanchi345 2009.06.16. 13:20:44

Mondjuk erről az országról sokat elmond, hogy 2006-ban, amikor az életszínvonal minden mérés szerint kb. 30%-kal volt magasabb, mint 2002-ben, majdnem a fél ország egyetértett azzal, hogy "rosszabbul élünk".

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.06.16. 13:22:57

"A változásban valójában ők az első generáció. Ehhez föl kell nőni, erre rá kell eszmélni. Nekik kell kialakítani az újat. "
Jah, ha nem taposna el minden újat és akadályozna meg, féltve a saját befolyását a régi generáció...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.16. 13:23:33

@efes:
Túl sok átmentett mamut van még itt, és legtöbbjük 20 év alatt hízott kezelhetetlenre.
Még nem lehet építeni, mert megeszik reggelire.
A "rózsaszín fürdőkád" hülyeség. Alapvető felfogásbeli különbségek vannak. Például külföldön dolgozni kell, és - figyelj nagyon - fizetést is kapsz érte. Ha rosszul fizetnek, akkor is fenn tudod tartani magad.
Jelenleg magyarországon nem.
Eladósodhat egy életre, ha lakni szeretne valahol, esetleg közlekedni. Nincs munka, ha van, legtöbbször nem bejelentett. Egy állás megszerzésénél nálunk legkevésbé a szakmai tudás számít, leginkább, hogy ki kivel feküdt le, esetleg boltolt neki valami zsíros üzletet.

Szar dolog még végiggondolni is, hogy a magyar realizmus sajnos sokkal negatívabb egy pesszimizmusnál.

metalhammer 2009.06.16. 13:23:42

Csak úgy mondom, 1990 után is ez volt a helyzet. Iszonyú munkanélküliség, megszûnô szakmák, 36% infláció és társai. Nem az állam feladata perspektívát adni az egyéneknek, az egyénnek magának kell megtalálni a perspektívát legyen szó utcaseprôrôl vagy bankvezérrôl. Az államnak a feltételeket kell megadni, cserébe azért, hogy adózol. Oktatási reform nem volt ahogyan nem volt egészségügyi, társadalombiztosítási sem ennek a levét most isszuk meg, és látva a 2010-es befutót inni is fogjuk sokáig.

Kopi3.14 2009.06.16. 13:25:01

@WT: ezt tudom cáfolni, ha már mérnökről van szó, bár te nem részletezted a területet. Gépészmérnöknek a rosszul fizető cégnél adtak kezdőként olyan 250k bruttót, ami azért magyar viszonylatban nem olyan rossz, pl. egy tanárhoz, hivatali ügyintézőhöz, banki alkalmazotthoz mérten. Persze önerőből saját ingatlanja ebből sem lesz-az külön mise, miért ennyire fontos a saját ingatlan, a tartós bérlet miért nem működőképes- de nem túl rossz fizu. És vidéken, nem Bp-n.

egy hozzászóló 2009.06.16. 13:25:11

A külföldre menéshez tudni kell beszélni külföldiül is, nem?

johevi 2009.06.16. 13:27:53

Szeretne, meg tervezi a külföldi munkavállalást... A panelban lakók 90%-a meg szívesebben lakna kertesházban. Majd ha nem ennyi közgazdász meg kommunikációszakos lesz, hanem több aki szakmát tud, akkor lesz is rá esély. Ja és nyelvismeret...

bz249 2009.06.16. 13:28:30

@efes: jól értem az a bajod, hogy az országot emberek lakják, akik nagyjából úgy viselkednek, ahogy ilyen helyzetben az emberek szoktak, és általában is olyan pszichológiai motivációk vannak, mint az embereknek?

Szép dolog nagy nemes és fennkölt dolgokról gondolkodni, a kis közösség/ország/világ jobbításáért cselekedni... de ezt akkor lehet megtenni, ha egyébként úgy minden más rendben van az életedben.

Bartoki 2009.06.16. 13:29:16

@Mr. Acid: "A mai fiataloknak elindulni valami iszonyatos nehéz. Miután kilép az ember a munkaerőpiacra, utána ház, autó... megszerzése önerőből lehetetlen. Vagy örököl az ember, vagy hitelt vesz fel (vagy megnyeri a lottót). Ha hitelt vesz fel, akkor majd' 40 éves lesz mire visszafizeti, s akkor még a gyerekvállalás költségeiről nem is volt szó."

Megjegyzem hogy ez sohasem volt másképp...
Illetve annyi különbséggel, hogy 2000 előtt még hiteleket sem nagyon lehetett felvenni.

Az "én időmben" (most vagyok 33) is csak úgy lehetett önerőből elindulni, ha az ember elment pár évre külföldre dolgozni. Nekünk ez akkor teljesen természetesnek tűnt, pedig még nehezebb is volt. :O

Szerintem nem annyira a lehetőségek, inkább az elvárások változtak meg...

WT 2009.06.16. 13:30:46

természetesen nem minden mérnöki irányzatra értettem. És nem is a mostani 40+-os generációt hibáztatom. Én pillanatnyilag abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kapcsolati és szakmai szinten is boldogulok. (jah igen a kapcsolati szintért keményen megdolgoztam, nem egyből keblemre kedves öcsém a semmire:D) Csak példának hoztam fel. Igazából szerintem is elkúrtak itt sokmindent. Lehetne ésszel csinálni. Politikai korrektség, tisztelet, mutyizás.. józan ész kellene. Csak az elitnek ez nem érdeke.

Önjáró Talajgyalu 2009.06.16. 13:31:05

Idegen nyelv: En beszelek angolul, (mondom beszelek, a melohelyi csapat fele angol, amerikai es miegymas, szoval napi 1-2 orat legalabb kommunikalok, aktivan, angolul), es nemetul sem adnak el kilora a piacon, bar az kevesbe gordulekeny.

Valaki indokolja meg, miert vagyok meg itthon? Legyszi! (Nekem ugyanis mar sokadik nekifutasra sem megy.)

bz249 2009.06.16. 13:31:08

@Kopi3.14: mert Magyarországon a lakások forgalmi értékéhez képest még mindig túl drágák az albérletek pl. ezért... a legtöbb ráadásul cserébe oltári lepukkant is. Szóval tisztán gazdasági racionalitás alapon is jobban megéri a saját lakás.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.16. 13:32:01

miért nem vágyi kalandra? mert nincs meg az érvényesülés lehetősége, amikor egy balul elsült próbálkozás után újrakezdhetné. mert az érvényesüléshez ma sem tehetség vagy szorgalom kell, hanem csak kapcsolati háló, és semmi más.
hiába jó asztalos, kisvállalkozóként az állam halálraszivatja - kivéve, ha a megfelelő embereket ismeri. de minek vállakozna, ha egy tanácsadói szerződéssel lazán megvan az éves haszna?
teccettek volna építeni a fiatalokra, nem csak nyúzni őket, most nem akarná itthagyni mind az öregeket egymást ágytálazni.

paráznabillegető 2009.06.16. 13:32:01

svárcolni kell.
a svárcot meg befektetni. lesz ami buki, más meg fial.
és pár év alatt kifehérül...

Kopi3.14 2009.06.16. 13:34:19

@metalhammer: egyetértek. Azonbam bármelyik befutót nézzük egyiknek sincs alternatívája, elképzelése, ötlete miképpen kéne módosítani az ellátórendszereken.

@Önjáró Talajgyalu: a kádár rendszernek votl még egy jó oldala: a család együtt tudott lenni, volt idő egymásra. Akkoriban lasabb volt az élet. Aztán hirtelen kezdett el rohanni, hogy sokan még mindig szédülnek bele.

@efes: épp a külföldről hazatérők tudnának sokat lendíteni az országon. Ezen a téren GYF-nek volt jó modnata, amit a közgázon mondott, az el lehet mennivel kapcsolatosan feltett hallgatói krdésre. menjenek a fiatalok, lásanak világot, tanuljanak, azután jöjjenek haza, hozzák haza a tudást, életfilozófiát, s együtt építsenek fel egy új országot.

UTakeMe 2009.06.16. 13:35:27

" milyen generációt alkotnak azok, akiknek a gondolkodását már 30 alatt is kizárólag az anyagi javak, és ezek megszerzésének problémája uralja, és akik kalandok és lehetőségek helyett létbiztonságra és szociális ellátásra vágynak"

Bár látom, többen is kiemelték ezt a magvas gondolatodat, kedves poszt író, nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá én is.

Hozzászólásom a következő: Az ilyen generáció felelősségteljes.

Te pedig alacsony szellemi színvonalú vagy.

Üdv

phaidros 2009.06.16. 13:37:43

@yanchi345: statisztikát tudnál erről mutatni?

Kopi3.14 2009.06.16. 13:40:08

@bz249: szerintem fontosabb, hogy nem tud hoszú távon albérletbe költözni. A bérbeadók is úgy gondolják egy, maximum két évig maradjanak, az alatt ki kell venni a maximális pénzt és jól van. Ha lenne normális bérlakáskínálat, mennyiségében is, akkor más lenne a helyzet. Ha most valaki hitelre vez egy házat, lakást, majd tizenévig nyögi a részleteket, amik megegyeznek egy albérlet árával, aztán kb mire kifizeti munkahelyet kel váltania, de a környéken nicns, csak jó száz, kétszáz kilométerre, akkor kvázi roszabbul jár, mitnha végig albérletben lett volna. Csak sajnos ezt a módot nem lehet megcsinálni, hogy hosszú távon albérletezzen az ember. Jelent is problémát a munkaerőpiacon, hogy nem elég mobilak a munkavállalók.

***kimoderálva*** 2009.06.16. 13:47:09



Miért lenne baj, ha akár minden fiatal az egyetem után külföldre menne dolgozni ???

1. Megtanulna rendesen legalább egy (nem magyar) nyelvet. A magyarországi munkáltatók szenvednek attól, hogy az itt végzett mérnökök, jogászok diplomával a kezükben egyetlen nyelvet sem beszélnek. Sokszor azért vesznek fel műszaki, jogi területre közgazdászt, mert ott természetes a legalább két idegen nyelv ismerete.

2. Rájönne, hogy kint sincs kolbászból a kerítés. Az egészségügyért minden fejlett országban fizetni kell (a jáulékok felett is), a GYES/GYED sokkal rövidebb időre jár, mint Magyarországon, az ingatlanadó mindenkire vonatkozik, nincs kibúvó. A munkáltatók azért "biztosítják a részmunkaidős lehetőségeket", mert így olcsóbban tudják foglalkoztatni (ugyanannyit) az embert, mintha főállásban lenne...

3. Néhány év után megunná, hogy az albérlet ára a fejlett országokban nem ritkán tízszerese a magyarnak, és a társadalom nagy része élete végéig nem tud saját ingatlant venni, mert nem elég rá a megtakarítása. Ekkor összegyűjtött kis pénzével, tanulmányaival, munkatapasztalatával, megokosodva visszatér Magyarországra, ahol értékesebb tagja lesz a közösségnek, mintha az iskola után itthon minimálbérezett, panaszkodott volna tizenéveken át.

xstranger 2009.06.16. 13:47:26

Szerintem a Kadar-rendszerben valo szivesebben elest nem kell szoszerint venni, itt inkabb csak valami szuloktol hallott nosztalgia lehet valamifele Nirvana allapot fele.

A Kadar-rendszer szar volt, pont.
Minden amit ott tapasztaltal egy illuzio volt amit a part huzott a szemedre hogy csendben maradj. Es amikor nem volt tobb penz az illuzio fenntartasara rogton osszedolt.

Apam meselte milyen elkeserito volt elni a 80-as evek elejen (akkor mar egyszer-ketszer voltak Nyugaton) es azt sejteni hogy az egesz eletuket ebben a szar kommunizmusban kell leelniuk, mert akkor meg ugy tunt minden marad a regiben.

Szvsz mi 30asok baromi szerencsesek vagyunk hogy szinte tudat nelkul eltuk meg az elozo rendszert es mar szabadsagban voltunk fiatalok. Az hogy ma szar a helyzet nem a mi felelossegunk.

CyberPunK 2009.06.16. 13:48:22

@Kopi3.14: Ezzel nem értek egyet. Vannak ismerőseim, akik fizetik a törlesztőt egy lakás után, azt kiadták, és az albérlet árából másik albérletet vesznek ki. Az előnye az, hogy később lesz egy saját lakása, és nem sokkal többet fizet.

msmester 2009.06.16. 13:48:51

Írországban élek mintegy 3 éve. Jogászként dolgoztam otthon minimálbérnél picit magasabb összegért, nagyon kevés béren felüli juttatásért, de legalább azzal a lehetőséggel, hogy saját ügyeket vállalhattam. Itt adótanácsadóként dolgozom (amióta kijöttem), de alapvetően mégis adminisztratív munkakörben - semmi különleges, néhány túlóra, de alapvetően reggel 8 - délután 5. Az itteni bérem az otthoninak kb. 8-szorosa. Hangsúlyozom, hogy saját megítélésem szerint sem termelek több értéket itt, mint otthon.

Szeretnék hazatérni és megpróbáltam otthon elhelyezkedni: két nagyobb multicég is érdeklődött irántam. Egyikük sem kínált 400.000 bruttó forintnál többet (amiből kb. 220.000 Ft maradna a zsebemben a fizetésnapon). Mindkét helyen olyan munkát kellene végeznem, amit jelenleg külföldön látnak el -- nyilvánvalóan jóval nagyobb összegért (egy ilyen állásban Angliában a jellemző bruttó úgy 2000-3200 font között van...)

Én is úgy látom, hogy a multicégek jelentős része kihasználja még a Magyarországon relatíve jól fizetett munkatársait is: nem csoda, hogy fázik a hátuk a szakszervezetnek még a gondolatától is...

Becslésem szerint, ha valaki Budapesten lakik és a szüleivel él, akkor kb. havi 85-100e Ft-ra van szüksége ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljen -- ebbe beleértek némi támogatást hazafelé (20-30e Ft) és azt, hogy az illető finanszírozza a saját étkezését, bérletét. Ebbe az összegbe némi szerény ruházkodás, egy kis kultúra és nagyon visszafogott szórakozás fér bele. Amint valaki ennél többet szeretne vagy egy családot is el kell tartani, természetesen ennél jóval több kell.

Látható, hogy a magyar realitásban, ahol

- egy kezdő közalkalmazott kb. 90-110e Ft-ot
- egy kezdő köztisztviselő kb. 100-140e Ft-ot
- egy kezdő orvos (hatévi egyetem + 3 gyakorlat + túlóra) kb. 85-130e Ft-ot
- egy multinál dolgozó kezdő könyvelő (kibasz sok túlóra, 24/7, angolul + még egy nyelven beszélő) kb. 140-180e Ft-ot

vajmi kevés az esély arra, hogy bárki nagyot álmodjon -- legfeljebb arra ébred, hogy bilibe lóg a keze.

Vállalkozás: szerintem kb. 50-60e EUR tőke kell egy bármilyen kereskedelmi és 100e EUR-nál is jóval több egy termelési vállalkozás beindításához. (Sorrendben 140-150M Ft és 280-300M Ft.) Ennél kevesebből csak nagyon munkaintenzív, kis profitú cégeket lehet csinálni, vagy belevágni és az első kieső megrendelésnél beledögleni (lásd magyar vállalkozások kb. 30 %-a 1995-2000 között). A számokból látszik, hogy ilyen Mo-n nincs. Bankok még életképes projektekhez sem adnak hitelt, itt már a válság előtt sem volt bizalom.

Én 29 éves vagyok, remélem, hogy a korosztályom, amelyikből az értelmiség egy picit felvilágosultabb át fogja venni a stafétát az 50-60-as (párttitkár és szövetkezeti elvtársak), 40-es (igazgató úr ...izé ...elvtárs ... izé Józsikám) és késő 30-as (a 90-es években szocializálódott cápa) arcoktól.

darkmirjam 2009.06.16. 13:51:24

Azon töprengek, vajon valóban baj e ez. Nem gondolom, hogy az ifjúság nagy nagy politikai szervezkedése kívánatos lenne. Ez legfeljebb a pártok számára fontos jelzés, a szavazatok fele nem az ország fele. Egyébként pedig felfogható a politikai színvonalra, az onnan jövő stílusra és ingerekre adott természetes reakciónak. Minthogy abba a kocsmába nem megyünk be, ahonnan sörösüvegek és részegek szoktak kirepülni.
A széles tömegek politizálása nem tudom miért lenne kívánatos. Már ha nem keverjük a tájékozottsággal, de azt hiszem itt nem erről van szó. A frissen lett piacgazdaságokban pedig tényleg nincs jövőkép. Projektek vannak, hájpok, minden állandóan változik, mobilnak kell lenni, de gyerek is kéne...az aki nem lát tisztán magaelőtt jővőképet, az józan, aki meg igen az lehet, hogy csak vizionál. Egészen más értékeket követel, minthogy higgyünk vakon, valakinek, tartozzunk valahová....olyasmiket, minthogy álljunk készen a változásokra, ne kötelezzük el magukat, ne nagyon vigyünk tartóstejet a munkahelyre.

Csigorin 2009.06.16. 13:52:01

Létbiztonság és szociális ellátás ALAP. HA az megvan, akkor jöhetnek a kalandok és lehetőségek. Van ugyanis egy preferencia skála, az ember először az ennivalót veszi meg, csak aztán költ szórakozásra...
25F

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.16. 13:52:24

@UTakeMe:

Szerintem az a mondat csak szerencsétlen. A posztoló arra gondol, hogy a fiataloknak definíció alapján nem azzal kellene tölteni az idejüket, hogy azon aggódnak lesz-e pénzük valaha saját egzisztenciát teremteni, ha itthon maradnak. Adnia kellene magát, hogy ha valaki jelentkezik egy egyetemre, akkor bizonyos mértékig kiszámítható legyen a jövője, mire elvégzi, ő pedig tudjon ezidő alatt a tapasztalatszerzésre koncentrálni.

Caracalla 2009.06.16. 13:53:43

Igaz, az utolsó mondan szerencsétlenre sikerült eléggé. Igyekeztem pontosítani a megfogalmazáson.

Kopi3.14 2009.06.16. 13:54:02

@CyberPunK: és mit kezd a lakással, ha soha nem lakik benne? A lakást ha kiadja akkor is néha ellenőrizni kell, figyelni rá, időnként felújítani, új albérlőt keresni, stb. Plusz ha legálisan csinálja, akkor 20% leugrik belőle kapásból, onnantól meg már csak egy kategóriával kisebb ingatlanba tud beköltözni, vagy nagyon lepusztult vidéken kap azonos méretűt.

world2.0 2009.06.16. 13:55:25

én is ,a vizsgált korosztályba tartozom, tartoztam már 2002-ben és fogok is még 2012ben is.
létbiztonság: az államilag finnanszírozott felsőoktatással az egyetlen probléma a fejkvótarendszer. az egyetemeknek érdekük, hogy minél több hallgatójuk legyen, ez viszont 1. a felvételi követelmények (így a színvonal) csökkenéséhez vezetnek, 2. számtalan területen túlképzés folyik , ami a majdani diplomások elhelyezkedési lehetőségeit jelentősen rontja.
ahogy minden generációnak, nekünk is ott van a cél, hogy önálló otthonnal, egzisztenciával rendelkezzünk, ehhez pedig igen nagy erőfeszítéseket kell tennünk. a Kádár-rendszert lehet szidni, egy dolog azonban vitathatatlan: alacsony színvonal mellet hihetetlenül erős létbiztonságot teremtett. nem voltak nayg nyugati autók, 20 évet kellett várni egy trabantra, de az mejdnem mindenkiek lehetett. voltak hiánycikkek, de az alapvető élelmiszerek alacsony áron rendelkezésre álltak. a munkanélküliség bárminek volt nevezhető, csak jelentősnek nem.
most ez a helyzet (pláne mondjuk az elmúlt egy-két évben) a visszájára fordult. teljesen természetes, hogy félünk, hogy miből finnanszírozzuk diploma után a saját életünket.
kalandvágy: munkál az rendesen, de nem lehet központi kérdés, amíg alapvetőbb szükségletekért is aggódnunk kellhet.

drogkérdés: ezt az összefüggést teljesen máshogy látom. itt nem leszorította egy másik kérdéskör, egyszerűen megváltozott az emberek álláspontja. ahogy lassan változik a homoszexuálisok, a vallások és vagy az abortusz megítélése is.

természetesen nem tudok nyilatkozni, csak a saját korlátaim között, de véleményem szerint a gadag-szegény ellentét igenis létezik. azoknak, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg azt sem, hogy egyetemre menjenek, sok aspektusában teljesen más a gondolkodásmódjuk (Tony Harrison: V - "Segélyen él, hova aspirálhat?"). teljesen érthető, hogy ha a szülei és a nagyszülei (akikben elképzelhető, hogy a fent felvázolt kép él a régi rendszerről) hangot adtak meggyőződésüknek, hogy 89 előtt jobb volt az élet, a gyermek ois átvette, és azóta is ragaszkodik ehhez az áálláspontjához.
a amai politika megítélése: szerintem nem csak a fiatalok, de minden értelnmiségi számára nevetséges, amit a nép vlastottjai tesznek. és mindegy, hogy melyik pártól vagy személyről beszélünk. érthető,, ha nem vagyunk bizalommal olyan emberekl iránt, akik maguk is felsőbb utasításra szavaznak azon a pár napon, amikor benn vannak a parlamentben, és egész karrierjük alatt olyan messze élnek a realitásoktól, amennyire csak elképezelhető. a közintézményekbe vetett bizalmat jelentősen csökkenti az a téányező is, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy ebben az országban nagyon kevés ember fizet nagyon soknak. az az állapot amiben marginálisan kevés embver fizet adót, azok azonban egyre többet, és deklaráltan azért, mert nme tudják behajtani az adókat a többi embertől, elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy A: az új szereplők nem akarnak beszállni a mókuskerékbe, és külföldre mennek,. B: a kisebb ellenállás felé haladnak, és a kalsszikus mentalitást követve beállnak az adót nme fizetők közé.
szerintem ezt az alapja az átértékelődésnek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.06.16. 13:55:40

"Például a 15-29 közötti lányok 62%-a állítja azt, hogy 1-2 hónapnál ritkábban fogyaszt alkoholt"
2 eset.
-Vagy tényleg nagymamák rókáznak éjjelente a városban, 1 éveseknek álcázva
-Vagy nem mondtak igazat "páran".

Amúgy meg hogy a felőhbe' ne az anyagi javak megszerzése lenne a legnagyobb probléma, hát ezt sulykolja a média is, és ha körbenéznek is azt látják, hogy aki dolgozik az bekaphatja, aki lop, az meg jól él.


A magyar politikai elit meg tényleg elmehet a susnyásba.

CyberPunK 2009.06.16. 13:55:57

@Kopi3.14: Ebben az országban csinál bárki bármit legálisan? :) Annyiban jó, hogy gondol a nyugdíjaséveire. Mondjuk van olyan is ,akinek kényszer lett, mert felmondtak neki és költözött.

xstranger 2009.06.16. 13:56:50

En 97ben vegeztem a kozepiskolaban es az osztalyfonok iratott velunk egy rovid fogalmazast hogy hogy kepzeljuk el az eletunket 10 ev mulva.

10 ev mulva megdobbentem hogy a legtobb diak mennyire anyagias/biztonsagi modon fogta fel az eletet: gyakorlatilag jo munka, kocsi, haz esetleg csalad alapon.

Ez 97ben volt.

nemecsekerno_007 2009.06.16. 13:57:18

@msmester:

Ez tetszett a legjobban :)

" Én 29 éves vagyok, remélem, hogy a korosztályom, amelyikből az értelmiség egy picit felvilágosultabb át fogja venni a stafétát az 50-60-as (párttitkár és szövetkezeti elvtársak), 40-es (igazgató úr ...izé ...elvtárs ... izé Józsikám) és késő 30-as (a 90-es években szocializálódott cápa) arcoktól."

én is egy ilyen késô 30-as arc vagyok, de valamiért nem sértôdtem meg azon amit írtál :) 90-es években szocializálódtam, de k*rvára rühellem :) Az összes új mutyivirággal együtt akik akkor gazdagodtak meg. Nagyon egyetértek azzal amit írtál, kb. 20 évet elb*sztam az életembôl azzal, hogy azt hittem tényleg rendszert váltottunk 90-ben. Ajánlom figyelmedbe és mindenki máséba a következô weblapot és kétrészes interjút az emberkével. Lehet gondolkodni, hogy mitévôk legyünk.

www.kibulizottorszag.net/

video.google.com/videoplay?docid=-705306679819747465&ei=5P41Ssr1ApyG2wK85fWtCQ&q=bereznay+andr%C3%A1s&hl=hu

video.google.com/videoplay?docid=-2760013275203986970&hl=hu

snorbi 2009.06.16. 13:57:31

@Kopi3.14: "menjenek a fiatalok, lásanak világot, tanuljanak, azután jöjjenek haza, hozzák haza a tudást, életfilozófiát, s együtt építsenek fel egy új országot."

Te hallottad, amilyen hangsúllyal ezt mondta?!?
Ez a "lássanak világot" duma utólagos szépítés, egyszerű PR!
De ahogy látom, sokan bedőlnek neki :(

Kopi3.14 2009.06.16. 13:58:31

@Király Rák: na akkor miért van annyi bölcsész, piszológus, filozófus nálunk? Miért lesz majd midnenki közgazdász? Amikor már a jelentkezéskor túltelített az adott piac, akkor mit vár a kedves fiatal, hogy miylen kiszámítható jövőképe lesz a munkanélküliségen túl?
A kaland az miképpen tapasztalatszerzés? mit értett a posztoló kalandon? Ha az elisszuk a pénzünk midnen hétvégén állapotot, meg a kötelezően beválllt sílés- nyaralás évente két hétre kombót, kiegészítve néha vadvízi evezéssel, akkor az eléggé rossz tapasztalat, kalandszerzés, inkább egy elvárt képnek megfelelés, mint tényleges tapasztalatok begyűjtése.

darkmirjam 2009.06.16. 13:59:24

@xstranger:
"10 ev mulva megdobbentem hogy a legtobb diak mennyire anyagias/biztonsagi modon fogta fel az eletet: gyakorlatilag jo munka, kocsi, haz esetleg csalad alapon."

Mi hiányzik, milyennek kellene lennie?
rossz munka, zászlólobogtatás?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.06.16. 14:01:11

@Kopi3.14: Igazad van abban, hogy a hazahordható kalapácsra és műtrágyűra épült ez a kultúra, de mint HR-es én abból a szempontból tartom progresszínak, hogy részvételi irányba ellépett a korábbi állami rendszertől.

A rendszerváltás után megszünt ez. Az lett volna a normális ha az egész kultúra azon dologzik, hogy miként lehet ezt még tömegesebbé tenni. Meg kellene tanulnunk üzletelni. Ehelyett bezártuk a nép elől a piac nevezetű intézmény kapuit. Adjuk még ehhez hozzá, 8 évig nem létezett az új kapitalizmusban a kisvállalkozói hiel nevezetű intézmény, máris látható,hogy a rendszerváltás kori elit hogyan szúrta hátba a rendszerváltás kori célokat.

Ezért nincs jóléti társadalom, ezért nincs piacgazdaság és aztán már demokrácia sincs.

A Gallup féle pesszimimus-optimizmus kutatásban látszik, hogy egyedül a magyarok sírják vissza a szocializmust valamivel több mint 50%-ban. A többi ex szocialista ország kultúrnépei nem.

FlybyWire 2009.06.16. 14:02:03

Mindenkit üdvözlök Írországból.
Kényszerből jöttem ide, de itt megélek. Korábban már egyszer hazamentem.
Lehet, hogy legközelebb majd csak nyugdíjban fogok. A saját országom üldözött ide.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.06.16. 14:03:48

@Kopi3.14: Bölcsész azért van annyi, mert ott lehet bulizni, szarni mindenre, aztán ha nem végzed el időre, nem egy nagy kaland.

Én az első diplomámat még nem kreditben szereztem. Tanult mindenki mint az állat, mert ha megvágtak valamiből, akkor mehettél szépen haza fél évre.
Na ez motiváció volt.

Meg ha már a felsőoktatásnál tartunk, nem ártana némely intézményben megnézni, mit is tanítanak, és mit követelnek vissza.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:04:21

@snorbi: láttam a felvételt, abból vettem. Nem utólagos ferdtés, nem utólagos belemagyarázás. Ezt mondta. A hangsúly a szoksásos GYF-es rettenet volt.

@CyberPunK: én igyekszem mindent legálisan cisnálni. jelenleg ez teljesül is. Hála az EU-nak. Főnökeim is igyekeznek legálisan megoldani a dolgainkat. emellett ha valamit nem legálisan művelnek, akkor azt példaként hozni már nem fair, ha közben esetleg meg sírunk másik oldalról a sok adőelkerülő miatt, kiegészítve a jajj de nagy adók miatti sírámmal.

CyberPunK 2009.06.16. 14:04:37

Nem az a gond ebben az országban, hogy nem lesz mindenkinek verdája és plazma tévéje, hanem az, hogy azt sulykolják mindenkibe, hogy az utolsó jó munkásembernek is életbevágó, hogy legyen. Meg azért az árakról is lehetne vitatkozni egy picit, valahol nagyon el van baszva ez az EU.

xstranger 2009.06.16. 14:05:49

@darkmirjam: Ha valaki 18 evesen nem akarja megvaltani a vilagot akkor megis mit gondolsz mi lesz belole kesobb?
Senki nem irt semmifele idillikus almot csak a klasszikus Kadar-eszmenykepet. Megcsak meg sem emlitettek pl a tovabbtanulast az ott szerzendo diplomat es hogy ott milyen terveik vannak. Pedig gimnazium vegen azert ez foglalkoztatja az embert a legjobban.

Kivlov 2009.06.16. 14:08:43

Miért kell azon csodálkozni, hogy a fiatalok inkább külföldre mennének?
Egy német hentes 5-ször annyit keres, mint nálunk egy frissdiplomás. És senki sem 50 évesen akarja első autóját, lakását megvenni.
Lehet lökni a sódert, hogy bezzeg egy 30 éves tapasztalattal bíró ember sem keres többet X-nél és hogy irreális a fiatalok elvárása.
Akinek esze van, eltolja innen a biciklit. Ha majd összeomlik a szemétdomb, talán rájönnek az okosok is, hogy min kéne változtatni.

CyberPunK 2009.06.16. 14:08:57

@Kopi3.14: Amíg az én saját megélhetésem forog kockán, addig valahogy leszarom az állami költségvetést. Főleg azok után, hogy mire megy el a sok pénz. Nem, nem a segélyekre gondoltam, hanem a szuper beruházásokra.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:10:51

@msmester: a költségeid az otthoninak hányszorosára rúgnak? Mennyire széles szociális hálóba teszed a pénzed ott az államot tekintve? Nem hatékonyságról beszélek, azt ne keverd, hanem az elvről, amit fenn kell tartani? Van három évig GYES-GYED? Milyen a munkanélküli ellátás? milyen a TB? Van vizitdíj?stb. stb. Szép dolog csak a bevétel odlalt nézni, de azért kíváncsi lennék akik külföldön vannak látják-e a kiadási odlal helyzetét is, s az alapján nyilatkoznak-e?

gentry 2009.06.16. 14:11:26

Miért elszomorító, hogy csak 36%-uk tartja fontosnak, hogy aktívan politizáljon??? Ezt a hétköznapi aktív politizálás dolgot a Fidesz hozta be a mindennapjainkba, meg is lett az eredménye, családok, barátok estek egymásnak azért, mert más a politikai meggyőződésük. Szóval szerintem ez a 36% inkább elszomorítóan magas szám!

Kopi3.14 2009.06.16. 14:11:52

@msmester: a költségeid az otthoninak hányszorosára rúgnak? Mennyire széles szociális hálóba teszed a pénzed ott az államot tekintve? Nem hatékonyságról beszélek, azt ne keverd, hanem az elvről, amit fenn kell tartani? Van három évig GYES-GYED? Milyen a munkanélküli ellátás? milyen a TB? Van vizitdíj?stb. stb. Szép dolog csak a bevétel odlalt nézni, de azért kíváncsi lennék akik külföldön vannak látják-e a kiadási odlal helyzetét is, s az alapján nyilatkoznak-e?

bz249 2009.06.16. 14:13:47

Ha meg a szabadon (értsd kalandra és egyébre) elkölthető összeget nézzük, akkor meg végtelenszeres a különbség egy német és egy magyar pályakezdő között. Ugyanis egy magyarnak a létfenntartáshoz szükséges dolgok (albérlet, rezsi, kaja néha ruha) pont 0 forintja marad, míg egy német tud szórakozni/megtakarítani a fizetéséből.

Mert igazán a szabadon felhasználható pénz számít, nem pedig, ami a papírra van írva.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:13:49

@CyberPunK: azt mondom, akkor ok, de fizessünk is meg mindent piaci árakon, orvost is, tanárt is, rendőrt is. Az elvárt oldalak, plusz a befizetési hajlandóság valahogy nem akar egyezni úgy nagyátlagban.

.com 2009.06.16. 14:15:05

Jo a cikk, Saman hozzaszolasa szinten
Sok fiatallal dolgozom, magam a Kadar rendszer 'gyermeke ' lennek (40++) es ennek ellenere ledobbent neha a kilatastalansaguk erzese. Annak ellenere, hogy ket-harom ev alatt elolepnek, cca duplazzak a fizetest. Valahogy semmi sem eleg gyors, a minden csoda harom napig tart hatvanyozott. Erzesem szerint ezrt (is) nincs semmi becsulete onnmaguk elott barmi eredmenynek.
Otthonrol se kapjak meg az igazi utravalot. A generaciom, tan nem lovok nagyon melle, 90%-a elveszett vhol Lepseny fele feluton ebben a kapitalizusba utazasban (ez ugy cca meg is felel az evolucios torvenyeknek, tulajdonkeppen nincs is baj). Mi alapjan adhatna pozitiv uzenetet? Szuleink robotoltak 410 evet, nyugdijuk a fel szart sem er. Mi (40++) nem beszelunk nyelveket, nem szamitogeppel nottunk fel stb stb. A mai napig ledobbenek egy 450ft-os langoson...nekem meg valahol 10ft remlik, meg 500ft egy hetvegere Almaditol Furedig meg vissza. Sirjuk vissza a regi rendszert, ezt halljak a kolykeink. Persze, eszembe nem jutna visszavarni Kadart, a gyomorideget ha hatarort, rendort latok stb stb. Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni, tovabb adni. Es hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az O kontojukra (is) volt munka, lakas, egeszsegugy meg minden franc nem azert, mert mi es szuleink olyan fasza termelekeny hapsikak voltak!
Magam reszerol ugy nevelem a kolkomet, hogy higgye el, ove a vilag.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:15:21

@bz249: ezt valamivel támaszd már alá nekem kérlek.

Art Mooney 2009.06.16. 14:16:57

maslow-piramis elve remlik?

miert nem lep meg, h aki nem erzi magat biztonsagban, az elobb biztonsagra vagyik, mint szorakozasra es onmegvalositasra?

lol wut

CyberPunK 2009.06.16. 14:17:27

@Kopi3.14: Igen, de lenne is itt parasztlázadás, ha tényleg minden piaci alapokon menne. Nagyon gyorsan kettészakadna az ország egy igazán jólétre és egy hihetetlen mélyszegény rétegre. Kb úgy mint a nevemben szereplő irányzatban.

bz249 2009.06.16. 14:17:39

@Kopi3.14: kérdésedre válszolva (bár nem nekem tetted fel): az eddigi német béremből kb. havi 3-400 euro maradt meg úgy, hogy nem szoktam spórolni... most meg kategóriát váltottam

otthon hasonló munkakörben éppen meg tudnék élni

az, hogy mennyi adót vonnak le rohadtul nem érdekel. A lényeges szempont, hogy 5-800 euroval szabadon rendelkezem, ha akarom mindet eliszom, ha akarom plazmatévére költöm, ha meg úgy akarom beteszem a bankba az egészet

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.06.16. 14:19:19

A falusi, tanyasi világ egyik legfontosabb jellemzője a fiatalok urbanizációja. A fiatalok otthagyják a földeket, elmennek a városba tanulni, dolgozni, majd oda is költöznek. Jobbak a lehetőségeik, így nem is lehet hibáztatni őket ezért.
Magyarország most éppen "eltanyasiasodik". Egyszerűen pont anynira vonzó egy mai fiatalnak, mint a birkákkal együtt aludni tanyán. Nyilván lesznek olyanok, akik maradnak, mert a tanyán is sok vesztes ott marad. Nekik olyan szar sorsuk van, hogy az Isten nem menti meg őket Semjén Zsolttól, mert - elérhetetlen álmaik lévén - hinniük kell benne, hogy majd jobb lesz. A magyar ember vagy hisz, vagy fölösleges politikával foglalkoznia.
Annyi szebb és jobb dolog van a világon a politizálásnál, nem értem miért baj az, hogy csak 36% politizál aktívan. Sokkal jobban örülnék, ha mondjuk ez az arány 5% lenne. Az is kérdés, mit hívunk politizálásnak? Menjek ki narancssárga kabátban népeket uszítani? Vagy az is elég, ha hajléktalan módjára körbeállom az égő hordót és arról ábrándozok, hogy négy év múlva aranyból lesz? Linkeljek be ide videókat, hogy milyen szar is nekünk, de majd milyen jó lesz, ha jön az én emberem?

Asszem 2009.06.16. 14:19:20

@gentry: vitatkoznék azzal, hogy a családok azért estek szét, mert más a politikai meggyőződésük. Azért estek szét, mert nem tanulták meg azt a politikai kultúrát, hogy az ellenkező véleményű emberrel is együtt lehet élni és tiszteletben lehet tartani a másik véleményét anélkül, hogy a sajátomat megváltoztatnám.
Ebben pedig nem a Fidesz, hanem a teljes magyar politikai elit igencsak élen járt a rosszpéldával, a kölcsönös tiszteletlenség, kompromisszumképtelenség, arrogancia, agresszió az, amit a politikai elittől mintaként láthatunk. Én azt mondom, még jó, hogy csak 36% vevő erre a fajta kommunikációra.

Az iskolában mindenképpen tanítani kénepont ezért vitakultúrát, érveléstechnikát és politikát is. Azért van a pedagógus, hogy pozitív mintát mutasson. Hát hajrá!

Alf (törölt) 2009.06.16. 14:23:00

@gentry: mivel hozta be ezt a fidesz?
konkrétan?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.16. 14:23:06

@bz249:
Nálad a nagy igazság!
Itthon nincs maradék.
Kint szerencsére van.

hablabla 2009.06.16. 14:23:39

Egy olyan országban nőttünk fel, ahol addig maradnak a hatalomban, amíg csak akarnak. Még akkor is, ha már vénemberként összefüggéstelenül beszélnek (Kádár).
A politikai elit, még mindig ezen az úton jár, bár mostanában többen sürgetik a fiatalítást. Szerintem ezzel már elkéstek, így 10-20 évre ismét konzerválva a mai közhangulat. Tehát ha valaki teheti, az tiplizzen innen, amíg lehet. Sajnálom a mai fiatalokat, mert lehetett volna a rendszerváltás után egy jobb jövőképet teremteni, de az idősebbek ezt elkúrták. A múlt rendszerben a hazugság intézményesítve volt (beszervezés, jelentés, oktatás... ), máig se változott semmi. Ami biztos, hogy minden ami ma Magyarországon történik az egy tanulási folyamat része. Mi van a folyamat végén? Ha szerencsénk van, akkor nyugati életszínvonal, ha pedig nincs, akkor... nos mikor volt nekünk szerencsénk? :)

Kopi3.14 2009.06.16. 14:23:50

@bz249: ez pályakezdőként? melyik teartományban, milyen munkakörben?

gentry 2009.06.16. 14:24:48

@Asszem:
Továbbra is fenntartom, hogy ebben elsősorban a Fidesz a bűnös, ugyanis ők sulykolták a szimpatizánsaikba, hogy aki nincs velük, az egy rohadt komcsi. Ezért fordult elő, hogy a 2002-es kampánmyban iskolás gyerekek estek egymásnak, mert az egyik szülei Fideszesek, a másik szülei "komcsik" voltak.

Egy időben - míg belefért a munkaidőmbe :) - jóval aktívabb voltam a politkai fórumokon és amint a Fideszt és O.V.-t bíráltam én is rögtön "komcsi", "magyargyűlölő" vagy zsidó, jobb esetben "zsidóbérenc" lettem, ami nevetséges.

bz249 2009.06.16. 14:28:12

@Kopi3.14: Nordrhein-Westfalen (vagyis középgazdag) és tudományos munkatárs, de előtte sima vendégszerződéses (még a PhD védésem előtt) szóval igen élősködök a német adófizetőkön

és az iparban jobban fizetnek... minden diplomamunkás és PhD-s az iparban akar dolgozni, mert ott jobban fizetnek, épp ezért importálnak Kelet-Európából embereket, mert nekünk a TV-L tábla az marha jó

CyberPunK 2009.06.16. 14:28:18

@gentry: 2003-ban érettségiztem, és akkor speciel senki se politizált a suliban. Jobban érdekelt minket az, hogy hogyan keféljük végig a fél sulit. :)

gentry 2009.06.16. 14:28:45

@Alf:
Látom az emberek gyorsan felejtenek. A 2002-es kampány környékén durvult el a helyzet, akkor volt a kokárdás dolog, jött a suttogó propaganda, akkor estek egymásnak gyerekek azért, mert a Fideszes szülőktől otthon hallották a hülyeséget.
Félre ne érts, nem csípem a szocikat sem, de ott néhány véresszájú nyuggeren kívül senkit sem nagyon érdekelt korábban a politika. Persze most már ők is meghülyültek.

bz249 2009.06.16. 14:29:41

@gentry: tudod, ha a komcsik nem basszák szét az országot ez a feszültség réges-rég eltűnt volna. Az emberek valójában sörözni szeretnek meg elhízni, az ilyen népek meg nem gyűlölködő fajta.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.16. 14:29:53

@gentry:
A helyzet azóta csak romlott...

darkmirjam 2009.06.16. 14:30:51

@xstranger:
A kádári nosztalgia erőssége ebben a korosztályban engem is meglepett. Én 14 éves koromig éltem benne, mégsem vágyom vissza. Az viszont, hogy ők még gyerekek voltak akkor, feltételezi, hogy az igazi negatívumokat nem is láthatták. Nem csak az előző rendszer az nekik, hanem a gyerekkoruk. Az meg mindíg a legszebb. Akkor még nem kellett döntéseket hozniuk, felelősségük sem volt. Önmagában már csak azért is jobb volt, mert gyerekkor volt. Ez sztem kicsit torzít az ereményen. Amit ez a felmérés megmutat, nem magyarországi jelenség, világjelenség. A felét, mint azt korábban írtam, teljesen természetesnek találom. Ha valaki a kavargó örvényt kavargó örvénynek látja, az nem jár messze az igazságtól. A politika jobb helyeken viszonylag diszkrét, azért nem tömegpolitizálnak, máshol meg annyira frontháború, hogy nem akarják magukat összetévesztetni egy pártkatonával. Nem csak magyarországon fordult ki magából minden, ez mindenhol így van.

gentry 2009.06.16. 14:31:06

@CyberPunK:
Mert Te egy normális ember voltál. :)
Nem is azt mondom, ogy mindenhol, de voltak példák.

Egyébként ez lenne a normális, hogy a fiatalok (és a magukat fiatalnak tartók), ne a politikával, hanem a szex-szel foglalkozzanak.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:31:30

@bz249: Hát, szintén NRW, tapasztalatom, mérnöki kezdő bérezés annyira nem fényes, hogy még albérletet is fenn kelljen tartani, plusz berendezni, plusz autót venni mellé- nem újat, használatat, pár éveset. Ellenben a phd-sok megkapják ugyanezt a bért, jobb adózással, s mellé ott virít nekik a koli, ingyenes szolgáltatásként. Ami azért nem rosz dolog.

xstranger 2009.06.16. 14:32:45

@gentry: errol az iskolasgyerekek estek egymasnakrol meg csaladok, baratsagok szakadtak szetrol hozzal mar nehany peldat mert igy nagyon urban legendnek tunik a dolog.

2002 7eve volt lehet hogy mar nem tul relevansak azok az esemenyek, valamint a valasztast elbuktak nem gondolod hogy a politikai kultura ennek ellenere nem valtozott?

A heves vitara es a sirasra a magyar tarsadalomban egyszeruen igeny van.

gentry 2009.06.16. 14:32:51

@maxt:
Egyetértek! Most már a szocik is felvették a kesztyűt. Bár ha így haladnak, gyorsan elfogynak. :)

.com 2009.06.16. 14:33:15

@bz249: bocs, de engedd meg, hogy irjak szamokat
Palyakezdo altalanos gepeszmernok, multinal, del-nyugat Rajna iparvidek (magasak arrafele a berek), Gyor meretu varos

Brutto 2300 Eur ( szent szar, ez MAJDNEM 1 mio huf (kerekitve erosen, mint azt a meseben szoktak))
Ado(k) 650 Eur
Alberlet 300 Eur
Biztositas 100 Eur
Rezsi 150 Eur
Kaja 300 Eur
Kozlekedes 120 Eur > sajat auto ket tankolas
Auto bizt, ado 80 Eur
Telefon 50 Eur
Internet 20 Eur
---------------------------------
1770 Eur

Marad 530 Eur per ho, nem vett ruhat, nem volt moziban, sorozni, nem latogatta meg a csaladot stb stb
Elmegy emberunk sulyzozni, beul egyedul egy moziba, utana eszik egy pizzat es iszik egy sort

Egy gyurmaterem napi 15 Eur
Mozi 25 Eur
Pizza 12 Eur
Sor 3 Eur
--------------------------------------------
55 Eur

Szoval, minden hireszteles ellenere kulfoldon sem fenekig tejfel a habostorta

Ha meghuzod magad es elere alltod azt a havi ~500 eurot akkor evente megsprolsz 6000 Eur-t. A peldakent vett kornyeken egy haz (120nm) cca 240 000Eur. Az 40 ev sporolas.
Megse olyan qurva rossz Magyarorszagon egy mernoknek???

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 14:33:16

@Kopi3.14: Nekem most 280 bruttó úgy, hogy nem vagyok még diplomás nyelvvizsaga hiányában. Ha minden jól megy akkor ma tudom meg, hogy már az is van. :)

Kezdő mérnökként bruttó 200 alatt elég kevés helyen adnak, már ha tényleg komolyan gondolja magát a cég.

Nem, nem csókos állás, csak BME gépészként van mire építkezni.

Evil One 2009.06.16. 14:33:42

Már nem azért, de itt nem arról volt szó, hogy melyikben élnének szívesebben, hanem arról, hogy szerintük miben melyik volt jobb.

Azon, hogy ilyen arányok jöttek ki, na azon már érdemes elgondolkodni.

A kutya se akar visszamenni, én az adott korcsoporthoz tartozok, de az ember ilyen korban mi a faszon gondolkozzon, ha nem azon, hogy miből építi fel az életét? Ha érettségire kaptam volna egy M3-ast, akkor én is kalandozgatnék, így marad a napi 12-14 óra meló, ügyeskedés, vállalkozás, vagy a megalázóan kevés alkalmazotti bér. Ez van.

CyberPunK 2009.06.16. 14:34:20

@gentry: Speciel én az első nagy politikai pofont az első igazi (főállású) munkahelyemen kaptam. Na, arra kellett volna egy kis rákészítés. :S

is 2009.06.16. 14:34:32

akár elszomorító, akár nem, az elkövetkező 4 év a Kádár rendszer restaurálásáról fog szólni, hiszen erre van igény, és van is párt, aki ezt ki kívánja elégíteni. tetszik is a népeknek. adjon az állam biztos megélhetést, mégha ez a jó kis szocialisztikus, langymeleg kapun belüli munkanélküliség is lesz. az utolsó rendszerváltó kísérlet még folyik, de már bejelentették, hogy el fogják törölni.

gentry 2009.06.16. 14:34:35

@xstranger:
Ennyi év távlatából ne akard már, hogy példákat hozzak, nem mentegettem annak idején az írásokat ezekről.
Ha nem akarod ne hidd el, aki tud egy kicsit elfogulatlanul gondolkodni az tudja, hogy miről beszélek.

Koori 2009.06.16. 14:36:01

szerintem sem az a fo baj hogy elmennek a fiatalok, a gond az hogy nagyon (es egyre nehzebb) nehez haza "talalni".

gentry 2009.06.16. 14:38:11

@bz249:
Nem kellett volna anno Semjén és Mikola féle arcokat előtérbe tolni, akkor a szocik soha nem győztek volna.

Netuddki. 2009.06.16. 14:38:52

Észre kéne venni végre, hogy a magyar gazdasági modell megbukott. Ez alatt azt értem, hogy elszedik az emberek pénzét és megpróbálják valahogy visszaosztani. Már ami megmaradt belőle.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:39:50

@molnibalage: szintén BME-s gépészmérnöki papírosokról beszéltem én is. Vidéken, nem Bp-n levő cégnél.
@.com: adókban benne van a szolidaritási adó, tb minden? mert úgy olcsólom kicsit. Felétek olcsók a kecók, ha csak 240k€. küöln környezete ennél kissé drágább, 300k alatt nem kapni.

Kivlov 2009.06.16. 14:39:57

@.com: cumi
"igazi" multinál némethonban (nevet nem írok, indexen nem reklámozunk): albit fizeti a cég, céges autó van benzinkártyával, teló van. repülésnél repjegy.

hagyjálmár 2009.06.16. 14:40:28

ez jo ez a post. most koltoztem ki luxembourgba mert elegem lett a kilatastalansagbol. informatikuskent nem kerestem annyit hogy eselyem legyen mondjuk egy autot vagy hazat venni. bar en multicegeknel dolgoztam, a magyar mentalitas a kulfoldi idetelepult cegeken is meglatszik: zero feljoldesi lehetoseg, sunyulas az adoval, hihetetlenul lassu ugyintezes, unalmas munka, bajszos "szakemberek" a vezetok akiknek fogalmuk nincs a szakmarol. ebbol elegem lett. most azt hiszem pont negyszer annyit keresek mint otthon. mondanom sem kell, az ar a ketszereset sem eri el az otthoninak. a legnagyobb meglepetes a munkahelyemen ert: nyugalom es csend van. magyarhonban izzadt, igenytelen emberek harsogtak az agyamba, a legkondin meg sporoltak ugye mert az sokba kerul. eletem egyik legjobb dontese volt eljonni magyarorszagrol. engem szerencsere csak a rokonok kotnek oda, de nem lennek meglepve ha az elkovetkezo evekben sokan eljonnenek most hogy megerosodtek a radikalisok. meg jon a fidesz. egyszeruen nem erdekel a politika, csak hagyjanak beken. dolgozni akarok, penzt keresni, nyugodtan elni es nem azzal foglalkozni hogy orban viktor vagy bàrmelyik màsik gyoker mit gondol/akar. leszarom. miota itt vagyok pl nem latok politikust a teveben, csak nagyon ritkan. minden hazafias erzelmet kiolt belolem az elmult evek politikaja. szamomra egyszeruen erdektelen mi tortenik magyarorszagon. bocs a helyesirasert de fura a billenyuzet.

gentry 2009.06.16. 14:41:04

@CyberPunK:
Ami a munkahelyet illeti, a páromnak volt csak kellemetlensége. Egyszer egy kollégája megkérdezte, hogy ő is Fidesz szimpatizáns-e és a nemleges válasz után egyfolytában negatív megkülönböztetésben volt része.

Nekem munkahelyen az elmúlt tizenegynéhány évben szerencsére sosem merült fel, hogy kivel szimpatiuzálok.

viks 2009.06.16. 14:41:31

Nagyon izgalmas volt olvasni amit irtok - sajnos magamnak is annyi problémám van mindennel, hogy bele sem kezdek.

Mindenesetre én (28) nagyon biztató jelenségnek tartom pl. azt, hogy igy ilyen formában BESZÉLÜNK ezekről a dolgokról - legalább jelen van.

Ez pozitív nem?

Koori 2009.06.16. 14:41:33

a mai 30sok kadari kor emlekkepe egybeesik a gondtalan gyerekkor emlekkepevel. talan ezert eros a "vissza vagyas",
szal nem a rendszert akarjak(juk) hanem a "gondtalan" gyerek- fiatal kor emleke "dolgozik

kangep 2009.06.16. 14:41:55

hát faszom, konkrétan nulla forintom volt, míg tanultam, de azért megoldottuk mindig a szórakozást. meg a tandíjat is kicsengettem (diákmunka, 14 órás műszak, valaki?) a mai tinik egy lusta, pohos szerencsétlen bagázs, akiknek nem veri be a pofáját az anyjuk vagy az apjuk, bármit csinálnak. ne csodálkozzunk rajta, hogy életképtelenek, amikor arra lettek nevelve, hogy más (anyu, apu) pénzén fogyasszanak.

a politika csak annyiban felelős az eltunyulásukért, hogy egyrészt lebutították az általános iskolai képzést, másrészt az ingyen felsőoktatás mellé bevezették a kreditrendszert, pedig nem volna szabad keverni a kettőt.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:42:05

@kovi1970: ez magyar? A skandinávokat felviláosítanád róla, hogí nem működőképes, amit csinálnak?

Caracalla 2009.06.16. 14:44:06

@gentry: igazából most egy hét éves sztorit akarsz előszedni? Remélhetőleg ők is rájöttek, hogy nem volt a leghelyesebb Mikolát közelengedni a mikrofonhoz.

Ellenben ez abszolút offtopic kérdés ennél a posztnál, azt meg vettük, hogy a szocik nem felelősek azért, ami van.

CyberPunK 2009.06.16. 14:44:09

@gentry: Nekem az okozott nehézséget, hogy túl sok volt az információ. Ugyebár suliban semmi ilyet nem tanultunk, aztán első munkanapomon már azt hallgattam egész nap, hogy melyik párt vagy pártkatona mit csinált az előző 1x évben, mik a problémák, meg egyebek.

Kopi3.14 2009.06.16. 14:46:04

@Kivlov: igazi multinál albit nem fizeti a cég, a repjegyet céges útnál, autót ad, de a cégautóadót neked kell fizetni, neked kell tankolni. Ha kell írok céget is. Terület NRW még mindig. És a céges autó sem jár midnenkinek, csak bizonyos pozíció felett.

Koori 2009.06.16. 14:46:12

@viks: pozitiv bizony, es azt kell hog mondjam hogy meglepoen higgadtan , targylagosan kommnetel mindenki, ez manapsag elegge ritka.
en pl pont ezert sosme szoktam kommnetelni mert elobb utobb artikulalatlan szajszaknderbe torkollik a "vita"

Zsombor78 2009.06.16. 14:46:33

Nulla Angoltudassal mentem ki 3 eve Angliaba!Mint igy mindenki en is mosogatassal kezdtem!Dolgozni akartam volt hogy 3 munkam volt egyszerre!Haza jarok sokat itt el a baratnom akinek effektive jo munkaja van!Most 31 eves leszek keson jottem ki mindig igy erzem.Megtanultam a nyelvet most mar nem minimalbert kersek,jo munkam van egy iskolaban,megbecsulnek mert dolgozok kemenyen.Tudom mi a kulonbseg dolgoztam itthon maszeknak es nagy kereskedelmi lancnak is.Nyaron szunet van ,jovok haza 8 hetre fizetik.Mindig mikor haz ajovok latom hogy az emberek egyre tompultabbak olyanok mint a zombik.Szamamra a szocialistak a remenyet vettek el az emberektol.Tudom hogy ok hogy elnek latom sajat szemmel hogy hogy herdaljak el a jovo nemzedek ertekeit!En most a nyari utazasaimat tervezem van penzem ha baj is lenne 1 evig siman ellenek,megtakaritottam.De bele gondolok mennyi ember ahogy egykor en is kuzd nap mitn nap es nem tudja,nem teheti meg hogy elvezze hogy elobbre tart,van miert dolgoznia!Csak abban bizok szamonkeres jon hogy vegre valtoztassunk es ne csak az en utam legyen az ami boldogabb jovovel kecsegtet!

.com 2009.06.16. 14:50:08

@Kopi3.14: soli zuschlag nincs emrt 30 es 3000 alatt nem kell fizetni
a TB meg a biztositasban van ( krakenkasse)

Netuddki. 2009.06.16. 14:50:39

@.com: Ha itt 2300EUR-t keresel bruttó, akkor ebből 1400EUR az adó. Igaz ebben már a biztosítás is benne van.
A többi költség kb. ugyanaz, mindjárt -900EUR hátránnyal indul a magyar. Amit pedig itt kapsz a pénzedért az kb. a 1/10-e a németországinak.
Gyakorlatilag amit ott már kidobnak azt mind nálunk adják el. :(

Koori 2009.06.16. 14:51:07

mondjuk en azt is tapasztaltam, foleg az utobbi idoben, hogy rengeteg fiatal es nem fiatal jon erre felenk, jelentos hanyaduk igen fals elkepzelessel erkezik majd rovid es nem tul kitarto probalkozas utan letiplizik innen is hogy itt milyen szar, (jo, ez nem UK)

msmester 2009.06.16. 14:51:22

@Kopi3.14: Költségek: nominálisan sokkal több természetesen mint otthon. Azt mondanám, hogy _arányában_ azonosat költesz pl. lakhatásra (a lakbérek, lakásárak arányosan sokkal magasabbak, mint otthon - 5 - 10-szeres szorzóban gondokodj). Van egy kör, ami kicsit drágább (120-200%) pl. tömegközlekedés, szesz, kultúra, sokféle szolgáltatás. És van egy halom dolog, ami gyakorlatilag a magyar árszinttel megegyező vagy a + / - 10%-os sávon belül van: pl. energia, élelmiszer, iparcikkek, ruházat.

Mondjuk feltételezzük, hogy a szokásos fogyasztói kosaradra elköltöd a fizud 70%-át (én aránylag kényelmesen élek, van autóm, nem szart eszem - igaz pl. nem dohányzom és alig iszom). Ami megmarad, abból kell mindazt menedzselned, amitől "érdekesnek" látszik az élet: úgy mint hobbik, utazás -- vagy gyűjtés egy nagyobb célra. Namost ez az összeg nálam kb. 600 EUR havonta: ami arányaiban annyi, mint a magyar ÁTLAGbér. Ehhez nem kell kommentár - a felső vezetőkön, néhány befutott, szakmai csúcson lévő szakemberen és a politikai csókosokon kívül kevés magyar tud havonta úgy 170e Ft-ot elkölteni magára vagy félretenni.

Egészségügyi ellátás: úgy mondanám, hogy teljesen más alapokon áll, mint otthon. Kb. úgy fest, hogy a felső középosztály itt már megengedheti magának azt az ellátási szintet, ami otthon a Telki magánkórház stb. Én alkalmazottként, a cég által fizetett egészségbiztosítással sem mennék oda (a járulékos költségek miatt). Itt az alsóbb osztályok ellátása szörnyű: nem is arról van szó, mint otthon, hogy le van törve a vécé... Egyszerűen nem látják el az illetőt: bemegy, hogy eltörte a karját mondjuk. Kerek-perec megmondják neki, hogy nem tudják ellátni, menjen más kórházba vagy menjen haza (előtte mondjuk kap egy röntgent, hogy tudják hol van eltörve). Ezért a szegényebbek be sem mennek a kórházba, ha valami bajuk van.

Az az igazság, hogy annyira más a rendszer, mint a kontinentális, hogy nem is lehet összehasonlítani: mi a közös az almában és az alkoholos filcben?

Archenemy 2009.06.16. 14:51:57

@gentry: engem meg a múltkor megvertek az utcán mert nem zikkhájloztam elég hangosan.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.06.16. 14:53:15

"csak 36%-uk tartja fontosnak, hogy az állampolgár aktívan politizáljon,"

Huszonéves egyetemisták és főiskolások között hihetetlen politikai tájékozatlansággal találkozom időnként.
Volt olyan nem egy, aki nem tudta, h most ki a maszop pártelnöke, h hány évre választunk parlamentet, hogy hány tagú az. Sokan nincsenek képben a rövidítésekkel:
AB, OVB, ORTT, stb...
Nincsenek képben azzal, h pl. mikor érvényes egy népszavazás (főleg arra az esetre, ha nincs 50%-os részvétel, de legalább 25% egyirányba szavaz...)

De a legszomorúbb, h mikor kiderül, totál hülye a politikához, hát büszkéne felemeli a feját, és azt mondja:
mit foglalkozzak vele, szarok a politikára, úgy sem tudunk beleszólni, stb...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.06.16. 14:54:54

"Ami szintén eléggé elszomorító: csak 36%-uk tartja fontosnak, hogy az állampolgár aktívan politizáljon"

Szerintem ez éppenhogy pozitív. Elvileg minden pártunknak az ország javát kéne szem előtt tartania, akkor meg nincs értelme annyira verni a tamtamot hogy melyik legyen hatalmon, nem igaz?

Nálunk sajnos az az eset van amikor egyik pártról sem hihető hogy a sajátján kívül bármilyen érdeket nézne vagy képes lenne az elképzeléseit megvalósítani. Ilyen helyzetben szintén minek politizálni, hacsak nem a jelenlegi elit teljes elutasítását akarja valaki hirdetni?

A végén te magad is belátod, hogy legalább a fiataloknak nem a politikával és az anyagiakkal kéne foglalkozniuk, hanem a szórakozással és ábrándozással.

.com 2009.06.16. 14:54:59

@Kivlov: de az nem mezitlabas kezdo mernok, hanem minimum werksleiter szintu job. Megfontolasbol irtam le a fapados beszallot, mivel a cikkben ez a reteg szolitodott meg ( hogy germanista legyek :o) )

xstranger 2009.06.16. 14:55:49

@kangep: koszonjuk hogy a fiatalokrol eloadhato osszes sztereotipiat egy kommentben osszefoglaltad.

Evil One 2009.06.16. 14:56:34

@sünmalac69 az ügyvezető kormány ellenzéke:

Bocsi, de bele tudunk szólni? Minden hagyományos demokratikus eszköz teljesen hatástalan a hatalomra. Ki csodálkozik, hogy előretör a radikalizmus, ha már csak arra figyelnek a képviselők, akik fegyvert szorítanak a halántékukhoz?

Teljesen normális jelenség, adekvát válasz a mostani rendszer viselt dolgaira.

msmester 2009.06.16. 14:57:44

Ja még az előzőhöz: GYES-GYED itt nem nagyon van, de nem is kell - az amit mi családi pótléknak hívunk az kb. 350 EUR / gyerek, asszem 14 éves korig. És a legtöbb nő azért nem megy vissza dolgozni / nem kényszerül munkába, mert 2 vagy több gyerek után a család keresője nem adózik évi 60.000 EUR bruttó bérig és TB-t sem fizet...

.com 2009.06.16. 14:58:36

@kovi1970: ez igaz
az itthoni elvonasok merteke skandinav ihletesu
viszont ar aranyaiban nem annyival rosszabb, itthon a piac olcsobb mint ott az A...i, az ottani arszint alja peldaul.
Ezert, szeritem, nagyjabol kiegyenlitodik.
Ami persze nem jelenti azt, hogy nalam az igazsag :o)

Kopi3.14 2009.06.16. 14:58:43

@.com: érdekes, NRW-ben nekem simán kiszámolták a solit is, évi kb 200 euróra 24k éves keresetre.

@msmester: milyen területen dolgozol? kezdőként állsz így, avagy már n év tapasztalattal? Egyébként pl németeknél az elektromos áram is drágbb, mint Mo-n. közlekedés horor szinten van, ha nincs saját autó, stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.06.16. 15:00:46

@sünmalac69 az ügyvezető kormány ellenzéke: szerintem nem attól tájékozott valaki politikailag, hogy tudja ezeket a dolgokat (bár kétségkívül nem árt), hanem például van fogalma arról, hogy is működik az ország. Nevezetesen hogy az adó nem mind a politikusok zsebébe vándorol és a kormány nem fáról szüreteli a pénzt amit szemét módon megtart magának ahelyett hogy szétosztogatni. Ebben a tekintetben van ám csak igazi sötétség.

Kobres 2009.06.16. 15:00:52

Szerintem a tarsadalmon beluli kereset kulonbsegek miatt erzik rosszabbul magukat az emberek. A Kadar rendszerben ilyen nem volt, de nyugaton sincs.

CyberPunK 2009.06.16. 15:03:07

@Kobres: Most mé'? Kit zavar az hogy lassan több az audi mint a suzuki, de a dugók maradtak? :D

Dulifuliokoska 2009.06.16. 15:03:55

Amikor az utolsó fiatal is elmegy, remélem, lekapcsolja a villanyt:)

Fiatalabb ismerőseim közül több fontolgatja, hogy elhagyja az országot. Szakma szerint: ápolónő, szakács, tanár.
Több embert ismerek a negyvenes korosztályból is, akik ugyanezt forgatják a fejükben, szakma szerint: tanár, közgazdász.
Tekintve, hogy a híres magyar oktatás már valóban a béka fenekét nyaldossa alulról (fórumokból, ismerősöktől, családi körből van bőven példa), senkire sem tudok neheztelni, aki esetleg azért megy el, mert a gyermekeinek szeretne teljesebb életet biztosítani (anyagiakban és oktatásban).
Én már dolgoztam eleget nyugatabbra, itthon maradok. Ha a gyerekem majd menni akar, elengedem:(

Netuddki. 2009.06.16. 15:04:50

@Evil One: Néhai antall józsef mondta, hogy "teccettek volna forradalmat csinálni". Amellett, hogy kib.ul cinikus megjegyzés egy ország miniszterelnöke szájából, azért valljuk be van benne valami.
Magyarország kb. 60 évvel le van maradva demokráciából. A szomorú, hogy az EU ugyanúgy tekint erre a kérdésre, mint ahogy nálunk tekintenek a nemzetiségi kérdésre.

Kopi3.14 2009.06.16. 15:04:56

@Kobres: nyugaton nicns? öö, olvastál híreket a bankvezérek fizetéseiről?

.com 2009.06.16. 15:05:28

Lépnem kell, értekezletem van, remekul ereztem magam, semmi frocsoges, meg Malac is jozan volt!
Megy a Konzervatorium a kedvencek koze

xstranger 2009.06.16. 15:05:57

@msmester: Irorszgot nem ismerem de tudom hogy az UK egeszsegugyi rendszerrol alkotott kep az nagyjabol hamis. Magyarorszag orulne ha olyan szintu ellatas lenne mint itt.

En penzugyben (napi 8 ora, investment), netto kb 1milliot keresek a ruha es kajakoltsegek kb magyarorszagi szinvonalon vannak. Siman eltartom a csaladom belole egyedul a felesegem otthon tud maradni a gyerekkel.

Az egyetlen nagyon draga dolog a lakas, zone 2 2 szobaval nem tul jo kornyeken (de nem is nagyon rossz) 1200font havonta.

Kopi3.14 2009.06.16. 15:08:29

@Dulifuliokoska: az oktatást válaszuk szét több részre: általános oktatás, középiskoláig, szakközépig, szakmunkásig. általános iskola még elmegy, gimi már válogatós, szakközép szitnén, szakmunkás nem tudom létezik-e még.
Felsőoktatásban nagy a szórás, vannak helyek, amelyek élvonalbeliek, pl. BME- de a diákok elenyésző része akarja igazán szélesíteni tudását, válogatja tudatosan a táryakat, amiket hallgatni akar, csak sír az alapképzés tárgyainak anyagán. Aki tudatosan választ, s nem sajnálja az időt az egyéb kurzusokra, annak meglesz a helye nyugaton is, simán többet fog tudni, mint sok kinti diplomás. Gyakorlatot meg lehet keríteni, ha akarja, csak keresni kell a lehetőségeket.

Kopi3.14 2009.06.16. 15:14:36

@xstranger: nekem eddig nem volt rossz tapasztalatom a magyar EÜ-ről.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.06.16. 15:15:54

28 vagyok, angolul folyékonyan beszélek, viszonylag képzett, de kezdő repülőgépvezető vagyok, munkára most kilátásom sincs. Nem szeretnék elmenni itthonról, de kénytelen vagyok, ha nem akarok éhenhalni.

Dulifuliokoska 2009.06.16. 15:18:10

@Kopi3.14: mi az ovinál tartunk, most lesz nagycsoportos a gyerek, de már az idei évet is a sulik "körbeszaglászásának" szenteltem. Katasztrófa.
Néhány suli:
Montessori: jó elvek, nem rossz tanárok, gyengébb teljesítmény
Többnyelvű, poroszos: hangulat szörnyű, sok tanártól már az első pofaviziten hülyét kaptam, úgy beszéltek velem. Gyerek a teljesítménykényszertől frusztrált.
Fizetős, kislétszámú: havi 60-70 eFt (nem biztos, hogy ki tudom fizetni...vállalkozó vagyok...de nem nagykutya)
Sport/énektagozatos: egyikbe sem hajszolnám a csemetét, mert nem látom rajta a kedvet.
És ez még csak alsó tagozat!
Az egyetemi tanulmányokra, mindenesetre, már születésekor nyitott a család egy számlát:)

Evil One 2009.06.16. 15:19:55

@kovi1970:
Ez így van. Nem attól demokrácia valami, hogy négy évente választunk egy marék idiótát. Választás a régi rendszerben is volt.

Csak ezt hiába magyarázod azoknak, akik szerint egy tüntetés / felvonulás pl "antidemokratikus". Ez azért talán változik majd egy pár tíz év múlva.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2009.06.16. 15:21:15

nem rossz cikk, bár a vége felszínes.
maslow-piramis.. addig amíg a legalapvetőbb dolgoknál kell spórolni és küzdeni, addig az önmegvalósítás és kiteljesedés felé max tekingetni és vágyakozni lehet.
nem olvastam el midnen kommentet, de láttam hogy számok röpködnek és a szokásos érvek mindkét oldalról.
a fiatalok (29vok) legtöbbjénél az a gond (szvsz ez mindig is volt) hogy nagyon is álmodoznak, attól hogy a formák, aminőségi szintek mások, a lényeg változatlan az őseink életéhez képest. Mindig is küzdeni kellett és kell az alapvető javakért. A társadalom jóléte a lehetőségektől függ, attól a viszonyrendszertől amiben a tagok élnek.
Ugyanúgy lehet boldog valaki Marokkóban mint Svédországban. Az attitűdök és a berendezkedés szüli meg a közhangulatot, az életérzést.
Az alapok hiányoznak itthon és erről nem csak a politikus tehet. Nagyon sok kortársam a könnyű, jól fizető munkákat keresi, vagy eszébe sem jut másba fogni, mint amit tanult. A maximumra törekvés és az ésszerűség a két hiánycikk szerintem. Ez tükröződik a politikában is. A tiszta, egyenes játszmák helyét átvette a trükközés, az átverés, a kapkodás. És amit a cikk is leginkább fájlal, a csendben tűrés.
Számomra (bár egyáltalán nem szimpatikus) a Jobbik felröppenése jó jel. Azt mutatja, ha van alternatíva, az most utat törhet magának. kell még néhány évtized mire korrekt és karizmatikus politikai vezetők nevelkednek fel.
Nélkülük nem lesz annál nagyobb aktivitás, amit a fidesz és léte generálni képes.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.06.16. 15:22:49

Mostanában jó sokat vagytok index-címlapon. ^^

msmester 2009.06.16. 15:25:22

@Kopi3.14: adótanácsadóként dolgozom, ez benne is volt a posztban. Amióta itt vagyok, ilyen munkám volt, szerencsémre nem kellett a mekiben kezdenem. Most adótanácsadóként 3 éve dolgozom. Előtte ügyvédjelöltként dolgoztam otthon. Azt mondanám, hogy kb. 6 év tapasztalatom van, de itt csak azt számolják, amit már itt Írországban szerzett az ember, mínusz az, hogy nem helyben szereztem végzettséget és nem vagyok ír -- tehát fizuban, lehetőségekben nem vagyok sokkal a pályakezdők felett.

@xstranger: én csak Írországról tudok érdemben írni, nyilván UK-ban jobbak a viszonyok, hiszen ott néhány száz év volt annak az infrastruktúrának a felépítésére, amire itt max 2 évtized. (Az 1980-as évek előtt Írország szegényebb volt, mint a templom egere -- érdemes utánanézni).

Caracalla 2009.06.16. 15:30:21

Gilderoy moderálva, érdekes dolgokról folyik itt a beszélgetés, úgyhogy a jövőben mellőzük a szimpla politikai beszólogatásokat.

Köszönöm.

Kopi3.14 2009.06.16. 15:31:45

@Dulifuliokoska: szerintem általános iskolát nem kell választani, mert az még nem határozza meg a sorsát a porontynak. Később kell majd csak odafigyelni. egyébként ajánlanám általánosak, ha lehetséges valami kisebb település kisiskoláját. Nyugisabb, ráérősebb.

@msmester: az adótanácsadót nem vettem észre, scuzami. Egyébként az adótanácsadó midnenhol a jobban kereső szakmák egyike, azzal foglalkozva könyebb félretenni, megtakarítani.

FlybyWire 2009.06.16. 15:34:18

@bz249: Ott a pont.
Az otthon maradottak savanyű szőlője, hogy "jaj de kint mennyi a megélhetés"

Annyi, hogy az itteni, csicskának számító havi 2000 EUR nettómból kifizetem az otthoni, 80 ról 110re emelkedett CHF hitelemet, bérlem a szobámat, élek úgy, hogy elig spórolok, és elrakok havi 3-4-500 EUR-t félre.

Hát így, kérem alássan. ÉG és FÖLD.
Ha pedig kis mák is ér, és összejön az otthoni volt melómhoz hasonló szintű munka, akkor nettó 3000 EUR körül vagy fölött is kereshetek, és pár év múlva úgy mehetek haza, hogy az összes hitelem röhögve előtörlesztem, és marad is belőle. Mindezt 3-4 év itteni keresettel.

FlybyWire 2009.06.16. 15:36:16

@Kopi3.14: pályakezdőként is simán keresel itt kint közel 2000 ajrót. Diplomásként simán.

Dulifuliokoska 2009.06.16. 15:38:57

@Kopi3.14: Köszi, de Bp., XI. kerület, meló miatt költözés nuku.

FlybyWire 2009.06.16. 15:39:33

@.com: nagyon torz. Bár én nem abban az országban élek, de a bruttó 2300 tényleg nagyon kezdő zöldfülű fizu lehet. 3-4 év után inkább 300 körül illene lennie.

Mondjuk itt az íreknél legalább az adó baromi alacsony.
Ja, és a kaja kb. ugyanannyi mint otthon, a ruházkodás SOKKAL olcsóbb.

Kopi3.14 2009.06.16. 15:41:32

@FlyByWire: konkrétan hol? És mekkora adó terheli, hogy annyit kapj?

tapas 2009.06.16. 15:44:51

Én Spanyolországban voltam egy darabig, és kábé ugyanolyan színvonalon élnek a fiatalok, mint nálunk, egy különbséggel. Csak a legszerencsésebbek jutnak saját lakáshoz, még a bérlet is drága, inkább a szülőkkel maradnak 30 éves korukig, vagy amíg családot alapítanak.
De nem is ez a lényeg. Siránkozás helyett ők azt élvezik, ami éppen van. Ha munka után csak egy pohár sörre van pénz, akkor azzal érzik jól magukat, ha csak műanyagpalackból tudnak boroskólát inni egy koszos kis téren a friss diplomájukkal, akkor is vidámak. Ha spórolni kell a focimeccsre, akkor spórolnak.
Meg kellene tanulni élvezni az életet, legalább azoknak, akik tényleg nem élnek méyszegénységben. És el kellene már felejteni ezt a "saját lakást mindenáron" mániát. Ez teszi tönkre a magyar fiatalok-középkorúak nagy részét anyagilag.

FlybyWire 2009.06.16. 15:44:57

@Koori: Ez így van, és ettől vagyok egyedül szomorú igazán :(
És még csak fiatal se vagyok már :(

Kopi3.14 2009.06.16. 15:45:24

@FlyByWire: ellenben németéknél ahogy írtam is, a bruttó kezdő della szokott lenni olyan 2000 körül, amiből marad durván 1600-1800. Ebből leugrik az albérlet, ami alsó hangon 400€+rezsi, ami átlagban olyan 120€ melé, plusz elektromosság, plusz net, plusz a kecó berendezése onnantól, hogy padlólapot kell venni, ki kell festeni a csupasz betonfalat, komplett világítást kell újítani, a bútoról nem is beszélek, tömegközlekedni városon belül- köln olyan 70€, környező kisvárosok 50+€/hó, ha meszebb kell utaznod, akkor hirtelen rakódnak a plusz 30 eurók a díjra, stb. Nem kolbász alkotja a kerítést nyugaton sem.

FlybyWire 2009.06.16. 15:46:28

@Kopi3.14: írtam korábban: Írország. 21 és 42% az adó, évi 35 ezer EUR felett lép be a magasabbik sávosan.

29ezer a bruttóm per év, a nettó így éppen 2000 per hó.
Mindezt komoly adóemelések (!!) után :))
A pozícióm pedig max 2-3 éves tapasztalatot igényel.

FlybyWire 2009.06.16. 15:48:48

@Kopi3.14: Fura nekem az a 400 EUR albérlet. Itt már 250 alatt is lehet szobát találni társbérletben.
Ha én kibírom az együttlakás másokkal, egy 20aligévesnek főleg ne legyen már gond?

Gyorgy 2009.06.16. 15:50:28

@***kimoderálva***:
-----
>2. Rájönne, hogy kint sincs kolbászból a kerítés. Az
>egészségügyért minden fejlett országban fizetni kell (a
>jáulékok felett is), a GYES/GYED sokkal rövidebb időre
>jár, mint Magyarországon, az ingatlanadó mindenkire
>vonatkozik, nincs kibúvó. A munkáltatók azért
>"biztosítják a részmunkaidős lehetőségeket", mert így
>olcsóbban tudják foglalkoztatni (ugyanannyit) az
>embert, mintha főállásban lenne...
-----
En ot eve koltoztem Norvegiaba. Igaz, hogy nincs kolbaszbol a kerites, de azert ennyire nem sotet am a helyzet. Igen, van nehany kellemetlen dolog, peldaul itt csak 1 ev a GYES, abbol is legalabb a harmadat az apanak _kotelezo_ kivenni (itt a kotelezon van a hangsuly).

A kulonbseg: egy fizetesbol megvan a lakashitel, auto, rezsi (100% hitel volt az auto es a lakas is). A masodik fizetes pedig minden masra (hitel elotorlesztes, nyaralas stb.). A reszmunkaido itt azert is megy nagyon, mert pl. ha az ember letorlesztette a lakashitelt (itt egy nagy kulonbseg: mondjuk 10 ev alatt megvan, ugy, hogy lehet mellette gyerek), akkor kenyelmes eljonni reszmunkaidobe, mert meg ugy is pluszos marad a koltsegvetes.

A SZJA progressziv, keskeny savok vannak, 10%-tol 50%-ig. A nemzetgazdasagi atlag korul keresok 36%-ot fizetnek. Az egeszsegugy semmivel sem jobb, mint otthon, az oktatas rosszabb.

-----
>3. Néhány év után megunná, hogy az albérlet ára a
>fejlett országokban nem ritkán tízszerese a magyarnak,
>és a társadalom nagy része élete végéig nem tud saját
>ingatlant venni, mert nem elég rá a megtakarítása.
>Ekkor összegyűjtött kis pénzével, tanulmányaival,
>munkatapasztalatával, megokosodva visszatér
>Magyarországra, ahol értékesebb tagja lesz a
>közösségnek, mintha az iskola után itthon
>minimálbérezett, panaszkodott volna tizenéveken át.
-----

A "nem ritkan tizszerese" azert nem igaz, legalabbis Svedorszag es Norvegia viszonylataban biztosan nem. Meg Oslo legelokelobb helyen is tudsz 150 nm-es hazat berelni kb. havi 1 millio forintert (vo. rozsadombi villak), normal lakast kicsit kifele pedig kb. 150-250 ezer forint. Ez egyatalan nem olyan sokkal tobb. A fizetes kb. 4-5 szerese az otthoninak.

FlybyWire 2009.06.16. 15:50:39

@Kopi3.14: Mi ez a marhaság, hogy fel kell újítani meg berendezni? Ezt te se gondolod komolyan???
Ez mindig a tulaj dolga. Olyan helyet kell kivenni, ami készen van, ahol minden megvan. Nehogymármég a saját pénzeden te újitsd fel a bérleményt????
Ráadásul ezt úgy írod, mintha normális, állandó költség lenne

Enyhén szólva erősen torz képet teccik festeni...

FlybyWire 2009.06.16. 15:52:18

@Kopi3.14: Itt nemcsak a kolbász van kerítésből, de az egész ház.
Otthon egy projektvezetői melómban kerestem 300 nettót, és nem maradt meg semmi belőle (hitelek, stb.)
Itt egy csicska koordinátorként majdnem a dupláját keresem, és megmarad a negyede havonta. Miről beszélünk?

Kopi3.14 2009.06.16. 15:53:31

@FlyByWire: társbérletet nem nagoyn találni, csak ha ismerősöd van. Idegenként viszotn végképp nem fog menni, kénytelen vagy egyedül kivenni valamit. De ezért a pénzért kölnben egyszobás kéró van, ami már megosztásra sem ideális. bizony nem olcsó az albérlet, és ez tényleg az alja.
Az országot később láttam, mikor kérdeztem még nem votl ott. Ellenben én nem n év tapsztalatról beszélek, hanem pályakezdésről, kvázi egyetemről kieséssel. Úgy mennyit kapnál?

FlybyWire 2009.06.16. 15:54:26

@Gyorgy: a fiatalember valamilyen ki nem mondott célból próbálja eltántorítani a kedves fiatalokat a külföldre menekülésből, pedig egyértelműen EZERszer könnyebb EU-ban szinte bárhol (De skandinávia, Németo, UK, Írország tuti) megélni, sőt pénzt gyűjteni. Fura, hogy egyáltalán kétségbe vonja ezt még ma is valaki, mikor ordítóan fényes, mint a nap.

Imbolygó Hollander 2009.06.16. 15:56:42

@Kopi3.14: "Nem kolbász alkotja a kerítést nyugaton sem."

Az lehet, de valahogy nyugodtabbak. Én ezt irigylem, és ezért döntöttem én is a szerencsepróbálás mellett.

A munkahelyem megszűnt, a kilátások viszont csak minimálbér környékiek, esetleg valami zsebbe. Emellett még dolgozzak feketén valahol? Inkább nem.

Budapestre nem megyek, Bécs ugyanolyan messze van, a nyelv sem akadály, se a német se az angol.

Csak tisztességesen szeretnék élni.

Arról nem is beszélve, hogy egy 70 éves osztrák külsőleg, de gyanítom egészségügyileg is egy 50 éves magyart szintez....

gentry 2009.06.16. 15:57:40

@Caracalla:
Sorry, sikerült elkalandozni az eredeti gondolattól.

De hogy visszatérjünk; azért azt ne felejtsük el, hogy igazán akkor tud valaki nyugaton pénzt összeszedni, ha visszafogott életet él. Nézzétek meg a kocsmai, éttermi, szórakozóhelyi árakat, azért az a kinti jó fizetés elég hamar elfogy, ha az ember szórakozni is akar. És azért 40-45 éves kor alatt* a buli a legfontosabbak közé tartozik.

* szerintem később is, de ez az én magánvéleményem :)

FlybyWire 2009.06.16. 15:57:53

@Kopi3.14: Eltekintve, hogy a szobakifestéses-bútorvásárlásos dolgon még mindig fenn vagyok akadva (vagy nagyon nem vagy képben ezzel, vagy valamiért szándékosan csúsztatsz), szerintem mostanában nem keresgettél albit. Nem ismerem a Németo-i helyzetet, de anno mikor először voltam itt (2005), akkor tényleg nehéz volt szobát találni, minden tele volt lengyellel és mindenféle 3. világbeli immigránssal.

Most viszont 2 oldalnyi hirdetés van, hónapikig nem tudnak kiadni szobákat, házakat. Esnek az árak szépen :)
Egyszerűen eltűntek a lengyelek/litvánok, de az írek is építettek le rendesen, nagyon sok belföldi "áttelepült" is haza kényszerült menni.
Szóval ha most van meló, akkor a költség sem sok. Mondom, nem ismerem Németországot, de azt nagyon nem tudom elhinni, hogy nehéz lenne szobát találni. A bútoros kifestéses sztori meg égfestés.

FlybyWire 2009.06.16. 15:59:26

@gentry: Heti egy berúgás: 40 EUR kb :)

minden héten szerencsére már az egészségem sem bírná, úgyhogy ilyen célra max 100 EURt költök havonta, de még ezt is szeretném visszavenni, csak hát a helyi haverok nem ismerik a nemet :))

xstranger 2009.06.16. 16:01:59

@gentry: de nem mindennap, parszor pedig siman belefer.

Igenyes ettermi arak nem dragabbak Budapestnel (London). A kevesbe igenyes helyek meg olcsobbak a fizetesedhez kepest.

tapas 2009.06.16. 16:03:15

Norvégia mondjuk Európa Kuvaitja, nem biztos, hogy a legjobb példa.

Az életminőséget nem csak a pénz határozza meg. Ha jókedvű emberek között mászkálsz az utcán, nem kell drága alkoholba fojtanod a bánatodat.

És szerintem se baj, ha mindenki elmegy. Pont az a lényeg a szabad munkavállalásban, hogy versenyezhetnek az európai országok. Persze csak addig, amíg nem módosítják a bevándorlási törvényeket, amire a jelen helyzetben van esély...

Void Bunkoid 2009.06.16. 16:03:50

alapvetően a grafikon amúgy még jobban a Kádár-rendszer felé tolta volna a dolgot, ha a kérdezett korcsoportnak nem lennének kissé torz képeik az akkori "szabadságról" - tekintve a "szabadságjogok", a "szórakozási lehetőségek" meg a "felsőoktatásba bekerülés" erősen kádárilag alulpontozott eredményeit.

Mivel tényleg ezek az emberek nem éltek abban a korban, és legtöbbször utána sem néztek, így - habár a "boldog legvidámabb barakk" feelingre nosztalgiával emlékeznek, azért még mindig bennük van az "a szocializmus egy sötét diktatúra volt, ahol elhurcolták az ávósok lépten-nyomon az embereket, mindenki csak gyári szalagmunkás meg téeszes paraszt lehetett, és az egyetlen szórakozási lehetőség a sarki kocsma vagy a tévében a felvonulók kérték volt". Az korcsoport idősebbjébe az egykor csakugyan ezt vadul népszerűsítő MDF-kormány által zsenge fiatalon hallott cuccok égették bele ezt, a korcsoport alsó felének meg az egész már csak egy zavaros horrormese, ennyi erővel elhihetnék a Piroska és a farkast is...

...mert azért ez egyáltalán nem így volt, igenis lehetett szabadon mozogni, lehetett szórakozni is, és főiskolára is járhatott bárki (többek között a felsőoktatási tandíjmentesség IS a Kádár-rendszer találmánya..). Az meg, hogy nem mehetett nyaralni Thaiföldre, "csak" mondjuk a Balatonra, Szocsiba, vagy a Tátrába, vagy a bolgár/román tengerpartra mert oda volt érvényes az útlevele, az meg mióta akkora marhanagy korlátozás, tekintve hogy jelenleg a magyar társadalom jelentős része a világon SEHOVA nem megy nyaralni, mert nem engedheti meg magának - hiába mehetne akár Párizsig a puccos személyijével is...

gentry 2009.06.16. 16:03:55

@FlyByWire:
Az EZERszert kétségbevonom, de az biztos, hogy valamivel könnyebb a helyzet. És igazából csak akkor tudsz félretenni, ha viszafogott életet élsz.
Ettől függetlenül azt mondom, hogy mindenki menjen ki néhány évre, aztán jöjjön vissza és hozza magával azt a morált, amit kint látott.

FlybyWire 2009.06.16. 16:05:07

@tapas: Na, a jókedvvel itt aztán nincs gond :) olyan sztorijaim vannak (vámos aki saját maga ajánlja fel, hogy segít abban, hogyan ne kelljen regisztráltatni itt a kocsim), mosolygó boltosok/hivatalnokok, mindent elintézel 2 perc várakozás után fél perc alatt, mindent lehet telefonon intézni... király :)

gentry 2009.06.16. 16:09:16

@FlyByWire:
Én tavaly májusban számoltam ki, hogy mennyit hagyunk ott a törzshelyemen, és 60 ezer HUF jött ki, úgy, hogy ott a sör 350.-, rántott hús körettel 1.000.- HUF. Most számolja utána, hogy ez mennyit tenne ki egy mondjuk egy német egységben, ahol a sör 4 euro. :)

FlybyWire 2009.06.16. 16:09:46

@gentry: Ez a "csak akkor tudsz félretenni, ha visszafogott életet élsz", úgy látom egy gyakori mantra.
Jó nagy marhaság.

Először is, otthon k-.vára nem tudtam félretenni, még ha az égvilágon semmire se költöttem. Akkor ez miért is lenne kompromisszum (ha az lenne)?

Heti 2-3 bulizás, minden héten 2-3 kondi (edzőterem, futópadok egyedi plazmatévével, uszoda, szauna, jakuzzi, edzések és személyi tréner MIND benne az árban), azt eszem amit akarok, orrbaszájba netezek (10mbiten töltök le), fűtök bele a világba, és mindemellett egy alap melóból megélek, törlesztem a hiteleim, teszek félre, és utazok évente kétszer vagy haza, vagy külföldre.

Mindezt tök egyedül. Ha lenne párom, akivel együttélnék, akkor 1000+ eurókat raknánk félre havonta félkézzel. Ha meg még el is venném, a családi adózásnak hála még többet.

Baromira nagyon is SOKKAl jobb itt, és hidd el, ez nem öröm, mert otthon még mindig sokkal szívesebben élnék. De nagyon úgy néz ki, nem fogok tudni még jó ideig. Mert én igenis *kompromisszumok nélkül*, NEM visszafogott módon szeretnék megélni.

gentry 2009.06.16. 16:10:38

Ja, viszont a fiatalok Kádár kor iránti nosztalgiáját egyáltalán nem értem! Pontosabban egy dologgal magyarázható; fogalmuk sincs, hogy milyen volt akkoriban az élet!

FlybyWire 2009.06.16. 16:11:02

@gentry: Egy idő után nem csak a buliról szól a élet. 7-8 éve én is mentem az "éccakába" minden héten, akár többször is, de ma már lényegesen kisebb ennek a prioritása. Vigyázok a maradék pár agysejtre :))

FlybyWire 2009.06.16. 16:11:57

@FlyByWire: "heti 2-3 bulizás" - helyesen: HAVI 2-3 :)

xstranger 2009.06.16. 16:15:35

@Void Bunkoid: Na akkor megegyszer a kedvedert. A megkerdezett fiatalok az elozo rendszerben max 10 evesek lehettek, tehat szemelyes tapasztalat 0. Tiz evesen nem foglalkozol letbiztonsaggal, tovabbtanulassal meg Maslow piramissal. Magyarul a szuleik meg az ossztarsadalmi nosztalgia elmondasabol hivatkoznak a Kadar rendszerrel. Nem azert mert az jo volt hanem mert ugy hallottak hogy jo volt. Nem a Kadar rendszert akarjak hanem valami jo rendszert ahol a vagyaik (letbiztonsag stb) teljesulnek.

Szalljunk mar le a Kadarrendszer barmilyen osszehasonlitasarol. Elmult kesz sose fog visszajonni.

Nezd meg mar legyszives a felsooktatasban tanulok szamat most meg 89ben. Meg ugye politikai szures legalabbis elnyomas az egyetemen meg ilyenek mint a tovabbtanulas feltetele. Az ingyenes felsooktatas pedig a legtobb orszagban letezik ne allitsd be ugy mintha a Kadar rendszer erdeme lenne, ez egy osszcivilizacios eredmeny ami azert kell mert a modern tarsadalomhoz tobb intelligens ember kell mint pl a 18-dik szazadban.

A szoci kirandulohelyeket erinto mondatodat nem is kommentalom.

A magyar tarsadalom jelentos resze JAR nyaralni, ezt kar tagadni.

Kadarrendszer/Szocializmus=SZAR

csak hogy deduktiv legyek.

Gyorgy 2009.06.16. 16:17:34

@tapas:

>Norvégia mondjuk Európa Kuvaitja, nem biztos, hogy a
>legjobb példa.

En nem az olajiparban dolgozom. Az adoszint magas mindenen, Europa legdragabb benzinje (abszolutertekben) es messze legmagasabb autoadoi is itt vannak. Az elelmiszer kb. duplajaba kerul, mint a svedeknel. _Ennek ellenere_ allunk ugy, ahogy irtam.

Az olajbevetel 90%-a kulfoldi reszvenyalapba megy, a belfoldi koltes pedig foleg az eszaki teruletek lakottan tartasara (peldaul, hogy a vilagvegen levo szigeten is ugyanannyiba keruljon a tej, mint Osloban). Az en helyzetemen ez nem jelenik meg (a passzivakat tamogatja nagyon az allam, ilyen szempontbol nagyon hasonlit Magyarorszagra).

FlybyWire 2009.06.16. 16:19:09

@Void Bunkoid: Hú, még szerencse, hogy xstranger türelmes volt hozzád... mert amit tőlem kaptál volna... szerencsétlen :(

margaritt 2009.06.16. 16:20:15

Tapas: hogy én mennyire egyetértek veled, pedig nem is éltem Spanyolországban (csak Londonban, de annak már több, mint 10 éve).

Szerintem a lényeg a mentalitás és az életöröm. Itthon szinte kötelező mindig depisnek lenni és ezerrel panaszkodni. Meg dühöngeni és stresszelni. Oké, nem élünk olyan színvonalon, mint Ausztria és a skandináv országok. Na és? Ha valaki ránéz a térképre, rájön, h a Föld lakosságának igen kis százaléka él igazán jól. Kész mázli, h nem pont Etiópiában élünk.
Annyi mindent lehetne tenni, ami nem gazdasági és nem politikai, ami könnyebbé tehetné az életet: ne gázoljunk a zebrán, ne hajtsunk buszsávban, ne tülekedjünk mindenhol, mint a vakegér.....

gentry 2009.06.16. 16:23:08

@FlyByWire:
Félretenni itthon sem tudsz, a kompromisszumot ott érzem, hogy ha már az ember kimegy külföldre, akkor szeretne egy csomó pénzzel hazajönni, de ez nem nagyon megy. Pontosabban nem hiszem, hogy a többségnek kompromisszumok nélkül.
Néhány év külföldet amúgy mi is bevállaltunk volna, de sosem jött össze, mikor nekem nem volt normális mhelyem itthon és én mentem volna, akkor az asszony még nem diplomázott le, aztán mikor ő akart menni, akkor én mondtam nemet, mert alakult itthon a helyzetem. Közben eltelt pár év, a nyelvet annyira elhanyagoltam, hogy nem tudnék odakint beülni egy irodába, fizikai munkát végezzen az, akinek hat anyja van, így asszem már csak akkor mozdulunk innen, ha a válság miatt leépítenek mindkettőnket.

tapas 2009.06.16. 16:26:02

természetesen a szülőktől kapják a nosztalgiát, de ők maguk megélték azt a rendszert. Azaz a "nem is tudják, milyen volt, azért dicsérik" érv nem állja meg a helyét.
A legfontosabb különbség (a szülők szemszögéből) a társadalom kettészakdása. Akkor mindenkinek közepesen ment (nem is tudták, hogy mehetne jobban), most a homeless mellett parkol a Range Rover.

gentry 2009.06.16. 16:26:07

@FlyByWire:
Azt nem tudom, hogy ez az állapot nálam mikor következik be. :) Én már túlvagyok a negyvenen, és bár magamhoz képest visszavettem a szórakozásból (a válság miatt levettek a bérünkből), de heti 2-4 laza sörözés és havi 2-3 durvább buli még belefér. Talán ezért nem is nagyon tudok félretenni. :)

Void Bunkoid 2009.06.16. 16:30:57

@FlyByWire: pedig nem vagyok kádárrajongó. Viszont az első bajok hatására megfutamodó sem. Ha olyan fene okosak vagytok, akkor mé' nem tudtatok itthon azok lenni? mondjuk vállalkozni és befutni, akkorát keresni hogy leadózva is faszák legyetek, növeljétek a gdpt, mittomén.

De ez amúgy is jellemző volt kis hazánk fiaira. 1956-ban is azok szaladtak el legelőször, akiknek soha a büdös életben nem volt baja az ávhval, de az első dugóspuska elsülésekor meg sem álltak mondjuk Münchenig. Azok, akik igazán benne voltak a buliban, azok érdekes módon szembe mertek nézni a kivégzőosztaggal is...és pont ezek a gyávánelszaladó szerencselovagok fikáznak haza mindig kintről. Igen, csakugyan nem vmi rózsás itthon a helyzet, de nem attól fog megoldódni, hogy elmenekülünk előle. Azzal meg pláne nem, hogy miután elszaladtunk, gúnyosan beszólunk kintről...

margaritt 2009.06.16. 16:32:37

Xstranger: Szerintem, ha 10 évesek voltak a rendszerváltáskor, akkor pont, h lehetett tapasztalatuk. Akkor még voltak úttörőtáborok, nem voltak éhező gyerekek, a roma-magyar gyerek aránya más volt. Kádár bácsi korszaka alatt a gyerekeknek itt Kánaán volt. (én 14 voltam rendszerváltáskor).
Ma, h mi van az iskolákban, az hajmeresztő - már a 90-es években a kisiskolások 60%-a a létminimum alatt volt - mára már még rosszabb a helyzet.

A többivel egyetértek - nosztalgia a meg nem tapasztalt felnőttkorról... Utópia szigetéről:)

FlybyWire 2009.06.16. 16:33:30

@gentry: Persze, én sem meggazdagodni jöttem, hanem hogy *egyáltalán* esélyem legyen egy kicsit is félretenni, mert szerintem ez a válság se múlik el a jövő héten, de még idén sem :(
Otthon napról-napra éltem, itt meg lesz egy kevés tartalékom.

A második kommentedhez: szerintem azért 40 (de már 30) felett sem jellemző a heti 2-4 sörözés és havi 2-3 keményebb buli), úgyhogy ezt semmiképpen nem általánosítanám. Amúgy még ennyi is beleférne, inkább a nyaralások, amikre anno is sok pénz ment el, mikor először kint éltem.

Kopi3.14 2009.06.16. 16:33:36

@FlyByWire: tökéletesen képben vagyok vele, nemrég kerestem magamnak albérletet, a munkahelyhez eljutás volt a fontos, s egy halom tök üres kecót kaptam opciónak, ahogy kollégáim is ugyanígy jártak, hogy a padlólapot is nekik kellett veni, annyira üres kérót tudtak kivenni.hogy neked égfestésa, avagy sem, az egyéni élményed, de tuti, szürke, festetlen falakkal megáldott lakásokat adnak ki nagyon sok esetben. Ahogy padló is csak a csupasz beton. Bútorozott lakást ralálni szinte lehetetlen. Tapasztalataimat írom, nem értem ezt miért nem tudod elhinni. Egyébként albérlet van bőven, csak ilyen állapotokban. Azt meg felejtsd el, hogy neked tök átlagos munkád van. Az adótanácsadók nem átlagosak, fizetésileg tuti. Német árak: 80€/óra. Egy adóbevallás elkészítése olyan 100-250€ minimum.

@Imbolygó Hollander: az viszont nem pénzbeli kérdés, hanem mentális.

gentry 2009.06.16. 16:33:38

@tapas:
Egy mai huszonévesnek nincs személyes tapasztalata a Kádár rendszerről, hisz az húsz éve megbukott. A szülői nosztalgiázás pedig inkább megmosolyogtató lehet egy fiatal számára, mint befolyásoló. Nem is beszélve arról, hogy a mai huszonévesek szülei lassan már az a korosztály, amelyiknek qrvára elege volt a rendszerből, szerintem nosztalgiázó embereket csak 50 felett találni.

tapas 2009.06.16. 16:34:06

Nem hinném, hogy mindenáron maradni kell. Mindenki azt sinál, amit akar. De ha már a nemzet érdekeit nézzük, István király óta kábé mindegyik uralkodó vagy a hazájáért tenni akaró nemes kiment nyugara, és megnézte, mi a helyzet.

FlybyWire 2009.06.16. 16:34:50

@margaritt: ez egy marhaság, már bocs. Én is 14 éves voltam rendszerváltáskor és utáltam a cuclizmust, mint a szart. Ehhez persze kellett, hogy 12 évesen nyaraljak 2 hetet Ausztriában, és meglássam, hogy élnek ott... hát rosszul voltam utána, hogy haza kell jönni.

FlybyWire 2009.06.16. 16:36:47

@Kopi3.14: nem vagyok adótanácsadó, mezei földönfutó koordinátor vagyok, ezt mellé címezted. Azt se mondtam el, hogy nem hiszem el, amit írsz, csak annyit, hogy elképesztő hihetetlenül hangzik, és semmiképpen sem általánosítható: főleg a külföldi munkára nem, de szerintem Németo-n belül is biztosan vannak olyan vidékek, amik nincsenek a mai napig elátkozva albérletileg.

Kopi3.14 2009.06.16. 16:36:56

@xstranger: "Kadarrendszer/Szocializmus=SZAR"
Ez így egyben nem feltétlen állja meg a helyét. Mert pl a családoknak akkro votl ideje egymásra, együtt töltötték a szabadidőt, volt család. Aminek hátterét a rendszer azon hazugsága adta, hogy mindenkinek volt munkája, az árak mesterségesen voltak alacsonyan tartva, búrában élt a nép. Így bár nem modnhatjuk, hogy jó volt, mert nem votl jó, de voltak jó elemei.

Imbolygó Hollander 2009.06.16. 16:40:34

@Kopi3.14: "az viszont nem pénzbeli kérdés, hanem mentális. "

Persze. Csak elég nehéz mentálisan rendbe lenni, ha heti 7 nap dolgozol 12 órát. Nem azt mondom, hogy kibírhatatlan, de eléggé sivárrá teszi az embert. A baj az, hogy itt sok munkával se mész semmire...

FlybyWire 2009.06.16. 16:41:03

@Void Bunkoid: látom, csak könyörögsz a pofonért.
Fogalmad sincs, miért jöttem ki, úgyhogy vegyél vissza. Bárr közöd nincs hozzá, de kényszerből, mert az egyetlen tényleg biztosnak látszó melót választottam, ahonna tudom, hogy jó ideig nem fognak "leépíteni". Hát ezért. Mert otthon lószart kapnék fizetést helyett, és az egymást maró, a posztban említett "poszkomcsi üresmagyarok" nihilizmusa és egymást nyírása, taposása még lelkileg is kicsinálna. Semmilyen arroganciával nem nyilvánultam meg az otthon maradottak iránt, legszívesebben én is otthon lennék, csak sajnos jelenleg a kormány a gazdasági válsággal turbósítva szépen ellehetetlenítette a megélhetésemet. A kommented többi része pedig úgyis csak felesleges önjellemrajz, nem kívánom további üzemanyaggal ellátni a bepállott besavanyodott kesergésed. Szebb napot!

FlybyWire 2009.06.16. 16:43:03

@Kopi3.14: Azért lássuk be, ez igen demagógra sikerült....mi a szent szar köze lenne a család együttlevésének a politikai rendszerhez?

tapas 2009.06.16. 16:43:31

Én a Moszkva térrel egyidőben érettségiztem, és van saját tapasztalatom (sic!). A rendszerváltás előtt az emberek 90%-a úgy gondolta, rosszabbul élünk, mint az osztrákok, de sokkal szabadabbak vagyunk, mint mondjuk a keletnémetek. Jó ez nekünk, csak semmi mozgolódás.
Akik "utálták" a rendszert, azoknak a hangja csak 89 után jött meg. Az úgynevezett rendszerváltó értelmiség tagjai bőven elfértek mondjuk a Beszélő nyomdájában vagy egy lakitelki hosszabb asztalnál.

Imbolygó Hollander 2009.06.16. 16:43:37

@Void Bunkoid: "Ha olyan fene okosak vagytok, akkor mé' nem tudtatok itthon azok lenni?"

Nem mindenkinek megy az "okosba" élés, ha érted.

Kopi3.14 2009.06.16. 16:44:03

@FlyByWire: bocs, az adótanácsadót visszavonom, kevertelek titeket. Nem azt modntam, hogy elátkozottak albérletileg, mert mint írtam vannak albérletek, csak iylen állapotúak. S ez amikor néztem másfele sem volt különb, ismerőseim más német részekről sem állítottak mást.

érdekes, én is voltam kinn Ausztriában még 90 előtt, de nem sírtam utána, milyen szar idehaza. Pedig egy használtan vett Zaporozsec volt a családi jármű, s nem voltunk hú de gazdagok sem.

FlybyWire 2009.06.16. 16:45:32

@Kopi3.14: mi Trabanttal voltunk, én nyertem... :P
Hát pedig egy gyereknek egy sima kisvárosi oszták Spar üzlet is maga volt Disneyland 1985-ben....

Kopi3.14 2009.06.16. 16:47:37

@FlyByWire: talán az, hogy a rendszernek is köze votl hozzá, hogy a calád együtt tudott lenni? mi van manapság, a nagy demokráciánkban? A családok jelentős része széthullt, ha papíron nem is, de a valóságban igen, a munkaidők nem nyolc órásak csak papíron, gyakorlatilag a szülők a gyerekeiket nem látják felnőni. Régen is votlak ilyenek, csak arányaiban nem ennyien.

xstranger 2009.06.16. 16:48:44

@margaritt: Ugye 10 evesen nem a csaladfenntartas a gyerekek legnagyobb problemaja meg a politikai szolasszabadsag. Ha ma egy 30-as azt mondja hogy a Kadar rendszerben jobb volt akkor arra kell gondolni hogy 30eveseknek volt jo a Kadarrendszerben. Tiz evesnek lenni minden rendszerben jo ha van eleg kakao es egy focilabda.

@Kopi3.14: Ezt ugy is megfogalmazhatod hogy most azert szar mert akkor jo volt. Ha 10 evvel korabban dobjak be a torolkozot akkor lehet ma mar nagyon jo lenne.

@Void Bunkoid: Itt vallalkozni is sokkal jobb, sot ismerve a hazai viszonyokat az meg jobb mint a munkavallalas.

56 emlegetese nyilt provokacio inkabb nem valaszolok. De megmondom neked a frankot akik kulfoldre mennek azert teszik meg mert megtehetik, azok maradnak otthon akik nem kellenek a nyugatnak es kesz.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.06.16. 16:49:14

@Void Bunkoid: Ezt legyszives mondd azoknak, akiket valamiert indexre basztak a kedves efftarsak pusztan azert, mert csaladtagjuk/ismerosuk csinalt valamit.

Kopi3.14 2009.06.16. 16:49:29

@FlyByWire: én bár tátott szájjal néztem, mégsem utáltam meg Mo-n élni tőle. Sőt, az autót sem cseréltem volna el nyugatira. Sőt, nem akartam kinn maradni utána.

FlybyWire 2009.06.16. 16:49:32

@Imbolygó Hollander: pont ezt a korrupciós vonalat akartam még én is kiemelni, hogy az mekkora ügyesség, hogy aki vállalkozott és meggazdagott 1989 és 2000 között. azoknak vajon hány százaléke tette ezt tisztességesen?

0%, vagy talán 0%?

bocs, de genetikai hibás vagyok, gerinccel születtem. Ja, és nincs egyetlen exkomcsi jó helyen ülő rokonom/haverom sem.

FlybyWire 2009.06.16. 16:50:44

@Kopi3.14: én sem utáltam itthon élni, csak utáltam, hogy nem az van itt, ami ott. A szabad mozgás hiányától pedig már akkor is nagyon-nagyon nagyon rosszul éreztem magam, 13 évesen. Maga a gondolat igazságtalansága fájt gyerekként is.

FlybyWire 2009.06.16. 16:53:13

@Kopi3.14: a rendszernek köze volt ahhoz, hogy a családok együtt tudtak maradni?
Ez meg milyen marhaság, már bocs?

A család két ember feladata.
Ha valamit befolyásolt a komcsizmus, az a régi, hagyományos családrendszer szétverése volt, amikor is a feleség ott volt a sok gyerekkel, a férj pedig eleget keresett, hogy eltartsa a családot.
A szocik viszont ész nélkül nyomták a feminizmust, minden nő menjen ugyanazokra a munkákra, dolgozzon minden nő ugyanúgy.
Ha valami, ez csak rontott a családokon.

gentry 2009.06.16. 16:53:29

@Kopi3.14:
De ez egy az egyben megállja a helyét. Életem felét a Kádár rendszerben éltem, de én semmi azaz SEMMI pozitívat nem találtam/találok benne.

Kopi3.14 2009.06.16. 16:55:34

@xstranger: sajna ebben nem vagyok meggyőződve, az általános mentalitás miatt, hogy ha tíz évvel korábbról lenne szó, akkor jó lenne most. A külföldre meneteles dolog pedig ja. kiegészítve, hogy sokan akik kellenének a külföldnek nem mennek, a kezdő lehetőség hiányában, mert sem ismeretség, sem munka, sem segítség lakás terén a kezdeteket tekintve nem várja őket.

FlybyWire 2009.06.16. 16:56:31

@Kopi3.14: mellesleg, nekem otthon is mindig 8/9 órás volt a melóm, az életben nem túlóráztam (max ha megfizették jól.)

Ez az otthoni 10-12 óra meló kicsit túl van lihegve. Ha valaki saját döntéséből van bent ennyit, vagy ha a főnök csak "utal" rá, ő meg szó nélkül bevállalja, annak ne sírjon a szája. Tessék szépen fellépni ellene (mindenkinek, mindenhol), és akkor el lehet kerülni a multik által előszeretettel észrevett és alkalmazott lehetőséget a bérrabszolgaságra).
Mert bizony ezt nem ők találták ki, hanem az itteni szolgalelkű alkalmazotti réteg (már aki ugye) engedtethette csak meg, a mindenbe beletörődő és pincsiként felfele nyaló viselkedésével.
De ez már eléggé off...

gentry 2009.06.16. 16:56:41

@FlyByWire:
A buli részhez - na ezért kell nekem huszonévesekkel haverkodnom. :) Pontosabban a haveri körben van néhány velem egykorú arc is, de ők mind egyedülállók, szóval a partyzgatás nem az idő előrehaladtával, hanem a gyermekvállalással ér véget.

FlybyWire 2009.06.16. 16:58:22

@gentry: Nyilván egy huszonX éves ember hitelesen magyarázza, hogy miért volt jó az a rendszer, amiben max 3-5 évet élt...
Egy kisgyereknek persze hogy a szép karácsony a lengyel műlegóval marad a szép emlék 1985ből, meg anyuapu együtt ült a fánál.

Azt persze anyuapu is már rég elfeledte, hogy mit éreztek a határon, meg amikor a rendőr igazoltatatta őket...

FlybyWire 2009.06.16. 16:59:09

@Kopi3.14: szerintem is érdemesebb pár évet otthon lenyomni, és utána kijönni szintén pár évre. Ez kizárólag hasznot hajthat.

Kopi3.14 2009.06.16. 17:02:43

@FlyByWire: vidéki senkiként emmit nem tapasztaltam a szabad mozgás hiányából. Ja, de, egyszer találkoztunk határőrrel a jugó határnál, aki modnta nagyon ne bóklásszunk, mert itt a határ. Egyik iránybe erdő, másikba vetés, na az más jugó terület volt. Meszebb meg nem vágytunk.
Miért marhaság? A kapitalizmusba átlépés nem verte szét a családot méginkább? Nézz körbe milyenek lettek a családok azóta, ahol a szülő a megélhetésért már n-edik állást vállal, vagy átvert módon hat óára bjeelntve kell tíz órákat dolgoznia, avagy választhatja a munkanélküliséget. Remek dolog, és segíti a család együttlétét.
Régen egy fizuból el lehetett tartani a családot? Merre éltél, miylen környezetben? A földműveseknek egyáltalán nem lehetett eltartani a családot egy keresetből, ott bizony a nőnek is dolgoznia kellett. Ahogy a cselédség sem votl elég. Mennyi cseléd dolgozott korábban, a régi szép megboldogult horty rendszerben, esetleg előtte, akinek otthon volt gyereke, miközben a férje valahol gyárban, földeken húzta az igát?
gentry: a környezetedben a kaptilizmussal nem lettek idegesebbek, türelmetlenebbek, a másikra kevésbé figyelőek az emberek? Az enyémben de. Ennyiben, hogy lasabb volt az élet, nem kellett annyit rohanni jobb volt az a rendszer.

gentry 2009.06.16. 17:04:46

@FlyByWire:
- :))))

- Nekem a határon a mai napig minden egyes alkalommal felmegy a pulzusom, pedig nincs semmi takargatnivalóm, pedig most már meg sem kell állni és mégis. És ugyanez van akkor is, mikor rendőrt látok. És én csak kamaszként és fiatal felnőttként éltem a Kádár rendszerben, akkor amikor az már tényleg puha diktatúra volt!

xstranger 2009.06.16. 17:07:14

@Kopi3.14: A kulfoldre meneshez egyik se kell az altalad emlitettek kozul. Csak viszonylag jo nyelvtudas es egy repulojegy. Ne felejtsd ez itt nem Magyarorszag. Ismeretseg nelkul is lehet munkat talalni foleg ha latjak rajtad hogy akarsz dolgozni. BTW a magyarok kifejezetten jo munkaeronek szamitanak mind a melos mind a fehergalleros helyeken. Akkor lehet megse az egyen hanem a rendszer rossz? Vagy csak siman felulreprezentaltak ezek az emberek a kivandorlok kozott?

xstranger 2009.06.16. 17:07:51

@Kopi3.14: A kulfoldre meneshez egyik se kell az altalad emlitettek kozul. Csak viszonylag jo nyelvtudas es egy repulojegy. Ne felejtsd ez itt nem Magyarorszag. Ismeretseg nelkul is lehet munkat talalni foleg ha latjak rajtad hogy akarsz dolgozni. BTW a magyarok kifejezetten jo munkaeronek szamitanak mind a melos mind a fehergalleros helyeken. Akkor lehet megse az egyen hanem a rendszer rossz? Vagy csak siman felulreprezentaltak ezek az emberek a kivandorlok kozott?

gentry 2009.06.16. 17:08:23

@Kopi3.14:
Felgyorsult az élet, de ennyi áldozatot megér az, hogy vége lett a szocializmusnak. És ez a rohanás nem feltétlen a kapitalizmus bűne, különsösen nem a demokráciáé.

gentry 2009.06.16. 17:09:26

@Kopi3.14:
Felgyorsult az élet, de ennyi áldozatot megér az, hogy vége lett a szocializmusnak. És ez a rohanás nem feltétlen a kapitalizmus bűne, különösen nem a demokráciáé.
Ja, és a középkorban még kevésbé rohantak az emberek. Akkor az még jobb rendszer volt?

Imbolygó Hollander 2009.06.16. 17:10:41

@FlyByWire: "Ez az otthoni 10-12 óra meló kicsit túl van lihegve."

Attól függ, hogy hány munkahelyed van összesen.

Kopi3.14 2009.06.16. 17:12:53

@FlyByWire: vagy alkalmzzák hat órára, és közben kell nyolc-tíz órát benn lennie. Nem kitaláltam, kedvesem anyja csak ilyen munkát talált most, hoszas keresgélés után. S itt is könyvecskéznie kell, nem normál alkalmazot. A munanélküli járadáknál, ill annak hiánától jobb, úgyhogy választani túl sokat nem tud.

Legója kinek volt? Nekem max építőkockám, fából. apám azóta is emlegeti. S sem ő, sem anyám nem járt legnyelben sem, apám egy alkalommal szovjeteknél, meg egy alkalommal a cseheknél, és kész. Lengyel kirándulás, onnan bármit is hozni? Max amit az otthoni piacon megkaptunk az ide érkezett lengyelektől.

külföld: szerintem midnegy mikor megy ki az ember, de teljesen vabankra nem szabad. Vagy lakás, vagy meló legyen biztosan. A lakás egy havernál meghúzza magát is bőven jó. S legyen pénze az emberenk minimum három-hat hónapra bevállalnji a munkakeresést ilyen esetben is. Ha nincs fix munka. Amennyiben az van, akkor könyebb mocorogni, s kevesebb felhalmozással is bele lehet vágni.

margaritt 2009.06.16. 17:15:46

Xstranger:
"Ugye 10 evesen nem a csaladfenntartas a gyerekek legnagyobb problemaja meg a politikai szolasszabadsag.."


Nem, de én nem is a szólásszabadságról beszéltem, és azt sem mondtam, h a tízévesek a családfenntartásról beszélgetnek. De azért egy tízéves is megérzi a különbséget a relatíve jólét, a létbiztonság és az éhezés között. Ugyanúgy, mint azt, ha apu-anyu stabil munkahelyéről az utcára kerül, és 40-50 évesen kilincselhet állásért.

Tiz evesnek lenni minden rendszerben jo ha van eleg kakao es egy focilabda."

Igen, de a mostani kisiskolások megdöbbentően nagy százaléka mélyszegénységben él. Értsd: ha nem lenne iskola, nem is álmodhattak volna se kakaóról, se focilabdáról, mert nem tudnák, mi az.

Tegyük fel, h egy rendszerváltáskor 10 éves most tanítónőként dolgozik - szerinted nem hasonlítja össze a saját gyerekkorát a mostani gyerekekével?

bz249 2009.06.16. 17:18:46

@gentry: még azt se, hogy a Kádár-rendszerben sokkal fiatalabb voltál? :D

Kopi3.14 2009.06.16. 17:20:56

@gentry: szerintem a felgyorsulás, rohanás a kapitlizmus miatt lett. Adig szépen elvolt a nép a langyban, komolyabb munkamennyiség csak a szthanovista felajánlásokkor volt, meg a mezőgazdaságban aratáskor, de a nyolc órás műszak az nyolc órás volt. Aztán átmenet nélkül nyakunkba szakadt a kapitlizmus, ahol a gátlástalanabbja egyből táptalajra lelt, s a maradékot szépen kihasználta, szociális érzékenységét meszire hajtotta. amit láttam, multik termelőiparban teljesen kultúráltan dolgoznak, még szakszervezet is lehet, azokat komolyan veszik, ellenben a magyar vállalkozó az alkalmazottján ott spórol, ahol tud, bejelentés, kifizetés, foglalkoztatás, munkaidő, stb. területén. Aímg "erős" állam felügyelte a foglalkoztatást, addig ez sem volt probléma.

Másik megközelítése. Az üzletek nyitvatartása vasárnap. Régebben nem volt, mostanában meg ami nincs nyitva varásnap este tízig, az nem is igazi bolt, üzlet. Németeknél egyszer kellett megjárni, hogy csak döner volt varásnapi kajának, mert mást nem lehetett venni a környéken. A vasárnap nem arról szól, hogy rohanjunk egyik üzletből a másikba vásárolni midnen vackot, akkor kirándulni, pihenni, együtt lenni lehet.

középkori még kevésbé rohanás: őszintén nem bánnám, az lenne a tempó manapság is.

bz249 2009.06.16. 17:25:34

@Kopi3.14: ez a vasárnapi nyitvatartás ez egy magyar hülyeség eddig sehol nem láttam, hogy ilyen lenne... emiatt a kapitalizmust (ami máshol is van) hibáztatni az khmm minimum csúsztatás

xstranger 2009.06.16. 17:27:10

@margaritt: nem erzi meg a kulonbseget, mert nem tudja felfogni az eletet olyan szinten. Ezt lathatod pl egyetem/foiskola valasztasnal. A diploma megkapasaig a fiataloknak SEMMIFELE perspektivajuk nincs a jovojukrol. Egeszen huszoneves korig nem erdekli oket ez a tema. Most akkor ne mondd hogy tiz evesen tobbet ertenek meg belole.

Sarkitsuk le a problemat objektiven. A ciganyoknal tobb a gyerek es ok elnek melyszegenysegben. A nem ciganyoknal sokkal jobb a helyzet. Nezd meg az atlagbert es oszd el egy atlagos csaladmerettel. A munkanelkuliseg se 60% raadasul a ciganyokat jobban sujtja tehat a magyaroknal megint jobb a helyzet.
A cigany kerdes termeszetesen megoldasra var, de ne kezeljuk a statisztikak alapjan egesz Magyarorszagot mint egy homogen egyseget.

Kopi3.14 2009.06.16. 17:30:50

@bz249: létezik máshol is, USA, Mexikó. Mexikói kollégám sírt, hogy vasárnap vannak a nagy vízen túl a legnagyobb akciók, itt meg semmit nem lehet venni olyankor. Tulajdonképpen a nagy szabadság s e téren is a nagy nyitás, üzlet, s profitorientáltság bizony a rendszerváltoztatásal jött be az országba. Azóta olyan a rendszer, amilyen, hogy úgy fogalmazzunk szar. Ez nem a vegytiszta kapitalizmus hibája, ahogy a vegytiszta szocializmus is lehetne jó dolog, de sajnos egyiket sem ismerhetjük meg, az emberi tényező midnktőt megismerhetetlenné teszi.

margaritt 2009.06.16. 17:34:43

@FlyByWire: igen, utáltad a szocializmust, és istenítetted a a nagy Nyugatot! Igen, akkor ez volt a divat. Jó cuccaik voltak, finomak voltak a csokijaik. Szép, tiszta volt a WC.

És van arról fogalmad, h mostanában mi megy az általános iskolákban?

A szocializmusban láttál éhező gyerekeket? Mit gondolsz, ma a többség hány hetet tud Ausztriában nyaralni, amikor a létminimumhoz is kevés a jövedelmük?

Evil One 2009.06.16. 17:36:03

@xstranger:
Marhaság. 10 évesen már frankón tudtam, hogy mennyit kell havonta fizetnie a családnak és mennyi a bevétel. Ha az ezzel kapcsolatos problémák napi szinten jelen vannak, a gyerek is tanul belőle.

arrogancia 2009.06.16. 17:36:10

Feketén foglalkoztatottak: nyilván nem árulja el mindenki.

FeroxX 2009.06.16. 17:46:37

"szerelmesek lennének, álmodoznának és irreális terveket szőnének a világbéke elérésére, szórakoznának, kalandokat keresnének, utaznának, élveznék az életet,"

kedves posztíró.. talán azért nem, mert nincs rá pénz ? nincs pénzed nem kellesz senkinek, nincs pénzed mire föl álmodozol ? nincs pénzed, hogy szórakozol ? nincs pénzed, hogy utazol, élvezed az életet ? stb

welcome to capitalism, elméletben mindent lehet, gyakorlatilag lófaszt se ha nem vagy pénzes.

FeroxX 2009.06.16. 17:49:01

egy személyes példám szerintem pl jól jellemzi a dolgot, bár én félárva vagyok ami azért nem "átlago", bár a faterom alkoholizmus miatt halt meg, ami mondhatni népbetegség Mo-n.. na mind1

szal pl az álmaim (zenélés) miatt elterveztem, hogy nyáron összeszedek egy 7 húros Ibanez-re. Tök jól kiszámoltam a dolgot, hogy őszre meg is legyen, de anyám közölte, hogy mivel olyan adósságspirálba került, hogy félmilla van a nyakán, ezért fizum felét oda kell neki adnom.. bumm nesze neked "álom".

Evil One 2009.06.16. 17:55:16

@FeroxX:
Ez azért így nem teljesen igaz. Persze, pénz az kell mindenhez, kérdés, mit tekintesz "mindennek".

Void Bunkoid 2009.06.16. 17:59:42

Hihi :) naugye. A külföldiek (lásd már a nevében is"stranger") nekiállnak itten bomlasztani :)

A 12 évesen ausztriai nyaralással és elámulással és hogy utána mekkora fos volt itt, már egyszer írtam valami régebbi hasonló posztba. Az emberek a rendszerváltással magukat húzták le a klotyón, mert a sok NAGYON buta ember (mondjuk ez speciel tényleg a Kádár-rendszer "bűne" vagy "elnyomása" volt, tüzetesebben nem lehetett tájékozódni a Nyugatról) simán elhitte, hogy a Nyugat az aktatáskáknyi dollárból, finom csokiból, dzsokijúingos viszkivedelésből, főhelyre kitett méretes csöcsökből és gondtalan dolcsevita beleszarásból áll.

A Nyugat pedig PONT ugyanúgy görbe tükröt tartott, mint a kommunizmus a Nyugatnak. A fent emlegetett cuccokat igenis keményen reklámozták, és szivárogtatták keletre, ezzel is lefertőzve a fenenagy szabadság iránt vágyó proliknak. Csak éppen azt sem reklámozták sehol, hogy a szabadság érvényes a munkaadókra is, akik szabadságjogukat gyakorolva minden különösebb szégyenérzet nélkül két percen belül úgy rúgják ki az embert a munkahelyéről, hogy a lába sem éri a földet, valamint azt sem reklámozták, hogy a piacgazdaság, meg a magántulajdon túltengése kb azt is eredményezi, hogy az ilyen típusú állam adminisztratív, és nem gondoskodó állam. Azaz az ilyen típusú államot általában EGYÁLTALÁN nem érdekli, hogy neked nincs két éve munkahelyed, valamint épp négy napja nem ettél semmit.

A kapitalizmus nagyrészt az egyenlőtlen elosztásról, valamint az öngondoskodásról szól. A Kádár-rendszer állampolgár s*ggét kinyaló állami támogatórendszere a leginkább vonzó a mai - tisztelet a kivételnek - semmirekellő ifjúság számára. Ugyanis NAGYON sokan tudják magukról, hogy sokszor még késő huszonéveikben sincs fogalmuk sem arról, hogy mit akarnak kezdeni az életükkel - nem is értenek semmihez sem -, és annak is bizton tudatában vannak, hogy egy jelenlegi trendet követő rendszer alatt ha egyedül maradnak, akkor pillanatok alatt hajléktalanná válnának.

Na ezé' vonzó a kádárrendszer még azoknak is, akik nem éltek benne. Mert k*rva soknak volt hasonlóan semmirekellő egyik/mindkét szülője is, viszont - az államnak köszönhetően - fel tudták nevelni őt, és viszonylagos létbiztonságban éltek. Most meg ő nem tudja ugyanezt megcsinálni, és nem látott otthon sem olyan példát hogy igenis dolgozni, meg küzdeni kell, minek, hát ott az ÁLLAM, majd az segít. Többek között ez a hozzáállás az oka annak is, ami most itthon van, meg annak is hogy azok vezetik az országot most is, akik...

Void Bunkoid 2009.06.16. 18:06:06

flybywirenek meg - ha 12 évesen csak úgy Ausztriában tudott nyaralgatni hetekig minden további nélkül - valószínűleg megyei párttitkár vagy tanácselnök volt az apukája :P

arrogancia 2009.06.16. 18:08:50

A Gyorsjelentés munkaerőpiacról szóló részét eléggé jól ismerem, mintegy betűről betűre, és egy szóval sincs benne olyasmi, hogy az iskolába járó magyar fiatalok majd mindegyike külföldi munkavállalásban gondolkodik. Olvasd el alaposabban. Nem a cikked mondanivalójával szeretnék vitatkozni, csak azért tartom fontosnak erre fölhívni a figyelmet, mert szerintem az országban az egyik legnagyobb gáz ez, hogy félszakértelemmel, félinformációk alapján, félolvasottan mondják meg az emberek a tutit állandóan (lásd a féltudású ország vagy mi az indexen). Kis túlzással: én azt gondolom, hogy senki nem direkt kúrja el, hanem ezért. Mert semmit nem olvas, gondol és hallgat végig, mert némi tudás megszerzése után azt gondolja, ő most már mindent tud, és az új információkra már nem is figyel oda rendesen. Nem mondom, hogy te ilyen vagy, Caracalla, vagy hogy bárki más ilyen, de sajnos gyakran viselkedünk így, jelen esetben pl. te is.
Merő jószándékból mondom: Ha alaposan elolvasnád és utána nyilvánítanál véleményt, lenne rá esélyed, hogy véleményformálásoddal hozzájárulj az ország jobbátételéhez. Így azonban sajnos jó esélyed van rá, hogy ugyanolyan butaságok terjesztőjévé válj (még ha a jószándék is vezérel), mint azok, akik a közelmúltban elkúrták, és ezt a szép tevékenységet még most is folytatják. Lehet, hogy néha véletlenül jót mondasz, de az csak a szerencsének köszönhető. (Egyébként ha nem is állítom, hogy minden elkúró jószándékú, de elég sok az. Sok elkúrót láttam már közelről. :))
Nem akarlak bántani, nagyon örülök, hogy ilyen publicitást kap ez a dolog, de tényleg igazán nagyon fontosnak tartom, hogy az ország jobbá tételéről szőtt álmainkat, terveinket tényekre, ne pedig (puszta lustaság miatt csak félnek maradó) félinformációkra alapozzuk.
Még egy szót a fiatalok társadalmi-gazdasági közérzetéről: a válság kitörése után pár héttel kezdődött a kérdezés. Sajnos már soha nem fogjuk megtudni, hogy mondjuk egy hónappal korábban mit mondtak volna, pedig tényleg érdekes volna.
A címe pedig nem Fiatalok, hanem Ifjúság2008, de ez már tényleg csak színtiszta kötözködés.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 18:15:02

Azt nem értem, hogy a sok fiatal ki menne. És mire alapozva? Mihez értenek? Mert kint nem bölcsészekre és kismillió kommunikáció és istentudja milyen szakos embert várnak. Mérnököt és szakmunkást.

Void Bunkoid 2009.06.16. 18:25:52

@molnibalage: a bölcsészek nem szakembernek mennek ki, hanem bébisintérnek, mosogatófiúnak meg pizzafutárnak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 18:30:58

@Void Bunkoid: Ahhoz meg nem kell diploma, hogy ilyennek kimenj...

irrelevant 2009.06.16. 18:31:51

Itthon élek. Nem igen fogok elmenni. De mi a túróból utazgassak, meg kalandozzak, meg szövögessek álmokat ha nincs lóvém? Honnan jöttél, a Marsról?

A Magyarországnak nevezett túlélőhorror számodra ilyen romantikus? Húzd ki a fejed a homokból és nézz körül a valóságban!

Void Bunkoid 2009.06.16. 18:32:32

@molnibalage: nem hát, de mivel kis hazánkban ingyen osztják a diplomát (szavazott is róla az ország okosabbik fele ugye...), sőt még ösztöndíj és hitel is jár mellé, és még 5-6-7 évig nem kell elmenni dógozni, ezért most divat kom. meg bölcsész szakokra menni...

Delinquent 2009.06.16. 18:35:38

@Void Bunkoid: Nagyjabol vegigporgettem a kommenteket, neked voltakeppen mi a problemad a kulfoldre koltozott magyarokkal? Sok magyar valoban pizzafutarkodik, de legalabb megtanul angolul, es kicsit kimozdul a mo-i agoniabol. A bolcseszdiplomanak en sem latom sok ertelmet, foleg anyagi szempontbol nem, de ez nem az o hibajuk hanem a rendszere.

Delinquent 2009.06.16. 18:36:35

@Void Bunkoid: Nagyjabol vegigporgettem a kommenteket, neked voltakeppen mi a problemad a kulfoldre koltozott magyarokkal? Sok magyar valoban pizzafutarkodik, de legalabb megtanul angolul, es kicsit kimozdul a mo-i agoniabol. A bolcseszdiplomanak en sem latom sok ertelmet, foleg anyagi szempontbol nem, de ez nem az o hibajuk hanem a rendszere.

Kopi3.14 2009.06.16. 18:41:25

@Ifj. monarchista: az ember magyarságtudatád, identitását nagyban képes erősíteni a külföldön töltött idő...

Void Bunkoid 2009.06.16. 18:59:26

@Delinquent: az, hogy elmehetett volna külföldre pizzafutárkodni 18 évesen is, és nem partizott volna még 5-6-7 évig állami finanszírozásból - azaz többek között az én (meg a tiedből is!) befizetett adómból, asszem én is eltudtam volna verni azt a pénzt egy pár kocka sörre vagy éppen házfelújításra...

bz249 2009.06.16. 19:12:24

@Void Bunkoid: Dunába lövés? Vagy valami egyéb civilizált módszer, amivel meg lehet szabadulni ettől a sok seggfej fiataltól, aki a te adódból élősködött. Sőt igazából csecsemőként kéne falhoz csapni őket... ilyenkor örülök, hogy, ha bármi értelmeset fogok csinálni, abból egy fillér adó nem fog visszamenni Magyarországra.

Ivanhoe 2009.06.16. 19:17:07

Vagy nem tudtad volna elverni, tekintve, hogy leadózod, értsd: MINDENKÉPP befizeted akaratodon kívül, azt már az állam dönti el, hogy mire költi (sajnos). Jó eséllyel diploma után néhány évet még itthon töltenek gyakorlat- és tapasztalat szerzés céljából, annyi idő alatt a rájuk fordított pénz nagy részét visszafizetik adó formájában. Akinek meg az bassza a csőrét, hogy nem lesz aki fizesse a drága kis nyugdíját az durván bebukta. A mostani 20 és 30 közöttiek nem valószínű, hogy fognak nyugdíjat kapni, vagy csak nagyon minimálisat, ezért érthető, hogy ők se nagyon akarják a most nyugdíjba vonulók nyugdíját.
Egyébként minek is maradjanak itt? Teljesen mindegy ki milyen állást tölt be, ha nem nyal repül. Teljes a létbizonytalanság. Míg máshol az autó egy eszköz addig nálunk sajnos életcél, lakásról ne is beszéljünk, és most még azt a kevés szocpolt is megvonják, amiből a mostani 40-esek jó eséllyel részesültek.
És akkor ezek után még legyen gyerekük? Ilyen fizetések mellett? Aki gyerekvállalásra adja ma mo.-n a fejét az vagy nagyon merész, vagy nagyon bolond. Inkább kimennek külföldre. Lehet, hogy többet kell dolgozniuk, de legalább van biztos megélhetés, és becsületesen fel lehet nevelni egy gyereket. Én is ebbe a korosztályba tartozom, és összes ismerősöm ki akar húzni, függetlenül attól, hogy mérnök vagy ápolónő. És nem azért mert utálunk ebben az országban élni (itt van a család, a barátok), hanem mert a jövőnket kilátástalannak látjuk függetlenül attól mennyit gályázunk. Nem látunk esély arra, hogy életünkben ez valaha is megváltozna, addig biztosan nem, amíg a rendszerváltásból maradt élősködők ki nem halnak (legyen az politikus vagy cégvezető) erre pedig még jó ideig nem látunk esélyt.

Delinquent 2009.06.16. 19:18:51

@Void Bunkoid: Ugyanakkor van egy masik aspektus is, megpedig az, hogy pl romaniaban evente tobb milliard eurot kuldenek haza csaladjaiknak az emigransok. Nem tudom hogy magyar viszonylatban mekkora ez a szam, nyilvan kisebb, de gondolom nem egy elhanyagolhato osszeg...
Masreszrol par ev utan a legtobben ugyis hazamennek, friss es hasznalhato nyelvtudasukkal versenykepesebbek lesznek a munkaeropiacon. Nem beszelve arrol hogy a fogyasztast is porgetik az euroikkal. Szoval ugy gondolom hogy nem feltetlenul a kulfoldon eloket kene ezzel tamadni.

Ivanhoe 2009.06.16. 19:20:09

Bocsánat az íráshibákért és a szóismétlésért, hirtelen felindulásból írtam.

ördög_ (törölt) 2009.06.16. 19:40:12

Sziasztok, van valakinek Olaszországból vagy Franciaországból tapasztalata?

Void Bunkoid 2009.06.16. 19:44:13

@bz249: nem, például TANDÍJ bevezetése. Amit a már előbbi posztomban írtam, hogy nagyban elutasított az ország szavazóképes polgárai egyharmadának nagy része egy népszavazáson. Mindjárt nem lenne kedve minden jöttmentnek egyetemistának állni.

Ja, hogy jaj és mitcsináljuk a nép szegény fiával, aki okos, de nem tudja megfizetni? Erre valók az ÖSZTÖNDÍJak, amikkel bekerülhet és mintegy "államilag finanszírozva" tanulhat - de ehhez úgy kell teljesítenie.

Az aki meg nem teheti meg, de amúgy sem lenne egyetemre való, az meg menjen mondjuk pizzafutárnak Liverpoolba.

Void Bunkoid 2009.06.16. 19:48:04

Tehát nem a Dunába lövetném a fiatalokat, mindössze annyit, hogy jelenleg "vízfejnek" minősül a felsőoktatási képzés, és gyakorlatilag a mai felsőoktatásban tanulók - sajnos nincs konkrét adatom, csak így ránézésre, szoktam ilyen helyeken járni - több mint fele melegedni/a tökét vakarni/sörözni/csajozni-pasizni/partizni jár egyetemre-főiskolára. Na az ilyenek legyenek szívesek akkor mindezt a saját zsebükből finanszírozni, ne az enyémből.

bz249 2009.06.16. 19:55:00

@Void Bunkoid:

1.) Magyarországon állam bácsi szabja meg, hogy milyen helyre mennyi államilag finanszírozott embert lehet felvenni... ha ott a kezemben a nagy piros potméter, akkor ne tessék népnevelni meg öngondoskodásra bíztatni meg ilyenek, hanem azt kell mondani, hogy idén csak 5db szláv-filológust képzünk és pont

2.) A bölcsészképzés rettenetes olcsó: egy nagy hodály kell hozzá, egy tábla, 200 szék, egy tanár és némi kréta

ezzel szemben a mérnök, ttk, orvos képzés drága, mert a hallgatónak kiscsoportos labor és drága műszer/vegyszer...stb. kell

3.) boldogabb lennél, ha abból a 5-10millió forintból visszaszedett volna az állam mondjuk 1milliót... jobb lenne a kis lelkednek?

vagy azt szeretnéd, hogy a tényleges képzési költséget fizesse mindenki-> ekkor még több kommunikáció, büfé, ruhatár szakos lesz, mert az az olcsóbb

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.16. 20:23:22

A pici (political incorrect institut, a továbbiakban: pici),
napokban lezajlott, rádiótelefonos statisztikai felmérésének eredményeiről szeretnénk beszámolni.

A felmérés nem reprezentatív, mivel egy db. rádiótelefon
adatait használtuk csak fel. Telefonálnunk sem kellett, hiszen csak egy dologra voltunk kiváncsiak: a foglalkoztatotsági mutatókra.

189 személyt vizsgáltunk, ennyi név szerepel ugyanis
a memóriakártyán. Ebből:

nyugdíjas: 4 sz.,
rokkantnyugdíjas: 1 sz.,
tanuló: 7 sz.,
legális munkahellyel rendelkezik: 88 sz.,
(ebből 11 bejelentett munkahellyel rendelkezik,
a többi vállalkozásban, Kft.-ben, Bt.-ben adózik : )
feketén dolgozik: 81 sz.,
hivatal: 3 db.,
beazonosíthatatlan: 5 sz.

(Az adatrögzítő 39 éves, budapesti, szellemi szabadfoglalkozású férfi.)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.06.16. 20:26:40

Kimaradt a rendszeres, illetve alkalmi szociális segélyben
részesültek száma. Két nevet találtunk, ahol ez a múltban esetleg szóbakerülhetett, de a jelenlegi helyzetről nincs pontos információnk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 20:37:33

@Void Bunkoid: Azért az az "ingyen" azért elég erős kifejezés szerintem. Az, hogy nincs tandíj az nem azt jelenti...

Diákhitelt tényleg csak akkor vettem fel mikor elfogyott a pénzem és tönkrement a számítógépem, dolgozni meg kellett egyetem mellett is...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 20:43:09

@Void Bunkoid: Aha, persze...

Én és két tesóm mind diplomások vagyunk (BME gépész, építész és egy BMF programozó)., Mind a szakmában dolgozunk. Tandíj mellett esélyünk nem lett volna, mert nem tudták volna a szüleink finanszírozni. Így is elég meredek volt...

Caracalla 2009.06.16. 21:14:09

@arrogancia: 53. oldal közepe, tény, hogy csak az interjúalanyokra vonatkozik, nem a teljes mintára.

Kopi3.14 2009.06.16. 21:41:38

@molnibalage: erre lett volna az ösztöndíj rendszere.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 23:11:42

@Kopi3.14: Vicc ösztöndíak voltak már akkor is. Most számszerűleg annak is kb. a 50-60%-vam annak ami 2001-ben! Ez 0. Sörpénz.

Még szerencse, hogy otthonról jár be mindegyikünk. Képzeld el, ha 3-an lettünk volna koleszosok...

Kopi3.14 2009.06.17. 00:13:58

@molnibalage: fizetős oktatás mellett az ösztöndíj is más lett volna. Egyébként a BME-n KSK-n nem voltak roszak a pénzek, mé úgy sem, hogy 70% kapott, s kettestől adták.

___________________________ (törölt) 2009.06.17. 00:22:32

Néhány gondolat: azt gondolom, hogy a fiatalok jó részének nem a pénz, hanem az általános hangulat, viszonyok, feltételek (ld. munkahelyi terror blog) a fő problémája.

Meg lehet itt élni nyelvtudással, piacképes diplomával, pár év tapasztalattal, amibe persze eleinte nehéz belekerülni - én 9 hónapig kerestem 2002-ben a főiskola után állást - de egyszer majd sikerül, és utána meg lehet.

Sokkal komolyabb probléma a stressz, ami sokmindenből jön, pl. irigykedésből, pl. gátlástalan cégvezetőkből, akik irreális határidőket ígérnek be stb.
Válasz erre Moderál

___________________________ (törölt) 2009.06.17. 00:26:03

@gloire: mivel kevés az esélye, hogy ők a memóriakártyádra kerüljenek, ritkán jársz Ózdra barátságokat kötni, megértem :))

De egyébként szvsz jó a kommented, jellemzi a helyzetet.

Void Bunkoid 2009.06.17. 08:38:57

@Shenpen: na ez pl igencsak igaz. A stressz tényleg bombázza a népet már fiatalon is, esetleg már a középiskolákban kellene különféle stresszkezelő foglalkozásokat, tréningeket vagy valami alapvető pszichológiai ismeretek jellegű órát tartani, mert amúgy meg a fiatalok stressztűrése leginkább kritikán aluli. A legtöbbje elvégez valamilyen főiskolát/egyetemet, és fel van háborodva, ha nem veszik fel nemhogy azonnal, hanem még akár 2 év múlva sem projektmenedzsernek meg gazdasági igazgatónak meg egyéb ilyesminek, így dérrel-dúrral, hangosan deszarezazországozva elindul külföldre - ugyanúgy geccsölni. Attól, hogy abszolútértékét nézve kint jobban lehet keresni mosogatással, mint itthon, még ugyanaz a könyékig zsírbantocsogós, koszos, semmiféle főiskolai végzettséget nem igénylő "rangon aluli" meló. Ennyi erővel itthon is maradhatott volna, itthon legalább nem fenyegeti az a veszély, hogy melóból hazafele belekötnek, csak azért, mert külföldi, ja és itthon sokkal szebbek a csajok mint bárhol :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.17. 09:59:01

@Void Bunkoid: Ruppótlanul elég nehéz csajnozni hosszú munkaidő mellett a szülői fészekből...

Vidéki 2009.06.17. 10:02:58

A régi marxista teória szerint a lét határozza meg a tudatot.

Az a sajnálatos helyzet, hogy a rendszerváltás óta a foglalkoztatottság másfél millióval csökkent, már hét éve stagnáló trend jellemzi.

Azok akik kiszorulnak a munka világából (vagy ez a veszély fenyegeti őket), ezt a helyzetet nem tekintik pozitívnak, érthető a nosztalgiájuk egy teljes foglalkoztatást ígérő rendszer iránt.

arrogancia 2009.06.17. 10:28:50

@Caracalla: Így van, és ez nagyon fontos különbség. Nyilván nem lehet odaírni a fókuszcsoportok elemzésének minden mondata elé, hogy "A fókuszcsoportos kutatás - ami nem reprezentatív módszer - tanulsága, hogy ...".
A végeredmény, a lényeg: Nem igaz, hogy majd' minden iskolás külföldön szeretne dolgozni. Amit leírtál, az nem igaz.
Őszintén szólva kicsit meg vagyok döbbenve, hogy nem azt válaszoltad: "de fasz vagyok, elnéztem, bocs". Nem is megdöbbenve vagyok, hanem elég szomorú.
Ha valakit az igazság is érdekel, nemcsak a saját elméletét alátámasztó (nem)tények, akkor elárulom: Az összes (bármilyen) iskolába járó 38 százaléka mondja, hogy szeretne majd külföldön tanulni (ez elég messze van a majd' mindegyiktől). A szakmunkásba járók 35, a felsőokt.-ba járók 41 százaléka.

arrogancia 2009.06.17. 10:30:17

... külföldön dolgozni természetesen, bocs.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.17. 18:30:45

@Kopi3.14: Ez így igaz, de a hivatkozott írásban én éppen arról értekezek, hogy sajnos azok nagy része, akik elmennek, soha nem is akarnak visszatérni (ne így legyen!).

___________________________ (törölt) 2009.06.17. 18:57:47

@Kopi3.14: "A skandinávokat felviláosítanád róla, hogí nem működőképes, amit csinálnak?"

Nem kell, tudják. Svédországban már a kilencvenes években Carl Bildt[1] és a Mérsékelt Párt alaposan visszavágták az állam méretét, és mostanában jön elvileg egy újabb hasonló dolog.

Azért működött egy darabig, mert egy II. világháború után a szanaszétbombázott Európában marha könnyű exportilag menőnek lenni úgy, hogy ott régóta béke volt és ezért nem bombáztak szét semmit. Aztán ez az előny elfogy.

Ui. télleg nem működik, nagyon egyszerű oknál fogva: MINDIG figyelni kell arra, hogy a politikai programok mire ösztönöznek. És ha elveszik attól, aki termel, és odaadják anna, aki nem, akkor az a nem termelést ösztönzi, és a termelést visszafogja.

[1] akiről Baroness Thatcher egyszer elengedte azt az aranyköpést, hogy annyira thatcherista, hogy ezért nehezére is esik dícsérni, mert olyan, mintha tapsolva ünnepelné önmagát - LOL :DDD

lighthousekeeper 2009.06.17. 20:53:11

@Saman: Közben NIS azért csak lett, bár kétlem, hogy a parlament elfogadná, amikor sokkal fontosabb dolgok is vannak, mint az ifjúság, ugye. Még a lehangoló kép ellenére sem fog senki beszarni azok közül akiknek kellene, hogy jaj most mi lesz az ifjúsággal. (lásd. még felelős politika)
És persze a NIS sem volt egy diadalmenet, bővebbet itt: ifjusagugy.blog.hu/2009/06/14/nemzeti_ifjusagi_strategia_mese_es_valosag
A Ifjúság2008 gyorsjelentése kijött, mélyebb elemzés azonban nem lesz, ahogy az Ifjúság2000, 2004-ben sem volt. Sőt a határon túli magyar fiatalokról szóló Mozaik kutatás még idáig sem vitte... Minderre ott van az Új Ifjúsági Szemle, amit viszont csak a szűk szakma olvas.
De, hogy ne legyek ennyire negatív talán a szakma, a civilek kikövetelik az ország vezetésétől, hogy méltóztasson figyelni a fiatalokra is. És, hogy ez így legyen mi is tehetünk valamit: www.ifjusagitorveny.hu/

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.18. 13:25:43

@Caracalla:
"Ebből egyrészt persze a gondolkodásuk korlátoltságára lehet következtetni (számomra például elég nehezen értelmezhető a gazdag-szegény ellentét, mondjuk a klasszikus osztályharcos időkhöz képest),"
@FlyByWire: kommentje ( 2009.06.16. 16:49:32) a válasz. Aki gazdag, az lopta (legalábbis Mo.-n). Ez nyomasztó érzés.

Caracalla 2009.06.18. 13:44:27

@peetmaster: ezt így megfogalmazni azért akkor is elég leegyszerűsítő dolog.

___________________________ (törölt) 2009.06.18. 16:19:17

@Caracalla: igen, ebben a formában egy az, de egy picit máshogy megfogalmazva már szerintem stimmelne: a feltűnősködően és ezért észrevehetően gazdagokra gyak. mind jellemző a korrupciós háttér, amelyik meg nem feltűnősködő, azt emiatt nem is annyira vesszük észre.

Úgy értem, aki 15-20 milkás autót akar és tud venni, sokféle választási lehetősége van. Ennek nagy része nem túl feltűnő. Ami feltűnő, az az X5-ös meg az A8-as. Ezt vesszük észre. És ezekre szerintem nagyjából igaz is, amit FBW írt.

A tisztességesen meggazdagodottakat általában nem vesszük annyira észre, nem annyira feltűnőek.

Így ebben a formában van értelme ennek a kijelentésnek: lehet, hogy minden tisztességtelen gazdagra másik kettő tisztességes jut, de az tuti, hogy előbbit százszor jobban észrevesszük, mint a másik kettőt, mert úgy viselkedik, hogy feltűnő legyen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.06.18. 16:37:49

@peetmaster:
"Aki gazdag, az lopta (legalábbis Mo.-n). Ez nyomasztó érzés."
ez még demagógiának is marhaság.

részben igazat adva Shenpennek, olyan ez, mint a közbiztonság: látsz egy gyilkosságot, ezért azt gondolod, hogy borzalmasak az állapotok, holott csak arról van szó, hogy a te környezetedben, számodra túlértékelt az a benyomás.

pont ez a helyzet az un. gazdagsággal. nagyon sok tehetős ismerősöm van, aki becsületes melóval érte el azt, amit. csak őket nem látod, nem szerepelnek a híradóban, nem szomszédaid, stb.

de ha a gazdagságot úgy határozzuk meg, hogy mittomén, 1 mrd huf felett, akkor már persze más a helyzet, de az meg csak pár tucat ember, és ott is van pár (tényleg csak pár) tisztességes.

(off: van egy barátom, filmes látványtervező, 4-5 milla körül keres havonta, de úgy öltözik/néz ki, hogy szíved szerint adnál neki egy 100-ast, hogy vegyen egy kis kenyeret magának.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.18. 22:32:47

@mcs: értem én, hogy igazad van, meg @Caracalla: -nak is, de akkor is, ez egy igen elterjedt vélemény. És kétségkívül sok esetben megalapozott. Egyébként én csak FBW álláspontját tömörítettem kicsit :) meg megpróbáltam a felmérést megmagyarázni, ahogy ő is.
Például itt vannak a politikusok, Mind gazdag, mind lop. Gazdag, lop. Gazdag=lop.
[...I...]
Nekem az lenne az igazi bizonyíték, ha lennének nyíltan vállalt, megismerhető sztorik, hogy ki hogy szerezte. Az állandó titkolózás mindent megmérgez.
Amim nekem van, azzal el tudok számolni. Ha más nem tud/akar, az nem bizalomgerjesztő.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.06.18. 22:51:19

@peetmaster:

nagyon nagy problémája kicsiny hazánknak, hogy mocsokmód hiányzik az átláthatóság. mindenhonnan.

jogos.

___________________________ (törölt) 2009.06.18. 23:53:08

@mcs: igen, ebben sok igazság van. Kevés újgazdag tudja azt mondani, hogy hát abbul, hogy eladtam 13123131231 csalánszüttyesztőgépet az embereknek, itt van e', mind a könyvelésben, leadózva.

mldrv 2009.06.28. 06:48:18

@maxt: lehet már írta vki de nincs időm végigolvasni, és hátha mégsem. most miért olyan nagy csoda, ha eladósodik az ember ha saját lakást akar? nyugaton ez speciel tipikus... vagy albérletbe mész vagy veszel irreális magas áron vmit és jelzálogot nyögöd évtizedekig. mi itt el vagyunk kényeztetve, nagyonsokáig alacsony volt az ingatlanok ára stb. de sztem még mindig könnyebb itthon szerezni lakást, ha kicsit jobb fizetésed van. amúgy asszem még mindig nincs annyi jelzálogos ingatlan itt, mint máshol.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása