EP-választás: a bajuszfaktor

Hadrian VII. I 2009.06.02. 19:35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A június 7-i EP-választás finisében egyre sokasodnak a jól ismert bujtatott reklámok: vagyis a pártközeli hetilapok a hirdetőoszlopokon nem csak magukat, hanem címlapjukkal közvetve kenyéradó gazdáikat bizonyos pártokat is népszerűsítenek. S hogy konzervatív korszak közeleg, mi sem mutatja jobban, mint hogy a liberális Magyar Narancson MDF-zöld háttér előtt Bokros Lajos hirdeti, hogy ők bizony megtörik a kétpártrendszert. (Kár, hogy ehhez előbb saját, létfontosságú szervüket törték meg, nem is kicsit...)

De számunkra most nem ez az érdekes, hanem az, hogy a Magyar Demokrata május 27-i és a Magyar Narancs május 28-i sokkoló címlapjai alapján, úgy tűnik, végre kezd visszatérni a magyar politikába az atavisztikus, tesztoszteron-túltengéses, macsós testszőrzet-fetisizmus, mely annyira hiányzott. A Bajusz végre visszanyeri méltó helyét! Ez látszik 2009 politikai trendjének, s a Fidesz óriási hibát követett el, hogy a kiváló adottságokkal rendelkező Kövér Lászlót nem tette fel EP-listájára - hiába van ott Szájer József, Áder János és Őry Csaba, ők sajnos csenevész, túlgondozott bajszukkal nem rúghatnak labdába.

Mindenesetre mi most összeeresztjük Kövér Lászlót Bokros Lajossal, és döntsön Ön, kinél nagyobb a bajuszfaktor!

 

Mert a férfi politikai ereje a bajszában rejlik: ez könnyen belátható pár példán keresztül. Nézzük meg a két kispártot! Hol is kezdődtek az SZDSZ végzetesnek tűnő problémái? Hát persze, hogy ott, amikor a bajszos Kuncze Gábor visszavonult! Az SZDSZ a bajusztalan Kóka alatt döglődni kezdett, s a szintén bajusztalan Fodor sem tudott javítani a helyzeten. Meggyőző, nem? Persze jogos ellenvetés, hogy nem biztos, hogy Kuncze a bajsza miatt volt sikeresebb - és talán bajusz nélkül is jól kézben tudta volna tartani pártját.

Keressünk hát egy politikust, akinek volt bajszos és bajusztalan korszaka is! Itt van mindjárt Katona Kálmán: bajusszal az MDF 2006-os főpolgármester-jelöltségéig vitte - bajusztalanul pedig nemsokára ki is zárhatják pártjából. Példát kellett volna vennie párttársáról, Csapody Miklósról: Csapody megtartotta a bajszát, és lám, nem is fenyegeti hasonló veszély!

De térjünk vissza Kövér Lászlóhoz és Bokros Lajoshoz! Két politikus, két eltérő karakterű bajusz. A médiában sokat szerepelnek, megszállott rajongóik és kérlelhetetlen utálóik vannak. Megosztó személyiségek: de kik is ők valójában? Az ősi keleti bölcsesség szerint a bajuszviseletükből megtudhatjuk! Rossz természet, magamutogatási hajlam, önbizalomhiány?

"A bajusz bizonyos személyiségvonásokra utal, ugyanis a felsőajak formája és annak környezete jelentős kapcsolatban áll a karakterrel. A közfelfogás szerint a bajusz, a szakállal együtt, általában a férfiasság jelképe. Hosszúsága, alakja kifejezhet büszkeséget, önbizalmat, hiúságot és sok egyéb tulajdonságot. Például az olyan rendetlen bajusz, amelyből a szőrszálak összevissza kiállnak, csekély önbizalmat szimbolizál, a rendezett bajusz esetében ennek a fordítottja igaz.

A régi magyarok előszeretettel hordtak bajuszt, közülük közkedvelt volt a sodrott-, a harcsa-, a tömött-, a kacskaringós- és a kihúzott bajusz. Az indiai szikhek vallása nemcsak a haj, de a szakáll és a bajusz levágását is tiltja.

Bár a kínai hősöket és isteneket rendszerint szakállal ábrázolják, a bajusz viseletét a kínaiak szerencsétlennek tartják, mely balszerencsét hozhat a családra, a rokonokra és a viselőjére. A borotválatlanság a dolgozó osztály tagjaira jellemző, akiknek nincs idejük megborotválkozni, ezért a szőrös arc a kínaiaknál az alacsonyabb státusz jele.

A végénél felkunkorodó bajusz ambiciózus, önmutogató emberről árulkodik. A felfelé pödört bajusz viselője barátságos, szereti, ha igazat adnak neki; a lefelé göndörödő bajusz tulajdonosa nyugodt lélek. A légybajusz többnyire a sznobok megkülönböztető sajátja, míg a vékony bajusz a játékos kedvű világfiaké. A császárbajusz a kedves, joviális emberek viselete, a nagy bajusz pedig a hűség és a jellemesség kifejezője akar lenni.

A jó természetű férfiak, amikor játszanak a bajuszukkal, felfelé szokták pödörni; a rosszkedvű, mogorva emberek viszont lefelé sodorják. Régebben a sportolók, különösen a bokszolók, rövid, szúrós bajuszt viseltek; a komornyikokat pedig hosszú, selymes, széles bajuszukról lehetett felismerni.

A messze, előreálló kefebajusz viselőjéről azt tartják, hogy a látása gyengülni fog. Ha egy lánynak pelyhedzik a bajusza, arról arra lehet következtetni, ha férjhez megy ő fog uralkodni családján, és sok gondja lesz az urával. Az a férfi, akinek bajuszából egy szőrszál egyenesen kiáll, csaknem bizonyos, hogy rövid időn belül veszekedni fog valakivel. Annak a fiúnak, akinek nincs bajusza, és kávét iszik, nem nő ki a szakálla." (Forrás: Terebess Ázsia Lexikon)

 

Reméljük, körültekintően döntött: a magyarországi konzervativizmus jövőjéről van itt szó!


Kapcsolódó írások:

Konzervatív korszak közeleg

A kis masamód

Miről döntünk június 7-én?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr271154054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.03. 07:51:53

Bokros manipulál!Nem hagyott nyugodni az MDF legutóbbi óriásplakátján látható kép. Minél tovább néztem, annál inkább azt éreztem, hogy van valami a képen ami szabad szemmel nem látható. Valami, ami nem evilági.A kép egyszerű. Az előtérben Bokros Lajos áll…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.06.02. 20:47:49

Kövérlaca nem vágatta le a loboncát most, hogy a főgonosz végre emondott? Mintha ehhez kötötte volna a dolgot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.02. 21:05:46

A magyarok bajszaitól ments meg, urunk, minket! :)

Egyébként szerintem még mindig Nietzsche vezet.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.02. 22:51:11

a demokratával ellentétben a narancsról lehet tudni, hogy a piacról él (erről a fidesz biztosította az országot). mdf-esnek meg biztosa nem mdf-es. Hogy mennyire maradt szadeszes azt valszeg a csütörtöki szerkből megtudjuk.

funfun 2009.06.03. 07:58:11

@Garden of Imre: másodszor szaladtam be a linkedbe, megnéztem. Először azt hittem, poén lesz, de rá kellett jönnöm, ez véresen komoly. Viszont sokadjára vetődik fel bennem a kérdés: ha valaki igazi magyarnak tartja magát, miért nem tanul meg helyesen írni? A "kiárúsítás" helyesen kiárusítás. Áru = eladásra szánt termék, árul, árusít = terméket elad. Az 'árú' pedig az 'ár' főnévből képzett szó, pl.: szezonban kedvező árú a gyümölcs. Arról nem beszélve, mikor a szarból jött mélymagyarok le bírják írni, hogy "30%-al". Toldalékot, teljes hasonulást nem tanították a Szíriuszon?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.03. 09:06:06

Érdekes. Egészen pozitív figura ez a Bokros a Konzi olvasóközönsége szerint. Illetve dehogy érdekes :)

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.06.03. 09:42:57

@Ficere Ödön hírei: valóban van benne valami, erről nekem is megvan a véleményem: http://grafter.blog.hu/rovat/politika
és nem mondanám, hogy túl pozitív...Szerintem az MDF régi megoldásai sokkal ötletesebbek voltak.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.03. 12:42:14

vajon kövér laca fizimiskája hány % mínusz a fidesznek ?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása