Országimázs: a totális közömbösség káeurópai állama?

Hadrian VII. I 2009.04.27. 17:07

Magyarország ismét a The New York Times címlapjára került - nem, nem Overdose-zal, hanem a cigányellenes gyilkosság-és erőszaksorozattal.

Természetesen a szégyenletes jelenségnek számos fontos vetülete van, én most csak egyre térnék ki. Ez pedig az, hogy hír, mégpedig fontos hír, hogy a NYT foglalkozik a gyilkosságokkal és Magyarországgal, és kérdés, hogy ennek kapcsán a külföldi nyilvánosság és figyelem vajon hogyan és mennyiben befolyásolja a hazai történéseket és a belpolitikát?

Ha visszaemlékszünk még az Ophélie-ügyre és a Cozma-gyilkosságra, mindkét esetben szépen nyomon lehetett követni, ahogyan az emberéletet úgy általában semmibe se vevő, mutyizó, a tényeket elhallgató hamisítatlan kádárista magyar attitűd konfliktusba került az állampolgárai halála miatt gyászoló, a pontos történéseket és az igazságot minden akadályon keresztül tudni akaró külföldi sajtóval. Az Ophélie-ügy kapcsán a franciák folyamatosan bizalmatlanok voltak, nem hitték el, hogy a magyar rendőrség jól végzi a munkáját, és nem titkol el valamit.

Eddig ugyan úgy tudjuk, tényleg nem titkoltak el semmit: Ophélie öngyilkos lett. Ám hogy a magyar rendőrség gyakorlata és kommunikációja milyen, az alapján egyáltalán nem volt indokolatlan a szülők és a francia hatóságok gyanakvása.

Ugyanez volt megfigyelhető a Cozma-gyilkosságnál, csak ott már igazi, napvilágot is látott, sajtónyilvánosságot is kapott malőrök voltak: a román sajtó előbb tudosított a gyilkosok kilétéről és motivációikról, mint hogy a magyar rendőrség ezekről hivatalos tájékoztatást adott volna ki. És akkor azt már meg sem merem kockáztatni, hogy bizonyos tényekről esetleg maga a rendőrség is a külföldi sajtóból informálódott...

Mit sugall a New York Times cikke? Azt, hogy a cigányokkal a magyar állam nem törődik, mert cigányok, és hogy a rendőrség nem hajlandó elismerni, hogy rasszista indítékok vannak a támadások mögött, nem függetlenül az egyre erősödő szélsőjobboldaltól. Ha utóbbi az államon nem is kérhető számon, de a közömbösség és szakmai alkalmatlanság igen.

A New York Times csehországi és szlovákiai támadásokról is beszámol, hozzátéve, hogy az erőszak sehol sem ért el olyan szintet, mint Magyarországon, ahol a 600 ezerre becsült roma kisebbség körében állandósult a félelem és a rettegés. A cikk idézi Mohácsi Viktória EP-képviselőt, aki felrótta, hogy a rendőrség eleinte uzsorások számlájára írta a gyilkosságokat.

A lap közli egy tatárszentgyörgyi asszony véleményét is, aki szerint a bajt a sok roma okozza, akik a gárda tavalyi vonulása után egy ideig "nem voltak olyan hangosak". A riporter a 4 éves tatárszentgyörgyi Csorba Róbert haláláról a tiszalöki áldozat nevelt lányát, Kóka Ágnest is megkérdezte: "Az eset azt mutatta meg, hogy mindegy, jó vagy rossz emberek vagyunk-e. Csak az számít, hogy cigányok vagyunk." (index)

Konkrétan ismét a rendőrséggel szemben fogalmazódnak meg kritikák, közvetetten pedig az állam közömbössége, gyengesége és inkompetenciája kerül célkeresztbe. Most számunkra nem az az érdekes, hogy mindez mennyiben igaz, hogy Mohácsi Viktória például mennyire hiteles megszólaló, és hogy a cigányokkal kapcsolatos értelmiségi diskurzus mennyiben járult hozzá a problémák kialakulásához. Hanem, hogy a külföldön ez a Magyarországról alkotott kép hogyan fogja befolyásolni a hazai viszonyokat. Tudjuk nagyon jól, hogy a külföldön kialakított képet nagyrészt hazai, politikai oldalak mellett elkötelezett, jó kapcsolatokkal rendelkező véleményformálók befolyásolják. S így azt is, hogy ez a kép részben valóságos, részben azonban belpolitikai érdekek alakították.

Összeszedi-e magát jobban a rendőrség, és produkál-e végre eredményeket? Lesznek-e felső szinten is felelősei a kudarcoknak, hullanak-e rendőri és állami vezetők fejei, amiért az egyébként teljesen tehetetlen rendőrség gyanúja szerint sorozatgyilkosok garázdálkodnak az országban, és cigányokat gyilkolnak? Nyilván ezek azok a kérdések, melyek a kritikákat olvasva megfogalmazódnak.

És itt van egy nagyon érdekes probléma, mégpedig az, hogy miközben a külföldi sajtónak nyilatkozókat nemritkán magyar belpolitikai érdekek vezérlik mondanivalójukban - a Fidesz-kritika, a Fidesz összemosása a Jobbikkal -, közben mégsem az ellenzéket, hanem a saját politikai elvbarátaik által vezetett-támogatott kormányt helyezik nyomás alá. Ugyanis, és ez Mohácsinak is a nagy tévedése, a magyar belpolitikai küzdelmek nem értelmezhetőek az országhatároktól sokezer kilométerre. Az angolszász politikai kultúrában nem lehet előadni azt, hogy miközben gyilkosságok történnek és a rendőrség és az állam nem tesz semmit, közben mindenről az ellenzék tehet. Főleg, ha az ellenzék ugyanazt kommunikálja, amit a külföldi sajtó, és a külföldi sajtónak panaszkodó magyarok: hogy az állam nem tud mit kezdeni a cigányellenességgel és a törvényes rend egyre nagyobb mértékű felbomlásával.

A gyilkosságoknak, a cigányellenességnek és ehhez kapcsolódva a holokauszttagadásnak a közélet központi kérdésévé való tétele tűnik most az MSZP fő kommunikációs irányának, közben azonban ezzel paradox módon saját maguknak tesznek keresztbe. Ha a rendőrség nem produkál eredményeket, és ha a konkrét helyzet megoldása helyett a pártpolitikai csatározásra koncentrál az MSZP és a kormány, azzal végképp hiteltelenítik magukat és az utolsó életbenmaradt baloldali mítoszt, a szakértőiség és a politikamentesség mítoszát is. Ami önmagában nem feltétlenül lenne baj, sőt, de most az. Mert a nagy belpolitikai adok-kapok közepette ártatlan embereket gyilkolásznak halomra az országban... Nem azzal van a gond, hogy ezekkel a kérdésekkel tematizálják a közéletet, hanem hogy eközben nem a problémák megoldása az elsődleges cél, hanem azok ürügyén pillanatnyi politikai lépéselőny szerzése. Lehet riogatni azzal, hogy ha jobboldali kormány jön, jönnek a fasiszták is. De mivel lehet riogatni akkor, ha a fasiszták éppen egy baloldali kormány tehetetlensége és riogatása közepette érkeztek meg?

A kormány és az MSZP teljes szereptévesztésben van. Az ő feladatuk most cselekedni, minden támogatást megadni a rendőrségnek, és munkára, eredményekre bírni őket. Megcáfolni azt, hogy a totális közömbösség káeurópai állama volnánk. A kommunikációt pedig hagyják meg az ellenzéknek, hiszen annak más eszköze nincsen. Ám ezzel az egy eszközével bölcsen, az eddigieknél pedig főleg sokkal bölcsebben kellene bánnia a Fidesznek. Egyetlen kétértelmű mondatnak, egyetlen félszívű állásfoglalásnak sincs helye, s előbb-utóbb gatyába kell rázni a polgári mércének nyomokban sem megfelelő sajtót. Amit viszont sürgősen tenniük kellene: egyszerűen csak odaállni a kormánytól cselekvést váró, és a meggyilkoltakat gyászoló, a cigánysággal szolidaritást vállaló civil kezdeményezések mellé.

Mindenkinek sokkal jobb lenne. Kérdés, hogy bármelyik nagy politikai erőnek, a kormánypártnak és az ellenzéknek van-e bátorsága a pártpolitikai érdekeken felülemelkedve kommunikáció helyett kormányozni, illetve a kommunikáció során erkölcsi szempontokat követni... Magyarország rossz külföldi sajtója és a The New York Times pedig végső soron segíthet: talán a problémák megoldására és a gyilkosok fokozottabb keresésére ösztönzi a szétrohadó államot.

(A szimpátiatüntetés a Teve utcában lesz, ma 18 órától.)

 

Kapcsolódó írások:

Cigányútra tévedtünk


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr321089579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.30. 14:01:47

Komfortérzet az antiszemitáknakNagyon vacillálok holokauszt-tagadás ügyben, mármint, hogy jó lenne-e, ha büntethető lenne. Egyrészt a szólásszabadság nagyon fontos számomra, hisz ez a demokrácia alapja. Másrészt viszont a holokauszt-tagadás nem szimplán e…

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.29. 10:27:19

M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből "-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a fa…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.27. 17:45:04

Na most van rajta sapka, vagy nincs?Ha van valami, ami kihoz a sodromból, az az álszentség. Márpedig ezt a FIDESZ mesterfokon műveli. Az általam amúgy nem igazán kedvelt Draskovics miniszter a Parlamentben a romagyilkosságokról beszélt: beszámolt a nyomoz…

Trackback: Kifordított ország 2009.04.27. 17:20:25

Érdi bodzaszedők vs. PoliceMegint áll a báll. Megint senki nem tudja valójában mi történt. Vajon melyik a hihetőbb? Egy érdi roma fiú jogosítvány nélkül, -mivel tudja, hogy ezt még neki is tilos- tovább akar hajtani, meg akar úszni egy rutinellenőrzést, é…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lynx (törölt) 2009.04.27. 17:22:17

Lemaradtam volna valamiről? Kiderült már, hogy a gyikkosságsorozatnak rasszista indítékai voltak?
Az átlagpolgárok részéről tanusított közöny simán betudható annak, hogy a sorra minden cigányok elleni támadásra rasszista indítékot előlegeztek meg. Ezért a kormányzat felelős, túl sokat kiabáltak farkast.

osborne 2009.04.27. 18:13:49

egész sokat foglalkoznak MO-val NYTimesnál - tudnám miért:

In Budapest, a Snapshot of a World Now at Risk

www.nytimes.com/2009/04/26/weekinreview/26mabry.html?_r=2&pagewanted=1&ref=global-home

luucy 2009.04.27. 19:16:11

Lúzer a baloldal. Sajnos ők azok, akik képtelenek pártérdekek fölé emelkedni.

Valóban, a szélsőségek miattuk erősödnek. Ha Gyurcsány 2006-ban lemond, nem jutunk el idáig. És akkor még nem kellett volna előrehozott választás sem, csak az hogy Gyurcsány menjen el.
De maradt, a szélsőjobb meg folyamatosan erősödik.
És most is, ahelyett, hogy velük foglalkoznának, ellenük tennének, a Fideszt szapulják.

Nem véltelenül. Ők simán beáldoznak embereket csak azért, hogy megtartság a hatalmukat. Ez most már egyértelmű.
Én még azt se tartom kizártnak, hogy ők bérelték fel a gyilkosokat....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.27. 20:04:05

@luucy:
Kicsit naivnak tetszik lenni. Ez csak ürügy számukra, egy fókuszpont az amúgy meglévő indulatokhoz.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.04.27. 21:32:19

@luucy:

"Ők simán beáldoznak embereket csak azért, hogy megtartság a hatalmukat. Ez most már egyértelmű.
Én még azt se tartom kizártnak, hogy ők bérelték fel a gyilkosokat...."

Gondolom arról is konkrét elképzeléseid vannak, hogy az ikertornyokat kik rombolták le? Jól gondolom, hogy szted nem Al-Qaeda terroristák? :/

OFF

Előbb-utóbb ez is megérne egy postot/vitát, csak szólok:

Indeed, the greatest risk from a pandemic might not turn out to be from the swine flu virus itself - especially if it ends up being relatively mild - but what Osterholm calls "collateral damage" if governments respond to the emergency by instituting border controls and disrupting world trade. Not only would the global recession worsen - a 2008 World Bank report estimated that a severe pandemic could reduce the world's GDP by 4.8% - but we depend on international trade now for countless necessities, from generic medicines to surgical gloves. The just-in-time production systems embraced by companies like Wal-Mart - where inventories are kept as low as possible to cut waste and boost profit - mean that we don't have stockpiles of most things. Supply chains for food, medicines and even the coal that generates half our electricity are easily disruptable, with potentially catastrophic results. Though we'll likely hear calls to close the border with Mexico, Osterholm points out that a key component used in artificial respirators comes from Mexico. "We are more vulnerable to a pandemic now than at any other time over the past 100 years," he says. "We can't depend on ourselves."

news.yahoo.com/s/time/20090427/hl_time/08599189402900

ON

Kopiás Attila Steve 2009.04.28. 01:03:54

@lynx: Nem t'om, de nem is nagyon érdekel. Emberek embereket ölnek, szerintem ez gáz. Az, hogy emberek úgy reagálnak egy gyilkosságra, hogy nem az ő dolguk, ha más a bőrszíne, de ha azonos, akkor skandallum, az szerintem gáz. Ha emberek eltérő bőrszínű áldozatoknál azt érzik, hogy nincs súlya, az végülis "belefér", az gáz. Ugyanez fordítva nemzeti hovatartozással, határon túli magyarokkal és veréssel dettó egyébként...
Ha szervezett csoportok támadnak meg vagy ölnek meg embereket, akkor az elkövető és az áldozat bőrszínétől függően az elkövetőknek sitten a helye.

MEDVE1978 2009.04.28. 11:14:27

Országimázs szempontjából ez nyilván negatív. (Most eltekintve attól, hogy ha jól tudom az amerikaiaknak még 10-20 évvel ezelőtt is olyan törvényeik voltak, amelyek a cigányokat erősen diszkriminálták).
Amit én sem értek, az a rendőrségi töketlenkedés, ami az ügyben megy. Rögtön úgy kellett volna nyilatkozni, hogy a "rendőrség vizsgálja az esetet, természetesen a rasszista indítékot is megvizsgáljuk". Ez egy se kinn, se benn válasz, de jóval másképp hangzik és az újságírókat, jogvédőket is kielégíti.
Egyébként elképzelhető, hogy a gyilkos egyszerűen annyira ügyes, hogy nagyon nehéz elkapni. Ha egy normálisnak kinéző állampolgár reggel Budapesten autóba ül, elmegy valahova vidékre ügyet intézni, majd visszafelé éjjel random cigánytelepülésen megáll és az utolsó háznál lelövi, aki kijön, azt nem nagyon van mi alapján azonosítani, megtalálni.

dissou 2009.04.28. 11:55:18

@MEDVE1978
Ott vannak pld. a lövedékek, hüvelyek.Vicc, hogy egy országban, ahol európa legszigorúbb fegyvertartási törvénye van életben ezen a nyomon nem tudnak elindulni. Vagy csak tenyleg ennyire értelmetlen a fegyvertartási jog korlátozása?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 16:56:08

Ne felejtsük el, hogy még egy tettest sem kaptak el. És amennyire igaz lehet a rasszista indíték, annyira lehet szó uzsorásokról is.

peterman 2009.04.28. 18:18:58

Azt valahogy mindig kifelejtik a sztoriból, h a cigányokkal szemben elkövetett bűncselekményeket igen jelentős részben cigányok követik el. Plusz citálnám még Mr Szilvásy egy korábbi nyilatkozatát:
portal.c-press.hu/200903054422/belfold/szilvasy-nem-all-szervezet-a-romak-elleni-tamadasok-mogott.html

BigPi 2009.04.29. 12:32:24

Mór óta nem hiszek a rendőrségnek. És attól is megijedek, amikor elkezdik síetettni őket, hogy minél hamarabb eredmény legyen. Következményét már láttuk.

Moritimer óta, pedig végképp nem hiszek a raszista indítékokban.

Lótuszevő 2009.04.30. 17:45:14

Az említett gyilkosságokban - ha jól értesültem - pillanatnyilag csak az a közös, hogy az áldozatok cigányok. Ez önmagában nem bizonyítja, hogy az elkövetők azonosak volnának. Éppen ezért akár többféle bűntény is állhat a háttérben, lehet szó uzsorásokról, lehet szó rasszista megnyilvánulásokról, és (peterman észrevételét erősítve) a "roma-maffia" megmozdulásairól. A NYT rendőrséggel szembeni kritikáira nyilván várható valamiféle hazai sietve(?) tett lépés, de bármi legyen is az, biztos, hogy nem tud majd választ adni arra, hogy eddig MIÉRT nem történt lényegében semmi.

borzzz 2009.05.02. 03:41:56

Annyiban pontosítanék, hogy Ophelie ügyében nem "a franciák" v. a francia rendőrök nem hittek a magyaroknak, hanem a szülők, ami egészen más.

Lótuszevő
A romák elleni támadások egy bizonyos részében nem csak annyi a közös, hogy az áldozatok cigányok. Kb. 4-5 ügy van, ahol mintát követ az elkövetési mód.
Az uzsorás motívumnak ez a frenetikus sikere arra enged következtetni, hogy nemcsak a rendőrség, hanem a pógárok jelentős része is régóta tisztában lehet azzal, mennyire kiterjedt és súlyos az uzsora rendszer épp a legszegényebbek körében. Csak éppen ugyanúgy nem léptek fel ellene, mint a Cosma-gyilkosságot elkövető társasággal (és számos hozzá hasonlóan), ami a rendőrség "látókörében" volt, saját kifejezésükkel élve. Úgy látszik, a lányfuttatás, a védelmi pénz szedése vagy az uzsora gyilkosságok nélkül kevés ahhoz, hogy fellépjenek ellene. Akkor mire számítson az, akitől csak baromfit vagy gyümölcsöt lopnak? (költői kérdés)
Nagyon jó poszt (nem számít, hogy nem értek egyet minden szavával, mert a lényegével nagyon is). Ha előbb nem tettük, akkor a nemzetközi visszhang miatt most már muszáj feltennünk bizonyos kérdéseket - a rendőrségünknek, általában az igazságszolgáltatásnak és a politikának, mert felelősek vagyunk azért, hogy ide jutottunk.

___________________________ (törölt) 2009.05.02. 19:02:08

@borzzz: "Annyiban pontosítanék, hogy Ophelie ügyében nem "a franciák" v. a francia rendőrök nem hittek a magyaroknak, hanem a szülők, ami egészen más."

Mondjuk, hasonló helyzetben, ha szülő lennék, én sem hiszem, hogy hinnék mondjuk az indiai rendőrségnek.

Úgy értem, dum spiro spero meg ilyenek...

Lótuszevő 2009.05.04. 11:42:29

Borzzz
Köszönöm a kiigazítását, magam részéről arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a politikai körök által sugallt "rasszista gyilkosságok" címszó, nem biztos, hogy megalapozott. Hasonló esetek fültanújaként, személyes meggyőződésem szerint inkább uzsora gyilkosságokról, roma-maffia tevékenységről lehet szó.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása