Ez a sarc lesz a végső

Konzervatorium I 2009.04.26. 22:34

int2
A KSH adatai szerint minden másfél munkavállalóra jut egy ember, aki nem dolgozik, vagy akinek még a nyomait sem lehet felfedezni bejelentett munkahely környékén, ráadásul ezen a magatartásán nem is tervez változtatni (azaz gyakorlatilag nincs jelen a munkaerőpiacon). Másképpen: a 2008-as aktivitási ráta - ez azokat takarja, akik vagy dolgoznak, vagy aktívan munkát keresnek - 61,5%-os volt. Itt bizony nem a nemzetközi nagytőke zsákmányolja ki a dolgozókat, hanem a saját társadalmuk inaktív része. És a politika - különösen a szocialista politika - ehhez asszisztál. Az inaktív rétegeket kiszolgálja, akik cserébe kormányon tartják őket.


Az írás a Konzervatórium.hu-n olvasható.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr821088256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Baj van itt Gordon 2009.04.27. 05:19:49

A kilenencedik baklövés - A mai beszéd (04. 25.)Azt sem tudom mit emeljek ki ebből a mai álszent beszédből. Először is képes volt Gordonunk azt mondani, hogy "soha még ekkora társadalmi elfogadottsága nem volt a megszorításoknak". Jó talán igaza…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2009.04.26. 22:53:48

Nem mondanám, hogy rossz írás, csak halálunalmas és kábé nulla újdonsággal szolgál.
Ez ugyebár egy hitelválság, ami elég durván hazavágta a valutapiacot és azon keresztül a hitelre alapozott termelést.
Namármost, Mo. mit is termelt a felvett (nemkevés) hiteléből? Semmit vagy lószart. A korábbi hitelünket fizettük belőle, meg segélyeztünk és mutyiztunk ezerrel.
Aztán beütött a Gebasz és pont a legérzékenyebb területen!
Zéró valutatartalék mellett nem csoda, hogy Izland után másodikként rinyáltunk IMF segélyért. A folytatást pedig látható: a maradék termelő rész is erős gyomrost kapott, a nemzetközi hitelminősítők immár sokadszorra rontották Mo. értékelését, a forint még jobban elszaródott és még mindig játsszuk a _nagyon szociális übereuropéert_.
A többi meg már ismert. Feri már nem tudott több pénzt összekalapozni, ezért önmaga mentésére lelépett. Csakhogy beindult a mutyizók lobbizása, hogy minél tovább kihúzzák az úgymond _kormányzást_. Nagy nehezen találtak egy balféket, aki elvállalta a paprikajancsi szerepét és nincs tovább. Nincsenek döntések, nincsenek tervek, nincsenek elvek, nincs semmi. SEMMI! És nem csak most, hanem már vagy egy évtizede, kábé 2001 óta!

Az, hogy eközben ki hogyan próbál talpon maradni, lényegtelen. Az írás egyszerűen a lényegtelen (bár kétségtelenül igaz) dolgok összegzése.

Czelder Orbán 2009.04.26. 22:56:36

...ki hogyan próbál talpon maradni...

Mármint a szakmaiságukat folyton hangoztató naplopó politikai sleppre gondoltam itt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.27. 09:00:16

Némi Fidesz pártvélemény leszámít jó írás, bár nagyjából a spanyolviasz újdonság erejével hat.

"még az is megeshet, hogy a Miniszterelnöki Hivatal létezése során először valóban fogyni fog létszámban és feladatban. "
Ez kizárható. Parkison sokadik törvénye szerint egy hivatal létszáma akkor sem csökken, ha a feladatköre szűkül, netán teljesen meg is szűnik.

A költségvetési szemléletű gazdálkodás kimondásának külön örülök, de a szakmaiság eltűnése nem a politikai ejtőernyősök bűne. Ez a jelenség egy multinál ugyanúgy működik. A lényeg, hogy a beosztottakat a főnökök választják ki. Ha a főnök kutyaütő, ő maga is szereti a kutyaütő beosztottakat, mert nem érzi fenyegetve a pozícióját. Idővel a kutyaütő beosztott pedig előlép kutyaütő főnökké, aki kiválasztja a beosztottait. (leírva Parkinson által 1955-ben) A folyamat feltétele, hogy az információ nehezen áramoljon felfelé, ezáltal nehéz legyen felmérni az egyes alkalmazottak alkalmasságát.

Az állami megrendelésre dolgozók is értéket állítanak elő. Persze, a költségvetés szempontjából kevésbé jó, mintha a versenyszféra tenné, de érték. Hogy milyen áron? Na, igen. Elterjedt az a felfogás, hogy az államnak, vagy multinak mindent sokkal drágábban adnak, mert tudják, hogy van pénze.
A MÁV-val és BKV-val, nem az a baj, hogy állami tulajdonú, hanem, hogy költségvetési szemléletű üzemeltetést alkalmaz. Abból is a legrosszabbat, a puhát. Semmi baj, ha elfogy, majd kirinyálunk még egy kicsit. Még az se tragédia, hogy a maguk területén monopóliumok, mert van alternatívájuk: egymás, illetve az egyéni gépjármű, tehát van egyfajta verseny.

Ezt viszont ki kellene plakátolni, sőt márványtáblát neki:
"Itt bizony nem a nemzetközi nagytőke zsákmányolja ki a dolgozókat, hanem a saját társadalmuk inaktív része."

szempontpuska 2009.04.27. 10:15:58

én azért fogok örülni ha a Fidesz kormányra kerül, mert vissza fogja vonni a népnyúzó intézkedéseket... ugye ? :o)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.27. 10:45:24

@szempontpuska: találkozott a Fidesz nevével a szövegben? Én nem.

szempontpuska 2009.04.27. 11:09:23

@dszg: én sem. És ???
talán nem ők kerülnek hatalomra ?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2009.04.27. 12:11:26

@dszg: Mindkettőtöknek nagyon igaza van csak másképp: "és?" vagyis nem mindegy?
Sajnos nagyon nem mindegy, mert nem tudjuk mi jön. Nem a jó és a rossz, hanem a bizonytalan és az ismert a tét. És? Valóban nincs választék, csak a bizonytalanság.

A cikkben leírtak mutatják az irányt, meg jelzik, hogy aki ebbe a mocsárba belép, az elsűlyed. Csak _közösen_, a két pártnak vállvetve együtt lépésével lehetne továbblépni. Ehhez megegyezés, pérbeszéd és kooperáció kell(ene). Itt? Ezekkel?

Vidéki 2009.04.27. 12:17:03

A szerző nagyon sötétre, és egyoldalúra festette a képet.
Úgy állítja be mintha a magyar lakosság zöme nem szeretne dolgozni.
Valójában az a probléma, hogy nincs elegendő munkahely és emiatt kerestek sokan némi menedéket korkedvezményes, vagy rokkantnyugdíjazásban, a felduzzasztott közszférában.
A rendszerváltás óta másfélmillió munkahely szűnt meg.
Napjainkban 560000 munkanélküli keres munkát.
Az elmúlt hét évben a foglalkoztatottság mindössze 32000 fővel nőtt.
Vezetésünknek már az ezredforduló táján rá kellett volna jönni, hogy az a fajta politika, amely egyedül az idecsábítgatott multik mérhetetlen jóindulatától reméli a felzárkózást, nem reális.
A szerző az állami vagyon további kiárusítását járható útnak tartja.
Emlékeztetni szeretném a most már több mint tíz éves magán nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tapasztalatokra. Az akkori ígérgetések és a mai kellemetlen valóság olyan messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Noha a cikk fő témája a közteherviselés, az író egy árva szót sem ír az offshore cégek problémájáról. Ilyen cégek lehetővé teszik, hogy legális könyveléstechnikával eltüntessék Magyarországon ténylegesen működő cégeik profitját és a magyarországi közteherviseléstől megszabadulva, ahhoz egy adóparadicsomban hozzáférhessenek és máshol luxus fogyasztásra felhasználhassák.
Ilyen cége Kóka volt SZDSZ pártelnöknek, Gazdasági Miniszternek, a Pannon Puma egykori idomítójának, mai SZDSZ frakcióvezetőnek, Bajnai Gordon támaszának szintén van.

Lehet, hogy a szerző nem akar darázsfészekbe belenyúlni, ezért ezt a kérdést negligálja!

___________________________ (törölt) 2009.04.27. 12:27:13

@Vidéki: szerintem is inkább a hazai kis-és középvállalatok élni hagyása lenne kulcsfontosságú, ugyanis az egy legyet két csapásra: valójában tartósan a multik is oda szoktak menni, ahol a beszállítói réteg oké.

Tegyük viszont azt is hozzá, hogy kissé irreális az a kép, hogy a munkahely csak felülről teremtődhet. És hogy az emberek csak üljenek és várjanak, hogy valaki házhoz hozza a munkahelyet. 300 éve, amikor nem volt se segély, se minimálbér, mindenki dolgozott valamit, különben éhenhalt. Pedig igen kevesen "teremtettek" munkahelyeket.

Valamit mindig lehetne találni, ha ez a két tényező - segély, minimál - nem zavarna ennyire bele a képbe.

Ha legalább néhány ágazatban ideiglenes le lehetne szállítani a minimált... ha legalább a gyermekteleneket ki lehetne vonni a segélyezés alól... ilyen irányba is érdemes gondolkodni.

szempontpuska 2009.04.27. 13:39:33

@dszg: és remélem akkor visszavonják a népnyúzó intézkedéseket :-P

szempontpuska 2009.04.27. 13:46:57

@Vidéki: Azért ez kissé perifékus kérdés, persze lehet taglalni az offshore-t, meg hogy miért jár Bayer Zsolt szlovák autóval :-) stb, de ez meggyőződésem szerint maximum az erőtlenül kapálózó karaktergyilkolás szánalmas kísérlete. Az igazi gond ott van, hogy ma Magyarországon cca. 1,4 millió ember tart el tízmilliót.
és - bár a poszt szerint "különösen a szocialista politika" ehhez asszisztál - , azért bizony tudnánk példákat mondani arra, kik keltik az illúziót, hogy az Állam bácsi majd megsegít, eltartja az emebreket.
valójában ez az a darázsfészek amibe a szerző - talán megfelelő képességek híján (és akkor helyesen) - nem mer belenyúlni.

Vidéki 2009.04.27. 16:59:00

@szempontpuska:
Írod: „Az igazi gond ott van, hogy ma Magyarországon cca. 1,4 millió ember tart el tízmilliót.”
(Ez így elég vad túlzás és azt jelzi, hogy a marxizmus füstje megcsapott.)
A többiek, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy másokat eltartsanak, szerinted azért vannak ebben a helyzetben, mert munkakerülők?
Szerintem nem ez a helyzet.
A piaci automatizmusok, amelyek mindenhatóságában sok befolyásos politikus és közgazdász vakon hitt, idézték elő az elmúlt húsz évben ezt a helyzetet.
Írod: „Azért ez kissé periférikus kérdés, persze lehet taglalni az offshore-t, meg hogy miért jár Bayer Zsolt szlovák autóval :-) stb, de ez meggyőződésem szerint maximum az erőtlenül kapálózó karaktergyilkolás szánalmas kísérlete. „
Ezzel igyekszel elbagatellizálni az offshore cégek prolémáját.
Mint az akasztott ember házában kötélről, szerinted nálunk az offshore cégekről sem illik beszélni.
Pedig az offshore cégeken is fog múlni, hogy a megszorítások és az ebből a forrásból származó vállalkozói adókönnyítések, nem azt eredményezik majd, hogy a foglalkoztatottság bővül, hanem a vállalkozói profittöbblet adóparadicsomokba vándorol, és külföldön luxusfogyasztásra lesz felhasználva.

bryan 2009.04.27. 17:13:42

Tetszett a poszt, bocs, hogy mégis belekötök pár dologba.
Először is bkv, stb. privatizálása nem igazán lenne célravezető, hiszen ott vannak olyan járulékos hasznok, amiből nem csak a használók profitálnak, ilyen pl az, hogy a bkv járatainak további csökkenése, még a mostaniaknál is durvább dugókat eredményezhet, márpedig egy magánbefektető nyilván járatsűrűséget csökkentene, ettől pedig sokak életminősége romlana. A városi tömegközlekedés szerintem a természetes monopóliumok közé tartozik, nem lehet rendes versenyt kialakítani, mert baromira nem gazdaságos.
Az állami alkalmazottak bére nem csak magasnak tűnik, hanem általában magas is. Szabadnapok számát, a munkahely biztonságát, a különböző pótlékokat, az ott végzett munka minőségét beleszámítva általában túl magas a fizetés. (Ez nem minden állami hivatalnokra vonatkozik többségében mégis ez a helyzet.) A hivatalnokok és hivatalok száma pedig elképesztő, nem karcsúsításra, hanem durva zsírleszívásra lenne szükség.
Az oktatásból való kizárást nem értem. Abból kizárni valakit a szülei hibái miatt szerintem elégé öngól lenne. Ha valaki nem tud elvégezni legalább egy szakmunkásképzőt annak esélye sincs segédmunkán kívül bármit találni. Az oktatás nem csak az egyénnek érdeke, de a közösség többi részének majdnem ugyanannyira.

szempontpuska 2009.04.27. 17:53:27

@Vidéki: Kedves Vidéki !
Ha engem megcsapott, akkor bizony megcsapta az ÁSZ-t és a KSH-t is, mert bizony tőlük hallottam ezeket a számokat. MAgától Kovács Árpádtól hallottam, hogy a hivatalosan rokkantnyugdíjasok és csökkent munkaképességüek száma nagyjából eléri z ország munkaképes lakosságának 10 százalékát. Elgondolkodtató adatok, amelyek kíváló alkalmat adnak a megreformálatlan egészségügyi rendszeren való filozofálgatásnak, de hogy ennek elébe menjek szintén az ÁSZ elnöke emelte ki, hogy Borsodban és Szabolcsban az ellenőrizetlen rendszer pl. tömegesen tette lehetővé a munkanélküliek áramlását ebbe a "szektorba". És van egy rosszabb hírem. Ennek a nagyjából 1,4 millió embernek - fejből nem akarok számot mondani - igen jelentős hányada minimálbérre van bejelentve. Ami azt jelenti hogy szinte semmilyen formában nem veszi ki a részét a közös teherviselésből. Ehhez adódik még az a jelentős réteg amely valóban az államból él, a nyugdíjasok, kismamák, diákok, munkanélküliek stb.

Igen silány - de végső soron szánalmasan tipikus - reakció marxistázni, ahelyett, hogy szembesülni kelljen ezekkel a tényekkel. Márpedig ez a rendszer fenntarthatatlan. Nem 7-8 éve, hanem 10-12 éve bele kellett volna vágni, de senkinek nem volt hozzá mersze - legfeljebb szavakban.

És ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy minek tartom őket, munkakerülőnek vagy táppénzcsalónak stb. A tény ettől még tény marad. Nézz csak utána, mert marxistázni könnyű, de ennek megfelelően üres válasz.

Tőlem offshore-ozhatsz, de a komolyság kedvéért ne tegyünk úgy mintha csaknem egy évtized után most fedeztétek volna fel a lyukat a kondér alján. Ha bajnai nem köthető offshore céghez, ez még csak fel sem merült volna témaként. Azt meg megintcsak nem mondtam, hogy illik-e róla beszélni, de úgy látom csúsztatás nélkül nem élet az életed :-)

Az offshore cégeken kirmló jövedelmeket valószínűleg nagyítóval kell vizsgálni ahhoz képest ami a nemzeti sporttá váló adó- és tb csalás (na jó ! megkerülés) a feketegazdaság és a drága, nehézkes, lassú állam elnyel.

Vagy van vmi adatod az offshore cégeken keresztül megszökő magyar pénzek volumenéről ? Elő vele !

luucy 2009.04.27. 19:01:43

Lopjátok az "ez a sarc lesz a végső" szövegemet :-))))

Ezt asszem tegnapelőtt én írtam valamelyik komentbe vagy a reakción, vagy a vastagbőrön, már nem emlékszem....

No mindegy, egyébként látszik,hogy így van, lévén a gyerekeseken húznak egyet, a nyugdíjasokon húznak egyet, de a segélyen tengőkön,meg a be nem jelentetteken meg se próbálnak. És ezek tényleg szocik.

A bérből élőknek kellene már, hogy kinyilíjon végre a szemük!!!!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.27. 19:55:52

Itt azért érzek némi hiányosságot.

"Vezetésünknek már az ezredforduló táján rá kellett volna jönni, hogy az a fajta politika, amely egyedül az idecsábítgatott multik mérhetetlen jóindulatától reméli a felzárkózást, nem reális."
Valahol el kell kezdeni a helyi ipar kiépítését, erre pedig ragyogóan alkalmasak a multik, mert beszállítók egész hadseregét látják el megrendelésekkel. Meglehet, a multi nem csodaszer, de tőke és hozzáférés külső piacokhoz. Mindkettőre szükségünk volt és még mindig lenne, csak jelenleg nincs felesleges idevonzható tőke.

Az off-shore cégek csak a társasági adót ússzák meg. Minden más tekintetben ide termel, az alkalmazottai itt adóznak, itt költenek stb.

@Shenpen:
A 300 évvel ezelőtti viszonyokhoz alacsony termelékenység is kell. A mai technikai szinten ez sokkal tőkeigényesebb dolog.

@luucy:
A be nem jelentetten, hogy akarsz húzni? Hivatalosan nem is létezik.

Vidéki 2009.04.27. 21:35:07

@szempontpuska:
Szó szerint ezt írtad: „Az igazi gond ott van, hogy ma Magyarországon cca. 1,4 millió ember tart el tízmilliót.
Ki volt az a szerencsétlen, aki bebeszélte neked, hogy Magyarországon csak 1,4 millió ember dolgozik?
Marx úgy képzelte, hogy csak a fizikai munkások munkája az értékteremtő.
Tudomásom szerint Magyarországon kb. 4 millió ember dolgozik.
Ha te ezt leredukálod 1,4 millióra az valami képen a marxista teóriára emlékeztet.
Kérdezed: „Vagy van vmi adatod az offshore cégeken keresztül megszökő magyar pénzek volumenéről ?”
Nincs adatom, de gondolom neked sincs. Nem látom be, hogy akkor Te milyen alapon bagatellizálod el az offshore cégek problémáját?
Nyilvánosságra került, hogy Szanyi Tibor ismert szocialista politikus a Politikai Nyilatkozatot az offshore cégekre utaló záradékkal ellátva írta alá.

El tudom képzelni, hogy Ő jobban belelát a részletekbe, mint Te és ezért látta el a nyilatkozatot a megfelelő záradékkal.

Vidéki 2009.04.27. 21:52:59

@Lord_Valdez:
Van ebben az állításodban némi szerecsenmosdatás: „Az off-shore cégek csak a társasági adót ússzák meg.”
Valójában itt a közteherviselés elve megkerülésének esete forog fenn.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.27. 22:10:54

@Vidéki:
Valóban adóelkerülésről van szó, de a problémát túlbecsülöd. Nem ez a leggyakoribb módszer.
Másrészről nem azt mondta, hogy 1,4 millió dolgozik, hanem, hogy annyi tart el, magyarán annyi fizet be érdemben adót. Kb. 2-2,2 millió rendes adófizető van, de ebből 800 ezer közalk., akit az állam fizet, tehát a maradék 1,4 millió, aki a bevétel hozza, plusz 1,4 minimálbéres, aki befizetés szempontjából majdnem semmi.

szempontpuska 2009.04.28. 00:05:13

@Vidéki: Valdez megelőzött, úgyhogy nekem már csak a maradék jut :-)

Kérdezed: „Vagy van vmi adatod az offshore cégeken keresztül megszökő magyar pénzek volumenéről ?”
Nincs adatom, de gondolom neked sincs. Nem látom be, hogy akkor Te milyen alapon bagatellizálod el az offshore cégek problémáját?"

Azon az alapon semmi adat nincs erről sem a posztban, sem a te birtokodban. Akkor meg honnan tudod mekkora jelentősége van ? Capisci ?

"El tudom képzelni, hogy Ő jobban belelát a részletekbe, mint Te és ezért látta el a nyilatkozatot a megfelelő záradékkal."
Én is sok mindent el tudok képzelni, de azt hogy erről bármit tudnál és nem csak papagájként rászálltál az aktuális mantrára, azt már nehezen :-)

Vidéki 2009.04.28. 06:52:37

@Lord_Valdez:
Érvelésed nyakatekert és nem fedi a valóságot.
A 800000 közalkalmazott, valamint a szegényebb (nem adózó) dolgozók munkája is hozzájárul a tízmillió lakos eltartásához.
Nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint: „ma Magyarországon cca. 1,4 millió ember tart el tízmilliót.”
Akárhogyan csűröd, csavarod a szavakat.

Vidéki 2009.04.28. 07:06:13

@szempontpuska:
írod: "papagájként rászálltál az aktuális mantrára"

A cikk témája a közteherviselés megkerülése volt.
Ennek egyik formája az offshore cégeken keresztül valósul meg.
Te ettől a témától félsz, mint ördög a tömjénfüsttől, ezért papagájhoz méltó érveléssel elzárkózol előle.
Lehet, hogy ez felétek tabutéma, rettegsz attól, hogy ezen még gondolkodni is lehetne, de gyűjts hozzá bátorságot, végy példát Szanyi Tibor ismert MSZP-s politikustól, akinek nem száll olyan könnyen inába a bátorsága, mint neked.

szempontpuska 2009.04.28. 07:50:10

@Vidéki: Ó dehogy félek, sőt ! alig várom, hogy a sok papagáj között legyen egy énekesmadár is végre aki valami konkrétumot tud arról, az offshore cégeken keresztül mennyi pénz áramlik ki az országból. De ezt nyilván nem tőled fogom megtudni...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.28. 07:58:27

@Vidéki:
Mi a nyakatekert abban, hogy az állam állami feladatokra csak annyit tud fordítani, amennyit befizetnek neki? (plusz amennyi hitelt kap)
Az a gyanúm, hogy te egészen mást értesz "eltartás" alatt.

Vidéki 2009.04.28. 07:59:10

@szempontpuska:
Papagáj szöveg ez is: "„ma Magyarországon cca. 1,4 millió ember tart el tízmilliót.”

Vidéki 2009.04.28. 08:06:02

@Lord_Valdez:
A 800000 közalkalmazott, valamint a szegényebb (nem adózó) dolgozók munkája is eredményez állami bevételt, adó jellegűt is.
Munkájukkal előállított termékek ÁFA adóbevételt is eredményezhetnek.

Vidéki 2009.04.28. 08:12:16

@szempontpuska:
Ha nemcsak írsz, hanem olvasol is, elolvashattad volna Lord Valdez korábbi hozzászólását, mi szerint:
„„Az off-shore cégek csak a társasági adót ússzák meg.”
Az se semmi!

szempontpuska 2009.04.28. 08:19:02

@Vidéki: A szomorú helyzet az, hogy Európában Magyarországon az egyik legmagasabb azoknak a munkavállalóknak a száma, akik minimálbérre vannak bejelentve. Ez itthon 1,5 millió...

Vidéki 2009.04.28. 08:59:15

@szempontpuska:
"mennyi ?" Nem egyenlő a nullával, tehát nem kell semmibe venni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.28. 10:22:00

@Vidéki:
A közalkalmazottra tipikusan nem igaz, hogy áfás terméket állít elő vagy szolgáltatást nyújt. Ő tipikusan nem piaci termékeket állít elő, hanem externáliákat.
De nem ez itt a lényeg, hanem hogy ő többe kerül az államnak, mint amennyit közvetlenül hoz.

Az a bizonyos nem adózó réteg nem a számlaadásáról nevezetes. Ha ezt megtenné, már kapná is a revíziót. A számlaadás bizonyítja a bevételt. Az adóhivatal pedig nem hülye.
Ja, hogy elköltik a keresett pénzt és annak az Áfája adózik, ez szép, de ez nem rajtuk múlik.

szempontpuska 2009.04.28. 10:38:28

@Vidéki: hát akkor hajrá, beszéljünk róla ! :-)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.04.28. 10:39:15

mondjuk annyiban árnyalható a kép, hogy a feketén dolgozó, vagy inaktív népesség is fizet némi adót áfa, illeték, díj meg egyebek formájában.

ezért fontos az áfa és ezért lenne nagyon fontos az ingatlanadó, mert azt nem lehet, vagy csak nagyon nehezen titkolni, elcsalni.

@Shenpen:
ja, 300 éve még nem volt munkanélküliség, mert mindenhez rengeteg élőmunkaerő kellett. ez ma nincs így. nem véletlen alakult ki annó a géprombolás bájos tradíciója. a gép elvégezte a melót, a munkás meg mehetett máshova, ahol kellett.

gondolj csak bele, ha minden ATM helyett egy kis bankfiók lenne, vagy minden Kólaautómata helyett egy kis büfé, akkor mennyivel több munkahely lenne.
és mennyivel lenne drágább minden, mert azoknak az embereknek a bére bizony beépülne a költségekbe.

szempontpuska 2009.04.28. 10:40:02

@Lord_Valdez: teljesen mindegy ez már a terelés része volt amúgy is, hiszen itt a teherviselésről van szó, ami az ÁFA köteles termék előállításához ugyebár... :-/

szempontpuska 2009.04.28. 11:19:18

Nem tudom látnak-e lehetőséget a tanult kollegák arra, hogy az offshore cégeken visszamenőleg is be lehessen préselni valamilyen összeget ? Mert ez is bekerülhetne a választások után az új kormány programjába.
Ez "sem egyenlő a nullával" mint azt tanult kommentelőnk beírta, úgyhogy foglalkozni kellene vele, nem ? :-)

Vidéki 2009.04.28. 12:11:08

@mcs:
Vagy 200 évvel ezelőtt a lakosság zöme a mezőgazdaságban dolgozott, így volt képes ellátni a teljes lakosságot élelmiszerrel.
Manapság az USA-ban a lakosság mezőgazdasági termelésben foglalkoztatott 2-3%-a képes ellátni a teljes lakosságot bőségesen élelmiszerrel és exportra is bőven jut.
Volt egy időszak a proletariátus fénykora, mikor a lakosság zöme ipari munkás volt.
Manapság az USA-ban létszámuk jelentősen megcsappant és a szolgáltatásokban jóval többen dolgoznak, mégis az ipar által előállított fogyasztási cikkek bősége jellemzi a helyzetet.
A fejlett technikai színvonal kisebb létszámot igényel.
Mégis az USA jól működő társadalmában gyakorlatilag minden dolgozni kívánó ember megtalálja a helyét.

cooper (törölt) 2009.04.28. 23:23:13

Nagyon jó írás, és mivel kommentelőnek dolga könnyebb, monfhatja a tutit:
-önkormányzatok megtizedelése(vagyis a mostani 10de)
-közalkalmazottak, közszolgák felezése(nem fizikailag, bár némelyet....)
-fele akkora parlament
-totális reform az igazságszolgáltatásban(pl cseh mintára 20 év i s kiszabható korrupcióért, stbstb.)
-felsőoktatás - fizetős a nagy részének-(vagyis munka is mellé)
-állami cégek(MÁV, BKV átvilágítása, és megreformálása -akár eladni a MÁVot z ÖBBnek)
-adóreform(adócsalás kökeményen büntetve)
nem is olyan nehéz, nem?, de ki csinálja meg :D:D:D:D:D?

zsögödbenő 2009.04.29. 00:07:33

@cooper: mindig elámulok a tanult kommentelőkön, akik az állami feladatok átstrukturálásában pusztán matematikai feladványt látnak.
Miért pont az önkormányzatok tiezede? Mely 9/10 szűnjön meg, melyik szinten? Hova rakod a hatásköröket?
Ugyanígy a közszféra személyi állománya kapcsán: miért pont felezni? Miért nem harmadolni, kétharmadolni, egyebek? És melyik felét, honnan pontosan?
Az, hogy hány év szabható ki egyes bűncselekményekért, nem az igazságszolgáltatás kérdése - ugyanis az egy szervezeterendszer. Ez politikai kérdés: tessék módosítani a Btk. vonatkozó szakaszait és orientálni a remekül független bírákat arra, hogy ne jóval a középérték alatt szabjanak ki büntetéseket.
Az adócsalás büntetése - na ezzel egyetértek. Kérdés, hogy hogyan?

Vidéki 2009.04.29. 13:06:40

@Lord_Valdez:
A Heti Válasz Online ez év 17. számában ez olvasható: „Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozás-fejlesztési Intézetének docense pedig tavaly arra figyelmeztetett lapunkban: bár az offshore társaságok eredetileg a tőkejövedelem kivonását szolgálták, ma már "a bér- és jutalomkimentés eszközei is". Például egy Cipruson bejegyzett - de tevékenységét nem a szigetországban végző - cég igazgatósági tagja évi 20 ezer euróig elvonásmentesen vehet fel tiszteletdíjat, s az e feletti összeg is csak 10 százalékkal adózik odaát."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.29. 13:29:09

@Vidéki:
Valóban, de ez csak az igazgatóságra vonatkozik, aminek tagjai bár sokat keresnek, de kevesen vannak. Innen pedig sajnos, nem annak a pár száz embernek az adója hiányzik, hanem pár millióé.

Vidéki 2009.04.29. 16:24:47

@Lord_Valdez:
Akkor sem szabadna nyitva hagyni a közteher viselés kijátszására ilyen nagykapukat a dörzsölt elit számára.
Hogy mégsem zárják be ezeket, arra magyarázatot adhat az, hogy döntő befolyással rendelkező emberek is használják ezeket a nagykapukat.
Ilyen például Kóka jános (SZDSZ frakcióvezető), vagy Simor András (MNB elnöke) is.

szempontpuska 2009.04.29. 16:46:23

@Vidéki: A Népszava tegnapi száma : www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1186220 fejtegeti a jobboldali média offshore cég vonatkozásait.
Beletúrhatnál a Go Ahead Inc. és a A.A.B. Services Ltd. történetébe, hiszen - ha már offshore - ezek is az adóelkerülést szolgálják. Csak nehogy ettől hirtelen elfogyjon az elkötelezettséged ! :-)
Nyilván rövidesen a Magyar Nemzet pedig a Népszava offshore hátterét jelenteti meg. És akkor majd jön Tölgy úr, aki magzázva zokon veszi, ha a két lehetséges választás nem alternatíva... márpedig nem az, csak prolishow

___________________________ (törölt) 2009.04.29. 18:48:06

@Vidéki: "A piaci automatizmusok, amelyek mindenhatóságában sok befolyásos politikus és közgazdász vakon hitt"

Magyarországon az elmúlt 20 évben "piac" címszó alatt sima hazudozás ment: lényegében a vagyon haveroknak átjátszásása, és technokrata államvezetés, nem az alulról építkező igazi piac.

Ami a világválságot illeti, a fő oka a jegybankok túlzott pénzteremtése.

Igazad van a technokrata vudumágia értelmében vett piac kritikájában.

De nincs igazad az "igazi" piac kritikájában, ami annyi lenne, hogy hagyjuk már végre az embereket vállakozni, dolgozni, gyarapodni, ne akadályozzuk ezt minden lehetséges módon..

Vidéki 2009.04.29. 21:15:39

@szempontpuska:
A Népszava, valamikor, amikor alapították, a munkavállalói érdekeket képviselte.
Én örülnék neki, ha most, mikor a társadalom ezen részéről áldozatokat kér a haza, kiállna a közteherviselés elve mellett.
Írod, hogy a Népszava: „fejtegeti a jobboldali média offshore cég vonatkozásait.”
Nem kellene leragadnia a jobboldali média offshore vonatkozásainál, ki kellene terjeszteni vizsgálódását minden olyan esetre, ahol ez fellelhető.
Írod: „Magyarországon az elmúlt 20 évben "piac" címszó alatt sima hazudozás ment.”
Talán túl szigorú vagy.
Egy rendkívüli helyzetben a szocialista rendszer összeomlása után vezetőink keresték az utat a „szociális piacgazdasághoz”, de hiányzott belőlük a renkívüli helyzet jó megoldásához szükséges zsenialitás.

zsögödbenő 2009.04.29. 21:35:25

@cooper: pont az ilyen megközelítésre utaltam az önkormnyzatok kapcsán. Az remek dolog, ha pénzügyi szempontból megtizedeljük őket, voltaképpen még jó is a gondolat. Csakhogy ezzel hatásköröket, feladatokat kell másoknak ellátniuk, ami azt hozza magával, hogy egyrészt ki kell találni, hova kerüljenek az egyes ellátandó feladatok, másrészt ez biztosan pénzt odaömlesztésével oldható csak meg. Ráadásul mellékszálként ide vehetjük azt a problémát is, amit kistelepüléseken a sokszor szinte egyetlen komolyabb munkáltatóként jelenlévő közszféra leépítése/megszűnése jelent.
Szóval nagyon jól hangzik, hogy legyen pl. egytizede az önkormányzatok száma a mainak, csak ez nem ilyen egyszerű. De azért arra továbbra is kíváncsi vagyok, hogy miért pont tized? Miért nem ötöd vagy huszad példának okáért?

Vidéki 2009.04.30. 13:18:13

@Shenpen:
Valójában neked szántam ezt a választ: "„Magyarországon az elmúlt 20 évben "piac" címszó alatt sima hazudozás ment.”
Talán túl szigorú vagy.
Egy rendkívüli helyzetben a szocialista rendszer összeomlása után vezetőink keresték az utat a „szociális piacgazdasághoz”, de hiányzott belőlük a renkívüli helyzet jó megoldásához szükséges kreativitás..

Az általad elképzelt „igazi” piac valóban úgy viszonylik a Magyarországon „létező piachoz”, mint a szocializmus a „létező szocializmushoz”.

___________________________ (törölt) 2009.05.01. 09:52:23

@Vidéki: aha, meg pár ezer milliárd is hiányzott, a klientúrák zsebéből...

Ouaid (törölt) 2009.07.31. 00:53:20

Nagyon jó cikk a maga komorságában is. Én viszont mégis a reform ellen vagyok. Az oka nagyon egyszerű: félek. Az ország felnőttkorú lakosságának negyven százaléka nem dolgozik. Ez több millió embert jelent. Ha most ezektől egy csapásra megvonjuk a járadékokat, a mutyi lehetőségét, úgy, hogy munkahelyeket nem teremtünk (hiszen arra már nem képes az állam), akkor hihetetlen mértékben megugrik majd a bűnözés. Most sem a legbiztonságosabb dolog utcán egyedül járni, de azért elfogadható a helyzet.

Egyébként az szemet szúr, hogy még a svédeknél sem dolgozik a munkaképes lakosság húsz százaléka. Vajon miért?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása