Gyermekbetegségek a kommentekben

dobray I 2009.04.23. 11:20

(Avagy kéretlen bejegyzés Novák Attila védelmében).

Lehet, hogy sikerül most megvédenem Novák Attilát még saját magával szemben is - szóval biztos nincs szüksége erre a posztra, megáll ő a két lábán maga is. Ugyanakkor a bejegyzés fő témája nem Novák Attila Eduardo Rózsa-Floresről írt posztja lesz, hanem annak kommentjei.

Magam nem ismertem Eduardót, róla annyit tudok, amennyit a vele készült filmből, riportokból és általam olvasott néhány írásából leszűrtem. Számomra személyisége szimpatikus, és becsülöm, hogy elment harcolni a horvátok és magyarok pártján. Azt is megértem, hogy visszament Bolíviába, hiszen ott született, félig mégiscsak bolíviai volt. Kamasz nyughatatlansága, mindent szétfeszítő közlésvágya és gondolkodási bakugrásai viszont távol állnak tőlem. Nem mondom, hogy ez a képem róla nem fog változni, mert biztos fog (bár nem készülök róla monográfiát írni, szóval életem hátra lévő részében lesz fontosabb dolgom is, mint őróla elmélkedni).

Mindezzel együtt úgy gondolom, Novák Attila megértő, habár egyet nem értő hangnemben írt róla, és amit írt, az szinte teljesen rendben van. Hogy pedig nem teljesen ugyanabból a szemszögből szemléljük a világot, az nem jelenti azt, hogy számos kérdésben ne találkozhatna az álláspontunk. Végülis valahol azért működik a világ (és azért szólnak a püspöki kar körlevelei "minden jóakaratú embernek"), mert az elméleti véleménykülönbségek ellenére a gyakorlati kérdésekben elfoglalt álláspontok sokszor találkoznak az emberek között.

Hogy Novák Attila írását oly sokan totálisan félreértették, az a felületes olvasásnak, kapkodásnak és annak köszönhető, hogy ezt a "megértem, de nem értek vele egyet" attitűdöt nem tudják hova tenni. Márpedig az hasznos dolog.

Hihetetlen (ex)Bérgyilkos például azt írja, hogy "az kimaradt, hogy ügynök, buzi, terrorista, blablabla volt". Azaz kapásból úgy gondolja, Novák Attila ezeket odagondolta még az ERF-ről alkotott képéhez, csak épp nem írta le a cikkben. Pedig szerintem a cikk hangvétele éppen nem azt támasztja alá, hogy Novák Attila ezeket még titokban odagondolta volna. Grift kommentje egyszerűen méltánytalan, de hát Istenem. 

Aztán daito ír olyanokat, hogy "A halálát nem is véleményezném; aki elhiszi a bolíviai állami sajtóban elhangzott, leírt, megfilmesített dolgokat, úgy, ahogy ők tálalják; az kérem magára vessen. Érdekes módon a helyi ellenzék izomból nem hiszi el. Gondolom ők reálisabban látják az ottani terroristaveszélyt... (...) Valaki (itt is) náci, muszlim terroristázza." Egyrészt Novák Attila nem terroristázta le ERF-et. Másrészt nem védte meg Moralest, sőt. Tessék újraolvasni a posztot. Ez a felületesség gyermekbetegsége. Vagy egyenesen elfelejtette az illető elolvasni, amire kommentel.

Később is előkerül daito, megint lukra fut, mintha Moralest védené Novák Attila, pedig ha van valami, amiben a blog szerzői egyetértenek, az az, hogy finoman szólva nem kedvelik a csávót a (KA_Steve kedvéért nevezzük így) "majdnemkommunista" haverjaival együtt, és sosem adtak hangot ezzel ellentétes véleménynek. ("Most abba végképp ne menjünk bele srácok, főleg ne egy konzervatív blogon, hogy egy 90%-ban katolikus országban, agyonlőtt halottakat tévében mutogatni, nejlonzsákban platóra dobálni milyen már. Persze, Flores a muszlim terrorista; de basszus, ezt nevezzem keresztény megoldásnak? Katolikusnak? (...) Értem, hogy számotokra Flores személyisége eldönti, hogy ítéljétek meg a dolgot, de azért még van 1-2 nagy volumenű színész a színpadon.") Vita azon volt, hogy Moralest, mint demokratikusan megválasztott elnököt, el lehet-e tenni láb alól merénylettel, lázadással, stb. De hogy nem szimpi, abban egyetértés van.

Teknős azt írja egy helyütt, válaszul Novák Attila felvetésére, miszerint "ez a bolíviai akció rejtélyes és megmagyarázhatatlan, semmilyen magyar nemzeti érdekhez köze nincsen", hogy "a tudatlanok kedvéért: Edu anyai ágon bolíviai. Vagyis a szülőhazáját védte. A hazáját." Neki úgyszintén azt ajánlom, olvassa újra a posztot, ugyanis abban le vagyon írva, hogy "magyar (zsidó) papa és a bolíviai mama gyermekeként született", "szülőhazájában, Bolíviában". Ez újfennt egy alapvető kommentelési gyermekbetegségre vall: nem olvasta az illető a posztot (vagy azt feltételezi más kommentelőkről, hogy nem olvasták, ami bizarr).

Ikaljan hasonló hibába esik, mint daito. Hogyaszongya: "És, hogy haláluk értelmetlen volt? Hogy nem volt beazonosítható célja ellenállásuknak? Akkor mesélek... Evo Morales a helyeket uraló drogkartellek bábjaként került hatalomra, és az országot egy államilag szervezett kokain termelő maffiává igyekeznek átalakítani, mindezt némi "nemzeti" "szocialista" ideológiai szósszal leöntve. (a sokat emlegetett indián-párti lépései gyak. abból állnak, hogy kvázi legálissá tette a kokain termesztést, ami nyugodtabb termelést tesz lehetővé a kartellek által ellenőrzött falusiak számára) A rendszer politikai gyilkosságokkal és nyílt erőszakkal, halálbrigádokkal próbálja a többé kevésbé független tartományok ellenállását megtőrni, akik népszavazáson nyilvánították ki autonómiájukat.
Edunak Bolívia és Santa Cruz a szülőhazája. Edu a kommancs halálbrigádok ellen járőrözött, és közben próbálta tájékoztatni a nemzetközi sajtót a helyzetről.
Ezért kellett meghalnia. Lehet, hogy Nováknak ezt nehéz megértenie.."
Azaz mintha ikaljan azt feltételezné, az írás szerzőjének szimpatikus Morales. Megintcsak: tessék újraolvasni a posztot.

Ikaljan később is teljesen érthetetlen kommentekre ragadtatja magát, megsértve ezzel a Grice-i maximákat. Erre azt hinné az ember, talán a korábbi kommentekre vonatkozik, vagy máshol olvasottakra, aztán miután írok egy kommentet én is, megkapom (mert csak úgy lehet értelmezni, hogy nekem címezte) azt, hogy "nagyszerű intellekuális teljesítményre vall kritika nélkül elfogadni a Chavezista baráti társaság nemzetközi szabadkőműves-amerikai-usztasa összeesküvési elméletét." Hogy ez miként következik abból, hogy "hiába itthonról, azért én értem, hogy bolíviaiként innen is küzdött Morales ellen, de sietek leszögezni: minden másban egyetértek a cikkel. Biztos könnyű rajongani ezért az emberárt, meg kalandos élet, miegymás, de én inkább a sivár polgári hétköznapokat választom", azt a mai napig nem értem. Talán beiratkozok a kommentelőhöz logikaórára.

Józan' kommentje vicces, szerintem Novák Attilát nem érdekli, hogy harminc év múlva emlékeznek-e rá majd vagy sem (szerintem ERF-re sem fognak, meg rám se, és kurvára leszarom, öntelt-materalista duma, evilághívők és ateisták végső mentsvára arra apellálni, hogy "majd rám is emlékeznek").

Idetektív szerint Novák Attila elcseszte az ítéletet, nem is kicsit, hanem nagyon. "A cikk (és ami szomorúbb, az egész eszmefuttatás, így maga a szerző is) azt sugallja, hogy szegény Eduardo megérdemelte ezt a gyalázatos halált, hiszen ő hívta ki maga ellen a sorsot gyanús ideológiai csapongásával. Természetes tehát (nem a tettei, hanem ideológiai meggyőződése miatt), hogy kivégezték. Miközben tisztességes tárgyalásban részesülnek a bizonyítottan háborús bűnösök - szerbek, horvátok, de még dél-amerikai diktátorok is. Ez megilleti a legelvetemültebb gyilkost is - feltehetően a szerző értékrendje szerint is, aki nagyon felháborodna, ha egyszerűen kivégeznének piciny hazánkban egyetlen gyerekgyilkost is, netán volt ÁVÓ-st."

Hát kövezzetek meg, de amikor mindenki arról értekezik, hogy méltó halált halt az életéhez, akkor ez miért baj? Attila különben sem ERF ideológiai kicsapongásaira keni a halálát, hanem mint mindenki más, harci kedvére. Hogy a kettő összefügg, az más kérdés. Mint írja: "Persze Edu tehetséges is volt, szeretni is lehetett, dehát az igazság is igazság. Halála is olyan volt, mint élete." Emberek, ez micsoda, ha nem méltánylás, megértés, gesztus? És egy megállapítás, amit mindenki megejtett - miért pont Novák Attila ne tehetné?

Ez a komment megintcsak érdekes, Teknős azt állítja, hogy ERF az Opus Dei ügynöke volt. Nem ismerem az Opus Dei belső ügyeit, de a "bizonyítékom nincs rá" kitétel mutatja, puszta spekuláció az egész. Amikor erre rámutatunk, megkapjuk, hogy nem hallottunk a titkosszolgálatok közti nemzetközi együttműködésekről. Na most már csak az a kérdés, hol a frászba titkosszolgálat az Opus Dei. Az Opus Dei egy szimpla lelkiségi mozgalom, befolyásos, nem mondom, de nem rángatja bábun az egész világot. Az pedig, hogy "Katolikus érdekeket szolgáltak a tettei. Horvátországban is, Santa Cruzban is. A breviáriumról pedig hallottam nyilatkozni. Használtam a női megérzésem. A lakásában pedig háromszor annyi kereszt volt, mint iszlám relikvia." - na ez megint csak nem bizonyíték semmire, az én lakásomban van egy pápakép, egy Szent Mihály-kép, egy kereszt és tele van katolikus irodalommal, mégse vagyok az Opus Dei ügynöke. Hogy ERF hol szolgált katolikus érdekeket, azt sem látom ebből bizonyítottnak.

Eszterhugi érintett érzelmileg, de eltelt némi idő, ezért mégis belekötünk a kommentjébe. "1. Egy újságíró hogy állíthatja, hogy ő az abszolút igazságot írja egy olyan emberrel kapcsolatban, akit valahonnan még az egyetemről ismer?" - írja ő, holott ilyet Novák Attila az égegyadta világon nem állított. Későbben azt írja, Attila "finomkodó, ultraliberális..és hadd folytassam tehetségtelen, konformista, felszínes, nyárspolgár és mindenekfelett gyáva zsurnaliszta, aki Eduardo életében SOHA nem MERT volna egy rossz szót sem emelni ellene. Halála után már könnyű acsarkodni, fintorogni és fennhéjázóan igazságot osztani..." Hát, ez a komment saját magát semmisíti meg. Ugyanis Eszterhugi még annyira sem ismeri Novák Attilát, mint Novák Attila Edut, így fogalma sincs, emelt-e szót ellene életében. "Gyáva zsurnaliszta", hehe, egyrészt Attila nem újságíró, maximum fő foglalkozása mellett nem mellesleg publicista, ami nem ugyanaz, másrészt szerintem pontosan tudta, milyen indulatokat fog kiváltani írásával, mégis közölte, így lehet vele nagyon nem egyet érteni, de gyávának nem nevezhető.  Inkább bátornak.

Szemben azokkal, akik hirtelen fölbukkannak a semmiből, és nicknevük mögé bújva adják elő, hogy ők ismerték Edut. Aztán rátámadnak valakire, aki úgyszintén ismerte őt, de e nevét is vállalja. Ez nem túl szép dolog.(És ez most nem Eszterhugira vonatkozik, aki később felfedte kilétét.)

Mindezeknek a kiragadott példáknak, de azok gyakran előforduló kommentelési hibáinak a tükrében nevetségesnek hat, hogy a kommentelők állandóan az értelmes diskurzust hiányolják. Én nem hiszek az objektivitás gyakorlati létében, de hiszek 1. a méltányosságban; 2. a mérlegelésben; 3. abban, hogy nem jell a dolgokat szájba rágni, mindenkinek megvan a magához való esze; 4. a kiegyensúlyozottságban, a több nézőpont megvizsgálásában, a "hallgattassék meg a másik fél is" elvében; 5. a Grice-i maximákban. Oké, az első négyre nem vagyok finnyás egy kommentmezőben, de a maximákat tartsuk már be, mer különben lukra futunk, és elbeszélünk egymás mellett.

Nem mondom, hogy mindig eleget teszek ezeknek, de ha egy ilyen blog kommentmezőjében is vicsorgó szarakodás megy, feltehetően amúgy értelmes, jólszituált emberek között, akik viszont itt arra sem képesek sokszor, hogy ha indulatosan írnak is, legalább ne gondoljanak hozzá egy poszthoz olyat, ami abban nincs leírva és belőle logikusan nem következik, akkor milyen jogon nyavalygunk a kibertérben a hazai állapotok felett, és szapuljuk az árokásást? Így ugyanoda jutunk, ahova a ködevők, akik mindig egyesíteni akarják a nemzetet, de ők maguk osztódással szaporodnak.

 Ahogy pedig sejtem, az alább következő kommentekből ki fog derülni, hogy dszg 1. cionista köcsög; 2. fasiszta köcsög; 3. kommunista köcsög; 4. Amerika-imádó köcsög.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr561081045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.04.23. 12:03:52

(I'm not incredible! ahh...)

Hm, nem jön be az az oldal, így csak az idézetet emelném ki. Az idézettel összekötötte az öngyilkos fanatistákat Eduardo-val, kvázi leterroristázta!
És ha olyan jól ismerte Eduardo-t, akkor miért írja, hogy az apja zsidó volt, az anyja meg bolíviai? A nagyapja volt zsidó (Dunába lőtték), a nagyanyja viszont katolikus volt! Az anyja pedig Barcelona mellett születtek, az egyik legrégebbi katalán család sarjaként!
Szeretem, ha egy író alaposan utánanéz a dolgoknak, és jelen esetben, ez nem történt meg.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.23. 12:08:09

"öntelt-materalista duma, evilághívők és ateisták végső mentsvára arra apellálni, hogy "majd rám is emlékeznek""
ez nem materialista duma, hanem celebduma, a celebek viszont nagyon is vallásosak.

Joejszaka 2009.04.23. 13:28:10


A cikk feltevései jogosak, azonban dszg pont abba a hibába esik, mint az általa támadott kommentezők.

Pl. Ikaljan kapcsán: Novák Attila indirekt módon igenis védi Moralest, amikor a Népszabadság szerzőjének jobban hisz, mint Ikaljannak. (NovákAttila 2009.04.20. 10:55:27)

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy dszg-nek olvasási nehézségei vannak, sőt!

Gyakran maguk a kommentek félreérthetők: ugyanis a komment nem az írásos, hanem inkább a szóbeli kommunikációra hasonlít, és ezért félreérthető.

Ja, és még valami: minden szövegnek van egy stílusa: hiába lehet Novák Attila cikkével _tulajdonképpen_ mindenhol egyetérteni még egy Edu rajongónak is, de összességében a cikk mégiscsak kicsit lesújtó, kicsit lesajnáló kritikát ír a tárgyáról, arról a csókáról, akit brutálisan lemészároltak egy hotelszobában: innentől pedig a cikk már az érzelmekre hat, és Edu rajongói és barátai felháborodnak: véleményem szerint nem a konkrét mondatokon, hanem inkább azon, amit a cikk _érzetre_ sugall.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.23. 14:02:06

kedves @Hitetlen (ex)Bérgyilkos: a filmben emlékeim szerint az apját említi zsidóként és az anyját katolikus bolíviaiként, és mindenhol máshol is a szüleiről, nem a nagyszüleiről van szó.

@bs395: lehet

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.23. 14:33:29

ha most ide kommentelek, abból is lesz poszt? :P

sorokinV 2009.04.23. 21:22:20

Hát...

Ikaljan kommentjeiben több értelem volt, mint Novák írásában. Ráadásul minden írott is íratlan szabályt betartva vitázott, azt meg illetlenség felróni neki, hogy a roppant bölcs "én inkább Nováknak hiszek" bejegyzésedet finom iróniával kezelte. Merthogy' Novák egy az egyben átvette a nol marhaságait.

Külön posztban megpróbálni a veled vitázókat kigyilkolni meg sima tirpákság!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.23. 21:28:35

a Grice-i maximák érdekesek. Őszinte sajnálatomra gyakran nem érvényesülnek.

Kopiás Attila Steve 2009.04.23. 23:54:48

Édes, még soha nem emeltek ki név szerint, hogy a kedvemért van így fogalmazva, megtiszteltetés.
Én mindig, amikor pucér román pártaktivistáknál mélyebb témáról esik szó, kissé zavarban vagyok a kommentelésnél. Merthogy vannak olyan alapok, amik szerintem ha az élő kommunikációban természetesek, akkor itt is annak kéne lenniük. Mint pl egymás kölcsönös tiszteletben tartása, ami nem igazán van meg. Vagy az igazság keresése, ami rohadt nehéz ha arról szól majd' mindegyik topic, hogy két részre szakadunk és anyázzuk egymást, döntsd el kivel vagy. Vagy hogy nem a meggyőzés a célom, hanem az álláspontom bemutatása, tesztelése és a hibáinak korrigálása, tanulás a másik nézőpontjából. Ahol ugye kapcsolódunk az írott anyagok hagyományaihoz, ahol bármi komolyan vehető infó csak forrással alátámasztva tud megállni, méghozzá azt is súlyozva és kontextusba helyezve, hiszen minden forrás szubjektív.
És jellemzően minden pontnál elvérzünk, de ha az EU-USA kultúrkörből kieső témákról van szó, pláne ha egy ismeretlenebb országról, akkor totális információhiány van, amin elvérzik az értelmes párbeszéd. Nem azért, azt tudom, hogy a liberális-konzervatívok mit gondolnak, Eduárdo barátai mit gondolnak, a Venezuellai baráti társaság mit gondol, a Bolíviai ellenzék mit gondol, Evo Morales mit gondol, csak arról nincsen továbbra sem halvány lila gőzöm sem, hogy honnan lehetne kideríteni, hogy kábé mi történt.
Körülöttem meg azt látom, hogy hangos vita zajlik, aminek majd az összes résztvevője nagyon tudja hogy mi van. Hát, nem annyira érzem, hogy ilyenkor érdemben hozzá tudok tenni a történésekhez...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.04.24. 01:17:46

Kedves dszq!

Most komolyan... érveléstechnikai kérdésekkel vegzálod a társaságot, eközben viszont gyakorlatilag minden lehetséges érveléstechnikai irrelevanciát elkövetsz:

Sorolom:

1. "mintha ikaljan azt feltételezné, az írás szerzőjének szimpatikus Morales. Megintcsak: tessék újraolvasni a posztot."
-ez tipikus "non sequitur" hiba.
Te is leírod, hogy Novák azon állítására kívántam cáfolatot hozni, miszerint Edu "ellenállásának" ne lett volna jól beazonosítható célja, értelme.
Természetesen egyikünk sem ment bele a "beazonosíthatóság és értelem részletes definiálásába, alapvetően mind Novák, mind én a "common sense-re hagyatkozunk.)
E tekintetben helyzet-ismertető apparátus (a boliviai helyzet egyik interpretációja), szorosan kötődve az alapállításhoz, azt hivatott alátámasztani, hogy ezen helyzet (amennyiben elfogadjuk, hogy a helyzetnek ez egy - legalábbis releváns - olvasata) éppen elég értelmet ad az "ellenállásnak", illetve elég pontosan beazonosítja az ellenállás célját.
(e szempontból lényegtelen, hogy Novák később valóban védelmébe veszi a Morales rendszert, legalábbis az autonómia ügyében szeparatistákat fasiszta-usztasa-imperialista ügynökökként beállító véleménynek hisz inkább, Moralest pedig demokratikusan választott vezetőként aposztrofálja - de hangsúlyozom, ez az adott szöveg szempontjából irreleváns)

1/b. Teknős véleményével ugyanez a helyzet... "az ellenállás motivumainak, céljának és értelmének beazonosíthatósága" kérdésében Teknős arra próbál rámutatni, hogy Novák alapvetőse , mely a szóba jöhető elfogadható, beazonosítható célokat kizárólag a "magyar érdek" mezőjében értelmezi, (ebből a szemszögből Edu tevékenysége tényleg cél nélküli)túlszágosan szűk. És rámutat arra, hogy Edu bolíviaisága (amely Novák előtt is ismert) éppen eléggé magyarázza és beazonosítja az ellenállás célját és értelmét.

2. "Ikaljan később is teljesen érthetetlen kommentekre ragadtatja magát, megsértve ezzel a Grice-i maximákat.

Azt gondolom itt alapvetően két hibát is elkövetsz. Egy részről, nem definiálod, hogy hol és milyen maximát szegtem meg, így alapvetően az argumentum ad verecundiam tipikusan hiányos esetével állunk szemben (amennyiben a Grice-i maximákat, tekintélyként kezeljük).

Másrészt egy viszonylag egyszerű, nem érveléstechnikai jellegű probléma merül fel, amelyben egyébként én is hibát követtem el. Ha megnézed a kommentek igen gyorsan követték egymást, és egyszerűen elfelejtettem belinkelni, hogy második hozzászólásom is Novák Ctrl-V-zett elemzésére adott - igaz, elég lesújtó véleményt tükröző -válasz. (nyilván egy időben írtuk hozzászólásunkat, de a tiedet előbb küldted el).
A kommentezés, fórumozás tényleg nehéz műfaj, de azért azt gondolom, hogyha van két komment, amely után egy harmadik következik, és ez az előző kettő közül értelmileg kizárólag az egyikhez kapcsolódik, akkor nem túl nagy elvárás az olvasótól, hogy a megfelelő szövegeket kapcsolja össze.


3. daito esetében: "Másrészt nem védte meg Moralest, sőt."
Daito nem is ezt állította, hanem azt, hogy vannak, akik elhiszik a boliviai propagandát. E kérdésben még csak nem is Novákkal vitatkozott. Itt lehet, hogy van egy alapvető nézetkülönbséged a blog céljait illetően más felhasználókkal. Daito, amellett, hogy Novákkal vitatkozott, általánosságban is reagált az eseményekre. (merthogy az első napokban a hírek többsége még erről szólt)


No bocs, ennyi talán elég lesz, meg különben is késő van...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.04.24. 01:52:33

Egyébként érdemes lenne azon is elgondolkodnod, hogy a Grice-maximák, mint a kooperativ diskurzus peremfeltételei mennyire vonatkoztathatók normaként bármilyen (illetve konkrétan erre) diskurzusra.

A kooperatív diskurzus egyik alapvető feltétele, hogy a vitatkozó felek célja egy közös, az addigi tudásuknál magasabb szinten feldolgozott tudás megszerzése, ill. adott esetben egy probléma közös megoldása.
Más részről viszont a mindennapi kommunikációban e cél számos esetben nyilvánvalóan nem teljesíthető.

Azt gondolom, hogy jelen téma esetében ez irreális elvárás.
A poszt így indít: "élete kezdetétől végéig annak a vörösbarna tengelynek a tagja maradt, mely a kommunistáktól a radikális jobboldalig és az iszlamistákig terjed."

Azt gondolom, hogy aki nyitásként a poszt tárgyát egy mondaton belül "komancs, náci, iszlamista"-ként definiálja, alapvetően e felütéssel lezárja a kooperativ diskurzus lehetőségét.

Innen ugyanis csak két út van. Vagy az állítást fogadjuk el igaznak, vagy pedig a tagadását.
Másrészt az alapvetés nem empirikusan, vagy logikailag igazolható állítást, hanem érzelmi, ideológiai kategóriákra vonatkozó állítást fogalmaz meg, a klasszikus formális argumentációnak eleve kevés hely jut. Az kommunikáció lényegi állításra vonatkozó része az informális érvelés körében zajlik.
Mivel viszont az állítás olyan súlyos tartalmakat hordoz, hogy az eltérő állásponton lévő felek alapvető érzelmi, morális, etikai identitását feszegetik nehezen képzelhető el a kompromisszum megtalálása.

grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 08:24:26

kikérem magamnak! ennyivel elintézni, hogy méltánytalan? :))))
véleményemet utólag pompásan igazolta áron bácsi, aki a hülye magyarázatával, hogy jobbik-mszp ügynök vagyok kivágott. ha tehette volna, ahogy a felmenői, akkor lefüggönyözött kocsit küldött volna értem. :)
és már a poszt okozta első felháborodásom múltával is azt mondom, hogy a poszt undorító volt és gyűlölködő. persze intelligensen és fedő szövegekkel megírva.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.24. 09:29:00

@ikaljan: ezzel sajnos kénytelen vagyok egyetérteni.

teknős 2009.04.27. 00:02:35

Megtiszteltetésnek veszem, hogy velem ilyen szinten foglalkozol, kedves dszg. Ha annyira szeretnéd a nevemet, hát tessék: Haraszti Gáborné vagyok, kilenc gyereket nevelek és adózok. Címet és telefonszámot is kérsz?

Elméletileg ugye az én férjem Novák Attila preferáltja lenne, hiszen ő kilencgyerekes adózó családapa, ennek fényében azt hiszem, hogy talán tapasztalatból mondom, hogy sem Edu, sem az ő hősiessége nincs elismerve. Ez utóbbi, szeretném hangsúlyozni, hogy csak Novák Attila álláspontja.
Köszönöm Ikoljannak, hogy rávilágított arra a szűklátókörű hozzáállásra, amit sérelmeztem Novák Attila gondolatmenetében, amikor felhívtam a figyelmet arra, hogy Edu pont annyira volt latin, ahogyan magyar.

Nem tudom, hogy a nevem mennyire érv egy vitában, úgy érzem, hogy sokkal inkább kibúvó, de szeretném leszögezni, hogy nem egyszerű dolog kiállni RFE mellett, hiszen folyamatos vegzálásnak vagyunk kitéve és gondolom nem hiszed el, de nem beszélhetek róla.

Novák Attila alapállása Edu irányában olyan, akár a társadalomé. Csak addig elfogadható, amíg haszna van belőle, és nem az a baj, hogy az ő ilyen, hanem az, hogy ez mennyi embernek tetszik.

Most itt az éjszakában sorakoznak előttem ennek a nemzetnek a hősei, vagy ahogy Novák vélelmezi, a haza lúzerjei: Dugovics Titusz, Mansfeld Péter vagy Bauer Sándor. Ők ugye nem. De akkor hol vannak azok a hős családapák?

józan' 2009.04.27. 20:15:24

"(szerintem ERF-re sem fognak, meg rám se, és kurvára leszarom, öntelt-materalista duma, evilághívők és ateisták végső mentsvára arra apellálni, hogy "majd rám is emlékeznek")."

Valamit nagyon félreérthettél. Ez a "kinek a nevére fognak többen emlékezni" dolog arra volt válasz, ahogyan NA racionális szemüveggel kritizált egy alapvetően saját küldetéstudatától és meggyőződéseitől vezérelt "harcost", majd jött a konklúzió és a bélyeg(kifutott radikális), holott teljesen nyilvánvaló, hogy Florest nem lehetett a szokásos fiókokba belerakosgatni.
Egyébként szerencsére egyik sem vagyok a felsorolt irányzatok közül...

ps: jópofa ez a paliklaci-stílusú kommentértékelés, írhatnál még ilyeneket például az idetévedt hakni-kommentelőkről. :)
(merthogy belőlük egyre több van, érdemi vita vagy eszmecsere viszont egyre kevesebb)

teknős 2009.04.28. 12:51:04

Még valami dszg!

Azt is tudjuk, hogy az AVH-nál meg nem volt törvényes a foglyok kínzása. Kuncze belügyminiszter hivatalosan igazolta.

Ami Edu Opus Dei munkáját illeti, arról megerősítést kaptam. De nem kívánlak meggyőzni. Azt hiszel, amit akarsz.

teknős 2009.04.28. 16:51:44

Dszg! Itt is szeretném kifejezni felháborodásomat! Miután külön posztban kioktatsz bennünket, szép suttyomban átíródik az inkriminált eredeti poszt. Az általam leginkább kifogásolt summázat, miszerint az igazság, az igazság, egyszerűen eltűnik belőle.

Innentől kezdve kicsit nehéz komolyan venni a Konzervatóriumot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 17:51:37

@teknős: Nem írtam át semmit. A nicknevemen változtattam.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 17:52:29

@teknős: egyébként nem is tudok átírni semmit már megjelent posztban, csak a szerkesztők, én meg nem vagyok az.

Az Opus Deit majd elhiszem, ha kifejtetted.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 17:55:30

@teknős: továbbá milyen eredeti poszt? Novák Attila nem egyenlő Vendéan (dszg), szerintem ha elolvasod kettőnk munkásságát, ez több mint egyértelmű.

teknős 2009.04.28. 17:59:51

Az eredeti posztról beszéltem. Novák Attila által jegyzett Eduardo, avagy a radikalizmus kifutása c. cikk lett átírva.
Lehet, hogy nem te csináltad, sőt valószínűleg nem te.
De akkor sem fair dolog.

NovákAttila 2009.04.28. 20:18:37

@teknős: a cikkemet nem írta át senki, így én sem, úgyhogy feltételezve a maximális jóhiszeműséget, Ön téved.

teknős 2009.04.29. 08:32:06

@NovákAttila: No, igen. Ezt sem tudom bizonyítani. Így cikkének az az eredeti summázatával, hogy az "Igazság az igazság" nyilvánvalóan magammal vitatkoztam. Bár ugye dszg már jó előre megírta, hogy nem olvastam el a cikket, mielőtt vitatkozni kezdtem volna. Ebben is igazsága lett. Tényleg. A jelenlegi posztot valóban utólag olvastam el.

daito 2009.05.02. 21:25:40

Lesz majd egy cikk azzal a címmel is, hogy "Gyermegbetegségek a postokban"?

1. Mi kommentelők is hiszünk a méltányosságban. Személy szerint én hiszek benne, és itt és most általánosítok.

2. A komment sajátja, hogy nem mindig csak a postra, a belinkelt cikkre reagál, hanem korábban elhangzott kommentekre, esetleg kapcsolódó hírekre. Ez nincs benne a Grice-i maximákban tudom, de ez olyan izé. Szokás. Szégyelljük is magunkat.

3. Ez nem egy kőbe vésett valami; így alakult ki; nincs róla szabálykönyv, nem tanítják így az egyetemen. Legalábbis eddig így tudtam, ha mégis van valami előírás erre, akkor szóljatok.

Kommentelési hibák? Bocs, erre írják azt, hogy WTF?

4. Mostantól, ha reagálunk, akkor számítsunk arra, hogy következő post rólunk fog szólni, vagy csak akkor, ha nem értünk egyet?

:):):)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása