Szoci kálvária

Gabrilo I 2009.04.01. 19:10

Meghalt a király! Éljen a király!

Az elmúlt hét tragikomédiája remekül visszaidézte a szocializmus langymeleg katasztrófáját (képzavar): a hatalomban maradás elsőrendűsége, a kapkodás, a koncepció-nélküliség és a tökéletes dilettantizmus mérsékelten kakofón elegyét. Utóbbi lehet a posztszoci foximaxiság ideáltipikus esete. Szerkeszthetünk egy újabb taxonómiát, vagy legalábbis kiegészíthetjük új formákkal a régit. 

Lássuk a kezdetet. Ha valaki azt hiszi, nem húsz éves, vagy annál régebbi politikai és gazdasági mutyik, "barátságok" eredménye akár a mostani végeredmény is, az gyorsan kapja ki a kezét a biliből. A Bajnai-Gyurcsány-féle bratyi már a DEMISZ lágyékán megköttetett, disz iz dö bigining of ö bjútiful frendsip.Töprenghetünk persze azon, Bajnai miért vállalta mégis ezt a nem kicsit degradáló szerepet, ami nem mellesleg a politikai karrierje végét is jelenti (s ezt ő is tudja), de nem kell sokáig mélázni rajta: vannak mindenféle Wallisok, Hajdú-Bétek, egyebek.

És nyugodtan elfelejthetjük Bajnai szerencsétlen próbálkozását, miszerint azért vállalta, mert "szereti a hazáját". (Ő is annyira vehető komolyan, mint a Szabad Demokraták Szövetsége nevezetű politikai prostituáltak közössége, akik immár több mint egy évtizede sikeresen vannak versenyben a szocikkal, már ami a hazudozást, ködösítést illeti. ) A proletárnak nincs hazája, mondotta volt Karl Marx. A posztkomcsinak sincsen, de nem osztálytudata van neki, hanem cége, vállalkozása, projektje, és állami barátai. Az a kép, ahogy Bajnai feláldozza magát a haza érdekének oltárán, kétségtelenül patetikus, ám a valósággal nincs köszönőviszonyban.

Az ország érdeke ugyanis semmi esetre sem lehet az, hogy egy igencsak vékony támogatottságú "válságmenedzser" (válságmenedzseri tehetségéhez lásd a Hajdú-Bét ügyet) vágjon kicsit a nyugdíjasokon, meg a családos középosztályon (ahogyan minden szoci kormányzat tette eddig is, amíg a középosztály tűri), oszt jónapot. Még az sem biztos, hogy Bajnai kormánya túléli ezt az évet (de persze mondjuk 5-6 hónap töketlenkedés az kevésbé teszi "instabillá" az országot, mint az előrehozott választás, mint azt a szadistáktól tudjuk). Ha sikerül is megszorítani, ez minimális szarlapátolás, lyuk-tömögetés, semmi más. A Szent Piac sincs elájulva a mostani ötlettől.

Egy ország népe húsz éve ugyanazt a történetet bámulja: KISZ-es, DEMISZ-es, és egyéb szocialista huszárok játszadoznak az országgal, saját felségterületükként kezelik azt, de dilettantizmusuk ellenére sem képesek az irányítását átadni másnak; mivel ők a hatalom természetes birtokosai, ezért a hatalom nem a Gondviselés ajándéka, nem legitimációs kérdés, és nem kötelesség, hanem alapvető szoci jog. Ha mégsem ők kormányoznak, hiba van a mátrixban.

A szocialisták szándéka nyilván nem a 2010-es választási győzelem, hiszen arra sem most, sem jövőre nem lesz esélyük. A cél maximum a sorok rendezése, és felkészülés 2014-re, esetleg a Return of the Former Reformer c. szoci kalandfilm lejátszása. (Ja, és készüljünk fel olyan fasisztázásra, amilyet eddig még nem láttunk.) Mivel az ország romba döntése lehetne az eddigi projekt címe, nem kívánnak félmunkát végezni.

Kellenének azok a kibaszott jó könyvek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr861034937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.04.01. 21:21:34

Meghalt a király, éljen a király!Íme Magyarország új miniszterelnöke. Ez a képe neki. (Ne anyázzatok, hogy miért nem a magyar Szent Koronát rajzoltam a fejére, mer' azt rajzoltam, csak korlátozottak a képességeim.) Fodor Gábor éjszaka bejelentette, hogy a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.04.01. 19:20:38

egyébként lehet érzék vagy optikai csalódás (esetleg valamiféle wishful thinking) részemről de mintha szétszakadás előtt vagy nagyon komoly süllyedésben lenne a nagy öreg szoci titanic.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.01. 19:32:26

@osborne:

Á, ne legyünk naívak. A progresszió nem áll meg;[

osborne 2009.04.01. 19:45:20

@Gabrilo: Ferik jönnek, mennek de az megállíthatatlan.

ps: természetesen úgy könnyű elnyomni a kis populista-agresszív ezüsthajókat és kisajátítani a hatalomhoz való privilégiumot, ha (40 plusz) 12 kormányév áll szemben 4 + 4-el. és ez bőven igaz a magyar szavazókra is ;]

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.01. 21:23:43

hát így valahogy. ha a fidesz megint idióta lesz /ebben a vonatkozásban/ és nem irtja ki még az írmagját is ezeknek, akkor visszajönnek. ha megint az lesz, hogy a liberális-komcsi értelmiségnek és közvéleménynek próbálják bizonyítani, hogy ők is emberek, európaiak, stb., akkor ezek visszajönnek. ha az egykori várhegyihez hasonlóan arra fognak élvezni, hogy egy értelmisi találkozó után elkerekedett szemmel összesúgnak a libsik, hogy jéééé ez is ember, akkor ezek visszajönnek.
a fidesznek, szarva a majd akkori eu-s sirámokra és kohnbendites hisztériákra, le kell gyalulnia az emeszpét-eszdéeszt-holdudvart-gazdasági hinterlandot. el kell menni a törvénytelenség határáig. nem akarok mást látni egy hétig a tévében, mint a képeket a letartóztatásokról. elvinni, bezárni, majd bizonyítékot szerezni. vagy kreálni. erőt akarok látni.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.04.01. 21:59:51

"Az ország érdeke ugyanis semmi esetre sem lehet az, hogy egy igencsak vékony támogatottságú "válságmenedzser""

Ja, válságmenedzser. A HR menedzser megszervezi a HR-t. A key account manager megszervezi a key accountot.

Akkor a válságmenedzser megszervezi a válságot?

katmandarin 2009.04.01. 22:00:45

@Grift:
Én optimistább vagyok, nem kell ezeket legyalulni. megsemmisítették-megsemmisítik magukat. Megöregedtek, kiürültek, elfáradtak. Nincsen új ötletük - ez azért nem olyan nagy baj! -, nincsenek új gondolataik, nincsenek új embereik. Nézd meg most, amikor ölég nagy a gáz az országban is, meg a ballibsi oldalon is. A válság kezelésére nem tudnak mást kitalálni, csak olyat, ami már a nyolcvanas évek első felében is kevés volt, emberük sincsen olyan, aki már kilencvenben is ne focizott volna az ő mezükben. Szerintem innét már nincsen nekik föltámadás.
(Az más kérdés, hogy ha netán mégis lenne, akkor az országnak annyi...)

Ettől teljesen függetlenül, az igazságszolgáltatásnak persze tennie kell a dolgát, és lesz nekik elég...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.01. 22:20:45

@katmandarin: bárcsak így lenne, ahogy írod. Csak ezzel a gondolatmenettel az a baj, hogy 90 környékén is azt gondoltuk, hogy szép szerényen elkavarnak ezek az ex mszmp-s arcok a maguk átmentett világában. Ezzel szemben 94-ben nagyon durván átgázolt rajtunk a varsói gyors. És ne legyenek illúzióink a posztkádári magyar társadalommal szemben, ahol saccperkábé három hónapig tart a kollektív emlékezet.
Ahogy elkezdjük majd törleszteni az imf-hitelt, úgy fogják a zemberek visszasírni a Gyurcsányi (nagyember) regnálását. Ugyanúgy, ahogyan a grízestésztazabáló kádárjános "aranykorát" is párás szemekkel emlegetik itt igen sokan még a mai napig is.

Darkhorse 2009.04.01. 22:20:59

@katmandarin: Lehet, hogy igazad van, de azért biztos ami biztos nem ártana Grift ötletét is megfontolni.

max_headroom 2009.04.01. 23:27:57

@Grift: "el kell menni a törvénytelenség határáig."

Nem, elmenni csak a törvényesség határáig szabad, és ott meg kell állni. Maradjunk józanok.

"... nem akarok mást látni egy hétig a tévében, mint a képeket a letartóztatásokról."

Ezeket a képeket szívesen nézegetném akár évekig is. :-)

"... elvinni, bezárni, majd bizonyítékot szerezni."

Rossz a sorrend. Először szerzünk ellene bizonyítékot, és utána zárunk be valakit. Demokráciákban legalábbis.

"... vagy kreálni."

Ilyen viszont csak totalitárius rendszerekben fordulhat elő. Arra meg nem vágyom.

józan' 2009.04.02. 00:33:45

Rövid, korrekt helyzetkép, főleg az utolsó előtti bekezdés.
Kapcsolat.hu-ra, stop.hu-ra és egyéb hasonló helyekre való linkelgetése erősen javallott. :)

Kopiás Attila Steve 2009.04.02. 01:02:57

Néha sajnálom, hogy nem látok bele a szoci viszonyokba, de persze még arra se tudom rávenni magam, hogy kapcsolathu-ra felmenjek olvasgatni. Mindenesetre pletyka szerint (ismerős ismerőse monda jellegű), hogy nagyon szakadozik az MSZP. Amit mondjuk nem igazán értek, mert azt hinné az ember, hogy egy olyan párt, amit mára maroknyi ember támogat aktívan, már nem áll neki szétszedni magát, de végülis logikus, ilyenkor mindenhol megindul a bűnbakkeresés és kölcsönösen ki akarják egymást zárni a népek. Hát, fene se vágja, csak az MSZP-n belül van vagy négy-öt önálló tömb (azt viszont képtelen vagyok megjegyezni, ki kivel van és miért, ez semmilyen szappanoperánál nem megy nekem). Az én tippem, hogy valamilyen vonal mentén ezek majd ketté esnek, bejön a képbe a kapolyi féle szocdem lehetőség és akkor 2-3 balközépnek definiált pártból majd kiderül, hogy melyik lesz az az egy, amelyik nem döglik meg...

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.02. 01:51:37

Alig telt el néhány nap, de a legfontosabb következmény egyelőre annyi, hogy Gordonos szóviccekből 2010-ig el vagyunk látva - no persze az sem utolsó szempont, hogy láthatóan hála a jó Istennek tettre kész progresszív KISZ-vezetőből akad még ínség idején.

Amúgy: Fábry Gordonról:
www.youtube.com/watch?v=_IUjfZYl8rI#t=3m20s

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 02:04:31

Szerdán este Böhm András volt az inforádió aréna vendége.

A fasisztázás megkezdődött.

(Más kérdés, hogy Böhm nem volt túl hiteles, eléggé átjött, hogy csak szerepet játszik.)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.04.02. 02:13:29

@KA_Steve:

Van kb egymillió olyan ember, aki 2006-ban a szocikra szavazott, most nagyon utálja őket, de ha eljönnek a választások, akkor azért csak berakja majd az ikszet a szegfű mellé. (Anyámék például.)

CrL 2009.04.02. 05:29:43

előbb vagy utób a nagy szoci kálvária és a 2002 óta tartó időkizökkentés véget ér, bár a károk rendbehozás sajna legalább újabb 10 évet fog igényelni.

feltéve ha az úk kormányerő képes lesz a romeltakarításra és nem esik régi vagy ellenfelei hibáiba ;]

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.02. 08:21:02

@max_headroom:

helló, a törvényesség és a törvénytelenség határa egybe esik. közös határ. :)
lehet, hogy nem vagyok demokrata -sőt-, de ebben az esetben nem érdekelne különösebben a jog. másrészt az eljárások rendje általában ez, és törvényesen, alapos gyanú, letartóztatás, bírósági szakba bizonyíték alapján tesz.
az alapos gyanú eleve megvan! :)))
kreálni? kreálni hát. ezekkel szemben? miért ne? /jó, persze, ez nem volt egészen komoly/
egyébként meg 40 év baloldali diktatúra után csak 40 év jobboldali diktatúra képes rendet tenni...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.04.02. 08:42:55

@Grift:
Ezt a diktatúrás dolgot azért remélem nem gondolod komolyan.
Én spec. semmilyen diktatúra alatt nem akarok élni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.02. 09:02:12

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Nem Grift a píárosunk, ne vegye komolyan.
Nem lesz diktatúra, csak a bűnözőket fogjuk elnyomni. Ebben mindenki egyetért.
A politikai bűnözőket.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.02. 09:08:58

@tölgy:
:) legalább egy kicsit sem lehetne? :)))

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.04.02. 10:07:18

@tölgy:
Még szerencse, mert píárnak elég rossz lenne :) A bűnözők elnyomása viszont kifejezetten kívánatos lenne.

@Grift:
Azért, lécci szólj mielőtt kirobbantanál egy akármilyen diktatúrát, mert vagy dobbantok, vagy elkezdek kiásni egy nagy lyukat egy földalatti mozgalomnak. (Vagy kibérlem a négyes metró addig elkészült szakaszát :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.02. 11:03:04

"hanem alapvető szoci jog. Ha mégsem ők kormányoznak, hiba van a mátrixban."
Ja, akkor ellenzékben van a haza, ugye? :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.02. 16:50:54

MOst épp úgytűnik, Feri elgondolása valóra válik.
inforadio.hu/hir/belfold/hir-268276
Az MSZP országos választmány Lendvai Ildikó elnöki jelölését támogatta, a frakció új vezetője Mesterházy Attila lehet.Az MSZP országos választmányi ülése után Lendvai Ildikó számolt be róla, hogy ő a konszenzusos pártelnök-jelölt. Kiss Péter, Mesterházy Attila és Szekeres Imre visszalépett a jelöltségtől. Lendvai elmondta, hogy ha megválasztják, lemond a frakcióvezetésről.

A képviselőcsoport vezetőjének Lendvai Mesterházy Attilát javasolja. Gyurcsány Ferencet a Táncsics Alapítvány vezetésére kérik fel.

A választmányi ülésen részt vett Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is.

A blogcenzorokat alkalmazó főnök oszotgatja majd a szabad sajtó díjakat, elnök lesz Csoóri Sándor régi letiltója. Ejha.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.04.03. 07:25:25

@Grift: Tisztelettel üdvözlöm, Rákosi elvtárs :-)

Kicsit sok volt a szesz este? Vagy csak retrozol?
Én inkább abban reménykedek - tudom, naiv vagyok - hogy mondjuk Bajnai TÉNYLEG megcsinálja a szarlapátolást, ami most toronymagasan a legfontosabb, és utána a Fidesz pedig legjobb képességei szerint már egy viszonylag tiszta terepen képes lesz meglépni a struktúrális reformokat.

Mert azt én is tudom, hogy az amúgy se nagy cucialista győzelmi esélyekbe fingik bele Bajnai ezzel, ahogy kell.
Viszont mivel 7 évig nagyüzemileg nem történt semmi, ideje volt hogy valami mozgás legyen végre. Szarügy lehet az MSZP-nek hogy pont az osztogatós évben üt be a krach; ha meglépték volna ezeket a dolgokat már a struktúrális reformok felén is simán túllennénk...

osborne 2009.04.05. 15:07:46

Ferihez méltó búcsú:

Gyurcsány azt magyarázta, miért okozott komoly fejtörést, hogy lemondjon-e, vagy sem. Szerinte ugyanis ha az ellenérdekelt pártok olyan békés egymásutánban váltanák egymást, ahogy Németországban cserélgetik egymást a szocdemek és a konzervatívok, nem lenne baj. De a legnagyobb gondom az volt, mondta Gyurcsány, ha elmegyek, akkor nem segítem-e túlzottan a revánsra vágyó jobboldalt, azaz nélkülem lesz-e ereje megszervezni magát az MSZP-nek egy demokratikus küzdelemhez. Mert Magyarország hihetetlen hibát vét, ha nem veszi észre, hogy itt nem egyszerű jobboldali tusáról van szó, hanem egy olyan ország jöhet, amit milliók nem éreznek magukénak.

Gyurcsány szerint az MSZP kötelessége megvédeni az országot az erőszakos jobboldaltól. Ehhez nem lehet nyámnyilának lenni, de ismerni kell az ellenséget, akik nem a demokratikus elveket valló konzervatívok.

(az MSZP mint európai szocdem párt: rotfl)

max_headroom 2009.04.13. 10:27:27

@Grift: "... a törvényesség és a törvénytelenség határa egybe esik. közös határ."

Igen, és azt a közös határt nem lépjük át.

"lehet, hogy nem vagyok demokrata -sőt-, de ebben az esetben nem érdekelne különösebben a jog."

Ha tényleg nem érdekel, akkor valóban nem vagy az.

"... az eljárások rendje általában ez, és törvényesen, alapos gyanú, letartóztatás, bírósági szakba bizonyíték alapján tesz.
az alapos gyanú eleve megvan!"

A jog az "alapos gyanú" fogalmát nem úgy értelmezi, hogy szerinted "ezek" lopnak. Egy eljárás megindításához ennél azért többre van szükség.

"kreálni hát. ezekkel szemben? miért ne?"

Azért ne, mert akkor mi különböztetne meg minket "ezektől"?

"jó, persze, ez nem volt egészen komoly"

Egy smiley elfért volna ott, hogy ez ki is derüljön.

"... 40 év baloldali diktatúra után csak 40 év jobboldali diktatúra képes rendet tenni..."

Van egy olyan érzésem, hogy nem éltél tartósan semmilyen diktatúrában, ha ennyire vágysz rá.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása