Korrupció, Gáza, Bush - lapszemle

Hadrian VII. I 2009.01.20. 06:03

Kicsit megkésve, kicsit tömörebben, de mégiscsak szemezgetünk a múlt hét jobb-érdekesebb írásaiból.

Lánczi András: "a szolidaritást nálunk teljes közöny övezi" (hvg.hu)

Gyurcsány Ferenc 2008 végén önmaga és pártja politikai álláspontját a konzervativizmussal szemben határozta meg. Mint mondta: a jelenlegi politikai feszültségek mögött egy korábban már idejétmúltnak hitt konzervativizmus és az emancipált, szekularizált, demokratikus szabadság vitája áll. Lánczi András filozófust, egyetemi tanárt, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatóját, a hat éve megjelent Konzervatív Kiáltvány szerzőjét többek között a magyarországi konzervativizmus értékválasztásáról kérdeztük.

Csaló diákokból lesznek a korrupt felnőttek - interjú Csermely Péterrel (index.hu; ajánlja: Tory)

A felmérések szerint az iskolai csalások rendkívül sok esetben összefüggenek a későbbi munkahelyi vagy üzleti csalásokkal. Az iskolai szabálykerülés egyre általánosabb jelensége mögött pedig a tanári dominancia hiánya mellett az iskolai közösségek hiányából is fakadó értéktisztázatlanság áll. Azaz az üzleti életet megmérgező korrupció visszaszorítására a konkrét intézkedések mellett egy általános "légkörjavításra" is szükség van. Ameddig nem állunk szóba egymással, és az általános kiszámíthatatlanságban a kiszámíthatóságot, az általános bizalmatlanságban pedig a bizalmat éppen a bűn cinkossága teremti meg, addig a korrupciót sem tudjuk leküzdeni.

Tallián Miklós: Posztszovjet felfordulás (Hírszerző)

Nekünk legalább van némi tárolónk meg tartalékaink, amikkel átvészeltük az utóbbi hetet, és talán bírnánk még egy ideig. Ezzel együtt nyilván szükséges valamiféle stratégia az energiaellátás diverzifikálására, de a gáz szerepét jelentősen csökkenteni rövid- és középtávon nehéz lesz.

Novák Attila: Egy tüntetés kérdőjelei (Szombat)

Ma, amikor erőszakos Izrael-ellenes tüntetések söpörnek végig a világon, nagyon jó, hogy Budapesten is tüntettek Izrael mellett, ugyanakkor a kivitelezés módja több problémát is felvet. Amennyire pozitív volt a Magyar Zsidó Kongresszusnak a Népszabadságban elhelyezett oldalas fizetett hirdetése, annyira nem volt az a keddi demonstráció.

Seres László: Gáza: holokauszt és peepshow (Hírszerző)

Modernizált és globalizált formában, de bizony a klasszikus antiszemitizmus él tovább, annak nyelvezete, attitűdje bukkan fel a magát álszenten "anticionistának" vagy "Izrael-kritikusnak" tituláló kritika mélyéről.

Peter W. Rodman: ‘Decider’ or ‘Dissident'? George W. Bush's command (National Review)

The model of good governance that they both sought to follow—clearly at the president’s instruction—was noble in intent. But as Ronald Reagan discovered, the pursuit of bureaucratic compromise can be a fool’s errand. Bush, like Reagan, was often surprisingly diffident about imposing his will. It was puzzling above all because Bush, in meetings where I saw him, was focused, determined, and well versed in the issues—more so than my recollection of Reagan in a number of such meetings.

Andrew Stuttaford: Obama on Everything (National Review)

After hymning themselves hoarse for Change, your guests will need a drink. They will probably have had enough of clichés by then, so forget the champagne and opt instead for some Obama Limited Edition Reserve (“very detailed features of Barack Obama deep carved into the bottle . . . fit for the Smithsonian!”), a 2005 Merlot from Napa Valley. You’ll want to avoid any suggestions of elitism, however, so slip in some suds, too, perhaps some Obama (formerly "Senator") beer from Kenya. Cocktail drinkers meanwhile may enjoy a Barackatini (rum, fruit, a splash of club soda) and, since nobody will be excluded from the promise of Obama’s America, teetotalers will be able to join in the fun (if teetotalers ever do join in the fun) with Obama Soda from France—which is, apparently, now a friend.

Szerető Szabolcs: A legsúlyosabb probléma (Jobbklikk)

Nincsenek ugyan illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a magyar nyilvánosság jelenlegi állapotában mennyire képes fajsúlyos témákban a sztereotípiákon túllépő, az indulati görcsöket oldó érdemi viták lefolytatására, fontos felvetések, új gondolatok maradnak gyakran méltó visszhang nélkül, mégsem adhatjuk fel a reményt.

Oli bácsi: Sándor eddig van (Reakció)

Legyünk méltányosak - legalább kezdetben: Friderikusz érdekes személyiség, még ha manírjai és a képernyőről is sütő hiúsága elég nehezen elviselhető jelenséggé teszik. Aki járt nála (mármint a műsorában), azt mondja, hogy a magyar pályán valóban egyedülálló alapossággal készülnek az adásai, amelyek azonban már az MTV-n  sem voltak hosszan elviselhetőek, az ATV-n pedig különböző okok miatt nagyon hamar unalmasak és felette szocibarátok lettek.

Nyomkereső: Fundamentalista szájkarate - Szlovákia elnököt választ I. (Körkép)

Március 21-én, szombaton, köztársasági elnököt választ az ország. Legalábbis első körben. Itt az ideje hát, hogy az aktuális körülményeket megvizsgálva mi is ráálljunk a témára.

Kelemen Attila: Mennyei Magyarország (Komment.hu)

A határ túloldaláról érkező magyarok úgy érzik, Erdélyben szabadon kísérletezhetnek nemzeti azonosságtudatuk tartalmaival. De mit szólnak ehhez, és az erre adott reakciókhoz, az ott élők?

Zero: "Élő gerincműtét" (Vastagbőr)

Lehet, hogy már sokan ismeritek Tihanyi Tamás Gábor kuruzslót a Budapest TV-ből, de én csak tegnap kaptam meg ezt a videót. A legjobb dolgokat mindig én tudom meg utoljára ...


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr19889355

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szombatblog 2009.01.20. 23:41:30

Egy tüntetés kérdőjeleiMa, amikor erőszakos Izrael-ellenes tüntetések söpörnek végig a világon, nagyon jó, hogy Budapesten is tüntettek Izrael mellett, ugyanakkor a kivitelezés módja több problémát is felvet. Amennyire pozitív volt a Magyar Zsidó Kongress…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása