Adok-kapok, avagy újraelosztás a válságban

Tory I 2008.11.03. 08:03

A jelenlegi gazdasági válság – és az azt megelőző buborék - masszív értéktranszfer. A hagyományos megtakarítási formák jelentős része (részény, ingatlan) ára meredeken emelkedett korábban, most meg hasonlóan meredeken zuhan. Óriási vagyonok cserélnek akaratlanul is gazdát - gondoljunk csak a jókor házat, vagy rosszkor részvényt vásárló egyszerű emberekre.

És ennek óriási reálgazdasági ára van. Az eszközbuborékok és összeomlások hasonlóan károsak, mint az infláció. Nem szándékolt transzfert idéznek elő a már vagyoneszközzel rendelkezők javára, az összeomlás az ő kárukra mozgatja a reálvagyont.

Hogyan is? Erről szól ez a bejegyzés.

A megtakarítás az életünk természetes része, majdnem mint a születés meg a halál. Vagy legalábbis annak kellene lennie. Optimális esetben az évek számával együtt nemcsak a ráncaink, hanem a megtakarítások is nőnek. A növekvő vagyon ellentételezi a csökkenő humántőkét és egyben jelenti a fedezetét a nyugodt öregkornak – főleg most, amikor egyre világosabban látható a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer összeesése. Azért takarítunk meg, hogy amikor már nem tudunk – vagy nem akarunk – dolgozni, akkor se kelljen drasztikusan visszafogni az életszínvonalunkat.

Szóval megtakarításokra szükség van. Ennyi az életpályamodell lényege. Középkorúan megtakarítunk, idősen meg élvezzük a gyümölcseit. A trükk az, hogy hogyan is takarítunk meg.

A megtakarítás, a jelenlegi vásárlóerő jövőbe való átjuttatása bizony trükkös dolog. Nyilván nem tudunk a spájzban lisztet, cukrot és zsírt felhalmozni idős éveinkre. Helyette mindenféle eszközöket, követeléseket halmozunk fel, amelyeket remélhetőleg a jövőben át tudunk váltani fogyasztási javakra. Ilyen az ingatlan, a részvény vagy éppen a készpénz. Ezeket az eszközöket megvesszük középkorúan és idősebb korban eladjuk őket. Ez igaz még a készpénzre is: A jelenlegi munkából megvett pénzünk akkor ér valamit, ha valaki hajlandó azt elfogadni és árut adni cserébe (értsd áruval megvenni a pénzt). Ez nem automatikus: a hiperinfláció során például a pénz sem képes értéket transzferálni a jövőbe.

A gazdasági buborékok és összeomlások azért károsak, mert ezt az intertemporális transzfert, szakítják szét – és ezzel az életpályamodell megtakarítási döntéseit borítják fel. Az amerikai buborékba bevásárló háztulajdonos például megtakarításainak jelentős részét elveszti most, az ingatlanlufi kipukkadásakor. Hasonlóan rosszul jár a nyugdíjpénztári befektető is. Ugyanakkor a buborék kipukkadása jó a házvásárlás előtt állóknak, vagy azoknak, akik részvényt vennének, mondjuk a nyugdíjpénztári befektetésükbe. Ennek inverzeként korábban, a buborék idején ugyanezek a megtakarítók rosszul jártak: Rendkívül drága volt a ház, és befektetni is csak nagyon magas áron tudtak.

Az életpályamodell azt is világosan megmondja, hogy kik járnak jól a buborékkal illetve a válsággal: A buborék jó az idősebbeknek, akiknek már viszonylag több vagyontárgyuk értékelődik fel. És az összeomlással meg éppen ők járnak rosszabbul. A jelenlegi válság nem más, mint masszív értéktranszfer az idősebb, nagyobb felhalmozott vagyonnal rendelkező korosztálytól a fiatalabbak felé.

De a vagyonok osztogatása nem ingyenebéd. Ennek a buborék-válság sorozatnak komoly reálgazdasági ára is van. Egyrészt növeli a fogyasztók bizonytalanságát, kockázatát – és ezzel csökkenti a jólétet. Másrészt, a buborékok és válságok hibás beruházási és fogyasztási döntésekhez vezetnek. Például, a magas árak hatására túl sok házat építenek az ingatlanlufi idején. Vagy éppen túl sokat fogyasztanak a házuk áremelkedését valós vagyonként megélők. Azaz nemcsak az intertemporális transzfer nehezedik meg, hanem szuboptimális döntések sorozatát indítja el a buborék vagy az összeomlás.

Ebből a szempontból a buborékok és összeomlások hasonlóak az inflációhoz. Az infláció a pénz értékmegőrző funkcióját ássa alá, ami lehetővé teszi az intertemporális transzfert. És persze az infláció is képes a gazdasági döntéseket torzítani. Nem is szeretjük.

Az infláció és a buborékok/összeomlás páros közti párhuzam alapján érdemes a jegybankok szerepét is átgondolni. A jegybankok fellépnek az infláció ellen ismerve a reálgazdasági árát, akár a rövid távú népszerűtlenséget is kockáztatva. Ezért függetlenek jegybankok, hogy nyugodtan népszerűtlenek lehessenek.

Viszont nem nagyon lépnek a jegybankok a buborékok idején. Persze lépnek az összeomlás esetén, a szemléltető példa ott van az Egyesült Államokban – amikor katasztrófát kell elhárítani. De nem lépnek fel a buborékok kialakulása ellen. Népszerűtlen is mondjuk kamatot emelni, és megmondani, hogy a házak bizony túlértékeltek lehetnek. De szükséges. Ugyanazért, amiért meg kell mondani, hogy túl gyorsan nő a gazdaság, túl alacsony a munkanélküliség – és emiatt inflációs nyomás van.

Talán a fentiek alapján világos miért is lenne érdemes a jegybankoknak fellépni az eszközbuborékok esetében (illetve a törvényhozóknak kibővíteni a jegybanki mandátumot). A költségvetési politika számára az ilyen hosszabb távú célok követése, pontosan a közvetlenebb politikai befolyás miatt, nehézkesebb. Nem véletlenül független jegybankok küzdenek az infláció (meg a túl alacsony munkanélküliség) ellen. De nemcsak az infláció gond, hanem a fentiek alapján az eszközbuborékok is. Logikus lenne az eszközbuborékokat is az inflációs nyomáshoz hasonlóan kezelni. Nem?

Kapcsolódó írások:

Válság és kiút: az új kompromisszum


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr40746642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.03. 08:45:34

de hogyan oldod meg az eszközök intertemporális összevetését értékmérő nélkül?
mert az én olvasatomban az ingatlanbuborék azért pukkadt ki, mert nem volt mögötte valós, reálgazdaságbeli pénz, vagyis irreális követeléseket fogadtak el értékfedezetként.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.11.03. 10:10:30

bs395,

szerintem nem írja, hogy nem kell értékmérő, Csak hogy a buborékot növekedésében is meg kell fogni, nemcsak esésében.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.11.03. 10:45:42

Az ingatlanlufi pontosan a jegybank gazdaságélénkítő politikája miatt alakult ki: amikor 1%-on vehetsz fel hitelt, az azt jelenti, hogy (gyakorlatilag) nincs kamatkötelezettséged. Az így szinte korlátlanul rendelkezésre álló tőke verte fel az ingatlan árát.

Ez a jelenség nálunk is megfigyelhető volt, amikor az Orbán-kormány alatt állami támogatással 25 Mio hitelhez lehetett hozzájutni, még a panellakások ára is 8Mio körül mozgott.

Mikor megszűnik a hitellehetőség, akkor racionalizálódik mindennek az ára.

Ugyanezt okozzák a "fejlett" pénzpiacokon a fedezet terhe mellet köthető határidős ügyletek is: ha 100%-os letétel kellett volna finanszírozni az olajspekulációt, akkor nem ment volna fel az olaj ára 140 dollárig. Amikor eltűnt az olcsó hitel, a spekulációk összeomlottak: most 60-70 dollár körül van az olaj ára, ami kb. a kitermelőknek gazdaságos szint.

Szerintem ezen a ponton van válságban a liberális modell: ezeket a spekulációs lehetőségeket kellene megszüntetni, mert gyakorlatilag elenyésző hányadban használják fedezeti ügyletként, és sokkal kisebb lenne az esélye pl. egy nemzeti valuta bedöntésének, vagy az olaj árának az egekben tartásának.

___________________________ (törölt) 2008.11.03. 10:46:25

"Talán a fentiek alapján világos miért is lenne érdemes a jegybankoknak fellépni az eszközbuborékok esetében (illetve a törvényhozóknak kibővíteni a jegybanki mandátumot)."

Hm. Mi lenne, ha inkább csökkentenék a mandátumot, hogy ne csináljanak a jegybankok buborékokat? :)

OK, persze, lehet anélkül is (ld. holland tulipánbuborék), de azért kisebb.

Amennyire én tudom, a mostani bubi elég nagy része onnan ered, hogy a Fed próbálta magát ki-költeni, ki-inflálni a dot-com válságból.

en.wikipedia.org/wiki/Image:Federal_Funds_Rate_(effective).svg

Van ott egy nagyon csúnyán alacsony kamatlábas periódus :)

4 éven át 2 százalék alatt? Elég laza.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.11.03. 13:56:35

Növekedésében nem nagyon fogják meg, hisz amíg tart, addig mindenkinek jó, vagy legalábbis úgy tűnik. Éljenek az ötperces/egyciklusos gazdaságpolitikák, ahol maximum az lehet a cél, hogy átvigyük a pénzünk egy másik ciklusba...

mura 2008.11.04. 14:23:46

Egyik megjegyzésem, hogy a szerző fő javaslatáról, vagyis hogy fel kell lépni a buborékok ellen, igen gyakran olvashattunk az elmúlt öt évben akár az Economistban is. Azt gondolom, hogy ezután sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni, és egyébként a jelenlegi keretben is lehet kezelni, mert veszélyezteti az árfolyam stabilitását is.

A másik megjegyzésem, hogy éppen ezzel az érveléssel, vagyis az intertemporális döntések stabil körülményeire való hivatkozással folyik az anticiklikus gazdaságpolitika is. Ez nagyban hozzájárult a mostani válsághoz is, és nem teljesen világos, hol van a kettő közötti határ.

Harmadrészt érdekességképpen érdemes lehet azt is megemlíteni, hogy az összeomlásnak és főleg a recessziónak pozitív hosszú távú jóléti hatásai is lehetnek. A vegetáló, nem hatékony vállalatok ugyanis ilyenkor szoktak elpusztulni, az embereket ilyenkor rúgják ki a rossz munkahelyükről. Ez a reallokáció fontos szerepet játszhat a hosszú távú termelékenység-növekedésben. Ez történt néhány rosszul működtetett bankkal is, bár úgy tűnik, mostmár kissé túllőttek a célon.

___________________________ (törölt) 2008.11.04. 14:37:42

"Azt gondolom, hogy ezután sokkal nagyobb hangsúlyt fog kapni, és egyébként a jelenlegi keretben is lehet kezelni, mert veszélyezteti az árfolyam stabilitását is."

Egyszer talán igen, de nem látni, hogy a Fed vagy a többiek nagyon nyomnák felfele a kamatlábakat. Inkább lefele.

ricardo 2008.11.04. 19:58:53


Tényleg Shenpen, olvastad Garet Garrett-től az A Bubble That Broke the Worldöt? Szerintem te vagy olyan mazo! :)

mises.org/books/bubbleworld.pdf

___________________________ (törölt) 2008.11.04. 22:37:39

Le van töltve, de még eddig nem voltam olyan mazó :)

ricardo 2008.11.06. 17:39:47


Shenoen

Ja. A mises.orgról én is töltök le ezt-azt. Rothbardnak a The Mystery of Bankingját tálan eccer még el is fogom olvasni. :) Már csak évek kérdése, mire rákerül a sor. Ám miután minden eshetősége megvan, hogy még 50 év múlva is éljek, így a dolog tök reális.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása