Amikor éppen a normális dolgok tilosak

___________________________ (törölt) I 2008.06.22. 07:03

Találtam egy érdekes cikket.  Ez az amerikai (virginiai) farmer pontosan azt szeretné csinálni, amit az értelmiségiek szeretni szoktak: kis családi vállalkozás, nagyon lokális, nagyon organikus, nagyon környezettudatos. És ebben nem a multik, nem a nagy cégek akadályozzák meg, hanem az állam: gyakorlatilag arra kellett, hogy rájöjjön, hogy minden, amit csinálni szeretne, tökéletesen normális, természetes dolgok - gyakorlatilag mind illegális.

Ott indul a dolog, hogy ha el akarja adni a húst, akkor tilos az állatait magának levágnia, el kell vinnie a nagyüzemi vágó-feldolgozó kombinátba, mert csak neki van az államtól vágási engedélye. Onnan visszakapja  a feldarabolt, csomagolt húst. A svédcsavar ott van a dologban, hogy innen kezdve az ipari termék, tehát nem árulhatja a farmján levő őstermelő-boltban: ha ipari termékeket árul, akkor a boltja a hatóság szemében "igazi" boltnak, kb. teszkónak számít, és olyat tilos agrárzónában üzemeltetni. Persze az ipari termék jelen esetben a saját állatainak húsa. A dolog végeredménye: lényegében semmilyen legális módon nem árulhatja a saját állatainak a húsát a saját farmján. Bravó.

A következő ötlete az volt, hogy egy farm működhetne afféle szórakoztató-informáló egységként is, gyakorlatilag állatkertként, kábé: fogadhatna turistákat, akik kiváncsiak rá, milyen egy farm, hogyan élnek vidéken az emberek. Falusi turizmus, ugye. De nem, ez is tilos, mivel a turisták esetleg baktériumokat hordozhatnak, ami esetleg megfertőzheti az állatokat... és ezért van egy csomó olyan előírás, hogy látogató egy farmra csak úgy nem mehet be, még mit nem, hátha kergemarhakóros a turista... Remek - egyetlen szabályozással sikerült egyszerre kitolni a turistával, jövedelmtől elütni a farmert, és gyengíteni az állatok immunrendszerét. Három legyet egy csapásra!

Aztán, ha van egymáshoz közel egy marhatartó farmer, egy töktermelő, egy bortermelő, meg egy-két kézműves, akkor elég nagy marhaság lenne mindegyiknek külön boltot üzemeltetnie, egyszerűbb, ha az egyikük indít egy őstermelő-boltot, és ott árulja a többiek termékét is. Minek rohangáljon a vevő fel-alá, mint a pók a falon? Ám ez ismét illegális: ha egyetlen olyan termék is van a boltban, ami nem ugyanazon a farmon készült, akkor az már nem őstermelő-bolt, hanem "igazi" bolt, "teszkó", innen kezdve érvényes az, amit fentebb írtam: agrárzónában olyat tilos üzemeltetni. Ha mégis lehetne, akkor indul az összes teszkó-szabályozás: parkolóhelyeket kell építeni, akadálymentesíteni, vécéket csinálni, betonozott utat, satöbbi. Mindezt egy bódé kedvéért, amiben van egy hűtőládányi hús, harminc üveg bor meg húsz tök. Nice.

Mi van azokkal a fiatalokkal, akik a nyári szünetben szívesen dolgoznának egy farmon, mert szeretik az állatokat, a természetet? Nos, ők alkalmazottnak számítanak, innen kezdve indul az összes papírmunka és előírás és adó: munkavédelem, biztonság, foglalkozás-egészségügyi előírások, franckarika, meg persze adóelőleg, járulékok, ami csak kell - a dolog végeredménye az, hogy ha egy fiatal nyáron két hónapig csirkéket etet egy farmon, sokkal több gonddal és költséggel jár, mint amennyi haszna van. Igy aztán marad a tévé, meg az Xbox, mint nyári elfoglaltság. Frankó.

Gondolta, hogy a házát odaadja a fiának, és épít magának öregkorára egy kisebbet, nincs szüksége nagy házra, hiszen úgysem tölt sok időt odabent. Azt hinnénk, hogy építhet magának olyan házat, amilyet szeretne? Nem. Valamiért a virginai hatóságok kitalálták, hogy kilencszáz négyzetlábnál - 83 négyzetméter - kisebb házat tilos építeni. Hogy neki semmi szüksége akkorára, mert lényegében úgyis csak aludni jár be, nem érdekel senkit. Azt "odafent" jobban tudják, hogy kinek mekkora házra van szüksége...

Mit jelent mindez számunkra?


Egy, nem igaz, hogy Amerika = "vadkapitalizmus" - ami azt illeti, láthattuk fentebb, hogy gyakran éppen az ellenkező végletbe esnek: szocialista stílusú agyonszabályozásba. Amikor az állam ezerféleképpen ellehetetleníti a családi vállalkozásokat, és mindez persze a versenyben a nagy cégeket, multicégeket juttatja relatív előnyhöz, akkor a látóhatár felett szépen felsejlik a Sztálin Vasmű délibábja - ugyanis pontosan az agyonszabályozott, bürokratikus, monolitikus,  parancsuralmi, indusztrialista, csak nagy cégeknek kedvező, a szabad (kis)vállalkozást ellehetetlenítő rendszert hívtuk felénk szocializmusnak.  Szovjethatalom + villamosítás = kommunizmus. Hivatalnok-hatalom + villamosítás = ? Nem tudom, hogy mi, de nem kapitalizmus.

Kettő, egy pillanatra elgondolkozhatunk azon is, hogy az is egy furcsa dolog, ha némileg abnormális dolgok, pl. homoszexuális házasság, legálisak. Az viszont egy még sokkal furcsább dolog, hogy tökéletesen normális, helyes, jó dolgok viszont illegálisak.

 

Tulajdonképpen... kit és mit is véd a törvény, miféle életformát, miféle világnézetet, miféle jövőt szeretne a törvény létrehozni?... Mert egy dolog megengedni olyan dolgokat, amelyek igazából egy normális társadalomba nem férnének bele. Azt hiszem, ennek sem örülök. De ezeket, ha muszáj, még kibírhatjuk, minden kultúrának van immunrendszere, ha hagyják működni (azaz: ha nincs diszkrimináció-ellenes törvény).

De amikor másfelől kifejezetten tilos (vagy roppantul nehézkessé tett) egy csomó olyan dolog, amik tökéletesen helyes és normális, akkor valami rettenetesen nem stimmel. Úgy értem, komolyan nem.

És a két dolog eredője - amikor az abnormális a megengedett és a normális a tilos - együtt már-már úgy néz ki, hogy ennyire hülye nem lehet a politika, ehhez szerintem már valamennyi rosszindulat is szükséges. Vagy nem? Tényleg végtelen lenne a hülyeség? Vagy valami másról van szó? Mindenesetre ez így civilizációs öngyilkosság. Az egészen biztos, hogy a rend, a normális rend nem a törvények mennyiségének, hanem céljuknak függvénye. Három, semmiképpen sem szabad gondolkodás nélkül lemásolnunk nyugati mintákat. Láthattuk, hogy sokszor igen rosszak tudnak lenni. Mindig válogatni kell, figyelni, mérlegelni...


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr29532017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HomoCriticus 2008.06.22. 10:06:47

Merem ajánlani Zygmunt Bauman releváns cikkét a posztmodernnel kapcsolatban.(Replika 9-10.) Ennek fényében nem értem, miért lepődsz meg?
Üdv

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.22. 10:17:09

Hát ez lol.

Sikerült összehozni a közegészségügyi törvényt, a az őstermelők védelmét szolgáló árusítási rendszert, a feketegazdaság elleni küzdelem eredményét azzal, hogy normámils és tilos, meg hogy abnormális, és nem tilos.

Meg azzal, hogy társadalmi immunrendszer, plusz diszkriminációs törvény.

Gratulálok!

Persze a túlürokratizáltság egy faszság, de emlékszel-e arra a tavalyi esetre, amikor kecsketejtől kaptak agyfaszt zalaegerszeg környékén az allergiások?

Amióta Pasteur kitalálta a a pasztőrizálást, minden, az ételekkel és italokkal kapcsolatos gyanakvás kiveszett az emberekből, és a legalapvetőbb ételkezelési előírásokat sem tartják be, szal valahol érthető, hogy burokratikus módszerekkel próbálják védeni a népet. Kicsit mondjuk túlvédik, mert egy volumenkorlát (mondjuk heti 1 desznyó, kétheti egy marha, napi 3 pulyka) az eladásban pont ennyire megfelelne a célnak. Valami hasonló szabályzás van egyébként itt, Magyarországon is.

Az pedig, hogy egy farmra nem engednek be látogatókat, az furcsának tűnik, de egy normális parasztnak amúgy sem jutna eszébe ilyen dolog.
Az én nagyapámnál az állatok tabuk voltak, mert a tehén nem tejel olyan jól, ha zargatják, a disznónak pedig rossz íze lesz, ha nem hagyják békén.

A gazdaságokba bevitt esetleges fertőzések miatti vendégfogadási tilalom is érthető vagy legalábbis érthetőnek kellene lennie az állam részéről, mert a döntéshozók olyan "szakemberekre" hallgatnak, akik mindig a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számolnak (kitör az anthrax az egyik farmon, az ott látogató elkapja a tehéntől, meglátogatja a következő farmot, ott elterjeszti, aztán hazavisz a Nagy Almába, és nem lesz többet Sex és NY című sorozat).
Az hogy érthető, persze nem jelenti azt hogy nem egy faszság...


Mellesleg, hogy sikerült összehozni ezeket a a szabályzási anomáliákat a diszkrimináció-ellenes törvénnyel?

ezt levezetnéd? Komolyan érdekel!

garázdabillegető (törölt) 2008.06.22. 10:43:18

"Nem tudom, hogy mi, de nem kapitalizmus."
Tökmindegy, hogy mi ez, de ma ez az uralkodó irányzat, ez a globalizációs kapitalizmus. Szerintem a név rendben van, a tőke szeretne fialni és koncentrálódni, lényegében róla szól a történet, nem az emberekről.
Az a "kapitalizmus", amit nagyon szimpatikusan keresel vagy hiányolod - és ami nekem is szimpatikus lenne, bár oly sokszor rámsütődött, hogy antikapitalista vagyok - az ugyanúgy nem létezik, mint a szocializmus meg kommunizmus.

Egyébként két napja villant be a fejembe (drogos befolyásoltság alatt, yeah!), hogy míg a "kapitalisták" kárhoztatják és megvetik a szocialista tervgazdálkodást, szerintem meg a diverzifikált termékeket előállító gigamulticégek (akik vélhetően igencsak könnyen befolyásolják a hivatalnokokat) összeségében lényegében ugyanúgy tervgazdálkodást folytatnak, mint a régen volt szocialista állam. Ők is a fogyasztókat szeretnék a termékeikhez idomítani, pont úgy, mint a komancs állam tette anno, és egyre kevesebbet helyet hagynának a független kisvállalkozóknak, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Nem mindenhol jelent meg ez ennyire tisztán, de a trendek egyértelműen erre mutatnak. Kis hazánk a legjobb tanítványa ennek a rendszernek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.22. 11:09:19

garázda,
a világon az óriásvállalatok mindenhol vidáman együtt tudnak működni a szocikkal, szocdemekkel, sőt gyakorta jobban, mint a konzervekkel. A sok lehetséges magyarázat közül az egyik szerintem az, hogy az állami és a nagyvállalati bürokrácia hasonló előfeltevéseken, gondolkodásmódon, szemléleten alapul. Értik egymást.

Ahhoz képest, hogy a drog vagy 4 posztnál is pörög, a mezőgazdaság nem tűnik oly izginek :(
Ebből vonjunk le következtetéseket a Konzervatórium kommentelőiről?

garázdabillegető (törölt) 2008.06.22. 11:29:53

tölgy,
Na ja. Hogy csak most jöttem rá, mentségemre legyen szólva, hogy én nem olvastam konkrétan ilyesmikkel foglalkozó műveket :) de az infók az alkohol hatására hirtelen összeálltak a kirakós részletei. Waoow.
Ha kokóztam volna, szerintem már a megoldást is tudnám. Mire is? Nemtom, mert nem kokóztam :(

Natural egyébként behozta a mezőgazdaságot (genetika, magvetés, aratás) a drogos témába. Friss h(w)ang, bár nincs sok új infó. Talán azzal lehetne összevetni, hogy Belgiumban engedélyezték a házi termesztése saját használatra. Ha egy konzi kormány jön, az majd biztos Agent Orange-zsal fogja irtani a miniültetvényeket :)

Nem kell levonni a következtetést, ilyen a címlap vonzereje. Nem a konziság érdekli őket, hanem a konkrét téma. De legalább kinyitották az akol ajtaját, a meleg kicsit elillant. Friss, bizsergető :)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.22. 11:40:45

tölgy,
több a junkie, mint a paraszt?

Avatar 2008.06.22. 13:03:22

"Ott indul a dolog, hogy ha el akarja adni a húst, akkor tilos az állatait magának levágnia, el kell vinnie a nagyüzemi vágó-feldolgozó kombinátba, mert csak neki van az államtól vágási engedélye."
Ott indul a dolog, hogy ha fel akarja dolgozni a húst, akkor üzemeltetnie kell egy magánvágóhidat, amire kell engedély, mert akárhogy nem dolgozhatják fel az állatokat.
Ugyebár az EUt is szokás szidni a túlbürokratizáltság miatt, mert milyen dolog már, hogy nem tarthatom moslékon a disznót, mikor nagyapám is azt csinálta...
Hát kérem az élelmiszer biztonság jegyében sok olyan szabályt is be kell tartani a forgalomba hozandó húsok kezelésénél, amit elsőre nem feltétlenül ért az ember, de nem viccből vannak ezek a szabályok.
pl ha a fagyasztott hús kicsit kiolvad, és magadnak visszafagyasztod, majd jó alaposan átsütöd mielőtt megennéd, valószínűleg nem lenne bajod. De ha a tescoban olyan húst adnak, ami kiolvadt és visszafagyasztották, akkor büdös multi dögöljön meg.
Mivel a baktériumokat nem érdekli, hogy őstermelőnél vagy multi cégeknél tárolt húson próbálnak-e elszaporodni, ezért nem hiszem, hogy az őstermelőknek felmentést kellene adni az élelmiszerbiztonsági szabályok alól.

"Aztán, ha van egymáshoz közel egy marhatartó farmer, egy töktermelő, egy bortermelő, meg egy-két kézműves, akkor elég nagy marhaság lenne mindegyiknek külön boltot üzemeltetnie, egyszerűbb, ha az egyikük indít egy őstermelő-boltot, és ott árulja a többiek termékét is."
Na pont erről szól a hipermarket is, csak oda 100 számra viszik a termelők az árut. Azt hiszem éppen az őstermelőboltok lennének leginkább ellene, ha valamelyik gazda nyitna egy őstermelő szupermarketet, és a többi boltba már el se látogatnának a turisták... Szerintem az egy elég jó szabály, hogy minden ilyen bolt csak a saját terményeit/termékeit forgalmazhatja.
"Ha mégis lehetne, akkor indul az összes teszkó-szabályozás: parkolóhelyeket kell építeni, akadálymentesíteni, vécéket csinálni, betonozott utat, satöbbi. Mindezt egy bódé kedvéért, amiben van egy hűtőládányi hús, harminc üveg bor meg húsz tök. Nice."
Bezzeg ha mozgáskorlátozott lennél fel lennél háborodva, ha a bódé nincs akadálymentesítve, és különben is, mi az hogy nincs kiépített WC...
A hűtőládában tartott hús meg ismét egy élelmiszerbiztonsági rémálom, talán épp azért nem árusítható hús ilyen boltban, mert sok negatív tapasztalat volt a hústárolás módjáról...

"Kettő, egy pillanatra elgondolkozhatunk azon is, hogy az is egy furcsa dolog, ha némileg abnormális dolgok, pl. homoszexuális házasság, legálisak. Az viszont egy még sokkal furcsább dolog, hogy tökéletesen normális, helyes, jó dolgok viszont illegálisak."
A homoszexualitástól nem kap a kedves vevő ételmérgezést. A kedves gazda _magának_ úgy vág és dolgoz fel állatot, ahogy akar, és ahogy utána meg meri enni, de a kereskedelmi forgalomba hozásnak sok szabálya van, és lehet, hogy egy őstermelő tényleg nem képes egyedül megfelelni mindnek. De hát az összefogás régi konzervatív erény, csak a hülye individualista libsik akarnának mindent egyedül, önellátóan megoldani, vagy nem? :)

"Tulajdonképpen... kit és mit is véd a törvény, miféle életformát, miféle világnézetet, miféle jövőt szeretne a törvény létrehozni?"
Na itt a jó kérdés! A törvény a vevőt védi, nem az őstermelő parasztbácsit, és a vevő biztonságának kárára nem ad felmentést a szabályok alól. Olyan szörnyű dolog ez? És így milyen jövőre van esély, hát olyanra, ahol az egyik ember az állattenyésztéshez ért nagyon, a másik a feldolgozáshoz, a harmadik a tartósításhoz, stb, és ezek az emberek összedolgozva látják el a fogyasztókat, úgy hogy mindenki azt teszi hozzá a végtermékhez, amihez ő ért.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.22. 13:30:11

"Azt hiszem éppen az őstermelőboltok lennének leginkább ellene, ha valamelyik gazda nyitna egy őstermelő szupermarketet, és a többi boltba már el se látogatnának a turisták..."
Na de itt nem a turistákról van szó, és nem a kereskedelemből akarnak haszonra szert tenni!!
Nemrég fogtak össze magyar termelők is pont ilyen ügyben.

"Bezzeg ha mozgáskorlátozott lennél fel lennél háborodva, ha a bódé nincs akadálymentesítve, és különben is, mi az hogy nincs kiépített WC..."
A boltba ne hugyozni járjon az ember, ugyanúgy, ahogy az órásnál sincs vécé, meg pl. az autódban sem. Maj" felkeresi a legközelebbi boltot. Sajnálom a mozgáskorlátozottakat, de ők pl bodzát sem tudnak szedni a réten, mily esélyegyenlőtlenség.... :( ... majd valaki leszedi helyettük, és megfőzni már ő fogja a szörpöt.

Stb, stb, stb. Valahogy az az érzésem, hogy az ilyen nagykereskedelmet és személytelen ipart forszírozó személyek szívesebben vásárolnak Horvátországban az út menti árusoktól sajtot, belga kistermelőtől éticsigát és húst a hétvégi vásáron, szóval egyedi kézműves cuccokat... vagy talán mégsem....

Az eszedbe se jutott, hogy a marhahústermelő épp a saját érdekében (ami kb egyenlő a vevőével) betartaná az értelmes higiéniai szabályokat, de eleve el sem érhet addig a pontig, mert még a feldolgozóból sem veheti vissza a saját termékét.

lynx (törölt) 2008.06.22. 13:32:07

Akárhogy is nézzük, ezek az előírások egyrészt nyilván környezetkárosítók, másrészt versenyellenesek:
Miért nem lehet a fogyasztóra bízni, hogy ki által termelt és feldolgozott terméket akar venni? Talán lemmingek ők, hogy a halálba rohannak?
Miért nem lehet a termelőre bízni, hogy engedjen a farmjára látogatókat? Ha vállalja a kockázatot, úgyis ő felel a következményekért.
Van egy rakás élelmiszer minőségellenőrzési teszt (főleg az EU-ban), amit a polcokra kikerülő termékeken végeznek, és úgyis minden terméken elvégzik. Ha a teszt szerint a kaja nem veszélyes, nem mindegy, hogy a disznót moslékkal etették-e, nézegették e túristák, nem azon a vágóhídon vágták-e le, génmódosított stb. ? Majd a fogyasztó eldönti, hogy neki mennyire fontosak ezek a szempontok.

___________________________ (törölt) 2008.06.22. 13:36:33

Tölgy,

"A sok lehetséges magyarázat közül az egyik szerintem az, hogy az állami és a nagyvállalati bürokrácia hasonló előfeltevéseken, gondolkodásmódon, szemléleten alapul. Értik egymást."

Igen, de szerintem van még két másik fontos dolog:

1) Egy csomó törvény nem azt segíti, akit elvileg segítene. Például, tegyük fel, hogy az autókereskedelem is úgy működne, mint az egészségügy: lenne egy olyan tv., hogy ha egy autó kevésbé biztonságos, mint a Volvo, akkor egy baleset után be lehetne perelni őket műhibáért. Innen kezdve mindenki csak Volvo-t árulna, és az ember választhat, hogy van kiköhögi annak az árát, vagy nincs verda. Összességében az autókereskedők járnának jól és a vevő rosszul - annak ellenére, hogy első ránézésre úgy tűnik, hogy nekik jó a dolog.

2) A mindenkire egyformán vonatkozó szabályok nyilván a kisebbekkel tolnak ki jobban, ezáltal versenyelőnyhöz juttatják a nagyokat. A dologban az a probléma, hogy ezek sokszor jó szabályok - nekem kimondottan tetszik, hogy egy nyugati nagyvárosban már gyakorlatilag teljes életet lehet élni kerekesszékkel is. Tök jó. Csak éppen sokkal nagyobb relatív költség az akadálymentesítés egy kétszintes, kis alapterületű, csigalépcsős könyvesboltnak, mint a Tesco-nak. Ha sok ilyen van, az lassan kinyírja a kicsiket - annak ellenére, hogy ezek soxor jó dolgok.

___________________________ (törölt) 2008.06.22. 13:40:02

Nagyon leegyszerűsítve:

Ha van egy NAGY mentőmellénygyáram, akkor kimondottan jól jön egy dadus-stílusú szoci kormány, amelyik kötelezően előírja a mentőmellényt minden csónakba. (Még akkor is, ha több adót kell fizetnem.) Ha kicsi van, akkor is, de akkor helyből nincs pénzem kilobbizni, ugye.

Szerintem itt van egy kapcsolat.

józan' 2008.06.22. 13:43:05

"garázdabillegető 2008.06.22. 10:43:18
Az a "kapitalizmus", amit nagyon szimpatikusan keresel vagy hiányolod - és ami nekem is szimpatikus lenne, bár oly sokszor rámsütődött, hogy antikapitalista vagyok - az ugyanúgy nem létezik, mint a szocializmus meg kommunizmus."

Tökéletes meglátás.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.22. 13:58:50

De sok újdonság nincs benne. :)
Viszont miért utasítja el Shenpen oly vehemensen az alterglob gondolatokat?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.22. 14:35:41

lynx

"Miért nem lehet a fogyasztóra bízni, hogy ki által termelt és feldolgozott terméket akar venni? "

Ezt simán rá lehet bízni a fogyasztóra, ám a termelőre nem lehet rábízni azt, hogy kontroll nélküli minőségbiztosítással gyártson ételt, italt.
Vannak közegészségügyi előírások, amiket be kell tartani.
Ezt nem a vásárló ellen, vagy a multik érdekében hozták, hanem azért, mert az a koncentráltság, amit a jelenlegi életformánk okoz (irgalmatlan népsűrűség), potenciálisan magában hordozza mind a pandémia, mint a tömeges mérgezés lehetőségét.

Amúgy igen! A fogyasztók lemmingek, és a halálba rohannak!

Ismét elmondom: Itt , Magyarországon, tavaly tömeges agyfaszjárvány volt az allergiások között, mert a fogyasztó (főleg a biocucc- és autentikus kistermelőktől vásároló fogyasztó) annyira buta, hogy képes meginni a tejet forralás nélkül.

Jah, és az agyfaszos kecske _szabályosan_ tartott, megfelelő higiénés körülmények között fejt, és minden egyéb szempontból rendben lévő gazdaságból származott.

A farmra látogatókat engedni, mondván úgyis az viseli a következményeket, aki beengedte őket...

Aztán, ha gond van, és elpusztul a szomszéd állománya is, vagy pestises lesz egy nagyváros, akkor is viseli a felelősséget?
Mert ha _egyetlen_ farm látogatható az országban, akkor ez a veszély alacsony, ám, ha minden faluban van 5-6 ilyen ház, akkor az történik, hogy jönnek a turisták, megsimogatják a kisbocit, aztán átmennek a szomszédba, ott is megsimogatják, aztán a szomszéd faluban ugyanez, meg a szomszéd államban is, és terjed a turisták nyomában a tehénhimlő, vagy a sertéspestis.

Pont ugyanaz az oka annak, amiért nem engednek be látogatót egy tejüzembe, mint annak, hogy nem csinálhat a farmjábó egy paraszt állatkertet.

"Van egy rakás élelmiszer minőségellenőrzési teszt (főleg az EU-ban), amit a polcokra kikerülő termékeken végeznek, és úgyis minden terméken elvégzik."

Jah, ez a traceabilitás, ahol azt is nézik, hogy a tartás kötrülményei, a kapott takarmány milyen volt.
Angliában a kergemarhakór című járvány magyarázatul szolgál talán arra, hogy miért nem szabad pl moslékkal etetni a disznót. (igen, tudom, a marha az nem disznó, de az okai ennek a szabályzásnak ugyan azok: a moslékkal etett disznó óhatatlanul kannibál, így az egyik régióban meglévő ritka betegség túl könnyen tudhat átterjedni egy másik régióra).

Szal az állat- és közegészségügyi előírásoknak oka van, és a mai előírások látszólagos túlszigora azért van, mert a fogyasztók az életmódjuk miatt sokkal jobban veszélyeztetettek, mint voltak akár 50 éve.

scsaba1 2008.06.22. 14:42:35

Ilyen példákért nem kell külhonba menni.

Én gyűjtöm a régi, már-már kiveszőben lévő alma- és körtefajtákat. Csak néhány alma neve, ami ömagában is szép: Sárga szépvirágú, Simonffy piros, Jászvadóka.
Pl. egy kép: www.meemelink.com/prints%20pages/17178.Rosaceae%20-%20Malus.htm


Ezeket -hivatalosan- nem lehet megvásárolni, mert nem szerepelnek az OMMI Nemzeti Fajtajegyzékében, így az a faiskola, aki ezeket szaporítja a faiskolai engedélyével játszik.

Mivel igény van rá, ezért a faiskolák mégis szaporítják, "fű alatt", titokban, pedig hivatalosan tilos.
Így aki eleget jár utánna, az "kéz alatt" be tudja szerezni.

Ezzel szemben Németországban simán szaporíthatók és megvásárlhatók ezek a fajták. www.baumgartner-baumschulen.de/neu/index.php?d=l&a=8&artnr=1568&abest=1

Így, ha én hivatalosan szeretném megvásárolni, számlával, eredet-igazolással, akkor minimum Passauig kell elautóznom, mert az Unión belül ugye az áruk szabadon mozoghatnak.

Viszont a Kárpát-medencében kialakult fajtákat egy-két kivételtől eltekintve nem tudom a németeknél megvenni, holott a Tombáncz alma és a Sikulai is hozzá tartozik "kulturális örökségünkhöz", de nem akarok nagy szavakat használni...

tallian.miklos 2008.06.22. 20:55:03

Én annak a híve vagyok, hogy az _eredményt_ tessék ellenőrizni, azaz azt, hogy amit a farmer árul, az nem fertőző-e, hogy a boltjában, ahol árulja, nincs-e baktérium, stb.

Hogy azt hogyan biztosítja, az ő dolga.

(A magam részéről tejet sem iszom egyébként, nemhogy nyerstejet vagy nyerstejből készült bármit egyek. Brrr. Nyers húst sem, btw. Legyen az szépen átsütve.)

___________________________ (törölt) 2008.06.22. 22:49:01

Gari,

Alapvetően azért utasítom el az alterglob vonalat, mert jó az organikus ökomarha az értelmiséginek, de alapvetően mégiscsak hatmilliárd embert kell etetni. Mint egy korábbi topicban írtam róla, az ún "vadkapitalizmus" többnyire nem más, mint borzalmasan nagy túlnépesedés. Az alterglobok semmiféle megoldást nem kínálnak erre (sem). A klasszikus példa a vietnami "kizsákmányoló órabérek: mit lehet csinálni, ha egy három és fél Magyarországnyi területen én 87M ember és a termelőeszközök a vízibivaly szintjén vannak? Ez az egész alterglob dolog 200 milliós Földre van optimalizálva, szerintem.

___________________________ (törölt) 2008.06.22. 22:56:57

Gari,

bár ez a népesedés is olyan, hogy más Mo., más a világ.

Mo. tele van parlagon levő földekkel, a mai commodity-árak mellett, ha valamit tudnánk kezdeni velük - valszeg egyébként pont inkább a nagyüzemi módon lehetne gyorsan használatba venni őket - kimondottan jó üzlet lenne. Ma arra tendál a világ, ahogy mennek fel az árak, hogy parasztnak lenni nemhogy nem ciki, de a legjobb üzlet lesz, az olaj után. Lehet, hogy túlzok persze.

A világ más. Anglia déli fele gyakorlatilag megtelt. Tudom, hogy ez döbbenetesen hangzik, de ezt látom a kocsiból: falu, szántóföld, falu, szántóföld, sehol egy talpalattnyi vadterület.

Minket is soxor lehet vádolni azzal, hogy külföldi mintákat akarunk behozni, de szerintem az alterglobosokra sokkal inkább igaz. Egyszerűen tök más problémák vannak.Nálunk tőkejavakból és lelkiismeretes munkásokból van kevés, a nyugati világban, ahogy elnézem, lassan helyből, földből.

Avatar 2008.06.23. 08:10:07

"Én gyűjtöm a régi, már-már kiveszőben lévő alma- és körtefajtákat. Csak néhány alma neve, ami ömagában is szép: Sárga szépvirágú, Simonffy piros, Jászvadóka.
Pl. egy kép: www.meemelink.com/prints%20pages/17178.Rosaceae%20-%20Malus.htm

Ezeket -hivatalosan- nem lehet megvásárolni, mert nem szerepelnek az OMMI Nemzeti Fajtajegyzékében, így az a faiskola, aki ezeket szaporítja a faiskolai engedélyével játszik."

Bűnözők! Börtön jár nekik! Minek nektek sárga szépvirágú, ha helyette van golden? A szabályokat be kell tartani! :)

phaidros 2008.06.23. 08:25:51

Avatar,

Zsömi megmagyarázza majd. :o)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.23. 13:28:34

phaidros ·

Ezt nem magyarázom, ez értelmetlen dolog. :)

Mellesleg a csempésznövényekkel hozták be a tűzelhalást Hollandiából, szal külföldről hurcibálni befelé a gyomokat meglehetősen nagy felelőtlenség.

scsaba1 2008.06.23. 15:26:21

Én is azt mondom, hogy nem kell mindenféle gyomot, gyommagvat behurcibálni Hollandiából Magyarországra...;) De még mennyire, hogy nem...

Csak úgy pomológiailag: A tűzelhalás csak a rózsféléket és azon belül leginkább az almástermésűeket fertőzi. semmi mást nem. Nem lehet tudni, hogy miképpen került be hozzánk, de legelőször '96-ban Nyárlőrincen fedezték fel.Feltételezhető az emberi közreműködés, de ez lehetett egy kamion ponyvája is, amire valahol Nyugat-Európában rákenődött a baktériumnyálka.
Viszont a következő években sorra kimutatták a kórokozót a déli határ mentén. Ide valószínűleg a szél illetve a madarak/rovarok révén kerülhetett. ( Mivel a balkánon már évekkel a nyárlőrinci eset előtt megjelent a kórokozó.)

Viszont a külföldről származó szaporítóanyag valóban hordoz növény-egészségügyi kockázatot.
Ezért is tartom nonszensznek, hogy csak Passauban tudjam megvásárolni (hivatalosan), amit szeretnék.
Mert az kutatóintézetek (pl. az Újfehértói Gyümölcskutató) ill. az egyetemek (pl. Corvinus) tartanak fajtagyűjteményeket ill. "génbankokat", ahol az összes fellelhető fajta megtalálható. Innen származnak - természetesen kéz alól - azok a régi, szaporításra nem engedélyezett fajták szaporítóképletei, amiket csak "nem hivatalosan" lehet megvásárolni egy-egy faiskolában.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása