Legyen ócsóér' minden!

Konzervatorium I 2008.05.16. 10:54

Ajánljuk Tallián Miklós kolléga publicisztikáját a hírszerzőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr27472207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garázdabillegető (törölt) 2008.05.16. 19:55:38

Ez esetben jobb lett volna a világ számára, ha a Tisztelt Szerző inkább 15 perccel többet foglalkozik a reaktortechnikával.

max_headroom 2008.05.17. 11:25:35

"a Nagy Hegyeshalmi Szingularitáson innen"

Már ezért az egy sorért megérte elolvasni a cikket, könnyesre röhögtem magam. :-) Tragikomédia, tudom, de akkor is.

"Mi különben is speciálisak vagyunk, az országhatáron megszűnik minden nemzetközi norma (mert nem hagyjuk, hogy begyűrűzzön), saját teljesítményünket csak mi magunk tudjuk megfelelően értékelni, és jobban tudjuk, mi a világszínvonal, mint a világ."

A lakosság túlnyomó része - pártállásra való tekintet nélkül - sajnálatos módon osztozik ebben az illúzióban.

"Ezért van annyi, itthon világhírűként eladott csodaszakácsunk, rocksztárunk, művészünk, miegyebünk, akikről persze a világ még egyáltalán nem hallott."

Igen, ezek a Magyarországon világsztárok. A valóság általában úgy fest, hogy azt a magyart, akiről hallott már a világ, otthon alig ismeri valaki.

"Az adócsökkentés önmagában nem volna ördögtől való, sőt."

Hova gondolsz? Csökkenne a politikusok ellopnivalója, és az inproduktív, ám osztogatásra feltétlen igényt tartó tömegek miből élnének? ;-)

"Az egésznek pedig az volna az üzenete, hogy igen, az állam szembe akar és szembe tud szállni a világgazdasággal, az olajárral, a gázárral, mert az a dolga."

Tudod, innen nézve az a legszomorúbb ebben az egészben, hogy meddig kell még zuhannia a gazdaságnak / életszínvonalnak, mire feleszmél a magyar? Mikor jönnek rá, hogy prédikálhat nekik bármit egy lokális paprikajancsi, a magyar állam lepkefing a passzátszélben a világgazdaság legkisebb változásához képest is?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.17. 16:00:10

Max_headroom nekem nem fog válaszolni, de azért a költői kérdést felteszem, hogy ha "feleszmél a magyar" (politikus? állampolgár?) és piaci szintű lesz az olajár és a gázár, akkor az életszínvonal ezexerint ennek hatására nőni fog?
Értem, hogy a gázárkompenzáció eltörlésével meg lehet spórolni kétszázmilliárd forintot, de azzal nem feltétlenül lesz megváltva a gazdaság problémája.

Max_headroom továbbá jól kiragadta az utolsó bekezdésből az első mondatot. Eredetileg ez így szólt:

"Az egésznek pedig az volna az üzenete, hogy igen, az állam szembe akar és szembe tud szállni a világgazdasággal, az olajárral, a gázárral, mert az a dolga. A takarékoskodás, az innováció, a kóros importfüggőség kiváltása, az igényes és versenyképes, hazai minőség előállítására való törekvés mind-mind felesleges. Mer' lesz az ócsóér'. Azt meg már tudjuk, hogy ez az út hova vezet."

A "takarékoskodás" szóval kezdődő mondat szerintem a szerző szándéka szerint arról szól, hogy az óccsóé' kapálózó emberek számára (hogy ezek kik, az nem derült ki - jó, Valakik, prolik) ez nem fontos, a lényeg az Óccsó (mint Tótawé kisfilmjeiben, ott is ez a Warázsszó). Igaz. Én meg, mint nem az Óccsó híve, megkérdezném, hogy ez a mondat nem ellentétes értelmű-e azzal, hogy "világgazdaságtól való függés" meg "lepkefing" (max_headroom kommentje)?
Azt már tudom (Tőle :), hogy az a versenyképes, aki jót, olcsón ad. Igaz. A kulcsfontosságú gazdasági, ipari területeken millió okból le vagyunk maradva - de hogyan fog majd ez a tízmilliós nép ebben a nyersanyagszegény országban saját, hazai, jó minőségű, esetleg speciális, de versenyképesen olcsó akármit előállítani, ami versenyezhet a külföldi megfelelőjével? Hogyan fog a lepkefing a külföldi (jobb, olcsóbb, bejáratottabb) akármik nyomásának passzátszelével szembemenni - ha egyszer lokális lepkefing? Szerintem sehogy, soha.

Talán egy kis - átmeneti, nem túl nagy - protekcionizmussal, amit pl Orbán Csípőspaprika Jancsi prédikált... na de az meg fúj, baloldali! Legyen a nyertes az, akinek több pénze/tőkéje/versenyképessége van, a külföldi földvásárlóktól kezdve az autópályaépítőkig, és punktum. Elképzelhető, hogy (külföldről hazaszakadt) éles elmék megalkotnak valami értékeset, kvázi a semmiből, de ahhoz, hogy ezzel megvessék a lábukat kell tőke, megfelelő gazdasági környezet na meg idő. Ami alatt a versenytársak nem fognak tétlenül ücsörögni. Azt meg már tudjuk, hogy ez az út hova vezet.
(Van Graphisoft és pár innovatív cég, de lássuk be, ez esetben nem sokat számít, hogy magyarok, hiszen nem stratégiai cégek, a világgazdasági trendekkel szemben vagy mellett bacifing.)

De nem is ez az érdekes, hanem hogy Tallián Úr ezt a nyomasztó kérdést vetette fel a cikke végén, de úgy látszik, hogy "onnan nézve" ez nem ilyen egyszerű; különben az előttem szóló nem tapsikolt volna önfeledt szomorúsággal a kiragadott mondatnak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.17. 22:03:26

T.M
ez tényleg nem annyira sikerült írás :(
Miért lenne baj, ha olcsóbb áron akarnának venni a népek? A pic-fundik azt ígérték nekik 20 éve, hogy a piac hatékonyabb, azaz olcsóbb árukat hoz. Ehelyett a ruhát Ausztriában vagy Londonban olcsóbban kapok, mint a Mammutban :(
Nekem úgy tűnik, kerülgeted a kását: kiktől kéne elvenni? Kik a szent tehenek? Amíg erről nem lehet beszélni, addig adócsökkentés sem lesz lényegesen.

tallian.miklos 2008.05.18. 16:50:05

Tölgy,

önmagában nem baj az, ha valaki valamit olcsóbban akar venni, az a baj, ha mindezt úgy akarja megtenni, hogy

a.) elvesz másoktól, hogy neki olcsóbb legyen
b.) nem fizeti meg a mások által másért megfizetett közterheket, hogy neki olcsóbb legyen.

A gáz- és benzinár mozgásának egyébként nem sok köze van ahhoz, hogy belföldön milyenek a viszonyok, akárki árulna belföldön akármilyen konstrukcióban, ez nem változtatna a Gazprom árain meg az olajárakon.

A lényeg, hogy a magyar állam az árakat felhajtó valódi okokat nemigen tudja befolyásolni. Ilyenkor két dolgot tehet, vagy azt mondja, szorri, vagy azt hazudja: á, nekünk ez nem gond, és megfinanszírozza a benzint a sajtos pufi áfájából, nehogy feltűnjön bárkinek is, hogy százakárhány dollár az olaj hordója. Utóbbi az elkúrás egyik alapesete.

A "kitől vegyük el" kérdésre gondolom, nem nekem kell válaszolni, hanem annak, aki pár tollvonással csinálna néhánytízmilliárdos hiányt a költségvetésben - honnan pótoljuk a csökkenő áfa miatt kieső bevételeket, például? Minek a rovására támogassuk tovább a gázt?

Mindig azt szoktam mondani példának, hogy van egy falu, nagyapám lakik ott, jött egy vállalkozó, hogy őneki itt megérné biogáz-üzemet építeni saját költségen, eltüntetné benne a szerves hulladékot, cserébe lenne olcsó gáz helyben. Elvitte az érdeklődőket más, már létező biogáz-üzemekbe, hogy megnézzék, nem, nem büdös, nem robban fel, stb. A falu ennek ellenére úgy gondolja, jobb neki az orosz gáz, drágán, viszont mivel drága, hát támogassák meg jól. Na _ez_ az, amit én rettentően kevéssé szívesen finanszírozok.

Összességében nem volna bajom az adócsökkentéssel, de ne az legyen az indok, hogy "ócsítsunk". Kötve hiszem, hogy azok a képviselők, akik maguktól egy indítványt sem tudtak helyesen megszövegezni, átgondolták mondjuk a hirtelen jött áfacsökkentések gazdasági hatásait...

Ja, a ruha. A ruhát vagy importáljuk, ekkor azért drága, vagy Magyarországon készül, ahol az élőmunkát sújtó adó- és járulékterhek hihetetlenül magasak. Köztes megoldásként lehet magyar cégek által Kínába outsorceolt gyártású termékeit venni... :S

Garázdabillegető: az utolsó mondathoz jár ám egy _iróniaméter_. Kicsit szofisztikáltabban: ún. szabad függő beszédről van szó, amikor is a takarékosságra és hatékonyságra magasról tojók véleményét idézem, ámde, és itt jön az iróniaméter, nem szimpatikus értelemben, ahogyan azt szabad függő beszédnél szokás, hanem épp ellenkezőleg.

A drága importcikkek támogatása nem protekcionizmus, hanem ostobaság. Költsék az adómat arra, hogy pl. a panelházak fűtését kivétel nélkül állítsák át egyéni elszámolásúra. Meg arra, hogy ahol lenne lokális alternatíva, ott ne az orosz gázt szipákoljuk. Stb.

tallian.miklos 2008.05.18. 16:55:59

Öh. Ja, és még valami - én nem tehetek arról, hogy mindenki azt gondolta, a piactól majd automatikusan _olcsóbb_ lesz minden, a piac ezt nem garantálja. Én ezt nem is mondtam.

Azt viszont igen, hogy tartósan a piaci alatt tartani az árakat elkúrás. Mindezt úgy tenni, hogy ha a piaci ár nő, akkor a támogatást jobban növeljük, hogy a végfelhasználó által fizetett összegen ne érződjék a valódi ár mozgása: minősített elkúrás.

Ha az olajárban ez egy kiugró tüske lenne, mondjuk azért, mert a sejkek megint hapciznak az Öbölben, akkor sem örülnék a támogatási - ócsitó adócsökkentési ötletnek, de erről szó nincsen. Az olajár tartósan szép magas lesz, innentől kezdve nem szabad arra berendezkedni, hogy majd a végtelenségik fogjuk tudni pótolni a különbözetet...

___________________________ (törölt) 2008.05.18. 17:18:22

Egy megjegyzés: most azért még ne jelentsük ki 100%-os biztossággal, hogy az olajár tartósan magas lesz.
Vannak, akik szerint magas lesz:
www.contrarianprofits.com/articles/the-food-crisis-a-first-hand-report?1

www.cnbc.com/id/24664918

Mások szerint meg nem:
www.reason.com/news/show/125414.html

Én nem tudom - általában a Reason.com jó szokott lenni az ilyesmiben, de én is inkább a magas felé hajlanék, a fene tudja...

___________________________ (törölt) 2008.05.18. 17:21:59

Még egy gondolat: ami viszont megintcsak a Reason.com elemzése ellen szól, tehát a magas mellett, hogy az arany megint megy fel, $860 körül volt, most megint $900 fölött van: www.bullionvault.com/

garázdabillegető (törölt) 2008.05.18. 17:54:41

Tallián.Miklós, "az utolsó mondathoz jár ám egy _iróniaméter_". -- én is úgy értettem, hogy te _ekézed_ az óccsót akarókat, akik tojnak a világgazdasági folyamatokra és emellett/ezért nem akarnak helyi innovatív dolgokat - mint pl. a biogáz minierőművet*.
Nem aszontam, hogy magadnak mondasz ellent, szó sincs róla; hanem hogy a korábbi hozzászóló pesszimista, lepkefingos hasonlata oldódhatna, ha tényleg csökkentenénk az importfüggőséget, így a világgazdaság passzátszelétől való hányattatást (némileg). De ehhez tényleg az kell, hogy a magyar állam (ország, nép, vállalkozók) próbálja magát részben függetleníteni. Erre gondoltam a protekcionizmussal is!
Példa: Norvégia elektromos energia-ellátása nem függ az olajtól/gáztól/atomtól, csak a folyóik vízhozamától. :) (Sőt, a magas olajárakkal ők jól járnak.)

PS: És bocs az első véleménynyilvánításomért, újraolvastam a cikket, kiegészítettem magamban itt-ott, és így már egész jó. :) De azt fenntartom, hogy segíts, és építs gyorsan egy új atomerőművet nekünk...

* a biogáz-égetés (60% metán) pedig frankó lenne, mert a metán 25× erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2, szóval ha földgáz (ami szintén nagyrészt CH4) helyett égetjük, azzal elimináljuk a mindenképpen felszabaduló metánt.

tallian.miklos 2008.05.18. 19:05:41

"De azt fenntartom, hogy segíts, és építs gyorsan egy új atomerőművet nekünk..." - Ha lesz rá pármilliárd euróm.

Az atomerőmű legnagyobb hátránya, hogy a beruházási költség nagy. Ez persze később belekerül az áramárba, ami még így is bőven jobb, mint a szén, vagy főleg a gáz.

De pont az Magyarország rettentő gondja, hogy nincs stratégiai gondolkodás, és nem csak azért, mert így könnyebb lopni, hanem mert nem igazán van rá társadalmi igény sem. Minél rövidebb távon minél nagyobb közérzetjavító hatás, ennél tovább nem nagyon lát senki sem.

Az MSZP törzstagsága sosem is látott, a sokat szidott "technokrata" pénzügyes szárny nagy többsége is csak odáig volt technokrata, hogy az azonnali összeomlást lehetőleg elodázza a következő főosztályvezető idejére.

Gy. F. _direkt_ nem csinált semmit, pedig látta, hogy kellene (elkúrás), majd ezt beismerte (Őszöd). Ami még ennél is nagyobb botrány, hogy 2007-2008 tapasztalata az, hogy inkább megint elkúrja, és nyilván tudja is, hogy ez megint elkúrás.

A Fideszt meg lejtmenetben látom ebből a szempontból. 1998-2000, Chikán: OK. 2000-2002: Matolcsy - nem volt szimpatikus a nagy állami beruházásokkal (ill. beruházási pénzek osztogatásával) felpörgetett növekedés, nem tudom, lett-e volna belőle tovább út. Azóta: már Matolcsy is legfeljebb a HV-ben publikálgat időnként egyre hajmeresztőbbeket, a "stratégiai gondolkodást" Mikola István és a többi, hozzá hasonló kaliberű figura jelenti.

Nem tudom, mi van a Fideszen belül. Azt látom, hogy program, az nincsen. De hogy hogyan működik ez az egész, az Orbán belső team kitalál valami koncepciót, és akkor az ilyen Mikola-szerű droidok kifestegetik? Mert abból megint nem sok jó lesz, ha ők nyerik a választást...

___________________________ (törölt) 2008.05.19. 00:24:57

Max, (meg félig-meddig te is, Miki),

ha a kommentedről lepucolom a stiláris-érzelmi körítést, és csak a tényállítást nézem, akkor valószínűleg igazad van.

De a stiláris-érzelmi körítéssel nem értek egyet, ezt szerintem nem így kellene megfogalmazni egy nyilvános fórumon.

Most komolyan, miféle pszichológia, miféle ösztönzés, miféle motiválás ez? Olyan ez, mintha a rosszul tanuló gyereknek azt mondaná az anyukája, hogy "Hát nem érted, hülye vagy, fiam, érted, HÜLYE, érted?!"

Ez egyszerűen kontraproduktív. Nem az a baja ennek az országnak, hogy túl sok az önbizalma, sőt, inkább az ellenkezője. A pesti utca embere mélyen meg van győződve róla, hogy törvényszerűen mindent elkúró nép vagyunk, és ez nagyon sok esetben objektíven igaz, de sok más esetben szerintem inkább önbeteljesítő jóslat.

A politikusok irreális faszságait nyilván nem lehet szó nélkül hagyni, de szerintem azt úgy kéne, hogy egyértelműen jelezve, hogy politikusok irreális faszságairól van szó és nem rongálva a többiek amúgy is alacsony kollektív önbizalmát. Egyébként a fene tudja, hogy létezik-e valójában kollektív önbizalom, nyilván mint önmagában való dolog nem, de annyiban azért igen, hogy ha a Makkoshotyka SE futballistának sűrűn mondogatják, hogy a csapat 1 nagy nulla, akkor előbb-utóbb a játékosok egyénenként is elhiszik magukról, hogy született vesztesek és nem érdemes küzdeniük. Na, ezt nem kéne.

max_headroom 2008.05.19. 03:14:58

Shenpen 2008.05.19. 00:24:57:
"De a stiláris-érzelmi körítéssel nem értek egyet, ezt szerintem nem így kellene megfogalmazni egy nyilvános fórumon."

Tudod, van az ostobaságnak egy olyan szintje, ami már bosszantó. Igen, van egy szint, amikor már ki KELL mondani, hogy hülye az a gyerek. Nem az, amikor nem tud, hanem amikor kiderül, hogy nem is akar tudni.

"Most komolyan, miféle pszichológia, miféle ösztönzés, miféle motiválás ez?"

Semmilyen, akinek szüksége lenne rá, nem olvassa ezt a blogot (sem).

józan' 2008.05.19. 06:10:33

"tallian.miklos · republican.blog.hirszerzo.hu 2008.05.18. 19:05:41

Nem tudom, mi van a Fideszen belül. Azt látom, hogy program, az nincsen. De hogy hogyan működik ez az egész, az Orbán belső team kitalál valami koncepciót, és akkor az ilyen Mikola-szerű droidok kifestegetik? Mert abból megint nem sok jó lesz, ha ők nyerik a választást..."


Készülj fel!
Rossz lesz,nagyon rossz.

A mostani relatíve jó közhangulatot és az emelkedő gazdaságot úgy el fogják kúrni,hogy már előre félek.Ha rajtuk múlik szerintem még Szlovákia is le fog előzni minket.Ez tuti.

Az azért már elég abszurd lenne,nem?

tallian.miklos 2008.05.19. 08:39:46

Relatíve jó közhangulat? Emelkedő gazdaság? Hömm. Az én közhangulatom még relatíve sem jó, a gazdaság meg nem emelkedik valami gyorsan. És az igazán nagy baj, hogy továbbra is ott van visszafogónak a nagy halom elpazarolt pénz.

Shenpen: nem tudom, pedagógiailag mennyire szerencsés valóban, mindenesetre akinek ezt igazán fontos volna megérteni, az nem annyira Hírszerzőt olvas, talán a Barátok Köztbe kellene elmenni tanmeseírónak...

A másik meg, hogy azért lehet ez a politikusok faszsága, mert a nép ráharap. Ez nem volna természetszerű és kötelező, hogy így legyen. És pl. a benzinadós cucc nem fölülről jövő kezdeményezés volt.

józan' 2008.05.19. 19:48:30

Aha,de azért az irónia-métert tedd mellé.

Azt gondoltam le fog esni...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása