A gyűlöletbeszéd-törvényről

___________________________ (törölt) I 2008.05.08. 08:33







/Kép: NÉGYmadár/

Igen, tudom. Azé' kell, mer' különben jönnek a nácik, már a fasorban vannak, juj. Egy apró baj van: a weimari Németországban volt gyűlöletbeszéd-törvény. Be is tartatták, úgy-ahogy. Nem sokat segített.

Na persze: azé' nem, mert nem tartatták be eléggé keményen, igaz? Na de pont itt van a lényeg.

Ha bármilyen, ismétlem, bármilyen problémát büntetéssel próbálunk kezelni, az a következőképpen működik: ha nagyon keményen csináljuk, akkor működik. Ha viszony enyhén, akkor többet árt, mint használ, mert az enyhe tiltás az adott dolgot vagány, lázadó, de viszonylag veszélytelen cselekedetté teszi. És ki ne szeretne vagány, lázadó lenni 21 éves kor alatt, ha alacsony a kockázata? Ld. marihónalja.

Meg lehet oldani a rasszizmust és rokonait büntetőjogi eszközökkel, hogyne lehetne. Akkor azt úgy kell csinálni, hogy egyetlen kétértelmű, a közbeszéd államilag előírt határait feszegető mondatért öt év sitkó. Ja és külön Közbeszédvédelmi Hatóságot létrehozni, rendőri jogkörökkel, mert a rendőröknek van elég dolguk, ugye. Sőt, a rendőrökét meghaladó jogkörökkel, mert a ballib logika szerint a gyűlöletbeszéd hosszú távon veszélyesebb, mint egy betöréses lopás, tehát alaposan végiggondolva következik belőle, hogy hatékonyabban kell fellépni ellene.

Lehet ilyet csinálni, de ezt ötvenes éveknek hívják és Recsknek meg ÁVH-nak.

Természetesen senki sem akar ilyet csinálni, a ballibek sem, ők is tisztában vannak vele, hogy a dolog ütközik a szólásszabadság jogával, hogy mindig egyensúlyozni kell a kettő között. A betörővel szemben azért lehetünk kemények, mert betörési jog nincs, annak üldözése nem ütközik semmivel.

Mivel a gyűlöletbeszéd üldözése a szólásszabadság jogával ütközik, ezért ebből törvényszerűen, egyenesen következik, hogy a büntetőjogi fellépés mindig enyhe, következetlen és szigort nélkülöző lesz. Azaz: a gyűlöletbeszédet viszonylag veszélytelen, de vagány, lázadó, rendszerellenes, szamizdatos, gerillamédiás dologgá teszi.

Azaz: inkább ösztönzi, mint akadályozza.

Leírtam már párszor, de soha nem lehet elégszer: a gyűlöletbeszélőkkel, mint pl. a kurucinfó egy dolgot lehet tenni: mélyen kussolni róla. Az állam, a politikusok, a média, az értelmiségiek mind-mind hallgassanak róla, mint a sír, ne lépjenek fel ellene, ne beszéljenek róla, ne ítéljék el, mert ez mind-mind csak reklámot csinál. Észre sem kell venni, mintha nem is létezne, nem próbálni meg üldözni, elnyomni. Ha ezt sikerül betartani, akkor jelentéktelenné, marginálissá válik: olyan dolgot csinálni, ami extrém, de vagánysági, lázadósági potenciál nincs benne, kevesen akarnak, mert aki csinálja, azt nem belevaló lázadónak, hanem egyszerűen fura, bizarr különcnek tekintik, körülbelül mint az UFÓ Magazin olvasóit. Főképpen: nem adni alkalmat a mártírkodásra. Az üldözés mártírokat teremt, a mártírok népszerűséget. Ellenben ha tudomást se veszünk róla, akkor vért fognak izzadni, hogy valahogy felhívják magukra a figyelmet, és ráadásul az a mulatságos a helyzetben, hogy akkor nem szólhatnak ellene semmit, mert akkor nem bántjuk őket, és ez a nem bántás rosszabb nekik, mint a bántás: mert az extrémek éltető eleme a publicitás, a közfelháborodás, és a mártírkodás.

Olyan lenne ez, mint a régi viccben, amikor a mazochista azt mondja: üss meg, üss meg! Mire a szadista, gonoszdi vigyorral: nee-em, csak azért sem! :-)

Na ezért marhaság ez az egész gyűlöletbeszéd-törvény.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2457494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2008.05.08. 09:38:25

Tévedsz és igazad van. Alapvetöen az utolsó mondatoddal nem értek egyet: "Na ezért marhaság ez az egész gyűlöletbeszéd-törvény."

Nem, nem ezért marhaság. Hanem azért, mert tényleg a szólásszabadság ellen van. És ez sokkal veszélyesebb hosszú távon, mint a kuruc.info és a többiek.

Ilyenkor jut eszembe Voltaire szavai: "Bár nem értek veled egyet, de véremet adnám azért, hogy szabadon elmondhasd véleményed".

(Remélem nem idéztem túl pontatlanul:))

Ixos 2008.05.08. 09:43:34

"És ki ne szeretne vagány, lázadó lenni 21 éves kor alatt, ha alacsony a kockázata? Ld. marihónalja."

Tudom, hogy nem ez a téma, de ezek szerint te ezt a cselekményt szigorúbban büntetnéd?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 09:55:53

"Leírtam már párszor, de soha nem lehet elégszer: a gyűlöletbeszélőkkel, mint pl. a kurucinfó egy dolgot lehet tenni: mélyen kussolni róla. Az állam, a politikusok, a média, az értelmiségiek mind-mind hallgassanak róla, mint a sír, ne lépjenek fel ellene, ne beszéljenek róla, ne ítéljék el, mert ez mind-mind csak reklámot csinál. Észre sem kell venni, mintha nem is létezne, nem próbálni meg üldözni, elnyomni. Ha ezt sikerül betartani, akkor jelentéktelenné, marginálissá válik:"

Ebben alapvetően van valami... csak szerintem nem működne. Ha mártírt csinálunk belőlük, azzal bátorítjuk - viszont ha oda se figyelünk, akkor ezzel megint csak bátorítjuk, hogy még figyelemfelkeltőbb dolgot csináljanak.
Meg hát... mikor kell egy gyerek kezére rácsapni? Amikor előszor nyúl stikában a bukszánkba, vagy csak akkor, amikor már az összes pénzt kiveszi?...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 09:59:31

Persze van egy harmadik lehetőség is: büntessük őket, csak ne nagy csinnadrattával, hanem stikában - csak persze ez is jócskán demokráciaellenes lenne...

Alapvetően itt is az a probléma, hogy a demokrácia mit tehet az antidemokráciával? Ha hagyja őket, az a baj, ha nem hagyja, hanem fellép ellene, akor nagyon könnyen átcsúszik nem-demokráciába...

2008.05.08. 10:04:03

Gondolom a gyűlöletbeszéd-törvény arra is kiterjedne, hogy toleránsék ne ússzák meg büntetlenül a nácizós fröcsögésüket...

phaidros 2008.05.08. 10:16:11

imperial,
elsősorban a faji és közösség elleni izgatásról van szó, de valóban probléma, hogy nácizni is nyugodtan, büntetlenül lehet, holott ez még valóban kárt is okoz az embernek. Ezért kéne a Jófejségi Törvény ((C) Terrormédia) inkább, senki sem mondhat csúnyát senkire, mert az emberségében bántja meg, és a világ összes embere pert indíthat ellene. :(

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.05.08. 10:22:50

Azt mondod tehát, hogy mivel a németeknél sem jött be a gyűlöletbeszéd-törvény, ezért ne is legyen. Gyilkosság ellen is van törvényünk, nem tartja be mindenki, mégse merül föl senkiben, hogy akkor töröljük is el...
És ha már pont Németországgal példálózol, nekik jelenleg is van ilyen törvényük, nem is akármilyen szigorral. Van ember, aki holokasuzttagadásért 4 v 5 évet kapott. Szerintem még ez is kevés, de elfogadható.

baliquez 2008.05.08. 10:32:21

Faji és közösség elleni izgatás a "paraszt"-ozás meg a "dögölj meg magyar"-ozás is, meg a "menjünk magyart ölni" típusú felhívások is, függetlenül attól hogy nem a kisebbséget hanem a többséget sértik.

Na ezért nem lesz ez a gyűlöletbeszéd-törvény elfogadva, mert ha kizárólag a kisebbségek védelmét jelenti akkor kirekesztő ergo nyilvánvalóan alkotmányellenes. A többség védelmét meg nem akarják vele a kisebbségekkel szemben szolgálni, váááááratlan.
Szóval ezt szerintem bukták.

Az igazi szélsőségeseket törvényekkel sosem sikerült elkapni gyűlöletbeszéd miatt, ha igen akkor a publicitássla többet nyertek a gáton mint vesztettek a réven.

Nem elhanyagolható ugyanakkor hogy kiválóan alkalmazhatná ezt a törvényt a mindenkori hatalom pl. koncepciós perekhez - bármikor elő tudnának rángatni féltucat szubhumánt akik arra vallanának (ócsóért) hogy a bárki (népellenség-jelölt, ugye) lepirézezte őket és ez életreszóló lelki törést okozott nekik.

Ez a törvénytervezet több szempontból is egy veszedelmes fasság.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 10:32:37

"Gondolom a gyűlöletbeszéd-törvény arra is kiterjedne, hogy toleránsék ne ússzák meg büntetlenül a nácizós fröcsögésüket..."

De gondolom komcsizni viszont lehet, ugye?

___________________________ (törölt) 2008.05.08. 10:42:13

bm613,

"Azt mondod tehát, hogy mivel a németeknél sem jött be a gyűlöletbeszéd-törvény, ezért ne is legyen. Gyilkosság ellen is van törvényünk, nem tartja be mindenki, mégse merül föl senkiben, hogy akkor töröljük is el..."

Komolyan birnam, ha legalabb annyival elobbre lennenk, hogy nem kell ugyanazt haromszor elmondani, mert mindenki felfogna elsore.

A gyilkossag tiltasa semmifele joggal nem utkozik, tehat lehet kemenyen csinalni. A gyb. tiltasa a szolasszabadsaggal utkozik, ezert torvenyszeru, hogy nem fogjak kemenyen v. kovetkezetesen csinalni. Az a bizonyos 4-5 ev No.-ban egy keves kodolassal, korulirassal meguszhato.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 10:43:10

bm613 2008.05.08. 10:22:50:
"... ha már pont Németországgal példálózol, nekik jelenleg is van ilyen törvényük, nem is akármilyen szigorral. Van ember, aki holokasuzttagadásért 4 v 5 évet kapott. Szerintem még ez is kevés, de elfogadható."

Ez elképesztő. :-/ Komolyan mondod, hogy pusztán azért, mert valaki nem ismeri a történelmet, 4-5 éves börtönbüntetésre lenne ítélhető? Tessék mondani, alapvető matematikai tételek nem ismeréséért mennyi lesz a büntetés? Ha nem tudom fejből a √2 értékét négy tizedesjegyig, még megúszhatom pénzbüntetéssel, vagy azért már a börtönt kockáztatom?

HgGina 2008.05.08. 10:45:16

A kurucinfot majd akkor kezdjék ki, miután a cionista.hu-t betiltották. Az utóbbi sokkal kártékonyabb. Rág, mint a féreg, belülről.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 10:48:31

"Komolyan mondod, hogy pusztán azért, mert valaki nem ismeri a történelmet, 4-5 éves börtönbüntetésre lenne ítélhető?"

Tehát a holokauszttagadók azért lennének tagadók, mert nem ismerik a történelmet...? :)

De jó, akkor büntetésből el kell olvasniuk egy holokauszt-könyvet és kész :)

baliquez 2008.05.08. 10:53:05

Ez a holokauszttagadás miatti börtönbüntetés meg nettó párhuzam az eretnekséggel meg a boszorkányüldözéssel. Gondolatrendőrség.
Hadd higyjen már bárki abban hogy nem történtek ott olyan szörnyűségek amiket lépten nyomon az emberek arcába vágnak, gyanús hogy leginkább stratégiai bűntudatkeltésből.

Ha valaki nem hiszi el hogy az Al-Kaida (vagy a Magyarok Nyulait Felbacarintó Szerkezet) valóban létezik és nem csak kormánypropaganda/kormányterror akkor az a terrorista?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 10:54:46

Mellesleg ez a holokauszt-téma is pont ilyen.

Ha a "gyűlöletbeszélőt" büntetik, akkor annál inkább fog erről beszélni, mert mártírnak érzi magát. Ha egyszerűen negligálják, akkor annál inkább beszélni fog, mert sérelmezi, hogy nem kap publicitást, holott ehhez joga lenne...

Ha a holokauszttagadót büntetik, akkor annál inkább fog erről beszélni, mert mártírnak érzi magát. Ha egyszerűen negligálják, akkor annál inkább beszélni fog, mert sérelmezi, hogy nem kap publicitást, holott ehhez joga lenne...

Ha a holokausztra emlékez(tet)őt cáfolni akarják, vagy éppen negligálják, akkor annál inkább beszélni fog, mert sérelmezi, hogy nem kap publicitást, holott ehhez joga lenne...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 10:57:08

"Ez a holokauszttagadás miatti börtönbüntetés meg nettó párhuzam az eretnekséggel meg a boszorkányüldözéssel."

Nézd, ha valaki ír egy könyvet arról, hogy ez a Sztálin nem is volt olyan rossz ember, "nem történtek ott olyan szörnyűségek amiket lépten nyomon az emberek arcába vágnak" akkor is ez volna a véleményed? Gondolom úgy vélnéd (és jogosan), hogy az illető hithű kommunista.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.08. 11:03:04

De fura, hogy egy konzervatív nem akar betiltani valamit :)
Mellesleg ezek az emberek már attól is üldözve érzik magukat, hogy nem kapják meg a kívánt publicitást. A mindenféle alternatív történelem (leginkább eredet témakörben) hívei például már pusztán azt is sérelmezik, hogy nem kapnak támogatást a kutatásaikhoz.
Kolláthnak volt igaza, az ilyennel csak egyet lehet tenni, kinevetni.

scsaba1 2008.05.08. 11:08:15

Pont ezen gondolkadtam én is, miután megkaptuk a heti tomcat adagunkat.

Ezt a bejegyzést a nagy port kavaró "Cigány blogon" követtem el:

"Nem kell ennek a egyre inkább leeresztő tomcat-lufinak bedőlni. Csak így tudja már magára irányítani a figyelmet, hogy egyre nagyobb baromságokat mond, egyre hangosabban.

Egyébként külön gratulálok az majdnem összes hírportálnak, hogy lehozta ezt a hírt. Így lehet sztárt csinálni ebből az idiótából. Stílszerűen jelentkezhetnek nálam egy "Balfasz" polóért....:)

Mi lesz a következő nagy horderejű hír? Simi bohóc a nagycirkuszban, a létráról levizelt egy magyar/amerikai/izraeli zászlót ?(Ki-ki helyettesítse be, amit gondol)

scsaba1 2008.05.08. 11:13:33

Lord_Valdez:

Szerintem értelmezd újra a "konzervativizmus" fogalmát. A "tilcsák be", "jelencsük fel" "verjék szét/oszlassák fel őket" meg a többi magasröptű okosság nem a mi műfajunk.

Dekatlon 2008.05.08. 11:28:20

Jónapot!
Azt is mondják, hogy a betartathatatlan törvények az egész jogrendet ássák alá, ezért igazán károsak. És egy ilyen törvény lényegében betartathatatlan.
Okos fogalmazás, és ügyvéd kérdése az egész. A tárgyalás -ha van- elbukhatatlan. És erősíti a népekben azt a meggyőződést, hogy itt mindent lehet. Ha ő vígan gyűlöletbeszélhet, és megússza, akkor én meg vígan gyorshajthatok/adócsalhatok, és megúszom, mert a jogrend gyenge.

baliquez 2008.05.08. 11:29:34

Hoppácska 2008.05.08. 10:57:08
Igen, úgy vélném jogosan, hogy az illető hithű kommunista, emiatt valószínű hogy bizonyos (megalapozott) előítéletekkel viszonyulnék hozzá mind a személyes mind az üzleti életben. Mert meg van a véleményem a kommunistákról, meg a többi szélsőségesről is. De ez messze nem egyenlő azzal hogy jogosan venném el a szabadságát, pusztán azért mert
a: egy félrevezetett egyén
b: szándékosan rosszindulatú
c: cinikus realista
d: szélsőséges

Ez a córesz ebben a holobüntiztetésben. Meg az hogy kilóg a lófej a takaró alól.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.08. 11:37:46

scsaba1
Ezt a világ többi konzijának is el kellene magyarázni :)
Bár lehet, hogy csak engem tévesztettek meg bizonyos magukat konzervatívnak valló emberek, akik akár drogról van szó, akár gyereknevelésről, akár szexről a tiltás és büntetés mellett kardoskodnak.ű
Tudom, hogy alapvetően nem ezt jelenti. Ez csupán a gyakori megvalósulási forma. Olyasmi, mint a kommunizmus és a létező szocializmus kapcsolata...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 11:43:07

"De ez messze nem egyenlő azzal hogy jogosan venném el a szabadságát, pusztán azért mert
a: egy félrevezetett egyén"

Naaaa, ezt hagyjuk :) Aki ilyesmiről könyvet ír, az nincs félrevezetve :)

Mellesleg - gondolom - azért börtönbüntetik, mert aki tagadja a holokausztot az náci. És az tilos. Mint ahogy aki tagadja a sztálini dolgokat, az meg komcsi. És ez is tilos.
Csak tudtommal Sztálint kis hazánkban nem nagyon szokta védeni senki (még Thürmer se), tehát erre nincs példa. Az ellenkezőjére meg szerintem többször.

(Egyébként én se tartom feltétlenül jónak a holokauszttagadók börtönbüntetését... de ez van.)

baliquez 2008.05.08. 11:46:46

Amíg Németországban nem büntetik meg ugyanúgy pl. egy Honecker-t dicsőítő könyv szerzőjét addig színtiszta kettősmérce.

The Green Manalishi (törölt) 2008.05.08. 11:49:39

Hoppácska, ha nem is ilyen, de hasonló szellemű írás született a kiváló Krausz tollából, az "Oroszország története" című (egyetemi tan)könyvben. Ott arról értekezik a jeles baloldali történész, hogy a sztálini rendszer alatt milliók először jutottak a tanulás lehetőségéhez, kultúrához, stb. Soha, semmilyen visszhangja nem volt az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseknek.
Amikor egy német médiaszemélyiség (nem emlékszem a nevére) a közelmúltban kijelentette, hogy a III. Birodalom az anyaságot az őt megillető rangra emelte és pozitív családpolitikája volt, - szükségtelen mondani - megindult a nemzetközi ajvékoló-kórus.
Ez a gáz, meg az, hogy egyes barmok a jog eszközével akarnak megoldani olyan konfliktusokat, amelyekhez nem a jog a megfelelő módszer.
A betiltósdi egyértelműen árulkodik ezen hangos demokraták továbbélő marxista gondolkodásmódjáról... (kb. olyan színvonalú felvetések, amikor a rádióban a Kádár-nyugger a grafittizés kapcsán arról sipákol, hogy be kell tiltani a szórófestékeket... Én teszem hozzá, a konyhakést és baltát is, mert a gyilkosságok jelentős részét ilyen eszközökkel követik el, hát tilcsuk be!
Külön szeretem, amikor egy Gárda felvonulás kapcsán vinnyognak a Gytv. szigorításának szükségességéről az ún. liberálisok, majd ha nekik tetszik, akkor bejelentés nélküli ők tüntetnek.
Az, hogy a retkes cigányok aláírást gyűjtenek a Gárda ellen (tiltsuk be a félkatonai alakulatokat - mintha lehetne itthon ilyen), a formaruhát (óh, irgalom atyja, ne hagyj el! - mi lesz a cserkészekkel, sportcsapatokkal, vasutasokkal, stb.) már igazán csak ezen gyönyörű kelet-európai kvázi demokráciánk gyöngyszeme...
Kérdem a betiltós majmoktól: ha a gárda helyett X Természetjáró Sporegyesületet alapítok (amelynek formaruhája praktikusan bakancs és terepszínű nadrág-zubbony), akkor mit tiltsunk?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 11:50:34

"Amíg Németországban nem büntetik meg ugyanúgy pl. egy Honecker-t dicsőítő könyv szerzőjét addig színtiszta kettősmérce."

Miért, megjelennek ilyen könyvek odakint?

Roltii 2008.05.08. 11:53:24

"Nézd, ha valaki ír egy könyvet arról, hogy ez a Sztálin nem is volt olyan rossz ember, "nem történtek ott olyan szörnyűségek amiket lépten nyomon az emberek arcába vágnak" akkor is ez volna a véleményed? Gondolom úgy vélnéd (és jogosan), hogy az illető hithű kommunista. "

vannak ilyenek is, és senki nem ítéli el az íróját. Aki tagadja a Holokausztot, azt is le kell hülyézni azt jólvan. Eszméletlen, hogy nincs meg a joga azt gondolni és mondani amit akar.
(volt vki talán a franciáknál, aki ezt iskolában hangoztatta, az már kérdésesebb dolog, bár állítólag, csak kitért rá, hogy van ilyen elképzelés is)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 12:00:16

"Hoppácska, ha nem is ilyen"

Na ugye.

" de hasonló szellemű írás született a kiváló Krausz tollából, az "Oroszország története" című (egyetemi tan)könyvben. Ott arról értekezik a jeles baloldali történész, hogy a sztálini rendszer alatt milliók először jutottak a tanulás lehetőségéhez, kultúrához, stb."

De Krausz gondolom nem tagadta, hogy milliók haltak meg közben - vagy igen??? Ha igen, akkor le vele.

"Amikor egy német médiaszemélyiség a közelmúltban kijelentette, hogy a III. Birodalom az anyaságot az őt megillető rangra emelte és pozitív családpolitikája volt, - szükségtelen mondani - megindult a nemzetközi ajvékoló-kórus."

Most akkor a nácik előtt nem volt az anyaság az őt megillető rangra emelve?...
Szerintem az anyaságot valóban kár a nácikhoz kötni (elég baj, hogy ők megtették).
Egyébként teljesen köztudott, hogy pl. a német autópályarendszer, vagy éppen a német rakétaipar éppen a nácik alatt jött létre.

"Ez a gáz, meg az, hogy egyes barmok a jog eszközével akarnak megoldani olyan konfliktusokat, amelyekhez nem a jog a megfelelő módszer."

Ebben egyetértünk. Éppen arról megy itt a vita, hogy MI a megfelő módszer erre? :)
És attól tartok éppen az a baj, hogy a jogi módszer szar - de nincs jobb.

"A betiltósdi egyértelműen árulkodik ezen hangos demokraták továbbélő marxista gondolkodásmódjáról... "
Ez butaság :) A nácizmus alatt is sok minden be volt tiltva (hajjaj!), de a Horthy-rendszer alatt is, meg a Vatikán is nagyon csípte az indexre tevés gyakorlatát stb. stb.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 12:01:22

"Roltii: vannak ilyenek is, és senki nem ítéli el az íróját."
na, például?

The Green Manalishi (törölt) 2008.05.08. 12:10:49

Mi az Hoppácska, kiforgatósdit játszunk?

A Krausz példát arra hoztam fel, hogy a tömeggyilkos szovjet rendszerről minden további nélkül lehet pozitívan, helyeslően nyilatkozni, írni, megnyilvánulni, stb. A III. Birodalomról nem. Egyébiránt igen, Krausz az egyik Gulag-relativizálók egyike - azaz nem tagadja teljes egészében a szovjet rendszer bűneit, de többször bagatellizálta. S mint tudjuk, holokausztot relativizálni sem lehet, azért dutyi jár - sokak szerint helyesen.
A jelenlegi, hazai betiltók jelentős hányada komcsi volt (ez tény), tehát nyilván a komcsi gondolkodásmód él bennük tovább. Legalábbis gondolom, hogy nem horthysta...
Az egykori ún. szamizdatos műellenzékről nem is beszélve...
De mielőtt félreértenél. Épp úgy megvetem a jobboldali, Fideszes betiltókat(azaz mindegy számomra, hogy milyen gyökerekből táplálkozik). Ebben a kérdésben - horribile dictu - tekjesen egyetértek Fodor Gáborral, aki ellenzi az efféle törvényeket.

titok84 2008.05.08. 12:12:44

Ilyen törvény nem lesz, mert akkor bele kellene foglalni azt is, hogy nem lehet indokolatlanul, politikai indítékkal nácizni.
Én amúgy pártolnék egy ilyen törvényt. Egy héten belül megszűnhetne a kurucinfo, de a Hetek és a Népszava is.

cooper (törölt) 2008.05.08. 12:13:09

"Amikor egy német médiaszemélyiség (nem emlékszem a nevére) a közelmúltban kijelentette, hogy a III. Birodalom az anyaságot az őt megillető rangra emelte és pozitív családpolitikája volt, - szükségtelen mondani - megindult a nemzetközi ajvékoló-kórus." Uhhhhhhhhhhhhh vazze, ez igen. Marhára törödtek az anyasággal, főleg Sztálingrádnál, igaz-e hülyegyerek? Legalább a Napolát nézd meg.
Az írás jó lenne, csak mutass egy EU-s országot, ahol ilyenféle egyenruhában, mint ez a Magyar G, masírozhatnak. Nem kell betiltani a kuruc.info, igaz minek, a diliházban is lehet rajzolni, istenem, ez a neten van. De azért az Ufó Magazin olvasóját se hasonlítsuk már a kuruchívőhöz. Nem tiltani kell, kiközösíteni. Legalábbis normális országban. (Ami persze egyre kevesebb :))

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 12:18:35

Hoppácska 2008.05.08. 10:48:31:
"Tehát a holokauszttagadók azért lennének tagadók, mert nem ismerik a történelmet...?"

Ez az, éppen itt tévedsz az ingoványos talajra. Abból a feltételezésből indulsz ki, hogy ismered mások motivációit. Te tudod, hogy ők MIÉRT mondják azt. És ha AZÉRT mondják, akkor jogos az öt év, ugye? Mi van, ha tévedsz?

Egy törvény sem ítélkezhet vélt motivácók alapján, mert az a jogrendszer teljes csődje lenne.

"De jó, akkor büntetésből el kell olvasniuk egy holokauszt-könyvet és kész :)"

Nem olyan vicces ez, kedves. Gondolatokért vagy vélemények kinyilvánításáért nem büntetünk más embereket. Törvény előtti felelősséggel a tetteinkért tartozunk. Érted a különbséget?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.08. 12:21:55

Nem,nem, igaza van. A nácik tényleg dicsőítették az anyaságot, legalábbis a német anyaságot. A propagandában kiemelt helye volt a helyes, kicsi árjákat szülő anyáknak.
Az más kérdés, hogy egyúttal csupán tenyészállatnak tekintették őket, de kellő progandával kiegészítve a nők boldogan teljesítették kötelességüket a birodalommal szemben. Sőt külön tenyésztelepeket hoztak létre, ahol a jó árja (önkéntes!, dehát milyen más is lehetne egy jó árja) frauleinokat összehozták a jó árja nácikkal, hogy mégjobb árja gyerekek nemzenek a birodalomnak.
A nem árja anyákat, inkább a vemhes kutya szintjén kezelték...

The Green Manalishi (törölt) 2008.05.08. 12:26:12

copper, hülyegyerek az a retardált, filemkből tájékozódó korlátold fajtád, az.
Próbálj meg értelmezni is, nem azt írtam, hogy a III. Birodalom SZERINTEM milyen volt, mit tett, hanem valakinek a nyilatkozatát (tartalmilag) idéztem, a példa nem is arról szólt, hogy jó volt-e a III. Birodalom családpolitikája, hanem a különböző diktatúrák pozitív minősítése során tapasztalható (illetve NEM tapasztalható) visszhangról. Így már érted, te kretén?
Tanuld csak a II. világháború és Németország történetét a Napolából (amit láttam) esetleg ajánlom figyelmedbe még, mint hiteles forrást a "Halál archívuma" című NDK sorozatot, valamint "A négy páncélos és a kutya" című lengyel, és más hasonló műveket, te ökör.
Masíroznak pl. Angliában, Dániában, Svédországban, Szlovákiában és még sok helyen, legfeljebb nem tudósít róla az MTV meg a Népszabi.
Gondolom, a keresőt ismered, "nazi, marching", stb. kulcsszavakkal még videjókat is találhatsz, te gyökér.

cooper (törölt) 2008.05.08. 12:27:18

igen igaza van:"az árja anyaságot" Így ok. Ugye az ördög a részletekben rejlik. + ez nem családpolitika, hanem egy ördögi dolog.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 12:28:33

"A Krausz példát arra hoztam fel, hogy a tömeggyilkos szovjet rendszerről minden további nélkül lehet pozitívan, helyeslően nyilatkozni, írni, megnyilvánulni, stb. A III. Birodalomról nem."

Én is hoztam fel arra példát, hogy pl. az autópályák vagy a rakétatechnika kapcsán igenis lehet a náci korszakról is pozitívan írni.

"Egyébiránt igen, Krausz az egyik Gulag-relativizálók egyike - azaz nem tagadja teljes egészében a szovjet rendszer bűneit, de többször bagatellizálta."

És vajon írt-e erről külön könyvet, amelynek kizárólag ez a témája? Tart-e előadásokat kizárólag erről a témáról? Fellép-e politikai rendezvényeken éppen amiatt, mert neki ez a véleménye, és ő ezt hangoztatni akarja?
Mond-e esetleg olyat e véleménye kapcsán, hogy a világméretű hazugsággyár ellen mondja ezeket, merthogy mindenki más hazudik ebben a témában és csak hülyítik a népet? Esetleg hozzákapcsolja-e ezeket a "hazugsággyártókat" egy népcsoporthoz?...

"A jelenlegi, hazai betiltók jelentős hányada komcsi volt (ez tény), tehát nyilván a komcsi gondolkodásmód él bennük tovább."

És aki pl. a cigit akarja betiltani? És aki az abortuszt? És aki a vöröscsillagot? És aki a füvet? Ezek is mind komcsik?
Te semmit nem tiltanál be? Te egy boldog ember vagy :)

"De mielőtt félreértenél. Épp úgy megvetem a jobboldali, Fideszes betiltókat(azaz mindegy számomra, hogy milyen gyökerekből táplálkozik)."
Na, akkor jó.

"Ebben a kérdésben - horribile dictu - tekjesen egyetértek Fodor Gáborral, aki ellenzi az efféle törvényeket."
Merthogy igazi liberális? Ha igen, akkor úgy látszik nem is az igazi liberálisokkal van a baj, hanem a "nem-igazi" liberálisokkal, ugye? :)

HgGina 2008.05.08. 12:34:18

Ha a holokauszttagadást büntetik, akkor tessék csak a palesztinok szisztematikus irtását tagadó neolibsi-bipsi csürhét is elítélni fejenként 5-5 évre. És nyugodtan letölthetnék mondjuk Auschwitzban (Oswiecim) vagy Bergen-Belsenben takarítással, udvarsöpréssel, stb.

The Green Manalishi (törölt) 2008.05.08. 12:37:55

Ej, Hoppácska, utolsó észrevételeddel teljesen egyetértek.

Valóban, a tiltást (jogászként-szakmailag is) meglehetősen korlátozott eszköznek tartom. Ott alkalmazandó, ahol eredméynes lehet. Talán meglepődsz, de én pl. a buzifelvonulásokat sem tiltanám be, ha valaki így kívánja igazolni, hogy ugyanolyan mint én (bőrtangában bibliát toszva) tegye!

Krausz valóban nem írt ilyen kizárólagos témájú könyvet, de már megbocsáss, a másik oldalon elegendő egyetlen elszólás, hogy beinduljon a gépezet...

bryan 2008.05.08. 12:38:46

Az a baj ezzel a törvénnyel, hogy óhatatlanul egy újabb "gumiparagrafus" létrehozásához vezetne, amit vagy betartanak, vagy nem, ahogy az elit érdeke éppen kívánja. Szoktam pl. kurucinfot olvasni, az olyan emberekkel szemben akik azt írják fel kéne lépni amikor személyes adatokat tesznek közzé, de nem máskor. Már ez is sok szemőpontból a hülyének levés alkotmányos jogát csorbítja, de ez elkerülhetetlen. Amikor viszont náci vagy csak nettó rasszista cikkeket írogatnak azt börtönnel, vagy akár bírsággal büntetni? Nem igazolná az elméleteiket a saját szemükben?
Javalott média: www.southparkzone.com/episodes/614/The-Death-Camp-of-Tolerance.html

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 12:41:08

"Ez az, éppen itt tévedsz az ingoványos talajra. Abból a feltételezésből indulsz ki, hogy ismered mások motivációit. Te tudod, hogy ők MIÉRT mondják azt."

Ó, hát ilyenek vagyunk mi emberek. Igen, úgy váljük tudjuk, hogy mi motiválja csurkapistát, meg orbánviktort, meg gyurcsányferencet... Gondolom te is tudod, hogy engem mi motivál.
És "mi van, ha tévedsz?"

"Gondolatokért vagy vélemények kinyilvánításáért nem büntetünk más embereket. Törvény előtti felelősséggel a tetteinkért tartozunk. Érted a különbséget?"
Hogyne. És mi van a felbújtással? Amikor azt mondja valaki nagy nyilvánosság előtt (pl. egy könyvben), hogy "öljük meg az összes kékszeműt, mert szemét állatok!"
Majd valaki ezek után ír egy másik könyvet arról, hogy a kékszeműek milyen egy mocskos disznók, és valamit tennünk kéne már ellenük. EZ az ember valóban nem írja le, hogy "öljük meg" - de csak a vak nem látja, hogy köze van az előbbihez...

(újfent megjegyzem, hogy én sem tartom jónak a törvényt és a börtönt...)

tandem 2008.05.08. 12:46:46

Azért nehéz bármit mondani akár a Szovjetunióról, akár a III. Birodalomról, mert a történelmi megítélés mindig ideológiailag befolyásolt. Tény, hogy a SZU-ban számos társadalmi réteg számára valós felemelkedést jelentett annak megszületése, ahogy Németországban is sok mindent írtak Hitler javára. Egészen az 1970-80-as évek kezdődő német szembenézésig Hitler csak a politikai közegben volt szalonképtelen, az "átlagnémet" szemében messze nem a német történelem legundorítóbb alakja volt, de mondhatnám úgy is, hogy ha Hitler 1939-ben meghal, talán ma nemzeti hős. Egyszer lesz reálisabb kép erről az időszakról is, ha letisztult végre nálunk is a bűntudat kérdése a második világháború kapcsán, plusz végre túljutunk a Trianon és más történelmi kérdéseken.

Krausz időnként tényleg mosdat, ami szerintem sem helyes, de ettől függetlenül én remek történésznek tatom, pedig marxista mint az állat.

salander 2008.05.08. 12:47:57

Németországban azért hoztak szigorú törvényt a Holocaust-tagadas meg a gyűlöletszítás ellen, mert ezzel ismerték el a III. Birodalom bűneit és zárkóztak el attól, hogy valaha úgy folytassák.

Mert ha ezeket az emberek elfelejtik vagy relativizálják, akkor újra megtörténhet minden.


Az oroszok nem jutottak el ide a Szovjetunió bukása utána, sőt olyan szintű reneszánsza van a dolognak, hogy jelenleg még annyira sem kritikusok a múlttal szemben; mint régen 1-1 főtitkár az elődjével szemben.

A japán társadalom sosem ismerte el a háború alatt elkövetett bűneit - pedig valószínüleg verték a németekét - vagy csak leírta azzal, hogy Hirosima meg Nagasaki rendezte a számlát. Ja és még most is történelmet relativizáló tankönyvekből oktatnak.

Ne a németek legyenek már a hülyék, hogy megpróbálják ezt elkerülni minden eszközzel.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 12:50:19

"Krausz valóban nem írt ilyen kizárólagos témájú könyvet, de már megbocsáss, a másik oldalon elegendő egyetlen elszólás, hogy beinduljon a gépezet..."

Ez így van. És ez elég baj. Mindkét oldalon.

Vannak ilyen dolgok. Az embernek rosszak a tapasztalatai és előítéletes lesz. Ha a házban a felettem levők sokszor buliznak dübögve, és egyik nap azt látom, hogy az egyikük egy rekesz sörrel megy fel a lépcsőn, akkor bizony kapásból arra gondolok, hogy 'a francba, ezek a ***-k mindjárt dübörögni, ugrálni fognak a fejem felett'... Pedig lehet, hogy csak ketten fognak egy kanapén ülve sörözgetni - de én már ugrom.(*)

Ugyanez van a mi témánkban is. Már ugrunk bizonyos szavakra. A másik oldal meg direkt elkezdi ezeket a szavakat mondani.

(*) És bizony nem volna ellenemre, ha születne egy törvény, amellyel valóban(!) meg lehetne akadályozni, hogy dübögjenek a fejem felett... Ilyen értelemben nem liberális vagyok, hanem egyszerű kispolgár.

cooper (törölt) 2008.05.08. 12:52:25

Aki egyébként dícsérte Hitler családpolitikáját(no comment), az Eva Hermann ARD-nél dolgozó valóban híres médiaszemélyiség volt. Másnap kibaszták, mint macskát szarni! ezt kell(ene) csinálni itt is. No pardon. (Lásd Bayer Zsolt stb) Gondolom a Lebensborn-bébikről se hallott a mamuska.
Részemről a téma lezárva, mert a post valóban nem erről szólt. De valahol nem szaroznak, nincs tiltva, bármit lehet mondani, legfeljebb a normális emberek azt mondják, szegényke sokat állt a napon, kicsit állj távolabb, mert büdös vagy.

tandem 2008.05.08. 12:54:49

Jogilag nagyon nehéz szablyozni a gyűlöletbeszédet, ezért ellenzem a bevezetését. A gyűlöletbeszéd pedig egy idő után reményeim szerint perifériára szorulhat, ha nem lesz gazdaság válság. Ma is azért keresik egy csomóan a zsidókban meg a cigányokban a hibát, mert a gzadaság nem stabil. Gyűlölködés sajna mindig lesz, de a szélsőséges megnyilvánulások kiszorulhatnak. Sajnos sok fórumon pl. Index is egyre nagyobb teret kapnak az olyan kommentelők, akik cigányozni meg zsidózni tudnak.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 13:08:03

Hoppácska 2008.05.08. 12:41:08:
"Ó, hát ilyenek vagyunk mi emberek."

Azért ezen az alapon inkább ne legyenek törvények.

"Igen, úgy váljük tudjuk, hogy mi motiválja csurkapistát, meg orbánviktort, meg gyurcsányferencet..."

Akik úgy vélik, hogy tudják, szerencsére nagyon messze vannak attól, hogy törvényeket hozhassanak.

"Gondolom te is tudod, hogy engem mi motivál."

Ha megkérhetlek, mindig csak az eredeti közléssel szállj vitába, és ne a saját feltételezéseiddel. Sok időt és energiát spórolhatsz meg vele mindannyiunknak.

"És mi van a felbújtással? Amikor azt mondja valaki nagy nyilvánosság előtt (pl. egy könyvben), hogy "öljük meg az összes kékszeműt, mert szemét állatok!" "

A felbujtással az van kedves, hogy arra már van törvényünk. A tényállás egyszerűen bizonyítható, mert nagy nyilvánosság (sok szemtanú) előtti cselekedetről van szó.
Szemben a gyűlöletbeszéd-törvénnyel, ahol mindig rezegni fog a léc a motiváció megállapításánál.

"Majd valaki ezek után ír egy másik könyvet arról, hogy a kékszeműek milyen egy mocskos disznók, és valamit tennünk kéne már ellenük."

Írjon csak nyugodtan.

"EZ az ember valóban nem írja le, hogy "öljük meg" - de csak a vak nem látja, hogy köze van az előbbihez..."

Ha korlátozod a véleménynyilvánítás szabadságát, nem oldasz meg vele semmit - sőt, állítom, hogy további problémákat okozol vele. Ha zsidózni nem lehet, kilincsorrúzni fog. Ha azt se lehet, ismét kódot vált. Kéthetente új szavakat teszünk majd indexre? Vagy a bölcs bíró nemcsak az elkövető motivációit, de a kéthetente változó kódrendszerét is ismerni fogja?

"(újfent megjegyzem, hogy én sem tartom jónak a törvényt és a börtönt...)"

Rendben, akkor itt teljes mértékben egyetértünk.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 13:18:34

"Azért ezen az alapon inkább ne legyenek törvények."
Pedig én tartok attól, hogy a nagyon sok törvény ilyen alapon megy.

"Akik úgy vélik, hogy tudják, szerencsére nagyon messze vannak attól, hogy törvényeket hozhassanak."
???? Ugyan már. A parlamenti padsorokban a pártok képviselői is úgy vélik, hogy tudják mi motiválja a másik párt tagjait...
A bíróságon a bíró is úgy véli, hogy tudja mi motiválja a vádlottat, és az alapján alkalmazza a törvényt...

"Gondolom te is tudod, hogy engem mi motivál."
Ha megkérhetlek, mindig csak az eredeti közléssel szállj vitába, és ne a saját feltételezéseiddel. Sok időt és energiát spórolhatsz meg vele mindannyiunknak."

Ó, ezek vitaelméleti nagyképűségek... :))
Sajnálom, hogy pazarolom az idődet és az energiáidat.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.05.08. 13:49:12

Lehet, hogy tévedek, de szerintem törvényi úton a rasszizmus, meg gyűlölet dolog nem visszaszorítható. (illetve akkor nem, amikor szükség lenne rá)

Amíg néhány hülye szkinhead, vagy hasonló ugat az utcán addig ez nem jelent komoly veszélyt. (amikor randalíroznak, a fejükre kell koppintani, aztán jól van)

A gond akkor kezdődik, amikor a rasszista gondolatok legitimitást nyernek.. megjelenik a mértéadó sajtóban, a véleményformáló elit gondolkodásában.(ekkor ugye már nem is nevezzük rasszizmusnak, mert tekintélyes gondolkodók világmnézete lesz).
Csakhogy ez a jelenség nem "csak úgy" tör elő, hanem mindig valamilyen társadalmi krízishelyzet következménye.
Ez ellen viszont nem tudsz törvényi eszközökkel fellépni, merthogy a fellépés egyszerűen mártírt csinál ezen nézetek képviselőiből. Sőt, éppen azt az érzetet kelti, hogy az ilyen nézetek képviselői releváns válaszokat adnak, és krízis fenttartásában érdekeltek ezért próbálják őket elnyomni.

Szerintem sokkal jobban működhetnek a soft módszerek... az ilyen nézeteket képviselőinek nevetségessé, hiteltelenné tétele, közéleti, szakmai reputációjuk, tekintélyük módszeres lebontása, közbeszédből való kiszorítása, és a társadalom peremére szorítása.

Tory 2008.05.08. 13:57:30

Shenpen:

Teljesen egyetértek, kiváló írás, de van egy dilemmám - és szerintem Te nem válaszolod meg. Azt írod:

"Leírtam már párszor, de soha nem lehet elégszer: a gyűlöletbeszélőkkel, mint pl. a kurucinfó egy dolgot lehet tenni: mélyen kussolni róla."

De mi van akkor, amikor a szélsőségesek offline megfélemlítésbe kezdenek? Akkor is érdemes hallgatni? Vagy ha reagálsz, akkor ingyenreklámot csinálsz nekik?

Erre mi a jó válasz?

Valószínűleg nem a tiltás és a cenzúra (aka gyűlöletbeszéd-törvény), hanem a polgári törvénykönyv használata. Azaz a polgári per. Irving-et is mennyivel jobban megfékezték az amerikaiak polgári jogi eszközökkel, mint a kontinentális bűntetőjog.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.08. 14:05:00

Irvinget a saját maga által kezdeményezett tárgyaláson égették szénné. Ez is jó precedens arra, hogy jobb ötlet így, mint tiltással.

Ursula1 2008.05.08. 16:46:00

Azt hiszem, ha valaki törvényileg akarja betiltani a gyűlöletbeszédet, azzal többek közt az is a baj, hogy egészen ferde és irreális elképzelése van arról,hogy mi is okoz igazából gyűlöletet. Mintha elegendő lenne hozzá annyi, hogy jöjjön valaki, és elég hosszú ideig vérbenfogó szemmel szidjon egy bármilyen csoportot, amellyel egészen addig semmi bajom nem volt, esetleg még kedveltem is. Mintha a gyűlölet valamiféle fülön át terjedő fertőzés lenne... Pedig hát azt hiszem, fordított a sorrend: elegendő mennyiségű sérelemnek, tehetetlen dühnek és kétségbeesésnek kell felhalmozódnia egy emberben vagy embercsoportban ahhoz, hogy ezt a dühöt aztán lehessen terelni valamerre, és az illetők némi durva általánosítás és egyszerüsítés után megtalálják azt a csoportot, amelyiket hibáztatni lehet.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.05.08. 17:20:46

Nos, azért jelenleg is vannak olyan törvények, szankciók, amelyek valameilyen szóbeli megnyilvánulást büntetnek és nem valamilyen tettet - tehát tulajdonképpen az illető motivációját...
Pl. a becsületsértés. Ha valakinek azt mondom, hogy hülye, ő beperelhet.
Ha egy pasi azt mondja egy nőnek, hogy de megdugnálak, a nő beperelheti zaklatásért.

Ezzel nem akarom azt mondani, hogy ezek a törvények feltétlenül jók, de léteznek, jószándékkal csinálták őket - és való igaz, vissza lehet velük élni...

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 23:05:11

Hoppácska 2008.05.08. 13:18:34:
"Pedig én tartok attól, hogy a nagyon sok törvény ilyen alapon megy."

Most ismét egy vélekedésről beszélsz. Súlytalan.

"A parlamenti padsorokban a pártok képviselői is úgy vélik, hogy tudják mi motiválja a másik párt tagjait..."

A parlamenti padsorokban a pártok képviselőinek lehet, hogy van egyfajta vélekedésük, a tetteiket mindazonáltal a másik oldal tettei határozzák elsősorban meg. Tranzakcióanalízis.

"A bíróságon a bíró is úgy véli, hogy tudja mi motiválja a vádlottat, és az alapján alkalmazza a törvényt..."

Ennyire hiányoznak az alapok, vagy csak megjátszod magad? A bíróságon nem vélekedés dönt, hanem a tényállás bizonyítottsága. A vádlónak a felvonultatott bizonyítékokkal kell megalapoznia az állítását. A bíró azt ítéli meg, hogy bizonyított-e a vádló állítása. A kérdés tehát az, hogy tényállásszerű vagy nem tényállásszerű, amit állít. "A büntetőjogban különösen fontos garanciális szabály, hogy minden tényállási elem a helyén legyen; ha itt hiány mutatkozik, a bűnösség nem állapítható meg." Comprende?

"Ó, ezek vitaelméleti nagyképűségek..."

Nincs ebben semmi nagyképűség, egy normális eszmecseréhez ez a belépő. Ha képtelen vagy teljesíteni, inkább ne erőltesd a vitát.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 23:55:36

Hoppácska 2008.05.08. 17:20:46:
"... jelenleg is vannak olyan törvények, szankciók, amelyek valameilyen szóbeli megnyilvánulást büntetnek és nem valamilyen tettet - tehát tulajdonképpen az illető motivációját..."

Tévedsz, nem a motivációt büntetik, hanem magát a tettet. Ahogy te fogalmaztál: a szóbeli megnyilvánulást.

"Pl. a becsületsértés. Ha valakinek azt mondom, hogy hülye, ő beperelhet.
Ha egy pasi azt mondja egy nőnek, hogy de megdugnálak, a nő beperelheti zaklatásért."

Mondani valamit, az egy cselekedet. A zaklatásnál nem a gerjedelemért (motiváció) büntetik, hanem azért, amit tett.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2008.05.09. 17:53:46

Egyébként szerintem a mai magyari viszonyok között bármilyen gyűlöletbeszéd törvény egyébként is pofon a szarnak, tekintve, hogy a bírói kar egészen nyilvánvalóan nem hajlandó senkit elítélni ilyen típusú gondolatai miatt. A jelenlegi jogi szabályozás ugyanis ismeri az "uszítás" fogalmát, azonban a rendszerváltás utáni Magyarországon soha, senkit nem ítéltek el ilyen vádak alapján.
Töbeek között ifjabb Hegedűs "kirekesztős" szövege sem minősült uszításnak, de a Raswan elvtárs uszításügyileg szemantikailag és stilisztikailag nehezen überelhető kitétele, miszerint az az "iszlámot ki kell írtani" a magyar bíróságok állásfoglalása szerint szintén nem minősült uszításnak... nos tehát, ha a magyar bírói gyakorlat szerint 1,3 milliárd ember kiirtására való direkt felszólítás nem meríti ki az uszítás fogalmát, akkor azt gondolom, hogy bármilyen szigorúbb törvény alkotható, elmarasztaló ítélet akkor sem fog születni.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.10. 11:15:06

Előjönnék még egy szemponttal, ami az eddigi eszmecsere során nem merült fel. A teljes szólásszabadságnak többek között az az előnye, hogy a szélsőségesek is úgy érezhetik, nem kell türtőztetniük magukat. Márpedig ha nincs cenzúra, teljes ideológiai valójukban mutatkozhatnak meg a lakosság előtt, akik így pontosan tudják, hol helyezzék el a szélsőségeseket. A szólásszabadság társadalmi haszna ez esetben a könnyű beazonosíthatóság fenntartása.

Ezzel szemben, amikor hatályba lép a gyűlöletbeszéd-törvény, a szélsőségesek kódolni fogják a gondolataikat - miáltal egyre nehezebben lesznek beazonosíthatók az egyszerű ember számára.

Szóval, én amondó vagyok, fröcsköljenek csak, így maradnak mindenki számára biztosan felismerhetők.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása