Jobboldalinak lenni

___________________________ (törölt) I 2008.05.07. 21:36

Jobboldalinak lenni nem pontosan ugyanaz, mint konzervatívnak és a magyar pártpolitikához, a "köztársasági-haladók" és "nemzetiek" hideg polgárháborújához is csak mérsékelten van köze. (Mind a kettőben túlsúlyban vannak a baloldali elemek szerintem.) Másról van szó, egy alapvető életszemléletről, de inkább gyakorlati, mint elméleti hozzáállásról.

Jobboldali vagy, ha egy olyan futballmeccset nézve, amelyben egyik csapat sem érdekel túlzottan és (fontos!) egyik csapat sem csal, szabálytalankodik, a nyerésre állóval szimpatizálsz, annak szurkolsz.

Miért? Sokféle oka lehet. Sima seggnyalóösztön, vagy mazochista, szubmisszív hajlam (a dominánsabbak iránt érzett vonzalom) éppúgy lehet mögötte, mint vágyak ("Bár én lennék ennyire sikeres!") vagy egy keményen dolgozó, sikerorientált embernek a sikeresek iránt érzett természetes elismerése, vagy az a racionális felismerés, hogy a magasabb teljesítmény hosszabb távon mindenkinek jó, a vesztesnek is.

Bármelyikről legyen is szó, jobboldalinak lenni annyi, mint tisztelni a teljesítményt, a sikert, a minőséget, a kiválóságot. Jobboldalinak lenni tehát egy gyakorlati kategória, inkább okozat, mint ok.

Megesik viszont, hogy valaki jobboldaliságának egy speciális oka van, a jobboldali gyakorlat mögött egy speciális elmélet van: a konzervativizmus.

A következőről van szó. Milyen más lehetőséged van, mint a nyerésre állónak szurkolni, a fenti feltételek figyelembevételével (egyik sem a "te" csapatod és egyik sem csal)? Hát, vagy a vesztésre állónak szurkolni, vagy pedig nem foglalkozni az eredménnyel, hanem a szebben játszónak szurkolni.

Mind a kettő azt jelenti, hogy valamilyen mérce szerint értékeled a két csapatot, és eszerint a mérce szerint választasz. A konzervatív ember úgy működik, hogy nem érzi magát a legalkamasabbnak arra, hogy mércét állítson fel: abból indul ki, hogy mindenki tévedhet, és a tévedés az életben igencsak gyakori (realizmus). Ebből kifolyólag úgy gondolja, hogy a futball bejáratott, hagyományos, sokszor próbált és jó párszor módosított szabályai és értékelési módszerei (gólok, les, sárga, piros, tizenegyes, satöbbi)  meg egy profi bíró, akinek a karrierje, megélhetése múlik a helyes értékelésen, nagyobb eséllyel értékelik a két csapatot helyesen, mint bármilyen más olyan mérce, amit ő a maga eszéből fel tudna állítani. Ez lehet egyfajta alázat, szerénység, vagy lehet egyszerűen egy racionális ítélet, önmagunk korlátainak reális ismerete.

Marx szerint a filozófia radikálisan kritikus gondolkodásmód. Oakeshott szerint a filozófia radikálisan önkritikus gondolkodásmód - mármint persze nem önmagunk önostorozó kritikája, hanem a filozófiának magának az önkritikája, önreflexiója, önkiigazítása. Kb. ez a különbség. Elég nagy, azt hiszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr41459074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S. Annyi 2008.05.07. 21:47:42

"Megesik viszont, hogy valaki jobboldaliságának egy speciális oka van, a jobboldali gyakorlat mögött egy speciális elmélet van: a konzervativizmus."


A hagyományos értékek, amelyek kiveszőben vannak a világból, a tisztesség, a becsület, a hazaszeretet. Akinek ez nem tetszik, szívjon füvet, egyen műanyagot, legyen buzi, vagy kommunista. És pont.

S. Annyi 2008.05.07. 21:48:42

Ja és moderálkjátok ki. úgy szoktátok...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.07. 21:55:11

S. Annyi,

csak jó okkal moderálunk.

___________________________ (törölt) 2008.05.07. 22:13:52

Bizony. Viszont egy bizonyos szintet el nem érő kommentekre nem mindig reagálunk, mert minek. Hogy mi az a szint? Hát, remélem, hogy lesz pár olyan komment, ami az a szint, majd azon látszik.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.07. 22:20:22

Shenpen 2008.05.07. 21:36:
"Mind a kettőben túlsúlyban vannak a baloldali elemek szerintem."

Sajnos így van. Mindkét oldal - minimum kommunikációs szinten - előszeretettel jeleníti meg a Kádár-rendszer tipikus népigényét, az egyenlősdi/osztogatósdi elvárását.

"...a racionális felismerés, hogy a magasabb teljesítmény hosszabb távon mindenkinek jó, a vesztesnek is."

Ez egy nagyon fontos gondolat. Ettől a felismeréstől, illetve ennek elfogadásától, a mindennapi rutinba való beépülésétől van Magyarország még nagyon-nagyon messze. Sajnos.

"... jobboldalinak lenni annyi, mint tisztelni a teljesítményt, a sikert, a minőséget, a kiválóságot."

Ha valóban ez a definíció, tartok tőle, hogy alig egy maroknyian vagyunk.

AP (törölt) 2008.05.07. 22:21:24

Egyszerű: szeretünk a győztesek falkájába tartozni. Ezért szurkolunk mindig annak, aki nyerésre áll.

___________________________ (törölt) 2008.05.07. 22:28:02

Nick,

mit gondolsz a cikk második feléről, hogy a jobboldaliság mögött sok minden lehet, az egyik lehetőséges oka ez a konzervatív hozzállás, önmagunk korlátainak felismerése? Gondoltam, direkt rákérdezek, mert ezt a témát a kommentjeidben kerülni szoktad :-)

___________________________ (törölt) 2008.05.07. 22:28:50

AP,

nem, szerintem a tipikus hozzállás a szebben játszónak szurkolni (férfiaknál) ill. a vesztesnek (nőknél, sajnálatból).

erocraps 2008.05.07. 22:29:54

Visszagondolva gyerekkoromra, tényleg azok akik a sportban (foci, forma-1, stb.) az aktuális világbajnoknak szurkoltak, ma azok a legnagyobb jobboldaliak. Szánalom.

flamer 2008.05.07. 22:30:39

Érdekes ez a racionális megközelítés, szedjük össze a többit is. Kezdeném:

A liberalizmus annak a felismerése, hogy aki hatalmat kap a kezébe, az hajlamos azzal visszaélni, így célszerű csak a feltétlenül szükség mennyiségű hatalmat kiruházni és azt folyamatosan kontrollálni. A focis példára visszatérve, ez azt jelenti, hogy a bíró nem a meccs teljhatalmú ura, hanem aprólékosan kidolgozott szabályrendszeren belül kell működnie, döntései elemezhetők és ha túl sok rossz döntést hoz, akkor el is küldik.

rexter 2008.05.07. 22:31:22

ordas hulyeseg egy cikk. folallitva egy gondolat: a jobboldali a jobb csapatnak szurkol. ééésss???? mi? ki mondja, milyen felmérés. a baloldaliak meg a vesztesnek szurkolnak?? egy teljesen irracionalis nem bizonyitott hulyesgbol kiindulva cikket irni es magyarazni dolgokat oltari nagy baromsag. nem is ertem az egeszet.

___________________________ (törölt) 2008.05.07. 22:45:57

Flamer,

"A liberalizmus annak a felismerése, hogy aki hatalmat kap a kezébe, az hajlamos azzal visszaélni, így célszerű csak a feltétlenül szükség mennyiségű hatalmat kiruházni és azt folyamatosan kontrollálni."

Ez kb. alapelv egyrészt az angolszász konzervativizmusban is, meg a római eredetű republikanizmusban is. Miféle liberalizmusban van ez benne? A libertarianizmusban benne van, de az nem liberalizmus. Az egalitárius liberalizmusban (Rawls) nem jellemző ez. A klasszikus, tehát utilitarista liberalizmusra sem (Bentham, John Stuart Mill), most úgy hirtelen nem rémlik, vagy nem ebben a formában.

budai zöld 2008.05.07. 22:55:39

Skacok, aki a nyerésre állónak szurkol, az nem inkább a bizonytalan szavazó? És amikor vesztésre állt a konzervativizmus (előfordult párszor, pár helyen a francia forradalom óta)?
(Tudom, hogy egy kicsit szándékosan értem félre a cikket, pedig sok jó gondolat van benne, de...) ezekszerint a konzervativizmus az önálló vélemény nélküli, de nyerő pozícióban lévők filozófiája? Szerintem nem. Remélem, nem.

states 2008.05.07. 22:57:27

Úgynevezett baloldali elemek vannak a jobboldalon, mert 40 évnyi szocializmus után a választópolgárok erre szorítják, kényszerítik a jobboldali pártokat is. Lehet ezt figyelmen kívül hagyni, de akkor olyan hátránnyal indulnak a választásokon, amit nem lehet megkockáztatni. Jó példa erre a 2002-es választások, ahol a Fidesz többé-kevés próbálkozott vele, sikertelenül. Még ha tisztátalan körülmények között is vesztettek..

ősirománszokás 2008.05.07. 23:07:39

Szerintem nem mérsékelten hanem egyáltalán nincs köze a magyar pártpolitikának a konzervativizmushoz. Van két szutyok baloldali szlogenekkel és vesztesekkel teli párt akiknek az intelligenciája a médiaügynökségek megbízásáig, meg a kenőpénzek beszedéséig terjed. Ennyi. Persze van egy névleg liberális párt is, melynek a liberalizmusa a fűszívásig és a homoszexualitás iránti toleranciáig terjed, meg egy konzervatív ahol ugyan deklarációk szintjén még vállalható a történet, de használható emberük nincs, súlyuk meg annyi mint németben a nix. Ehhez képest nem tudom mi a francon csodálkozunk, örüljünk hogy nem Ukrajnához konvergálunk. Más: Számomra jobboldali konzervatínak lenni azt jelenti hogy hiszek a teljesítményben, az arra való sarkallásban, az öngondoskodásban, a magunkért (és ha ezen felül megy másokért való) felelősségvállalásban, az emberi méltóságban, kultúránk, önazonosságunk egészséges szintű (értsd ami új az nem feltétlenül rossz, csak meg kéne szűrni) megőrzésében. Ezért nyílik ki a bicska a zsebemben amikor a jobboldalt a Viktor féle képzetlen demagóg bunkók, vagy a kisebbségi komplexusaikat máshogy kifejezni nem képes árpádsávba öltözött idióták lejáratják. És az a baj, hogy ahányszor az ilyentén véleményemet kifejtem hülyének néznek. Na többek közt ezért húztam el otthonról.

giros82 2008.05.07. 23:09:35

"A hagyományos értékek, amelyek kiveszőben vannak a világból, a tisztesség, a becsület, a hazaszeretet. Akinek ez nem tetszik, szívjon füvet, egyen műanyagot, legyen buzi, vagy kommunista."

Nem ertem az ilyesmit sosem. Egy fuvet szivo/gyorskajat szereto/homoszexualis ember miert nem lehet emellett tisztesseges, becsueletes, hazaszereto? Miert zarjak ki egymast? Mi kozuk egymashoz?

ősirománszokás 2008.05.07. 23:15:56

Próbálkozott vele? Talán nem a klientúrájukat ültették pozícióba hanem tisztán a teljesítmény számított? Volt gazdaságpolitikájuk, csökkentették az adókat? Közmunkát vezettek be a húszféle segély helyett? Kimerült másban a konzervativizmusuk mint a nemzeti maszlag nyomatásában, a korábban agyonszidott békepapok meg címeres ökrök által vezetett egyháznak való csontig benyalásban? Választópolgárok kényszerítették? Kényszeritette a franc. Van olyan hogy gerinc. Gerinces ember meg nem aszerint váltogatja az elveit hogy éppen mi a jó neki. Legfejjebb a saját hülyeségük meg hatalomvágyuk volt a kényszerítő erő. Fejben (sőt tagság jó részében) ugyanolyan MSZMP utódpárt mint a szocik. Annak is a legalja.

crix 2008.05.07. 23:21:06

ősirománszokás:
kb így

nálam a cikk hiánypótló, bár nem nekem :) rövid velős

NagyonPC 2008.05.07. 23:23:21

Illő tisztelettel, és válogatottabb kifejezésekkel, de rexter véleménye felé hajlok.

A cikkben több fogalom keveredik.
A jelenlegi főbb magyar politikai szereplőkben - más-más megfontolásból ugyan- de nem a baloldaliság a közös, hanem a kollektivizmus. Egyik oldalon nemzeti alapú, a másikon szociális. (Az elméletről írok, a gyakorlati megvalósítás által keltett finom derültséget most hanyagoljuk.)

Ha a szabályos küzdelemben nyerésre állóval szimpatizálok, attól még nem leszek jobboldali. (A cikkben többször is kihangsúlyoztátok a szabályos küzdelmet, de erről a hazai küzdőtéren megintcsak korlátozottan beszélhetünk. Mondjuk úgy: 'a felek "másodlagos szabályossággal" küzdenek'. Hogy ki játszik csúnyábban, ez megint személyes rokonszenven alapszik.)
Ha az utolsó körben Raikönnen vezet Hamilton előtt, és Raikönnennek szurkolok, attól nem leszek jobboldali. Nem is azért szurkolok neki, hanem, mert már évek óta rokonszenvvel figyelem a teljesítményét. De már akkor neki szurkoltam, amikor még Schumacher volt a legyőzhetetlen király, vagy amikor fej-fej mellett, de Alonso győzőtt.

Ugyanígy: ha feltételezzük, hogy a lakosság döntő része nem tudott a választási stiklikről, akkor aki a Gyurcsánnyal rokonszenvezett a választás előtt, az jobboldali lett volna?

___________________________ (törölt) 2008.05.07. 23:30:20

NagyonPC, elfelejetetted az egyik előfeltevést a kettőből.

crix 2008.05.07. 23:30:27

kezdődik az osztogatás/ígérgetés :(

nick formerly known as max_headroom 2008.05.07. 23:32:20

Shenpen 2008.05.07. 22:28:02:
"... mit gondolsz a cikk második feléről, hogy a jobboldaliság mögött sok minden lehet, az egyik lehetőséges oka ez a konzervatív hozzállás, önmagunk korlátainak felismerése?"

A piactérre sok út vezet, ez az egyik közülük.

"Gondoltam, direkt rákérdezek, mert ezt a témát a kommentjeidben kerülni szoktad"

Talán, mert nem szívesen beszélek olyasmiről, amiről nincs megalapozott véleményem.

tomika 2008.05.07. 23:33:48

tényleg arról írtál egy cikket, hogy szerinted, aki jobboldali, vagy konzervatív az buta ("...hogy nem érzi magát a legalkamasabbnak arra, hogy mércét állítson fel...")???
ennyi lenne a cikked?
...
ez a gondolat ragadott billentyű csapkodásra
...
...
???
ez egy nagyon gyenge cikk

hát messzire kerülni fogom ezt a blogot ...

NagyonPC 2008.05.07. 23:37:21

Arra gondolsz, hogy 'nem érdekel túlzottan egyik csapat sem'?

Aha!

Megvan a példa: leszarom a focit. A Magyart. (Már régen illegalitásba kényszerítettem volna, mert úgy nálunk jobban szoktak menni a dolgok.) Ha tehát következetesen a Fradi ellen szurkolnék - vagyis a nyerésre állónak - akkor már jobboldali lennék? (Nem szurkolok a Fradi ellen.)

NagyonPC 2008.05.07. 23:41:54

A fociról hozzátenném: lokálpartióta lévén jólesően könyveltem el, amikor a Kispest Honvéd nyert. De amikor kikapott, akkor sem indultam le a pincébe szöget és kötelet keresni.

morpho 2008.05.08. 01:56:59

A jobboldaliság,baloldaliság kérdése már régen nem definiálható Magyarországon.(máshol se nagyon)Klasszikus baloldali pártok(brit munkáspárt,német SPD)régóta nem a klasszikus munkáscentrikus baloldali politikát képviseli,sokkal inkább gazdasági racionalitás mentén,technokrata módon politizál.Eközben Erős jobboldalinak mondott pártok(francia jobboldal,CDU,Berlusconi aktuális pártja)erősen hajt a kampányokban a nyugdíjasokra,kisemberekre,közalkalmazottakra.(talán egyedül a bevándorlásellenes politikájuk mondható egységesen jobboldalinak)
Pedig náluk egész jó foci van.Abba kéne hagyni ezt az ilyanolyan oldalinak lenni definiálgatást,mert értelmét vesztette.
A magyar szavazók 99%-a nem is tudná definiálni a történelmi politikai irányzatokat.A nyertesre egyébként nyílván mindenki szívesebben szavaz,de ez bármelyik párt lehet és lesz is.

Papa Doc 2008.05.08. 01:58:35

Ha a focis példától elvonatkoztatunk, akkor a cikk tényleg leír néhány olyan gondolatot, ami a jobboldali ideológiáknak eleme szokott lenni. De ez a focis példa több okból rossz. Először is nem tudjuk, az emberek mekkora része szurkol a győzelemre állónak (és minek néz focimeccset, akit egyik csapat sem érdekel - vagy ha egyik csapat sem érdekli, csak a játék maga, akkor miért is drukkol? ez ellentmondás), és azt sem tudjuk, hogy a jobboldaliaknál ez az arány hogy alakul. Másodszor, a cikkíró hallgatólagosan feltételezi, hogy a futball-szurkolás pszichológiájának bizonyos jellemzői átvihetők az élet egészen más területeire is. Ez sincs bizonyítva. Intuitíve elég más helyzetnek tűnik egy játék és egy komoly konfliktus, pl. gazdasági versengés stb. A problematikus hasonlattól eltekintve aztán van néhány elfogadható állítás a jobboldaliságról, pontosabban a jobboldaliság önértelmezéséről. Ez jó, mert manapság szükség van arra, hogy megpróbáljuk kissé világosabbá tenni az ilyen fogalmakat, mint 'jobboldaliság'. A szerző jól bemutatta a jó értelemben vett tekintélytiszteletet is, amikor a bíróról stb. beszél. Innen már a hagyomány fogalma is könnyebben érthető. Örülök egyébként, hogy belekerült a cikkbe az "alázat" szó. Az alázat félig feledésbe merült, de nagyon fontos intellektuális erény. Az utolsó bekezdéssel viszont megint csak nem vagyok kibékülve. Világos, hogy a jobboldali szerző szeretne kiosztani egy pofont Marxnak, de ezt nem a legjobb módon teszi. Emlékeztetnék arra, hogy Marx legfontosabb művei közül 2 befejezetlen maradt, az egyik ugyanis egy óriási terjedelmű piszkozat (a Grundrisse), a másik egy befejezetlen mű (a Tőke). Az utóbbit Marx 20 éven át csiszolgatta, részeit újraírta stb., és meghalt a teljes befejezése előtt. Nehéz megmondani, mit kellett volna csinálnia ahhoz, hogy a szerző is megítéljen neki némi önkritikát.

gramercy (törölt) 2008.05.08. 02:06:25

"jobboldalinak lenni annyi, mint tisztelni a teljesítményt, a sikert, a minőséget, a kiválóságot"

a Kókának is drukkoltatok, vagy éppen azért cikiztétek mert olyan jól rendbe rakott egy informatikai céget hogy utána futott helikopterre

vagy a helikopterről több szó esett mint a teljesítményről...

betanított magfizikus 2008.05.08. 02:18:07

üdv,

értem én, hogy ez a focis példa csak arra szolgál, hogy érzékeltesse a hasonlatot a sikerességről, meg ia realizmusról, de hadd' kössek bele egy picit :).

tehát, lényegében arról van szó, hogy nem, vagy minimálisan tudsz olyan alkalmat találni, amikor "egyik csapat sem érdekel túlzottan". és a csapat itt végig allegórikus. ugyanis szinte mindannyiunk fejében ott vannak olyan prekoncepciók, amelyek országokhoz, népekhez, stb. kötődnek, nem feltétlenül rosszak, de nyilván akár azok is. valamilyen háttérinfónk majdnem mindig van egy országról, amelyiknek a válogatottját, vagy egy csapatának a meccsét leülünk megnézni, vagy akár a csapatról magáról, egy játékosról, etc. a te állításodhoz valami jobboldali original position kéne :P, amikor nem tudunk magunkról semmit, és úgy ülünk le meccset nézni. az viszont elég rossz lenne, mert nem tudnánk, hogy szeretjük-e a sört, és adott esetben nem nyitnánk ki egyet :D. de vissza a témához: konkrétan ha mondjuk vesszük az előző eb-t, ahol a görögök győztek, nos ott szerintem bárki jóérzésű ember képtelen volt nekik drukkolni, nem azért, mert bármi baja is volna a görög néppel, hanem mert megölték a futballt, és rákakkantottak a sírjára is. holott pedig iszonyú eredményesek voltak, de nézhetetlenek. vagy talán jobb példa, ha veszünk két, európai szinten kevéssé ismert csapatot, és megnézzük a meccsüket, mondjuk a Steaua Bukarestet és a dán FC Köbenhavnt, akkor ha a Steaua 20 perc után 2-0-ra vezetne, akkor se drukkolnál neki -jó eséllyel, mert az átlagemberben azért akad némi románellenesség, amelynek történelmi okai vannak. pedig nyilván egy játékost nem tudnál mondani a Steaua keretéből (én sem). de ha ez a történelmi előítélet már "érdekeltté" tesz, akkor mondjuk cseréljük ki a román csapatot egy bolgárra, akikkel nincsenek ilyen paráink, sőt egy oldalon harcoltunk a II. vh-ban (irónia). ezeket a csapatokat se ismerjük, de elég az előítélethez annyi, hogy valamikor egy bulgáriai nyaralás során jól átvágják az embert egy éttermi számlával, és máris a teljesen ismeretlen dánoknak fog drukkolni, a Carlsberg legalább jó sör. :)

száz szónak is egy a vége, szerintem, teljesen semleges nézőként nem tudunk megtekinteni semmit, valamilyen meglévő háttérinfó alapján dönteni fogunk, és lesz valamilyen elvárásunk az eseménytől. esetleg, ha lekötöznek, hogy megnézzek egy Malawi-Dzsibuti mérkőzést, amely országoknak egyetlen játékosáról se hallottam soha, sőt, jó eséllyel azt a nyelvet se értem, amin közvetítenek, akkor tudok bármilyen előzetes részrehajlás nélkül a jobban játszónak drukkolni, ha igaz ez a sikeresség iránti tisztelet a jobboldaliakra, vagy a hátrányban lévőnek, ha igaz az egyenlőség iránti vágy a baloldaliakra. bizonyos részükre biztos.

egyébként a futball szabályait nem nagyon módosították a XX. század eleje óta, esetleg az ilyenek, hogy hazaadás felvétele kézzel, változtak, de pl. a lapok a versenykiírás része, nem a szabályzaté. a futball konzervatív sport :). pfú, átnéztem miket írtam, bocs mindenkitől ezért a fociról szóló eszmefuttatásért, valószínű többet söröztem a kelleténél :D.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.08. 02:26:19

Shenpen, számomra nem derül ki e posztból, mi az, hogy "jobboldalinak lenni". Más se nagyon derül ki. Például egyszer csak megjelenik az a szó, hogy "konzervativizmus", de erről se derül ki, hogy micsoda. Az önkritikusság még kevés, ez messze van a definíciótól, amellett túl általános. A futballos példa végképp nem értelmezhető számomra.

ősirománszokás 2008.05.08. 03:40:30

Ezt a focis vonalat elfelejthetnétek már.

Kóka kapcsán: 10 éve eladó volt a sógora boltjában. Majd a cég felfutásából -amihez azért kellettek a jó kis állami megrendelések- nőtte ki magát a cég amit aztán 2szer eladott (első tulaj csődbe ment potom áron visszaadta) Szóval Kankó Jankó részéről ebben nem látom az óriási teljestményt. Azóta persze lenullázott egy pártot, minuszba verte le a gazdasági növekedést, miközben Szlovákia 10%on fut, és a legnagyobb fegyverténye egy gumigyár letelepitése volt -szlovákiában közben egy monitorgyár és egy autógyártó telepedett meg-, amin egy kicsit sikkasztottak is biztos ami biztos. Ha te ettől hasra esel kérlek ne menj el szavazni, nincs elég eszed hozzá.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.08. 03:50:31

senphen, én se tudom így értelmezni.
egrészt ha jól értem a választót, a nézőt kívülállónak tekinti, akinek teljesen mindegy, mi a meccs kimenetele - holott ez nem igaz, hiszen annak az országnak a vezetőit és törvényalkotóit választja meg, akik megszabják mindennapi életének és jólétének az irányát és korlátait.

a jobboldaliság nem más, mint anyagi luxus, a szerencsések és/vagy rátermettek kiváltsága.

az, hogy itthon a jobboldali szavzóréteg igen kicsi, és nagymértékben megosztott, legalább annyira a jobboldal hibája, mint a pártoké, ahogy az is, hogy kiket hagyunk azonosulni a jobboldalisággal (fidesz, mdf, árpádcsávók, keresztény kurzus, népnemzetiek).

szerintem pont az érzékeltetett és fals kívülállás miatt van ott ma magyarországon a "jobb oldal", ahol, nem is beszélve erről a "nyertesnek szurkolunk" attitűdről, ami sokkal inkább szervilis és dzsentri, mint jobboldali.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.08. 03:51:57

senphen, én se tudom így értelmezni.
egrészt ha jól értem a választót, a nézőt kívülállónak tekinti, akinek teljesen mindegy, mi a meccs kimenetele - holott ez nem igaz, hiszen annak az országnak a vezetőit és törvényalkotóit választja meg, akik megszabják mindennapi életének és jólétének az irányát és korlátait.

a jobboldaliság nem más, mint anyagi luxus, a szerencsések és/vagy rátermettek kiváltsága.

az, hogy itthon a jobboldali szavzóréteg igen kicsi, és nagymértékben megosztott, legalább annyira a jobboldal hibája, mint a pártoké, ahogy az is, hogy kiket hagyunk azonosulni a jobboldalisággal (fidesz, mdf, árpádcsávók, keresztény kurzus, népnemzetiek).

szerintem pont az érzékeltetett és fals kívülállás miatt van ott ma magyarországon a "jobb oldal", ahol, nem is beszélve erről a "nyertesnek szurkolunk" attitűdről, ami sokkal inkább szervilis és dzsentri, mint jobboldali.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.08. 03:56:14

senphen, ezt én se tudom így értelmezni.
ha jól értem, a választót, a nézőt a meccs szempontjából kívülállónak tünteti fel - pedig ez nem igaz, hiszen annak az országnaka vezetőit és tövényhozóit választja, akik meghatározzák mindennapi életének, jólétének irányát és korlátait.

a jobboldaliság anyagi luxus, a szerencsések és/vagy rátermettek kiváltsága.

a jobboldali szavazóréteg itthon kicsi és megosztott, és ebben laglább annyi sara van, mint a pártoknak, illetve, hogy kiket enged azonosulni a jobboldalisággal (fidesz, mdf, kdnp, árpádcsávók, népnemzetiek).

szerintem ennek a kívülállásnak is az eredménye, hogy ma magyarországon ott van a jobboldal, ahol, nem is beszélve a "szurkoljunk a győztesnek" attitűdről, ami inkább szervilis és dzsentri, mint jobboldali.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.08. 03:57:02

blog.hu monnyonle.
bocs a többszöri küldésért.

borzzz 2008.05.08. 05:10:08

"A konzervatív ember úgy működik, hogy nem érzi magát a legalkamasabbnak arra, hogy mércét állítson fel: abból indul ki, hogy mindenki tévedhet, és a tévedés az életben igencsak gyakori (realizmus)."

Ezzel alaposan megleptél. Nem az a konzervatív véletlenül, aki rezzenetlenül áll a hagyományos értékek talaján, és ebben nem ismer tréfát?
Meghatározásod(nak ez az eleme) jobban illik egy posztmodern liberálisra.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2008.05.08. 06:01:22

a győztes mellé állni a könnyebbik út..de a vesztesnek szúrkolni..nem átállni..ha baj van..baloldali magatartás.. ruszkibaka.blog.hu

Paranoid Android2 2008.05.08. 07:00:11

Az ilyen írások inkább egy intellektuális hangulat megragadásáról szólnak, mint zárt metafizikáról.
Én pl szurkolok összevissza.
Utálom a létező kapizalizmust és a létező szocializmust is.
Akkor én most hova álljak?

morpho 2008.05.08. 07:46:49

Vegyél egy sípot és menj el bírónak.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 07:54:29

morpho 2008.05.08. 01:56:59:
"A jobboldaliság,baloldaliság kérdése már régen nem definiálható Magyarországon."

Ezt azért vitatnám.

"Klasszikus baloldali pártok(brit munkáspárt,német SPD)régóta nem a klasszikus munkáscentrikus baloldali politikát képviseli,sokkal inkább gazdasági racionalitás mentén,technokrata módon politizál."

Őszintén, ki volt az, aki utoljára a klasszikus, munkáscentrikus baloldali politikát képviselte?

"A magyar szavazók 99%-a nem is tudná definiálni a történelmi politikai irányzatokat."

Ez lenne itt a lényeg. Arról van szó, hogy az átlag magyar szavazó történelmi tudása, politikai tapasztalata, valamint a nemzetközi viszonyokra való kitekintése nem elégséges egy reális önmeghatározáshoz. A hovatartozás kérdése ezért az egyéni vagy családi sérelem, esetleg egyéni szimpátia mentén, de mindenképpen emocionális alapon alakul ki.

mizie 2008.05.08. 07:55:35

Ez jól hangzik, kár hogy a konzervatívokat sem képviseli egyetlen párt sem igazán.
De ez így van a liberálisokkal is.

Az egyetlen tömeg a szocialisták, mert őket két nagy párt is képviseli csak az egyik erdély himnuszt énekel hozzá és azt mondja rá hogy polgári.

tök jó lenne ha mindenki tisztában lenne legalább az alapokkal és ezt számon is kérné a nagy pártoktól.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 08:05:20

Paranoid Android2 2008.05.08. 07:00:11:
"Utálom a létező kapizalizmust és a létező szocializmust is.
Akkor én most hova álljak?"

A sarkadra. :-)

morpho 2008.05.08. 08:08:49

nick
Mondjuk a Helmut Schmidt féle SPD még klasszik balos volt a nyolcvanas évek legelején,aztán összekuszálódtak a szálak,de nem egészen értem,hogy mit vitatsz tulajdonképpen?

zahor103 2008.05.08. 08:13:24

ennek a cikknek annyira nincsen semmi értelme, hogy az már ordít... kegyetlenül nulla értelme van. ehhez nem is lehet mit hozzáfűzni. ekkora oltári nagy baromságot, úristen!!! hogy egyeseknek mennyi idejük van..

titok84 2008.05.08. 08:32:37

Én -- konzervatívként -- egész másképp látom a dolgokat. Azt hiszem, Lánci András le is írta ezt: a konzervatívnak éppen hogy van fix ("ideológiai") alapja, melyet nem óhajt megváltoztatni (lásd Tízparancsolat), a liberális és a szocdem/szocialista viszont e tekintetben progresszív, nem tartja aktuálisnak a "régi törvényt".

dimitrij 2008.05.08. 08:44:20

"jobboldalinak lenni annyi, mint tisztelni a teljesítményt, a sikert, a minőséget, a kiválóságot."


bázzeg, ennek mi a franc köze van a jobboldalisághoz? apolitikus létemre tisztelem a teljesítményt, elismerem és nagyra tartom a siker bizonyos formáit, de kurvára nem vagyok konzervatív...

tiszteled a sikert? pl. Gáspár Győzike elég sikeres, mégis mi a szart tisztelsz rajta? :)

alapvető fogalmi zavarai vannak az írónak.

dimitrij 2008.05.08. 08:59:01

"Az egyetlen tömeg a szocialisták, mert őket két nagy párt is képviseli csak az egyik erdély himnuszt énekel hozzá és azt mondja rá hogy polgári.

tök jó lenne ha mindenki tisztában lenne legalább az alapokkal és ezt számon is kérné a nagy pártoktól."


no, ez egy lényegi hozzászólás volt. :)

dimitrij 2008.05.08. 09:02:03

"A liberalizmus annak a felismerése, hogy aki hatalmat kap a kezébe, az hajlamos azzal visszaélni, így célszerű csak a feltétlenül szükség mennyiségű hatalmat kiruházni és azt folyamatosan kontrollálni."


szerintem meg nem, egyáltalán.

a liberalizmus arról szól, hogy nem kell igazi bíró, mert a játékosok elég érettek-felnőttek, elég szuverének ahhoz, hogy maguktól is betartsák a szabályokat.

Gyulabá 2008.05.08. 09:08:17

Jobb-, vagy baloldalinak lenni identitás és nem választás kérdése. Aki meg választ, az identitászavarban szenved. Nem képes felfogni hová tartozik, mik az érdekei. Röviden szolgalelkű, dörgölődző, undorító ...

rosta 2008.05.08. 09:24:02

Részemről nem jön át teljesen a cikk finomsága, márcsak azért sem, mert szerintem a focicsapatoknak való szurkolást más tényezőkre kellene bontani, ha már általánosítunk. Szurkolhatunk nemzeti, közösségi alapon, szurkolhatunk a játék szépsége alapján, szurkolhatunk a jobbiknak, az eredményesebbnek, de szurkolhatunk a gyengébbnek is, ha a jobbik csapat erőszakos, ellenszenves játékot mutat a szabályokon belül. A szurkolás önmagában inkább egy érzelmi kérdés. Ezzel szemben a jobb, baloldal, liberális oldalhoz való tartozás ideológiai kérdés, gazdasági kérdés, hacsak nem létkérdés.

Ha csupán azt akarta a cikk mutatni, hogy a jobboldali ember a nagyobb teljesítmény híve a futballban, ezzel analóg az életben is a nagyobb teljesítmény híve, ez esetben jó rákérdezni, hogy milyen mértékig híve ennek. Olyan mértékig, hogy jónak tekintik-e, ha Afrikából, Ázsiából nagy pénzekért megvásárolt, adoptált, felnevelt szuper focistákkal tömik meg a csapatot, mert a saját országuk nem képes kitermelni jó focistákat, minden posztra két ilyen szuper játékos jut, és sok millió eurók röpködnek? Ezzel más országokból elszívják a tehetségeket, azok nyilván rosszabb helyzetbe kerülnek. Gyakorlatilag a pénz focizik a pályán. Vagy inkább jobbnak tekintik-e azt, ha a nemzeti játékosállomány folyamatos, szakértő, áldozatos, és gondos képzésével állítanak ki egy csapatot, amelynek kisebbek az esélyei a nemzetközi pályán, de azért mégis vannak.

Szerintem az első változat a liberális szurkoló kedvence, míg a másik változat a jobboldaliak számára kedves. A baloldali ember is a második változattal szimpatizál szerintem, azzal a feltétellel, hogy a csapatban, ami nemzeti ugyan, de ez neki szinte mellékes, a teljesítménynek, a munkának megfelelő bérezés, premizálás jusson. Így a jobboldal, és a baloldal inkább együtt szurkol, de a nemzeti lobogót csak a jobbosok lengetik.

nick formerly known as max_headroom 2008.05.08. 09:26:47

morpho 2008.05.08. 08:08:49:
"... a Helmut Schmidt féle SPD még klasszik balos volt a nyolcvanas évek legelején..."

Milyen értelemben volt az klasszik balos?

"... nem egészen értem,hogy mit vitatsz tulajdonképpen?"

Be is idéztem a mondatodat. Azt vitatom, hogy a baloldaliság / jobboldaliság nem lehetne definiálható Magyarországon. Viszonylag egyszerűen definiálható, más kérdés, hogy nem fogja fedni az aktuális közvélekedést. Az más lapra tartozik, hogy a politikai identitás messze nem egydimenziós kérdés, de ezt most nem lőném el, mert komolyan fontolgatom, hogy bővebben írok róla.

___________________________ (törölt) 2008.05.08. 11:00:35

A marhasagokra nem reagalok, arra sem, amivel kb. egyetertek, a tobbire roviden:

Budai Zold:

nem szavazokrol volt szo, hanem eletszemleletrol.

States,

asszem stimmel, de nem szavazokrol volt szo meg partokrol, de egyebkent kb. szerintem is igy van.

Osiromanszokas,

nem partpolitikarol volt szo

NagyonPC,

OK, minden hasonlatnak, metaforanak megvannak a hatarai :) Ne vedd nagyon szo szerint a dolgot. Atjon, hogy mire akarok celozni vele?

Papa Doc,

igazad lehet, lehet, hogy nem jo pelda, azert remelem, hogy atjon a lenyeg. Marxrol: amennyire en tudom, Marx fiatal koraban filozofus volt, kozepkoraban kozgazdi, idos koraban politikai ideologus, kb. Marx filozofiai munkassaga gyakorlatilag a Tezisek Feuerbachrol es a Nemet Ideologia, ezek befejezettek, lezartak, utana massal foglalkozott, es itt jelent meg a filozofia mint kritikai tevekenyseg.

Gramercy,

Koka: pont az ilyesmi miatt tettem bele azt a feltetelt, hogy ha nincs a jatekban csalas, kavaras, MATAV-stromankodas, allami megrendeles stb. :)

Szakallas kutya,

"lényegében arról van szó, hogy nem, vagy minimálisan tudsz olyan alkalmat találni"

ez igaz, kezdek rajonni, hogy nem volt ez jo pelda.

Borzzz, titok84,

Az is a sajat korlatok felismeresebol szarmazik. De nekem az a kemeny, megmondos vonal nem jon be, igazabol sose kedveltem tulzottan Lanczit se, inkabb a szkeptikus, pluralista konzi vonal, Oakeshott, Kekes, itthon a kommentar.info.hu legtobb szerzoje, Molnar Attila Karoly stb. A ketto kozott az a kapcsolat, hogy a kemeny, megmondos vonal az csinalja, amit csinal, a libik anyaznak veluk, a szkepktikus-pluralista vonal meg kb. azt mondja, hogy nem kell anyazni veluk, normalis, hogy az emberek egy resze ezt csinalja, de azert ezt egy kicsit "kivulrol", "messzirol" mondja.

steal.this · http://vaningyen.tumblr.com/ 2008.05.08. 11:06:57

Én a meccs előtt döntöm el kinek szurkolok, ha nem játszik a csapatom. Akkor én most mi vagyok?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.08. 11:08:16

Értem az "érdektelen focimeccses" allegóriát, "jobboldalinak lenni annyi, mint tisztelni a teljesítményt, a sikert, a minőséget, a kiválóságot."

dimitrij 2008.05.08. 08:44:20 ezt a mondatot lealázta azzal, hogy akkor Győzikét is szeretni kell. Nyilván téved, mert a se nem kiváló, se nem minőségi, az első két kritériumnak ugyan megfelel.

De... Gyurcsány, Veres és Kóka megfelel mindnek, a saját nézőpontukból biztosan! Tehát vagy jobboldaiak, vagy a cikk definíciója nem megfelelő. Vagy ha megfelelő a definíció, akkor tényleg csak az emberfeletti embert tiszteli a jobboldali, hiszen a versenyben a legjobbak, legkiválóbbak, legminőségibbek stb köre igen szűk. Vagy a jobboldali becsüli a megyei első osztályú foci bajnokság bajnokát, aki az eggyel feljebbi ligában már ultrabéna lesz?

---
Puzsér: Egy új identitás

Egy társadalmat számtalan szempontból lehet felosztani. A gazdagság vagy a szegénység mértéke, a lakóhely vagy éppen a politikai meggyõzõdés, különbözõ szekértáborokba tereli az adott ország polgárait. A futball mint kötõdés, vagy mint a modern világ addig ismeretlen strukturáló ereje, felülírja az addig ismert társadalmi determinizmusokat. Szociológiailag új és látszólag abszurd csoportokat hozva létre, melyben a kötõdés kohézióját a klub által meghatározott identitás jelenti, s ez minden egyéb kötöttséget meghalad. Van, aki luxusautóval, más busszal jár a stadionba. Érkezhetett a szurkoló az ország bármely pontjáról és lehet akár bal-, akár jobboldali a politikai kötõdése. Végezhetett a futballrajongó akár egyetemet, akár szakmunkásképzõt. Szabadidejét akár kocsmában, akár múzeumban töltse, a szektorban szurkolás közben ezek a máskor meghatározó identitásjegyek lemállanak róla, hogy az akkor egyedül érvényes kötõdés vegye át helyüket. A kötõdés, mely két színben összefoglalható. [...] A klub, a csapat mely örömöd és bánatod forrása, még csak nem is tud rólad. Ahogy a középkorban a plátói szerelmet tekintették minden érzés legtisztább megnyilvánulásának, hisz mentes minden fizikai vágytól, tisztátalanságtól, úgy lehet ma a futball iránti szenvedélyt a legnemesebb érzelmek közé sorolni. A szurkoló klub iránti kötõdésével egyedül áll. Az ünnepelt csatár jövõre talán már ellenünk lövi góljait és - kétségünk sem lehet - éppúgy fog örülni nekik. Klubvezetõk jönnek-mennek, edzõk cserélõdnek, a szurkoló elkötelezettsége azonban megmásíthatatlan, ez szenteli meg a klubot, a csapatot és ez szenteli meg játékot. Valójában csak a szurkoló azonos a klubbal és végsõ soron a futballal.

___________________________ (törölt) 2008.05.08. 12:19:58

Oszt ki a rakot erdekel itt Gy., Veres & co. sajat nezopontja?... :)

___________________________ (törölt) 2008.05.08. 12:28:05

Bar minden "felmerest" baromi nagy adag szkepticizmussal erdemes kezelni (mert kiragadnak egy reszt egy nagy komplex egeszbol), de azert:

www.inforadio.hu/hir/eletmod/hir-198334

garázdabillegető (törölt) 2008.05.08. 13:41:33

Shenpen,
Mit mondjak... egy jobboldalit biztos nem érdekel Gy,V&CO nézőpontja, mint ahogy egy beloldalit sem a jobboldalié. Minden relatív, de Einstein nézőpontja sem érdekel. :)

A "konzi boldogabb" cikkhez:
konzervativok.blogspot.com/2008/04/jzusom-mieltt-brki-politikai-skra.html
akciospotencial.blog.hu/2007/09/30/mas_a_konzervativok_es_a_liberalisok_agy

Ursula1 2008.05.08. 16:34:05

Ezt a jobboldali-baloldali életszemléletet talán úgy lehetne, nagyon durván, összefoglalni, hogy egy baloldalinak mindenki áldozat, aki valamilyen szempontból sikertelen vagy szerencsétlen ("szegény sorozatgyilkosnak nehéz gyerekkora volt", illetve a focicsapat nyilván nem azért játszik rosszabbul, mert kevesebbet edzett, hanem nem tudom, mért.) Vagyis nem létezőnek tekintenek olyan tulajdonságokat mint az önfegyelem, akaraterő vagy szorgalom. Egy jobboldali eszerint inkább lát összefüggést a viselkedés meg az eredmény között, mondjuk, mert egy hagyományosabb emberkép alapján áll, és szerencsés esetben saját magára is hajandó alkalmazni ezeket a szempontokat -- vagyis ha valami nem sikerült, akkor nem biztos, hogy a társadalom vagy az "elnyomók" a felelősek, lehet, hogy én voltam könnyelmű vagy lusta. Ez talán, kicsit lazán, együtt járhat az alázattal szellemi dolgokban is: hogy nemcsak a viselkedésem lehet hibás, hanem az ítéleteim is lehetnek tévesek. (Persze, ez azért elég ritka: a valóságban az emberek többsége kombinálja a két módszert, ha a saját kudarcáról van szó, inkább a baloldali, ha másokéról, inkább a jobboldali szemléletet alkalmazza).

garázdabillegető (törölt) 2008.05.08. 22:46:04

Jajj, az eggyel fentebb belinkelt akcióspotenciálos Nature-ben megjelent cikk pont azt mondja, hogy épphogy a konzik nem ismerik el a tévedéseiket. :)

borzzz 2008.05.09. 04:50:04

Kedves Shenpen,
nekem adott, amúgy igen rokonszenves válaszodban liberális konzervatívként írod le magad - ha ezt nem mondod is ki. (Attól még, hogy nálunk pártpolitikai okokból és/vagy szimpla agyatlanságtól szitokszóvá vált a liberalizmus, az még egy tiszteletre méltó világnézet.
A másik dolog, amit továbbgondolásra javaslok, hogy nincsenek tiszta kategóriák (abban az ért-ben sem, hogy vannak bal- és jobboldali demokraták, nemzeti liberálisok stb., de még inkább úgy, hogy egy ember is gondolkozhat különbözőképp: művészeti és kult. kérdésekben lehet liberális, sőt libertárius, a családot illetően mérsékelt konzervatív stb.)

garázdabillegető (törölt) 2008.05.09. 07:39:25

Még szép: hiszen ez egy liberális konzervatív blog. :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása