Konzervativizmus, olcsón

Konzervatorium I 2008.04.20. 16:29

Rendhagyó bejegyzésünkben a város könyvesboltjait járva és az online könyváruházak akcióit böngészve összeállítottunk egy listát azokból a könyvekből, melyekhez gyakran az anyagárnál is olcsóbban lehet hozzájutni, de a kiadóknak még ez is jobban megéri, mint a raktározási költséget fizetni. Két kivételtől eltekintve ezer forintnál olcsóbb könyveket gyűjtöttünk össze. Konzervatív, konzervatív liberális műveltség két korsó sörnél kevesebbért. Íme:

(Folyamatos frissítés alatt)

Bookline.hu, Századvég Kiadó akciós könyvei:

Molnár Attila Károly - Edmund Burke: A bookline-on 50-70% kedvezménnyel kaphatóak a Századvég kiadó bizonyos könyvei április végéig, köztük MAK Burke-monográfiája. Megjelent 2000-ben, 840 HUF-ért lehet most hozzájutni, alapmű.

Egedy Gergely - Brit konzervatív gondolkodás és politika (XIX-XX. század)
: Remek áttekintés a brit konzervativizmusról a kezdetektől a Thatcher utáni időkig. Féláron, 1838 Ft-ért.

Osiris kiadó:

Debreczeni József - A miniszterelnök: Az Osiris saját boltjában (Egyetem tér) és más helyeken (pl. Alexandra könyvesházak) is féláron kapható a madöf-frakcióból való kizárása ellenére is hűséges antallista Debreczeni korrekt, informatív Antall-monográfiája. Ezerhétnegyvenért. A szerző azóta tudvalevőleg kissé meggyurcsányosodott, későbbi munkásságát így már kevésbé ajánljuk.

Könyvudvar, Astoria:

Roger Scruton - A nemzetek szükségességéről: Az eladható példányszámot rosszul belövő és/vagy könyveiket  támogatásokból megjelentető, kevéssé profitérdekelt kiadók  raktárok mélyéről előkapart fölöspéldányainak első számú lelőhelyén igazi kincsekre is bukkanhatunk a sok-sok gagyi között. Scruton mesternek (ld. Gabrilo posztját) a Helikon kiadónál megjelent igen szép kis könyvecskéjében két tanulmányt (A Nyugat és a többi: a globalizáció és a terrorveszély; A nemzetek szükségességéről) találunk, hét-nyolcszáz közti pénzért, pontosan nem emlékszem. Talán már el is fogyott.

Elek István könyvei (Advent és aminek jönnie kell; Bukás előtt, győzelem után; Magyarnak lenni, MOST!): A madöf-frakcióból kizárt másik nemzeti liberális publi-köteteit ötszáz körüli áron vágják a vásárló után. Okos és tanulságos írások, felszólalások, jegyzetek stb. a Heti Válasz egykori főszerkesztőjétől, aki folyamatosan és következetesen kiállt a túl jobboldali arcok (Csurkától a lovasbencsik-féle demokratás vonalig) ellen. Az a tény, hogy kevés sikerrel, nem von le semmit írásai értékéből. Nem rajta múlt.

Magyar konzervativizmus - Hagyomány és Jelenkor (szerk. Tőkéczki): Igazi ritkaság, talán 290Ft-ért, vagy valami hasonlóan nevetséges összegért. "Ez a kötet a budapesti Közgazdasági Egyetemen 1993. november 26-27-én tartott konferencia előadásait tartalmazza. A 'Magyar Konzervativizmus - Hagyomány és Jelenkor' címmel megrendezett tanácskozás évtizedek óta az első olyan rendezvény volt hazánkban, amely a tudományosság igényével, és több diszciplina - történettudomány, politológia, szociológia, alkotmányjog - képviselőjének részvételével vállalkozott a jelzett tárgykör 'körbejárására'." Molnár Attila, Andorka Rudolf, Körösényi András, Tőkéczki László, Rabár Ferenc, Bod Péter Ákos és mások írásai.

A koramodern politikai eszmetörténet cambridge-i látképe (szerk. Horkay Hörcher): Haladó konziknak ajánlott, John Dunn, J.G.A. Pocock, Quentin Skinner és Richard Tuck tanulmányai olvashatóak a "Machiavellitől Burke-ig tartó politikai eszmetörténetről".

A rendszerváltozás a Magyar Szemlében (1992-2002): Az 1992-ben "újraélesztett" Magyar Szemle antológiájában nagyrészt konzervatív és konzervatív liberális értelmiségiek és politikusok  írásai olvashatóak, de még egy Vitány Iván is becsúszik. 539 oldal,  500-700 Ft körül, ajánlott. Mádl, Duray, Pokol, Schmidt, Martonyi, Németh, Debreczeni, Für, Andorka, Tölgyessy, Orbán, Szávai, Jelenits, Bod Péter, Czakó, Jeszenszky, Egedy, Domokos, Granasztói, Elek, Kulin, és még sokan mások.

Tölgyessy Péter - Elégedetlenségek egyensúlya: A könyv 1999-ben jelent meg a Helikonnál, TP válogatott írásait tartalmazza 1988-tól. A szerzőt senkinek sem kell bemutatni, mértékadó véleményeket és elemzéseket olvashatunk az SZDSZ egykori elnökétől és frakcióvezetőjétől, na meg OV szintén egykori tanácsadójától. A könyv egyébként nagyon aranyosan indul: "1990 nyarán kilencéves kislányom megjegyezte: 'Látod, ha kutató maradsz, most bírálhatnád az összes pártot, frakcióvezetőként meg mindenki téged bánt.'" Valószínűleg jobban járt volna az ország, ha bármelyik említett funkcióját a mai napig megtartotta volna, de - Elekhez hasonlóan - ez nem rajta múlt.

Lánczi András - A politika reneszánsza: Lánczi könyve 1990 és 2000 közti írásaiból válogat, az eredeti, 3556 Ft-os ár töredékéért (600-700 körül) tehetjük a polcunkra. Műfajukban és témájukban elég vegyes írások, de Lánczitól megszokott módon mindegyik igen színvonalas. "A témák között megtaláljuk Bernard Mandeville és Friedrich A. Hayek, Asbóth János és Csurka István eszméinek elemzését, de az igazságosság többféle politikai értelmezése, valamint a magyar neoplatonizmus vizsgálata szintén helyet kapott a válogatásban."

Jobbközéparányok - Janus arcú rendszerváltozás II. Tanulmányok a rendszerváltozásról jobbközépről Tőkéczkitől Molnár Attila Károlyig, pofátlanul olcsón, 290 pannon pénzért.

Carl Schmitt - A politikai fogalma: Félve ajánljuk ezt a könyvet, mert tuti le leszünk nácizva, noha a CS iránti érdeklődés posztmodern balos (pölö Derrida) körökben a legnagyobb talán. A könyv az 1928-ban megjelent A politikai fogalma mellett egyéb "politika-és államelméleti tanulmányokat" is tartalmaz, igazi hiánypótló kötet konziknak, balosoknak és művelődni kívánó bőrfejűeknek is. Bár utóbbiak nem biztos, hogy megértenék, ugye. Persze a balosok is csak úgy tesznek, mintha... Na jó, vicc volt, lépjünk tovább

Lánczi András - Modernség és válság. Leo Strauss politikai filozófiája c. monográfiájára, melyhez rögtön helyben be tudjuk rakni a kosárba Leo Strauss - Természetjog és történelem című munkáját, majd egy megállót buszozva és sétálva beugrunk az

Atlantisz Könyvsziget

-re, azaz az Atlantisz Kiadó boltjába (Váci u. eleje), ahol kis szerencsével találunk még Strauss-tól Az üldöztetés és az írás művészete c. könyvből 475 Ft-ért leárazott példányt, így kétezer forintból már hozzá is jutottunk nagyjából mindenhez, ami Strausstól magyarul megjelent, illetve a Strauss-olvasáshoz is remek kiindulópontokat kapunk Lánczitól.

***

A bejegyzés előreláthatólag még frissülni fog, olvasóinktól pedig kommentekben várnánk, ők mit és hol tudnak még jutányos áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr89428172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.20. 18:03:16

"Persze a balosok is csak úgy tesznek, mintha... "
izé, szóval balos nem lehet konzervatív?
nem mintha az lennék (akár balos, akár konzervatív), csak hadd kérdezzek már hülyeséget :-).

M a r c e l 2008.04.20. 18:38:26

"Meggyurcsányosodott", ez nálatok azt jelenti, hogy nem agyatlan állatként üvölt a konzervatív szavalókórusban, hanem egyéni látásmódja van? Konzervatív - mire jó, ha csak a vaskalaposságot és féktelen nyalást jelenti?

M a r c e l 2008.04.20. 18:39:20

Már hogyne lehetne konzervatív, pl. öltözködésben konzervatív, szexben liberális :)

mizie 2008.04.20. 18:59:33

sztem Debreczeninek még mostanában is van egy-két igen figyelemreméltó írása.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.20. 19:21:19

álommókus 2008.04.20. 18:38:26
"Meggyurcsányosodott", ez nálatok azt jelenti, hogy nem agyatlan állatként üvölt a konzervatív szavalókórusban, hanem egyéni látásmódja van?

Ez nálam azt jelenti, hogy agyatlan állatként nyal az egyik kórusban. Ráadásul akkor kezdte, amikor még nagyon annak állt a zászló. A többieknél is, gondolom, valami hasonlót, de majd nyilatkoznak. Nálunk nincs kórus ugyanis. Egy konzi, három vélemény, vagymi. :()

states 2008.04.20. 19:46:46

mizie: Debreczeni a napokban nyilatkozta a Napkeltében, hogy Orbán királyságra készül, ez valóban figyelemreméltó, a pszichiátriákon is figyelik a pácienseket. Egyébként nem hiszem, hogy Debreczeni beteg lenne, csak hát ez az udvari politológusi állas igen jól fizet, és most erősen veszélybe került...

doktorur 2008.04.20. 19:50:31

Csatlakozva Király Rákhoz annyit tennék még hozzá, hogy a konzervatív jelent még kulturált vitát, szalonképes megjegyzéseket és némi lényeglátást is. De ahogy látom, ezt neked úgyis hiába magyarázzom...

borovi 2008.04.20. 20:22:18

Kedves "doktorur"! Ha mindezt jelenti is a konzervativizmus, egy bibi azért mégis van: a mai konzervatívok sajnos ennek egynek sem adják tanújelét...
Debreczenit pedig lehet fikázni, csak nem érdemes. "Elkötelezett" emberek mindenhol vannak. Gondoljunk például a derék Fritz Tamásra...

borovi 2008.04.20. 20:25:41

Kedves states! Hogy Orbán úr mire készül, azt csak ő tudja. Az én félelmem inkább az, hogy aztán, amikor már majd önök is szeretnék, akkor már elég nehéz lesz megszabadulni tőle...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.04.20. 20:34:54

"Debreczeni József - A miniszterelnök"

Előrelátó csávó, elég volt egy címlapot csináltatnia anno :-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.20. 20:43:39

Ez a szokásos marhaság, amit az egész balliberós média nyomat (és nyomatott Oviék alatt), hogy itt Ovi új Horthy-renccert, diktatúrát, meg királyságot vezet be. Pff. Mintha ő volna az, aki felvilágosult abszolutista módszerekkel kívánta kormányozni az országot... meg az, aki kilövetett szemeket.
Gutenmorgen.

doktorur 2008.04.20. 20:49:10

Kedves borovi: engedelmével kikérem magamnak a konzervatívokról szóló megjegyzését, a magam nevében. Mások nevében nem kívánok nyilatkozni, s fogadatlan prókátora sem óhajtok lenni senkinek, de mivel magamat is a konzervatívok közé sorolom megjegyzése által megszólítva érzem magam. Arra azonban felhívnám szíves figyelmét, hogy amit ön "mai konzervatívoknak" nevez, és a "konzervatív beállítottságú emberek" halmaza között mégha minimális átfedés van is talán, de korántsem egymást fedô halmazok. Nagyon nem! Ennek okán ezen a független fórumon ilyen értelemben megnyilatkozni (megkockáztatom a blog statement-jének elolvasása nélkül) finoman fogalmazva is csupán egy rosszul sikerült általánosítás. Érdemi vitára akkor lesz ezen a blogon esélye, ha a témára vonatkozóan érdemben tud reagálni. Erre ezúton is kérem. Maradok tisztelettel: a doktor úr

states 2008.04.20. 21:26:53

borovi: Hát ahogy elnézem s róka fogta csukát a baloldalon, korai azon aggódni, hogyan kellene megszabadulni Orbántól...

states 2008.04.20. 21:36:17

borovi: Valóban, Fricz nekem sem a kedvencem, de azért ilyen színes közírói múlttal, mint Debreceni egy politológus sem rendelkezik ma Magyarországon. Mindent leírt már és mindennek az ellenkezőjét, és a kiszolgáltak listája legalább ugyanilyen változatos...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.20. 21:41:58

álommókus: a meggyurcsányosodott nem saját találmány, hanem finom lopás és variálás egy KFT-chatinterjúból(www.broker.origo.hu/vendegszoba/20030217macska.html?pIdx=1).

Egyébként igen, a féktelen nyalás az jön ide, csak máshogy, mint ahogy te gondolod.

Gabrilo: én igazából azt nem értem, hogy havonta megjelenik egy Orbán-beszédet elemző cikk, ahol nemzeti szocialista gondolatokat olvasnak ki belőle, na szóval akkor most Orbán diktátor akar lenni, vagy király? Nem ártana eldöntenie a kórusnak, és egyeztetni az álláspontot, csak mert a kettő együtt nehezen megy:)...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.20. 21:45:29

Pontosan. És alkotmányos monarcha kíván lenni vagy führer? Vagy-vagy.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.20. 21:46:49

Attól függ, hogy sikerül-e 2/3-ot szerezni. Akkor alkotmányos(módosítós), egyébként meg nem :D...

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.20. 23:02:54

Orbán király lesz, ez biztos. Engem titkos csatornákon már felkértek pohárnoknak. Ja és hogy teljes valójában lássuk a politikai stratégiát, a 2002, 2006-os bukások a kétharmados többség és ezzel a koronázás előkészületei voltak.

Hosszútávon a borsodi nagyhercegség megszerzésében reménykedem.

off: Könyvbeszerzési forrásnak tudom még ajánlani a Nyugati P. csarnokában(főbejárat) megtelepedő időszakos könyvvásárt is. A jó inkább mázli, mint válogatás kérdése, de még a könyvudvarnál is olcsóbb tud lenni.

phaidros 2008.04.20. 23:22:26

Azért szomorú, hogy a jelenlegi helyzetben, 6 év kormányzás után még mindig az Orbánveszély az érv baloldalon.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.20. 23:23:40

Orbánveszély:-DDDD Ez jó, jobb mint a náciveszély:-DDD

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.21. 10:06:57

dekonickx, most akartam reggelizni, de ezután már nem fogok!:) vagy inkább :(

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása