Nights on Broadway

Hadrian VII. I 2008.04.08. 18:55

A Broadway jegyiroda elleni molotovos támadás - mely most éjszaka, szerencsére "csak" kövekkel, de sajnos megismétlődött, és valószínűleg a Broadway éjszakái továbbra sem lesznek nyugodtak - , a nyíltan antiszemita, rasszista indulatok ilyen módon való erőszakba fordulása egy határ átlépését jelentette.

A tegnapi nap tétje az volt, hogy érzékeli-e a társadalom ezt, és ha érzékeli, akkor milyen módon tud reagálni erre az új helyzetre. Sokszor leszerepeltünk már mind a civil kurázsi, mind a szolidaritás igen látványos hiányának tekintetében. De azzal is, ahogy a valós problémákra és kihívásokra rendre nem a társadalom egészséges reakciói, hanem kampányrendezvénnyé fullasztott, pártpolitikai érdekeket szolgáló kirakatdzsemborik következnek. Azaz, olyan emberek szónokolnak és demonstrálnak, akiknek ez anyagilag és politikailag jó biznisz, de rohadtul nem hisznek abban, amit valamelyik minimálbéren dolgoztatott szerencsétlen beszédíró-gyakornokuk a szájukba adott.

***

Shadai invitálására - aki egyébként az egyik legkiválóbb konzervatóriumos poszt szerzője - úgy döntöttem, én is kimegyek arra az ellenrendezvényre, melynek forgatókönyve nagyjából úgy nézett ki, hogy előbb kell odaérnünk az "antimagyar" jegyirodához, mint a demonstratív céllal feketében érkező felebarátainknak. Így a "jegyre várakozó" ellendemonstrálók sora megakadályozta volna a Molotov-koktélos támadást hazafias cselekedetnek, ám egyszersmind elégtelen reakciónak tartó hogy-is-nevezzem-őket tervét. Utóbbi az lett volna, hogy nagyonmagyarjaink kedélyesen elbeszélgetnek az eladókkal, miközben különféle "nemzeti zenekarok" koncertjeire vesznek jegyet, semmi több, persze.

Azonban a rendőrség a piros-fehér kendőt viselő, látványosan osztrák hazafinak
kinéző gárda-style úriembereket és honlyeányokat nem nagyon volt hajlandó a jegyiroda közelébe engedni, ami talán érthető is, hiszen a Broadway és az ő előző találkozásuk mégiscsak az üzlet kiégésével végződött.

Így a ravaszul kigondolt sorbanállással-való-megelőzés végül nem történt meg - nem volt rá szükség, szimplán csak beelőztük, és létszámban jóval túlszárnyaltuk őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a délután szűkölködött volna fifikás megoldásokban: a látványosan nyúzottnak, hovatovább kissé megöregedettnek tűnő P. Tamás és tsai eltűntek, majd egyszer csak az egyik sarokház legfelső emeltéről integettek le nekünk rendkívül büszkén, hogy ők most milyen magasan vannak, és hát persze kameráztak. Mint amikor egy ötéves kisfiú elbújuk a saját tenyere mögé, majd önfeledten mosolyogva, nevetve kiabálja, hogy itt vagyok!, nos, ezt a gyermeki örömöt láthattuk Tamás arcán, aki így "elbújt" előlünk, majd "túljárt az eszünkön". Ügyes vagy!


De azért őszintén szólva jó volt Tamást végre ilyen vidámnak látni, tényleg. Komolyan aggódtunk érte. Hiszen dicstelen bevonulásuk, és minden szempontból csúfos kudarcba fulladt akciójuk után meglepődve tapasztalhatta, hogy nem gyűlölködő, hanem mosolygó, szánakozó arcok tekintenek a csúnya kis csínyen rajtakapott, identitászavaros tinikből és deklasszálódott, alkesz bolondokból álló csipet-csapatára. Ez láthatóan eléggé megviselte az énképüket, hiszen szar érzés lehet gyűlölettel és kurva nagy küldetéstudattal odaérkezni az ellenséges tömeghez, mely békés, jókedvű, és az arcukon csupán szánalommal vegyes lenézést láthatnak. "Mi sokkal jobban gyűlölünk titeket?" Oh, please! Kínos volt, nem lettünk volna a helyében. Az index videóján az egyik srác azt mondja, hogy azért demonstrálnak, mert egy lányt azért nem szolgáltak ki, mert MAGYAR. ÉS olyan komoly arccal mondja, hogy egészen biztos, ezt ő el is hiszi. És akkor ott volt még az egyik szegény törzstüntető, aki mindig ott dekkol a Kossuth téren, piros-fehér-zöld sapkával, címeres bőrkabátban, rendkívül aranyos, panelkompatiblis méretű fehér kiskutyájával. Hiába szimpatizálnak ők az erőszakkal, mégiscsak értjük, mi van itt, szánalmat és sajnálatot érez az ember, ha rájuk néz. Tamásnak is sikerült közéjük eljutnia. Reméljük, van visszaút, Bácsfinak pl. volt. Szurkolunk!

Tamás vidámságához azonban nem kellett most se bohócruha, se lila műfasz, elég volt egy kamera a kezében, a többi kamera pedig őrá irányítva. A médiafigyelem káros hatását sajnos jól példázza Tamás esete. Az anyagi, családi, érzelmi, szexuális, egészségügyi, függőségi és egyéb problémáikat gyűlölködéssel levezető nyomingerek könnyen átlátható viselkedése, motivációja Tamás számára is egyértelmű volt valamikor, ld. Dinkácska és a dildó esetét, Tamás prezentálásában. A faszhiányosok kreatív kritikusa azonban mára már a faszhiányosok fáradt ikonjává lett. Igazi visszafejlődés, szomorú, szomorú történet. Főleg, mivel látszik, hogy hová is vezet végül ez a sztori, hogy mi lesz a következő lépcsőfok. Hát valami ilyesmi.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bolt megfélemlítésére induló alakulatról kábé az lehetett az összbenyomásunk, hogy ezek egy békés hadisírgondozásba vagy parlagfűkaszálásba is komolyan belerokkannának, ezek a tevékenységek is túlzottan kemény fizikai és mentális kihívást jelenthettek volna számukra. (Tudom, persze, az említett feladatokat a kemény szittyaterminátor gárdistáknak találták ki, ők a széljobb rpg-ben egy fejlettebb kasztot képviselnek.) Ami jól megy nekik, az a fotózás: egy kopasz kuruc bőszen kattogtatta gépét az ellendemonstrálók között elvegyülve, hogy az erre szakosodott weboldal ZS-albumát bővítse. Hát ez is egy csak egy undorító és beteges hobbi, hagyjuk az orvosokra.

Ennél azonban örömtelibb volt olvasni olyan fórumokon, hogy a szűzlányokra utazó kilincsorrúak illetve közismerten erkölcstelen nősténypéldányaik tömegébe életük kockáztatásával bemerészkedő hithű magyarok nem tudták megkülönböztetni, hogy kik a tüntetők és kik az ellentüntetők. Illetve azon is értetlenkednek, hogy hovatovább a kajmánok és babók még egészen emberinek is tűnnek. Mivaan? Nocsak, hát a kilincsorrúak szaglószerve mégsem rézből van? Miféle gonosz talmudista varázslat ez? Miért nem néznek ki olyan egyértelműen ellenségnek, mint ahogy kellene?

***

Talán a visszaemlékezés hangvételéből nyilvánvaló, hogy maga az esemény rendkívül jó hangulatú volt, részünkről végig poénkodással és röhögéssel. Mr. pharmacist kolléga várta, hogy mikor gördül be a tüntetők közé egy baráti T-34-esen az ilyen rendezvényekről elmaradhatatlan nagyonbaloldali történész, hogy hol tűnik fel a tömegben egy pár hózentróger és a hozzá tartozó filozófus, én pedig különösen rettegtem, hogy mikor leszünk mi úgy együttesen, demonstrálók és ellendemonstrálók, egyaránt szélsőjobboldali médiahekké nyilvánítva kedvenc matáv-alkalmazottunk által. Nos, (kellemesen) csalódnunk kellett, ők bizony nem voltak ott. Biztos fontosabb dolguk akadt, khm. Ott volt viszont a már említett gyógyszerész kolléga, az EU-konfrom urbángerillának öltözött Shadai, a szorgosan fényképező Egyiketsem, kezében Élet és Tudománnyal Természet Világával és Indóházzal a később publit is író Miklós, a mindkét csoportosulásban elvegyülésre képes, vagyis feketében megjelenő Satov kolléga, később pedig Médiazsiráf és Sir Humphrey is befutott. Remélem, senkit nem hagytam ki...

Az értelmiségi celebek közül ki kell emelni a barokkos fürtjeitől sajnálatos módon megszabadult, ám dícséretes módon végig jelenlevő Radnóti Sándort, a mobiljával lelkesen fotózó Gadó Jánost, a konspiratív zöld ballonkabátjába öltöző ügynökvadász Ungváry Krisztiánt, az operatőrként feltűnő Barcs Miklóst, usw. Az irodalmárok szép szakmájának képviseletében Vári György is természetesen ott volt. Ahogy Shadai írja, valóban új koalíció született, amibe gyakorlatilag mindenki beletartozott, aki számára elfogadhatatlan volt az önbíráskodás, az erőszak és a félelemkeltés. A pártközpontból irányított, vagy frusztrált, hiszterikus íróasztal-értelmiségiek által írt politikai publicisztikában "újabban meghonosodott apokaliptikus hangnem" a weimarizálódásról és/vagy a nemzethalálról, nyilvánvaló blöffként most lelepleződött. A társadalom ráébredt, hogy közös normáink összekötnek minket, és ha azt valakik megsértik, akkor azt nem hagyjuk szó és cselekedet nélkül. Pártpolitikai kötődéstől, ideológiától függetlenül.

A tét nagy volt, és nyertünk: reméljük nem lesz legközelebb, de ha lesz, akkor most már tudjuk, amit eddig talán nem: hogy számíthatunk egymásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr69416542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.08. 19:35:12

Hehe.

Persze az is alap hogy a nagyonbaloldali elme sem volt kint meg a PC nevében keresztesháborút hirdető GyP sem. Nem lehet szókolni nem fekszik a téma? Vagy nem lehet megírni az ÉS-ben?

Kíváncsi vagyok, mit rittyent a héten erről TGM - ha rittyent egyáltalán valamit.

Az viszont tuti, hogyha mégeccer nyafiznak weimarról meg a náciveszélyről, árkot röhögök köréjük.

plastik02 2008.04.08. 21:39:54

valahogy így...
jó lett!

___________________________ (törölt) 2008.04.08. 22:14:44

Nananana!

Azért vigyázzunk.

"hiszen a Broadway és az ő előző találkozásuk mégiscsak az üzlet kiégésével végződött."

Azt tudjuk, Tallián Miki belinkelte az egyik előző postban, hogy a BGy/TC _helyeselte_ a molotovozást. Ez nyilván szégyenteljes és elítélendő.

De azt nem tudjuk, hogy aktívan közük volt-e a hozzá, hogy tényleg az ő találkozásuk vezetett-e az üzlet kiégéséhez.

Ezért ezt talán mégse állítsuk, plíz.

gravy_t 2008.04.09. 00:02:44

most már ti is olyanok vagytok, mint egy ötéves kisfiú, aki nagy lelkendezve meséli újra és újra, hogy hogy kitolt a gonosz pistikével (tomikával) az oviban.

örülök, hogy örültök meg minden, de azért ne tegyünk már úgy, mintha a minap a náci hatalomátvételtől mentettük volna meg az országot, jó?

persze értem, csúnya gonosz feketeruhások, akik jó magyarnak merik képzelni magukat, meg jókedvű mindenféle színű ruhások, akik még jobb magyarnak képzelik magukat, mert nekik zsidó barátaik is vannak. hát váó.

egyébként is elég gáznak tartom, hogy ma már csak az számít szalonképesnek, akinek zsidó barátai vannak. illetve nem is. az számít szalonképesnek, aki úton-útfélen ezt hangoztatja. egy-kétszer elmondtátok, hogy judapestes bloggerek stb., oké, értettük. de könyörgöm. most akkor ők nem magyarok, hogy így meg kell különböztetni őket, vagy mi?

na bocs, hogy eltértem a témától, csak már tényleg unom ezt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.09. 00:08:52

gravty_t


senki nem lelkendezik azon, milyen származású barátai vannak. Nagy ívben sz@runk rá.
Másrészt náci hatalomátvételről sosem rinyáltunk, arra ott van a népszabi.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.09. 10:35:59

gravy_t: "örülök, hogy örültök meg minden, de azért ne tegyünk már úgy, mintha a minap a náci hatalomátvételtől mentettük volna meg az országot, jó?"

Örülök, hogy örülsz, meg minden, meg hogy megérted, amit írok.

Pölö
"A pártközpontból irányított, vagy frusztrált, hiszterikus íróasztal-értelmiségiek által írt politikai publicisztikában "újabban meghonosodott apokaliptikus hangnem" a weimarizálódásról és/vagy a nemzethalálról, nyilvánvaló blöffként most lelepleződött."

"a bolt megfélemlítésére induló alakulatról kábé az lehetett az összbenyomásunk, hogy ezek egy békés hadisírgondozásba vagy parlagfűkaszálásba is komolyan belerokkannának, ezek a tevékenységek is túlzottan kemény fizikai és mentális kihívást jelenthettek volna számukra."

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.09. 10:37:09

Shenpen,

az a mondat, hogy "hiszen a Broadway és az ő előző találkozásuk mégiscsak az üzlet kiégésével végződött.", nem azt jelenti, hogy ők odamentek és felgyújtották. Csaxólok:)...

shadai 2008.04.09. 12:05:35

Remek összefoglaló, rspct! Tomcaték pénteken egyébként oda akarnak menni ismét, ezúttal be is jelentették.

But we don't roll on Shabbos. ;]

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.04.09. 17:30:27

gravy_t 2008.04.09. 00:02:44
"(...)ma már csak az számít szalonképesnek, akinek zsidó barátai vannak(...)"

Egyszer egy koncerten egy öltözőben voltunk egy khm...nemzetirock csapattal, ahol az egyik tag mesélte, "hogy náluk bizony a dobosnak vannak ám roma ük-ük-ükszülei, és hogy ők nem fajgyűlölők, de nem ám! " Mire a dobosunk felnézett, és azt mondta: "öcsém, mi meg egyszerűen nem foglalkozunk vele..." . A tehetségkutatóról meg kiestünk. :D

gravy_t 2008.04.09. 19:31:10

immortalis · immortalis.blog.hu/ 2008.04.09. 17:30:27

"öcsém, mi meg egyszerűen nem foglalkozunk vele..."

hát én se, ezért is tettem szóvá.

gravy_t 2008.04.09. 19:37:41

hadrian vii

látom, azért te is vágod, hogy az egész jelenségre reagáltam, ahogyan ezt a konzervatórium bemutatja már a sokadik posztban.

dehát én meg minek olvasom el, az is igaz.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.09. 19:42:28

gravy_t

Akkor most pontosítsunk: mi is a gond? Hogy ez a sokadik poszt a témáról?

gravy_t 2008.04.09. 19:59:15

hadrian vii

ja, szerintem kicsit túl lett lihegve a dolog így magyarossan, meg számomra visszatetsző volt ez a differenciálás a különféle ellentüntetők között, merthogy nem tökmindegy?

aztán annyit írtok róla, amennyit jól esik, én meg max leírom, ha eszembe jut róla valami.

shadai 2008.04.10. 04:50:47

A legújabb hírek miatt más a helyzet: el kell mennünk megint. Sajnos. De remélhetőleg utoljára - ha 2:0-ra hozzuk ezt a meccset, az a végüket jelentené. Ezt ők is tudják.

Remélem eljöttök mindannyian.

Jani Begónia (törölt) · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.04.10. 07:02:46

Jól olvasom, hogy itt zsidó-magyar háború folyik? Jól olvasom, hogy itt valakinek győznie kell, hogy valakinek hoznia kell a "meccset"?

Ugyan, kedves fiatalok, ha már háborúztok, hagyjátok a picsába a molotovozást! Ajánlok helyette más szovjet elvtársat: például kalasnyikov elvtársat, sok-sok tele tárral. Mindenkinek jobb lenne. Akkor nem lenne nyafi, hogy Magyarországon egy zsidó nem lehet maximálisan zsidó, egy magyar pedig nem lehet magyar a saját hazájában.
Bizonyára érdekes eredmény születne, ha megkérdeznénk a népeket, hogy ki az, aki nem tud annyira zsidó lenni itt, amennyire szeretne, vagy nem tud annyira magyar lenni, mint óhajtaná. Talán nem is kétséges, hogy utóbbiak lennének tízszeres fölényben.
ÉS?

Szerencsére azért vagyunk elegen, akik úgy gondoljuk, hogy a zsidók picsogására pont annyira szarunk, mint a vérmagyarok csaholására.

gravy_t 2008.04.10. 20:55:53

már én szégyellem, hogy ennyit beszélek a témáról, de most nézem a beszélgetést a tévében Szabó Györggyel, a Fidesz XIII. kerületi önkormányzati képviselőjével, és ilyet szól, hogy a történelem során senki (semelyik másik felekezet) nem tett annyit Magyarországért, és az ország felvirágoztatásáért, mint a zsidóság.

mi a f*sz van???

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.04.10. 23:07:56

smalladam, örülök:)

gravy_t: Hidd el, mi is örülnénk, ha ez nem lenne téma:(.

Szabó kijelentésével pontosan mi a gond?

gravy_t 2008.04.11. 00:25:16

hogy hazudik. aztán meg csodálkoznak, ha az emberben felmegy a pumpa.

tarski 2008.04.11. 01:30:29

Nem tudom, hova írjam ezt a kommentet, sehova sem illik igazán, de végülis a Konzervatóriumon vagyunk, nagyon rossz helye sehol sincs.

Ha felteszem a neokon szemüvegemet, zavar, hogy az üzletvezető magyarázkodásra kényszerül (és a videók alapján hazugságokba bonyolódik) amiatt, hogy nem voltak hajlandóak kiszolgálni a lányt, esetleg - szent egek - egyenesen kiküldték a boltból. Miért kérdezgetik végig a riporterek a pitiáner részleteket, hogy ez most így hangzott-e el vagy úgy, talán van valami jelentősége? Miért is lenne olyan elfogadhatatlan válasz erre az, hogy fasiszta zenekarok jegyeit egyrészt nem forgalmazzuk, másrészt fenntartjuk a jogot, hogy általunk bármilyen oknál fogva szalonképtelennek vélt ügyfeleket kivezessük az üzletből? Olyan jau kis szocialista időket idéz nekem ez a panaszkönyvezés is, nem is tudtam, hogy létezik még. Mintha nem a piac (tékozló homár), hanem valami idióta felügyelet döntené el, hogy oké-e az üzlet vagy nem oké. Azt szolgálok ki a boltomban, akit akarok, bomberdzsekiben nálam nem lehet jegyet venni, ahogy mackónadrágban a Liszt Ferenc téren nem lehet vacsorázni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 01:34:18

gravy_t,

te most egy látens laza kis szalonantiszemitizmus-kört nyomatsz itt, vagy mi? Nem bántani akarlak, hanem kérdezem, mert hogy miért is hazudik az ipse?

phaidros 2008.04.11. 12:34:48

Gravy_t,

fogalmazzunk úgy, hogy ő így látja. Joga van hozzá, nem? Neked meg ahhoz, hogy ne így lásd. Evvan.

gravy_t 2008.04.11. 16:06:03

reactionary

értem. tehát ha szerintem a zsidónak nincs igaza, akkor antiszemita vagyok. nem lehet, hogy inkább te vagy látens antivalami?

phaidros

igaz. de ahogy kiröhögöm a szittyamagyarokat, úgy kiröhögöm őt is.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 16:50:57

gravy_t,

kicsi bogaram.

Tudod, az úgy van, hogy sokan tettek hozzá a magyar kultúrához. Sokan, sokfélék. Valószínűleg voltak köztük szerbek, lengyelek, zsidók, németek, csehek, és a jóégtudja milyen származásúak. Ha ezen bepöccensz, akkor valami hiba lehet a gépezetben.

Azaz, a hiba az Ön készülékében van.

gravy_t 2008.04.11. 17:37:25

reactionary:

"és ilyet szól, hogy a történelem során senki (semelyik másik felekezet) nem tett annyit Magyarországért, és az ország felvirágoztatásáért, mint a zsidóság."

olvasgasd, ízlelgesd. szerinted azzal van gondom, hogy zsidók is hozzájárultak az ország fejlődéséhez?

gravy_t 2008.04.11. 17:38:00

kicsi bogaram üngyülü büngyülü smunculusom

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.11. 17:52:46

cicukámdrágám, gravy_t,

Ha neked nem teccik, maximum is csak egy túlzó állítás. Ha fölrántottad magad rajta, mennyé hőbörögni a kosútra:(

gravy_t 2008.04.11. 21:19:23

látom, eléggé egy rugóra jár az agyad. de nem baj, ilyen is kell.

írok ide még pár "csak egy túlzó állítást":
- a cigányok bűnözők
- a palesztinok terroristák
- a kereszténység csak jót hozott az emberiségnek
- a komcsiknak a lámpavason a helyük
- a magyarok felsőbbrendűek másoknál
- a zsidók felsőbbrendűek másoknál
- a németek felsőbbrendűek másoknál
- az amerikaiak felsőbbrendűek másoknál

végülis ezekkel sincs semmi baj, ha valakinek nem tetszenek, menjen tüntetni a kosútra.

gravy_t 2008.04.12. 12:24:40

na örülök, hogy sikerült jó liberális módjára kibeszélnünk a problémát és megegyezésre jutnunk.

___________________________ (törölt) 2008.04.12. 23:50:04

Jó cikk. A zabrált házról tudsz valami konkrétat? Én annyit hallottam, hogy Apróéknak "utalták ki" még az ötvenes években, valakitől az le lett államosítva vélhetőleg, de többet nem tudok.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.13. 00:09:30

Én annyit tudok, kétszer kobozták el jogos tulajától: egyszer a nyilasok, aztán a komcsik. GyF azból antifaszistáskodik.

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.05.13. 18:32:14

Persze, ha nincs semmi akkor ki kell találni valami hülyeséget, ami miatt fel lehet vonulni, meg elő lehet venni a lobogókat. Szánalmas az egész bagázs. Magyar utál magyart, magyar köp le magyart.. kicsit magunkba kéne nézni mostmár. Mindenki nyugodtan alszik?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása