Paris Hilton és a jóléti állam

___________________________ (törölt) I 2008.03.31. 19:31

Tory cikkének témáját én más irányból közelíteném meg: szerintem a Paris Hilton-jelenséget jórészt az államnak, a politikának (nem a magyarnak, nyilván) és nem a kapitalizmusnak "köszönhetjük".

1. Igen izmos jövedelemtranszfer van azoktól, akiket valami színvonalasabb érdekel, azokhoz, akiket PH érdekli. Az állam, amikor a középosztályt megadóztatja és az underclasst segélyezi, akkor csökkenti a keresletet teszem azt, a színházra és növeli PH-ra.

2. PH példaképnek, szerepmodellnek való "alkalmassága", és ezért népszerűsége is onnan ered, hogy a szupergazdagok és a segélyen tartott amerikai ill. nyugat-európai lumpenprolik életmódja és annak logikája meglepően hasonló.

Az egyiknek már nincs hova ambíciójának lenni, törekedni, alkotni, mert már mindene megvan. A másiknak nincs motivációja ambíciózusnak lenni, mert X dollárt keresni segélyekből vagy 1.2X dollárt munkával, hát elég egyértelmű választás. Ráadásul a minimálbér munkanélküliséget is teremt - hiszen kellően alacsony órabérért lenne végtelen mennyiségű állás, csakhogy ugye ennek a minimálbér szab egy limitet.

Az egyik meg sem érzi, ha rossz döntéseket hoz, van pénz klinikára, ügyvédre, ami épp kell, a másiknak nincs veszítenivalója: teljesen éhen halni úgyse hagyja soha az állam, van food stamp meg Medicare meg Medicaid meg minden, tulajdona meg nemigen van úgysem, amit bebukhatna, nyugodtan lehet tehát felelőtlen.

Nem tudom, ki mondta, de igaz: a vagyon fogalma elsősorban azt jelenti, hogy az ember hányszor szúrhatja el a dolgait. Például, ha egy gazdag egyetemista masszív alkoholista lesz, a szülei berakják valami csúcsklinikára és rendbehozzák, míg egy alsó-középosztálybeli egyetemista valószínűleg menthetetlenül lecsúszik. A nyugati underclass nem tud hova lejjebb csúszni, fogja alulról a szociális védőháló, ebben az értelemben tehát gazdagabb, mint a középosztály: nyugodtan teheti, ami épp jólesik. Igy találnak szépen egymásra PH és a nyugati underclass.

Az államilag létrehozott lumpenproletariátus számára adott a piac egy hasonló karakterű, életmódú szerepmodellt, ennyi történt. Ki lett szolgálva egy olyan igény, amelyet az állam keltett fel, szóval alapvetően az a hunyó, nem a kapitalizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr44405521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cartman 2008.03.31. 20:01:58

"Ráadásul a minimálbér munkanélküliséget is teremt - hiszen kellően alacsony órabérért lenne végtelen mennyiségű állás, csakhogy ugye ennek a minimálbér szab egy limitet."

Németországban nincs minimálbér, mégis van munkanélküliség. Hogy is van ez? :)

qbr 2008.03.31. 20:11:05

Shenpen, axiómának veszed, hogy az adózó középosztályt a "magas" kultúra érdekli, míg a segélyekből élő underclasst PH.
Nem lehet, hogy a blikk egyszerűen csak olcsóbb, mint egy színházi előadás? És akkor viszont visszatérünk PH piaci értékére.

___________________________ (törölt) 2008.03.31. 20:55:26

Cartman,

vannak nagyon hasonlóan működő kollektív szerződések. Annyiban hasonlóan, hogy annak se lehet aláígérni.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.03.31. 21:12:04

Shenpen,

amit leírsz, az nagyon szép kereknek látszik.

Ugyanakkor - ahogy qbr írja - a középosztály=színvonalasabb kultra, ill. lumpenprolik=bulvármocsok azonosítások, amiket teszel, nem állják meg a helyüket. Nem is bizonyítod. Kicsit ideologikusnak hat az érvelés: a jóléti állam által eltartott réteg fogyasztja a gagyit - lám, még egy érv a jóléti állam ellen... Én nagyon örülnék, ha ez valóban így volna, de hát nem ez a helyzet. Ugyanis azok a termékek (CD, színes magazinok, parfümök, ruhák, stb.), amiket PH-val eladnak, szerintem nagyon nem a lumpenproliknak szólnak.

A bulvárnak van egy alja szintje, ami igen, a lumpenprolik napi betevője. De hát természetes, hogy a felsőbb rétegek által preferált kulturális javak jelennek meg presztízsértékűként és kívánatosként előttük, azaz: ők csak azt a mintát követik, amit a középosztály (és felfelé) a magáénak vall. A plázap*csák, diszkók*rvák, stb. prototípusait sem az Arató disco meg a kecskeméti teszkó közönsége termelte ki.

Szóval úgy érzem, itt kicsit mellényúltál. Viszont abban nem, hogy az okokat tényleg lehet olyan szemlélet szerint keresni, ahogyan te teszed. Pl. érdekes lenne behatóbban megvizsgálni, hogy az a mentalitás, amit PH képvisel, honnan ered. Még azt is figyelembe kellene venni, hogy mit is jelent PH sikere - tényleg akkora siker egy luxusribinek lenni? És mihez mérten számít ez sikernek? Mert a Hilton-birodalmat felépítő felmenőkhöz képest szerintem abszolút nem. Nekem ez aprópénznek tűnik ahhoz képest. Máshol írtad kommentben vagy posztban, már nem emlékszem, hogy mennyire más az amerikaiak mentalitása ma, amikor hitelre vesznek mindent, eladósodnak, és pörög a fogyasztás, és mennyire más volt a II. világháború előtt, amikor egészen más normák érvényesültek - protestáns etika, megtakarítások, kapitalizmus, etc. Szerintem itt volna érdemes keresgélni.

Hiszen az a réteg, amely ténylegesen is követni próbálja öltözködésben, sttílusban, stb. PH-t, egy olyan normarendszernek engedelmeskedik, ahol egyfelől a vláási-etikai normák eltűntek, másfelől az értelmes munka és takarékoskodás, a jövőbe való befektetés is. Na ennek viszont már komoly kapcsolatai vannak azzal, amivel te is összekapcsolod a PH-jelenséget a gazdasági oldalon.

Cartman 2008.03.31. 22:23:28

Shenpen,

a kollektív szerződések sem vonatkoznak mindenkire, vannak nagy cégek is, amelyek sikeresen ki tudták vonni magukat alóla (rosszabbul is fizetnek, mint a piaci átlag).

Hiába lenne "végtelen mennyiségű állás", a "kellően alacsony órabérért" sem menne el mindenki dolgozni, tehát a végén mégis lenne munkanélküliség.

hessler 2008.04.01. 00:18:17

Azért kíváncsi lennék hol lenne ma hilton kisasszony ha nem Hilton a neve.
Ha nem lett volna pénze és bejárása a felső tízezer bunkói közé.Ha a média még a bulvárban is mutatna egy kis tisztességet és igényességet nem csak az ilyenekről szólna.Azt amit a piac megvesz nem csak az igények befolyásolják hanem a kínálat is.Persze egy csomó embernek ad munkát ,de vajon hányan csinálnának mást értelmes alternatíva esetén.Szerintem ez is csak azt mutatja milyen felületes értékrenddel bír a mai emberiség.
Vajon a PH-fan-ek akkor is utánoznák és rajonganának érte ha mondjuk a feneke és az ékszerei helyett a kedvenc könyvét mutogatná?Ha olvas egy ilyen egyáltalán?
Miért akarnak az emberek manapság dolgozni?
Ha akarnak ,akkor is inkább a pénzért ,hírnévért és a hatalomért.
Boldogság ,önmegvalósítás és a világ jobbítása mára tejesen háttérbe szorult.
Ráadásul minak neki a pénz?Nem volt elég a papájának?Nagyon drága mercit akart venni?
Vagy még egy millió és .....
Akkor mi van? Nem is értem az olyanokat akik ennyire harácsolnak és ezzel az igazi piacot ellehetetlenítik.Szerintem PH nem a piac igénye ,hanem az agyonreklámozott ez van ezt egyed ha akarod.Ha meg már rosszul vagy akkor az sajnáljuk de csakis piaci alapon.

qbr:mikor és hol folyik a csapból is a színház és a kultúra.Ha a blikkben színházról is írnának az más lenne ,de ott maximum a "lecsúszott a gatyája előadás közben" jöhet szóba.

hessler 2008.04.01. 00:24:58

Apropó:
Gór Nagy Mária Kijevbe utazott egy színházfesztiválra.De a hír nem a színházról szól hanem arról ,hogy letartóztatták az egyik színésznövendéket.
Arról ,hogy mit is csináltak ott nem esik szó.Na ennyit az egészről.

dekoninckx (törölt) 2008.04.01. 01:18:56

qbr 2008.03.31. 20:11:05 : Hogyan lehet összehasonlítani a Blikket meg a színházat??? Akkor inkább Blikk vs. "tartalmas" folyóiratok... (Itt már le se merem írni a _tartalmas és _értelmes szavakat idézőjel nélkül... :(

nick formerly known as max_headroom 2008.04.01. 02:30:02

Shenpen, az egész Paris Hilton-jelenség gyökerei ennél sokkal messzebb nyúlnak vissza. Gondolj csak bele, kik voltak az ókori társadalmak legismertebbjei: államférfiak, hadvezérek, hetérák. Ma ugyanez a helyzet. Hogy a kermédia üzleti megfontolásból elégíti ki a nép igényét, és az államnak is jól jön, ha Mr. és Mrs. IQ85 valamivel elfoglalja magát, pusztán következmények.

dekoninckx (törölt) 2008.04.01. 08:39:24

Szóval évezredek óta nem változtunk, és ezek szerint nem is akarunk? :)
Gáz :(

qbr 2008.04.01. 09:09:47

Hessler:
Ez azért ennél bonyolultabb. A "magaskulturális" élet szereplői (én konkrétan a komolyzenét ismerem jobban) sokkal lassabban ismerték fel a reklám jelentőségét Magyarországon, mint a populáris kultúra szereplői. Ez részben a "magaskultúra" állami támogatásra való hagyatkozása miatt volt így. Ugyanis a Paris Hiltont közvetítő Blikk nem támaszkodhat ennyi állami pénzre (legfeljebb csak politikai alapon, de ezt már csak egy befutott újság teheti meg büntetlenül), tehát ők rászorulnak arra,hogy minél egyszerűbb és feltűnőbb termékeket (Paris Hilton) árusítsanak, amelyeknél elég egy nagy képet és három szót kirakni az óriásplakátra, hogy jelezzék az újság profilját.
Dicséretesen sokat változott az igényesebb kulturális termékek megjelenése a médiában az utóbbi 8-10 évben, és ez a válaszom dekoninckx-nak is: nem én hasonlítom össze a színházat a blikkel, hanem ők mozognak ugyanazon a piacon.

Mellesleg nem csak Paris Hilton médiatermék a blikk számára, hanem olimpiai bajnok sportolók vagy akár maga a pápa is. Őket azért nem baj, ha valaki példaképnek tekinti.

nick formerly known as max_headroom 2008.04.01. 09:51:37

dekoninckx 2008.04.01. 08:39:24:
"Szóval évezredek óta nem változtunk, és ezek szerint nem is akarunk?"

De, nyilván van rengeteg dolog, amiben változtunk. A plebs igénye a kenyérre és cirkuszra speciel nem sokat; legfeljebb a technológia fejlődött, amivel a kenyeret és a cirkuszt előállítjuk nekik.

dekoninckx (törölt) 2008.04.01. 14:35:15

"Előállítjuk", ez tetszik :) egyébként igaz, de lehetne ez másként is... talán. De jobb lenne akkor a világnak, ha nem ezek a szereplők lennének a példaképek a többség (?) számára?

hessler 2008.04.01. 14:48:05

Kedves qbr
Alapvetően egyetértek veled ,de szerintem az emberek azt olvassák a Blikk-ben és a többiben amit eléjük tesznek.Szerintem az a baj ,hogy nem azt írják ami van ,hanem csak azt ami szerintük a lényeg.Amire szerintük te kíváncsi vagy.TV-k dettó.Ott a Gór-os példa.Nem arról írnak ami "építi" a szellemet ,hanem arról ami botrány.Egy normális világban a Fábrit nem megvágják hanem kivágják a legutóbbi botrány után.
Attól hogy cirkusz kell meg kenyér az még lehetne jó és friss.De persze az alkesz bűvész meg a száraz kenyér olcsóbb és még szakértelem sem kell hozzá.Egy csupasz feneket vagy "villantást" nem is kell megírni.Nem kell az olvasó számára érthetővé tenni.Elég két sor valami gagyi kép alá és már el is van intézve.Lásd Antal
Imre.Persze akik ebben élnek (csak Bulvárból tájékozódnak)nem értik miért is van szarban az ország és miért csak a főszerkesztő macája tud magának Gucci-t venni amit a PH-n láttak.Akarják ők is mert nem is látják ,hogy belőlük (olvasókból)van nekik pénzük és nekik pont ezért nem is lesz.Ráadásul azért az is felháborító ,hogy a DUNDIKA esküvőjéről is többet ad le egy
"sztárpercek" mint a Híradó az Amcsi választási harcról.

Tt1 2008.04.01. 15:26:35

Érdemes különválasztani azt, hogy kit tekint valaki valakit példaképnek és azt, hogy valaki „szeret” olvasni valakiről.
Sztem azok 90%-a, aki elolvassák a PH-ról szóló híreket, inkább megveti PH-t. Az utálat szvsz legalább annyira motiválja a bulvárolvasókat, mint mondjuk a kíváncsiság. Az emberben az utálatra is van igény. Mert pl., konkrétan PH „buta gazdag ribanc” sztereotípiát erősíti az átlagolvasóban, kielégülést nyújtva.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása