Az IMF és az áldásos hideg

Konzervatorium I 2012.02.06. 12:01

Pont jókor jött az Orbán-kormány kommunikációs stábjának a havazás és a nagy hideg. Akadozó tárgyalások az IMF-fel, folytatódó kötelezettségszegési eljárás, csökkenő fizetések, Malév-csőd. Mégsem ezek szerepelnek leginkább a híradásokban, hanem a hóhelyzet. A kormány számára negatív híreket el lehet feledtetni a természeti csapásként tálalt időjárási körülményekkel. Ez azonban hosszú ideig nem tartható.

Földi Bence írása

 A Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások körül az utóbbi pár napban elég nagy a bizonytalanság. Martonyi János múlt hét kedden az Inforádiónak például elmondta, hogy vannak előfeltételei a tárgyalásoknak, épp csak azt nem tudják, hogy melyek azok. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter tárgyalásairól sem hallani az utóbbi napokban, legutóbbi egyeztetései Christine Lagarde-dal és Olli Rehn-nel már vagy fél hónapja voltak. 

Viszont pénzügyi szempontból előnyös esemény a költségvetési paktumról szóló kormányközi szerződés szövegének véglegesítése, melynek kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország is aláírja majd azt március elsején. Orbán Viktor külön kiemelte Magyarország és Lengyelország érdemeit abban, hogy az eurózónán kívüli országok is részt vehetnek majd az eurócsúcsok többségén.
 
Az Unióval kapcsolatban azonban nem csak pozitív hírek érkeztek: folytatódnak a Magyarország ellen január 17-én indított kötelezettségszegési eljárások. Brüsszel figyelmeztette a kormányt: vészesen közeledik a határidő, amíg válaszolniuk kell a bizottság észrevételeire. Állítólag a válaszlevél már készül, s tartalma azért is lényeges, mert a piaci szereplők szerint már szinte biztos, hogy új hitelkeretet ajánl az országnak az IMF-EU páros. Itt kapcsolódik össze tehát a hitelkérelem és a kötelezettségszegési eljárás, hiszen a Bizottság csak úgy támogatja az új hitelkeretet, ha cserébe konkrét törvénymódosításokat hajt végre a kormány. Ez viszont sértheti Magyarország szuverenitását.
 
A kormány pozícióit az is rontotta, hogy a héten megérkeztek az idei első fizetések. Az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők nem jártak jól az adóváltozásokkal , de a közszférában dolgozók bérei is csökkentek a bérkompenzáció hiánya vagy késése miatt. Emellett a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán is fény derült egy hiányosságra. A rokkantnyugdíj átalakítása megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátássá olyan helyzetet szült, mely sok család esetében megélhetési gondokat jelenthet. Ugyanis nem egy családban a gyermektartást az elvált szülő rokkantnyugdíjából vonták le, ám a törvényi változást követően erre már nincs lehetőség, így családok ezrei eshetnek el a gyermektartástól. Valószínűleg figyelmetlenség okozhatta azt, hogy nem foglalták bele a törvényszövegbe, hogy a járadékkal kapcsolatos végrehajtási tiltás alól kivételt képez a gyermektartás, ám ezzel a hiányossággal a kormány rombolta a korábban felépített családcentrikus imázsát. 
 
Rosszul érintette továbbá a budapesti lakosságot annak a tervnek a bejelentése, miszerint a főváros tízezer forintos úthasználati díjat vezetne be, s az ebből származó bevételeket a BKV-nak adná. Emellett a hét egyik legnagyobb horderejű változása, hogy csődbe ment a magyar nemzeti légitársaság, a Malév. Pénteken Orbán Viktor is ezzel a hírrel kelt, ám elmondta, hogy szerinte ez még nem jelenti a történet végét, lehet még nemzeti légitársasága az országnak.
 
Az Orbán-kormány még Roger Scruton szerint sem volt jó eddig kommunikációban: “Orbán Viktornak van egy nagy hibája: nem magyarázza el, hogy mit miért csinál”. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi időjárási helyzet bizonyos szempontból segítheti a kormány kommunikációját. Az ugyanis nem véletlen, hogy a néhány évvel ezelőttig teljesen normálisnak számító hőmérsékleti értékek, valamint hómennyiség a múlt héten olyan színben lett feltüntetve, mint ítéletidő, vagy rendkívüli időjárás. Orbán Viktor miniszterelnök megragadta az alkalmat, hogy megmutassa, gondoskodik országa minden lakójáról, s a korábban bírságokkal fenyegetett hajléktalanoknak is üzent. Szerinte a hideget lehetetlen átvészelni a városok szélén emelt kalyibákban és sufnikban, inkább vegyék igénybe a hajléktalanszállók szolgáltatásait (Orbán maga is ellátogatott egy szállóba.)
 
A késői telet a média krízishelyzetként tálalta, elvonva a figyelmet a megélhetési problémákról (igaz, borsodiak egy „éhségmenet” formájában igyekeznek napirenden tartani a kérdést). De vajon meddig lehet sikeres az elterelő kommunikáció? Mikor fogja a kormány megfogadni Scruton tanácsát, s elmagyarázni pontosan, hogy mit miért tesz?
 
Remélhetőleg minél hamarabb, s akkor elkerülhetőek lesznek az olyan támadások, amik az Európai Parlamentben, vagy külföldi kommentátorok, tudósok felől is érték Magyarországot.
 
Földi Bence a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia BA szakos harmadéves hallgatója. A CampusOnline nevű hallgatói portál Belföld rovatának vezetője, majd főszerkesztő-helyettese. Érdeklődése szerteágazó, a választói magatartás-kutatástól a politikai kultúrán át a politikai filozófiáig mindenre kiterjed. A Mos Maiorum blog állandó szerzője.
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr604071497

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Posztszocialista társadalom felelőst keres: mindig csak az állam! 2013.03.15. 17:30:18

Úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem szabadul a szocializmus árnyától: a hóhelyzetért is az államot okolja, ahelyett, hogy elgondolkodna akár egy pillanatra is a maga felelősségén. Ugyanakkor dicséretes, ahogy önzetlenül kisegítik egymást eme nehé...

Trackback: Az IMF és az áldásos hideg 2012.02.06. 12:49:01

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi időjárási helyzet bizonyos szempontból segítheti a kormány kommunikációját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.02.06. 13:09:40

Érdekes, hogy egy kontinentális éghajlaton fekvő országban télen hó is esik.
Egyébként nem csupán a kormánykommunikáció, hanem a bulvár- és az ellenzéki sajtóban is fő hírré nőtte ki magát a havazás.
Egy húron pendülnek ezek, mindegy, hogy Hír TV vagy ATV, úgy tűnik, hálás téma nekik a havas táj és az elakadt autók mutogatása.
A következő az "éhségmenet" lesz, hacsak a derék BAZ megyeiek nem akadnak a hóban, vagy elnézik az útjelző táblát, és valahol a Felvidéken kötnek ki.
Mert gyalog jönnek, ugye. Csak meg ne éhezzenek útközben.

Vidéki 2012.02.06. 19:05:59

1. „hiszen a Bizottság csak úgy támogatja az új hitelkeretet, ha cserébe konkrét törvénymódosításokat hajt végre a kormány. Ez viszont sértheti Magyarország szuverenitását."

Amit más EU tagállamok törvénykezésében nem kifogásolnak azt nálunk se kifogásolják!

Orwell: Állatfarm című művében egyik alaptörvény eredetileg így hangzott:

"Mindenki Egyenlő!"

Később a disznók diktatúrája ezt így módosította:

"Mindenki Egyenlő, (De vannak Egyenlőbbek)!"

2. „de a közszférában dolgozók bérei is csökkentek a bérkompenzáció hiánya vagy késése miatt.”

Ami késik nem múlik!

3. „Rosszul érintette továbbá a budapesti lakosságot annak a tervnek a bejelentése, miszerint a főváros tízezer forintos úthasználati díjat vezetne be, s az ebből származó bevételeket a BKV-nak adná.”

Sok mindent lebegtettek már meg , amiből nem lett semmi, csak hergelték vele a lakosságot azok, akiknek ez érdekében áll.

4. „Emellett a hét egyik legnagyobb horderejű változása, hogy csődbe ment a magyar nemzeti légitársaság, a Malév.”

Ebben jelentős szerepet játszott egy egykori Malév vezető, aki addig áskálódott Brüsszelben, hogy elérte, hogy a Malévnek csaknem 100 milliárd forint állami támogatást kellett éppen most visszafizetni (amit nem is a mostani kormány adott).

A Malévnak nemcsak, hogy erre nem volt pénze, de mint kiderült, sok repülőtéri szolgáltatónak sok milliárd forinttal tartozott.

Tel Aviv repülőterén egy Malév gépet nem engedtek felszállni, addig, amíg a Malév ki nem egyenlíti hatalmas tartozásait. A Malév erre is képtelen volt.

Beindultak a többiek is ezt követően. A Malév ezeket sem tudta kifizetni, ez tette nyilvánvalóvá a Malév csődjét.

Korábban a szoclibek adták el a Malévet bagóért az oroszoknak, hogy azok állami garanciával hitelt vehessenek fel! Utána szabálytalanul adtak nekik állami támogatást, amit most szépen vissza kell fizetni a mi pénzünkből!
A Malévet legutóbb a Gyurcsány kormány privatizálta Abramovicséknak. Ezek tovább fosztogatták a Malévet. Mikorra a Bajnai kormány vissza államosította, a korábbi Malév tulajdonban lévő gépek szőrén-szálán már eltűntek és csak lízingelt gépek maradtak.

A bajban lévő társaságot visszavásárolták jó pénzért úgy hogy 5% maradt az orosz banknál, de ezzel mégis többségi szavazati joga van, így senki nem akarta most megvenni.

Kiderült, hogy annakidején a szerződést szövegező dörzsölt jogászok beépítettek egy rejtett aknát, ami az 5 % tulajdonrésszel rendelkező orosz fél számára olyan jogokat biztosított, ami a 95 % tulajdonrésszel rendelkező magyar fél bármilyen ésszerű cselekvési lehetőségét megbénítja, miként a Csipkerózsika mesében a gonosz varázsló tevékenysége.

Persze a Bp Airporttal még kötöttek egy olyan szerződést, hogy ha megáll a Malév, az államnak akkor is fizetni kell nekik! Ebből várható kár TV híradások szerint kb. 400 milliárd forintra tehető.

A dörzsölt jogászok akik ezeket a szerződéseket szövegezték, és azok akik a Gyurcsány és a "Szakértői Kormány" nevében aláírták, vajon kinek az érdekeit képviselték?

5. „Az Orbán-kormány még Roger Scruton szerint sem volt jó eddig kommunikációban: “Orbán Viktornak van egy nagy hibája: nem magyarázza el, hogy mit miért csinál”.

Ez alapvetően nem az Orbán-kormányon múlik.

Egykor a Szovjetúnióban a Pravda (Igazság) közvetítette a „tömegek” felé, hogy mit kell „Igazságnak” gondolniuk.

Ez a fajta „Igazság” azonban távol állt a valóságtól, és gyakran etették a „tömegeket” álhírekkel rémhírekkel, hazug állításokkal, rágalmakkal.

Nem fogadták el a rómaiak által is elismert jogelvet: „Meg kell hallgatni a másik felet is!”

Valakik megmondták, mit lehet és kell közölni, mivel kell etetni a „tömegeket”.

A nyugati sajtó büszkén döngeti a mellét, állítva hogy „szabad sajtó”.

Mégis valami oknál fogva (talán a tulajdonosok jogából eredően) képesek ugyanúgy hülyíteni a „tömegeket”, miként a Pravda (Igazság) tette egykoron.

A nyugati sajtó által közvetített „Igazság” is gyakran olyan távol kerül a „Valóságtól”, mint a Pravda esetében.

A nyugati sajtó működése Magyarországgal kapcsolatban emlékeztet az egykori Pravda (Igazság) technikájára. A Pravda is valamilyen rejtélyes módon szűrte meg a híreket, véleményeket és közölt álhíreket rémhíreket, hazug állításokat. Nem fogadta el a rómaiak által is elismert jogelvet:

„Meg kell hallgatni a másik felet is!”

Hogyan készülnek ezek a hírek, híresztelések, álhírek, rémhírek, rágalmazások?

„Nem, a részletekről az emberek nem tudnak, (…) a kollégáim sem tudnak a részletekről, hanem
azokat a pontokat kapják fel, amelyeket az ő magyar informátoraik és beszélgetőtársaik felkapnak”
– ezt nyilatkozta a Célpontnak Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentátora a magyar alaptörvény kapcsán született külföldi elemzésekről.”

„Anat Kálmán újságíró arról számolt be, hogy készített egy rádióműsort a magyarországi elitek konfliktusáról, de nem támadta hevesen Orbán Viktort. Igyekezett objektív lenni.

A szerkesztője viszont olyan utasítást adott neki, hogy nem teheti ezt meg:

„Nem világos, hogy Orbán Viktor egy veszélyes ember?

György Konrád, Heller Ágnes és Dalos György ezt mondta!”

A szerkesztő válaszút elé állította: vagy újraírja a forgatókönyvet,

vagy nem megy adásba.”

hacsaturján 2012.02.07. 07:19:54

ez a poszt megért annyit, hogy elolvassam a szerző nacionáléját. hiányoltam belőle a "kesztyűben dudálás" tanszéken folytatott studiumok felsorolását.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.07. 20:54:01

Szerintem szívesen elmagyaráznák, de ahhoz előbb tudniuk kellene.

kunzoo 2012.02.07. 22:31:43

@Vidéki:

Nem kell hagyni hogy beleszóljanak a dolgainkba, ez igaz, de akkor nem is kellene pénzt kunyerálni tőlük. Főleg nem azután hogy előtte még el is küldtünk mindenkit a picsába, ráadásul cinikus felhangokkal á' la Lázár.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása