Hogyan erősít rá a Fidesz a külföldi hisztire?

dobray I 2012.01.21. 07:01

Frappáns beszédet mondott Orbán Viktor az EP-ben, a Magyarországot kritizáló képviselők többsége pedig láthatóan felületesen tájékozódott az általa nehezményezett törvényekkel, megoldásokkal kapcsolatban. Azonban hiába igaz, hogy a külföldi aggodalmak jelentős része túlzó, ha egyszer más tekintetben a Fidesz mégis ráerősít ezekre. Hogyan is?

Boci szemekkel néz a kormány, hogy az külföldi média megtámadja az alkotmányt, megtámadja a médiatörvényt, az egyházügyi törvényt, a bankadót, az ombudsmani hivatal átalakítását, az MNB monetáris tanácsának átalakítását, a jegybanktörvényt, a választási törvényt, és megnyirbálja az alkotmánybíróság jogköreit. Diktatúra épül Magyarországon, nemeurópai, antidemokratikus hatalombebetonozás zajlik, hallgatjuk a jobboldali kormányok idején megszokott lemezt a dinnyekedvelőktől.
 
És valóban bántó a hangnem, bántó a tájékozatlan kiabálás, és bántó, hogy erőteljes csúsztatásokkal hisztizik a média Európa gazdagabbik felén. Igaza van Orbán Viktornak, amikor kifejti, hogy tudja ugyan, hogy az általa képviselt értékrend kisebbségben van Európában, de ettől még a nemzet, a család, a házasság a munka és a kereszténység, keresztény erkölcs és kultúra európai érték. És nem mutat jó képet az EP képviselőinek zagyvasága az európai politikai kultúráról.
 
Tényleg toleranciadiktatúra az, amikor az európai baloldal politikai és médiaszárnya antidemokratikusnak és európaiatlannak titulálja a házasság férfi-női életszövetségként való deklarálását, a magzati élet (egyébként sajnos csak szimbolikus) védelmét, Istennek (a himnusz első sora által való, tehát nehezen kifogásolható) és a kereszténységnek az emlegetését az alkotmányban. Főleg úgy, hogy egy rakat európai alkotmányban szerepel Isten, sokszor nem is olyan visszafogottan, mint a miénkben. Tényleg kettős mérce, amikor vallási közösségek rangsorolását kifogásolják az egyházügyi törvény kapcsán, holott hét európai országban államegyház van, a többiben meg (kivéve Franciaországot) rangsorolják az egyházakat. És az is bántó, amikor olyasmiket kritizálnak a médiatörvényben, amit a korábbiból vett át a mostani szabályozás (kiegyensúlyozottság, például). (az európai párhuzamokat kiválóan foglalta össze Szmöre a Mandineren.) A kettős állampolgárságnak meg semmi köze a nacionalizmushoz és fasizmushoz, ahogy a Trianon-emléknapnak sem sok.
 
Vajon demokrácia-e az abszolút többségi elvű választási rendszert alkalmazó Nagy-Britannia, ahol államegyház van és kétkamarás parlament, nincs alkotmány és alkotmánybíróság? Igen, az. Tudom, ilyenkor jön a válasz, hogy ott „ennek kultúrája van”. Valóban más utat jártunk be. Másolni sem feltétlen nyerő. De ettől még az ország ott van, és a demokrácia, a parlamentarizmus egyik mintája.
 
Ezek alapján a kritikák alapján csak az az európai, amit a baloldal annak nyilvánít. Ez nonszensz. Mondhatnám: európai baloldali gőzhenger. Igen ám, de Európa baloldalától nem is vártunk mást. Nevetséges, amikor egykori szélsőbalosok hasonlítgatják Orbánt Castróhoz meg Észak-Koreához, és nyilvánvalóan fogalmuk sincs arról, hogy mit beszélnek. Előre tudni lehetett, hogy fognak reagálni, és hogy az egykori SZDSZ maradéka újra hisztizve rohangál majd a kapcsolataihoz nyávogni és demokráciát félteni. Húsz év alatt meg lehetett volna tanulni kezelni mindezt. Ez a kommunikációs probléma, és felesleges viktimizálni magunkat miatta.
 
Aztán van egy időzítési probléma is: ha sok érdeket sértesz, ne egyszerre sértsd meg őket, ne nyiss sok frontvonalat, kellenek szövetségesek is – lehetőleg olyanok, akik számítanak. És nem túl nyerő követelni olyanoktól, akiktől pénzt kérünk, ráadásul úgy, hogy előtte ekéztük őket: IMF, EU. Aki kölcsön ad, az diktál, lehet próbálkozni alkudozni, de pattogni nem érdemes.
 
De a lényeg nem is ez. Hanem az, hogy a kétharmados többség és a kormány tényleg ráerősít azon félelmekre, miszerint antidemokratikus izé épülget itten. Nem az alkotmány antidemokratikus, nem az egyházügyi törvény vagy a médiatörvény, bár mindegyikkel vannak problémák. Ami aggodalomra ad okot, az a Fidesz cinikus, pozitivista jogértelmezése és voluntarista erőpolitikája. Büszkék rá, hogy mennyi törvényt fogadtak el, és tényleg szép teljesítménynek lehetne nevezni, de milyen áron? Arról panaszkodik mindenki, hogy a kormány nem egyeztet, nem hallgatja meg az érintetteket. Én nem hiszek a konszenzus mindenható voltában, de egyeztetni, meghallgatni nem kerül pénzbe. Baj, ha fél évvel később lép életbe emiatt egy törvény? Szerintem nem. 
 
Nem járul hozzá a törvények színvonalához az államapparátus megkerülése. Értem én, hogy nehézkes dolog átnyomni a törvényeket az államapparátuson, és hogy korábban meggyűlt a baja a blokkolóként működő bürokráciával Orbánéknak, de mégiscsak jó, ha egy tervezet számos szűrőn átmegy, és joggal kritizálható, sőt alkotmányellenes, ha egy törvényt az utolsó pillanatban módosító indítványokkal bombáznak szét. Meg egyáltalán, hogy mindent képviselői indítványként nyújtanak be. Ezért lesz egyenetlen szövegű az új alkotmány például. Nem is beszélve a visszamenő hatállyal meghozott törvényekről. Olyat aztán pedig végképp nem nyilatkozunk, hogy „most nincs itt a fékek és ellensúlyok ideje”, akármit is gondolunk a fékekről és ellensúlyokról.  
 
Aztán itt vannak a kormányzati erőpolitika olyan cinikus és a szocialisták nyolc évére emlékeztető akciói, mint a kormányzati területfoglalás: a kormány a fél pesti belvárost lefoglalta évekre előre a tüntetések elől. Vajon ha a szocik ilyet tettek volna, mennyire háborodott volna fel a Fidesz? Elnyomásról, kommunista tempóról értekezett volna. Meg kitiltják az Indexet a parlamentből. A reggeli Kossuth rádiós híradó szövege száz százalékban megegyezik az előző esti fél nyolcas m1-es híradó szövegével. Estéről reggelre nem gyakran lesznek új hírek, de az egész hírblokk pont ugyanaz, szóról szóra. Unalmas. És még sorolhatnánk az egész pályás letámadás régi fideszes taktikájának példáit, ami azonban kétharmaddal nem értem, mire jó. Sosem látott többséggel védekező taktika? Ne már!
 
Megint csak azt tudom mondani, amit már korábban: a kétharmad lehetőséget adna a nagyvonalúságra és eleganciára, de úgy tűnik, inkább a nagyképűség és kicsinyesség kerekedett felül. Kár, mert ez a hozzáállás oda vezet, hogy még azt is nehezebb megvédeni, amit meg lehetne, meg kellene. 
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr563594157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Klubrádió és a politika tőke 2012.01.25. 20:01:09

Korábbi bejegyzésemben szóltam arról, hogy a kormánynak minimalizálnia kell a hibákat, ha el akarja kerülni a magyar és a nemzetközi baloldal kritikáit. Az erőből történő politizálás helyett néha egy kis eleganciát kellene mutatnia, ezzel ugyanis jó né...

Trackback: Czike László: Rendszerváltó szabadkőművesek (2. rész) 2012.01.21. 20:38:30

  Kovács Dávid a Jobbik egyik alapítója, első elnöke (2003 – 2006) , majd alelnöke. 2008. március 10-én kilépett a pártból. Óraadó a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2008. március 10-én a párt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

countrystudy 2012.01.21. 09:52:17

a hatalmi gőg mindig irritáló.még akkor is,ha egyébként kormánypárti az ember. deviszontellenben,emlékezzünk csak az1990es évre,és arra,hogy mivel jár a kesztyűs kéz politikája. akkor kellett volna törölni őket a közéletből.most meg hápognak és bebetonozást emlegetnek.hát ha valaki,akkor ők tudják,mit jelent ez a fogalom. csak másfél éve nincsenek hatalmon, és rettegnek. demokrácia az,amikor ők irányítanak,úgy 60-65 évig.az nem bebetonozás,az maga a mennyország. még jó,hogy nem kell cavinton.

J.Ildiko 2012.01.21. 10:32:14

Dobray,

Több dolgot te is elismersz. Az utolsó előtti előtti és, ut.előtti bekezdésben te magad magyarázod, hogy többek között miért is folyik a "hiszti".

Nagyon is van alapja a nemzetközi felhördüléseknek, tudod én ezt úgy értelmezem, hogy ha itthon jelenleg nincs is olyan erő, amely fékként működne, megálljt parancsolna az orbáni ámokfutásnak (nem akarok túlozni, de valahol erről van szó), mondjuk úgy a sors iróniájaként a pofon külföldről érkezik meg. És ez így jó. Nagyon kellett már.

Elismerem, hogy a meghurcolás erői lassan visszább léphetnek. Hisz Orbánra hatott, aminek hatnia kell, és megszelidülni látszik. Ez is nagyon jó így.

És történt egy különös dolog: a beígért delegációk előtt meglátogatott az osztrák külügyminiszter és - figyelj csak micsoda remekbe szabott megfogalmazással tudósít az ATV - "az osztrák külügyminiszter pénteken, buzdító és az uniós törvények betartására sürgető partnerként utazik Budapestre", és "bécsi szomszédunk mindenesetre visszalépett a nyílt kritikától, és diszkrét közvetítő szerepben mutatkozik, hogy a „nehéz eset” barátját „jóra bírja”.

Tehát a kijózanító pofon után érkezik a támogatás, buzdítás.
Örüljünk, a helyzet kezd oldódni.

Szóval nem ráerősít, hanem szelidül Orbán.

atv.hu/belfold/20120120_die_presse_segitseget_kinal_magyarorszagnak_az_osztrak_kulugyminiszter

Altaïr 2012.01.21. 12:07:57

Németország is csak blamálta magát, amikor a bebetonozástól féltette Magyarországot -- Helmut Kohl, kancellár 1982-1998.

Az EP-s cirkuszban azt tartottam még felháborítónak, hogy mindegyik "ballib" felszólaló a kisebbségek figyelembe vételét, védelmét stb. kérte számon. Elfelejtik, hogy a demokrácia a többség uralma. Unom már, hogy nekem, mint többségnek, elnézést kéne kérnem azért, mert többség vagyok. Ráadásul Magyarországon a kisebbségek világ életükben sokkal jobb helyzetben voltak, mint bárhol máshol Közép-Európában (és Ny-Európa jó részén -- baszkok, korzikaiak, írek, skótok stb.)

A területfoglalást idekeverni meg több mint szánalmas. Azt akarod mondani, hogy ezen foglalások után MÁR NINCS HELY, ahol a nemkormánypártiak összegyűlhetnének? Nézzél a térképre, légy szíves. Ott van pl. az egész Városliget, MArgitsziget, Felvunulási tér (vagy mi a neve), sőt, az összes utca, amit nem foglaltak le. Ne kelljen már még jobban megmagyaráznom, milyen ciki részedről ez az érvelés.

Ami a tévét, rádiót illeti: az m1 állami tévé, a Kossuth állami rádió. Mégis mit vársz tőlük? Az állami tévé és rádió nem BBC, nem független, ha nem tudnád. Azelőtt komcsi propagandagépezet voltak (Napkelte stb.), most meg fideszes. Ez aligha meglepő. És azért még mindig inkább nézem meg az m1-es vagy dunatévés híradót, mint a tv2-set vagy az ertéelleset. Számoljad meg szépen, hány tévéadó és rádió létezik ma Magyarországon, jó? Aztán utána húzzál el a búsba a nincs sajtószabadság-érveiddel.

@J.Ildiko
Hát igen, a külföldről jövő pofonok mindig is jó eredményt hoztak, igaz? Pl. Irak. Vagy Törökország, akik simán befeküdtek az EUnak, de a sok külföldi pofon után ma már örülhetünk, hogy egyáltalán szóba állnak velünk. Mondhatom Szerbiát is, és a sor folytatható. A külföld szépen pofozgassa saját magát, és ne pofázzon bele, hogy egy adott ország mit csinál otthon. Ezt még a Habsburgok is meg tudták csinálni a kiegyezés után.

halász jóska 2012.01.21. 13:26:41

@Altaïr: "Ezt még a Habsburgok is meg tudták csinálni a kiegyezés után" aztán meg mindenki rajtunk verte el a port trianonban, nem rajtuk, mert olyan jól csináltunk azokat a dolgokat, amibe nem pofáztak bele.

halász jóska 2012.01.21. 13:28:39

az mindig ment, hogy nekünk ne mondja meg senki, majd mi magunktól is tudjuk, szarunk bele. egyszer is jól jöttünk ki belőle?

yda 2012.01.21. 15:06:23

@halász jóska:
Nem baj Józsika csak nyaljunk jó mélyre ,mert századokon át is ezt tettük.
Egy kis önállóság jó ember nem kel ganélében halászni.

Vidéki 2012.01.21. 16:03:58

A szerző jól rávilágít arra az alaptalanul őrjöngő, rosszindulatú mentalitásra, ami a balliberális EU parlamenti képviselők fejében uralkodik és akik látomásaikat valóságként mutatják be.

A továbbiakban viszont bagatellizálni igyekszik mindezt:

„Előre tudni lehetett, hogy fognak reagálni, és hogy az egykori SZDSZ maradéka újra hisztizve rohangál majd a kapcsolataihoz nyávogni és demokráciát félteni. Húsz év alatt meg lehetett volna tanulni kezelni mindezt.

Ez a kommunikációs probléma, és felesleges viktimizálni magunkat miatta.”

Ez nem olyan kis semmiség, ahogyan a szerző próbálja beállítani.

Az emberi cselekvés az emberi agyból indul ki.

A gaztettekre felbujtó propagandisták is jól tudják ezt.

Már réges-rég felismerték: „Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.”

Álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak terjesztésével képesek a tömegek tudatát kényük kedvük szerint befolyásolni.

Képesek megmunkálni a lelkeket.

2002-ben a nyugati sajtó például széltében-hosszában irkált 2002-ben Szaddam atombombájáról és biológiai fegyvereiről.

A lehengerlő sajtókampány annyira megmunkálta a lelkeket, hogy mindenki szükségszerűnek tartotta, hogy végül ezekre a veszélyekre hivatkozva a szövetségesek megrohanják Irakot és sikeresen megdöntsék Szaddam rendszerét, 1 millió iraki áldozat halála árán.

A megszállt Irakban vizsgálódó vizsgáló bizottság később megállapította, hogy az atombombára és veszélyes biológiai fegyverekre alapozott állítások teljesen alaptalanok voltak, így a casus belli is tömegesen terjesztett hazugságon alapult.

A hazugságok tömeges terjesztői viszont boldogan élnek, míg meg nem halnak. Arcizmuk sem rándul, a hajuk szála sem görbül.

Az egymillió iraki viszont már meghalt, mikor az állítólagos "veszélyt" elhárították.

A gaztettekre felbujtók felelősségét nem szabad bagatellizálni. Nem ésszerű számukra korlátlan szabadságot biztosítani.

Gondoljunk a nemrég történt Ruandai eseményekre, amikor a „hutuk” néhány hét alatt kilencszázezer „tuszit” mészároltak le, miután lelküket a hutu propagandisták a "szabad" ruandai rádió csatornáin és minden más lehetséges eszközzel uszítva, jól megmunkálták, bebizonyítva, hogy a „tuszik” tulajdonképpen „csótányok”.

Ezért a „hutu” tömeggyilkosok úgy érezhették, hogy jó tettet hajtottak végre azzal, hogy kiirtották a „csótányokat”.

A vad, alaptalan, gátlástalan, rágalmazó propaganda nem veszélytelen a megcélzottak, áldozatnak kiszemeltek számára.

Ezért nem „felesleges viktimizálni magunkat miatta”, ahogyan a szerző képzeli, hanem amennyire lehet, a tényeket felszínre hozva védeni kell magunkat.

A világ bonyolultabb lehet annál, mint ahogyan a szerző elképzeli, miszerint az egyedül üdvözítő megoldás a korlátlan meghunyászkodás lenne,

amikor még attól is rettegni kellene, hogy érveinket kifejtsük, mert akkor még jobban bevadulnak ránk "az őrjöngők" és az "üresen fecsegő provokátorok".

Altaïr 2012.01.21. 21:34:46

@halász jóska: Figyi, nézzél már bele egy történelemkönyvbe, jó? Egy kis mankó: kiegyezés utáni Monarchia, belügy, pénzügy, hadügy, külügy.

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.01.22. 07:52:08

Lehet, hogy Orbán frappáns beszédet mondott, de kár, hogy a fele hazugság.
Egy olyan ember, aki Schmitt Pált teszi meg "álamfőnek", nekem ne beszéljen arról, mekkora demokrata. Semekkora. Csak egy erkölcsi hulla.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.22. 09:20:00

És említsük még meg az idióta összeesküvés-elméletek terjesztését is pl. a leminősítések azért vannak, hogy megszerezzék a földünket.

yda 2012.01.22. 10:07:13

@Sandman (KaraKum):
A karakumi sivatagban lehet,hogy úgy látszik,mivel egy üresfejben sok levegő van.Te a 2elemiddel fogod eldönteni,hogy ki és mikor legyen államfő.

Szabad Gábor 2012.01.22. 18:25:05

Keretszám-mészárlás

„A három millió képzetlen koldus országa leszünk így.”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1497_keretszam_meszarlas

halász jóska 2012.01.23. 07:53:32

@Altaïr: még egy kis mankó: nemzetiségek.

halász jóska 2012.01.23. 07:55:56

@Altaïr: amúgy a belügy nem, csak a másik három. ha már okos akarsz lenni, előbb nézz utána!

halász jóska 2012.01.23. 08:05:36

@yda: nem nyalni kell, csak meg kéne találni az arany középutat. sajnálom, hogy csak feketében és fehérben tudsz gondolkodni. mindenesetre ellehet gondolkodni, hogy egy ekkora gazdasággal, haderővel stb rendelkező országnak mi a célravezetőbb; keménykedni, vagy okos kompromisszumokat kötni? mint az iskolában; a nagy meláknak akkor is vannak barátai, ha keménykedik -bár ez aligha őszinte- míg a gyengébbnek, csak akkor ha jófej, ahol kell, tud alkalmazkodni. szar dolog nyalni, de ha attól lesz jobb az országnak, nem az-e a hazafiság? vagy az, ha mindenkivel büszkén összerúgjuk a port, miközben emiatt csődbe megy az ország, mert basznak minket finanszírozni?

fülöpke 2012.01.23. 10:05:48

@countrystudy: "A hatalmi gőg mindig irritáló. Még akkor is, ha egyébként kormánypárti az ember. Deviszontellenben, emlékezzünk csak az 1990es évre, és arra, hogy mivel jár a kesztyűs kéz politikája. Akkor kellett volna törölni őket a közéletből."
Tökéletesen igazad van.
"a kétharmad lehetőséget adna a nagyvonalúságra és eleganciára, de úgy tűnik, inkább a nagyképűség és kicsinyesség kerekedett felül." – írja Dobray.

Ez a mi legfőbb bajunk. Mindig elvárjuk (magunktól elsősorban), hogy elegánsak legyünk. Grál lovagok. Az "ellenfeleink" pedig fütyülnek rá(nk). A gond tehát az, hogy a politikában senki sem udvarias az ellenféllel, legalább is úgy, ahogyan azt te/mi elvárnád/-nk. A sportszerűséget el kell felejteni. Ez sajnos nekünk, nehezen emészthető.
A politika pimasz dolog. ...és amit mi demokráciának csúfolunk, annak éppen a demokráciához nincs túl sok köze.

A látszat a lényeg. Mindenképpen az nyer, aki a legerőszakosabb, de ugyanakkor a legszendébb látszatot sikerül fenntartania. A dolog nem annyira nehéz, hiszen a választópolgárok nagy többsége nem ért a politikacsináláshoz, vagyis csak a látszatra ad. Kinek milyen (hangos) a sajtója, ez az, ami számít. Az asztal alá senki se nézzen, mert ott megy ám a bokán rúgdosás, ezerrel.

fülöpke 2012.01.23. 10:28:41

@fülöpke: A helyzet azonban sajnos az, hogy ennek a színjátéknak, vagyis a nyílt szín alatti politizálásnak a "baloldal"-on vannak évtizedes (-százados) "hagyományai". És a mestert ugyebár a gyakorlat teszi. Nem tudom, hogy behozható-e valaha ez az előny... Pár éven belül talán ki fog derülni.

bádogos 2012.01.23. 11:07:47

A Szmöre féle izzadmány lényegét PLT elég jól összefoglalta:

hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/1/19/plt_mandiner_szmore_ep_A1OAF1

"ne csak szemezgessen, mazsolázgasson huszonvalahány ország több évszázados jogállami termésének esetleges negatívumaiból. Hanem mondjon már még egy olyan helyet, ahol az Orbán-rendszer közjogi és közhatalmi intézkedései egyben, egészében, egyszerre valósultak meg. Egyetlen hatalmi központ által. Ahol mindez ugyanilyen korlátozhatatlan, tudatos rendszerré állt össze."

bádogos 2012.01.23. 11:48:42

@fülöpke: Igen, így kell szétverni egy országot. Ünnepeljétek csak nyugodtan!

A jobboldal nem azért maradt alul annyiszor, mert nem volt elég erőszakos, hanem mert ennyit ér. Ha egy jobbosnak azt mondod, hogy akkora tere lesz, amekkorát versenyben meg tud szerezni magának, akkor elfogja a halálfélelem, és azonnal megpróbálja felszámolni a versenyhelyzetet. Az számára valami obskúrus machináció, ahol úgyis mindig a "zsidók" nyernek.

Vessél már egy pillantást a jobboldali sajtóra. 2002-2010 között termérdek milliárdot toltak bele, de nagyrészt ma is ugyanazok a pártállami időkből átvedlett figurák írják, ugyanolyan gyenge minőségben, mint 20 évvel ezelőtt. (A példányszámaik összehasonlítását ld. alább.) Pénzen csak mennyiséget lehet venni, minőséget nem.

=============================================
www.matesz.hu/data/ (ezek a 2011/3 negyedéves auditált példányszámok 1,5 évvel a Fidesz hatalomátvétel után)

89 Népszabadság 62 991
76 Magyar Nemzet 45 528

90 Népszava 18 868
74 Magyar Hírlap 11 155

1 168 Óra 20 185
51 Heti Válasz 17 156

fülöpke 2012.01.23. 12:04:50

@bádogos: Ácsi! Hol ünneplek én itt bármit, kedves? Ezt az országot nem nagyon lehet szétverni. Mert már elég alaposan szétverték.

"de nagyrészt ma is ugyanazok a pártállami időkből átvedlett figurák írják, ugyanolyan gyenge minőségben, mint 20 évvel ezelőtt." – pontosan erről van szó. Ráadásul azok közül is az olyanok, akiknek a másik oldalon már nem termett már babér. (Lemaradtak a dinnyeföld osztásról.) Mondom én, hogy derogált erélyesnek és következetesnek lenni akkor, amikor arra nagy szükség lett volna. Az valahogy nem szalonképes...

bádogos 2012.01.23. 12:35:23

@dobray: Ismertem Rajcsányi írását, de ha azt gondolod, hogy a megjegyzés, hogy "Az alkotmánybírósági jogkör-farigcsálásnak ez a blog sohasem volt önfeledt híve." Szmöre teljes szerecsenmosdatását gusztusossá teszi, tévedsz.

A másik: Felejtsük már el ezt a "Mandineresek" / "Hírszerzősök" megfogalmazást. Konkrétan Papp László Tamás vitatkozik Szmörével. A törzsi besorolások azok számára relevánsak, akik esetében az individuumnak nincs jelentősége.

A Mandinernél most valahogy szokássá vált, ha valaki egy írást megkritizál, mindjárt előrángattok valahonnan egy másikat, amiből elő lehet rángatni egy másik álláspontot. Nem olyan régen Rajcsányi kolléga jvizkeletire hivatkozott, aki az ide kommentelő törzsközönség körében közutálatnak örvend (és amennyire ez kívülről megítélhető, a stáb is némi távolságtartással kezel).

fülöpke 2012.01.23. 12:37:55

@bádogos: Mindenkit meglepett a kormány melletti kiállás. Miért? Mert megfeledkeztek arról, hogy a 2 éve változásra szavazók többsége a józan esze birtokában volt és van. Tudtuk, hogy a padlás leseperve. Üres. Még annál is üresebb, mint hittük... Mi másként várjuk a csodát. Nem 3,60-as kenyér formájában és ingyen virsliben május elsején. Jó látni, hogy legalább valamiféle igyekezet körvonalazódni látszik az évtizedek óta halogatott tettek véghezvitelében. Világos, hogy most nincs idő finomkodni.
A másik oldalnak évtizedei voltak a pofátlan kisíbolást hol nagyszerű szocialista törekvésnek, hol haladó demokratikus folyamatnak álcázni. Na, ennek a színjátéknak a leállítását, de legalább is az eddig nem is létező fékeknek és ellensúlyoknak a felhelyezését piszkosul gyorsan meg kell(ene) oldani. Már nincs lehetőség a fájóan időszerű tetteket még sztaniolba is csomagolgatni.
Ezért is a nagy sikítozás odaátról. Meg azért, mert az ő támogatóik (szavazóik) aztán tényleg csak populista elemekkel kézivezérelhetőek. Amint nincs mézesmadzag, oda a késztetés. Vagy nem mennek el szavazni, vagy máshová teszik azt az X-et.

bádogos 2012.01.23. 12:47:44

@Poszt: Ja, és még valami. Elfelejtetted megemlíteni, hogy Nagy-Britanniában nincs kétharmad. Kivétel nélkül minden törvény feles, és az aktuális győztes _elvileg_ az egész jogrendet úgy írhatná át, ahogy csak akarja.

Ennek ellenére óvatosan nyúlnak a törvényekhez, mert nem akarják választási ciklusonként újra írni az egészet, és, ami fontosabb, Nagy-Britannia földjét nem puszta csatatérnek tekintik, ahol az ellenséggel háborúznak, és a collateral damage az élet természetes velejárója.

fülöpke 2012.01.23. 12:55:40

"Tényleg toleranciadiktatúra az, amikor az európai baloldal politikai és médiaszárnya antidemokratikusnak és európaiatlannak titulálja a házasság férfi-női életszövetségként való deklarálását, ..."

Erről jut eszembe. Tételezzük fel, hogy picilány koromban nagyon tetszettek a balerinák. Kicsi vagyok, de nem elég rugalmas, hajlékony. Az alkatom tehát nem megfelelő. Nem lehetek balerina. :-( Most akkor én is kezdjek egészpályás letámadásos frontharcot azért, hogy ne legyen már ennyire kirekesztő a szakma? Miért szabnak egyáltalán feltételeket? Mennyire antidemokratikus már ez?

fülöpke 2012.01.23. 13:40:49

@bádogos: "Nagy-Britannia földjét nem puszta csatatérnek tekintik, ..."
Összehasonlíthatatlanul más helyzetben vagyunk. Angliában és szinte bárhol máshol, a művelt Nyugaton (és Keleten) kifejezetten büszke angolokról/németekről/franciákról ... beszélhetünk, bármely oldalon, vagyis bármely politikai térfélen. Nálunk meg már a puszta kinyilatkoztatás, hogy "magyar vagyok" sem számít kifejezetten pol correct-nek. "Kis" különbség. Ennek elemzése nagyon messzire vezet, egészen le, az asztal "alá"...

tarackos 2012.01.23. 14:38:14

Engem ebben az egészben az döbbent meg, hogy bár sok mindent látnak a jobboldalon, még is el tudott odáig fajulni a helyzet, hogy eljárásokat indítottak az országgal szemben.

Egészen Mellár most szombaton publikált cikkéig nem akadt egyetlen olyan, ismétlem egyetlen egy sem!, jobboldali értelmiségi aki expressis verbis kimondaná, hogy az amit a kormány művel káros és fejezzék ezt be. Márpedig enélkül végignézzük a baloldal 2006 utáni vergődését, egyébként már most is láthatjuk.

A szombati menetélés transzparensei alapján már egyértelmű, a fidesz Torgyán bohócainak és a széljobbnak muzsikál, a kormánypropaganda sikeresen kialakított egy EU ellenes hangulatot az EU közepén miközben a gazpolja totális kudarcba fulladt.

Nem arról kellene cikkezni mit erősít és mit nem a fidesz, hanem beismerni, hogy elszabadult a hajóágyú és aztán arról hogyan tudjuk megállítani...

Altaïr 2012.01.24. 11:09:33

@halász jóska: Képzeld, okoska, pont azért írtam oda a belügyet.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.01.28. 20:45:48

A posztoló elég felületesen hallgatta végig az EP vitáját. Ott bizony OV hazudott három nagyot már a bevezetőben (gazdasági helyzet, sztálinista alkotmány, és hogy az alaptörvényt nem érte kritika). Sok felszólaló természetesen általánosan fogalmazott, az EP nem jogi szakkonferencia., de ami elhangzott kifogásként, az bizony jogos volt, és nagyon sok konkrétumot is mondtak. Persze lehet nem érteni DCB kifakadását, hogy miért vett fel az EU egy országot, ahol sztálinista alkotmány van érvényben, lehet szapulni Bokrost a csomagjáért (csak közgazdászok között nem érdemes), de amikor a bajor képviselő fejtegeti, hogy a magyar alaptörvény kisebbségvédelme példás, amikor Szájer József a nők esélyegyenlőségével akar falhoz állítani egy nőjogi aktivistát (meg is kapta a választ rendesen), akkor nincs mit a kifogásokat megfogalmazók szemére vetni. Ténybeli tévedés nem hangzott el a bírálók részéről (hogy is hangozhatott volna, amikor Szájer képviselő úr személyesen küldte körbe az alaptörvény kissé szalonképesebbre formált tervezetét.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása