Ügynöki jelentés az ügynökfilmről

dobray I 2011.01.20. 09:13

Nem bírom tovább, ezennel dekonspirálom magam. 

 

 

Alkotmányvédelmi Hivatal

szigorúan titkos

Adta: „Dobray” fn. tmb.
Vette: --- r. szds.
Hely: „Gizella utca” fn. T-lakás
Idő: 2011. január 15.
Tárgy: Az ügynökök a paradicsomba mennek c. film vetítése

JELENTÉS, 2011. január 16.

 

Tisztelt ÁVH ÁH! 2011. január 15-én, délután hat órakor előre megbeszélt alapon az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítésének meglátogatását eszközöltem. A délután folyamán a filmszínházban három alkalommal, egymás után négykor, hatkor és nyolckor vetítették Az ügynökök a paradicsomba mennek c. filmalkotást, amelynek rendezője Dézsy Zoltán. További részleteket a film készülésével kapcsolatban az Internet nevű világhálós adatbázisból nyerhetnek ezzel kapcsolatban, így feleslegesnek tartom felsorolni a készítőket.

A feladat a filmmel kapcsolatos társadalmi hangulat felmérése volt. A filmet nem rég óta vetíti az Uránia, a rendező eletronikus üzenet felhívásában már pedzegette azt, hogy megpróbáltuk levetetni a műsorról a filmet, sikertelenül.

Az elektronikus („e-mail”) üzenet tartalma:

Kedves Mindenki!

Csütörtökön kezdték vetíteni "Az ügynökök a paradicsomba mennek" című játékfilmemet a Művész és az Uránia moziban. A háttér(hálózat)-hatalom azonnal megkezdte az aknamunkát,hogy a mozik ne vetítsék sokáig. Egyetlen fegyver van: ha megnézik a filmet, mert az érdeklődés nyomására nem merik levenni,bár azonnal szeretnék..

A film az elcsalt rendszerváltásról, a III/III-as Főcsoportfőnökségről és az SZDSZ szerepéről (is) szól, közérthetően,sőt szórakoztató módon. Lukács Sándor, Kubik Anna, Andorai Péter, Benkóczy Zoltán és Karalyos Gábor a főszereplők, főcímdalát Vizy Márton írta.

A film után elkezdődött egy polémia, hogy vajon ki lehetett az SZDSZ-be épített "Kakukk" fedőnevű titkos megbizott? Esetleg Demszky? Vagy mások?

Ha fontosnak tartjátok a rendszerváltás tisztázását, akkor segítsetek: ezen a hétvégén vegyetek jegyet a filmre. Fontos, hogy e hétvégén, mert hétfőn döntenek a forgalmazás további sorsáról.

Köszönettel: Dézsy Zoltán filmrendező


A filmmel kapcsolatban javaslom annak terjesztését, hogy a film alapvető problémája nem ez, nem bármiféle háttérhálózat nyomására szeretnék levetetni, hanem egyszerűen pocsék, mint film, nem képvisel jelentős filmművészeti értéket.

A film nézői többségében olyan társadalmi elemek, amelyek láthatóan csalódtak a rendszerváltásban. Lecsúszott, zsíros hajú, morgolódó, deklasszált proletár elemek, nyugdíj felé közelítő munkások, nyugdíjasok. Az a típus, ami a kilencvenes években rendszeresen feltűnt a MIÉP-tüntetéseken, majd vagy a Jobbik szimpatizánsa lett, vagy a Fidesz szavazók kemény magjához tartozik. Ez esetben az előző években rendszeresen feltűnt az említett párt nagygyűlésein, többnyire Fidesz-zászlóval, „Orbán Viktor az én miniszterelnököm” kitűzővel, és biztosan mindig kiabált olyanokat, hogy „Bajnai Kordon”, meg hasonlók. Rendkívüli feltűnési viszketegségben szenved, az értelmesebbje az ún. „népi” irányzat híve, ahhoz sorolható.

A filmmel kapcsolatos lejárató kampány javaslataim előtt mindenképpen fontosnak tartottam felvázolni azt a szociológiailag meghatározható kört, akik  konspiratív mozilátogatásom alapján a leginkább kíváncsiak a filmre, és akiket valószínűleg nem fognak érveink meggyőzni, mivel a film negatív esztétikai értékelését egy háttér-hálózat direkt lejárató kampányának fogják tartani. Őróluk azt kell terjeszteni, hogy igazolhatatlan összeesküvés-elméletek hívei, és a rendszerváltással kapcsolatos csalódásukat, illetve életük problémáit azzal próbálják magyarázni, hogy egy felettük álló, láthatatlan, bizonyíthatatlan hatalom-hálózat tett nekik keresztbe. Szánalmas, önmagukért felelősséget vállalni nem tudó, szerencsétlen, paranoiás alakoknak kell őket bemutatnunk az értékelésekben. A film levételét mindenesetre nem javaslom, mivel a Biszku-filmnél is visszafelé sült el a dolog.

A filmről terjesztendő képnek tartalmaznia kellene, hogy nézhetetlenül vontatott és unalmas, amatőr rendezésű fércmunka. A plakátja hirdetése szerint bizonyos Kakukk ügynök életén át ábrázolja a rendszerváltást, illetve „amit annak neveznek”, az „ellopott rendszerváltást”, vagy más szóhasználatban „módszerváltást”. Hangsúlyozni kell, hogy ez a filmből nem derül ki, hogy ott csak egy Kárász nevű embert mutatnak, akiről összekacsintós módon sugdossák, hogy Demszky. Aki nem ismeri a plakátot, nem tudja, hogy ez hozzá a kapcsolat. Hangsúlyozni kell, hogy a film játékfilm, semmi köze a valósághoz, csak egy lecsúszott szubkultúra fals elképzelése a rendszerváltás folyamatáról, nem dokumentumfilm. Ki kell emelni, hogy mesterséges, a való életben soha el nem hangzó párbeszédek vannak benne, a dialógusok teljesen természetellenesek. Érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy az alkotás szájbarágós, a sejtetés eszközével csak elvétve, akkor is rosszkor él, és annyira mindent kimondanak benne a néző helyett, mintha egy rosszabb fajta dél-amerikai szappanopera-sorozatot néznénk. Hangsúlyozandó, hogy az alkotás viccei, poénjai nem viccesek, és csak éretlen, tizenéves személyek nevetnek, találnak viccesnek ilyet, nekik van ilyen humorérzékük. Felhívandó a figyelem arra, hogy ugyan a filmben elhangzik, hogy az amerikaiak és az oroszok Reykjavíkban mindenről megegyeztek, a valóságban ismerjük az izlandi fővárosban tartott tárgyalások tartalmát. Továbbá megjegyzendő, hogy senki nem láthatta előre annyira, hogy mi fog történni, hogy előre kiválassza a „leendő elit” tagjait, ahogy a filmben a feltételezhetően a titkosszolgálatok vezetőjét játszó karakter mondja Kárász-Kakukknak: „ti lesztek az új elit”, illetve hogy nem vezényelhette le a rendszerváltást a titkosszolgálat azzal a jelszóval, hogy „amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére”. Rá kell mutatni, hogy az első választásokkor MDF-kormány alakult, nem pedig SZDSZ-es, hiszen a film az SZDSZ-t sugallja az előre, a titkosszolgálatok által kiválasztott elitnek.

Hangsúlyozni kell, hogy a titkosszolgálatok beépülése a pártokba, illetve az ez időben játszott szerepe még nem eléggé ismert a történészek számára, a tisztánlátást pedig ez a film nem elősegíti, hanem leegyszerűsített konzervelméletek erősítésével akadályozza. Továbbá szükséges az összeesküvés-elméletek mibenlétéről szóló szakszerű, tudományos és általunk ellenőrzött irodalom gyors utánnyomása és terjesztése mind drága, tekintélyparancsoló könyvesboltokban, mind antikváriumokban és utcai standokon. Nem szabad, hogy tovább terjedjen az a nézet, amit a film után dohogva jegyzett meg az egyik néző: „na, ennyit a rendszerváltásról”.

Rá kell mutatni, hogy a film által sugalltakkal szemben az erdélyi falurombolás elleni tüntetést sem a titkosszolgálat szervezte. Rá kell mutatnunk, hogy a rendszerváltás katarzis volt, jelen szabadságunk origója, és még ha esetleg bele is rondított a titkosszolgálat, meg pártállam, azért mégis vállalható, békés átmenet volt, amelyet érdemes politikai origóként számon tartani, minden hibájával együtt. Továbbá rá kell kérdezni, hogy a film készítői és a nézők, akik egyetértenek vele, mit csináltak akkoriban.

Engedje meg az SZT-tiszt úr azt a személyes megjegyzést, hogy szerintem a film annyira kritikán aluli és pocsék, hogy én utána szükségét éreztem, hogy beüljek egy másik filmre, a Machete-re, agyleszívásra. Persze hálózat abban is van.

Értékelés:

Dobray ügynök megbízható, jelentése társadalmi szempontból nem sok újat tartalmaz, a filmmel kapcsolatos elemzésre nem kértük, ettől függetlenül megjegyzései megfontolandóak. A jelentés tartalmát megküldjük a társ. Alosztálynak, illetve más illetékeseknek a Hálózatból. A filmmel kapcsolatos ellenpropaganda a leírtak alapján azon művészeti, filmes és média testületek feladata lenne, ahol még többségben vagyunk, és az ellenforradalmi reakciós Fidesz kormánya még nem cserélte le teljesen demokráciaellenes alapon az embereinket.

Dobray fn. tmb. Feladata:

Továbbra is kísérje figyelemmel a film fogadtatását.

Nyszt: 356-897/11
Készült: 9 pld-ban
Kapja: 1 pld-ban „Kakukk”,
            1 pld. Orosz nagykövetség
            1 pld. USA-nagykövetség

           1pld. Izraeli nagykövetség
           1 pld. Magyarországi Symbolikus Nagypáholy 
           1 pld. Magyarországi Nagyoriens

           1 pld. Opus Dei

           1 pld. Templomos Lovagrend Magyar Praeceptoriája

            1 pld. Bilderberg-csoport titkársága

 

        

----r. szds.


 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr112595738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.20. 14:10:20

Tetszett. Ezt viszont nem értem: "...ahol még többségben vagyunk, és az ellenforradalmi reakciós Fidesz kormánya még nem cserélte le teljesen demokráciaellenes alapon az embereinket"

Az ügynökfilm nem pont azt sugallja, hogy mindegyik pártunk a szolgálatok irányítása (meghatározó befolyásolása) alatt álltak 1990-ben?

És ma hogy állnak?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.20. 14:18:29

@rdos: egy előre megbeszélt időpontban, négyszemközt, térerőn kívül szívesen válaszolok a kérdésére. :)

Iustizmord 2011.01.21. 00:52:01

a ManCs-ban cikk oakeshotról.

nocsak.
ők is ismerik

raklap13 2011.01.28. 09:46:11

Ez a titkosszolgálati jelentés is bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány rajta tartja mindenen a szemét

raklap13 2011.01.31. 17:33:49

Szerintem nagyon szellemes és jó a cikk, de a film is. Kicsit bonyolult, de ez így egyszerre igaz. A magyar.film.hu adati szerint eddig több mint tízezren látták, ők már csak tudnak valamit.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása