Felvidéki tanulságok

vincze.mate I 2010.06.13. 15:38

Miközben vannak, akik szlovák bölcsességről, Fico elképesztő bukásáról írnak, az előzetes szlovák eredmények alapján két dolgot lehet csak biztosan kijelenteni. Egyrészt, a Fico által fémjelzett demagóg politizálás továbbra is nagyon sikeres maradt északon, miközben a vele szemben létrejött szövetség alapjai gyengék. Másrészt pedig tényként kell kezelni azt, hogy a 10% körüli felvidéki magyarság nehezen, vagy csak nagyon kedvező részvétel esetén képes két pártot a parlamentbe juttatni. Ficoék bukása örömteli, de ez az öröm korántsem felhőtlen.

Vincze Máté írása

Akik mennek, és akik jönnek

A jelenlegi kormánykoalíció eredménye alapján ugyan valószínűleg nem folytathatja a kormányzást, azonban ez nem egy egyértelmű bukás. Robert Fico ugyanis 2006-hoz képest, minden kedvezőtlen körülmény ellenére növelni tudta támogatottságát. A Smer az akkori 29%-ról az aktuális adatok alapján 34,8%-ra nőtt, megnyerte a választást, és Fico csupán eredeti szövetségesei gyenge szereplése miatt készülhet az ellenzéki szerepre. A Meciar-féle HZDS, a Fico-Slota-Meciar koalíció kevésbé hangos tagja búcsúzik a parlamenttől, a Slota-féle kirekesztő, nyíltan magyar- és cigánygyűlölő, antiszemita, demagóg SNS pedig éppen, hogy átcsúszott a parlamenti küszöbön 5,07%-kal.
 
A jövendő kormánykoalícióként emlegetett SDKÚ-SaS-KDH-Híd pártszövetség győzelme sem olyan átütő. A szövetséget ugyan jobboldaliként könyvelik el, azonban a négy párt rendkívül heterogén, és fő összetartó erejük Fico megbuktatásának szándéka volt. Utóbbi megtörtént, így nem biztos, hogy ez a jövőben is elég lesz a 8 parlamenti mandátumos előny fenntartásához. Ráadásul, a KDH elkötelezettsége megkérdőjelezhető, és 8,5% körüli eredményükkel, kvázi a mérleg nyelveként nem biztos, hogy adott esetben nem igazolnak át a Fico-Slota vonalhoz, ha egy megfelelő ajánlatot kapnak Ficótól. A Smer iránt elkötelezett köztársasági elnök ugyanis Ficót fogja felkérni kormányalakításra, aki mindent el fog követni a koalíció szétverése érdekében – ha lehetősége nyílik rá, akkor még azelőtt, hogy a négy ellenzéki párt megegyezne. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy vasárnap a KDH vezetősége megerősítette korábbi kiállását a négypárti koalíció mellett.
 
A gazdasági liberális – jobbközép - keresztény, négypárti koalíciót egyébként egyértelműen Slota bejutása gyengíti.
 

Merre tovább, felvidéki magyar érdekképviselet?

Az MKP kiesése a parlamentből (4,3%-kal) és a Híd-Most 8,12%-os eredménye egyértelmű jelzés, hogy a felvidéki magyar érdekképviselet alakulását igencsaak át kell gondolni.
 
Elsődleges tanulság az MKP-é. Az elhibázott, túlzottan a magyar politikai vetélytársra, a Hídra koncentráló kampány visszaütött. A szlovákiai magyarok az integráció, a kiegyezés hívei. A párt 2006-os eredménye (11,68%) alig gyengébb, mint a 2010-ben az MKP-ra és a Hídra leadott szavazatok összege. Ez azt is jelenti, hogy hiába hangoztatja a Híd, hogy mind a két nemzetiség, a magyar és a szlovák nép pártja is kíván lenni, elsősorban a magyarok körében eredményes ez a retorika. Az MKP, amely eredménye azért így sem elhanyagolható, jobban teszi, ha a következő négy évben szakpolitikai-érdekképviseleti jelleget hangsúlyoz retorikájában és cselekedeteiben is, a magyar pártok csatájában ugyanis egyértelműen alulmaradt. Csákyék visszavonulása után erre minden lehetőség adott, ráadásul az EPP csoport részeként, az Európai Parlamentben erre továbbra is lesz esélye.
 
Az is a fentiekből következik, hogy a felvidéki magyarság, főleg ilyen magas országos részvétel mellett, nem tud, vagy csak a matematikai esélyek szintjén tud két pártot a parlamentbe juttatni. Ami a romániai kétpólusú (vagy Tőkés önállóságát figyelembe véve két és fél pólusú) magyar érdekképviselet esetében működik, az Szlovákiában nem.
 
Szomorúságra adhat okot, hogy a szlovák parlamentben eddig tevékenykedő magyar képviselők száma kevesebb, mint a felére csökkent. 2006-ban az MKP 20 képviselője jutott mandátumhoz. A Híd jelen pillanatban 14 mandátummal számolhat, amelyeknek körülbelül a felét adják magyar származású képviselők. Ha ehhez hozzáadjuk a SaS listájáról bejutott magyar képviselőt, még akkor sem éri el a magyar nemzetiségű képviselők száma a tízet. Ugyanakkor arra a jövő adhat választ, hogy többet ér-e, és ha igen, mennyivel ér többet egy kormánypárti magyar képviselő, mint két ellenzéki.
 
A szlovák választás azonban a magyarországi politika számára is szolgál tanulsággal. Hibás az a magyarországi értelmezés, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz felelős az MKP vereségéért. Kétségtelen azonban, hogy nem volt semmi értelme annak, hogy a magyar kormánypárt nyíltan Csákyék mellé állt.
 
Szlovákiában ugyanis, a jelek szerint sem az MSZP-hez köthető békülékeny, engedékeny, a másik fél irányába  gesztusokat gyakorló külpolitika, sem a Fidesz-féle, a felvidéki magyarság ügyeibe direkt módon beavatkozó, a több felvidéki magyar párt között preferenciákat felállító külpolitika nem eredményes. A Fidesz-kormánynak azonban az esélyes, „jobbközép” kormánykoalíció remek apropót szolgáltat arra, hogy új alapokra helyeződjön a magyar-szlovák viszony, azonban ehhez párbeszédre és kevésbé látványos, de hatékony együttműködésre lesz szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr292078502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agymosás 2010.06.14. 16:00:30

Egy Trianonnal kapcsolatos blogbejegyzésnél olvastam egy számomra meglepő és elgondolkoztató hozzászólást. Egy radikális jobboldali netező kommentje volt. Emiatt ugye sokan egyszerűen elsiklanának felette, mert sok társa egyértelműen a csak a kisebbség...

Trackback: Gettópolitika 2010.06.14. 08:39:11

A határon túli magyarok nem elszigeteltségben élnek. Hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt. (Tomáš Halász/TASR) Kiesett a parlamentből a szlovák választáson a Magyar Koalíció Pártja, bejutott v...

Trackback: A Fidesz második elk***sa, Szlovákia választott 2010.06.13. 16:21:27

A Fidesz zseniálisan egyedülálló politikáját csodálva most kivételesen nem nekünk kell felcsatolni a szopóálarcot. Ezt megtehetik a felvidéki magyarok. Azaz pontosabban, ők mondtak nemet a kettős-állampolgárság kényszerébe passzírozott MKP-ra. Azonban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.13. 16:15:06

Örömmel olvasok egy józan hangvételű és korrekt elemzést.

Nem nagyon szívderítő az eredmény Fico "bukása" ellenére sem.
Azért "bukott" ő meg, mert Meciar már lejárt szavatossággal árulta ugyanazt, amit Fico úgy tűnik, hitelesebben képviselt. A szlovák választók mindenesetre nagy részben még mindig a demagóg, nacionalista-soviniszta programot pártolják.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a várható, igencsak heterogén kormánykoalíció meddig fogja kihúzni egy jóval egységesebb, Fico vezette ellenzékkel szemben.

A Híddal kapcsolatban az a kérdés, hogy megtesznek-e mindent (akár koalíciós feltételként) hogy két, a magyarság számára és az európai gondolkodásmód számára alapvető fontosságú ügyben kikényszerítsék a döntést. Az egyik a nyelvtörvény, a másik az állampolgárság. Itt elválik, hogy a Híd mennyire kívánja a magyar érdeket megjeleníteni.

ZöldMarci 2010.06.13. 16:20:11

"Hibás az a magyarországi értelmezés, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz felelős az MKP vereségéért."

Szerintünk nem:
piroslapok.blog.hu/2010/06/13/a_fidesz_masodik_elkurasa

vincze.mate 2010.06.13. 16:26:16

@ZöldMarci: Szerintem, és a szlovákiai magyar nyelvű média (Bumm, Új Szó, Körkép, Felvidék blog amit csekkoltam) szerint Csákyék azzal buktak, hogy a Híd ellen, és nem maguk mellett kampányoltak.

Orbán szerepével foglalkozik ugyan a Felvidék blog, de a megállapítása csupán annyi, hogy Orbán csak a meglévő MKP szavazókat aktiválta, ez pedig kevés volt.

prolee 2010.06.13. 16:26:40

34.8% az már bukásnak számít egy ilyen nacionalista, soviniszta párttól a XXI. századi Európában?

Egyébként pedig azt mutatja a matek, hogy 10 % magyarságnak 2 db pártot futtatnia ..... szívás.

Olvastátok TWÁ-t?

Íme: w.blog.hu/2010/06/13/eszre_tert_hu_felvidekunk

Ész megáll, hogy milyen hülye emberek vannak!

vincze.mate 2010.06.13. 16:27:22

@ZöldMarci: Ezt a cikket nem olvastam, én a szlovákiai magyar politológusokra támaszkodtam.

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.06.13. 16:30:52

"Hibás az a magyarországi értelmezés, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz felelős az MKP vereségéért. "

Azért az valami félelmetes, hogy mennyire nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni egyesek az orbáni politika elkúrásait.

De, igen, valljuk már be, hogy az elsietett kettős állampolgárság téma igenis kárt okozott a szlovákai magyaroknak. Itt a bizonyítvány, egyértelmű - de mégis megpróbálják egyesek magyarázni.

combo 2010.06.13. 16:34:12

Én is jobban örültem volna, ha az SNS meg az MKP eredményei "felcserélve" jöttek volna ki.

@prolee: "34.8% az már bukásnak számít egy ilyen nacionalista, soviniszta párttól a XXI. századi Európában?"

Igen, bukásnak számít. A száguldó tátrai tigris vezetőülésébe kényelmesen beleülő, minkét oldal ideológiájából a populista elemeket kimazsolázó, demagóg (többek között a vizitdíj eltörlésével nyert anno, ismerős?), nyíltan magyarellenes pártról azt gondoltam volna, hogy pár évtizedig kirobbantani sem lehet onnan. Mondjuk a görög válságnak ez az egy haszna volt legalább, hogy a görög mentőcsomag szlovák része elég népszerűtlen volt ott (ilyen az, amikor a fő demagógia visszahullik az ember fejére).

Flynn 2010.06.13. 16:40:25

"Szlovákiában ugyanis, a jelek szerint sem az MSZP-hez köthető békülékeny, engedékeny, a másik fél irányába gesztusokat gyakorló külpolitika... nem eredményes."
Ezt miből is gondoljuk?
Nem szeretném megvédeni az MSZP-t (a gesztusokat gyakorló külpolitikát talán), de ha nem lett volna az elmúlt hetek magyarkodó külpolitikája, akkor Fico valószínűleg nagyobbat zakózik, talán Slota sem jut be, és az ellenzék a felmérések szerint akár 2/3-os győzelmet is arathatott volna.
Ez miért nem lett volna 'eredmény'?

prolee 2010.06.13. 16:44:10

@vincze.mate: Bezzeg a Jobbik 12.18%-án föl volt háborodva a balliberális megmondósereg (meg én is), polgárháborút vizionáltak, meg azt, hogy Európa szégyenpadjára kerülünk.

Ezt viszont TWÁ, az undorító féreg tanulandó!!! példának tartja. Nem véletlen, hogy nem jelennek meg a kommentek. Nyilván nem merik kitenni az ablakba.

combo 2010.06.13. 16:46:11

Ja, még annyit a témához, hogy szerdán este kapcsolgattam a TV-t, és meglátom, hogy Juszt László beszélget Csákyval az ATV-n. Azt hittem, rosszul látok. :-) Egyébként Csáky kerek perec elmondta a műsor végén, hogy nagyon rossz volt a kettős állampolgárság időzítése: atv.hu/videotar/20100610_csaky_pal_2_resz

De én egy engedékenyebb vagyok a Fidesszel. Én úgy látom, hogy ha a Jobbik nem ült volna benn a Parlamentben, akkor nem kapkodtak volna ennyire, és megvárták volna a szlovák választásokat. Legalábbis remélem, hogy ennyire csak nem hülyék.

prolee 2010.06.13. 16:47:59

@Flynn: Ajjaj! Sok az a talán, ha, esetleg, netántán.....
Ez a hozzáállás éppen olyan, mint aki azért sajnálja a palesztinokat, hogy zsidózhasson egy kicsit.

Flynn 2010.06.13. 16:58:31

@prolee: Okay, akkor leírom talán nélkül: Az egy hónappal korábbi elemzések alapján Fico a 30%-os sem érte volna el. Pont.
A természettudományos végzettség nem engedi, hogy kijelentő módban beszéljek ellenőrizhetetlen dolgokról. :)
A paleszinokat nem sajnálom (max amennyire megérdemlik), a zsidókat kedvelem. :)
Summázva: gesztusgyakorlás nélkül csak ott lehet hosszútávon politizálni, ahol tuti erőfölénye van az embernek, Kelet-Európában viszont ilyen sem bel- sem külpolitikában nincs sehol. Amint a példa mutatja még Ficonak sem Szlovákiában...

vincze.mate 2010.06.13. 17:04:54

@Merras: Akkor fejtsük ki jobban.

Az MKP-bukás valódi okai:
- rossz (üzenetek nélküli) kampány
- eltúlzott Híd-ellenes retorika (,,a Smer pártja"), felesleges támadások.
- Csáky népszerűtlensége
- Csáky és az MKP politikusainak távolmaradása minden vitától (bezárkózás)
- Vak hit a 4 évvel ezelőtti eredmény megismétlődésében

Orbán ,,hibái":
- Kettős állampolgárság: legfeljebb részvételi arányt növelt, de rosszul időzített volt, tényleg. Ha várt volna, lehet, hogy kiesett volna az SNS. Az is lehet, hogy nem.
- Kiállás az MKP mellett, a HÍD ignorálása: valószínűleg nem hozott új szavazókat, de teljesen bevett szokás, hogy Európában a frakciószövetségek kampányolnak egymásnak. Az is lehet, hogy Orbán szereplése nélkül még rosszabbul alakult volna az MKP eredménye. Nem tudjuk.

Erre én azt mondom, hogy az MKP bukása nem Orbánnak köszönhető, hanem a rossz kampánynak. Ugyanakkor a kettős állampolgársággal lehetett volna várni, de nem biztos, hogy akkor az SNS kiesik. Nem tudjuk.

Azt kell látni, hogy 11-13%-nyi olyan szavazó van, aki elmegy és magyar pártokat támogat, a részvételtől függetlenül. Ezek a szavazók nagyon kiegyensúlyozott helyzetben (alacsony részvételnél) tudnak csak két pártot bejuttatni, tehát a két párt egymással verseng. A 2010-es versengésből egyértelműen a Híd került ki győztesen. A történetben rengeteg minden szerepel: korrupciós vádak, puccs, radikálisan különböző elképzelések a magyarság helyzetét tekintve, személyes karizma, kampánystratégia, stb.. Szerintem ezen dőlt el a magyar pártok eredménye, mert ez az eredmény sajnos nagyon egyértelmű.

Azt kell megérteni, hogy szlovák nem nagyon szavaz magyar pártokra. Vagy nem érdekli a nemzetiségi kérdés, vagy ha érdekli, akkor az SNS-re, vagy a Smerre szavaz. Ha a két pártnak együtt mondjuk 15-17%-a lenne, akkor azt mondom, igen, szlovákok is vannak a képben.

Hogy a te gondolatmeneted használjam: Azért az valami félelmetes, hogy mennyire nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni egyesek, hogy az orbáni politika hatása nagyon túlértékelt.

vincze.mate 2010.06.13. 17:06:52

@combo: Én is ezt gondolom. Juszt László, Kató néni, stb, egyébként rendszeres része az MKP kampánynak.

gpetersz 2010.06.13. 17:09:42

@vincze.mate: Nem hiszem, hogy Orbánt kell mentegetni.

Én támogattam a kettős állampolgárságot, és a tököm tele volt Ficóék politikájával, azonban egy kicsit sem értettem meg, hogy miért kellett MOST bevezetni, és miért nem várták meg a választások végét.

Az elemzés jól megírt de korrektnek nem érzem, mivel "vonalas". Vagyis: "Orbán nem lehet hibás" az alapvetés (és végkövetkeztetés). Szerintem viszont ez totál nem igaz. Soha nem kaptunk értelmes választ arra, hogy "miért most, miért nem egy hónappal később".

vincze.mate 2010.06.13. 17:18:27

@gpetersz: Egyetértek azzal, hogy lehetett volna várni, és egy érvet tudok felhozni amellett, hogy nem vártak: féltek attól, hogy a jobbik megelőzi őket. Ha azt gondolod, hogy a posztomban azt állítom, hogy Orbán nem lehet hibás, ajánlom a következő mondatokat:

Kettős állampolgárság időzítése és trianon emléknap által fémjelzett külpolitikai kapcsán:

Szlovákiában ugyanis, a jelek szerint (...) sem a Fidesz-féle, a felvidéki magyarság ügyeibe direkt módon beavatkozó, a több felvidéki magyar párt között preferenciákat felállító külpolitika nem eredményes. A Fidesz-kormány [részéről a sikeres felvidéki politikához] párbeszédre és kevésbé látványos, de hatékony együttműködésre lesz szükség.

Orbán kiállása Csákyék mellett:

Kétségtelen azonban, hogy nem volt semmi értelme annak, hogy a magyar kormánypárt nyíltan Csákyék mellé állt.

Ezzel én csak annyit állítok, hogy:
1., a jelenlegi magyar külpolitika Szlovákiában nem sikeres
2., felesleges (eredménytelen) volt Csákyék mellett kiállni
3., hülyeség (Piroslap mintájára) Orbán nyakába varrni az MKP kiesését.

Nem állítom, hogy Fico megerősödésében nem lehetett szerepe Orbánnak, erről nem írtam.

Mr. Rustical 2010.06.13. 17:18:54

Két érthetetlen kijelentést is tartalmaz az írás:

"Ami a romániai kétpólusú (vagy Tőkés önállóságát figyelembe véve két és fél pólusú) magyar érdekképviselet esetében működik, az Szlovákiában nem."

Romániában a verseny-helyzetet sikerült elkerülni, az MPP-t adminisztratív eszközökkel sikeresen elnyomta az RMDSz, + a választásokra kiegyeztek Tőkéssel, ezért sikerült megőrizniük a parlamenti képviseletet. Ez is csak egyszer sikerült, még egyszer aligha fog - sőt, szerintem még egy MPP-Tőkés_RMDSz nagykoalíciónak is nagyon nehéz lenne venni a küszöböt.

Azt látni kell, hogy a magyar érdekképviseleti szervezetek ugyanúgy kopnak, mint a rendszerváltó pártok általában, hiszen azokból az ígéretekből, amelyeket a 90-es évek elején megfogalmaztak, majd' semmit nem tudtak megvalósítani, miközben a magyar közösségek ugyanúgy elégedetlenek az elmúlt 20 év gazdasági eredményeivel, mint a többség.

Ugyanakkor abban a sajátos helyzetben vannak ezek a képviseletek, hogy nincs nekik váltópártjuk, nem tudnak Fideszek, LMPk, Jobbikok felnőni mellettük. Ezért nagyon nagy a veszélye annak, hogy ezek a szervezetek egyszerűen megszűnnek, és a magyar közösségek szervezett parlamenti képviseletének vége szakad - amint ez most Szlovákiában meg is történt.

A másik értelmetlen kijelentés, ami alátámasztás nélkül lóg a levegőben:

"nem volt semmi értelme annak, hogy a magyar kormánypárt nyíltan Csákyék mellé állt."

Mégis, ki mellé kellett volna állni, amikor az MKP az egyetlen magyar érdekképviselet? Persze most majd keresniük kell az együttműködést Bugárékkal, de ne tegyünk már úgy, mintha a Híd ugyanolyan értékű magyar érdekképviselet lenne, mint az MKP, hiszen saját magát sem definiálja magyar pártként.

Összességében inkább azt a tanulságot kell levonni, hogy a magyar nemzetpolitkában nem lehet már stabilan számítani az önálló parlamenti politizálást folytatni képes határon túli magyar szervezetekre, mivel ezek a végüket járják. Eddig sem voltak képesek ugyan következetes politikát folytatni belső gyengeségük miatt, most viszont egyértelmű, hogy fizikailag is megszűnnek létezni: Szlovákiában most, Romániában valószínúleg 2 év múlva.

A nagy kérdés, az, hogy ezek után milyen módon érdemes újjászervezni a nemzetpolitika eszközrendszerét.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.13. 17:26:09

@Flynn: Én meg a Fideszt nem akarom védeni, mert az bizonyos, hogy ennek az okoskának segítséget nyújtott az, hogy nem a gazdaságról kellett beszélni, hanem magyargyűlöletben versenyezni.

Viszont. Azt se felejtsük el, hogy a Fidesz tetteit nem önmagában kell nézni, mivel benn van a Jobbik. Mi van akkor, ha a Fidesz - normális módon - megvárja Csákyék kérésére az állampolgársági tv. megváltoztatását. A Jobbik simán beterjeszthette volna önnön javaslatát, amely nem egyezett a kormánypárt véleményével. És akkor már nehezebb magyarázni, ha pl. bizottsági szakaszban, vagy plenárison a kormánypárti képviselők leszavazzák a törvény egyes elemeit. Vagy az egészet, ha arról van szó. Arra a jobbik nagyon ügyesen építhetett volna egy Fideszt hazaáruló színben feltüntető propagandát.

combo 2010.06.13. 17:32:57

@vincze.mate: "Kettős állampolgárság: legfeljebb részvételi arányt növelt, de rosszul időzített volt, tényleg. Ha várt volna, lehet, hogy kiesett volna az SNS. Az is lehet, hogy nem."

Nem ez a fő gond. Hanem az, hogy az új szlovák kormány liberális és Híd összetevőkkel meg sem hozott volna ilyen undorító ellentörvényt, ez 200%. Most már csak "trükkökkel" lehet eltörölni "hazaárulás" nélkül (pl. elkaszáltatás az alkotmánybírósággal), én sem vagyok annyira optimista a szlovák közvéleményt illetően, mint TótaW. Persze, ezt a választási eredményt nem lehetett előre tudni. De így utólag ez a kapkodás még nagyobb baklövés.

Flynn 2010.06.13. 17:36:59

@tothh: Ezzel az érveléssel egyetértek, de én a nem a Fidesz kívántam szapulni, csak a postoló azon véleményét szerettem volna vita tárgyává tenni, hogy egy gesztusokkal IS operáló külpolitika miért lenne eredménytelen. Sztem nem az, és erre ez a szlovákiai választás is jó példa.
(Ennek fényében persze az is érdekes lesz, h mihez kezd a Fidesz az új szlovák kormánnyal, mert ha az erőpolitizálást folytatják, abból az jön, ki, h nekik egyik szlovák kormány sem jó, és az meg aztán senkinek sem lenne jó... :) )

combo 2010.06.13. 17:38:11

@tothh: A Jobbik-szálat én vetettem fel itt először, de szerintem el lehetett volna húzni a dolgot. Négypárti egyeztetés vagy egyeztetés a határon túli pártokkal stb-stb. Még le sem tette az új kormány az esküt, de már megszavazták...

vincze.mate 2010.06.13. 17:39:00

@Flynn: Az eredmény az én olvasatomban az, hogy a magyar-kártyát nem használják ki, a magyar kisebbség életminősége javul, vagy legalább nem romlik, nem szívatják őket nyelvtörvénnyel, a szlovák megasztárban, stb. Ezt sem az EBESZ-hez szaladgáló, konfliktushelyzetben megfutamodó, viszonzatlan gesztusokat gyakorló MSZP, sem pedig a Fidesz nem tudta elérni.

Miért? Mert egyoldalúan talán nem is lehet. A Fidesznek a keresztény pártok hatalomra jutásával erre lesz esélye.

A szlovák közvéleménykutatók meg megérik a pénzüket. Nem csak 2/3-ra hozták ki a Fico-ellenes szövetséget, de az exitpoll-t is teljesen elmérték.

vincze.mate 2010.06.13. 17:43:43

@combo: Szerintem a lényeg a törvény alkalmazásában van. Hogyan veszik el a cseh-szlovák kettős állampolgárok jogait? Mi lesz az amerikai szlovákokkal?

A megoldás szerintem a kettős állampolgárság megadása a magyar tótoknak (hazaárulás kilőve), és egy új nemzetközi szerződés a két ország között. De egyébként igazad van abban, hogy várni kellett volna a magyar törvénnyel, főleg, mivel 2011-től lép hatályba.

vincze.mate 2010.06.13. 17:45:27

@Flynn: a gesztusokkal IS operáló külpolitikával semmi baj sincs, ebben nincs köztünk vita.

2010.06.13. 17:49:32

Hogy a Híd mennyire magyar párt? Elsősorban nyilván az, de az azért beszédes, hogy a pozsonyi körzetekben kb 8%-ot kapott. Pozsony lakosságának pedig 4%-a (de inkább kevesebb) a magyar nemzetiségű. Vagyis Pozsonyban a Hídnak annyi szlovák szavazója van, mint magyar.

combo 2010.06.13. 17:50:22

@vincze.mate: www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22260&Itemid=98

"A Pravda baloldali napilap cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Csehország esetében a szlovák politika másképpen ítéli meg a kettős állampolgárság gyakorlatát. A napilap Miroslav Lajčákot idézi, aki szerint mind Csehország, mind pedig Szlovákia az egykori Csehszlovákia utódállama, tehát a törvénymódosítás nem érinti a cseh-szlovák kettős állampolgárokat."

De én úgy tudom, hogy Dzurinda azt ígérte, hogy eltörli a törvényt. Majd meglátjuk, bízzunk benne.

Antifaszok Réme 2010.06.13. 17:50:53

Nézzétek meg a szlovák címert ! Mi jut eszetekbe róla ?

"Szlovákia Magyarországnak azon része, ahol kékek a dombok."

/Forrás: naczivadasz.com/

combo 2010.06.13. 17:53:05

@combo: Az hülyeség, amit linkeltem, bocsi. De úgy tudom, hogy csak az új igénylőket fosztják meg a szlovák állampolgárságtól.

Flynn 2010.06.13. 17:54:52

@vincze.mate: Télleg megérik a pénzüket, még az exitpoll-t is elmérték, ami azért kiáltó dolog, de a trendeket el szokták találni, és az alapján Ficoék népszerűsége csökkenőben volt.
Az egyoldalú gesztusgyakorlásnak valóban nincs értelme, lehet olyan partner, akinek az esetében nemhogy felesleges, hanem káros is, és komoly a gyanú, h Fico ilyen volt.
Talán egy új vezetés esetében eredményes lehet.
Ezért az írásod utolsó bekezdésének elejét úgy módosítánám, h 'Egy Fico vezette Szlovákiában ugyanis...'

vincze.mate 2010.06.13. 17:58:52

@kisdubos: A Híd nem magyar pártként határozza meg magát, hanem a magyar-szlovák kiegyezés, együttélés pártjaként, és 14 mandátumukból 7 szlovák politikusé lesz. Ennek ellenére szavazóik többsége magyar.

2010.06.13. 18:04:17

@vincze.mate: Nyilván nem kifejezetten magyar pártnak határozza meg magát, de ezt ma reggelig nem lehetett tudni, hogy ez csak egy naiv elképzelés, vagy tényleg képes szlovák szavazatokat szerezni.

Bloodscalp 2010.06.13. 18:20:03

@vincze.mate: hogy érted azt hogy "túlértékelt orbáni politika"?

egyértelmű hogy itthon nem tűrt meg riválist, se pártot, se vezetőt...az rmdsz-ellen románban csak tőkést tudta felvonultatni, amióta csáky lett az mkp elnőke, mintha a fides helyi szervezeteként működne....-szlovákiában
ott persze egy riválist eltűntetni -bugár-nehezebb ebbe most bele is buktak

Utazó677 2010.06.13. 18:34:24

Nagyjábol egy vonal mentén látom a hozzászólásokat.
Többen úgy látják, Orbán félt a Jobbiktól, azért sietett
az állampolgárság kérdésében a döntéssel.
Egy kérdésem lenne, mivel nagyon nem mélyedtem el a plitikai szövevényben:
Ha 2 hét kormányzás után már fél Orbán a Jobbiktól, 2/3 képviselettel a háta mögött, ilyen meghatározottság
keretében hoz határokon is túl nyúló döntést, mi lesz később?
Csak érdekel: őt a félelmei irányítják?

Antifaszok Réme 2010.06.13. 18:34:43

Tótok.. "...Ők azok, akik a nap 24 órájában a magyarokkal foglalkoznak. Kaptak egy jó nagy darab területet országnak, de még ígysem bírnak meglenni a magyarok nélkül."

/Forrás: naczivadasz.com/

vincze.mate 2010.06.13. 19:34:06

@Bloodscalp: Úgy értem, hogy lassan mindent OV működéséből vezetnek le. Kiesett az MKP? Nyilván Orbán miatt, nem amiatt, hogy mondjuk Csáky egy tévévitára sem ment el. Nem amiatt, hogy - mint kiderült - a felvidéki magyarok nem tudnak két nemzetiségi pártot bejuttatni. Nem is amiatt, hogy a Híd sikeresebben kampányolt, hanem csak az Orbán miatt. Ha nem lenne Orbán, akkor az MKP 20%-t kapott volna, meg a Híd is.

Ahogy írtam is, a kettős állampolgárság várhatott volna még két hónapot (bár csak a szlovákok támadták), és az MKP melletti kampány - bár teljesen bevett gyakorlat Európában - nem hozta meg a kívánt eredményt. Ne essünk túlzásokba.

De persze, tudjuk, neokon fordulat, gazdagságpártiság, ókonzervatívság, avíttság, van sapka, nincs sapka, stb.

vincze.mate 2010.06.13. 19:43:57

@kisdubos: Én magyar pártnak tartom a Híd-Most-ot, és a szavazóik legalább kétharmada magyar, saját elmondásuk szerint. Két tényből szűrhetünk le pontos információt a támogatóik tekintetében. Egyrészt a számszerű szereplésből. Látjuk, hogy Pozsonyban (nyilván ez az OKS-sel való együttműködésnek is köszönhető) szavazóik kb. fele szlovák volt. Azt is látjuk, hogy a szavazók ,,előre karikáztak" jó pár szlovák képviselőt. Ugyanakkor a felvidéki magyar népesség mérete és az MKP eddigi eredményeit tekintve én legfeljebb a szavazóik negyedéről tartom elképzelhetőnek, hogy szlovák származásúak.

nagyza 2010.06.13. 19:48:46

Jókat röhögök azon, hogy a fidesz seggnyaló blogok, mint ez is, hogyan próbálják magyarázni az MKP csúfos bukását.
Hogy aszondja': "a Híd, hogy mind a két nemzetiség, a magyar és a szlovák nép pártja is kíván lenni, elsősorban a magyarok körében eredményes ez a retorika."
Ja. Nem vettétek észre, hogy van még öt másik párt? Nem szavazott a Hídra minden szlovák. Talán ezért.

meg még: "Hibás az a magyarországi értelmezés, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz felelős"
Kedves szerző: Ezt meg honnan tudod? Már megint tudni vélitek mi van fél millió magyar fejében.
Én nem tudom. De ahogy ezt állítod, úgy bárki állíthatja, hogy nem szavaztak arra a köcsög mentalitásra, hogy Vitya megmondja mi a jó a felvidéki magyaroknak. Lehet, hogy pont ezért bemutattak egy nagy lóf*szt, és csakazértis a normális együttműködést kívánják. Na nem a fityesszel, hanem az otthonukban élőkkel.

Bloodscalp 2010.06.13. 20:04:48

@vincze.mate: "ha nem lenne orbán"..ahogy te mondod, még bugár lenne az mkp elnöke, stabilan kapnak 12-15 % és egy megbízható képviselet lennének...
nem az amit csáky művelt viktor vezérünk keze alatt...

hülyeségeket írsz, egyértelmű>>>a felvidéki magyarok nem tudnak két nemzetiségi pártot bejuttatni<<<tökvilágos hogy a felvidéki magyar nem is akart 2 nemzetiségi pártot bejutatni, mellesleg mi szükség van rá?legyen 1,csak normális képviseletet adjon---nem úgy mint az mkp (nekem úgy tűnt viktor kézileg vezérli

ha úgy tetszik, odafenn nem kértek a nagy narancsos forradalmunkból, emészétek meg........, az meg hogy "felfedeztétek" a hogy van híd nevű párt is, hányinger....

vincze.mate 2010.06.13. 21:12:23

@Bloodscalp:

,,"ha nem lenne orbán"..ahogy te mondod, még bugár lenne az mkp elnöke, stabilan kapnak 12-15 % és egy megbízható képviselet lennének...
nem az amit csáky művelt viktor vezérünk keze alatt..."

,,tökvilágos hogy a felvidéki magyar nem is akart 2 nemzetiségi pártot bejutatni, mellesleg mi szükség van rá?legyen 1,csak normális képviseletet adjon---nem úgy mint az mkp (nekem úgy tűnt viktor kézileg vezérli"

Érdekes kijelentések. Mire alapozod őket? Én szorítottam az MKP-nak és a Hídnak is, és kicsit szomorú voltam, mert közelről láttam az MKP kampányát és nem éreztem jónak. Nyilván a Fidesz az ideológiailag hozzá közelebb álló pártot támogatja.

És a tendencia az, hogy a nemzetiségi pártok szakadnak, ideológiák mentén újraszerveződnek. Szerbiában ugyanez van, pedig ott hol van az életszínvonal a szlovákhoz képest...

dissou 2010.06.14. 00:26:04

@vincze.mate:

"erősen úgy tűnik, hogy a FIDESZ, a román helyzethez hasonlóan, saját magyar pártot akart. Romániában nem sikerült az RMDSZ-t megpuccsolni, ott másikat csináltak, de belebuktak; Szlovákiában megpuccsolták az MKP-t, de Bugárnak helyén volt az esze.

a FIDESZ szomszédságpolitikája jelenleg 0:2, még a szerb helyzetet kell végiggondolni, mert ott is két magyar alakulat van. melyiket is támogatja a FIDESZ? na az lesz a vesztő."

szoval szerinted a fentebb idezett kommentnek az egvilagon semmi, de semmi alapja nincs?

vincze.mate 2010.06.14. 10:01:05

@dissou: Nem azt mondom, hogy nem lehet alapja. De gondolod, hogy az általad idézett kettősmércés kommenten kívül SEHOL nem lenne ennek nyoma, ha valóban így lenne? Számomra sokkal inkább hihető a Bugár-Duray párharc.

legeslegujabbkor 2010.06.14. 15:28:49

@vincze.mate: Csáky FIDESZ által való támogatása nem csak néhány látogatásra, hanem módszerek átadására is kiterjedt. Hogyan járassuk le a másik magyar jelöltet és a pártját például.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.06.14. 15:35:59

A Pozsonyi Nagydíj

holnapkapitany.blog.hu

Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról

Bloodscalp 2010.06.14. 20:36:52

@vincze.mate: magyarázzam el úgy mint egy gyereknek?

szurkolhatsz te kettönek, ötnek is, szavazni csak egyre lehet...az mkp történelme során a legrosszabb eredményét érte el (egy pártszakadás után gyakorlatilag) és egy frissen összeállt (fél)magyar párt verte el...ami teljesen más hangnemet képvisel-ezen mit kéne még ragozni?

az ok hogy a fidesz támogatta őket mert ideologiában ők állnak közel, de ahogy mondtam szerintem csáky max végrahajtónak jó-vezetőnek nem-
van egy nagyon fontos dolog, viktorunk az utolsó héten már mint miniszterelnök kampányolt ott, és vették semmibe a hid/most-ot....(végig a kampány alatt is)

TFL · http://civilzone.eu 2010.06.15. 02:26:46

Kissé meg vagyok hökkenve.
Annak télleg nincs miért örülni, hogy van végre egy határon túli párt, aki képes együttélni a többségi nemzettel, annak normálisabb felével? Mi több, együtt dolgozni vele?
Esetleg nem ez lenne a jövő útja? Az a jobb, ha búsmagyarságukban elszigetelődnek?
Csak az számít, hogy a képviselőik fele meg a szavazóik negyede nem magyar (kiamagyar?)?
Az sem számít, hogy az ottani magyarok többsége őket választotta, azaz ők is inkább együtt akarnak élni?
Esetleg, hamár jómagyarok vagyunk, nem azt kéne támogatni, ami nekik jobb? Mi mondjuk meg, hogy mi a szlovákiai magyar érdek?

A Híd az első keleteurópai csírája annak az európa normálisabb felén már megszokott szemléletnek, hogy lehet egy svéd is Finnország hadügyminisztere, csak azért, mert jó hadügyminiszter, még ha nem svéd pártból jön is. Én azért nem ismerek sok olyan konzervatív elvet, ami ennek ellentmondana.

Minek azon órákat rágódni, hogy az Orbán miatt esett-e ki az MKP, vagy nem? Kit nem szarja le , ha van helyette jobb, amit látszólag odaát is jobban akarnak? És ami ráadásul szintén jobb oldali.

Nem értem ezt a a fa(sz)nyalgást...

TFL · http://civilzone.eu 2010.06.15. 02:43:24

@Mr. Rustical: kezdenek megszűnni a határon túli magyar pártok? nekem úgy tűnik, két helyen is most kerültek kormányba (újra).

Mi a magyar nemzetpolitika a határon túliak számára? Dögöljenek bele a helyi nacionalistákkal vívott értelmetlen marakodásba? Nem inkább együtt kéne élniük velük?

Nem barátom, nem szűnik meg a határon túli magyar politika, nem is lesz megbízhatatlanabb nemzetpolitikai szempontból. Csak átalakul, hál istennek, végre. Végre az lesz, amit ők is akarnak.

bádogos 2010.06.15. 11:28:00

@tothh: Ha azt hiszed, hogy a Fidesz nem fogja előbb-utóbb megkapni a nyakába a "Fideszt hazaáruló színben feltüntető propagandát", akkor nagyon tévedsz. De ezt csak maguknak köszönhetik. Orbán azt hiszi, hogy a választók olyanok, mint a motorbicikli, amelyiknek felváltva lehet rángatni a gázkart vagy nyomni a féket. Az egyszerű ember szemében a Jobbik OV álmainak hiteles megvalósítója.

Orbán ugyan sohasem mondta, hogy egyetlen jólirányzott szuronyrohammal vissza lehet szerezni a Felvidéket, de azt sem mondta, hogy nem lehet. (Ld. Horn Gyula esetét a 3,60-as kenyérrel.) Ergo a mezei szavazók egy része tényleg úgy gondolja, hogy kemény, erőfitogtató politikával meg lehet fingatni a szlovákokat, ennek elmaradása meg egyenértékű az elvtelen behódolással, azaz hazaárulás.

bádogos 2010.06.15. 12:34:25

@vincze.mate:

"Azt kell megérteni, hogy szlovák nem nagyon szavaz magyar pártokra. Vagy nem érdekli a nemzetiségi kérdés, vagy ha érdekli, akkor az SNS-re, vagy a Smerre szavaz. Ha a két pártnak együtt mondjuk 15-17%-a lenne, akkor azt mondom, igen, szlovákok is vannak a képben."

Hibás a számítás.

1. A magyarok részaránya kb. 10%. A nagyobb részvételi arányok miatt ez közel 11% lenne, ami egyáltalán nem csak a magyar pártok között oszlik meg.

2. Már a 2006-os eredményben is voltak szlovák szavazatok (igaz, lényegesen kisebb arányban, mint most). Csakhogy akkor az MKP-t még Bugár vezette ! Sok szlovák kifejezetten miatta szavazott a pártra. (Szlovák ismerőseim mesélték!)

3. Ha most bizonyítékokat akarsz a szlovák szavazatokra, ajánlom olvasgatni a következő táblázatot: www.volbysr.sk/nrsr2010/priebezne/tab1_Pv.html
Ha olyan járásokra klikkelsz, ahol magyarok már alig, vagy egyáltalán nem élnek, azt találod, hogy a Híd ott is mindig hozott 1-2 ezer, legrosszabb esetben 500-1000 szavazatot, míg az MKP sokszor csak 1 tucatot, a legeslegutolsó helyen végezve, a felejthető bohócpártok után. Ha ezek magyaroktól jöttek volna, akkor is lehet, hogy a Hidat preferálták volna, de a teljesen általános 30-40-50 -szeres arányt elképzelhetetlennek tartom. Azt sokkal inkább, hogy a szlovákok számára is fontos a kiegyensúlyozott viszony a magyarokkal (BTW a Híd gazdasági programját független elemzők is kiválónak értékelték), de nem szavaznának olyan pártra, amelyet Orbán külföldre kinyújtott karjának tartanak, és sajnos mind az MKP, mind Orbán sokat tett azért, hogy ez onnan így látsszon.

4. Az ottani magyarok jelentős részének részben elege van a magyar pártok közti belharcból, és más pártokban látták a megoldást. Pl. SaS, amelyik alapvető állampolgári jognak tekinti, hogy mindenki olyan nyelven azt csináljon, amit akar. (És amelyiknek a listájáról egy dunaszerdahelyi magyar vállakozó is bekerült a parlamentbe.) Azt hiszem, a Híd elég jól meg fogja találni velük a közös hangot. (Amikor 20 évvel ezelőtt azt magyaráztam ismerőseimnek, hogy a magyarok számára messze a legjobb egy modern és liberális Kárpát-Medence lenne, úgy néztek rám, mintha az anyjukat szidnám. A következő 20 évben sem szándékozom elpatkolni, addig meg elnézegetem, ahogy az idő dolgozik. :)

Whitedog 2010.06.17. 00:23:47

A Fidesz szerepéről annyit, hogy ők a határon túli közönséget is csak manipulálandó nyilvánosságnak tartják. Viktornak az lett volna a legjobb, ha Fico marad hatalmon, nagyon jól elszórakoztak volna egymással.

A Fidesz kormány idején még szó sem volt kettős állampolgárságról, ezt csak a hanyatló Magyarok Világszövetsége népszavaztatta meg, ami idővel a belpolitikai ütközetek egyik fő frontjává tudott válni - hiszen a "jobboldalnak" ez egy remek eszköz saját magasztalására és politikai ellenfél hazaárulózására. De mivel ez a magyar nemzet sok polgára számára sikeresen érzelmi kérdés lett, innen nincs visszaút. Illetve csak az, amit a szlovákiai magyarok csináltak, hogy mégse érdekli őket olyan nagy számban.

Az MKP-t a megnyilatkozásai alapján eddig nem éreztem annyira Fidesz elkötelezettnek, inkább a Híd negligálása jött át látványosan. Szeretném, ha nem válna belőlük a Fidesz propagandapártjává, pedig erre nagy az esély, mert szinte biztos, hogy a magyarországi adóforintok majd ilyen célra kerülnek ki. Ne feledjük Orbán - Fico két jó barát.

Bloodscalp 2010.06.21. 13:50:50

@vincze.mate: olvastad az indexen az mkp-sok véleméynét?:)

alegna21 2010.12.02. 13:23:25

Szeretnék ajánlani egy könyvet, amelyben felvidéki – itt született, itt élő vagy alkotó – írók tollából származó műveket – elbeszéléseket, verseket, elmélkedéseket – adtak közre:
Karácsonyi ajándék
konyv-konyvek.hu/karacsonyi_ajandek

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása