Jégvirág

bazalttufa I 2009.05.04. 08:03

Ha a sportágak életképessége tükröződik a blogoszférában, előbb vagy utóbb hokinagyhatalom leszünk. Van rakásnyi hokiblog, a hazai csapatoknak, az NHL-nek, de még az orosz KHL bajnokságának is. Mind közül kiemelkedik persze a hazai hokivilág mekkája, a Jégkorong blog, ahová minden fanatikus és kocaszurkoló, vallási hőfokától függően, napi vagy heti rendszerességgel ellátogat, mint minden tisztességes muzulmán a Kába-kőhöz. 

A hazai jégkorong népszerűsége és anyagi lehetőségei a szocializmus éveiben ugye nagyjából a nulla közelében álltak: se fedett stadion, és érthetően szurkolók sem sokan voltak. Mintha a KGST iparához hasonlóan itt is államközi megállapodással osztották volna szét a szerepeket; Jaros, ti Skodát gyártotok és jégkorongoztok, Jánosom, hát ti csináljatok buszt, meg mittudomén, pólozzatok, úgy is ott van nektek a Balaton...

Pénz azóta sem szaporodott meg jelentősen a hazai jégkorongélet körül, a fociéletben zsizsegő legendás üzletemberek luxusautói még nem parkoltak be a lassan szaporodó jégcsarnokok elé, de ezzel együtt, vagy pont ezért, lassan, szívósan a sportág folyamatosan fejlődik, és 70 év után megint ott vagyunk, ahová a futball már huszonvalahány éve képtelen eljutni: a sportág elitjében. Az éppen zajló A csoportos világbajnokságon megszorongattuk a szlovákokat és a fehéroroszokat, meg kaptunk két nagyobb zakót, a hoki Szentföldjének számító Kanada csapatától és ami jobban fáj, a sógoroktól is, de ez az a sportág, ahol a vereségek sem kedvetlenítik el az embert.

Nem szalmaláng lelkesedés ez, mert hiányzik belőle a romantikus önámítás, nagyotmondás, a bukás utáni ócska kifogások gyüjtgetése. Számvetés van önmagunkkal mindennap, a számvetésnek pedig következményei. Ahogy EP mondaná: a pozíciónk tiszták. Nem ez a jellemző ma Magyarországon, hogy egészen kulturáltan fejezzük ki magunkat.

És ha már kultúra, akkor érdemes egy egy pillantást vetni a hokit körülvevő szurkolótáborra is. Amikor a négy nyert mérkőzésig tartó magyar bajnoki döntőben a sokkal esélytelenebb Újpest egy meccsen elverte a favorit Alba Volánt, a székesfehérvári szurkolók, ahelyett, hogy darabokra szedték volna a stadiont meg az ellenfél szurkolóit, megtapsolták a jobbat. Az ellenfelet.

Értéket, tartást, közös örömöt nyújtó hagyományt még olyan lehangoló időkben is lehet teremteni, mint amilyenhez most vanszerencsénk. Köszönet érte mindenkinek, aki részese!

(Utolsó A csoportos meccsünkön ma 12 15-kor lehet szorítani a srácokért. Jővőre pedig a gyors visszajutásért!)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr491100408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.05.04. 08:22:27

"meg kaptunk két nagyobb zakót a hoki Szentföldjének számító Kanada csapatától. És ami jobban fáj, a sógoroktól is"

Ez így ugye kettő Kanadától és egy a sógoroktól, vagyis összesen 3.

Bruttó butaság, persze.

Persze a három azért stimmel, a cikk megjelenésekor már vagy fél napja, hogy a dánoktól is kaptunk egy 5-öst. Napilapok tudnak róla, a zinternyete sújság meg nem, szép mondhatom... Vagy ez valami konzi hozzáállás? Hírekből is csak az ódon a jó?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.04. 08:40:16

Kettős érzéseim vannak a post kapcsán:

Egyrészt szimpatikus, hogy itt is szó van róluk, mert tényleg megérdemlik a hírverést.
Másrészt érdemben nem sokat lehet hozzátenni, mert bármit írnék, azt a Jégkorong blogon már úgyis leírták.

Amúgy Jégkorongblog (és NST) rulez! :D

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.05.04. 09:21:16

nem, nem. lehetne hozzátenni érdemben, csak pont az nem történt meg.

ha bármit akarunk kezdeni az egészségügyi állapotával az országnak, akkor hosszútávon nincs mást tenni, mint a sportba milliárdokat gurítani. a gyerekeknek kellenek modern sportpályák, ahova délutánonként tudnak ezresével járni. ahhoz meg, h legyen is kereslet a gyerekek között, ilyen hősök kellenek, akiket megnéznek a tv-ben, majd tíz évig abban, h élnek, h ilyenek akarnak lenni.

és, akkor nem csak egészségileg lesz ellenállóbb élete végéig, de lelkileg is egyenesebb ember lesz. persze ez általában nem tetszik a szociknak, így amikor hatalmon vannak az egyetlen egy dolog, amivel foglalkoznak, h szétverjenek minden sportéletet, amit csak lehet.

szóval ha csak az az egyetlen ok, amiért a fideszre kell szavazni, h ezen tuti változtatni fognak, akkor az bőven elég.

hokisaink kijutottak a vb-re és párszáz milliót sajnáltak a felkészülésre a parlamentben a szocik. mikor kint vannak itthon bezárják az újpesti csarnokot. egész egyszerűen felháborító.

másik jellemző hír a napokból, h telkiben hipermodern edző centrumot adnak át, amire a kormány egy büdös vasat sem adott...

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.05.04. 09:26:58

ja és azt el is feledtem, h egy-egy siker milyen közösségi élményt tud adni egy egész országnak...

lehet a tv-seknek is szólni kéne, h ha kijutunk bármilyen sportágban egy vb-re, akkor a közszolgálatba beletartozik, h m1-en a magyar csapat összes meccsét gondolkodás nélkül adják.

phaidros 2009.05.04. 10:09:48

Ulf, és mi van ha ráadásul a posztoló nem is szereti a hokit, mégis ír róla? :o)

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.05.04. 11:14:59

Ez csak egy kis figyelemfelhívó post volt a hokivilágon kívül esőknek :) Semmi több.

A logikai hibát javítom.

durex26 · http://www.youtube.com/watch?v=GXDch9MnG9o 2009.05.04. 11:25:16

"és érthetően szurkolók sem sokan voltak." Ezzel azért nem nagyon értek egyet, sok eset volt, hogy nem jutottak be mindenki, nem kis tolakodások voltak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.04. 11:49:17

Egy kis ellenvélemény: én most, hogy már lehet szurkolni is, jöttem rá, hogy mennyire rémesen unom ezt a sportágat. Amíg minden egyes kézilabda-vébén az önkívület határáig kerülök az izgalomtól, addig itt verhetjük meg mi Kanadát is, még a pulzusom sem tud fölemelkedni. Nem tudom, miért van ez. (Valószínűleg minden egyes ember más-más sportágban érzi kifejeződni az élet lényegét, vagy valami ilyesmi...) :-)

De a szubjektív elemen túl az tényszerű, hogy a kéziszurkolók is hihetetlenül sportszerűek, és hogy mennyire mélyen élik át a létezést, azt a Cozma-eset kapcsán történtek gyönyörűen megmutatták.

-d(-_-)b- 2009.05.04. 11:51:20

@durex26: az a régi időkre vonatkozott, nem mostanra.

Nagyon jó volt a vébé, jó volt élőben látni, hogy nagy csapatokkal egy ligában játszunk. A magyar csapat remekül helytállt, volt, hogy csak a szerencse hiányzott a pontszerzéshez.

Nagyon sajnálom és egyben felháborítónak tartom, hogy a magyar média gyakorlatilag nem foglalkozott az eseménnyel.

A foci meg orrba-szájba jön a tévéből, pedig mikor volt legutoljára, hogy a magyar fociválogatott a világ 16. legjobb csapata volt?

Pártállástól függetlenül kötelessége (lenne) minden poltikusnak, hogy támogasson minden sportágat, amiben a világ élvonalában szereplünk. Elvártam volna azt is, hogy a 2014-es A-divíziós VB rendezési jogáért keményen lobbizzanak nemzetközi porondon.

-d(-_-)b- 2009.05.04. 11:57:02

@Csöncsön: Én pl. a kosárlabdát nem szeretem nézni, szal úgy vélem, túl tudjuk magunkat tenni azon, hogy nem szereted a hokit.

:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.04. 11:58:14

@-d(-_-)b-: "A foci meg orrba-szájba jön a tévéből, pedig mikor volt legutoljára, hogy a magyar fociválogatott a világ 16. legjobb csapata volt?"

Azért erről nyilván belátod, hogy demagóg érvelés.

A foci kimagaslóan a legnépszerűbb sportág a világon. Nem csoda, hogy minden apró sikerszerűség azonnal emberek tízezreit hajtja ki a stadionokba még Magyarországon is. Még szép, hogy a médiát is ez a játék érdekli a legjobban.

kgonzo 2009.05.04. 12:15:11

@night hawk:
"persze ez általában nem tetszik a szociknak, így amikor hatalmon vannak az egyetlen egy dolog, amivel foglalkoznak, h szétverjenek minden sportéletet, amit csak lehet."
Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ez szerintem demagóg csúsztatás.

"szóval ha csak az az egyetlen ok, amiért a fideszre kell szavazni, h ezen tuti változtatni fognak, akkor az bőven elég."
Ezt pedig egy viccnek tekintem és akkor nem veszünk össze!
:)

kgonzo 2009.05.04. 12:17:09

@Csöncsön:
Nálam két dolgon múlt a történet: Az egyik az volt, hogy megismerjem a szabályokat, a másik az, hogy érintett legyek az ügyben. És az lettem, meret a városban ahol élek, van szerethető csapat.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.05.04. 12:22:09

Azért a szlovák meccsen a szurkolók egy része meglehetősen bunkó volt.
Legalábbis a másik fél himnuszába belefújolni szerintem nem éppen kulturemberhez méltó viselkedés.

Azért le a kalappal a hokisaink előtt.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.05.04. 12:34:06

@kgonzo: ceterum censeo.

amúgy az, h az utolsó sportminiszterünk, amikor miniszterelnök lett, az volt az első dolga, h megszüntette a sportminisztériumot sztem cseppben a tengerként jellemzi a szocik hozzáállását a témához.

nem véletlen, h a nagy sportolóink és edzőink túlnyomórészt jobbra húznak. ennyi.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.05.04. 12:35:40

@ikaljan:

Kellemetlen volt, de csak pár idióta csinálta a fesztivált, a következő szlovák-kanada meccsen pl magyar szurkolók buzdították a szlovák csapatot. Volt is belőle meglepetés a szlovákok között.

kgonzo 2009.05.04. 13:00:46

@night hawk:
A sport minisztérium megszüntetése,tényleg nem volt szép dolog, de arra azért nem vennék mérget, hogy csak sportminisztériummal működhetnek a dolgok jól. Horribile dictu: ez pusztán politikai lépés volt a kisebb kormány (?) megteremtése érdekében.
Szerintem egyébként sem a sport miatt hozták létre azt a minisztériumot, de ezt a mondatot innen nem kívánom folytatni, mert az már politika, és én úgy örültem eddig, hogy legalább a jégkorong kapcsán nem kell politizálni.
Más: Minden sportvezetőnek saját dolga hová húz. És ez engem nem érdekel. A jégkorong, mint sport érdekel.

-d(-_-)b- 2009.05.04. 13:07:03

"minden apró sikerszerűség azonnal emberek tízezreit hajtja ki a stadionokba még Magyarországon is"

Hááááát, azért tízezreket nem igazán.

És hát demagóg vagy nem, a jégkorong-válogatott magasabb színvonalon játszik, mint a focisok. És ez igaz a kézire, vízilabdára stb-re is. Szégyen, hogy mégis a nagy pénznyelőbe tömik mégis a pénzt. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a mi városunk szerencsére nagyon támogatja a hokicsapatot.

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.05.04. 13:14:16

@kgonzo: márpedig a sport és minden, ami hozzátartozik igenis fontos nemzetstratégiai kérdés sztem. azt pedig a politika alakítja, így tetszik vagy sem, nem elkerülhető, h politikáról is szó legyen e téren.

engem sem érdekel, h a sportvezetők hova húznak. csak annyit mondtam, h létező jelenség, és nyilván nem véletlen...

stulquec 2009.05.04. 13:19:57

Én is eltöltöttem pár szép évet a fehérvári Volánba. Most is nagy drukkere vagyok a csapatnak. A városunk egyik büszkesége a csapat. Ocskay halála után egy héttel, már a neve díszelgett a főbejárat felett a csarnok nevében. Régebben gyakran kijárt a meccsekre Spányi megyéspüspök is. Ált.ban a VIP lelátón jól megfér egymás mellett Gál Péter a jobbik városi elnöke és Világosi Gábor szdsz-es orsz. gyülési képviselő. A hoki nálunk minden politikát felülír!

Egyébként magyarországon ma 17 fedett jégcsarnok van. Szlovákiában 60 fölött már. Kanadában 2500!!!
Kanadában 770.000 igazolt játékos van, nálunk 2000 körül. Ebben mindenki benne van en bloc. Ehhez képest tényleg kis csoda, hogy kint vagyunk a vébén.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.04. 16:10:30

@phaidros:

"Ulf, és mi van ha ráadásul a posztoló nem is szereti a hokit, mégis ír róla? :o)"

Őszintén remélem, hogy nem ez a helyzet. Ha mégis, akkor kénytelen leszek nagyon csúnya dolgokat kommentelni.
Talán már kiderült korábban, hogy az olyasmit nem nagyon kedvelem. ;DDDDD

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.04. 16:16:41

@Csöncsön:

"Egy kis ellenvélemény: én most, hogy már lehet szurkolni is, jöttem rá, hogy mennyire rémesen unom ezt a sportágat. Amíg minden egyes kézilabda-vébén az önkívület határáig kerülök az izgalomtól, addig itt verhetjük meg mi Kanadát is, még a pulzusom sem tud fölemelkedni."

Engem pont a kézilabda hagy teljesen hidegen. Még a nőit csak-csak megnézem, de egy férfikézilabda meccsre traktorral se lehetne kivontatni. :)

hcrules 2009.05.04. 17:01:03

Tényleg óriási amit a hokisaink elértek! És szerencsére jön az újabb generáció - nagyon remélem hogy valami elindult ebben a sportágban! Nagy kedvenc :)

A focival nem nagyon kell, érdemes vagy szabad összehasonlítani. Teljesen más világ a kettő, és én mind a kettőt nagyon szeretem. szurkolókról: azért nagyon nagy az átfedés közöttük, pl kint volt a vb-n az Újpest Nagy-Magyarországos drapija, és én több olyannal beszéltem újpestivel, fradistával, fehérvárival aki jár ki mind a kettőre.
Na, a szurkolói kultúra összetett téma, nehéz belelátni. De az élő példa hogy hokin is van balhé: www.youtube.com/watch?v=_EgPSf7u8mw&feature=related

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2009.05.06. 13:07:20

Tudom, hogy kötekedésnek fog hatni, de pólóztunk mi már János előtt is, még Miklós alatt is, nem is alapszinten. :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása