A bársonyszékek lovagja

Király Rák I 2009.04.14. 07:03

Még csak le sem csengett a 2009-es kormányválság tragikomikus miniszterelnök-cseréje, sőt, egyelőre a Bajnai-féle Münchhausen báró Válságkezelési Programról (MVP) sem tudunk sokat (azon kívül, hogy a neoszocialista filozófia szerint zembereknek luxustámogatás járt eddig mindenre, főleg gyerekre és lakásra, amit most jól adjanak oda az államnak), ráadásul a válságkezelő szupercsapat sem állt még össze, amikor a cikk íródik. Egy dolog biztos: Draskovics Univerzális Tibor tárcához jut a kampányszlogen szinten szakértőinek nevezett Bajnai-kabinetben is. Nézzük hát, milyen kvalitások, képességek és eddigi tettek teszik őt alkalmassá a válságkezelésre.

Legelső feljegyzéseink a miniszter urat illetően a gimnáziumig visznek vissza: Draskovics itt a KISZ titkáraként felemelte szavát a szakmai elitizmus ellen, saját szavaival „a Fazekas ne legyen versenyló istálló”, valamint a Képviselő Funkyból azt is megtudjuk, hogy ő maga nem volt tagozatos. Ennyi év távlatából megállapíthatjuk: Drazsé már itt sem volt túlzottan sikeres véleményével, a Fazekas diákjai ugyanis azóta is elsősorban reál tárgyakban elért kiemelkedő versenyeredményeikről híresek.

Draskovics a rendszerváltás előtt, miután természetesen lefutotta kötelező köreit a KISZ-szel, a Pénzügyminisztériumhoz került. A nyolcvanas évek elejétől a rendszerváltásig dolgozott a szervezetnél, vagyis akkor, amikor az országot megbénító, az életszínvonalat mesterségesen magasan tartó hitelfelvétel jellemezte a kormányzati pénzügyi menedzsmentet. Az ezután következő három ciklus ezeknek a hiteleknek a visszafizetésére irányult, ezért kényszerültek a kormányok megszorításokra és az állami tulajdon minél gyorsabb privatizálására. Drazsé a Horn-kormányban azért feltűnt, s bár úgy tűnt, a háttérben maradt, egyre többet emlegették az olajhamisítási botránnyal kapcsolatban.

A Fidesz-Kisgazda kormány éveit az ABN-AMRO banknál (később beleolvadt a K&H-ba) vészelte át igazgatósági tagként. Ez az a keserű időszak, amikor a K&H-nál Kulcsár Attila tevékenykedett, s – bár egyelőre nincs rá bizonyíték – a Magyar Narancs és a Heti Válasz is azt sugallja, Draskovics közvetve érintve lehetett a brókerbotrányban.

2002-ben aztán a gazdasági eredmény nélküli, hitelből való osztogatás retropolitikája ismét nyeregbe került, a Medgyessy Péter nevével fémjelzett adóssági rekordot először kabinetfőnökként, majd pénzügyminiszterként asszisztálta végig, nem minden allűrtől mentesen. Ugyancsak pénzügyminiszterként mentette fel Draskovics Szász Károlyt, a PSZÁF akkori elnökét – mint azóta bíróságon is bebizonyosodott: jogellenesen.

Gyurcsány, nem sokkal hatalomra kerülése után, személyes konfliktusok miatt, kitette Draskovicsot a kabinetből, aki egyenesen a Magyar Villamos Művek elnöki székéig repült, ám politikai ambíciói nem szűntek meg.

Az őszödi beszéd utáni reformhevület visszaemelte a kormányzatba Tiborunkat, mégpedig egyenesen a szép emlékű Államreform Bizottság vezetői helyébe. A Bizottság a nagy szavak-kis tettek jelszóval is működhetett volna. Az „átfogó strukturális reform” kimerült a Belügyminisztérium két tárcára bontásában (ironikus, hogy az Index szerint az újraegyesített BM-et kaphatja meg most Draskovics) 200 fő fűnyíróelv-szerű leépítésében, majd 166 fő felvételében, illetve a nyugdíjkorhatár-emelés témakörének napirendre vételében (ezzel kapcsolatban azóta is folyamatos az ötletelés). Az „egészségügyi reform”, az „öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer”, a „decentralizáló önkormányzati reform” és a „közoktatási reform” témakörök a mai napig rendkívül energikus kormányzati törekvésekről tesznek tanúbizonyságot, ám komoly eredményt az intézmény a 2006-os megalakulása óta (egy éves aktív működése alatt) nem volt képes felmutatni.

2008 elején a rendőrségi túlkapásokban (valamint egyéb, rendőrségi botrányokban) érintett Petrétei helyére kinevezett, mérsékelt Takács Albertet váltotta az igazságügyi tárca élén. Takács, még állampolgári jogok ombudsmanjaként többször bírálta a rendőrséget annak túlkapásai miatt, ezért, illetve visszafogott stílusa miatt is széles körben elfogadott volt, szemben utódjával, akinek szocialista bírálója is akadt.

Draskovics az Igazságügyi tárca élén sem ért el sikereket: tárcáját egyszerre jellemezte a nagy füsttel beharangozott, majd csendben elhaló projektek (pl. az állampolgárok bürokrácia-csökkentő javaslatait gyűjtő burostop.hu, valamint a hatékonyság-centrikus helyett ideologikus irányítás (pl. a romák által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos miskolci rendőrkapitányi reakció során).

A K-monitor korrupciófigyelő oldal 35 bejegyzést tartalmaz Draskovics Tiborról, legtöbb azzal kapcsolatos, hogy vajon tényleg leállíttatta-e Horn Gyula annak idején a Draskovics ellen zajló, Hézag fedőnevű nyomozást, amely az (éppen) Igazságügyi miniszter érintettségét is vizsgálta volna. Egy dolog biztos: amint kinevezték a rendőrséget is felügyelő minisztérium élére, az ORFK honlapjáról eltűntek a nyomozással kapcsolatos dokumentumok. Szintén felmerült Draskovics neve egy – a Zwack Rt.-hez köthető jövedéki-adó ügy kézi vezerlésű felfüggesztése kapcsán, valamint a már említett brókerbotrányhoz is fűzhetik szálak.

A legjobb indulattal is az állapítható meg, hogy Draskovics karrierje során egyszer sem volt jó helyen, jó időben. Ha nem is ő volt az epicentrum, a bombák mindig körülötte robbantak (sőt, még a rozsdás gőzüstök is bombává változnak körülötte). Bajnai egy olyan emberrel egyezett meg, aki részt vett az ország 80-as évekbeli hitelfelvételeiben, aki arca volt a Medgyessy-féle osztogatásnak, arca volt a Gyurcsány-féle eredménytelen ötletpolitizálásnak és sikertelen kormányzati munkának. Aki ellen erős a gyanú, hogy részese volt az olajbotránynak, továbbá lehetséges, hogy a brókerbotrányban is érintett. Akinél hiteltelenebb politikust nem is lehetett volna választani.

Mit lehet erre a szép karrierre mondani? A Konzervatórium szerkesztősége gratulál Bajnai Gordonnak, hogy ilyen fantasztikus, tehetséges, hiteles embert (szakértőt) talált a válságkezelő kormányzati csapatba. Az eredményt tekintve már most biztosak vagyunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr911063488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.15. 13:37:30

Ady Endre nem alkuszik Zsukám! Csucsukám!  Engem bányásznak. Be méltatlan is a mi sorsunk. Be bekaphatják.   Csömöröm van ettől a Genny-országtól. Unottan unom már az életes Életet, halálosan. Megpróbáltam szerencsém a játékautomatánál…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.14. 11:37:43

Demokratikus alternatívaA FIDESZ-nek igaza van, csak épp nem úgy, ahogy ők sugallni akarják: A Fidesz szerint a parlament feloszlatása és az új választások kiírása az egyetlen demokratikus alternatívája a Bajnai-kormány létrejöttének. Valóban, de ez táv…

Trackback: Kifordított ország 2009.04.14. 11:13:22

Best of: Nem Lesz Megszorítás...Egy újabb Best of tele a szocialisták hazugságaival...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akak 2009.04.14. 07:23:31

"A nyolcvanas évek elejétől a rendszerváltásig dolgozott a szervezetnél, vagyis akkor, amikor az országot megbénító, az életszínvonalat mesterségesen magasan tartó hitelfelvétel jellemezte a kormányzati pénzügyi menedzsmentet."
Ilyen alapon tömegmészárlással is lehetne vádolni, mivel a pénzügyérek egyetértettek a hitelfelvétellel.
Járai/Matolcsy hol dolgozott ekkor?

akak 2009.04.14. 07:26:52

@akak: "dolgozott" = döntött és egyetértett???

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.14. 07:59:24

Drakovics az univerzális szakértő archetípusa.
Ahelyett, hogy örülnétek, hogy ápolják ezt a szép, régi hagyományt :).
Idáig egy ember törte ezt meg: Kupa Mihály, amikor a pénzügyi székből át akarták rakni a közlekedésibe, közölte, hogy ő ahhoz nem ért.

Egyébként én sem értem. Egyértelműen a kormány legnépszerűtlenebb tagja, tehát pont őt tartják meg.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.14. 08:34:36

"A beatet szeretem, egyszer voltam a Kisstadionban egy koncerten is." :D:D:D

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.14. 08:40:54

@Lord_Valdez: ezek a szakértők a reneszánsz elfedelett polihisztor eszményképét testesíthetik meg :D

Szerintem csak azért maradhatott kormányban, mert ő szervezi az ilyeneket, hogy kormányválság idején legyen mivel riogatni:

Molotov-koktél robbant fel, de csak kisebb kárt okozott Keszthelyen, az MSZP irodájában keddre virradóra - közölte a szocialista párt Zala megyei szervezete.

A Rákóczi téri iroda bejárati ajtaját ismeretlenek bedobták. Az előtérben egy akasztófa kötelet, egy fél téglát és egy levelet találtak, amelynek egyelőre nem ismerik a tartalmát - mondta Góra Balázs, a párt megyei ügyvezető alelnöke elmondta.
Az esetet 7 óra körül, az épület előtt parkoló taxisok fedezték fel. A helyszínelés tűzszerészek bevonásával jelenleg is tart - mondta a szocialista politikus.

Magyarok Nyilai, biztos.

Caracalla 2009.04.14. 08:43:55

Igazából még a szép cégeljárásos sztorit lehetne megemlíteni, aminek az erőltetett bevezetése és kötelezővé tétele miatt még napi szinten szív egy csomó ügyvéd, de persze a modernitás felé vezető út mindig rögös, lásd 1945 utáni nehézipartelepítés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.14. 09:23:22

@dszg:
Ennek is inkább örülnöd kéne. Végre valami, ami nem változik :)
98-ban is egyfolytában robbantak a bombák és valami csoda folytán soha nem sérült meg senki, de még az ingatlan is alig. Sőt Torgyánnak már kész beszéde volt, mire odaért a sajtó (itt még kell egy kicsit fejlődni), Szájernek nem a használt lakásánál robbantottak... Aztán a választások után valahogy elmúlt a terrorveszély, ki érti ezt? :) De örüljünk inkább a kontinuitásnak :)

Jester 2009.04.14. 10:27:19

Pedig, én tééényleg megpróbáltam.. Nem volt könnyű de megpróbáltam elhinni, hogy 8ból legalább 1 éven át csinálnak valami értelmeset, értelmes emberek.. Ennyit erről.

Kétségkívül Drazsé a legnagyobb szeg az MSZP koporsójában.

Ha az előéletét figyelmenkívül is hagynánk, amit kormánytagként művelt az legtöbbször bicskanyitogató volt. Shame on You Mr. Bajnai :)

smalladam 2009.04.14. 10:37:19

amúgy ma van tibor napja, úgyhogy ezúton kívánom draskovics .....(aktuális tisztség beírandó) úrnak, hogy tartsa meg az Isten minél tovább és minél messzebb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.14. 11:36:51

Egyébként tényleg nem értem, hogy mi a jóistent tudhat ez a fickó, hogy ekkora túlélő? Miért pont a az egyik legunszimpatikusabb palit kellett megtartani az előző kormányból?

CrL 2009.04.14. 13:10:34

Drazsé egy gyenge minőségű de újrahasznosítható ember, a szakértői siker-kormány záloga lesz ;]

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.14. 13:13:04

@CrL:
A baj az, hogy az újrahasznosított termék minősége ritkán éri el az újét.

sorokinV 2009.04.14. 13:22:29

Remélem Gyeneseit megkínálják egy OVB elnökséggel, elvégre az ő szakértői mivoltában is csak a jobber bunkók kételkednek. :)
Draskovics meg fényképes függelék lehet lassan az értelmező kéziszótár nomenklatúra elit szavánál.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.14. 14:28:40

Drazsé úr egyszer látott egy korámányzati archontológiát (a "Bölöny József"-et), és megirigyelte azokat, akiknek hosszú fejezet jutott benne. Az lett az életcélja, hogy az ő életrajzi fejezete olyan hosszú legyen, hogy az ujjunkat nyálazva kelljen belelapozni...

elfelejtette 2009.04.14. 16:25:55

@Fedor: Mert 2 unszimpatikust is elküldenek (Veres, Szilvási), muszáj, hogy legyen legalább egy. Ha ide is szakértelem kerülne, túlcsordulna az észtől a kormányzati puffer. :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.14. 18:42:57

@Fedor: @elfelejtette: Drazsé köztudottan egy gátlástalan pasas. Végrehajtóembernek kell, hóhérnak. Annyi szaktudása van, ha több nem is.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.14. 19:28:35

@akak: Az, hogy valaki részt vett a PM-ben a rendszerváltás előtt, ÖNMAGÁBAN végülis semmit sem jelent (Bár Járai nem dolgozott ott, Matolcsy igen, just for the record).

Az azóta befutott (,,szakértői") pálya fényében ez az egész - többek között - azért érdekes, mert Draskovics ugyanazt megcsinálta PM-ként Megyó mellett, mint amit rendszerváltás előtt megcsináltak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.14. 20:27:54

@Király Rák: Járai tudomásom szerint MNB-s volt, Fekete János alatt tevékenykedett a népgazdaság hasznára...:)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.04.14. 20:36:59

@efes: Bevallom, nem tudom, wikipedia-n ez áll:

1971 és 1976 között végezte el a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet
1976 és 1987 között az Állami Fejlesztési Banknál dolgozott különböző beosztásokban (villamosenergia-ipari beruházási előadó, pénzügyi revizor, a közgazdasági főosztály főelőadója, közgazdasági és értékpapír osztály vezetője).
1987-ben a Budapest Bank értékpapír irodájának vezetője lett. Ezt a posztot a következő évig töltötte be, amikor vezérigazgató-helyettes lett.

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1rai_Zsigmond

Meg ez is ugyanazt írja le:
www.portfolio.hu/rendezvenyek/eloado.tdp?m=1&eid=138&id=34

Ez alapján nem volt MNB-s, csak a rendszerváltás után.

(Nem mintha ez önmagában bármit is jelentene, csak info)

szempontpuska 2009.04.14. 21:35:17

@dszg: ez felétek valami obligát reakció az célpontot vádolni a cselekménnyel ?

szempontpuska 2009.04.14. 21:36:49

@efes: mit hajt végre, végez ki ?

arvisura · turoczi.blog.hu 2009.04.14. 22:01:52

Drazséról méltató szavakat a Moszadtol lehetne hallani. Van még egy Joker: a szekerenjáró natokompitapilis...Svejkkül

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.04.14. 23:28:08

"Draskovics modernizálná az állam működését

Korszerűbb, kiszámíthatóbb, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb állami működésről beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában kedden. Ügyfélközpontúbb közigazgatás és gyorsabb perek is szerepelnek a jelölt programjában, aki jelenleg is az igazságügyi és rendészeti tárca élén áll."

írja az index. ezekre a nagy tettekre az államreform bizottság fejeként nem volt legitimitása emberünknek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.15. 00:27:28

@Jester: Lehet a Drazsé a szög az MSZP koporsójában, de ahogy a Józsi bácsi mondta, mikor megintették, hogy minden szál cigaretta is egy-egy szög ugyanoda:
"Mit érdekel, ha a koporsóm úgy tele is van szögekkel, mint a Winnetou ezüstpuskája..."

osborne 2009.04.15. 00:41:02

hurrá, na akkor mehet még 1 év közpénzlopás szakértői kormány néven a baller oldalon

a focilabdába rejtett bomba Drazsé csomagtartójába, az

DeMarco 2009.04.15. 09:08:53

Olykor az élet,
Laposnak tűnik
Akkor is,
Jó, ha rossz,
Olykor az élet,
Sótlannak tűnik,

Bandukolsz céltalanul,
Amerre látsz,
Napokig előre
Dacosan, bátran
Ameddig élsz...
Tűrve az esőt
A napot, szelet
Gátolva mindentől.

szempontpuska 2009.04.15. 13:02:38

@akak: Az hagyján, node hol dolgozott akkoriban Fritz (cz ?) Tamás és Simon ???

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása