Az utolsó bosszú

Ron bácsi I 2009.03.20. 17:14

A Teremtő látja lelkemet, nem akarjuk mi szegény Bokros Lajost meg az MDF-et rúgdosni állandóan - de hát mit csináljunk, egy konzervatív blog vagyunk, vagy mi a szösz, az MDF pedig az egyetlen parlamenti párt, mely magát konzervatívnak mondja... Ha valamiről van mondanivalónk, akkor az talán ez. Nem is nagyon foglalkoznánk már a kérdéssel, hiszen azt, hogy túlzottan sok konzervatív erényt Bokros Lajos nem vonultat fel, körüljártuk alaposabban is, meg megmondósabban is, sőt a kollégánk még konstruktív is volt, és az MDF-es kármentés módozatairól elmélkedett. A Dávid-Bokros szappanopera legújabb fejleménye mellett azonban nehezen lehet elmenni szó nélkül - na nem azért, mert olyan jelentős volna, hanem éppen ellenkezőleg: mert annyira pitiáner.

Tötént ugyanis, hogy hősünk rendre tagadta, hogy ő valaha is MSZP-tag lett volna. Én mondjuk már itt nem értem a dolgot, hogy mi a francért számít az, hogy ha egyszer MSZP-jelöltként valaki országgyűlési képviselő lesz, majd az MSZP-SZDSZ kormány pénzügyminisztere, akkor hol a rákba érdekel az bárkit is, hogy akkor ő most formálisan belépett-e a pártba, vagy sem? Ráadásul azt eddig is tudtuk, hogy abba a bizonyos másik, régebbi pártba belépett - egy egypártrendszer, egy diktatúra állampártjának tagja volt, innentől mit számít az, hogy egy demokratikus rendszer egy pártjának tagja-e, vagy sem?

Ne értsetek félre, nem mentegetni akarom, hanem éppen arról beszélek, hogy mennyire vérciki, hogy Bokros szimplán letagadta MSZP-tagságát, de lebukott:

Az MSZP-be való belépésem legenda. Nem léptem be sem a szocialista pártba, sem máshová. A Horn-kormányból történt távozásom után Washingtonba, a Világbankhoz mentem dolgozni.

Mondta volt a Hírszerzőnek, annak a portálnak, mely a mai napon "Bokros hazudott" címmel egy cikkében cáfolta a volt pénzügyminiszter verzióját. Ráadásul, hogy még kisstílűbb legyen ez az egész kis füllentés, egészen egyszerűen csak rá kellett guglizni Bokros egy korábbi interjújára, ahol ő maga meséli el, hogy nem utolsó bosszúnak, hanem "erkölcsi állásfoglalásnak" szánta az MSZP-be való belépést:

- (...)Mivel az MSZP-ben vannak számosan, akik támogatnak, úgy érzem, hogy kötelességem viszonozni ezt a támogatást. Ezért a jövőben azon fogok munkálkodni, hogy ismereteim átadásával, ha kell, speciális képzéssel felkészítsem rá a baloldali gondolkodású fiatal szakembereket, hogy
profibb módon tudjanak politizálni.

- De ezért miért kell Kispesten pártmunkáskodnia?

- Nem kell. De nem a politikai konjunktúra miatt döntöttem így. Én akkor lépek be az MSZP-be, amikor sokan éppen kifelé tartanak."

Hát ennyit akkor az erkölcsi állásfoglalásról.

Hasonló kis füllentésen kapta Bokrost Mészáros Tamás (!) is a 168 óra (!) c. lapban - persze nyilván érthető valahol a dolog, hiszen ha valaki nagyobb reformernek akar tűnni, mint Gyurcsány Ferenc, az tisztességes ember nem lehet. És egy valamirevaló bértollnoknak baloldalinak kötelessége ezt elmondani. A sztori lényege, hogy Orbán Viktor szerint huszonöt pontját, Bokros szerint csak három pontját semmisítette meg az Alkotmánybíróság a Bokros-csomagnak - Mészáros pedig adatként egy tizenhatost talál, és pontozással Viktort hozza ki győztesnek.

Ha Orbán Viktor akár egyetlen állítása – miközben amúgy a hangzatos semmit árulja – mégiscsak hitelt érdemlőbb lehet, mint az önkritikára képtelen Bokros Lajosé, akkor a felelős politizálás képviselői bajban vannak. Bajban vagyunk.

Nem mintha eddig sok kétségünk lett volna az MDF komolyanvehetőségét és szavahihetőségét illetően - hisz ismerjük Dávid Ibolya szép pályáját -, de hogy ennyire amatőr szinten űzik a hatalomtechnika- és politikai machináció ősi iparát, azt nem gondoltuk volna. 

(Kép: Négymadár)

 

Kapcsolódó írások:

Nyugodjék békében!

A kis masamód

Hogyan lehetne az MDF-et megmenteni?

Bokros-retro


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr971014670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: e-Cafe light 2009.03.21. 00:34:47

A magyar Sarah Palin bajuszt visel?Tavaly nyár végére a republikánus elnökjelölt, John McCain hátrányban volt Obamával szemben. Az elnökjelölési folyamat csúcsát hagyományosan a 2 nagy párt egymást pár nappal követő konvenciója jelenti az USA-ban. A demok…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.20. 17:28:45

Dr. House megdönthetetlen igazságaKedvenc genyadokink alapelve, miszerint mindenki hazudik, a magyar politikai életre úgy látszik fokozottan igaz. Bokros Lajos alig pár hete vált újra politikai szereplővé, és máris két füllentésen, csúsztatáson is rajtaka…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2009.03.20. 17:34:12

Jogos a káröröm, nade:

-Napról-napra romlik a helyzet, egyre több szart kell majd ellapátolni!
-Napról-napra nő az esélye annak, hogy átmeneti szünet után Feri visszajön. (számítása szerint)

CrL 2009.03.20. 17:45:43

BaLek. mondta volna inkább azt, hogy ő tőzsdeelnökként még randizott a konzi miniszterelnök Maggie T-vel 90-ben és az igaz is lett volna:

The prime minister was greeted by Lajos Bokros, president of the stock exchange council and until recently a socialist member of parliament. He explained, perhaps self-consciously, that it was open for only an hour a day and did not have a computerised system. However, Mrs Thatcher told him: "This is a start. It is nice to see it done that way again."

"Small is beautiful," Mr Bokros said, using one of Mrs Thatcher's favourite slogans. Mrs Thatcher replied: "But at least you are ahead of Moscow.

www.margaretthatcher.org/speeches/displaydocument.asp?docid=107867

;]

Bell & Sebastian 2009.03.20. 18:41:07

@CrL:

Kár hogy leépült a Madame, erre is mondhatna hasonlót.. :)

prolee 2009.03.20. 19:38:34

Szegény! Hát én sem dicsekednék vele, hogy maszopos voltam. Szerencsére sosem tettem volna ilyet. :)

borpancsoló 2009.03.20. 20:06:44

Ez csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy normális ember (oldaltól függetlenül) nem hiheti el, hogy Ibiék képesek lennének bármiféle felelős politizálásra.

Egészen furcsa, hogy az a párt, ami az egyik legszimpatikusabb volt az összes közül 2002-2006 között - pontosan azért, mert felelősnek és korrektnek tartottam őket - három év alatt odáig züllesztették magukat, hogy még az szdsz is hitelesebb náluk.

ben2 2009.03.20. 20:20:48

@borpancsoló >>:
Az MDF és a hitelesség sohasem járt kéz a kézben. Pont 2002 és 2006 között úgy lettek a baloldal előretolt éke a jobboldali szavazóbázisban, hogy minden egyes képviselői mandátumukat a Fidesznek és személy szerint Orbán Viktornak köszönhették.

nyu 2009.03.20. 20:23:39

En csak azt nem ertem, mit problemaznak azon, hogy parttag volt-e vagy sem?

Faterom jelen volt, amikor a balatonfuredi MDF szervezet alakult '89-en.
Hangzatos beszedek elhangoztak minden felszolalo reszerol, utana jottek a kerdesek.

Elso kerdezonek faterom jelentkezett:
-MSZMP tagok belephetnek az MDF-be?
Erre hatarozott IGEN volt a valasz.

Faterom ekkor vagta rajuk az ajtot, hogy o akkor nem ker az MDF-bol...

Vidéki 2009.03.20. 20:26:26

Egy régi sláger is így kezdődött: „Csak a szépre emlékezem”.
Bokrost hatalmas érzelmi vihar keríthette hatalmába, miután Ibolyka azzal az ígérettel kecsegtette, hogy az MDF EU parlamenti listájának élére kerül, sőt akár egy szakértői kormány miniszterelnöki székébe is beleülhet.
Ilyen jó ajánlatoktól majdnem megőrült, de kiváló orvosok kezelése eredményeképpen majdnem meggyógyult, egy kis szelektív amnéziát leszámítva.

2009.03.20. 20:37:41

Nem meglepő: még a nyilvánvalót is elhazudja. Mint a politikai elit összes többi tagja. Éppen annyira lenne megfelelő az ország vezetésére, rendbetételére, mint a többiek. Semennyire.

phaidros 2009.03.20. 20:38:10

OFF: Négymadár képe szenzációs!

DeMarco 2009.03.20. 21:00:05

Annyira unalmas már ismételgetni, hogy Bokros teljesen alkalmatlan miniszternek és mindenki szavazzon rá, hogy kimehessen Brüsszelbe Kovács elvtárs mellé, ne zavarja ő se a köreinket. Újabb nap újabb hazugság. Tényleg, tök uncsi... Legyenek már választások, hulljanak ki a szadesszel együtt, jöjjenek helyettük az lmp, Jobbik vagy bárki.

is 2009.03.20. 21:05:03

Bokros azt mondja, hogy az a cikk jövő időben készült, akkor tervezte, hogy belép, de végül nem lépett be. Belépési nyilatkozat kellene, amire már előre azt mondja, hogy nem az ő aláírása van rajta. Tipikus ügynöki 6-os karton esete. Maga a cikk sajnos nem bizonyító erejű, tényleg olvasható jövő időnek is.

sutyerák 2009.03.20. 21:05:21

Na most volt-e Bokros MSZP tag,vagy nem? Mert arról nyilatkozott,hogy belép akkor amikor mások lelépnek,de ez nem konkrét Ron bácsi.
Egyébként meg tkömet sem érdekli,hogy belépett-e,hajcsárnak jó volt.
A válságot meg ugyis a középosztállyal fizettetik meg.
Csókolom.

osborne 2009.03.20. 21:09:59

@phaidros: sztem is.

nyégymadár ha erre szál: nemtudom mekkora de joggal lehet nagy az arcod - tehetséges vagy ;]

Szűcslaci 2009.03.20. 21:13:31

MSZP-MSZMP-MDF-SZDSZ-egyszar.

sutyerák 2009.03.20. 21:16:41

Ha a kafetéria adózását eröltetik akkor lemondok végleg az MSZP-ről.
Ám orbánpárt szavazó sosem leszek.Ez fix.
Na,jóccakát!Odébbálltam.

lynx (törölt) 2009.03.20. 21:33:03

Ez teljesen rendben van: szocinak lenni ciki. Ha tendencia lesz belőle, már annak is örülni lehet.

osborne 2009.03.20. 21:39:50

egész sokat elárul Bokros iránti lelkesedésről, hogy már nem érdekel igazán senkit - akár kommentekben is.
Jött, látottt és megbukott. A PC ötletelése is.

MDF pedig ma már nincs, gratula hozzá.

Bell & Sebastian 2009.03.20. 23:22:28

Pókok: a kupakos szingli

A nász után felfalja párját. De a hím bajuszpók sokkal halálosabb!

-Restrikció! -kiáltással átmenetileg megbénítja áldozatát, elszalad 1/10 -nyi lábával, ettől a nőivarú terméketlenné válik, és az orgazmus előtt herényire zsugorodik. Ősz hajú vendéglátós kivonszolja kalaposboltja elé.
Arra jár Elvis és ráhúzza egy tőkére.
-Ettél volna a narancsomból bazdmeg, akkor nem akad a torkodon a veres mérgezett csillag, meg szép se vagy. -vetette rá a sercintést.
-Itthagyok egy követ, nekem sok van, nálatok meg így szokás! -búcsúzott tőle méltatlankodva.

tallian.miklos 2009.03.20. 23:59:00

(Megjegyezném, Bokros pontjainak elmeszelése az akkori Alkotmánybíróságot, ill. szocialisztikus szellemiségű alkotmányunkat sokkal inkább minősíti, mint Bokrost. Igazából, ha én lennék a miniszterelnök, valószínűleg a szólásszabadságról szólókon kívül minden rendelkezésemet elmeszelnék, a lápi pöcsmögök szociális érzékenységére hivatkozva.)

tevevanegypupu 2009.03.21. 00:02:12

A rajz ott fent fantasztikus. A lenyeg.

osborne 2009.03.21. 00:20:34

@tallian.miklos: ettől még hazudott BL mint a gép és bebukott a start után kicsivel, szóval politikusként róla ennyit. egy primtime looser

azt most nem hozom fel, hogy belőled a minimális szoc érzkékenység is hiányzik, lehet nem tehetsz róla és nem is baj. de te legalább a blogodon kívül nem akarsz programokat ráerőltetni egy országra mint az egyetlen kiút.

___________________________ (törölt) 2009.03.21. 00:31:20

@tallian.miklos: nézd Miki, a Bokros-csomag sok apró elemét (és azok között sok jó, pl. vámpótlék, csúszó leértékelés, tízrongyos, szimbolikus, a költségek töredékét fedező, már hármas átlaggal az állami ösztöndíjnál kisebb tandíj, de ezek apróságok) félretéve a _lényege_ a privatizáció révén az adósságtörlesztés volt.

Nekem ez nem kapitalista program. Nekem a kapitalista program az, ami alulról építkezik, illetve, hagyja az embereket alulról építkezni.

Pl. adót csökkent, a kis- és középvállalkozások számára fontos dolgokat dereguralizálja (ne kelljen 500 engedélyt beszerezni sörraktár létesítéséhez) stb. Akkor majd attól jönnek a multik is, a fejlett hazai kisvállalkozói beszállítói szektor miatt, nem olcsó munkaerő és külön kialkudott, a magyar vállalkozókhoz képest unfair, azokat versenyhátrányba helyező egyéni adókedvezmények reményében stb.

Most érted, elkótyavetyélni a nemzeti vagyont papíron létező adósságok fejében... miért, akár azokat az adósságokat akár meg is lehetett volna tagadni, azon az alapon, hogy illegitim Kádár-rezsim vette fel. Vagy valami. Ezzel fenyegetőzve keményen alkudni, vagy valami. Ez nekem nem alulról építkezni hagyó kapitalista program, hanem felülről történő felelőtlenség.

Ami a legtöbb vitát kiváltó dolgot, a privatizációt illeti, először is kurvára más kérdés a polgárok természetes módon létrejövő magánvagyonának nem baszogatása, és megint más kérdés a Kádár-rendszerben állami befektetéssel létrejött állami vagyon eladása. Kiindulva abból, hogy az utóbbi lényege az, hogy az állam nem hatékony gazda, nagyon ott van az is, hogy nem hatékony eladó. És főleg ezt történt.

Veszélyes dolog ez, és sokkal inkább lennék úgy magántulajdon-párti, hogy a "zemberek" magánvagyonát kevésbé baszogatni ld. alacsonyabb adók, mint az Kádár-rendszerből megörökölt állami vagyont elszórni.

Az sem mindegy, hogyan. A lényeg ott lenne, hogy piaci árat kikényszeríteni, nem is a pénz miatt, hanem azért, hogy csak az vegye meg, aki meg is becsüli. Ugye. Félig ingyen adott kutyának nem lesz jó gazdája. Ennek módja a fokozatos tőzsdei privatizáció. Félévente 5% vagy valami.

Bokros ezt mindig is, akkor is, azóta is harsányan kritizálta. Szakmai befektető kell a MOLnak meg minden. Aha. Bótolják le szépen az elitek egymás között, a szent szakmaiság nevében. Kösz. Miki, ez haverkapitalizmus, amit a Bokros nyom, nem kapitalizmus (crony capitalism).

Pontosan a fokozatos tőzsdei privatizáció, mint a valóban kapitalista, valóban piaci megoldás elleni heves ellenszenve, a "szakmai befektetők" keresése leplezi le nekünk Bokros igazi lényegét: nem kapitalista, nem piacpárti, hanem racionalista állammenedzser, NEM hisz a piac önszabályozásában (tőzsde), hanem a szent szakmaiságban hisz: vérbeli technokrata.

Miki, nem ő a te embered, komolyan mondom. Tényleg nem.

magyar-magyar szótár 2009.03.21. 07:53:44

Egyre válaszoljatok nekem. Hogy a jóffrancban nem lehet rádübörögni arra, hogy a Bokros-köpködéssel, Szili Katalin fikázással Gyurcsány politikai érdekeit szolgáljátok?

Jó, az ember röhög az olyan politikaianalfabétákon, mint Tsabeeka, E.Onka , meg a hasonszőr jógyerekek.
De közöttetek talán van egy-két 35 éves.. aki még konyít valamit a poliikához.
Nem tűnt föl nektek, hogy Gyurcsány mennyire lesajnálja a jógyerekek pénzügyér vivőneveit? (Gondolok Surányi lesajnálására az Őszödi Beszéd-ben..)
Igaz, hogy Nyugaton nem tudják, mi az az MDF -de ha most megkérdezik Gyurcsányt, mi van a maguk hires Bokros-ával, már ááártatlan édespofival tudja mutatni az MDF "listáját" Georg von Habsburg-gal párosítván Bokrost. És ebből már értenek a nyugatiak is...
Tegnap nézem a MH-t.. hát nem ostobamódon fikázzák Szili-t, aki még valamenyire hatékony belső-ellenzéke GYF-nek?
Mikor növi már ki a "jobbsi" újságírás ezt az önellenható buta gyerekességet.
Most egy politikailag csak egy picit kompetens dicséri Bokrost -nem Gyurcsány kommunikációját támogatja.

A Központi Kommunikáció pénzért égeti után Bokrost -ti meg ingyen, dalolva segítitek őket...

Az agyam eldobom. Eze a "jobber újságírás" fenyeget a Dr Vásárhelyi Mari nyénnye által hujjogatott túlhatalommal?? Jaaaj akkor a "jobboldali gondolatnak"...

Számításom szerint Gyurcsány legalább négyet ütött a Bokrosra csapással... Nézzétek csak meg az ORTT-t..

..és akkor asszisztáltok ehhez...

Fogadott Prókátor 2009.03.21. 08:08:49

Bokros megválasztott MSZP-s országgyűlési képviselő volt 1990-ben, ez szerintem önmagában elég, akár előkerül papír, akár nem. Bokros mint korábbi MNB ügyvezető igazgató, nyilván MSZMP tag is volt - s vajon még mi más? -, s mivel ő a tág MSZMP-s reformértelmiséghez tartozott, nyilván belépett az utódpártba is.

Shenpennek nagyon igaza van, kb. 90%-ban, Bokros megítélésében, s Miklós (a talján), Bokros tényleg nem a mi emberünk.

Először is, Bokros "reformjai" 1995-ben szinte mind elbuktak az alkotmánybírósági vizsgán. Hogy őszinte legyek, szerintem az alkotmánybíróságnak nem volt igaza, s egészében véve nem hiszek a "szociális jogok" alapjogi természetében, illetve abban, hogy olyan dolgokat, hogy van-e valamire pénz a "jogom van rá, tehát jár nekem, fizessen érte az állam [pontosabban az adófizetők]" alapon, helyes-e alkotmányos jogként kezelni. A válasz egyértelműen nem, s "2-3. generációs emberi jogok" mint szöveg, önmagában nagyon baloldali.

Mivel Kádár örökségét Kádár pártja, s főleg a szavazói nem tudják átszerelni, Bokros 1995-ben részben ezért, részben pedig a saját technokrata arroganciája (jól mondja Shenpen) volt bukásra itélve. Ahogy Muszáj Herkules leírta korábban, az egész Bokros / reformértelmiség-féle világkép végtelenül baloldali, ha tetszik, jakobinus dolog.

A 95-ös egyensúly-helyre állító intézkedések egy része tehát nem élte túl az alkotmányossági kontrollt, a másik része pedig nagyon kártékony volt, gondolok itt a családi pótlékre, stb.

Ami maradandó volt, s hatásos, az nem volt semmiféle strukturális átalakítás, hanem szimpla adóemelés (pl. vámpótlék), illetve inflációkeltés. Az infláció akkor megint 30% fölé szökött.

Abban is igaza van Shenpennek, hogy a stabilizáció forrása egyértelműen az állami vagyon értékesítése volt. Ebben a kérdésben - pont az adóssághegyek miatt - nem volt túl sok mozgástere a kormánynak, de talán annál több volt, mint amit végül is kihasznált. A "Húsz év mulva" esszé elég sokat ír erről a dologról, s a kérdés mélyén a reformértelmisiégnek a piachoz való doktriner viszonya rejlik. Persze, ha megnézed a MÁV-t és a BKV-t, nem vagy biztos abban, hogy nem kellene inkább mindent eladni. Szóval nem egyszerű.

A mostani tőkepiaci helyzetben mondjuk ezzel nem vagyok népszerű, de a kapitalizmus "építésének" egyik nagyon fontos módja a tőzsde és a nyilvános válllalatok szerepének növelése. A magyar gazdaság egyik legfőbb baja, hogy számtalan oknál fogva, a kisvállalatokból nem lesznek középvállalatok, a középvállalatokból nagyok, s a nagyokból regionális multik. De ez messze túlmutat Bokroson.

Szóval Bokros és a Bokros-csomag erősen eltúlzott, akár mennyire beveszi a baloldali, meg a szakmai közvélemény.

Fogadott Prókátor 2009.03.21. 08:10:49

Bocs az utolsó mondat helyesen:

"Szóval Bokros és a Bokros-csomag nimbusza erősen eltúlzott ..."

Bona Fides 2009.03.21. 08:38:44

Ha eladom a család alól a vagyontárgyainkat, nem költök egy fillért sem a meglévő vagyonunk állagának megóvására, nem fűtünk télen és nem adok enni a gyerekeknek, akkor nyilván pozitívan fog alakulni a család pénzügyi helyzete. Kérdés, hogy a látványos eredményesség ellenére helyes-e ilyen módon kezelni egy családi pénzügyi válságot???
(Erről szólt lényegében a Lajos csomagja.)
Jelenleg azonban a család helyzete sokkal kedvezőtlenebb, mert már nincs mit eladni, súlyos járvány van és beteg az egész család, tehát gyógyítani, táplálni és erősíteni kell, a Lajos-kúra most biztosan nem jó megoldás.

S hogy ne legyek off:

index.hu/belfold/2009/03/20/bokros_nem_leptem_be_az_mszp-be/

Korábban nem tiltakozott a párttagságára vonatkozó tényállítás ellen. Vajon miért nem?
Egyébként pedig teljesen mindegy, hogy belelépett-e, olyan ez, mint aki azt hangoztatja, hogy nem sz@rt a kútba, csak a kávájára és belelökte.

Ha belelépett, ha nem, Lajos valójában szadesznyik.

Vidéki 2009.03.21. 10:18:41

@magyar-magyar szótár:
Én úgy érzem, hogy Shenpen teljesen jól ítéli meg Bokros tevékenységét.
Az, hogy a kormányfő, aki felelős pozícióban van Bokroshoz képest, most nem esik hasra Bokros ötletei előtt, nem jelenti azt, hogy aki a kormányfőt nem szereti, annak szeretnie kellene Bokrost.
A kormányfőt sem ítélte arra a sors, hogy minden cselekedete csak téves lehet.

Bona Fides 2009.03.21. 10:22:14

@Vidéki: A kormányfőt sem ítélte arra a sors, hogy minden cselekedete csak téves lehet.

Valóban nem a sors keze. Maga is nagyon sokat tett érte.

tallian.miklos 2009.03.21. 14:01:04

@Shenpen: egyrészt, az AB nem a privatizációt meszelte el, hanem pont az általad is jónak nevezett intézkedések egy jelentős részét.

Másrészt, az adósságot előbb is fel lehetett volna mondani. Mégsem mondta fel, az Antall-kormány sem. Talán nem véletlenül. Azok az adósságok nem csak papíron léteztek, azok a pénzek megérkeztek Magyarországra, és azokat a pénzeket a magyar állampolgárok felélték. Vissza kell fizetni. Pont.

Harmadrészt, nemzeti vagyon? Mégis, micsoda? Ha valami, akkor _annak_ nagy része tényleg teljesen illegitim módon került az államhoz, azért sírni kár, minden egyes fillér, amit érte az állam kap, szintén mocskos pénz. Amiről az előzőek miatt persze nem lehetett lemondani. Már elnézést, de amit az ükapáink építettek, azt nem azért építették, hogy a proletárdiktatúra és szellemi örökösei "nemzeti vagyon" címszóval rátegyék a kezüket, merthogy az nekik jár, hát nem jár.

Abban igazad van, hogy Bokros nem kapitalista, de sosem mondtam, hogy az. Pusztán tud összeadni, erre szemlátomást senki más nem képes, illetve aki igen, az nem lesz miniszterelnök, mert nem vállalja. Vagy mondj valakit, aki igen.

@Fogadott Prókátor: Bokros valóban nem mutatott különösebb érdeklődést az úgynevezett nép igényei vagy véleménye iránt. Ezzel speciel én is így vagyok. Valakinek fel kell számolni Kádár örökségét, és meg is kell mondania, hogy ezt teszi, nem csak "suttyomban" szigorú fiskális politikát csinálni, mint Chikán és Járai. Akkor ugyanis minden egyes döccenőnél ugyanez jön elő.

Ehhez az első lépés egy olyan költségvetés, ami ezt lehetővé teszi, és be is tartható. Ezt többen meg tudnák tenni, de hát aki még megírni is csak álnéven meri, az bevállalja a miniszterséget és a felelősséget hozzá?

@osborne: felőlem bárki jöhet, aki tud összeadni, és _látványosan_ szétcseszi ezt az irgalmatlan szocális csődtömeget, ami itt van. Röhej, hogy én vagyok a szociálisan érzéketlen, két okból is. Az egyik, hogy a világ egyik legegyenlőbb országa vagyunk, innen azért még kurvára van hova elmozdulni kapitalista irányba, szóval nem én vagyok az out of context, hanem az, akinek Bokros, ez az alapjaiban véve _tényleg_ szocdem bácsi maga a neoliberális rém. A másik az, hogy pont az van, hogy _nekem_ fontos, hogy mi lesz a szegényekkel, ezért vagyok a szocialista jellegű módszerek ellen.

A szociális érzékenység _nem_ a szegényeknek jó, hanem az unatkozó rózsadombi forradalmár fiataloknak, akik munka helyett marxizmussal foglalkoznak. Ennyi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.21. 15:27:34

@Shenpen:
Adósságot megtagadni???
A jogfolytonosság elve miatt, örökséget csak teljes egészében lehet megtagadni, részeiben nem. (jól is néznénk ki, hogy a ház jöhet, de a hitel, amiből a szülő vette nem kell).
Technikailag meg lehet tagadni (, mint ahogy bármit le lehet tagadni), de ez perek tömkelegét vonja maga után, illetve elszigetelődést, mint megbízhatatlan partner.

Tőzsdei privatizáció csak nyereséges értékes cégnél jöhet szóba. Egy romos céget csak többségi tulajdonrész alatt nem szabad megvenni (5%-kal nem tudod átalakítani), ergo nem is lehet eladni.

Fogadott Prókátor 2009.03.22. 08:37:48

Shenpennek és Tallián Miklósnak:

1. Az MDF-es kormány felvetette az adósságok visszafizetésének megtagadását, illetve moratoriumot, s nagyon határozott elutasítás volt a válasz. Közhely, de igaz, hogy a magyar adósság kereskedelmi hitelekből állt, magánbankoknak, a lengyel pl. az nem. Magyarország a 20-as években már felmondta egyszer a külföldi adósságai visszafizetését. Legközelebb a bankok a magyar kormánnyal kb. 50 év múlva álltak szóba. A bankárok emlékezete hosszú, hazánk alkupoziciója pedig akkor is, meg most is nagyon gyenge. (Ellentétben, mondjuk - különböző okoknál fogva - Mexikó, Izrael vagy akár a lengyelek helyzetével.)

Szóval az adósságszolgálat megtagadása nem volt alternativa. Főleg nem "kapitalista" alternativa, amit mind ketten szerettek hangoztatni, s egyet is értek vele. A kapitalizmus alapja ugyanis a "hitel" és a hitel visszafizetése.

Az 1990-es évek tanulsága azonban az volt, hogy nem is lett volna rá szükség, egy növekedő gazdaság egyszerűen kinövi az adósságcsapdát. Az állami vagyon értékesítése az első jelentős adósságcsökkentésre racionális és helyes döntést. Az ember eladja a családi ezüstöt, ingatlant, s a pénzt az adósság törlesztésre vagy más beszerzések finanszírozására, pl. új lakás építésére fordítja. Ez polgári attitüd. A proletár eladja amije van, pl. a kapott szociális lakást, s a pénzt, meg akár a felvett kölcsönt elkölti, elissza, elkártyázza, vagy külföldi nyaralásra költi. (A proletariátus nem osztály, hanem állapot, így lehet a proletár nagyon vagyonos ember is.) Kb. ezt csinálta a Medgyessy kurzus, s ennek isszuk most a levét.

2. Bokros és a nép hangja: nem akarok durva lenni, de Miklós, az ilyen szöveg, hogy nem érdekel, mit mond a "nép", mert a kádárizmus romjait el kell takarítani, ugyanolyan bolsevik értelmiségi szöveg, mint amiket Bokros vagy akár kedvencem, Mihályi Péter mond (lásd Muszáj Herkules szövegét Bokrossal kapcsolatban). Bokros politikai csődje, meg minden tapasztalat azt mutatja, hogy radikális gazdasági átalakítást, piacosítást, stb. - ami amúgy nem is helyes - csak diktatorikus körülmények között lehet végrehajtani (pl. Pinochet), vagy egy teljes gazdasági összeomlás után, az újjáépítés részeként, persze ha van hozzá politikai akarat.

Abban viszont nincs köztünk vita, hogy a kádárizmus romjait el kell takarítani, csak nehéz. S főleg azért nehéz, mert 1992 óta minden ellenzék a kádárista platformról kampányol a kormány ellen. Horn is ezt tette, Orbán is, kétszer, s Kovácsék is ezt tették 2002-ben. Ők olyan hülyék voltak, hogy be is tartották, amit igértek. Azért szívunk most, mint a torkosborz ...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása