Tökösségi deficit, avagy hol is tartunk most?

Konzervatorium I 2009.03.14. 13:20

Olvasónk, Vigh Péter írása

 

Neokonok, ifjúkonok, konzervatív-liberálisok, liberális-konzervatívok, legitimisták és nemzeti szabadelvűek, n + 1. értelemben vett konzervatívok. Itt vagyunk, készülődünk, fortyogunk – és most merre tovább?

Írásommal nem akarok válaszokat adni, inkább körkérdést szeretnék intézni a tisztelt közönséghez, hogy mi az, amit mi tehetünk, tennünk kéne jelen helyzetben? Ha az alább kifejtett félelmeim idővel alaptalannak is bizonyulnak, akkor sem kérek elnézést, hiszen – nézetem szerint – erről is szólnia kell ennek az új kezdeményezésnek.
 
 
Szabadság és felelősség
 
 
Az internet alapvetően jó dolog. Azért alapvetően, mert vita tárgyát képezheti, hogy vajon elidegenít, hogy a látszólagos hatalmas nyitás a világra nem jár az egyén bezárkózásával, közeli (és tegyük hozzá: valós) környezetétől való elszakadással. Tételezzük fel, hogy egy szabad, felelősségteljes egyénről van szó, aki élni tud (és ezért él is!) a szabadság által nyújtott lehetőségekkel és mondjuk blogokat, internetes sajtót olvas. Azt hiszem nem kell itt ecsetelnem, hogy mennyire meg lennénk lőve, ha ezt a lehetőséget elveszítenénk. A hagyományos médiák szennyáradata, stílustalansága és lényeg-kerülése már-már imponáló méreteket ölt. Többségünk csak olvas, olykor ír egy hozzászólást (én eleddig azt sem), de alapvetően várjuk a napi betevőt. És nem csalódunk, mert naponta felkeressük jól bejáratott honlapjainkat. Olvasni is felelősség, mert mi határozzuk meg azt a kört, ahonnan válogatunk (akárcsak a történész a forrásokat) és minek idegesítenénk magunkat azzal, hogy olyat olvasunk, ami piszkál minket (egy jó történész azért ezt nem teheti meg)? Írni még nagyobb felelősség, már csak azon nyakatekert logika folytán is, hogy minket olvasnak.
 
Írásommal többek között két kiváló szerző, Békés Márton és Panyi Szabolcs egyes megnyilatkozásaira szeretnék reagálni, mert amellett, hogy jónak, fontosnak és értékesnek tartom munkájukat, bizonyos részeik kicsit piszkálnak. A piszkálódó gondolatokból meg adódhat némi bátorság egy írás erejéig.
 
 
Szellemi bátorság…
 
 
Tényként kezelhetjük, hogy valahol a mélyben tényleg változások indultak meg a magyarországi konzervativizmus háza táján, és annak „történetileg adott, természetes közegében" - a kifejezést Egedy Gergelytől kölcsönöztem -, a jobboldalon. A lehetőség nagy, egyesek szerint – más szempontból, de ez annyira nem idegen tőlünk –, történelmi. Még a túloldalon is észrevettek valamit ebből, ki hisztérikusan, ki mérsékelten és pozitív példaként beállítva.
 
Hol vannak a kezdetek, az alapok? A rendszerváltást követő évek, évtizedek során felhalmozódott annyi méltósággal teli indulat, erkölcsi és szellemi tőke, bátorsággal vegyülő tenni vágyás, hogy csak idő kérdése volt, mikor fog a formálódó ige testet ölteni. Mai, talán legismertebb három muskétása ezeknek a nagy és szerteágazó think-tank csoportoknak a Kommentár, a Konzervatórium és a Reakció. És persze mind ott vagyunk, mert ahány „konzervatív”, annyi „konzervativizmus”. Ez a szellemi horizontváltás elementárisan tud hatni azokra, akik belefáradtak a jelenlegi jobboldali maistreambe, lózungokba és retorikába – ezt a saját példámmal is tudom igazolni.
 
 
…és politikai bölcsesség
 
 
Adottak tehát a sokszereplős, sokoldalú, szellemileg termékeny és minőségi think-tank-ok, egy pezsgő blogos és internetes élet, ami már olykor átcsap a sörcsap és az asztal mellé (Konzílium Kerekasztal I & II.). Létrejött, létrejövőben van tehát egy eddig elfeledett-eltemetett új, jobboldali (n + 1) konzervatív politikai filozófia, amit azonban fiatal kora miatt veszélyeztet a csecsemőhalandóság, de jóval inkább a kisgyermekkori betegségek. Ezt egy szóval úgy tudnánk kifejezni, hogy underground.
 
 
A narancsos forradalom margójára
 
 
A közvélemény-kutatások és a parlamenti váltógazdaság józan logikája is azt diktálják, hogy a következő parlamenti választásokat a FIDESZ vezette konglomerátum nyeri, és a patás-szarvas úr újra miniszterelnök lesz. Akár még földcsuszamlásszerűen is győzhetnek (az már más kérdés, hogy hogyan és milyen áron), ha Kövér László nem tesz félreérthető metaforákkal teli kijelentéseket, amit a baloldali média úgy értelmezne, hogy kínai és arab polgártársaink hordóban való legurítása a Gellért-hegyről növelheti a GNP-t és a nemzeti öntudatot. Az akció szigorúan voluntarista alapokon nyugodna. Vagy ha Mikola István nem pécéz ki magának egy alig pár százezer főből álló társadalmi csoportot, lehetőleg a legkritikusabb időpontban.
           
A FIDESZ jelenlegi álláspontját (állásponttalanságát és hallgatását) sokan vizslatták már. Rosszindulatúak szerint nincs programjuk és parlament-fóbiában szenvednek, jóindulatúak szerint csak kivárnak és taktikáznak. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy meddig lehet taktikázni, meddig éri meg a szavazatmaximálás miatt hallgatni, horribile dictu hülyeségeket beszélni?! A magyar választópolgárok és politikusaik kölcsönösen kiskorúságban (itt, azt hiszem, megengedhető az aufklärista szóhasználat) tartják egymást: a politikusok félnek választóiktól, a zemberek meg utálják őket, de azért elmennek szavazni, mert a másikat jobban utálják.
 
Orrára lehet koppintani a szerzőnek, hogy mindez csak értelmiségi nyavalygás, de nem választott politikusaink kötelessége lenne az ország jövőjét élhető irányba terelő programok kidolgozása (és nem a civil Reformszövetségé), az állampolgárok tájékoztatása a valós helyzetről, a lényegi kérdésekről (és nem a közéleti gumicsontokról)? Tényleg megéri még az a hevesi meg csepeli szavazat, hogy aztán a nyugdíjasok és középkorúak (!) tüntető hordái lepjék el a Kossuth teret, és hogy majd Vágó István Gréczy Zsolttal karöltve, habzó szájjal kezdeményezzen népszavazást a zembereket gyötrő reformok ellen?
 
Megvan a politikai bátorság és felelősségvállalás (tételezzük fel, hogy a program megvan) a jobboldalon és a FIDESZ-ben, hogy meglépjék azokat a rövid távon mindenképp fájdalmas lépéseket, amiket meg kell lépni? Én már könnyen beszélhetek a felsőoktatási tandíjról, hisz befejezem az egyetemet, de ha most lennék 16-17-18 éves, nagyot fordulna velem a világ – hogy a többi átalakításról most ne is szóljak, hisz azok még súlyosabbak az adócsaláshoz és kádári osztogatáshoz szokott kis hazánkban.
 
 
A vad kovács
 
           
Nem értek egyet a FIDESZ „egy a tábor, egy a zászló” elvével, hogy lassan már több pártot, társadalmi csoportot és elvárást tömörít, mint amennyit meg tudok számolni. Önigazolásnak tartom azt az érvet, miszerint ha most nem egységes a jobboldal (értsd: mindenki a FIDESZ-re és kisbolygójára, a KDNP-re szavazzon), akkor újra közel az alkony. A jobboldal ennek mentén való beolvasztása eddig két elvesztett parlamenti választást eredményezett, sőt egyes pártok esetén radikális elkülönülést. A Jobbikról sok szó esik mostanában (talán nem is baj, hogy kiválik, ami nem oda tartozik), de az MDF balra pozicionálása talán még tragikusabb, különösen, ha együtt emlegetik az „Antall József-i örökséggel”. Többek között ennek kapcsán is merült fel bennem, hogy mi lesz ezzel a formálódó underground mozgalommal, ahova most is írok? Ha eljön az idő, akkor kit húznak elő a pakliból, melyik programot, melyik intézetet, folyóiratot, melyik retorikát, melyik politikust? Túl nagy a kavalkád és túl nagy a homály – és azt azért lássuk be: a jobboldali mainstream ma ugyanolyan gyanakvással szemléli ezt a fortyogást, mint a progresszív forradalmárok.
 
 
Tökösség helyett böködés
 
           
Nemrég jelent meg Panyi Szabolcs publicisztikája a Hírszerzőn és dicséretesnek tartom, hogy a Konzervatórium is kiemelten foglalkozik az EP választásokkal és az ennek kapcsán mozgolódó parlamenten kívüli pártokkal. A Jobbik-jelenségről most nem szólnék, sokkal érdekesebbnek tartom a Lehet Más a Politika (LMP) nevű pártról kialakított véleményét, amit egy merész lépéssel ki is terjesztenék. Külön érdekes, hogy Panyi kulturált idegenkedése nem áll távol egy – finoman szólva – más világnézeti töltettel rendelkező portálétól. Megértek én minden kételyt, egy kis szkepticizmus az újjal és a magyar politikai palettával szemben mondhatni szükséges is. Túlzásnak tartom azonban az ab ovo kételkedést minden szerveződés és azok hitelességével kapcsolatban, arról már nem is szólva, hogy minden mögött Gyurcsány „80%-ban patrióta” Ferenc kinyújtott kezét lássuk vagy SZDSZ-es kiszervezést (s innen már csak egy apró lépcső az ízes zsidó összeesküvés-elmélet, ami a radikális részre jellemző, s nem a Hírszerző publicistájára – hogy a félreértéseket elkerüljük).
 
A LMP jelenleg valóban egy hímes tojás, az igazi mélységek még nem tárultak fel. A kampányfilm és egyes elemek után (különösen ha valaki csak a zöld vonalat emeli ki) valóban balos beütése van a pártnak, de ha bárki ebből messzemenő következtetéseket vonna le, az vegyen erőt magán és menjen el az egyik klubjukba vagy rendezvényükre, ismerkedjen meg személyesen ezekkel az arcokkal. Már csak azért is szembetűnő lesz a változás a jelenlegi politikai palettával szemben, mert ők még nem kopaszodnak és nincs két-három „cégük” per fő.
 
A téma megérne egy külön cikket – ill. nagy érdeklődéssel várom, hogy készül e interjú az LMP-vel, melyik taggal és milyen témák mentén, itt a Konzervatóriumon. (Az interjú Schiffer Andrással készül, aktuális közéleti történésekre kérdezve rá, és napokon belül megjelenik. - P.Sz.)
 
Minden jogos és jogtalan kétkedőnek ajánlom viszont Tölgyessy Péter szavait, amiket nemrég a Deák Klubban mondott, miszerint minden jobboldalinak elemi érdeke és valójában drukkolnunk kéne, hogy legyen már végre Magyarországon egy normális baloldal.
Mi küzdünk a hazai pályán, de illúzió volna azt hinnünk, hogy beköszönt a hosszú távú konzervatív fordulat Magyarországon. Mindig lesznek tőlünk eltérően gondolkodó emberek és társadalmi csoportok, csak az egész ott kaphat gellert, hogy ki képviseli őket. Kevesebb cinizmust, kevesebb árokásást innen is, onnan is.
 
 
A kritika megfordul
 
           
Láthattuk, jó dolog viccelődni a parlamenten kívüli csótányokon, akik munkájuk mellett nem kevés anyagi-pénzügyi-időbeli áldozatot hoznak azért, hogy változtassanak a jelenleg kialakult mocsaras, süllyedő helyzeten. A kérdés, hogy mi mit fogunk tenni, azért hogy az általunk képviselt és fontosnak tartott értékek politikai artikulációt nyerjenek? Ahogy korábban leírtam, szép és felelősségteljes dolog mind az írás és mind az olvasás, de közeledik a pillanat (idén vagy jövőre), amikor a leírt sorokat aprópénzre kéne váltani, amiből már meg tudjuk venni az első téglát, amire felállva még talán nem fulladunk meg. Csak ismételni tudom magam, tartok tőle hogy az itt és ezen körben képviselt gondolatok nem, vagy alig fognak bekerülni az országos politikába, marad az underground, ami jó, de mindannyian érezzük, hogy kevés lehet, ha jön a választás.
 

(Olvasóink leveleit ide várjuk: konzervatorium [kukac] konzervatorium [pont] hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr741001098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.17. 08:02:54

"A társadalom többsége sem rasszista, viszont a társadalom egésze beteg" - Lehet Más a PolitikaKörkérdésünkben a közélet aktuális történéseiről kérdezzük az EP-választások előtt egyre aktívabb parlamenten kívüli pártokat, melyeknek véleménye, álláspontja…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.03.14. 14:11:31

tessék? mit tetszik akarni az úrnak? :)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.14. 14:15:10

A szerző úr pártot alapítana?
vagy csak simán meglincseljünk 1-2 alakot?

Vidéki 2009.03.14. 14:51:50

A szerző mindegyik létező pártban képes meglátni a rosszat.
A Fideszről ezt írja:
„ A FIDESZ jelenlegi álláspontját (állásponttalanságát és hallgatását) sokan vizslatták már. Rosszindulatúak szerint nincs programjuk és parlament-fóbiában szenvednek, jóindulatúak szerint csak kivárnak és taktikáznak. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy meddig lehet taktikázni, meddig éri meg a szavazatmaximálás miatt hallgatni, horribile dictu hülyeségeket beszélni?!”
A régi bölcsek azt írták, hogy a folyóba akkor kell belelépni, ha odaérünk.
Azt látjuk, hogy a helyzet napról napra változik.
A kormányzó párt is rendszeresen a változó helyzethez igazítja cselekvését.
Azt a jóstehetséget a Fidesztől elvárni, hogy, ha esetleg több, mint egy év múlva kormányzati pozícióba kerül, mondja meg most, mit tesz majd akkor, a szerző részéről irreális követelésnek tartom.

phaidros 2009.03.14. 19:32:42

@tölgy: tenni kéne, nem csak beszélni, legfőképpen gondolom azt.

Szerintem is kéne egy igazi konzervatív párt. Kb. akkora lenne, mint az SZDSZ volt sokáig (5-6%) körül, és valószínű nem támogatná mindenben a Fideszt (ha tényleg konzervatív).

Ha a Fidesz stratégiának igazán lenne eszük, kinevelnének egy ilyen pártot.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.14. 19:46:50

"Már csak azért is szembetűnő lesz a változás a jelenlegi politikai palettával szemben, mert ők még nem kopaszodnak és nincs két-három „cégük” per fő."

ad1: a kopaszokat tessék békén hagyni.
ad2: cég nélkül partvonalról beszélünk, ami ingyen van, vagyis lehet hülyeséget is. érdekérvényesíteni csak akkor lehet, ha van mit vesztened. persze, értem én az idézőjelet, csak nem látom a példát, amit követhetne a nép (ez lehetne ad3 is, vagy elég lett volna csak ennyi).

_andris 2009.03.14. 21:23:00

A legjobb forgatókönyv a "jobboldalon", amit el tudok képzelni az, hogy a fidesz túlnyeri magát, és néhány év kormányzás után egészséges méretű és profilú pártokra esik szét...

Az LMP-t a megalakulása előtt valaki azzal ajánlotta nekem, hogy lesz konzervatív "szárnya", legalábbis volt aki ilyet is tervezett, de azóta nem látszik ilyesmi.
De ha csak a jelenlegi szdsz tábornak lesz egy darab ideig vállalható új, épeszű üzeneteket sugárzó pártja, már az is kész nyereség. Engem a kampányfilm mindenesetre végleg elriasztott.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.14. 23:29:04

"Hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy 1848 március 15-e a reményt jelentette a magyarság számára; annak a reményét, hogy hétköznapi életünk részévé válhatnak ezek az eszmények: szabadság, egyenlőség, testvériség."

Ez itten a jó öreg Liberté, Egalité, Fraternité. Ez bizony jakobinus eredetű, bár kétségkivül a Kommün idején lett igazán ismert. Miközben Horkay Hörcher a történelem kiválasztottjának nevezi a jó Orbán Viktort, Navracsics a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget vezeti be a konzervativizmusba. Mindenki megtalálja itten azt amit keres, az a lényeg, hogy legyen elég mogyi. És lesz. Hörcher is kap, és más is. Nincs sok mogyi, de azért aki jó volt annak jut.

Bell & Sebastian 2009.03.15. 00:12:31

1., Harmadik út nincs, a másik kettő meg foglalt.

2,. Közép- és hosszútávval most nem foglalkozunk, egyenlőre.

(Amúgy jó cikk, tele van kétségekkel és ellentmondással. De hol a tanulság?)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.15. 00:15:19

@jotunder: Horkay Hörcher a történelem kiválasztottjának nevezi a jó Orbán Viktort,
Hun?

sorokinV 2009.03.15. 00:37:58

jajj
Nincs bosszantóbb, mint homályos érzületek alapján megírt kevéssé izgalmas, de közhelyekben gazdag pubikat olvasni.

Carlos77 2009.03.15. 00:41:46

2010 egyik kulcsszava az Öko-Szociális Állam lesz.
Tudom ilyen még a világon nincs, De lehetőleg majd megmagyarázzák és programok is lesznek alatta bőven, mert ezt fogja nyomni mindenki. Van aki csak a részleteit van aki az egészet de sokszor fogjuk még ezt az összetételt hallani.

illetve, A … jövő/vége … elkezdődött!

Tetszett a cikk.

Vidéki 2009.03.15. 08:45:15

@Carlos77:
Írod:
„2010 egyik kulcsszava az Öko-Szociális Állam lesz.”
Az MSZP-n belül is Szanyi Tibor kezdeményezésére létrejött egy csoport, amelyik a fenntartható fejlődés nagyon fontos témakörét helyezte előtérbe.
Lehetséges-e a korlátozott méretű Földön tartósan exponenciális gazdasági növekedési pálya, mely bizonyos fontos, nem megújuló erőforrások gyors lerablásán alapul?
Híradásokból értesülök, hogy a világ legnagyobb befolyással rendelkező (és talán legbölcsebb) vezetői is kezdenek súlyának megfelelően foglalkozni a kérdéssel.

petibatya 2009.03.15. 09:06:08

Nagyon jó írás, a megértés szándékával és a befogadás képességével talán kevésbé rendelkező „új konzervatívok” számára (néhány hozzászólásból úgy tűnik) fölösleges gondolatokkal és nehezen értelmezhető kérdésekkel.
Gratulálok!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.15. 09:25:04

@tölgy: Heti Válasz (a Cserhalmis). 21.oldal.

"Úgy tudta magát felmutatni, hogy egyszerre válhatott az erkölcsi alapon álló rendszerváltás letéteményesévé és a jövő zálogává."

"Vagyis: nemcsak a millenarisztikus remény embere ő, hanem a történelem által kiválasztott személy. "

"Orbán profetikus hangnemet ütött meg." (hangnemütés :))

" Saját feladatát a régiből az újba való átvezetésben jelöli ki, majdnem mózesi elhivatottsággal."

tölgy, amikor a cuclib majomparádé írja ezeket a faszságokat a drágacuki Gyurcsány Bobóról, akkor észre szokta venni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.15. 11:29:31

@jotunder: Elolvastam.
Szerintem a cikk gyesen van megfogalmazva abból a szempontból, hogy nem egyértelmű: ezeket Orbán sugallja csupán magáról a beszédében, vagy HHF is így gondolja?

Az "Orbán profetikus hangnemet ütött meg" egy értelmező megállapítása, ebben nem látok semmi cikit.
Ugyanígy a "saját feladatát..." kezdetű mondattal: OV így jelöli ki a feladatát.

Nem kritikus írás, de azt sem lehet állítani, hogy a szerzője egyértelműen azonosul OVi-val.

"A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz...."

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.15. 11:48:17

@tölgy: Tényleg nem kritikus írás :)))) Egyébként amikor Gréczy Zsolt azt mondja, hogy Gyurcsány Nobel díjat érdemelne közgazdaságtudományból, magfizikából és bodybuildingből akkor sem azonosul egyértelműen a miniszterelnökkel, csak nem kritikus :)))

Avatar 2009.03.15. 12:44:55

"minden jobboldalinak elemi érdeke és valójában drukkolnunk kéne, hogy legyen már végre Magyarországon egy normális baloldal."

Szerintem a jobboldaliaknak azért kéne drukkolniuk elsőként, hogy legyen már végre Magyarországon egy normális jobboldal.

@Vidéki:
"A régi bölcsek azt írták, hogy a folyóba akkor kell belelépni, ha odaérünk."

Csakhogy már derékig állunk a vízben és a vízszint emelkedik.
A kormány próbál valami tutajt ácsolni, hogy átjussunk (még ha elég gyengét is), a fidesz viszont továbbra is csak annyit mond ez így szar, neki más ötlete van az átkelés módjáról, de azt nem mondja meg, amíg mindenki az ő seggét el nem kezdi nyalni. Addig inkább az ácsolás alatt álló tutaj köteleit bevagdossa, hogy biztosan szétessen majd a tutaj, és ő kiállhasson, hogy "megmondtam".
Lehet, hogy a fidesz tudja, hol van elrejtve egy fasza csónak, amivel gond nélkül át lehetne kelni, csak nem mutatja meg, amíg nem övé a hatalom. Szerintem ez nem éppen a nemzetért érzett felelősség mintapéldája.
Sajnos én attól tartok, hogy ha a fideszé lesz a hatalom, akkor is tutajt kell majd ácsolnunk, csak a köteleket nem jobbról balra, hanem balról jobbra tekerjük majd rönkökre, amiket viszont piros-fehér-zöldre festünk. Ennyi lesz a különbség, meg hogy közben már nyakig fog érni a víz, és még nehezebb lesz a munka.

_andris 2009.03.15. 13:50:16

@Avatar: Nyilván a fidesz is tudna mondani programot, hiszen a miniszterelnök úr is tud mondani kéthetente egyet. De most már rég megvalósítani kellene, és nem ötletelni. Úgy van beállítva, mintha a kalapból újra meg újra előhúzott, gyengén kidolgozott programok mentenék meg az országot a végveszélyből...

Talán azért nem mond a fidesz egy konkrét, felelősen vállalható, részletes programot, mert apparátus, erőforrás, hatalom, kedv, elhatározás hiányában, az ellenszél és szavazatmaximalizálási szempontok figyelembevétele miatt nem is készítettek ilyet.
Valamit azért mondtak: vállakozások adóinak csökkentése, gazdaság-élénkítés, és általánosságban "nagy alapvető átalakítások" mint fő irány. Bármit is jelentsenek ezek.
Én abban bízom, hogy jó döntéseket is fognak hozni, ha hatalomra kerülnek. Személy szerint persze annak is örülnék, ha most olvashatnám a programjukat, hogy pontosan mit terveznek, de aitmost olvasnék, az jövő tavaszra valószínűleg elavulna, és akkor olvashatnék egy új programot.

Vidéki 2009.03.15. 14:44:05

@Avatar:
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Fidesz már 7 éve nincs kormányzati pozícióban, ezért a felelős cselekvést (és ötletelést) azoktól kell elvárni, akik ilyen helyzetben vannak.
Orbán viszont megjelölt egy nagyon fontos stratégiai célt:
a munkahelyek számát 10 év alatt egy millióval kell növelni.
A rendszerváltás óta a munkahelyek száma másfél millióval csökkent.
Ezen nem segített az sem, hogy gazdasági életünk majdnem minden fontos pozícióját önként, dalolva (és bagóért) külföldi tőketulajdonosok kezére juttattuk.
Ma világrekordokat döntünk például a rokkant nyugdíjasok (lakossághoz viszonyított) számában.
Ha a rokkantnyugdíjasok egy csoda folytán hirtelen meggyógyulnának, a közszférából százezreket elbocsátanának, a nyugdíjkorhatárt hirtelen megemelnék, több, mint egy millió ember terhelné a munkaerő piacot a már meglévő négyszázezer munkanélküli mellett.
Halvány lehetőségét sem látom annak, hogy a piaci automatizmus ezt a hatalmas munkavállalói tömeget munkába tudná állítani, akkor sem ha a „reformközgazdászok”és a „Reformszövetség” minden javaslata azonnal megvalósulna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.15. 16:12:59

@Avatar: Szánalmas ez a kormányzati pozícióból folytatott ellenzéki pol. marketing. Bár, attól még hathat és lehet sikeres.

Avatar 2009.03.15. 16:24:17

@Vidéki:
Igaz, hogy nincsenek kormányzati pozícióban, de hatalmuk attól még van. Sőt, 2006 óta az önkormányzatok többsége is az ő kezükben van.
Programjuk utoljára 2006-ban volt, abban 14. havi nyugdíjat ígértek, és az osztogatások további kiterjesztését. Ez lenne az út a +1M munkahelyhez?

"Ha a rokkantnyugdíjasok egy csoda folytán hirtelen meggyógyulnának, a közszférából százezreket elbocsátanának, a nyugdíjkorhatárt hirtelen megemelnék, több, mint egy millió ember terhelné a munkaerő piacot a már meglévő négyszázezer munkanélküli mellett."

Ez a tömeg jelenleg sokkal több pénzt húz ki az adófizetők zsebből, mintha munkanélküliként megjelennének a piacon. A rokkantnyugdíjtól, közszférában fenntartott munkahelytől eltérően ugyanis az álláskeresési járadék csak meghatározott ideig jár, és az összege is kisebb, mint amit most kapnak.
Persze lehet mondani, hogy szolidaritást kell vállalni velük, mert milyen kurva nehéz lenne elhelyezkedniük. Csak nekem már elegem van a szolidaritásból, úgy érzem fordítva ülünk a lovon, amikor az általam megtermelt pénz 60%át kapja meg az állam, és 40%át én. Közben meg azok a felesleges állami tisztviselők, akikkel éppen én szolidarítok, gyakran jobban élnek mint én, pedig a munkájukat gyalázatos minőségben látják el.
Szóval biztos nagyon csúnyán nézne ki, ha ezek mind megjelennének a munkanélküliségi mutatókban, de szerintem sokkal rosszabb megoldás az, ha a problémát a szőnyeg alá söpörjük, elbújtatjuk őket az állami foglalkoztatottak és a nyugdíjasok közé, mert így sokkal többe kerülnek az országnak.

Avatar 2009.03.15. 16:34:17

@tölgy:
Sajnos én nem vagyok kormányzati pozícióban. Én csak egy egyszerű állampolgárként kérem a fideszt arra, hogy ugyan árulja már el mit óhajt tenni, ha hatalomra kerülne.
Ha nem követelné szinte állandóan, hogy adják át a hatalmat nekik, akkor valószínűleg kevésbé foglalkoztatna, hogy a fidesznek nincs programja. De ha azt akarják, hogy odaálljak mögéjük, és azt mondjam, hogy "igen, a fidesz képes lenne megoldani a problémáinkat" akkor mutassák be a megoldásaikat, mert csupán OV két szép szeméért még nem szavazok rájuk.
Ha pedig a kormány esetleg "ellopna" pár ötletet tőlük, és jobbá tenné az ország helyzetét vele, szerintem azzal is jobban jár az ország, mint azzal, hogy Viktor azt ismételgeti, hogy "van programunk, de nem mutatjuk meg".

Vidéki 2009.03.15. 17:05:22

@Avatar:
Ha a munkaerő piacon megjelenne másfél millió ember (a mostani kb. négyszázezer helyett), akik egy darabig az álláskereséséi járadékból éldegélnének meghatározott ideig, utána hagynád őket éhen halni?
Lehet, hogy eleged van a szolidaritásból, de ennek a megoldásnak is vannak veszélyei.
Nem biztos, hogy mindannyian belenyugodnának, hogy pusztulásra vannak ítélve.
Lehet, hogy egy „októberi forradalom” robbanna ki, lehet hogy a sarokba szorított emberek erőszakkal vennék el másoktól azt, ami életben maradásukhoz szükséges.
Ismerd el: ennél a jelenlegi helyzet is sokkal jobb.
Előbb a munkahely teremtés kérdését kell megoldani, mielőtt a munkaerőpiacra zúdítunk másfél millió embert.
Kételkedsz abban, hogy a Fidesz jobban tudná vinni az ügyeket, mint a jelenlegi kormány.
Tény viszont, hogy a magyar gazdasági helyzet megítélése sokkal jobb volt a Fidesz kormányzás idején, mint mostanság.
Nem egyforma képességekkel születünk. Egyik ember képes átugrani a két méter magasra helyezett lécet, míg a másik, akármennyit edz, erre képtelen.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.15. 17:10:36

@Avatar: Ne hallgassa annyit Bolgár urat!

A fidesz nem a hatalmat követeli, hanem legfeljebb választásokat.
Egy választási kampányban pedig lehet beszélni a kormányzat teljesítményéről és a versengő pártok alternatíváiról.

Na most, egy elqró kormány esetében megértem, hogy roppant kellemetlen kormány teljesítményeiről és terveiről beszélni, sokkal hálásabb az ellenzékről beszélni: 1, nincs programja, 2, van de nem szakmai, pocsék, stb 3, van de népellenes. Most az 1, pont megy, de pl, a Kéri-klubban elhangzottak után a 3. pont ment.
Lehet maga nem kormányoz, de a a témáját pol.marketingesek dolgozzák ki, mások terítik, jó pénzért.
Maga tematizál vagy tematizált?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.15. 17:50:27

OFF en itten dolgozni szeretnek tulajdonkeppen, es folyamatosan helikopterek koroznek az intezet felett, es az egesz Petofiunnep leginkabb egy Sierre Leonei- katonai puccs elokeszuleteire emlekeztet. Mindenki erezze magat kizavarva az erdobol. Standepityere.

Avatar 2009.03.15. 18:44:44

@tölgy:
Még életemben nem hallgattam Bolgár urat. Tudom, hogy valamelyik rádión van műsora, de hogy melyiken, abban már nem vagyok biztos. Sajnálom, ha nem felelek meg a sztereotípiádnak.

A kisebbségi kormánnyal szemben simán bedobhatná a fidesz a csudajó ötleteit akár most is, önzetlenül, az ország érdekében. Összefog a többi ellenzéki párttal, és megszavazzák. Kész.
Mint ahogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal már az SZDSZ koalícióbontása óta bármikor eltávolíthatták volna Gyurcsányt. Csak egy olyan jelöltet kellett volna megnevezniük, akit az SZDSZ gyomra is bevesz. (Az MDF ötlete Bokros jelöléséről sajnos komolytalan volt, de Gyurcsánynál ő is sokkal jobb lett volna. Megalakíthatta volna az egykor annyit emlegetett "szakértői kormányt", aki elviszi a balhét, és Viktor újra beülhetett volna a Bokros által előkészített növekedési pályán lévő gazdaságba.)

A Kéri klubbos dolgot felhozni meg alapos öngól, mert ott éppen ellentmondott mindannak, amit előtte nyilvánosan hangoztatott. Szóval a fidesz részéről eddig ment a szokásos "mindenkinek azt mondjuk, amit hallani akar" módszer, amit követhetett volna a "más a választási program és más a kormányprogram" megoldás. Csak éppen ez ugyanolyan hazugság, mint amit Gyurcsány csinált a választások megnyeréséhez.
Szóval most az új stratégia a "nem mondok semmit, akkor nem mondhatják, hogy hazudtam".

"Maga tematizál vagy tematizált?"

És magának ki mossa az agyát?

Bruno 2009.03.15. 19:35:08

@Jótündér

Csak a pontosság kedvéért: a "grundról" és nem az erdőből

Kopiás Attila Steve 2009.03.15. 21:11:18

Vicces szitu. Kábé háromhavonta változik, hogy melyik párt marketingje szól éppen a "felelőtlen költekezés helyett ésszerű racionalizálás"-ról és melyiké a "népnyúzó reformok helyett szolidáris állam"-ról. Nekem, mint aki mindkét pártot ugyanannyira rühellem, roppantul nehéz felfognom, hogy a saját híveik hogy a fenébe képesek ezt az állandó pörgést követni? Most Feriben az a rossz, hogy megszorít és sanyargat, vagy hogy nem eléggé? Viktorban meg az a para, hogy ő is meg fog szorítani, vagy hogy nem? Nekem tényleg halvány lila gőzöm nincs, hogy mi alapján képes bárki is bármelyikre azt mondani, hogy ez jó, ezt szeretem, erre büszke leszek a következő választásokig, ha halvány lila gőze nem lehet senkinek, hogy melyik mégis mit képvisel. Abban sem igazán tudok dönteni, hogy ez annál a formánál zavaróbb, aki még egy évig szerencsétlenkedik kormányon, vagy annál, aki négy évig fog. Közjogilag mindenesetre a Feri felelőssége nagyobb, ő közméltóságként béna, míg Viktor csak pártelnöknént, ez előbbi közügy, az utóbbi meg kvázi magánügy egyelőre...

De hogy a postról is szó legyen: éljen! :+) Ha olvassa valaki, amit kommentelni szoktam, roppant mód támogatnám ha abba az irányba menne az ország, hogy minden oldal színvonalasan, tartalmilag legyen képviselve. Annyival bővíteném, hogy nem két pártot akarnék látni a parlamentben. Az akkor se lenne egészséges, ha abból mi lennénk az egyik. :+) Hollandiában a 19. század óta nem volt olyan, hogy egyetlen párt többséget kapott volna, ezért eleve mindig koalíciók formálódnak. Van miből és van miből egyedi esetekben egyedi együttműködéseket fabrikálni: 10 párt ül a parlamentben. Vagy vegyük Dániát, ahol a világháború óta összesen négyszer volt hogy nem kisebbségi kormány alakult, mégis megoldották a működést. Én hiszek abban, hogy a jelenlegi, hiteltelen politikai elitet elutasító, újonan formálódó think-tankek között politikai nézetektől teljesen függetlenül többen vagyunk, akik egyetértünk abban, hogy tök más politizálást szeretnénk látni. Nézeteket, véleményeket, ideológiákat, ötleteket, erkölcsöket stb szeretnénk képviselni, erről szeretnénk párbeszédet folytatni. Nem kenyerünk a fröcsögő gagyipolitika, nem bírjuk a "szőlőbányák vs kúrcsány fegyenc" színvonalat, a "mindenki aki nem velünk van, gonosz ellenség akivel szemben minden megengedett" hozzáállást. Szerintem egyszerűen hiteles és elvhű politikusokat szeretnénk látni, akiknél nem arról folyik a szó, hogy miért lop, miért csal, miért hazudik, hanem hogy miért gondolja, hogy amit mond, az lenne jó az országnak, vagy annak egy részének, nem?
Kövezzetek meg, de én roppantul örülnék, ha lenne egy hiteles konzervatív parlamenti párt, függetlenül attól, hogy mennyi mindenben ellenkező nézeteket vallok. Jegyzem meg, én egyébként egy hiteles radikális nemzeti pártot is tudnék értékelni a maga módján, mert ez a mostani, saját híveit is orránál fogva vezető, aljasul manipuláló, tudatosan félrevezető jobbik-kuruc konstelláció még az ideológiájuktól függetlenül is egyszerűen borzalmas...

HaKohen 2009.03.15. 21:50:41

@jotunder:

Tanulság: így jár, aki dolgozni szeretne (pláne dühítő ékezetmentes billentyűzettel).

Bell & Sebastian 2009.03.15. 22:26:06

@jotunder:

Nemzetbiztonsági? Jó, jó, de melyik?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.03.15. 22:54:42

@KA_Steve:
ma, ha látsz valakit, aki őszintén kiáll a két nagy balos néppárt közül valamelyik mellett - bármilyen formában - az gyanús.
vagy hülye,. vagy hazudik, vagy mindkettő.

ha a két kicsi közül választva teszi ugyanezt, akkor klinikai eset.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.16. 00:35:55

@Avatar: Hombre, az én agyamat nem lehet mosni, még Domestos-szal sem. Tabula rasa-val születtem, és ott is maradtam.

Maga meg nyomatja az 1, pontot. Jól teszi, mert valamiről beszélni kell, és akkor már inkább az ellenzék képzelt hibáiról beszéljenek a népek, mint a Nagy Elqrásról.

Nekem megvan a fidesz titkos progija. A ballibeket összeszedik és naponta kell majd bérmálkozniuk. A tábori életük költségeit munkával kell majd megtermelniük, és mivel magántulajdonra nem lesz semmi szükségük, így azt elkobozzák.

VIII. Nagyapó 2009.03.16. 00:54:53

@Vidéki: Azonnal nyilvan nem kapna munkat egymillio ember - de hosszabb tavon igenis letezik erre piaci mechanizmus, legalabbis a nem remenytelenul kepzetlen vagy alkoholista csoportok eseteben. A kihasznalatlan es olcso munkaero szamara megeri munkahelyeket teremteni, akik pedig munkaba allnak, a megkeresett magasabb jovedelmukkel fokozatosan tovabb novelik a keresletet is.

Ennek viszont az a feltetele, hogy valamilyen modon motivalva legyenek az allaskeresesre, ill. az egyensulyi ber alacsonyabb lesz.

De jelenleg rovid tavon mar az is szep eredmeny lenne, ha legalabb uj rokkantnyugdijasokat nem engednenk be alaposabb ok nelkul a rencerbe...

Kopiás Attila Steve 2009.03.16. 03:48:02

@mcs: most konkrétan nem értem, mit mondasz. Illetve miről mondod azt...

Avatar 2009.03.16. 09:04:16

@tölgy:
Itt mindenki hülye, csak te vagy rakéta. Minden ember manipulált, akinek a véleménye nem egyezik meg a tiéddel, szerencsére itt vagy nekünk Te, aki függetleníteni tudja magát a világ minden zajától, és az ideák tiszta világából elhozza számunkra az Igazságot.
Oh, kérlek, mondd el miről mit kell gondolnom, hogy én is olyan manipulálatlan erkölcsi világítótorony lehessek, mint Te!

Számomra OV az 1998-2002-es kormányzásával elérte, hogy soha az életben ne szavazzak olyan pártra, amit ő vezet. Ugyanezt elérte már Gyurcsány is egy jó ideje. Még szerencse, hogy nem csak rájuk lehet szavazni, bár talán ez neked még nem tűnt fel.
Ha én a fidesztől programot várok, az nem azt jelenti, hogy Gyurcsányt szeretném hatalomban tartani, hanem azt hogy nem csak 1 lépésnyit gondolkodok előre, hanem legalább 2-t. Nekem nem elég, ha egy szar miniszterelnököt lecserélünk egy másik szar miniszterelnökre.
Amit OV ellenzékként művelt 2002 óta, az engem leginkább a Monty Python féle Vita jelentre emlékeztet (www.sarok.org/users/ikarus/m_127129/). Ennél én többet várok attól, aki az ország miniszterelnöke akar lenni.

Vidéki 2009.03.16. 09:37:41

@VIII. Nagyapó: Én nem tételezem fel, hogy a reménytelenül képzetlenek vagy alkoholista csoportok részaránya olyan nagy lenne nálunk, mint ami a foglalkoztatottsági statisztikákban tükröződik, mondjuk Ausztriához képest.
A piaci automatizmusokba vetett rendíthetetlen hiteddel feltételezed, hogy ha a közszférából kirúgott, a nyugdíjkorhatár emelése és a rokkantnyugdíjazás megreformálása által a munkaerőpiacra zúditott újabb tömegek elég olcsón kínálják fel munkaerejüket, azok számára a piacgazdaság automatikusan munkahelyeket teremt.
A folyamat eredménye: „az egyensúlyi bér alacsonyabb lesz”.
Ha elolvasod Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregényét, beláthatod, hogy az „egyensúlyi bér” alsó határa milyen alacsony is lehet.
Ivan Gyenyiszovics olyan rész sikerekkel is elégedett volt, hogy az aznapot bizonyos trükkökkel sikerült túlélnie.

VIII. Nagyapó 2009.03.16. 23:16:19

@Vidéki: Bármennyire is sz*rban vagyunk, az éhhalált jelentő bérektől azért még messze állunk.

De mondom, a lényeg tényleg nem csak a bércsökkenés, hanem az is, hogy ha vannak megfelelő képességekkel rendelkező álláskeresők, érdemes lesz ide hozni befektetéseket (ha nem is a falvakba, de a közeli városba), illetve a pozitív visszacsatolás, hogy a munkába állással - fenntarthatóan - nő a kereslet is.

Amúgy ha körülnézel mondjuk itt:

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=REF_TB_labour_market&root=REF_TB_labour_market/t_labour/t_employ/t_lfsi/t_lfsi_emp/tsieb050

ez alapján 5-10 éves távlatban évente nagyjából 2 százalékos foglalkoztatás-bővülés - ami nálunk nagyjából +70 ezer ember felszívását jelentené - távolról sem tűnik elérhetetlen álomnak olyan országokban sem, ahol nem gyógyult meg egy csapásra 6-700 ezer rokkantnyugdíjas (persze válság közepén ez tényleg álom). Például a spanyolok vagy az írek hosszú ideig ennél jóval komolyabbat is produkáltak, még ha ott most lesz is most némi korrekció. Ehhez pedig arrafelé nem mesterségesen, államilag kellett munkahelyeket teremteni, csak hagyni kellett működni a gazdaságot. (Amúgy nálunk sem a Széchenyi-terv, hanem a tb-csökkentés idején, és a munkakínálat bővülésével együtt, az 1998-2000-es időszakban bővült rövid ideig szépen a foglalkoztatás).

Nálunk az ezredforduló óta összesen nőtt nagyjából másfél százalékkal a foglalkoztatottak száma, míg a munkát keresők száma viszonylag alacsony, és az aktivitás mozgása is első sorban a nyugdíjasok számának változásaira vezethető vissza...

VIII. Nagyapó 2009.03.16. 23:18:25

(Amúgy a másfél millió kicsit sok, az EU-átlagtól nagyjából 6-700 ezer fővel vagyunk elmaradva aktivitásban.)

___________________________ (törölt) 2009.03.16. 23:46:49

Egyébként mennyire pontosak ezek a számok? Úgy értve, hogy szükséges-e valamilyen becslésekkel korrigálni az állami statisztikákat olyan tényezőkre, hogy pl.

- benne van-e az is, akinek már nem jár m. segély
- benne van-e az, aki részmunkaidőben dolgozik, mert az jutott, de teljesben szeretne
- benne van-e az, akinek marketinges diplomája van, de ruhatárosként dolgozik: persze ezt nagyon nehéz lenne számszerűsíteni, de szerintem kell: végül is aki 100Eftos munkát végez és 200Eftost is tudna, az végül is félig munkanélküli
- aztán akkor az előző korrekcióból valahogy levonni a kamu minimálbéreket
- aztán hozzáadni a feketemunkát

Tudom, hogy ezeket nagyon nehéz megbecsülni, de van rá valami módszer, hogy legalább nagyjából?

VIII. Nagyapó 2009.03.17. 00:51:33

@Shenpen:

Az eurostaton elérhető statisztika nem a regisztrált munkanélkülieket és a bejelentett foglalkoztatottakat mutatja, hanem egy viszonylag nagy reprezentatív mintán végzett kérdőíves felmérésen alapul. A munkanélküli itt lényegében annyit jelent, hogy az illető saját bevallása szerint keresett munkát az elmúlt hónapban.

Emellett úgy tűnik, hogy itt a feketemunkát is elég sokan bevallják: léteznek hivatalos vállalati adatszolgáltatáson alapuló felmérések is, azokban ha jól dereng, kb. félmillióval vannak kevesebben annál, mint ahányan ez alapján a statisztika alapján lenniük kellene.

A felmérésben a többi, általad feltett kérdésre is rákérdeznek, de azokra már inkább csak kutatási célból. Nem tudom, vizsgálta-e itthon valaki részletesebben, nemzetközi összehasonlításban az Általad említett tényezőket. Az aggregált adatokban akinek van állása, az természetesen foglalkoztatott.

De amúgy a diplomások bérelőnye az alacsonyabb végzettségűekhez képest nálunk - más felmérések szerint - rekordnagyságú (a fehéren fizető nagyvállalatokon belül is), vagyis annyira nem jellemző, hogy nagy tömegben kapnának nagyon rosszul fizetett állásokat, a foglalkoztatottságuk pedig nagyjából megfelel az EU-átlagnak. A foglalkoztatottsági és fizetésbeli problémák (egyelőre?) az alacsonyabb végzettségűek körében sokkal-sokkal komolyabbak.

A minimálbéresekre többen próbáltak becsléseket adni, hogy mekkora részük kamu. A legutóbbi papír ez:

econ.core.hu/file/download/szirak2008/fiktivminber_szirak.pdf

Ez sajnos csak 5 fő fölötti vállalatokról szól, és szinte minden lehetséges torzítás lefelé mutat - vagyis ez alapján a minimálbéresek legalább fele csaló volt 2003-ban, de ennél inkább jóval több lehet az igazság.

Vidéki 2009.03.17. 09:22:42

@VIII. Nagyapó:
Írod:
„ez alapján 5-10 éves távlatban évente nagyjából 2 százalékos foglalkoztatás-bővülés - ami nálunk nagyjából +70 ezer ember felszívását jelentené - távolról sem tűnik elérhetetlen álomnak olyan országokban sem, ahol nem gyógyult meg egy csapásra 6-700 ezer rokkantnyugdíjas.”

Hozzászólásod utolsó bekezdésben viszont ez olvasható:
„Nálunk az ezredforduló óta összesen nőtt nagyjából másfél százalékkal a foglalkoztatottak száma”

Ez a tényleges növekedési tendencia (egy hosszú időszak átlagában) az általad lehetségesnek tartottnak egy tizedét sem éri el.

Mi lehet ennek az oka?
Talán gonosz varázslat sújt bennünket, hogy a lehetőségektől ilyen hatalmas mértékben elmaradunk?

VIII. Nagyapó 2009.03.17. 13:05:24

@Vidéki: Szerintem egyrészt a szociális rendszer: az inaktívjaink nem is próbálnak tanulni, elhelyezkedni, máshova költözni egy munkahelyért. A minimálbérhez képest magasak a segélyek, meg aztán az ÁFSZ is elég gagyi egy intézmény: ahol elvileg megkövetelik az álláskeresést, ott sem nagyon kérik számon, valószínűleg értelmetlenek a továbbképzések, stb.

Másrészt nyilván nem kedveznek a munkahely-teremtésnek a magas adók és az sem, hogy az állam nagy hiteligénye miatt a vállalkozások drágán jutnak forráshoz.

Azt viszont nem gondolom, hogy direkt támogatásokkal kellene munkahelyeket teremteni.

___________________________ (törölt) 2009.03.17. 21:03:52

@VIII. Nagyapó:

Köszi! Aszondod, alapvetően az eurostaton érdemes kotorászni, ha ilyesmik érdekelnek?

Diplomások bérelőnye: hm, lefogadnám, hogy mondjuk 30 éves kor alattiakat nézve csak a bérelőny jóval kisebb... ld. még: büfé-ruhatár szakok :)

VIII. Nagyapó 2009.03.17. 23:36:23

@Shenpen: Nemzetközi összehasonlításra az a jó, vagy az OECD - nekik vannak komolyabb munkát igénylő mutatóik is.

A fiatal diplomások bérelőnyéről elkülönítve sajnos nem sok mindenre emlékszem (bár az sem mindegy, azért keresnek-e keveset, mert kezdők, vagy mert olyan a munkájuk: a szaktudással az egyik fő gond pont az, hogy túl speciális, így gyorsan avul, részben ezért a diplomások keresete jobban nő az életpályájuk során). Mindenesetre a foglalkoztatottságukkal egyelőre nincs különösebben nagy gond, az biztos. Középfokú végzettnek lenni viszont továbbra is rosszabb, mint büfé-ruhatár szakosnak - fene tudja, talán mert utóbbiak legalább némi számítógépes ismereteket és angoltudást felszednek, ami már sok mindenhez elég.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.18. 16:53:06

hirtelen nincs időm minden kommentet átolvasni,elnézést, ha ismétlek valakit valamit. Először is: én is szekpetikus vagyok az LMP- és humanisták féle szerveződésekkel, a zöldek közül pedig sokkal szimpibb számomra az Élőlánc (neadjisten koalícióba is el tudnám képzelni Lányiékat), de annyi biztos, hogy igaz, hogy ha pragmatikusan gondolkodunk, akkor egyes témkban igenis együtt lehet sokukkal működni. pl. szimpi a humanisták hajléktalanos programja, a környezetvédelem pedig még jó, hogy mennyire fontos, mégha nem is balos-feminista-stb, mázzal leöntve.

Másik: jogos a fölvetés, hogy a nagy lelkesedés az ifjúkonzik közt mire elég. Mert pár portál nem fog ellenforradalmat csinálni, de kezdésnek és közösségkpző erőnek, együtt gondolkodásnak viszont kiváló. Meg annak, hogy megmutassuk a világnak, hogy vagyzunk. Ebből még nem leszt mozgalom (bár az nem konzi dolog, de meg leht tölteni új tartalommal), párt, kezdmányezás, miegymás. Ahogy Ablonczy Balázs mondta: pár bloggal nem lehet sokat elérni. Ha beépülünk, ill, sokan közülünk beépülnek a tudományos életbe, az kell, fontos, de nem elég. Pártból kérdés, hogy tudnánk e olyat csinálni, ami labdába rúg. Szóval... nagy dilemma, örülnék, ha igaza lenne Békésnek az ifjúkonzi készülődésről, de még télleg csak a mélyben mozog valami. De az pozitív, és egyelőre lelkesek vagyunk, és van honnan továbblépnünk.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása