Egy párt fizetett szabadságon

Hadrian VII. I 2008.09.07. 13:45

Jó dolga van manapság a politológusnak és politikai elemzőnek becézett, nem különösebben hasznos emberfajtának, köszönhetően a venezuelai szappanoperára emlékeztető, túljátszott pártpolitikai bénázásoknak. (Don Gabriel el akarja adni a többségi tulajdont bebiztosító részvénycsomagját, magára haragítva a banánültetvény urát, Don Fernandót...) Gyakorlatilag mindenki azt mantrázza, hogy az SZDSZ-nek öngyilkosság az előrehozott választás. Kevesebb szó esik viszont ebben a kontextusban arról az MDF-ről, mely 2006-ban az SZDSZ-nél gyengébb eredménnyel éppen hogy be tudott jutni a parlamentbe.

Mik is voltak a párt nagyra törő tervei két évvel ezelőtt? A FIDESZ a vereség után majd 2010-re lassan széthullik, Dávid Ibolya pártja pedig tárt karokkal várja a renegátokat, a közvéleménykutatások pedig 10% körüli eredményeket fognak mutatni. Mi lett ebből? A FIDESZ (eddig legalábbis) bölcsen hallgatva hagyja, hogy a baloldal pártjai nyírják egymást, széthullás helyett pedig kormányzásra készül. Az MDF csábereje és népszerűsége pedig bőven az elvárások alatt maradt. De ha már a csáberőnél tartunk: nem lennénk meglepődve, ha Dávid kihívója, Almássy elnöki ambíciói a nagyobbik jobboldali párthoz való átcsábulással végződnének. Egyébként meglehetősen viccesek a dávidisták nyilatkozatai ez ügyben, különösen Herényi Károlyé, aki Almássy szemére veti, hogy mentorát és támogatóját döfi most hátba. Mit is csinált Dávid Ibolya és Herényi Lezsákkal? (Ne értsen félre senki, én vagyok az utolsó, aki sajnálná Lezsákot. Aki egyébként hasonlóan próbálta döfködni Antallt.) Na ugye. Így megy ez arrafelé. Nincs min csodálkozni.

Ahogy azon sincs, hogy a kissé röhejes "elnökválasztási küzdelemmel" a hírekbe bekerülő MDF semmiféle népszerűségi mutatóján nem fog ezzel javítani. A FIDESZ-friendly jobboldali sajtó leplezetlenül Almássynak drukkol, amit a pártpolitika felől persze meg is lehet érteni, nem is írhatnának nagyon mást. De ez sem változtat azon a tényen, hogy noha az összes parlamenti párt súlyos káder-és utánpótláshiányban szenved, az MDF helyzete mégis a legsúlyosabb. Mégis, miféle asszociációk jutnak eszünkbe a "megújulást" ígérő AK-ról? Nekem körülbelül semmi, a tehetség szó különösen nem. Amikor a HÖK-ösök elkezdenek nyomulni valahol, az amúgy is körülbelül a vég kezdetét jelenti. Na de akkor minek nevezzük azt, amikor a nyuggerklub és a HÖK-ösök nyomulnak egymás ellen? Ha egy pártot kilóra meg lehet venni, vagy azzal pozícióba lehet kerülni, hogy "nem értek semmihez, de fiatal vagyok és tudok nyomulni"? Dávid Ibolya legalább letett valamit az asztalra. És legalább nem volt HÖK-ös.

De nem ez a legfélemetesebb. Hanem az, hogy az MDF tulajdonképpen nem csinál semmit. Tényleg. Látni adócsökkentésről szóló zöld plakátokat, úgy, hogy maga a program a hírekbe alig kerül be, nem is tudom, hogy van-e ilyen, vagy nincs. De teljesen mindegy, mert nem érdekel, mert egyszerűen nem tudják úgy tálalni, hogy érdekeljen. A fontos belpolitikai ügyekben a párt vezetői hallgatnak, nem hogy a véleményüket nem lehet tudni, de azt sem, hogy egyáltalán létezik-e még a párt. Pedig a jelenlegi belpolitikai helyzetben bőven volna tér a helyezkedésre, pozicionálásra és a média figyelmének megszerzésére, főleg akkor, amikor a parlamenti többség biztosításával királycsináló lehet akár a legkisebb befolyással, holdudvarral és háttérintézménnyel, alkupozícióval rendelkező MDF is. Erre mi van? Nagy kussolás. Pedig eljött az idő, amikor le lehet aratni az eddigi irányvonal gyümölcsét: elcsábítani a csalódott baloldali szavazókat. Mintha "valamiért" ezt már nem akarnák. Lehet tippelni. (A szokásos "üljönleazösszespártésbeszéljen" nem ér, mivel az már olyan unalmas, hogy a sajtóközleményt az újságban egy az egyben lehozó szerkesztő is bealszik rajta.)

De nem csak a kiábrándult balosok felé nem sikerült becsatornáznia magát a pártnak. Hanem a Political Capital által a pártra szabott neokonzervatív, piacpárti, atlantista imidzs sem működik. Azok az értelmiségiek és publicisták, akik ezzel az irányvonallal szimpatizálnak, akik hitelesen és következetesen vallják ezeket az elveket, döbbenten és értetlenkedve nézik az MDF-et, ezt az izét. És nem tudják eldönteni, hogy ez most komoly, vagy csak egy vicc. Persze ebben az sem segít, ha Hock alelnök egy naprakész PolCap brossúra hiányában úgy véli, most a nép egyszerű fiainak a körében kellene jófejnek mutatkozni, és benyög valami olyasmit (a legnépszerűbb össznépi álláspontot), hogy se a nackók, se a buzik ne vonuljanak.

Az MDF fizetett szabadságon van: a költségtérítést és a fizetést az államtól felveszik, de nem politizálnak. Ami a jelenlegi lapjárás szerint nem okos dolog.

 

(A kép forrása: BME )

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr30652183

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.09.08. 07:01:11

Vergődős Jó reggelt, jó szurkálást minden kedves árokásónak és -betemetőnek. Az őszi polszezon megérkezése előtt nézzünk körbe a magyar ugaron, mi is a nagy bides helyzet a haveri kutyák országában.  Ez a kormányzat vergődik. Az illetékesek meg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.09.07. 16:21:31

a kép sem rossz ;P

smalladam 2008.09.07. 16:32:58

ezt akartam írni én is:D

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.07. 17:00:25

"a politológusnak és politikai elemzőnek becézett, nem különösebben hasznos emberfajtának"

Kemény kezdés... :)

Paranoid Android2 2008.09.07. 17:02:57

Azért ahhoz, hogy az MDF-et politikai pártnak tekintsük, bármilyen értelemben is, az eredeti definíciót ki kell terjesztenünk a a kisstílű rablóbanda és a bukott értelmiségiek társalkodóköre halmazok metszeteire. Na és persze a wéberi catch all party még jó, de ezek már csak a maszop pénzére utazhatnak.

Paranoid Android2 2008.09.07. 17:08:35

Vagy csak már néhány, a politikával korábban foglalkozó hülye képzeletében létezik.

CrL 2008.09.07. 20:14:47

tisztelet a kivételes társaságnak.

phaidros 2008.09.07. 20:16:54

Lehet,hogy csak arról van szó, hogy az MDF tagjai már kiábrándultak a politikából.


:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.07. 23:03:26

ne nézzétek le őket.. amilyen csöndben vannak, úgy húzhatnak le majd megint a léc felett, ha eljön ideje...

éd igen, a kép is remek. sőt, aljas :))))

Kenguru 2008.09.07. 23:17:10

Nagyon kéne már azokra a választási cédulákra egy "ezek közül egyiket sem" rublika.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.07. 23:22:29

önkorrekció, "úgy húzhatnak le majd megint ":
le=el

(gépírónőt felveszek)

Vidéki 2008.09.08. 11:37:46

Ibolyka úgy állítja be magát, hogy már nem kell keresnünk lámpással az egyetlen igaz embert, mert itt van ő nekünk. Valójában a szépkorúak társaságának strohmanja, nélkülük nem lehetne szerepe a politikai életben.
Torgyántól ellesett módszerekkel sikerült pártjából kiebrudalni az egykori alapító tagokat. Kíváncsi vagyok eltűri-e, hogy konkurrense legyen az elnökválasztáson, vagy jobban szereti az olyan lóversenyt, ahol csak „egyetlen paripa indul”.

zmse 2008.09.11. 13:00:29

"Nagyon kéne már azokra a választási cédulákra egy "ezek közül egyiket sem" rublika."

van ilyen, ugy hivjak ervenytelen szavazat.

CrL 2008.09.12. 17:44:58

"Asszem jól időzítettem:)"

a kép pedig egyre aktuálisabb.

NRG44 · http://althir.org 2009.03.24. 12:22:05

Ez az egész neokon blogotok egy polcap brosúra színvonalán van. Nektek ezért fizetnek, mint netes propaganda tevékenységért!!!!

HaKohen 2009.03.24. 21:34:58

@NRG44:

Fölébredt?

Én nem tartozom a bloghoz, de nekem külön fizetnek, hogy olvassam az ilyen baromságokat.

Bár most még csak tavasz van, de az ilyet nevezte Kardos G. György nyári hülyének. (Utána lehet nézni, hogy miért.)

NRG44 · http://althir.org 2009.03.29. 13:20:16

ahá, itt mindenütt index, meg judapest van. :-) ti nem konzisok vagytok hanem cionisták.

HaKohen 2009.03.29. 23:11:39

@osborne: @phaidros:

Exponenciálisan fog emelkedni?

HaKohen 2009.03.29. 23:31:20

@NRG44:

Aha! Az index mindenütt ott van, tkp. a Moszad itteni rezidenciája. És az index tette indexre Istóczy Győző és Morvai Krisztina összes műveit. A rezidenciát pedig Hadrián VII. vezeti, aki ezt a postot elkövette. (Ő is valszeg fizetett szabadságon volt akkor, és volt képe még a munkanélküli segélyt is fölvenni. Hát ilyen a cigánybűnözés.)

A Konzervatórium pedig a New York - Tel Aviv tengely közepén van. Tegnap voltam egy vernisszázson. (Emlékkiállítás Thury Leventének, akinek by the way az ofője a Toldiban anno Antall József volt - de ez abszolút off). A boldogult Láng gépgyár egyik műhelyében tartották. A Láng gépgyár turbinákat gyártott valamikor. Na most, odaadtak nekem egy turbinát és azzal bíztak meg (persze, ők is ügynökök voltak, csak nem tudom, hogy a Moszadtól, a KGB-től vagy a CIA-től?), hogy a legszigorúbb titoktartás mellett szereljem föl a New York - Tel Aviv tengelyre. És amikor a tengely forog (a föld forgása forgatja), akkor a turbina áramot termel, hogy az áram fölhasználásával világossá lehessen tenni a cionisták sötét ügyleteit.

Na és nagyon halkan jegyzem meg - ne vegye kioktatásnak -, hogy a Judapest nem cionista, hanem zsidó blog, ami nem egészen ugyanaz. Bár nem minden kurucinfós érzékeny az ilyen finom distinkciókra. Bocs, hogy szóltam.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása