Az élő szobor

Hadrian VII. I 2008.05.06. 16:01

"Ismét megtalálták Antall József egykori miniszterelnök Pestújhelyről immár második alkalommal eltűnt mellszobrát." Így kezdődik a hír. Groteszk, nem? "Ismét."

Antall egy másik, I. kerületi mellszobrának sincs sokkal jobb sora: azt rendszeresen vörös festékkel öntik le.

A dolognak van egy általánosabb tanulsága is, melyet Antal Dániel remekül összefoglalt: "Én ezt nem tudom nem összefüggésbe hozni azzal, hogy az elmúlt években a rombolás bűncselekménye (...) helyett a közvádló egyszerű rongálásért állította bíróság elé a csőcseléket.(...) Hogy semminek nem lett erkölcsi, jogi következménye."

Ami számomra különösen félelmetes és elszomorító, az az, hogy jobban belegondolva mennyi mindent szimbolizál Antall szobrainak sorsa. Annyi szobor és emlékmű van az országban - a legrosszabbul azonban valahogy mindig az őt ábrázoló szobrok járnak.

Az, hogy egy történelmi alak megítélése annak emlékművein is sokszor "lecsapódik", nem újdonság. Az azonban meghökkentő, hogy milyen szélsőséges indulatokat képes kiváltani még ma is Antall: az egyik népszerű álláspont szerint ő egy horthysta-fasiszta gazember, a másik szerint pedig "küldött ember", komcsi ügynök. Hogy a szobor vörös festékkel való leöntése, rongálása mögött mi van: jól sejthető. Hogy a demokratikus, szabad Magyarország hiszterizált politikai terében az indulatok nem csak a sajtóban, hanem a köztereken is sorozatosan lecsapnak Antallra, jelen rendszer egyik "alapító atyájára": nagyon is elgondolkodtató.

Mélyen ironikus és maximálisan igazolja így utólag is Antallt, hogy ez a politikai és tényleges vandalizmus mennyire ellentétben áll az ő nyugodt, távolságtartó, mérsékelt, párbeszéd-és kompromisszumképes, rendkívül kulturált alkatával. (Ahogy homopoliticus írja a 14 éves antalli örökségről: "Nem szolgálta ki a jobboldali tömegek vágyait, meg semmilyen tömegek vágyait se, erre alkatilag képtelen lett volna, nem is értett hozzá.")

De nem csak a személye megítélését övező vitákat tükrözi Antall szobrainak sorsa, hanem azt is, hogy milyen állapotok uralkodnak ma a rendszerváltozás utáni Magyarországon. Ez talán még elszomorítóbb. Ezeket az állapotokat pont a rendszerváltás miniszterelnökének emlékműveiről sajnos igen könnyű leolvasni, itt valahogyan különösen "összesűrűsödnek". Az erkölcsi (kegyeletsértés), a szociális és a jogi, rendészeti, törvénykezési(ld. Uj Péter Színesfém c. írását ill Antal Dániel fentebb idézett bejegyzését) problémák, mint a jelenkori válság tünetei, ironikus módon pont annak az embernek az emlékműveit sújtják egyesült erővel, akinek politikai öröksége pont ezekre a problémákra kínálhatna megoldást: Demokratikus intézményrendszer kialakítása, jogállamiság komolyan vétele, népszerűtlen intézkedések bevállalása, feddhetetlen államférfiúi magatartás, határozott piacpártiság, olcsó szociális populizmus mellőzése, konstruktív parlamenti együttműködés, kompromisszumkészség, saját oldal szélsőségeseivel való leszámolás, hatékony és eredményes külpolitika.

(Ha létezett volna akkor a kurucinfo, a horthyfasiszta miniszterelnök külügyminisztere, Jeszenszky Géza Bush-ékra rátelefonálva valószínűleg jóval gyorsabban elintézte volna a dolgot (ld. pl. legutóbb Darányi András esetét) , mint a nagy antifasiszta miniszterelnök alsóneműként váltogatott minisztereinek bármelyike... )

/A képeket az origo.hu-ról szedtem./

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr23453419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervatív 2008.05.06. 18:02:54

Véleményem szerint Antall egy született idealista volt,ennek ellenére messze a legkiválóbb magyar miniszterelnök a rendszerváltozás óta!Nyugodjék békében!

Paulybird 2008.05.06. 18:33:38

Nem volt valami nagy miniszterelnök.
A szobrok inkább csak annak szólnak, hogy ő volt az első szabadon választott csóka.
Azt hogy miért kell a halála után ripsz ropsz egyből szobrot emelni neki, meg nem értem.
Nem egészséges dolog.
Mondjuk azt sem értem, hogy miért kell összebaszni a szobrot.

Paulybird 2008.05.06. 18:36:37

A Horngyuszit elviszi a májzsugor (tényleg, él még?), vagy Orbánt az agyvérzés, Megyót, Gyurcsányt, akkor ők is kapnak majd bronz mellszobrot, és akkora síremléket, ami még a leggazdagabb cigányvajdáknak sincs?

ildsisy 2008.05.06. 20:37:53

Undorítónak tartom azt,hogy bárki egy elhúnyt szobrát ellopják,vagy sírhelyét megrongálják.Hol élünk????!...Teljesen mindegy kiről van szó,semmi tisztelet manapság nincs a másik iránt!Sem éltében,sem holtában.Aki ezt csinálja,vajon ő mire vitte.Talán már börtönben is van...
Ennyire kell a másik eszméjét gyűlölni?
Ő legalább próbált is valamit tenni,hogy jobb legyen,ha nem is úgy sikerült,mert betegsége,halála közbe szólt...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.05.06. 21:32:09

hm, antal jó miniszterelnök lett volna egy békésen prosperáló kis nyugati régi demokrácia élén.

pocsék miniszterelnök volt egy átalakuló-újjáformálódó, szétesett gazdaságú, volt komcsi ország élén.

voltak viszont elvei, evvel unikum a 3. köztársaság vezetői között.

smalladam 2008.05.07. 09:45:28

a politikai indíttatásúak tudomásom szerint mindkét fél - szélsőjobb, szélsőbal - reszortját képezik. számomra ugyanide sorolódik a szovjet emlékmű (rendszeres) szétkúrása, churchill leöntözése, kádár koponyájának ellopása.
ami viszont a szememben végképp azt bizonyítja, hogy az elkövetők az internet szemetén szocializálódott tanulatlan kretének, akiknek lövése sincs a történelemről, az pl a budai önkéntes ezred emlékművének a szétfújása "hazaáruló" és egyéb feliratokkal.

homopoliticus · http://homopoliticus.blog.hu 2008.05.07. 10:13:27

Igazad van, smalladam, én sem szeretem a Szabadság téri emlékművet, valamint szerintem Károlyi Mihály sem érdemel szobrot, de attól még a lehugyozás/festékkel leöntés ugyanúgy elfogadhatatlan, mint Antall esetében.

Ugyanakkor Kolompár a maga nem annyira szofisztikált módján egy érdekes kérdést vetett fel: abból, hogy mi Antall miniszterelnöki munkáját ilyen vagy olyan okokból elismerjük, esetleg még példamutatónak is tekintjük, következik-e az, hogy szobrot kell neki állítani? Én ebben nem vagyok anniyra biztos. Végül is nemrég még miniszterelnök volt, rengeteg olyan ember van ma is, aki őt nem tartja nagy politikusnak, sőt, kifejezetten rossz véleménnyel van róla. Lehet, hogy érdemes lett volna pár évtizedet várni a szobrokkal, amikorra kiderül, hogy kialakult-e a személye körül valamiféle konszenzus.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.05.07. 10:17:22

Smalladam: Reagan városligeti mellszobrát akkor még nem is említettük, amit derék szélbalosok firkáltak össze, ugye:(

Amit összefoglalóan ír ezekről Adaniel, azzal teljesen egyetértek. Számomra Antall azért érdekes, mert ő az első min.elnök, gyakorlatilag emberi ésszel meg a politikai közbeszédet figyelve azt gondolhatnánk, hogy teljesen elfelejtették őt (sajnos), ehhez képest hihetetlen, hogy hányszor lopják el, gyalázzák meg stb. egymás után a szobrait.

Engem leginkább a hatóságok impotenciája lep meg... Ez indirekt bátorítása minden hasonló cselekedetnek, az a kurva nagy gond:(...

Jaq Draco 2008.05.07. 12:49:45

Érdemes lenne két külön szálon elindulni. A szoborfestegetők és a szoborlopók nem egyazon társaság.
Beszéljünk először a tolvajokról, ez rövidebb fejezet. Egyértelmű, hogy az igen tisztelt és nagy mértékben elnyomott cigány honfitársaink keze van a dologban. Egyszerűen bevitték a MÉH-be, ahová egyébként való is.
A festegetők más kérdés. Ők az érzelmileg túlfűtött, és értelmileg alultáplált honfitársaink. Nem értem, miért nem elég nekik, ha egyszerűen leköpik. Minek pénzt költeni festékre? Az az ember annyit nem ért soha. Mert mit is köszönhetünk neki? Például a választási ígéretek be nem tartása szokásának meghonosodását. 90-ben megígérte a demikratikus reformokat, az elszámoltatást. Egyikből sem lett semmi. Helyette lepaktált a kékekkel (SZDSZ), akik egyébként a vörösök (MSZP) gyermekei voltak. A kékek információhoz juttatták, amit elsősorban zsarolásra használt fel. Gondolok itt a titkos szolgálatok anyagaira. Zsarolások tucatjaival megerősítette hatalmát saját pártjában, elűzve az alapítótagok 90%-át. Úgy látszik, ez azóta is divat az MDF-ben. Mármost a kékek azért segítettek Antall hatalmát megszilárdítani, hogy a vörös szülőket visszacsempészhessék a köztudatba. Antall a kezükre játszotta az országot.
Mindezen gaztettek végrehajtása után volt pofája a hoppon maradt nép képébe vágni, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni". Miközben csupán azért nem lett forradalom, mert ő megígérte a választásokon, hogy leszámol a diktatúra fenntartóival és haszonélvezőivel. Antall becsapta a magyarokat. Ennek ellenére megérdemli a szobrot. Megérdemelné, hogy a kékek és a vörösök évente elzarándokoljanak hozzá, és megható beszédekkel, koszorúkkal róják le hálájukat.

Tehéntőgy 2008.05.07. 16:52:33

Szerintem önmagában már azért szobrot érdemel, hogy ő volt az, aki javasolta a Varsói Szerződés azonnali feloszlatását. Ettől függetlenül persze voltak hibái (kapásból az igazi úriemberséghez nem sok köze volt, ez inkább a mesterségesen kialakított imidzs része: érdekes régi ogy jegyzőkönyveket olvasni, sem személyeskedésért, sem képmutatásért nem ment a szomszédba, átlagosan bunkó politikus volt).

Tehéntőgy 2008.05.07. 17:09:06

Draco: A modellednek azért van némi összeesküvés-elmélet szaga. Bár jól néz ki, de nem hiszem, hogy létezett bármiféle "Terv", amit ilyen hosszú távon annyi és oly sokféle pol. irányzatú ember egyszerre követett volna. Pl. most akkor szerinted az amúgy egymás ellen kártyázó Tölgyessy és Pető egyaránt össze kellett hogy esküdjön mind Antallal mind Nyers Rezsővel egy ilyen bonyolult manőver érdekében, miközben kifelé ők mind a négyen zseniálisan eljátszották, hogy kölcsönösen rühellik egymást ;-)?

Tehéntőgy 2008.05.07. 17:45:40

Nem bántani akarom Bíró Zoltánékat, Draco, (nem szeretem ugyan különösebben őket, de mondjuk Andrásfalvy tényleg tiszteletreméltó figura), de megöregedett és partvonalra került politikusokkal készült visszaemlékező-interjúkat mindenképp kritikával kell nézni (gondolj csak Horn vagy Boross elmúlt pár évbeli bármelyik interjújára). Amennyiben az illetők még meg is vannnak keseredve, mint Für vagy Bíró, és úgy érzik, nem volt túl sikeres a személyes karrierjük, óhatatlanul feltételeznek mindenféle rossznyavaját már a régi ellenfeleikről, összeesküvés-elméleteket kreálnak hogy megmagyarázzák a kudarcaikat...stb.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.05.08. 18:28:09

Az a nép, amelyik nem tekinti hősnek a 44 év után először szabadon választott miniszterelnökét, magát a demokráciát tartja kevésre. Antall József alatt kivonultak az oroszok Magyarországról, megszűnt (a javaslatára) a Varsói Szerződés, beadtuk a csatlakozási kérelmünket az Európai Unióba, és megszületett a magántulajdonon alapuló gazdasági alkotmányosság törvényei.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása