Randizz a rasszizmus ellen?

dobray I 2014.04.26. 07:01

interracial_hands.jpg

Is It Racist to Date Only People of Your Own Race? Rasszizmus-e, ha csak a saját fajtáddal randizol? – teszi fel a kérdést Reihan Salam a Slate-en. A válasza tömören: „igen”. Magyarán: randizz a haladás szolgálatában! Tegyünk egy-két gondolatkísérletet a felvetés kapcsán! Példaként állítják-e elénk majd a dinasztikus házasságokat a progresszívek? Kötelező lesz-e azonos neműekkel, illetve melegekkel randizni?

Mielőtt kitomboljuk magunkat, foglaljuk össze, miért is írja ezt a szerző: Salam kedvenc társkeresőjének (OkCupid) partnerkeresési beállításai közt bukkant rá arra a kérdésre, hogy „randiznál-e másik rasszhoz tartozó emberrel?”, amire számára meglepően sokan – köztük magukat „felvilágosultnak” tartó és antifasiszta hevületű ismerősei – válaszoltak nemmel – mindezt úgy, hogy a kérdésre nem kötelező válaszolni.

Ezután Salam arról értekezik, miért üdvös soknemzetiségű közegben felnőni, aminek persze megvannak a maga árnyoldalai, de ugyanakkor speciális tapasztalatokra tesz szert vele az ember és megértő lesz, valamint nem néz ufóként másokra. Bizonyára igaza is van, én is irigylem olykor-olykor a határon túli magyarokat plusz készségeikért, nyelvtudásukért, egy másik nemzet kultúrájának ismeretéért. 

Salam szerint a rasszizmus és az elnyomatás, egyenlőtlenség egyik fő oka ugyanis minden antirasszista törekvés ellenére a „saját csoport favorizálása”, azaz hogy hasonszőrűek (hasonbőrűek) közt mozgunk többet. Ezért szerinte támogatni kell a rasszközi (nemzetiségközi) találkozókat. Salam leszögezi: nyilván nem baj, hogy a társkereső kérdésére nemmel válaszolók felvállalják preferenciáikat és nem kertelnek, amivel mindenki dolgát megkönnyítik. De – teszi hozzá – nem lenne-e jobb mégis, ha azzal is a rasszizmus ellen küzdenének, hogy a feltett kérdésre igennel válaszolnak? (Rákerestem: van olyan, hogy interracialdating.com; meg olyan cikk is, hogy 9 dolog, amit a fehér melegekkel való randizásból tanultam.)

Ez a gondolatmenet önmagában maximum egy monomániás érthető moralizmusára világít rá, amely minden más ügyet alárendel az Egy Szent Ügynek. És tulajdonképp azt is mondhatnánk, hogy végül is, miért ne, szavazzanak nemmel. Ami miatt mégis többet érdemel a dolog egy legyintésnél, az az, hogy a szerző mégiscsak azt válaszolta cikkének már idézett, tömör, egyszavas leadjében a címben feltett kérdésre, hogy „igen”.

Nyilván Salam nem óhajtja állami eszközökkel is előmozdítani a rasszizmusellenesség demontrálására épülő párválasztást – a következő fokozat az is lehetne, hogy tedd félre az érzelmeidet, és házasodj más rasszhoz tartozóval akkor is, ha nem vagy az illetőbe szerelmes, ezzel is elősegítve a rasszizmus elleni küzdelmet! Kétségtelen, hivatásos forradalmárok szoktak ilyen metódussal párt választani maguknak.  

Emlékeim szerint a liberális meggyőződés párkapcsolati kérdésben alapvetően az, hogy hallgass a szívedre. Annyira az érzelmek és vonzódások a lényeg, hogy tulajdonképp ez mindent felül tud írni: nem szereted már? Válj el, stb stb. A melegházasság melletti kampányoknak is az a fő üzenete, hogy a házasság két (?) személy közti szoros érzelmi kapcsolat, és miért ne lehetne boldog két (vagy több) LMBTQ személy, ha szeretik egymást.

Nem tudom, hogy Salam osztja-e ezen nézeteket (szerintem kissé egyoldalú pusztán érzelmekre hivatkozni), mindenesetre a párkeresésnek szerinte kell, hogy legyenek a magánéletin túlmutató, magasabb, a haladást szolgáló szempontjai. Persze Salam csak annyit kér, hogy ne zárja egy társkeresőn kereső eleve az opciók közül a lehetőségét egy más rasszhoz tartozóval való randinak, nem akar kéretlen módon kiházasítani senkit. Elismeri, hogy a párkapcsolat mégsem puszta rasszizmus elleni küzdelem, a szívügyek szívügyek, ettől még lehet olyan internacionális és soknyelvű, sokszínű a baráti közegünk, hogy egyik nap a melegnegyedben, másik nap a muzulmán negyedben kelljen házibuliba mennünk.

Mit tegyen valaki, ha ezzel együtt is legintimebb szívügyeiben a saját fajtájához vonzódik, similis similem gaudet? Nemsokára kimutatja róla a haladó pszichológia, hogy látens rasszista? És vajon követeljük-e meg az etnikumközi randi lehetőségét a kisebbségi nemzetiségek tagjaitól is, vagy ők nem kötelezhetőek ilyesmire, mint az elnyomott oldal képviselői? Nem takarítanak-e meg ők is időt és pár kellemetlen kalandot, ha nem találkoznak olyanokkal, akik amúgy nem akarnának velük találkozni? Tegyük hozzá: Amerikában egy kultúrában élnek a fehérek, feketék, hispánok, stb, a bőrszínbeli különbség nem biztos, hogy kulturális eltérést is jelent. Így könnyebb megtalálni a közös hangot Amerikában egy feketének meg egy fehérnek, mint mondjuk Európában egy spanyolnak meg egy németnek, pedig ők egy rassz. Szóval felénk megalapozottabban lehet emlegetni a nemzeteken áthidaló párkapcsolatba bonyolódókat a leselkedő veszélyekre, ezek sikeres leküzdéséről azonban számtalan kiváló példa áll rendelkezésre (a világ ezen részén igen gyakoriak volt a német-lengyel és a magyar-lengyel házasságok, utóbbiból több példaértékűt ismerek).

Talán esetleg akár a rasszizmus elleni küzdelem nevében hatóságilag is be lehetne tiltani a társkeresőkön az ominózus kérdés feltételét, sőt, minden más specifikáló kérdést is, ugyanis elfogadhatatlan a társadalmi fejlődésre nézve, hogy a párkeresők már online kiszűrhetik a nekik nem megfelelő magasságú, alkatú, érdeklődésű, vallású, szexuális orientáltságú egyéneket! Hisz nem csak a nemzetiségéről nem tehet az ember, hanem arról sem, hogy a beállítottsága humán vagy reál, hogy milyen magas, hogy könnyen hízik és hasonlók.

Emlékszünk az általános iskolai osztályfőnökök hiábavaló erőfeszítéseire, hogy azzal próbálták előmozdítani az osztálykohéziót, hogy egy osztálykiránduláson hatóságilag külön szállásra tette a barátokat, és egy szobába helyezte az ellenségeket, hogy akkor most majd jobban megismerik és megszeretik egymást? Pedig ott még csak haverkodásról volt szó, nem szerelemről.

Egyszer talán még a dinasztikus érdekházasságokat is példaértékűnek fogják találni a progresszívek, hisz mi volt ellene a nacionalizmusnak, ha nem az, hogy a nemzeti érzéshez kevésbé kötődő uralkodói dinasztiák idegen országból való párválasztásokkal is erősítették az uralkodói elit nemzetközi jellegét, segítették elő a békét és akadályozták meg a nacionalizmus kibontakozását?

A progresszív vélemény szerint az ember nemi orientációja ugyanúgy vele születik és nem tehet róla, ahogy a rasszáról és nemzetiségéről sem. Tudjuk: a „fajközi házasság” egykori tiltása szerintük éppen olyan volt, mint a melegházasság ellenzése (szerintem nem: természetesen a melegházasság ellenzése teljes mértékben megfér azzal, hogy hülyeségnek tartom a „fajközi házasság” bármilyen ellenzését). Ebből az is következhetne a fenti gondolatmenet tükrében, a szexuális kisebbségek elnyomása elleni és esélyegyenlősége melletti harc nevében, hogy a heterók randizzanak melegekkel és azonos neműekkel. Kérdés persze, a melegek nem vennék-e ezt inszinuációnak, mert ugye a progresszív érvelés szerint az elnyomó osztályok kényszeríthetők hatóságilag, ám az elnyomottak nem, számukra a legteljesebb szabad választást kell biztosítani.

Feltehetnénk persze azt a kérdést is: Is It Racist to Date Only People of Your Own Sex? Nem rasszizmus-e, ha csak azonos neműekkel randizol? 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr66086794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 07:42:33

Miért kéne randizni eleve valakivel csak mert más színű? Ez a modern liberalizmus új ökörsége. Kb. olyasmi, hogy Obamának Nobel-díjat kell adni, mert néger.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.26. 09:01:26

Érvényes érv-e a sorkötelesség mellett, hogy a sorozásnak hála az amúgy nem érintkező, esetenként egymással ellenséges társadalmi rétegek és csoportok képviselői egymás mellé kerülnek, s a bajtársiasság nemes élményeinek hála egy összetartóbb, egymás iránt megértőbb nemzetet alkotnak majd leszerelést követően?

grani 2014.04.26. 11:11:37

Fasiszta-e az, aki meg akarja nekem mondani, hogy kivel randizzak? A válasz: igen.

Trackers 2014.04.26. 11:48:59

Van egy ismerősöm.
Vegetáriánus.
És mivel az, utána járt a témának.
Vett olyan könyveket, olvasott olyan írásokat, amelyekben megerősítést kapott.
Mgegyőződéses lett.
Rádöbbent egyszer, hogy mi akiknem vagyunk vegetáriánusok, irtó nagy veszélyben vagyunk.
Meg akart minket menteni.
De mi nem akartunk megmentődni.
Jó nekünk így.

Persze adhattam neki volna írásokat, könyveket amelyek leírják hogy nincs igaza.
De minek ?
Én nem vagyok rögeszmés.

Conchobar 2014.04.26. 12:17:08

"Ebből az is következhetne a fenti gondolatmenet tükrében, a szexuális kisebbségek elnyomása elleni és esélyegyenlősége melletti harc nevében, hogy a heterók randizzanak melegekkel és azonos neműekkel" - Sőt, nemcsak melegekkel, hanem kecskékkel, birkákkal, tehenekkel és kengurukkal is. Hogy a zoofil kisebbség se érezze magát kirekesztettnek

Analyzer 2014.04.26. 12:17:11

az ujkori leberalizmus (tehat nem a deaki ertelemben vett), egy onelegult diktatura, mely - termeszetebol adodoan - abszolutumnak kepzeli magat, ezaltal vegletesen kirekeszto. raadasul parosul alapos felmuveltseggel, tulfejlett onerzettel, es az evolucios tenyek figyelmen kivul hagyasaval, azok meg nem ertesevel.

p.a.r.t.i.z.a.n 2014.04.26. 12:48:04

Butaság az egész! Ennek biológiaim genetikai okai vannak! A természet ugyanis nem szereti a fajták túlzott keveredését. Ezért van az hogy kellemetlen szagúnak találhatjuk egy, a miénktől jelentősebben eltérő másik népcsoport tagját, (és ő ugyanúgy minket, félre most a liberális agarakkal). Persze vannak kivételek, enélkül nem lenne fejlődés, evolúció. De ha nem is ez alapján, egyszerű esztétikai értékítélet alapján, ami mögött szintén biológia és genetika van, nem találhatunk szexinek pl. egy koromfekete nőt, vica-versa, és emiatt nem is randiznánk vele. Ez nem rasszizmus. Főleg ha valaki tudja magáról, hogy pl. jobban bejönnek neki az europid kislányok mint a "raj" hercegnők. Minél jobban eltér egymástól a két fajta, annál nagyobb lehet ez a hangsúlyozottan biológiai elutasítás, és ezt semmiféle törvény, vagy kényszeredett agymosás nem lesz képes soha kiölni senkiből. Örüljünk a kivételeknek, hiszen ezek mozdítják elő az evolúciót.

misc · http://misc.blog.hu 2014.04.26. 13:31:07

blah blah blad

ügyes vagy, jól agyonverted azt a gonosz madárijesztőt.

bastian 2014.04.26. 13:35:32

Ez az állam által védelmezett kisebbségek terrorja a védtelen többség felett. Ez nem "progresszió" hanem színtiszta terrorizmus és mint ilyen, üldözendő (kellene, hogy legyen).

a nemzet fogatlan provokátora 2014.04.26. 14:24:55

Megfigyeltem, hogy a rasszok közti kapcsolatokat favorizáló reklámanyagok többségében fehér nő szerepel és egy más rasszbéli férfi. Elég ritkán látni az ilyen anyagokban fehér férfit. Vajon miért lehet ez?
Miért nem egyenlő arányban szerepelnek az egyes rasszokhoz tartozó nemek?

burakefendi 2014.04.26. 14:26:25

Szerintem a csoporthoz kötődés teljesen egészséges, az identitás fontos eleme a személyiségnek.

Egyébként Auerbach mondta talán, hogy az intolerancia és a tolerancia is céljában ugyanaz: egy kulturálisan homogén társadalom létrehozása. Vagyis a fasizmus és a liberális multikulti lényegében csak a módszertanában különbözik egymástól.

Punxsutawney Mormota 2014.04.26. 14:46:13

Én randiztam volna más rasszhoz tartozó lányokkal, de nem nagyon voltak elérhetőek... Az a helyzet, hogy rá kelett döbbenjek, hogy nem vonzódom hozzájuk. Imádom a nagymellű lányokat, de egy nagymellű japán lányt egy kicsit sem tartok vonzónak. És igen, más a szaguk, ahogy valaki megállapította. Ők ugyanúgy rossz szagúnak tartanak minket. Pont. Nyilván van az az eset, amikor megismersz egy embert és mindez nem számít, de az interracial kapcsolatok száma világviszonylatban is elég alacsony.

PomberMaci 2014.04.26. 14:48:42

Jézus ereje... már ott tartunk, hogy azzal kell bizonyítani, hogy az emberfia nem nácifasiszta fideszrasszista, hogy a liberális Párt kijelöl neki egy eszkimó feleséget és a Nagy Szent Egyenlősdi jegyében és boldog házasságban kell vele élni?

Azt hiszem bloggerünk eldöntötte a harmadik évezred nagy kérdését, miszerint "ki a leghülyébb ember eme évezredben?"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.26. 15:00:37

gondolatkísérletnek nem rossz, mondjuk a feleségem lehet nem örülne neki. :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.04.26. 15:08:29

Reihan Salam brooklynban született, bangladeshi bevándorlók gyereke.(2mp gúúgli)
Cseppet sem elfogult a témában.(Lehet párszor meg kergették mer nem volt elég fekete.)
Szóval csak azért randizzunk más rasszhoz tartozóval mert menő antirasszista dolog.Amúgy fel sem merül az ilyeneknél, hogy ez ugyan annyira rasszista baromság, hogy csak fehér- fehérrel, fekete-feketével randizhat?
Na menjetek a picsába...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.04.26. 15:17:01

Én pl. szívesen randiznék nagymellű néger nőkkel... Van erre lehetőség?

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.26. 15:19:19

@bastian:

Nagy Bandó András: addig legyünk buzik, amíg nem kötelező.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.26. 15:21:45

A szerzőnek:

Nem similis similem, hanem similis simile. Dativuus.

2014.04.26. 15:29:01

@A megvalósult amerikai ólom..: Persze... New York, Harlem, 125. utca. Ugyan nem biztos, hogy túléled, de egy próbát megér :)

sztrugackij 2014.04.26. 15:33:09

Roppant egyszerű.
Ha randizni akarsz valakivel, akkor ne tántorítson el a bőrszíne, de ne randizz soha csak a bőrszín miatt.

sztrugackij 2014.04.26. 15:36:35

@A megvalósult amerikai ólom..:

"Én pl. szívesen randiznék nagymellű néger nőkkel... "

Nagyon helyes megközelítése a kérdéskörnek.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.04.26. 15:51:55

Erdekes,hogy ebben a kerdesben a feher nepesseg sokkal elfogafobb. Ellenben a zsidoknal vagy a cigòknal a mai napig elvaras hogy gojjal,paraszttal soha. Ugyhogy szerentem inkabb nekik szol az íràs.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.04.26. 15:54:38

egyik fő oka ugyanis minden antirasszista törekvés ellenére a „saját csoport favorizálása”, azaz hogy hasonszőrűek (hasonbőrűek) közt mozgunk többet. "
aranyos, hogy az evolúció ellen próbál külzedi, ez a tulajdonság évmilliók alatt rögzül. a saját csoport aki megvéd, kaját ad, felnevel...MI vagyunk ezek...ŐK meg amazok.

igazán szomorú lehet, hogy a melegek nem tudnak szaporodni, így az "eszme" nehezen terjed.

szánalmas bazd meg. szánalmas.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.04.26. 16:08:58

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: Én is épp erre gondoltam. Ezenkívül ha nem tartozol valamilyen kisebséghez rasszista vagy, ha nem randizol más rasszhoz tartozóval. Ellenben ha pl. valaki orthodox zsidó, rögtön nem probléma ha csak a sajátjait preferálja. Ezt teljesen efogadhatónak tartják a liberálisok..

eßemfaßom meg áll 2014.04.26. 16:12:39

Egye fene, ide nekem egy jómellű kínai csajt, csak az asszonnyal még meg kell beszélnem.

Jut eszembe, ha a zsidó jányt nem adják csak zsidó pasinak oda, azt minek hívja a szakirodalom?

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.04.26. 16:38:33

Szemezgetés egy cikkből:

Öt LMP-s került csak be nyögvenyelősen a Parlamentbe, de hogyan, milyen áron, mert tagságuk, támogatójuk, szakemberük nincsen...

Kb. 700-800 millió közpénzt tapsoltak el haveroknak, rokonoknak a kampány alatt, mert minimális a támogató, segítő, aktivista csapatuk, ezért 1000 forintos órabérért gyűjtötték nekik az aláírásokat. A taglétszámuk a múltkori választás óta 600-700 főre csökkent. Van olyan megye ahol 5-6 párttag jól megél az állami pénzekből...
Komoly fideszes segítséggel jutottak be múltkor is és most is kellett a help. Jól mutat ha van "zöldség" is diktatúra mellett. Lásd még frakcióalakítás lehetősége, óriásplakáthelyek átadása, stb...
A jelöltjeik 20 %-a "kényszerjelölt" volt, Schiffer úr külön kérésére -hogy meglegyen a létszám- indultak el. Ha ő nem lenne, már rég nem lenne LMP. A szakadással szakemberek, ismert, jó személyek távoztak ( Karácsony, Jávor, Szabó T. Szabó R, Dorosz, Scheiring...)mögöttük nagy az űr. Hány hiteles, szakmailag elismert szakembert tudtak felvonultatni a Róna bácsin kívül? Ki lenne alkalmas főpolgármester jelöltnek, röhej? A maradék csapatból is sorra lepattantak ( Vágó, Osztolykán, Ertsey, Kaufer, Kukorelly, Várnai, Juhász G...)
Van azért pár lelkes, képzett, aktív emberük, de azokkal elég mostohán bánnak....
A legnagyobb gond talán a párt vezetése, igazgatása, szervezeti kérdései. Vida titkár, Gál irodavezető, Horvai pénzügyi vezető, Angyal Károly pártigazgató a gyenge láncszem, sok gondot, plusz munkát okozva a pártnak. Más területekről érkeztek, szakmai tudás, tapasztalat nélkül. A nagy baj mikor a butaság lelkesedéssel párosul. Ezt a pártigazgatót "a harkányi büfést" nem is tudni honnan kukázták. Indulni akart az EP listán is -talán érettségije sincs- mikor szóltak neki, hogy nem kéne. A választmány végre személyi változtatásokra készül, még az ÁSZ vizsgálat előtt...
Az átláthatóságról, pénzügyi szabályosságról ne is beszéljünk Kifelé "üvegzseb", belül trükközés, zsebbe pénzek, facebook zsebhírdetések, felesleges kiadások. A pártigazgatót Baranyából hurcolják szinte két naponta ide Pestre. Mi pénz ez a pártnak? Van LMP, de milyen áron és meddig. Ki lesz az új Parlamentben aki megunja, oszt jó napot, kilép? Schiffer LMP András , Szél "duracell" Bernadett, Sallai Róbert "bioparaszt" Benedek, Schmuck "rutinos" Erzsébet, Ikotity "atya" István ? Mit tettek eddig a zöldpolitika terén?.... Nem zöldek ezek , hanem csak zöldfülűek!

2014.04.26. 16:51:25

Látható, hogy a mára teljesen elfajzott liberalizmus egy döglődő ideológia, már csak ilyen elmebetegeket termel ki.

2014.04.26. 17:17:12

@Megint meglett az LMP aláírás, érdekes nem?: téged fizetnek, hogy copy paste spamelj mindenfelé?

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 17:30:53

A zsidók akkor nagy bajban vannak, nekik ugyanis a goj tilos.

nemzeti.net/izraeli-miniszterhelyettes-meg-a-homokos-zsidok-is-magasabb-renduek-a-gojoknal-1688689.html

Úgy, hogy ezt igazán propagálni talán a zsidók körében kellene. (Liberális pártok tagsága, Izrael)

Amúgy pedig ha nem tetszik, miért randiznál vele. Márpedig az átlag fehérnek az átlag ázsiai és átlag fekete nem jön be. A különlegesebben szépek viszont ott is bejönnek.

♔bаtyu♔ 2014.04.26. 17:33:29

@libbancs: 50 év után gyanúsan fognak rádnézni, ha nem négerrel randizol. Ezektől a libsiktől simán kitelik.

Én pld. még 20 éve simán hülyének néztem azt, aki azt mondta, büntessék meg azt, aki tagadja a holokausztot, vagy azt mondja, hogy hatmilliónál kisebb volt a szám. Nem is mondta senki.

Ma pedig elvileg 3 év a büntetési tétel.

Spamet nem küldünk rád (törölt) 2014.04.26. 17:56:14

@a nemzet fogatlan provokátora: Az elmúlt 10 évben Amerikában 39.000 fehér nőt erőszakoltak meg négerek, de egy fekete nőt sem fehér férfi.
Talán ezért. Legközelebb a szabad nemi erőszakért szólalnak fel a az igazság bajnokai.

Zsidófalvi Zsidó 2014.04.26. 18:02:15

@♔bаtyu♔: Röhögni fogsz, tagadni nem lehet, elbagatellizálni se, de a törvényi tényállásból hiányzik a keveslés! Azt lehet!

:-)

a nemzet fogatlan provokátora 2014.04.26. 19:35:31

@Megint meglett az LMP aláírás, érdekes nem?: Egyre szimpatikusabb nekem ez az LMP. Láthatóan sok borsot tör az orrotok alá. Nagyon arra számítottatok hogy nem jut majd be, de bejutott, ami csak tetézi a 2/3 miatti keserűségeteket. A másik két törpepárttól eltérően pedig még frakciójuk is lesz. Nem sikerült tehát még a minimumot sem elérnetek a választáson, és az Összefosásonkívül más erő is létezik a baloldalon ezután is. HAJRÁ LMP ;)

a nemzet fogatlan provokátora 2014.04.26. 19:48:00

@Spamet nem küldünk rád: Mindenesetre érdekesnek tartom, hogy az egyébként az arányokra oly kényes hollywood-i ízlésformálók kényszeresen a fekete férfi fehér nő párosítást erőltetik, fordítva viszont nagyon ritkán. (Egyébként a reklámiparban is hasonló tendenciákat lehet látni).
Azért van pár kivétel. Pl. a Kínzó közelség c. film. Ebben egy fehér férfiból és fekete nőből álló fiatal pár költözik egy néger rendőr(Samuel Jackson) mellé, akit rendkívül irritál hogy a szomszéd fehér faszi egy feka csajt dönget minden éjjel, és ebből adódik a konfliktus. Érdemes megnézni a filmet, mert teljes mértékben szakít a kötelező hollywood-i klisékkel.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.04.27. 06:45:17

@a nemzet fogatlan provokátora: Izraelben törvény tiltja a zsidók és gojok házasságát, nem találsz rabbit aki összeadna.
Persze lehet hogy félreértettem valamit: nem párkapcsolatról van szó, hanem a randizás itt az üzekedés szinonímája.

==T== 2014.04.27. 08:24:36

Kedves szerző!

Ahogy olvasom a belinkelt www.essence.com/2013/12/11/9-things-i-learned-dating-white-guys/ cikket egy nő írta (a szerző nevére rá is lehet keresni a neten). A "Guy" ugyanis szimplán srácot jelent. A "Gay" jelenti a homokosokat.

==T== 2014.04.27. 08:26:38

Erről a Reihan Salam meg annyit, hogy gondolom egy fehér nő - nagyon helyesen - lepattintotta.

A személyes véleményem a kérdésben az, hogy óriási hiba a rasszok ilyen mértékű egymás mellett élése, mert szvsz csak baj lesz belőle (lásd London, Párizs felgyújtása).

Az amerikai indiánok sem jártak túl jól a fehérek/feketék/ázsiaiak beözönlésével.

bispora 2014.04.27. 08:28:18

@Spamet nem küldünk rád:
Nem kellene félrevezetni az olvasókat. Az idézett számok nem tíz év, hanem csak a 2005-ös év adatai (Criminal Victimization in the United States, 2005.). A tíz évre vetített adatok helyesen: több mint 200-ezer feketék által megerőszakolt fehér nő az USA-ban, kb 200 fekete nő fehér erőszakolóval (ebben kb 99% hispán).

bispora 2014.04.27. 08:40:29

Mostanában jelent meg egy cikk, melyben a pszichológusok döbbenten konstatálták, hogy már a 15 hónapos gyerekek is leginkább saját rasszukból választanak játszótársat- a jelenség (in-group bias) ismert volt eddig is, de csak óvodásoknál vizsgálták eddig. Azt a rossz hírt hoztam Salam úrnak, hogy úgy tűnik, az antirasszizmust e téren már csak a korai lobotómia segítheti...

(www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2605633/White-babies-just-15-months-old-racial-bias-picking-playmates-study-found.html)

==T== 2014.04.27. 09:13:16

@Megint meglett az LMP aláírás, érdekes nem?:

Bocs, de az általad felsoroltak ( Karácsony, Jávor, Szabó T. Szabó R, Dorosz, Scheiring...) mikor voltak elismert szakemberek? És főlegm iylen fontos területen. Talán Karácsony....

fvipera 2014.04.27. 18:14:32

@grani: ha nem szereted a melegeket, akkor ne házasodj meleggel. senki nem kényszerít. legfeljebb egy bentlakásos katolikus iskolában

Danubium 2014.04.27. 19:27:09

@fvipera: Ha nem szereted a "melegek jogainak" megsértését, akkor ne sértsd meg a "melegek jogait".

Senki nem kényszerít rá.

Persze a díszmásság képzelt jogosultságait elismerni, azt mindenkinek kötelező, ugyebár, mert az a "tolerancia".

szamaritánus 2014.04.28. 12:23:26

@fvipera: nekem semmi bajom a melegekkel, de a vonulgató buzikat kifejezetten rühellem.

Helyes Írás 2014.04.28. 19:47:09

Nem érdemes ilyesmiről írni, mert nem tipikus vélemény más rasszhoz tartozók iránti szexuális nyitottsággal mérni a rasszizmust, és nagy tétben mernék fogadni, hogy soha nem is válik mércévé. Ennél fogósabb felvetés pl. az, hogy miért nem mutathatják ki az egymás iránti érzéseiket a homoszexuális párok nyilvánosan, ugyanúgy ahogy, mi, heteroszexuálisak: kézfogással öleléssel, csókváltással, csupán olyasmikkel, amelyek a mai normák szerint már nem botránkoztatnak meg senkit, de visszafogottabb formákban valószínűleg mindenkor elfogadottak voltak. Ha beleélem magam a helyzetükbe, jogosnak érzem a kérdést, ha a saját érzéseimet vizsgálom, nem tudnám helyeselni ezt a fajta egyenlőséget. Vagy zsigerileg homofób vagyok vagy vannak normális homoszexuálisokat is meggyőző érveim? Ilyesmivel érdemes inkább foglalkozni, mert valós problémáról, esendő emberek felkavaró érzelmeiről van szó.

Vipera01 2014.04.29. 11:36:56

@Helyes Írás: Azért nem, mert a heteroszexualitás egészséges és normális dolog, a homoszexualitás nem. Ők csak ne sétáljanak kézenfogva az utcán, és ne csókolózzanak.

A homoszexualitás egy rendellenesség, egy betegség. Gyógyulásra van szükségük, nem propagálásra.

sztrugackij 2014.04.30. 08:03:49

@Vipera01: Az autizmus és a Down-kór egy rendellenesség, egy betegség.Az ebben szenvedőknek is gyógyulásra lenne szükségük, és mellesleg kussoljanak magukról.Valamint ők se sétáljanak köztünk az utcán és ne csókolózzanak.
Egyáltalán, tűnjön a francba mindenki, aki genetikailag módosult!

Vipera01 2014.04.30. 08:18:01

@sztrugackij: a homoszexuálisok nagy részével ellentétben a Down-kórosok és az autisták tudják, hogy betegek, és meg szeretnének gyógyulni. Nem állítják magukról egy percig sem, hogy ők egészségesek, és nem is várják el a társadalmat, hogy normálisként tekintsenek rájuk.

sztrugackij 2014.04.30. 14:30:27

@Vipera01:

A homoszexuálisok is tisztában vannak azzal, hogy genetikai okból a saját nemükhöz vonzódnak.
A tudomány jelenlegi állása szerint a homoszexualitás nem gyógyítható, ugyanakkor a hülyéken kívül senki sem tartja betegségnek.
Mind a betegek, mind a homoszexuálisok elvárják a társadalomtól, hogy sem betegségük sem nemi orientációjuk miatt ne érhesse őket hátrányos megkülönböztetés.
Tehát igenis, kezeljék őket emberként.
Nem lehet önkényesen eldönteni, hogy ki mennyire "normális".
Te például az én szemszögemből nézve az értelmi képességeket tekintve selejt vagy.
Mégsem tudnálak rávenni, hogy szedj porokat hülyeség ellen.

Danubium 2014.05.01. 11:46:52

@sztrugackij: Ebből is látszik hogy te szart se tudsz a tudomány mai állásáról.

A tudomány mai állása szerint egypetéjű, genetikailag azonos ikrek között is mindössze 20 százalék körül van az azonos neműekhez való vonzalom együttjárása.
És a tudomány mai állása szerint a homofil férfiak tizede-harmada, a homofil nők és biszexuálisok több mint kétharmada vált nemi irányultságot 5-10 éven belül.

Az azonos nemhez való vonzalom egészen biztosan nem genetikai és nem változtathatatlan, a testrészekhez, növényekhez, tárgyakhoz, stb. való vonzalomtól pedig összesen annyi választja el, hogy más a jogi környezete.

Aki pedig hajlamait önazonossága alapjává lépteti ("a melegek"), annak kiélését pedig önazonosságilag elrendelt "alaptermészetévé" nevezi ki ("melegnek lenni"), amit a világ nemdiszkriminálni köteles, az önmagát süllyeszti ember alatti ösztönlénnyé.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.01. 13:34:49

Rasszizmus-e, ha csak a saját fajtáddal randizol? – teszi fel a kérdést Reihan Salam a Slate-en. A válasza tömören: „igen”.

nem, elvileg nem állítasz fel hierarhicát, a rasszok között, tehát nem rasszizmus, dehát gyakorlatilag viszont mégicsak fontosabb vkinek egy fajta rassz.
de ez nem rasszizmus, különbe lejutnánk oda, hogy kötelező szeretni valakit csak azér mert más a színe, beállítodottsága? elmebetegég felé kezd haladni már a neolibsi pc. ostobák.

és pl soha nem nemzenék utódot egy feketétől, sárgától, de egy külfölditől se, ez nem jelenti alapból azt, hogy utálom őket.

kkbk.blog.hu/2014/01/16/globalis_es_lokalis_rasszizmus

bispora 2014.05.02. 21:40:39

@Danubium:
Még valami.
Ebben az áldozatközpontú PC világban a fehér, kaukázusi férfiember egyetlen esélye elnyomott státuszba kerülni, ha melegként pozicionálja magát...

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.05.06. 01:20:39

Végre egy poszt, amivel teljesen egyetértek. Attól mert nem tetszenek a kékszeműek és emiatt nem randiznék velük, nem vagyok rasszista. Ugyanez áll a bőrszínre is.

@Vipera01: "[...] az autisták tudják, hogy betegek, és meg szeretnének gyógyulni. Nem állítják magukról egy percig sem, hogy ők egészségesek, és nem is várják el a társadalmat, hogy normálisként tekintsenek rájuk."

Rossz hírem van számodra: van egy olyan fogalom, hogy NEURODIVERZITÁS, amit sok autista magáénak vall. Pontosan ezt fedi:

"...felfogás, amely elutasítja azt, hogy az olyan állapotok, mint a diszlexia, diszkalkulia, a hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD), a Tourette-szindróma vagy az autizmus/Asperger-szindróma fejlődési zavar, vagyis az emberi agy rendellenes állapota lenne, hanem hangsúlyozza, hogy az emberi agy többféle természetes változattal rendelkezik, s hogy ez a sokféleség érték, amelyet meg kell őrizni. A ~ képviselői elutasítják azt a gondolatot, hogy a neurológiai különbségeket fel kell számolni (meg kell gyógyítani), és úgy vélik, hogy azok az emberi sokféleség, önkifejezés és létezés autentikus formái, amelyek éppolyan társadalmi kategóriaként kezelendők, mint a társadalmi nem, a faji hovatartozás, a szexuális orientáció vagy a testi fogyatékosságok. A jelen blog is a ~ elvét képviseli."
/livewithit.blog.hu/

Vipera01 2014.05.06. 10:09:30

@Welcome_To_Reality:
Neurodiverzitás, te jó ég... hová fajul ez a világ?
Legközelebb mi lesz? Hogy a rák és az AIDS is egészséges dolog, csak másképpen, és csak a szervezet sokszínűségét jelenti?

Nem számomra, hanem a NORMÁLIS emberek számára van rossz híred. Azt gyűlölöm a legjobban a liberalizmusban, hogy a "normális" szó fogalmát relativizálják, és minden abnormális dologra azt mondják, hogy "az is normális, csak másképp".

A hiperaktivitás még határeset, de hogy az autizmust egészséges dologként állítsuk be, teljesen nonszensz.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.05.06. 12:28:44

@Vipera01: A nõi meg a férfiagy sem mûködik ugyanúgy. Válaszd ki, melyik a beteg és melyik a normális.

Vipera01 2014.05.06. 12:51:02

@Welcome_To_Reality: Azt gondolom felfogod, hogy a női agy és férfiagy közti különbséget a normális és az autista közötti különbséghez hasonlítani elképesztő nagy dőreség.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:15:11

@Vipera01: Kicsit hátrébb az agarakkal!

Ha elfogadjuk, hogy csak egy féle agyat tartunk normálisnak, akkor abba már kettõ fajta nem fér bele. Ugye érted?

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:18:20

@Vipera01: És most tegyük félre hogy autizmus, vagy nem autizmus, nõ vagy nem nõ: neked hányféle agy számít normálisnak?

Lehet libsikomcsizni.

Vipera01 2014.05.06. 14:53:58

@Welcome_To_Reality: Nekem a normális agy számít normálisnak.
A szellemi rendellenesség viszont (csakúgy, mint a homoszexualitás) soha nem lesz normális.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.05.06. 15:32:51

@Vipera01: "Nekem a normális agy számít normálisnak."

Hallatlan precíz vagy amivel én is szimpatizálok, pl. nekem is a kék szín számít kéknek.

sztrugackij 2014.05.07. 08:50:05

@Danubium: "Az azonos nemhez való vonzalom egészen biztosan nem genetikai és nem változtathatatlan,"

A homoszexualitás genetikai magyarázata valóban egyre gyengébb lábakon áll a legújabb kutatások szerint.Mindazonáltal nincs tudomásom arról, hogy a már egyszer kialakult nemi hajlam megváltoztatható.
Hülye magyar filmekből ne kreálj tudományos elméletet.

"annak kiélését pedig önazonosságilag elrendelt "alaptermészetévé" nevezi ki ("melegnek lenni"), amit a világ nemdiszkriminálni köteles, az önmagát süllyeszti ember alatti ösztönlénnyé. "

A faj, bőrszín, származás és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetést rasszizmusnak hívjuk.
Szerintem egy 160-as IQ-val rendelkező meleg tudóshoz képest sokkal inkább tekinthetnénk téged ösztönlénynek, büszke heteroszexualitásod ellenére is.

sztrugackij 2014.05.07. 09:11:53

@Vipera01: "A szellemi rendellenesség viszont (csakúgy, mint a homoszexualitás) soha nem lesz normális. "

Minden átlagostól eltérőt tekinthetnénk abnormálisnak.
A fenti példámnál maradva abnormális a 160-as és a 60-as IQ is.
A liberális felfogás feloldja a normalitás definíciójának problémáját, mivel nem fogad el ilyesfajta alapon történő megkülönböztetést.
Ellenkező esetben téged is könnyű lenne besorolni az abnormális csoportba.

Vipera01 2014.05.07. 12:21:30

@sztrugackij: Pedig már több példa volt arra, hogy a homokosok ismét egészségesek lettek.
Íme, néhány bizonyság:
illbehonest.com/jesus-christ-saved-me-from-27-years-of-homosexuality-david-upton
www.youtube.com/watch?v=aqdQ6_MAH2A

A nemi irányultság megváltoztatható. Mint ahogy heterókból lettek homoszexuálisok, voltak olyanok is, akik visszaváltoztak egészségessé, azaz heteroszexuálissá.

sztrugackij 2014.05.07. 13:44:20

@Vipera01: Már megbocsáss, de egy orvosi-biológiai kérdést te egy vallási oldal belinkelésével akarsz eldönteni?
Akkor viszont könnyű dolgom van.
Istennek bizonyára jó oka volt arra, hogy homoszexuálisokat is legyenek a Földön.
Miért nem tartod tiszteletben Isten akaratát és miért ítéled el az ő teremtményeit?

Vipera01 2014.05.07. 14:00:15

@sztrugackij: Nem a teremtményeit ítélem el, hanem a cselekedeteiket. Isten (és a keresztények) a bűnt utálják, nem a bűnöst. Nem utálom a homoszexuálisokat, ellenben a homoszexualitást nagyon is!

Amúgy Isten nem akar egyetlen homoszexuálist sem látni a Földön. Csupán megengedi az embereknek, hogyha abban akarnak élni, akkor tegyék - viszont viseljék a következményeit.
Isten szabad akaratot adott az embereknek, nem robotokat teremtett. Dönthetnek úgy is, hogy Isten nélkül élnek.

sztrugackij 2014.05.08. 08:49:51

@Vipera01:

"a bűnt utálják, nem a bűnöst."

Érdekes, hogy középkori hívőtársaid ennek ellenére mégsem bűnöket égettek, hanem embereket.

"Amúgy Isten nem akar egyetlen homoszexuálist sem látni a Földön."

Ha tényleg nem akarna, akkor közismert mindenhatósága folytán nem is lennének, vagy eltűnnének.
Ha pedig Isten szabad akaratot adott mindenkinek, azt okkal tette.Tartsd tiszteletben, ami Istentől származik.
A büntetés az Úr dolga, nem a tied.

Miféle hívő vagy te?

Vipera01 2014.05.08. 14:31:15

@sztrugackij:
"Érdekes, hogy középkori hívőtársaid ennek ellenére mégsem bűnöket égettek, hanem embereket."
Azok nem igazi hívők voltak. Sokkal többen mondják magukat kereszténynek, mint akik valójában. A katolikus inkvizítorok nagyon sok valódi hívőt is máglyára küldtek.
Nagy baj, hogy sokan azonosítják a katolikus egyházat a kereszténységgel. A kettő nem ugyanaz.

Szabad akarat - ha valaki úgy dönt, hogy nem akar kigyógyulni a homoszexualitásból, vagy leigázza egész Európát, vagy gulagra küld többmillió embert, Isten azt is megengedi. De mindenkinek viselnie kell a következményeit (a legvégső az, hogy pokolra kerül az illető.) Ettől még a homoszexualitás, a gyilkosság, a drogkereskedelem stb. nem Istentől származik, hanem a Sátántól. MI, emberek vagyunk azok, akik úgy döntünk, hogy nem Isten, hanem a Sátán útján járunk.

Én nem bűntetek, nem is ítélek. Az Isten dolga. Csak tudom, hogy mi az ő ítélete, és épp azért figyelmezetetek másokat is, hogy kerüljék ezt el.

sztrugackij 2014.05.08. 16:29:52

@Vipera01:
"Nagy baj, hogy sokan azonosítják a katolikus egyházat a kereszténységgel."

Sokkal nagyobb probléma, amikor orvostudományban, biológiában járatlan egyének betegségnek hiszik az eltérő nemi orientációt, sőt mi több, egyenesen üldözendő bűnnek kiáltják ki.

"azért figyelmezetetek másokat is, hogy kerüljék ezt el. "

Tartsd tiszteletben azoknak az akaratát, akik úgy gondolják, nincs szükségük a magadfajták figyelmeztetésére és óvó gondoskodására.
Akik nem hisznek Mennyben és Pokolban, mégis képesek bűntelenül élni.
Akik egyetemes, emberek által megalkotott törvények szerint élnek és amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy nem teszünk különbséget egyén és egyén között származás, bőrszín vagy nemi orientáció alapján.
Amely szerint az embert a tettei alapján minősítjük, ítéljük el és büntetjük.

Jézus nem valami ilyesmivel indított annak idején?

Vipera01 2014.05.08. 17:22:48

@sztrugackij:
Az orvostudományban és biológiában járatos emberek minősítették (nagyon helyesen) betegségnek a homoszexualitást. Csak az erős politikai lobbi nyomása miatt nem számít rendellenességnek hivataloan.

Nem ilyennel indított, mivel Jézus (és Isten) szerint MINDENKI BŰNÖS! Nincs igaz egy ember sem! Mindenki eredendő bűnnel születik, és a bűn már maga az, hogyha nem hiszünk Istenben(Róma 3:23-24)
Én is bűnös vagyok. A lelkipásztor, aki bemerített, az is. Pál apostol is, Mária is az volt.

Az egyetemes, ember által alkotott törvények kultúránként és korszakonként mások, mint ahogy más számít jónak egy liberális és egy konzervatív ember számára is.
Isten igéje viszont örök.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.08. 18:11:52

@Vipera01:

Csupán a pontosság miatt:

Mária, Jézus anyja, szeplőtelenül fogant(atott).

lexikon.katolikus.hu/S/szepl%C5%91telen%20fogantat%C3%A1s.html

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 18:35:12

@bbjnick: A bemerítkezéséről ír... nem vagyok benne biztos, hogy katolikus, így akár lehet egy szeplőtelenfogantatás-tagadó kisegyház tagja is. Némi (nem is kevés) neofita buzgalom is van ott.

De maga a kereszténységszakértő... :-) én meg lehet, hogy tévedek.

sztrugackij 2014.05.09. 15:07:10

@Vipera01:

"és Isten) szerint MINDENKI BŰNÖS! "

A hibás kiindulási pont mindig helytelen következtetésekre vezet.
Mondanám, hogy iktasd ki Istent és az ő intelmeit, és próbálj magadtól is igaz ember lenni, tanulj meg önállóan különbséget tenni a jó és rossz között, de ez úgysem fog menni.
Nektek ehhez a vallás mankójára van szükségetek.

Vipera01 2014.05.09. 15:22:57

@sztrugackij: ha ateista lennék, is ellenezném a homoszexualitást. Tudok különbséget tenni jó és rossz között, igen. A homoszexualitás pedig nem tartozik a jó dolgok közé.

sztrugackij 2014.05.09. 23:10:09

@Vipera01: Nem kifejezetten a homoszexualitásra utaltam, hanem az Isten által kinyilatkoztatott eredendő bűnre.
Nincs az az Isten, aki el tudná velem hitetni, hogy egy újszülött bűnös.
Mégis mi a fenében?
Erről beszéltem.
Az, hogy te ateistaként is elítélnéd a homoszexualitást csak azt bizonyítja, hogy a rasszizmus is az alapvető felfogásodhoz tartozik.
Na, ez bűn.
És rossz.
Valamint hülyeség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.10. 19:29:10

@sztrugackij:

Nem vagy te egy kicsit gyagyás?

A homoszexuálisok egy önálló rassz? Vagy mindjárt egy felsőbbrendű faj, akik fölötte állnak és ítélnek nem csak az emberek, de az istenek fölött is?

sztrugackij 2014.05.10. 22:28:22

@bbjnick:

Helyettesítsd be a náci jelzővel.
Én sem vagyok tévedhetetlen.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.05.20. 14:19:17

Csak felületesen a szabad akaratról:

Ja, ha valakinek az a heppje, hogy gulágra küld milliókat, akkor hadd küldjön szegénykém, hiszen a szabad akarat mindenekelőtt, az a pár millió meg, akit elküldött, hát úgy járt. Csekély ár.

Akárhogy forgatom, az a teremtő, akinek fontosabb, hogy a szabad akaratra recskázhasson, mint hogy a teremtményei ne szenvedjenek, nem jó, sokkal inkább gonosz vagy legfeljebb közönyös, bár ez szinte ugyanaz.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása