Rend és szabadság, közösség és egyén, haza és haladás

Konzervatorium I 2013.03.15. 11:14

Hogy miről szól március 15.? Szokás szerint a regnáló politikai elit és a „civil” társadalom a forradalomhoz való viszonyának újrapozícionálásáról, amely mögött igen gyakran aktuálpolitikával erősen átitatott politikai zsákmányszerzés célja húzódik meg. Hogy miről is szólhatna ez a közösségképző erő potenciáljával rendelkező történelmi mementó? Szólhatna türelemről, józanságról, józan észről és felebaráti szeretetről.

Kozma Georgina gondolatai

Mutathat-e bárki bátrabb, példaértékű magatartást Széchenyinél, aki a nemzet jövőjét mindenkor az egyéni érdek elé helyező, együttműködést és alázatot mutató hozzáállással viszonyult személyes, értékrendbeli és politikai ellenfeleihez?

Mit lehet tenni? B[atthyány] Lajost és K[ossuth]ot - kell támogatni! - Hallgatnia kell minden gyűlölségnek, ellenszenvnek, minden becsvágynak. Nem fogom tévútra vinni őket; hogy "szolgálni"-e? Ez az egészségemtől függ. (Napló, 1848. március 15.)

Mindez rámutat arra, hogy vannak pillanatok, amikor a versenynél fontosabb az együttműködés.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr815135979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.16. 11:39:22

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2013.03.15. 13:14:07

Mostmár igazán megéltem néhány (?) márc.15-ét. Könyökömön jönnek ki a pátoszos - és sajnos mindig aktuálpolitikával átszőtt - beszédek.
Az viszont tetszett a mai MTV 1-en délelőtt, hogy egészen köznapi oldalról próbáltak közelíteni az ünnephez. Egy-két új dolgot megtudtam (kész csoda).
Szerintem egészen egyszerűen csöndesen és mély tisztelettel EMLÉKEZNI KELL A HŐSÖKRE és - ennyi.

Czelder Orbán 2013.03.16. 10:14:59

Konzervatív babanapló mikor indul?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása