Két radikális forradalmár és a finom különbségtevés problémája

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2013.03.04. 15:46

Saul-Alinsky.jpgSaul Alinskyben és Orbán Viktorban valóban rengeteg hasonlóság van, többek között mindkettejüknek a két fülük közé szorult a fejük. Írtak is mindketten: az egyik radikálisoknak szóló kézikönyvet, a másik szakdolgozatot. Ilyen, és ehhez mérhető komoly, meghökkentő hasonlóságokat napestig tudnánk sorolni. Miután a Népszabadság  újságírója volt olyan kedves, hogy könnyedén „elfogult ostobáknak” minősített minket a Népszabadság március 2-i hétvégi mellékletének második oldalán (Az ifjú Orbán és a „közösségi maffiamodell”) Alinskyről szóló posztunk miatt, a magunk elfogult, ostoba módján, szeretnénk néhány kérdést, feltevést elszórni alább, amennyire ezt tudatlanságunk engedi.

1.    Volt-e Alinskynek kapcsolata a maffiával? Működő szervezeti modellnek tekintette-e azt?

2.    Hargitai azt írja: Alinsky „erősen hitt abban, hogy az alul lévőknek, de még a tulajdon nélkülieknek is vannak jogaik”. Ez kissé pontatlan. Alinsky ír ugyan „sacred right of revolution”-ről, ám sehol sem emberi jogokról. A többségnek, tulajdonnal bíróknak szerinte nincsenek jogaik: velük szemben a radikális mozgalmár bármit megtehet szent jogaira hivatkozva.

3.    „Alinsky fő művének a Radikálisok kiskátéját, illetve A civil szervezkedés ábécéjét szokás tekinteni – mi az utóbbiból idézünk, előrebocsátva: aki esetleg elolvassa a könyvet, és a maffia jut róla az eszébe, sürgősen keresse fel elmeorvosát.” Mielőtt elmeorvosunkhoz járulnánk, föl szeretnénk hívni a felkészült szerző figyelmét arra, hogy a két mű ugyanaz: utóbbi előbbi fordítása, így két külön műként hivatkozni azokra szükségtelen. Természetesen a magyar változat eltér az eredetitől, azon túl is, hogy az előszó a magyar fordításból kimaradt. A leglényegesebb persze a cím domesztikálása. A magyar baloldaliak-liberálisok ugyanis önképük szerint nem radikálisok (az a szélsőjobboldal kiváltsága), hanem „középen” állnak. A helyzet pikantériája persze az, hogy a magukat középre pozicionálók egy szocialista forradalmár művét tekintik guide-nak.

Végül, de nem utolsósorban: Orbán 1988-90-es politikai tevékenysége, hozzáállása valóban tekinthető radikálisnak. Egy aprócska különbség azért mégis van, legalább egy: Orbán egy totalitárius hatalommal és egy megszálló hadsereggel találta magát szemben, nem úgy, mint Alinsky, aki egy szabadon választott kormánnyal szállt szembe valamilyen kitalált kisebbség nevében, érdekében (vagy lehetséges, hogy a Népszabadságnál a szabad, legitim, mi több, demokratikus kormányok és diktatúrák közötti különbséget már ejtették – eddig nem így tűnt, ha ilyen változás történt, elnézést kérünk). Orbán 1988-ban sem akart szocialista forradalmat, Alinsky pedig csak azt akart. Ahogy az sem mindegy, hogy valaki Kennedy elnök merénylője, vagy Hitleré, bár formai szempontból természetesen mindkettő gyilkosság, vagy gyilkossági kísérlet. A sebész is késsel operál, a tolvaj is, és mindkettőnek fizetünk – ám a kettő talán mégsem ugyanaz. A honvédő katona is fegyverrel harcol, esetleg öl is, az Al-Kaida embere hasonlóképpen. Szokás különbséget tenni.

Talán a magunk elfogult, ostoba módján sikerült felvázolnunk, mi is a probléma.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr125116240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.03.04. 17:21:39

A fityusz csak egy országfosztogató machiavellisztikus szekta.Felesleges kérődzés többet látni bennük!

camilló 2013.03.05. 04:12:17

Már megint összemosás! A baloldaliságtól, a liberalizmus legalább olyan messze áll. mint a jobboldal. Jó lenne nem összemosni a kettőt! Ha olyan kemény lett volna a diktatúra, mint amennyire manapság szeretnék beállítani, most nem igazán irkálnánk. Sokan szeretnék azt elmondani magukról, hogy ők csinálták a rendszer váltást. Ezek csak tündérmesék. Ha az akkori uralkodó politikum nem akarja akkor nincs semmi. A reformkörök és az akkori ellenzék kart, karba öltve tévesztették meg a társadalmat. Mindenki azt gondolta, hogy a privatizációból részesül. Az szdsz mondta ki nyíltan, hogy az élet farkas törvényei lesznek! Mindenki azt gondolta, hogy ő lesz a farkas. Szociális piacgazdasággal hitegették az embereket, meg hogy ők lesznek az elsők és nem a pénz. Manapság tisztán látjuk, mi lett az ígéretekből. Csak egy pár hangzatos szólam abból az időből. A ruszkik ellopták a magyar aranyat! Hol van már az akkori alumínium ipar? Nem kell gát a Dunára! Kiderült hogy még is! Nem leszünk katonai blokk része! A NATO micsoda?? Eladósították az országot! Most tele vagyunk pénzel, miközben milliók a létezés határán tengődnek! Csak csendesen jegyezném meg, hogy akkor nem volt közös (vagy ha volt is elhanyagolhatónak tekinthető) ruszki-magyar bank, gyár, üzem stb.. Minden állami, közösségi tulajdonban volt. Most sincs közös bank, stb.. Persze hogy nincs mert minden külföldi tulajdonban van! Távol álljon tőlem, hogy védjem az Al-Kaidát, de saját nézőpontjuk szerint ők is honvédő harcot folytatnak! Minden nézőpont kérdése. A harcban nem grál lovagok vesznek részt egyik oldalon sem. Nyilván emberileg nem elfogadhatók a terror eszközei, de ilyen a harc!

tpd 2013.03.05. 08:51:00

vicces, hogy ennek a blognak fáj, hogy egy diákszervezet pár percet beszélgetett alinsky-ről, de alapvetően nincs gondja az azerbajdzsáni business-szel, putyin-találkozóval.

kicsit mintha kényszerpályán mozognátok több hónapja már..

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.03.05. 14:45:34

Sajnos a mostani válságos időkben csak ilyen alinskykre fussa, nem tellik már az igazi békebeli, "oda csap, ahova köll"-stílusú ikonokra a szélsőbalos felforgató szegmensben.

Czelder Orbán 2013.03.05. 21:39:46

@tpd: inkább több éve, mint több hónapja. Ezért kis kell megbecsülni minden görénységmentes posztot itt. Persze nem erre a mostani írásra célzok ofkorsz.

hill billy 2013.03.06. 10:36:24

@Czelder Orbán: Mentetek a levesbe és ott a helyeteken is vagytok.

A Népszabó pedig ha fikázni akar, akkor vegye komolyan, és ne felszínes és tájékozatlan vackokat írasson.

Fehér Folt 2013.03.08. 16:25:42

Elég volt belőletek. Mindannyiótokból. Az egész rokkantakat gyilkoló, hajléktalanokat rendőrökkel vegzáltató, genocídiumra felbújtó firkászokat cumiztató, a magyar identitást pártrendezvényeken megvehető műanyag kitűzővé silányító, gyilkosokat bagóért elengedő, diákokra börtönviselt maffiózókat küldő újfasiszta narancsegyletből. És kumin ferenctől a poszt szerzőjéig az összes gerinctelen féregből, aki az ország harmadának kiirtását kedélyesen szemléli a foteléből.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása