Matolcsyiék nem értik: ha pénzt kérünk, nem mi diktálunk

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2012.01.06. 07:11

Egyre gyűlik a kormányban, elsődlegesen is Orbán Viktorban és Matolcsy Györgyben a keserűség, mivel a „piacok” nem hajlandóak megbízni negyedik utas gazdaságpolitikájukban. De miért is kellene bízniuk valamiben, amit nem ismernek és még kipróbálatlan?

Egyre zuhan (vagy épp az egekbe száll, kinek hogy tetszik) a forint árfolyama, egyre valószínűbbnek tartják az államcsődöt. Egyre kérdésesebb, hogy meddig bírja a gazdasági nyomást a kormány. Márpedig ők szeretnék bírni, hiszen a forint árfolyamának zuhanásait hajlamosak spekulációknak tulajdonítani, a gazdasági szabadságharc egyik eklatáns esete pedig az volt, amikor ugye Barroso levelére Orbán azzal válaszolt, hogy Brüsszel és a külföld ne szóljon bele a magyar jegybanktörvénybe. 
 
Orbán és Matolcsy láthatóan értetlenkedéssel fogadja a külföldi értetlenkedést, amit a Fidesz hajlamos a hazafiatlan multitőkének és az országot kizsigerelni szándékozó befektetőknek tulajdonítani, akik ugye nem respektálják a szempontjainkat. Nem vagyunk Brüsszel odaadó hívei, és elhisszük, hogy a jegybanktörvényes módosítások csak lehetőséget teremtenek, azonban feltennénk a kérdést: miért várjuk el a külföldi befektetőktől, tőkétől, bankoktól, hogy megbízzanak a kormányban, amikor az számukra érthetetlen módon politizál? 
 
Teljesen érthető mind az IMF, mind az EU, mind a „piacok” kiváró és szkeptikus álláspontja egy olyan politikával szemben, ami még kipróbálatlan (unorthodox), és az előző másfél évben sem hozta el az általa ígért növekedést. Ha nekünk azt mondják, hogy adjak pénzt valamire, amit nem értünk, vagy ami kipróbálatlan és legalábbis kétesélyesnek tűnik, azt fogjuk mondani: rendben, adok, de csak ha beválik, addig kivárok. Emellett nem mondhatjuk senkinek, legyen az vállalkozó, bank, IMF vagy EU, hogy márpedig adjál pénzt, de ne szólj bele a felhasználásába, és nem támaszthatsz hozzá feltételeket. 
 
Pontosabban lehet ezzel próbálkozni, de semmi csodálkozni való nincs azon, ha a dolog nem jön be. Bárkinek, aki pénzt fektet be, ad kölcsön, aki pénzzel segít, joga van feltételeket támasztania. Mondhatja persze azt is, hogy azt csinálsz vele, amit akarsz, de a tapasztalatok azt mutatják, ez nem biztos, hogy jó ötlet. Pénzt kérni az IMF-től úgy, hogy az az EU hozzájárulásától is függ, majd bemutatni az EU-nak – nem bölcs dolog. 
 
Ha a különutas gazdaságpolitika esetleg működne is akkor, ha megbíznának benne, egyszerűen az van, hogy nem lehet mindig a külföldre és mindenki másra mutogatni: csak miattatok nem sikerült, mert nem bíztatok bennünk, nem hittétek, hogy sikerül. Ha mindenki azt mondja körülöttünk, hogy csináljunk, amit akarunk, de azt egyedül, és nem asszisztál ehhez, akkor hiába lehetne akár még igaz is esetleg az, hogy sajátos elképzeléseink az ő segítségükkel működnének, ha egyszer elfordulnak tőlünk, magunkat pedig nem tudjuk saját hajunknál fogva kihúzni a bajból. 
 
Ez esetben félre kell tenni nagy ívű, de szokatlan elképzeléseinket, és azt mondani, rendben, segítségre van szükségünk, tehát elfogadjuk a feltételeket, és azok kedvében járunk, akiktől segítséget tudunk kérni. Vagy kitalálunk egy önsegítő gazdasági programot, ami viszont elég valószínűtlennek tűnik ma. Ha megállapodást akarunk az IMF-fel, és azt akarjuk, hogy az EU bízzon bennünk, akkor nem pattogni kell előttük, hanem elfogadni a feltételeket
 
Senki nem szólhat bele a magyar törvényhozás munkájába, nem diktálhatnak nekünk külföldről –  mondogatja Orbán Viktor. Nem rajongunk a brüsszeli bürokráciáért, de gazdasági téren éppenséggel elkél a ránk való nyomásgyakorlás, emellett pedig nyugodhat mondhatja bárki, hogy természetesen ő nem szólhat bele a magyar törvényhozásba, de éppenséggel segítenie és hitelt adnia sem kötelező. 
 
Azt pedig sem az IMF-től, sem az EU-tól, sem a multiktól nem várhatjuk, hogy majd magyar hazafiságból öntik elénk a pénzt. Ha mondjuk államcsőd és bankadó fenyegetné a Mol arab világbeli érdekeltségeit, nem valószínű, hogy felbuzogna benne az arab hazafiság, és önzetlen adakozásba kezdene. A közjóhoz az adózással már hozzá volna járulva, és szíve joga lenne úgy dönteni, hogy mivel már nem éri meg vagy rizikós az üzlet, ezért kivonul. Emellett felesleges akkor hazafiatlansággal és a szolidaritás hiányával vádolni IMF-t, EU-t, bankokat és multikat, amikor a hazai kkv-k, akik par excellence „a hazai vállalkozók”, akiket ugye erősíteni szeretne a kabinet, ugyancsak előszeretettel csalnak adót és települnek külföldre a magas adók és nehézkes bürokrácia miatt. 
 
Egy ország függetlensége persze a gazdasági önállóságtól is függ, meg attól, hogy ne függjön egy-két nagy gazdasági partnertől és ágazattól, de a mai világban a legtöbb államnak egyre kisebb a gazdasági mozgástere, a gazdasági autarkia (önellátás) pedig sosem létezett a maga teljes valójában, ráadásul nem azonos a szuverenitással. 
 
Vagy járjuk a saját utunkat magunkban morogva, vagy elfogadjuk az (általunk kért) segítséggel érkező feltételeket is. Cselekvési szabadságunk majd akkor lesz, ha kint vagyunk a bajból. Ha hiszünk az összefogás erejében. Ha nem, és baj lesz, nem csodálkozhatunk, hogy magunkra maradunk. 
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr763522207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NEM MENŐ. 2012.01.13. 11:32:18

Csak hogy el ne felejtsem, összeírom magamnak azokat a dolgokat, amik miatt már rég el kellett volna zavarni a bánatba a jelenlegi kormányt, és amiért garantált, hogy soha többet nem szavazok rájuk. (Nem mintha az előző garnitúrát jobban szerettük voln...

Trackback: Czike László: Rendszerváltó szabadkőművesek (részlet) 2012.01.06. 15:56:21

 szemelvények az említett könyvből:   Nos, nézzük, mi minden miatt nem lehet valós a választott cím!  Magyarországon nem történt rendszerváltás. Csak „papíron”. A szabadkőművesek vagy nem is léteznek, vagy h...

Trackback: Czike László: Rendszerváltó szabadkőművesek (részlet) 2012.01.06. 15:54:12

 szemelvények az említett könyvből:   Nos, nézzük, mi minden miatt nem lehet valós a választott cím!  Magyarországon nem történt rendszerváltás. Csak „papíron”. A szabadkőművesek vagy nem is léteznek, vagy h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2012.01.06. 09:05:33

Raoul Duke & Dr. Gonzo egyszerűsítik a képletet, hogy a nagyon egyszerű elmék is egyből be tudják nyelni és azonnal, gondolkodás nélkül felfogni tudják, hogy munkamegosztás van és kire (a kormányra) van kiosztva a hibák elkövetésének feladata.

Valójában a régi népi közmondás szerint is (legalább) „Kettőn áll a vásár”.

1. Noha a költségvetés helyzete normál esetben nem adna okot aggodalomra, a múltban felhalmozott tetemes állami és magánadósság, azon belül is a külfölddel szembeni tartozás, mégis rendkívül sérülékennyé teszi Magyarországot a mostani környezetben.

Nem a mostani kormány halmozta hegyekbe az adósságot.

2. Csaba László akadémikus: Bizonytalanságok című cikke az FN 2011 márc. 31. számában már hónapokkal ezelőtt ráirányította a figyelmet a külső körülmények drámai változásaira.

Csaba László akadémikus egyik fontos megállapítása:

A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota.

Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.”

Az Euro övezeten belül már több ország került súlyos pénzügyi helyzetbe.

Köztük van Írország is, amelyet sok magyar közgazdász Kelta Tigrisként mutatott be, miközben mi csak a Pannon Puma díszítő jelzőt nyerhettük el.

Ez a hatalmas bizonytalanság kiváltotta többek között a svájci frank elképesztő szárnyalását a dollárhoz és az euróhoz és ezzel párhuzamosan a forinthoz képest is.

A belső fogyasztást, a GDP növekedés egyik motorját, kikapcsolja a lakosság hatalmas eladósodottsága svájci frank alapú hitelben és az elképesztően szárnyaló svájci frank árfolyam miatt a lakosságnak a törlesztés növekvő gondjaival kell megküzdeni.

Ahelyett, hogy a pillanatnyi fogyasztását növelné, ami a GDP növekedést segítené, az elmúlt évek előre hozott fogyasztásával birkózik amit nehezít a svájci frank elképesztő szárnyalása.

Demján Sándor már a szocializmusban is bizonyította hozzáértését a gazdaság területén.

„Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, „mutatott rá Demján Sándor.

3. A való világban vannak például spekulánsok is, akiket motivál a sok pénz megszerzésének lehetősége.

Szívük nem értünk dobog, hanem a minél több pénzért. Semmi lelkifurdalást nem érezve kihasználják Magyarország sérülékenységét.

A spekulánsok mindig sóvárognak a változás után, mert azon lehet nagyokat kaszálni, különösen akkor, ha elég erősek ahhoz, hogy a változások irányát is képesek befolyásolni.

4. A való világban léteznek „oroszlánszerződések „ is:
„Oroszlánszerződésnek” becézik azt a fajta szerződést, ahol a gyenge fél teljesen ki van szolgáltatva az túl erős félnek.

Aesopus tanmeséjében az oroszlán két másik állatot társul véve vadászni mentek.

Az elejtett zsákmányt három felé osztották, de az oroszlán úgy érvelt, hogy mindhárom rész jogosan őt illette meg.

A két gyengébb szövetséges társnak nem lehettek eléggé nyomós érvei az oroszlán túl erős és meggyőző érvei ellenében.

Aesopus végkövetkeztetése:

+Nunquam est fidelis cum potente societas.”

Azaz: Sohasem hűséges (őszinte) a (túlzottan) hatalmassal való szövetség.

5. A költői túlzás eszköze az irodalomból jól ismert. Az alkotók a figyelem megragadása érdekében alkalmazták.

A modern média a túlzást is túlzásba viszi.

Az emberi cselekvés az emberi agyból indul ki.

A gaztettekre felbujtó propagandisták is jól tudják ezt.

Már réges-rég felismerték: „Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.”

Álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak terjesztésével képesek a tömegek tudatát kényük kedvük szerint befolyásolni.

Képesek megmunkálni a lelkeket.

Az álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak a valóságban szintén szentnek számítanak és gyakorlatban nem szankcionálhatók.

A balliberális média (nyugaton is) is bő nyállal használja ezeket az alantas, manipulatív eszközöket.

Ha valahol vér folyik az még jobban fokozza az érdeklődést.

A balliberális média is sok más vele egy húron pendülő társával együtt szeretne már vért látni, persze Magyarország vérét.

Ez a szenzáció növelné a nézettséget/példányszámot, nekik mindenképpen megérné.

6 Az emberei cselekvést gyakran az irracionalitás vezérli.

Az EU is a komplikáltabb megoldások helyett hajlamos a kevésbé fárasztó egyszerű megoldást választani:

velünk akar példát statuálni a többiek számára.

Ez irracionális, de történelmi tapasztalatok szerint sokszor gyakorolt módszer.

Régen, ha valami nem ment emberáldozatot hoztak.

Magyarország feláldozásának az EU-ban, az EU számára hasonló kedvező hatása lehetne, mint Kőműves Kelemen balladájában az emberáldozaté.

A 12 pancser kőműves Déva várát építgette, de a falak rendre leomlottak.

Végül a kőművesek kieszelték, hogy Kőműves Kelemen fiatal feleségét el kell égetni, hamuját a malterbe kell keverni és akkor nem fognak leomlani a falak.

Így is tettek és egy ilyen emberáldozat árán sikerült magas Déva várát felépíteniük

(a pancser kőműveseknek).

nocsak! 2012.01.06. 10:17:46

@Vidéki: Erdekes hosszu komment. Vegul is mindegy hogy a helyzetet a marslakokhoz kotod vagy mas lenyekhez: a kormany dolga hogy a korulmenyek mellett az orszagot jol elkormanyozza. Marpedig nem teszi, remelem legalabb ebben egyetertunk, akkor pedig valtozzon vagy tunjon el balfeneken.

Amexrap · http://amexrap.org 2012.01.06. 11:04:32

Asszem ti is egy szűkített játéktérben mozogtok, ami nem meglepő, ha az ember hajlik a konzervatív ízlés felé:) Mi ennél sokkal "szuverénebb" döntést is kinézünk a helyzetből: "Ha én elnök lennék… hogyan szedném el tőled az összes pénzedet is, a magánnyugdíjad után?" amexrap.org/fal/ha-en-elnok-lennek

Mikka-Makka 2012.01.06. 11:35:14

itt is meg mandineren is csak finomkodtok, kerülgetitek a forró kását
lassan ki kéne mondani a konklúziót

Vidéki 2012.01.06. 11:36:01

@nocsak!:

Írod: „Vegul is mindegy hogy a helyzetet a marslakokhoz kotod vagy mas lenyekhez: a kormany dolga hogy a korulmenyek mellett az orszagot jol elkormanyozza. „

Akkor lenne igazad, ha az új kormány mindenható lenne.

Ha a kormány mindenható lenne, akkor mindenért felelőssé is lehetne tenni.

Ha viszont racionálisan gondolkodunk, nem tételezzük fel egy kormányról, hogy mindenható.

Persze propagandistáknál nem kötelező a logikus gondolkodás. Náluk ez inkább hiba, mint erény.

Tilikov (törölt) 2012.01.06. 12:10:12

@Vidéki:

Akkor Gyurcsányékat se lehetne mindenért felelőssé tenni, pedig a fineszesek még a most elkövetett hibáikért is Gyurcsit meg az elmútnyócévet teszik felelőssé. Vagy őket lehet mindenért felelőssé tenni, csak a Viktorékat nem?

Úgy látszik neked sem megy a logika. Vagy te is propagandista vagy?

komment1 2012.01.06. 12:54:33

Azért örvendetes, fiúk, hogy az államcsőd előtti kanyarban legalább ti is írtok ilyen cikkeket. Régen aktuális lett volna, nem az utolsó pillanatban. De legalább leírtátok.

Vidéki 2012.01.06. 13:35:35

@Tilikov:

Ki beszélt itt Gyurcsányról? Te.

"Belekeversz mindent, mint Mari néni a tökös-mákos rétesbe." (Moldova)

2llkedő 2012.01.06. 18:01:29

@Vidéki:

Idézet egy kisnagyembertől:

„aki az etikett ellenére a földre köp, annak köszönjük szépen, nincs tovább együttműködés”

No most ez a kisnagyember csulázza össze a padlót.

kunzoo 2012.01.06. 18:20:37

@Vidéki:

Látom már megint az a mantra hogy mindenki hülye, összeesküdött ellenünk, a folyamatok is minket szívatnak, de mi aztán tutik vagyunk, nem tehetünk semmiről, és különbenis adjatok pénzt mert nektek ez a dolgotok, a fidesz dolga az elköltése és abba beleszólás nincs. Ezt nyomatod már időtlen idők óta a blogokon. Érdemes lenne egy összeállítást csinálni a hozzászólásaidból, akkor talán Neked is láthatóvá válna hogy védtél mindent és annak az ellenkezőjét is.

kunzoo 2012.01.06. 18:25:38

@Vidéki:

Szoktam ám olvasni a Mandiner vélemény rovatában egypár hozzászólásodat. Akármit idéznek a gyurcsány blogról, akkor Te is meg sok nertársad nem győzi szidni hogy mindent elkúrt, meg miért is nem húz a fenébe. Ott szinte mindig a fletó a téma. Ne hazudj, legalább magadnak ne.

kunzoo 2012.01.06. 18:30:30

@Vidéki:

No és persze várúr, agricola és enrico72 nertársaid is hasonló intenzitással magyarázták a magyarázhatatlant is. Olvasgassatok sok nyilatkozatot, majd linkeljétak be hogy melyikkel is értetek egyet, mert a napokban minden elhangzott majd annak a cáfolata is. Most akkor mi a hivatalos álláspont?

2llkedő 2012.01.06. 18:35:19

@kunzoo: "Most akkor mi a hivatalos álláspont?"

Mindig az, ami az adott időpontban elhangzott. A múltat pedig tessék elfelejteni.

nocsak! 2012.01.06. 20:33:30

@Vidéki: ha feltetelezzuk hogy a kormany nem kepes a helyzet kezelesere akkor miert van ott? Ha az alapveto gazdasagi helyzet biztositasaert nem felelos akkor miert felelos szerinted? Mi lenne az a pont ahol a te poharad betelne?
Ez az EU Magyarorszag szuzi testet aldozza a tuleleseert kreativ, pontosan ez hogyan is segitene rajtuk?
Ha a propagandistat ram erted, ez roppant szorakoztato, koszi! Mar a te kommentjeidert megerte elolvasni a posztot

futura 2012.01.06. 21:35:54

"Vidéki" próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A kormány ismerte az adósságállományt, a nemzetközi környezetet, másfél év állt a rendelkezésére. Tegye a dolgát. Ha kifogásokat, felmentéseket keres és másokra mutogat, régen rossz. Miért van az, hogy az ezerszer elátkozott Bokros Lajos ősszel a parlamentben mondott beszédében négy pontban vázolta fel az országot fenyegető veszélyeket, azóta az összes ránk zúdult, pedig a megoldásra is tett javaslatot,( ami persze teljesen felesleges volt). Ő miért látta?

Most tette fel bloggjára az alábbi levelet a miniszterelnöknek, egyik kollégiumi pajtása OV-nak, hát nem igazán karácsonyi jó kívánságok.
drszegedilaszlo.blog.hu/

kunzoo 2012.01.06. 22:05:00

@futura:
Hát igen biztos túl hosszú ez az írás egy 21. századi fidesznyiknek. No és persze biztosan ő is zsidó, homo, liberálbolsevik lett időközben:))

Vidéki tutira mondaná hogy ez is a brüsszeli monopolkapitalista globalisták kiképzését kapta, és különbenis elmúltnyolcév!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2012.01.06. 23:33:43

Mindegy ki és mit, csak valaki diktáljon mán!
Megéltük. Az eu-protektorátus elhozza a szabadságot, haladást, demokráciát, meg ami még eszünkbe juthat.

futura 2012.01.07. 02:01:49

@tölgy:
Nem mindegy hogy ki és nem mindegy hogy mit!

És tele van a pupom a szabadságharcos, kurucos sirámokkal.
Életem javát leéltem a létező szoc.-ban. Nem hittem volna, hogy valaha is véget ér, de isten kegyes volt. Akkor 90-ben úgy gondoltam, nehéz lesz de 15-20 év kemény munka után egy normális ország élünk, és az akkor született fiam már egy másik világban lesz felnőtt.
Szerintem a un." Nyugat" ehhez nagy segítséget adott. Gyorsan tagjai lehettünk közösségüknek, a nyitott határoknak. Mi ellenben a legostobább módon viselkedtünk. Koncepciótlan privatizáció, a tartozásaink állandó újra termelése, hazudozó politikusok.Most már a demokratikus intézményeket is bontják...
(Röhejes, de az egyetlen kormányt, aki egy-két évre észbe kapott, egy öreg kommunista róka vezette.)
Dermedten bámulom, hogy ehhez sokan még tapsolnak is, gyarmati igáról, protektorátusról, összeesküvésekről, diktátumokról halandzsáznak. Ezek milyen országban akarnak élni? Nem akarom pár év múlva a fagyott krumplit kézzel kikaparni, hogy legyen valami kaja a fűtetlen vackomban.
Nagyon dühös vagyok!

A pozsonyi Új Szó egy írását mellékelném, a Prágában tanító Gál professzortól. Nem könnyű olvasmány, de mintha tükörbe néznénk. Nem egy felemelő látvány.
ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja

osborne 2012.01.07. 02:32:17

@tölgy: Tudja mi a durva? Sem az EU, sem az IMF hitelprogik nem működknek.

A hillaryk, ballib megmondók, orbánland leépítők, vinszentek azért pattognak.

Miért?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2012.01.07. 09:30:11

@osborne: ne legyen kishitű!
Évek óta mondják, hogy a hülyemagyarok túlfogyasztanak. De a duda agyukkal nem értették meg. Majd most kénytelenek lesznek. Jó sok adó és ócsított munkaerő - és elszáll a szarszag. 100 éve csak erővel lehet a hülyemagyarokat a helyes útra lökdösni.
Én várom a szépújvilágot.

Vidéki 2012.01.07. 09:41:38

@futura:

Terjeszti a Bokros legendát.
.
Bokros a nagy megmondó, aki nemcsak hogy mindent tud, hanem mindent jobban tud.

Van egy réges-régi vesszőparipája (vagy paripa vesszője?), miszerint van egy egyedül üdvözítő megoldás, ami majd (ha megérjük, meglátjuk) kiváló növekedési számokat eredményez:

Ehhez csak egy dolog szükséges: kenyéren és vizen tartani az ország lakosságát és ha szükséges, naponta meg kell korbácsolni.

Ő ugyan mint a Budapest Bank volt vezére sok évvel ezelőtt már lA propaganda úgy próbálja feltüntetni, mint a közgazdaságtan pápáját, akinek minden szava szentírás.

Valójában ő csak a külföldi tőkés csoportok strohmanja, nem a mi érdekeinkért beszél, semmi együttérzés nincs benne irántunk, ha tehetné, kilóra kimérne bennünket!

Ő régebben mint a Budapest Bank igazgatója bizonyította alkalmatlanságát.

Az általa vezetett ( rengeteg értékes ingatlannal is rendelkező ) bankot bagóért adták el a GE-nek. Nem lehetetlen, hogy Ő is megkapta a maga „sikerdíját” !

1976-ban, ötödévesként megpályázott egy ösztöndíjat Panamában.

Ott tanulhatta el mindazt, amit a Budapest Bank volt vezéreként tett.

2llkedő 2012.01.07. 10:24:47

@Vidéki:

„Az Európai Néppárt támogatni fogja a Bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljesen mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írta közös közleményében Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, és Joseph Daul, a párt európai parlamenti frakcióvezetője.

Vidéki 2012.01.07. 10:46:26

@2llkedő:

A magyar kormány is úgy gondolja, hogy Magyarország teljesen mértékben megfelel az európai uniós jognak.

De vannak agyalágyult propagandisták, akik képesek a fehérről azt állítani, hogy fekete.

Az álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak nyugaton a valóságban szintén szentnek számítanak és gyakorlatban nem szankcionálhatók.

2002-ben a nyugati sajtó például széltében-hosszában irkált 2002-ben Szaddam atombombájáról és biológiai fegyvereiről.

A lehengerlő sajtókampány annyira megmunkálta a lelkeket, hogy mindenki szükségszerűnek tartotta, hogy végül ezekre a veszélyekre hivatkozva a szövetségesek megrohanják Irakot és sikeresen megdöntsék Szaddam rendszerét, 1 millió iraki áldozat halála árán.

A megszállt Irakban vizsgálódó vizsgáló bizottság később megállapította, hogy az atombombára és veszélyes biológiai fegyverekre alapozott állítások teljesen alaptalanok voltak, így a casus belli is tömegesen terjesztett hazugságon alapult.

A hazugságok tömeges terjesztői viszont boldogan élnek, míg meg nem halnak. Arcizmuk sem rándul, a hajuk szála sem görbül.

Az egymillió iraki viszont már meghalt, mikor az állítólagos "veszélyt" elhárították.

2llkedő 2012.01.07. 10:51:58

@Vidéki: Pici Bogaram!

2012-őt írunk, nem pedig 1960-70-es éveket. Létezik internet, az információ áramlás nem lovaskocsin történik. És jó lenne már nem hülyének nézni a nyugatot. A nyugat annak hisz, amit lát, amit tapasztal. Vityenka hiába mondd bármit, már nem hisznek neki. Lejáratta magát a hazugságaival. Lejáratta magát azzal, hogy ne azt nézzék amit mondok, hanem azt, amit teszek.

Jó lenne már tisztán látnod. Esetleg mosd ki a csipát a szemedből, és vedd le a narancssárga szemellenződet.

Vidéki 2012.01.07. 11:13:56

@2llkedő:

Egy elefánt ha téved, ha téved,

Hű de nagyot téved egy elefént"

Mégy egy Nobel díjas is tévedhet, ha nem "tiszta forrásból" merít.

A Nobel díjas közgazdász, Krugman cikke, amely párhuzamot vont az európai gazdasági válság és a szélsőséges politikai erők előretörése között egyes európai országokban, sommás véleményt fogalmazott meg az intézményi változásokról Magyarországon.

Szapáry reagált a blogra.

Szapáry Krugmannak írt levelének egy jelentősen lerövidített változatát jelentette meg a New York Times, mint szerkesztőhöz küldött levelet.

Szapáry szerint Krugman túlságosan leegyszerűsíti a helyzetet.

Szapáry úgy látja: a médiatörvény ellenére a kormány épp annyi nyílt kritikát kap, mint elődei.

Szerinte az Egyesült Államokban a választott hatalom jelöli ki a bírákat, ezért magyar kollégáikról sem kellene azt feltételezni, hogy politikusok bábjai.

Szapáry visszautasítja azt is, hogy a Fideszre szabták a választókerületek határait.

Szerinte az új körzetek kijelölésénél az volt a cél, hogy az egyéni körzetek összefüggő területeket képezzenek.

Krugman válaszul azt írta, hogy véleményét kollégája,

Kim Lane Scheppele professzorral való beszélgetése alapján fogalmazta meg,

mert Scheppele közelebbről követte a magyarországi eseményeket, mint ő maga.

Mivel ilyen sommás véleményezéssel félrevezetheti az olvasóit, úgy érezte a Nobel díjas Krugman, fontos, hogy megjelenjenek a másik oldal érvei is.

Szapáry Krugmannak írt levelének egy jelentősen lerövidített változatát publikálta aztán a New York Times mint szerkesztőhöz küldött levelet.

Ezután Krugman felkérte Scheppele professzort, hogy fejtse ki véleményét alaposabban. Ezt megtette, és cikkét lehozta a NYT.

Scheppele bár részletesebben ír a változásokról, olyan félreértelmezhető egyszerűsítéseket, tárgyi tévedéseket és Szapáry véleménye szerint nem megalapozott következtetéseket fogalmazott meg, amikre szintén fontosnak tartotta levélben tételesen válaszolni, mert nem hagyhatjuk szó nélkül az ilyen kritikákat.

AZ MNO részletesen közli Szapáry érveit.

2llkedő 2012.01.07. 11:32:23

@Vidéki:

"Egy elefánt ha téved, ha téved,

Hű de nagyot téved egy elefént"

A bolha, amelyik elefántnak képzeli magát eleve ott téved, hogy ő nem elefánt, hanem csak egy bolha.

Mindent meg lehet magyarázni pro és kontra is. A lényeg, hogy mi lesz belőle. Ez alapján pedig Vityenka egy hiteltelen, hazudozós kis bolha.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.07. 16:24:50

Matolcsyék ennél egyszerűbb összefüggéseket se értenek.

futura 2012.01.07. 18:35:52

@Vidéki:
Ez egy remek szatírikus írás, a kormányzati kommunikációról.

"Azt mondta a Krugmann, válaszolt a Szapáry, hivatkozott Scheppele-re, replikázott Krugmann, érvelt Szapáry."
Nagyon jól szórakoztam.
Csak közben ég a ház.

futura 2012.01.07. 19:13:21

@Vidéki: 09:41

Megfordítom ezt a sommás véleményt: EZ A BOKROS LEGENDA!

Nem is értem miről írt Vidéki kolléga. Nem egy elméleti közgazdász íróasztal melletti elmeszüleményeiről van szó, hanem egy volt pénzügyminiszterről, akinek az utóbbi évtizedekben egyedül sikerült az országot gazdaságilag növekvő irányba fordítani.
Ez azóta szálka nagyon sokak szemében, és terjesztik a legendát az alkalmatlanságáról. (Húzzuk le hozzánk!)
Jellemző módon, sokáig ő kapta a legnépszerűtlenebb politikus címet. (A legnépszerűbb Szily Katalin volt, uram irgalmazz!)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.08. 19:08:10

@Vidéki: "Nem a mostani kormány halmozta az egekbe a tartozásokat" - írod.

Így van, a 2000-es években összeszedett államadósságért három kormány felelős:

1. első Orbán-kormány (2001-2002, Széchenyi-terv)): 570 milliárd HUF
2. Medgyessy-kormány (2002-2003, 100 napos program): 817 milliárd HUF
3. első Gyurcsány-kormány (2005-2006): 512 millliárd HUF

Bár tetszetős Fidesznyík propaganda, hogy a szocik vitték adósságba az elmúlt évtizedben az országot, fájdalom, ez így, ebben a formában nem igaz, mivel az 1.0-ás Orbán Viktor kormány (is) tevékenyen hozzájárult a gazdaság elszállásához. Erről ne feledkezzünk meg.

Vidéki 2012.01.08. 21:57:39

@Csehszlovák Kém:

Te tényleg egy velünk szemben ellenséges ország kémje lehetsz, ha ilyen elképesztő állításokkal hinted a mételyt.

A GDP kb 80%-a 20000 milliárd forint felett van.

Hogyan illeszkedik mindez a te számaidhoz (látomásaidhoz)?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.09. 09:10:20

@Vidéki: Ezek Eurostat adatok. Mint ahogy ajánlom figyelmedbe ezt a linket is az Eu országok eladósodásáról, amikor is 2007-08 körül minden Eu ország statisztikájában történt egy meredek ugrás felfelé: www.google.com/publicdata/explore?ds=jnhjj7mtl7cmt_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=gd_pc#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&ifdim=country_group&hl=en&dl=en

De akkor nézzük részletesebben is az első Orbán-kormányt.
- Millenáris és más presztízsberuházások: 100 milliárd HUF
- Szövetkezeti külső és nyugdíjas üzletrészek felvásárlása: 63 milliárd HUF
- Autópálya (büdzsén kívül elszámolva): 300 milliárd HUF
- Adókedvezmények (nyugdíj, lakáshitel): 50 milliárd HUF
- Lakáshitel kamattámogatás: 150 milliárd HUF
- Nyugdíjemelés, 2001-ben: 120 milliárd HUF
- Köztisztviselők béremelése: 250 milliárd HUF

Az első három tétel egyszeri kiadás, 463 milliárd HUF, de a többi tartós kifizetés: 570 milliárd HUF.
Ez több, mint 1000 milliárd HUF.

Lábjegyzet: 2010 áprilisa és 2011 áprilisa között a második Orbán-kormány 1200 milliárddal növelte a költségvetési hiányt, ami több, mint 4,5%-os GDP arányos növekedés. Játszunk el a gondolattal: ha ezt ők csinálják nyolc éven keresztül, akkor a hiány 8-szor 4,5, azaz 36%-al nőne. És nem 30%-al, mint a korábbi csapat alatt. Egy válság utáni, emelkedő szakaszban! És akkor a MaNYup 3000 milliárdjáról még nem is beszéltem... (hol van?)

Tudom, hogy fájdalmas szembenézni ezzel egy fidesznyíknek, de kívülről tisztán látszik: az elmúlt évtized nagy részében Magyarországnak kizárólag baloldali-populista kormányzatai voltak – Fidesz, MSZP - ,felelőtlen, osztogató gazdaságpolitikát folytatva. (Pl: a Fidesz ELLENZÉKBŐL megszavazta Medgyessy űbergáz, és az országot a totális eladósodás útjára helyező 100 napos programját is! – miről beszélünk?) A mai napig ezzel kapcsolatban szembenézés nem történt a jobboldalon. Ráadásul démonizálták Bokrost, aki helyes irányba tette a gazdaságot 1996-ban, és amelynek a gyümölcseit nagyban élvezte az első két évben az Orbán-kormány 1.0.

Ma Magyarországon hiányzik egy jobboldali, piacbarát polgári-liberális párt, amely képes lenne megcsinálni azt a gazdasági fordulatot, amelyre az országnak szüksége lenne! Lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál működik, Magyarországon miért nem? Az okokról múlt hétfői posztomban írtam: dotoho.blog.hu/2012/01/06/fekete_lyuk_europa_kozepen

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.10. 09:25:27

@Vidéki: Ésszerű gondolkodásra vall, amit írsz, jórészt egyetértek. Szerintem sincs semmi ok a rémületre, 2012 a Nemzeti Összetartás Éve lesz:
kozugyek.blog.hu/2012/01/09/szellemi_bosegsztrajkot_hirdetek

kunzoo 2012.01.10. 22:00:57

@Vértes László:

Ember te valahol máshol élsz, nem ezen a bolygón. Olvass bele más blogokba hogy miket ír "vidéki" és főleg mennyit. Nagyon úgy néz ki hogy egy bérkommentelő, belekeveredett már minden témába és a legdurvább propagandát nyomatja. Aztán ha elfogynak az érvek, jönnek a szellemes idézetek.

kunzoo 2012.01.10. 22:03:15

@Vértes László:

2012 A Nagy Nemzeti Szívás Éve lesz. Tudom nyertünk, csökken az adóm, olcsóbb a benzin.....na persze. Ez a nemzetközi támadásos, ötvenes éveket idéző külső-belső ellenséges propaganda meg egyenesen hányingerkeltő.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.11. 21:37:13

@Csehszlovák Kém: Nagyon jó grafikont linkeltél be, csak nem jól írtad le a szövegedet. 2001-ben 61%, 2002-ben pedig 60,4% volt a GDP-arányos adósság, tehát csökkent. Miközben szerinted az 1.0 Orbán-kormány ekkor adósította el az országot. Mivel magyarázod az ennek ellenkezőjét mutató adatokat?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.11. 21:43:39

@kunzoo: 2012-ben nem az életszínvonal emelkedik, hanem a nemzeti összetartás. Ilyen is van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.11. 22:52:37

@Vértes László:
"2001-ben 61%, 2002-ben pedig 60,4% volt a GDP-arányos adósság, tehát csökkent."
Csak szólok, hogy majdnem a másfélszeresére nőtt. Csak a GDP gyorsabban nőtt, mint az adósság. Nem kis részben a magas infláció miatt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.12. 07:19:10

@Vértes László: Így van, egyetértek, nagyon jó a grafikon, jól írtam a szöveget, csak, minő bánat, fidesznyík logikával hazudsz, csúsztatsz vagy csak egyszerűen buta vagy!

A költségvetés GDP-hez mért adóssága csökkent, ezt senki nem vitatja. Arról feledkezel el drága agymosott barátom, hogy ez a trend az előző kormány megszorító intézkedéseinek (a 'Bokros-csomag') és az energiaszektor privatizációjának bevételeinek is köszönhető!

A fenti számok az államháztartás GDP-arányos hiányáról szólnak, amelyben, minő bánat, az 1.0 Orbán kormány ugyanúgy kivette a részét, mint a Medgyessy vagy az 1.0 Gyurcsány kormány.

Te is mész tüntetni január 21-én a VALÓSÁG ellen? :)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 08:10:24

@Lord_Valdez: "majdnem a másfélszeresére nőtt. Csak a GDP gyorsabban nőtt,"

Próbáljunk megállapodni a módszertanban: értelmesen csak a GDP-arányos adósságot tudjuk követni. Ha ezt elfogadod, logikátlan az abszolút szám növekedésére-csökkenésére hivatkozni. Ma sem azt nézzük, hányszorosára nőtt 2002-höz képest az adósság, hanem azt kifogásoljuk, hogy a GDP 80%-ára nőtt az akkori 60%-ról.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 08:20:23

@Csehszlovák Kém: "Arról feledkezel el drága agymosott barátom, hogy ez a trend az előző kormány megszorító intézkedéseinek (a 'Bokros-csomag') és az energiaszektor privatizációjának bevételeinek is köszönhető!"

Nem vall tiszta gondolkodásra, hogy az 1. Orbán-kormány végének adósságtrendjét az előző kormányhoz kötöd. Megértem, ha azt mondod, hogy 1998 adósságállománya Bokros és a privatizációk miatt csökkent. Azt már kétlem, hogy 1999 adósságállománya emiatt csökkent volna, de nyitott vagyok az esetleges észérveidre.

Az viszont alighanem vallásos meggyőződésed, hogy 2001-ben még az 1997-ben végeg ért gazdaságpolitika hatott. Van erre érved is, vagy blöffre épülő politikai propagandát folytatsz? Kíváncsi vagyok, melyikünk bizonyul agymosottnak/agymosónak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.12. 09:32:15

@Vértes László: Vajon, miért nem lepődök meg, hogy nem így kezded hozzászólásod? - Sorry, tévedtem, összekevertem az adatokat!
Másrészt, Fidesznyíkesekre jellemzően olyat állítasz, amit nem mondtam és az abból levont következtetésekkel vitatkozol. Na, de akkor az észrevételeim, röviden:

Ha neked nem tűnt volna fel a 2.0 Orbán kormány pl. most "intézte el", hogy a Moody's (is) visszasorolt a bóvli kategóriájába - ahonnan a Bokros-csomag hatására kerültünk ki! - akkor nagyon másik filmet nézel. Hogy csak gyorsan egy olyan következményt mondjak, ami máig hatott. Trendről beszéltem. Többek között ezalatt értem, amit a bokrosi gazdaságpolitika visszaszerezett és a 2.0 Orbán-kormány 1,5 év alatt totálisan eljátszott vagy egy évtizedre: a nemzetközi tőkepiac bizalmát.

Egy korabeli látlelet a Bokros-csomag előtti időkről: "A magyar gazdaság 1993–94-ben a konrollálatlan egyensúlytalanság állapotába rohant. „A megbomlott külső és belső egyensúly, a hatalmasra duzzadt adósságállomány, valamint a gyorsan növekvő ikerdeficit kritikus helyzetbe hozta a magyar gazdaságot 1994 végére."

Természetesen voltak érdemei és gyengéi is a csomagnak. Érdemeként említhetjük a stabilizációs programot, amely egyik része az államháztartási reform volt. Ennek volt egyik fontos eleme az előre bejelentett csúszó árfolyamrendszer, ami: 1. kiszámíthatóvá tette a forint árfolyamát, 2. letörte a spekulációs várakozásokat, 3. az inflációt folyamatosan mérsékelte. Másrészt: privatizáció felgyorsítása - ez lehetővé tette a külső adósság csökkentését.

Az államháztartás egészének szerkezete úgymond egészségesebb irányba mozdult el, nem termelődtek ki az egyensúlyt veszélyeztető feszültségek. Ezt az 1.0-s Orbán kormány is betartotta! 2001-ig. Ezért is tudott diadalt ülni a gazdasági konjunktúra adatai felett kormányzásuk idején. 2002-ben ugyanakkor Orbán felelőtlen populista osztogató politikába kezdett, amit Medgyessyvel ellenzékből karöltve folytattak (100 napos progi) egészen az 1.0-s GyF kormányig. Ez a felelőtlen gazdaságpolitika okozta a 2000-es évek eladósodását.

A Bokros csomagnak voltak hibái is, pl: azok a tételek, amelyek viszonylag csekély pénzügyi hatást okoztak, sajnos a politika részévé váltak (családi pótlék, tandíj), így alkalmassá vált a populista hangulatkeltésre is. De mondok neked még tényeket: 1996-ban Magyarországot - többek között a Bokros csomagnak köszönhetően - felvették az OECD-be. Az OECD tagság nélkül pedig sem a NATO, sem az EU tagságban nem reménykedhettünk volna! Ez volt az a biztosíték a külföldi tőke felé, amely jelentette, hogy az itteni befektetések alapvetően nincsenek veszélyeztetve. Ami 2012-ben - milyen szépen összeér a történet, ugye - alapvetően megsemmisült - hála ennek a balfasz társaságnak, aminek a fogadatlan prókátora vagy te is.

Szégyeld magad!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 10:22:40

@Csehszlovák Kém: Szívesen szégyellem majd magam, ha megmondod, állításaim pontosan melyik része alapján kéne. Én pontosan idéztem a mondatodat, majd megcáfoltalak. Erre hosszú és zavaros, felületesen érvelésnek látszó Forsythe Saga-val lőttél vissza, a végén érzelmi farokkal. Nem adtál magyarázatot arra, hogyan csökkenhetett 2001-ben és 2002-ben Magyarország GDP-arányos adóssága, ha az 1. Fidesz-kormány felelőtlenül osztogatott.

Ha nem nőtt a GDP-arányos adósság, akkor ugyanis definíció szerint felelősen osztogatott.

Próbáld fejben összerendezni a tényanyagot, és csak azután cáfolj vadul. Ha lehet, ne Toldi 12 énekes terjedelemben.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 13:00:47

@futura: "Nem egy elméleti közgazdász íróasztal melletti elmeszüleményeiről van szó, hanem egy volt pénzügyminiszterről, akinek az utóbbi évtizedekben egyedül sikerült az országot gazdaságilag növekvő irányba fordítani."

Ha tudnád, mennyire átgondolatlan ez az álláspont!

Gondold végig logikusan:
verteslaszlo.blogspot.com/2011/06/bokros-utan-az-ozonviz.html

Ha még kitartasz képtelen gondolatod mellett, érvelj.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.12. 19:51:46

@Vértes László:
A GDP-hez hasonlítás leginkább az országok közti összehasonlíthatóság miatt fontos. Egy országon belül már kétségesebb ennek használata, mert visszafizetni az abszolút összeget kell. Már csak azért is, mert a GDP-ben az állami kiadások egy az egyben megjelennek...

Amiket Bokrosról összehordtál ahhoz azt tenném hozzá (túl azon, hogy marhaság), hogy egy államcsőd közeli helyzet volt, ezért sürgősen és drasztikusan lépni kellett. Amit eladtak azt nem igazán lehet termelőeszköznek nevezni. Amellett, hogy már rég el kellett volna, és el is adták volna, ha találtak volna rá vevőt. A gazdaság egyébként köszönte szépen és növekedett utána. És mindeközben az államadósság fenntartható módon(!) csökkent(, amíg nem jöttek a választások...).

kunzoo 2012.01.12. 21:38:10

@Vértes László:
Akkor fogadták el az államilag támogatott lakáshitelezést. Széchenyi hiteleket. Most bezzeg senki nem mesél pl. a balatonalmádi Ramada hotelről. amely csődeljárásba került (vagy felszámolási, nem tudom pontosan.) Anno 500 millió forint támogatást kapott Széchenyi támogatásként. Akinek volt esze az tudta hogy ez egy feneketlen kút. Jellemző hogy az öt csillagos hotel végül négy csillagos lett. nem kértek vissza az 500 millából 100 at hogy nem az épült mint amit vállaltak. Úgy volt hogy erőmű is csatlakozik hozzá hogy plusz pénz jöjjön be. Ez is elmaradt. innen egyenes út volt a csődbe. Most hogy felszámolják senki nem szólal fel hogy akkor az államot is kártalanítsák, ő is kapja vissza a beleölt pénzt. És csodálkozol hogy szarban vagyunk? Mennyi ilyen soha pénzt vissza nem hozó beruházás épült azóta is! Ez vitya, megyó és fletó bűne is. A legújabb gáz a környéken a balatonfüredi kerékpáros akadálypálya. Senkit nem láttam az átadás óta azon a pályán. 100 millióba került. Egy fillért sem hozott, ebben biztos vagyok.

kunzoo 2012.01.12. 21:41:07

@Vértes László:
Ezek a mutatványok a következő garnitúrára tolják át a szart. (igen, a füredi brigngapénznyelde a viktorékra száll.)

kunzoo 2012.01.12. 21:53:05

@Vértes László:

Szerintem a totális összeomlás jön. Ha Viktorék a következő választásokat csak a határon túli szavazatokkal tudják megnyerni, akkor a szlovák és a román szélsőségesek fröcsögését nem éppen szánalommal hanem kárörömmel nézik az itthoniak. Ez a nemzeti tragédia és nem az összetartás éve, évei lesznek. A mi történelmi viszonyaink ilyen sajátosak, óriási a határon túliak aránya (majdnem 50%) ennyi más nemzetnél nem fordul elő tudtommal. Emiatt nem egy bokréta a kalapon, hanem óriási felelősség. Ráadásul a határon túliak korösszetétele rosszabb mint a mienk, tehát 1000 emberre több szavazásra jogosult van mint itthon. Tehát óriási tömeg, mely mit sem érez az itthoni elviselhetetlen életből. Ezért ott a szavazatok megszerzésének az alapja az ígéretek földje. Inkább érzelmi alapon megy mint tapasztalati alapon. Az lesz a fidesz történelmi tévedése is hogy az ígérgetésben a határon túl sokkal jobb lehet a Jobbok mint a fidesz. Akkor majd rájönnek a felelősségük teljes mértékére de már késő lesz. Orbán Viktor koalícióra kényszerül Vona Gáborral és ezt nehéz lesz elmagyarázni azoknak, akik erre a pártra mér a régenvolt liberalizmusa miatt szavazott. "Jobb" a Jobbiknál meg nem lehet, mert akkor elveszíti a centrista szavazóit. Ez a taktika oltárán a stratégia feláldozása.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 08:43:39

@Lord_Valdez: "A gazdaság egyébként köszönte szépen és növekedett utána. És mindeközben az államadósság fenntartható módon(!) csökkent(, amíg nem jöttek a választások...)."

Nem beszéllek le a vallásodról, csak megemlítem, hogy a jelek szerint nem nézted meg az állításod ellenkezőjét mutató grafikont. Emlékeztetőül:
www.google.com/publicdata/explore?ds=jnhjj7mtl7cmt_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=gd_pc#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&ifdim=country_group&hl=en&dl=en

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 08:48:23

@kunzoo: "Ez a nemzeti tragédia és nem az összetartás éve, évei lesznek."

Nyugtázom, hogy ez a te álláspontod. Tavaszra okosabbak leszünk, jövőre, két év múlva és 2014-ben még okosabbak. Egyikünk sem lát a jövőbe, én optimista vagyok. Kezdetben úgy láttam, rezeg a léc, mert az ellenzék sem lesz teljesen lúzer...

Most úgy látom, hogy egyáltalán nem rezeg a léc, pedig tényleg nem ártana egy kis érdemi versengés.

kunzoo 2012.01.13. 15:06:15

@Vértes László:

Magyarországon addig volt kicsi a hiány, amíg volt elprivatizálni való vagyon. Ez igaz az Antall, Boros, Horn, Orbán, a Meggyesi és a Malév eladásáig a Gyurcsány kormányra is. Ahogy fogyott ez a vagyon, egyre inkább nőtt a hiteligény. Ez szemlélettől független volt. A vagyon elfogyott és kész. Feléltük.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.13. 15:45:02

@Vértes László:
99 utáni adatokkal akarsz érvelni Bokros ellen?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 17:12:59

@Lord_Valdez: "99 utáni adatokkal akarsz érvelni Bokros ellen?"

Ezt nem tudom, miből gondoltad. Esetleg biztatsz, hogy ilyenekkel érveljek? Ami kiderül a grafikonból, az az, hogy az 1. Fidesz-kormány idején minden évben csökkent a GDP-arányos adósság, még az osztogatós 2002-es évben is. Ennyi a tény, nem szándékozom többször elismételni, csak ha makacsul mást állítatok.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 17:16:42

@kunzoo: "A vagyon elfogyott és kész. Feléltük."

Nem az a gond, hogy az állam privatizált. Az a gond, hogy a jövő GDP-termelő képessége terhére, azaz rosszul privatizált.

Tisztázzuk: az állam kétféle vagyonnal rendelkezhet értelmesen. Az általános érdekű szolgáltatások biztosításához szükséges vagyonnal és a stratégiai üzletágak nemzeti ellenőrzéséhez szükséges vagyonnal. Ami nem ezt szolgálja, el kell adni, ami ezt szolgálja, nem szabad eladni vagy vissza kell vásárolni. Ezzel foglalkozik a Fidesz, ergo a nemzeti érdeket szolgálja.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.13. 17:21:30

@Vértes László: Mennyit fizettünk a pécsi vízműért? :-)

És miért volt jó a Rábából/MOL-ból árfolyamrekordon vásárolni? Hogyan stratégiai üzletág a járműalkatrész-gyártás?

Nemzeti érdek-e uráli újorosz módjára "vásárolni"? Nemzeti érdek-e az a meglehetősen számos egyéb tevékenység, amivel a kormányzás foglalkozik? Lehet-e egyetlen, vitatható gazdaságosságú, általad a néhai SZDSZ egyes tagjainak is becsületére váló doktrinerséggel védelmezett ügyletre hivatkozva teljeskörű felmentést és igazolást adni?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.13. 18:13:51

@Vértes László:
Abból, amire válaszul küldted.
Egyébként pedig azért hangsúlyoztam, hogy fenntartható módon csökkent, mert az se mindegy, hogy miért csökken (vagy kevésbé nő) valami. A Fidesz kormány főleg emelések elhalasztásával operált, ami pl. nem fenntartható mód.
A választásokat pedig azért említettem, mert bizonyos fokú elkúrásra már Horn alatt is sor került. A szokásos választások előtt szórjuk a pénzt.

"nemzeti érdeket szolgálja. "
pl. Fradi pálya?

@Counter:
A MOL még hagyján, mert az jól működő cég, de a Rába csak veszteséget termel. Persze nemzeti érdek, hogy az adófizetők fizessék meg :)

kunzoo 2012.01.13. 18:16:24

@Vértes László:

Anno ezek is eladták a vagyont(pl. állami gazdaságok) A költségvetésben nem volt külön szám a vagyonfelélés nélküli hiányra. akkor világosan láthatnánk a valódi hiányt. Most például az EU torkán ezt nehéz lenyomni hisz a mayup pénz(most hagyjuk hogy kellett e vagy sem) egyszeri bevétel és enélkül a VALÓS hiány 7% . Na ez hiányzik az elmúlt húsz év költségvetési fedezetéből.

Az a véleményem hogy azonnal el kellene adni a MÁV-ot (példaként állítva a GYESEV-et) A BKV-t és még sok ilyen szervezetet. ha egy forintért akkor annyiért de vegyék meg az adósságot is.

kunzoo 2012.01.13. 18:21:55

@kunzoo:

Úgy értem hogy a kiszámítási módszer hiányzik a régi költségvetésekből, mert így nem összehasonlíthatóak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.13. 18:33:12

@Lord_Valdez: A Fradi-pálya stratégiai ágazat, értve vagyunk?! :-D

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása