Budapest, V. kerület, Roosevelt tér

Konzervatorium I 2011.04.12. 07:16

 „Tarlós István főpolgármester szerint a névváltást a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kezdeményezte, hiszen gróf Széchenyi István több jelentős műve, az Akadémia épülete és a Lánchíd is itt található, illetve itt áll a szobra is. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere szerint a belvárosi képviselő-testület is támogatja a névváltást. A polgármester [Rogán] szerint a szimbolikus okok mellett praktikus érvek is szólnak amellett, hogy ezt a teret nevezzék el Széchenyiről, hiszen itt nem lakik senki, így magánszemélyeknek nem kell lakcímet változtatniuk.”

Hatvanhat évvel ezelőtt, 1945. április 12-én meghalt Franklin Delano Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnöke. Hat nappal ezelőtt, 2011. április 6-n Budapest főváros közgyűlése úgy döntött, hogy a Duna-parti Roosevelt teret ezután Széchényi István térnek hívják. A névváltást a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kezdeményezte, azzal indokolva a javaslatot, hogy a téren áll a legnagyobb magyar szobra, és életművének legmaradandóbb alkotásai, az Akadémia és a Lánchíd.

Huhogó János írása

A régi és nagyon vagyonos holland-amerikai családból származó Roosevelt elnöksége alatt lett az Amerikai Egyesült Államok a nyugati világ első számú hatalma, s ő teremtette meg az amerikai jóléti állam alapjait. Nagy hatékonysággal alkalmazta a modern tömegtájékoztatási eszközöket. Kandalló melletti beszélgetéseit a rádió közvetítette, s elsőként szólt a hétköznapi Amerika kisemberéhez, akiknek a világgazdasági válság után, a szegénység és reménytelenség közepette állami gondoskodást és reményt nyújtott. Könnyen lehet, hogy a válság Roosevelt nélkül is megoldódott volna, hiszen beiktatásának idejére már látszottak a kilábalás első jelei. Néhány piacpárti közgazdász szerint a fokozott állami beavatkozás a gazdaságba inkább csak rontott a helyzeten, s a kilábalás elsősorban a háborús konjunktúra eredménye volt.

Roosevelt történelmet a világháborús részvétellel és győzelemmel csinált. Az amerikai közvélemény épp az első világháborús tapasztalatok miatt nem volt lelkes attól, hogy az európai belügyekbe avatkozzon, így Roosevelt egészen a Pearl Harbor elleni japán támadásig lényegében a közvélemény ellenében támogatta az angolokat, s 1941 után egyre inkább az oroszokat is. Amerikai segítség nélkül Churchill előbb-utóbb békekötésre kényszerül, s a kontinentális Európa akár évtizedekre Hitler uralma alá került volna, míg Kelet-Európában Hitler pedig Sztálinnal együttműködésben garázdálkodhat szabadon.

A második világháború az amerikaiak és az egész nyugati világ számára a jó és a rossz mitikus küzdelme volt. Háborúban csak fehér és fekete létezik, ott nincs helye a szürke különböző árnyalatainak. A totális háború közepette nem lehetett magyarázgatni, hogy bár Sztálin is a gonosz egyik megtestesülése, Hitler még gonoszabb, ezért most Sztálinnal kell szövetséget kötni Hitler ellen. Sztálin ügyében az öreg antikommunista Churchill sokkal világosabban látott, mint Roosevelt. A brit kormányfő mögött akkor már egyre kevesebb világpolitikai hatalom állt, az amerikai elnök körül pedig, főleg a State Departmentben sok rejtett kommunista és baloldali társutas nyüzsgött, akik az elnöknél az imperialista Churchillt áztatták, a demokrata Sztálint pedig fényezték. Amerika hagyományosan szemben állt a régi európai gyarmatbirodalmak világával. Hatalma már akkor sem a gyarmattartó közvetlen állami jelenlétén, hanem a gazdasági befolyáson alapult. Churchill viktoriánus birodalmi stílusa – a közös nyelv és a nagyon hasonló társadalmi háttér ellenére – Roosevelt számára is nagyon idegen volt, míg az amerikaiak és az oroszok között mindig volt egy furcsa, kölcsönös rokonszenv. Már Lenint is csak Amerika izgatta, a régi európai országokat pedig mélyen lenézte, s Roosevelt sokszor érezte magához közelebb a Churchillnél kevéssé bonyolult, s neki a saját legelbűvölőbb arcát mutató szovjet diktátort, akivel könnyen és gyorsan meg lehetett egyezni. A szovjet veszély igazi jelentőségét, csak évekkel a háború vége után, Roosevelt utóda, a liberális értelmiség által mélyen lenézett Truman értette meg. Truman nélkül sem Marshall-terv, sem berlini légihíd, sem pedig NATO nem lett volna, s a nyugat-európai kommunisták, Sztálin hűséges kiszolgálói könnyen magukhoz ragadhatták volna a hatalmat.

A legtöbb amerikai számára az államalapító Washington és az uniót megmentő Lincoln mellett Roosevelt volt a legnagyobb elnök. Kivezette az országot az addig ismert legnagyobb válságából és győztesen fejezte be a világháborút. Nekünk, magyaroknak érthetően ambivalensebb a viszonyunk Roosevelthez. Sokaknak ő volt a legfőbb áruló, aki eladta Kelet-Európát az oroszoknak. Az oroszoktól majd egy másik amerikai elnök, Reagan szabadít meg bennünket.

Roosevelt amerikai elnökként az amerikai érdekeket képviselte, s amerikai szemmel nézve voltaképpen mindegy volt, pontosan hol húzódik a szovjet érdekszféra határa, s Budapest hová tartozik. Az oroszok végül is lényegében azt kapták meg, ahová fegyveres erővel benyomultak, s ahonnan csak háborúval lehetett volna őket kiszorítani, annyit meg egész Kelet-Európa nem ért. Számukra akkor Hitler, s főleg persze a japánok feletti győzelem volt a fontos. A japánok elleni győzelemhez pedig szükség volt Sztálinra. Roosevelt e felismerésére nekünk 45 évünk ment rá. (Akkor még senki nem ismerte az atombomba erejét, s főleg pedig annak hatását a japánokra.)

Magyarország két világháborúban volt az Amerikai Egyesült Államok ellenfele, s mindkét háborúban súlyos vereséget szenvedett. Az első vereségnek a történelmi államterület lett az áldozata, a második vereség jó egymillió halálos áldozatot és a javak iszonyatos elpusztítását eredményezte, a magyarok pedig egészen 1956-ig viselték Hitler utolsó csatlósának bélyegét.

Hitler győzelme esetén akár hazánk is kerülhetett volna olyan helyzetbe, mint a lengyelek. A náci Németország veresége akkor nemcsak amerikai, brit vagy francia érdek volt, hanem német és magyar érdek is, Roosevelt személye pedig a Hitler és a nácizmus elleni összefogást jelenti. Ezért van ma is helye Budapesten Roosevelt térnek. Az pedig a történelemnek a legváratlanabb időpontokban előkerülő iróniája, hogy a hidegháború évei alatt, a budapesti amerikai követ (akkoriban nem volt nagykövet Pesten), az ablakából kinézve Sztálin katonáinak emlékművét láthatta. A világ mai rendjét is alapvetően meghatározza, ki hol állt a Hitler, Mussolini és a japánok elleni harcban, s a közös háborús erőfeszítések emléke sok ellentétet felülír. Budapest főpolgármestere a Roosevelt tér átnevezéséről egyeztetett az Egyesült Államok budapesti nagykövetével.  A nagykövet fegyelmezetten tudomásul vette a közlést, de a magyarok döntését egyhamar nem fogják elfelejteni Washingtonban.

Rendes országban ritkán csereberélik utcák és terek jól megszokott elnevezését, s csak kivételesen, indokolt esetben történik változtatás. A legnagyobb magyar nevét számtalan közterület viseli Budapesten, egy újabb Széchenyi teret nem indokol semmi, hacsak az nem, hogy az új kormányhatalom ezzel is kifejezze, mit gondol az ország közelmúltjáról. A javaslat kiötlői és előterjesztői, támogatói és megszavazói úgy látszik, nem értik, hazánk 1989-90 óta már nem ellenfele, hanem szövetségese az Amerikai Egyesült Államoknak, s egy szövetséges országban pedig nagyon barátságtalan lépés egy amerikai elnök nevét több mint hatvan éven át viselő teret másról elnevezni. Ha pedig ez az elnök a második világháborúban győztes Franklin Delano Roosevelt volt, miközben az ország új alaptörvénye az Egyesült Államokkal hadban álló magyar állammal eszmei folytonosságot vállal, a döntés több mint barátságtalan. Nemcsak bűn, hiba is.

A tér új névadója, Széchenyi István egész biztosan értené a helyzetet, s nagyon csodálkozna, milyen kevés bölcsesség is szorult Pest-Buda választott elöljáróiba. Az pedig végtelen szomorúsággal töltené el, hogy az egész ostobaságot a szeretett Magyar Tudós Társaság elölülője javasolta.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr732817628

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széchenyi tér lehet a Roosevelt tér 2011.04.14. 12:42:09

Széchenyi tér lehet a Roosevelt tér  "eladtak minket Jaltában"  Az MTA elnöke szerint nincs történelmi összefüggés a hely és a név között, Rooseveltről egy hozzá kapcsolódó közterületet kéne elnevezni. Magyar Tudományos Akadémia el...

Trackback: Elvis tér - a félrenyelt gumicsont 2011.04.12. 10:32:39

A brutális Orbán-csomag és a fővárosi megszorítások miatt a Fidesz próbált a közvéleménynek gumicsontokat találni. Ilyen a vármegyésített alkotmány is, de a Szijjártó vezette polgári kommunikátorok valami jó bulvárosat is akarhattak.Csináljunk hírt egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efhábé 2011.04.12. 12:45:03

@Nash vs. Keynes: Ez már pusztán ízlés kérdése :)

- duplagondol 2011.04.12. 12:53:15

@Monarch: Szerintem meg vérpezsdítő gondolat, hogy Ferenc Józsefről nevezzünk el egy teret, utcát, ha már Haynauról nem lehet a Szabadságot az Újépület okán. Mit is tud kezdeni egy ország ennyi várvédő hőssel, parasztvezérrel, mártír költővel? Pszichológiai sokk, amit ezek maguk után hagytak, szóval Rákóczi lovasszobrát nyugodtan el lehet vinni, az már úgyis régen volt, Kossuth apánkkal pedig szemezhetne egy meglovasított ferencjóska.

joszip 2011.04.12. 12:55:32

@HUN_Sector: "A szovjetek a II. világháborúban megmondták a magyar nagykövetnek, hogy egyetértenek a magyar területi követelésekkel"

Nahát, ezt mondták? Akkor az biztosan úgy is volt! A Hangulatjelentés is megírta. Ugye te sem gondolod, hogy Sztálin (aki megkapta térségünket) ne látott volna át a fasiszta románok kétkulacsos politikáján, és mint jó óvóbácsi, területeket adott a nap végén jól viselkedő gyereknek? Már rég vége volt a háborúnak, amikor Sztálinnak egy szavába került volna, hogy az angolok/amerikaiak által is támogatott revízió létrejöhessen, de ő a románokkal volt. Szerinted miért?

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2011.04.12. 12:57:25

Szereplők: Truman, akkor államtitkár, később az USA elnöke, és az ügyeletes titkár. Idő: 1941. december.

– Jó reggelt, jó reggelt. No mi újság?

– Államtitkár úr, Magyarország hadat üzent nekünk.

– Miféle ország is ez a Magyarország?

– Kisebb királyság Kelet-Európában.

– Ki a királya?

– Hát királya az nincsen.

– Ki akkor a vezetője?

– Hothy Miklós ellentengernagy, kormányzó.

– Ellentengernagy? És melyik tenger mellett is fekszik ez az ország?

– Hát tengere az nincs.

– Úgy!? No és mi baja van velünk ennek az országnak?

– Velünk semmi. Romániával szemben vannak területi követelései.

– Románia?

– Kisebb királyság Kelet-Európában.

– Románia a mi szövetségesünk?

– Nem államtitkár úr, Románia Magyarország szövetségese...

Hát így.

Hát ezért.

Nash vs. Keynes 2011.04.12. 12:58:08

@efhábé: mint annyi minden az életben. Erről valóban kár vitázni. :)

- duplagondol 2011.04.12. 13:01:51

@Monarch: "a rebellis lengyelek azt kaptak az orosz caroktol buntetesbol"

Komolyra fordítva, ez viszont nem igaz, a lengyel iskolákban kőkemény orosz nyelvoktatás folyt, a lengyel nyelv használatát gyakorlatilag tiltották a közintézményekben. De ez csak egy szelete a lényegnek. Ahogy Norman Davies írta a Lengyelország története c., magyarul is kiadott művében:

"Szláv eredetük ellenére a lengyelek európaiak voltak, akik a párizsi és berlini divat szerint gondolkodtak és öltözködtek. De a nemesi demokrácia hagyományaihoz hűen mindenekelőtt individualisták voltak, akik makacsul ragaszkodtak ahhoz, hogy maguk döntsék el, mi a helyes és mi nem. Ők voltak az élő cáfolatai mindazoknak a legendáknak és mítoszoknak, amelyekre az Orosz Birodalom épült."

P.Guszti 2011.04.12. 13:07:15

Roosevelt elnök magyar szempontból az összes amerikai elnök közül a legrosszabb volt. Terrorbombázásokkal irtotta a magyarokat, rombolta Budapestet és a többi várost, majd kiszolgáltatta Magyarországot Sztálinnak. Úgyhogy éppen ideje, hogy lekerüljön neve a budapesti utcákról.

Ha amerikai elnöknek köszönhetünk valamit, akkor az Ronald Reagen elnök, aki politikájával oroszlánrészt vállalt a kommunizmus megbuktatásában, és mint ilyen, Magyarország kommunizmus alóli felszabadulásában is.

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.12. 13:38:46

Fidesz-fiúk jólneveltek
Beintették Rooseveltnek.

Matekpélda amcsibarátoknak és ősmagyaroknak:
Ha hét vezér az egy honfoglalás, akkor
Egy Roosevelt az hány Széchényitér?

Pontos 2011.04.12. 13:43:22

@Monarch: Gratulálok Bush és Truman jelöléséhez.:(

min 2011.04.12. 13:52:13

Aki sokat néz hátra seggel megy előre....

paillard 2011.04.12. 13:59:44

Ha mindent atneveznek, mire par honap mulva hazajovok, fogalmam se lesz, hogy hova akarok menni:P

CSÉ 2011.04.12. 14:01:01

@Plumper_: Végül is igazad van: Mert van pár troll, akiknek a véleményére a kutya sem figyel, Bolgár Gyurinak és társainak minden joga megvan lefasisztázni az egész nemzetet. Hagyjuk már!

Plumper_ 2011.04.12. 14:03:14

@CSÉ: az egész nemzetet? biztos vagy te ebben, hogy az egész nemzetet?!
IGEN, az fasiszta, aki a jobbik elveit vallja hardcore szinten.
ettől még a magyarok 95%-a nem az.
ez hol az egész nemzet?
csak nem 5% véglényből áll a magyarság?

- duplagondol 2011.04.12. 14:11:50

@Plumper_: Úgy egyébként, kik azok, akik öt százalék véglényt szoktak állandóan emlegetni?

Murderface 2011.04.12. 14:26:50

@Friedmann Juci: Sőt, évente léptessük 1-el arrébb őket :D Tetszik az ötlet :)

CSÉ 2011.04.12. 14:27:56

"ez hol az egész nemzet?"

Pl. a Bolgár Gyuri, a Heller Ágnes meg a Vásárhelyi Mária szavaiban biztosan.

SzJ1982 2011.04.12. 14:33:05

@cogito verus: Fingom nincs, ezeket te honnan szedted, vagy azt honnan szedted, hogy én ezt gondolom, de tudod, ha valakinek nem tetszik Roosevelt meg Churchill degenerált alakja, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy Hitler, Mussolini és Szálasi faszának gipszmásolatával alszik éjszaka. Ezek a te idióta agymenéseid, és most felejtsd el, hogy másokra passzírozod őket. Kurvára leszarom Újvidéket, Kamenyec Podolszkot (igen, van ott egy 'k' betű is, ennyit arról, ki tanuljon még, és mennyit), abból a szempontból, hogy itt most kurvára nem erről van szó.
Egyszer és mindenkorra el lehetne felejteni azt, hogy ha valaki egy kicsikét más szemmel tekint a közelmúltra (különösen a második világháborúra), akkor az fasiszta, nácista, hitlerista, németista, tömeggyilkosista. Szerintem pont azoknak kellene orvoshoz fordulniuk, akik minden bokorban holocaustot látnak, akiknek az egyetlen viszonyítási pontjuk az, ki hogyan áll ehhez az újkori Genézis könyvéhez, és mindent és mindenkit csak ennek mentén képesek megítélni.
Tehát nyugalom, üldözési mániás barátom, már nem kergetnek senkit a nácibácsik.

SzJ1982 2011.04.12. 14:34:53

@336: Igen, tudom, hogy Truman volt, egy-két sorral lejjebb helyesbítettem is, hozzáéve, hogy Trumanra már csak a piszkos munka maradt, a meló oroszlánrészét a szent nyomorék végezte el.

SzJ1982 2011.04.12. 14:55:34

@cogito verus: Bocs, felbosszantottál: Roosevelt és nem Roosvelt, turizmus és nem turízmus, Dél-Európa és nem Dél-európa, Szovjetunió és nem Szovjetúnió, tanulj és nem tanúlj. Úgy első blikkre ennyi, a nyilvánvaló mellégépeléseket nem említem, azt felírjuk az indulat számlájára. Tehát mielőtt máskor a másikat biztatod tanulásra, előbb csiszolgasd önnön jártasságodat édes anyanyelvünk dolgában.
Tudom, most az jön, hogy nyelvtannáci vagyok. Mindegy, csak valamilyen -náci legyek:)

cogito verus 2011.04.12. 14:56:17

@SzJ1982: A reakcióid teljesen világosak. Már abból is, hogy a demokratikus világot megmentő két történemlmi hőst degeneráltnak tartod. Kiváncsi lennék, hogy te hogyan tekintesz a II. Világháborúra (természetesen nagy V-vel) A k betü elmaradásáért elnézést.
Jellemző, hogy feltételezed rólam, hogy nem tudom.
Hogy ki vagy, azon nem kell sokat gondolkodni.
Én nem félek sem tőled sem hozzád hasonló elveket vallóktól.
Már régen a történelem szemétdomjára kerültetek.
De még mindig bűzlötök.

val 2011.04.12. 14:57:01

Javaslom, hogy Daniel Cohn-Bendit-ről nevezzük el az egyik óvoda előtti teret. :) Sztálinról, mint a szövetségesünk szövetségeséről pedig a fővárost.

SzJ1982 2011.04.12. 15:02:36

@cogito verus: Történelmi hősök. Hát, ezt a két feddhetetlen, makulátlan tisztaságú hőst tényleg csak tisztelni lehet, az biztos. Még szerencse, hogy mindenkinek megadatott az őrültség joga, úgyhogy én ezúton élnék is vele. Inkább, mint hogy ezt a két embert hősként tiszteljem. A k betű körüli feltételezéseim körülbelül olyanok, mint a te feltételezéseid az én elveimről. Meg sem fordult a fejemben, hogy félelmet keltsek benned, vagy bárkiben, szerintem nem is volnék alkalmas rá. Annyit kellene magadévá tenned ebből a vitából, hogy nem feltétlen náci az, akinek az arca épp nem lóg ki a Szent Demokrácia hátsó feléből. Elmúlt majd' 70 év, tovább kellene lépni. Nincsenek nácik. Illetve vannak, de a bőrfejű, karlengető idiótákat senki nem veszi komolyan.
A két hősöd által megmentett demokratikus világról csak annyit, hát mondhatom, baromi jól jártunk azzal, hogy megmentették. Nézz csak körül. Bár abból, amilyen elégedett vagy vele, nyilvánvaló, hogy te a nyertese vagy, ám a világ 90%-a sajnos nem az.
Nem kerültem a történelem szemétdombjára. Nem bűzlök. Nem vagyok náci. De kánonban bólogató kretén sem.

cogito verus 2011.04.12. 15:07:17

@SzJ1982: Köszi, pontosan ezt a típusu választ vártam tőled.
A mellégépeléseimet (nem olvasom újra a leírtakat) természetesen én is hibának tartom, javítottam volna ha ez lett volna az üzenetem célja, de nem ez volt.
Ettől még a történelem ismereteid gyengék. Tanúlj. Lehet, hogy még az is kiderül, hogy történelem tanár is vagy. Akkor biztos hasonló iskolába jártál, mint a fideszes 2/3, akik a hitvallást írták az alaptörvényhez. Nem vállalva 1848 április törvényeit, mosakodva 1944. márc. 19. után történtekért, nem vállalva az elmúlt 20 évet.
Ismét: tanúlj és persze gondolkodj.
Köszönöm előre is, ha valamennyi helyesírási hibát kijavítod.
De a nekem való megírását megspórolhatod.

cogito verus 2011.04.12. 15:10:43

@SzJ1982: Azon már elgondolkodtál, hogy a két kretén mitől mentette meg a világot?
Csak egy idézet: a kapitalizmus nem jó rendszer, de nincs jobb...
Mondd, ha más a véleményed.

SzJ1982 2011.04.12. 15:14:38

@cogito verus: Sajnos nem adatott meg nekem, hogy olyan jó iskolákba járjak, mint a Fiúk. Szívesen megkérnélek, hogy foltozd be a történelemtudásom szövetén tátongó lyukakat, de valami azt súgja, ezt a kérést flegmán lepattintod majd magadról. Mindazonáltal ha megteszed, szívesen fogadom. Sőt, ha kedved tartja, a viszontválaszban én is elszórok pár morzsát az én végletekig hiányos tudásomból, hátha rajtad is ragad valami. De tudom, neked ilyenre nincs szükséged.
Nagyon kérlek még egyszer, ne sorolj megint a Fiúkkal egy sorba, a nácikkal se. 1848 áprilisához nem sokat tudok hozzáfűzni (látod, ilyen is van, készséggel elismerem), az elmúlt 20 évből nem sok vállalhatót látok, '44-'45-el kapcsolatban pedig újra csak annyit tudok mondani: könyörgök, legyen végre elég az örökös bocsánatkérésből. Most komolyan, a másik félnek attól jobb, hogy évente 365-ször megemlékeznek róla, hogy gyakorlatilag vallást kreálnak mellé? Vagy az isten tudja hány (a kedvedért legyen hatmillió) áldozatnak kellemes az, hogy a nevükben sápolják a fél világot?
És még egyszer ne nácizzál le. Különben kénytelen leszek komolyan venni, és lezsidózni. (Még mielőtt megsértődnél: ez utóbbi vicc volt.)

SzJ1982 2011.04.12. 15:16:40

@cogito verus: Akartam írni, hogy tulajdonképp a másik oldal sem volt (enyhén szólva) tökéletes választás, de ahogyan te mondtad, nem ez volt az üzenetem célja. Mármint, hogy történelmi értékítéletet hozzak. Ahhoz én senki vagyok.

SzJ1982 2011.04.12. 15:34:51

Fúú, már látom, tisztáznom kell ezt a "a kedvedért legyen hatmilliót". Nos, úgy értettem, hogy elképzelhető (előre is bocsánat, elnézést, mea culpa), hogy "csak" 4millió, de meglehet, hogy 7. Oké? Nem akartam én tagadni, vagy izé, na. Rendőrbácsi ne, lécci...

SzJ1982 2011.04.12. 15:38:54

@cogito verus: Picsába, hogy így csokrokba kötve jutnak eszembe...
A kapitalizmusról: ha tényleg "nincs jobb", akkor az emberiségnek komolyan el kellene gondolkodni, érdemes-e tovább csinálni, vagy építeni egy bazinagy atombombát, és felperzselni ezt a kurva bolygót. Nem vagyok társadalomtudós, de elképzelhetetlennek tartom, hogy több, mint 5000 év civilizációja után a kapitalizmus a legjobb, amivel előhozakodnak. Nem. Nem a legjobb. És biztosan volna jobb, ha lenne akarat rá. De hát annak, aki irányít, sosincs...

- duplagondol 2011.04.12. 16:33:20

@SzJ1982: Mindennél van jobb, rosszabb is. Aki végletekben gondolkodik, minimum marxista, fasiszta, hitlerista, gimnazista, sztálinista, fanatikus környezetvédő, anarchista vagy valami hippi a budai hegyek alól.

Az ember meg van úgy vele, hogy nem csak hisz, gondolkodik is: www.humanities.mq.edu.au/Ockham/y6705.html

SzJ1982 2011.04.12. 16:38:26

@- duplagondol: Így van, így van. Egyedül ezt az állapotot, a kapitalista, parlamenti demokráciát próbálják meg úgy beállítani, mintha az emberiség egész fejlődése szükségszerűen ide kellett, hogy vezessen, és márpedig ezen innentől soha nem kell majd változtatni.

Whiskey on a Sunday 2011.04.12. 16:42:54

@efhábé: Figyelj, ízlések és pofonok. Szerintem Széchenyiről illene illusztris, belvárosi teret elnevezni (hamár Kossuthról és Deákról is van), nem pedig a XV. kerületben. (Ami, tisztelve a XV. kerületieket, történelmileg nem képezi a Budapest integráns részét, csupán egy kisváros/falu volt a Rákos-patak mentén, amíg ipari övezetté nem tették)

Széchenyi u. - Oké a belvárosban van, de egyáltalán nem jelentőségteljes.

Szóval szerintem megérdemelne egy szimbolikus, jelentős teret is a ,,legnagyobb magyar", ennek pedig nincs jobb helye, mint a mai Roosevelt tér, amihez a történelmileg visszás megítélésű Rooseveltnek egyébként sem sok köze van.

- duplagondol 2011.04.12. 16:48:33

@SzJ1982: Valami japán állította ezt, de neki ezt még el is lehet nézni... a következő harakiriig..)

- duplagondol 2011.04.12. 16:50:13

@- duplagondol: S minden empátia mellett, a következő robbanásig.

SzJ1982 2011.04.12. 16:55:39

@- duplagondol: Tudom, melyik japánra gondolsz, de nem ugrik be a neve. Mindenesetre japánoknak nem hiszünk. Ahonnan a manga, meg a bugyiszagolgatás jön, onnan ne akarják megoldani a világ nagy gondjait...:)

cogito verus 2011.04.12. 17:05:18

@SzJ1982:
Nyugottan lezsidózhatsz, bár felmenőim szerint (mindkét fél részéről) egyszerü kisbirtokos paraszti család sarja vagyok. Ahogy mondani szokták: első generációs értelmiségi (azt gondolom, hogy annak vallhatom magam).Nem vagyok ezért sem felmenőileg sem vallásilag a zsidóság hagyományainak (vallási és egyéb) hordozója. Bár, ha az lennék nem szégyelném, sőt. Ahogy büszke vagyok a magya Nobel-díjasokra is.
Gondolom olvastad a "hitvallást" (credo a katolikusok szerint, bár itt előszóról beszélünk). Alkotmányunk ugyan nem volt írott formában egészen a sztalinista 1949. évi előtt, ami szavakban jobbára szép volt, és amit 1990-ben a kerekasztal adjusztált. A Hitvallás a történelmi alkotmány részének tekinti az Aranybullát (amiből néhány évvel a kikényszerítése után kivették a híres ellenállási záradékot) ill. a jobbágyokat a Dózsa féle paraszt háború után röghöz kötő Werbőczy féle Tripartitumot, amit soha nem hírdettek ki, de meg sem említit az V. Ferdinánd által 1848. áprilisában aláírt áprilisi törvényeket, amely a nemesek mellé az "alkotmány sáncai mögé" emelte a lakosság további 95%-át. 1944. március 19.-ével a hitvallás szerint megszakad a jogfolytonosság, azaz mossák kezüket a Horthy-Hitler klesheimi találkozón egy szó tiltakozás nélkül elfogadott náci bevonulást. Horthy kinevezte a Hitler által megnevezett Sztójait miniszterelnöknek. Elindúlt a magyar náciellenes emberek lefogása ill. legyilkolása (Bajcsy-Zsilinszky, Ságvári Endre stb.), a zsidók állami segédlettel (a magyar közigazgatás, fegyveres szervek Eichmann által is gyorsaságuk miatt dícsért) történő összeterelése és deportálása. Sőt még a szerencsétlen és balfácán módra bejelentett kiugrási (1944. okt. 15.)kisérlet után Szálasit is kinevezte Horthy, bár ekkor a fia Korzeny kezében volt már, így az István fia halála után szülőileg érhető.
Ennek felelősségét a Fidesz már nem vállaja, mert - állításuk szerint már nem voltunk szuverének. Szuverenitásunk viszont szerintem megkérdőjelezhetetlen, hisz 1944. júliusában le tudta Horthy állítani a budapesti zsidóság nagyüzemi deportálását ill. az zsidó törvényeket is 4-5 évvel korábban szavazta meg a magyar orszgágyűlés.
Remélem világos, amit leírtam.
Közben hadat üzentünk a fél világnak, Rooseveltnek és persze Sztálinnak.
Okos volt szerinted?????

cogito verus 2011.04.12. 17:07:11

@SzJ1982:
Biztos tudod a választ! Mi lenne az????
A többség diktatúrája sem ideális, de még mindig jobb mint egy diktátoré!
Vagy egy párté!

cogito verus 2011.04.12. 17:08:27

@SzJ1982: végre valamiben egytértünk! :-)

dean23 2011.04.12. 17:26:18

Tarlós igazi profi! 10 év múlva is ugyanolyan romhalmaz lesz Budapest, mint most, de azt hiszed mekkora lett a fejlődés hisz k...rvára nem tudod hol vagy!! :)))

nikknikk 2011.04.12. 17:36:20

A 19. században Rakpiacnak hívták, a Lánchíd felépítése után Kirakodó tér volt a neve:a vásározás mellett itt hajtották át Budáról az állatcsordákat is. Sok panasz volt a tér közállapotaira, bűz, kosz stb. a csatornázás elindulásáig, csak 1 példa: a téren felépített koronázási dombot "elfelejtették" eltakarítani/lebontani.
A koronázás után végig Ferenc József tér volt ezután.
Azt gondolom -ismervén gondolkodásmódját- gróf Széchenyi István szeretné legkevésbé, hogy ezt is róla nevezzék el. De felesleges győzködni a néha valóban nevetséges utódokat...

2011.04.12. 17:46:02

@joszip: a szovjetek igaz hogy szláv államokat tekintik testvéri államnak, de a románokat úgy tudom utálták. Ez egy olyan dolog, melyet már nem deríthetünk ki.

2011.04.12. 17:49:09

@Savior: az én időmben a történelemkönyvben bekeretezett szöveg volt. Papíron megegyeztek MO. 50-50 %-ban történő felosztásáról, majd lebartellezték egymás közt, hogy legen az egész ország szovjet kézen.

alibaszna de bamba (törölt) 2011.04.12. 17:58:07

@Sanya1965: De a Dajtsch(Für)land sem lenne rossz,csak azt MÁR át kellett volna nevezni! :-))))))

- duplagondol 2011.04.12. 18:08:47

@SzJ1982: Francis Fukuyamának hívták, talán az az ő betegségének a szövődménye, hogy igazából amerikai..:) Annyi biztos, hogy vannak hasznos, nagyívű gondolatai is, az iraki háború idején viszont eléggé...khmm...viszafogottnak kellett lennie...

- duplagondol 2011.04.12. 18:12:07

@HUN_Sector: Taktika volt ez, Churchill vélhetően azt próbálta kipuhatolni, milyen engedményekre hajlandók az oroszok azokon a területeken, amiket 1944 októberében, a moszkvai találkozó idején félig-meddig már meg is szálltak.

- duplagondol 2011.04.12. 18:54:47

@cogito verus: Hol olvastál a tervezetben az Aranybulláról és Werbőczyről?

A tárgyi tévedések mellékesek: a 31. pont lett a sava-borsa az Aranybullának, utóbb legtöbbször már csak arra hivatkoztak. Klessheimben Horthy hiába tiltakozott az üvöltöző Hitlerrel szemben, visszatartották a vonatát, kapcsolatot sem tudott létesíteni Magyarországgal. A dolgok valahogy úgy alakultak, hogy ezután jóformán már csak egy ügyben mert, akart nekimenni a németeknek, pont olyasmiben, amihez elvileg nem volt affinitása: a pesti zsidóság bevagonírozásakor. A kiugrásnál már csak a politikai naivitásban bízhatott, másban egyébként se nagyon lehetett.

De egyébként: miért kellene a Fidesznek bármi módon Horthy politikáját értékelnie? Tettek valaha is ilyet?

Májkonzerv 2011.04.12. 19:12:09

Tarlós maga replikázott azzal a kérdező újságírónak egy Ma Reggel riportban, amikor az átnevezésekről faggatták, hogy "tényleg ez a legfontosabb, mi 5 percet szántunk erre a Közgyűlésben". Ennél valaki a kutyáját is nagyobb műgonddal nevezgeti el.
A Szabadság tér átnevezési őrületéről már lemondott, gondolom, valaki helyette leguglizta egy fővárosi történelmi múltat is feldolgozó turista blogról, hogy ott volt az Újépület (Neugebaude), ahol kivégezték többek között Batthyány-t. Ha az m1 a régi mtv épületben lett volna, Tarlós a riportból kirobogva át is esett volna az ennek emléket állító szobornak. De hát minden nem várható el egy főpolgármestertől, az végképp nem, hogy Bp első 10 fontosságú terét valóságban és történetében ismerje.
Nagy kár, hogy ebben a mp-ként legtöbb egyéni törvényjavaslatot benyújtó Lázár mint eminens (s...nyaló) képviselő vagy akár a Parlamentben 90 óta jelenlévő Orbán sem világosította fel, mert minden egyes országgyűlés alakuló ülése előtt épp a Batthyány-örökmécseshez mennek megemlékezni eme újépületi kivégzésének, illetve az első miniszterelnök emlékére.

Egyszer majd a Schmitt Mária gründolta Terror és Önáltatások Háza útmutatásán is túllépünk, és a nemzeti egység akaratában bevalljuk, hogy a magyar zsidóüldözés és holokauszt sem külföldi megszállás eredménye, még ha a Konzervatórium állandó publikálóinak kenyéradó minisztériumának politikai (!!!) államtitkára ezt is deklarálja történészek felé...Mint ahogy a kommunista rendszerben is egymást figyeltük meg és nyomorítottuk meg, felelős magyar kormányzás alatt.

Májkonzerv 2011.04.12. 19:16:49

@cogito verus:
"Ennek felelősségét a Fidesz már nem vállaja, mert - állításuk szerint már nem voltunk szuverének"

Jajj, várjál már, nem szuverének nem voltunk, hanem ahogy az Igazságügyi (!!!) tárca politikai államtitkára mondotta, jogképesek nem voltunk :-D Na most, aki részt vett minimum 1 órás jogi képzésen, az tudja, mitől ökörség ez.
De hát attól a KIM-től mit várjunk el, aki megvág egy Petőfi verset a nemzeti ünnepen. Vagy attól a Navracsicstól, aki szerint, ha nem mondjuk sokszor, hogy korrupció, akkor nem lesz annyi korrupció :-)) LOL.
Na ezt a mentálhigiénés állapotot kiszolgálni nem lehet egyszerű feladat, meg is értem a konzis fiúkat, hogy egyre kevesebb kedvük van elmélkedni azóta.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2011.04.12. 19:17:26

Köszönöm ezt a postot. Minden szavával egyetértek, pedig a Konzervatórium posztjainál ez elég ritka. De most nem csoda, ez nem konzi vs. ballib kérdés.

Savior 2011.04.12. 19:17:32

@HUN_Sector: Oké, én csak azt mondom, hogy itt nem arról volt szó, hogy odadobtak minket (oke, Roosevelt pont igen), hanem egyszerűen az angol birodalom a II. VH alatt gyakorlatilag összeomlott, semmi ereje nem maradt arra, hogy ellensúlyt támasszon az SZU-val szemben.

Hidd el, nem Churchillen múlt. Ő tisztában volt azzal, mi lesz az eredmény, ezért
1. szorgalmazta a balkáni partraszállást;
2. keress rá a Wikipedián az Operation Unthinkable-re, elég meredek. :)

Csak hát Németországot fontosabbnak ítélték, mint minket és a románokat, meg a feltehetően úgyis oroszbarát szláv államokat. Ez van. :(

Májkonzerv 2011.04.12. 19:23:29

@- duplagondol:
Igen, a kormany.hu oldalon legutóbb, közvetve non-stop. Ha meg nem szűkíted le az államhatalom birtokosát a fidesz és fiókintézménye kormányára, ahogy ők teszik, és az OGY-ben gondolkodsz, akkor a Jobbik egy kevésbé autentikus módon (de világképükben ez egy domináns ragaszkodás vmennyi történelmi múlt felé), busójelmezekkel, pink szélforgókkal tarkított Bartók B úti bevonulási ceremónián meg is emlékezett róla.

Ellensúly 2011.04.12. 19:31:12

@Zimmermann:
Miért lenne maszatos a párhuzam? Szerinted a szovjetek akkor is elhurcolták volna az embereket, elvették-elpusztították volna a javakat, ha mi nyerjük a háborút?

Májkonzerv 2011.04.12. 20:12:20

@- duplagondol:
A Ferenc Jóska szobrot még nem vetném el, egyébként kis egybeesés, ha ezt a Szabadság térre álmodtad, hogy a Ferenc József-híd Szabadság híd lett.

Az is egyfajta hibás, önáltató történelmi értékelés, hogy a magyar nemzettudatot a múlt századfordulón (és nem korábban) megteremtett törekvés egyik emléke, a Hősök tere (Milleniumi emlékmű) szobrainál először a nemzetietlennek mondott Tanácsköztársaság alatt, majd a 2 vh közötti visszaállítást követően a szintén nemzetietlennek, kozmopolitának tartott kommunizmus idején cserélték le a Habsburg-szobrokat magyar uralkodók vagy történelmi alakok szobraira, tehát a maihoz hasonló görcsös, ám annál hazugabb nacionalizmus épp a két kommunista ideológiájú időszakra tehető :-))

Egyébként a lecserélt Ferenc Jóska, ha nem is lovon, de megvan, állítólag a Nemzeti Múzeum előtt szándékoznak majd felállítani a többi lecserélt, gaz Habsburg-házi elnyomóval egyetemben, ami egy újabb megvágott Petőfi-verses, trónfosztós, de szt korona-alkotmányos nemzeti ünnepen pikáns, ám annál valósabb összképet fog adni :-)) Mentálisan is legalább annyira diffúz lesz.

A másik igazolt cél egy FJ-szoborra a történelmi távlatú megbékélés, aminek jegyében Szulejmánnak is van szobra Szigetváron, de gondosan őrzünk egyéb török síremléket is, azok zarándokhelyekké váltak.

Újabb Kossuth szobrot meg ne álmodj meg a Szabadság térre, ha oda tervezted, mert annak kialakításakor szóba sem jöhetett egy Kossuth szobor mint szuverenitási jelkép, így az ő alakja akkor épült épület homlokzati domborműjére kerülhetett csak. De ez már olyan nüansz, amivel Tarlós és stábját már nem kéne leterhelni, mert kimarad a 4-es-6-os villamos.

Szóval az elkossuthosítás sem szerencsés, mint ahogy az elszéchenyisítés is elég kényszeres trauma.

Ha valaki feltétlen szobor-fan, javaslom a Kossuth tér Kovács Béla (igen, nem elírás, így hívják) szobrának megtekintését, valami fenséges. 2002. február 25-ének fagyos reggelén sikerült összegrundolni, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, még a Vezér bukását megelőző utolsó percekben, mert az örökláng és a sortűz emlékhelyei kevésnek bizonyultak a Kossuth téren, meg talán a Terror és Önáltatás Múzeumának koncepcióját még talán ők sem érezték meggyőzőnek. Béla jelképezi a kommunista érában elhurcolt képviselők egyikét, sikerült a legszerencsétlenebb és legnévtelenebbet kiválasztani, művészileg meg talán a posztromantika XXI. sz-i giccsbe álmodott változata tombol a kődrapériáján. A rajta lévő megszáradt koszorú talán 2002-ből maradt ott, azóta nem oktalanul a feledés homályába merült ez a remekmű.

Talán ezt orvosolandó gondoltak most ennél mélyebb nyomok - átnevezések - hátrahagyására. A legszörnyűbb, hogy az alkotmány szétbarmolását nem tekintik ilyen mély nyomnak.

Májkonzerv 2011.04.12. 20:13:43

@Ellensúly:
ha mi, a nácik oldalán nyerjük, akkor ma nincs Magyarország, csak egy ugar.

SzJ1982 2011.04.12. 20:51:48

@cogito verus: Amiket leírtál, igen, ezekkel tisztában voltam, és a legtöbb ponton nem tehetek mást (mivel tényekről van szó), egyetértek. Az 1944. március 19-e utáni jogfolytonossággal kapcsolatban előrebocsátom, hogy nem vagyok jogász, sosem tanultam jogot, így a véleményem szigorúan vett VÉLEMÉNY.
Szerintem nem tekinthető teljes mértékben szuverénnek az az ország, amit katonai megszállás alatt tartanak, még akkor sem, ha mindent megtettek a látszat fennmaradása érdekében. Nem, nem voltunk függetlenek, a zsidók deportálásának (valamiért úgy érzem, le kell írnom) nagyon helyes leállítása semmiképp sem a függetlenségünk bizonyítéka, inkább köszönhető a Kormányzó személyének, és az egyre kevesebb, hozzá hű embernek.
A különféle hadüzenetekkel kapcsolatban: természetesen, elméletben én is idealista vagyok. Szép és hősies dolog szembe hugyozni a széllel, de egy idő után nem kifizetődő. Kényszerpályán mozogtunk, ezt sosem szabad szem elől téveszteni, ahogyan azt sem, hogy a múltat ugyebár csak visszafelé lehet megérteni. "Ha a németek nyernek", ma áldanánk az akkori vezetőinket, amiért beszálltak a dicsőséges nagy háborúba. Horthyról mondjon eleget a nyilasok megítélése: „Horthy Miklós, Magyarország zsidóbérenc, hazaáruló volt kormányzója…” Nem tekinthető fasisztának, nácinak, satöbbinek az, akit a nyilasok így neveznek. Bár volna ma egy Horthynk. Vagy egy fél.
A diktatúrákról: semmiféle diktatúrát nem tartok elfogadhatónak, annyit viszont jegyezzünk meg, hogy az egyszemélyi diktatúráknál legalább a felelősséget nem mossák, nem moshatják el. De most komolyan, te hiszel a parlamenti demokráciában...?

cogito verus 2011.04.12. 21:43:30

@SzJ1982:
Valami tévedés van a logikádban: a budapesti zsidók deportálásának leállítása pontosan arra bizonyíték, hogy volt mozgástere Horthynak.
A németek nem voltak kevésbé itt és parancsoltak, minta mikor a vidéki zsidóságot nagy szorgalommal és "szakszerüen" deportálták.
Horthy júliusra már tudta a normandiai partraszállás, a második front megnyitása, a németek keleti fronti veresége után, hogy nagy a zsidók irtása miatti felelőssége és ezt akarta csökkenteni.
Ami a diktatúrát illeti: semmilyen formában nem tudom elfogadni, se balról se jobbról.
Az egyszemélyi felelősség a kormányzásban politikai felelősség.
Aki felelőtlenül vagy eredménytelenül kormányoz az megbukik.
Ez vár minden normális országban és normális alkotmány esetén minden hazudozó és rosszúl kormányzó pártra és vezetőjére.
Amen!

Zimmermann 2011.04.12. 21:47:11

@Ellensúly: Nem, persze hogy nem. Ám mintha a háború befejeződése előtt is előállt volna némi veszteség emberben (csak néhány nagyobb tétel: Don-kanyar, deportálás) meg a hadszíntérré tett országban anyagi javakban is.

- duplagondol 2011.04.12. 23:42:45

@Májkonzerv: Van egy műszó, amit évszázadokon át valószínűleg soha nem használtak, ma viszont bármelyik történelemkönyvben megtalálható: ez a rendi társadalom. Amikor egyetértek valakivel abban, hogy új, öntudatos proletárrétegre meg birtokosokra, vállalkozókra van szüksége ennek az országnak; amikor éppen vitatkozok vele, hogy Szent Koronára, vármegyékre, hovatovább egy művelt, fejlett kultúrával és erkölcsi érzékkel bíró elitre volna igény; szóval ilyenkor a munka becsületére apellál az ember és nem a Nagy Társadalmi Szolidaritásra, a katasztrofális elosztórendszerre, a korrupcióra meg az ezekből kifejlődött káoszra.

De ez jó eséllyel idealizmus, az egészből rövid távon meg kisülhet valami pántlikás, giccses, kutyabőrös Döbrögi-világ. Egyvalami így is biztos és ezt még az alkotmány is leszögezi: a történelem nem állt meg, folytatódni fog. Ez a hendikepünk Nyugat-Európával szemben: max. nyolc év, szevasztok, de legalább valami dramaturgia is lesz a dologban, s közben nem fogunk unatkozni. Ha pedig kisül az egészből valami jó is, lsd. feljebb: azt is túléjük valahogy.

abrakadara 2011.04.12. 23:52:41

"...a magyarok pedig egészen 1956-ig viselték Hitler utolsó csatlósának bélyegét."
Nem ártana felkészülten lépni a nagyközönség elé, akkor talán nem sulykolná és terjesztené a fenti ostobaságot. Különösen hogy a magyar, és nem pl. a nepáli történelemről van szó.

"10. Magyarország volt az „utolsó csatlós”
Az állítás nem igaz. Németország szövetségesei közül Horvátországban és
Olaszországban a háború utolsó napjáig folytak harcok, mindkét országban
végig működött fasiszta, illetve szélsőjobboldali kollaboráns kormány. A nácibarát szlovák és román emigráns kormány szintén a háború végéig hivatalban volt. Horvátországban és Szlovákiában ráadásul semmilyen, kormányoldalról szervezett kiugrási kísérletre nem került sor, szemben Magyarországgal, amelynek államfője és kormánya 1944. október 15-én fegyverszünetet kötött a Szovjetunióval."
Ungváry Krisztián: A második világháború mítoszai
www.tte.hu/egyezzunkki/2x_ungvary.pdf

Ellensúly 2011.04.13. 00:25:09

@Zimmermann: Hát igen, a Don-kanyar, a deportálások és más tragédiák a vereségtől függetlenül következtek be, az eleve katasztrofális helyzetet csak súlyosbították a vereség következményei.

A Sherman megsérült, végzünk vele 2011.04.13. 06:59:08

Miért is kéne Roosevelt térnek lennie egyik szakrális terünknek? Azért, mert Roosevelt rendelte el fővárosunk rendszeres bombázását 44 nyarán?? Azért mert a kommunisták elnevezték róla 47-ben? (Itt volt a Királydomb, ahol a magyar királyok lovukról a négy égtáj felé suhintottak a koronázásukkor.) Az amerikaiak meg annyira szerették, hogy törvényt hoztak, senki se lehessen 8 évnél tovább amerikai elnök...

- duplagondol 2011.04.13. 11:41:42

"Elmondhatom, jól kijöttem Sztálin marsallal. Az az ember, aki óriási, fáradhatatlan eltökéltségét erőteljes, jó humorral ötvözi. Azt hiszem, az orosz nép szívét-lekét képviseli, s jól ki fogunk jönni vele és az orosz népek is - azt hiszem, igazán jól." (szentesti, "kandalló melletti" beszélgetés, 1943. december 23. In: The Public Papers and Addresses of Franklin D. Roosevelt - 1943. New York: Harper and Brothers 558.)

- duplagondol 2011.04.13. 11:45:08

"A jaltai konferencia az egyoldalú lépések, a kizárólagos szövetségek, a befolyási övezetek, a hatalmi egyensúly, s más eszközök végét kell, hogy jelentse, melyekkel évszázadokon keresztül sikertelenül próbálkozott az emberiség." (Idézi: Dallek: Franklin D. Roosevelt. 505.)

- duplagondol 2011.04.13. 11:49:55

"Egyetlen módja az embernek, hogy barátja legyen, ha maga is az." (Negyedik beiktatási beszéd, 1945. január 20.)

"Van benne valami ezen a forradalmi, bolsevik dolgon kívül is (...) azt hiszem, valami sajátja a természetének abból, ami egy keresztény úriember magatartása." (Dallek: Roosevelt, 521.)

- duplagondol 2011.04.13. 11:58:01

"Roosevelt koncepciója a háború utáni világot illetően talán túlságosan optimista volt. De az amerikai történelem tükrében ez az álláspont egészen biztosan egy olyan szükséges fejlődési fokozatot képviselt, amelyen túl kellett lépnie ahhoz, hogy a későbbi válságokat leküzdje. Végül Roosevelt népét történelmének két, szinte legválságosabb szakaszából vezette ki. Minden bizonnyal kevésbé lett volna sikeres e törekvéseiben, ha több történelmi relatvitás-érzék jellemzi." (Henry Kissinger. Diplomácia. 405-406.)

Hogy az ostobaságot mennyire írja ez felül? Semennyire...

- duplagondol 2011.04.13. 12:00:38

@- duplagondol: "Az amerikai történelem két legválságosabb szakaszából" meg épp egyik út a másikba vezetett - nem kell arra gondolni, hogy a világmegváltó optimizmus közben oda se figyelt senki a hadimegrendelésekre...

Májkonzerv 2011.04.13. 15:48:15

@- duplagondol:
"Amikor egyetértek valakivel abban, hogy új, öntudatos proletárrétegre meg birtokosokra, vállalkozókra van szüksége ennek az országnak; amikor éppen vitatkozok vele, hogy Szent Koronára, vármegyékre, hovatovább egy művelt, fejlett kultúrával és erkölcsi érzékkel bíró elitre volna igény;"

Ezt nem értem. Vármegyére van igény, ez miben nyilvánul meg? Derecskén várat húznak fel? Vagy valaki igényei abból táplálkoznak, hogy a 2004-es EU-csatlakozásunk óta 7 régiónk van? Vagy nincs ius primae noctis, de igény volna rá? Az igény bármilyen formájában egy adekvát és akceptálandó jelenség egy parlamentáris demokráciában? Ezt nevezed fejlett erkölcsi érzéknek? Lol.
A fejlett bírói elit létezik. Elit nélkül is. Feltételezem, a bírói elitet nem a "roppant fejlett erkölcsi érzékű" kormánynak kéne megálmodnia...De tényleg csak az alkotmányra tudok hagyatkozni, meg a Fehéroroszországtól nyugatra elterülő térségek hagyományára.

"Egyvalami így is biztos és ezt még az alkotmány is leszögezi: a történelem nem állt meg, folytatódni fog. "

Mármint melyik? Mert a mostani tervezet az arról szól, hogy nemhogy megállt, de Replay rúgott még egy gólt.

Májkonzerv 2011.04.13. 15:49:57

@- duplagondol:
Javítanék: "vagy valaki igényei annak a ténynek a nem ismeretéből táplálkoznak, hogy a 2004-es EU-csatlakozásunk óta 7 régiónk van?"

Májkonzerv 2011.04.13. 15:59:42

@A Sherman megsérült, végzünk vele:

szakrális tér :-D
Az MTA tud erről? Mutass egy megveszekedett templomot ott, hogy utoljára mikor áldoztál ott üszőt, az nem izgat.
Boldog Széchenyi István, tejóisten, na ez a szalonképes konzervatív, Szilvay Gergely. Erre legyél büszke. Legalább nyitnátok egy népfőiskolát ezeknek a szegény páráknak, mert titeket járatnak le.
(Ezt Szilvaynak: két népfront van máma, az egyik a hatalmától teljesen megtébolyodott kormány, a másik az őt üveges szemmel tapsoló konzervatív tapstábor. Ti a két mocsárvilág közt próbáltok gránithidat építeni agyagból. Az utóbbi időben mindenképp.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 12:47:39

A nagykövet fegyelmezetten tudomásul vette a közlést, de a magyarok döntését egyhamar nem fogják elfelejteni Washingtonban."

egyem a kis szívüket

bizony a köztársaság téri vörös csillag, mely ékes bizonyítéka az elmaradt rendszerváltásnak, eltávolítása is fájna az oroszoknak.

dehát, ilyen az élet elvtársak.

Magyarországon a magyarok uralkodnak, mily meglepő

kkbk.blog.hu/2011/04/06/szechenyi_ter_lehet_a_roosevelt_ter

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 12:55:22

ne hivatkozzon a konzi Széchenyire!!!

szegény ostobák kontextusa szerint Széchenyi is csak egy "nunihiányos idióta"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 12:57:12

@tesz-vesz: és ez a hozzáállás csak ergére meg a felszínes, ostoba bulvár-, és konzumidióták iskolázatlan tömegére jellemző.

amúgy már megint kevésbé nemzeti, inkább kozmopolita a konzi.
így lóláb ismét.

- duplagondol 2011.04.14. 15:28:28

@Májkonzerv: Bizton gondolom, hogy félreértettél, másként nem olvastad volna a "bíró elitet" "bírói elitnek"...)

A vármegye név egy pucc, egy dísz lett volna, amivel körülbelül azt jeleznék: a hatalom törvényes, legalább annyira szilárd, mint évszázadokon át volt, az utóbbi évek káoszától eltérően. Erre van igény, a névre a jelek szerint nincs. Nem lesznek shire-ek, grófságok, mint Angliában, de ha már demokratikus hagyományból amúgy is kevés van hozzájuk képest, legalább abban kellene bízni, hogy az autoriter rendszer kétszámjegyűnél több nagy baromságot nem csinál.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 16:39:56

@Huhogó János: A "cinizmusprofesszornak" üzenem, ez nem puffogás és sipákolás, s hogy mi a dologgal a probléma, olvassa el az írást, hátha megérti."

az a dologgal a probléma, hogy megharagszanak az amerikai barátaid.
c-c-c

ez tényleg nem sipákolás, ez huhogás!
súlyosbító körülmény, statáriális bíróság!

a zsidók akiknek ez nem hazájuk mehetnek izraelbe, te meg elmehetsz az usába.

janos444 2011.04.14. 16:41:51

Miért is ne nevezzük át mindjárt Hitler térnek? Sokak szemében - és a kormány feléjük kacsingat - a nácik felett győzelem vezéralakjai nem "érdemelnek" sem teret, sem szobrot. Annál inkább a tömeggyilkosok, ugye? Mert ez olyan "nemzet" dolog. Láthatólag a kommentelők tekintélyes része is így vélekedik. A tudatlanságnak és a gyűlöletnek ez a foka lassan már meg sem döbbent.

Szerzőnek: Igen, Churchill bölcsebb volt. John Lukács írja, hogy Churchill világosan látta, hogy az igazi "forradalmat" - abban az értelemben, hogy a győzelme esetén örökre felfordul mindaz, amit Európának hívtak, és amiért élni volt érdemes - a nácizmus jelenti, a kommunizmus átmeneti jelenség,amely meg fog bukni önmagától is. Ezért választotta szövetségesnek Sztálint Hitlerrel szemben és nem fordítva (na meg esze is volt, és látta a gazdasági erőket). Félelmetes pontossággal jósolt: azt mondta kb. hetven évet ad a kommunizmusnak. Majdnem évre bejött.

Azoknak, akik visszamenőlegesen másik történelmet szeretnének magunknak: nosza. (Még) szólás és véleményszabadság van, írjanak újat, jó sci-fi lenne, aztán higgyenek benne.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 16:44:33

@Huhogó János: Teddy Roosevelt tömeggyilkos, s a terrorbombázások ügyében meg talán először a németek és a japánok felelősségét kellene keresni, ugyanis ők kezdték a háborút."

tehát elismered a kollektív bűnösséget? minden japán megérdemli a halált, mert mind bűnös.
ki kell irtani őket, ugye?

az atombombát ledobó igenis tömeggyilkos, mint Hitler. az atombomba-támadás meg igenis tömeggyilkosság.
ja, mert humánusabb így megölni így az embereket? kétlem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 17:21:16

@gigabursch: mondjuk azért vietnámba a kommunisták miatt nem volt rossz beavatkozni. dominóelmélet. truman-doktrína.
bár valószínű eladósították volna az országot, adósrabszolgává tették volna, úgyhogy neked is van igazad, meg nekik is.
az oroszok elfoglalták volna.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 17:29:57

Roosevelt személye pedig a Hitler és a nácizmus elleni összefogást jelenti. Ezért van ma is helye Budapesten Roosevelt térnek."

ezt a nolra tessék legközelebb huhogni. vagy a kapcsolatra.

ha csak ezt nézzük, akkor sztálinról is lehetne tér.
azt is megvédnéd mi?

vagy akkor úgy mondom, hogy hitlerről is lehetne tér, mert szembement sztálinnal és trianonnal, ez már nem tetszik annyira, mi?
pedig ugyanaz logikailag miszter

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 17:35:31

@cogito verus: takarodj már vissza a külföldi iskoláidba újratanulni az emberséget

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 17:36:58

@SzJ1982: mesélj még franklin viselt dolgairól.
pletykák is érdekelnek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 17:58:12

@I_Isti: hm. a mi országunk szempontjából soha nem volt jó elnök, még akkor se, ha a szüleid kommunista pártfunkcik voltak.
mert te és a családod, az nem az ország, tudod.

megnyerte a vháborút? és nekünk ebből mi hasznunk volt, ha itt rohadtunk meg a barbár kommunisták gyarmataként, ha hagyták, hogy itt dögöljünk meg. így? mondd.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 18:01:00

@molnibalage: szerinted egy katona halála adekvát egy nővel és egy gyerekével? vagy akár egy civil férfiéval?

így is, úgy is partraszálltak a katonák. népirtás megtörtént, így az usa kevesebb katonát vesztett. ennyi, népirtás árán, te csekély értelmű.

éhanhalásos dolgod meg szánalmas, mert nyilván előbb megadták volna magukat, mint éhenhalnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 18:02:44

@ifjú padavan: hogy volt ez a hadüzenetet. most nem értem mire célzol.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 18:03:37

@anyu: nem oroszul, anyu?
vagy az nem volt baj?

ifjú padavan 2011.04.14. 18:11:05

@tesz-vesz: Úr Isten, még mindig van aki ezen a témán lovagol. Nyilván nem értheted, mivel te csak a középiskolai történelemkönyveket ismered. Akkor most felhomályosítalak. Valójában úgy történt, hogy amikor hadat üzentünk a Szovjetuniónak, egyúttal az amerikai külügyet is tájékoztattuk erről, de azt is közöltük velük, hogy ezt ne vegyék magukra, velük továbbra is békés viszonyt szeretnénk ápolni. Mire az USA közölte, hogy neki a SZU szövetségese, és ezt magukra nézve is ellenséges lépésnek tekintik. Ebből a magyar külügynek az következett, hogy akkor Amerikának is hadat üzenünk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 19:57:24

@janos444: szerencsére a buta, komcsi fajtátok hamarosan kihal, így a fény bevilágíthat minden lyukba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 20:01:07

@ifjú padavan: tény, hogy a történelemnek ezen szakaszával nem foglalkoztam a felsőoktatásban tanterv szerint, de középiskolában olyan jó voltam történelemből, hogy a tanárom történésznek akart adni.

nyugodj meg, minden renden van
mit húzod fel magad?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.14. 23:18:45

@cogito verus: rendben :)

"Magyarország ennek az örülnek volt a szövetségese. Ezért bombázták, nem pedig gonoszságból."

én elhiszem, hogy a kor erkölcsi mértéke elfogadhatónak találta az amerikai szempontból és érdekkörből a magyar célpontok bombázását, de nekünk magyaroknak elfogadhatatlan!
ugyanis nemcsak fegyvergyárakat, hanem civil házakat, épületeket is bombáztak, ami rengeteg emberáldozattal járt. ártátlan áldozatokkal, ugye fent már mondtam, kollektív bűnősség nincsen, azok akik meghaltak nem tehettek semmiről.
a civil áldozatok elfogadhatatlanok egy háborúban!

nyilván szociálisan te is érzékenyebb lennél, ha a te szüleid pusztultak volna el a bombázásokkor.

nem voltunk Németország szövetségese. Horthyt utálta Hitler. megbízhatatlanok voltunk tekintetükben, ezért is szálltak meg minket, mert nem voltunk a szövetségesei. Szálasi egy fasiszta bábkormány volt, bár a zsidó Karsai, kinek egyik szülője megjárta Ausvict, azt állítja a Reflektor a sötétbe c munkájában, hogy Szálasi védte magyar katonákkal a gettót a németektől.

a történelem iróniája - mondja egy angol történész - hogy Maygarország számára a németek adták meg határ tekintetében a legigazságosabb rendezést. és magam is így tartom, hogy az korrekt volt, és reális és igazságos lenne ma is.

de nyilván jó tett nálad Drezda egész lakosságát kiirtani, és földig lerombolni a várost. nálam ez is népirtás és háborús bűncselekmény, valahogy elmaradt a felelősségre vonás, erről nem illik ma már beszélni a fejlett ejrópában. szegények kicsit degeneráltak.

"Védekezni a gonosz ellen szerintem nem bűn, hanem érdem."

miféle védekezés? a támadás nem védekezés.

"Roosvelt védekezett, nem ő volt a támadó sem Európában, sem a Távol-Keleten."

ahogy már elmondták, az usa mindent megtett annak érdekében, hogy belépjen a háborúba, és kiprovokálja a japánok támadását.
amúgy a japánok nem emlékszem, hogy civil jenkiket öltek volna.
de a szintén népirtó usa ezt megtette az atombombáival.
elfelejtitek, de az usa is tartott fenn koncentrációs táborokat. ahová elhurcolták a sárgákat akik az usa területén éltek. nem volt gázkamra, de nem voltak ott se kedvesek az őrök.
amúgy meggyőződésem, ha Hitler nem állít fel koncentrációs táborokat, ma a németek úgy tekintenének rá, mint a német Napóleonra. lásd Trianon, és a vasúti kocsi esetét.
de a francia Napóleon is antiszemita volt kissé. ahogy Washington is, stb, stb. stb hosszasan lehetne sorolni a nagy neveket Luther Mártontól Vörösmartyig.

ifjú padavan 2011.04.15. 08:57:36

@tesz-vesz: Nem húztam fel magam, bocs ha így jött le. Csak meglepődtem, mert azt hittem már le van zárva ez a téma.

kalhana 2011.04.15. 10:21:38

A dolog valahol ott kezdődött, ahol áttértek a királyok ( drága és féltett ) zsoldoshadseregeiről a totális hadviselésre. Vagyis a francia forradalom és Napóleon. Az olcsó "nép" semmilyen késztetést nem érzett a háborúra, azt az uralkodók magánügyének tekintette. Ezért kellett kitalálni az ahhoz hasonló mítoszokat, amiknek Huhogó úr is hívője lett. Az első világháborúban az angolok, hollandok, amerikaiak már kifejlett formában alkalmazták a "jók versus gonoszok" ( mi is lator állam voltunk, talán jobban mint a németek ) tömegpszichózist. Az amerikaiak történelmük során különös képességeket fejlesztettek ki, hogy valahogy elhitessék, hogy a másik fél támadott ( ld. 1898 Havanna, Lusitania-süllyesztés ) vagy olyan helyzetbe kényszerítsék a kiszemelt ellenfelet, hogy neki kelljen az első lövést megtennie. Való igaz, hogy - szégyen ide, szégyen oda - Hitler volt az egyetlen, aki viszonylag korrekt volt velünk területi kérdésekben. Az is tény, hogy demoralizáló célzatú, népirtó jellegű bombázás Churchill találmánya ( a németek addig csak a támadások előkészítésére használták ). Amerika elleni német támadás lehetősége a fantáziák birodalmába tartozik, az angolok bombázásával is addig kivárt Hitler, amíg lehetett. És a nem támadó amerikaiak miért tették Európát amerikai-szovjet kondominiummá? Nem, sajnos semmilyen körülmények között nem érdek vesztesnek lenni! Az rendben van, no, hogy politikai realitás, de azért mégsem kéne a vh utáni világrendet alátámasztani akaró mitológiát hinni is!

kalhana 2011.04.15. 10:41:34

Tehát Rooseveltről Magyarországon bármit is elnevezni valamilyen pszichológiai komplexus. Ha az amerikaiaknak kedveskedni akarunk, keressünk egy másik elnököt, esetleg Cartert, aki visszaszolgáltatta a Szentkoronát. Roosevelt nagyon sokat tett azért, hogy a háború elhúzódjon és az áldozatok száma olyan magas legyen, amilyen lett (" csak a feltétel nélküli kapitulációt fogadjuk el ").

kalhana 2011.04.15. 10:47:22

De van egy kompromisszumos javaslatom is: legyen Roosevelt-Sztálin barátsága tér.

I_Isti 2011.04.16. 16:46:31

@tesz-vesz: Vannak normális emberek és népek, és vannak - úgy látszik kevésbé. A demokrácia jobb, mint a nácizmus még akkor is, ha nekünk 20 év demokráciáért 50 évet kellett várnunk a diktatúrában. (És még kitudja mennyit a viktatúrában.) Minden normális ember, és nép úgy gondolja, hogy a demokrácia érték, a diktatúra pedig nem. Tudod a II Vh előtt a magyarok agyát nem mossák ki, és nem Trianonra kenik Mo összes akkori problémáját, akkor lehet, hogy sokkal simábban megússzuk az egészet.

"népirtó USA" -tudod egy ezt a baromállatságot az általad lenézett kommunisták találták ki?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.17. 17:59:36

@I_Isti: demokráciáddal menj a kommunistáidhoz.

azért az 50 évnyi demokráciaváráshoz pontosan Roose döntése járult hozzá, te elmebeteg.
jelenlegi formát az államrendünket az általános iskolások hívhatják demokráciának. én pl pártdiktatúrának hívom.
bár való igaz, elméletileg eldönthetjük, melyik párt legyen a diktátor. de ez még korentsem demokrácia.

a diktatúra pl miért rossz, ha valaki a népe érdekeit igazgatja diktatórikusan?
vagy scak nagymértékben?
már megint az ált. iskolás szemlélet.

a népirtó Usát eddig még sehol se hallottam, de kötve hiszem, hogy a 100 millió halálos áldozatokkal járó népirtó kommunista hatalom találta volna ki.

osborne 2011.05.25. 21:16:19

@P.Guszti: RR meg is kapja a méltó helyét.

A Szabadság téren lesz a Reagan-szobor

index.hu/kulfold/2011/05/25/a_szabadsag_teren_lesz_az_uj_reagan-szobor/

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása