MSZP: marxizmus újratöltve?

dobray I 2010.12.20. 16:18

Érdekes közleményt adott ki az MSZP szóvivője, Török Zsolt, amiben romantikus, nyilván a mozgalmi pinceklubok Che Guevara-poszterrel szemben való cigizését és osztályharcos ücsörgését idéző kitételek vannak. Értem én, hogy nem tetszik az MSZP-nek, amit a Fidesz csinál, sem hivatalból, mint ellenzék, sem amúgy sem, Zorbán dislike (mi is kifogásoltunk már ezt-azt az előző hónapok kormányzati tevékenységből, na de nekünk nem az a bajunk, hogy a kormány nem elég baloldali, hanem hogy nem eléggé jobboldali), de azért ez a nosztalgikus hevület mégis nagyon megkapó:

 OS
A Fidesz a munkások ellensége

Budapest, 2010. december 20., hétfő (OS) - A Fidesz hazugsággal, csalással átvert tömegekkel jutott hatalomra, akiket most azzal jutalmaz, hogy kirúgja, meglopja, megcsalja, megzsarolja őket, sőt, még a munkájukat is elveszi, vagy legalábbis megfenyegeti vele. Ha létezik munkásellenes kormányprogram, akkor a Fidesz-KDNP kormányé az.

Az Orbán-kormány amikor csak teheti ráront a munkavállalókra. Ennek bizonytékai:

- A sztrájkjog korlátozásával kiveszik a dolgozó magyar emberek kezéből a kormány zsarnok politikájával szembeni tiltakozás egyik eszközét, ahogy tették ezt a népszavazás korlátozásával is.
- Az egykulcsos személyi jövedelemadóval (SZJA) miniszterek, államtitkárok, képviselők és gazdagon megfizetett kegyenceik zsebét megtömik, amit a dolgozó magyar emberek zsebéből vesznek el.
- 3 millió aktív munkavállalót kifosztottak, magántulajdonukat elsikkasztották, hogy a gazdagok zsebét tömjék vele.
- A minimálbér emelésével az alacsony keresetűeket rövidítették meg, hiszen ez reálérték csökkenést eredményezett.
- A költségvetés kialakításánál a közmunkaprogramokra jutó összeget megfelezték, megfosztva ezzel százezer embert a munka lehetőségétől.
- Köztisztviselőket és a közalkalmazottakat is indoklás nélkül ki lehet rúgni, a cafeteriát maximalizálták, amivel korábbi fizetésemelést vettek el a dolgozó magyaroktól, és 25 ezer fős létszámleépítésre készülnek a közszférában.

A tipikus magatartásuk, hogy saját maguknak és a gazdagoknak adják azt, amit az alacsony keresetűektől vesznek el.

Maguknak mindent, a dolgozóknak semmit. Mindez ellen viszont tiltakozni nem lehet majd, mert korlátozzák a sztrájkjogot. Ez a Fidesz demokráciája.

Török Zsolt,
szóvivő

    Kiadó: MSZP

Hát, mint tudnivaló, a fősodratú bal ma Európa-szerte eltért már a marxizmus-leninizmus útjáról (Hová megy a Bal?). Azonban úgy tűnik, nem csak a marginális szélbalon fogalmazódik meg a vissza a gyökerekhez (illetve ott a maradjunk a gyökereknél) jelszava, mint Zöld Baloldal, Die Linke, Csehország és Morvaország Kommunista Pártja, meg aki Thür, mer. Az MSZP ellenzékben simán előveszi a régi retorikát, Török Zsolt is leporolja a Lenin-összest, felteszi a Best of Communismot, és megfogalmazza ezt a közleményt.

Persze, vicces Szijjártó szóvivői munkássága (jó szóvivőnek eleve nehéz lenni, bár például anno Borókainak sikerült, de ő kormányszóvivő volt, nem miniszterelnöki), de az MSZP kommunikációja még mindig sokkal viccesebb a kormányénál. A baloldal és jelszavai már többször is elvesztették ártatlanságukat, legelőször 1919-ben, maga az MSZP meg legutóbb az előző nyolc évben, úgyhogy a romantikus lázadásnak csá. De amúgy is, nincs az a tabula rasa, ami némi komolyságot és szavahihetőséget vinne ebbe a közleménybe, pláne nem 2010-ben.

Mert ugye ilyenkor felmerül a kérdés: ki csinált történelmi szükségszerűségből megszorító politikát nyóccévig? Ki szívatta agyon a középosztályt (ha létezik itthon ilyen), emelt adókat állandóan és közben hirdette, hogy legyünk öngondoskodóak, minél kevesebb pénzből? Ki adóztatta meg a cafeteriát, esetenként több mint 90 százalékkal? Ki adóztatta meg az adományokat? És az egykulcsos szja hogyan tömi a munkások zsebéből a gazdagokét? Ki akart a dolgozó emberek gyerekére tandíjat kényszeríteni? Ki akarta, hogy a dolgozó emberek fizessenek az egészségügyért, és privatizálják a kórházakat? Ha már.

Úgy tűnik, a MSZP-féle Harmadik Út végén (amit Tony Blair és Giddens secondhand-boltjában vásároltak leértékelve) valami Lépj vissza egy évszázadot!-tábla lehet. Vagy egy lerobbant fogadó, FIB-klubbal az aljában,  ’19-es poszterekkel, a Lenin-árverésen megmentett bevásárolt szobrokkal feldíszítve. Kitalálhatnék még pár képzavart, a lényeg, hogy az MSZP-nek nagyon bejöhetett a Jumanji, és úgy eltévedt benne, hogy azóta sem talál ki belőle. A haladó MSZP úgy belemasírozott a labirintusba, hogy csak kapkodják a fejüket az ötvenéves kubai bozótvágó késsel. Üdv újra az ellenállás gerillaharcában, lehet romantikázni! Miért nem költözik Török Zsolt Kolumbiába, és áll be a FARC kötelékébe, hogy ott is hatalomra segítse a Chávez- és Morales-féle szocializmust?

Pedig mi már azt hittük, a komcsizásnak egyre kevesebb a sportértéke a mai világban. Úgy látszik, ha így is van, azért még időnként teljesen helyénvaló.

„Ez a harc lesz a végső, vagy ha nem, hát tévedtünk.” 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr422528190

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a hülye? 2010.12.21. 08:24:06

Azt terveztem már pár hete, hogy ma, amíg még lehet, egy csinos kis idézetgyűjtemény segítségével megmutatom, kiket és miért is gondolok hülyének, vagy legalábbis az adott megnyilatkozását bődületes baromságnak. El is mélyültem a gyűjtőmunkában, a hírp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.20. 23:38:18

@mavo:

upsz, kihagytam: a soha sem hazudós a _teljes_ államadósságot az mnyp-kre fogta. na de ő mindig igazat mond, ugye, ezért egy rendes evil overlord hisz neki. :)

rockjano_ 2010.12.20. 23:38:38

@evil overlord: "Ezek szerint mégis van államadósság növekedés az MNYP miatt." IGAZ

"Elég szar hatásfokkal működött a befektetés." NEM IGAZ (csak a világgazdasági válság miatt, ja és megkötött lábbal táncoltak mert meghatározták 80%ban csak állampapírba tehetik a pénzt)

"Én speciel nem számítok az állami nyögdíjra " lehet hogy még fogsz

"önkéntes pénztárban van némi megtakarításom." Én is fizetek mert 42 évesen már remeg a szájam széle

"Nem tudom mi a baj az einstanddal:" baszki MINDEN, maga az einstand pl. anyjuktól vegyék el de nem tőllem, azott az én kurva megtakarításom, az én tulajdonom még akkor is ha nem tehetek vele akármit. Pont ez az a polgári gondolkodás ami hiányzik a fiúkból

Jobboldali konzervatív párt mióta ÁLLAMOSÍT??????

"alapkezelőn kívül senki nem jár jól vele" NEMIGAZ

"Matolcsy elbaszta, kevesebb ostor, több mézesmadzag kellett volna," NA EZ IGAZ :-)))

Egy igaz hogy azt EU is elcseszte, meg kellett volna engedni a hiányba való beszámítást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.20. 23:38:57

@evil overlord: Mi köze a demográfiának a nyugdíjhoz? :o

Most sem azért nem fenntartható a rendszer, mert nincs elég munkaképes korú ember, hanem azért mert nincs elég MUNKAHELY.

A haveri cég meg az OTP Csányival?

Hábazeg, ha az a szocik haverja, akkor valamit nagyon elbaszott...

sterimar 2010.12.20. 23:39:14

@rockjano_: Akkor semmi értelme a vállalatokat adóztatni, mert úgyis áthárítják a lakosságra. Marhaság.

MNYP pénzeket nem einstandolja senki, ha akarsz maradjál.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.20. 23:42:51

@sterimar: Nem öllek meg, ha önként belépsz a kolhozba...
Ez ugyanez.

sterimar 2010.12.20. 23:44:06

@evil overlord:

Pontosan, az önkéntes nyugdíjpénztár az öngondoskodás.
Mert az, hogy kötelezően beléptettek mnyp-be, ahova a kötelezően fizetendő járulék egy része ment, az nem az. Kíváncsi lennék, hogy a mnyp miatt szomorkodóak hányad része tagja önkéntesnek.
Én az vagyok.

sterimar 2010.12.20. 23:44:59

@kolbászoszsömle: A gazpatás ördög már meg is akar ölni?

rockjano_ 2010.12.20. 23:45:11

@sterimar: "ha akarsz maradjál." Ezt most komolyan mondod????

Annak akinek pisztolyt szorítanak a halántékához annak kevéssé őszinte a mosolya

"Akkor semmi értelme a vállalatokat adóztatni, mert úgyis áthárítják a lakosságra" van egy olyan hogy common decency. Egy normális méretű adót kifizetnek a multik, egy ilyet nem (vagy próbálják nem és nagyon találékonyak hidd el.

Én dolgozom nyomdákkal, öldöklő a verseny de ha a papír ára megemelkedik minden vetélytárs még aznap átállítja a kalkulátorát, akkor valahogy nincs verseny. Na itt is ez lesz...sőőőt van (mert már most áthárítják).

Viszont magunkraharagítani őket sikerült ők régiókban gondolkoznak és nem országokban, majd fektetnek be szlovákiába és nem hozzánk. le leszünk mi szarva.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.20. 23:47:19

@sterimar: Hát, hogy nyugdíjat nem akar adni a befizetéseim után, az tuti.

sterimar 2010.12.20. 23:55:13

@rockjano_:

Nem fája szívem a tesco adója miatt, de ha nektek igen, akkor sajnálkozzatok.
Nálam kicsit nagyobb súllyal esik latba az, hogy lett egy megfizethető mértékű szja.

rockjano_ 2010.12.21. 00:05:33

@sterimar: Nem csak a TESCO. Egyébként azt is mi fizetjük meg. Nem képzeled hogy a tesco pont ők nem lőcsölnék ezt át ránk???!!!

Az én szja-m egy kanyi fillérrel nem lesz kevesebb. (az osztalékadóm egy kicsit igen)

Én ettől egy plusz embert nem veszek majd fel.

Eleve kérdéses hogy a magyar gazdaságot tényleg adócsökkentéssel lehet-e élénkíteni én ebben ma már nagyon bizonytalan vagyok.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 00:13:14

@mavo: Már megmondtam, aki szerint magántulajdon, az sziveskedjen a kasszához fáradni, és befizetni az MNYP miatt rá eső államadósságot (kamatostul). Nem nagyon járnának vele jól.

Csányi se éppen egy grál lovag, szóval nem sajnálom. A legszarabb magyar bankot üzemelteti, ami csak azért piacvezető, mert az emberek lusták bankot váltani.

Az MNYP miatti államadósságról beszélek, ami cirka 3000 milliárd.

Nem tudom ki a halál fasza fogja a teljes államadósságot az MNYP-re, de jó lenne ha befejeznéd a szellemalakokkal való vitádat.

@rockjano_: 97-05 (vagy 06) között kizárólag állampapírban lehetett tartani. A pógártól levon az állam 100 egység pénzt, ebből a pénztár jóváír a számlán kb. 92 egységet, az állam viszont a kieső 100 egységet hitelből pótolja, pl. 105 egységgel (nem tudom hány % kamatra kaptuk anno a hitelt, ha bz előkerül, remélem kideríti), ergo 13 egység (kb. 12%) bukás van az ügyön. Arról az apróságról nem beszélve, hogy a felhalmozott tőke után is volt százalékban mérhető kezelési költség. Ha az a balfasz Megyó tényleg hazai állampapír alapon akart volna egyéni számlás nyugdíjrendszert csinálni, akkor pusztán annyit kellett volna tenni, hogy a kincstár nyit minden járulékfizetőnek egy virtuáls számlát, ahol jóváírják a befizetést, oszt jónapot. Ezt fillérekből (költségvetési szinten nézve) meg lehetett volna oldani, igaz, a haveri cégek így nem kaptak volna lét.

Az önkéntes NYP-be történő fizetés helyes dolog, a hírek szerint az adókedvezmény is megmarad (bár inkább utólag dícsérje az ember a napot).

Nem a te pénzed (kivéve, ha raktál bele kiegészítőt), mert nem te raktad be, hanem az állam irányította át a járulékodat.

Kis túlzással: a lopott pénz visszavétele mióta államosítás? A tévedések elkerülése végett: nem a pógár lopott, hanem a dicső szoci bagázs, amikor átvette ezt a baromságot az IMF-től (most már ők sem házalnak vele annyira). A Fidesz meg barom volt, hogy nem nyírta ki (vagy alakította át) 98-ban, akkor sokkal kevesebb embert érintett, sokkal kevesebb pénzzel.

Veszteség: ld. fenti számítgatásom, a kb. 12%-os veszteséget az egész ország fizeti. Múltkor végeztem egy becslést: a pénztárak az állampapírral elérhető hozam kb. felét elvitték.

@kolbászoszsömle: Felosztó-kirovó rendszer mond valamit? De még egy 100 tőkefedezeti rendszer (ami nem lenne rossz dolog, de nem így kell átállni rá) esetén is érdekes a demográfia: ha sok a nyugdíjas és kevés az aktív, akkor a szolgáltatások ára az égbe emelkedik. Akinek van elég pénze, hogy lelépjen egy jobb demográfiájú országba az jól járt, a többi szopni fog.
Nem csak az OTP létezik. Azt hiszem a HV-ban volt egy cikk a különböző szoci-szadesz apparatcsikok MNYP felügyelőbizottság állásairól, hosszú lista volt.

@sterimar: Az SZDSZ egyik bűne (a sok közül), hogy az öngondoskodás szót lenyúlta. Az MNYP az egyik jó példa, a másik az elmúlt 4 év ámokfutása. Hogy a francba öngondoskodjon az ember, ha 67% körüli az adóék? Majd ha 33% lesz, akkor el lehet várni az öngondoskodást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.21. 00:20:12

@evil overlord: Amíg a foglalkoztatottság nem közeledik a 90%-hoz, addig a demográfiai érv hamis, a kirovó-felosztó nyugdíj tarthatatlansága mellett.

rockjano_ 2010.12.21. 00:22:25

@evil overlord: "A pógártól levon az állam 100 egység pénzt, ebből a pénztár jóváír a számlán kb. 92 egységet, az állam viszont a kieső 100 egységet hitelből pótolja, pl. 105 egységgel"

na itt vannak csúsztatások, szerintem nem 92%-kerül oda mert ennyi kezelési költség azért nem volt (bár lehet hogy több volt mint kéne) és voltak bőven nyereséges évek is ja igen volt világválság is. ha nem lett volna az a 100% 110-120% lenne (vagy több)

Másik az államnak nem adósságból kell pótolnia hanem olyan nyugdíjrendszert kell csinálni annyi nyugdíjjal ami finanszírozható. A szocik a nyugdíjat szavazatvásárlásra használták meg is lettek büntetve rendesen. Meg is érdemelték.

De attől még a dolog nem lett volna rossz érdekes módon máshol működik az igaz hogy az EU-nak be kellett volna számítani a hiányba (ezt Gyurcsány is erőltette egyébként)

Lehet itt szoci cégezni de marhaság én az ING-nél tartom a pénzem ezerszer jobban bízom bennük mint a magyar államban, vezesse éppen akárki.

rockjano_ 2010.12.21. 00:25:20

@evil overlord: A kirovó-felosztó rendszer legnagyobb hibája hogy nem ösztönöz takarékosságra, nem érzed azt hogy a tőlled levolnt lóvé legalább egy része kvázi a tied, neked gyűlik, kölkeid örökölhetik stb...

Ami lesz az hogy úgyis levonják és semmi gond állam bácsi majd úgyis eltart minket.

Egyébként a fidesznek nem filozófiai érvei vannak itt az csak a demagógia, egyszerűen kell a pénz az őrült és haszontalan és átgondolatlan adócsökkentéseik finanszírozására.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 00:27:56

@rockjano_: Multi adózása: kizárólag kereskedő és szolgáltató cégekre szabtak ki extra adót (Matolcsy szerencsére nem teljesen hülye). Ha egy ilyen cég elmegy, akkor a kieső kapacitást hamar átveszi egy másik. Nem fogok siránkozni a Tesco et al megmogyorózása miatt (ráadásul ha franchise rendszerben működtetik az áruházakat, akkor sokkal kisebb adót kell fizetniük), és nekem senki ne jöjjön a munkahelyteremtéssel, mert a nagyobb hatékonyság miatt több szűnt meg a kiskerben, mint amennyit létrehoztak. Az energia és telekomcégek szintén ki fogják bírni az adót. Ráadásul a közműszolgáltatókat (mivel természetes monopóliumok) nem is nagyon lett volna szabad eladni.

Az előbb kimaradt: az EU hülye volt, hogy nem engedte elszámolni az MNYP. Ha nem engednek a lengyeleknek, a végén ott is megszüntetik.

Dr Smit Plagius 2010.12.21. 00:33:04

@KG2000: fantasztikus, hogy még mindíg ott tartotok, hogy de az mszp is...
meg a szemkilövetés! (műveltető alak!) szerinted egy törvénytelen megmozduláson a tömeg a rendőrökre támad, az oké, mer' a gyurcsány azt mondta a sünöknek, hogy lőjék ki a szemeket! ott voltam a tömegben, mikor oszlattak, hazamentem. történtek túlkapások, törvénytelenségek, amiket ki kellene vizsgálni és a felelősöket megbüntetni, de ez nem változtat a tényen, hogy a megmozdulás törvénytelen volt!
és azóta ovi tudja, hogy akár erővel is feloszlathat egy tüntetést, nem lesz komoly következménye! a főpróbát megtartotta neki fletó, köszike!
szóval az elmúlt nyolc év nem menti a fidesz kormányzás-képtelenségét!
mondd meg nekem, ezektől az intézkedésektől jobb lesz magyarország gazdasága? növekszik majd a gdp? lesz több munkahely? 40 alatti ismerőseim jelentős része külföldön dolgozik! magyarország lesz a 4 millió nyugdíjas és 6 millió cigány országa?
hosszú lett... bocs

rockjano_ 2010.12.21. 00:35:16

@evil overlord: Óhhh nem a tesco nem megy sehova hanem megvág minket téged és engem, és olyan ügyesen csinálja majd hogy észre sem vesszük

A piaci versenyt nálluk meg felejtsd el.

Az energiacég a cégeknek emeli az energia árát (mert az nem hatósági áras)

A telecomnál drágul a mobilinternet vagy legalábbis nem csökkennek az árak és nem fog beruházni így anyáméknál vidéken soha nem lesz gyorsabb internet mint 2 Mbit mert csesznek majd beruházni (mert csesznek)

Komolyan ne nézd le ezeket a cégeket!! Nekik nem lesz rossz az biztos. A nagyon cinikus dolog hogy ezt persze Matolcsiék is tudják ám naná :-)))

Viszont komoly esélye lesz annak hogy a fideszt leváltani próbáló erőket (mszp) majd egy jó kis lével megtámogatják...

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 00:48:59

@kolbászoszsömle: Soha nem lesz 90%-os foglalkoztatottság, max. a kommunizmusban. Ha elérjük az EU átlagot, már jó a helyzet.

@rockjano_: Ha jól emlékszem Elpet a mandineren kigyűjtötte a kezelési költséget, az elején simán volt 7-8% kezelési költség. A vagyonarányos kezelési költség is 1% felett volt.

Még egyszer: az állampapíron elérhető hozamot nem lehetett realizálni a két kezelési költség miatt, miközben a hitelre kamatot kellett fizetnie az államnak (azaz nekünk, mert az államnak nincs pénze).

A szocik nem (csak) azért lettek megbüntetve, mert szavazatvásárlásra használták a nyugdíjat, hanem azért, mert mindent elkúrtak, amihez hozzányúltak. A rokkantnyugdíjak revíziójával (amire nagy szükség) lenne sem hiszem, hogy be lehetne foltozni ezt a lukat, ráadásul ha jól tudom, nem is a nyugdíjkasszából fizetik.

Mint írtam, több MNYP felügyelőbizottsági tagja szoci-szadesz apparatcsik. Talán nem véletlenül. Én nem bíznek meg egy cégben sem, annyira, hogy 35 évig rábízzam a pénzem. Az ÖNYP és a NYESZ esetén hamarabb ki lehet venni a pénzt (10 év után hozam ill. 3 év után az egész), és egy részét "biztonságba helyezni".

Nem az a takaréskosság, ha az úgyis levont pénzt magánszámlán tartják nyilván, hanem az, ha az ember a jövedelmének egy részét fogyasztás helyett megtakarítja. Ennek ösztönzési módja az adókedvezmény.

Az adócsökkentés nem haszontalan: siralmas, hogy szaros 2 milla éves jövedelem felett az ember a legnagyobb sávban van (amerikai smerős mesélte, hogy Kaliforniában is 36% a felső kulcs, igaz évi 150 kUSD felett). Amúgy a Szerelő-féle SZJA törvényben az volt, hogy jövőre évi 15 milliós szuperbruttó felett van a felső kulcs, azaz gyakorlatlag 1%-ot csökkent az SZJA, amit (részben) fedez a minimálbér adómentességének megszűnése. A család adókedvezmény helyes dolog, szép lassan meg kell szüntetni a család pótlékot, az underclasst nem kell exponenciális szaporodásra bíztatni.
A 19%-os társasági adó csökkentése sem okoz többszámilliárdos lyukat, mert az érintett cégek nem fizetnek olyan nagyon sok adót, ráadásul van esély arra, hogy emiatt jobban nő a gazdaság. A szocik-szadeszesek által annyira imádott megszorítások (állam bevétel nő, kiadás csökken) miatt nem fog nőni a gazdaság.
A hírek szerint jövőre lesz pár száz milliárd spórolás, ami első lépésként jó. Bár azt nem tudom, hogyan akar 100 milliárdot spórolni a 340 milliárdos gyógyszerkasszán.
Az MNYP-ből vsszavett vagyont egy dologra kellene használni: államadósságot csökkenteni: 116 milliárd USD az államadósság, 14 milliárd az MNYP vagyon, ez 12%, ami nagy lépés, és ezért a kamat is csökken.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 00:57:12

@rockjano_: Az világos, hogy az egészet nem tudják lenyelni, de az egészet nem is fogják ráterhelni a vásárlókra. Ha megpróbálják, a konkurencia alájuk megy (pl. azért, mert franchse rendszer miatt kevesebb adót fizet).

Energiacégeknél tényleg minimális a verseny, bár van rá példa, a vállalati fogyasztóknak pedig megéri váltani.

A T-comot sem sajnálom, 10 éve állítólag nagyobb volt a magyar profitja, mint az otthoni (azonban ott 80 millió ember él, sokkal jobb életszínvonalon). A beruházások lassításáról én is hallottam, ez tényleg nem jó. Bár a 2 MB/s (ha tényleg tud ennyit) normál használatra bőven elég.

Ha ezt megpróbálják, akkor lesznek igazán pofánvágva. Pintér nem hülye, hanem egy dörzsölt gazfickó.

flamer 2010.12.21. 01:29:03

@evil overlord: Az van, hogy a költségvetésben nem a MNYP-k miatt van hiány (már hát az kb. semmibe se kerül az államnak), hanem az állami nyugdíjrendszer miatt, ott ugyanis tényleg kemény pénzeket fizetnek ki. Persze, azt lehet mondani, hogy a MNYP-k miatt nem jött be X összeg a költségvetésbe, de hát ennyi erővel lehetne mutogatni a füstadóra is (ha azt beszednek, akkor X mrd-dal kisebb lenne a hiány) vagy bármi másra is.

@kolbászoszsömle:
Látod, ez egy remek érv. De. Az elmúlt húsz évben azt láttam, hogy mindenki évente öregedett egy évet, a foglalkoztatottság viszont nem nagyon akart nőni. Persze, lehet arra alapozni, hogy az elkövetkezendő években az eddigi folyamatok megfordulnak (meglelik az örök fiatalság titkát ésvagy 90%-os foglalkoztatottság lesz), de ez nekem nem tűnik túl masszív alapnak.

rockjano_ 2010.12.21. 02:07:02

@evil overlord: "Az világos, hogy az egészet nem tudják lenyelni, de az egészet nem is fogják ráterhelni a vásárlókra. Ha megpróbálják, a konkurencia alájuk megy" hát ügyes fiúk nagyon fognak próbálkozni vele.

Sajnos sok helyütt nagyon limitált a verseny vagy csak látszólagos vagy egyáltalán nincs (van olyan dolog amit csak egy áruház árusít, nem is kevés)

A helyzet meg az hogy viszont nem érdemes összeveszni velük mert az ország hosszú távon nem tud meglenni a multik nélkül (ez csak álom)

És ami nagyon fontos hogy ezek tényleg nem országokban gondolkodnak hanem régiókban ha mi nem tetszünk nekik átteszik a fejlesztések beruházások helyét a szomszédba.

Nekem van egy olyan gyanúm hogy ez megint a jövő felélése (mint a manyup einstand) most jó de hosszú távon több kárt okozhat mint hasznot.

Orbánék soha nem távlatosan gondolkodnak mindig a holnapot akarják túlélni

A 2Mbit meg nagyon kevés 2010-ben :-(((

rockjano_ 2010.12.21. 02:19:16

@evil overlord: "Még egyszer: az állampapíron elérhető hozamot nem lehetett realizálni a két kezelési költség miatt, miközben a hitelre kamatot kellett fizetnie az államnak (azaz nekünk, mert az államnak nincs pénze)." ehhez ennyire nem értek de hallgatok olyan általam hitelesnek vélt szakértőket akik ezt máshogy látják

"A szocik nem (csak) azért lettek megbüntetve, mert szavazatvásárlásra használták a nyugdíjat, hanem azért, mert mindent elkúrtak, amihez hozzányúltak." Ez így persze megint túlzás, az egészségügy terén történt sok racionalizácó ami rendben volt, és azt tény hogy a közúthálózat ennyit soha nem fejlődött és ugye akkor most nem lenne mercedeszünk meg sok más sem, persze tudom hogy ez meg mástól vett el pénzt de az sosincs elég.

De tény nem volt egy sikeres időszak, mondjuk ebben azért a fidesznek is volt szerepe.

"Mint írtam, több MNYP felügyelőbizottsági tagja szoci-szadesz apparatcsik" ez elenyésző. És Csányi???? az meg fidesz apparatcsik :-)))

"A rokkantnyugdíjak revíziójával (amire nagy szükség) lenne sem hiszem, hogy be lehetne foltozni ezt a lukat" ebben egyetértünk ez egy botrányos helyzet de fogadjunk hogy érdemben nem nyúlnak hozzá, nagyon forró téma.

"A 19%-os társasági adó csökkentése sem okoz többszámilliárdos lyukat, mert az érintett cégek nem fizetnek olyan nagyon sok adót, ráadásul van esély arra, hogy emiatt jobban nő a gazdasá" ez több mint nagyon kétséges. Ha nő az az európai konjuktúrától és nem ettől.

"ha az ember a jövedelmének egy részét fogyasztás helyett megtakarítja. Ennek ösztönzési módja az adókedvezmény." a megtakarításból nem lesz gazdaságfejlesztés. nem lesz több munkahely és ebben igaza van viktorunknak valóban kevesen dolgoznak.

"A hírek szerint jövőre lesz pár száz milliárd spórolás, ami első lépésként jó" ez ugye az einstandolt mnyp vagyonból lesz nem másból, csak el fog fogyni gyorsabban mint gondold és utána mi lesz?????

"Az MNYP-ből vsszavett vagyont egy dologra kellene használni: államadósságot csökkenteni" de nem csak erre akarják!!! (pedig ennek legalább volna értelme) hanem kistafírungozzák vele a költségvetést!!!

"14 milliárd az MNYP vagyon," szerintem jóval több

usernev 2010.12.21. 02:29:58

Én már egy ideje rájöttem, hogy aki nem érti miért a demokrácia és a jogállam sárba tiprása a más pénzének elköltése, a gazdagok pénzének növelése az adórendszerrel, amikor épp nincs pénz olyanra sem aminek lenne értelme, vagy ne felejtsük ki a visszamenőleg(!) kivetett adót pl. vagy az alkotmánybíróság kijátszását, a pillanatnyi szeszélyből elkövetett alkotmánymódosítást vagy a sajtószabadság megszüntetését stb.. annak hiába is magyarázzátok. Egy másik fórumból idézve, csak lövitek a fényrakétát a sötétségbe. Az a baj, hogy hiába.
Az én bajom az, hogy nemcsak azok fognak nagyon csúnyán szívni akik örülnek a mai történéseknek, hanem mindenki más is. Úgy is mondhatnám, hogy más f**zával verik most a csalánt.
Sajnálom, mert szerettem itt élni, de most már lassan nem élek, csak lakok itt.

usernev 2010.12.21. 02:39:54

ja és még egy, aki követi az eseményeket, az tudja, hogy a Mnypt finanszírozására felvett hitel ki lett fizetve idén nyáron az utolsó centig, szóval ezzel nem érdemes példálózni meg beleszámolni akármibe is.
Na jó kettő: a Mnypt ha másra nem is arra jó lett volna, hogy azok akik akkor lesznek nyugdíjasok amikor a beszedett nyugdíjjárulék a töredékét fedezi csak a kifizetéseknek akkor meglett volna a félretett pénz a nyugdíjukra. De hát ezt most el kell költeni, az meg hogy mi lesz itt 20 év múlva az meg kit érdekel?? Akkor ki fogja állni a költségeit az akkori nyugdíjasoknak? Az államnak miből lesz rá pénze, ha már most is necces a helyzet és ez csak rosszabb lesz?

himpellér 2010.12.21. 04:12:24

A baloldal (élén képviselőivel: gyurcsótány, ludmilla hablatyova, lampert moncsi a kis komcsi...stb) elhúzhatna már a náthás 3,14csába.

gpetersz 2010.12.21. 05:49:01

Teljesen helyénvaló Marxot emlegetni. Ma a kormányban és ellenzékben is komcsikból van a legtöbb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.21. 07:09:21

@evil overlord: 60%-os foglalkoztatottság azt jelenti, hogy van 40% ingyenélő.

Ha a demográfiai helyzet jobb lenne, és volna még kétmillió munkaképes ember, akkor szerinted lenne plusz kétmillió munkahely, vagy lenne plusz kétmillió munkanélküli?

Terézágyú 2010.12.21. 07:46:03

Jó van, konzi, rúgtatok egyet az ellenzékbe, amelynek amúgyis minimális támogatottsága van...

és akkor most mi van?

midnight coder 2010.12.21. 07:55:07

@usernev: És aztán mibül lett kifizetve ? Mert hogy az elmúlt 8++ évben állam bácsi folyamatosan hitelt hitelre halmozott. Ha ki lett fizetve az azt jelenti hogy további hiteleket vettünk fel.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 08:04:38

@flamer: Az MNYP előtt a nyugdíjkassza nagyjából egyensúlyban volt, azóta folyamatosan hiányzik ez az összeg.

@rockjano_: Vidéken tényleg kisebb a verseny, de Budapesten és környékén ott van az összes hipermarket.

A kereskedelemben bőven meglennénk multik nélkül is.

A 2 MBit elég, ha az ember nem akar filmet nézni.

Állampapír-hozam: ne a szakértőkre hallgass, hanem számolj utána. Én megtettem.

Az egészségügyben nem racionalizálás volt, hanem ámokfutás. Becsuktak 3 kórházat (pont azt a hármat, ami egyedüli volt), káoszt okoztak az ellátásszervezésben, egymásnak ugrasztották a betegeket és a szakmát, és évekre meggyűlöltették a reform szót. Az autópálya nem szükséges feltétele a külföldi tőke idecsábításának: vonaton is lehet szállítani, igaz, ehhez géppuskával kell rendet tenni a MÁV-nál. Arról az apróságról nem beszélve, hogy számolatlanul szórták a (száz)milliárdokat: ennek jó példája az M6 és a Köröshegyi híd. Az elkészült utak minősége pedig kritikán aluli.

Ha az ellenzék meg tudja akadályozni a "reformokat", akkor a kormány kutyaütő.

A lista elég hosszú, de tévedtem, nem HV, hanem MN:
ww.mno.hu/portal/747471

Forró téma, de hozzá kell nyúlni, ráadásul kisebbségről van szó (szemben az aktívakkal és az öregségi nyugdíjasokkal).

Az adócsökkentés növeli a GDP-t, ha más nem azért, mert nem megy el a pógár/cég jobb adózási helyzetű országba. A szlovák "csoda" épp erről szólt (meg arról, hogy nincs annyi bürokratikus baromság mint nálunk). Ahhoz, hogy az állam hosszabb távon jól járjon, persze adófizetési morál kell, az USA-ban sikerült elérni, itt sem lehetetlen.

Miért ne lehetne megtakarításból gazdaságfejlődés: a nyugdíjpénztárak, biztosítók, bankok nem trezorban tartják a pénzt, hanem részben kihelyezik (részben állampapírt vesznek belőle).

Múltkor Matolcsy nyilatkozott, hogy jövőre 6-800 milliárdot fognak spórolni:
hvg.hu/velemeny/20101214_matolcsy_reform_program

Folyó kiadásokra felhasználni a vagyont valóban hülyeség.

14 milliárd USD, az államadósságot is abban adtam meg.

@kolbászoszsömle: Nem feltétlenül ingyenélő: vagy a vagyonából él, vagy háztartásbeli (gyermeket nevel) - boldogabb országokban meg lehet élni egy-másfél keresetből, kicsit jobb is a TFR. Az ingyenélők a tartós segélyesek és a szimulált rokkantnyugdíjasok, ez nem 40%.

A kettő között.

rockjano_ 2010.12.21. 10:46:02

@evil overlord: Na és az hogyan van hogy a sztrájktörvényt hajnali 1/2 3-kor fogadták el mindenféle egyeztetés nélkül???

Ez így rendben van???? (egyébként a törvénnyel magával nagyjából egyetértek)

rockjano_ 2010.12.21. 10:52:20

@evil overlord: "Vidéken tényleg kisebb a verseny, de Budapesten és környékén ott van az összes hipermarket.
"
és mégsincs verseny, mert egyeztetnek

"A kereskedelemben bőven meglennénk multik nélkül is." szerintem nem

"A 2 MBit elég, ha az ember nem akar filmet nézni." még arendes skypoláshoz is kevés meg egyébként is...

"Az egészségügyben" volt pár hülyeség is de ma már cdsak az megy orvoshoz akinek van TB kártyája és ez jó...

"Az autópálya nem szükséges feltétele a külföldi tőke idecsábításának" lófaszt mama!!! Az utógyáraknak de másoknak is szükséges bizony, meg nekem is nagyon jó járok néha debrecenbe ég éls föld!!!

"Köröshegyi híd" ez a tiszta demagógia, nem a kormány tehet arról hogy az önkormányzatok nem voltak racionálisak, és ez ugye 2/3-os törvény volt.

"Miért ne lehetne megtakarításból gazdaságfejlődés" NA EZ FONTOS. A gazdag aki többet visz haza nem hazai dolgokra költi rl hanem luxus fogyazstásra vagy legjobb esetben bankba rakja. Egyik sem eredményez gazdaságbővülést.

És emiatt rekvirálták az Mnyp-s pénzeinket ami egy merőben rossz döntés, védhetetlen.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 10:57:33

@rockjano_: Ez viszont tényleg demokratikus: Mo-n képviseleti demokrácia van, ha a parlamenti többség ezt vita nélkül megszavazza, attól még nem sérül a demokrácia. Ha az embereknek nem tetszik ez a módi, akkor 14-ben majd másra szavaznak.
BTW, egy egyfordulós, egyéni jelöltes választási rendszerben a parlamentben 2 ellenzéki képviselő ülne: Molnár Oszkár és Tóth József, de ez sem lenne antidemokratikus.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 11:15:59

@rockjano_: Ha nincs verseny, akkor ki kell küldeni a GVH-t, ezért tartjuk.

Miért is kellene a multi a kiskereskedelembe? Egy előnye van, dömpingáron tud vásárolni, így a szegényebbek több szart tudnak venni. Azért szart, mert ilyen olcsón minőséget nem lehet előállítani. A dömpingár és az élelmiszerimport viszont végleg hazavágja a magyar mezőgazdaságot. A nagyobb hatékonyság (ami csak részben jön a méretgazdaságosságból, a másik rész a túlóráztatott minimálbéres alkalmazottakból jön össze) miatt több munkahely szűnt meg, mint amennyi létrejött.

2 Mbit felett hang simán átmegy (ez több, mint a CD bitrate). Az UPC hirdeti a 120/10 Mbites hálót. Kinek kell ennyi? Bár emiatt legalább lement a kisebb sávszélességű szolgáltatás ára.

Az egészségügyben rengeteg hülyeség volt, kb. az egyetlen eredményt írtad le.

Miért kell autópálya a nehéziparnak? A vasúti szállítás olcsóbb (kellene legyen), és ha normális lenne a MÁV, talán még gyorsabb lenne. Persze hogy jó a pógároknak az autópálya, de óriási pénzeket dobtak ki az ablakon (nem véletlenül, mert folyik vissza belőle a pártkasszákba), a minőség pedig siralmas. A többi közút pedig olyan állapotban van, hogy az ember BTR beszerzésén gondolkodik.

Ha az önkormányzatok fúrják a dolgot, akkor vagy meg kell változtatni az építési törvényt (stratégiai építkezést ne tudjon megfúrni az önkormányzat ill. pár sötétzöld), vagy várni az építkezéssel az önkormányzatokra mutogatva, a népharag miatt előbb-utóbb engednek. Bár hallottam olyan elméletet is, hogy direkt szóltak a pógármestereknek, hogy ugráljanak, mert így többet lehet lopni. A hazai korrupciós helyzetet elnézve nem tudom azt mondani, hogy ez lehetetlen.

Még egyszer: a megtakarítás az nem az, hogy az ember vesz még egy LCD TV-t (ami tényleg kiviszi a pénzt az országból, ezért veszélyes itthon a keynesi gazdpol.), azonban ha bankba teszi, az a pénz (részben) visszakerül a gazdaságba. A bank nem trezorban tartja a pénzt, hanem kihelyezi (legfeljebb nem mindet itthon), csak a töredékét kell tartalékolnia.

Az MNYP einstand jó, amire költik az nem teljesen (szó volt adósságvisszafizetésről is, ezért részben jó).

usernev 2010.12.21. 11:24:27

@midnight coder: Látom még mindig nem érted a lényeget. A régi rendszerben amit most visszahoztak, a mai fiatalok fizetik be azt a pénzt amiből a mai nyugdíjasok élnek. Ez azért rossz mert egyre több a nyugdíjas és kevés a járulékot fizető ember és az arány csak romlik. Erre találták ki azt, hogy jobb lenne ha azt a pénzt forgatnák vissza ami az illető befizet és ha előre félre van téve a pénz rá, akkor nem lesz majd akkora probléma 20 év múlva kifizetni a nyugdíjakat. Ha meg kicsit fogatják a pénzt addig is, akkor még egy kis hozammal meg is lehetne támogatni azt a pénzt. Az átmeneti időszakra viszont, amíg a régi rendszerben levők elkezdenek fogyni, persze új pénzt kell bevonni, hogy finanszírozni lehessen az átállást, de ez elvben megéri, mert később kevesebbet kell költeni a nyugdíjakra. Ez volt a terv, azon viszont lehet vitatkozni, hogy mennyire sikerült jól/rosszul megoldani. A megoldás azonban nem az, hogy visszacsináljuk az egészet, mert akkor az az alap probléma konzerválása és a felkészülési idő tizenpárévvel való lecsökkentése lesz, arról nem is beszélve, hogy a fölvett és vissza is fizetett hitel (tehát a mostani költségvetést nem terheli ennek a hitelfelvétele) teljesen értelmét veszti, vagyis kidobott pénz lett. A megoldás a rendszer átjárhatóvá tétele és a költségek csökkentése lenne, valamint a foglalkoztatást úgy szervezni, hogy a munkáltatónak ne érje meg feketén vagy megbízási szerződéssel szürkén dolgoztatni vagy ne adj isten, nem lehessen olyan könnyen kirúgni bárkit, de most nem is a megoldás volt a lényeg, hanem finanszírozni kellett valamiből, hogy a jól keresők és a politikusok még több pénzt vihessenek haza. Az meg hogy ennek később milyen hatásai lesznek az leginkább senkit sem érdekel.
Ha valaki ezt konkrét számokkal és hihető elemzéssel ezt meg tudja mutatni, hogy a régi rendszer a jobb, ám legyen, még mellé is állnék, de a helyzet az, hogy épp az ellenkezője látszik.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 11:54:48

@rockjano_: Elpet előtúrta nekem a forrást a kezelési költségre, íme:
www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf
7. oldal, 98-ban kb. 9 (!) százalék, utána pár évig kb. 6%. A vagyonkezelői díjban tévedtem, az "csak" 0.8% körül volt.

rockjano_ 2010.12.21. 11:59:37

@evil overlord: "Ha nincs verseny, akkor ki kell küldeni a GVH-t, ezért tartjuk." na ja de ne ringasd magad illúziókba

Az árakat alacsonyabban tartják a multik és mindenütt ez van ezért kár keseregni (viszont rendszabályozni kell őket)

"Miért kell autópálya a nehéziparnak? " nem csak nehézipar van, kell az autópálya.

Viszont most dolgoznom kell, köszönöm az értékes eszmecserét, mégha sok dologban nem is értünk egyet néhányban azért igen :-))) és már ez is valami

Azt azért tartom hogy a legtöbb dologban nagyon negatív a mostani kormányzat szerintem gazdaságilag amit tesznek az nemcsak illogikus hanem nagyon veszélyes is (Navra mondta hogy risky-risky hááát az).

Ha nem lesz itt legalább 6-8 %-os növekedés minimum akkor bedől az egész amit csinálnak. És ez legalábbis nagyon kétséges.

Rendkívül demagógok és alapvetően tönkreteszik egyébként sem túl jól működő demokráciánkat. Fel sem tudom sorolni az alapvetően demokrácia ellenes lépéseik sorát. Tönkreteszik azokat a kormányzati munkát limitáló közjogi berendezkedéseket amiket ráadásul ők használtak a legjobban ellenzékben.

Gyűlöletes a világképük a demagógiájuk, az erőszakosságuk, a mindent elsöprő dühödt akaratuk.

És szerintem hosszútávon ennek nagyon nagy bukás lesz a vége kérdés mikor ahogy az ellenzéket elnézem még jó sokára.

rockjano_ 2010.12.21. 12:04:14

@rockjano_: Ha embereket így ezért kirugnak AZ MÁR NEM DEMOKRÁCIA

Szégyelje magát a fidesz és remélem nagyon szégyenli mindenki a ki rájuk szavazott!!!

rockjano_ 2010.12.21. 12:25:35

@evil overlord: Komolyan nem gond ha a Kádári idők jönnek vissza?????

Mert ez már majdnem az!!!!!

comment.blog.hu/2010/12/21/gyorshir_egy_percre_elhallgatott_az_mr1

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 13:17:17

@rockjano_: Volt már rá péda, hogy a GVH büntetett kartelezés miatt.

Nem az a baj, hogy alacsony az ár, hanem hogy ez is hozzájárult a magyar mezőgazdaság csődjéhez. Pl. Svájcban nem nagyon vesz meg a pógár külföldi terméket (ha van megfelelő hazai), sőt a külföldi kisker cégeket se nagyon engedik be.

6-8%-os növekedés biztos nem lesz.

A posztkomcsikat (MSZP) szét kell verni, mert 12 évnyi kormányzásuk alatt bebizonyították, hogy Magyarország sorsa az utolsó a prioritási listájukon. Azonban a Fospumpa káderpolitikája és a kormányzat kommunikációja kritikán aluli, ez vissza fog még ütni. Matolcsyt pedig el kellene csapni, és megfontoltabb embert ültetni a helyére.

A médiatörvény ismét az a dolog, ami részben túl van fújva.
- pro: a sajtószabadságra hivatkozva eddig aljas módon lehetett mocskolódni, ennek remélhetőleg vége. *
- kontra: nem pontosan definiált jogszabállyal vissza lehet élni

*: BTW, az USA-ban egy köcsög ujságíró leleplezett egy Afrikában dolgozó fedett CIA tisztet (mint kiderült, Bush környékéről származó kiszivárogtatásról volt szó, célja az iraki háború ellenzése miatti bosszú volt), amíg nem köpött az újságíró, addig ült - nagyon helyesen (a kiszivárogratót pedig sajnos nem vágták életfogytiglanilag a Sing Singbe).

rockjano_ 2010.12.21. 13:21:43

@evil overlord: "nem pontosan definiált jogszabállyal vissza lehet élni"

Vissza fognak élni vele, a fidesz olyan hogy hatalmi érdekből mindent akármit.
(Már a Magyar Hírlap is tiltakozik...röhej)

Ez nem felfújás ezt úgy hívják hogy CENZÚRA és kurvára nem érdekel az USA

Az hogy van hogy 9 évre nevezünk ki embereket??????? Az hogy van hogy legfőbb ügyészt életfogytig????? (saját pasinkat persze)

Szalay Annamária????????

VAN A POFÁTLANSÁGNAK HATÁRA??? (nincs)

rockjano_ 2010.12.21. 13:24:29

@evil overlord: "Matolcsyt pedig el kellene csapni, és megfontoltabb embert ültetni a helyére." Matolcsy Vitya jobb keze hogy gondolod???? (ő maga mondta ezt a kedves vezető)

Nem Matolcsival van baj hanem Orbán Viktorral!!! Az ő árulása határozza meg elkövetkezendő évtizedeinket. Elárulta fiatal liberális önmagát és konzervatív diktátort faragott magából.

k trout 2010.12.21. 13:33:14

@rockjano_: "Nem Matolcsival van baj hanem Orbán Viktorral!!!"

Meg az összes többivel, aki ehhez asszisztál.

rockjano_ 2010.12.21. 13:37:11

@k trout: Meg azzal a rakás barom magyarral aki ennek a bandának 2/3-ot adott. (meg az istenverte szocikkal akik tudtak olyan balfaszok lenni hogy ezt a rezsimet ide emelték)

k trout 2010.12.21. 13:53:17

@rockjano_: Pár éve hallani, hogy a fidesz belső ellenzéke most aztán tényleg lépni fog, és kipenderíti a diktátort, de úgy látszik, mégse. Ezért azt gondolom, hogy persze, felelős a nép, meg az izé, de a leginkább felelősek azok a kormányközeli talpnyalók, akik ezt hagyták idáig elfajulni, végignézték a folyamatot és még tapsikolnak is, miközben pontosan tudják, hogy mit tesznek. És felelősek a nagy véleményformáló blogok, újságok, Tv-k, akik szintén látták, de bérrettegőztek, és uszítottak, uszították a sok idiótát, gyurcsánytakaroggyoztak, és ordítottak. Azok az "értelmiségiek", akik szintén tudták, hogy ez az ember kicsoda.

Geo_ 2010.12.21. 13:55:51

@KG2000: Azért ahhoz nagyon kicsi vagy, lehazugozzál, öcsikém: az SZJA egyértelműen ad a "gazdagoknak", s mivel ezt ki kell pótolni, ezt az egész fizeti meg. Légy nyugodt: a különadókat is.
Ha értenéd, hogy miről van szó: NEM a kétfajta nyugdíjrendszert hasonlítottam össze.
Cscska vagy, előbb tanulj, s megértetted, akkor ítélkezz - ha 1általán.

Geo_ 2010.12.21. 13:59:05

@dobray: te kurva jót röhögtél - de inkább sírnék a helyedben, s visszakérném az iskolapénzt.

rockjano_ 2010.12.21. 14:06:49

@k trout: Igen, persze kevesen számítottak erre. (Őket meg lerettegőzték mint Debrecenit)

Választás elött beszélgettünk barátaimmal hogy lehet-e rosszabbul kormányozni mint a szocik és az volt az általános vélemény hogy nem.

Nos...tévedtünk. Lehet. Mindig van lejjebb.

És amíg hagyjuk addig meg is érdemeljük őket.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 15:37:00

@rockjano_: Ha visszaélnek vele, akkor előbb-utóbba repülnek, a szocik sem tudták kinyírni a Kurucot (pedig megérdemelte volna), a Fospumpának se fog menni az ellenséges hangok elhallgattatása, ráadásul tök jól lehet majd mártírkodni.

Az USA példa nemzetbiztonsági kérdés (ill. életveszély okozása), ilyen esetekben igen is korlátozni kell a sajtószabadságot (First Amedement ellenére). A másik módszer az orosz, ilyenkor az újságíró véletlenül kiesik a tizedikről. Ezt szeretnéd?

A cikluson túlnyúló kinevezés nem feltétlenül baj (pl. Kovács Árpád), de a 9 év túlzás. A kvázi életfogytilgalni betöltés lehetősége pedig baromság, nem tudom mire jó, nagy támadási felületet ad.

Orbánnak szar a káderpoltikája, ez kétségtelen. Azonban ez a konzerv diktátorrá válás ROTFLMAO kategória.

@k trout: Rettegni jó. Hogy a búzablogról idézzek, nem lenne rossz egy olyan diktatúra, amitől Debreceni meg Bauer retteg. A posztkomcsi hálózat ki lenne pucolva az országból. A Fospumpa azonban ehhez túl puhapöcsű.

k trout 2010.12.21. 15:49:07

@evil overlord: Miért kell egyáltalán ezt a szót használni még mindig, hogy rettegés? Először mosolyogsz, aztán kurva unalmassá válik mindenkire rákattogni, hogy retteg, aki más véleményen van. Ez is retteg, meg az is retteg, esküszöm, mint az óvodában.

A posztkomcsi meg - ez egyre inkább látszik - a fidesz. Pozsgay, mint alkotmányozó pölö. Siralmas.

rockjano_ 2010.12.21. 15:55:59

@evil overlord: "A kvázi életfogytilgalni betöltés lehetősége pedig baromság, nem tudom mire jó, nagy támadási felületet ad."

Nos én tudom mire jó szerintem te is.

Ugye azt sejtjük hogy fideszes politikusainkat is meg-meg fogja suhintani a korrupció szele, és akkor nagyon jó egy hozzánk hű főügyész.

Egyébként ezekkel a dolgokkal ennél mélyebb baj van.

Mi van ha 4 év múlva valami csoda folytán tényleg megbukik a fidesz és az új kormány pont úgy fog törvénykezni mint ők??? Pont az ő módszereiket folytatják??? Részben nem is tehetnek máshogy mert 2/3-os törvényeket nem tudnak majd változtatni.

Persze meglesznek a módszerek. Mondjuk az ügyészség nem kap egy fillér állami támogatást sem, vagy csinálnak másik párhuzamos ügyészséget ami nekik tetszik miért ne?? Mindent lehet végülis nem???

Ha kellően gátlástalan valaki szerintem szimpla többségel is tud alkotmányt módosítani csak kellően gátlástalannak kell lennie hozzá, és hogy ez lehetséges az most kiderült.

A fidesz gátlástalansága úgy rombolja a demokráciánkat hogy ennek könnyen ők is áldozatai lehetnek még egyszer.

Vannak a törvények felett is íratlan szabályok amiket most úgy rugnak fel mint szinte soha.

Miután a fidesz mindent megenged magának ne csodálkozzon ha vele szemben is minden megengedhető lesz. Mondom minden...

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 15:59:58

@k trout: "Komolyan nem gond ha a Kádári idők jönnek vissza?????"

"Pár éve hallani, hogy a fidesz belső ellenzéke most aztán tényleg lépni fog, és kipenderíti a diktátort, de úgy látszik, mégse. "

Et cetera. Mi ez ha nem rettegés a cigányhitler diktatúrájától (amit Debreceni és haverjai már nyomnak egy ideje).
Ha tényleg diktatúra lenne, Debrecenit már agyonverték volna a Kossuth téren (pour encourager les autres), de a fekete autó is ott várna a lakásod előtt, hogy elvigyen Recskre egy kis indoktrinációra.

A Fidesz nem lehet posztkomcsi: ugyan átvettek pár exkomcsit, de ők nem a mszmps hálózatot üzemeltetik tovább.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 16:10:18

@rockjano_: A főügyész szerepe túlértékelt az egyedi esetekbe való beleszólás terén. Ráadásul ha a következő kormány nem tudja leváltani Poltot, akkor még mindig járhat úgy, mint Szász Károly.
Igen, baromságokat csinálnak, amik idővel vissza fognak ütni, a morálnak sem használ a dolog. De ettől még nem kell a demokrácia végét vizionálni.

rockjano_ 2010.12.21. 16:21:03

@evil overlord: "Ha tényleg diktatúra lenne, Debrecenit már agyonverték volna a Kossuth téren " Azért nagyon sokféle diktatúra van és sokféle demokrácia is. ugye iránban is van választás ... :-)

Én elég sokat éltem Kádár alatt ahhoz hogy tudjam milyen az, pedig elég puha volt és senkit nem vertek már agyon akkortájt.

Viszont nagyon-nagyon rossz volt. nemcsak gazdaságilag hanem főleg lelkileg.

Lehet hogy a Fidesz nem foglya rosszra használni azokat a túlhatalmakat amiket vindikált magának, csak én nem szeretek az ő jóindulatukra hagyatkozni. Mert nagyon nem bízom bennük és megvan az okom rá.

Egy biztos ha nagyon akarják csinálhatnak egy közel Putyini jellegű kvázi demokráciát magyarországon, úgy tűnik az EU-t semmi igazán nemérdekli meg most egyébként is vannak nagyobb gondjaik.

Lenézni meg már most lenéznek minket mert ne legyenek kétségeink ennek a kormánynak nagyon rossz híre van európában.

orulunkvincent 2010.12.21. 16:34:09

@rockjano_: Az Egyesült Államok alkotmánya nagyon egyszerű módszerrel biztosítja azt, hogy a mindenkori többség ne tudjon erősködni a sajtóval.

"Congress shall make no law .....abridging the freedom of speech, or of the press... "

Egyszerűen nem lehet sajtótörvényt hozni. Pont. Mindenesetre az új médiatörvény alkotmányos jogokat korlátoz "vague" módon, és a magyar AB már többször kimondta, hogy ezt nem lehet csinálni. Normális ügymenet szerint az AB-nek egyszerűen meg kell semmisítenie a médiatörvényt.
Tölgyessy tegnap már orwelli világról, és afrikai szintről beszélt, Sólyom Kazahsztánt emlegette, de most már ők ellenségek, zinovjevista kamenyevista árulók.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 16:39:01

@rockjano_: Iránban Debrecenit már lelőtték volna egy tüntetés közben. Vagy felkötötték volna izgatás vádjával.

8 éve elveszítették a választást, ez a jövőben is be fog egyszer következni.

Olaszország inkább jó példa: akkora rakás szar a baloldal, hogy Berlusconi (aki sokkal sötétebb alak, mint Orbán) simán nyert.

Ennek a kormánynak többek között azért van rossz híre külföldön, mert a hasznos idióták (pl. az Economist, The Guardian, Dagens Nyheter egyes újságírói) rosszhírét keltik.
Berlusconi egy gyanús médiavállalkozó (aki úgy tetszeleg jobboldaliként, hogy közben végigkúrta Itáliát), a cezaromániás Tony Blair (aki Bush ölebeként belerángatta UK-t az iraki háborúba), a "fasiszta" Sárközy, Schröder (az orosz energiaipar ágense). Ezekhez képest Orbán egy visszafogott alak.

rockjano_ 2010.12.21. 17:18:45

@orulunkvincent: "Normális ügymenet szerint az AB-nek egyszerűen meg kell semmisítenie a médiatörvényt. " szerinted van esélye arra még hogy megtegye??? (nagyon bírnám)

"Tölgyessy tegnap már orwelli világról, és afrikai szintről beszélt" hol beszélt??? Nagyon kiváncsi vagyok rá, kedvenc politológus.

rockjano_ 2010.12.21. 17:23:04

@evil overlord: "Iránban Debrecenit már lelőtték volna egy tüntetés közben. Vagy felkötötték volna izgatás vádjával." éltél te a kádári évek végén???

Az ott akkor puha diktatúra volt. Sokszempontból egy nagyon élhető világ, talán élhetőbb mint most nem véletlen a nosztagia is. Megverni csak Demszkiéket verték de még őket sem olyan nagyon.

Viszont szörnyen unalmas kispolgári fantáziátlan szar világ volt.

Félek ugyanez jön.

"Olaszország inkább jó példa: akkora rakás szar a baloldal, hogy Berlusconi (aki sokkal sötétebb alak, mint Orbán) simán nyert." azért volt hogy vesztett. Meg neki mégnagyobb a médibirodalma. nekem Orbán már elég sötét gazember amúgy (pedig volt hogy szerettem)

Blair és Sárközy nevében hagy tiltakozzak. Orbánhoz képest ők azért mégha nem is szeplőtlenül de demokraták.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 17:36:37

@rockjano_: Nem én hoztam Iránt példának.

Nem fognak diktatúrát csinálni az EU-ban.

Berlusconi cégeinek sötét ügyei voltak: csőd, kenőpénzek, maffiakapcsolatokról is énekeltek a madarak, a hab a tortán pedig a nagy rakás kurva. És ha már a média körüli dolgokról van szó: olyan szinten uralja a médiát, hogy az már agályokra ad okot.

Sárközyvel nekem nincs bajom (a franciáknak inkább, de ez a magyarok bosszúja Trianonért), azonban az arab és cigány bevándorlók kezelése miatt a haladó erők rendesen fasisztázzák. Ha Orbán nem demokrata, akkor Blair mi? Hazugsággal belerángatja országát egy háborúba, az eredmény egy rakott halott (angol, mert az irakiakat leszarják), egy durva terrorista merénylet és egy csomó kidobott pénz az ablakon. A nemzetközi imázs romlásáról nem is beszélve.

rockjano_ 2010.12.21. 17:45:39

@evil overlord: Sárközy és Blair a közmédiával és az alkotmánybírósággal soha nem tehetnék azt meg mint Orbánék, meg mással sem. (ja nyugdíj, megnézném ahogy Blair elveszi az emberek pénzét, elevenen nyúznák meg a brittek)

Berlusconi sem tehetné meg szerintem mert ott van némi politikai öntudata az embernek és van komoly ellenzék nállunk sajnos nincs.

Egy olyen fejletlen demokráciában mint a milyenk pont ezért olyan veszélyesek az ilyen intézkedések. Az olyan országok mint mi sokkal könyebben fordulnak át egy féldiktatúrába mint a fejlettebbek. Nállunk még csak 20 éve van demokrácia, nem tanultuk még meg a játékot.

HaKohen 2010.12.21. 18:22:27

@rockjano_:

konzervatííííííííííííííííííív? Na ne. Érveid?

rockjano_ 2010.12.21. 18:36:14

@evil overlord: Na ezt olvasd el barátom

Ezt mondja egy nagyon okos jobboldali konzervatív-liberális ember:

www.fn.hu/belfold/20101221/tolgyessy_szerint_orwelli_vilagban_elunk/

k trout 2010.12.21. 18:50:51

@evil overlord: Ezt úgy hívják tudod, hogy vélemény. Amikor a jobboldal sikítozott, gyakorlatilag azóta, hogy elvesztették a választásokat (illegitim, hazudott, stb.), akkor ezen lehetett vitatkozni vérmérséklet szerint, de a jobboldalnak az érvrendszere kb. kimerül abban, hogy retteg, azt jónapot.

És bizony vannak olyan diktatúrák, ahol nem lőnek le senkit, de kussolni kell, mert különben oda az állásod. És elég szomorú, hogy a fidesz fanok ennek tapsikolnak. Mert a válaszvonalnak nem itt kéne húzódnia. Mert valahol azt gondoltam, hogy a fideszre szavazóknak is fontos az, hogy demokrácia maradjon, és lehet vitatkozni személyekről, meg gazdasági döntésekről, de az alap, a demokrácia léte minden oldalnak fontos. Hát, úgy látszik, nem.

HaKohen 2010.12.21. 18:58:41

@rockjano_:

[Orbán] "Elárulta fiatal liberális önmagát és konzervatív diktátort faragott magából."

Ezt voltál bátor írni fentebb, kedves légyolybátyám (vagy ecsém).

rockjano_ 2010.12.21. 19:32:16

@HaKohen: Aha, na igen jogos az észrevétel :-)

Ezek a szavak egyre kevésbé jelentenek valamit. Nem is egyszerű mert valahol tényleg konzervatív valahol meg éppen hogy nem.

Talán a populista demagóg a legjobb. Persze ez meg fikázásnak hat holott szerintem pontos mértéktartó leírás. És még hozzátenném hogy ebben egyenlőre profi, viszont szeret kockáztatni. Ezzel még lehet gondja.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 19:32:49

@rockjano_: Megmondtam: Blairt nem tartom semmire. Ha annyira meg akartak szabadulni Szaddamtól (nem sajnálom, véreskezű gazember volt), akkor azt kellett volna csinálni, amit az oroszok (és az izraeliek) szoktak: lepuffantani, oszt' jónapot.

Ahol lenyelik azt, hogy a minelnök gyakorlatilag maffiózó, ott bármit meg lehet csinálni.

Az olasz demokratikus hagyományokat meg hagyjuk, állítólag nagyon profik a gerrymanderingben meg a pógárok szavazásának manipipulálásában. A franciák heyében én nem lennék büszke a Köztársaságra, vérben fogant és abban is folytatta.

Mong: az állam fizeti a számlét, így elvileg kirúghatja. Ez megint nem a demokráciáról szól, hanem az eleganciáról.

Tölgyessy hülye: nem Orwellről kell szövegelni, hanem érzelemmentesen elmondani, hogy a jogszabálymódosításoknál milyen problémákat lát. Akkor talán a jobboldalon is hallgatnak rá. Halmaira meg inkább ne hivatkozzom.

@k trout: Az, hogy Debreceni és Bauer (aki apja fiaként leginkább fogja be) legalább egy éve folyamatosan diktatúrát vizionál (miközben az ő oldaluk is művelt pár meredek dolgot az elmúlt 4 évben) mi más ha nem rettegés? Igazad van, ez nem rettegés, hanem rettegtetés. A módszer bevett:
- Antallék alatt a Horthy-kor restaurációjáról cikkeztek
- Kende anno arról szövegelt, hogy zsidó ismerősének ott áll a bepakolt kofferja a hallban, útra készen (miközben sok mindennel lehet vádolni a Fospumpát, de antiszemitizmussal pont nem).

@HaKohen: Hehe, ez találó :)

rockjano_ 2010.12.21. 19:38:41

@evil overlord: nagyon kritikus az úr a nyugati demokráciák kapcsán és nagyon kritikátlan a mi kis demokratánkal szemben.

Furcsa egy szemüveg ez....

"Tölgyessy hülye: nem Orwellről kell szövegelni, hanem érzelemmentesen elmondani, hogy a jogszabálymódosításoknál milyen problémákat lát. "

Elmondta hogy mi a baja vele...sok. Nagyon sok és nem ok nélkül.

Jobboldalon nemigen hallgatnak semmire ahogy nézem.

"Bauer (aki apja fiaként leginkább fogja be" az ilyen dumákat egyszerűen primitívnek szokás nevezni

A rettegésük meg kurvára kezd bejönni, nagyon.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 19:53:15

@rockjano_: Lehet hogy azért, mert elnézve az elmúlt évszázadot, nem igazán látom működni a dolgot? Bár az is igaz, hogy a többi rendszer még rosszabb.
Az állandóan példaképként állított nyugati demokráciákban is vannak komoly problémák, azonba nezeket az emberek leginkább leszarják, mert jól élnek.

Miért keveri bele Orwellt? Óceánia ugyanis nem csak a permanens hazugságról, hanem az elgőzösítésekről is szólt (persze csak a 101 szoba után).

Mi a primitívség abban, hogy Rákosi egyik hóhérjának fia ne legyen politikus? Az igaz, hogy nem tehet arról, hagy az apja gazember volt, de akkor de politizáljon, és főként ne egy olyan pártban, ami igen hamar összefeküdt az utódpárttal. Bár még mindig jobb, mint Eörsi Mátyás (szintén SZDSZ), aki a rendszerváltás után (!) volt az öreg Bauer üzlettársa.

rockjano_ 2010.12.21. 20:07:28

@evil overlord: "mert elnézve az elmúlt évszázadot, nem igazán látom működni a dolgot?" pl. svájcal mi a baj???

"Az állandóan példaképként állított nyugati demokráciákban is vannak komoly problémák, azonba nezeket az emberek leginkább leszarják, mert jól élnek."

NEEEEM alapvető tévedés ott nem szarják le, ott kimennek és tüntetnek ha kell.

Ha ott lennénjk minden nap százezrek tüntetnének a mi kis minidiktátorunk ellen. De nem.

"Miért keveri bele Orwellt?2

Mert jelkép és jó.

"Mi a primitívség abban, hogy Rákosi egyik hóhérjának fia ne legyen politikus?"

Hagyjuk már ezt a fia is tehet apja bűnéért című állatságot. Ez ilyen jobbikos primitív dolog, nem méltó magához.

Inkább azért kéne szégyenkezni hogy az az utódpárt (amelyik tényleg nagyon utód) márra demokratikusabbá vált mint az anno annyira tiszta és nemes fideszünk.

nem látjátok jobboldalon hogy GÁZ VAN???!! KURVA NAGY GÁZ!!! és ez már nem rettegés, ez már tény.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.21. 20:09:27

@evil overlord: "Mi a primitívség abban, hogy Rákosi egyik hóhérjának fia ne legyen politikus? " - ha ezt nem érzed, akkor valami iszony nagy aljasság lakik a te szívedben.
Annyira keresztényi ez a gondolat!
A hetedíziglen való büntetéses.

HaKohen 2010.12.21. 20:16:46

@evil overlord:

Hát egy kicsit túlpörögtél. Na de csoda ilyen tömegnyi komment közepette? Bár már zúg a fejem a sok és sokfelé ágazó témától, egy-két mondatod piszkálja a csőrömet. Így régi konzis vitapartnerhez méltó tiszteletem jeléül kénytelen vagyok néhány ilyenre lentebb rámutatni.

Egy. Ma 00:48:59-kor és 11:54:48-kor voltál szíves számokat ránk szórni az mnyp-k költségeiről. Leszögezem: nem értek hozzá és nem is szeretnék számokkal dobálózni.

De: szeretnék végre látni két adatsort az mynp-k TÉNYLEGES és az állami nyugdíjrendszer TÉNYLEGES költségeiről (utóbbiba belevéve az áll. nyugdíjbiztosító és az áll. nyugdíjfolyosító stb. valódi közvetlen és közvetett költségeit. Az, hogy „hivatalosan” mit hoznak össze, az kurvára nem érdekel, mert mindenki olyan számokkal dobálózik (te is), amelyek a saját igazát támasztják alá. Szeretnék végre valódi és politikai szempontból érdektelen számviteli, könyvelési, mikrogazdasághoz értő stb. embereket látni, akik mindkét oldalon valódi és nem kamu adatokkal dolgoznak.

Kettő. Nincs bizalmad az mnyp-k iránt, mert „szoci-szadesz apparatcsikok” ülnek ott. (Csak zárójelben: nem ártana az ilyen városi legendákat szintén adatokkal igazolni/elvetni, mert pusztán érzelmi felbuzdulásod nekem nem elég. Kicsit meggondolkodtató ugyanis, hogy az OTP, az AXA, az ING, az Allianz stb. valóban szoci-szadeszesekkel rakta-e teli saját mnyp-ágazatát? Persze lehet, hogy igen, ezt most nem is vitatnám.) A lényeges kérdés az, hogy ha eléggé el nem ítélhető volt az mnyp-k vezetésének, felügyelő stb. bizottságainak telerakása szoci-szadesz apparatcsikokkal, akkor miért is kellene kevésbé elítélnünk az állami tb-szervezetek vezetésének telerakását fidesz-kdnp-s apparatcsikokkal? Vagy a te mércéd kettős?

Három. Ma 08:04:38-kor (mondd, mikor alszol?), azt mondod, hogy multik nélkül is meglennénk. Teljesen egyetértek, de min. 20 évvel elkéstél. Nem hiszem, hogy ez most rövid idő alatt megfordítható, főleg nem különadókkal, a (milyen?) válságra hivatkozva.

Na és mi az, hogy multi? Én pl. elég sokat járkáltam az elmúlt években Ausztriában, kevesebbet Svájcban. Tecsót, Auchant, Corát, Electro Worldöt, Brico Store-t nem láttam. De pl. Spart, Billát, Migros-t, Coop-ot, Aldit (azaz Hofert), Lidl-t igen. Vagyis nem vagy nagyon kevés multiplázaszerűséget és sok szupermarketet. Pedig nálunk az adókat mindegyikre kivetették, legföljebb forgalmi különbségek vannak. Most akkor van jó multi és rossz multi? Szóval, csak azt akarom mondani, hogy a dolgok bonyolultabbak, mintsem ahogy le szoktuk egyszerűsíteni őket.

Négy. Ma 11:15:59-kor: „Miért is kellene a multi a kiskereskedelembe? Egy előnye van, dömpingáron tud vásárolni, így a szegényebbek több szart tudnak venni. Azért szart, mert ilyen olcsón minőséget nem lehet előállítani. A dömpingár és az élelmiszerimport viszont végleg hazavágja a magyar mezőgazdaságot.”

Ajánlom, hogy menjél néha vásárolni ezekbe. Nem tagadom az időnkénti dömpingárat, de vedd figyelembe, hogy a több országra kiterjedő hálózat is számít. Én azért szeretek a Lidl-ben, de főleg az Aldiban vásárolni, mert ha nem csak 5000 kütyüt kell eladniuk a szűk magyar piacon, hanem Ajrópa (és nem csak K-ajrópa!) tucatnyi országában mondjuk 50.000 ugyanolyan kütyüt adhatnak el, akkor már nem is kell ezt a mondatot folytatnom. És szart? Persze, a multik szart is árulnak. De nemrég vettem egy echte magyar nemzeti piaci kofától olcsó és virító magyar nemzeti paradicsomot, amiről otthon derült ki nekem, hogy a fele rohadt volt. Azért meg lehet, hogy leköpdösöl, de a szlovák sajtok évtizedes tapasztalatom szerint ha nem is feltétlenül olcsóbbak, de nem drágábbak és jóval finomabbak, mint a magyar sajtok (talán a Pannóniát kivéve). A lerohadt színvonalú magyar szalámikról most nem is szólnék. Vagyis ez is bonyolultabb annál, hogy olcsó és szar. Na és az Aldiban pl. azért szeretek vásárolni, mert némely helyi szar (pl. magyar nemzeti zsemle, kifli) mellett kiváló osztrák és német termékeket is meg tudok kapni – bár ízlések és pofonok…

Öt. Az autópályák építéséhez ugyanakkor: „óriási pénzeket dobtak ki az ablakon (nem véletlenül, mert folyik vissza belőle a pártkasszákba)” Bizonyára igazad van, mint ahogy abban is, hogy a mellékutak kritikán aluliak (sajnos, sokszor kell megtapasztalnom, és összehasonlítanom mondjuk az osztrák mellékutakkal), az autópályákat túlpreferálták az elmúlt kb. két évtizedben, a vasutat meg alul stb. És mindennek folyományaként sok zsozsó ment a pártkasszákba.

Ámde most olvastam egy tényfeltáró cikket (investigating journalism) a MaNcs-ban arról, hogy a Békés megyei közgyűlés volt elnöke vezényletével három (három!) közbeszerzési eljárásban hoztak ki győztesnek egy (egy!) a megyén kívül székelő céget, amely a legdrágább ajánlatot adta be a versenytársak között. Na és persze aztán a ténylegesen kifizetett ár még az ajánlatnál is jóval magasabb volt. (A részleteket most hadd ne vázoljam.) És mit tesz isten? Nemrégiben éppen az említett úriembert nevezték ki – nem fogod kitalálni – hová? Hát persze, hogy nem találtad ki! Az Állami Számvevőszék élére. Persze, én is csak gondolkozom – eléggé el nem ítélhető módon: most akkor ez a pénz talán valamelyik másik pártkasszába folyt? És ez bizonyára még mindig a jéghegy csúcsa.

Hat. Ma 16:39:01-kor írod: „Ennek a kormánynak többek között azért van rossz híre külföldön, mert a hasznos idióták (pl. az Economist, The Guardian, Dagens Nyheter egyes újságírói) rosszhírét keltik.”

Na erről eszembe jut Grimméktől a gonosz királynő vagy ki, amikor megkérdezte, hogy ’Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, hogy ki a legszebb a világon?’, és a tükör azt merte mondani, hogy Hófehérke, akkor összetörte a tükröt.

HaKohen 2010.12.21. 20:25:07

@rockjano_:

"...mert valahol tényleg konzervatív..."

Valahol Kurdisztánban?

rockjano_ 2010.12.21. 20:32:26

@HaKohen: Mondjuk... :-)

Bár attól függ mit tekintünk konzervatívnak. Ha a háború elötti magyar nacionalista konzervativizmust tekintjük akkor azok.

Ha a modern nyugateurópai vagy atlanti konzervativizmust akkor persze nem.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 21:52:46

@rockjano_: Svájc tök jó a svájciaknak, de külföldieknek már kevésbé. Azonban Svájcban a közvetlen demokráciának sokkal nagyob súlya van, ezért egy kicsit más helyzet.
Persze, a franciák minden szarért tüntetnek. A többi országban már kevésbé.

Orwell csak akkor jó jelkép, ha az ember szemben áll Orbánnal. Tölgyessy állítólag nagyjából középen áll.

Nem azt mondtam, hogy tehet róla, de elég hülyén mutat egy komcsi hóhér fia az állítólag liberális és antikommunista pártban, ami pár évre rá Horn ölelő karjai között köt ki.

Marha demokratikus az az utódpárt, aki:
- a Millenáris igazgatóját (nevére és posztjára nem emlékszem) testüregi motozásnak alávető rendőröket kimossa a szarból, ahelyett, hogy bevágta volna a Csillagba megrohadni.
- ártatlan járókelőket összeverő, megalázó rendőrök és BV-ek ugyanígy járnak, sőt kiemelt nyugdíjjal mennek nyugdíjba.

@kolbászoszsömle: Ld. feljebb. Nem lelőni akarom, hanem azt mondom, miért nem maradt a kaptafánál (közgazdaságtan). Ja, és nem vagyok keresztény.

@HaKohen: Pedig nem is ittam semmit :)

Egy: nézd meg az Elpettől kapott táblázatot. 2000 körül 6% levonás a befizetés után, 0.8% a vagyon után. A TB működési költsége 2008 környékén 1% körüli. A TB-nek nem kell profitot termelnie, nem kell csicsás irodaépület, így mindenképpen olcsóbb tud lenni. Gond akkor van, ha jó szocialista módra nagy mértékű, kapun belüli munkanélküliségről szól.

Kettő: beraktam a cikket, ami erről szól. Úgy emlékeztem, hogy HV-s (bennük jobban bízom), de kiderült, hogy MN-es (bennük kevésbé, de nem hallottam cáfolatot). A dolog viszont logikus: jön az IMF, lenyomja az ország torkán, majd Megyóék úgy implementálják, hogy a pénztáraknak tuti üzlet, az államnak kevésbé. Most vagy teljesen hülye volt (2002-04 alapján lehetséges), vagy tartották érte a tenyerüket. Nem kell telerakni: benn van pár csinovnyik, plusz utal a pártkasszának. Ha a Strabag megtette, az mnyp-k is megtehetik, nem? Ismerve a hazai és az európai korrupciót nem zárnám ki ezt az opciót.
Az állami (és önkormányzati) helyek sajnos mindig is tele voltak (vannak és lesznek) apparatcsikokkal, mert nem csak a szakértelem számít (néha úgy érzem, hogy kifejezetten nem számít, sőt pont fordítva). Azonban az a tapasztalatom, hogy a nagy cégek se sokkal jobbak. A lényeg amúgy az volt, hogy nincs olyan cég (sem állam), akire rá merném bízni a nyugdíj-célú megtakarításomat, diverzifikálni kell.

Három: az elkésésben egyetértünk, bár remélem, hogy előbb-utóbb megközelítsük a svájci mentalitást (ehhez azonban jobb életkörülnények is kellenek). A különadók igazából egy pótcselekvés: egyrészt az embernek jól esik, hogy a néha tényleg pofátlanul árazó szolgáltatót egy kicsit pofán verik, de tényleg _részben_ át lesz hárítva. Azonban tagadom, hogy jelentős gazdasági visszaesést okozna, mert kereskedelemről és szolgáltatásról van szó, nem iparról.

A Coop és Migros svájci (ott mást nem is nagyon látni), a Billa osztrák, az Aldi és a Lidl német. A Spar nem tudom, hogy osztrák vagy német. Azaz ha nem is teljesen hazai, de mégis "rokon". Nekem semmi bajom az olyan multival, aki kölcsönösen előnyös üzlet reményében jön ide, ilyen főként az iparban van (kivéve élelmiszeripar, mert annak annyi, részben külföldi segítséggel).

Négy: Tescoba nem megyek, de mi más lenne a tesco gazdaságos cucc, mint dömping termék? Természetes, hogy egy multi sok helyről tud beszerezni árut, de miért jó az, hogy Mo. élelmiszerbehozatalra szorul olyan termékekből, amiket az átkosban exportált?
Miért köpnélek le azért, mert inkább megveszed a külföldi jó minőségű terméket? Az a baj, hogy a magyar szar, vagy drága. Azonban ha védelem nélkül ránk zúdítják a külföldi termékeket (és a magyar gazdák nem fognak össze, hogy ne szaré' hugyé' vegyék át tőlük), akkor nem fog javulni a helyzet. Sajnos a magyar mezőgazdaságnak betett a 40 év, nem hajlandók értelmesen összefogni (a fizikai blokád nem az).

Öt: az ÁSZ dicső elnökéről beszélsz? A Mancsban csak részben bízom, de annak a faszinak sosem állt jól a szeme (a megválasztása pedig egyenesen röhej: a választások előtt nem tudták, hogy új ÁSZ elnök kell? Minek indították képviselőnek? Schmitt dettó.). A mandineren már megmondtam: a saját tolvajnak is le kell vágni a kezét.

Hat: nem az a baj, hogy kritizálják a kormányt (én is azt teszem bizonyos kérdésekben, kapok is a fejemre miatta a konzervektől), hanem az, hogy hazudoznak. Az Economist tendenciózus cikekket közöl, olyan fotóval Orbánról, hogy ha megmutatod egy gyereknek, akkor visszamarad a fejlődésben (aláírás: Orbán is coming for you).
És most jönnek a tényleges hazugságok: a Guardianban egy Labour MP (Denis MacShane) a kormányba vizionálja a Jobbikot (még csak az kéne), Ervin Rosenberg a Dagens Nyheterben, míg Gabi Gleichman az Aftenpostenben vizionál szabadon grasszáló nácikat az országban, a Spiegel Budapestet az antiszemitizmus fővárosának nevezi. Mint írtam, Orbánt sok mindennel lehet vádolni, de antiszemitizmussal nem; a Jobbikot pedig nem kedvelik különösebben a kormányban. Az antiszemitizmus vádját páran fegyverként használják, mert a nácik rémtettei miatt az emberek érzékenyen reagálnak rá, és a távolabbi országok lakosai úgy sem tudnak semmit rólunk, így elhiszik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.21. 22:05:31

@evil overlord: Azt mondod, hogy ne politizáljon.
Ez kb azt jelenti, hogy ne legyen véleménye, mert annak a fia, akinek.

Nem kell kereszténynek lenni a keresztényi gondolatokhoz.

evil overlord (törölt) 2010.12.21. 22:12:49

@kolbászoszsömle: Miért ne lehetne véleménye? Meinungen sind wie Arschlöcher, jeder hat eins. Ne legyen pártpolitikus.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.21. 23:14:07

@evil overlord: Azért ne legyen pártpolitikus, mert annak a fia, akinek, és aki annak a fia, az nem mondhatja el a véleményét, mert az apja fia.

evil overlord (törölt) 2010.12.22. 08:32:09

@kolbászoszsömle: Nem kell politikusnak lennie az embernek ahhoz, hogy elmondja a véleményét.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.22. 18:11:08

@evil overlord: Attól nem lesz politikus, ha elmondja a véleményét, attól viszont igen, ha azt meghallgatják.
Noh, őt meghallgatták, ettől lett politikus.

Úgy tudott volna nem lenni politikus, ha nem mondja el a véleményét, vagy nem a véleményét mondja el.
Ezt kívánod tőle.

evil overlord (törölt) 2010.12.22. 19:42:30

@kolbászoszsömle: A jobb felső sarokban látható konzervatőrök politikusok?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.22. 20:40:40

@evil overlord: A huszénhét lájkkal csak kretének, akik politikust játszanának.

evil overlord (törölt) 2010.12.22. 21:07:36

@kolbászoszsömle: Feladtam, mert reménytelen. Ezek szerint a kocsmában hőzöngő alkesz is politkus, mert a haverjai meghallgatják.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.22. 21:36:24

@evil overlord:
A pocsolya is csak víz, meg az óceán is csak víz.
A különbség pusztán mennyiségi.

Kocsmai politizálással tudsz polgármester lenni, ha elég kicsi a falu.
Ha kocsmai színvonalban nyomod, akár kétharmadod is lehet.
Meg egy jobbik mellé.

Persze feladni egyszerűbb. Olyan ez, mint a deriválás. Azt is egyszerűbb feladni, mint megérteni.

evil overlord (törölt) 2010.12.22. 22:00:03

@kolbászoszsömle: A kocsmában hőzöngő alkesz nem akar polgármester lenni, csak kiadja keserűségét. A konzervatőrök nem azért publikálnak, hogy képviselők legyenek.
A személyeskedést pedig jó lenne hagyni, beleértve a szerkesztők szidalmazását. Ha nem tetszik a hely szelleme, mi a francnak jársz ide? Van egy jó pár olyan ballib blog, ott ahol biztosan jó néven veszik, ha kreténezed a konzit.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.22. 22:14:05

@evil overlord: Nem a konzit kreténeztem, hanem a szerzőket.

A politizálásnak, véleményformálásnak nem egyetlen módszere a képviselővé válás.
Lehet pl közírót is játszani.
Vagy a haverjaidat oltani.
Vagy felállni egy hordóra, és onnan szólni a néphez.

Csak van, akinek ez megy, és van akinek nem.
Akinek nem megy, mert túl nagy közönséghez próbál szólni hiába, az kreténnek látszik, és aki kreténnek látszik, az kretén.
Ez a blog a maga fiatalos entellektüell konzervativizmusával innen kreténnek látszik.
A mandiner legalább prosztó, tudja, hogy kihez akar szólni, és meg is hallgatják
Ez viszont szánalmas, mert túl kevés olyan művelt ember van, aki elég buta ahhoz, hogy gondolkodás nélkül kibírja, és elhiggye azt a sok fasságot, amit a konzerven összehordanak, és így csak a hordón való óbégatás marad.

evil overlord (törölt) 2010.12.22. 22:36:01

@kolbászoszsömle: Ha a konzervatóriumot leginkább a szerzői és szerkesztői adják, kevésbe a kommentelő úri közönség.

Tőlem játszhat közírót Bauer, de ne legyen ogy. képviselő (többet már nem lesz, az egyszer biztos).

Tévedés, van olvasótábora. Régen nagyobb volt, de egyes konzerveknek nem elég konzervatív a blog valamint nyáron nagyon leült és ezért páran elmentek.
A faszságot pedig jellemzően a vonalas ballib blogok ontják (TWA, egyenlítő, piroslapok, vincent et al.) a konzisoknak van egy csomó értelmes problémafelvetése.

HaKohen 2010.12.22. 22:46:00

@kolbászoszsömle:

Nyugoggy le má!

Szóval, inkább a mandíner, mint a konzi? Télleg megbuggyantál?

Nem mindenkit tudok mindig elviselni, például evil overlordot sem, de azér jókat vitatkozunk, ha időnként el is beszélünk egymás mellett (lásd fennebb). Néha gabrilo és tölgy olvastán is égnek áll a vizinövény a fejem tetején.

De azért - hogy meg ne sértődj, mert kihagylak - te is tudsz harmincemeletes ökörségeket mondani. Az jó, hogy tudsz disztichonokat költeni, de ez nem menti az egyéb hülyeségeidet.

És nem kérdezem, mint evil overlord, hogy minek jársz ide? Mert van egy tippem: hogy valamiért jólesik. Amint többünknek is. Úgyhogy nyugoggy le má!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.22. 22:56:34

@evil overlord: A szavazók választanak országgyűlési képviselőt, nem pedig te.

Régebben a szadesz volt a második legnagyobb parlamenti erő.
Oszt mivé lett?
Persze egy konzerv a régi nagyság bűvöletében él, de volt egy választás, aztán egy-két ténykedése annak az oldalnak, amelyiknek a seggnyalója volt a konzervatórium, és azóta egyre kevésbé pinanyitogató az, hogy ha a képernyőre pillantó libuska egy ilyen komoly titlével szembesül.
Szóval, egyre cikibb ám ez a dolog.
Kb, mint a vasútmodellezés.
Tíz éves korában májer vele az ember, tizennégy évesen csodabogár, tizenhét évesen meg tutira buzi.

Érdekes problémafelvetés?
Mint az, hogy az MSZP marxista húrokat penget?

evil overlord (törölt) 2010.12.23. 11:06:56

@HaKohen: A mandiner blog nem nagyon tér el a konzitól, nagyon hasonló szellemiségűek a szerzők, sőt van 1-2 közös is.

@kolbászoszsömle: A választók sok marhát beszavaztak a parlamantbe, idén is.
Többek között pont Bauer és barátai miatt semmisült meg az SZDSZ: '90-ben egy antikommunista, nemzeti liberális társaságnak tűntek. Fokozatosan kiderült, hogy egyik jelző sem igaz: koalíció Hornnal, Tölgyessy kifúrása, Megyó megvédése ill. a 2006-os "sajnálatos őszi események" kommentálása.

A Konzi nem nyalja a Fospumpa seggét, több kritikus cikk volt. Persze sokanka ez nem elég, idézem elGabort a mandinerről: "Az a nagy helyzet, hogy a bevadult és felbátorodott balliberális hadnak egyedül az és csakis az felelne meg, ha a Mandiner vezércikkben letépné a kormány fejét és a tüdejébe hányna (mint azt már megírtam volt). Minden más bérencségnek számít."

Siránkozás a flat tax ellen azzal az ócska szöveggel, hogy elvesznek a szegényektől és odaadják a gazdagoknak (ezt a lőszert egyszer már elsütötték 98-02 között a családi adókedvezmény okán), a közszolgáltatók alkalmazottainak sztrájkjogának korlátozozása (nagyon helyes, mert a sztrájknak nem ez a lényege) elleni hőbörgés, a közszférában tervezett létszámleépítés (főként nyugdíjazás) miatti tiltakozás mi más, ha nem marxista propaganda?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.23. 19:32:05

@evil overlord: Nem a marxizmust kérdőjeleztem meg, hanem az érdekes problémafelvetést, mint jelzőt.

Engem baromira nem érdekel, hogy Robin Hood antitézise marxizmus-e, vagy sem, de ha eddig az volt a nyenyere, hogy a bankárkormány oligarchái, a kommunista utódpárt kriptokomcsi komisszárjai, akkor se meglepő, sem érdekes nincs (legalábbis nem lehetne) abban, hogy marxista alapokat lehet felfedezni az érvelésükben.
Persze, én nem vagyok konzervatív, így nem tudom, hogy a konzerveknél mennyire nagyon érdekes az, hogy egyszer csak eljön valami olyan eseménye a világnak, ami nem mond kapásból ellent egy, a konzervek által hangoztatott elméletnek.
Mondom, ezt nem tudom, és mivel elég szubjektív dolog az "érdekes" meg a "problémafelvetés", nem is kétlem, hogy van akinek ez -még a szerzőn kívül is- leköti a figyelmét, akár öt-hat másodpercre is.

Amúgy én nem járok busszal, vonattal, felőlem fel is gyújthatnák az egészet, akkor sem sírnék érte.
Ha sztrájkolni akarnak, akkor sztrájkolni fognak, legfeljebb nem egyeznek meg a minimális szolgáltatásról.
Aztán, ha ez miatt törvénytelennek ítélik a sztrájkot, akkor mi van?
Minden váltókezelőt, buszsofőrt kirúgnak?
Vagy a sztrájktörők kezét-lábát fogják összetörni?
Kinek lesz igaza?
Ez az egy kérdés marad, mert itt nincs jogállam, és nincs rend, és igény sincs rá. Te sem -ahogy az itten konzervek jó része sem- törvényeket akarsz, hanem igazságot, legyen az bármi.

Hagrid 2010.12.24. 20:23:56

Az mszp és kötelékei már lejáratták magukat. El kell őket felejteni, mert ha a fidesz is bénázik, akkor nem ők lesznek a normális alternatíva.

Emellett még valahogy sajnos nem úgy fest, hogy az LMP vagy a Jobbik lenne...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.28. 23:59:53

@evil overlord:

"Nem tudom ki a halál fasza fogja a teljes államadósságot az MNYP-re, de jó lenne ha befejeznéd a szellemalakokkal való vitádat."

úgy hívják, orbán viktor

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása