MKP-SDĽ: párhuzamok egész sora

Konzervatorium I 2010.08.16. 18:51

1999. szeptember 15. Miután pártja legnépszerűbb politikusaként semmilyen komoly politikai funkciót nem kap, fiatal kora miatt pedig az áhított főügyészi poszt is elérhetetlen marad számára, a sértett Robert Fico bejelenti, hogy elhagyja a Demokratikus Baloldal Pártot (SDĽ), majd három hónappal később SMER néven saját pártot alapít.

A következő, 2002-es parlamenti választásokon az SDĽ már be sem jut be a parlamentbe, Robert Fico ellenben igen. 2004 végére a megújulni képtelen SDĽ meg is szűnik. A SMER kebelezi be őket, a baloldal és a szociáldemokrácia egységesítésének zászlaja alatt. 2006-tól Fico már kormányfő, majd ezt követően jutalmul egykori SDĽ csúcspolitikusok egész sora tűnik fel ilyen-olyan államigazgatási, diplomáciai, alkotmánybírósági posztokon (Peter Weiss, Jozef Migaš, Ladislav Orosz, Pavol Hamžík, stb.)

Király Zsolt írása

A 2005. május 3-án Juraj Blaha által újra életre keltett SDĽ már csak nevében hasonlít elődjére, sokkal inkább a baloldal karikatúrája. Rendszerint jobboldali politikai érdekeket szolgál (megosztani a baloldali szavazótábort, ezzel is csökkentve Fico kormányalakítási esélyeit).

2007. március 31. Az ellenzékbe szorult MKP komáromi kongresszusán 14 szavazattal leváltja addigi elnökét, a párt legnépszerűbb politikusát, Bugár Bélát. A sértett Bugár Most-Híd néven 2009 júniusában saját pártot alapít. A 2010-es parlamenti választásokon meggyőző, 8,12 százalékos eredménnyel kerül be a törvényhozásba és a kormány tagjává válik. Az MKP, Bugár korábbi pártja ellenben kiszorul a parlamentből. Bár a július 10-i dunaszerdahelyi rendkívüli kongresszusán az MKP újra elnököt és elnökséget vált, a várt megújulás elmaradása miatt mégis sokan elégedetlenek.

Bugár Béla hétvégi bejelentése szerint volt MKP tagok egész sora kéri felvételét a Most-Hídba, mely a közelgő őszi önkormányzati választások előtt nem épp a legjobb hír Berényi József számára. Vajon meddig folytatódik a SMER – SDĽ, ill. MKP – Most-Híd párhuzam? Következik a bekebelezés, majd jutalmul egyes MKP vezetők ilyen-olyan államigazgatási, diplomáciai, stb. elhelyezése? Megannyi fontos kérdés, mely továbbra is nyitott, és válaszra vár.

A Medián legfrissebb, augusztusi felmérése szerint az MKP támogatottsága már csak 0,9 százalék. Kevesebb, mint a Blaha fémjelezte SDĽ-nek…

Az írás eredetileg a Körképen jelent meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr182226048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebes 2010.08.16. 23:44:01

Bocs, de én nem látom a "párhuzamok sorát". A sértett politikus saját pártot alapít önmagában nem sokat mond, az a kérdés, hogy milyen párt az, amelyikre megneheztelt és milyen az új. Márpedig itt már nincs párhuzam. Továbbá Bugár nem került kormányra, és egy 8%-os párttal nincs abban a helyzetben, hogy államigazgatási és diplomáciai stallumokat oszzon.
Párhuzam akkor lehetne, hogy valóban a bekebelezés következik, csakhogy ennek nem látni jelét (és értelmét sem). Az átigazolások két dolgot jelenthetnek: önkormányzati emberek szimpla munkahelymegőrző próbálkozását és/vagy azt, hogy az MKP nem vonta le a vereség tanulságait és nem készül váltani.

(Ebből a kommentből ugyan nem az derül ki, de egyetértő, rendszeres olvasód vagyok:-))

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2010.08.16. 23:57:12

@Bebes: "Továbbá Bugár nem került kormányra, és egy 8%-os párttal nincs abban a helyzetben, hogy államigazgatási és diplomáciai stallumokat oszzon."

Bugár pártja, a Most-Híd nagyon is kormányra került (parlament alelnöki, miniszterelnök-helyettesi, két minisztériumi, államtitkári posztok, stb.), az államigazgatási, diplomáciai lekenyerezésre így minden lehetőség adott.

(Köszönöm a zárójeles megjegyzést :))

ommm 2010.08.17. 02:51:05

Nem vagy képben. Gondolom, nem itt élsz. Vagy valaki szekerét tolod.

hattyú 2010.08.17. 07:44:22

MKP-SDL párhuzam? Bocs, de ez vicces összehasonlítás. Azért nevetek mert eszembe jutott Migaš vigyorgó arca, hogy én annó mennyire ellenszenvesnek találtam azt a pofát :D

Egyébként mit szerettél volna mondani ezzel az írással? Számomra nem nagyon derült ki a lényeg, oké, hogy párhuzamot vonsz a két párt között, ami szerintem erőltetett és kicsit sutácska, és erőltetett. Szerintem az MKP és az SDL között szinte semmi hasonlóság nincs, persze a számmisztika alapján bármit bármivel meg lehet erőszakolni...

Bebes: "Továbbá Bugár nem került kormányra," - azta, tényleg nem? Nohát :) Akkor vajon hol van most Bugár pártja, ha nem a kormányban? Valamit szerintem nagyon félre írtál...

Nekem lesújtó véleményem van a Hídról és az MKP-ról is, én most utoljára az MKP-ra szavaztam, mert Bugártól nekem hányingerem van, hozzáteszem az MKP-tól is... De ez volt az utolsó, hogy szavaztam rájuk, mert a Híd valójában nem más mint az MKP elégedetlen, konc nélkül maradt politikusainak menedéke, az MKP pedig olyan amilyen, nincs itt hely irogatni erről, én nem szeretem egyiket sem és kész.

greybull 2010.08.17. 14:47:48

Néha elkezdem utálni a külsőmagyarországi magyarokat: akkor, amikor pont olyan önsorsrontóan széthúzóak, mint a belsőmagyarországi magyarok. Most ezt érzem a felvidéki magyarokkal kapcsolatban is. Hej Bugár, Bugár, fogod te ezt még nagyon szégyellni, kiskoma....

bádogos 2010.08.17. 20:38:27

@greybull: Széthúzás ? Ugyan már ! A Híd / MKP támogatottsága a legfrissebb mérések szerint 10:1

greybull 2010.08.18. 10:56:45

@bádogos: és a 10:1-ből mennyi a magyar és mennyi a szlovák?

bádogos 2010.08.18. 13:20:07

@greybull: Pontosan valószínűleg senki sem tudja, de a választási eredmények alapján úgy gondolom, a 10-ből kb. 8 magyar. Az 1 az teljesen magyar, de nem sokra mennek vele. Ezen kívül még, úgy saccolom, van 2-3 magyar, aki különböző megfontolások alapján más pártokra voksolna. (A számok természetesen az arányokra értendők.)

evil overlord (törölt) 2010.08.18. 15:21:23

Kedves Gépház!

Feltétlenül szükséges a Konzervatóriumnak online sportfogadást hirdetnie?

Nem lehetne itt is valami személyes szűrőt bevezetni (mintha a Vastagbőrön lenne valami ilyesmi): nem vagyok kíváncsi nestrot et al. hülyeségeire?

evil overlord (törölt) 2010.08.21. 18:06:09

@ineralisi: Épp nem volt bekapcsolva :) Ettől függetlenül nem elegáns, hogy szerencsejátékot reklámoz egy konzervatív blog.

Bebes 2010.08.23. 03:37:50

@nyomkereső: Félreérthető voltam. Tudom, hogy a MOST benne van a koalában, de Bugár nem kormányfő, mint Fico volt, nemigen osztogathat stallumot, max. neki osztanak egyet.

Bebes 2010.08.23. 03:50:32

@hattyú: "én nem szeretem egyiket sem és kész".
Még hogy szeretni! Pártot?! Ha azt mondanád, hogy itt, az anyaországban bezzeg látsz olyan pártot, amit szeretni tudnál, az csak azért van, mert elég messziről, összehúzott szemmel nézed:-))
Az ember leginkább csak azért megy el szavazni, mert ha nem teszi, akkor már morogni sincs joga. És a kisebbiknek tartott rosszra szavaz.
Innen nézve a Hídban - egy magyar-szlovák közös párt - van ráció (több, mint egy tisztán etnikai törpepártban, amelyik mintha jobban riszálna az anyaországi politikusoknak, mint a saját választóinak), de innen nem látni annyira a Híd politikusainak emberi hibáit, játszmáit, amiről ti sokkal többet tudtok.

Bebes 2010.08.23. 03:51:21

@hattyú: "én nem szeretem egyiket sem és kész".
Még hogy szeretni! Pártot?! Ha azt mondanád, hogy itt, az anyaországban bezzeg látsz olyan pártot, amit szeretni tudnál, az csak azért van, mert elég messziről, összehúzott szemmel nézed:-))
Az ember leginkább csak azért megy el szavazni, mert ha nem teszi, akkor már morogni sincs joga. És a kisebbiknek tartott rosszra szavaz.
Innen nézve a Hídban - egy magyar-szlovák közös párt - van ráció (több, mint egy tisztán etnikai törpepártban, amelyik mintha jobban riszálna az anyaországi politikusoknak, mint a saját választóinak), de innen nem látni annyira a Híd politikusainak emberi hibáit, játszmáit, amiről ti sokkal többet tudtok.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása