Miért Schmitt? - Az új elnöki rendszer körvonalai

Konzervatorium I 2010.06.30. 09:37

Vegyünk tíz magyar alkotmányjogászt, vagy európai hírű magyar jogtudóst. Képzeljük el, hogy meglátogatja őket Orbán Viktor és azt mondja nekik: tiéd a Sándor-palota legalább öt évre, cserébe mellőzni kellene az amúgy is gyenge alkotmányos jogköröket, és ha probléma van valamelyik ötletünkkel, inkább üljünk össze és beszéljük meg négyszemközt. Legyünk őszinték: Tízből kilenc kapva kapna az alkalmon.
 
Lehetne találni olyan köztársasági elnököt, akinek tudományos munkájához és jogászi hozzáértéséhez nem férne kétség, mégis hardcore orbánistává válna a pozícióra való felkérés esetén? Lehetne. Miért nem teszi akkor ezt a Fidesz? Mert nem ez a cél. Milyen igények mentén, milyen célból került akkor Schmitt felkérésre? A válasz összetett.
 
Vincze Máté írása
 
Miközben a véleményformálók jobb és bal oldalon (meg középen is) egyöntetűen elutasítják, a közvélemény szereti - ki az? A köztársasági elnökké választott Fidesz alelnök.
 
Napok óta egyre erősebben fogalmazódnak meg a Schmitt Pál elleni érvek: sokan felkészületlennek tartják, egyesek felhánytorgatják az előző rendszerben betöltött sportállamtitkári tisztségét, Fidesz-pártpolitikusi múltját. Mások félti a demokráciát, Sólyom László hívei pedig a jogászi gyakorlatot kérik számon. Még a dicsérő szavak is kritikának hatnak Schmitt esetében: a reprezentációs képességét, jó megjelenését egyfajta buta szépségkirálynői szerepként, jó diplomáciai kapcsolatait pedig elvtelen konfliktuskerülésként mutatják be a véleménycikkek.
 
Schmitt jelölése és megválasztása, a mellette való konzekvens kiállás, és az MSZP-jelöltjével eljátszott tiszteletkör fényében azonban előre tervezett és alaposan átgondolt stratégiára enged következtetni, amely betekintést nyújt a Fidesz új alkotmányos elképzeléseibe. (Miközben igaza van Stumpf Andrásnak abban, hogy az Orbán kezében lévő lapok terítése elmaradt.)
 
A legerősebb érv Schmittel szemben a Fideszhez való erős lojalitása. De vegyünk tíz magyar alkotmányjogászt, vagy európai hírű magyar jogtudóst. Képzeljük el, hogy meglátogatja őket Orbán Viktor és azt mondja nekik: tiéd a Sándor-palota legalább öt évre, cserébe mellőzni kellene az amúgy is gyenge alkotmányos jogköröket, és ha probléma van valamelyik ötletünkkel, inkább üljünk össze és beszéljük meg négyszemközt. Legyünk őszinték: Tízből kilenc kapva kapna az alkalmon, köztük talán még Bihari Mihály, Kolláth György, Halmai Gábor is. Akadémikusoknál és tudósoknál hasonló lenne az arány.
 
Lehetne találni olyan köztársasági elnököt, akinek tudományos munkájához és jogászi hozzáértéséhez nem férne kétség, mégis hardcore orbánistává válna a pozícióra való felkérés esetén? Lehetne. Miért nem teszi akkor ezt a Fidesz? Mert nem ez a cél. Milyen igények mentén, milyen célból került akkor Schmitt felkérésre? A válasz összetett.
 
Magyarország jövőre történelmi lehetőséget kap, 2011 januárjától ugyanis betölti az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az elnökség egyik oldalon rengeteg kiadással jár az elnöklő tagállamnak, másrészt azonban kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ország megmutassa magát, és emelje az EU-n belüli elismertségét.
 
Miben áll egy EU-elnökség sikere? Vagy a kérlelhetetlen és kiemelkedően eredményes technokráciában, vagy pedig a kitűzött ütemterv közepes megvalósításában, és néhány jelentőségteljes ügy rendezésében. Előbbire csak a nagy tapasztalat jelenthet garanciát. A belga elnökség valószínűleg rutinból, a kormányváltás ellenére is eredményes lesz – 11 korábbi elnökségi periódus alatt már megtanulták, hogy működik a rendszer. Utóbbihoz pedig elsősorban szerencse kell.
 
Magyarország szerencséje pedig Horvátország EU-hoz való csatlakozása lehet. Schmitt pedig gyakorlatilag egész európai parlamenti képviselői munkáját ennek az ügynek szentelte. Rendkívül nagyot dobna az ország és a kormány regionális és európai megítélésén, ha a korábban EP-alelnökként a horvát ügyért dolgozó magyar köztársasági elnök gratulálhatna az újonnan csatlakozónak.
 
És hogy mit csinált még Schmitt Brüsszelben? Reprezentált. Diplomataként viselkedett. Most minden bizonnyal hasonló elvárásokat támasztanak vele szemben Európán belül és kívül is. Minden valószínűség szerint Schmitt Pál feladata egyfajta, a miniszterelnökénél magasabb protokolláris rangú, ugyanakkor az itthoni ügyekben kevésbé érintett szuperdiplomatai tisztség ellátásában merül ki.
 
Belföldön pedig úgy tűnik, az a cél, hogy ne a „nép egységét” szimbolizálja, ne egyfajta népszuverenitáson alapuló demokratikus kontrollt gyakoroljon, hanem, hogy a „nép arcát”, karakterét tegye szimpatikussá. Schmitt ugyanis, elődeitől eltérő módon, de tisztségénél fogva példakép is lehet. Mintha az is kezdene egyértelművé válni, hogy milyen szerepet szánnak neki: a kiegyensúlyozott, világpolgár, bohém, emberszerető, mosolygós doyenét. És Schmitt – legalábbis az eddigiek alapján – élvezi és otthon is érzi magát ebben a szerepben.
 
A Fidesz-kormány – Schmitt Pál kinevezésével – újradefiniálja a köztársasági elnöki szerepet. Az intézmény tegnaptól nem a köztársaságot védő alkotmányos féket, hanem egy cselekményeiben kiüresített, de erős reprezentatív funkciót jelent. Hogy működni fog-e az elképzelés? Idővel kiderül. Az elképzelés lényege viszont nagyon is világos.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr312119896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Kedves Négerek!" 2010.07.01. 08:08:03

Schmitt Pál megválasztása sok aggályt okozott a politikai spektrum mindkét(!) oldalán. Az index szerint Kövér „Sámson” László körmeszakadtáig harcolt a Nemzet Palibájának megválasztása ellen, bár figyelembe véve, hogy a komenistákat dús lob...

Trackback: A Vincent jelöltje: Zaphod Beeblebrox 2010.06.30. 11:14:13

Most, hogy elérkezett az idő az új köztársasági elnök megválasztására, az Örülünk, Vincent sem halogathatja tovább annak megnevezését, hogy ki lenne a legmegfelelőbb az államelnök posztjára.A Jobbára Ártalmatlan Kutatócsoport, az Örülünk Vincent Szakpo...

Trackback: Schmitt vs Schmitt 2010.06.30. 11:13:11

Néhány perccel ezelőtt 263 Fideszes képviselő gondolkodás nélkül megválasztotta a Magyar Köztársaság elnökének Schmitt Pált. Nem gondoltam volna, hogy valaha ezt mondom majd, de Schmittnél talán még az MSZP jelöltje is jobb választás lett volna, aki...

Trackback: Riport Schmitt Pállal 2010.06.30. 11:04:02

Vendégünk Schmitt Pál, Magyarország újonnan megválasztott köztársasági elnöke.   KR: Elnök úr, ön azt mondta a Parlamentben tartott kortesbeszédében, hogy, idézem: „Amikor az országgyűlés az alkotmányt kívánja módosítani, akkor a köztá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várúr 2010.06.30. 17:47:59

@funfun:
Kiváló hasonlat: a ballibber nyafogók még húzatják, vagy húzzák saját maguknak a süllyedő Titanicon. 100 év múlva talán az ő rozsdás darabjaikért is lemennek a búvárok a mélybe. Jól dokumentálnak egy léket kapott 20 éves korszakot. Így is tovább húzták, mint a Titanic.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.30. 17:48:57

@vincze.mate: Amennyiben az elemzésed ezen részét

"Belföldön pedig úgy tűnik, az a cél, hogy ne a „nép egységét” szimbolizálja, ne egyfajta népszuverenitáson alapuló demokratikus kontrollt gyakoroljon, hanem, hogy a „nép arcát”, karakterét tegye szimpatikussá."

komolyan gondoltad és ismered a Magyar Köztársaság Alkotmányának 29. § 1 bekezdését, mi rögzíti a köztársasági elnök legfőbb feladatát: kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

úgy kénytelen vagy Te is feltételezni, hogy az Alkotmány ellenére lett Schmitt az elnök.

Amennyiben nem gondoltad komolyan, amit leírtál, persze más fennforgás van, ahogy akkor is, ha a fenti részt nem ismerted az Alkotmányból.

Várúr 2010.06.30. 17:49:41

@Iustizmord:
Hm... neked Puskásról is a nylonharisnya jut eszedbe. Oké, botlábú vagy, de agyad is durung?

KoGy (törölt) 2010.06.30. 17:50:59

@Iustizmord:

Ez igaz.

De én személy szerint nem várok el "magyarságot" meg "hazafiságot" egy mai politikustól. Azokat az államférfi/asszony kategóriában lehet megtalálni. Nekünk csak szerencsés aranyásóink vannak, jókor jó helyen ugyebár.

Iustizmord 2010.06.30. 17:52:45

@Várúr: mit személyeskedsz? téged nem bántottalak. még. de labdával csomót kötnék a lábadra, lefogadhatod. tahó.

funfun 2010.06.30. 17:53:57

@Várúr: Sorra kerülünk minden, ne félj. Kérdés, milyen sorrendben. Ábécé? Hármunk közül én leszek az első. De pont leszarom, tényleg röhej az egész. Ha Isten hatalmat ad, észt nem biztos, hogy ad hozzá. De majd a Tömjén Zsolt elintézi, Vaniliás Karika Palival bácsival addig forgatják az evangéliumot (Pali bácsi csak az utóbbiból merít erőt, észrevetted? Az Ószövetség nem smakkol.), addig fontos nekik az ima, míg csak lesz ész is. Vagy nem. Nekem viszont változatlanul jó a kedvem. Éljen a kétharmad és a genosuicidium,. Továbbá éljen és virágozzék a mértéktartó nyakkendőbiznisz!

Várúr 2010.06.30. 17:55:33

Csak tudnám, hol lapított ez a sok demokrácia-és alkotmányrettegő az elmúlt nyolc év során, mikor a békés tömegbe lőttek a rendőrök, amikor kordonoztak, amikor adócsökkentés ígéretével emeltek pár hétre rá, amikor a miniszterelnök "nemes haragjában" leqrvázta az országot, amikor egy volt cenzor lett pártelnök, stb......

BISMARCK 2010.06.30. 17:55:59

@blacklord:

Akkor ott, én nem emlékeztem pontosan a helyre, csak az ötletre. Ő akkor, vmi É-D irányú, nem rövid autópályát akart a város alatt. Persze, az ötlet jó, de köszönő viszonyban sem volt a magyar valósággal. Ez számomra akkor is azt bizonyította, hogy mennyire felkészült ember ő.
Ezzel együtt rá szavaztam, mert Demszky még nála is alkalmatlanabbnak tűnt (és sajnos ez igaz is volt/lett)

Várúr 2010.06.30. 17:57:20

@funfun:
Kezdd magadon a geno-suicidumot is. Bár, mint humanista, nem javallom. Szebb jelent!

hodara 2010.06.30. 17:57:29

Hát azért álljon meg a menet.Schmitt Pál az alkalmatlan???Nézzük Göncz egy vicc volt.Szili??? ja,hogy az MSZP-nél nem baj ha pártembert jelölnek?A Köztársasági elnöknek NEM!!!! kell ellensúlynak lennie különben az ellenzék jelölné.Göncz és Szilin is pártkatona.A Magyar Köztársaság elnökének csak jelképes szerepe van neki a nemzet egységét kell megtestesítenie!!Azt mondjátok,hogy ezzel bukik a Fidesz.Az jó,hogy ti így gondoljátok de a fidesz szavazók nem.Na sebaj.A Fidesz erősebb mint valaha az MSZP meg 6-8% körül van versenyben az LMP-vel.Többek között az MSZP is az oka,hogy a Schmitt lett mert számukra és a jobbik számára is elfogadható az LMP-nek is csak az volt a baja,hogy szerintük a Sólyom jobb(szerintem is).Sebaj küzdjetek az LMP-vel még versenyben vagytok!!!

Iustizmord 2010.06.30. 17:58:58

@Várúr: mikor a békés tömegbe lőttek a rendőrök,

te melyik meccset nézted? a tank megvolt? :o(

KoGy (törölt) 2010.06.30. 17:59:20

@Várúr:
Lehet, hogy nem néztek tv-t... nyolc éven át!

De az sem kizárt, hogy saját csapat ellen nem harcolunk gondolat van az űgy hátterében.

funfun 2010.06.30. 17:59:45

@Várúr: Na most akkor kezdjem, vagy ne kezdjem? Ne zavarj már össze, javaslod, és mégsem javaslod? Most itten vagyok a dilemmában... Köszi, szép a jelenem, szebb már nem is lehetne!

Várúr 2010.06.30. 18:00:43

@Iustizmord:
Agyadra köss csomót, hogy kitartson egy kis ideig... bár eléggé elszállóban van. Inkább focizz a pitvarban, mint kommentelj.

Várúr 2010.06.30. 18:02:11

@funfun:
Ha jelened gyönyörű, bízz a jövőben és ne vízionálj tömeges öngyilkot. Kerüld a rémálmokat.

gyilkos fűegér 2010.06.30. 18:05:07

@Várúr: Felőlem alkotmányozzanak, én most csak Flea kérdésének naivitására akartam rámutatni..

Várúr 2010.06.30. 18:07:06

@Iustizmord:
A békés tömegben voltam, tank tőlünk 500 méterre. Onnan támadtak a zsaruk, mivel a leálló tank nekik nem vót elég. Nem mellesleg felfegyverzett rendőrség nem a saját népe elleni bevetésre való. A tank viszont jó a megvadult rendőrök ellen (mint párszáz példa mutatta a történelem során). Nagyon bízom benne - sok milliomod magammal - hogy a felelősöket ha nem is tank, de a jog gázolja el. Bár az én szememben megoldás lenne a tank is.

Giedi 2010.06.30. 18:09:09

Nem olvastam végig a kommenteket, de meg vagyok döbbenve.
Orbán Viktor jelöltje (és most már megválasztottja) egy régi tőzsgyökeres KOMMUNISTA!!!!!!!!
Aki Lázár Györgynek és Grósz Károlynak is fényezte a hátsóját, arra hogyan nézhetnénk fel tisztelettel.
Pedig ez a minimum a köztársasági elnökkel szemben.
Köszönjük fidesz, köszönjük, orbán viktor.
Monnyon le!!!!! Utálom a KOMMUNISTÁKAT!!!!!!!!!!
Nem tudtak nem KOMMUNISTA jelöltet találni.
Szánalmasak.

szempontpuska 2010.06.30. 18:10:57

@tölgy1: A népszuverenitás és az egyensúly csak a félműveltek és az állampártok számára tűnik ellentmondásnak.

KoGy (törölt) 2010.06.30. 18:11:11

@Várúr:

"Nem mellesleg felfegyverzett rendőrség nem a saját népe elleni bevetésre való"

Hát deff. szerint igen.

KoGy (törölt) 2010.06.30. 18:12:44

@Giedi: Orbán is KISZ-es volt. :^=)

Sebaj, ez a rendszerváltások átka: a régi elemek csak idővel kopnak el.

szempontpuska 2010.06.30. 18:14:55

@tölgy1: "Mo-n a tv-hozó és a végrehajtó hatalom hogyan vált szét? Ja, hogy nem vált szét? "
Úgy látom az alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában... Mi az hogy nem vált szét????

szempontpuska 2010.06.30. 18:18:31

@Várúr: A tévhit az, hogy egyetlen fék volna....

KoGy (törölt) 2010.06.30. 18:18:47

@kolbászoszsömle: Biztos nem akartak rosszat vele. :3

hodara 2010.06.30. 18:20:39

@Giedi: Utálom a KOMMUNISTÁKAT!!!!!!!!!!Abban a rendszerben mindenki az volt.Közöttük is volt különbség,ő nem azért került oda mert nyalt hanem mert olimpiai bajnok volt.Vágom,hogy nem vagy MSZP-s ha jobbikos vagy akkor ajánlom figyelmedbe Vona nyilatkozatát.Ha még neki sem csípte a szemét akkor kérdéses amit írtál.

"Nem tudtak nem KOMMUNISTA jelöltet találni.
Szánalmasak"
Sajnos macerás 30-35 éves embert jelölni?Ha meg öregebb.....
Ugye érted.
A Morvai sokkal nagyobb komcsi!!!!!

Whitedog 2010.06.30. 18:21:35

Schmittnek egy előnye van, hogy kevésbbé fanatikus mint a párttársai, mert a jó kedélyhez nem nagyon megy a vicsorgó világmegváltás.

Éles helyzetben viszont még nem bizonyított, sőt. Csak az athéni olimpiai doppingbotrányra emlékszem, ahol inkább doppingügynök volt mint felelős sportvezető.

Whitedog 2010.06.30. 18:25:21

"Magyarország szerencséje pedig Horvátország EU-hoz való csatlakozása lehet. Schmitt pedig gyakorlatilag egész európai parlamenti képviselői munkáját ennek az ügynek szentelte. "

Ez a mondat nagyon szép elképzelés, de inkább fikció. A meghallgatáson egyetlen fideszes képviselőnek nem jutott eszébe külpolitkáról is kérdezni? Hogy valami segítséget is kapjon:)

icceman 2010.06.30. 18:28:00

Ez gyengécske lett.
Van az egésznek egy "magyarázom a bizonyítványom" fílingje, hát ti tudjátok.
Miért nem lehetne azt mondani: ezt azért ne. Talán majd később, lesz még rá alkalom:)

tölgy1 2010.06.30. 18:29:34

@szempontpuska: Van több helyen politológia BA képzés, miért nem végez el egyet?

Várúr 2010.06.30. 18:45:41

@kolbászoszsömle:
Lassan mondom: a cca 200.000-res tömeg a tanktól fél kilométerre volt és épp kezdett oszladozni. Én a szélén álltam, a kivénhedt páncéloshoz viszonylag közel, úgy 400 méterre. Érzésem szerint aki elindította, provokátor lehetett, vagy egy őrült. Bár a rendőrsorfaltól jó 25 méterre megállt. Csupán tájékoztatásul: a zsaruk a tank elindítása e l ő t t kezdtek lőni. Azután szállt be az öreglegény. Mivel arrafelé mentünk (kocsmázni akartunk pár barátommal), először azt hittük, azért indult el a vén T 54-es, mert saját lánctalpain kocog vissza a múzeumba. Azóta is úgy vélem, a páncélost elkötő jóember provokátor volt, máskülönben miafenének lett volna tele a tank és csurig töltve az akku? Hisz traileren vitték oda. Még valami. Az egész előre ki volt találva, mivelhogy idő kellett a lovasrendőrök odavezényléséhez is. Röviden: Qrcsányék előre eldöntötték, hogy megfélemlítik a fidesz-naggyűlés résztvevőit, csak hát épp ez nem jött össze. Aki utálták, attól fogva gyűlölték, s ez uralta a továbbiakban a politikai játékteret. Qrcsánynál kicsit kevésbé hiú, de nála eszesebb ember százszor is meggondolta volna, hogy ekkora baromságot és ilyen iszonyú törvénytelenséget kövessen el (utóbbi bizonyítéka az áldozatok javára eddig született több tucat bíróság ítélet). S hol van még a többi... Egyébként a kártérítéseket Qrcsánnyal és bűntársaival fizettetném ki, ezzel egyidejűleg kerülhet sor a büntetőjogi felelősség megállapítására (amiben cseppet se bízom).

Giedi 2010.06.30. 18:49:39

@hodara: Jobbik? Katasztrófa.
Viszont továbbra is az a véleményem, hogy lehetett volna köztiszteletnek örvendő jelöltet találni.
Az egy dolog, hogy SP olimpiai bajnok volt. Viszont fenntartások nélkül kiszolgált minden kormányzatot, amihez csak köze volt. Bólogatott balra, bólogatott jobbra.
Köztudott, hogy a világ legkorruptabb szervezete az IOC. A NOB se sokkal marad le mögötte.
Simulékony, fejbólintó jános, és ez most a legértékesebb tulajdonsága.
A 2/3-os többség birtokában ov a még meglévő kontrollt is kiiktatja.
Aki nem látja ennek a veszélyét, hát az elég szánalmas.
Üdv.

mucsai 2010.06.30. 18:53:34

Szerintem nem Schmitt a fő probléma, hanem hogy nálunk ez a pozíció súlytalan, nálunk az elnök egy hatalom és jogkör nélküli kirakatbáb. És így Schmitt "viszonylag" alkalmas. Pontosabban úgy mondanám, hogy sok olyan tulajdonsága van (jó megjelenés, jó beszédkészség, diplomáciai érzék, tárgyaló és meggyőző képesség, konszenzusteremtő képesség, kapcsolatok, rutin, nyelvtudás), amik alapján alkalmas politikusnak és vezetőnek szinte bármilyen pozícióba, de most rezeg a léc a diktatúrában betöltött pozíciója miatt, igaz csak a sportban és csak államtitkárhelyettesként, de mégiscsak vezető volt.
Azt nem értem, hogy a maszop és sok fórumozó milyen ellensúlyról beszél? Melyik elnök képezett ellensúlyt? Egyik sem! Sólyom kicsit akadékoskodott a jogi útvesztőben, de mit ért el lényegeset? Semmit! És mennyire tisztelte és vette figyelembe az előző kormány az "ellensúlyt"? Semennyire! Aki Szilit és Gönczöt jelölte annak milyen alapja van számonkérni a pártatlanságot?

szempontpuska 2010.06.30. 19:02:24

@mucsai: No akkor ezt is megértük. Az SZDSZ-MDF-re és az MSZP-re mutogatva mentegetik Schmittet :-)

Iustizmord 2010.06.30. 19:02:31

@kolbászoszsömle: hagyd el, barlangi troll épp nem volt akkor náluk, ezért most idemászik egy db "várúr" néven, és bőszen tolja. mert ha leírja h falábú vagyok, meg hogy az agyamra kössek csomót, pitvarban focizzak, ilyesmi, szerinte ez valamiféle morális és szellemi felsőbbség manifesztációja. hiába, egy virtigli konzervatív. de, hamár:

@Várúr: Nem mellesleg felfegyverzett rendőrség nem a saját népe elleni bevetésre való. A tank viszont jó a megvadult rendőrök ellen

a saját nép egy (kisebb) része ott megvalósított pár hiv.szem elleni erőszakot, és túllépte azt a határt ami illik s ami törvényes. tény hogy voltak rendőrök által elkövetett bűncselekmények, de ez sem jogi, sem morális felmentést nem ad azoknak, akik autókat rongálnak, rendőrökre támadnak. és olyan sehol a világon nincs hogy tankkal lehet rendőrökre támadni, vagy ha igen, annak van következménye is. nálunk nem volt.

mellesleg, van egy rebiszesismerősöm, aki eléggé széljobbos nézeteket vall, de ott akkor a tanos afférnál mint rebiszes volt jelen. azt mondta h nagyon összeszarták magukat, mi lesz ha a tömeg a tankot követve nekiindul.

A Kárpátok Ostora 2010.06.30. 19:03:09

Erre mondják azt, hogy "Hááát, ez is egy szempont." :)

Iustizmord 2010.06.30. 19:03:28

@KoGy: később a bíróság a "felfegyverkezve" minősítést a tanknál nem is látta megalapozottnak :o))))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.30. 19:04:09

@mucsai: "Azt nem értem, hogy a maszop és sok fórumozó milyen ellensúlyról beszél? Melyik elnök képezett ellensúlyt? Egyik sem! Sólyom kicsit akadékoskodott a jogi útvesztőben, de mit ért el lényegeset? Semmit! És mennyire tisztelte és vette figyelembe az előző kormány az "ellensúlyt"? Semennyire! Aki Szilit és Gönczöt jelölte annak milyen alapja van számonkérni a pártatlanságot? "

Tehát nem csak, hogy nem jobb a fidesz, mint a maszop, hanem nem is akar jobb lenni.
És ennek a hívei örülnek.

szempontpuska 2010.06.30. 19:05:12

@mucsai: "Sólyom kicsit akadékoskodott a jogi útvesztőben, de mit ért el lényegeset? Semmit"
Ehhez képest Schmitt megválasztói igen sokat hivatkoztak rá az elmúlt években :-)

Iustizmord 2010.06.30. 19:06:09

@Várúr: a zsidókat kihagytad az összeesküvésből, így ez gyenge konteó

Várúr 2010.06.30. 19:11:08

@Iustizmord:
Na igen. Kolbászos szerint a "barlangi troll" a szellemi felsőbbrendűség jele. Szerintem az irónia. Lehet, hogy a rebiszesek beijedtek, bár e l ő t t e kezdtek lőni - de a parancskiadó lehetett gyáva igazán, vagy szimplán buta zsarnok, ha azt képzelte, hogy ilyesmi mellett szó nélkül el lehet menni 2006-ban és hogy a dolognak nem lesz következménye. Maga az eljárás és a gondolkodásmód tipikusan komcsi - a velük szövetkező álliberálisoké meg egyszerre hazug és nevetséges.

Várúr 2010.06.30. 19:13:53

@Iustizmord:
Neked gyönge Justizmord - akár a nicked - de ne hozzuk ide a zsidókat. Nekem eszembe sem jutott. Egy vallási, származási, stb. közösség kollektív hibáztatása fenemód távol áll tőlem.

gorcsev54 2010.06.30. 19:15:09

@Várúr: Nem lesz itt semmiféle büntetőjogi felelősségre vonás.Schmitt- ről csak annyit még a végén megszeretem Kövér Lacit,Ő volt az egyetlen aki foggal körömmel tiltakozott- bár Ő lehet, hogy ellent mondhat némileg a királynak.Írhat itt bárki bármit akkor is az lesz amit akarnak,de vigasság van, mindenki főzhet 50 lityi pálinkát adómentesen had butuljanak tovább,meg persze kérdés ,hogy hány ezerért adják jövőre a cukrot hozzá a boltban, főleg ha svájci frankért vásároljuk.( de semmi gond politikusainknak 100 "millerjei" van valutában Ök semmit nem fognak veszteni)Tűzijáték az is kell ,kenyeret és cirkuszt a népnek-bár újabban a kenyér valahogy sok helyen elmaradt.Szóval aki azt hiszi, másképp lesz az sürgősen gondolkodjon el.

mucsai 2010.06.30. 19:15:11

@szempontpuska: Hivatkozni lehet sok mindenre, pl. bibliára, Gandhi életére, de mit tudott tenni a biblia, Gandhi vagy Sólyom azért, hogy az utóbbi évek ne olyanok legyenek, mint amilyenek voltak...?

hodara 2010.06.30. 19:15:56

@Giedi: Tegyük fel te egy cégnél dolgozol.Szereted a munkádat és teszel azért ,hogy jól működjön a vállalat.Lehet bármilyen a főnököd neked együtt kell vele dolgoznod mert szereted a munkád és úgy gondolod jó amit csinálsz.
Lehet,hogy csak ez van a háttérben.Szerintem Sólyom zseniális volt aki ezek szerint az elvek szerint végezte a munkáját de nagyon sokan nem fogadták el.Többek között azért mert nem volt elég kommunikatív és közvetlen.Schmitt szakmai szempontból talán nem annyira jó de sokkal elfogadhatóbb a nép számára.Ez a lényeg mert nem ellensúlynak kell lennie(aki ezt mondja az hülye)hanem a nép első emberének.Olyan mint Angliában a királyné igazából csak jelképes szerepe van.Úgy gondolom erre tökéletesen alkalmas,támadóinak nem mint emberrel hanem mint fideszessel van problémája.Lehet,hogy naiv vagyok de úgy gondolom nem minden politikus csak a haszonszerzésért van ott!Akár jobb akár bal oldalon vannak becsületes és a hazáját szolgáló emberek.
Csak a szociknál kevés ilyen van.

vénkujon 2010.06.30. 19:20:19

@Várúr:ó te békéstömeg-aktivista... fütyöllö volt-e a szájadba?:)

mucsai 2010.06.30. 19:25:09

@kolbászoszsömle: A fidesz jobb, mint a maszop és jobb is akar lenni, de nem akar Teréz anya lenni, és nem akar szimpatikus vesztes lenni, miközben az országot szétrabolják és csőd felé vezetik. Persze ők is fognak valamennyit rabolni, és ők sem tehetnek sokat, de én a keveset is becsülöm, és ha választani kell, a kisebbik rosszat fogom.

Várúr 2010.06.30. 19:25:45

@vénkujon:
Ha ilyeneket írsz, asszem, te nem veszed ki a szádból a nyalókát... Pár éve rendesen megszopathattak. De rászokni nem kéne.

vénkujon 2010.06.30. 19:28:28

@Várúr: félreérted. én nem fasz-belélegzésröl, hanem sípolásról beszélek. érted barom?

gorcsev54 2010.06.30. 19:28:52

@hodara: Hát meggondolandó Vona nyilatkozata is.És nem is értünk egyet vele-de ez várható volt,az ,hogy Schmitt vagy Morvai nagyobb komcsi azt én nem tudom , de például az , hogy Csintalan Sanyika melyiken tesz túl azt tudom.Itt arról van szó, hogy aki beír annak van egy véleménye a meg választásról, függetlenül , hogy libsi kommunista, Fideszes vagy Jobbikos vagy semmi, tehát véleményről van szó-persze a kutyát sem érdekli akár O.V -nek hívják akár Gy.F.-nek hívják a miniszterelnököt.

szempontpuska 2010.06.30. 19:28:56

@mucsai: azt hiszem a szockók (de a fideszesek is!) elég részletes listát tudnának küldeni a visszaküldött vagy AB-hoz utalt törvényekről :-)))

gorcsev54 2010.06.30. 19:30:53

@hodara: Hát meggondolandó Vona nyilatkozata is.És nem is értünk egyet vele-de ez várható volt,az ,hogy Schmitt vagy Morvai nagyobb komcsi azt én nem tudom , de például az , hogy Csintalan Sanyika melyiken tesz túl azt tudom.Itt arról van szó, hogy aki beír annak van egy véleménye a meg választásról, függetlenül , hogy libsi kommunista, Fideszes vagy Jobbikos vagy semmi, tehát véleményről van szó-persze a kutyát sem érdekli akár O.V -nek hívják akár Gy.F.-nek hívják a miniszterelnököt.

Rogue 2010.06.30. 19:41:19

"Lehetne találni olyan köztársasági elnököt, akinek tudományos munkájához és jogászi hozzáértéséhez nem férne kétség, mégis hardcore orbánistává válna a pozícióra való felkérés esetén? Lehetne. Miért nem teszi akkor ezt a Fidesz? "
A Fidesz azt teszi, hog olyat választ, aki nem szakmai alapon hozza a döntést, hanem a Fideszhez való lojalitás alapján.
Miből gondolja a posztoló, hogy bárki, akit a Fidesz felkérne a köztársasági elnöki posztra az hardcore Fideszessé válna? semmi logika nincs abban, amit a cikk állít. És egyáltalán nem magyarázza, hogy miért egy nyilvánvalóan Fideszes kötődésű, jogilag képzetlen embert kell erre a posztra kinevezni.

Öreg Sam 2010.06.30. 19:41:45

@gorcsev54:
Valami van..
Én nagyon utáltam Kövér radikalizmusát,mindig azt hittem,hogy ő a "megmondóember"az akasztós,stb.
Valami félresiklott a Fideszben,lám-lám önálló vélemény is lehet OV ellenében...
Ez új dolog,lehet valami elkezdődött?
Schmitt Palit még vivó korából ismerem,nagyon jó volt,rafinált elővágásai,tempószúrásai voltak. Node ennyi elég????
Azt hiszem erjedésben van a dolog,csak sajnos hosszú lesz.:)

bariga 2010.06.30. 19:43:36

Mit szólnátok egy népszavazáshoz? Schmitt úr mégse legyen köztársasági elnök!!!

vincze.mate 2010.06.30. 19:46:04

@Rogue: Miből gondolja a posztoló, hogy bárki, akit a Fidesz felkérne a köztársasági elnöki posztra az hardcore Fideszessé válna?

Nem ezt gondolom. Azt gondolom, hogy lehetne olyan, szaktekintéllyel rendelkező, bólogató jánost találni, aki mindent aláírna, de nem teszik. Mert nem ez a cél.

vincze.mate 2010.06.30. 19:46:55

@bariga: A közvélemény kutatások alapján megválasztanák...

tbb 2010.06.30. 19:47:00

Érdekes a koncepciód. Ha így lesz, jó lesz.

hodara 2010.06.30. 19:49:27

@Rogue: Az jogilag képzett és politikailag elfogulatlan emberek!!!Göncz és Szili.
Még egyszer a közt. eln. nem kell,hogy ellensúly legyen különben az ellenzék jelölné!

gramercy 2010.06.30. 20:14:07

@Várúr: "Azokat a játékszabályokat a komcsik írták szovjet mintára"

ne bankodj pajti,

majd Pozsgai ir jobbat, demokratikusabbat, legitimebbet

uresfejuevagy

Bundili 2010.06.30. 20:26:57

@hodara: Tökéletesen egyetértek. Egyébként Sólyom azért küldött vissza annyi törvényjavaslatot, amit emlegetnek, mert egyszerűen az akkori kormány rossz javaslatokat csinált. Ennyi!
A másik pedig az, hogy valaki olimpiai bajnok volt, azért igenis megdolgozott és azt jelenti, hogy letett valamit az asztalra, ami dicsőséget hozott az országnak.
Amikor szálloda igazgató volt, akkor pedig az volt a munkája, amit nagyon jól végzett és közben állandóan képezte magát, több nyelvet megtanult, szerzett több diplomát.
Helyt állt, mint többszöri nagykövet, mint MOB elnök és mint NOB alelnök, ezenkívül pedig tiszteletet vívott ki az EU-ban, mint néppárti alelnök.
Mi kell még? Nem kéne már annyira lebecsülni.Ezenkívül jól képzett diplomata, kellemes megjelenésű, végre egy mosolygós elnök.Örüljünk neki és hagyjuk már békén!

2010.06.30. 20:27:26

@vincze.mate: egy kakaós csigát is megválasztanának, ha a fidesz indítaná.

kvadrillio 2010.06.30. 20:41:05

Majd Schmitt elmondja: Gyözni kell gyerekek, győőőőzni !!!
Rövidre vágott hajjal, Adidas cipőben, erős hittel és akarattal, de GYŐZNI KELL !!! Mindenáron !

És nem bepisálni, mert ellenőrizzük, ha doppingoltok ! Hasra vezetett tasakban az idegen pisát kiszűrjük !:O)

Győzelemnél az arany érmet és akasztom a nyakatokba és kemény kézfogással köszönöm meg nektek, hogy mindent megtettetek SZÉP HAZÁNKÉRT !!!

gorcsev54 2010.06.30. 20:44:51

@vincze.mate: Attól függ ki csinál közvélemény kutatást, meg aztán egy csomó embert nem is érdekel

gorcsev54 2010.06.30. 20:47:41

@Öreg Sam: Majd meglátjuk meddig lehet a széllel szemben .....

Csávógyerek 2010.06.30. 20:51:59

Nem szabad bántani az új köztársasági elnökünket!

Csekélyértelmű, kissé szerencsétlen, de legalább a miénk. Olyan mint Mekk Elek, aki mindenhez ért. Ebbe is beletanul majd.

Az új kérója viszont nem rossz. Azért még akár vissza is költöznék a Forradalmi Narancskirályságba, és elviselném a blogolók mocskolódását.

combo 2010.06.30. 21:07:06

Hát nem hittem volna, hogy pont a Konzervatórium fogja mentegetni Schmittet. Az új köztársasági elnök úr egyszerűen ciki, értelmiségi körökben pedig közröhej tárgya. Az igazi konzervatív embereknek kellene a leginkább méltatlankodniuk szvsz...

combo 2010.06.30. 21:08:12

@combo: Ez a poszt nem más, mint mélyenszántónak és alaposnak álcázott seggnyalás. (Elnézést a kifejezés miatt.)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.30. 21:15:01

@mucsai: nem, ez alapján nem jobb, csak erőszakosabb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.30. 21:22:26

@Rogue: Szerintem az, hogy az elnök jogilag képzett legyen, az nem elvárás.

A gerinc, az inkább.
Mert jogi tanácsadót pénzért kapható...

ermi71 2010.06.30. 21:41:30

Annak idején a Szili erőltetése az pártatlan volt? Vagy a mostani jelöltjük a Baka az pártatlan jelölt?Mivel lett volna jobb az mszp-és Baka? Az lmp is javasolt volna inkább valakit a durca helyett. Jávor Benedek mint főpolgármester jelölt mi?:) hahahhaaaaa

Kandabula 2010.06.30. 21:56:19

Van olyan, hogy "Magyar Köztársasági Elnökök Kézikönyve" (MAKEK)? Ha van, semmi baj.

dr. médiafigyelőbété 2010.06.30. 22:01:56

A 70-es években vendéglátós volt?! Azok voltak a szép idők vendéglátós berkekben...Gebin,szabadkassza,stb.Millió okosság."Igazmondó Kft."

Iustizmord 2010.06.30. 22:18:46

@Várúr: mondjad meg, miért személyeskedsz? ettől lesz neked igazad? pl hogy milyen a nickem? 1 biztos: neked érthetetlen, ui a kezdőbetű gy.k. egy kapitális "i" és nem J. majd ha olvasni megtanulsz, írhatsz is még. de ha gondolod, mert az ilyen személyeskedő trollkodás sért, küldhetlek azonnal ... és akkor most úri módon nem írom le hová.

@Öreg Sam: ha kövér önállóskodik, nem sok sót eszik már ott meg... irány brüsszel ! a nemzeti politikusok nyughelye !

@somewhat damaged: ezt felírtam :o))) orbán kakaóscsigája :o)))

@combo: mélységesen nigaz. és én még csak konzi sem vagyok...

@kolbászoszsömle: tekintettel arra, hogy az elnök az alkotmányoság "előszobája" a jogi ismeretek (nem jogi végzettség de jelentős közigazgatási / parlamenti előélet pl) nagyon nem árt, ekörben sólyosm, akit személy szerint (de nem szakmailag!) nem tartok nagyra, valszeg túl magas mécét állított - mert ott nem az apparátus, hanem ő volt a végső fokmérő

@Kandabula: ha nics, jó pénzért megrom, de ígérem 25%-ot visszacsurhatok, akár fölé is számlázok :o)))))))))))))))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.30. 22:50:03

@Iustizmord: Ő a hadsereg főparancsnoka is, mégsem kell katonának lennie...

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.07.01. 02:19:00

Jajj, de szép magyarázat. Mi frászt kell olyan profin reprezentálni? Van protokoll főnök, az szépen elmondja, hogy mit kell csinálni, és azt kell csinálni. Nemzetközi megítélés? Ugyan ki ítél meg nemzetközileg egy közt elnök alapján. Ne hugyozzunk már magunk alá a szépségtől. Ő fog gratulálni, és ettől a nemzetköz elalél és pontosan mi is következik ezután?

Sokkal izgalmasabb az a kérdés, hogy miért vált kellemetlenné Sólyom. Nem mintha én rajonganék érte, de most lenne érdekes a szerepe. Erős Viktor vs. erős László. Ja, hogy azért. Sólyom arra kellett, hogy a Feriéket (bocs, akkor még Megyóékat) basztassa. Olyan módon, ahogy előtte egyébként nem volt szokás, mert se Mádl, se Göncz nem zavart sok vizet. De legyen, a fidesz és az mdf így döntött. Most meg hirtelen más lett a fontos. Nem olyan könnyű ám nemzetközi szaktekintélyeket (már ha jogászból van 10 az országban) megvenni. 90 százalékukat biztos nem lehet, eleve a felvetés marhaság. A kisember gondolkodása. Meg aztán miért tartaná be, ha bele is megy egy ilyen necces helyzetbe megvett szaktekintély? Onnantól kezdve a Viktor nem tehetne vele semmit. Tehát csak a hülye báb a jó báb. Meg a hálára programozott. Schmitt pedig hülyeségben állítólag elég jó. Amúgy jó elmélet, csak az első feltételezésen hasraesik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 08:45:35

Schmitt Pálról, ahányszor látom, nekem mindig a Kádár-rendszer jut eszembe (s, valószínű, hogy nem vagyok ezzel egyedül): még azt sem tartom kizártnak, hogy ez is szerepet játszott a megválasztásában. Ő majd "megveszi" a nosztalgiamosolyával, simaságával, nyálasságával az MSZP-fanokat (is).

Schmitt egy kádárkori démonmaszk:-(

ü
bbjnick

tölgy1 2010.07.01. 09:44:11

@szempontpuska: igaza van, túlzó elvárás lenne magától.

szempontpuska 2010.07.01. 11:53:00

@tölgy1: majd te ajánlgatsz nekem tanulmányokat, aki a népszuverenitást és az egynsúlyokat vagylagosan kezeli, és nincs képben a végrehajtó ill. a törvényhozó közötti különbséggel...

Nagy rád ez a mellény öcsém, nem lelplezed modoöros magázódással

HaKohen 2010.07.01. 16:45:50

@ermi71:

Valamiről lemaradtam?

"Mivel lett volna jobb az mszp-és Baka?"

Úgy emlékszem, Bakát végül Sólyom sokadik javaslatára választotta meg kétharmadnál többel (tehát a fideszesek szavazataival is) az előző parlament Legfelsőbb Bíróság elnökévé. Eredetileg, Antall idején MDF-es volt, akkoriban ment ki európai bírónak Strasbourg-ba (vagy Strasszburgba, ha jobban tetszik.) Hogy jön ide az emeszpé?

És bár nem szeretnék Schmitt mellett vagy ellen újabb érveket iderakni, azért tisztelettel kérem, hogy valaki homályosítson föl Schmitt MOB-elnöki szerepéről abból az időből, amikor a néhai Szovjetunió nyomására távol maradtunk a los angelesi olimpiáról.

Kandabula 2010.07.01. 21:59:16

@HaKohen: Nagyon egyetértek. A végén még kiderül, hogy Sólyom kommunista volt, Schmitt pedig ellenálló. Agyrém.

evil overlord (törölt) 2010.07.01. 23:08:42

@HaKohen: Szerintem nem Baka (a bíró), hanem Balogh (a nagykövet), aki viszont tényleg szoci. A gond az, hogy a lágoló lelkű kommentelő otthon felejtette az agyát :)

páppi 2010.07.02. 19:19:30

Üdv!

Elsősorban nem értek egyet a cikk írójának álláspontjával legfőképpen érvelésével a Köztársasági Elnök személyével kapcsolatban. Sólyom László sokkal inkább támogatható személy számomra minden tekintetben. Több kommentátorral egyetértek abban, hogy a bejegyzés meg akarja magyarázni a megmagyarázhatatlant.

Másrészt az érvek és ellenérvek mind Sólyom László újrázásával kapcsolatban mind pedig Schmitt Pál jelölésével kapcsolatban szerintem félresikerültek, terelősek holott léteznek ezeken kívül megalapozottabb és súlyosabb meglátások is.

Sólyom László újrázása elleni Fideszes érv leginkább az, hogy más a társadalmi helyzet mint 2005-ben amikor Gyurcsányék ámokfutása megfékezése érdekében harcoltak érte. Ez arra enged következtetni, hogy a kormánypárti frakció úgy érzi, hogy már jó kezekben van az ország (mást nem is mondhatnának) és nincs szükség egy jogtudósra aki ellensúlyozza a kormány munkáját. Ez az érv azért meglehetősen gyenge tekintve, hogy Sólyom 1 hónap alatt 2 törvénynél élt a politikai vétójával. A másik érv az volna, hogy Sólyom túlságosan visszahúzódó tudós ember és kevéssé érezték az állampolgárok közel magukhoz a KE-t. Ezzel többé kevésbé egyet lehet érteni (ugye erre alapoznak a "más típusú KE" megszólalások Fideszes oldalról.
De! Sólyom László alkotmányjogász volta sokkal súlyosabb érvnek tűnik szinte bárki ellenében, mint hogy nem állt le csecsemőket puszilgatni és kezet fogni a "néppel". Ez a feladatköre azért mégsem tartozik a legfontosabbak köré szimbolikus volta miatt.

Schmitt Pál mellett a csapat munka, a küzdeni akarás, a jó kiállás szól, ami azért elég gyér érvelés beláthatja mindenki. Politikusok részéről kevésbé inkább jobbos publicistáktól hallani a fajsúlyosabb érveket. Az a meglátásom, hogy az elhangzott ellenérvek igazából a mellette érvek.

A dolog ezen része sok mindenhez kapcsolódik, igyekszem lényegre törő lenni. Az, hogy Schmittet az előző rendszerben is alkalmazták nem feltétlenül jelenti azt, hogy kommunista káder lenne (ugye erre apellálnak sokan: a fidesz kommunista ellenes mégis egy kommunistát akar államfőnek) na de nézzük közelebbről a másik oldalról a dolgot. Ha a Fidesz nem szereti a komcsikat, de szereti a hozzáértő és megbízható embereket akkor érthető, hogy miért kötött kompromisszumot ebben az ügyben. Ha Schmitt simulékony pártkatona lenne, akkor értelemszerűen be sem tölthetett volna akármilyen posztot a pártban, hiszen egy hozzá nem értő diktatúra szolga minek kéne a demokratikus jobboldalra?! Tehát muszáj vagyok elhinni, hogy Schmitt tud valamit.

A másik mellette szóló érv, ami fajsúlyosabb, hogy Schmitt az EP alelnöke volt. Ebből kiindulva ha a Nyugat-Európa (aminek teljesítményét elismerjük) által súlyozott EP ilyen magas tisztségre emelte akkor érdemes lenne megfontolni ismét, hogy ez az ember tud valamit.

Azonban tény, hogy annak ellenére, hogy hosszú ideje a politikában tevékenykedik nincs se jogi diplomája se alkotmányjogi tapasztalata, (Sólyomhoz mérve) ami azért nem valami jó pont tekintve, hogy a KE jogkörének szerintem a legfontosabb része a politikai és az alkotmányos vétó, nem pedig a reprezentálás.

Emellett diplomáciai kapcsolatai az EP-s, nagyköveti volta valamint nyelvtudása sokat jelenthet a külkapcsolatok terén az EU-s ügyekben általában valamint a soros elnökség kapcsán.

Összességében Schmittel kapcsolatban elfogadhatóbbnak látom azt az (ebben a formában el nem hangzott) érvet, hogy nem a bel- hanem a külpolitikában kell most ráerősíteni, és ehhez ő egy megfelelő ember.
Munkássága felett pedig addig végképp modortalanság ítélkezni, amíg el sem kezdődött. 5 év múlva bátran kilehet értékelni, hogy melyik területen alkotott jobbat vagy rosszabbat elődjénél.

Ezt a jelölést most úgy érzem le kell nyelni és erősen figyelni, hogy mi lesz belőle. Igazi aggodalomra úgy sincs ok, nem lesz itten diktatúra meg orbánfasizmus legfeljebb átgondolatlan törvények (ami igaz nem elfogadható, de az előbbi féltésnél jóval enyhébb és könnyebben orvosolható).

Hajrá!

tölgy1 2010.07.02. 19:27:09

@szempontpuska: a két hatalmi ág el-nem-választásáról volt szó. Ezt meg maga már sosem fogja megérteni. Miképpen a népszuverenitás és a mechanisztikus metafóra ellentmondását sem.
Az orosz megszállás nélkül maguk mindig csak ott maradtak volna a pálya szélén.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.02. 22:30:38

@páppi: Ez azért elég jól felszopósra sikeredett...

Kandabula 2010.07.03. 01:36:23

@Lord_Valdez: Szomorú. Nincs kedvem szövegelemzéssel foglalkozni, de mintha kizárt volna bizonyos népelemeket. Ráadásul aláírta.

Kandabula 2010.07.03. 02:25:19

@páppi: Lenni Neked érteni, hogy mit írolsz? Szófosni és nyelni? Lenni az jó? Nem kéne érteni valamihez? Nem Neked! Az jó lenni dolognak, hogy talpnyalni mindenkinek? Elveszni tartást? Lenni nekem eszembe jutni, hogy illető megigér, ha lenni neki Budapest főnök, kitisztulni az Duna és fürdeni bele. Akkor még lenni neki függetlennek! (Korábban meg másnak!) Montta Ő. Lenni mindenkinek hüjének lenni? Irjad, hogy "nem a bel- hanem a külpolitikában kell most ráerősíteni, és ehhez ő egy megfelelő ember". Oszt mér? Egyébként igazadnak lenni. Itthon mindennek rendben, már csak a szomszédok meg az ejú. Meg Kanada. Meg a NOB. Ottan kell pofánvág mindenkit. Ehez kiván én most mindet jokatt. Mostan szürheti az Duna eredményesebben. Az várból nézi dunavíz, lát olalyfolt, lerobog szitával. De lenni Rómaipart még akkor is trutyi, ez mián a köztársasági palota kell lenni minima Komárno. (A hüje Duna onann érkez.) Más minden rendben.

Iustizmord 2010.07.03. 14:00:53

T Konziblog, T Cikkszerző,

és egy rövid szösszenet az 50x70 cm (minimum!) -es ta-ce--pao -ról mikor lesz?

Iustizmord 2010.07.03. 14:02:18

@tölgy1: olyan szép amikor nem kommenteket, hanem azok szerzőit személyében véleményezed és rögtön csoportba sorolod, generaliter. nyithatnál egy távgyógydát és egy pisológusi praxist is.

Iustizmord 2010.07.03. 14:04:00

@tölgy1: már úgy értem, maga. csakhogy a modoroskodó magázódás nem elveszi az élét T Nagygos Méltóságos Magaúr marhaságának, hanem arcoskodást mutat.

páppi 2010.07.03. 14:50:07

@kolbászoszsömle: A blogod és a trágár hozzászólásod alapján nem értem mi dolgod van egy Konzervatórium szintű oldalon... az ilyen megnyilvánulások a napiszar és puruttya stílusa között lehetnek valahol.

@Kandabula: Az az érzésem ha egy kicsit is meg akartad volna érteni amit írtam akkor nem ez a zagyvaság lenne a véleményed. Javaslom, hogy olvasd el újra a bejegyzést utána pedig a kommentáromat.

Ha valóban nem értetek egyet a meglátásaimmal, akkor illene azokat a saját stílusában kritizálni. Megcáfolni az állításaimat, kijavítani a hibákat és hasonlók. Nem gondolom, hogy az eddigiek megalapoznának egy értelmes vitát.

Üdv!

Avatar 2010.07.04. 15:19:09

@Lord_Valdez: Szánalmas ez a nyilatkozat, és még kötelező is kifüggeszteni... Az egész kb olyan, mint a kommunista hatalomátvétel után a forradalmi munkás-paraszt kormány öntömjénező nyilatkozatai...

"A magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez."
Ez a szavazófülkében véghez vitt forradalom nagyon meredek. Mondjuk az 56-os forradalom résztvevői helyében én sértve érezném magam, hogy egy teljesen szabadon, szokásos választások formájában előkészítetten végrehajtott x-elést a fegyveres harcokkal, életveszéllyel egyenrangú forradalmi tevékenységként emlegetnek.

"Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek."
Menjenek ezek a picsába az utólagos átértelmezéseikkel. Amikor én bementem a szavazófülkébe, a papíron nem az volt a kérdés, hogy "Egyetért-e Ön a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával?", így erről nem döntöttünk. Sőt, szerintem május közepe előtt még csak megemlítésre sem került a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" kifejezés, a neten nyomát sem találom... A Fidesz semmit nem kötött a polgárok orrára a terveiről, és hogy mit hogyan akar átalakítani.
Törvénybe foglalt történelemhamisítás esetének vagyunk szemtanúi.

@tölgy1: "Az orosz megszállás nélkül maguk mindig csak ott maradtak volna a pálya szélén."

A német és olasz keresztény hadak (akik a "ne ölj" parancsolat nevében legyilkolták Koppány seregeit) segítsége nélkül meg Rokonságirtó Szent Istvánék ücsöröghettek volna a pálya szélén. Hmmm... Vajon tévedne a Nemzeti Együttműködés nyilatkozata és az 1046-os és 1060-as pogánylázadások (dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalmak?) voltak valójában a magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelmének első állomásai?

arvisura · turoczi.blog.hu 2010.07.04. 16:44:38

A Schmitt ugyanolyan kesztyűbáb lesz, mint a hatalmi ágak élére emelt "kebelbarátok". A megfelelni akarás, simulékony modor és puha gerinc bármelyik társadalmi rendszerben alkalmazható, de ha van gyenge szem a láncban, Ő lesz az első, akit repítenek. Eddig minden poszton megmaradt keljfeljancsinak.

szempontpuska 2010.07.04. 22:58:22

@tölgy1: Nofene! Aztán honnan vezsed, hogy én hol voltam a pályán a rendszerváltáskor?
Csak efféle lufieregetésre telik egy modoros ficsúrtól???
Mutass már valami!

TFL · http://civilzone.eu 2010.07.08. 01:22:04

@arvisura: a Schmittet nem lehet repíteni, eztet még a Zorbánviktor se tudja, pedig aztán Ő jó ebben a sportban. Legfeljebb 5 év múlva, ha addig nem erőszakolja meg valamelyik titkárnőjét, vagy nem követ el sorozatos gyorshajtást. Addig marad és reprezentál.

HaKohen 2010.07.08. 12:01:17

@TFL:

Má honne lehetne?

Pl. ha az új alkotmány elkészül nagy sebességgel és forradalmi hevülettel, benne azzal, hogy M.o. ezután királyság lesz királlyal vagy kormányzóval; vagy hogy a közt.elnököt ezután a zemberek válasszák; vagy hogy az alkotmány kimondja, hogy az alkotmány életbe lépéséhez új k.elnököt kell választani - és így tovább. Biztos van még más ötlet is, nekem csak eddig terjed a szegényes fantáziám.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása