Az edelényi tapasztalat

Sir Humphrey I 2010.04.27. 14:31

Miért tűnik rendhagyónak és mégis miért nem rendhagyó Molnár Oszkár sikere? Előljáróban szögezzük le: független egyéni kerületes országgyűlési képviselőnek lenni nehéz dolog. Különösen akkor, ha az illető függetlenként is kerül be a parlamentbe, és nem Házon belül penderítik/lép/dobják ki egykori frakciójából.

Kevés ilyen embert ismertünk az előző évekből: Kupa Mihályt, egykori pénzügyminisztert, Szerencs és környékének képviselőjét, valamint Gyenesei Istvánt, volt önkormányzati miniszter, Nagyatád és környékének képviselőjét. Közös vonásuk volt, hogy, mindkettő egy nagyobb párt kegyéből jutott be a parlamentbe, és mindkettő politikai pályafutása csúfosan ért véget.

Kupa Mihály 1998-ban a fideszes jelöltnek köszönhetően szerzett mandátumot. 2002-re a Centrum Párt nevű formáció vezetőjeként azzal írta ki magát és politikai formációját az országos társasjátékból, hogy a választások második fordulója után éppen a szocialista jelölt javára akart visszalépni.

Gyenesei István esetében egyértelműbb volt a helyzet, hiszen eleve szocialista visszalépés eredményeként lett 2006-ban képviselő, amit a későbbiekben meg is hálált a Pártnak, hiszen Gyurcsány Ferenc kisebbségi-bársonyos kormányában lett önkormányzati miniszter. Szocialisták ilyen drágán még nem szereztek mandátumot mint akkor – leszámítva a mostani választásokat...

Független képviselőként elindulni tényleg nagy vállalkozás. Tudatában lenni annak, hogy képesek vagyunk elegendő támogatót mozgósítani, és képesnek lenni azok megszólítására, nélkülözve bármilyen párt infrastruktúrát és támogatást... Hihetetlenül hangzik, és az esetek többségében az is. Húsz évvel a rendszerváltás után ugyanis elég mélyen kiépültek a pártok azon hálózatai amelyek érzékelni képesek, hogy egy adott területen kik lehetnének a népszerű, kellő befolyással rendelkező jelöltek. Ha pedig már megtalálták le is csaptak rájuk, és csak nagyon nyomos okkal engedik el őket.

Az előbb említett politikusok kivételességükkel így inkább erősítik, minthogy cáfolnák a főszabályt, vagyis ha nincs párt veled/mögötted, úgy kudarcra vagy ítélve.

Molnár Oszkár esete szintén nem kivételes, noha az egyike volt azon kevés váratlan eseménynek, amelyet a mostani választás tartogatott. Nála függetlenségről eleve nehezen beszélhetünk, hiszen régebben a Fidesz színeiben volt képviselő, aki csak a gumikalapácsos és hasonló jellegű megszólalásai nyomán hívta fel magára a figyelmet. (Ezek nélkül valószínűleg most nem lenne miről beszélni, és Molnár úr ott üldögélne együtt 263 szintén narancsszínű társával a Patkóban).

Molnár Orbán Viktor általi kiűzetése viszont a Fideszt is nehéz helyzetbe hozta. Az utolsó pillanatban kellett találniuk és felépíteniük egy új, a környék lakosainak is megfelelő jelöltet, bármi áron és bárhogyan, egy olyan körzetben ahol eleve erős a Jobbik és ahol elkeseredetten próbálja védeni magát az MSZP. Az első forduló relatív győzelme után a második forduló eredménye igazolta a félelmeket. 

Daher Pierre vereségének az edelényi választókörzetben két oka volt: az alacsony részvétel és a Jobbikos szavazók. Ha első fordulós támogatói ugyanolyan számban megjelentek volna április 25-én a szavazóhelyiségekben, most övé lenne a parlamenti mandátum. Ám a Jobbik – jó taktikai érzékkel, jelöltjük akarata ellenére – visszaléptette Miklós Árpádot Molnár javára, így a konfliktusos jelölt és a konfliktus-központú párt egymásra talált.

Molnár Oszkárt ugyanis nem csak a plusz szavazatok és a helyi népszerűség röpítette a parlamentbe. Ezek csak a következmények. Az ő katapultja az a probléma volt, ami annyira jó ugródeszkát jelentett a Jobbiknak is Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy Szabolcs-Szatmár megyében: a cigányság és a többségi társadalom konfliktusa. Molnár Oszkár kijelentéseivel ikonná vált ebben a folyamatban, így egy pontos biztos, hogy találkoznia kellett volna a most második legnagyobb ellenzéki párt céljaival. Találkoztak, a frigy létrejött, a Fidesznek pedig ez egy képviselőjébe került.

Az Országgyűlés egyetlen, jelenleg független képviselőjére oda kell figyelni. Talán valamikor majd ő is otthonra lel a Jobbikon belül, de lehet, hogy az egész ciklusban független képviselő marad. Akár így, akár úgy a Jobbik számára mindenképpen hasznos lesz Molnár jelenléte, hiszen ő személyében szimbolizálja politikájuk egy fontos pillérét.

A Fidesz számára az edelényi polgármester esete fontos tanulságul szolgál majd az elkövetkező időkre, hogy mennyire oda kell figyelniük a párton belüli személyek kiválasztására. Molnár önállósodása igazából nem nagy veszteség, a kétharmados többséget láthatóan nem veszélyeztette, viszont egy kompromittáló ballaszttal kevesebbel kezd neki a párt a kormányzásnak. Ez korántsem utolsó szempont, hiszen a második Fidesz-kormány sikere és elfogadottsága múlhat azon, hogy hány kellemetlen magyarázkodást és kínos személyi döntést tud elkerülni hasonló esetekben.  


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr761954787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 15:03:13

Szerintem kifejezetten használt a Fidesz 2/3-nak Molnár kirakása, hiszen ezzel a Fidesz demonstrálni tudta, hogy nem "fasiszta". Valószínűleg több ingadozó szavazót nyert (nem veszített el) ezzel, mintha Oszi bennmarad és megnyeri az edelényi körzetet (ráadásul a töredékszavazatok miatt ez esetben lehet hogy eggyel kevesebben jutottak volna be az országos listáról).

m.logic 2010.04.27. 15:09:14

Azért gratulálhatunk a Fidesznek, Molnárt kirakták, indítottak helyette egy kétes alakot, aki cigányok tömegét vásárolta meg. No meg most annyira tiszta a párt, hogy Pintér Sanyi, Meggyes Tomi meg a többi bűnöző fel sem fog tűnni.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.27. 15:17:32

@m.logic: Szerintem is kitűnő lépés volt Oszi kirakása. Várja őt a Jobbik, összenő, ami összetartozik.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 15:25:52

@Király Rák: A Fidesz nem talált az edelényi körzetben magyar jelöltet? Arrafele bizonyára bármilyen származású külföldivel szemben nagyobb az ellenérzés mint pl. Budapesten.

_andris 2010.04.27. 15:35:34

@evil overlord: Nem hiszem, hogy a jelölt idegen származása olyan nagy súllyal esett volna a latba. Daher a helyi törésvonal cigány oldalára került, ezért nem nyert.
Igaz Oszkár többször hivatkozott arra, Pierre nem érti pontosan a magyar beszédet...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.27. 15:47:01

az a baj, hogy oszi nem normális, és így nehéz kihámozni, hogy minek van alapja abból, amit mond: a zsidó világösszeesküvésnek meg a magyarok kiírtásának nincs, de amit egyes családok szörnyű tevékenységéről mond, annak igen, és már mások is (tiszteletben álló szociológusok, akiknek a könyveiből egyetemeinken tanítanak) is láttak már hasonlókat.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 15:57:23

@_andris: Nem vagyok biztos benne, hogy az edelényi körzetben az választók 42%-a annyira utálja a cigányokat, hogy csak emiatt a "konzervatív" helyett a "fasiszta" jelöltre szavaznak. Bár lehet, hogy egyes szoci szavazók Molnárra szavaztak csak azért, hogy kitoljanak a Fidesszel.

@bs395: Ebben a kérdésben valószínűleg Oszinak igaza van, bár a gumikalapácsot nem értem (a pia és a dohány nem elég?). Azonban tudni kell relatíve PC tálalni a dolgot.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.27. 16:08:49

@evil overlord: Nem ismerem Daher urat, de a kampányzárója alapján azt mondom, hogy tényleg lehetett volna egy kicsit trenírozni.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 16:47:29

@Király Rák: Kampányzárókat szoktál nézni? Jó gyomrod lehet :)

2010.04.27. 17:15:19

Nem a párton belüli személyek kiválasztására kell jobban figyelni, hanem a jelölt körzetében fennálló és jelentkezö problémára. Most is azt vallom, hogy ha a kisebbséggel kapcsolatban nincs probléma, akkor a fidesz, akár egy kutyát is elindithat a választáson, biztos befutó. De annak aki-akik nem ismerik az itteni viszonyokat, azoknak meglepetés. Másoknak nem. Inkább realitás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.27. 18:41:37

Láttam a TV-ben:-), hogy már vizsgálat is folyik (ügyészségi szak) olyan anyával szemben, aki gyógyszerszedéssel tudatosan ártott magzata egészségének. Cigányok által sűrűn lakott, lepusztult területeken egy szűk bűnöző cigány "elit", uzsorával, "rabszolgasággal" uralkodik a nyomorgó cigányok felett. Hogy az uzsorakamatot fizetni tudják cigány családok tizenkét-tizenhároméves lányaikat állítják rá a szakmánybanszülésre. A gyógyszereket is nyilvánvalóan azoktól a bűnözői csoportoktól kapják, akik zsarolják, kizsákmányolják őket (a magasabb szoc-juttatások reményében betegítve meg magzatukat).

Ezt mondta ki Molnár Oszi és ezért dobta ki a Fidesz. Az edelényieknek pedig megszólalt az életösztönük és az igazságérzetük...

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 20:10:51

@bbjnick: Nem gumikalapácsozni kell, hanem megszüntetni a CSP-t (átalakítani adókedvezménnyé), és rögtön megoldódik a probléma, és így a hasznos idióták is kevésbé tudnak hörögni.

nagyza 2010.04.27. 20:25:22

"ha nincs párt veled/mögötted, úgy kudarcra vagy ítélve"
Ez most is igaz lesz, mint a maszop idején, mert a zsidesz is lesz**ja azoknak az embereknek a képviseletét akiknek a szavazatával gazemberkedhetnek pár évig.

HaKohen 2010.04.27. 20:58:52

@bbjnick:

Bizonyára igaz, amit írsz, miért ne lenne igaz. De akkor egy kicsit tovább is kellene gondolkozni.

Merhogy lehet odavezényelni egy-két röndért vagy akár egy egész őrsöt. Mer lehet elkapni néhányat (eddig vajon mér nem lehetett, ha mindenki tudott róluk?) a >szűk bűnöző cigány "elit"<-ből, bevágni sok évre a sötétbe. Nem ártana!

No de mi lesz azután >a nyomorgó cigányok<-kal? Ettől lesz munkájuk Edelényben? És eljutnak valamilyen tisztes szakmáig és tisztes munka- és általános kultúráig, amivel dolgozhatnak, tisztességesen pénzt kereshetnek, élhetnek stb.?

@evil overlord: "rögtön megoldódik a probléma" - áááááááááá! (ordít kínjában). Eddig színvonalasabbnak ismertelek, most beléptél a megmondóemberek és tutitudomazegyszerűmegoldást közlők közé?

Szóval el kéne tüntetni a netto gyűlöletet, gondolkodni kellene egy nagyon bonyolult és nagyon súlyos probléma csak hosszú távon lehetséges megoldásáról. Gondolkodni szerényen és azután tenni valamit. Közben feltűnés nélkül figyelve némely hazai példaszerű megoldási kísérletet. Vannak már ilyenek, és nem rendőrőrsökön születtek.

evil overlord (törölt) 2010.04.27. 21:13:51

@HaKohen: Az a baj, hogy elég nehéz lesz tanúskodni hajlandó embereket találni: egyrészt félnek a maffiától, másrészt nem bíznak a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban. Valószínűleg titkosszolgálati eszközökre lenne szükség, de a beépülés nem triviális.
Arra próbáltam (szokásos cinizmusommal) utalni, hogy rasszista szövegek (bár annyit hozzá kell tennem, hogy tudtommal egy kisebbségi provokálta, persze ez nem menti Oszi hülyeségét) helyett szépen csendben rendbe kell tenni a totál elcseszett segélyezési rendszert. Hosszútávon mindenképpen ez a megoldás, mert a jelenlegi rendszer exponenciális ütemben termeli a nyomort.

==T== 2010.04.27. 21:30:48

Oszi maga volt a "vox populi", a nép hangja. Ez az a hang, amit a jelek szerint nem csak a ballib értelmiség, hanem a Fidesz is egyre kevésbé hall meg...

bz249 2010.04.28. 00:43:46

@bbjnick: Oszi durván szembe ment a pártvezetéssel, ezért kellett kitenni a Fideszből. Most ott van függetlenként, mindenki boldog.

A cigányos dologban vagy igaza van vagy nem, amúgy majdnem mindegy, mert a minimális higiénia és egyéb okok biztosan nem használnak a gyereknek. De még egyszer nem ez volt a baj Oszival, hanem, hogy nem tartotta be a csapatutasítást. Ahogy Mádi sem, de ő utána nem hepciáskodott ezért kisebb lett a "bünti".

@evil overlord: ha jól sejtem a segélynek alapvetően két célja kéne, hogy legyen. Biztosítja a megélhetéshez szükséges jövedelmet, és ezáltal csökkenti a megélhetési bűnözést. Hosszú távon csökkenteni a segélyezett rétegek lemaradását és elősegíti a társadalomba integrálódását.

Na a mostani rendszer pont ezt a kettőt nem tudja, de cserébe valóban exponenciálisan növeli a nyomorban élők számát.

tevevanegypupu 2010.04.28. 01:39:15

Amit Oszkar mondott es ami miatt kizartak a fideszbol, nagy valoszinuseggel igaz, csak ilyet kepviselo nem mondhat annyira nyersen es foleg bizonyitek nelkul. Akik ott elnek a kozelben es el kell viselniuk a kellemetlensegeket, szobeli vagy talan fizikai bantalmazast is, azokat viszont nem erdeklik a fogalmazasbeli finomsagok, arra szavaz, aki legalabb a szavat fel meri emelni ellene.

Vidéki 2010.04.28. 07:18:25

A szerző nagyon jól látja:

1. Molnár Orbán Viktor általi kiűzetése viszont a Fideszt is nehéz helyzetbe hozta. Az utolsó pillanatban kellett találniuk és felépíteniük egy új, a környék lakosainak is megfelelő jelöltet.

2. Jobbik – jó taktikai érzékkel, jelöltjük akarata ellenére – visszaléptette Miklós Árpádot Molnár javára, így a konfliktusos jelölt és a konfliktus-központú párt egymásra talált.

3. Az ő katapultja az a probléma volt, ami annyira jó ugródeszkát jelentett a Jobbiknak is Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy Szabolcs-Szatmár megyében: a cigányság és a többségi társadalom konfliktusa.

4. Talán valamikor majd ő is otthonra lel a Jobbikon belül.

5. Molnár önállósodása igazából nem nagy veszteség, a kétharmados többséget láthatóan nem veszélyeztette.

Ez egy olyan helyzet volt, ahol az idő rövidsége és a Jobbik helyzetfelismerése miatt nem volt képes a Fidesz megakadályozni Molnár bejutását.

Vidéki 2010.04.28. 07:22:58

@m.logic:

Hozzászólásod nem utal az általad birtokolni vélt logikára.

Mi késztetett mégis arra, hogy ezt a nevet válasszad?

evil overlord (törölt) 2010.04.28. 07:33:23

@bz249: Lehet, hogy urban legend, de már évekkel Oszi előtt lehetett hallani, hogy vannak olyan anyák, akik tényleg arra mennek, hogy fogyatékos legyen a gyerek. Elvileg lehetséges: az ember elég gonosz tud lenni ehhez.

Szerintem a segélynek az lenne a dolga, hogy segítsen az átmeneti munkanélküliség alatt, a CSP pedig a részben fedezze a gyerekek miatt megnövekedett kiadásokat. Azonban a baj az, hogy sokak számára a segély (beleértve a gyerekek után járó támogatásokat) életformává vált, és ez jórészt a szocik bűne (meg a nyálasliberális szociológusoké, de nem ők hozzák a törvényeket).

m.logic 2010.04.28. 12:19:43

@Vidéki: Te nem látsz ellentmondást abban, hogy az igazságot kimondó embert lecserélik, de a feleségverő, meg a maffiózó az maradhat.

Vidéki 2010.04.28. 13:02:26

@m.logic:
A te logikád gyengesége, hogy axiómának tekinted mindazt a rágalmat amit egy bűnözői csoport vad lejárató kampányával Meggyesre okád.

Nemcsak, hogy benyeled, vissza is kérődzöd.

Ha vennéd a fáradságot, hogy megismerd a valóságot, akkor tudhatnád, hogy a napokban elsőfokú elmarasztaló ítélet született egy bűnöző társaság ellen, akik felgyújtották a polgármester házát és gépkocsiját. A fővádlott elmondása szerint médiakampányt szervezett a polgármester ellen…” (NOL 2010. ápr.22.)

„Misznéder azt is beismerte, hogy lejárató médiakampányt szervezett Meggyes Tamás ellen. Mint vallomásában elmondta: „A polgármester viselkedése sokunknak nem tetszett, s ez összehozott néhány aktívabb és elszántabb embert a cselekvésre. Saját költségünkön városi kiadványt gyártottunk….Internetes portált indítottunk … Ebben az időben úgy tűnt, hogy mozdul a sajtó, jelent meg pár cikk a HVG-ben, a Népszavában és egy pár más médiában is. A sajtókampányra kaptam árat is… egy rövid, de intenzív kampány ára kb. 10 000 000 Ft lesz, ami tartalmazza az újságírók munkadíját és a tv-s, újságos felületek megjelenési díját is. … Azt szorgalmaztam, hogy gyűjtsük össze mindazt a dokumentumot, ami a polgármester viselt dolgait bizonyítja, hivatali és magánéleti zűrjeit kínáljuk be a sajtónak.”

Ha hajlandó vagy kinyitni a szemedet és leszállni a földre prekoncepcióid birodalmából figyelmedbe ajánlom, hogy itt az Indexen létezik egy „Meggyes a hibás” című blog, amely már a címében sugároz egy eleve elítélést. A te prekoncepcióid rezonálnak az ott megjelentetett lejáratást célzó tartalommal.

A te kificamodott logikádban a bűnözők által kreált rágalmazás maga az igazság, a megrágalmazott pedig eleve bűnös.

Bloodscalp 2010.05.05. 12:58:14

A kommentekböl is az jön le, nem volt semmi baj a fideszbena kiválasztással..
nem is nagyon lehetett, Molnár már a '90 években a pártban volt..ezt a felvetést nem is értem

viszont sok külföldi származásu politikus/jelölt nálunk nem volt-nem is lesz, amilyen jó toleráns nép vagyunk, mellesleg ha egy csöpp esze lett volna a dokinak, inteligensebben de igazat ad molnárnak-ergo nem a cigók pártjára áll...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása